Thais nieuws maart 2012

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation.
De maanden januari en februari vind je in het rolmenu van de pagina Thailand 2012. Voor berichten uit 2011 klik hier. Voor berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen; Het rijsthypotheeksysteem in Q&A, uitbreiding metronet, Loy Krathong.
Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan

Kort nieuws 31 maart
– Boze fruitkwekers van ananas hebben gisteren duizenden ananassen gelegd op de Phetkasem Highway in Prachuap Khiri Khan. ’s Ochtends blokkeerde een groep van 4.000 boeren de weg en nadat ze hun actie hadden beëindigd, bezetten 500 boeren elders de snelweg. Thans krijgen de boeren 3 baht voor een kilo ananassen. Ze eisten dat de regering het fruit voor 4 baht opkoopt. De boeren krijgen hun zin: het National Pineapple Committee heeft besloten 800 miljoen baht uit te trekken om 200.000 ton overtollige ananas op te kopen.
– Het King Prajadhipok Institute (KPI) beslist volgende week of het zijn rapport over verzoening terugtrekt omdat politici er selectief gebruik van maken. Het wil ook niet dat het rapport in het parlement in stemming wordt gebracht. Een stemming over onze voorstellen zou conflicten kunnen aanwakkeren, zegt het KPI.

Het KPI dreigde al eerder met terugtrekking nadat een Kamercommissie over het rapport had gestemd. Die stemming is geschrapt. Het rapport heeft kritiek opgeroepen omdat als gevolg van één van de voorstellen premier Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Als het aan de vice-minister van Financiën ligt, wordt een fles geïmporteerde wijn goedkoper door een andere berekeningswijze van de accijns. Thans berekent de Belastingdienst de accijns op basis van de waarde van de wijn; de minister wil als grondslag het volume gebruiken, waardoor minder accijns hoeft te worden afgedragen. De minister denkt dat er door het nieuwe systeem een eind komt aan valse prijsopgaven door importeurs waardoor de totale opbrengst van de accijns stijgt van 1 naar 4 tot 5 miljard baht.
– Het Department of Special Investigation geeft het onderzoek naar de anti-monarchie kaart op. Die kaart met 45 namen van personen, partijen en media die de monarchie omver zouden willen werpen, werd in 2010 aan het CRES, het centrum dat verantwoordelijk was voor de noodtoestand, aangeboden. De DSI is er niet achter kunnen komen wie de kaart heeft opgesteld; zelfs CRES-vooorzitter Suthep Thaugsuban zei dat niet te weten. Verschillende inlichtingendiensten zouden de kaart gemaakt hebben.
– Voormalige minister van Financiën en vice-partijleider van oppositiepartij Democraten Korn Chatikavanij is niet van plan op te geven nu het Department of Special Investigation heeft besloten premier Yingluck niet te vervolgen. Yingluck heeft volgens Korn tussen 2002 en 2004 bij de beurswaakhond een valse verklaring afgelegd over aandelen in Shin Corp, het telecombedrijf van haar broer Thaksin. Ze hielp op deze manier Thaksin die als premier geen commerciële belangen mocht hebben. Volgens de DSI heeft Yingluck destijds niet de wet overtreden, maar Korn ziet dat anders en hij begrijpt ook niet hoe het DSI-hoofd (dat de regeringswisseling heeft overleefd) dat besluit heeft kunnen nemen. Een concrete actie heeft Korn nog niet bekendgemaakt. (Zie pagina De zaak Thaksin)
– Geen doden of gewonden, wel een beschadigd dak, nadat donderdagnacht twee granaten waren afgevuurd op het huis van de veiligheidsadviseur van het Southern Border Provinces Administrative Centre in de provincie Narathiwat. De man zelf was niet thuis, zijn vrouw en twee kinderen wel, maar die waren ongedeerd.
Twee militaire rangers zijn gisteren gewond geraakt toen een bermbom in het district Rangae (Narathiwat) ontplofte. Ze maakten deel uit van een groep van 10 patrouillerende rangers. De explosie sloeg een gat met een diameter van 1,2 meter.
In hetzelfde district vond een vuurgevecht plaats bij een inval in een woning waar opstandelingen zich hadden verscholen. Drie personen zagen kans te ontsnappen. Een adjunct-dorpshoofd en de eigenaar van de woning zijn aangehouden en worden verhoord. In de woning werden camouflagepakken en wapens gevonden.
– Staf van het Vajira ziekenhuis in Hua Mak heeft het hoofd van de landelijke politie gevraagd een 7 jaar oude moordzaak te onderzoeken. Ze vermoeden dat het onderzoek van het Department of Special Investigation (DSI) geen vorderingen maakt vanwege corruptie.
In maart 2005 overleed een ziekenhuismedewerkster nadat ze met een hard voorwerp op haar hoofd was geslagen. Een agent van het politiebureau Hua Mak, die de zaak onderzocht, stierf onder onduidelijke omstandigheden. De DSI doet onderzoek naar de aankoop van ziekenhuisapparatuur in 2004 en 2005, waarvoor driemaal de marktprijs werd betaald.
– Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranond overweegt twee weken langer te vergaderen. Op 18 april zou het parlement drie maanden met reces gaan. Somsak vindt de verlenging nodig om alle lopende zaken af te ronden. Senator Somchai Sawaengkan beschuldigt de voorzitter ervan dat zijn voornemen politiek gemotiveerd is. Doel zou zijn om controversiële wetgeving met betrekking tot de door regeringspartij Pheu Thai gewenste grondwetwijziging en wetgeving die Thaksin bevoordeelt, er door te jassen. Dat kan volgens Somchai politiek geweld oproepen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Voormalig minister-president Somchai Wongsawat krijgt zijn zin. De Central Administrative Court heeft de National Anti-Corruption Commission bevolen de vertrouwelijke lijst met de namen van de geelhemddoden die in oktober 2008 bij de ontruiming van het parlementsplein zijn gevallen, openbaar te maken. De NACC doet onderzoek naar de ontruiming die op last van Somchai plaatsvond. Somchai zegt de namen nodig te hebben voor zijn verdediging.
– Roodhemdleider Pornthip Paksanont uit Phetchabun, die vorig jaar een verslaggeefster van Channel 7 per email bedreigde, wordt niet vervolgd. Het OM zegt dat hij geen misdrijf heeft begaan. Pornthip verspreidde destijds een mail met een foto van de verslaggeefster en de oproep chat hai ther (take care of her). Aanleiding waren enkele lastige vragen van de verslaggeefster aan premier Yingluck. Het OM ziet geen grond voor vervolging omdat de mails aan vrienden was gestuurd en niet aan de verslaggeefster zelf. Die laat het er niet bij zitten en heeft de hulp ingeroepen van Lawyers Council of Thailand.
– De politie heeft in het magazijn van een apotheek in Chiang Mai 6.000 flessen hoestdrank met het bestanddeel pseudoephedrine inbeslaggenomen. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine. Volgens de desbetreffende apotheker waren de flessen er vanwege de overstromingen tijdelijk opgeslagen om daarna te worden geretourneerd aan de leverancier in Bangkok.
– De ministeries van Defensie van Thailand en Zuid-Korea hebben afgesproken gezamenlijke militaire oefeningen te houden. Niet eerder oefenden beide legers samen.
– Circa 100 passagiers zijn geëvacueerd nadat gisteravond in een trein van Chiang Mai naar Bangkok in Phitsanulok brand was uitgebroken.
– Een 24-jarige danseres is gistermiddag vroeg om het leven gekomen toen de vrachtwagen waaronder ze lag te slapen, optrok en ze onder de wielen terechtkwam. De chauffeur ging er vandoor. Ubolwan danste in de Mai Thai Jai Tawan folkband, die ’s avonds zou optreden op de Phra Pradaeng markt in Samut Prakan.

Weinig vertrouwen bij Japanse bedrijven in maatregelen tegen overstromingen
30 maart – Japanse investeerders hebben grote twijfels of de regering in staat is overstromingen zoals vorig jaar te voorkomen. Sommige arbeidsintensieve bedrijven zouden naar het buitenland kunnen verhuizen vanwege de verhoging van het minimumloon per 1 april.

Dat eerste zei Minoro Sato, directeur van Yusen Logistics (Thailand), gisteren tijdens een lunch van de Thai-Japanese Association. Yusen Logistics heeft een magazijn op Navanakorn Industrial Estate in Pathum Thani dat vorig jaar ook ten prooi viel aan het water. ‘De regering heeft vorig jaar veel beloofd, maar daarvan nog weinig waargemaakt’, aldus Sato.
Minister Pongsvas Svasti (Industrie) verzekerde de aanwezigen dat de regering een fors aantal maatregelen in voorbereiding heeft om de mogelijkheid van nieuwe overstromingen te minimaliseren. Hij noemde verlaging van het waterpeil in de grote stuwmeren Bhumibol en Sirikit naar 45 procent op 1 mei (vorig jaar waren ze voor 85 procent vol), zodat er voldoende capaciteit is om regenwater op te vangen. En hij zei dat de regering 3,2 miljoen rai aan opslaggebieden in de centrale provincies beschikbaar heeft.
De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 april zou sommige kleine arbeidsintensieve bedrijven kunnen bewegen naar een buurland te vertrekken. Dit zei Setsuo Iuchi, president van de Japan External Trade Organisation Bangkok. Myanmar verwelkomt momenteel buitenlandse investeerders.  Het land heeft voldoende grondstoffen en de loonkosten liggen er laag. Het land zou investeringen uit Thailand kunnen aantrekken, aldus Iuchi.
Kobkarn Wattanavrangkul, president van de Thai-Japanese Association en voorzitter van Toshiba Thailand, zei dat de verhoging van het minimumloon de concurrentiekracht van Thaise bedrijven vermindert. Chinese producenten produceren op een veel grotere schaal waardoor hun kosten lager zijn dan van Thaise bedrijven.
Japan is de grootste handelspartner en buitenlandse investeerder van Thailand. Alhoewel veel Japanse bedrijven vorig jaar aanzienlijke schade hebben opgelopen door de overstromingen zijn de directe investeringen vanuit Japan de eerste twee maanden van dit jaar met 92 procent op jaarbasis gestegen.

Verzet tegen plan voor zwakkere baht
30 maart – De voorkeur van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) voor een zwakkere baht tegenover de dollar kan op de korte termijn tot speculaties leiden. Kittiratt vindt dat een wisselkoers van 32-34 baht geschikter is voor toekomstige groei dan de huidige koers van 30,7 tegen de dollar. Een zwakkere baht betekent dat de importen duurder worden en de exporten goedkoper.

Econoom Thanavath Phonvicha, verbonden aan de universiteit van de Thai Chamber of Commerce, vindt andere opties zoals belastingprikkels of het opzetten van een vermogensfonds (dat een deel van ‘s lands internationale reserves in het buitenland investeert) aantrekkelijker dan een directe interventie in de valutamarkt. Dollaraankopen door de centrale bank leiden niet alleen tot speculaties maar verstoren ook de markt. De opmerkingen van minister van Financiën kunnen volgens Thanavat beschouwd worden als inmenging in de onafhankelijkheid van de centrale bank. De minister zou er volgens hem beter aan doen dit soort discussies privé te houden met de centrale bank.

Yingluck ontspringt de dans
30 maart – Het Department of Special Investigation (DSI) heeft besloten geen juridische actie tegen premier Yingluck te nemen omdat ze valse gegevens zou hebben verstrekt om het vermogen van broer Thaksin te verbergen.
Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit en thans vice-partijleider van oppositiepartij Democraten, had de DSI gevraagd na te gaan of Yingluck, Thaksin’s ex-zwager en twee van Thaksin’s kinderen tussen 2002 en 2004 valse verklaringen hadden ingediend bij beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) met als doel de echte aandeelhouder van telecombedrijf Shin Corp buiten beeld te houden (lees Thaksin). Thaksin was toen premier en mocht geen commerciële belangen hebben.
De DSI meent dat betrokkenen niet artikel 267 van het Wetboek van Strafrecht hebben overtreden. Dit artikel gaat over het verstrekken van gegevens aan overheidsdienaren – in dit geval de secretaris-generaal van de SEC. Maar de sg werd pas bij een wetswijziging in 2008 als overheidsdienaar aangemerkt.
Ook op een ander punt vond de DSI geen overtredingen. De informatie van Shin Corp over haar aandelenstructuur komt overeen met die van Thailand Securities Depository Co, een overheidsdienst. (Zie pagina De zaak Thaksin)

Huishoudens gaan gebukt onder schulden
30 maart – Ondanks de toenemende schulden van huishoudens met een maandinkomen van minder dan 10.000 baht, is in het algemeen de schuldenlast van huishoudens nog niet verontrustend, zegt econoom Thanavath Phonvichai van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce.

De gemiddelde schuldenlast bedraagt 168.517 baht, blijkt uit een onderzoek onder 1.237 respondenten. Ze neemt nu met 5,7 procent per jaar toe, wat aanzienlijk minder is dan in 2009 toen de schuldenlast met 14,5 procent toenam.
De ondervraagde huishoudens betalen gemiddeld 10.978 baht per maand aan aflossing en rente. Degenene die bij financiële instellingen geld hebben geleend, betalen maandelijks gemiddeld 10.459 baht en degenen die bij geldwoekeraars hebben geleend 5.615 baht.
Van de respondenten heeft 76,2 procent problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Als oorzaken worden de stijgende prijzen genoemd (60,2 procent zegt dat), hogere rentetarieven (18,5 procent) en hogere brandstofprijzen (10,3 procent).
Iets meer dan de helft van de ondervraagden vult het huishoudbudget aan door geld te lenen, de overigen spreken hun spaargelden aan of lenen van familieleden. 47,5 procent leent bij financiële instellingen; 30,1 procent bij geldwoekeraars en de overigen bij beide.
Degenen die bij geldwoekeraars in het krijt staan, verdienen doorgaans minder dan 10.000 baht per maand. ‘Wanneer de regering geen stappen zet om deze bevolkinsgroep te helpen, zullen de schulden alleen maar toenemen’, zegt Thanavath.

Kort nieuws 30 maart
– De Belastingdienst heeft definitief besloten oud-premier Thaksin niet aan te slaan voor een bedrag van 12 miljard baht aan belastingen wegens inkomen dat hij verwierf door de verkoop van zijn aandelen in Shin Corp aan een bedrijf in Singapore. De verkoop vond plaats via de beurs en was daarom vrijgesteld van belastingen. [Waarbij men dient te bedenken dat Thaksin dit als premier eerder wettelijk had geregeld.] (Zie pagina De zaak Thaksin)

– Laat de rellen maar komen. De Royal Thai Police heeft voor 24 miljoen baht een Koreaans anti-rellen voertuig aangeschaft. Het voertuig  heeft kogelvrij veiligheidsglas, ijzeren roosters voor de ruiten en is uitgerust met een waterkanon. Het biedt plaats aan 10 agenten. De watertank kan gevuld worden met gekleurd water om rellenschoppers te identificeren en met traangas.
– Adviseur Sanan Kachornprasart van coalitiepartij Chartthaipattana heeft voorgesteld een neutraal persoon aan te zoeken voor een verzoeningsgesprek tussen oud-premier Thaksin en Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup te hebben geregistreerd. Premier Yingluck vindt Sanan’s idee prima. Eerder begroette ze Prem al, die als eregast was uitgenodigd voor een party waarop het personeel van het Froc, het regeringscrisiscentrum tijdens de overstromingen, in het zonnetje werd gezet. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung is niet enthousiast. De president van de Privy Council dient volgens hem niet in de politiek te worden betrokken.
– Een particulier die zich Ton7777 noemt, biedt een trip van 3 dagen naar Siem Raep in Cambodja aan voor een ontmoeting met Thaksin op 14 april. De andere twee dagen worden bezoeken gebracht aan Angkor Wat en Angkor Thom. De deelnemers verblijven in een 4-sterren hotel voor 6.500 baht per persoon. Voorwaarde is dat ze roodhemd zijn. Tot nu toe hebben 2 mensen belangstelling getoond.
– De 44 bewoners van Ban Khao Mor gaan in beroep tegen de uitspraak van de Administrative Court van Phitsanulok in de zaak van het goudmijnbedrijf Akara Mining. De rechtbank trok niet de concessies in van het bedrijf, maar gaf het een jaar de tijd om de verplichte milieu- en gezondheidseffectrapportage uit te voeren. De bewoners willen dat de concessies worden ingetrokken. Ze hebben al jaren last van water- en luchtverontreiniging en herrie.
– Bewoners van de provincie Pichit hebben eerder deze maand een aanklacht ingediend tegen vier overheidsdiensten omdat ze Ankara Mining een ertsfabriek laten opzetten zonder dat het bedrijf over de noodzakelijke vergunningen beschikt.
– Zeshonderd personen van etnische minderheidsgroepen hebben gisteren bij het Government House de regering opgeroepen een centrale commissie te vormen, die tot taak heeft hun rechten te beschermen. De demonstranten willen dat de regering zich aan haar belofte houdt om hun problemen op te lossen, met name het recht om op hun voorouderlijk land te wonen. De Moken uit Zuid-Thailand zeggen dat ze van hun land en visgronden zijn verdreven. Andere eisen betreffen de vorming van Cultural Preservation Areas en een researchfonds van 500 miljoen baht. Thailand telt 1,2 miljoen personen in etnische groepen als Karen, Lisu, Lahu, Akha, Hmong, Urak Lawoi en Moken; 400.000 hebben geen ID-kaart en hebben daardoor geen toegang tot gratis gezondheidszorg, onderwijs en andere diensten.
– De Raad van State heeft pseudoephedrine (PSE), het belangrijkste bestanddeel van pillen tegen verkoudheid, aangemerkt als een type-2 verdovend middel. Het medicijn mag daardoor alleen nog maar door artsen worden voorgeschreven. Onlangs is bekend geworden dat PSE bevattende pillen uit ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten worden gesmokkeld om in Laos en Cambodja te worden verwerkt tot methamphetamine. De zaak is in onderzoek bij het Department of Special Investigation.
– Veel bedrijven hebben geen zin afgestudeerden met een bachelor’s graad een startsalaris van 15.000 baht te betalen en nemen daarom diplomahouders aan. Worachon Dulwit, secretaris-generaal van het International Student Centre of Thailand, zei dat gisteren tijdens een seminar over werkgelegenheid voor jongeren. Het startsalaris van 15.000 baht voor bachelors is een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai.
Een ander probleem is dat veel universitaire studenten een alpha-studie kiezen, wat niet aansluit op de arbeidsmarkt. De afgestudeerde studenten hebben grote moeite een baan te vinden. Studenten bouwkunde, accountancy en medicijnen komen gemakkelijk aan een baan. Werkgevers in deze beroepsgroepen zijn wel bereid hen 15.000 baht te betalen.
– Vanaf zondag zijn werkgevers verplicht het minimumdagloon van 300 baht te betalen, maar veel werkgevers proberen die maatregel te omzeilen door werk uit te besteden of werkers in de informele sector te huren, zegt Siriwan Romchatthong, secretaris-generaal van de Employers Confederation of Thailand. De minister van Werkgelegenheid liet gisteren weten dat het ministerie een klachtencentrum opent waar klachten kunnen worden gedeponeerd die voortkomen uit de verhoging van het minimumloon. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– De gratis krant M2F, Central Pattana Plc en Thai Life Insurance organiseren van 13 tot 15 april tijdens Songkran een alcoholvrij feest op de buitenruimte van CentralWorld. ‘A celebration can still be fun without alcohol’, zegt Songkran Phakchokdee, directeur van het Stop Drink Network. Elk jaar komen in het verkeer honderden mensen tijdens Songkran om het leven; de helft als gevolg van alcoholgebruik.
– Suvarnabhumi is door de Airports Council International op plaats 7 geplaatst van 15 vliegvelden die minstens 40 miljoen passagiers per jaar verwerken. Dit heeft de luchthaven bekend gemaakt, nadat ACI eerder alleen de eerste drie bekend had gemaakt. In 2007 stond Suvarnabhumi op de eerste plaats.
– Het Ayutthaya Tourism Office trekt zich niets aan van de waarschuwing van dierenartsen om olifanten met Songkran geen water te laten sproeien. Sommige olifanten hebben tbc en zouden de ziekte kunnen overdragen op mensen. In Ayuttthaya zeggen: We doen het al 15 jaar zo en het is erg populair bij Thais en buitenlanders.
– Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept de regering op om de accijns op tabak te verhogen. Volgens Ayda Urekli, coördinator van het WHO-initiatief Tobacco Free is prijsverhoging de meest effectieve manier om roken te bestrijden.
– Een 62-jarige Amerikaan is in zijn woning in Nong Pheu (Chon Buri) aangehouden op verdenking van seksuele molest van minderjarige meisjes. De arrestatie kon worden verricht nadat een Thaise vrouw in Pattaya had bekend een 12-jarig meisje aan de verdachte te hebben geleverd.

Particuliere ziekenhuizen vrezen chaos
29 maart – Particuliere ziekenhuizen verwachten ‘chaos’ wanneer zondag een regeling voor gratis behandeling bij noodgevallen van kracht wordt. Ze vinden de definitie van ‘emergency patient’ onduidelijk, wat tot verwarring kan leiden als patiënten eerst hulp nodig hebben.

Thans heeft elke ziektekostenverzekering een andere regeling voor noodhulp in particuliere ziekenhuizen. Ambtenaren en familie, die verzekerd zijn via het Civil Service Medical Benefits Scheme, dienen vooraf te betalen. Werknemers, verzekerd via het Social Security Scheme, moeten vanaf 72 uur na de eerste behandeling gaan betalen tenzij ze naar een ander ziekenhuis willen worden overgeplaatst. Patiënten, die via Universal Healthcare Coverage zijn verzekerd, kunnen overal gratis terecht.
Gezondheidseconoom Pongsathorn Pokpermdee dringt er bij de regering op aan ook stafleden van overheidsdiensten, tambon administrations en de Bangkok Metropolitan Administration alsmede immigranten en statenloze migranten recht te geven op gratis noodhulp. Een geschatte 1,2 miljoen personen vallen nu buiten het systeem.
De procedure in het nieuwe systeem is simpel. Het enige wat de patiënt dient te overleggen, is zijn ID-kaart. Bij particuliere premieziekenhuizen geldt een extra regel. Social Security patiënten worden binnen 72 uur behandeld tot een maximum van 10.500 baht. Daarna worden ze overgeplaatst naar hun voorkeursziekenhuis onder het security schema.

Democraten dreigen met juridische actie
29 maart – Wanneer de regering een amnestiewet uitvaardigt op basis van het rapport van het King Prajadhipok Institute, stapt oppositiepartij Democraten naar het Constitutionele Hof. Het kan daarbij gebruik maken van een juridisch slimmigheidje, omdat het KPI-rapport niet is goedgekeurd door de Kamercommissie nationale verzoening.

Aanvankelijk had de commissie wel het groene licht gegeven, maar op verzoek van het KPI is die goedkeuring ingetrokken. Het KPI zelf vindt de tijd niet rijp om haar (controversiële) voorstellen in stemming te brengen, want dat leidt alleen maar tot conflicten.
Volgens parlementslid Suthas Ngernmuen (Democraten) maakt de regering misbruik van haar parlementaire  meerderheid door een amnestiewet te willen doordrukken zodat voormalig premier Thaksin naar Thailand kan terugkeren. Thaksin is in 2008 bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hulp bij de aankoop van overheidsland onder de marktwaarde door zijn toenmalige echtgenote.
Dinsdag kwam het KPI-rapport al ter sprake in het parlement toen een Pheu Thai-parlementslid voorstelde het bij voorrang te behandelen. Dat leidde tot felle protesten van de oppositie, maar die mochten niet baten. Het rapport wordt nu inhoudelijk op woensdag besproken.
Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa verdedigde gisteren generaal Sonthi Boonyaratkalin die in 2006 de militaire coup leidde en nu voorzitter is van de Kamercommissie nationale verzoening. ‘Ik geloof dat Sonthi werkelijk de politieke scheidslijnen wil oplossen en nationale verzoening wil bereiken. Thaksin helpen kan zijn volgende stap zijn. Maar in dit stadium wil hij alleen maar verzoening.’
Adviseur Sanan Kachornprasart van coalitiepartij Chartthaipattana deed gisteren een beroep op het KPI en Sonthi om het verzoeningsrapport terug te trekken. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws 29 maart
– Thaksin  krijgt volgende maand tijdens Songkran in Vientiane gezelschap van zo’n 50.000 roodhemden uit het Noordoosten, zegt roodhemdleider Nisit Sinthuphrai. Ze verzamelen op 11 april in het stadion van Nong Khai om van daaruit de volgende dag naar Laos af te reizen. Asia Update tv zal het bezoek live uitzenden. Vermoedelijk 10.000 roodhemden reizen naar Siem Raep in Cambodja, waar Thaksin op 14 en 15 april is.

– Pasit Sakdanarong, adviseur van de minister van Volksgezondheid, zegt dat assistenten van topambtenaren op Volksgezondheid betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid uit ziekenhuizen, die in Laos en Birma worden verwerkt tot de verboden drug methamphetamine. Thans doet het ministerie onderzoek in 875 ziekenhuizen, die onder het ministerie ressorteren.
Gisteren werd in een bos in Sam Kamphaeng (Chiang Mai) een groot aantal verpakkingen van de desbetreffende pillen gevonden. Sommige waren door de papierversnipperaar gehaald. De politie schat dat er 5 tot 10 miljoen pillen in de verpakkingen hebben gezeten.
De apotheker van het Soem Ngam ziekenhuis in Lampang heeft ontslag genomen. Onderzoek heeft onregelmatigheden aangetoond bij de aankoop van 4.000 pillen.
Uit het Kamalasai ziekenhuis in Kalasin zijn 350.000 pillen verdwenen. De ziekenhuisapotheker verleent medewerking aan het onderzoek.
– Vier wetenschappelijke instituten en de Thai Journalists Association gaan de komende 2 jaar forums organiseren met als doel nationale verzoening te bevorderen. Die moeten een platform gaan bieden voor academici en geleerden om de problemen te bediscussiëren waarmee de samenleving kampt en om constructief en onbevooroordeeld meningen en oplossingen te bieden. Volgens een van de organisatoren zijn politici slechts gericht op het vergroten van hun kiezersbasis en verwaarlozen ze de sociale en politieke problemen van het land. Een ander zegt dat de forums een educatieve functie kunnen hebben voor de samenleving.
– De Democratische partij eist van de Belastingdienst dat ze voormalig premier Thaksin en diens ex-echtgenote aanslaan voor 12 miljard baht aan belastingen voor de verkoop van hun aandelen in Shin Corp aan een bedrijf in Singapore. Die aandelen waren in handen van twee Thaksin-kinderen die als gevolmachtigde fungeerden. Aanvankelijk had de Belastingdienst de twee kinderen een aanslag opgelegd, maar die werd ingetrokken omdat ze de aandelen niet in eigendom hadden. De Belastingdienst heeft nog tot morgen de tijd om Thaksin en ex een aanslag op te leggen. Daarna verloopt de termijn waarbinnen dat kan. (Zie pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)
– Volgens het Department of Special Investigation is een ‘academie’ opgezet waar de cursisten kunnen leren mensen via de telefoon geld afhandig te maken. Dat zei DSI-hoofd Tarit Pengdith gisteren na de arrestatie van 22 Chinese en Taiwanese verdachten in hun hoofdkwartier in Pak Kret (Nonthaburi). De bende belde slachtoffers in China en Taiwan en haalde hen over geld over te maken. Bij de inval vond de politie onder andere telefoonlijsten en scripts. De oplichters waren op een toeristenvisum naar Thailand gekomen.
– Akara Mining is bereid een milieu- en gezondheidseffectrapportage uit te voeren voor haar goudmijnen. De Administrative Court van Phisanulok heeft het bedrijf daartoe verplicht op straffe van het verliezen van haar concessies, die ze in 2008 verwierf. Die rapportages zijn sinds 2006 verplicht, maar pas in 2010 kondigde de regering aan voor welke activiteiten ze gelden. Akara heeft een jaar tijd om een en ander in orde maken. De rechtzaak was aangespannen door omwonenden die al jaren klagen over lucht- en waterverontreiniging en herrie.
– Aanstaande zondag moeten alle minibusjes en bussen van de Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, zijn uitgerust met Radio Frequency Identification (RFID). Het Department of Land Transport kan op deze wijze de snelheid van de voertuigen controleren. De maximumsnelheid voor minibusjes is 90 km. De maatregel is genomen naar aanleiding van een aantal ernstige ongelukken. Dit jaar waren BMTA-minibusjes al betrokken bij 17 ongelukken, die 27 dodelijke slachtoffers eisten en 137 gewonden. De meeste minibusjes die geëxploiteerd worden door de Transport Co, zijn al uitgerust met RFID.
– Een Thaise teenager en zes jonge Birmezen zijn gisteren om het leven gekomen toen hun pickup truck in een kanaal in Ban Phraek (Ayutthaya) terecht kwam. Veertien andere Birmezen raakten gewond. Ze waren op de vlucht voor politie die de wagen wilde stoppen omdat hij te snel reed.
– In drie afzonderlijke operaties heeft de politie in Chon buri een bende Cambodjanen ingerekend, die gekidnapte kinderen als bedelaar inzette.
– Met geld van bedrijven zijn op Ratchaprasong 1.300 bewakingscamera’s opgehangen. Ratchaprasong werd in 2010 wekenlang door roodhemden bezet gehouden.
– De Lam Ta Khong dam in Nakhon Ratchasima gaat minder water lozen om te voorkomen dat er te weinig water is in het droge seizoen. Ook uit het reservoir in het district Sikhiu wordt minder water geloosd. Eerder was de waterafvoer opgevoerd om te voorkomen dat de stuwmeren aan het begin van het regenseizoen te veel water zouden bevatten, hetgeen vorig jaar de overstromingen heeft verergerd.
– Vorig jaar stierven ruim 300 personen tijdens Songkran in het verkeer. Gisteren leverden zo’n 80 actievoerders van het Stop Drink Network .een open brief af bij de regering met de eis dit jaar strenge maatregelen tegen het rijden onder invloed te nemen.
– Lokale radiostations storen het luchtverkeer. In 2010 werden 1.100 incidenten gemeld en nu hebben piloten al 700 keer gemeld dat ze last van die stations hebben bij de communicatie met de luchtverkeersleiding. Aeronautical Radio of Thailand Co dringt samen met de National Broadcasting and Telecommunications Commission op wettelijke maatregelen aan.

Kort nieuws 28 maart
– Een gedeeltelijke overwinning. Zo noemt het Network of People Affected by Mining Activities zijn gang naar de rechter. De Administrative Court van Phitsanulok beval gisteren ’s lands grootste goudmijnbedrijf, Akara Mining, een milieu- en gezondheidseffectrapportage uit te voeren voor haar mijnen in Phitsanulok, Phichit en Petchabun. Maar het bedrijf hoeft zijn werkzaamheden niet te staken.

De rechtbank oordeelde dat de in juli 2008 verleende concessies in strijd zijn met artikel 67 van de grondwet, dat die rapportages verplicht stelt. Het netwerk heeft evenwel twijfels over die procedure, omdat de bevolking er geen invloed op heeft. Het netwerk weet nog niet of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. De gang naar de rechter was in november 2010 door 44 bewoners van Ban Khao Mor (Phichit) gemaakt. Bewoners die in de buurt van de mijnen wonen, klagen al jaren over lucht- en watervervuiling en herrie.
– Een man uit het district Phu Phiang (Nan) heeft bij de politie aangifte gedaan van de diefstal van limoenen uit zijn boomgaard ter waarde van 300.000 baht. De prijs van limoenen is de afgelopen jaren gestegen van 1 naar 6 tot 10 baht per stuk. Sommige fruittelers hebben bewakers in dienst genomen om hun boomgaard ’s nachts te bewaken. Volgens het ministerie van Handel zijn de gestegen prijzen deels te wijten aan gehamster door de tussenhandel.
– Bedrijven die zich per 1 april het verhoogde minimumdagloon van 300 baht niet kunnen veroorloven, doen er beter aan naar het buitenland te vertrekken waar de arbeidskosten lager liggen. Dit zegt Virabongsa Ramangura, voorzitter van het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development. Volgens Virabongsa kan het land arbeidsintensieve bedrijven, zoals textiel en leer, en kleine en middelgrote bedrijven niet meer binnenhouden, ook al omdat Thailand een tekort aan arbeidskrachten heeft en van tenminste 10 miljoen illegale buitenlandse werknemers gebruikt maakt. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Het was gisteren weer feest in het parlement, nadat een parlementslid van regeringspartij Pheu Thai had gevraagd het controversiële verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute bij voorrang te behandelen. De oppositie verzette zich daar luidkeels tegen omdat ze het rapport opnieuw wil bespreken in de kamercommissie nationale verzoening. Het rapport stuit op bezwaren van de oppositie omdat als consequentie van één van de voorstellen Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. Na veel gehakketak besloot het parlement het rapport volgende week te behandelen. Terug naar de commissie gaat het niet. Pikant detail: voorzitter van die commissie is coupleider Sonthi Boonyaratkalin. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Gisteren meldde de krant dat 8 van de 875 ziekenhuizen die onder het ministerie van Volksgezondheid ressorteren, betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid. Dit was gebleken uit een onderzoek van het ministerie. Vandaag meldt de krant echter dat het ministerie een onderzoek gaat instellen.
De geruchtmakende zaak wordt nu onderzocht door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI). Het heeft zeven politiebureaus gevraagd hun onderzoeksresultaten te overleggen. Tegen zeven ziekenhuisdirecteuren en apothekers zijn al disciplinaire maatregelen genomen.
Sinds 2006 zijn 48,32 miljoen pillen met het bestanddeel pseudoephedrine inbeslaggenomen. De pillen gaan naar Laos en Cambodja waar ze gebruikt worden bij de productie van de verboden drug methamphetamine.
– De Kiesraad brandt zijn vingers liever niet aan de zo door regeringspartij Pheu Thai gewenste grondwetwijziging. Een reglement voor de vorming van een burgerassemblee (dat de grondwet gaat wijzigen) moet door het parlement worden opgesteld, niet door ons, zegt de Kiesraad. Reden? De Kiesraad wil niet de zwartepiet krijgen als er iets verkeerd gaat. De Kiesraad wil wel helpen bij het opstellen van het reglement. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Duizenden deelnemers van het Government Pension Fund hebben gisteren op de Royal Plaza en bij het parlement geprotesteerd tegen wijziging van de berekening van het pensioen. In de nieuwe berekeningswijze wordt uitgegaan van het gemiddelde salaris over de laatste 5 jaar; voorheen werd het eindsalaris als grondslag genomen. Het gevolg is dat het pensioen voor de ambtenaren lager uitvalt. Bovendien is het pensioen in het nieuwe systeem gemaximeerd op 70 procent van het eindsalaris.
– Boeren die hun rubberbomen ouder dan 30 jaar kappen en nieuwe bomen planten, krijgen een stimuleringsbijdrage van 10.000 baht per rai bovenop de huidige compensatie van 16.000 per rai. Het mes snijdt volgens de regering aan twee kanten: de productiviteit gaat omhoog en op korte termijn krijgt de rubberprijs een oppepper. Thans flueert de prijs tussen 108 en 112 baht per kilo; de autoriteiten willen dat die permanent op 120 baht uitkomt.
– Taxicoöperaties pleiten voor een verhoging van het kilometertarief met 12 procent voor de eerste 50 km binnen de stad en 8 procent voor afstanden tussen 50 en 150 km. Het starttarief mag van hen op 35 baht voor de eerste kilometer blijven. Het tarief voor stilstaan zou van 1,5 naar 2,5 baht per minuut moeten, vinden ze. Volgens adviseur Shinawat Hapoonbad van de minister van Transport verdienen de chauffeurs een prijsverhoging vanwege de gestegen kosten van levensonderhoud.
– De politie in Thailand en Australië heeft gisteren zes personen gearresteerd, die worden verdacht van mensenhandel. Beide politiekorpsen zijn al een jaar bezig netwerken die zich met mensenhandel bezighouden, te volgen. De Thaise politie arresteerde een Irakese man en Thaise vrouw. In de woning van de vrouw werden valse paspoorten voor de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Iran gevonden en apparatuur om die te produceren.
– Een 43-jarige man heeft gisterochtend vanaf de verhoogde Don Muang tolweg een dodelijke val gemaakt. Hij werd uit een pickup truck geslingerd die tegen de muur was gebotst. De chauffeur en een passagier raakten licht gewond. De drie mannen waren op weg naar Din Daeng om CNG tanks te installeren in watertankwagens van de gemeente.
– Beschuldigingen vliegen over en weer over de dood van een olifant en de slechte conditie van 15 andere jumbo’s, die in februari in het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi in beslag werden genomen door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Volgens de exploitant van het park waren ze gezond toen Wildlife ze meenam, maar volgens dierenarts Sittidet Mahasawangkul waren ze al ziek in het park.
Sittidet, verbonden aan het National Elephant Institute in Lampang, zegt dat acht dieren tbc hebben en de overige onder andere bloedinfecties. Drie olifanten zijn in kritieke toestand. Ze lijden respectievelijk aan tetanus, een spijsverterings- en ademhalingsziekte.
– Olifanten dienen met Songkran niet te worden ingezet om water over feestvierders te sproeien omdat dit de kans op verspreiding van tbc vergroot, zegt dierenarts Taweepoke Angkawanish van het Elephant Hospital. Sommige dieren zijn volgens hem geïnfecteerd met tbc. Sinds 2005 zijn 6 olifanten aan tbc overleden. Ze kregen de ziekte van koeien en mensen.
– Drie mannen zijn gisteren gearresteerd in verband met de dood van een vrouw maandag in Thanyaburi (Pathum Thani), die niet het doelwit van de aanslag was. Dat was de man de achterop haar motorfiets zat. Hij raakte slechts gewond. Een van de drie, eigenaresse van een karaokebar, vertelde de politie dat de man, haar ex-vriend, haar bedrijf ruïneerde door klanten weg te jagen.
– Amnesty Thailand heeft de regering gevraagd de doodstraf af te schaffen, omdat die in strijd is met de mensenrechten. De doodstraf bestaat nog in 20 landen; 141 landen hebben de straf afgeschaft.

Thaksin komt dit jaar terug – of niet?
27 maart – Panlop Pinmanee, veiligheidsadviseur van premier Yingluck, werkt aan een plan om Thaksin dit jaar terug te brengen. Als dat gebeurt, gaat de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) de straat op, zegt woordvoerder Parnthep Pourpongpan. Een voormalige klasgenoot van Thaksin uit zijn tijd op de militaire academie acht het onwaarschijnlijk dat de oud-premier dit jaar terugkeert. ‘Thaksin weet heel goed dat conflicten nog steeds bestaan en verzoening een eind weg is.’

Panlop is van plan 20.000 handtekeningen te verzamelen, zodat hij een burger-wetsvoorstel voor amnestie kan indienen. Hij doet dit wanneer het verzoeningsvoorstel van het King Prajadhipok Institute (PKI) niet tot amnestie leidt. Een van de voorstellen van het PKI heeft als consequentie dat Thaksin zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt.
Panlop wijst erop dat regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne vorig jaar in Buri Ram beloofd heeft Thaksin terug te brengen. Die belofte moet worden ingelost. Panlop is er zeker van dat een amnestiewet het groene licht van het parlement krijgt. Volgens Panlop steunt Thaksin zijn actie.
PAD-woordvoerder Parnthep voorspelt onrust. Elke poging om Thaksin terug te brengen, is voor de PAD aanleiding om de straat weer op te zoeken en te protesteren. Dat geldt zowel voor de plannen van Pheu Thai om de grondwet te wijzigen als Panlop’s plan voor een amnestiewet.
Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa, belast met veiligheidszaken, spreekt Panlop’s bewering tegen dat sommige militaire leiders bezig zijn een coup te beramen. Die militairen zouden een zelfde council for nationale security willen vormen als in 2006 is gevormd na de militaire coup. Yutthasak zegt dat de legerleiding de regering volledig steunt.
Thawat Boonfueng, plaatsvervangend secretaris-generaal van de premier, spreekt een andere bewering van Panlop tegen. Klasgenoten van Thaksin aan de Armed Forces Academies Preparatory School zouden Thaksin via Chiang Mai willen terugbrengen. Thawat, die ook een klasgenoot van Thaksin is: ‘Ik kan de verzekering geven dat voormalige leden van klas 10, in het leger of bij de politie, daar nooit over hebben gepraat.’
Het controversiële PKI-rapport komt vandaag ter sprake in het parlement en niet op 12 april, zoals eerder gemeld. Er wordt echter niet over gestemd, zegt de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden. Punt van discussie is de vraag of het rapport in de huidige zittingsperiode van het parlement wordt behandeld (dus voordat het parlement met reces gaat). (Zie pagina Amnestie voor Thaksin)

Acht ziekenhuizen betrokken bij pillensmokkel
27 maart – Acht ziekenhuizen die ressorteren onder het ministerie van Volksgezondheid, zijn betrokken bij het smokkelen van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid, die worden verwerkt tot methamphetamine. Dit is gebleken uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid bij de 875 ziekenhuizen onder het beheer van het ministerie.

Het Department of Special Investigation heeft inmiddels toestemming gekregen het politieonderzoek over te nemen. De DSI vermoedt een verband met een smokkelbende, die op 18 februari in San Kamphaeng (Chiang Mai) werd gearresteerd. Bij het onderzoek wordt de telefoon van verdachten afgeluisterd.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de verkoop van de omstreden pillen over de toonbank verboden. Ze mogen nu alleen nog maar door een arts worden voorgeschreven. Van de willekeurig onderzochte 413 pharmacies bleken 29 ze nog te verkopen. Hun vergunning wordt voor 3 maanden ingetrokken.
Inmiddels zijn tegen zeven ziekenhuisdirecteuren en apothekers al disciplinaire maatregelen genomen. In één ziekenhuis, San Sai in Chiang Mai, wordt nog extra onderzoek gedaan, omdat het ziekenhuis zegt dat de ontbrekende pillen onder het ziekenhuisnetwerk van tambonklinieken zijn verspreid.
Volgens de politie zijn tussen 2006 en 2012 48,32 miljoen pillen met pseudoephedrine bij 40 gelegenheden inbeslaggenomen.

Prijzenoorlog in hotelsector op Koh Samui
27 maart – Op Koh Samui woedt tussen kleine en middelgrote hotels een prijzenoorlog. Sommige hotels bieden zelfs gratis overnachtingen aan om maar gasten te trekken, zegt de Tourism Association of Koh Samui. Ze stunten met aanbiedingen als 2 nachten, 1 betalen of 1 nacht betalen, 1 nacht gratis. Volgens een hoteleigenaar is de gemiddelde kamerprijs het afgelopen jaar met 15 procent gedaald.

Eind vorig jaar telde het eiland 448 hotels met 17.204 kamers. Kleine en middelgrote hotels vormen 80 procent van het hotelaanbod. In de pijplijn zitten 513 nieuwe kamers, waarvan er 313 dit jaar klaarkomen.
Volgens Bannasat Ruangjan, president van de Tourism Association of Kohn Samui, zijn de belangrijkste struikelblokken het beperkt aantal vluchten naar het eiland en de relatief dure tickets. ‘Dit resulteert in een onbalans tussen hotelaanbod en het aantal toeristen.’
Dit jaar worden 935.000 toeristen verwacht, 10 procent meer dan vorig jaar, maar het ideaal aantal toeristen zou 5.000 per dag zijn of 1,8 miljoen per jaar. Gedurende het laagseizoen arriveren nu minder dan 3.000 bezoekers en in het hoogseizoen minder dan 5.000. Dagelijks zijn naar schatting 3.600 vliegtuigstoelen beschikbaar. ‘Als we het aantal stoelen gedurende het hoogseizoen kunnen vermeerderen’, zegt Bannasat, ‘kan de gemiddelde bezettingsgraad omhoog van 40 naar 50 procent.’

Kort nieuws 27 maart
– De Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi is op 19 mei 2010 vrijwel zeker door regeringstroepen doodgeschoten. Dit concludeert het Metropolitan Police Bureau na het horen van meer dan tien getuigen, maar het wachten is nog op het ballistisch rapport om het onderzoek af te ronden. De politie heeft de zaak opnieuw onderzocht op verzoek van Polenghi’s zuster. Polenghi vond tijdens gevechten tussen roodhemden en veiligheidstroepen op Ratchadamri Road de dood.
– Het politieonderzoek naar de dood van Khattiya Sawatdiphol is nog niet afgerond, zegt adjunct-commissaris Anuchai Lekbamrung. De politie betrekt in haar onderzoek ook de bewering van vice-minister-president Chalerm Yubamrung dat Khattiya gedood is door een scherpschutter van de politie. Khattiya, die de leiding had over de beveiliging van de roodhemd protestlokatie op Ratchaprasong Intersection, werd op 13 mei 2010 in zijn hoofd geschoten, terwijl hij met een journalist praatte. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.
– De Democratische partij dreigt zich terug te trekken uit de kamercommissie nationale verzoening, omdat de voorzitter weigert de voorstellen van het Kind Prajadhipok Institute (PKI) opnieuw op de agenda te plaatsen. De oppositie vindt dat de voorstellen opnieuw beoordeeld moeten worden om te voorkomen dat sommige punten bepaalde partijen bevoordelen.
De oppositie heeft ook het KPI zelf gevraagd die punten terug te trekken. Ze zouden misbruikt kunnen worden om amnestie te verlenen aan politieke overtreders en het schrappen van beschuldigingen wegens corruptie tijdens de regeringsperiode Thaksin. Volgens de oppositie kan dat nieuwe politieke conflicten oproepen.
Het controversiële PKI-rapport komt vandaag ter sprake in het parlement en niet op 12 april, zoals eerder gemeld. Er wordt echter niet over gestemd, zegt de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden. Punt van discussie is de vraag of het rapport in de huidige zittingsperiode van het parlement wordt behandeld (dus voordat het parlement met reces gaat). (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Voormalig minister-president Chavalit Yongchaiyudh steunt de voorstellen van het King Prajadhipok Institute. Amnestie is een redelijke oplossing voor de huidige conflicten, zegt hij. Hij trekt een vergelijking met de manier waarop begin jaren tachtig een eind is gemaakt aan de communistische beweging. Dat beleid kenmerkte zich door een vreedzame benadering, waarbij geen arrestaties werden verricht. ‘By granting an amnesty to political offenders, the power of the judiciary would be strengthened in a democratic process’, aldus Chavalit. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Koreaanse bedrijven zouden vaker moeten investeren in Thailand omdat het een vriendelijk land is om zaken te doen. Dit vertelde premier Yingluck gisteren een forum dat werd bijgewoond door 450 Thaise en Koreaanse investeerders. In de afgelopen jaren hebben 500 Koreaanse bedrijven in Thailand geïnvesteerd. Vorig jaar nam de handel tussen beide landen met 12 procent toe tot 15,1 miljard Koreaanse won; het investeringsvolume steeg met 51 procent. Eén miljoen Zuid-Koreaanse reizigers bezochten vorig jaar Thailand; in omgekeerde richting gingen 310.000 Thais. Premier Yingluck en gevolg brengen een bezoek van 4 dagen aan Zuid-Korea.
– Supoj Saplom, uit wiens woning in november een grote hoeveelheid geld werd gestolen, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) niet van zijn onschuld kunnen overtuigen. Gisteren werd de op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport voor de laatste keer gehoord door de NACC. Na 3 uur kwam hij met een gezicht als een oorwurm naar buiten. Volgens de adjunct-secretaris-generaal van de NACC heeft Supoj niet de noodzakelijke (belasting)documenten overhandigd die zijn ongebruikelijke rijkdom zouden kunnen verklaren. De NACC hoort nog de 12 getuigen die Supoj heeft ingebracht. Ze hoopt haar onderzoek in mei af te ronden. (Zie pagina Supoj Saplom,)
– Kasem Wattanachai, lid van de Privy Council, waarschuwt Thais tegen het helpen van buitenlanders bij het verwerven van land. Hij reageert op berichten dat veel rijstvelden verkocht of verhuurd worden aan investeerders uit het Midden Oosten. Boerenland moet gereserveerd blijven voor Thaise boeren om te bewerken en er een boterham mee te verdienen, zegt hij. Volgens een studie, gedaan in opdracht van de Ombudsman, is een derde van de grond in Thailand in buitenlandse handen via lokale stromannen.
– Het ministerie van Onderwijs gaat onderzoek doen naar ongeregeldheden bij de aankoop van leermiddelen ter waarde van 884 miljoen baht door het Office of the Education Commission. Negentien beroepsopleidingen ontvingen leermiddelen op het gebied van elektronica en autotechniek. Gebleken is dat de leermiddelen te hoog geprijsd waren. Zo kost een transformator 3.000 tot 4.000 baht, maar er werd 40.000 baht voor betaald. De zaak is ter attentie gebracht van het kantoor van de National Anti-Corruption Commission.
– Een Thaise man was een van de drie personen in een pickup truck, die zaterdag voor stroomuitval in de Birmese stad Tachilek zorgde, enkele uren voordat twee bommen ontploften op een golfbaan. De wagen was tegen een elektriciteitsmast gereden. De autoriteiten in Myanmar verdenken de drie ervan betrokken te zijn bij de bomexplosies. De Thai raakte gewond bij de botsing en wordt nu behandeld in het ziekenhuis van Chiang Rai.
– Vier mijnenleggers zijn zaterdagavond bij de Thai-Cambodjaanse grens door Cambodjaanse troepen aangehouden omdat ze zich illegaal op Cambodjaans grondgebied bevonden. De vier waren op weg naar de provincie Oddar Meanchey om er te werken, maar toen ze werden aangehouden konden ze geen reisdocumenten overleggen. Verschillende Thaise diensten hebben contact gezocht met de Cambodjaanse autoriteiten om het viertal te helpen.
– Vier zwaar bewapende mannen hebben gisteren in Sing Buri een geldtransport overvallen en zijn er vandoor gegaan met 4,1 miljoen baht. Ze sloegen toe toen een medewerker zakken met geld naar de geldwagen bracht en openden het vuur op de wagen en de man, die in zijn been werd geraakt. De dieven hadden daarna het nakijken want de chauffeur schoot weg met de geldwagen waarin nog 16 miljoen baht lag.
– Dertig huizen langs de Chao Praya rivier in Bang Ban (Ayutthaya) dreigen het water in te zakken als gevolg van erosie. De bewoners roepen de autoriteiten op de rivoeroever te herstellen of een dijkje aan te leggen. Sinds het water na de overstromingen van vorig jaar weer naar een normaal niveau is gezakt, zijn stukken van de oever afgekalfd.
– De broer van de echtgenote van een politieagent heeft de Crime Suppression Division gevraagd het onderzoek te heropenen naar de agent, die verdacht is geweest van de moord op de vrouw in oktober 2010. Het OM seponeerde de zaak wegens gebrek aan bewijs. De agent beweerde destijds dat zijn vrouw vergif had ingenomen, maar sporen daarvan werden niet gevonden bij een autopsie.
– Een vrouw die aan Alzheimer lijdt, heeft in hun condominium in Pathum Thani drie dagen doorgebracht met het dode lichaam van haar moeder (64).
– In een sinaasappelboomgaard in het district Muang (Yala) is het lichaam gevonden van een jonge vrouw, die was doodgeslagen. Een stuk hout met bloed lag naast het lichaam. Er waren geen sporen van aanranding. De vrouw moet van elders komen, want dorpelingen konden haar niet identificeren.
– Zondagavond is een politieagent doodgeschoten in het district Yarant (Pattani), toen hij zijn huis verliet. Acht opstandelingen openden het vuur op hem.
– Een 62-jarige Amerikaan, die 25 jaar geleden in de VS uit de gevangenis ontsnapte, is in Chiang Mai aangehouden. In 1987 werd hij wegens drugsbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Na 3 jaar zag hij kans te ontsnappen en in 2008 kwam hij voor het eerst met een vals paspoort in Thailand. In oktober vorig jaar kwam hij weer het land binnen en vroeg een retirement visum aan.
– Een Amerikaans echtpaar heeft 30 nang yai (schimmenspel) poppen geretourneerd. Het had de poppen gekocht van een Duitse vrouw, wier echtgenoot ze in 1910 van een Thaise poppenspeler had gekocht. De poppen vertellen het verhaal van Ramayana en zouden 200 jaar oud zijn. Ze worden thans gerestaureerd in het magazijn van het National Museum in Pathum Thani.
– Airconditioners worden 3.000 tot 20.000 baht duurder wanneer het ministerie van Financiën weer een accijns van 15 procent gaat heffen. Het land dreigt dan zijn regionale koppositie in de markt te verliezen, waarschuwt de Federation of Thai Industries (FTI). Omringende landen kennen zo’n heffing niet.
In 2009 schrapte de regering Abhisit de accijns met als motivatie dat airconditioners niet langer in vochtige tropische landen als Thailand beschouwd kunnen worden als een luxe artikel. Samen met een lokale belasting geïncasseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de heffing in totaal 16,5 procent.
Volgens de air-conditioning and refrigeration industry club van de FTI is hervatting van de heffing niet fair, omdat de heffing niet wordt geheven op de meeste andere elektrische apparaten zoals rijstkokers, microwave ovens, haardrogers en strijkijzers.
De Excise Department beweert dat airconditioners niet goedkoper werden, toen de accijns werd geschrapt, maar volgens de FTI-club werd het voordeel wel degelijk aan de consument doorgegeven.
In Thailand worden jaarlijks 17 miljoen airconditioners geproduceerd, waarvan 1 miljoen voor de binnenlandse markt. De export van airconditioners, koelkasten en onderdelen bracht 377 miljard baht in het laatje.

Borgtocht voor roodhemden: ‘Thaksin kletst uit zijn nek’
26 maart – In vrije vertaling: Thaksin kletst uit zijn nek met de bewering dat hij met rechters praat over vrijlating op borgtocht voor de nog gevangen zittende roodhemden. ‘Hij zal het wel gezegd hebben om indruk te maken op zijn achterban’, zegt Sitthisak Wanachakit, woordvoerder van de rechtbank. ‘Maar de waarheid is dat er nooit zo’n gesprek heeft plaatsgevonden.’

Thaksin beweerde dit zaterdag via de telefoon tijdens een bijeenkomst van circa 300 roodhemden in Rattanaburi (Surin). Hij beloofde de borgsommen uit eigen zak te betalen.
Maar Sitthisak wijst erop dat vrijlating op borgtocht van geval tot geval wordt bekeken door een panel van rechters. Het is onmogelijk voor een rechter om 100 gevallen te beïnvloeden. Bij de beslissing kijken de rechters naar het gedrag van de verdachte, de ernst van de beschuldiging en het vluchtrisico.
Sitthisak wil zich niet uitlaten of de opmerkingen van Thaksin beschouwd kunnen worden als minachting van de rechtbank. Rechtbanken kunnen in dit soort gevallen een nadere verklaring vragen of de degeen die de uitlating heeft gedaan vervolgen.
Oppositieleider Abhisit (Democraten) zegt dat Thaksin’s opmerkingen impliceren dat het rechtssysteem beïnvloed kan worden. Ze vormen een bewijs dat Thaksin zo’n rechtspraak wil. Maar wil de samenleving dit soort rechtspraak?, vraagt Abhisit zich retorisch af.
Coördinator Suriyasai Katasila van de Green Politics Group beschouwt Thaksin’s belofte om borgtocht te regelen voor de roodhemden als een poging steun te behouden. Veel roodhemden vragen zich af of ze misbruikt zijn de weg te effenen voor Thaksin’s Pheu Thai partij, zodat die aan de macht kon komen. Maar hun grieven over sociale ongelijkheid blijven onopgelost, aldus Suriyasai.

Troepen kammen Thachilek uit na bomexplosies
26 maart – Birmese soldaten hebben gisteren Thachilek uitgekamd, nadat zaterdag twee bommen waren ontploft op de Regina Hotel and Golf Club, 2 kilometer van de grens met Thailand. ’s Ochtends werden nog eens 2 bommen op de golfbaan gevonden, nadat er zaterdag al 7 waren gevonden.

De eerste berichten spraken van 5 gewonden, maar inmiddels heeft de politie van Chiang Rai bevestigd dat ook een 19-jarige jongen uit Myanmar, zoon van een hotelmedewerker, om het leven is gekomen.
De autoriteiten in Myanmar onderzoeken of er een verband bestaat tussen de bomaanslagen en het uitvallen van de elektriciteit in de gehele stad Thachilek, een paar uur voor de explosies. De blackout ontstond doordat een auto tegen een elektriciteitspaal was gebotst. De drie mannen die in de auto zaten, worden nader aan de tand gevoeld door de politie.
Meldde een anonieme bron gisteren dat de aanslagen wellicht het werk waren van drugsproducenten, thans verdenken de autoriteiten milities die in het grensgebied actief zijn. Die zouden kwaad zijn dat de regering van Myanmar met het Shan State Army onderhandelt over een staakt-het-vuren. Foldertjes die in de stad en in het district Mae Sai in Thailand zijn verspreid, bevatten kritiek op de onderhandelingen.

Kort nieuws 26 maart
– Een toerist heeft een video van het strand van Rayong op YouTube gezet onder de titel ‘Dirty beach in amazing Thailand 2012’, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Volgens de gouverneur van Rayong en het hoofd van het Mae Ramphung Tambon Administration Office (TAO) is de rommel deze tijd van het jaar niets bijzonders vanwege de wind die naar de kust waait waardoor rommel uit zee op het strand belandt. Dat gebeurt drie keer per jaar bij het wisselen van de seizoenen. Het TAO-hoofd zegt geen mensen te kunnen vinden die het strand willen schoonmaken. Op een recruteringscampagne kwam slechts één sollicitant af. De TAO heeft niet de mankracht om het strand elke dag te reinigen; dat gebeurt alleen bij speciale gelegenheden.
– Myanmar zet haast achter veilingen van percelen op A1 lokaties in Yangon, zodat er hotels kunnen worden gebouwd. De autoriteiten willen op deze manier het tekort aan hotelkamers te lijf gaan, nu buitenlandse investeerders en toeristen langzaam het land weer binnenkomen. Eind januari werden 25 oude gebouwen die geschikt zijn voor renovatie, geveild alsmede enkele percelen. Meer veilingen zullen volgen.
Alle grond in Myanmar is eigendom van de overheid; ze kan geleasd worden voor 30, 60 of 90 jaar. Myanmar beschikt thans over 25.000 hotelkamers in het gehele land in voornamelijk 3- en 4-sterren hotels. Vijfsterren hotels zijn zeldzaam, maar Sofitel en Marriott maken dit jaar hun opwachting in de voormalige hoofdstad.
– Het Department of Special Investigation (DSI) verdenkt 5 ziekenhuizen, 8 klinieken en een pharmacy in het Noordoosten en Noorden van betrokkenheid bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid voor de productie van methamphetamine. De pillen worden naar Myanmar en Laos gesmokkeld waar ze worden verwerkt tot de illegale drug. Vervolgens worden ze Thailand binnen gesmokkeld.
De DSI vraagt vandaag toestemming aan het Special Investigation Committee om het onderzoek te mogen overnemen van de politie. Tegen 22 andere ziekenhuizen bestaan ook verdenkingen en zodra de DSI het groene licht krijgt, gaat ze op onderzoek uit. Voormalig minister van Volksgezondheid Witthaya Kaewparadai vindt dat het onderzoek zich over de afgelopen 5 jaar moet uitstrekken omdat de illegale handel vermoedelijk al zo lang bestaat.
– Oppositieleider Abhisit (Democraten) heeft opnieuw een poging gedaan het King Prajadhipok Institute te bewegen zijn voorstellen voor verzoening te herzien. Die voorstellen dreigen volgende maand door het parlement te worden behandeld en in stemming te komen. Omdat het Huis van Afgevaardigden gedomineerd wordt door Pheu Thai zou de stemming, aldus Abhisit, verzoening in een nieuw conflict kunnen veranderen.
De Democraten verzetten zich met name tegen het voorstel om amnestie te verlenen aan personen die overtredingen hebben begaan tijdens politieke rally�s en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, dat na de coup van september 2006 is ingesteld. Een gevolg daarvan zou zijn dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)
– Thailand kan van Zuid-Korea�s ervaring met het beheersen van overstromingen leren, aldus premier Yingluck op de tweede dag van haar bezoek aan het land. Ze noemde het Single Command systeem en het gebruik van satelliet en IT, waar iedere overheidsdienst toegang toe heeft. Yingluck en leden van het Strategic Formulation Committee for Water Resources Management brachten gisteren een bezoek aan het Han River Flood Control Centre.
– Japan heeft interesse getoond voor de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Chiang Mai en Bangkok en Rayong. Dit heeft vice-minister Chatchart Sithipan vernomen van een Japanse ambtsgenoot. Japan stelt voor de Airport Rail Link te gebruiken bij de aanleg van de oostelijke lijn. Plannen voor de aanleg van een lijn naar Nong Khai en Hua Hin zijn al in voorbereiding.
– Zeven winkelpanden in het district Ratchathewi (Bangkok) die waren omgebouwd tot naai-atelier, zijn gisteren in de as gelegd. E�n persoon raakte gewond.
– Een assistent-dorpshoofd en een defence volunteer zijn gisteren in het district Rueso (Pattani) doodgeschoten, beiden door de duopassagier van een passerende motorrijder. De daders gingen er met een 9mm pistool van het dorpshoofd vandoor.
Officieren van het in Narathiwat gelegerde marinekorps bezochten gisteren het dorp Ban Dukusurao Moo 7 in het district Bacho om te luisteren naar de problemen van de dorpelingen en hen te voorzien van medische voorzieningen en voorraden. In het dorp zouden opstandelingen zich verborgen hebben gehouden. De regering hoopt met dit soort bezoeken de invloed van de opstandelingen te verminderen.
– Morgen begint in Bangkok een tweedaagse vergadering van de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women. Doel van de vergadering is idee�n te verzamelen over de bescherming van vrouwenrechten.
– Thaise arbeiders kunnen voorlopig niet terugkeren naar Libi�, omdat het land nog niet veilig is, zegt Jukr Boon-long, directeur-generaal Consular Affairs. Vorig jaar kwamen opstandelingen in opstand tegen Moammar Gadhafi, die het land meer dan 40 jaar met ijzeren hand heeft geregeerd. Tijdens de burgeroorlog zagen duizenden Thaise gastarbeiders zich genoodzaakt te vluchten. De meesten werden per boot ge�vacueerd naar Itali� en vandaar met Thai Airways naar huis gevlogen.
– De chauffeur van de LPG-tankwagen die vrijdag verongelukte en in brand vloog, wordt vervolgd wegens roekeloos rijden en het veroorzaken van schade aan eigendommen en ernstige verwondingen. Bij het ongeluk raakten drie personen gewond.
– Een groot aantal mobieltjes, wapens, speedpillen, ya ice en opium zijn gisteren gevonden tijdens een zoektocht in de Chiang Rai gevangenis door zo�n honderd agenten. In de sectie die werd doorzocht, bevinden zich 1.410 gevangenen.
– Dorpelingen van Ban Lho Ret en omliggende dorpen (Phattalung) zijn gestopt �s nachts op hun rubberplantage te werken uit angst oog in oog te staan met een zwarte beer. Een paar dagen geleden werden pootafdrukken gevonden, zaterdagavond hoorde een dorpeling de beer brullen en gisteren kamden twintig mensen het gebied uit, maar de beer kwamen ze niet tegen. Vermoed wordt dat het dier van een nabijgelegen berg komt en op zoek is naar water en voedsel.

Ook ambtenaren betrokken bij pillensmokkel
25 maart – Topambtenaren zijn betrokken bij het achterdrukken van pseudoephedrine bevattende pillen tegene verkoudheid, die in Laos en Myanmar worden verwerkt tot methamphetamine. Dit zegt minister Witthaya Buranasari (Volksgezondheid). Hij heeft zijn permanent secretaris opdracht gegeven informatie te verzamelen zodat tegen betrokkenen disciplinaire maatregelen kunnen worden genomen. Verschillende functionarissen zijn al overgeplaatst naar een inactieve post.

Alle medische faciliteiten die onder het ministerie opereren, hebben van de minister de opdracht gekregen de pillen de komende twee weken niet meer voor te schrijven. Daarna wordt een uitspraak verwacht van de Raad van State die het voorstel van de regering bestudeert om de desbetreffende pillen te beschouwen als een medicatie met mentale en neurale gevolgen. Wanneer de Raad van State dit bevestigt, gaat het ministerie van Volksgezondheid maatregelen nemen om de verstrekking van alle pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid nauwkeurig te volgen en te administreren.
Volgens de Food and Drugs Administration (FDA) hebben 22 ziekenhuizen verdachte bestellingen van medicijnen tegen verkoudheid geplaatst. Enkele directeuren en apothekers van ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten zijn al overgeplaatst. De gestolen pillen worden verzameld in San Kamphaeng (Chiang Mai), van waar ze over de grens worden gesmokkeld naar drugsfabriekjes in Myanmar en Laos. De gefabriceerde methamphetamine wordt vervolgens in de omgekeerde richting Thailand binnengesmokkeld.  
Vice-minister-president Chalerm Yubamrung wil het onderzoek naar de smokkel van de pillen uit ziekenhuizen overhevelen van de politie naar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). Volgens Chalerm hebben artsen en agenten te nauwe banden.

Kort nieuws 25 maart
– Vijf personen, waaronder twee Thais, zijn gisteren bij een bomexplosie op de Regina Hotel & Golf Club in Myanmar, 2 kilometer vanaf de grens met Thailand, gewond geraakt. Twee bommen ontploften kort na elkaar op de dertiende hole tijdens een toernooi waaraan zakenlui en regeringsfunctionarissen deelnamen. Gewond raakten twee agenten, twee bewakers en een arbeider.

Nadat de golfbaan was afgesloten, vond de politie nog eens zeven bommen. Volgens een bron waren de aanslagen niet politiek gemotiveerd, maar vermoedelijk een wraakoefening van narcoticaproducenten, die kwaad zijn omdat Myanmar met Thailand samenwerkt bij het bestrijden van de drugshandel en –smokkel.
– Bangkok en Seoel gaan technische steun op het gebied van watermanagement, handel, investeringen en research naar kernenergie uitwisselen. Tevens willen ze de jaarlijkse bilaterale handel over een periode van 5 jaar op US$30 miljard brengen. Dit is afgesproken tijdens het 4-daags bezoek van premier Yingluck en haar gevolg aan Zuid-Korea. Yingluck woont er onder andere de Nuclear Security Summit bij. Beide landen tekenden ook een Memorandum of Understanding over militaire samenwerking.
Yingluck heeft Zuid-Korea gevraagd meer eieren en fruit uit Thailand te importeren en meer in Thaise industrieën te investeren. Zuid-Korea wil binnen een jaar in Thailand een cultureel centrum en een Koreaans studiecentrum openen.
– Voormalig premier Thaksin heeft beloofd uit eigen zak de borgsom te betalen voor de roodhemden die nog gevangen zitten. Hij zei dit gisteren via de telefoon tijdens een bijeenkomst van circa 300 roodhemden in Rattanaburi (Surin).
Opnieuw ontkende hij na Songkran terug te keren naar Thailand, zoals een roodhemdleider heeft beweerd. ‘That would not be elegant. I must come back with style and I will say how it will be’, aldus Thaksin, die benadrukte dat zijn terugkeer niet lang meer op zich laat wachten.
Thaksin nodigde zijn supporters uit zich bij hem te voegen wanneer hij op 12 en 13 april in Vientiane en op 14 en 15 april in Siem Raep is.
– Waar moet de discussie over nationale verzoening plaatsvinden? Premier Yingluck zei zaterdag tijdens haar wekelijks radiopraatje dat het parlement daarvoor de geëigende plaats is, maar de Democraten vinden dat verzoening een zaak is voor de samenleving in al haar geledingen.
De discussie volgende maand in het parlement gaat over een studie van het King Prajadhipok Institute. Dat heeft met een aantal betrokken gesproken over verzoening en voorstellen gedaan. Controversieel is het voorstel om amnestie te verlenen aan personen die overtredingen hebben begaan tijdens politieke rally’s en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, dat na de coup van september 2006 is ingesteld. Een gevolg daarvan zou zijn dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Bangkok is een van de tien steden in Azië, waar je prima op straat bij eetstalletjes kunt eten, aldus CNNGo.com. ‘Bangkok is a street food heavyweight; one can eat well in the city without ever setting foot inside a restaurant’, schrijft Lina Goldberg op de website. ‘Bangkok street food culture is built around the Thai habit of eating many small meals throughout the day.’ De auteur beveelt onder andere pad see ew (fried noodles), som tam (papaya salad) en moo ping (grilled pork) aan.
– Premier Yingluck is door de koning onderscheiden met de Knight Grand Cordon (Special Class) of the Most Noble Order of the Crown of Thailand. De onderscheiding is in 1869 door koning Rama V in het leven geroepen.
– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation verzamelt bewijsmateriaal tegen 104 personen die ervan verdacht worden illegaal land in bezit te hebben genomen in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima). De meesten exploiteren een vakantiepark. National Parks heeft eerder tegen 151 illegale landeigenaren in het park aangifte gedaan. Diensthoofd Damrong Pidech hoopt dat de 104 de laatsten zijn, zodat de dienst haar aandacht kan gaan richten op de zuidelijke provincies. Daar is 500.000 rai beschermd bosgebied illegaal in gebruik genomen als rubberplantage. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– De vrouw bleek een man te zijn oftewel een laydyboy. Dat ontdekte een buitenlander, nadat een 23-jarige ladyboy hem had meegenomen naar zijn kamer. De twee kregen ruzie, ze verlieten de kamer, maar de toerist ging terug en probeerde in de kamer in te breken. Kort daarna brak brand uit, die wat meubilair beschadigde. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
– De politie heeft 112.000 methamphetamine pillen met een straatwaarde van 60 miljoen baht inbeslaggenomen. Politie, soldaten en narcoticapersoneel waren, na getipt te zijn, getuige van een transactie aan de grens met Laos in de provincie Charoen. Arrestaties bleven achterwege omdat betrokkenen de benen namen.
– Het toerisme in Chiang Mai is met de helft afgenomen sinds de provincie geteisterd wordt door een dichte nevel. Ook de andere provincies melden een teruggang in het aantal toeristen. Volgens een recent rapport van de Tourism Authority of Thailand bezoeken elk jaar 5 miljoen personen de noordelijke hoofdstad. De Chiang Mai Tourism Business Association maakt zich grote zorgen.
Het district Mae Sai (Chiang Rai) kampt nog met de hoogste concentratie stofdeeltjes in de lucht. De Pollution Control Department heeft zijn hoop gevestigd op de stormen die er aan komen.
– Dertigduizend monniken en novieten hebben gisteren deelgenomen aan een ceremonie in Yaowarat (Bangkok) waarbij voedsel werd verzameld voor monniken in het Zuiden van Thailand, die vanwege het geweld hun tempel niet kunnen verlaten.
– Interpol heeft op verzoek van India een Red Notice uitgegeven voor de Iraniër Masoud Sedaghatzadeh, die in Maleisië is aangehouden in verband met de drie explosies op Valentijnsdag op Sukhumvit soi 71 in Bangkok. Zowel Thailand als India hebben om zijn uitlevering gevraagd. India wil hem berechten wegens een bomaanslag op Israëlische diplomaten op 13 februari in New Delhi.

Kittiratt: Buitenlandse kapitaal overstroomt geldmarkt
24 maart – Thailand kan in de problemen komen wanneer buitenlandse kapitaal het land blijft binnenstromen, waarmee  aan de lopende band Thaise obligaties en schulden worden gekocht. De aandacht moet daarom veel meer gericht zijn op het stimuleren van de binnenlandse vraag, importen en overzeese investeringen, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën).

De voortdurende overschotten op de handels- en betalingsbalans hebben de afgelopen jaren ’s lands buitenlandse reserves opgestuwd tot meer dan $175 miljoen, waardoor er veel liquiditeit in de markt is. Dit heeft geresulteerd in een toevloed van geldstortingen in het banksysteem. Banken hebben vervolgens hun rentes op leningen moeten verhogen om de kapitaalkosten te dekken want de vraag naar leningen blijft beperkt.
Kittiratt vindt dat de centrale bank meer geld uit de kapitaalmarkt moet trekken om deze onbalans tegen te gaan. Tegelijkertijd moet de regering de binnenlandse vraag stimuleren. Kittiratt: ‘We have neglected the issue of domestic purchasing power for a long time. So companies, when they request credit, face difficulties as banks question whether they can sell their products. We need to change this.’
De minister doet een beroep op het Thais bedrijfsleven om te profiteren van de sterke baht en hun overzeese investeringen en kapitaalimporten uit te breiden, waardoor de kapitaalstroom beter in balans komt.’

Yingluck heeft 5.000 songs op haar iPod
24 maart – Premier Yingluck heeft 5.000 liedjes, zowel Thaise als buitenlandse, op haar iPod geladen. Ze luistert er graag naar wanneer ze reist of onder druk staat. Dit antwoordde de premier vrijdagavond op vragen van journalisten tijdens een bijeenkomst met de Foreign Correspondents’ Club of Thailand.

Verder bezigde Yingluck de bekende politieke suikerspintaal over onder andere de maatregelen tegen overstromingen, economie, verzoening en wijziging van de grondwet. George Orwell heeft over die suikerspintaal gezegd: ‘Politieke taal is gemaakt om leugens als waarheid te laten klinken en moord achtenswaardig te maken, en een schijn van degelijkheid te verlenen aan pure lucht.’
De enige concrete mededeling die Yingluck verder nog deed, was de garantie dat ze aanblijft als premier, wanneer in mei de ban van 5 jaar voor 111 voormalige Thai Rak Thai-politici eindigt. Volgens big brother Thaksin schuiven die dan bij de regering aan, maar niet noodzakelijkerwijs als bewindsman. De ban was een uitvloeisel van de ontbinding van de Thai Rak Thai-partij in mei 2007 door het Constitutionele Hof.

Kort nieuws
– De kamercommissie nationale verzoening zal op verzoek van het King Prajadhipok Institute (KPI) niet stemmen over het rapport dat het KPI heeft uitgebracht. Een stemming over de voorstellen van het KPI zou conflicten kunnen aanwakkeren, zegt Wuthisarn Tanchai, hoofd van het researchteam dat het rapport heeft opgesteld. Het rapport heeft kritiek opgeroepen omdat als gevolg van de voorstellen premier Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. Het rapport wordt nu als bijlage toegevoegd aan het voorstel van de commissie voor nationale verzoening. Het wordt op 15 april door het parlement behandeld. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– ‘Alhoewel overstromingen overal in de wereld regelmatig plaatsvinden, zijn gegevens over het risico op overstromingen uiterst schaars, waardoor het lastig is om een goede risico-analyse te maken en de premies daarop te baseren.’ Dit zei Gabor Jaimes, regiohoofd Azië-Pacific van de Zwitserse herverzekeraar Re, tijdens het seminar ‘Critical lessons from the Thai floods’ donderdag in Bangkok. Alleen de VS, Duitsland en Australië beschikken over zulke data. Jaimes stak ook de hand in eigen boezem. ‘We hebben nauwelijks druk op landen uitgeoefend om gegevens te krijgen. We hadden meer moeten aandringen.’
Voor verzekeraars was 2011 het op één na duurste jaar met verliezen van meer dan $110 miljard, waarvan 60 procent uit de regio Azië-Pacific. De Thaise overstromingen kostten de verzekeraars $12 miljard. Ondanks de jaarlijkse overstromingen beschikt Thailand niet over een databank met overstromingsgegevens. Er zijn ook niet genoeg modellen aan de hand waarvan bedrijven een risico-analyse kunnen maken. Zo heeft de concentratie van bedrijven in de centrale vlakte zonder behoorlijke analyse plaatsgevonden.
– Een vrijwillige ranger is overleden nadat hij donderdagavond in de Pattani Central Prison was aangevallen door gedetineerden. Een tweede ranger werd ernstig gewond. De twee rangers waren ’s ochtends gevangen gezet wegens de dood van de chauffeur van een minibusje. Ze zouden bekend hebben gehuurd te zijn om de chauffeur te doden.
– De regering heeft 2 miljard baht uitgetrokken voor compensatie aan de slachtoffers van het geweld in het Zuiden. Nabestaanden van de slachtoffers van de massaslachtingen in Krue Se (april 2004) en Tak Bai (oktober 2004) krijgen krijgen maximaal 7 miljoen baht.
– Er gaan koppen rollen bij de Mass Rapid Transit Authority, de exploitant van de ondergrondse metro. Minister Jarupong Ruangsuwan heeft het bestuur gevraagd het adjunct-hoofd te schorsen omdat hij de afgelopen 7 maanden geen vorderingen heeft gemaakt met de planvorming voor de Purple Line (Bang Yai-Bang Sue). Een andere adjunct moet naar de post van adviseur verhuizen omdat hij de te schorsen adjunct niet achter diens broek heeft gezeten. De minister is ontevreden met de trage voortgang die bij enkele projecten wordt gemaakt.
– Een AU-23 vliegtuig van de luchtmacht heeft vrijdag wegens motorpech een noodlanding moeten maken op een akker in Kanchanaburi. Het vliegtuig was opgestegen van de luchtmachtbasis in Prachuap Khiri Khan voor een vlucht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de luchtmacht. De twee piloten kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, de mecanicien raakte gewond aan zijn borst.
– De Meteorological Department dringt er bij de regering op aan te investeren in geavanceerde technologie waarmee regenval kan worden voorspeld. De dient heeft de regering om een budget van 3 miljard baht gevraagd voor een weervoorspellingssysteem waaronder de installatie van de QPE-technologie (Quantative Precipitation Estimate). Thans ontvangt de dienst 300 miljoen baht per jaar, wat nauwelijks voldoende is om de huidige apparatuur te onderhouden. Vrijdag hield de dienst een seminar ter gelegenheid van World Meteorological Day.
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung wil het onderzoek naar de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid en allergieën uit ziekenhuizen overhevelen van de politie naar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). Volgens Chalerm hebben artsen en agenten te nauwe banden. De pillen worden in drugsfabriekjes in Myanmar en Laos verwerkt tot methamphetamine en daarna Thailand binnengesmokkeld.
– Drie personen zijn gewond geraakt toen vrijdagochtend een tankwagen met 4.000 liter LPG in Phattanakan (Bangkok) verongelukte en in brand vloog. Ramen van nabijgelegen winkelpanden sprongen als gevolg van de hitte met vlammen van 10 meter hoogte en 5 huizen werden beschadigd. De brandweer liet tien brandweerwagens aanrukken. Vermoedelijk was de chauffeur achter het stuur in slaap gevallen. Hij ging er na de aanrijding vandoor.
– Boonterm Tansurat, hoofd Volksgezondheid in Phitsanulok, bereidt samen met vrijwilligers, middenstand en lokale autoriteiten een campagne voor om de provincie binnen enkele jaren rookvrij te maken. Vrijdag bracht hij de 15e World Conference on Tobacco or Health in Singapore op de hoogte van de vorderingen van het project. Asean heeft de 10 ledenlanden opgeroepen rookvrij gebieden aan te wijzen.
Volgens een rapport van Child Watch uit 2009 rookt 28 procent van de 200.000 teenagers en universiteitsstudenten in Phitsanulok. Landelijk rookt 22,57 procent van de teenagers. In 1992 werd de Tobacco Control Act van kracht, die roken verbiedt in openbare gebouwen zoals scholen, warenhuizen en restaurants. Volgens Boonterm wordt naleving van de wet nauwelijks gecontroleerd.
– Een subcommissie van de Medical Council of Thailand gaat akkoord met een nieuwe regeling die teenagers jonger dan 18 jaar het recht geeft op een HIV/Aids-test zonder toestemming van hun ouders. Wanneer de raad ook akkoord gaat, wordt de regeling volgende maand van kracht.
– Twee mannen van 56 en 63 jaar zijn aangehouden wegens oplichting van 339 arbeiders. Ze maakten hen 30.000 tot 70.000 baht lichter voor tewerkstelling in Myanmar. De mannen deden het voorkomen alsof ze een vergunning van het ministerie van Werekgelegenheid hadden voor de arbeidsbemiddeling. Als salaris spiegelden ze de slachtoffers 72.000 tot 120.000 baht per maand voor.
– Studenten van Matayhom 6 hebben in vijf kernvakken slecht gepresteerd in de Ordinary National Education Test (Onet). De gemiddelde score bij de Thaise taal bedroeg 41,88 (uit een totaal van 100, vorig jaar 42,61), social studies 33,39 (vorig jaar 46,51), science 27,90 (30,90), physical education and health studies 54,61 (62,86) en arts 28,54 (32,62). Bij Engels, math en career and technology learning werd beter dan vorig jaar gescoord, maar alle scores lagen onder de 50.
– Een vrouw en haar 8-jaar oude kleindochter zijn om het leven gekomen toen ze in Thanyaburi (Pathum Thani) door een pickup truck werden geschept. De chauffeur zal worden vervolgd wegens roekeloos rijden. (Zie pagina Onderwijs)
– Een echtpaar is gisteren in Samut Prakan overreden door een vrachtwagen. Ze waren met hun motorfiets ten val gekomen toen een autoportier abrupt werd geopend. Het echtpaar had de motorfiets enkele minuten eerder gekocht.

Grote kloof tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt
23 maart – Beroepsonderwijs en arbeidsmarkt sluiten slecht op elkaar aan in Thailand. Slechts één op de acht vacatures voor afgestudeerden kan worden vervuld en de helft van de afgestudeerden kan moeilijk een baan vinden, aldus de ManPowerGroup, een wereldwijde personeelsconsultancy.

Wanchai Piboonbaramee, directeur personeelszaken en financiën van het Thaise kantoor, schat dat 50.000 vacatures openstaan waarop 6.000 sollicitanten reageren.
Manager Simon Matthews zou het niet verbazen wanneer arbeidsintensieve bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen wanneer op 1 april het minimumdagloon wordt verhoogd. In Bangkok en zes andere provincies gaat het dan naar 300 baht en in de andere provincies stijgen de lonen met 40 procent of meer om een jaar later op 300 baht uit te komen. Matthews zegt dat zo’n verhuizing eerder heeft plaatsgevonden in de textiel- en kledingindustrie. Zo’n 10 jaar geleden bloeide die in Thailand, maar sindsdien zijn de bedrijven geleidelijk naar China en Vietnam verhuisd waar de arbeidskosten lager lagen. Voor China geldt dat niet meer, omdat de arbeidskosten er met 20 procent zijn gestegen.
Andere sectoren, die hogergeschoold personeel vergen zoals de automobiel- en elektronica-industrie, zullen niet snel Thailand verlaten, denkt Matthews. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)

‘Sonthi moet coup-geheimen onthullen’
23 maart – Vertel wie achter de militaire coup van 2006 zaten. Voor de tweede keer daagt Sanan Kachornprasart, adviserend voorzitter van coalitiepartij Chartthaipattana, coupleider Sonthi Boonyaratkalin uit klare wijn te schenken. Woensdag deed hij de oproep tijdens een forum over verzoening, gisteren herhaalde hij zijn oproep in een radio-interview.

Volgens Sanan helpt het bekendmaken van de waarheid achter de coup de politieke situatie. De bevolking in het ongewisse laten, maakt de situatie alleen nog maar erger. De militaire coup is de oorzaak van het politieke geweld dat daarna losbarstte, aldus Sanan.
Sonthi was de voorzitter van de Council for National Security, die op 19 september 2006 de regering Thaksin ten val bracht. Thans is hij parlementslid en voorzitter van de kamercommissie voor nationale verzoening.
De roodhemden verdenken de ammart (elite) en Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, ervan de coup te hebben beraamd. Maar Sanan zegt inlichtingenrapporten te hebben ontvangen, die bevestigen dat dit niet het geval was.
Intussen weigert Sonthi categorisch antwoord te geven op Sanan’s vragen. Veel personen die bij de coup betrokken waren, zijn nog in regeringsdienst en het onthullen van hun namen zou het land alleen maar in de problemen brengen, zegt hij. Sonthi weigert ook te bevestigen dat Prem Tinsulanonda hem had meegenomen naar een audiëntie bij de koning. Ook wil Sanan weten of Prem op de hoogte was van de coup c.q. tevoren was geïnformeerd, maar ook daarover zwijgt Sonthi als het graf.

Sluiting dreigt voor helft MKB door overstromingen
23 maart – Zeker de helft van het midden- en kleinbedrijf, dat aan grote bedrijven in de elektriciteits-, elektronica-, automobiel- en plasticsector levert, ziet zich genoodzaakt te sluiten, zegt de Electrical, Electronics and Allied Industriesclub (EEAIC) van de Federation of Thais Industries.

Ze kunnen de financiële gevolgen van de overstromingen niet dragen en vele hebben de productie nog niet kunnen hervatten omdat slechts 30 tot 40 procent van de elektronicafabrieken in bedrijf is. Pas in het derde kwartaal zal dit percentage oplopen naar 80 tot 90 procent.
‘We maken ons zorgen over het midden- en kleinbedrijf, niet de multinationale bedrijven’, zegt voorzitter Supachai Suthipongschai. ‘SME’s still need to help themselves and have a cost burden, while they still have not resumed production four or five months after the floods.’
EEAIC secretaris-generaal Gritsada Suptuaychone schat dat 20.000 bedrijven in de sector onder water hebben gestaan. ‘Ze weten niet hoe ze de productie moeten hervatten en hoe ze de bank kunnen uitleggen dat ze niet genoeg winst maken om hun leningen af te lossen. Ze kunnen ook geen geld van schuldenaren incasseren omdat alle documenten verloren zijn geraakt.’
Alhoewel de meeste fabrieken niet van plan zijn Thailand te verlaten, heeft geen enkele laten weten de productie te willen uitbreiden, omdat arbeidskrachten moeilijk te krijgen zijn, zegt Supachai. De regering steunt het MKB niet. Het zou al geholpen zijn met het schrappen van de loonbelasting van 3 procent of een verlaging naar 0,5 procent.

Kort nieuws
– Met een groot portret van broer Thaksin boven haar hoofd heeft premier Yingluck donderdag een seminar over de universal health insurance toegesproken. Bij het portret werd verwezen naar het 30 baht-programma dat de regering Thaksin destijds introduceerde en dat de huidige regering wil terugbrengen. De regering Abhisit schrapte destijds de 30 baht eigen bijdrage.

Tijdens het seminar werd een pleidooi gehouden om de huidige drie ziektekostenverzekeringen gelijk te trekken. Thans verschillen ze qua behandelingen waarop de verzekerden recht hebben.
– De procedure tot wijziging van de grondwet loopt mogelijk een vertraging van 3 maanden op omdat de verkiezing van de assemblee van burgers (die de grondwet gaat herzien) mogelijk per wet wordt geregeld en niet per reglement. Dit voorstel van Kiesraadcommissaris Sodsri Sarayathum is in in goede aarde gevallen bij de gezamenlijke senaats-kamercommissie, die zich buigt over het assembleevoorstel.
– Het Sayok Elephant Park in Sai Yok (Kanchanaburi) eist de teruggave van 18 inbeslaggenomen olifanten, nadat één dier na transport in het olifantenziekenhuis in Lampang is doodgegaan. Sri Thong stierf binnen een maand na de verhuizing. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation nam de olifanten op 29 februari in beslag omdat ze illegaal verkregen zouden zijn. De eigenaar vreest dat meer olifanten zullen sterven omdat ze er niet goed uitzien. Hij gaat juridische actie tegen de dienst ondernemen.
– Zes van de 22 particuliere kindertehuizen in 12 provincies hebben het financieel dermate moeilijk dat sluiting dreigt. Deze sombere voorspelling wordt gedaan in een recente studie van de Childrens Creation en de National Health stichting. Ze overleven voornamelijk op donaties vanuit het buitenland, maar die zijn als gevolg van de teruggang van de wereldeconomie met de helft afgenomen. Zonder hulp van de overheid dreigen de 600 kinderen op straat te belanden.
– De regering heeft de nabestaanden van de vier in Pattani door rangers doodgeschoten dorpelingen een voorlopige compensatie van 500.000 baht toegekend. Volgens het ministerie van Defensie ontvangen ze later mogelijk nog eens 7 miljoen baht, afhankelijk van een intern onderzoek. De Defence Council heeft gisteren de conclusies van een onafhankelijk panel ondergeschreven dat de rangers in januari vier onschuldige personen hebben gedood. De Southern Border Provinces Administrative Centre heeft de nabestaanden aanvankelijk 400.000 baht gegeven.
– Omdat het meisje een ballon bij zich had, mochten een buitenlander en zijn dochter van de bewaker op 16 maart het BTS-station Phromphong niet in. Er ontstond een schermutseling tussen vader en bewaker en een vrouwelijk personeelslid. Beiden hebben op het politiebureau van Thong Lor aangifte tegen elkaar gedaan. De bewaker, een uitzendkracht, is geschorst.
– Ruim 200.000 pseudoephdrine bevattende pillen tegen verkoudheid zijn verdwenen uit het Phu Sing ziekenhuis in de provincie Si Sa Ket. De ziekenhuisdirecteur heeft aangifte gedaan. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine.
– Zondagnacht lacht de maan die dan tussen Venus en Jupiter staat. De drie zien eruit als iemand die een knipoog geeft. Vier jaar geleden was eenzelfde constellatie te zien.
– Een man in Satun, die in het bezit was van gesmokkelde sigaretten ter waarde van 10 miljoen baht, is door het Department of Special Investigation aangehouden. Hij werd betrapt toen hij de dozen met sigaretten op twee pickup trucks laadde. De sigaretten kwamen uit Maleisië en waren bestemd voor Hat Yai (Songkhla).
– Acht Irrawaddy dolfijnen die gisterochtend wel erg dicht bij de kust van Khlong Yai (Trat) zwommen, zijn door lokale dierenbeschermers naar zee geleid. De angst bestond dat ze verward zouden raken in visnetten of het slachtoffer zouden worden van de invallende eb. De Chong Chang baai zit al 2 maanden vol met makreel, een vis die dolfijnen wel lekker schijnen te vinden.
– Het Women’s Development Fund, een speeltje van premier Yingluck, is nog niet erg bekend. 73 procent van de respondenten in een peiling van de Women and Men Progressive Movement Foundation heeft er nog nooit van gehoord. Volgens critici komt het fonds alleen ‘bepaalde groepen’ ten goede.
– In een woning in Lam Luk Ka (Pathum Thani) heeft de politie woensdag een miljoen methamphetamine pillen en 20 kilo crystal methamphetamine chloride (‘ice’) inbeslaggenomen. De politie is nog op zoek naar drie verdachten.
In Chiang Rai is een 56-jarige man aangehouden die probeerde door een checkpoint te rijden. In zijn wagen vond de politie 350.000 methamphetamine pillen, 5 kilo ‘ice’ en nepbankbiljetten van 1.000 baht in totaal voor 200.000 baht.
Ook in Chiang Rai werd een 57-jarige vrouw met 4.000 methamphetamine pillen aangehouden en in het district Mae Chan arresteerde de politie woensdag drie personen met 500 gram ‘ice’.
– De rijstexport is deze maand iets toegenomen omdat Nigeriaanse importeurs de import van parboiled rijst hebben versneld, nadat India niet op korte termijn kon leveren. De importeurs maken haast met hun importen omdat Nigeria heeft aangekondigd het importatrief midden dit jaar te zullen verhogen.
Naar verwachting exporteert Thailand deze maand 500.000 ton, wat het exportcijfer voor het eerste kwartaal op 1,5 miljoen ton brengt. In januari en februari exporteerde Thailand 1 miljoen ton ter waarde van 22,5 miljard baht. Op jaarbasis was dat een teruggang van 47,4 procent in volume en 31,9 procent in waarde. In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de export 3,06 miljoen en vorig jaar maart 1,14 miljoen ton.
Bestellingen zijn mager omdat de meeste kopers de voorkeur geven aan goedkopere rijst uit Pakistan, India en Vietnam. De gemiddelde exportprijs van Thaise rijst bedroeg de eerste twee maanden van dit jaar $687 per ton, 18,5 procent meer dan vorig jaar. Thaise 100% grade-B witte rijst doet $565 per ton.

Suvarnabhumi: wachttijden lopen terug
22 maart – De chaos op luchthaven Suvarnabhumi is iets verminderd, nu het Immigration Bureau bijna alle balies heeft bemand. Ook de introductie van een ‘snake line’ in plaats van aparte rijen bevordert de doorstroming.

Veertig vrouwelijke agenten van de Kong Roi Namwan (sweet company) helpen bovendien desgewenst arriverende passagiers bij het invullen van hun arrival card.
De lange rijen bij de paspoortcontrole de afgelopen weken waren het gevolg van personeelstekort. Slechts 1.045 ambtenaren waren beschikbaar, nadat 267 waren gepromoveerd of overgeplaatst. Het Immigration Bureau heeft de ambtenaren inmiddels teruggeroepen.
Maar ondanks de verbeterde situatie adviseert Marisa Pongpattanapung, voorzitter van het Airline Operators Committee, vertrekkende passagiers ruim tevoren te arriveren: 3-4 uur voor internationale vluchten en 2 uur voor binnenlandse vluchten.
Suvarnabhumi heeft 124 balies in de aankomsthal en 80 in de vertrekhal. Op 11 april worden bij de paspoortcontrole 16 auto-gates in gebruik genomen voor Thaise passagiers.
Marisa beschouwt de thans genomen maatregelen als tijdelijk. Het aantal passagiers dat op de luchthaven arriveert, blijft stijgen en zal de congestie verergeren. Luchtvaartmaatschappijen zien het liefst, zegt ze, dat AoT, de beheerder van Suvarnabhumi, haast maakt met de uitbreiding van het vliegveld.
[Scherpslijpers mogen bemand ook lezen als bemensd.]

Minister erkent dat onschuldige burgers zijn gedood
22 maart – Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) erkent dat militaire rangers in januari vier onschuldige burgers hebben doodgeschoten in Pattani. Hij onderschrijft de conclusies van een onafhankelijk panel dat onderzoek heeft gedaan naar het incident. De minister zegt dat recht zal worden gedaan en de gedupeerde partijen zullen worden gecompenseerd.

Niettemin sympathiseert Sukumpol met de militairen in het Zuiden, die hun leven riskeren en iedere dag worden gedood bij de bescherming van arbeiders, onderwijzers en monniken.
Tijdens een persconferentie gisteren in Pattani zei Udomchai Thammasarorat, commandant van het Vierde Legerkorps, dat de desbetreffende rangers, toen ze het vuur openden op een pickup truck met acht personen, hadden gereageerd op een geweerschot. Maar hij accepteerde de conclusie van het panel. Tijdens de persconferentie overhandigde het Southern Border Provinces Administrative Centre de nabestaanden van elke dode 400.000 baht.

Nog een lange weg te gaan naar verzoening
22 maart – Nationale verzoening zit er voorlopig niet in, concludeert het King Prajadhipok Institute (KPI) na gesprekken met 47 politici, mediamensen, academici en oud-premier-Thaksin.

‘Hun standpunt is in het geheel niet gewijzigd’, zegt Nachapat Oontrongjit, lid van het researchteam dat in opdracht van een kamercommissie onderzoek naar verzoening heeft gedaan. ‘Dus ik denk niet dat de stemming gunstig is voor nationale verzoening. Er is nog een lange weg te gaan. Ze eisen van elkaar dat de ander stopt.’
De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapport, maar volgens Thawilwadee Bureekul, directeur van het Research and Development Office van KPI, heeft het geen nut wanneer de kamercommissie over de voorstellen van het KPI stemt, zolang partijen zo vijandig tegenover elkaar staan.
In het rapport worden de voor- en nadelen geschetst van amnestie voor degenen die in 2010 tijdens de ongeregeldheden de noodverordening overtraden zonder dat ze een politiek motief hadden. Tevens wordt voorgesteld de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van september 2006, nietig te verklaren. Critici wijzen erop dat Thaksin als gevolg daarvan zijn gevangenisstraf van 2 jaar zou ontlopen. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

Bedrijven sceptisch over Took Jai-winkels
22 maart – Het bedrijfsleven reageert sceptisch op de regeringsplannen om de Thong Fah (Blue Flag)-winkels te vervangen door Took Jai (favourite)-winkels en het aantal uit te breiden tot 10.000.

In die winkels zouden in het begin 20 producten, zoals rijst, bakolie en suiker tegen een prijs worden verkocht die 20 procent onder de normale winkelprijs ligt.
Volgens Jit Siratranont, vice-secretaris-generaal van de Thai Chamber of Commerce, zal het de regering niet lukken de prijs van die producten gedurende lange tijd laag te houden. Hij wijst erop dat het grootwinkelbedrijf ook lage prijzen kan bieden omdat het in het groot inkoopt.
De Thai Retailers and Wholsalers Association herinnert aan een vorig programma met laag geprijsde artikelen onder de merknaam Sin Thai. ‘Het project mislukte omdat de producten niet aantrekkelijk waren’, aldus president Somchai Pornrattanacharoen.
Voor het Took Jai-programma heeft het ministerie van Handel een budget van 1,6 miljard baht uitgetrokken. Behalve de winkels omvat het programma ook mobiele markten. Naar verwachting gaat de eerste winkel volgende maand open.

Kort nieuws 22 maart
– In een rioleringsbuis onder de Rama IV weg is een klein gat gevonden, maar de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) kan niet zeggen of dat het gat heeft veroorzaakt, dat zondag in het wegdek viel. Via het gat stroomt schoon water, dat niet vervuild is met zand of aarde, de buis in. Het gat bevindt zich aan de bovenkant, wat het vermoeden voedt dat het tijdens werkzaamheden is ontstaan. De BMA heeft de hulp van het Engineering Institute of Thailand ingeroepen voor verder onderzoek.
– Bij de aanleg van bewakingscamera’s in Bangkok zijn kabels gebruikt, waarvoor 400 baht per meter is betaald inclusief installatie. Diezelfde kabels kostten in Pattaya 138 baht en de Metropolitan Electricity Authority betaalde er 59 baht voor. Dit is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation, dat de zaak nu heeft overgedragen aan de National Anti-Corruption Commission. De DSI deed onderzoek naar de aanschaf van camera’s, nadat bekend was geworden dat een aantal nep was.
– Voormalig coupleider Sonthi Boonyaratkalin zegt dat het mysterie wie achter de militaire coup zat, nooit openbaar gemaakt zal worden zelfs niet nadat hij dood is. Sonti was voorzitter van de Council for National Security die de regering Thaksin op 19 september 2006 ten val bracht. Hij hield zijn kaken stijf op elkaar toen hij tijdens een forum over verzoening door de adviserend voorzitter van coalitiepartij Chartthaipattana was uitgedaagd over de coup klare wijn te schenken. Zo vroeg Sanan Kachornprasart onder andere of het waar was dat Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, hem na de coup had meegenomen naar de koning. [Lijkt me een fout van Bangkok Post. Moet volgens mij voor de coup zijn.]
– Nog eens twee apothekers van ziekenhuizen in Chiang Mai zijn overgeplaatst omdat de autoriteiten vermoeden dat ook zij betrokken waren bij het smokkelen van pseudoephedrine bevattende pillen uit het ziekenhuis. Gedurende het onderzoek zijn ze te werk gesteld bij de dienst Volksgezondheid. Het vermoeden van smokkel bestaat vanwege ongewoon grote bestellingen van pillen tegen verkoudheid en allergieën.
Eerder werden twee directeuren en apothekers van ziekenhuizen in Kalasin en Uttaradit overgeplaatst. Ook zij worden ervan verdacht pillen te hebben achterover gedrukt, die vervolgens naar fabriekjes in Myanmar en Laos gingen om te worden verwerkt tot methamphetamine.
– Sommige ziekenhuizen vermijden de behandeling van patiënten van wie ze vermoeden dat die de rekening niet kunnen betalen. Ook snijden ziekenhuizen in het aantal bedden om de tekorten te beperken die het gevolg zijn van het gold card universal health scheme. Het personeel verbonden aan gold card-ziekenhuizen moet ook harder werken voor hetzelfde salaris, zegt Sutham Picharoen van het University Hospital Network.
Ziekenhuizen krijgen een vast budget voor de behandeling van gold card patiënten, maar dat dekt niet de kosten omdat er te veel patiënten zijn of omdat patiënten langdurig behandeld moeten worden. Sommige ziekenhuizen weigeren daarom patiënten, die niet in het bezit zijn van een gold card.
Om uit de kosten te komen openen ziekenhuizen ook klinieken buiten kantooruren om extra inkomsten te genereren.
Het universal health care scheme werd in 2001 geïntroduceerd. De overheid geeft een jaarlijkse subsidie van 2.755 baht per patiënt. De ziektekostenverzekering geldt voor 48 miljoen personen.
– Thailand en Laos hebben zich voorgenomen hun grensproblemen binnen 2 (land) en 4 jaar (rivier) op te lossen. Dit is gisteren besloten tijdens een vergadering van de Thao-Lao Joint Commission in Vientiane. De Thao-Lao Joint Boundary Commission, die sinds 2007 niet meer heeft vergaderd, komt zo snel mogelijk bijeen, zegt minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken). Beide landen delen een 702 kilometer lange grens.
– Edwin Wiek, oprichter van de Wildlife Friends Foundation, bij wie 99 dieren in beslag zijn genomen, wordt door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation beschuldigd van ‘agressieve’ opmerkingen omdat hij de staf ervan heeft beschuldigd de dieren niet goed te verzorgen. De dienst dreigt aangifte wegens smaad te doen. De echtgenote van Wiek is al aangeklaagd wegens illegaal bezit van wilde dieren.
– 25 mobiele telefoons, SIM-kaarten en lijsten van drugsgebruikers zijn dinsdagavond gevonden tijdens een zoektocht in een gevangenis in Ayutthaya. Driehonderd agenten en ambtenaren en lokale autoriteiten doorzochten het gebouw. Eén gedetineerde testte positief op drugsgebruik.
– Het Hero Fitness Centre aan Sukhumvit Soi 11 heeft dinsdagavond bezoek van de politie gehad omdat de masseurs er seksuele diensten zouden verrichten. Drie personen werden gearresteerd.
– Vier agenten, die verzuimden actie te ondernemen tegen een drugsverdachte en de arrestatie ook niet meldden aan hun chef, zijn aangehouden en ontslagen. Evenals de verdachte worden ze beschuldigd van drugsbezit: 350.000 speedpillen en 5 kilo crystal methamphetamine.
– Op 1 april wordt de Anti-Corruption Act van kracht. Overheidsdiensten en –bedrijven zijn voortaan verplicht de kostenberekening en gemiddelde prijs van projecten op hun website te zetten. De National Anti-Corruption Commission schat dat 10 tot 40 procent van overheidskredieten in de zak van politici, hoge ambtenaren en particuliere bedrijven terecht komt. (Zie pagina Over corruptie)

Pillenschandaal breidt zich uit
21 maart – Twee directeuren en drie apothekers van ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten zijn overgeplaatst omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid en allergieën. De politie vermoedt dat de pillen naar Myanmar en Laos worden gesmokkeld, waar ze gebruikt worden bij de productie van methamphetamine.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft laten weten het onderzoek van de politie te willen overnemen, omdat de smokkel verband houdt met een complex netwerk van drugssmokkel. Tussen 2008 en vorig jaar hebben de autoriteiten 44,4 miljoen pillen inbeslaggenomen, aldus directeur-generaal Tarit Pengdith van de DSI.
Volgens de Food and Drugs Administration (FDA) hebben 22 ziekenhuizen verdachte bestellingen van medicijnen tegen verkoudheid geplaatst. De DSI gaat de ziekenhuisdirecteuren ondervragen om uit te zoeken of er valse rapporten zijn opgemaakt om het verdwijnen van pillen te maskeren. De FDA heeft de supervisie over de toewijzing van medicijnen aan ziekenhuizen, klinieken en apotheken.
Volgens DSI-chef Tarit worden de gestolen pillen verzameld in San Kamphaeng (Chiang Mai), van waar ze over de grens worden gesmokkeld naar drugsfabriekjes. Sommige gaan zelfs het land uit via Suvarnabhumi. De drugsfabriekjes bevinden zich net over de grens in Myanmar en Laos. De gefabriceerde methamphetamine wordt vervolgens in de omgekeerde richting gesmokkeld.

Luchthaven probeert budgetmaatschappijen te verleiden
21 maart – Airports of Thailand, de beheerder van Suvarnabhumi en Don Mueang, wil met enkele voordeeltjes de budgetmaatschappijen overhalen naar Don Mueang te verhuizen om de congestie op Suvarnabhumi te bestrijden. Wanneer alleen al ThaiAirAsia en Orient Thai Airlines zouden verhuizen, scheelt dat 7 miljoen passagiers per jaar.

Beide maatschappijen staan niet te trappelen om te verhuizen omdat ze dat in het verleden al drie keer hebben moeten doen. Het bestuur van AoT overweegt daarom een garantie van mogelijk 10 jaar af te geven, waarin hen niet opnieuw wordt gevraagd te verhuizen. Ook wordt overwogen preferentiële landings- en parkeertarieven aan te bieden, alhoewel de maatschappijen daar niet om hebben gevraagd. Tot nu toe is alleen Nok Air teruggekeerd naar zijn oude basis.
AoT staat onder druk van premier Yingluck om alle budgetmaatschappijen te bewegen naar Don Mueang te verhuizen. Suvarnabhumi is ontworpen op 45 miljoen passagiers. Dit jaar worden 51 miljoen passagiers verwacht. De congestie heeft geleid tot lange wachttijden bij de paspoortcontrole en vertragingen.

Kort nieuws
– Vice-partijleider Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai) heeft zich niet schuldig gemaakt aan het kopen van stemmen bij de tussentijdse verkiezingen in december 2010. Met deze uitspraak neemt de Supreme Court afstand van de visie van de Kiesraad. Boonjong zou een party hebben georganiseerd om kiezers aan zich te binden, maar de Hoge Raad meent dat er geen overtuigend bewijs is dat hij die party heeft georganiseerd.
– Varkensboeren hebben gisteren 300 varkerskoppen geofferd bij een heiligdom in het district Ban Bung (Chon Buri). Ze zochten goddelijke tussenkomst om de dalende prijs van varkensvlees tot staan te brengen. Door een overaanbod is de kiloprijs gezakt naar 49-50 baht waarmee de productiekosten van 62 baht per kilo bij lange na niet worden gedekt.
– Oud-premier Thaksin komt niet met Songkran (Thais nieuwjaar, 13-15 april) terug naar Thailand, zoals Kwanchai Praipana, roodhemdleider in Udon Thani, heeft beweerd. Volgens Thaksin hangt zijn terugkeer af van de politieke situatie in Thailand. Landelijke roodhemdleiders en leden van Pheu Thai hadden gisteren kritiek op de uitlatingen van Kwanchai. Elk plan om Thaksin nu terug te brengen, kan de regering in gevaar brengen, zegt roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan.
– Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor 117 projecten (kosten 84 miljard baht) in de 5 zuidelijke Andaman kustprovincies. De projecten betreffen onder meer waterbronnen, wegen, zeehavens, toerisme, gezondheidszorg en onderwijs. De 5 provincies werden in 2004 zwaar getroffen door de tsunami; 18 projecten (kosten 1,43 miljard baht) hebben daarom betrekking op toerisme en rampenbestrijding. Het kabinet vergaderde in Phuket, de derde keer dat het buiten Bangkok zijn wekelijks kabinetsberaad hield.
– Vijfhonderd voornamelijke ouderen, gekleed in een rood shirt, uit de provincie Patthalung en een andere groep hebben premier Yingluck gisteren een voorstel overhandigd voor de constructie van een medisch servicecentrum op de Patthalungcampus van de Thaksin universiteit. Thans moeten patiënten uit de centrale zuidelijke provincies naar Hat Yai (Songkhla) reizen voor gespecialiseerde medische hulp.
– Honderd activisten van de Alliance to Protect the Land in the Lower Isan and the East eisen in een petitie aan het tweede Legerkorps dat soldaten niet worden teruggetrokken uit het omstreden gebied bij Hindu-tempel Preah Vihear. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft vorig jaar Cambodja en Thailand gelast hun troepen terug te trekken. Het netwerk zegt dat Cambodjaanse burgers en soldaten zich om het omstreden gebied hebben gevestigd. Over troepenterugtrekking wordt onderhandeld in de Thai-Cambodian Joint Working Group. Tot concrete stappen heeft dat nog niet geleid. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– 41 bedrijven die wilden dat de Administrative Court de regering had verboden het minimumdagloon naar 300 baht op te trekken, hebben van de rechtbank nul op het rekest gekregen. De tripartite centrale looncommissie heeft procedureel juist gehandeld en daar dienen de bedrijven zich bij neer te leggen, aldus de rechtbank. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Voor de derde keer heeft het kabinet besloten de accijns op diesel achterwege te laten, dit keer tot eind april. Vorig jaar schrapte de regering Abhisit de accijns van 5,3 baht per liter. Diesel is de meest gebruikte brandstof in de transportsector en industrie.
– Het Department of Drainage and Sewerage is op zoek naar de oorzaak van het instorten van een deel van de Rama IV weg op zondag. Vermoed werd dat zachte klei uit de bovenste grondlaag via een lek in een 40 jaar oude rioleringsbuis terecht was gekomen, waardoor het gat in de weg viel. Maar tot nu toe heeft de dienst de oorzaak niet kunnen achterhalen. Een robot werd over een lengte van 105 meter door de buis gestuurd, maar vond niets verdachts. De volgende stap wordt een controle van een waterleiding, waarbij van dezelfde methode wordt gebruik gemaakt. Onder het gat liggen drie buizen: de waterleiding en riolering en daaronder een metrobuis.
– Thailand en Laos gaan na 5 jaar weer praten over hun grensproblemen. De Joint Boundary Commission kwam voor het laatste in 2007 bijeen. De twee landen zijn het niet eens over enkele gebieden, zoals drie dorpen en Ban Rom Khao in de provincie Uttaradit en Pu Chi Fa in Chiang Rai. Vandaag vergadert de Thai-Lao Joint Commission in Vientiane. Die praat over de constructie van de vierde brug tussen beide landen (Chiang Khong-Bo Keo) en een nieuwe brug tussen Bung Kan en Borikhamsai. Andere kwesties zijn drugssmokkel, de nevelproblematiek, mensenhandel en het upgraden van vier of vijf tijdelijke grensposten.
– De Iraniër, die op Valentijnsdag zijn benen verloor bij een bomexplosie op Sukhumvit Soi 71, is gisteren voor het eerst verhoord. Hij weigerde te zeggen waar de explosieven vandaag kwamen.
– Vandaag verschijnt de Zweeds-Libanese man, die in januari werd gearresteerd, voor de rechter. Hij zou banden met Hezbolla hebben. In een pand dat hij had gehuurd, vond de politie destijds ammoniumnitraat, dat gebruikt kan worden om bommen te maken. Voorlopig wordt de man vervolgd voor overtreding van de wapenwet en mogelijk later voor terrorisme.
– De regeling voor gratis bus- en treinvervoer is door het kabinet verlengd, wat 3,6 miljard baht kost. De regeling die voor bepaalde lijnen geldt, is destijds door het kabinet Samak Sundaravej (People’s Power Partij, de voorloper van Pheu Thai) in het leven geroepen.
– In een weg die langs de Pa Sak Jolasid dam (Lop Buri) loopt, is een scheur ontstaan van 1 km lang en 30 cm diep. De autoriteiten zeggen dat die de structuur van de dam niet heeft aangetast. Geruchten als zou de scheur zijn ontstaan door het versneld lozen van water, zijn door de damdirecteur tegengesproken. De regering heeft de opdracht gegeven het waterpeil in het stuwmeer naar 60 procent terug te brengen, waardoor extra water moet worden geloosd.
– ‘Stop Sexual Harassment for the Health and Safety of Public Transportation’: zo heet de campagne die vakbonden gisteren hebben gelanceerd. Volgens de Teeranat Foundation is het seksueel lastigvallen van vrouwen in de industrie en openbaar vervoer toegenomen.
– In mei trekt Thailand zijn troepen terug uit Darfur. Ze zijn daar sinds december voor een humanitaire missie van 6 maanden en maken deel uit van de African Union-United Nations Mission.
– Twee jongens van 15 zijn om het leven gekomen en een jongen van 5 is gewond geraakt bij een explosie in een militair kamp in het district Muang (Phitsanulok).  Ze waren samen met omwonenden het kamp binnengeslopen op zoek naar gebruikte granaten om die te verkopen.

20 jaar oude riolering zorgt voor verzakking
20 maart – De gemeente Bangkok gaat met ultrasone apparatuur oude wegen, wegen bij kanalen en wegen waaronder oude rioleringsbuizen liggen controleren. Zondagavond zakte een deel van de Rama IV in, vermoedelijk doordat zachte klei uit de bovenste grondlaag via een lek in de 40 jaar oude riolering terecht was gekomen. Er viel een gat van 5 bij 3 bij 2 meter.

Onder het gat bevinden zich drie tunnels: een waterleiding met een diameter van 1,2 meter op 2 meter diepte, de riolering die een ovalen vorm heeft van 3×3,5 meter op 12 meter diepte en een metrobuis met een wanddikte van 1 meter op 22 meter diepte.
Uit onderzoek van de Metropolitan Waterworks Authority en de MRTA (metro) is gebleken dat de waterleiding en de metrobuis ongeschonden zijn. De riolering dateert van 1972, de waterleiding van 1997 en de metrobuis van 2002. De riolering loopt van Hua Lamphong via Rama IV naar het waterpompstation bij de Wat Chong Lom tempel.
Het is niet de eerste keer dat in Bangkok een weg is ingezakt. In 2009 en 2010 zakten op 20 plaatsen stukken van Rama III en de Chong Nonsi weg in. Toen was zand onder de weg weggevloeid naar gaten in nabijgelegen betonnen oeverwallen. Het gat in Rama IV is opgevuld met asfalt en gravel. Gisteren ging de weg weer open.
Behalve de oude riolering onder Rama IV telt Bangkok nog twee oude rioleringsbuizen: onder de Henri Dunant weg en in Sena Nikhom. Het Department of Drainage and Sewerage gaat de tunnels controleren op lekken. Verder worden consultants gehuurd om te adviseren over onderhoud van de buizen.

Yingluck vertoont zich in bolwerk Democraten
20 maart – Premier Yingluck is gisteren in het Zuiden, traditioneel het bolwerk van de huidige oppositiepartij Democraten, enthousiast ontvangen door zo’n 6.000 vrouwen. Yingluck beloofde er zich sterk te maken voor het Women’s Empowerment Fund van 7,7 miljard baht, dat naar rato van het aantal inwoners over alle provincies wordt verdeeld. Meer dan 30.000 vrouwen in de provincie Phangnga hebben zich al opgegeven voor het fonds, dat tot doel heeft de positie van de vrouw in de samenleving te versterken.

Yingluck en haar kabinet hielden voor het eerst sinds Pheu Thai aan de macht kwam een mobiele vergadering in het Zuiden. Broer Thaksin, die op de achtergrond de lakens uitdeelt in de partij, is niet erg geliefd in het Zuiden. Toen het geweld nog broeide, ridiculiseerde hij het als het werk van jon krajok (verachtelijke dieven). Thaksin zei ook dat steun voor zijn partij een voorwaarde was om geld toegewezen te krijgen. Die opmerking veroorzaakte het nodige tumult bij de lokale bevolking, die in meerderheid pro-Democraten is.

Leger verwerpt coupwaarschuwing Thirayuth
20 maart – Het leger noemt de bewering van Thirayuth Boonmi over een mogelijke coup een fabeltje. Thirayuth, directeur van de Sanya Dhammasaki Foundation for Democracy van de Thammasat universiteit, zei zondag dat een coup valt te verwachten wanneer de regering oud-premier Thaksin amnestie verleent.

Amnestie zou het gevolg zijn van nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van september 2006. Het King Prajadhipok Institute heeft dat onlangs voorgesteld. Eerder deed Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, eenzelfde voorstel. De vrees bestaat dat de geplande grondwetwijziging zo’n nietigverklaring zal bevatten.
Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha roept de bevolking op niet in paniek te raken vanwege Thirayuth’s voorspelling. Ook legerwoordvoerder Winthai Suwari en vice-minister-president Yongyuth Wichaidit hekelen de uitspraken van Thirayuth. Volgens Yongyuth komt er geen coup omdat soldaten tegenwoordig meer overhellen naar democratie. Yongyuth zegt veel trips met de legerbevelhebber te hebben gemaakt. Uit gesprekken met de legerchef is hem gebleken dat Prayuth er niet aan denkt om een coup te plegen, aldus Yongyuth. Hij denkt er alleen aan hoe het land vrede en verzoening kan bereiken.
Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, zegt dat de analyse van Thirayuth blijk geeft van een sterk vooroordeel tegen Thaksin. Volgens Noppadon is de militaire coup de oorzaak van alle problemen in het land. Die onderbrak de democratische ontwikkeling en ze schoof de wet terzijde. ‘Mr Thirayuth’s conclusion that Mr Thaksin has insatiable desires for wealth and power reflects his personal prejudice against him, showing that his analysis is not of academic value’, aldus Noppadon.

Kort nieuws 20 maart
– Zeventig procent van de uitgaven aan gezondheidszorg in veel landen, inclusief Thailand, gaat naar curatieve zorg, wat een indicatie is dat regeringen weinig aandacht hebben voor preventieve zorg. Dit zei Samlee Plianbangchang, directeur van de WHO-regio Zuidoost-Azië gisteren op de eerste dag van een conferentie in Bangkok met deelnemers uit twaalf Zuidoost-Aziatische landen. Verschillende ziektes vormen momenteel een belangrijke gezondheidsdreiging: diabetes, hartkwalen, ziektes van de bloedvaten, kanker en astmatische aandoeningen. Met betere preventiecampagnes kunnen ze voorkomen worden, aldus Samlee.

– De luchtvervuiling in het district Mae Sai (Chiang Rai) neemt toe als gevolg van het koele weer en omdat branden blijven aanhouden. Met 431,6 microgram per kubieke meter ligt de concentratie fijn stof ver boven de veiligheidslimiet van 120 ug/cu-m. Ook het district Mae Hong Son bevindt zich aan de onveilige kant met 367,6 ug/cu-m. Het koele weer voorkomt dat de nevel opstijgt.
In de andere noordelijke provincies heeft een korte periode van regen voor enige verlichting gezorgd. Maar in de provincie Chang Mai werd in het district Muang gisteren bij een school 216,65 ug/cu-m gemeten. In het Suthep-Pui national park zijn zaterdag vijf branden geblust, nadat dorpelingen hadden geprobeerd land kaal te branden.
De luchtmacht heeft aangeboden met twee vliegtuigen water te lozen. Per vliegtuig kan 3.700 liter water over een oppervlakte van 1 rai worden gesproeid. De toestellen kunnen 12 vluchten per dag maken.
Minister Worawat Ua-apinyakul (PM’s Office) heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd de nevelkwestie aan de orde te stellen op de volgende vergadering van Asean, omdat het probleem grensoverschrijdend is. Het ministerie heeft Myanmar om hulp gevraagd bij het inperken van branden. Maar het probleem laat zich niet eenvoudig oplossen omdat boeren in Myanmar bezig zijn delen van het bos plat te branden voor de aanleg van rubberplantages.
– Dierenbeschermers hebben de politie gevraagd juridische actie te ondernemen tegen de producenten van een documentaire over het houden van valken in het tv-programma Kob Nok Kala. Volgens de klagers gaf het programma een eenzijdig beeld van het valkenieren, maar het zei niets over het trauma van de dieren in gevangenschap en het moedige ook het vangen van valken in het wild aan. Dat alles zou in strijd zijn met de Wildlife Conservation and Protection Act van 1992.
– Aan de Ratchadamnoen Avenue in Bangkok komt een ‘groen’ gebouw ter ere van de koning. Het komt op de plaats waar nu nog het kantoor van de Government Lottery staat. De kosten ad 2 miljard baht worden gefourneerd door de National Economic and Social Development Board. Het gebouw, waarin energiebesparende principes worden toegepast, gaat onderdak bieden aan historische exposities.
– Met uitzondering van 12 kooplieden, die problemen hadden met het papierwerk, hebben alle kooplieden op de Chatuchak weekendmarkt hun contract verlengd met de nieuwe exploitant. Op 1 januari nam de State Railway of Thailand de exploitatie over van de gemeente Bangkok en verhoogde de huur naar 3.562 baht per maand. Morgen verschijnt de SRT voor de Administrative Court. Een groep van 14 kooplieden is naar de bestuursrechter gestapt. Ze maken bezwaar tegen de huurverhoging en willen betrokken worden bij het beheer van de markt.
– Een Frans echtpaar is gisteren aan de grens met Cambodja in de provincie Sa Kaeo gearresteerd omdat ze twee bronzen Hindu beelden het land wilden insmokkelen: een Ganesha en een Brahma. Volgens hen waren het imitaties, die ze gekocht hadden in Siem Reap.
– Het kabinet buigt zich vandaag over een voorstel voor een vaderschapsverlof van 15 dagen voor ambtenaren. Vrouwen hebben al recht op 90 dagen betaald verlof.
– De provinciale kiesraad van Kanchanaburi doet onderzoek naar vermeende fraude bij de verkiezingen zondag van de voorzitter van de provincial administration organisation. Degene die als tweede eindigde, heeft om het onderzoek gevraagd.
– De Blue Flag-winkels krijgen een nieuwe naam. Voortaan heten ze Took Jai (Favourite). In de winkels worden twintig producten tegen gereduceerde prijs verkocht voor mensen met een laag inkomen. De naamswijziging houdt verband met de uitbreiding van het programma. Er komen 10.000 winkels in het land, waarvan 2.000 in Bangkok.

‘Politieke crisis blijft dooretteren’
19 maart – De huidige politieke crisis is zich aan het verdiepen omdat degenen met tegengestelde denkbeelden het bestaan van de andere kant niet accepteren. ‘De roodhemden zeggen over de gelen dat ze irrationeel en nationalistisch zijn, de geelhemden zeggen dat de roden lichtgelovig en ongeschoold zijn.’

Dit zei Thirayuth Boonmi, omschreven als een ‘outspoken political analyst and academic’, gisteren tijdens een toespraak in de Thammasat universiteit, waar hij de functie van directeur van het Sanya Dharmasaki Institute for Democracy bekleedt.
Het is sinds 2 jaar dat de Thaksin-criticus weer in het spotlicht treedt, een tijd die hij gebruikt heeft om de Thaise politiek te bestuderen en te herstellen van een hartkwaal. Maar Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit verklaart zijn stilzwijgen uit het feit dat de Democraten die tijd aan de macht waren.
Volgens Thirayuth is Thaksin één van de drie personen, die sinds 1975 een cruciale rol hebben gespeeld bij het veranderen van het Thaise politieke landschap. De andere twee zijn veldmaarschalk Sarit Thanarak en Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. Beiden dienden als minister-president. De door Thaksin geleide politieke partijen (Thai Rak Thai, People Power Party en de huidige regeringspartij Pheu Thai) hebben al 15 jaar de verkiezingen gewonnen en Thaksin’s invloed is nog niet uitgewerkt.
‘Maar’, zegt Thirayuth, ‘het zal een lange tijd duren voor zal blijken of Thaksin helpt de Thaise politiek te verbeteren of dat hij bijdraagt aan het instorten van het land.’ Thirayuth gelooft niet dat Thaksin een echte democraat is. ‘Thaksin is meer een marketingleider dan een democratisch leider.’
Volgens Thirayuth is de roodhemdbeweging geen echte politieke beweging omdat het geen ideologie heeft en daardoor niet in staat is de politieke structuur te veranderen. Een te sterke centralisatie van de macht ziet hij als de kernoorzaak van de crisis. ‘De centrale regering en de elites hebben te veel macht om de bronnen van bestaan uit te melken. De verarmde massa krijgt de kruimels.’

Abhisit: KPI studie laat veel onvermeld
19 maart – Het voorstel voor verzoening van het King Prajadhipok Institute (KPI) bevoordeelt voormalig premier Thaksin en dient daarom te worden herzien, schrijft oppositieleider Abhisit in een open brief. Een van de voorstellen betreft het nietigverklaren van de besluiten van het militair bewind na de coup van 2006, waardoor Thaksin’s gevangenisstraf van 2 jaar zou vervallen.

Volgens Abhisit gaat het rapport van het instituut voorbij aan de beïnvloeding van de rechtspraak en wetsovertredingen van Thaksin, die in 2001 toen hij premier was zijn vermogen verborg, hetgeen in strijd met de wet is. De Truth for Reconciliation Commission (TRC), door de vorige regering Abhisit ingesteld, heeft die zaak de belangrijkste oorzaak genoemd van de conflicten in het land.
‘If Thaksin had been removed from his position with a fair trial, Thailand would not have experienced severe conclicts’, aldus de TRC. De studie van het KPI, zegt Abhisit, besteedt er geen enkele aandacht aan.
Ook Thaksin’s war on drugs, interventies in onafhankelijke organisaties, corruptie, onrechtmatig optreden tegen de bevolking in het Zuiden (onder andere Krue Se en Tak Bai) en de acties van roodhemden (verstoring Asean Summmit in Pattaya, straatblokkades en brandstichting Bangkok) ontbreken in het rapport. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws
– De koninklijke crematie van de op 27 juli overleden prinses Bejraratana Rajasuda vindt plaats op 9 april op Sanam Luang. Daar is een speciaal crematorium gebouwd. Gisteren oefenden soldaten bij het Grand Palace met het rijtuig waarop de urn van de prinses zal worden vervoerd. De prinses was het enig kind van koning Rama VI.

– Een voorstel van regeringspartij Pheu Thai voor het instellen van een speciale bestuursstructuur in het diepe Zuiden krijgt niet de handen op elkaar van de Southern Islamic Culture Foundation. De Pheu Thai-commissie die zich bezighoudt met het herzien van de wetgeving, stelt voor de provincies Yala, Pattani, Narathwiwat en vier districten van Songkhla onder te brengen in een speciale bestuurslaag met de naam ‘Pattani Maha Nakhon’ (Pattana Mega City). De burgemeester daarvan zou gekozen moeten worden. Desondanks vinden de critici dat de macht niet voldoende wordt gedecentraliseerd.
– Concentreer je op de stijgende kosten van levensonderhoud en vergeet grondwetwijzigingen even. Dit advies heeft oppositieleider Abhisit regeringspartij Pheu Thai gegeven. ‘Inflation and high consumer prices need to be addressed’, zei hij op een seminar over de kosten van levensonderhoud.
Abhisit reageerde op opmerkingen van Pheu Thai supporters dat het wel meevalt met de zorgen van de bevolking; de oppositie zou de kwestie opblazen.
Volgens Abhisit stijgen de prijzen van consumptieartikelen omdat de prijs van benzine stijgt. Regeringsgezinden ontkennen dat verband. Abhisit bestrijdt dit en benadrukte dat de regering haar energiebeleid dient te herzien.
– Ouders van Prathom 1-leerlingen, die volgend schooljaar een tablet PC krijgen, dienen toezicht te houden op hun kinderen wanneer ze de tablet gebruiken. Ten bewijze daarvan zouden ze een formulier moeten ondertekenen. Dit voorstel doet een commissie aan premier Yingluck. Tevens wil de commissie dat een speciaal telefoonnummer wordt geopend, waarop technische informatie wordt gegeven en klachten kunnen worden doorgegeven. Het Office of Vocational Education Commission heeft een handboek voor leraren en ouders gemaakt met een gebruiksaanwijzing.
Volgens minister Suchart Thada-Thamrongvech is het curriculum voor de tablets van de Prathom-leerlingen klaar om gedownload te worden. De content bestaat uit e-books (ontleend aan acht schoolboeken) en 336 leerobjecten die met een flashplayer worden gespeeld. De British Council heeft zeven cursussen voor non-native Engelssprekenden gratis aangeboden. [Het bericht vermeldt niet voor welke klas.]
Morgen vraagt het ministerie van Onderwijs een krediet van 600.000 baht voor de aanschaf van tablet PC’s voor leerlingen van Mathayom 1. (Zie pagina Onderwijs)
– Volgende maand worden 200 Thais geselecteerd voor tewerkstelling in Israël onder toezicht van de International Organisation of Migration (IOM). Dit toezicht moet garanderen dat de werkers niet worden uitgebuit door uitzendbureaus.
Onlangs stak het ministerie van Werkgelegenheid een stokje voor de uitzending van 5.000 Thais, die bedragen tussen 300.000 en 400.000 baht moesten betalen voor een contract van 5 jaar. Toezicht door de IOM beperkt dat bedrag tot 69.000 baht voor ticket en legeskosten. Volgens de Israëlische wet mogen uitzendbureaus niet meer dan 30.000 baht aan bemiddelingskosten vragen.
– Een man (20) uit Myanmar is aangehouden op verdenking van de moord op een Chinese kok. De verdachte heeft bekend dat hij de kok zaterdagavond in het Peking restaurant in het Robinson-gebouw aan Ratchadaphisek Road (Bangkok) heeft gedood. Uit het restaurant waren 90.000 baht en documenten ontvreemd. De verdachte werkte sinds 2 maanden als keukenhulp in het restaurant.
– Meer dan 92 procent van de respondenten in een peiling van Abac is van mening dat de Bestuursrechtbank en het Constitutionele Hof essentieel voor de democratie zijn. Eerder suggereerde een Pheu Thai-parlementslid dat beide rechtbanken niet langer nodig zijn en net zo goed kunnen worden ondergebracht bij de Supreme Court. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Een hagelbui en storm hebben zaterdagavond 100 huizen in het district Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) zwaar beschadigd. Van sommige huizen werden de daken afgeblazen en veel bomen en billboards vielen op de Cha-am Pran Buri bypass. In tambon Nong Phlap vielen elektriciteit en telefoon uit.
– De waterlozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit zijn teruggebracht om voldoende water in voorraad te hebben voor de periode medio juni tot medio juli. Eerder had de regering bevolen het waterpeil op 1 mei naar 45 procent te brengen, maar daarvan is inmiddels afgezien. Beide stuwmeren bevatten vorig jaar aan het begin van het regenseizoen te veel water. Als gevolg daarvan moesten ze water lozen wat de overstromingen heeft verergerd.
– Toyoto Motor Thailand stelt voor de pensioengerechtige leeftijd van 60 naar 63-65 jaar op te trekken en de mininumleeftijd te verlagen naar 18. Volgens vice-voorzitter Ninnart Chaithiraipinyo is dat nodig omdat de auto-industrie uitbreidt. Dit jaar is behoefte aan 40.000 extra arbeiders.
– Voor fase 3 van de uitbreiding van de haven van Laem Chabang is een investering van 65,4 miljard baht nodig: 28,7 miljard baht te fourneren door de overheid en de rest door het bedrijfsleven. De investeringen behelzen landaanwinning en ontwikkeling van wegen en spoorwegen. De haven verwerkt nu 7,5 miljoen TEU (20-foot equivalent unit) containers per jaar. In 2019 wordt de maximum capaciteit van 11 miljoen TEU bereikt. Met fase 3 in bedrijf kan de haven 18 miljoen TEU aan. Die fase moet in 2020 zijn afgerond.
– De pagode van Wat Phra Borommathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat gaat door het ministerie van Cultuur voorgedragen worden voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de pagode liggen relieken van Boeddha.

30 ziekenhuizen betrokken bij pillensmokkel
18 maart – Tenminste 30 overheids- en particuliere ziekenhuizen en klinieken zijn betrokken bij het smokkelen van pillen die pseudoephedrine bevatten, een stof die gebruikt wordt bij de productie van methamphetamine. Dit is de voorlopige conclusie van een onderzoek door het Department of Special Investigation (DSI).

Volgens Phong-in Inkhao van de DSI blijkt uit informatie van de Food and Drug Administration dat ongebruikelijk grote hoeveelheden pseudoephedrine bevattende medicijnen door veel overheids en particuliere ziekenhuizen zijn besteld.
De DSI is in de zaak gedoken nadat vorige maand werd ontdekt dat een apotheker in het Udon Thani Centre ziekenhuis 65.000 pillen het ziekenhuis had uitgesmokkeld. Deze pil wordt voorgeschreven tegen verkoudheid en allergieën. Nader onderzoek zou hebben uitgewezen dat de afgelopen 3 jaar uit het ziekenhuis 37 miljoen pillen zijn verdwenen, maar volgens de ziekenhuisdirecteur bedraagt het aantal 4.868.964 pillen.
Behalve de apotheker in Udon Thani verdenkt de politie een apotheker van het Thong Saeng Khan ziekenhuis in Uttaradit, waar 975.000 pillen zijn verdwenen. Volgens de DSI is er een relatie met de bende in San Kamphaeng (Chiang Mai), die vorige maand werd aangehouden wegens de smokkel van pseudoephedrine. De DSI denkt dat de pillen uit Udon Thani en Uttaradit naar Myanmar zijn gesmokkeld met San Kamphaeng als transitpunt.
Twee andere ziekenhuizen waar pillen zijn verdwenen, zijn het Kamalasai ziekenhuis in Kalasin (356.000 Actifed pillen zoek) en het Doi Lo ziekenhuis in San Kamphaeng.

Yingluck: Stijgende kosten levensonderhoud tijdelijk probleem
18 maart – De stijgende kosten van levensonderhoud zijn volgens premier Yingluck een tijdelijk probleem, veroorzaakt door de overstromingen. Daardoor is de productie gestokt en hebben handelaren de prijzen opgedreven. In juni is de situatie volgens haar weer normaal.

Uit cijfers van het ministerie van Handel blijkt volgens Yingluck dat de prijzen van consumentenartikelen in het algemeen niet hoger zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar ze gaf toe dat ze wel hoger zijn in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar.
Verder zei Yingluck dat vanwege de stijgende brandstofprijzen overheidsdiensten de opdracht hebben gekregen hun energieverbruik met 10 procent terug te brengen.
Parlementslid Korn Chatikavanij (Democraten), minister van Financiën in het kabinet Abhisit, wijt de stijgende kosten van levensonderhoud aan het regeringsbeleid, met name het schrappen van de bijdragen van de raffinaderijen aan het State Oil Fund. Weliswaar zakte daardoor de prijs van benzine, maar benzine werd bijna even duur als gasohol met als gevolg dat de verkoop van gasohol (een mix van benzine en ethanol) inzakte en de prijs van cassave, gebruikt bij de productie van gasohol, naar beneden duikelde. Inmiddels staat het fonds 20 miljard baht in het rood.
Korn wijst er ook op dat de prijzen zijn gaan stijgen, nadat de regering had bekendgemaakt het minimumdagloon naar 300 baht te willen optrekken en het maandsalaris van werknemers met een bachelor’s graad naar 15.000 baht. Voorts sprak hij er schande van dat de grens voor consumenten om in aanmerking te komen voor gratis elektriciteit is verlaagd. Vier miljoen huishoudens zijn volgens hem daardoor gedupeerd. (Zie pagina State Oil Fund)

Kort nieuws 18 maart
Bangkok Post schrijft over de verhuizing van budgetmaatschappijen naar Don Mueang: ‘What does this have to do with queues at immigration? If something magical happened and every domestic flight was switched from Suvarnabhumi today, the effect on queues at immigration would be zero.’

– Maandag vergadert het kabinet in Phuket. De lokale autoriteiten willen met het kabinet praten over toerisme en met name over de luchthaven. Phuket International Airport was ontworpen op 6,5 miljoen passagiers per jaar; dit jaar worden 8,5 miljoen passagiers verwacht. Dus zal het kabinet wel worden gevraagd de knip open te trekken.
– Donderdag is World Water Day en zaterdag vindt de finale plaats van de verkiezing tot Miss Thailand World. Dertig schoonheden in de leeftijd van 17 tot 24 jaar strijden om de eer. Live te volgen op kanaal 3. De winnares gaat naar Mongolië voor de wereldtitel.
– Wordt Masoud Sedaghatzadeh door Maleisië uitgewezen naar India of Thailand? Beide landen hebben om zijn uitwijzing gevraagd, Thailand wegens de samenzwering in februari, die mislukte omdat explosieven voortijdig ontploften. India wil de man in verband met de aanslag op een Israëlische diplomaat in New Delhi. Thaise openbare aanklagers en rechercheurs brengen 25 maart een bezoek aan Kuala Lumpur om de uitwijzing te regelen.
– Een 19-jarige moslimleerlinge is bij een bomaanslag in het district Yarang (Pattani) om het leven gekomen. Vier anderen, waaronder haar zuster, raakten gewond. De bermbom die bedoeld was voor soldaten, ontplofte toen ze op de motorfiets passeerden. De wagen met de soldaten had hen net ingehaald. Zij bleven ongedeerd. De studenten waren op weg naar huis, nadat ze op school eindexamen hadden gedaan.
– Bij een zware storm zijn vrijdagavond 200 huizen in het district Muang (Si Sa Ket) beschadigd. Ook 200 rai beplant met chilli ging eraan. Er vielen geen gewonden.
– De douane in Phuket heeft donderdag 100.000 liter dieselolie onderschept die met een vaartuig, bemand door twee Indonesiërs, het land zou worden binnengesmokkeld. Het schip werd 11 nautische mijl vanaf het eiland Racha Noi gesignaleerd. Olie en vaartuig vertegenwoordigen een waarde van 20 miljoen baht.
– Doe iets aan goklustige Thais die naar Savannakhet komen, zegt de Thaise consul-generaal aldaar. Russ Jalinchandra maakt zich zorgen nadat drie Thaise gokkers, die na hun casinobezoek platzak waren, wegens diefstallen gearresteerd werden. Hij denkt dat het casino een toename van de misdaad in Savannakhet veroorzaakt, omdat gokkers die hun geld kwijtraken, het dievenpad opgaan.
Dagelijks trekken 500 Thais over de grens om er te gokken; op weekenden en feestdagen loopt dat aantal op tot 1.000. De provinciale autoriteiten aan de Thaise kant van de 2nd Thai-Lao Friendship brug in de provincie Mukdahan maken zich ook zorgen over de situatie. Bureaus die busreizen naar het casino organiseren, spreken in hun brochures van ‘entertainment complex’ om juridische complicaties te vermijden.

Don Mueang bereidt zich voor op komst budgetmaatschappijen
17 maart – Luchthaven Don Mueang verwacht dat het aantal passagiers van de huidige 4 miljoen naar 11,5 miljoen zal toenemen, wanneer vijf tot zeven budgetmaatschappijen naar Don Mueang komen. De regering heeft een beroep op hen gedaan om de congestie op Suvarnabhumi te lijf te gaan.

Suvarnabhumi, ontworpen op 45 miljoen passagiers, verwerkt dit jaar 51 miljoen passagiers, waardoor de wachttijden bij de paspoortcontrole zijn opgelopen tot 2 uur.
Kanpat Mangkalasiri, directeur van Don Mueang, zei gisteren dat de luchthaven alle niet aan luchtvaart gerelateerde activiteiten stopzet en zich concentreert op uitbreiding van de faciliteiten. De verbeteringen kosten 60 miljoen baht, waarvoor Airports of Thailand toestemming moet verlenen. Terminal 1, voorheen de terminal voor internationale vluchten, wordt nu gebruikt door Nok Air en chartervluchten.
Piyasvasti Amranand, president van Thai Airways International (THAI), steunt het dual-airport beleid van de regering. Hij zegt dat de uitbreiding van Suvarnabhumi minimaal 5 jaar duurt en nog op tal van problemen kan stuiten. THAI zal zijn binnenlandse vluchten niet naar Don Mueang verplaatsen vanwege de aansluiting met internationale vluchten. Wanneer THAI een budgetdienst begint, gaat die er wellicht wel naar toe.
Tassapon Bijleveld van Thai AirAsia reageert gereserveerd. ‘We gaan de voorstellen en voorwaarden van de regering nauwkeurig bestuderen. De regering moet ook duidelijk maken dat ze niet weer het beleid verandert.’ Verder wacht hij af wat voor prikkels de regering biedt.
Udom Tantiprasongchai van Orient Thai Airlines wil eerst wel eens zien of de infrastructuur van het oude vliegveld wordt verbeterd.
Als enige verzet Marisa Pongpattanapun, voorzitter van het Airline Operators Committee, zich tegen de verhuizing van de budgetmaatschappijen. Ze wijst erop dat internationale passagiers 4 uur kwijt zijn tussen landing op Suvarnabhumi en boarding op Don Mueang voor een binnenlandse vlucht.

Subsidies op brandstof blijven voorlopig
17 maart – Om de inflatie binnen de perken te houden, blijven de subsidies op brandstof voorlopig gehandhaafd. De inflatie staat onder druk vanwege de stijgende olieprijs en zal ook beïnvloed worden door de verhoging van het minimumloon dit jaar.

Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong maakte gisteren bekend dat de regering ernaar streeft de dieselprijs tussen 31 en 32 baht per liter te houden. NGV (aardgas) blijft gesubsidieerd worden voor taxi’s en bussen. Het National Energy Policy Committee beslist nog hoe lang de subsidie op gas voor huishoudelijk gebruik blijft gehandhaafd.
Subsidiëring van de brandstofprijzen vindt plaats via het State Oil Fund. Subsidies via dit fonds en accijnsverlagingen zullen niet de financiële situatie van het land ondermijnen, zegt Kittiratt Na-Ranong. De staatsschuld bedraagt 42 procent van het bruto binnenlands product, ruim onder de maximumgrens van 60 procent die door het ministerie van Financiën wordt gehanteerd.
De schuld zal ook sterk dalen omdat de rentebetalingen van 1,14 miljoen baht aan schulden die resteren van de financiële crisis van 1997, niet meer op de begroting drukken, maar zijn doorgeschoven naar de Bank of Thailand. (Zie pagina State Oil Fund)
Alhoewel de autoriteiten volhouden dat de inflatie onder controle is, neemt de onvrede over de stijgende voedselprijzen en prijzen van diensten toe. Volgens het ministerie van Handel nam de inflatie, gemeten aan de hand van de consumenten prijsindex, in februari met 3,4 procent toe vergeleken met vorig jaar. Sinds vorig jaar is de prijs van ruwe olie als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten gestegen met 20 procent, wat de komende maanden de kosten van transport en producten onder druk zal zetten.
Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand verwacht dat de inflatie de komende zes maanden niet zo hoog wordt dat de bank de rente zal moeten verhogen. Voor het gehele jaar denkt hij dat de inflatie binnen de target van 1,5 tot 4,5 procent blijft.
De autoriteiten schatten dat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht op 1 april de inflatie met 0,3 tot 0,4 procentpunten op zal stuwen. Prasarn erkent dat de loonsverhogingen op de korte termijn een inflatoir effect hebben, maar op de lange termijn kunnen ze ertoe bijdragen dat de prijzen stabiliseren wanneer de arbeidsproductiviteit toeneemt. Prasarn vindt dan ook dat de loonsverhogingen alleen voor bepaalde groepen zouden moeten gelden.

Toyota blijft Thailand trouw
17 maart – Toyota Motor Thailand heeft haar gesprekken met internationele en binnenlandse verzekeringsmaatschappijen opgeschort totdat ze een volledig beeld heeft van de waterbeheersingsplannen van de regering. Tot nu toe vragen de maatschappijen dermate hoge premies dat die zouden leiden tot verhoging van de productiekosten. De maatschappijen menen dat het risico van overstromingen sinds vorig jaar is toegenomen.

Alhoewel de fabrieken van Toyota zelf niet zijn ondergelopen, moest de autofabrikant toch de productie gedurende lange tijd staken. Onderdelen ontbraken omdat de fabrieken van enkele toeleveranciers wel onder water waren gelopen.
Om het probleem van hogere premies te verlichten, heeft de regering besloten een fonds van 50 miljard baht te vormen, dat ondersteuning gaat bieden. Japanse zakenmensen die premier Yingluck eerder deze week ontmoetten, hebben haar gezegd de hoogte van de sublimiet van 30 procent te laag te vinden.
Ondanks de verzekeringskwestie, blijft Toyota trouw aan Thailand. Japanse zakenlui hebben ook hun vertrouwen in de Thaise regering uitgesproken nadat de eerste plannen ter voorkoming van overstromingen bekend waren gemaakt.
Volgens Toyota-president Tanada hebben de stijgende energiekosten en de verhoging van het minimumloon geen gevolgen voor de automobielindustrie. Kleine leveranciers van onderdelen daarentegen kunnen er wel last van hebben.

Kort nieuws 17 maart
– Juwelier blij, chauffeur blij. Woensdag vergat een juwelier uit Ubon Ratchatani gouden halskettingen ter waarde van 13 miljoen baht in een taxi in Pathum Thani. Vrijdag retourneerde de chauffeur de halskettingen, nadat hij van een kennis had gehoord dat de televisie er aandacht aan had besteed. De 56-jarige chauffeur uit Roi Et ontving als beloning 2 halskettingen ter waarde van 200.000 baht.
– Het kantoor van de Rekenkamer denkt dat Panita Kambhu na Ayutthaya, permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Security, die deze week abrupt werd overgeplaatst naar het kantoor van de premier, in de periode 1998-2001 onzorgvuldig is omgesprongen met 32 miljoen baht, toen ze directeur-generaal was van de afdeling Social Development en Welfare. Dat geld was bestemd voor steun aan  non-profit organisaties, maar werd aldus Panita uitgegeven aan studiereizen naar het buitenland. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
– 37,6 miljoen tabletten, die pseudoephedrine bevatten, zijn de afgelopen 3 jaar uit het Udon Thani Centre ziekenhuis verdwenen. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine. Vorige maand liep een apotheker tegen de lamp, die 65.000 pillen tegen verkoudheid en allergie het ziekenhuis had uitgesmokkeld. Naar aanleiding daarvan dook het ziekenhuis op verzoek van de politie in de boeken.
De bankrekeningen van de apotheker zijn geblokkeerd en zijn auto is inbeslaggenomen. De man kan nog meer verwachten, want gebleken is dat hij aandelen in de ziekenhuiscoöperaties ter waarde van 3 miljoen baht heeft.
De politie verdenkt ook een apotheker in het Thong Saeng Khan ziekenhuis in Uttaradit van het smokkelen van pillen.
Het Kamalsai ziekenhuis in Kalasin zei donderdag 356.000 Actifed pillen te missen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle overheidsziekenhuizen het bevel gegeven tijdelijk te stoppen met het kopen van medicijnen die pseudoephedrine bevatten.
– Het leger heeft zijn onderzoek nog niet afgesloten, maar een onafhankelijk panel wel. Rangers doodden op 29 januari vier moslims in Pattani en dat was volgens het panel een ‘overreactie’. De commandant van het Vierde Legerkorps wacht de resultaten van het eigen onderzoek af. ‘Als de soldaten fouten hebben gemaakt, moeten ze gestraft worden. Maar als ten onrechte straf wordt gegeven, zou dat unfair zijn voor soldaten die hun taak uitvoeren’, zegt hij. De rangers openden het vuur op een pickup truck met acht moslims, nadat volgens hen vanuit de wagen op hen was geschoten. Maar volgens de vier overlevenden waren ze ongewapend.
– Een taskforce van 1000 agenten en ambtenaren van National Parks heeft gisteren een inval gedaan in een Hmong dorp in Umphang (Tak) op zoek naar de 11 mannen, die ervan verdacht worden vorige week vier rangers in gijzeling te hebben genomen.
De gijzelnemers bestormden op 11 maart een buitenpost in het Umphang Wildlife Sancutary en ontvoerden de rangers. Ze eisten de vrijlating van de 28-jarige Hmong Yeng Archaikiri die aangehouden was, omdat hij in het bos een akkertje heeft. De rangers werden maandag vrijgelaten, nadat de autoriteiten Yeng op borgtocht hadden vrijgelaten.
De gijzelnemers werden niet gevonden, wel wapens en de resten van beschermde wilde dieren en Yeng werd opnieuw gearresteerd. Damrong Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, heeft de taskforce gevraagd in het gebied te blijven totdat de spanningen tussen boswachters en de Hmong gemeenschap zijn verminderd.
– Het King Prajadhipok’s Institute heeft een aantal voorstellen voor verzoening gedaan, die niet bij iedereen in goede aarde zijn gevallen. Het instituut stelt voor de besluiten van het militair bewind, na de coup van 2006 gevormd, nietig te verklaren. Dat zou als gevolg hebben dat de strafzaken tegen Thaksin en de gevangenisstraf van 2 jaar waartoe hij bij verstek is veroordeeld, vervallen. De voorstellen zijn aangeboden aan de speciale kamercommissie, die zich met verzoening bezighoudt, en worden later in het parlement behandeld. Nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind is al eerder voorgesteld door Nitirat, een groep progressieve docenten recht van de Thammasat universiteit. (Zie pagina Nitirat)
– Nog steeds wordt in Mae Sot (Tak) keukengerei verkocht dat kan leiden tot loodvergiftiging van kinderen. De aluminium pannen worden geïmporteerd uit Myanmar. De Disease Control Department heeft bij een onderzoek van 200 kinderen 12 gevonden, die positief op lood testten.
– De politie heeft een vrouw gearresteerd die teminste 10 mensen heeft opgelicht voor een bedrag van 30 miljoen baht. Ze deed zich voor als stewardess van Thai Airways International en kocht zogenaamd aandelen voor hen.
– Thai Airways International gaat de aankoop van 38 vliegtuigen tussen 2018 en 2023 in heroverweging nemen. THAI maakte vorig jaar een verlies van 10 miljard baht. Volgens THAI-voorzitter Ampon Kittiampon zijn de vooruitzichten weinig rooskleurig met concurrentie van maatschappijen uit het Midden Oosten, budgetmaatschappijen, stijgende olieprijzen, de wereldeconomie en rampen. Aan de geplande koop en huur van toestellen tot 2017 wordt niet getornd.
– De Criminal Court heeft een 42-jarige drugshandelaar tot de doodstraf veroordeeld en zijn halfbroer tot levenslang. De halfbroer werd in juli 2010 aangehouden met 3 kilo methamphetamine. Hij werkte in opdracht van zijn broer die gevangen zit in de Klongsem Central gevangenis.
– In Chiang Mai heeft de politie drie drugsverdachten aangehouden en 2,5 miljoen speedpillen en 50 kilo crystal methamphetamine met een straatwaarde van 800 miljoen baht inbeslaggenomen. De drugs die bestemd waren voor Bangkok, lagen in een leegstaand winkelpand.
– Met behulp van valse facturen, gekocht van criminele bendes, hebben enkele bedrijven de fiscus voor 3,27 miljard baht getild; de staat liep hierdoor 691 miljoen baht aan BTW-inkomsten mis en 2,65 miljard baht aan bedrijfsbelasting. De belastingdienst vermoedt dat met de facturen betalingen aan steekpenningen in de boekhouding zijn weggewerkt.
De belastingdienst en de Crime Suppression Division hebben onlangs aangifte gedaan tegen Thanakrit Hilee, die een website beheert waarop valse facturen kunnen worden gekocht. Thanakrit heeft voor 400 miljoen baht aan kwitanties verkocht, waardoor de staat 30 miljoen baht aan BTW en 100 miljoen baht aan bedrijfsbelasting is misgelopen.

Suvarnabhumi: Budgetmaatschappijen gevraagd te verhuizen
16 maart – De regering doet een beroep op de budget luchtvaartmaatschappijen om te verhuizen naar Don Mueang. Dat zou 17 tot 18 miljoen passagiers per jaar schelen, waardoor de huidige extreem lange wachttijden bij de paspoortcontrole aanzienlijk worden teruggebracht.
De budgetmaatschappijen staan niet te trappelen vanwege het inconsistente regeringsbeleid. In december zei de toenmalige minister van Transport nog dat Suvarnabhumi de enige luchthaven in Bangkok dient te zijn.
Nok Air keerde deze maand weliswaar terug na de heropening van Don Mueang, maar Orient Thai bleef op Suvarnabhumi, de vertragingen voor lief nemend. De maatschappij heeft al drie keer moeten verhuizen. Het personeel woont nu in de buurt van Suvarnabhumi en een verhuizing levert ook problemen op voor overzeese toeristen die een aansluitende vlucht naar het binnenland moeten nemen.
Dankzij de congestie op Suvarnabhumi lijkt de regering thans het licht te hebben gezien. De luchthaven is ontworpen op 45 miljoen passagiers; dit jaar worden 51 miljoen passagiers verwacht. De wachttijden bij de paspoortcontrole zijn opgelopen tot 2 uur; vertragingen van 15 tot 30 minuten zijn geen uitzondering.
Volgens de (nieuwe) minister van Transport komen zeven tot negen maatschappijen in aanmerking voor verhuizing. De drie grote zijn AirAsia, Nok Air (die al verhuisd is) en Orient Thai.
Tassapon Bijleveld van Thai AirAsia is geen tegenstander van de verhuizing, maar hij wil eerst afwachten welke tegemoetkomingen de regering voor de maatschappijen in petto heeft. Premier Yingluck heeft daarop gehint om de maatschappijen te stimuleren naar Don Mueang te vertrekken.

Grondbelasting en OZB voorlopig van de baan
16 maart – De plannen om een nieuwe grondbelasting en OZB in te voeren, gaan de koelkast in. Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zouden de belastingen een te grote last voor de eigenaren vormen. De plannen waren opgesteld door het vorige kabinet Abhisit met als doel de belastinginkomsten te diversifiëren. Die bestaan nu voornamelijk uit inkomstenbelasting en BTW.

Volgens Kittiratt dient het introduceren van belastingen, gebaseerd op vermogen, zorgvuldig te gebeuren, omdat vermogen geen kasstroom genereert ter ondersteuning van belastingbetaling. Bij inkomsten en bedrijfswinsten is zo’n kasstroom er wel.
Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit, vraagt zich af hoe serieus dit kabinet is met het verkleinen van de inkomenskloof tussen rijk en arm. ‘De regering maakt duidelijk geen ernst met het oplossen van de problemen van de armen. Al haar beleidsmaatregelen, zoals het verlagen van de bedrijfsbelasting (dit jaar van 30 naar 23 pct), hebben tot doel de rijken te bevoordelen, terwijl de arme mensen lijden.’
Thailand is een van de weinige landen binnen Asean zonder belastingen, gebaseerd op vermogen. De BTW bedraagt 7 procent, wat wereldwijd een van de laagste percentages is. Volgens minister Kittiratt is verhoging van het BTW-tarief uitgesloten.

Ombudsman slaat de plank mis
16 maart – De bewering van de Ombudsman dat eenderde van de grond oftewel 100 miljoen rai in Thailand via stromannen in handen is van buitenlanders is flauwekul en een typisch voorbeeld van xenofobie, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar.

De krant rekent voor: Thailand telt 320 miljoen rai, waarvan 120 miljoen in particuliere handen is, 55 miljoen is bebouwd, 33 miljoen rai is overheidsland en 115 miljoen rai is bebost. Dus waar bevindt die 100 miljoen rai zich? In het particuliere deel kan niet, want dat is al grotendeels in handen van grootgrondbezitters.
De Ombudsman zou zich beter met een andere statistiek kunnen bezighouden, vindt de krant. 90 procent van de grondeigenaren bezit 1 rai of minder, terwijl de rest in het bezit is van grootgrondbezitters. Met 70 procent wordt gespeculeerd, het ligt er onbebouwd en onproductief bij alhoewel 4,8 miljoen landloze boeren dagelijks een strijd om het bestaan voeren. Nog meer boeren raken elke dag hun land kwijt omdat ze verlies maken met hun bedrijfje vanwege stijgende investeringskosten en dalende landbouwprijzen. Vandaar dat 60 procent van de boeren grond huren. Ze zitten constant in de schulden, vaak bij geldwoekeraars.
Landhervorming zou het devies moeten zijn, maar dat blijft bij een idee omdat de rijken en machtigen geen veranderingen willen. Wanneer de Ombudsman geloofwaardig wil zijn, dient hij te pleiten voor een progressieve grondbelasting, korte metten te maken met grootgrondbezitters en corrupte ambtenaren en te stoppen van buitenlanders de zondebok te maken van grondeigendom, dat in Thailand schaamteloos ongelijk verdeeld is.

Kort nieuws
– De abrupte overplaatsing van Panita Kambhu na Ayutthaya, permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Human Security, naar het kantoor van de premier heeft volgens premier Yingluck geen politieke reden. Ook heeft de overplaatsing volgens haar niets te maken met de inschrijving voor de bouw van een nieuw ministeriegebouw. Aanleiding was een beschuldiging van de Rekenkamer dat Panita als directeur-generaal van het Department of Social Development and Welfare 32 miljoen baht onzorgvuldig had uitgegeven aan buitenlandse reizen.

De minister heeft een andere lezing. Hij zegt dat Panita had gevraagd het budget voor de nieuwbouw te verhogen, maar ze organiseerde geen nieuwe inschrijving, wat volgens hem in zo’n geval verplicht is. Panita wilde de al gekozen aannemer niet wijzigen. De minister ontkent dat hij zijn relaties wilde laten deelnemen aan de nieuwe inschrijving.
– Het hooggerechtshof heeft gisteren de gevangenistraffen van acht roodhemden gehalveerd. Zij vielen in mei 2010 een filiaal van de Bangkok Bank in Khon Kaen aan en staken het in brand. Het hof halveerde de straffen, eerder opgelegd door de rechtbank, omdat ze bekend hadden. De mannen moeten de bank een schadevergoeding betalen variërend van 3,5 miljoen baht tot 8,3 miljoen baht.
– De transportsector krijgt geen toestemming van het ministerie van Energie de tarieven te verhogen, zolang de dieselprijs onder de 33 baht per liter blijft. Thans kost een liter diesel 32,33 baht. De grens van 33 baht is vastgesteld tijdens overleg met de exploitanten van vracht- en personenvervoer en de binnenvaart. De Passenger Bus Operators Association, die eerder liet weten de toestemming niet af te wachten en de tarieven te verhogen, ziet hier bij nader inzien vanaf.
– Het prijsverschil tussen benzine en gasohol (een mix van benzine en ethanol) wordt weer vergroot. In juli ging het verschil terug van 4 tot 5 baht per liter naar 1 tot 2 baht, waardoor de verkoop van (het minder milieu vervuilende) gasohol inzakte. Vanaf vandaag kost benzine 91 2,35 baht meer dan gasohol 95 en benzine 95 kost 6,3 baht meer dan gasohol 95.
– Veel leden van regeringspartij Pheu Thai zijn naar Cambodja gevlogen voor een ontmoeting met oud-premier Thaksin. Die bezoekt er de zieke vader van premier Hun Sen, aldus een bron bij Pheu Thai. Daarna maakt Thaksin een tour door enkele landen in de regio. Gisteren werd Thaksin gesignaleerd op een golfbaan in Siem Reap. Een Pheu Thai-parlementslid zegt dat Thaksin Songkran (13-15 april) in Laos wil vieren.
– Parlementslid Alongkorn Ponlaboot (Democraten) heeft voorgesteld eerst een referendum te houden alvorens een assemblee van burgers zich buigt over wijziging van de grondwet. Volgens Alongkorn is een referendum in die fase nodig, zodat de bevolking kan beslissen of ze een nieuwe grondwet wil. Maar Pheu Thai houdt vast aan het oorspronkelijke idee om eerst een assemblee te vormen en pas daarna een referendum te houden over de wijzigingen die de assemblee voorstelt. Wijziging van de grondwet is een van Pheu Thai’s verkiezingsbeloftes. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De National Anti-Corruption Commission (NACC) bekijkt of ze onderzoek gaat doen naar de bedrijven die parlementslid (en roodhemdleider) Jatuporn Prompan van 2002 tot 2004 samen met anderen had. De resultaten van die bedrijven werden destijds niet gemeld aan het Department of Business Development en ze zouden ook kunnen ontbreken op de vermogensopgave van Jatuporn, die hij als parlementslid moest doen.
– Het ministerie van Werkgelegenheid heeft het plan geschrapt om 5.000 arbeiders naar Israël te sturen. Uit gesprekken met arbeiders en hun gezinnen in enkele provincies in het Noordoosten is gebleken dat de uitzendbureaus bedragen van 300.000 tot 400.000 baht eisen. Volgens een regeling van het ministerie mag maximaal 180.000 baht voor een contract van 5 jaar worden gevraagd.
De bureaus gebruiken trucs om de hoge kosten te maskeren door bijvoorbeeld de rekening te splitsen in twee rekeningen. De afgelopen jaren zouden de bureaus 6 miljard hebben verdiend met het uitzenden van 20.000 tot 30.000 arbeiders naar Israël.
De minister heeft zijn staf opdracht gegeven informatie te verzamelen. Daarna worden de National Anti-Corruption Commission en het Department of Special Investigation ingeschakeld.
– De Japanse ambassadeur in Thailand heeft de regering opgeroepen haast te maken met maatregelen tegen overstromingen. De constructie van dijken en een waterweg dienen voor het komende regenseizoen klaar te zijn, zei hij woensdag.
De Japanse regering schenkt Thailand 2,9 miljard baht voor reconstructiewerk, waaronder het verhogen van randwegen zodat ze als waterkering dienst kunnen doen. Japan verleent ook technische assistentie. Vooral de provincie Ayutthaya, die veel Japanse bedrijven telt, is een belangrijke zorg voor Japan.
– Dertig importeurs van luxewagens hebben voor een bedrag van 43 miljoen baht de belasting ontdoken, zegt het Department of Special Investigation. Bij het inklaren van de wagens werd een te lage waarde opgegeven. In plaats van nieuwe wagens zouden het tweedehands wagens zijn. Het importtarief op luxewagens bedraagt 187-328 procent. In januari werden 300 Mercedessen geïmporteerd; 166 werden het land in onderdelen binnengebracht en hier geassembleerd.
– De eerste 18 vrouwelijke verkeersagenten, die in januari aantraden, hebben het zo goed gedaan dat de gemeentepolitie van Bangkok nog eens 100 agentes gaat recruteren. De inzet van vrouwelijke agentes helpt het image van de politie te verbeteren, zegt adjunct-hoofd Worasak Nopsitthiphon. In aanmerking komen vrouwen jonger dan 25 jaar met een afgeronde beroepsopleiding.
– Honderden inwoners van Bangkok hebben gisteren deelgenomen aan een marathon van 84 kilometer ter ere van de 84ste verjaardag van de koning op 5 december. Met de loop werd geld ingezameld voor een gereontologisch centrum en ziekenhuis in Bangkok.
– De National Anti-Corruption Commission verwacht in mei haar onderzoek af te sluiten naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, in wiens woning in november werd ingebroken. Volgens Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, werd 5 miljoen buitgemaakt, maar de politie heeft 12,7 miljoen baht achterhaald (eerdere berichten noemen steeds 18 miljoen). De inbrekers zeggen in zijn woning een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. Supoj werd eerder ondervraagd door de NACC; op 26 maart moet hij weer terugkomen. (Zie pagina Supoj Saplom)
– Uit het Kamalasai ziekenhuis in de provincie Kalasin zijn 350.000 Actifed pillen gestolen. Die kunnen worden gebruikt bij de productie van methamphetamine. De ziekenhuisdirecteur verdenkt personeel ervan de pillen achterover te hebben gedrukt.Actifed wordt voorgeschreven bij allergieën en verkoudheid.
– De veerboot tussen Rat Burana en Nonthaburi van de Chao Praya Express Boat Co blijft voorlopig varen. Eerder liet de maatschappij weten dat de dienst zou worden opgeheven. Het Marine Department heeft gevraagd de dienst te handhaven en gezegd in overleg te treden over de tarieven.
– Een juwelier in Ubon Ratchatani en zijn echtgenote hebben per abuis gouden halskettingen ter waarde van 10 miljoen baht in een taxi in Pathum Thani achtergelaten. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat ze uit een roze taxi stapten, maar het nummerbord was niet in beeld.

Thais slikken medicijnen als snoepjes
15 maart – Vijftien procent van de Thaise bevolking gebruikt medicijnen zonder doktersvoorschrift. Per dag gaan 128 miljoen pillen over de toonbank of worden door artsen voorgeschreven. De overheid maakt zich er zorgen over omdat onverstandig medicijngebruik tot resistentieproblemen kan leiden.

In 2010 werden naar schatting 47 miljard pillen, variërend van pijnstillers tot antibiotica en specifieke medicijnen voor gecompliceerde ziektes, geïmporteerd of in Thailand geproduceerd. Antibiotica maken hiervan 20 procent deel uit.
De overheid wil het medicijngebruik terugdringen, niet alleen vanwege de resistentieproblemen maar ook om de kosten van de gezondheidszorg te reduceren. Een probleem zijn de grote prijsverschillen tussen generieke en merkmedicijnen. De prijzen hangen grotendeels af van de kopers: overheids- en particuliere ziekenhuizen, groothandel of wederverkopers.
Een ander probleem is dat de voorwaarden voor de vergoeding van medicijnen van de drie ziektekostenverzekeringen niet overeenkomen. De Government Pharmaceutical Organisation en de Food and Drug Administration gaan in samenwerking met de drie verzekeringen referentieprijzen voor medicijnen vaststellen.

Minister: Kans op grote overstromingen 1 pct
15 maart – De kans op een herhaling van de overstromingen van vorig jaar in de noordelijke en centrale provincies bedraagt dit jaar 1 procent, zegt minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology). Hij baseert zich op een computermodel, ontwikkeld door het ministerie en de researchinstituten DHI uit Denemarken en Deltares uit Nederland.
Volgens Plodprasop hoeft Thailand zich de komende 70 tot 80 jaar geen zorgen te maken over grote overstromingen. Niettemin neemt de regering maatregelen om de gevolgen van eventuele overstromingen te reduceren. ‘If a flood comes, it will have a lesser impact than in the past. Flooded areas will be halved along with water levels.’
Zonder slag of stoot gaat dat nu al niet. In de provincie Phitsanulok eisen bewoners dat de gemeente Bung Raman stopt met het dumpen van opgedregde modder uit een moeras op rijstvelden. En gisteren protesteerden zo’n dertig bewoners uit het district Uthai bij het gemeentehuis van Ayutthaya tegen de constructie van een aarden dijk rond Rojana Industrial Estate. Ze zeggen dat de dijk de watertoevoer naar hun rijstvelden blokkeert.

Kort nieuws
– De autoriteiten in de zuidelijke provincie Narathiwat denken dat 1.400 rai land in handen is van drugsbendes en opstandelingen. Vooral rubberplantages zijn bij hen gewild; de eigenaren worden gedwongen om hun land te verkopen tegen minimale prijzen. Vervolgens gebruiken ze de plantages als schuilplaats.

Een perceel van 400 rai ter waarde van 10 miljoen baht in het district Sungai Padi wordt als eerste inbeslaggenomen. Volgens de politie bestaat er een verband met een drugsbende, geleid door Yusaree Pohda-oh die onlangs gearresteerd is.
Legeropperbevelhebber Thanasak Patimakorn zegt dat relaties tussen criminele bendes en opstandelingen in het Zuiden zijn te verwachten, omdat ze gemeenschappelijke belangen hebben.
Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa meent dat het regeringsbeleid in het Zuiden succes begint te hebben. De Barisan Revolusi Nasional zou met de regering willen praten. Yutthasak wil het geen onderhandelingen noemen, want met opstandelingen onderhandelt de regering niet, omdat ze dan de organisatie zou legitimeren.
Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt de gedachte dat troepenterugtrekking en het opheffen van de noodtoestand de spanningen zullen verminderen, een misvatting te vinden. Het Democratisch parlementslid voor Narathiwat heeft voorgesteld de noodtoestand op te heffen in enkele districten die niet worden geteisterd door geweld.
– De levering van 900.000 tablet PC’s door een Chinees bedrijf is afhankelijk van toestemming van de Chinese overheid. ICT-minister Anudith Nakornthap wil niet zeggen welk van de vier Chinese bedrijven, die hebben ingeschreven, de tablet gaat leveren, omdat het een procedure tussen regeringen betreft. Maar gisteren lekte al uit dat de selectiecommissie Shenzhen Scope Scientific Development heeft gekozen, omdat die de goedkoopste is. De tablets worden met ingang van het nieuwe schooljaar aan leerlingen van Prathom 1 gegeven. (Zie pagina Onderwijs)
– Het ministerie van Handel vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de prijzen in eettentjes zijn gestegen, terwijl de ingrediënten nauwelijks duurder zijn geworden. De regering heeft de afdeling Trade Department gevraagd onderzoek te doen naar de prijsstelling in warenhuizen en winkels.
Volgens een woordvoerder van de Democratische partij is het energiebeleid van de regering de boosdoener. Ze dient de gas- en olieprijzen te subsidiëren. Hij voorspelt dat de prijzen verder zullen stijgen wanneer in april het minimumloon wordt verhoogd.
– De Passenger Bus Operators Association wacht niet op toestemming van het ministerie van Transport voor tariefsverhogingen vanwege de gestegen kosten van brandstof. Op 1 april komt er 6 satang per kilometer bij op de interprovinciale routes. Een eventuele boete nemen de busexploitanten voor lief. De vereniging heeft vorige maand al om toestemming gevraagd.
– Veertig vrouwelijke agenten van de oproerpolitie worden op Suvarnabhumi ingezet om de wachttijden bij de paspoortcontrole terug te dringen. Ook zullen meer ambtenaren op spitsuren worden ingeroosterd. De luchthaven geeft 100.000 baht per dag aan het Immigration Bureau ter bestrijding van de kosten. Ook heeft de luchthaven 57 externen ingehuurd om de aankomstkaart van passagiers te controleren voordat ze bij de balie staan.
Op 11 april komt een geautomatiseerd paspoortcontrolesysteem in bedrijf voor Thaise passagiers. De 16 automaten worden gelijkelijk verdeeld over de aankomst- en vertrekhal. Er komt ook meer ruimte vrij wanneer de röntgencontrole naar het entresol is verhuisd.
– Er lijkt schot te komen in de al eerder aangekondigde gevangenenruil tussen Thailand en Cambodja. De Thaise ambassade in Phnom Penh heeft opdracht gekregen met Cambodja te overleggen over de details. Als het allemaal doorgaat, zouden Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, en zijn secretaresse naar Thailand kunnen terugkeren. Zij werden in december 2010 aangehouden en tot een gevangenisstraf van respectievelijk acht en zes jaar veroordeeld wegens spionage en illegale betreding van Cambodjaans grondgebied. Volgens minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) zouden die twee kunnen worden geruild tegen vier Cambodjanen die in Thailand gevangen zitten.
– Dat kan geen toeval zijn, alhoewel betrokkenen ontkennen. De kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft besloten een bezoek te brengen aan Cambodja in plaats van Myanmar nadat bekend werd dat oud-premier Thaksin van plan is Cambodja te bezoeken. De meeste commissieleden die richting Phnom Penh gaan, zijn leden van regeringspartij Pheu Thai. Volgens de commissievoorzitter zou het goedkoper zijn om naar Cambodja te gaan dan naar Myanmar. Hij ontkende dat de commissieleden van plan waren Thaksin te ontmoeten.
– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) gaat het eigendom van 1.000 rai land op Phuket Island terugeisen, omdat het zich bevindt in een bosreservaat. Amlo doet momenteel onderzoek naar illegaal landbezit in bosreservaten en de illegale uitgifte van eigendomsaktes aan buitenlanders in de kustprovincies. Het terugeisen van land dat in het bezit is van buitenlanders via stromannen, is lastig. Dat kan alleen als betaald is met witgewassen geld, verdiend met drugshandel of andere illegale werkzaamheden. Ook kan het eigendom worden geannuleerd als de eigendomsakte vals is, de grenzen van het perceel illegaal zijn verlegd of autoriteiten zijn omgekocht.
– Parlementslid Ekanat Prompan (Democraten) heeft bij de politie een klacht ingediend tegen het bedrijf dat in het district Thawi Watthana (Bangkok) proefboringen doet. Omwonenden hadden geklaagd over de boorwerkzaamheden. Volgens Ekanat zouden die in strijd kunnen zijn met de Dangerous Materials Act en de Factory Act. Ekanat had eerder een senaatscommissie gevraagd onderzoek te doen omdat het project negatieve gevolgen voor milieu zou kunnen hebben. De omwonenden zijn naar de Central Administrative Court gestapt met het verzoek het werk stil te leggen.
– Het hooggerechtshof heeft een gevangenisstraf van 5 jaar gehandhaafd voor een voormalige politieagent in het district Bang Kae, die in 2001 6.000 baht aan steekpenningen had gevraagd alvorens een klacht van iemand in behandeling te nemen.
– De veerdienst Rat Burana-Nonthaburi van de Chao Praya Express Boat Co wordt opgeheven vanwege een sterke afname van het aantal passagiers: van 2.000 naar 600 per dag. Forenzen reizen nu per trein en bus.
– Drie mannen, waaronder een bewaker en kok van een vakantiepark in Thap Sakae (Prachuap Khiri Khan), worden door de politie ondervraagd over de moord op een Britse man (68) en zijn Thaise echtgenote (52). De bewaker en kok hebben de moord bekend, de derde man zegt dat hij er niets mee te maken heeft. Het echtpaar werd dinsdagmiddag zwaar mishandeld gevonden in hun kamer.
– In acht van de negen noordelijke provincies is de concentratie stofdeeltjes in de lucht onder de veiligheidsnorm gezakt. Alleen in de provincie Mae Hong Son blijft de nevelsituatie kritiek. Myanmar en Laos hebben een verbod uitgevaardigd op het verbranden van onkruid en gewasrestanten.
– De kamercommissie politiezaken is tot de conclusie gekomen dat de politie op 27 december vorig jaar ten onrechte een man in Rayong heeft doodgeschoten, die ze verdacht van het bezit van speedpillen. De politie zegt 198 speedpillen in het ondergoed van de man te hebben gevonden; de vader, die bij de kamercommissie een klacht had ingediend, gelooft dat niet. Volgens de commissie had de politie bij de arrestatie de daarvoor geldende regels overtreden. Ze heeft de Royal Thai Police gevraagd de zaak verder te onderzoeken.

Voortaan gratis noodbehandeling voor iedereen
14 maart – Alle Thaise burgers hebben met ingang van 1 april in noodgevallen recht op gratis behandeling in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zowel in een overheids- als particulier ziekenhuis. Het kabinetsbesluit, gisteren genomen, is de eerste stap op weg naar het integreren van de drie ziektekostenverzekeringen die Thailand kent.

Thans ondervinden patiënten in noodgevallen problemen; vooral in particuliere ziekenhuizen. Soms moeten ze vooraf betalen en soms binnen 72 uur. Thais die onder de universal health care coverage vallen, hadden al recht op gratis behandeling. Volgens het National Health Security Office bedragen de gemiddelde kosten van een noodbehandeling 10.500 baht.
De drie verzekeringen die Thailand kent, zijn het civil services medical benefits scheme (ambtenaren, 5 miljoen personen), social security scheme (arbeiders, 9,6 miljoen) en de universal healthcare coverage (48 miljoen personen). Qua dekking bestaan er verschillen tussen deze verzekeringen. De regering wil daar een eind aan maken.

Thais maken zich zorgen over voedselprijzen
14 maart – Niet over de geplande grondwetswijzigingen maken de meeste Thais zich zorgen, maar over de voortdurende stijgende kosten van levensonderhoud. Een buitenshuis veel gegeten gerecht als khao kaeng (rijst met één ander gerecht) kostte een jaar geleden 25 baht; nu moet er in veel gevallen 40 baht voor neergeteld.

‘De regering stopt geld in de rechterzak van mensen, maar haalt het weer uit hun linkerzak’, zegt Boonyuen Siritham, voorzitter van de Confederation of Consumer Organisations. ‘Toen Pheu Thai campagne voerde, zeiden ze dat het welzijn van de mensen prioriteit was. Nu ze de regering vormen, houden ze zich alleen bezig met het wijzigen van de grondwet.’
Het is de combinatie van de stijgende kosten van levensonderhoud en gelijkblijvende lonen, die veel Thais in de financiële problemen brengen. Het minimumdagloon is nog steeds niet opgetrokken naar 300 baht, maar zelfs dat biedt geen soelaas, want dan zullen weer prijsstijgingen volgen.
De literprijs van benzine is gestegen boven de 40 baht, ook andere brandstoffen als diesel, LPG en CNG zijn in prijs verhoogd, voedsel is nu 5 procent duurder en palmolie dat zo’n beetje in elke Thaise keuken wordt gebruikt, kost 42 baht per liter tegen 38 baht in 2009. De palmolieproducenten hebben onlangs de regering gevraagd de prijs te mogen optrekken naar 47 baht.
Met iedere baht prijsstijging van diesel of benzine vertraagt de groei van de economie met 0,2 procent, zegt Thanavat Phonvichai, directeur van het Centre for Economic and Business Forecasting van de Thai Chamber of Commerce University.
Regeringspartij Pheu Thai zegt dat de stijgende prijzen van verschillende landbouwproducten het gevolg zijn van seizoensfluctuaties. De regering bekijkt hoe het probleem op te lossen, aldus een woordvoerder van de partij.

Kort nieuws 14 maart.
– Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) brengt samen met enkele vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de watersector vandaag en morgen een bezoek aan Bangkok. Tijdens het werkbezoek bespreekt Atsma met de Thaise overheid de mogelijkheden om met Nederlandse kennis Thailand te steunen bij de bescherming tegen overstromingen.
– Het is geen uniek idee – anderen zeiden het eerder – maar voormalig premier Thaksin heeft voorgesteld het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear gezamenlijk met Cambodja te beheren. Legeropperbevelhebber Thanasak Patimapakorn is het er helemaal mee eens. Volgens Thanasak zal een gezamenlijk beheer tot voordeel van beide landen zijn. (Zie pagina Preah Vihear)
– De Thai-Cambodian Joint Working Group, die de details moet uitwerken over de terugtrekking van troepen uit de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear, neemt volgens legeropperbevelhebber Thanasak Patimakorn de zone opnieuw in overweging. Die zone is in juli vorig jaar bij een tussenvonnis van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag ingesteld. Tot nu toe hebben nog geen troepenterugtrekkingen plaatsgevonden. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Ook na herinschrijving mag Shenzhen Scope Scientific Development de 900.000 tablet PC’s leveren die komend schooljaar aan leerlingen van Prathom 1 worden uitgedeeld. Scope was opnieuw de goedkoopste van de vier Chinese bedrijven die hadden ingeschreven. De tablet kost nu $82 inclusief verzekering en transport. Bij de eerste inschrijving waren die kosten weggelaten. Huawei Technologies Co, naar verluidt gesteund door een invloedrijk persoon in regeringspartij Pheu Thai, probeerde nog wel Scope te verslaan door te elfder ure te zakken van $135 naar $73, maar toen waren de enveloppen met offertes al geopend. (Zie pagina Onderwijs)
– Het kabinet heeft een krediet van 24,8 miljard baht goedgekeurd voor 246 projecten, die zijn voorgesteld door het National Water Resources and Flood Policy Committee (NWRFPC). Het geld wordt besteed aan maatregelen ter voorkoming van overstromingen; het ministerie van Financiën moet voor elk project afzonderlijk toestemming verlenen, alvorens het geld wordt uitgekeerd.
Het ministerie van Landbouw heeft 3 miljoen rai bestemd voor bergingsgebied, maar het kabinet heeft nog geen besluit genomen over compensatie voor de desbetreffende grondeigenaren. De NWRFPC en universiteitsstudenten bekijken of de gekozen gebieden geschikt zijn voor wateropvang. De provinciale gouverneurs hebben als taak de desbetreffende eigenaren te informeren.
– De permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Human Security is abrupt overgeplaatst naar het kantoor van de premier. Het kabinet heeft een commissie benoemd om te besluiten over disciplinaire maatregelen tegen haar. De overplaatsing zou te maken hebben met de inschrijving voor de bouw van een nieuw ministeriegebouw (kosten 1 miljard baht). Betrokkene zegt onder druk te zijn gezet door politici om de inschrijving te heropenen.
Volgens de Rekenkamer heeft de secretaris 32 miljoen baht ten onrechte uitgegeven aan buitenlandse reizen, toen ze directeur-generaal was van het Department of Social Development and Welfare.
– Het beurzenstelsel gaat op de helling. Studenten die geld lenen via het nieuwe Income Contingent Loan (ICL) stelsel hoeven het geleende geld pas te terug te betalen wanneer ze meer dan 16.000 baht per maand verdienen. Het bestaande Student Loan Fund gaat alleen nog maar gelden voor Mathayom 4-6. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de regelingen is dat het jaarinkomen van de ouders niet meer dan respectievelijk 300.000 en 200.000 baht bedraagt. Het ministerie van Onderwijs heeft voor dit jaar 6,2 miljard baht gereserveerd voor het ICL.
– Verschillende voormalige topfunctionarissen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn betrokken bij gerommel met meer dan 100 percelen in de provincies Phuket en Phangnga, zegt het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission. Die percelen bevinden zich in nationale parken en aan de kust. Een van de verdachten is een voormalige gouverneur van Phuket, een ander de dochter van een voormalige permanent secretaris van het ministerie van BZ.
– Gisteren was Thai Elephant Day. Op een seminar beloofde Damrong Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, olifanten beter te beschermen tegen stroperij en mishandeling. De dienst steunt plannen om eerder ID-cards te gaan uitgeven aan olifanten in gevangenschap. Nu gebeurt dat wanneer de olifant 8 jaar is, maar Damrong wil dat dit al gebeurt wanneer het kalf 3 maanden oud is.
Naar schatting telt Thailand 4.000 olifanten in gevangenschap en 3.700 in het wild. Die leven in 61 nationale parken en wildreservaten. Er zijn 135 olifantenparken met 2.300 dieren. Een bioloog van de dienst maakt zich zorgen over inteelt vanwege de kleiner wordende habitat van olifanten.
– Scholen die buitenlandse leraren inhuren krijgen voortaan een subsidie van 10.000 of 5.000 baht per persoon/maand voor respectievelijk native leraren Engels en leraren andere talen. Het ministerie van Onderwijs heeft hiervoor een bedrag van 500 miljoen baht uitgetrokken. Doel van de regeling is de beheersing van de buitenlandse talen door studenten te verbeteren.
– Het is nu definitief over en uit met de door de marine gewenste aanschaf van zes Duitse tweedehands onderzeeërs. De door de Duitse regering gestelde deadline is verlopen, zonder dat het kabinet een besluit heeft genomen. De minister van Defensie is niet bereid de Duitsers om een verlenging te vragen, daar dit te duur zou worden.
– Bij een brand in het politiebureau van Wang Thonglang zijn twee gedetineerden licht gewond geraakt. Ook een aantal voorwerpen in de ruimte met bewijsmateriaal raakte beschadigd. In die ruimte begon de brand, die vermoedelijk is ontstaan door kortsluiting. Het dossier Supoj Saplom, de man van de ongebruikelijk rijkdom in wiens woning in november werd ingebroken, raakte niet beschadigd. (Zie pagina Supoj Saplom)

Inschrijving tablet PC’s moet over
13 maart – De inschrijving voor de levering van 900.000 tablet PC’s voor leerlingen van Prathom 1 moet over. Naar verluidt omdat er politieke druk is uitgeoefend, maar volgens ICT-minister Anudith Nakornthap omdat de geselecteerde tablet duurder blijkt dan gedacht.

Vier Chinese bedrijven waren in de race, waaruit een panel op 5 maart Shenzhen Scope Scientific Development koos. Die was met 2.400 baht de goedkoopste, maar nu blijkt deze prijs exclusief transportkosten te zijn. De tablets van de andere bedrijven kosten $89 tot $135. Huawei, die de voorkeur zou hebben van een ‘influential figure’ binnen regeringspartij Pheu Thai, was de duurste.
De selectie zal deze keer niet alleen gebaseerd zijn op de prijs, maar ook wordt gekeken naar transportkosten, extra productspecificaties, after sales service, garantie, verzekeringskosten, levertijden enzovoort.
Op social media circuleren berichten dat de Scope in de winkel in China 1.000 baht kost, maar volgens de minister kost die 8.000 baht.
Het is de bedoeling dat aan het begin van het nieuwe semester in mei 860.000 tablets worden gedistribueerd. De rest is bestemd voor onderwijzend personeel en wordt in voorraad gehouden. (Zie pagina Onderwijs)

Ombudsman: Buitenlanders bezitten eenderde van Thailand
13 maart – Volgens ombudsman Siracha Charoenpanij is eenderde van het land in Thailand in het bezit van buitenlanders. Maar omdat een buitenlander c.q. buitenlands bedrijf niet meer dan 49 procent van de grond mag bezitten, worden in veel gevallen stromannen ingezet.

Siracha zei dit gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door de senaatscommissie economische, commerciële en industriële zaken, gewijd aan verborgen legale transacties en grondeigendom van buitenlanders.
Eenderde van het land? Wason Khongchantr, directeur van Modern Property Consultant, gelooft er niets van. Hij houdt het op minder dan 5 procent. Bovendien beslaan woongebieden slechts 10 procent van de totale oppervlakte van Thailand en slechts een handjevol provincies trekt buitenlandse bewoners aan.
Volgens een vastgoedbron zijn er meer dan 20.000 zakelijke eigendommen in Thailand waarbij minder dan 51 procent in Thaise handen is.
Sinds 2002 mag een buitenlander land kopen tot een maximum van 1 rai, mits hij tenminste US$1 miljoen het land in brengt. Volgens onderzoek bevindt het meeste land dat in buitenlandse handen is, zich in de toeristische streken aan de kust. Meer dan 90 procent van het land langs de Ban Phe beach in de provincie Rayong en 30 procent in Hua Hin en Pattaya is in buitenlandse handen.
De Ombudsman gaat een voorstel doen voor een wet ter voorkoming van het omzeilen van de huidige wetgeving via stromannen.

Suvarnabhumi: Politie en automaten gaan wachttijden te lijf
13 maart – Het Immigration Bureau doet een beroep op de politie om personeel ter beschikking te stellen voor de paspoortcontrole op Suvarnabhumi. Het bureau heeft ook zijn hoop gevestigd op de automatische paspoortcontrole voor Thais, die volgend maand in bedrijf komt. Het personeel dat daardoor vrijkomt, kan worden ingezet bij de balies voor passagiers met een buitenlands paspoort.

Of met deze maatregelen een eind komt aan de lange wachttijden, is nog maar de vraag want de luchthaven is begonnen met verbouwingen, waardoor het aantal counters (voor vertrekkende passagiers) is gehalveerd. Immigration vraagt reizigers tijdig voor de boardingtijd te komen, zodat ze hun vlucht niet missen.
Het Immigration Bureau kan 80.000 passagiers per dag verwerken, maar inmiddels bedraagt het aantal passagiers meer dan 100.000. Van de 1.312 arbeidsplaatsen zijn er 1.045 bezet. Nieuw personeel is nog in opleiding. De luchthaven heeft 124 counters in de aankomsthal en 80 in de vertrekhal. Meestal is slechts 60 procent bezet.
Het aantal Thaise passagiers bedraagt 20.000 tot 30.000 per dag, oftewel 20 procent van het totale werk. Vanaf 11 april staan 16 automaten klaar om het paspoort van Thais te controleren: gelijkelijk verdeeld over aankomst- en vertrekhal.
Luchthavenirecteur Somchai Sawasdipol zegt dat de aparte counters voor eerste en business klas passagiers vervallen, zodat het personeel tijdens de drukke uren kan worden ingezet bij de overige passagiers.

Kort nieuws 13 maart
Boeren, wier land wordt gebruikt als wateropslaggebied, krijgen wellicht een vergoeding van 5.000 baht per rai. Bewoners, wier land wordt gebruikt voor waterwegen, 600 baht per rai. Die compensatie kan gedurende de overstromingen tot drie maanden worden verleend.

Gisteren boog het kabinet zich over beide maatregelen, voorgesteld door het Strategic Committee for Water Resources Management. Volgens Kitja Polpasee van deze commissie heeft de regering al 3 miljoen rai verworven, die beschikbaar is als bergingsgebied en voor waterwegen.- Sinds donderdag hebben 862 personen een aanvraag voor compensatie gedaan in het kader van de regeling voor slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 (het begin van de anti-Thaksin protesten) en 2010 (einde roodhemdprotesten).
– De Criminal Court is begonnen aan het eerste post-mortem onderzoek naar de dood van 16 personen die 2 jaar geleden tijdens de roodhemdprotesten zijn gevallen. Vorig jaar concludeerde het Department of Special Investigation dat van de 91 doden in 2010, 13 vermoedelijk zijn overleden door legervuur. Dat onderzoek is door de regering doorgeschoven naar de politie, waarbij 3 zaken zijn toegevoegd die betrekking hebben op de doden in Wat Pathum Wanaram, een tempel waar roodhemden naartoe waren gevlucht toen het leger een einde maakte aan de bezetting van Ratchaprasong intersection. De rechtbank dient, zoals vereist in artikel 150 van het Wetboek van Strafrecht, van alle 16 gevallen de omstandigheden vast te stellen. In de eerste zaak worden 56 getuigen gehoord: 41 zijn aangedragen door het OM en 15 door de verdediging.
– De taxitarieven gaan voorlopig niet omhoog, zegt de directeur-generaal van het Land Transport Department. Dat is niet nodig zolang PTT Plc de chauffeurs een korting op gas geeft. Wanneer de korting op 16 mei eindigt, gaat de afdeling de oliemaatschappij vragen die te verlengen. Wanneer de korting stopt, dienen de tarieven met 5 procent omhoog te gaan, zegt het hoofd van Siam Taxi Co-operative.
– De exploitanten van busdiensten willen hun tarieven met 2 tot 3 baht verhogen, omdat ze niet allemaal in aanmerking komen voor de PTT-korting. De exploitanten van interprovinciale bussen stellen een verhoging van 6 satang per kilometer voor. De Chao Praya Express Boat Co heeft om toestemming gevraagd voor een tariefsverhoging van 2 baht. Truckers daarentegen hebben niet op toestemming gevraagd; de tarieven voor vrachtvervoer zijn al met 3 tot 5 procent gestegen.
– Internationaal Muay Thai bokser Buakaw Por Pramuk, die een week spoorloos was, is weer terug. Hij verdween omdat hij sinds 2009 slecht behandeld is in zijn trainingskamp, zei hij gisteren. Buakaw ging er samen met zijn trainer vandoor. Als gevolg van zijn verdwijning liep hij gevechten in Frankrijk en Engeland mis. Over zijn toekomst zei hij: ‘I will have my own camp or retire.’
– De gemeente Bangkok is van plan de eigenaar van het 4 sterren Grand Park Avenue hotel te laten vervolgen, omdat uit een inspectie is gebleken dat wijzigingen aan het gebouw zijn aangebracht die in strijd zijn met de bouwvoorschriften. Die wijzigingen hebben wellicht bijgedragen aan de brand op 8 maart, waarbij twee Russische toeristen om het leven kwamen. Het hotel verbouwde een parkeergarage op de vierde verdieping ondanks het lage plafond tot een feestzaal en het installeerde niet een sprinklerinstallatie.
– Het kantoor van de Rawang tambon administration organisation in de provincie Pattani is zondag in de as gelegd. De schade wordt geschat op 1 miljoen baht. De brand brak uit toen het leger bezig was een buitenpost in Rawang te verplaatsen naar aanleiding van de vermeende verkrachting van een 16-jarig moslimmeisje door een soldaat.
Twee soldaten raakten bij een bomaanslag gewond toen ze onderwijzers beschermden in het district Sai Buri (Pattani). De bom was verborgen in een motorfiets, die aan de kant van weg stond geparkeerd.
Twee politieagenten in Narathiwat hadden geluk. Een bom ontplofte en sloeg een gat van 60 cm in de weg, waardoor het telefoonverkeer in het dorp uitviel. De auto waarin de agenten zaten, schudde door de ontploffing, maar zelf bleven ze ongedeerd.
– Een 26-jarige Amerikaan is gistermiddag van een voetgangersbrug op de derde verdieping van luchthaven Suvarnabhumi gesprongen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vorig jaar juli sprong een bewaker op dezelfde plaats naar beneden. De luchthaven overweegt er veiligheidsmaatregelen te nemen.
– Veertig Cambodjanen zijn gisteren in de Phanom Dong Rak Wildlife Sanctuary (Si Sa Ket) aangehouden. Tevens nam een taskforce van politie en boswachters palissander in beslag. De afgelopen jaren is de illegale kap van deze houtsoort sterk toegenomen vanwege de gestegen vraag uit het buitenland. (Zie pagina Illegale houtkap)

Immigration Suvarnabhumi: personeelstekort en dubbel aantal passagiers
12 maart – Een combinatie van personeelstekort en een voortdurende stijging van het aantal passagiers is verantwoordelijk voor de extreem lange wachtijden bij de paspoortcontrole op luchthaven Suvarnabhumi.

Het Immigration Bureau hoopt extra fondsen te krijgen om de werkomstandigheden te verbeteren, meer personeel te kunnen recruteren, bonussen te kunnen uitkeren en de overwerkvergoeding te verhogen.
Minister Jarupong Ruangsuwan (Transport) heeft het idee gelanceerd om de ambtenaren een bonus van 25 satang per gecontroleerd paspoort te geven en een beloning van 100.000 baht voor degeen die een terrorist ontdekt. Hij heeft Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, geïnstrueerd het aantal personeelsleden dat een andere taal dan Thai en Engels spreekt, te verhogen, zodat passagiers geholpen kunnen worden bij het invullen van hun aankomst- en vertrekkaart.
Volgens Natthorn Phrosuwan, hoofd van Immigration Division 2, is het Immigration Bureau bij de opening van de luchthaven in 2006 opgezet om maximaal 80.000 passagiers per dag te verwerken. Thans bedraagt het aantal vertrekkende en aankomende passagiers 160.000 tot 180.000 per dag en dat aantal gaat de komende 5 jaar met 14.000 per dag omhoog.
Het bureau beschikt momenteel over 1.045 personeelsleden nadat 267 gepromoveerd zijn of ander werk hebben gekregen. Nieuw personeel is nog in opleiding. De mannen en vrouwen die er werken hebben het niet gemakkelijk. Soms slaan ze een sanitaire stop over wanneer er een rij boze passagiers voor hen staat, zegt Natthorn.
Werken op Suvarnabhumi is ook niet erg populair. Het is zwaar werk, de kosten van levensonderhoud in Bangkok zijn hoog en dan zijn er nog de reiskosten en de dure maaltijden op de luchthaven.

Taxirit wordt duurder
12 maart – Het starttarief van taxi’s gaat omhoog en mogelijk ook de kilometerprijs, maar met hoeveel is nog niet bekend gemaakt. Het ministerie van Transport stelt de verhoging voor vanwege de gestegen prijs van LPG en NGV (aardgas). Het voorstel gaat nu naar het central land transport committee, dat toestemming moet verlenen. Het huidige starttarief, dat geldt voor de eerste kilometer, bedraagt 35 baht.
Tariefsverhogingen van songthaew en andere vormen van openbaar vervoer die op diesel rijden, zijn nog niet aan de orde. Pas wanneer de dieselprijs is gestabileerd, kan een verhoging worden overwogen, zegt Silpachai Jarukasemratana, plaatsvervangend permanent secretaris van het ministerie.
Het ministerie is ook van plan de taxiwereld opnieuw te reguleren, nu bekend is geworden dat 20.000 van de 100.000 taxi’s in Bangkok niet geregistreerd zijn. De uitgifte van taxivergunningen moet ook beter om beter gekwalificeerder chauffeurs te krijgen. Volgens Silpachai zijn veel taxichauffeurs buitenlanders die niet in het bezit zijn van een rijbewijs.

Regering krabbelt terug vanwege droogte
12 maart – Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen, had de regering beloofd het waterpeil in de grote stuwmeren naar 45 procent op 1 mei te brengen, maar ze komt daar nu van terug. De regering is geschrokken van berichten over dreigende droogte en ze heeft nu de beheerders van de stuwdammen de opdracht gegeven de situatie per maand te beoordelen. Vorig jaar bevatten de stuwmeren aan het begin van het regenseizoen te veel water, waardoor ze in het regenseizoen water moesten lozen. Dit heeft de overstromingen toen verergerd.
Wetenschappers hebben intussen gewaarschuwd voor een droogtecrisis in het stroomgebied van de Nan rivier. De boosdoener is ontbossing ten behoeve van de aanleg van maïs- en rubberplantages. Alleen al in de provincie Nan is 70 procent van het bosareaal omgehakt; er groeit nu maïs. Het stroomgebied van de Nan omvat de provincies Nan, Uttaradit, Phitsanulok, Phichit en Nakhon Sawan.
Wetenschappers van de Chulalongkorn universiteit hebben het verband bestudeerd tussen bosgebied en regenval in Nan. Ze ontdekten dat het in het verleden vaker regende maar in kleinere hoeveelheden. Nu, met minder bos, regent het minder maar als het regent komt er meer water naar beneden met als risico vloedstromen en grondverschuivingen. De wetenschappers verwachten dat de gemiddelde regenval in Nan onder de 1.111 milliliter per jaar zakt, hetgeen betekent dat het stroomgebied een droogtecyclus tegemoet gaat.

Kort nieuws 12 maart
– Zowel politie als het gemeentelijk Public Works Department gaan na of het Grand Park Avenue hotel, waar donderdag brand uitbrak, de bouwvoorschriften heeft overtreden bij een verbouwing. Wanneer dat zo is, wacht de eigenaar een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van 60.000 baht plus een extra boete van 10.000 baht per dag. De nabestaanden van de twee dodelijke slachtoffers en andere slachtoffers kunnen dan het hotel aansprakelijk stellen via een civielrechtelijke procedure.
De politie verhoort momenteel hotelstaf, eigenaar, brandweerlui, districtsambtenaren en leden van het Engineering Institute of Thailand.
De gemeente Bangkok gaat duizend inspecteurs op pad sturen om 50 hoge gebouwen te inspecteren. Aanleiding is de brand in het Fico Place gebouw, een week eerder, dat niet over een sprinklerinstallatie beschikt. Een sprinkler werd pas verplicht gesteld bij de inwerkingtreding van de Building Safety Control Act van 1992.
– Tweedehands auto’s die in onderdelen zijn geïmporteerd uit het buitenland, worden niet meer geregistreerd door het Land Transport Department. Doel van de maatregel is de illegale import van luxe auto’s te bestrijden. Die worden onder het mom van tweedehands geïmporteerd door studenten die in het buitenland studeren of ex-pats die terugkeren, waardoor minder invoerrechten hoeven te worden betaald. De auto’s worden ook in onderdelen geïmporteerd. Expats die hun auto het land willen inbrengen, moeten de wagen tenminste 18 maanden in hun bezit hebben gehad.
Tussen 2008 en vorig jaar zijn 315 tweedehands auto’s geïmporteerd. De importeurs van 14 wagens hebben hun wagen nog niet ter registratie aangeboden.
– Toen de huidige ICT-minister Anudith Nakornthap in 2008 parlementslid werd voor de People Power Party had hij 2 miljoen baht aan schulden, aldus zijn eigen opgave. Aan het eind van zijn termijn, was hij netto 11 miljoen baht waard, zegt Mallika Boonmeetrakul, adjunct-woordvoerder van oppositiepartij Democraten. Met een maandsalaris van 100.000 baht kan hij dat fortuin nooit hebben vergaard. De Democraten hebben nu de National Anti-Corruption Commission gevraagd onderzoek te doen naar deze ‘ongebruikelijke rijkdom’.
– Zes passagiers zijn om het leven gekomen en 63 personen gewond geraakt bij een busongeluk op een bergweg in het district Ta Phraya (Sa Keao). Nadat de remmen van de bus hadden geweigerd, lukte het de chauffeur niet de bus in bedwang te houden en volgde een botsing met een pickup truck en een saloon auto.
– De regering is krachtig en premier Yingluck doet het beter, zegt respectievelijk 76,4 en 46,8 procent van de respondenten in een peiling van Abac. De grootste zorgen zijn inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud; 24 procent maakt zich zorgen over conflicten die kunnen ontstaan vanwege de geplande grondwetwijzigingen. Abac ondervroeg 2.181 personen ouder dan 18 jaar in 17 provincies.
– 53 artsen en academici hebben premier Yingluck in een petitie gevraagd het onderzoek naar belastingontduiking door Philip Morris te heropenen, alhoewel het OM de zaak in 2011 heeft geseponeerd. Philip Morris zou de waarde van geïmporteerde sigaretten te laag hebben opgegeven, waardoor Thailand 68 miljard aan accijns misliep. In 2011 beschuldigde de toenmalige oppositiepartij Pheu Thai de regering Abhisit ervan zich in deze zaak te hebben gemengd en Philip Morris te hebben bevoordeeld. Wanneer de regering niets doet, aldus de petitie, gaan de artsen campagne voeren tegen het kopen van sigaretten van het bedrijf.
– Met uitzondering van Chiang Rai en Mae Hong Son hebben regen en wind de lucht geklaard in de door nevel geteisterde noordelijke provincies. In die twee provincies ligt de concentratie stofdeeltjes in de lucht nog ver boven de gezondheidslimiet.
– Bij een treinongeluk gisterochtend in het district Phunphin (Surat Thai) is de treinconducteur om het leven gekomen en zijn 85 personen gewond geraakt. Een sprinter van Bankok naar Yala kwam op een spoorwegovergang in botsing met een tankwagen. De wagen werd zo’n kilometer met de trein meegesleurd. Door de kracht van de botsing raakte het eerste treinstel los van het tweede.

Geelhemden stellen rally nog even uit
11 maart – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) ziet voorlopig af van een massarally tegen de geplande grondwetswijzigingen mits aan twee voorwaarden wordt voldaan. De macht van de koning mag niet ingeperkt worden en de wijzigingen mogen niet tot doel hebben oud-premier Thaksin amnestie te verlenen.

Gisteren kwam de PAD voor het eerst sinds lange tijd bijeen in Lumpini. Zo’n 2.000 nogal roerige supporters kwamen opdagen. Volgens sommigen zou de beweging niet meer in staat zijn honderduizenden op de been te brengen, maar PAD-woordvoerder Panthep Phuanphongphan verwerpt die gedachte. De tijd is alleen nog niet rijp om in actie te komen, zegt hij.
Samart Kaewmeechai, voorzitter van een parlementaire commissie die zich met de grondwetswijzigingen bezighoudt, looft de PAD voor haar beslissing. ‘Dat helpt om een goede politieke sfeer te scheppen.’ Zijn commissie heeft al besloten om de artikelen in de grondwet over de monarchie ongewijzigd te laten.
Watbetreft amnestie voor Thaksin (die tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens bemoeienis met landaankoop onder de marktpijs door zijn toenmalige echtgenote) verwijst hij naar een andere commissie. Volgens Samart kan een grondwetswijziging niet leiden tot amnestie voor individuen.
Geelhemdhavik Sondhi Limthongkul (onlangs tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude door zijn mediabedrijf) zei gisteren in Lumpini dat hij doorgaat Thaksin te bevechten, zoals hij al 8 jaar heeft gedaan. Hij gelooft niet dat de regering de monarchie ongemoeid laat. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Thaksin bemoeit zich er weer eens tegenaan
11 maart – De in ballingschap levende oud-premier Thaksin bemoeit zich weer eens met de Thaise politiek. Hij waarschuwt voor felle conflicten wanneer het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear aan Cambodja toewijst. En hij vindt dat de regering buurlanden moet vragen oogsten van hun boeren op te kopen om de smokkel van tapioca, rijst en babymaïs naar Thailand de kop in te drukken.

Die smokkel is lucratief omdat voor die producten in Thailand meer wordt betaald dan in de buurlanden vanwege het hypotheeksysteem van de regering. Thaise handelaren kopen in Cambodja tapioca voor 4 baht per kilo, smokkelen het de grens over en incasseren via het hypotheeksysteem in Thailand 8 baht per kilo.
‘Without doing anything, those who gain the most benefit from the mortgage scheme are the middle traders’, zegt Thaksin.
Oppositiepartij Democraten heeft er onlangs nog eens op gewezen dat het (door de regering Yingluck heringevoerde) hypotheeksysteem geplaagd wordt door corruptie, met name het rijstsysteem. Volgens de Democraten stroomt rijst de grens over. (Zie pagina Rijst)
4,6 vierkante kilometer
Het ICJ doet dit jaar op verzoek van Cambodja een uitspraak over de omstreden 4,6 vierkante kilometer. Alhoewel de verhouding met Cambodja sinds het aantreden van de regering Yingluck weer koek en ei is, acht Thaksin het onverstandig het land te vragen de zaak bij het ICJ terug te trekken. De Cambodjaanse bevolking zou dat niet pikken.
Volgens Thaksin is Thailand in deze zaak in het nadeel. De toenmalige minister van buitenlandse zaken, Noppadon Pattama (thans juridisch adviseur van Thaksin) steunde in 2009 Cambodja’s verzoek aan Unesco om de tempel om de werelderfgoedlijst te plaatsen. Thaksin geeft nu toe dat Noppadon dat niet had moeten doen, want Cambodja’s verzoek behelsde niet alleen de tempel maar ook het omliggende gebied. Democraten en actiegroepen protesteerden er destijds tevergeefs tegen.
De tempel zelf werd door het ICJ in 1962 aan Cambodja toegewezen, maar het Hof deed toen geen uitspraak over het omliggende gebied. Vandaar dat Cambodja vorig jaar naar het ICJ stapte met het verzoek het vonnis van 1962 nader te precisiëren. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ en Preah Vihear)

Kort nieuws 11 maart
– Goed nieuws van de weergoden. La Nina, het weerfenomeen dat vorig jaar verantwoordelijk was voor een groot deel van de regens, sterft eind deze maand uit. Elke drie tot vijf jaar komt La Nina gedurende een jaar langs en zorgt dan voor veel regen. Zonder La Nina zullen de overstromingen dit jaar in de noordelijke en centrale provincies te beheersen zijn, is de verwachting.

– De 46-jarige echtgenoot van de Russische vrouw, die overleed als gevolg van de brand in het Grand Park Avenue hotel, is gisteren in het ziekenhuis overleden. Nadat hij was binnengebracht, is hij niet uit zijn coma ontwaakt. Doodsoorzaak is cerebrale hypoxie (zuurstoftekort in de hersenen) als gevolg van het inademen van rook. Ook zijn echtgenote overleed daaraan, enkele uren nadat ze uit het hotel was gered. In verschillende ziekenhuizen zijn 24 personen behandeld. De meesten zijn ontslagen; twee Russische toeristen liggen nog in het Chulalongkorn ziekenhuis.
– Vice-kamervoorzitter Charoen Chankomol heeft 50 miljard baht uitgetrokken voor de aanschaf van een iPad en iPhone voor alle parlementsleden en departementale hoofden. De iPhone kost 29.000 baht, de iPad 26.000 baht. Dan blijft er nog 11,5 miljoen baht over, heeft Bangkok Post berekend, voor de iPockets.
– Minister Nalinee Taveesin (PM’s Office) ontkent dat het geld uit het Women’s Development Fund naar ‘bepaalde groepen’ gaat, zoals demonstranten op Internationale Vrouwendag beweerden. Vrouwen ouder dan 15 jaar kunnen gebruik maken van het fonds, bijvoorbeeld voor een lening of contant geld om zich te ontwikkelen en hun rol in de samenleving te versterken. Van de 33 miljoen vrouwen in het land hebben al meer dan 7 miljoen zich opgegeven als lid van het fonds. Het fonds van 7,7 miljard baht wordt verdeeld over de provincies naar rato van het aantal inwoners. Het fonds ligt in het verlengde van het dorpsfonds, dat in 2001 door de regering Thaksin werd geïntroduceerd. Verschil is dat het dorpsfonds zich op individuen richt en het vrouwenfonds op vrouwengroepen.
– De organisatoren van National Labour Day (1 mei) liggen onder vuur omdat ze dit jaar 5,1 miljoen baht willen spenderen aan festiviteiten tegen 1,6 miljoen baht de voorgaande jaren. Ze willen er iets speciaals van maken ter ere van de 84ste verjaardag van de koning op 5 december vorig jaar. In de Labour Day Parade van de Royal Plaza naar Sanam Luang zouden dit jaar negen olifanten moeten meelopen, maar de gemeente Bangkok wijst erop dat dit in strijd is met een gemeentelijke verordening. De Thai Kriang Labour Union vindt het niet gepast zoveel geld uit te geven nu het land en veel bewoners nog lijden onder de gevolgen van de overstromingen vorig jaar.

Hotelbrand: Geen sprinkler in feestzaal
10 maart – De feestzaal van het 4-sterren Grand Park Avenue hotel, waarin donderdagavond brand uitbrak, had geen sprinklerinstallatie. De ruimte was oorspronkelijk een parkeergarage en is in 1994 verbouwd tot feestzaal. Voor een feestzaal was het plafond ook ongewoon laag.
Er is nog meer mis met het hotel, aldus Pitchaya Chantranuwat van het Engineering Institute of Thailand. Tussen het trappenhuis en hallen ontbreken deuren, waardoor de rook zich snel kon verspreiden. Het hotel heeft slechts één nooduitgang, die te smal is en de evacuatie bemoeilijkte. Volgens de bouwvoorschriften van 2001 dient elke hal langer dan 10 meter een eigen nooduitgang te hebben.
De Public Works Department gaat aan de hand van tekeningen na of bouwvoorschriften zijn overtreden. Het hotel vroeg in 1992 een vergunning aan voor verbouwingen, waarvoor in 1994 toestemming werd verleend.
Over de oorzaak van de brand heeft de politie alleen verklaard dat er aanwijzingen zijn van een explosie bij de elektrische schakelaars. De feestzaal was niet in gebruik, toen de brand uitbrak. Van het dodelijk slachtoffer is inmiddels bekend dat het een 30-jarige Russische vrouw betreft. Het aantal gewonden bedraagt 24.

Studenten eisen behoorlijk onderzoek
10 maart – Driehonderd leden van studentengroepen hebben gisteren op de campus van de Yala Rajabhat universiteit een rally gehouden uit protest tegen de vermeende verkrachting van een 16-jarig moslimmeisje door een soldaat. De demonstranten waarschuwden dat het incident onbeheersbare conflicten kan oproepen wanneer de zaak niet volgens wettelijke procedures wordt behandeld.

De demonstranten hadden daarnaast nog drie eisen:
– De overheid moet de problemen in het Zuiden met vreedzame middelen oplossen, wat ook inhoudt dat legereenheden worden teruggetrokken.
– De regering dient te erkennen dat bewoners onbehoorlijk zijn behandeld. Veel overtredingen zijn niet bestraft. Wie de wet overtreedt, dient aangehouden en berecht te worden.
– De noodverordening die voor het diepe Zuiden geldt moet worden ingetrokken. Zo kan de bevolking in het algemeen geen juridisch actie ondernemen tegen veiligheidspersoneel dat misbruik maakt van zijn gezag. Artikel 17 staat dat niet toe. Volgens Suhaimee Dulasa, president van de studentenvereniging van de Rajabhat universiteit, is dat een ernstige schending van de rechten van de lokale bevolking.
Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa liet gisteren weten dat de Emergency Situations Administration Commission het kabinet zal vragen de noodverordening met nog eens drie maanden te verlengen.
Legerchef Prayuth Chan-ocha heeft excuses aangeboden voor het seksueel misbruik van het meisje. Hij zegt dat de twee soldaten gestraft moeten worden. De legerbuitenpost in het dorp, waar het meisje woont, is teruggetrokken, maar niet alle soldaten zijn vertrokken omdat het gebied beschermd moet blijven worden.
Het incident vond op 22 januari plaats in een plaatselijk ziekenhuis in Pattani, maar werd pas bekend door een filmpje op internet. Eén soldaat had seks met het meisje en de ander filmde het.

Kort nieuws
– Internationaal Muay Thai bokser Buakaw Por Pramuk is sinds maandag spoorloos. Twee geplande gevechten in Frankrijk en Engeland zijn geannuleerd. Zijn manager vermoedt dat zijn afwezigheid met vrouwen te maken heeft. Buakaw’s tarief bedraagt 1,2 miljoen baht, die verdeeld wordt tussen bokser en begeleiders.

– Premier Yingluck gaat niet in op de eis van de Ombudsman om de benoeming van Nalinee Taveesin en Nattawut Saikuar te herzien. Ze zullen worden beoordeeld op basis van hun prestaties, zegt haar woordvoerder. Volgens de Ombudsman heeft Yingluck met de benoeming van beiden onvoorzichtig gehandeld. Ze heeft over het hoofd gezien dat de mogelijk twijfelachtige kwalificaties van beiden de geloofwaardigheid van het kabinet en de reputatie van het land zouden kunnen schaden.
– Ook bijvrouwen plus kinderen van de doden die gevallen zijn tijdens politieke onlusten tussen 2005 en 2010, komen in aanmerking voor de compensatieregeling van de regering. De regeling is niet gebaseerd op de erfeniswet, zegt vice-minister-president Yongyuth Wichaidit. Het criterium is of de persoon financieel afhankelijk was van de overledene en dat kan dus ook gelden voor een mia noi en de kinderen die uit die relatie zijn geboren. Yongyuth deed de mededeling naar aanleiding van berichten over gevechten tussen echtgenotes en bijvrouwen.
– De Kiesraad heeft unaniem besloten Sak Korsaengruang te diskwalificeren als senator. De meerderheid van de Kiesraad besloot bovendien Sak 5 jaar uit te sluiten van een politieke functie en tegen de Lawyers Council of Thailand, die hem nomineerde voor de Senaat, juridische stappen te ondernemen. Senaatskandidaten dienen tussen twee achtereenvolgende benoemingen een pauze van tenminste 5 jaar in acht te nemen. De Lawyers Council nomineerde Sak twee weken te vroeg. Het besluit van de Kiesraad behoeft de goedkeuring van de Supreme Court. Pas daarna is het finito voor Sak.
– Bij aanvallen op twee militaire buitenposten in de provincie Narthiwat zijn gisterochtend vroeg 12 soldaten gewond geraakt. Ze werden aangevallen door zo’n 50 opstandelingen, verdeeld over drie groepen. Bij de vuurgevechten van twee groepen, die zo’n 20 minuten duurden, werden M79 granaten afgevuurd. Een derde groep hakte verschillende bomen om zodat een elektriciteitspaal omviel. Bommen bij andere palen weigerden dienst. Het duurde 2 uur voordat versterking van soldaten en politie arriveerde om de soldaten te ontzetten. Twee van de gewonde soldaten bevinden zich in kritieke toestand. De politie vermoedt dat de aanvallers wapens hadden willen stelen.
Twee defence volunteers zijn gisteren bij een checkpoint in het district Saman (Yala) doodgeschoten. Hun wapens werden gestolen.
– Evenals 13 andere landen in de regio Azië-Pacific kent Thailand de doodstraf en dat mag ze volgende week uitleggen aan de UN Human Rights Council in Geneve. Het ministerie van Justitie doet momenteel onderzoek naar het tweede national human rights plan. Daarbij wordt ook gekeken naar de doodstraf. Per februari van dit jaar zijn 622 personen tot de doodstraf veroordeeld. De laatste keer werd in augustus 2009 een executie uitgevoerd: twee drugshandelaren kregen toen een dodelijke injectie.
– Bij het Government House worden een geestenhuisje en kanonnen verplaatst om een betere feng shui te krijgen. De kanonnen staan nu gericht op het hoofdgebouw en dat levert de verkeerde feng shui op.  Feng shui aanpassingen vinden doorgaans plaats wanneer een nieuwe regering aantreedt, maar ze bieden geen garantie. Een militaire coup maakte een einde aan de regering Thaksin en de regering Abhisit maakte haar termijn niet vol.
– De directeur (53) van het Ang Thong ziekenhuis heeft zichzelf doodgeschoten. Zijn lichaam, liggend in een plas bloed, werd in de badkamer van zijn woning gevonden. De man stond sinds drie dagen aan het hoofd van het ziekenhuis.
– Geen echtgenotes en bijvrouwen op de werkplaats. Dat verbod geldt voortaan bij het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Tijdens een bijeenkomst met 1000 personeelsleden heeft het hoofd een ‘no boss’s woman zone’ afgekondigd. Damrong Pidech zei veel klachten te hebben ontvangen over vrouwen en vriendinnetjes. Soms wordt er gevochten en soms bemoeien de vrouwen zich met het werk van hun echtgenote. Dat is niet goed voor de reputatie van de dienst, aldus Damrong.
– Oppositiepartij Democraten stapt naar de rechter omdat de Belastingdienst weigert twee kinderen van Thaksin aan te slaan voor de verkoop in 2006 van hun aandelen in Shin Corp aan Temasek in Singapore. Deze maand dreigt deze zaak te verjaren. De Belastingdienst baseerde haar besluit op een uitspraak van de Central Tax Court en die baseerde zich weer op een uitspraak van de Supreme Court dat de aandelen geen eigendom waren van de kinderen maar van Thaksin zelf. (Zie pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)
– Het ministerie van Volksgezondheid is een campagne tegen groene staar begonnen, de meest voorkomende oogziekte in het land. De campagne richt zich op drie doelgroepen: personen ouder dan 40 jaar, diabetici en degenen waarbij de ziekte in de familie voorkomt. Volgens het ministerie hebben 2 miljoen Thais groene staar, maar zijn ze zich er niet van bewust.
– Tot nu toe hebben 10 van de 46 opgeroepen PAD-kernleden zich bij de politie gemeld om een nieuwe tenlastelegging in ontvangst te nemen. Die heeft betrekking op de bezetting van Suvarnabhumi en Don Mueang in november 2008 door de geelhemden. Zo’n 30 hebben laten weten maandag te komen, 5 hebben om uitstel gevraagd en de rest heeft nog niets van zich laten horen.
– Overheidziekenhuizen mogen tijdelijk geen medicijnen bestellen die pseudoephedrine bevatten. De ziekenhuisdirecteuren worden opgeroepen voor een vergadering over de richtlijnen bij de aanschaf. Het Department of Special Investigation doet momenteel onderzoek naar twee apothekers die grieppillen met pseudoephedrine uit twee ziekenhuizen in Udon Thani zouden hebben gesmokkeld. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine.
– Wanneer het Mitra Energy Ltd niet lukt olie aan te boren, is het over en uit met olieboringen in Bangkok. Dit zegt Songpop Polachan, directeur-generaal van het Mineral Fuels Department. Mitra is vrijdag in Thawi Watthana begonnen met boringen en vordert 30 tot 50 meter per uur. Geboord wordt tot 2.500 meter.
In januari 2008 kreeg het bedrijf concessies voor twee velden op het vasteland. Een bleek te gecompliceerd, in het andere blok mag 30 dagen worden geboord. Wanneer geen olie in commercieel interessante hoeveelheden wordt gevonden (meestal 100 vaten per dag per put), gaat de concessie terug naar de regering. Bij proefboringen is het doorgaans 1 op de 10 keer bingo.
– Er gaat iets goed verkeerd op Suvarnabhumi, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar. De krant wijst op de lange wachttijden bij de douane die in veel gevallen zijn opgelopen tot 2 uur. Dat is een grote zorg voor reisbureaus, want die slechte service veroorzaakt veel schade aan ’s lands reputatie.
De situatie dateert niet van vandaag of gisteren, maar is geleidelijk verslechterd ondanks mooie beloftes van douane en de luchthaven. Alhoewel nu de schuld wordt gegeven aan renovatiewerkzaamheden, laat dit onverlet dat op piekuren sommige balies niet bezet zijn. De hele ruimte heeft de reputatie verworven van een smile-free zone, schrijft de krant, waar zelfs passagiers die meewerken, met een grimas worden begroet.
– Thailand mag dan wereldwijd op de tweede plaats staan met vrouwen in commerciële topfuncties; verder is er op vrouwengebied weinig reden tot vrolijkheid. Enkele cijfers: de politieke participatie is buitengewoon laag: 15 procent van de parlementsleden is vrouw, 16 procent van de senatoren en 17 procent van de topambtenaren. Op lokaal niveau heeft 9 procent een politieke functie. Geweld tegen vrouwen is een probleem (44 procent meldt fysiek en/of seksueel geweld door een partner). Ongewenste intimiteiten op het werk en verkrachtingen zijn wijdverspreid. 36 procent van de vrouwen die HIV-positief zijn, is besmet door hun partner. Het aantal tienerzwangerschappen is het hoogste in Azië en 1.000 vrouwen sterven per jaar als gevolg van complicaties bij een abortus. Aldus Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag (Internationale Vrouwendag).

Weer brand in hoog gebouw; 2 doden
9 maart – Twee buitenlanders zijn gisteren om het leven gekomen bij een brand in het 4 sterren Grand Mercure Park Avenue hotel aan Sukhumvit soi 22 in Bangkok. Minstens 10 personen raakten gewond. De meeste gasten die geëvacueerd werden, hadden vanwege de rook last van ademhalingsmoeilijkheden. Het hotel is het tweede hoge gebouw waar binnen een week brand is uitgebroken.

De brand ontstond rond 21.40 uur in een vergaderzaal op de vierde verdieping van het 17 verdiepingen tellende gebouw en verspreidde zich naar andere verdiepingen. Een van de dodelijke slachtoffers was een westerse vrouw, die van de vijfde verdieping naar het zwembad was gesprongen. De andere was een Aziatische man; zijn levenloze lichaam werd gevonden op de zesde verdieping.
Vorige week zaterdag brak brand uit in het Fico Place gebouw aan Sukhumvit soi 21. Die brand ontstond op de zesde verdieping en verspreidde zich naar de twaalfde. Het gebouw beschikte niet over een sprinklerinstallatie. Pas in 1992 werd dat verplicht gesteld toen de Building Safety Control Act van kracht werd. Of het hotel wel zo’n installatie had, vermeldt het bericht niet.

Update: Volgens de laatste berichten is een vrouw door verstikking om het leven gekomen. Haar nationaliteit is onbekend. Een andere westerse toerist ligt op intensive care. Zijn toestand verslechtert. Ze werden beiden van de zesde verdieping gehaald. 21 hotelgasten raakten gewond: 10 zijn ontslagen uit het ziekenhuis, 11 worden nog behandeld.

Supoj 3 uur aan de tand gevoeld door NACC
9 maart – Supoj Saplom, de tijdelijk op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) gisteren niet kunnen overtuigen dat hij zijn fortuin op eerlijke wijze heeft verkregen. Drie uur sprak de commissie met Supoj en diens advocaat, nadat hij een uur eerder 200 pagina’s aan documenten had overhandigd om zijn onschuld te bewijzen. Supoj moet op 26 maart terugkomen, dan zonder advocaat.

Supoj wordt verdacht van ongebruikelijke rijkdom. Op 12 november werd in zijn woning ingebroken. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. De politie heeft 18 miljoen baht achterhaald, maar Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen.
Volgens Supoj heeft hij jaren extra inkomsten genoten met het ontwerpen van constructies. Die zouden zijn niet onaanzienlijke banktegoeden verklaren. De NACC heeft het Anti-Money Laundering Office gevraagd Supoj’s vermogen te traceren en na te gaan of er een verband is met particuliere bedrijven. Supoj’s vermogen is bevroren nadat hij land en opstallen ter waarde van 20 miljoen baht had overgedragen aan zijn dochter. (Zie pagina Supoj Saplom)

Pheu Thai wil rechtbanken kortwieken
9 maart – De meeste parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai willen het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank opheffen. Dit zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens Chalerm is een enkel systeem van gewone rechtbanken beter geschikt voor Thailand dan een parallel systeem met zogeheten onafhankelijke autoriteiten, zoals die twee rechtbanken.

Volgens parlementslid Cherdchai Tantisirin (Pheu Thai) hebben de rechtbanken te veel macht en kunnen ze in alle zaken tussenbeide komen. Parlementslid Wattana Muangsuk riep eerder op tot afschaffing van beide rechtbanken en stelde voor hen onder te brengen bij de Hoge Raad, waardoor hun macht zou worden ingeperkt.
Het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank zijn ingesteld bij de grondwet van 1997, een grondwet die volgens Pheu Thai en de roodhemden de beste was die Thailand ooit heeft gekend. De bestuursrechtbank werd op 27 maart 2000 opgericht. Het Constitutionele Hof functioneert sinds de militaire coup van 2006. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws
– Het is de Democratische partij niet gelukt een onmiddellijk verbod van de Administrative Court te krijgen op de compensatieregeling voor slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 (begin anti-Thaksin protesten) en 2010 (beëindiging bezetting Ratchaprasong intersection). Gisteren wees de rechtbank het verzoek af, maar de zaak komt terug wanneer het desbetreffende kabinetsbesluit door de secretaris-generaal van het kabinet aan de rechtbank is overhandigd.

De Democraten vinden dat de regeling voor alle slachtoffers van geweld door de overheid moet gelden. Dus ook bijvoorbeeld voor de slachtoffers van de war on drugs onder de regering Thaksin, Black May in 1992 en de slachtoffers in het Zuiden van Thailand.
Gisteren was de eerste dag waarop de slachtoffers zich konden laten registreren; zowel roodhemden als geelhemden kwamen naar het Rajvithi Home for Girls. De nabestaanden van de doden krijgen een vergoeding van 7,5 miljoen baht; voor de gewonden gelden lagere bedragen.
– De ouders van een studente die in 2004 uit een bus viel, is door de Supreme Court een bedrag van 9,8 miljoen baht plus rente toegekend, te betalen door vijf partijen waaronder het openbaar vervoersbedrijf van Bangkok. De chauffeur van de bus kreeg een gevangenisstraf van anderhalf jaar wegens roekeloos rijden. Hij verzuimde de deur van de bus tijdig te sluiten, terwijl hij optrok om een rood verkeerslicht voor te zijn. De 21-jarige studente viel daardoor uit de bus. Ze stierf 10 dagen later als gevolg van ernstig hersenletsel.
– Vier van de tien leidinggevenden in Thailand is vrouw, aldus een onderzoek van consultancy Grant Thornton. Daarmee staat Thailand wereldwijd op de tweede plaats en op gelijke hoogte met de Filippijnen en Botswana. Op nummer 1 staat Rusland. Een jaar eerder stond Thailand bovenaan. Gemiddeld bestaat het topmanagement in de wereld voor 21 procent uit vrouwen.
– Vier soldaten zijn woensdagavond om het leven gekomen bij een bomaanslag in het district Rueso (Narathiwat). Eén soldaat raakte gewond. De jeep waarin ze zaten, werd volledig aan stukken gereten door de bom van 20 kilo.
Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa en legerchaf Prayuth Chan-ocha gaan volgende week naar het diepe Zuiden voor overleg met veiligheidsdiensten over het regeringsbeleid ter beteugeling van het geweld.
In Pattani is gisterochtend vroeg een rubbertapper doodgeschoten toen hij met zijn vrouw op de motorfiets op de terugweg naar huis was. De vrouw werd licht gewond. Ze werden onder vuur genomen door een passerende motorrijder met duopassagier.
Ook in Pattani overleed gisteren een ranger toen een bermbom explodeerde. Een tweede ranger werd gewond en de rest van het team van zes ontsprong de dans.
Een speciale taskforce van soldaten, rangers en politie heeft gisteren de bewoners van het dorp Poryor uit hun huizen gehaald. Ze waren op zoek naar zes opstandelingen die er zich zouden verbergen.
– Sommige leden van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) zijn niet gelukkig met de onthulling van een van hen over giften van bedrijven en haar oproep een gedragscode in te stellen. De vrouw had een iPhone aangeboden gekregen, maar die weigerde ze. Ook doneerden bedrijven dure giften voor een loterijtrekking tijdens het nieuwjaarsfeest van de NBTC-staf. Volgens de desbetreffende collega’s heeft de vrouw de reputatie van de organisatie beschadigd. Ze vragen zich af of de vrouw handelde als commisaris of als actievoerder.
– De tweeling die vorige week een docent recht van de Thammasat universiteit heeft mishandeld, is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf. Een van de twee kreeg er 4 maanden bij omdat hij in 2010 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden had gehad wegens overtreding van de Wapenwet. De twee stompten de docent in zijn gezicht, omdat ze het niet eens zijn met zijn campagne om de majesteitswetgeving te wijzigen.
– Vijfhonderd vrouwelijke arbeiders hebben gisteren op Internationale Vrouwendag bij het Government House gedemonstreerd voor aanpassing van het Women’s Development Fund. Het fonds van 7,7 miljard baht komt alleen ten goede aan ‘bepaalde groepen’, zeggen ze. Verder eisen ze dat de regering de vrouwen helpt, die door de overstromingen werkloos zijn geworden. Minister Nalinee Taveesin zou hun eisen in ontvangst, maar ze was er niet. Daarom vouwden de vrouwen vliegtuigjes van hun posters en gooiden die op de regeringscompound.
– Politie en ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, hebben gisteren een groot aantal zeldzame wilde dieren inbeslaggenomen in een particulier dierenverblijf in Saraburi. De eigenaar kon geen documenten overleggen waaruit zou blijken dat hij de dieren legaal heeft verworven. Volgens hem waren die in het bezit van zijn vader; hij zou ze later overhandigen. Niettemin is de man beschuldigd van illegale exploitatie van een dierentuin en illegaal bezit van wilde dieren.
– Van 12 tot 18 maart bezoekt een delegatie geleid door de jongste dochter van de voormalige leider van de Chinese Communistische Partij Deng Xiaoping Thailand. Het bezoek is een initiatief van de Thai-Chinese Cultural and Economic Association.
– Zes Filipijnen die op 3 maart Thailand binnenkwamen en teminste vijf juweliers hebben overvallen, zijn in hun hotel aangehouden. Ze stalen goud en sieraden ter waarde van 6,39 miljoen baht. De bende had gisteren willen terugkeren.
– Premier Yingluck en webmaster Chiranuch Premchaiporn zijn 2 van de 150 vrouwen ‘Who Shake The World’, aldus Newsweek. De lijst bevat de namen van vrouwen van over de hele wereld die revoluties zijn begonnen, scholen hebben geopend en een dappere nieuwe generatie voortbrengen. Chiranuch zit gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis. Zij riskeert 20 jaar gevangenisstraf.
– Een Russische toerist (45) is woensdagavond in het zwembad van een 5-sterren hotel in Phuket geëlectrocuteerd. Drie stafleden, waaonder de manager van het restaurant, raakten door de kortsluiting ernstig gewond.
– De Pa Muang Task Force in Chiang Mai gaat met duizend man de bosbranden te lijf, die mede verantwoordelijk voor de neveloverlast in de noordelijke provincies.
– Uit de Chao Praya in Pathum Thani zijn gisteren de lichamen van twee studenten van 14 en 17 jaar gehaald, twee dagen nadat de veerboot waarop ze de overtocht maakten, was gekapseisd. Het lichaam van één student die ook verdronken is, wordt nog vermist. Twee studenten overleefden de ramp. De eigenaar van de boot is aangehouden.

Yingluck steekt Japanse investeerders hart onder de riem
8 maart – Er komt dit jaar geen herhaling van het overstromingsfiasco van vorig jaar. Die optimistische boodschap had premier Yingluck gisteren voor Japanse investeerders op een persconferentie tijdens haar 4-daags bezoek aan Japan.

Yingluck legde nog eens uit wat de regering zoal in petto heeft: verlaging van het waterpeil in de stuwmeren, het inrichten van bergingsgebieden en verbetering van stuwdeuren, kanalen, pompstations en dijken. Ook wees ze op de vorming van een centraal commandocentrum, waardoor de coördinatie zal verbeteren, en verbetering van waarschuwingssystemen.
De Japanse regering en captains of industry riepen Thailand gisteren op om meer accurate en tijdige informatie te geven over de watersituatie. Of ze geloof hechtten aan Yinglucks woorden, vermeldt het artikel niet. Yingluck beëindigt morgen haar bezoek.

Gedragscode voor giften nodig
8 maart – Een lid van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) heeft haar commissie opgeroepen een gedragscode op te stellen, nadat een bedrijf haar met Nieuwjaar een iPhone wilde aanbieden. De nieuwjaarsmand bevatte ook een Boeddha afbeelding, koffie en fruit. De vrouw heeft de iPhone 4Gs (64 GB) geweigerd.

Bedrijven hebben ook 21 dure giften gedoneerd, waaronder digitale camera’s en mobieltjes, bestemd voor een loterijtrekking tijdens het nieuwjaarsfeest van de NBTC-staf. Normaal worden de prijzen ter beschikking gesteld door stafleden en commissarissen.
De kwestie van het accepteren van giften komt woensdag aan de orde tijdens een commissievergadering. Volgens de regels van de National Anti-Corruption Commission mogen regeringsfunctionarissen geen giften duurder dan 3.000 baht aannemen.

Exporteurs gewaarschuwd voor namaak
8 maart – Thaise exporteurs die nagemaakte computer soft- en hardware naar de VS exporteren, lopen het risico op juridische procedures. In twee staten is de Unfair Trade Act al van kracht, die inbeslagname van de goederen en vervolging mogelijk maakt. Nog eens 26 staten volgen.

Thailand staat op de Amerikaanse priority watch list vanwege nagemaakte producten. De VS willen dat Thailand zijn Copyright Act aanpast en het maken van filmopnamen in bioscopen verbiedt. Het Intellectual Property Department, dat de exporteurs heeft gewaarschuwd, verwacht dat Thailand volgend jaar een betere rating krijgt omdat gewerkt wordt aan wijziging van de Copyright Act, gericht op copyright overtredingen via het internet.
Vorig jaar zijn 4,87 miljoen nagemaakte producten inbeslaggenomen en 10.453 personen zijn gearresteerd. In januari van dit jaar werden 486 arrestaties verricht en 94.449 artikelen inbeslaggenomen.

Kort nieuws
– De gang naar de rechter van oppositiepartij Democraten om de uitbetaling van compensatie aan de slachtoffers van politiek geweld geblokkeerd te krijgen, is regeringspartij Pheu Thai in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de Democraten vallen andere slachoffers (onder andere in het Zuiden) buiten de boot. Maar volgens Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit geldt de regeling niet exclusief voor roodhemden, maar voor alle slachtoffers die gevallen zijn tussen 2005 (begin van de anti-Thaksin protesten) en 2010 (beëindiging van de roodhemdbezetting van de Ratchaprasong intersection). Volgens Prompong maakt Pheu Thai serieus werk van verzoening, iets wat de regering Abhisit volgens hem heeft nagelaten.

– De State Railway of Thailand (SRT) is van plan een belangrijk deel van het Hopewell project te gebruiken bij de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit) en de verlenging van de Airport Rail Link naar Don Mueang. Van de 500 betonnen pilaren zou de helft gebruikt kunnen worden, aangenomen dat ze constructief veilig zijn.
De aanleg van de Red Line stagneert omdat de winnaar van de inschrijving de aanleg heeft begroot op 31 miljard baht, terwijl het kabinet er 27,17 miljard voor heeft uitgetrokken. De plannen voor de verlenging van de Airport Rail Linke zijn al drie keer afgewezen door de National Environment Board.
Morgen inspecteren experts van de SRT, het Engineering Institute of Thailand en het Asian Institute of Technology het Hopewell project. Dit project, vernoemd naar de bouwer, had een 60 km lange verhoogde spoor- en autoweg moeten worden, maar werd in 1997 stilgelegd.
– Het Department of Agriculture wil het gebruik van twee pesticiden verbieden: EPN en dicrotophos, omdat er betrouwbare wetenschappelijke rapporten zijn over hun schadelijkheid. Naar twee andere pesticiden, carbofuran en methomyl, wil de afdeling eerst verder onderzoek doen. Het Thailand Pesticide Alert Network pleit sinds vorig jaar voor het verbod op de vier pesticiden. In tal van landen zijn ze al verboden.
– Viroloog Prasert Thongcharoen heeft de veterinaire en gezondheidsdienst opgeroepen kippenboerderijen scherp in de gaten te houden ter voorkoming van een uitbraak van vogelpest. In buurlanden duikt de ziekte weer op. Thailand is al 5 jaar vogelpestvrij. Destijds kwam de ziekte in 43 provincies voor.
– Een 17-jarige jongen, die verdacht wordt van de moord op en beroving van een Prathom 2 onderwijzer heeft de benen genomen uit het Juvenile and Protection Centre in Nakhon Phanom. Vermoedelijk houdt hij zich schuil in de nabijgelegen bossen. De directeur van het centrum is bang dat boze familieleden van de onderwijzer zullen proberen wraak te nemen. Ook een 14-jarige jongen, verdacht van beroving, ging er vandoor.
– De politie gaat het gemeentebestuur van Bangkok om 6.000 extra bewakingscamera’s vragen. Thans telt Bangkok er 17.000, zowel eigendom van de gemeente als van particulieren. Vooral Thon Buri en plaatsen in het centrum kunnen extra camera’s gebruiken, aldus de politie.
– De National Press Council doet onderzoek naar de intimidatie van nieuwslezer Kanok Ratwongsakul (Channel 9) vrijdagavond door roodhemden. Kort voordat hij moest beginnen, vertelden ze hem ontslag te nemen. Ze waarschuwden hem dat hij hetzelfde risico loopt als de docent recht van de Thammasat universiteit, die in zijn gezicht werd gestompt. Kanok zou bevooroordeeld berichten over regeringspartij Pheu Thai. De videoclip van de confrontatie is vertoond op het roodhemd tv-kanaal en circuleert op websites.
– Vier personen met 5.000 beschermde vogels ter waarde van 100.000 baht zijn aangehouden toen ze de vogels in een pickup truck vervoerden. Ze hebben bekend de vogeltjes in Saraburi van de lokale bevolking te hebben gekocht voor 10 à 15 baht per stuk. De bedoeling was ze voor 35 baht te verkopen aan toeristen die de vogeltjes loslaten om een verdienstelijke daad te verrichten.

Dijken om industrieterreinen zijn niet dé oplossing
7 maart – De aanleg van dijken rond de vorig jaar overstroomde industrieterreinen is niet alleen kostbaar, maar ze doen weinig meer dan eilandjes creëren omgeven door water. Het zal moeilijk zijn onderdelen aan en producten af te voeren en arbeiders zullen hun werk misschien niet eens kunnen bereiken. Als gevolg daarvan zullen bedrijven hun fabriek moeten sluiten en verlies lijden.

Dit schrijft de Thai Chamber of Commerce (TCC) in een brief aan het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking. De TCC acht het zelfs niet ondenkbaar dat sommige bedrijven zullen besluiten te verhuizen, wat een negatieve invloed zou hebben op Thailand’s exportcijfers.
De maatregelen van de regering zijn niet duidelijk, schrijft de TCC, en ze hebben geen betrekking op bedrijven in gebieden die niet zijn overstroomd alhoewel die bedrijven wel indirect zijn gedupeerd. In de brief wordt de suggestie gedaan om nieuwe industrieterreinen aan te leggen, die niet het risico op overstroming lopen.
Payungsak Chartsutthipolsaid, voorzitter van de Federation of Thai Industries, vindt de aanleg van dijken noodzakelijk om het vertrouwen van investeerders te herwinnen. Een petitie, zoals ingediend door de Stop Global Warming Association, zou het vertrouwen op de korte termijn kunnen beïnvloeden, zegt hij. De vereniging is naar de rechter gestapt met het verzoek de aanleg van de dijken stil te leggen. Ze zouden nadelig voor het milieu zijn omdat natuurlijke waterstromen worden verlegd en de woningen van bewoners in de buurt zouden er schade door oplopen.

Ook compensatie voor familie Muramoto
7 maart – Ook de familie van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto, die tijdens de roodhemdrellen in 2010 om het leven kwam, komt in aanmerking voor compensatie. Dit heeft premier Yingluck laten weten aan de vooravond van haar 4-daags bezoek aan Japan, dat tot doel heeft het vertrouwen van Japanse investeerders te herwinnen. De regering zal een condoleancebrief sturen, maar Yingluck brengt geen bezoek aan de familie.

Gisteren ging het kabinet akkoord met de al eerder aangekondigde compensatieregeling voor slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 (begin van de anti-Thaksin protesten) en 2010 (beëindiging van de bezetting van Ratchaprasong intersection).
Het hoogste bedrag van 7,5 miljoen baht gaat naar de nabestaanden van dodelijke slachtoffers, waarvan nu alleen 3 miljoen wordt uitgekeerd. Over het restant heeft het kabinet nog geen besluit genomen. Slachtoffers die strafrechtelijk worden vervolgd, komen niet in aanmerking voor de compensatie. Wie in aanmerking meent te komen voor compensatie, kan zich vanaf vandaag laten registreren, in persoon of vertegenwoordigd door een advocaat.
Oppositiepartij Democraten dient morgen een petitie in bij de Administrative Court met het verzoek het kabinetsbesluit om 2 miljard uit te trekken voor de regeling, te blokkeren. Volgens de Democraten is er geen wettelijke grondslag voor de betaling en daarom zou het besluit in strijd zijn met artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht.
Nattawut Saikuar, roodhemdleider en vice-minister van Landbouw, heeft uitgehaald naar de Democraten die volgens hem er alles aan doen om nationale verzoening te voorkomen. (Zie pagina Hiroyuki Muramoto)

Kort nieuws
– Eerdere berichten spraken van ‘consensual’ seks; nu heet het verkrachting. De soldaat die seks had met een 16-jarig moslimmeisje en zijn maat die de act filmde, worden beschuldigd van verkrachting en hebben zich gisteren gemeld bij de politie. De vrijage c.q. verkrachting werd bekend door een filmpje op internet.
– Premier Yingluck heeft ‘imprudently’ (onvoorzichtig) gehandeld door Nalinee Taveesin en Nattawut Saikua in de kabinetsploeg op te nemen. Dit zegt de Ombudsman in reactie op een klacht van de Green Political Group. Ze heeft het feit over het hoofd gezien dat de mogelijk twijfelachtige kwalificaties van beiden de geloofwaardigheid van het kabinet en de reputatie van het land zouden kunnen schaden.
Over de betrokken ministers zegt de Ombudsman dat ze niet de ethische code voor politici hebben overtreden omdat de omstreden zaken waarin ze verwikkeld waren, zich afspeelden voor hun benoeming.
Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën omdat ze zaken heeft gedaan met Zimbabwe, een land waartegen de VS sancties heeft ingesteld. Nattawut wordt voor terrorisme vervolgd wegens zijn rol tijdens de roodhemdrellen van 2010.
De Ombudsman heeft de premier 30 dagen de tijd gegeven om opnieuw een beslissing te nemen over de benoeming van beiden.
– Oppositieleider Abhisit heeft voorgesteld de assemblee die de grondwet gaat herzien, niet uit 99 leden te laten bestaan maar uit 150. Regeringspartij Pheu Thai stelt een aantal van 99 voor: 1 gekozen lid per provincie en 22 experts te kiezen door het parlement. Abhisit vindt dat de grote provincies met 2 leden vertegenwoordigd zouden moeten zijn.
Hij herhaalde andermaal zijn pleidooi om de artikelen over de monarchie, de rechtspraak en onafhankelijke organisaties ongemoeid te laten en voegde daaraan toe dat rechtbankvonnissen dienen te worden gehandhaafd. Als aan die eisen wordt voldaan, aldus Abhisit, kan de grondwet worden gewijzigd zonder dat er sprake is van een geheime agenda. [Lees: Thaksin rehabiliteren en terughalen naar Thailand.] (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Legerchef Prayuth Chan-ocha heeft Myanmar en Laos gevraagd bos- en akkerbranden in het grensgebied te beperken om zo de neveloverlast in de noordelijke provincies van Thailand te verlichten.
De oppositiepartijen gaan een interpellatie aanvragen. Ze willen wel eens van de regering weten wat die gedaan heeft om het probleem te verzachten.
In Chiang Rai overschrijdt de concentratie stofdeeltjes in de lucht nog steeds de veiligheidslimiet. De boeren trekken zich er niets van aan en blijven onkruid e.d. verbranden. De overlast is verergerd door een hogedrukgebiedje.
De provincie Phayao stimuleert boeren om het onkruid kwijt te raken door het land te ploegen.
– De eigenaren van 20 uit de UK geïmporteerde auto’s krijgen een naheffing omdat de wagens zogenaamd tweedehands waren, waardoor een lager importtarief werd betaald. Maar feitelijk waren ze nieuw. De wagens werden door studenten meegebracht. De Public Sector Anti-Corruption Commission heeft ook onregelmatigheden ontdekt bij de import van 500 auto’s van verschillende merken door één bedrijf. Het bedrijf krijgt een naheffing van 1 miljard baht.
– In de campagne ‘Unforgotten’ heeft de politie tot nu toe 71 verdachten aangehouden. De campagne, die begin deze maand van start ging, richt zich op de kleine criminaliteit. Posters met de portretten van 300 verdachten zijn verspreid onder alle politiebureaus in Bangkok.
– Een 32-jarige Deen is gisterochtend van het balkon van zijn appartement op de zesde verdieping aan Soi On Nut 25 gesprongen en aan de gevolgen van de val overleden. Zijn Thaise vriendin heeft de politie verteld dat ze ruzie hadden gehad over onbetaalde huur. De man zou naar het balkon zijn gelopen, hebben geprobeerd zijn pols door te snijden en maakte daarna de dodelijke sprong.
– De gemeente Bangkok maakt volgende week een begin met de inspectie van 1.000 gebouwen die voor 1992 zijn gebouwd. Ze beschikken evenals het Fico Place gebouw niet over een sprinkler brandblusinstallatie. Zaterdag werden zeven verdiepingen in Fico Place door brand verwoest. De gemeente overweegt de installatie van sprinklers verplicht te stellen, maar ze wil juridische procedures vermijden omdat een wet (Building Safety Control Act van 1992) dan met terugwerkende kracht zou worden toegepast.
– De politie wil dat Iran wordt gevraagd de man uit te leveren die de mastermind zou zijn achter de geplande bomaanslag, die op Valentijnsdag werd ontdekt door een explosie in een woning aan Soi Pridi 31. Ook de vrouw die de woning huurde, zou de politie graag uitgeleverd zien. Tot nu toe heeft de politie geen verband ontdekt tussen de drie aangehouden verdachten en internationale terroristische organisaties. De Iraniërs zouden een aanslag hebben willen plegen op Israëlische diplomaten.
– Tot nu toe was de aandacht gericht op de mogelijke bouw van 11 dammen in de benedenstroom van de Mekong (waaronder de controversiële Xayaburi dam in Laos), maar er zijn ook plannen voor de bouw van 78 dammen in de zijrivieren van de Mekong en die hebben een evengrote verwoestende werking op de biodiversiteit en het bestaan van mensen die langs de rivier wonen. In Proceedings Of The National Academy Of Science is een studie over die dammen gepubliceerd. De studie is uitgevoerd door het Cambodjaans Inland Fisheries Research and Development Institute en de universiteiten van Stanford en Princeton. De researchers hebben gekeken naar de 27 dammen die gepland staan voor de periode 2015 tot 2030.

Bangkok wil sprinkler voor oude gebouwen verplicht stellen
6 maart – De gemeente Bangkok wil dat alle gebouwen hoger dan 5 verdiepingen, die voor 1992 zijn gebouwd, worden uitgerust met een sprinkler brandblusinstallatie. Maar of het ooit zover komt, is de vraag: zo’n installatie is duur en technisch lastig in te passen in bestaande bebouwing.

Chollachai Thammaviwatanukul, adviseur van de Building Safety Inspectors and Officers Association, heeft grote twijfels over de uitvoerbaarheid van de eis, die Bangkok in een gemeentelijke regeling wil vastleggen. ‘The system must comprise a source of water, water pump, pipes and sprinkler heads, all of which are not easy to install in existing buildings.’
Aanleiding voor de verplichting, vormt de brand in het Fico Place gebouw zaterdag, waarbij zeven verdiepingen in vlammen opgingen. Het gebouw dateert van voor 1992 toen de Building Safety Control Act van kracht werd. Die wet stelt een sprinkler verplicht. Fico Place had geen sprinkler, waardoor het vuur zich snel kon verspreiden. [Volgens een eerder bericht had het gebouw een ontoereikende sprinkler.]
Bangkok telt circa 1.000 gebouwen die de installatie zouden moeten aanleggen. Een mogelijk alternatief is volgens Chollachai de aanleg van rookmelders, die in verbinding staan met de beheerder van het gebouw, internet of het mobiele telefoonnetwerk.

And the winner is: Scope – uit China
6 maart – Het Chinese bedrijf Shenzhen Scope Scientific Development Co gaat de 900.000 tablet PC’s leveren die leerlingen van Prathom 1 volgend schooljaar krijgen. De pc kost 2.482 baht per stuk en voldoet aan alle technische eisen. Omdat het budget van 1,9 miljard baht slechts toereikend is voor 750.000 tablets, wordt de aanschaf verder gefinancierd uit het onderwijsbudget voor 2013.

Vandaag ligt het voorstel op tafel bij het kabinet. Het ministerie van Onderwijs gaat het kabinet ook om een krediet van 7,6 miljard baht vragen voor de aanschaf van tablets voor de 638.000 Mathayom 1 leerlingen. Die tablet kost circa 12.000 baht, omdat er zwaardere eisen aan worden gesteld.
Van de 900.000 tablets worden 860.000 gedistribueerd onder leerlingen; de overige gaan naar het onderwijzend personeel en worden in voorraad gehouden. Vier Chinese bedrijven waren in de race; Scope bleek het goedkoopste. De selectiecommissie bracht aan alle vier bedrijven in China een bezoek. Een tablet PC voor alle leerlingen van het openbaar onderwijs, was een van de verkiezingsbeloftes van de huidige regeringspartij Pheu Thai. Onderwijsdeskundigen hebben grote twijfels over het nut, met name voor leerlingen van Prathom 1. (Zie pagina Onderwijs)

Hopewell project: EIT waarschuwt voor gasleiding
6 maart – Het opruimen van de ingestorte betonnen plaat van het Hopewell project dient uiterst voorzichtig te gebeuren vanwege de nabijheid van een potentieel gevaarlijke gasleiding, waarschuwt het Engineering Institute of Thailand (EIT). De State Railway of Thailand heeft de medewerking van het EIT ingeroepen bij de verwijderen van de plaat en ijzeren stellingen, die donderdag instortten.

De plaat die een oppervlakte van 700 vierkante meter beslaat en 60 cm dik is, wordt in 70 stukken van 10 vierkante meter gezaagd en daarna verwijderd. Voorzichtigheid is geboden omdat de gasleiding op een diepte van 2,3 meter op 5 meter afstand ligt en grond zacht is. Naar verwachting duren de opruimingswerkzaamheden een week. Het EIT gaat ook de overige pilaren en spanten testen om te zien of ze gebruikt kunnen worden bij de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit).
Het Hopewell project, vernoemd naar de bouwer, had een 60 km verhoogde lange spoor- en autoweg moeten worden ter ontlasting van het verkeersinfarct van Bangkok. In 1997, tijdens de financiële crisis, werd de bouw stilgelegd en daarna nooit meer hervat.

Kort nieuws
– Tal van provincies in het Noorden en Noordoosten kampen met droogte. In Surin staan veel waterwegen droog en het gras begint te verdorren. Functionarissen van de veterinaire dienst in 17 districten hebben de opdracht gekregen water- en voedselbronnen goed in de gaten te houden. Sommige boeren moeten met hun vee wel 5 km trekken om water en voedsel te vinden.
– Het waterpeil in het Bhumibol en Sirikit stuwmeer zal op 1 mei op 45 procent staan, zodat voldoende capaciteit aanwezig is om in het regenreizoen water op te vangen. Deze garantie heeft minister Theera Wongsamut (Landbouw) gisteren in de Senaat gegeven in antwoord op vragen over het watermanagement van de regering. Vorig jaar bevatten beide stuwmeren te veel water, waardoor de overstromingen werden verergerd.
Thans lozen beide dammen extra water om het gewenste niveau te bereiken, maar dit houdt het gevaar in dat er niet voldoende water overblijft voor irrigatie in het droge seizoen. De directeur van de Bhumibol dam heeft daarom gisteren de bewoners van de provincie Tak (waar de dam ligt), Khampaeng Phet en Nakhon Sawan opgeroepen zuinig met water te zijn, zodat er voloende water is voor de boeren verder stroomafwaarts. Hij zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met dorpelingen uit de drie provincies, waarin hij het beleid voor de Bhumibol dam toelichtte.
– Vliegveld Don Mueang is na een sluiting van vier maanden vandaag open gegaan. Volgens senator Pornpan Boonrayatpan te vroeg omdat de uitslag nog niet bekend is van laboratoriumproeven op veteranenziekte. Pornpan maakt zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s omdat de luchthaven maanden onder water heeft gestaan. Maar de president van Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, zegt dat alle instanties het groene licht hebben gegeven. Voorlopig vliegt alleen Nok Air vanaf de luchthaven en twee kleine maatschappijen, Solar Air en Nok Mini. De herstelwerkzaamheden hebben 1 miljard baht gekost.
– Zo’n honderd kooplui van weekendmarkt Chatuchak hebben gisteren gedemonstreerd bij het Government House. Ze eisen dat de aangekondigde huurverhoging naar 3.562 baht per maand teruggaat naar 1.000 baht en ze willen een contract voor 30 jaar en niet voor 2 jaar. Premier Yingluck heeft hen weinig hoop gegeven. Ze noemt de nieuwe huur redelijk en wijst erop dat de aanvankelijke geëiste borgsom van 20.000 baht en bijdrage van 50.000 baht door bemiddeling van de regering zijn geschrapt.
De State Railway of Thailand, die begin dit jaar de exploitatie overnam van de gemeente Bangkok, houdt vast aan de huurverhoging, omdat ze in tegenstelling tot de gemeente OZB moet afdragen aan het district. De kooplui hebben tot 13 maart de tijd om hun contract te verlengen. Vooral de tussenpersonen op Chatuchak verzetten zich. Zij verdienen dik aan het onderverhuren van stalletjes.
– Bij de neveloverlast is in twee districten van de provincie Lampang nog eens een elektriciteitsstoring gekomen; 23.000 gezinnen zitten zonder stroom. Door bosbranden viel maandagochtend een grote boom om op elektriciteitsdraden die daardoor braken. Waarschijnlijk komt vandaag een einde aan de storing.
In het district Suan Phung (Ratchaburi) is 60.000 rai bos in vlammen opgegaan. Vorige week waren er ook brandjes, maar die werden geblust. De nieuwe branden zijn vermoedelijk aangestoken.
In het district Mae Sot (Tak) is 500 rai bos vernield. Ook in het wild levende dieren zijn in de vlammen omgekomen. Volgens het hoofd van de brandweer is de situatie in de bossen van Mae Sot kritiek.
– Actievoerders die voor de Criminal Court in hongerstaking waren gegaan, hebben na 23 dagen hun actie beëindigd, maar zeggen ze: We komen terug. Ze demonstreerden voor de vrijlating op borgtocht van roodhemden die (in voorarrest) gevangen zitten.
Een van de activisten vindt de borgtocht voor geelhemdleider Sondhi Limthongkul, die veroordeeld is tot 20 jaar gevangenisstraf, in schril contract staan met de behandeling van de roodhemden. ‘We agree that Sondhi should be given bail, but the red shirt political prisoners should also be fairly treated in the same manner.’
– Studenten van het Pathumwan Institute of Technology hebben gisteren bij het ministerie van Onderwijs gedemonstreerd. Ze vinden hun rector te streng. Studenten zouden door hem ten onrechte worden gestraft of van school worden gestuurd.
– In Bangkok staan 148 illegale billboards: 118 zonder vergunning en 30 die afwijken van het ingediende ontwerp. De gemeente heeft alle districtskantoren geïnstrueerd eigenaren te dwingen ze weg te halen daar stormen worden verwacht.
– Bangkok heeft de 2011 Asian Townscape Award gewonnen voor de ontwikkeling van de oude stad Rattanakosin Island. De onderscheiding gaat naar projecten die tot doel hebben de kwaliteit van leven te vergroten en het milieu te conserveren.
– Een vrouwelijke busbestuurder, die bij een bushalte met een seksegenote heeft geworsteld, is de laan uitgestuurd. De particuliere maatschappij die de bus exploiteert, heeft van de Bangkok Mass Transit Authority een boete gekregen. De vechtpartij, waarvan beelden circuleren op internet, vond al in september plaats. De twee vrouwen hadden ruzie gekregen over wisselgeld.
– Roodhemdleider Arisman Pongruangrong is op pelgrimstocht in India. Hij heeft hiervoor toestemming van de rechtbank gekregen na het storten van een borgsom van 600.000 baht. Arisman was na het beëindigen van de roodhemdrellen op 19 mei 2010 gevlucht naar Cambodja. Na 18 maanden keerde hij terug naar Thailand en werd gevangen gezet. In december werd hij vrijgelaten op borgtocht en liet zich tot monnik wijden. Vorige maand legde hij de monnikspij af.
– 60 Rolls Royce’s staan in Thailand geregistreerd bij het Land Transport Department. Gisteren werd Millionaire Auto Thailand Ltd benoemd tot geautoriseerde Rolls Royce dealer. Vanaf de tweede helft van het jaar kunnen de RR-eigenaren terecht in een showroom aan Rama III Road. RR hoopt met de benoeming de grijze markt te elimineren. Azië-Pacific telt 28 officiële RR-dealers, waarvan 16 alleen al in China.
– De Stop Global Warming Association is naar de Central Administrative Court gestapt met het verzoek de aanleg van dijken om de vorig jaar ondergelopen industrietterreinen te stoppen. Volgens de vereniging lopen de huizen van dorpelingen in de buurt er schade door op. De dijken hebben ook gevolgen voor het milieu omdat ze de natuurlijke waterstroom verleggen. De vereniging eist dat een milieu-effectrapportage wordt uitgevoerd, een procedure die meer dan een half jaar in beslag zou nemen.
De Industrial Estate Association wijst erop dat de aanleg van de dijken helpt om het vertrouwen van investeerders te herwinnen. De dijken moeten er voor de aanvang van het regenseizoen liggen. De aanleg kost 6 tot 7 miljard, een bedrag dat deels door de industrie wordt opgebracht.
De Federation of Thai Industries zegt dat sommige investeerders de aanleg van dijken niet voldoende vinden. Wanneer de woningen van de werknemers in de buurt overstromen, kunnen ze hun werk niet bereiken.

Rijstexport: Vietnam haalt Thailand in
5 maart – Thailand dreigt dit jaar zijn toppositie als ’s werelds grootste rijstexporteur te verliezen aan Vietnam. De rijstexport is ingezakt met als belangrijkste boosdoener het hypotheeksysteem dat de regering Yingluck van stal heeft gehaald.

In het hypotheeksysteem ontvangen boeren 15.000 baht per ton, 5.000 baht meer dan de marktprijs. De exportprijs van rijst bedraagt nu US$130 per ton en is duurder dan rijst uit Vietnam. Op kwaliteit kan Thailand nauwelijks meer concurreren; buitenlandse concurrenten besteden tienmaal zo veel aan kwaliteitsverbetering als Thailand.
Deze sombere geluiden over Thailands belangrijkste exportproduct kwamen gisteren uit de mond van Chukiat Opaswong, ere-president van de Thai Rice Exporters Association, tijdens een seminar georganiseerd door oppositiepartij Democraten. Chukiat vertelde dat Thailand tussen 1 januari en 23 februari 465.000 ton rijst exporteerde: 41 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Nipon Wongtrangan, voormalig president van de vereniging, zei dat er in het algemeen niets mis is met het hypotheeksysteem, mits de door de regering gegarandeerde prijs niet hoger is dan 80 procent van de marktprijs.
Volgens Democraat Warong Dejkijwikrom is het systeem uitermate vatbaar voor misbruik en onregelmatigheden. Hij zei veel klachten van boeren te hebben ontvangen, die door rijstmolenaars worden uitgebuit. Boeren hebben niet veel keus wanneer de tijd daar is om de rijst te verkopen. Sommigen verkopen de rijst aan kopers die langs komen en sparen zo de transportkosten uit. Sommige molenaars brengen eigen rijst onder in het hypotheeksysteem onder de naam van boeren, die daarvoor een vergoeding van hen krijgen.
N.B. De in het artikel genoemde exportprijs moet een fout zijn, want volgens eerdere berichten bedraagt die US$550-570. (Zie pagina Rijst)

Thaksin heeft grondwetwijzigingen niet nodig
5 maart – Het orakel uit Dubai, oftewel oud-premier Thaksin Shinawatra, heeft weer eens gesproken. Hij heeft de hele grondwetwijziging niet nodig om naar Thailand terug te keren, zoals de oppositie beweert. Bovendien is terugkeren niet zijn belangrijkste zorg, want hij zegt met zijn huidige buitenlandse verblijf gelukkig te zijn.

Volgens Thaksin moeten twee principes de boventoon voeren bij herziening van de grondwet: de grondwet en alle macht moeten verbonden zijn met de bevolking, en er moet sprake zijn checks and balances bij alle instanties. De grondwetsartikelen over de monarchie dienen volgens hem ongemoeid te blijven.
Een verband tussen de grondwetwijziging en artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis) ziet hij niet. ‘Artikel 112 is al meer dan 50 jaar van kracht. Het heeft nooit problemen veroorzaakt tot de coup [van september 2006]. Na de coup werd het artikel buitensporig veel gebruikt. In het verleden kon alleen het National Police Office klachten over overtreding indienen; na de coup kon iedereen dat doen.’ (Zie pagina Grondwetwijziging)

Geelhemden hebben hun glans verloren
5 maart – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) trekt niet langer dezelfde massa’s mensen zoals een aantal jaar geleden, stelt Veera Prateepchaikul, voormalig redacteur van Bangkok Post in zijn oude krant.

Veel supporters hebben de beweging de rug toegekeerd omdat ze bij de verkiezingen heeft geadviseerd een no-vote uit te brengen, dus ook niet op de Democraten te stemmen. Boegbeeld Sondhi Limthongkul is door de mand gevallen nu hij wegens fraude van zijn mediabedrijf tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. En de anti-Thaksin bijeenkomst van de Siam Sammakhi groep afgelopen vrijdag in Lumpini werd door slechts duizend mensen bijgewoond.
Veera denkt dat de hele kwestie van de grondwetwijziging die regeringspartij Pheu Thai wil doorvoeren, weinig publieke respons zal oproepen vanwege het simpele feit dat de kwestie ongrijpbaar is en geen belang heeft voor het dagelijks leven van de mensen. Die maken zich meer zorgen over de stijgende kosten van voedsel en andere levensbehoeftes.
Niettemin verwacht Veera dat politieke confrontatie onvermijdelijk is. Of die in geweld ontaardt, hangt er vanaf hoever regering of Pheu Thai willen gaan in het herschrijven van de grondwet.
Er is een goede kans dat de hele operatie succesvol is, wanneer zij van de artikelen afblijven die over de monarchie gaan, en mininieme wijzigingen aanbrengen in de artikelen over het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank, alsmede onafhankelijke organisaties als de National Anti-Corruption Commission, de Ombudsman en de Kiesraad ongemoeid laten. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Thaksin: Vloedpreventiesysteem in 2015 klaar
5 maart – In 2015 is Thailand optimaal beschermd tegen overstromingen, voorspelt oud-premier Thaksin Shinawatra. Dan loopt ook de zittingsduur van het kabinet Yingluck af.

Volgens Thaksin zal het nieuwe vloedpreventiesysteem overstromingen kunnen voorkomen en tegelijkertijd irrigatie verbeteren, waardoor boeren meer kunnen produceren.
Het systeem omvat waterwegen om water vanuit het Noorden af te voeren, het ontwikkelen van bergingsgebieden om overtollig water op te vangen, het herhuisvesten van bewoners langs de kanalen in Bangkok, zodat die uitgebaggerd kunnen worden, de aanleg van een dijk om Bangkok te beschermen tegen overstroming vanuit zee en landaanwinning in de Golf van Thailand.

Kort nieuws
– Het Fico Place gebouw aan Asok Road is een no-go zone totdat het gebouw is geïnspecteerd. Zaterdag verwoestte een brand  zeven verdiepingen van het gebouw, dat onderdak biedt aan 30 kantoren (gisteren 20). De brandweer had het vuur ’s middags na 2 uur onder controle, maar ’s avonds laaide het vuur op de achtste en tiende verdieping weer even op. Het werd snel geblust.

– Niet alleen leerlingen van Pathom 1 kunnen het komend schooljaar een tablet PC cadeau krijgen, maar er is voldoende geld om ook de leerlingen van Mathayom 1 er een te geven, zegt oud-premier Thaksin. Vier Chinese bedrijven zijn in de race voor levering; de goedkoopste pc kost 2.000 baht, aanzienlijk minder dan de 5.000 baht die is begroot. De pc voldoet aan de gestelde technische eisen. Vandaag selecteert een commissie van het ministerie van ICT of het Huawei, TCL, Haier of Scope wordt. (Zie pagina Onderwijs)
– Oneerlijk en ongrondwettelijk. Zo noemt oppositiepartij Democraten de compensatieregeling voor slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 en 2010. Want waarom profiteren andere slachtoffers, zoals de mensen in het Zuiden, daar niet van? Daarom stapt de partij naar de Administrative Court met het verzoek een rechterlijk verbod uit te vaardigen.
Volgens parlementslid Sathit Pitutecha (Democraten) is de regeling in het leven geroepen voor een groep die dezelfde belangen als de regering heeft. De regeling voorziet onder andere in een compensatie van 7,5 miljoen baht voor de verwanten van degenen die tijdens de ongeregeldheden zijn omgekomen.
– Kooplui op de Chatuchak weekendmarkt vragen premier Yingluck haar invloed aan te wenden om de geplande huurverhoging naar 3.562 baht per maand te beperken tot 1.000 baht. Begin dit jaar heeft de State Railway of Thailand de exploitatie van de markt overgenomen van de gemeente Bangkok. De eerste twee maanden hoefden de kooplui geen huur te betalen. Volgens een studie van de Chulalongkorn universiteit, zeggen de kooplui, is een huur van 1.000 baht redelijk. Tot nu toe betaalden ze 600 tot 700 baht.
– 63,8 procent van de 2.118 respondenten in een peiling van Suan Dusit maakt zich zorgen over het herschrijven van de grondwet. Ze vinden dat het proces niet transparant verloopt, ze vrezen confrontaties tussen voor- en tegenstanders en ze denken dat de wijzigingen niet worden begrepen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Onder de naam ‘Unforgotten’ heeft de politie van Bangkok de strijd aangebonden tegen de zogeheten kleine criminaliteit. Alle politiebureaus hebben posters ontvangen met foto’s van 300 misdadigers die voortvluchtig zijn. Sinds het begin van de campagne zijn vorige week al tien verdachten aangehouden. Bangkok telt 40.000 onopgeloste misdaden.
– Het ministerie van Volksgezondheid overweegt mensen die in gebieden wonen waar de concentratie stofdeeltjes in de lucht 300 microgram per kubieke meter bedraagt, te evacueren. Zeven noordelijke provincies worden al meer dan een week geteisterd door een dichte nevel, die oogirritaties en ademhalingsmoeilijkeden veroorzaakt. Boosdoener is het verbranden van onkruid, restanten van gewassen en bosbranden. Chiang Rai, Mae Hong Song en Phrae hebben de meeste last van de nevel.
– Een lichte aarbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter trof zondag het district Thong Pha Phum in Kanchanaburi. Schade en gewonden bleven uit.
– De Gross Domestic Happiness index is gezakt van 6,66 naar 6,42 (op een schaal van 1 tot 10). Mensen maken zich vooral zorgen over de stijgende kosten van levensonderhoud.
– Het nieuwe logo van tv-kanaal 9 valt niet in goede aarde bij veel stafleden en critici. Het bestaat uit het cijfer 9, in rood uitgevoerd rond een blauwe stip. En dat doet te veel denken aan de roodhemdbeweging. De Mcot, die het kanaal exploiteert, vergadert morgen over het logo.
– Zo’n 50 dorpelingen die langs de Thais-Cambodjaanse grens in Si Sa Ket wonen, willen dat de grens van het Khao Phra Wihan Sanctuary wordt verlegd omdat het park hun akkers overlapt.
– Een hitsige olifant in Nakhon Si Thammarat heeft zaterdagavond de achtervolging van zijn eigenaar niet overleefd. De 25-jarige Sidor stierf aan een hartaanval. Het was al de tweede keer dat het dier hoteldebotel was. De vorige eigenaar moest dat met de dood bekopen.
– In tegenstelling tot Nok Air keert Orient Thai niet terug naar Don Mueang vanwege het onduidelijk overheidsbeleid over de rol van Bangkoks oudste luchthaven, die morgen weer opengaat. De luchtvaartmaatschappij vindt de congestie op Suvarnabhumi niet onoverkomelijk. Sinds Suvarnabhumi in gebruik werd genomen, moest de maatschappij al drie keer van luchthaven wisselen. De overheid zendt tegenstrijdige signalen uit over de toekomst van Don Mueang. Aan de ene kant wil ze dat maatschappijen er vaker gebruik van maken, maar aan de andere kant wil Thailand Suvarnabhumi ontwikkelen als enig knooppunt.

Geen Towering Inferno, maar wel gevaarlijk
4 maart – Het werd geen Towering Inferno, want dankzij de vrije zaterdag hoefde slechts een 50-tal werknemers zich in veiligheid te stellen, maar de brand in het Fico Place gebouw aan Sukhumvit soi 21 die zich over zeven verdiepingen verspreidde, heeft wel zorgen opgeroepen over de brandveiligheid van oude gebouwen in de stad.

Volgens vice-gouverneur Thirachon Manomaipobul van Bangkok had het gebouw een ontoereikend sprinkler brandblussysteem. Het gebouw dat 12 verdiepingen telt en 20 kantoren huisvest, werd in 1979 gebouwd, ruim voor de inwerkingtreding van de Building Safety Control Act van 1992 die behoorlijke sprinklers verplicht stelt.
De gemeente gaat eigenaren van gebouwen, die voor 1992 zijn gebouwd, proberen te bewegen hun waarschuwingssysteem en brandblusapparatuur te verbeteren. Indien nodig, zal de gemeente niet schromen maatregelen verplicht te stellen.
De brand in Fico Place brak gistermiddag om 2.30 uur uit op de zesde verdieping en verspreidde zich naar de twaalfde. Door de hitte sprongen de ruiten en belandden glasscherven op straat, het werk van de brandweer bemoeilijkend.
De brandweer liet 30 wagens aanrukken; de eerste hoogwerkers die arriveerden, konden niet hoog genoeg komen en sommige grote wagens konden niet dicht genoeg bij het gebouw komen omdat de straat te smal was. In het gebouw moesten brandweerlui afgesloten deuren forceren.
Om 4.25 uur werd het sein brandmeester gegeven. Het verkeer in de buurt ondervond grote hinder omdat Asok Road was afgesloten. Volgens het hoofd van het politiebureau Thong Lor is de oorzaak nog niet vastgesteld. Wel heeft hij gezegd dat een electricien recentelijk de elektrische bedrading op de zesde verdieping heeft vernieuwd.

‘Laat de partij ongemoeid bij frauderende politici’
4 maart – Wanneer politici verkiezingsfraude plegen, lopen ze niet alleen het risico 5 jaar uitgesloten te worden van een politieke functie, maar ze slepen ook hun collega’s in de val mee en hun partij wordt verboden. Die regel in de grondwet dient veranderd te worden, adviseerde eerder een nog door de vorige regering ingestelde commissie. Nu pleiten een Democratische parlementslid en een lid van de Kiesraad ervoor.

Volgens artikel 237 van de grondwet zijn bij fraude alle partijfunctionarissen de dupe, maar kiesraadlid Sodsri Satayathum stelt dat niet alle functionarissen daarvan op de hoogte hoeven te zijn. Het is dus onredelijk hen ook te straffen en de partij te ontbinden. ‘Het ontbinden van partijen is te gemakkelijk en schept politieke instabiliteit’, zegt ze.
De toenmalige commissie heeft voorgesteld het opheffen van partijen te schrappen en frauderende politici strenger te straffen. Op dit moment lopen er bij het Constitutionele Hof geen ontbindingszaken. De bekendste in het verleden waren de ontbinding van Thaksin’s Thai Rak Thai en TRT’s reïncarnatie People Power Party. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws 4 maart
– De huur gaat omhoog naar 3.157 baht per maand, maar de aangekondigde borg van 20.000 baht en eenmalige betaling van 50.000 baht vervallen. Het is take it or leave it voor de kooplui op weekendmarkt Chatuchak, begin dit jaar overgenomen door de State Railway of Thailand van de gemeente Bangkok. De huurders hebben tot 15 maart de tijd hun contract te verlengen. Voor 2 jaar en niet voor 30 jaar, zoals sommige protesterende kooplui eisen. Vooral de huurders die hun stal onderverhuren, zullen het moeilijk krijgen. De SRT is hen liever kwijt dan rijk.
– Voorgaande herbebossingsprojecten van het Royal Forest Department waren weinig succesvol. Met de lokale bevolking werd geen rekening gehouden, zodat aangeplant bos even snel door hen verwijderd werd. Dit keer gaat de RFD eerst met bewoners overleggen over de meest geschikte lokaties.
De regering heeft onlangs 1,1 miljard voor herbebossing uitgetrokken dat naar de RFD gaat en 2,29 miljard baht naar het Department of National Parks, Wildlife and Plantconservation. Die afdeling heeft weer een ander probleem: een tekort aan jonge boompjes. Confrontaties met bewoners zijn niet te verwachten omdat er weinig nederzettingen in de nationale parken zijn.
– Wishfull thinking of een slag in de lucht? Generaal Udomchai Thammasarorat, commandant van het Vierde Legerkorps, denkt dat er binnen 2 jaar een eind komt aan het geweld in het Zuiden. Hij baseert dit op betere relaties met lokale gemeenschappen, een verhevigde public relations campagne van veiligheidstroepen en een significante afname van het aantal leden van afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil (RKK). Acht jaar geleden telde die 10.000 leden, nu naar schatting de helft. De voorspelling van Udomchai staat in schril contrast met die van anderen, die het conflict nog 20 tot 30 jaar geven.
– De twee mannen, die in augustus een bewakingstoren in de centrale gevangenis van Phra Phrom (Nakhon Si Thammarat) aanvielen en daarbij met hun M16 geweer een bewaker verwondden, zijn aangehouden. De desbetreffende bewaker had geholpen mobieltjes en drugs die waren binnengesmokkeld, te onderscheppen. Bij de schietpartij waren mogelijk meer verdachten betrokken.
– Het ministerie van Handel wil dat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives rentevrij leningen verstrekt aan boeren die cassave verbouwen en wachten op de oogst. Voorwaarde is dat ze deelnemen aan het hypotheeksysteem van de regering. De aanmeldingstermijn hiervoor is verlengd tot eind maart. Boeren krijgen in het systeem een garantieprijs van 2,75 baht per kilo; de huidige marktprijs bedraagt 2,2 tot 2,5 baht. (Zie pagina Rijst)
– De International Labour Organisation (ILO) heeft Thailand op de vingers getikt omdat buitenlandse werknemers niet profiteren van het Workmen’s Compensation Fund. Het Social Security Office, dat het fonds beheert, blijft migranten uit Myramar compensatie ontzeggen voor arbeidsongelukken. Volgens de State Enterprise Workers Relations Confederation worden buitenlandse werknemers systematisch gediscrimineerd. (Zie pagina Migranten)
– Vanwege de lage waterstand van de Mekong in de ondiepe gedeelten van de rivier in het district Chiang Saen zijn talloze Chinese vrachtvaarders vastgelopen. De waterstand bedraagt 1,58 m, 50 cm lager dan vorig jaar aldus het hydrologisch kantoor in Chiang Rai.
– Het aantal werklozen als gevolg van de overstromingen vorig jaar is verder gestegen. Op 1 maart hadden  51.056 werknemers van 132 getroffen bedrijven hun baan verloren. Meer dan 160.000 arbeiders wachten nog steeds tot ze weer aan de slag kunnen.
– De provincie Trat looft een beloning van 5.000 baht uit voor informatie die leidt tot de aanhouding van personen die verantwoordelijk zijn voor branden in de bossen, een van de oorzaken van de aanhoudende neveloverlast. Boeren die onkruid verbranden, is gevraagd daarmee te stoppen.

‘Een coup onder het mom van democratie’
3 maart – ‘De pogingen van de regering om de grondwet te veranderen zijn een coup gecamoufleerd als democratie en parlementaire meerderheid. […] De grondwet van 2007 heeft Thaksin meer dan enig andere persoon benadeeld. Deze regering gebruikt de assemblee als instrument om de grondwet nietig te verklaren en dat komt neer op het uitvoeren van een coup.’

Dit zei senator generaal Somjet Boonthanom, een van de leiders van de militaire coup van 2006, gisteren tijdens een anti-Thaksin bijeenkomst in Lumpini, die werd bijgewoond door zo’n duizend supporters van de Siam Samakkhi groep. De groep gaat samen met andere groepen de komende tijd seminars houden om de bevolking op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Straatprotesten zijn nog niet aan de orde.
Volgens Somjet hebben de voorgenomen grondwetwijzigingen tot doel regeringspartij Pheu Thai absolute macht te verlenen om in te grijpen in de rechterlijke macht, het leger en onafhankelijke organisaties. Ook bestaat de vrees dat ze de mogelijkheid bieden Thaksin te rehabiliteren, zodat hij naar Thailand kan terugkeren.
Bij het parlement liggen momenteel zes voorstellen tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Wanneer dat artikel gewijzigd is, wordt een assemblee van burgers gevormd die de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, gaat herzien. De voorstellen van de assemblee worden vervolgens in een referendum voorgelegd aan de bevolking. Het parlement komt er niet aan te pas.
De voorstellen van kabinet, Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana zijn inmiddels in eerste termijn behandeld; de andere drie, ingediend door burgergroepen, moeten nog aan de orde komen. Thans buigt een kamerpanel zich over de details van de drie voorstellen. Na de eerste volgen nog twee termijnen.
[Bij dit alles dient men te bedenken dat als uitvloeisel van de grondwet van 2007 een deel van Thaksin’s vermogen in beslag is genomen en hij veroordeeld is tot 2 jaar gevangenisstraf. Zie de pagina Amnestie voor Thaksin en pagina Grondwetwijziging.]

Proefballonnetje van Thaksin?
3 maart – Sinds de afschaffing van de absolute monarchie in 1932 heeft Thailand 18 grondwetten gehad, waarvan 10 na een coup zijn opgesteld. Coupplegers waren er altijd veel aan gelegen om zowel de uitvoerende als wetgevende macht naar zich toe te trekken.

Het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank zijn ingesteld bij de grondwet van 1997, een grondwet die volgens Pheu Thai en de roodhemden de beste was die Thailand ooit heeft gekend. Het is daarom des te merkwaardiger dat Pheu Thai-parlementslid Watthana Muangsak heeft voorgesteld beide rechtbanken onder te brengen bij de Supreme Court, waardoor hun macht zou worden ingeperkt.
Watthana heeft ook de leden van de National Anti-Corruption Commission en de Kiesraad opgeroepen hun functie ter beschikking te stellen, omdat ze die te danken hebben aan de militaire coup van september 2006.
De Thaistalige krant Thai Rath veronderstelt dat Watthana’s voorstel een proefballonnetje is van de grote baas in Dubai, omdat Watthana nauwe banden met Thaksin heeft.  (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

EIT waarschuwt voor hergebruik Hopewell constructie
3 maart – Het Engineering Institute of Thailand (EIT) waarschuwt de State Railway of Thailand (SRT), dat de constructies van het zogeheten Hopewell project, grondig getest moeten worden om te zien of ze geschikt zijn als deel van de geplande Red Line (Bang Sue-Rangsit).

Het EIT uit die waarschuwing naar aanleiding van het instorten van een betonnen plaat donderdag. Het Hopewell project, vernoemd naar de bouwer, had moeten bestaan uit een 60 km lange verhoogde spoor- en autoweg, maar werd in 1997 stilgelegd. Volgens het EIT begaf de plaat het, omdat delen van de ondersteunende ijzeren stelling waren gestolen.
De EIT pleit er ook voor de pilaren en spanten die niet voor de Red Line worden gebruikt, te slopen om mogelijke ongelukken te voorkomen.

Drugsopslag groeit uit zijn jasje
3 maart – De provincie Lop Buri is het Colombia van Asean, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Dit weekend brengt hij een bezoek aan de provincie die beschouwd wordt als een knooppunt van de drugshandel. Volgens Chalerm neemt de drugshandel af dankzij extra inspanningen van de politie. Een hek met prikkeldraad langs de Sai rivier in Chiang Rai heeft het voor drugssmokkelaars moeilijker gemaakt om Thailand binnen te komen, aldus Chalerm.

Inmiddels begint het magazijn, waar inbeslaggenomen drugs worden opgeslagen, vol te raken. Er ligt 25 ton; nog 5 ton en dan barst het magazijn uit zijn voegen. De drugs moeten bewaard worden als bewijsmateriaal en mogen pas aan het eind van de rechtsgang worden vernietigd.
De politie van Chiang Rai heeft 4,08 miljoen methamphetamine pillen inbeslaggenomen. De pillen lagen in een pick-up truck, die door de politie werd achtervolgd. De drugssmokkelaars zagen kans te ontsnappen. Donderdag arresteerde de politie van Chiang Rai al twee drugshandelaren en nam 200.000 pillen in beslag.
[Asean is de Association of Southeast Asian Nations, waarin tien landen zijn vertegenwoordigd.]

Drugs overstromen scholen
3 maart – 37.548 leerlingen en 74 leraren van 5.828 scholen met 2.102.884 leerlingen gebruiken drugs en/of alcohol; 69 leerlingen zijn betrokken bij drugshandel en 100 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs zijn verslaafd of handelen. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs. Gisteren brachten vice-minister Sakda Khongpetch (Onderwijs), functionarissen van het Office of the Narcotics Control Board en politie een bezoek aan de Satriwittaya school. Ze speurden naar drugs en namen enkele drugstesten af. Het bezoek maakte deel uit van de ministeriële anti-drugscampagne ‘White (clean) School’.

Naar aanleiding van het onderzoek van het ministerie zei Sakda dat een diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar ambtenaren die betrokken zijn bij drugshandel. Wie bewezen schuldig is, wordt streng gestraft. Verder zei de minister gehoord te hebben dat de politie voor elke pil die ze vindt, 10.000 baht vraagt in ruil voor vrijlating. ‘If this is really happening, this kind of illegal behaviour must be stopped.’ (Zie pagina Onderwijs)

Kort nieuws 3 maart
– Op drie plaatsen in nationale parken in de provincie Tak dreigt brand uit te breken. Het leger is gevraagd deze hotspots te blussen; gebeurt dat niet dan gaat een groot bosgebied in vlammen op. Langs de grens met Myanmar is al 500 rai aan bossen door brand verwoest.

Gisteren bereikte de concentratie stofdeeltjes in het district Mae Sai (Chiang Rai) een nieuw hoogtepunt: 323,4 microgram per kubieke meter tegen 300 de twee dagen ervoor. Op donderdag bedroeg de concentratie 306. De veiligheidslimiet van 120 ug/cu/m wordt al sinds half februari overschreden.
Eind deze maand komt er hopelijk een eind aan de nevel ellende, wanneer de koudeperiode eindigt. De komende dagen wordt regen verwacht, wat ook enige verlichting brengt. Negen provincies in het Noorden kampen met nevel overlast.
– In zeker 80 procent van de drugstores staat niet fulltime een gediplomeerde apotheker en dat is in strijd met de Drug Act van 1979. Dit is gebleken uit een onderzoek onder 1.170 drugstores in 10 provincies. Vergeleken met een vorige studie van de Pharmacy Council is de situatie verslechterd. In 226 drugsstores staat fulltime een apotheker; in de overige werken ze gemiddeld 3 uur per dag na kantooruren. De afwezigheid van een apotheker houdt risico’s voor de gezondheid van de klanten in.
De Pharmacy Council probeert de vergunning van de apothekers die in de fout gaan, in te trekken. Naar een tiental apothekers wordt onderzoek gedaan.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat antibiotica worden voorgeschreven door personeel dat niet terzakekundig is. Ook medicijnen die alleen op recept mogen worden verstrekt, zijn er verkrijgbaar.
– Veiligheidstroepen hebben 78 geweren achterhaald van de 400 die 8 jaar geleden uit een militair kamp in Narathiwat zijn gestolen. Dit kreeg premier Yingluck gisteren te horen tijdens haar bezoek aan het Internal Security Operations Command. De aanval op het kamp vormde destijds het begin van de opleving van het geweld in het Zuiden.
– Een brand heeft gisteren lichte schade aangericht in parlementsgebouw 3, dat voornamelijk vergaderzalen bevat. Waarschijnlijke oorzaak was oververhitting van telefoondraden. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor; de meeste vergaderingen waren verdaagd of afgelast om parlementsleden in de gelegenheid te stellen hun kiesdistrict te bezoeken.
– De noodverordening, die militaire operaties tegen demonstranten mogelijk maakt, voldoet niet aan internationale criteria, heeft een kamercommissie vastgesteld. De commissie stelt voor nieuwe richtlijnen op te stellen.
– Vier leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben zich bij de politie gemeld in verband met de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang in 2008. Ze kregen te horen dat ze zullen worden vervolgd voor overtreding van de noodverordening en één van hen wordt vervolgd voor het organiseren van een illegale bijeenkomst van 10 personen of meer. De politie had eerder 64 PAD-leiders en leden opgeroepen om aanvullende tenlasteleggingen in ontvangst te nemen. Wanneer ze zich niet voor 9 maart melden, zal de politie de rechtbank vragen om een arrestatiebevel tegen hen uit te vaardigen.
– Eerst deed premier Yingluck aangifte wegens smaad tegen vier Democraten en nu slaat één terug met een aanklacht tegen Yingluck. En dat gaat allemaal over het omstreden bezoek van Yingluck aan het Four Seasons hotel, waar ze met enkele zakenlui sprak. Volgens Yingluck was er niets mis met dat bezoek, maar de vier kritische Democraten denken daar anders over.
– De constructie van de phra meru, waarin het lichaam van de in juli overleden prinses Bejraratana Rajasuda wordt gecremeerd, is voor 70 procent klaar. De koning heeft het Fine Art Department de opdracht gegeven het aantal tiers (daklagen?) van 5 naar 7 te verhogen, wat de hoogste eer is voor een prins of prinses. Ook de parasol boven de urn krijgt zeven lagen. De prinses wordt op 9 april gecremeerd.

Betonnen plaat Hopewell begeeft het
2 maart – Een betonnen plaat van 6 bij 50 meter, onderdeel van het zogeheten Hopewell project, is 20 meter naar beneden gestort en heeft op een haar na een passerende trein gemist. Gewonden zijn wonder boven wonder niet gevallen; alleen het treinverkeer was 3 uur gestremd.

De plaat, ondersteund door een ijzeren stelling en vijf betonnen pilaren, was deel van een station in Chatuchak dat er nooit is gekomen. Het project, vernoemd naar de bouwer Hopewell, had moeten bestaan uit een 60 km lange verhoogde spoor- en autoweg door Bangkok om een eind te maken aan het hoofdstedelijk verkeersinfarct.
In 1990 werd met de bouw begonnen, in 1992 werd die tijdelijk stilgelegd en in 1997 tijdens de financiële crisis stopte de constructie. Na 7 jaar was 13 procent van de route klaar, terwijl 89 procent was gepland.
Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat de plaat het begeven heeft omdat delen van de ijzeren stelling waren gestolen en omdat de plaat onjuist was verbonden met de pilaren. De State Railway of Thailand gaat nu alle resterende pilaren en spanten controleren. De SRT overweegt een deel van de constructie te gebruiken voor de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit).
Het Hopewell project is niet het enige bouwwerk dat het slachtoffer is van de financiële crisis. Bangkok telde na 1997 circa 500 constructieprojecten die gestaakt werden. Een aantal daarvan is afgebouwd. De overige zijn verlaten en worden niet gecontroleerd. Mogelijk vormen ze ook een gevaar omdat belangrijke materialen zijn gestolen of vanwege verval.

Tweeling bekent mishandeling docent recht
2 maart – Een 30-jarige tweeling heeft bekend woensdag een docent recht van de Thammasat universiteit en boegbeeld van de Nitirat-groep te hebben mishandeld. Ze stompten hem in zijn gezicht omdat ze het niet eens waren met de activiteiten van Nitirat.

Nitirat, een groep van progressieve docenten recht, streeft naar wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Ze verzamelt momenteel handtekeningen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen tot wijziging van het artikel. De actie heeft de nodige weerstand opgeroepen. De tweeling bezocht recentelijk een anti-Nitirat bijeenkomst, waarop een afbeelding van de docent werd verbrand.
De tweeling zal worden vervolgd voor lichamelijk mishandeling, waarop een maximum gevangenisstraf van 3 jaar staat en een boete van 6.000 baht. De broers gaven zich aan nadat beelden van de mishandeling, vastgelegd op bewakingscamera’s, via de media waren verspreid. (Zie pagina Nitirat)

Kort nieuws
– Zes brandstichtingen in de provincie Pattani en drie bomaanslagen in Narathiwat hebben voor miljoenen baht schade aangericht. Een tiental personen raakte gewond.

In het district Muang (Pattani) werd een molotov cocktail op het dak van de Super Department Store gegooid. De brandweer had 20 minuten nodig om het vuur te bestrijden. In hetzelfde district was big C het doelwit. Eigen personeel zag kans de brand, die slechts lichte schade aanrichtte, te blussen. De politie verdenkt personeel ervan hand te hebben gehad in de brandstichting. In het district Khok Po waren ook twee winkels het doelwit. In het district Sai Buri brak brand uit in het kantoor van het Sai Buri Transport District. In hetzelfde district werd een geprobeerd een 18-wieler vrachtwagen in brand te steken. Een band werd licht beschadigd.
In Narathiwat gooide de duopassagier van een motorrijder een M26 granaat naar een kruidenierswinkel. Negen personen raakten gewond, waaronder een 3-jarige jongen. Twee legerofficieren raakten gewond bij een bomaanslag, uren later in het district Rangae. De bom zat verstopt in een brandblusapparaat. Ten slotte raakte aan het middag een defence volunteer aan beide benen gewond door een bomaanslag in het district Si Sakhon.
– De Democratische partij verzet zich elke poging om de assemblee van burgers die de grondwet van 2007 gaat herzien, de mogelijkheid te geven om de artikelen over de monarchie, de rechterlijke macht en onafhankelijke instellingen te wijzigen. Volgens Democraat Wirat Kalayasiri kan het niet de bedoeling zijn dat de assemblee de gehele grondwet gaat herzien; ze is volgens hem alleen bedoeld voor gedeeltelijke wijzigingen.
Wirat is lid van een kamerpanel van 45 kamerleden dat zich buigt over de voorstellen tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel regelt op welke wijze de grondwet kan worden veranderd. Thans mogen alleen ministers en parlementsleden voorstellen doen tot wijziging van de grondwet. De regeringspartijen willen een assemblee van burgers ook die bevoegdheid geven.
Het panel gaat voorstellen doen aan welke eisen de assemblee-leden moeten voldoen en op welke wijze ze worden gekozen. Daarna buigt het parlement zich er weer over. In totaal liggen bij het parlement zes voorstellen tot wijziging van artikel 291. Drie voorstellen zijn al in eerste termijn behandeld; de drie andere van burgergroepen moeten nog aan de orde komen. Na de eerste termijn volgen nog twee termijnen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Het leger in het zuiden van Thailand is in grote verlegenheid gebracht door een videoclip op internet waarop te zien is hoe op 22 januari een soldaat in een plaatselijk ziekenhuis in Pattani ‘consensual’ seks met een 16-jarig moslim meisje heeft. De clip werd opgenomen door een vriend. De ouders van het meisje hebben een klacht ingediend bij de politie. De twee soldaten, die gestationeerd waren op een buitenpost, zijn overgeplaatst. Boze bewoners hebben geëist dat de buitenpost wordt opgeheven. Relaties tussen soldaten en bewoners zijn in strijd met de reglementen van het Vierde Legerkorps.
– Het Department of Special Investigation krijgt het druk. De special case commissie gaat onderzoek doen naar het hacken van het computersysteem van de Bangkok Bank en het plaatsen van voor het koningshuis beledigende teksten op de site van de bank. Verder wordt onderzoek gedaan naar misbruik van het Student Loan Fund en Income Contingent Loan (studieleningen); oplichting met de staatsloterij en ongeregeldheden bij het rijsthypotheeksysteem in het district Tha Muang (Kanchanaburi).
– Het Royal Rainmaking and Agricultural Aviation’s operationeel centrum gaat in de strijd tegen de verstikkende nevel in het Noorden een nieuwe techniek inzetten om de luchtvochtigheid te vergroten. Bij die techniek wordt de chemische stof formula 3 gebruikt. Thans bedraagt de luchtvochtigheid 40 procent. De luchtkwaliteit baart grote zorgen vanwege de hoge concentratie stofdeeltjes. In Chiang Rai is de situatie het ergst.
– Dermatologen waarschuwen voor het gebruik van crèmes met steroïde. De waarschuwing werd gisteren geuit op een forum over de gevolgen van schoonheidsproducten voor de gezondheid. Dermatoloog Chuchai Tanglertsampan zei dat veel mensen die last hebben van bijwerkingen te lang wachten met een doktersbezoek, waardoor de behandeling van onder andere huiduitslag wordt bemoeilijkt. De afgelopen jaren is het aantal patiënten met klachten toegenomen; Chuchai zelf ziet 3 tot 6 nieuwe patiënten per week. Over de lange-termijneffecten van bestanddelen als tacrolimus en pimecrolimus is nog weinig bekend. Chuchai maakt zich ook zorgen over het misbruik van Roaccutane tegen acne.
– De tempels in Nakhon Ratchasima hebben het bevel gekregen mannen die monnik willen worden, strenger te controleren. De provinciale geestelijkheid reageert daarmee op berichten over jonge monniken die zich verwijfd gedragen. Eén jonge monnik zou foto’s van zichzelf in vrouwenkleren op zijn Facebook-pagina hebben gezet.
– De gemeente Bangkok gaat in beroep tegen het vonnis van de Administrative Court, waarbij ze bevolen is de ouders van een jongen, omgekomen bij de brand in de Santika pub in 2009, een schadevergoeding van 312.080 baht plus rente te geven. Bij de brand kwamen 66 personen om het leven. Volgens de rechtbank had de gemeente nagelaten de zaak te inspecteren. De gemeente gaat onderzoek doen of haar nalatigheid de brand heeft veroorzaakt c.q. de brand had kunnen voorkomen.
– De 50-jarige Noor, die in Phuket is aangehouden op verdenking van de moord op zijn Thaise ex-vriendin, heeft toegegeven dat ze overleden is tijdens een felle ruzie waarbij ze met haar hoofd op de grond viel. Ze had hem verlaten om met een politieagent te kunnen trouwen. De Noor, een voormalige apotheker, heeft ook toegegeven geprobeerd te hebben haar lichaam te conserveren. In zijn woning zijn in een plastic container menselijke resten gevonden, die thans worden onderzocht.
– Vijf sportkranten bevatten advertenties voor gokken via internet en dat bevalt campaigners niet. Ze hebben het Department of Special Investigation gevraagd actie tegen de kranten te ondernemen. Uit een onderzoek van de Chulalongkorn universiteit is gebleken dat kinderen van 7 jaar al gokken. Meer dan 350 miljard baht gaat om in gokwereld.
– Het ministerie van Handel vermoedt dat er gefraudeerd is met het hypotheeksysteem voor tapioca van 2008 omdat het aantal tapiocakorrels in enkele magazijnen in Chaiyaphum, Kamphaeng Phet en Nakhon Ratchasima lager is dan de gecombineerde 193.000 ton die er zou moeten liggen. In sommige magazijnen ligt niet één kilo. Het ministerie vermoedt dat de tapioca verkocht is toen de prijzen hoog waren. In een magazijn in het district Muang (Nakhon Ratchasima) is 13.421 ton tapioca gevonden, die verontreinigd was met aarde.
– Nok Air gaat vandaag dinsdag weer vliegen vanaf Don Mueang. Passagiers blij, want dan komt een eind aan de vele vertragingen op Suvarnabhumi; maatschappij blij want de congestie op de luchthaven kostte extra brandstof. Nok Air verzorgt dagelijks 35 binnenlandse vluchten. Don Mueang stond vorig jaar 2 maanden onder water. De apparatuur van Nok Air werd grotendeels gespaard. Orient Thai heeft nog niet beslist of ze terugkeert.
– Suvarnabhumi is door Crescentrating in Singapore uitgeroepen tot de meest voor moslims vriendelijke luchthaven in de categorie non-Organisation of Islamic Cooperation, vanwege de beschikbaarheid van halal voedsel en gebedsruimtes. Singapore staat op de tweede plaats en Johannesburg op drie.
De Airports Council International heeft de luchthaven op plaats 40 op een totaal van 186 luchthavens geplaatst vanwege de kwaliteit van de service, aldus Airports of Thailand.
– 91 van de 160 stadsplannen in Thailand zijn verlopen: 71 meer dan 2 jaar, 10 bijna 2 jaar en 10 één jaar. Volgens Sopon Pornchokchai, president van het Agency for Real State Affairs, leidt het ontbreken van die plannen tot inefficiënte stadsontwikkeling.

Bestuursrechtbank pareert aanval
1 maart – De aanval van Pheu Thai-parlementslid Watthana Muangsuk op het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank is niet in de goede aarde gevallen bij de Bestuursrechtbank. ‘We gaan door met onze taak de bevolking te dienen. De rechtbank helpt gewone mensen die machteloos tegenover de overheid staan’, aldus woordvoerder Phairoj Minden.

Phairoj tikte gisteren ook Watthana op zijn vingers, omdat hij beweerd had dat de bestuursrechtbank slechts een klein aantal zaken behandelt. De bestuursrechtbanken behandelen echter 6.000 tot 7.000 zaken per jaar. De afgelopen 11 jaar zijn meer dan 70.000 zaken aanhangig gemaakt.
Watthana lijkt intussen terug te krabbelen. Volgens de krant gisteren zou hij gepleit hebben voor afschaffing van beide rechtbanken; hun taken zouden kunnen worden ondergebracht bij de Hoge Raad. Nu ontkent hij dat gezegd te hebben. Hij zou slechts gezegd hebben dat rechtbanken en onafhankelijke instanties hun bevoegdheid rechtmatig en transparant dienen uit te voeren en zich dienen te distanciëren van belanghebbenden.
Niettemin vindt Korkaew Pikulthong, Pheu Thai-parlementslid en roodhemd, dat volgens hem de huidige grondwet rechters te veel macht geeft waardoor het principe van checks and balances wordt ondermijnd. Hij zei dit gisteren tijdens een vergadering van een kamerpanel dat zich buigt over het voorstel om een assemblee van burgers te vormen, die de huidige grondwet gaat herzien. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Docent recht Thammasat universiteit mishandeld
1 maart – Worajet Pakeerat, docent recht aan de Thammasat universiteit en boegbeeld van de Nitirat-groep, is gisteren op de Tha Phra Chan campus door twee mannen mishandeld. Ze stompten hem in zijn gezicht, waardoor hij in het Thonburi ziekenhuis behandeld moest worden aan blauwe plekken in zijn gezicht, enkele wonden en een bloedneus.

Een schoonmaker die getuige was van de mishandeling, heeft de mannen herkend. Zij woonden eerder een anti-Nitiratbijeenkomst bij. Beveiligingscamera’s hebben ook de mishandeling op beeld vastgelegd.
Nitirat is de naam van een groep progressieve docenten recht die pleiten voor herziening van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Zij verzamelen handtekeningen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen. (Zie pagina Nitirat)

Omwonenden Suvarnabhumi halen bakzeil
1 maart – Het vliegverkeer op Suvarnabhumi wordt niet stilgelegd. 359 omwonenden hadden gevraagd om alle vluchten op te schorten totdat de milieumaatregelen zijn genomen, die de National Environment Board (NEB) op basis van een milieu-effectrapportage in 2005 heeft goedgekeurd. De Administrative Court vindt dat echter een te rigoreuze maatregel en heeft het verzoek dat in 2007 werd ingediend, afgewezen. Eerder hadden de omwonenden gevraagd nachtvluchten te schrappen, maar ook daarvoor kregen ze geen gehoor.

De door de NEB goedgekeurde maatregelen bestaan uit de aankoop van woningen met een geluidsbelasting hoger dan 70 decibel en vergoeding van geluidsisolatie van woningen met een lagere geluidsbelasting. Tot nu toe heeft Airports of Thailand, de beheerder van het vliegveld, nog niet de knip opengetrokken. Sinds Suvarnabhumi op 28 september 2006 openging, hebben de bewoners al talloze malen geprotesteerd tegen de herrie.

Kort nieuws 1 maart
– Tweehonderd ouderen, gehandicapten en mensen met chronische ziektes die in Phasi Charoen wonen, hebben gisteren gedemonstreerd voor het kantoor van Social Development and Welfare. Ze hebben nog steeds niet de beloofde 2.000 baht compensatie voor slachtoffers van de overstromingen ontvangen. Bovendien beschuldigen ze buurtvertegenwoordigers ervan het geld maandag en dinsdag alleen te hebben gegeven aan mensen met dezelfde politieke kleur. Phasi Charoen telt 54 buurten; alleen in 24 buurten is geld gedistribueerd. Een functionaris van het kantoor heeft beloofd te regelen dat de bewoners van de overige 30 buurten ook de compensatie krijgen.

– De Media for Democracy Club beschuldigt de Democratische partij c.q. parlementsleden van die partij ervan belangen te hebben in het tv-kanaal Blue Sky. Dat is in strijd met artikel 48 van de grondwet. De club heeft de kamercommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten gevraagd onderzoek te doen.
De praatshow Sai Lor Fah (Lightning Rod) op Blue Sky veroorzaakte vorige maand veel commotie. De show wordt gepresenteerd door drie Democratische parlementsleden. In de gewraakte aflevering becommentarieerden ze het omstreden bezoek van premier Yingluck aan het Four Seasons hotel. Veel kijkers waren geschokt door hun suggestieve opmerkingen.
– De minister van Defensie wil het mes in het leger zetten en de Defence Council steunt hem daarbij. Het leger moet efficiënter werken, legeronderdelen met dezelfde taak dienen te worden samengevoegd, eenheden die gecompliceerd en kostbaar zijn moeten worden opgeheven, sommige taken kunnen worden geprivatiseerd en het personeelsbestand kan in omvang terug.
– Na de zogeheten first reading (door het parlement) van de drie wetsvoorstellen voor de vorming van een assemblee van burgers, die de grondwet van 2007 gaat herzien, buigt nu een kamerpanel zich over de voorstellen. Daarna gaan ze voor de tweede en derde lezing terug naar het parlement.
De oppositie vindt dat de assemblee moet afblijven van de grondwetsartikelen die handelen over de monarchie, de rechterlijke macht en onafhankelijke organisaties [lees: Kiesraad en National Anti-Corruption Commission].
Regeringspartij Pheu Thai is het met de oppositie eens op het punt van de monarchie, maar niet de andere twee punten. Pheu Thai-parlementslid en roodhemd Korkaew Pikulthong: ‘It is clear that the current charter gives broad power to judges and undermines checks and balances.’ (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Het Anti-Money Laundering Office gaat proberen bankier Rakesh Saxena, anderen die betrokken zijn bij de omgevallen Bangkok Bank of Commerce alsmede familieleden kaal te plukken. De BBC ging in 1996 ten onder als gevolg van grootscheepse fraude van meer dan 40 miljard baht. De BBC-president en twee leidinggevenden zijn hiervoor tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Adviseur Saxena werd in 2009 door Canada uitgewezen naar Thailand. In afwachting van zijn berechting zit hij momenteel gevangen. In de UK is US$4 miljoen van Saxena inbeslaggenomen, over $1 miljard ondergebracht in Zwitserland moet de rechtbank in Zurich zich nog uitspreken.
– Het Anti-Money Laundering Office doet geen onderzoek naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. Eerdere berichten maakten daar wel melding van. Volgens het Amlo-hoofd is Amlo wettelijk niet bevoegd onderzoek te doen omdat de National Anti-Corruption Commission deze week het vermogen van Supoj heeft laten bevriezen, nadat hij land en opstallen ter waarde van 20 miljoen baht aan zijn dochter had overgedragen. Uit Supoj’s woning werd op 12 november een opvallend grote hoeveelheid geld gestolen. (Zie pagina Supoj Saplom)
– Misbruik van de smaadwetgeving. Zo noemt de Thai Journalists Association de stap naar de rechter van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Chalerm heeft zeven dagbladen aangeklaagd omdat ze geschreven hebben dat hij vrijdag dronken was tijdens het parlementaire debat over wijziging van de grondwet. De journalistenbond wijst erop dat het smaadartikel bedoeld is om mensen te straffen die anderen beledigen, niet om politici de mogelijkheid te geven de media te weerhouden verslag te doen van het gedrag van politici.
– Exploitanten van olifantenparken hebben gedreigd met blokkades door hun jumbo’s wanneer het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation doorgaat met het in beslag nemen van olifanten uit particuliere dierentuinen. Gisteren nam de de dienst 19 olifanten in beslag in het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi, omdat ze vermoedt dat de dieren illegaal zijn verkregen. Ze worden ondergebracht in olifantenziekenhuizen in Lampang en Sai Yok. Volgens Rangsri Paisa-ard, president van de Tambon Lumsum Administration Organisation, is de dienst niet bevoegd de dieren in beslag te nemen; alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken mag dat. De eigenaar van het Saiyok Elephant Park is naar de rechter gestapt om de dieren terug te krijgen. Vorige maand heeft Wildlife 51 olifanten inbeslaggenomen. In Chiang Mai gaat de dienst 80 olifanten in beslag nemen. In alle gevallen ontbreken ordentelijke ID documenten.
– De Central Administrative Court heeft de gemeente Bangkok bevolen de ouders van een van de 66 slachtoffers van de brand in de Santika pub in 2009 312.080 baht plus 7,5 procent rente aan compensatie uit te keren. Volgens de rechtbank heeft de gemeente nagelaten de pub te inspecteren.
– Drieduizend dorpelingen eisen het vertrek van de gouverneur van de provincie Rayong. Gisteren demonstreerden ze voor het Provinciehuis. Volgens de demonstranten is hij betrokken bij corruptie.
– Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar twee apothekers die grieppillen met pseudoephedrine uit twee ziekenhuizen in Udon Thani zouden hebben gesmokkeld. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine.
– Vijf personen die dinsdag met palissanderhout onderweg waren van Mukdahan naar Nong Khai aan de grens met Laos zijn door de politie aangehouden. Een vrouw die na de arrestatie de politie 2 miljoen baht aanbood in ruil voor hun vrijlating, werd eveneens aangehouden. Volgens de gouverneur van Kalasin wordt er op de nabijgelegen berg Phupan veel palissander illegaal gekapt, dat vervolgens over de grens wordt gesmokkeld. De vangst van dinsdag is 20 miljoen baht waard. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Vijftig souvenirswinkeltjes in Wat Wang Wiwekaram in Kanchanaburi zijn dinsdagavond in vlammen opgegaan. De winkeltjes waren gebouwd door de eerwaarde monnik Luang Pho Uttama om Thai-Mon mensen te helpen, nadat ze hun dorpen in 1984 hadden moeten verlaten wegens de bouw van de Vajiralongkorn dam.
– Een 50-jarige Noor is eindelijk aangehouden op verdenking van de moord op zijn voormalige Thaise vriendin (33) in 2009. In de woning van de man in Phuket heeft de politie in een grote plastic container stukken geconserveerd menselijk vlees en beenderen gevonden. Verder vond de politie twee handtassen, de ID-kaart van de vriendin en een 9mm pistool plus munitie. De menselijke resten gaan voor onderzoek naar het Institute of Forensic Medicine.

 

 

Reacties niet mogelijk