Khanchit Thapsuwan

Parlementslid gezocht voor moord
27 december 2011 – Khanchit Thapsuwan (Democraten), parlementslid voor Samut Sakhon, wordt gezocht voor de moord op de president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation, zondag in een benzinestation. De provinciale rechtbank van Samut Sakhon heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel. De politie zal de Kamervoorzitter nu om toestemming voor vervolging vragen omdat hij als parlementslid immuniteit geniet.

Het slachtoffer, Udon Kraiwatnussorn (49), werd zondagmiddag acht maal in zijn hoofd geschoten in een toilet van een benzinestation in tambon Tha Sai tegenover Big C Mahachai. Hij was op de terugweg van een begrafenis en maakte onderweg een sanitaire stop. Zijn chauffeur heeft gezien hoe een pick-up truck naast zijn auto stopte. Later hoorde hij pistoolschoten en zag een lange man, gekleed in het zwart wegrennen. De man sprong in de pick-up en reed met hoge snelheid weg.
Khanchit werd tweemaal in het Huis van Afgevaardigden gekozen: in 2007 en 2011. Hij is de zoon van een voormalige minister. Slachtoffer en verdachte waren politieke rivalen. Udon was lid van Pheu Thai. Wanneer de mannen elkaar tegenkwamen, maakten ze vaak sarcastische opmerkingen tegen elkaar.
De politie zegt voldoende bewijsmateriaal te hebben om Kanchit te kunnen laten vervolgen voor moord. ‘There are solid wittness testimonies and evidence implicating him in the alleged offence’, aldus politiecommissaris Hanphon Nitwiboon van de provinciale regio 7. Vooralsnog is Khanchit voortvluchtig.

Van moord verdacht parlementslid meldt zich bij politie
28 december – Parlementslid Khanchit Thapsuwan (Democraten), die wordt verdacht van de moord op de president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation, heeft zich dinsdag gemeld bij de politie. Hij heeft zich aangegeven om te bewijzen dat hij onschuldig is, zegt hij. Een verklaring wil hij pas in de rechtzaal afleggen. Khanchit kon niet in hechtenis worden genomen, omdat hij immuniteit geniet zolang het parlement bijeenkomt.

Khanchit zou op zondagmiddag Udon Kraiwatnussorn in een toilet in een benzinestation hebben doodgeschoten. Udon werd 8 keer in zijn hoofd geschoten. De politie vergelijkt de patronen die zijn gevonden met patronen op een schietbaan, waar Kanchit lid van is. Het moordwapen is een .40 pistool, hetzelfde type dat Kanchit heeft gekocht via het welzijnsprogramma van het parlement.
Khanchit kan pas in hechtenis worden genomen wanneer zijn immuniteit door het parlement wordt opgeheven. De politie zou de Kamervoorzitter daar om kunnen vragen. Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranon laat weten zo’n verzoek de volgende dag op de agenda te zullen zetten. ‘I will take action according to the constitution and relevant laws. It depends on all MP’s decision.’
Achtergrond van de moord zou de animositeit tussen de twee mannen zijn. Wanneer ze elkaar ontmoetten, zouden ze sarcastische opmerkingen naar elkaar hebben gemaakt. Khanchit is lid van de Democraten en Udon van Pheu Thai. De vader van het slachtoffer was een kandidaat voor Pheu Thai bij de laatste verkiezingen. Kanchit’s vader is voormalig parlementslid en minister. Hij heeft geen idee wat het motief zou kunnen zijn geweest. ‘My son is a cool-headed person and there is no conflict between the two families.’

Broer slachtoffer vraagt: Hef parlementaire immuniteit op
30 december – De broer van de zondag vermoorde Udon Kraiwatnussorn heeft de vice-Kamervoorzitter een petitie overhandigd met het verzoek de immuniteit van Democratisch parlementslid Khanchit Thapsuwan, die van de moord wordt verdacht, op te heffen. Volgens de broer, zelf ex-parlementariër, hebben de verdachte en zijn familie getuigen onder druk gezet. De vader zou woensdag de plaats delict, een benzinestation in Samut Sakhon, hebben bezocht en ooggetuigen hebben bedreigd. Het moordwapen is volgens de broer nog in het bezit van de verdachte. Ook zijn auto is nog niet voor onderzoek aan de politie overgedragen.

Tegen Khanchit is een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar vanwege zijn parlementaire immuniteit kan hij niet in voorarrest worden genomen. Het parlement heeft nog geen verzoek van de politie ontvangen om zijn immuniteit op te heffen. Volgens Jamraeng Sudjai, hoofd van de Muang Samut Sakhon politie, zal de politie slechts de Kamer informeren dat een lid wordt verdacht. Het parlement kan vervolgens een beslissing nemen.
De politie lijkt een sterke zaak te hebben. De chauffeur van het slachtoffer was er getuige van hoe Khanchit het toilet van het benzinestation binnenging. Nadat hij schoten had gehoord, nam hij een kijkje (wat bevestigd wordt door camerabeelden) en stuitte op Khanchit. Kanchit bedreigde de chauffeur, die om genade smeekte.
Het slachtoffer was president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation. Hij werd acht maal in zijn hoofd geschoten. Udon was lid van Pheu Thai, Khanchit is lid van de Democratische partij.

Kort nieuws 31 december
– De Crime Suppression Division heeft een blik agenten opengetrokken om de getuigen te beschermen in de moordzaak tegen parlementslid Khanchit Thapsuwan. Hij wordt ervan verdacht zondag Udon Kraiwatnussorn, president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation, in een benzinestation te hebben vermoord. De broer van het slachtoffer heeft om politiebescherming gevraagd omdat getuigen worden bedreigd. Er zijn circa 10 ooggetuigen. De politie heeft de verdachte gevraagd zijn pistool en auto voor onderzoek in te leveren. Een bevel tot huiszoeking is door de rechtbank geweigerd met als motivatie dat de verdachte zich vrijwillig bij de politie heeft gemeld. Khanchit geniet momenteel parlementaire immuniteit en kan niet in voorarrest worden genomen.

Kort nieuws 3 januari 2012
– Parlementslid Kanchit Thapsuwan (Democraten), die wordt verdacht van de moord op een politieke rivaal in een benzinestation in Samut Sakhon, heeft twee rechtbankbevelen genegeerd om zijn auto en pistool voor onderzoek aan de politie te overhandigen. De politie gaat nu opnieuw proberen een huiszoekingsbevel van de rechter te krijgen. Eerder werd dat geweigerd omdat Kanchit zich vrijwillig bij de politie had gemeld. De politie heeft de Kamervoorzitter om toestemming gevraagd om Kanchit op te roepen voor verhoor.  Ook heeft ze gevraagd zijn parlementaire immuniteit op te heffen.

Kort nieuws 4 januari
– De advocaat van het van moord verdachte parlementslid Kanchit Thapsuwan zegt dat zijn cliënt geen rechtbankbevelen heeft ontvangen om zijn pickup truck en pistool bij de politie in te leveren. Khanchit had dat uiterlijk gisteren moeten doen. De politie gaat de rechtbank nu om een huiszoekingsbevel vragen. Kanchit wordt ervan verdacht op 25 december de president van de Samut Sakhon provincial administration organisation in een benzinestation te hebben vermoord. De politie heeft al enkele getuigen gehoord en meent een sterke zaak tegen hem te hebben.

Kort nieuws 5 januari
– De advocaten van het van moord verdachte parlementslid Kanchit Thapsuwan vertrouwen het politieonderzoek niet. De leider van het juridisch team, Nipit Intarasombat, heeft zijn twijfels over het bevel van de politie aan zijn cliënt om zijn handwapen in te leveren. De politie zegt dat de rechtbank tweemaal Kanchit heeft bevolen zijn auto en pistool voor onderzoek af te staan, maar zijn advocaten zeggen dat hun cliënt die nooit heeft ontvangen. Wanneer het pistool wordt overgedragen, zegt Nipit, zou de politie kunnen beweren dat dit het moordwapen is. Hij suggereert ook dat het politieonderzoek politiek wordt beïnvloed. Hij weigert te zeggen of het pistool aan de politie wordt overhandigd of alleen aan de rechtbank. Kanchit wordt ervan verdacht op 25 december een politieke rivaal te hebben doodgeschoten.

Kort nieuws 6 januari
– De voorzitter van de senaatssubcommissie politiezaken heeft parlementslid Kanchit Thapsuwan opgeroepen, wanneer hij niets te verbergen heeft, mee te werken aan het onderzoek naar de moord, waarvan hij wordt verdacht. Tot nu toe heeft hij zijn pickup truck en pistool niet voor onderzoek bij de politie ingeleverd. De advocaat van Kanchit heeft gezegd het politieonderzoek niet te vertrouwen, maar de voorzitter vindt die opmerking onbehoorlijk. Kanchit geniet immuniteit zolang het parlement in vergadering is. Kanchit wordt verdacht van de moord op een politieke rivaal in een benzinestation in Samut Sakhon op 25 december.

Kort nieuws 12 januari
– De politie gaat het Huis van Afgevaardigden vragen parlementslid Khanchit Thapsuwan, die van moord wordt verdacht, toe te staan onderzoekers naar de moord te ontmoeten. [Rare formulering, maar zo schrijft de krant het echt.] Khanchit geniet immuniteit, zolang het parlement vergadert en hoeft niet mee te werken aan een onderzoek. Zijn pistool en pickup truck heeft hij nog niet overgedragen aan de politie. Khanchit zou op 25 december een politieke rivaal hebben doodgeschoten in een benzinestation in Samut Sakhon.

Kort nieuws 13 januari
– De Kamervoorzitter heeft nog geen verzoek van de politie ontvangen waarin de Kamer wordt gevraagd toestemming te verlenen voor het verhoren van parlementslid Kanchit Thapsuwan (Democraten). Kanchit wordt verdacht van moord op een politieke rivaal. Op dit moment geniet hij immuniteit.

Kort nieuws 20 januari
– Parlementslid Khanchit Thapsuwan heeft besloten af te zien van zijn parlementaire immuniteit, zodat de politie hem kan verhoren over de moord op een politicus uit Samut Sakhon op 25 december, waarvan hij wordt verdacht.

Kort nieuws 20 februari
– Monthon Kraiwatnussorn, de vader van het PAO-hoofd dat in december in een benzinestation werd doodgeschoten, is gekozen tot voorzitter van de Samut Sakhon provincial administration organisation (PAO). Kankawee Thapsuwan, de neef van parlementslid Khanchit Thapsuwan, die van de moord wordt verdacht, eindigde op de derde plaats. Monthon was eerder parlementslid en vice-minister. Op nummer 2 eindigde de man die 8 jaar geleden aan het hoofd van de PAO stond.

Kort nieuws 27 juni
– Khanchit Thapsuwan, parlementslid voor Samut Sakhon, is formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op de voormalige president van de Provincial Administration Organisation van Samut Sakhon. Die werd in december in een benzinestation doodgeschoten.

 

 

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties