Luang Pu reist met een privéjet en rijdt in een Rolls-Royce Phantom

De bewijzen van het witwassen van geld, fraude en seksueel wangedrag tegen ‘jet-set’monnik Luang Pu Nen Khwam stapelen zich op. Of de monnik ooit terugkeert uit Frankrijk, waar hij momenteel verblijft, is nog maar de vraag. Zijn volgelingen – goedgelovig als ze zijn – blijven hem verdedigen.

Hij heeft een innemende persoonlijkheid en beweert over bovennatuurlijke krachten te bezitten. Hij zegt de Boeddha te hebben ontmoet en een vriend te zijn van de Hindoegod Phra In.
Maar zijn gedrag staat in schril contrast met de eis van eenvoud en zelfbeheersing die de Boeddha aan zijn volgelingen heeft voorgehouden. Hij reist met een privéjet en een helicopter. Elk jaar maakt hij een buitenlandse reis (naar Laos, Frankrijk en de VS) om lezingen te geven en in het binnenland laat hij zich op de achterbank van een Rolls-Royce Phantom van 40 miljoen baht vervoeren.
Het geld daarvoor heeft hij uit de zakken geklopt van goedgelovige boeddhisten, die menen daarmee een goede daad te verrichten. Hij zou ’s werelds grootste replica van de emerald Boeddha bouwen en een ziekenhuis stichten. Volgens het Anti-Money Laundering Office hebben hij en zijn mede-monniken zestien bankrekeningen, waarop dagelijks een bedrag van 200 miljoen baht omgaat.
We hebben het uiteraard over Luang Pu Nen Kwam, de controversiële abt van Wat Pa Khanti Tham in Si Sa Ket. Zijn extravagante levensstijl werd bekend door een video en foto’s die op de social media opdoken. Daarop is te zien is hoe hij met een privéjet en helicopter reist, dure modeaccessoires draagt en met elektronische gadgets speelt. En alsof dat alleen al niet erg genoeg is, komt daar ook nog eens de beschuldiging bij dat hij het bed heeft gedeeld met acht vrouwen, van wie één een 14-jarig meisje, en twee kinderen heeft.
Een bijzonder kind
’t Is een bijzonder kind en dat is-ie. De gevleugelde uitspraak van de vader van Dik Trom is zeker van toepassing op de jonge Luang Pu. Hij werd in 1979 in een eenvoudige boerengezin in Ubon Ratchatani geboren. Naar verluidt begon hij op 6-jarige leeftijd op een plaatselijke begraafplaats te mediteren. Op boeddhistische feestdagen stak hij zich in het wit en verbleef in een nabijgelegen tempel.
Toen hij 15 jaar was, werd hij gewijd tot noviet en zes jaar later betrad hij de monniksorde in Wat Pa Don That in Ubon Ratchatani. Hij verwierf er bekendheid vanwege zijn meditatieve krachten, zoals zijn vermogen om in het verleden te kijken. Die demonstreerde hij in een grot in Khon Jiam.
In 1999 streek hij neer in Ban Yang (Si Sa Ket), waar in 2002 een dorpeling een stuk land van 15 rai voor de bouw van een tempel doneerde. Die staat er tot op heden nog niet. De vrouw, die het land doneerde, werd vorige maand met de dood bedreigd nadat ze het land had teruggevraagd.
Nog steeds zijn er volgelingen die rotsvast in Luang Pu geloven. Sukhum Wongprasit, voorzitter van de Baan Wimuttidham boeddhistische groep, is er één van. Hij vroeg onlangs de Sangkha Council uit te leggen hoe Luang Pu boeddhistische principes heeft overtreden. Volgens hem is de foto waarop de monnik met een vrouw in bed ligt, gephotoshopt. ‘Hoe dit gaat eindigen, weet ik niet. Maar we zullen alle onterechte beschuldigingen tegen Luang Pu weerleggen.’
De ‘jet-set’ monnik, zoals zijn bijnaam inmiddels luidt, verblijft momenteel in Frankrijk. Hij weigert te zeggen wanneer hij naar Thailand terugkeert.
(Bron:Spectrum, Bangkok Post, 7 juli 2013)
Foto: Links Luang Pu in zijn privéjet, rechts prekend in Wat Pa Khanti Tham in Si Sa Ket.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties