De prachtige muurschilderingen van Suphan Buri

De provincie Suphan Buri telt 31 tempels met prachtige muurschilderingen uit de tijd van koning Rama V en later. Beelden uit het leven van Boeddha, alledaagse taferelen en mythische dieren. Een lust voor het oog.


Liefhebbers van archeologie, geschiedenis en schilderkunst kunnen hun hart ophalen in de 31 tempels van Suphan Buri, een provincie in het midden van Thailand. Er zijn talloze prachtige muurschilderingen te bewonderen, geschilderd in de tijd van koning Rama V (1868-1910) en later. Ze hebben betrekking op het boeddhisme, het dagelijks leven en op de tradities van de tijd waarin ze gemaakt werden.
Te zien zijn beelden uit het leven van de Boeddha, jataka verhalen over Boeddha’s vorige tien incarnaties, de Chulamanee Chedi, de pagode in de hemel  waar het haar en de tanden van Boeddha liggen, het verhaal van Phra Malai, een monnik die de hemel en de hel bezocht en naar de tijd van Phra Sri Ariya Metrai reisde, de volgende Boeddha.
Maar ook alledaagse taferelen worden afgebeeld, gewone mensen, buitenlanders in Siam en belangrijke personen zoals koningen en Devas (beschermgeesten) en hun paleizen, waarbij persoonlijke bezittingen en dieren bedekt zijn met bladgoud, een stijl die populair was in de tijd van Rama III.
De dieren zijn bestaande dieren, zoals herten, olifanten en vogels, maar ook mythische dieren uit het Himaphan Forest zoals Narasimha, half-mens, half-leeuw en Kinnaree (vrouw) en Kinnorn (man), beiden half-vogel.
Verder zijn de vijf Boeddha’s afgebeeld: Gautama Boeddha, de drie die voor hem leefden, terwijl nummer 5 een toekomstige Boeddha is, genaamd Phra Sri Ariya Mettrai.
(Bron: Bangkok Post, 4 juli 2013)
Foto: Muurschildering in de ubosot van Wat Nor Phutthangkoon, gemaakt door Kham, een man uit Vientiane die in 1826 naar Siam kwam.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties