Thais nieuws februari 2012

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation.
De maand januari vind je in het rolmenu van de pagina Thailand 2012. Voor berichten uit 2011 klik hier. Voor berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen; Het rijsthypotheeksysteem in Q&A, uitbreiding metronet, Loy Krathong.
Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan

NACC bevriest vermogen Supoj
29 februari – Terwijl er een onderzoek naar hem loopt wegens ongebruikelijke rijkdom, heeft Supoj Saplom drie percelen grond plus opstallen ter waarde van 20 miljoen baht overgedragen aan zijn dochter. De National Anti-Corruption Commission heeft nu besloten het vermogen van de permanent secretaris van het ministerie van Transport te bevriezen.

Supoj (tijdelijk overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier) ligt onder verdenking omdat op 12 november een grote hoeveelheid geld uit zijn woning werd gestolen, waarvan de politie 18 miljoen baht heeft achterhaald. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen baht tot 1 miljard in zijn woning te hebben gezien. Zelf zegt hij dat 5 miljoen baht is gestolen.
Volgens Supoj is er niets mis met de overdracht van land en opstallen aan zijn dochter. Hij zegt het land in 1971 van zijn ouders te hebben geërfd, sloot een lening af om een huis te bouwen en hij was altijd van plan land en huis aan zijn dochter over te dragen.
De politie heeft tot nu toe negen van de twaalf verdachten van de inbraak aangehouden. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig, waaronder de bendeleider, die zich in Cambodja schuil zou houden. Er wordt hard aan gewerkt om deze man te lokaliseren en aan te houden. (Zie pagina Supoj Saplom)

Thaksins vriendje wil twee rechtbanken de nek omdraaien
29 februari – Schaf het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank af en breng hun taken onder bij de Hoge Raad. Dit controversiële voorstel van Pheu Thai parlementslid Watthana Muangsuk, een maatje van Thaksin, is op felle weerstand gestuit van oppositiepartij Democraten. Zijn eigen partij reageert lauw op het voorstel.

Watthana vindt dat het aantal onafhankelijke organisaties tot een minimum dient te worden beperkt. Maar oppositieleider Abhisit wijst erop dat afschaffing van de twee rechtbanken zou indruisen tegen het principe van checks and balances. De onafhankelijkheid van de twee rechtbanken is cruciaal om te voorkomen dat politici hun macht misbruiken.
Pheu Thai vindt het nog te vroeg om over Watthana’s voorstel te praten. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung wil liever de discussie over wijziging van de grondwet afwachten.
Somkit Lertpaithoon, rector van de Thammasat universiteit, zegt dat de bestuursrechtbank van groot belang is omdat particulieren niet dezelfde mogelijkheden hebben om bewijsmateriaal te verzamelen en een proces te voeren als overheidsdiensten. Hij vindt het overigens niet vreemd dat politici het Constitutionele Hof willen opheffen omdat de vonnissen van dit hof belangrijke gevolgen voor hun politieke loopbaan hebben.
Het Constitutionele Hof is gevormd na de militaire coup van 2006; de bestuursrechtbank is in 2000 ingesteld. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Twintig jaar cel voor Sondhi wegens fraude
29 februari – Sondhi Limthongkul, een van de belangrijkste leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en oprichter van de Manager Media group, is wegens fraude tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Samen met drie eveneens veroordeelde mededirecteuren vervalste hij garantiedocumenten waardoor een lening van 1,08 miljard baht bij de Krung Thai bank kon worden verkregen. Door wanbetaling leed de bank een verlies van 259 miljoen baht.

De lening werd aangevraagd door de M Group, eigendom van Sondhi en belangrijkste aandeelhouder van de Manager Media Group. De beursgenoteerde Manager Media group stond garant, maar de raad van bestuur wist van niets en de lening werd ook buiten de jaarverslagen gehouden. In oktober 2000 kreeg beurswaakhond Securities and Exchange Commission argwaan en beschuldigde Sondhi en zijn mededirecteuren van de vervalsing.
Sondhi bouwde de mediagroep in de jaren negentig op tot een van de grootste mediagroepen van het land. Tijdens de financiële crisis van 1997 kwam het bedrijf in zwaar financieel vaarwater en leed grote verliezen.
Sondhi gebruikte in 2005 zijn tv-kanaal ASTV om de aanval in te zetten op toenmalig premier Thaksin. Hij werd een van de belangrijkste leiders van het PAD en wist in 2006 tienduizenden mensen te mobiliseren. Na de militaire coup van september 2006 werd de PAD ontbonden, maar in 2008 kwam ze weer in actie tegen de regering Sundaravej en de People Power Party (de opvolger van Thai Rak Thai). Eind november bezette de PAD de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang. Sondhi wordt vanwege die blokkade vervolgd wegens terrorisme. Hij is ook tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege belediging van Thaksin, een veroordeling waartegen hij hij in beroep is gegaan.
Voorlopig zit Sondhi nog niet achter slot en grendel, want hij is vrijgelaten na storting van een borgsom van 10 miljoen baht.

Kort nieuws 29 februari
– Thailand heeft geen geschikt plan om water naar zee af te voeren. Het land vertrouwt tot nu toe op natuurlijke waterwegen en kanalen die in de tijd van koning Rama V zijn gegraven. ‘We face flooding problems every year but no government has ever come up with an effective water drainage system’, aldus Pramote Maiklad, voormalig directeur van de Royal Irrigation Department, dinsdag op een seminar in Ayutthaya.

Smith Dharmasarojana, voormalig directeur-generaal van de Meteorologische Dienst, herhaalde op hetzelfde seminar nog eens wat hij eerder heeft gezegd: de overstromingen van vorig jaar waren geen ongeluk of straf van de natuur, maar zijn veroorzaakt zijn door mismanagement van 20 overheidsdiensten. Het is, aldus Smith, weliswaar onmogelijk om overstromingen in de centrale provincies te voorkomen, omdat de meeste gebieden laag liggen, maar de regering kan wel de ernst beperken.
Verder zei hij zich te verzetten tegen het plan om de monding van de Chao Praya rivier te verbreden en uit te diepen. Volgens hem loopt daardoor het ecologisch systeem in het gebied schade op en zal een sterke stroming de rivier binnendringen met gevaar voor afkalving van de oevers. (Zie pagina Overstromingen)
 – De continuing story ‘dronken Chalerm’ houdt niet op. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, beschuldigd van dronkenschap tijdens het parlementaire debat op vrijdag, gaat nu aangifte doen tegen twee parlementsleden van de Democratische partij en drie kranten. Eerder nagelde hij al vier kranten aan de schandpaal. De aangifte tegen Thai Rath trekt hij in wanneer de krant verklaart dat de beschuldiging werd geuit door parlementslid Rangsima Rodrasamee en niet door de krant. Chalerm zegt dat hij niet probeert de pers te intimideren, maar: ‘I am only preserving my rights. If you know it’s not true, why would you print it?’
De Female Citizens Protecting the Land groep heeft gisteren een petitie aan de Kamer aangeboden met het verzoek om een onderzoek naar Chalerms gedrag door de ethische commissie. De groep beschuldigt Chalerm ervan de ethische code voor politici te hebben overtreden en vraagt de commissie de zaak naar de Senaat te brengen voor een afzettingsprocedure. De groep wijst erop dat Chalerm naar Rangsima liep en op een onbehoorlijke manier met haar sprak, nadat ze hem tijdens het kamerdebat van dronkenschap had beschuldigd.
– Surachai Danwattananusorn (70) is wegens majesteitsschennis veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De veroordeling geldt drie speeches in 2010. Voor een andere speech in 2010 loopt hij nog het risico vervolgd te worden. Zodra die zaak is afgerond, gaat hij amnestie vragen.
Surachai is voormalig lid van de Communistische partij van Thailand, kernlid van Red Siam, een splintergroep van de roodhemdbeweging, en voormalig lid van de Provincial Administrative Organisation van Nakhon Si Thammarat. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Een vermoedelijk sleutelfiguur van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil is gisteren in een vuurgevecht van circa 10 minuten in Yala door veiligheidstroepen gedood. Tegen hem liepen drie arrestatiebevelen, onder andere vanwege de moord op een dorpshoofd in 2010.
In de provincie Narathiwat zijn gisteren drie soldaten gewond geraakt bij een bomaanval.
In Pattani kwamen maandagavond een assistent-dorpshoofd en een dorpeling om bij een aanval.
– Dierenliefhebbers en toeristen hebben gisteren gedemonstreerd tegen de inbeslagname door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation van olifanten uit het Elephant Nature Park in Chaing Mai.
– De voor vandaag verwachte uitspraak van de Ombudsman over de benoeming van Nalinee Taveesin tot minister (PM’s Office) en Nattawut Saikuar tot vice-minister (Landbouw) is uitgesteld tot 5 maart. Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën wegens handel met Zimbabwe en Nattawut wordt vervolgd wegens terrorisme tijdens de roodhemdprotesten in 2010.
– Premier Yingluck vertrekt dinsdag voor een vierdaags bezoek aan Japan. Ze wordt ontvangen door de keizer en bezoekt het gebied dat door een aardbeving en tsunami is getroffen. Oppositieleider Abhisit vertrok gisteren voor een driedaags bezoek aan Japan. Hij hoopt het vertrouwen van Japanse investeerders te herwinnen.
– Prins Andrew arriveerde gisteren in Bangkok. Hij bezoekt Thailand op uitnodiging van de koning. Zaterdag keert hij weer terug naar Groot Brittanië.
– Een moeder van 50 is tot 41 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze haar eigen dochter en twee andere jonge meisjes heeft gedwongen seks met een buitenlander te hebben. De buitenlander, een Engelsman van 45 jaar, draait 21 jaar de bak in wegens verkrachting en marteling. Volgens de man heeft de ex-echtgenoot van de moeder de meisjes opgezet tegen hem te getuigen, maar de rechtbank vond de verklaringen van de meisjes betrouwbaarder.
– Vrijdag stemden Huis van Afgevaardigden en Senaat met 399 tegen 199 stemmen voor wijziging van artikel 291 van de grondwet, zodat een assemblee van burgers kan worden gevormd. Die gaat de grondwet van 2007 door de molen halen. Het Network of Citizen Volunteers to Protect the Land wil die 399 volksvertegenwoordigers laten afzetten en gaat daarom 20.000 handtekeningen verzamelen om een petitie bij de Senaat te kunnen indienen. Volgens het netwerk is het besluit in strijd met de grondwet en het wetboek van strafrecht. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws 28 februari
De kooplui op de bekende weekendmarkt Chatuchak krijgen een fikse huurverhoging voor hun kiezen: van 600 tot 700 baht per stalletje/maand naar 3.157 baht. Bovendien moeten ze eenmalig een bedrag van 50.000 baht ophoesten. De nieuwe beheerder van de markt, de State Railway of Thailand (SRT) die de exploitatie begin dit jaar heeft overgenomen van de gemeente Bangkok, maakt zich er niet populair mee. Vijfhonderd boze kooplui demonstreerden gisteren bij JJ Mall en Gate 3 van de markt tegen de verhoging. De minister van Transport heeft de SRT gevraagd de verhoging zes maanden uit te stellen.

– Het niveau stofdeeltjes in de lucht in de door nevel geteisterde noordelijke provincies is gisteren verder gestegen. Het Northern Royal Rainmaking Centre is begonnen kunstmatig regen op te wekken. In Lampang is het leger ingezet om wilde branden te blussen. Het hoofd van de provinciale gezondheidsdienst zegt dat het aantal mensen met geïrriteerde ogen en ademhalingsmoeilijkheden met 20 procent is gestegen. In Chiang Mai heeft de gouverneur scholen opgeroepen buitenactiviteiten te schrappen.
– Een 27-jarige inwoner van Narathiwat zegt dat hij gemarteld is door soldaten om een bekentenis af te dwingen. Hij zat deze maand 14 dagen gevangen in verschillende militaire kampen. De soldaten wilden hem laten bekennen dat hij een opstandeling was, maar de man zegt onschuldig te zijn. Bij één marteling verloor hij het bewustzijn. Het leger stelt een onderzoek in. Amara Pongsapich, president van de National Human Rights Commission, zegt dat soldaten regelmatig verdachten martelen.
– De regering heeft 3 miljard baht uitgetrokken voor herbebossing en behoud van bossen. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation krijgt 2 miljard om 4 miljoen rai bos aan te planten en het Royal Forest Department mag 1 miljard baht gebruiken voor herbebossing van 3 miljoen rai.
Premier Yingluck heeft minister Preecha Rengsomboonsuk (Natural Resources and Environment) opdracht gegeven te bezien of straffen voor illegaal gebruik van bosgrond verzwaard kunnen worden.
De maatregelen zijn een reactie op suggesties van de koning, die vrijdag met leden van het Strategic Formulation Committee for Reconstruction and Future Development sprak, een van de twee commissies die de regering na de overstromingen van vorig jaar in het leven riep.
– De werkloosheid stijgt vermoedelijk de eerste helft van dit jaar als gevolg van de overstromingen en de verhoging van het minimumloon per 1 april, verwacht de National Economic and Social Development Board.
Volgens gegevens van het ministerie van Werkgelegenheid zijn 45.000 arbeiders in 122 gesloten fabrieken ontslagen; 284 fabrieken met 164.552 werknemers hebben hun productie nog niet hervat.
In het vierde kwartaal van vorig jaar deden 140.295 werknemers een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering bij het Social Security Fund; in hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dat er 109.991 en in het derde kwartaal van vorig jaar 128.085.
De NESDB heeft berekend dat 5,1 tot 5,6 miljoen werkers minder dan het toekomstige minimumloon van 300 baht verdienen. Ondernemers zijn na de verhoging van het minimumloon 6,7 tot 11,1 miljard baht meer kwijt aan personeelskosten. Verwacht wordt dat een aantal midden- en kleinbedrijven het loodje zullen leggen. Op 1 april gaat in zeven provincies het minimumdagloon omhoog naar 300 baht. In de overige provincies wordt het verhoogd met 39,5 procent om een jaar later op 300 baht uit te komen.
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung blijft ontkennen dat hij vrijdag dronken was tijdens een kamerdebat, zoals beweerd door een parlementslid. Hij zegt dat een middenoorkwaal, die zijn evenwicht beïnvloedt, Democratische politici de indruk kan hebben gegeven dat hij dronken was.
De kamercommissie parlementaire zaken vergadert donderdag over maatregelen tegen alcoholgebruik in het parlement, maar houdt zich niet bezig met de beschuldiging tegen Chalerm. De voorzitter zegt dat er bij verschillende gelegenheden, wanneer vergaderingen lang duurden, is gedronken.
– Oud-premier Thaksin heeft beloofd roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan te belonen voor zijn trouw. Dit zei Thaksin zaterdag via Skype tijdens een bijeenkomst van roodhemden in Bonanza Khao Yai. Thaksin probeerde roodhemden die teleurgesteld zijn omdat Jatuporn bij de recente kabinetswisseling geen post kreeg, gerust te stellen met de woorden ‘I have my own way of rewarding him.’ Volgens een analyse in Bangkok Post bewijst de toespraak van Thaksin dat hij op de achtergrond nog steeds de lakens uitdeelt en dat de leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) een stevige greep op het regeringsbeleid hebben.
– Delen van de Mekong rivier zijn drooggevallen en het waterpeil op andere plaatsen is gezakt. De watervoorziening in drie districten in Nakhon Phanom komt daardoor in gevaar. Het scheepvaartverkeer ondervindt hinder van de lage waterstand. De opdroging gaat dit jaar sneller dan voorgaande jaren. De autoriteiten geven de Chinese dammen de schuld.
– De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in Sa Kaeo 5 personen te hebben doodgeschoten en 1 gewond. De man schoot donderdag een verpleger dood en bestormde een karaokebar waar hij vier mensen doodde. Hij werd zondag ingerekend nadat zijn huis 5 uur was omsingeld door zo’n 100 agenten. In de woning werden 123 methamphetamine pillen gevonden. De eigenaar van het huis werd eveneens aangehouden.
– Het gemeentebestuur van Bangkok is op zoek naar een nieuwe slogan. Suggesties kunnen vanaf 15 maart tot april per briefkaart worden ingezonden. De genomineerden krijgen 100.000 baht en de winnaar 500.000 baht.
– Drie personen zijn om het leven gekomen en vijf anderen gewond toen een trein zondagavond op een spoorwegovergang in Phattalung tegen een pickup truck botste. De slachtoffers waren na bezoek aan een party op weg naar huis. Drie van de gewonden zijn kinderen van 3, 8 en 10 jaar.
– Minister Jarupong Ruangsuwan (Transport) vindt dat automobilisten in de toekomst BTW moeten gaan betalen op tolwegen. Sinds 1992 draagt de Expressway Authority of Thailand (Exat) BTW af, maar die kosten worden niet doorberekend. De belasting kost de overheid 700 miljoen baht per jaar. De minister heeft Exat ook voorgesteld de borg van 800 baht bij de aanschaf van een elektronische tolkaart af te schaffen om gebruik van de kaart te stimuleren.
– Zo’n 500 arbeiders van twee fabrieken in Thonburi hebben gisteren gedemonstreerd voor het ministerie van werkgelegenheid omdat hun werkgever hun welzijnsuitkering heeft geschrapt vooruitlopend op de verhoging van het minimumloon (per 1 april). Ze zeggen dat hun werkgever alleen nieuwe werknemers het verhoogde minimumloon gaat betalen; de huidige werknemers zouden het niet krijgen. De demonstranten overhandigden de minister een petitie, waarin ze om hulp vragen.
– Twee jonge olifantjes zijn gisteren in Phuket inbeslaggenomen bij ATV Seaview on Tour en Laguna Excursions. De olifantjes waren vorig jaar gehuurd van het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi. De politie deed bij vier bedrijven invallen. Ze is in actie gekomen nadat jagers volwassen olifanten hadden gedood in nationaal park Kaeng Krachan en hun kalveren hadden verkocht aan bedrijven in Phuket.
– Bij een inval in een winkel in Nakhon Ratchasima zijn 50.000 gekopieerde films, muziekalbums en computerspelletjes ter waarde van 5 miljoen baht inbeslaggenomen. Nog eens 8.400 schijven vond het Department of Special Investigation in een pand waar het kopiëren plaatsvond.
Intussen heeft het Intellectual Property Department Thaise internetgebruikers gewaarschuwd dat ze door de VS worden geblokkeerd gebruik te maken van buitenlandse online programma’s of films, wanneer het Thailand niet lukt het probleem van piraterij aan te pakken. De Stop Online Piracy Bill, thans in discussie in de VS, geeft rechtbanken de bevoegdheid internetproviders te bevelen om de toegang tot websites met piraterij te blokkeren.
– Minister Suchart Thada-Thamrongvech (Onderwijs) verdedigt zijn ‘donations for school seats’ beleid ondanks dat 59 procent van de respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration dat geen goed idee vindt. Scholen mogen plaatsen toewijzen aan kinderen, wier ouders geld aan de school geven. De minister zegt dat dit geen steekpenningen zijn oftewel ‘tea money’. Het geld zou alle leerlingen van de school ten goede komen. De tegenstanders wijzen erop dat het beleid in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. (Zie pagina Onderwijs)

Ondergelopen bedrijven hervatten langzaam productie
27 februari – Veertig procent van de 838 bedrijven die vorig jaar zijn overstroomd op industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani, hebben inmiddels hun productie hervat. De helft draait binnen dit kwartaal weer en tachtig procent in het derde kwartaal, verwacht minister Pongsvas Svasti (Industrie).

Het bedrijfsleven roept de autoriteiten op zich te concentreren op permanente oplossingen in plaats van de constructie van vloedmuren, wat het beschouwt als een korte-termijnoplossing. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor tenminste 400 bedrijven buiten industrieterreinen, die eveneens het risico lopen te overstromen.
De regering heeft 4,8 miljard baht uitgetrokken voor de aanleg van dijken om zes van de zeven ondergelopen industrieterreinen. Het meeste geld gaat naar Rojana Industrial Park (Ayutthaya), waar omheen een dijk van 77 kilometer wordt aangelegd. De dijkaanleg vordert het snelst in Bang Pa-in (Ayutthaya). Verwacht wordt dat de dijk er in juli ligt. De andere dijken moeten in augustus klaar zijn.

Chalerm slaat terug met aangiftes wegens smaad
27 februari – Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft tegen vier Thaistalige kranten aangifte wegens smaad gedaan, omdat ze geschreven hebben dat hij vrijdag dronken was tijdens het parlementaire debat over de grondwetwijzigingen. Chalerm heeft ook een team van acht advocaten gevormd, die moeten uitzoeken welke personen hem ‘valselijk’ beschuldigd hebben.

De suggestie dat Chalerm dronken was, toen hij oppositieleider Abhisit maar bleef aanvallen, werd tijdens het debat geuit door parlementslid Rangsima Rodrasamee (Democraten). Ze vindt dat hij het parlement te schande heeft gemaakt.
Parlementslid Boonyod Sukthinthai (Democraten) bevestigt dat er vrijdag in het parlementsgebouw gedronken is. Hij ontdekte bij het afval twintig flesjes sodawater, twee flessen sterke drank en vijf flessen wine cooler drank.
Rangsima zei gisteren dat ze met haar partij overlegt of ze een motie zal indienen. Regeringspartij Pheu Thai laat het aan het parlement over of er een onderzoek komt naar Chalerms gedrag. Premier Yingluck heeft nog niet met Chalerm over de kwestie gesproken, zegt ze.

Nog eens drie Iraniërs aangehouden
27 februari – De politie heeft nog eens drie Iraniërs aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de geplande bomaanslagen. Met één man hadden de aangehouden Iraniërs veelvuldig telefonisch contact. Hij zou op 14 februari, de dag dat de explosieven voortijdig ontploften in een woning aan Pridi 31, voor de Israëlische ambassade in Asok hebben gestaan.

De politie kwam hem op het spoor door de simkaarten van de twee eerder aangehouden Iraniërs: de man die zijn benen verloor en de man die op Suvarnabhumi werd ingerekend. De andere Iraniërs, die nu zijn aangehouden, zijn een echtpaar, waarvan de man kok is in een hotel in soi Nana. Hij leverde de maaltijden aan de andere man.
Inmiddels is de politie ook in het bezit van beelden waarop een aantal mensen de stickers met het woord ‘Sejeal’ op palen en borden langs een weg in Klong Toey plakken. Teheran duidt met dit aan de Koran ontleende woord projectielen aan. De stickers zijn ook gevonden in een huis in Ramkhamhaeng, waar een Iraanse vrouw woonde, die de woning aan Pridi 31 heeft gehuurd. Zij is eerder teruggekeerd naar Iran.

Suvarnabhumi verdwenen uit de topvijf
27 februari – Luchthaven Suvarnabhumi – het zal weinigen verbazen – is verdwenen uit de top 5 van beste luchthavens in de categorie van luchthavens met meer dan 40 miljoen passagiers per jaar. Dit blijkt uit het Airport Service Quality 2011 rapport, opgesteld door de Airports Council International (ACI).

Op welke plaats Suvarnabhumi is beland, heeft ACI niet bekend gemaakt; dat laat ze aan de luchthaven over. In 2010 stond Suvarnabhumi op plaats 5. De beste luchthaven in de categorie meer dan 40 miljoen passagiers is nu Changi. De beste luchthaven wereldwijd is Incheon International Airport in Seoul. Het rapport van ACI is gebaseerd op de reacties van 350.000 passagiers op 200 luchthavens in 50 landen.
Suvarnabhumi is ontworpen op 45 miljoen passagiers per jaar, maar verwerkt er nu 47,8 miljoen. Airports of Thailand (AoT), de beheerder van de luchthaven, verwacht dat de teller eind dit jaar op 51 miljoen staat.
In maart begint de constructie van een nieuw bagagecentrum van 12.000 vierkante meter. De werkzaamheden nemen 18 maanden in beslag. Thans duurt de verwerking van bagage langer dan 45 minuten, wat de limiet zou moeten zijn.
De minister van Transport heeft AoT en de douane gevraagd het aantal douaneambtenaren tijdens spitsuren te verhogen en personeel in zetten dat verschillende talen kan spreken.
In maart zijn de terms of reference bekend voor de uitbreiding van de luchthaven, zodat bedrijven een offerte kunnen uitbrengen. Gepland zijn onder andere een nieuwe terminal voor binnenlandse vluchten en een derde start- en landingsbaan. De capaciteit komt daarmee op 60 miljoen passagiers per jaar.

Kort nieuws 27 februari
– Veel Thais vrezen dat het doorzetten van grondwetwijzigingen door regeringspartij Pheu Thai tot conflicten in de samenleving zal leiden, is uit een peiling gebleken. Daarom roept de Campaign for Popular Democracy’s (CPD) roept op tot een boycot van de regeringsplannen.

Volgens de CPD is de regeringscoalitie er tot nu toe niet in geslaagd duidelijk uit te leggen waarom en hoe die wijzigingen in het belang van het land zijn. De hele operatie lijkt erop gericht het principe van checks and balances dat de macht van politici beperkt, te ondergraven. De voorstanders van de grondwetwijzigingen streven naar amnestie voor personen die gestraft zijn wegens overtreding van de kieswet, zegt Suriyan Thongnu-eid, secretaris-generaal van de CPD. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De Ombudsman beslist morgen of de benoeming van Nalinee Taveesin tot minister (PM’s Office) en Nattawut Saikuar tot vice-minister (Landbouw) in overeenstemming is met de ethische normen die voor politieke benoemingen gelden. Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën omdat ze zaken heeft gedaan met Zimbabwe, een land waar de VS sancties tegen heeft uitgevaardigd. Nattawut is beschuldigd van terrorisme wegens zijn rol tijdens de roodhemdprotesten in 2010.
De Ombudsman komt ook met een uitspraak over het omstreden bezoek van premier Yingluck aan het Four Seasons hotel, waarvoor ze een parlementsvergadering liet lopen. In het hotel sprak ze met een aantal zakenlieden. Vrouwengroepen hebben Yingluck gekritiseerd omdat ze haar sekse misbruikt ter verklaring van de ontmoeting. Yingluck had eerder op haar Facebookpagina geschreven dat ze nooit iets onbehoorlijks zou doen omdat ze een vrouw is.
– Thailand gaat deze week tijdens een vergadering in Vietnam de buurlanden vragen bosbranden te beheersen omdat die mede oorzaak zijn van een langdurige en zware nevel in de noordelijke provincies. Acht provincies kampen met concentraties stofdeeltjes die de veiligheidslimiet overschrijden. Behalve bosbranden is ook het slash-and-burn gebruik in de landbouw de boosdoener. Verwacht wordt dat de situatie de komende dagen verbetert omdat regen in aantocht is.
– De politie van Lumpini (Bangkok) doet onderzoek naar een kliniek in Sukhumvit Soi 12, waar het 29-jarige model Pilawan Areerob, beter bekend als Muay Maxim, begin januari een illegale abortus heeft ondergaan onder druk van haar ex-vriend. Die sleepte haar daar naartoe omdat zijn moeder niet wilde dat ze een baby kregen. De vriend, zanger Howard Wang, gaf dat eerder in de media toe, waarop Pilawan besloot naar de politie te stappen.
– Twintig passagiers zijn licht gewond geraakt toen een bus gisteren in Si Sa Ket van de weg afraakte en kantelde. De chauffeur was in slaap gevallen. Reddingswerkers haastten zich om de passagiers te bevrijden uit angst dat de brandstof CNG (compressed natural gas, aardgas) zou exploderen.
– De provincies Phrae en Lampang dreigen te gaan kampen met droogte omdat er nog maar weinig water door de Yom rivier stroomt. Op sommige plaatsen is de rivier al drooggevallen. Tien districten in Lampang zijn uitgeroepen tot drought-hit gebied. Vorig jaar stroomde de rivier over.

‘Ik was niet dronken, ik had gedronken’
26 februari – Was vice-minister-president Chalerm Yubamrung dronken toen hij vrijdag in het parlement tekeer ging tegen oppositieleider Abhisit? Zelf zegt hij 1 à 2 glaasjes te hebben gedronken op een huwelijksreceptie, maar volgens parlementslid Rangsima Rodrasamee (Democraten), die hem tijdens de vergadering daarop aansprak, was hij wel degelijk dronken. Ze noemt zijn gedrag uitermate schadelijk voor de goede reputatie van alle parlementsleden.

‘Zijn gezicht was rood, hij had moeite om rechtop te blijven staan en sprak met dubbele tong’, zegt ze. Bovendien moest parlementslid Anant Sriphan (Pheu Thai), die samen met Chalerm had gedronken, door twee personen ondersteund worden omdat hij niet kon lopen.
Rangsima gaat de kamervoorzitter volgende week vragen de ethische commissie toe te staan een onderzoek in te stellen.Ze zal hem ook oproepen maatregelen te nemen om een herhaling te voorkomen, door bijvoorbeeld een alcoholmeter bij de ingang van de vergaderzaal te installeren.
Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit beschuldigt de Democraten van een mug een olifant te maken. ‘He didn’t look drunk to me. I was there near him and didn’t smell any alcohol on him.’ Premier Yingluck, zoals vaker, weigerde commentaar.
Vrijdag eindigde een tweedaags debat van 32 uur over drie voorstellen tot wijziging van de grondwet. Ze werden met ruime meerderheid aangenomen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Prijs Thais fast food rijst de pan uit
26 februari – Het ministerie van Handel is van plan een prijsmaatregel uit te vaardigen voor khao kaeng, de Thaise variant van fast food, bestaande uit rijst plus één gerecht. Consumenten hebben geklaagd dat de prijs daarvan de laatste tijd scherp gestegen is. Op sommige plaatsen moet 40 tot 50 baht worden neergeteld tegen 30 baht eerder. Het ministerie wil de prijs van 10 combinaties bevriezen op 25 tot 30 baht.

Behalve de prijsmaatregel gaat de regering ook het zogeheten Blue Flag programma toepassen. Dit programma werd in 1995 door het ministerie van Handel geïntroduceerd. Artikelen worden via dit programma tegen gereduceerde prijs verkocht. Wanneer Blue Flag-winkels khao kaeng gaan verkopen, verwacht premier Yingluck dat de straatverkopers hun prijs wel zullen moeten laten zakken.
Yingluck bracht zaterdag een bezoek aan de Min Buri markt om de voedselprijzen te controleren. Haar wekelijks radiopraatje kwam ook daar vandaan.

Kort nieuws
– Elk slachtoffer van de politieke onrust in 2010 ontvangt binnen drie maanden de door de regering beloofde compensatie van 7,5 miljoen baht. Deze verzekering gaf voormalig premier Thaksin via Skype de circa 50.000 roodhemden, die gisteren feestvierden in Bonanza Khao Yai (Nakhon Ratchasima). Ook zal hij proberen roodhemden die nog gevangen zitten, vrij te krijgen op borgtocht.
– Premier Yingluck is vol vertrouwen dat Thailand dit jaar een watersnood zoals vorig jaar bespaard blijft. Dit zei ze tijdens haar wekelijks radiopraatje op zaterdag. Yingluck beloofde dat de regering de adviezen die de koning vrijdag tijdens een gesprek met het Strategic Formulation Committee for Water Resources Management gaf, zal opvolgen. De koning adviseerde bossen te conserveren, strenge maatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor illegale ontbossing en bergingsgebieden aan te leggen bij Khlong Mahachai in de provincie Samut Sakhon.
Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is van plan volgend jaar 80 miljoen jonge boompjes te planten in nationale parken en wildreservaten als reactie op de suggesties van de koning. Op 4 miljoen rai worden pradu (Birmese palissander), son sam bai (pinus kesiya) en tako (ebbehout) geplant.
– Thaise rechtbanken hebben systematisch roodhemden die betrokken waren bij de ongeregeldheden van 2009 en 2010 en beschuldigd zijn van majesteitsschennis, borgtocht geweigerd. Dit zegt Brad Adams, directeur Azië van Human Rights Watch, een in New York gevestigde organisatie. In 12 gevallen werd borgtocht geweigerd aan leden van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) terwijl in juli 2010 wel een geeldhemdleider op borgtocht werd vrijgelaten.
Adams wijst er nog eens op dat voor de militaire coup van september 2006 zelden personen voor majesteitsschennis werden vervolgd. Sindsdien is het aantal zaken sterk gestegen, voornamelijk gericht op volgelingen van Thaksin, die kritiek hebben op het establishment. Volgens critici wordt de wet misbruikt, maar zowel regering als oppositie weigeren de wetgeving te veranderen. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Bij een brand in een warenhuis donderdagnacht in de provincie Trang is de 74-eigenaar, die op de tweede verdieping lag te slapen, om het leven gekomen. De brandweer had drie uur nodig om het vuur de baas te worden. Een grote hoeveelheid ontbrandbare producten zoals vuurwerk en plastic zakken die op de begane grond lagen, maakten de bestrijding lastig. De schade bedraagt 10 miljoen baht.
– Naar een apotheker van het Udon Thani ziekenhuis wordt onderzoek gedaan. Hij zou 65.000 grieppillen die pseudoephedrine bevatten, het ziekenhuis hebben uitgesmokkeld. Deze stof wordt gebruikt bij de productie van drugs. De man is overgeplaats nadat hij bekend zou hebben dat hij vijf keer grieppillen gesmokkeld had en aan een andere persoon had verkocht.
– De politie heeft een 17-jarig meisje aangehouden dat methamphetamine verkocht in het district Bang Phli (Samut Prakan). Zeven pillen had ze in haar vagina verstopt, drie in haar bh en vier in haar tas. Ze verkocht de pillen voor 170 baht per stuk.
– De eigenaar van het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi zegt 19 olifanten legaal te hebben verworven alhoewel ze niet overeenkomen met de beschrijving op hun identiteitsdocumenten. Hij ontkent de beschuldiging dat hij in het wild levende olifanten had gekocht en gelegaliseerd door documenten te gebruiken van gedomesticeerde olifanten. De autoriteiten zijn van plan de dieren dinsdag in beslag te nemen.
– Zeven achtereenvolgende dagen lijden de nooordelijke provincies nu al onder een dichte nevel, die erger is dan de nevelcrisis 5 jaar geleden. De getroffen provincies zijn Chiang Rai, Chiang Mai, Lamphun, Lampang, Nan, Phrae en Phayao. Mae Hong Son is de enige provincie waar het niveau van stofdeeltjes in de lucht de veiligheidsnorm niet overschrijdt. De hoogste concentratie is gemeten in het district Muang in Phayao, Muang in Phrae, Mae Moh in Lampang en Muang in Lamphun. De zichtbaarheid in Lampang bedraagt 10 meter; bijna de hele dag is de straatverlichting aan.
De nevel wordt veroorzaakt door het verbranden van restanten van gewassen. De boeren in de noordelijke provincies blijven dit doen om hun land geschikt te maken voor het volgende plantseizoen. Ook in bossen worden vuurtjes aangelegd. De autoriteiten schrijven de nevel ook toe aan bosbranden in Myanmar en de grote brand donderdag in het vluchtelingenkamp Um-Piam. Daarbij werden de bamboehutten van 5.000 vluchtelingen in de as gelegd.

Koning maakt zich zorgen over ontbossing
25 februari – Koning Bhumibol maakt zich zorgen over ontbossing en de gevolgen die dat heeft (gehad) voor overstromingen. Hij roept de regering op streng op te treden tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn en ‘hebzuchtige’ ambtenaren die hun oog dichtknijpen bij illegale ontbossing.

De koning zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met premier Yingluck en het Strategic Formulation Committee for Water Resource Management. De commissie presenteerde haar plannen die herhaling van de overstromingen van vorig jaar moeten voorkomen.
De koning adviseerde het aanplanten van bossen met zowel snel als langzaam groeiende bomen. Langzaam groeiende bomen wortelen diep, wat grondverschuiving voorkomt.
De koning wordt algemeen erkend als expert op het gebied van watermanagement. In het verleden heeft hij verschillende projecten gestimuleerd, die tot doel hebben overstromingen te voorkomen, zoals de aanleg van kaem ling (monkey cheeks), kleine bergingsgebieden.

Dronken (?) Chalerm hield maar niet op
25 februari – ‘Bent u dronken? Ik ruik alcohol.’ De parlementaire behandeling van drie voorstellen tot wijziging van de grondwet kreeg gisteren een grimmig karakter toen vice-minister-president Chalerm Yubamrung maar bleef doorgaan een tirade af te steken tegen oppositieleider Abhisit, wat een Democratisch parlementslid de vraag ontlokte of hij wellicht te diep in het glaasje had gekeken. Toen Chalerm maar niet ophield, schorste de voorzitter de vergadering 5 minuten.

Gisteren bogen Huis van Afgevaardigden en Senaat zich in een gezamenlijke 2-daagse vergadering over voorstellen van de regering, regeringspartij Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana om artikel 291 van de grondwet te wijzigen, zodat een assemblee van burgers kan worden gevormd. Die assemblee krijgt als taak de grondwet van 2007 te herschrijven, waarna de bevolking zich er in een referendum over mag uitspreken.
Oppositiepartij Democraten maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van de assemblee, die gaat bestaan uit 1 vertegenwoordiger per provincie (totaal 77) en 22 experts. ‘I doubt they will be free from political interference. Politicians aren’t barred from applying for a seat on the CDA (assemblee)’, aldus Akhom Engchuan.
Gothom Arya, directeur van het Research Centre for Peace Building van de Mahidol universiteit, stelt voor om de leden van de assemblee te verbieden de komende 5 jaar een politieke functie te bekleden. Hij heeft het voorstel gedeponeerd bij de kamervoorzitter. Gothom wil ermee voorkomen dat leden de assemblee als springplank naar een politieke functie gebruiken. Hij vindt ook dat de assemblee uit 150 tot 200 leden moet bestaan, waarbij elke provincie een aantal leden levert gebaseerd op het aantal inwoners. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws
– De 46 kernleden en –leiders van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), die worden vervolgd wegens de bezetting van de vliegvelden Don Mueang en Suvarnabhumi in 2008, worden vrijdag op het politiebureau verwacht om aanvullende telasteleggingen in ontvangst te nemen. Ze worden beschuldigd van leidinggeven aan een illegale bijeenkomst van 10 personen of meer, overtreding van de noodverordening en beschadiging van eigendommen van de luchthavens.
Politieke waarnemers vinden het veelzeggend dat het kantoor van de Special Public Prosecutors de aanvullende beschuldigingen bekendmaakte, nadat het PAD deze week met rally’s en juridische actie had gedreigd indien de regering bij haar voornemen blijft de grondwet te veranderen.
– De ministers van ICT en Science and Technology zijn genomineerd om volgend jaar een gooi te doen naar het gouverneurschap van Bangkok. De hoofdstad is nu stevig in handen van oppositiepartij Democraten.
– De politie heeft een tweede motorfiets gevonden die eigendom is van een van de Iraanse verdachten. Motortaxibestuurders hadden de politie gewaarschuwd dat de motorfiets al sinds de explosies ongebruikt stond aan het begin van Soi Boonyu (district Din Daeng).
De Iraanse ambassade heeft inmiddels bevestigd dat de aangehouden verdachten Iraniërs zijn. Maar ze hebben geen banden met de Iraanse regering of organisaties in Iran, aldus een woordvoerder van de ambassade.
– Tijdens de ongeregeldheden in 2010 gebruikte het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand, een overzicht met namen van mensen die de monarchie omver wilden werpen. Maar wie stelde dat overzicht samen? Het Department of Special Investigation deed er onderzoek naar, maar komt er niet uit. Zelfs de toenmalige CRES-voorzitter zegt niet te weten wie precies het overzicht heeft opgesteld. De DSI overweegt nu het onderzoek te staken. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Zou de marine dan toch eindelijk in het bezit komen van onderzeeërs? Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) gaat het marinevoorstel om 4 tweedehands Duitse duikboten te kopen (kosten 5,5 miljard baht) voorleggen aan het kabinet. Het wordt een race tegen de klok, want Duitsland heeft Thailand tot eind deze maand de tijd gegeven een beslissing te nemen. Daarna zijn er andere kapers op de kust. Oorspronkelijk waren zes duikboten in de aanbieding, maar twee gingen al naar Colombia. De minister nam gisteren voor het eerst een kijkje bij de marine.
– Sikorsky Aircraft Corp heeft deze week demonstratievluchten met de S-92 helicopter boven Bangkok gemaakt. Het bedrijf wil de helicopter graag aan de Thaise luchtmacht verkopen, die volgende week de inschrijving opent voor de aanschaf van 16 helicopters. De S-92 kost $20-24 miljoen, afhankelijk van de uitrusting. Het Thaise leger beschikt al over enkele Sikorsky’s.
– Ruzie over je geblokkeerde oprijlaan? Pak je geweer en schiet de lastpakken die hun pickup truck er parkeren, dood. In Chon Buri vond een echtpaar de dood en twee personen, waaronder de man die verhaal kwam halen, werden gewond bij zo’n ruzie.
– De echtgenote van een bekende tv-presentator wordt vervolgd omdat ze een stuk land van 713 rai aan de bovenloop van de Mae Taeng rivier in een beschermd bosgebied en wildreservaat in bezit heeft. Delen van het land zijn bewerkt om er koffie te verbouwen en een deel is bestemd voor bebouwing. Ook het dorpshoofd dat het land heeft verkocht, wordt vervolgd. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Een winkel, eigendom van een echtpaar dat de protesten leidt tegen een transporteur van aarde, is donderdagnacht bestookt met een granaat. Het echtpaar was de afgelopen weken al tweemaal telefonisch met de dood bedreigd.
– Het Thai Patriots Network verzet zich tegen de stationering van Indonesche waarnemers aan de grens met Cambodja. Volgens het netwerk ondermijnt die Thailands souvereiniteit. Gisteren overhandigden 20 activisten een brief aan de Indonesische ambassade met haar standpunt. Stationering van Indonesische waarnemers aan de grens is in februari 2011 tijdens een vergadering van Asean-ministers afgesproken en bevestigd door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Elektrische bedrading, transformatoren en andere spullen ter waarde van 25 miljoen baht zijn vorig jaar op wegen en snelwegen door het hele land gestolen, aldus de Highways Department. De meeste spullen verdwenen in Bangkok, Chon Buri en Lop Buri.
– Meer dan duizend bamboehutten zijn donderdag in het vluchtelingenkamp Um-Piam in vlammen opgegaan. Um-Piam is het op een na grootste vluchtelingenkamp langs de grens van Thailand en Myanmar. Het biedt onderdak aan 12.000 voornamelijk Karen vluchtelingen. Een jongen wordt vermist.

Lange weg naar nieuwe grondwet begonnen
24 september – De parlementaire behandeling over de wijziging van de grondwet is gisteren begonnen. Opnieuw verweet oppositiepartij Democraten regeringspartij Pheu Thai de grondwet te willen veranderen met als enig doel de weg te effenen voor de terugkeer van oud-premier Thaksin, die gevlucht is nadat hij tot 2 jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

Als eerste komen drie voorstellen aan de orde, ingediend door het kabinet, Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana. Drie andere voorstellen, ingediend door burgergroepen, worden later besproken wanneer de ondersteunende handtekeningen zijn gecontroleerd.
In grote lijnen komen alle zes voorstellen op hetzelfde neer. Ingesteld wordt een assemblee van burgers die de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, onder de loupe gaat nemen en voorstellen tot wijziging doet. Deze worden in een referendum aan de bevolking voorgelegd. Het parlement komt er in alle gevallen niet aan te pas. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Zorgen over nieuwe overstromingen blijven
24 september – Captains of industry zijn voorzichtig optimistisch over het regeringsbeleid om overstromingen zoals vorig jaar te voorkomen. Niettemin blijven ze zich zorgen maken over de mogelijkheid van nieuwe overstromingen. Deze geluiden waren gisteren te horen op een conferentie, georganiseerd door Bangkok Post.
Kan Trakulhoon, president van de Siam Cement Group, waarschuwde de autoriteiten dat ze nog maar drie tot zes maanden de tijd hebben om hun plannen uit te voeren en het vertrouwen van investeerders te herwinnen. Een duidelijke tijdsplanning is nodig, zei hij, en transparantie bij de nieuwe investeringen is van het hoogste belang. ‘Corruption is a major concern. It is not just in the interest of the private sector, but for everyone to stop it.’

Vice-minister-president en minister van Financiën Kittiratt Na-Ranong hield een pleidooi voor een nieuwe mentaliteit en hervorming. ‘If we continue to do as before, the the result will be the same.’ Hij wees erop dat er al sinds 1999 watermanagementplannen zijn gemaakt. Maar deze plannen en de plannen die eerder werden gemaakt, liggen te verstoffen in een lade. ‘We see problems, but lack urgency in addressing them. […] The biggest obstacle to our development is how we think.’

Kort nieuws
– Een grote hoeveelheid granaten en zware artillerie is drie maanden geleden in Surin gevonden. Ze waren onder struiken verstopt tussen winkelpanden in het district Prasart. De Department of Special Investigation maakte de vondst pas gisteren bekend om informatie te ontlokken over de personen die de wapens verborgen. Gevonden werden 36 RPG-7 granaten, 36 RPG-7 lanceerders, 64 60mm raketten, 144 40mm raketten en 1.437 patronen met .88 ammunitie.

– Bij een inval in het dierenverblijf van de Wildlife Friends Foundation Thailand in Petchaburi heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation 103 dieren inbeslaggenomen. Volgens de dienst beschikt de stichting niet over de vereiste documenten voor deze dieren, maar de stichting zegt dat ze niet voldoende tijd had gekregen om die uit te printen.
Volgens WFFT-oprichter Edwin Wiek probeert de dienst hem te intimideren omdat hij bepaalde politici, parkwachters, politie en zakenlui beschuldigd heeft van het stropen van olifanten en een cover-up operatie over de dood van zes olifanten in de nationale parken Kaeng Krachan en Kui Buri. Wiek ligt al 11 jaar overhoop met Wildlife. Hij werd twee keer eerder gearresteerd.
– De politie is op zoek naar de man die de stickers met het woord ‘Sejeal’ op elektriciteitspalen en borden heeft geplakt. Een bewakingscamera van een bank in Sukhumvit betrapte de man toen hij een sticker opplakte. De stickers zijn gevonden langs de Ratchadiphisek Road, bij de Asoke Montri intersection, langs Rama IV Road in Klong Toey en bij het Din Daeng driewegen kruispunt. De Israëlische ambassade is gevestigd in de Ocean Tower II, vlakbij de eerste twee lokaties met stickers.
De politie brengt de stickers in verband met de Iraniërs, die van plan zouden zijn geweest aanslagen op Israëlische diplomaten te plegen. Hun plannen gingen echter niet door toen explosieven voortijdig in hun woning ontploften. Twee verdachten zijn in Thailand aangehouden, een derde in Maleisië. Het woord Sejeal wordt door Teheran gebruikt om projectielen mee aan te duiden. 
Minister Sukumpol Suwannatat (Defensie) vindt dat media niet zoveel aandacht moeten schenken aan de ontploffingen, omdat het toerisme daarvan nadeel zou kunnen ondervinden.
– Een leraar geeft zijn leerlingen van Matthayomsuksa 4 (Grade 10) opdracht een essay te schrijven over de compensatiebetalingen aan roodhemden en die te vergelijken met de betalingen aan troepen in het Zuiden. Bedoeling van de opdracht was de leerlingen te testen op hun analytische vermogens.
Foute boel! De opdracht heeft de woede gewekt van roodhemden die zijn overplaatsing eisen. De directeur van de school heeft de man inmiddels gekapitteld. Volgens hem leidt de leraar aan stress. De roodhemden hebben ook de onderwijsautoriteiten gevraagd een onderzoek in te stellen.
– Uncle SMS is een vluchtrisico. Daarom weigerde het hooggerechtshof gisteren de 61-man vrij te laten op borgtocht. Ampon Tangnoppakul is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 4 sms-jes die hij verstuurd zou hebben en beledigend waren voor het koninsghuis. Ampon’s advocaat gaat in beroep bij de Supreme Court. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Laaggelegen provincies zoals Bangkok, Samut Prakan en Samut Sakhon kunnen tegen overstromingen vanuit zee worden beschermd door een 90 kilometer lange dijk. Deze suggestie doet Smith Dharmasaroja, voormalig hoofd van de Meteorologische Dienst en nu lid van het Strategic Committee for Water Resources Management. De dijk zou tussen Chachoengsao en Cha-Am in de Golf van Thailand moeten worden aangelegd.
– De politie heeft 12 geldlopers die werkten voor een geldwoekeraar in Nonthaburi aangehouden. Klanten die moeite hadden met terugbetaling, hadden bij de politie geklaagd dat ze geïntimideerd werden. De desbetreffende geldwoekeraar rekent 20 procent rente per dag.
– Geologen hebben in Phangnga een spleet met een lengte van 2 kilometer op een berg geïnspecteerd. Dorpelingen maken zich zorgen over de spleet, die 1 meter breed en 20 meter diep is, omdat het gebied ook getroffen is door een serie kleine aardbevingen. Dinsdag werd het gebied getroffen door een aardbeving van 2,7 op de schaal van Richter.
– De regering heeft een commissie in het leven geroepen die de nevelproblemen in de noordelijke provincies te lijf moet gaan. De situatie is nog steeds kritiek. In Chiang Mai hebben de autoriteiten water in de lucht gesproeid, maar dit had geen enkel effect. Het niveau stofdeeltjes in de lucht in het district Mae Sai (Chiang Rai) overschrijdt de veiligheidsnorm. Ook in Lampang is het niveau hoog. Dikke mist zorgde op de luchthaven van Lampang gisteren voor vertraagde aankomsten van binnenlandse vluchten. Vluchten van Bangkok naar Mae Sot worden omgeleid naar Phitsanulok.
– Premier Yingluck heeft vier parlementsleden van oppositiepartij Democraten beschuldigd van smaad wegens hun opmerkingen over haar bezoek aan het Four Seasons hotel. Bij de politie van Lumpini is aangifte gedaan. Yingluck heeft op haar Facebookpagina haar bezoek verdedigd. Ze sprak in het hotel met zakenlui over economische en andere problemen. Volgens Yingluck is er niet gepraat over privézaken, onteigening van land voor waterwegen en uitstel van grondtaxaties: allemaal zaken die individuen zouden kunnen bevoordelen.

Hof geeft groene licht voor kabinetsbesluiten
23 februari – Twee uitvoeringsbesluiten van het kabinet hebben het groene licht gekregen van het Constitutionele Hof. Ze zijn  niet in strijd met de grondwet. Oppositiepartij Democraten die om een uitspraak had gevraagd, legt zich neer bij het vonnis, maar zal de uitvoering nauwgezet in de gaten blijven houden.

Eén besluit betreft leningen tot een totaal van 350 miljard baht voor watermanagement projecten. De negen rechters oordeelden unaniem dat het besluit een urgent karakter heeft, wat volgens artikel 184 van de grondwet een voorwaarde is voor een uitvoeringsbesluit.
Het andere besluit betreft het overhevelen van de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht (een overblijfsel van de financiële crisis van 1997) van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand. Zeven van de negen rechters steunden het besluit met als argument dat beide besluiten complementair zijn. Immers, nu de rentebetaling op de FIDF-schuld niet meer op ’s rijks begroting drukt, ontstaat financiële ruimte voor nieuwe leningen.
Het bedrijfsleven heeft positief gereageerd op de uitspraak van het Hof. Wel bestaan er zorgen of de projecten die in de pijplijn zitten, op tijd en ‘with transparency’ worden uitgevoerd, aldus Pornsil Patchritanakul, vice-secretaris-generaal van de Board of Trade of Thailand. [Lees: Zonder dat er corruptie in het spel is.] (Zie pagina FIDF)

Zijn banktegoeden nog wel goed verzekerd?, wil Korn weten.
23 februari – Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, wil van de regering weten wat ze van plan is om de banktegoeden van klanten te garanderen. De tegoeden zijn verzekerd door het Deposit Protection Agency (DPA), dat tot nu toe gefinancierd werd door een heffing van 0,4 procent op de banktegoeden van commerciële banken.

Dat percentage wordt verhoogd naar 0,47 procent, maar slechts 0,01 procent gaat naar het DPA. De Bank of Thailand (BoT) gebruikt de rest van de heffing, 0,46 procent, voor de rentebetaling op de FIDF-schuld die door de regering is overgeheveld van het ministerie van Financiën naar de BoT. Afhankelijk van de rentestand moet jaarlijks 45 tot 65 miljard rente worden betaald.
De FIDF-schuld is een overblijfsel van de financiële crisis van 1997 en bestaat uit verplichtingen aangegaan ter ondersteuning destijds van noodlijdende banken en financiële instellingen. De schuld is ondergebracht in het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een zelfstandig onderdeel van de Bank of Thailand. Voor aflossing van de hoofdsom was de bank al verantwoordelijk. (Zie pagina FIDF)

RID-hoofd weggepromoveerd
23 februari – De secretaris-generaal van het Royal Irrigation Department is weggepromoveerd naar de post van adjunct-permanent secretaris van het ministerie van Landbouw, een functie die algemeen wordt beschouwd als een inactieve post. Chalit Damrongsak zou tijdens de overstromingen van vorig jaar verkeerde voorspellingen hebben gedaan en toegelaten hebben dat er te veel water in de stuwmeren stond, wat de ernst van de overstromingen heeft verergerd. Zijn post wordt ingenomen door de huidige adjunct-secretaris.

Nattawut Saikuar, vice-minister van Landbouw, ontkent echter dat Chalit gestraft is. ‘Hij heeft als hoofd van de irrigatie-afdeling zijn best gedaan en verdient het om nu naar een hogere positie te worden gepromoveerd.’ Premier Yingluck, die gisteren met haar kabinet vergaderde in Udon Thani, weigerde commentaar te geven.
Het is algemeen bekend dat regeringspartij Pheu Thai een sterkere greep op het ministerie van Landbouw wil krijgen, dat nu in handen is van coalitiepartij Chartthaipattana. Met landbouw kunnen stemmen worden gescoord. Met dat doel werd roodhemdleider Nattawut Saikuar vorige maand op de post van vice-minister benoemd.

Kort nieuws
– De politie breekt haar hoofd over de stickers met het woord ‘Sejeal’ die op palen en borden langs de Duang Phithak weg in Klong Toey (Bangkok) zijn geplakt, gevonden zijn in een huis dat was gehuurd door de Iraniërs en eentje onder de zitting van een motorfiets. Eerder dacht de politie dat ze lokaties voor bomaanslagen aangaven c.q. ontsnappingsroutes. De desbetreffende weg zou gekozen zijn omdat Israëlische diplomaten er gebruik van maken op weg naar de ambassade.
Syedsulaiman Husaini, leider van de Sh’ite in Thailand, noemt de suggesties van de politie onzin omdat er overal in het gebied bewakingscamera’s hangen. Mogelijk waren de stickers bedoeld, zegt hij, om de Thais-Iraanse betrekking te schaden. Teheran noemt haar projectielen Sejeal, wat vuurstenen zijn die voorkomen in een verhaal in de Koran.
– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives krijgt op haar kop van Yanyong Phuangrach, permanent secretaris van het ministerie van Landbouw, omdat ze boeren en molenaars heeft gewaarschuwd niet tweemaal dezelfde rijst aan te bieden voor het hypotheeksysteem van de overheid.  Volgens Yanyong heeft de bank zich daarmee niet te bemoeien, ze moet rekeningen voor boeren openen en betalingen doen. Basta. Het ministerie heeft een commissie gevormd die de beschuldigingen onderzoekt. Het zou gaan om klachten van geringe betekenis. (Zie pagina Rijst)
– Regering, denk nog eens goed na over het herintroduceren van een eigen bijdrage van 30 baht voor patiënten die een ziekenhuis bezoeken. Dit pleidooi werd gisteren gehouden tijdens een forum, georganiseerd door de Thai Journalists Association. Volgens de tegenstanders mist de bewering van de regering over financiële tekorten van overheidsziekenhuizen elke grond. Een eigen bijdrage zou nodig zijn omdat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op de gezondheidzorg.
Maar volgens Usawadee Maleewong, freelance researcher, verkeren de ziekenhuizen in financiële moeilijkheden omdat de drie financieringsbronnen niet goed worden beheerd. Usawadee noemde het onredelijk om de financiële last naar patiënten te schuiven, die verzekerd zijn via het Universal Healthcare Coverage (UC). ‘Die patiënten zijn arm en kwetsbaar’, zei zij.
Van de 834 overheidsziekenhuizen hebben 495 financiële problemen. Tussen 2007 en 2011 stegen de kosten voor overwerk met 30 tot 40 procent. Tegelijkertijd daalden de uitgaven voor medicijnen en medische apparatuur. Uit een onderzoek van de Foundation of Consumers is gebleken dat in Bangkok in- en outpatients, die vallen onder de UC-verzekering, respectievelijk 263 en 174 baht kwijt zijn aan reiskosten, maaltijden en diverse kosten. Het gaat meestal om mensen met een minimumloon, ouderen en werklozen.
– Na lange tijd roeren de geelhemden zich weer eens. De People’s Alliance for Democracy (PAD) dreigt met juridische actie en massarally’s wanneer de regering haar voornemen doorzet om de grondwet te wijzigen. Volgens de PAD is het doel van de operatie om voortvluchtig premier Thaksin te rehabiliteren en de eigen machtspositie te consolideren. PAD en toevalligerwijs een groep van 50 senatoren, die zich tegen de grondwetwijziging verzet, hielden gisteren persconferenties, waarop ze hun standpunt uiteen zetten. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Vier rangers zijn gisterochtend gewond geraakt en de pickup truck waarin ze zaten, werd beschadigd, toen een bom bij een brug in het district Cho Airong (Narathiwat) ontplofte. De bom sloeg een krater van 1 meter diep en 2 meter breed. Bij onderzoek werd een draad gevonden die leidde naar een andere bom in een brandblusapparaat, maar die werd tijdig onschadelijk gemaakt.
Ook gisteren werd een dorps defence volunteer in het district Nong Chik (Pattani) ernstig gewond toen hij door de duopassagier van een passerende motorfietser werd beschoten.
In Yala doorzochten politieagenten en soldaten een schuilplaats in een grot van de Khao Yala berg. Ze vonden gedroogd voedsel, instand noodles, tenten, kleding en zonnecellen.
– Twee voormalige leidinggevenden van Picnic Corp zijn door het hooggerechtshof tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens boekhoudfraude en gerommel met effecten. Ze verdienden daarmee 400 miljoen baht. Twintig anderen – acht personen en 12 bedrijven waaronder Picnic Corp – zijn eerder voor de boekhoudfraude vervolgd. De South Bangkok Criminal Court sprak hen in december 2007 vrij wegens gebrek aan bewijs, maar het hooggerechtshof deelde gevangenisstraffen van 5 jaar en boetes aan de bedrijven uit.
– Het kabinet, gisteren in vergadering bijeen in Udon Thani, gaat in principe akkoord met investeringsprojecten ter waarde van 620 miljard baht in het Noordoosten. Ze behelzen onder meer de aanleg van een hogesnelheidslijn, een nieuwe spoorwegverbinding, reparaties aan twee snelwegen, een watermanagementproject en een haalbaarheidsstudie naar de aanleg van een kabelbaan.
– Vier personen zijn 24 uur in hongerstaking gegaan uit protest tegen de detentie van  roodhemdsupporter Surachai Danwattananusorn, die nu al een jaar in voorarrest zit. Ze eisen ook dat verdachten die beschuldigd zijn van majesteitsschennis, op borgtocht worden vrijgelaten. Tegen Surachai lopen drie zaken, waarvan twee dinsdag worden behandeld door de Ratchadaphisek Criminal Court. Volgens Surachai’s echtgenote, die de hongerstaking leidde, leidt haar man aan diabetes en hogebloeddruk. Het afgelopen jaar zijn de rubberbomen en boomgaard van de familie in Nakhon Si Thammarat overstroomd en vernield , waardoor de belangrijkste bron van inkomsten is weggevallen. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Het kabinet gaat in principe akkoord met de aanleg van een kabelbaan in nationaal park Phu Kradung (Loei), maar laat de uiteindelijke beslissing afhangen van een nadere studie naar de ecologische gevolgen en de wensen van de bevolking. Milieuactivisten verzetten zich tegen de kabelbaan, omdat die negatieve gevolgen zou hebben voor de ecologie. Phu Kradung is een populair park voor trekking. Een kabelbaan zou ook de dragers in hun portemonnee treffen.
– Een 43-jarige vrouw uit Chiang Rai, die kans had gezien zo’n 28 personen meer dan 24 miljoen baht afhandig te maken, is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De slachtoffers investeerden in een bedrijf dat leningen verstrekte. Ze zouden 3 tot 10 procent rente per week ontvangen. De vrouw moet het geld met een rente van 7 procent terugbetalen.
– De verdacht uitziende voorwerpen, die scouts op veldtrip in Ayutthaya in het toerismekantoor van het district Phra Nakhon Si Ayutthaya zagen, bleken zelfgefabriceerde bommen te zijn. Gelukkig kwamen de scouts er niet aan, maar ze waarschuwden hun leiders. De explosievenopruimingsdienst maakte de bommen onschadelijk, nadat het gebouw was ontruimd. De politie denkt dat de bommen zijn geplaatst door leerlingen van een technisch college die studenten van een rivaliserende school wilden aanvallen.
– Zes personen zijn in Songkhla om het leven gekomen toen de auto waarin ze zaten tegen een boom botste en in een sloot terechtkwam. Het gezelschap was uitgeweest in Hat Yai. De politie vermoedt dat de bestuurder in slaap is gevallen.
– Tijdens een inval in een huis in Ratchaburi heeft de politie een drugsverdachte doodgeschoten. De politie vond in de woning twee geweren, kogels, methamphetamine pillen en ice.
In Chiang Rai heeft de politie drie arrestaties verricht en 56.000 methamphetamine pillen en 1 kilo ice met een straatwaarde van 500 miljoen baht inbeslaggenomen. Twee andere drugsverdachten werden later gearresteerd.
– Dusit Zoo liet gisteren een tao huato zien, een zeldzaam soort schildpad met een groot hoofd dat hij niet kan intrekken. Het dier heeft een bek met een haak en een sterke onderkaak.

Ombudsman duikt in hotelaffaire
22 februari – Wat voor belangrijks had premier Yingluck te bespreken dat ze daarvoor een parlementsvergadering liet lopen? En waarom sprak ze op 7 februari met enkele zakenlieden in het Four Seasons hotel en niet in het Government House? Na de Democraten heeft nu ook de Ombudsman zich op de controversiële bijeenkomst gestort. Hij zegt dat de ontmoeting zorgen oproept over haar ethiek.

De Ombudsman duikt in de zaak op verzoek van de Green Political Group. Die heeft gevraagd onderzoek te doen naar het gebruik van diensttijd door de premier voor wat de groep beschouwt als privézaken, iets waarover de bevolking nog steeds niet is ingelicht. Tot nu toe is alleen bekend dat vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong en de president van projectonwikkelaar Sansiri aanwezig waren.
Oppositiepartij Democraten vertrouwt het allemaal niet, vooral omdat de Shinawatra familie eigenaar is van projectontwikkelaar SC Asset. Mogelijk was de bijeenkomst bedoeld om gebieden te zoeken die interessant zijn voor zakenlui omdat de regering er waterwegen wil aanleggen of ze wil gebruiken als bergingsgebied.
De Democraten vinden het ook verdacht dat de grondprijzen op basis van nieuwe grondtaxaties niet op 1 januari van kracht zijn geworden, maar na een verzoek van het Land Department pas zes maanden later ingaan. Gemiddeld stijgen de grondprijzen met 20 procent, alhoewel daarbij geen rekening is gehouden met de invloed van de overstromingen van vorig jaar.
In een poging te bewijzen dat er niets oneerbaars is gebeurd in het hotel, nam parlementslid Pracha Prasokdee (Pheu Thai) gisteren 60 verslaggevers mee naar het hotel om ze de verdieping te laten zien waar Yingluck had vergaderd. Maar verder dan de receptie kwamen ze niet. De desbetreffende verdieping was volgeboekt, aldus het hotel.

Met spanning wordt gewacht op uitspraak Hof
22 februari – Vandaag velt het Constitutionele Hof een belangrijk vonnis. Zijn twee uitvoeringsbesluiten die het kabinet heeft genomen in strijd met de grondwet? Volgens oppositiepartij Democraten, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, is dat geval. Artikel 184 van de grondwet schrijft immmers voor dat zulke besluiten alleen mogen genomen voor urgente beslissingen en dat zijn ze niet volgens de Democraten.

Het gaat om het besluit om 350 miljard baht te lenen voor watermanagementprojecten en de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht (een overblijfsel van de financiële crisis van 1997) door te schuiven van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand. Dat zou volgens het kabinet nodig zijn om ruimte op de begroting te scheppen voor die 350 miljard baht.
Wanneer het Hof de oppositie gelijk geeft (zelfs een bron binnen Pheu Thai gaat daarvan uit), zullen de besluiten als wetsontwerp worden voorgelegd aan het parlement. Die prodedure neemt circa drie maanden in beslag.
Update: Het Hof heeft met 7 tegen 2 stemmen besloten dat de besluiten niet in strijd zijn met de grondwet.

Kort nieuws 22 februari
– De 52 stickers die gevonden zijn op palen en borden langs de Duang Phithak Road in Klong Toey (Bangkok) duiden volgens de politie de ontsnappingsroute aan en niet de lokaties voor mogelijke bomaanslagen door de aangehouden Iraniërs, zoals de politie gisteren verklaarde. Op de stickers staat ‘Sejeaal’, een woord dat door Palestijnse strijders wordt gebruikt om raketten en mortieren mee aan te duiden, die op Israël worden afgevuurd.

De Israëlische ambassade heeft de politie gevraagd de beveiliging van de ambassade en de woningen van het personeel op te voeren. De lokale politie patrouilleert nu vaker bij de ambassade; de bewaking door de Special Branch Police is onlangs versterkt. Toeristische bestemmingen, kerken en synagoges worden ook extra bewaakt.
– De bewoners van Nakhon Sawan betwijfelen of nieuwe dijken kunnen voorkomen dat de stad weer onder water loopt. Vorig jaar stond het water gedurende 2 weken 2 meter hoog. De autoriteiten hebben hun hoop gevestigd op de aanleg van een dijk, 12 kilometer lang en 9 meter hoog, maar of die klaar is voor het begin van het regenseizoen, is nog maar de vraag. De aanleg kost 1,11 miljard baht.
– Tijdens een vuurgevecht met militaire rangers in het district Panare (Pattani) zijn drie vermeende militanten omgekomen. Drie rangers raakten gewond. Het gevecht ontstond toen zeven militanten vanuit een pickup truck het vuur openden op rangers die een politiepost aan het bouwen waren. Na het gevecht vluchtten de overige militanten te voet. De rangers namen 3 M16 geweren, een 9mm handwapen en een namaakbom in een gascilinder in beslag.
Tijdens een ander vuurgevecht in een bos in het district Si Sakhon (Narathiwat) is een 44-jarige militant omgekomen. Tegen hem liepen arrestatiebevelen wegens de moord op overheidsfunctionarissen. Eén ranger werd tijdens het vuurgevecht ernstig gewond.
In een rubberplantage in Narathiwat is het door kogels doorzeefde lichaam gevonden van een 53-jarige man, een voormalig kernlid van de sepataristische Pattani United Liberation Organisation. Volgens de politie had hij geweigerd zich aan te sluiten bij de Runda Kumpulan Kecil (RKK). Als represaillemaatregel zou hij gedood zijn. Maandag werd een kernlid van de RKK gedood.
Maandagavond werd in Pattani een 49-jarig dorpshoofd doodgeschoten, terwijl hij op de motorfiets op weg was naar huis.
– De gemeente Chiang Mai heeft tot vrijdag de tijd om 403.020 baht terug te geven aan de overheid en verslag uit te brengen over hulpgoederen die ontbreken. Volgens de Rekenkamer deelde de gemeente in 2010 vanwege het koude weer 27.120 van de 30.000 dekens uit en zijn 1.680 dekens foetsie. De dekens kostten 240 baht per stuk.
– De 4 maanden geleden geopende brug van Nakhon Phanom naar Tha Lheak in Laos wordt nog weinig door exporteurs gebruikt omdat vervoer over de brug meer kost dan vervoer over de Thai-Lao brug in Mukdahan. Dit komt omdat de brug niet profiteert van de lagere tarieven die de Greater Mekong Subregion overeenkomst biedt. Bedrijven in Nakhon Phanom hebben de regering gevraagd er iets aan te doen. Andere wensen zijn verbreding van de snelwegen in Laos naar Vietnam en langere openingstijden van de douane. De grenshandel via Nakhon Phanom was in de vier maanden dat de brug open was, goed voor 1 miljard baht.
– Stel het voor morgen geplande parlementaire debat over de grondwetwijziging uit. Dit pleidooi houdt de voorzitter van de Truth for Reconciliation Commission, een commissie die na de roodhemdrellen van vorig jaar is ingesteld. Het parlement zou volgens hem moeten wachten op verificatie van de handtekeningen, die vergezeld gaan van drie burgervoorstellen. Morgen worden de voorstellen van regering, regeringspartij Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana behandeld. Het controleren van de handtekeningen kan tussen de 90 en 120 dagen duren. De TRC-voorzitter vindt dat alle zes voorstellen tegelijk behandeld moeten worden. Alle voorstellen gaan uit van de vorming van een assemblee van burgers, die voorstellen gaat doen voor wijziging van de grondwet van 2007. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Het kabinet vergadert vandaag in Udon Thani. Een commissie maakt van de gelegenheid gebruik het kabinet om toestemming te vragen voor megaprojecten ter waarde van 600 miljard baht om het Noordoosten te ontwikkelen. De projecten behelzen onder andere de aanleg van een hogesnelheidslijn, een nieuwe spoorwegverbinding tussen Khon Kaen en Roi Et, een snelweg langs de Mekong en een kabelbaan in het nationaal park Phu Kradung.
– Een 25-jarige mannetjesolifant heeft in de provincie Nakhon Si Thammarat zijn mahout gedood.
– Wat moet je doen als je zin in seks hebt? Leerlingen van Mathayom 6 hebben bij het National Institute of Educational Testing Service geklaagd over vage en nonsens vragen en antwoorden bij het recente examen van Onet (Ordinary National Test). De leerlingen hadden bij de seksvraag de keuze uit: voetballen met je vrienden, met je familie praten, proberen te slapen, met een vriend van de andere sekse uitgaan, een vriend vragen naar de bioscoop te gaan.
– De seriemoordenaar met de bijnaam Jack the Ripper blijft veroordeeld tot levenslang, heeft het hooggerechtshof gisteren besloten. Somkid Phumphuang heeft 5 moorden op zijn geweten, die allemaal afzonderlijk berecht worden. Gisteren ging het om de moord van een 25-zangeres in 2005.
– Drie leden van een callcentre bende zijn gisteren aangehouden. Het lukte hen een vrouw 200.000 baht te laten overmaken naar hun bankrekening, nadat ze haar hadden wijsgemaak haar zoon te hebben gekidnapt. Van een kidnap was echter helemaal geen sprake. Vier leden van de bende zijn nog voortvluchtig.
– Het bericht dat de zes internationale vliegvelden in Thailand het doelwit zouden zijn van een terroristische aanslag, zoals eerder gepubliceerd, berust op een misverstand, aldus een politiewoordvoerder. Wel zijn er extra veiligheidsmaatregelen van kracht.
– Wordt het een Scopad, Huawei, TCL, ZTE of Lenovo tablet PC die alle schoolkinderen krijgen? Het redelijk onbekende bedrijf Scopad of China lijkt het regeringscontract in de wacht te gaan slepen. De tablet voldoet aan de eisen en kost met US$81 het minst. Het bedrijf zegt er 100.000 per maand te kunnen produceren. Als het een Scopad wordt, is het ervoor uitgetrokken budget voldoende om er 750.000 te kopen. Die gaan eind mei als eerste naar leerlingen van Prathom 1.
– Boeren en rijstmolenaar spannen samen en bieden dezelfde rijst tweemaal voor het hypotheeksysteem van de regering aan. De Bank for Agriculure and Agricultural Cooperatives heeft ze gewaarschuwd. Tot vorige week vrijdag is door 1,06 miljoen boeren 6,43 miljoen paddy gehypothekeerd. Via de BAAC is 107 miljard baht uitbetaald. De bank verwacht dat van de hoofdoogst uiteindelijk tot de einddatum van 29 febuiari 7,5 miljoen ton wordt aangeboden. De regering heeft besloten het systeem ook te laten gelden voor de tweede oogst, die in maart begint. (Zie pagina Rijst)

Ook Kittiratt was aanwezig bij geheime ontmoeting
21 februari – De continuing story hotelaffaire gaat maar door. Nu heeft vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong toegegeven dat ook hij aanwezig was bij het bezoek van premier Yingluck op 8 februari aan het Four Seasons hotel. Eerder liet de president van projectonwikkelaar Sansiri weten een van de zes à zeven personen te zijn met wie Yingluck had gesproken, die daarvoor een vergadering van het parlement liet lopen.

Volgens Kittiratt kozen de aanwezige zakenlui het hotel en niet het Government House als lokatie om uit de buurt te blijven van nieuwsgierige journalisten en omdat ze niet de indruk wilden wekken dat ze partij kiezen voor de regering.
Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zei gisteren dat de hotelontmoeting wellicht niet toevallig samenviel met een beslissing van de Treasury Department om de taxatie van grond zes maanden uit te stellen en het verschuiven van de deadline met een jaar voor het afdwingen van cityplanning voor 12 steden.
Oppositiepartij Democraten vertrouwt het allemaal niet. Ze dreigt een afzettingsprodecure te beginnen tegen Yingluck en gaat drie kamercommissies vragen onderzoek te doen, onder andere naar de relatie tussen Yingluck en Sansiri. Zijn er misschien voordeeltjes uitgedeeld in verband met watermanagement projecten, vragen de Democraten zich af.

Politie vindt stickers die op lokaties voor aanslagen lijken te duiden
21 februari – Langs de Duang Phithak Road in Khlong Toey (Bangkok) heeft de politie 42 stickers op palen en borden gevonden met het woord ‘Sejeal’. De politie vermoedt dat daarmee lokaties worden aangegeven voor bomaanslagen tegen Israëlische diplomaten. Zij reizen vaak over deze weg op weg naar de ambassade.

De sticker is ook gevonden in het huis aan Pridi 31, waar een ontploffing plaatsvond; een huis in Ramkhamhaeng dat door een van de Iraanse verdachten is gehuurd, en onder de zitting van een motorfiets die eigendom was van een Iraniër.
‘Sejeal stones’ is de term die Palestijnse guerilla’s gebruiken om hun raketten en mortieren mee aan te duiden, die ze op Israël afvuren. De term is ontleend aan een verhaal uit de Koran, waarin vogels ‘sejeal stones’ op een leger laten vallen dat van plan is Mohammed te doden.
Behalve de drie aangehouden Iraniërs (twee in Thailand, één in Maleisië) en de naar Iran vertrokken vrouw, die het huis aan Pridi 31 had gehuurd, heeft de politie nog twee andere verdachten in het vizier: een man die dienst deed als conciërge van de woning aan Pridi 31 (ook vertrokken naar Iran) en een man, over wie de politie nog geen mededelingen doet.

Kort nieuws 21 februari
– Een ambtelijke commissie die onderzoek deed naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft haar onderzoek bij gebrek aan informatie gestopt. Derhalve kan ook niet geadviseerd worden tegen Supoj disciplinaire maatregelen te nemen. Supoj, die is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier, zegt dat het van Yingluck afhangt of hij weer terug kan naar zijn oude post.
Uit de woning van Supoj werd in november een grote hoeveelheid geld (zeggen de aangehouden inbrekers), 18 miljoen baht (door de politie achterhaald) of 5 miljoen baht (zegt Supoj) gestolen. De inbrekers zeggen in de woning een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. Negen verdachten zijn aangehouden, drie zijn nog voortvluchtig.
Supoj kan overigens nog niet gerust ademhalen want de National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Anti-Money Laundering Office doen nog onderzoek naar hem. De NACC heeft 20 miljoen baht op diverse bankrekeningen van hem gevonden. (Zie pagina Supoj Saplom)
– De groei van het bruto binnenlands product is vorig jaar ingezakt naar 0,1 procent, aanzienlijk minder dan de 1 tot 1,4 procent waarmee analisten hadden rekening gehouden. Voor de overstromingen verwachtte de National Economic and Social Development Board een groei van 3,8 procent. Dit jaar wordt gerekend op 5,5 tot 6,5 procent.
Volgens de Wereldbank hebben de overstromingen een schade veroorzaakt van 1,4 biljoen baht: 630 miljard baht aan de industriële sector en de rest als gevolg van inkomstenderving.
– Niet 860.000 tablet PC’s maar 560.000 kunnen dit jaar worden uitgedeeld aan leerlingen van Prathom 1, omdat het ministerie van ICT nu rekening houdt met een stuksprijs van 3.100 baht en het budget 1,9 miljard baht bedraagt. Deze maand vinden onderhandelingen plaats tussen de Thaise en Chinese regering over de aankoop. Het ministerie van Onderwijs hoopt dat een lagere prijs kan worden bedongen. De minister van ICT verwacht op 23 mei met de uitgifte van de PC’s te kunnen beginnen. Ieder kind een tablet PC is een van de verkiezingsbeloftes van de huidige regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Onderwijs)
– De content op de tablet PC’s moet worden aangepast aan de school die ze gebruikt. Leerlingen op stedelijke scholen dienen andere content op hun PC geladen te krijgen dan leerlingen op het platteland. Dat is een van de conclusies die de Srinakharinwirot universiteit trekt na een proef op 5 scholen. De onderzoekers ontdekten ook dat de elektriciteitsvoorziening niet toereikend is wanneer alle Prathom 1 leerlingen een tablet krijgen. Het duurt 3 uur om de tablets volledig op te laden, waarna ze 2 uur kunnen worden gebruikt.
Gisteren presenteerde de universiteit haar bevindingen op een seminar, georganiseerd door de Association of Technology Teachers (ATT), Thai Jourmalist Association en de website etvmac.tv. Kinderarts Nittaya Kotchabhakdi riep scholen op de tablets op school te houden anders zouden de leerlingen er maar aan verslaafd kunnen raken. Kanchit Malaiwong van de ATT vindt dat alleen scholen die er klaar voor zijn, tablets zouden mogen ontvangen. (Zie pagina Onderwijs)
– 32 universiteiten hebben gerommeld met studieleningen. Ze incasseerden gelden voor spookstudenten. De zaak kwam aan het licht toen de desbetreffende studenten jaren later werd gevraagd hun lening terug te betalen. Dit is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation.
Het betreft leningen van 80.000 tot 120.000 baht per student van het Student Loan Fund en Income Contingent Loan. Stafleden stimuleerden studenten die zich aanvankelijk hadden ingeschreven, een lening aan te vragen. Toen de inschrijving uiteindelijk niet doorging, lieten de universiteiten na de aanvragen te annuleren en incasseerden ze het geld.
– De regering heeft haar plan laten varen om 1 miljoen rai laagliggende akkers in de provincie Ayutthaya te gebruiken als bergingsgebied. Volgens minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology) zou het water te dicht bij Bangkok komen, maar aannemelijker lijkt de verklaring dat de bewoners van het district Bang Ban tegen het plan hebben geprotesteerd.
Premier Yingluck heeft de autoriteiten in de regio’s lower North en upper Central gevraagd op zoek te gaan naar nieuwe lokaties. De regering heeft 2 miljoen rai nodig.
Meteorologen verwachten dat dit jaar 50 miljard kubieke meter regenwater valt. Hiervan kan 50 tot 60 procent door bossen worden geabsorbeerd. De overgebleven 20 miljard kubieke meter kan deels afvloeien (10 miljard), worden opgeslagen in stuwmeren (5 miljard) en in bergingsgebieden (5 miljard).
– En weer is borgtocht geweigerd voor Somyot Prueksakasemsuk, die is beschuldigd van majesteitsschennis en wiens zoon onlangs een hongerstaking van 112 uur beëindigde. Het was de zesde keer dat Somyot om borgtocht vroeg. Zijn advocaat gaat tussenkomst van het Constitutionele Hof vragen. Volgens hem zijn de constitutionele rechten van zijn cliënt geschonden en dat is in strijd met artikel 212 van de grondwet. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar 100 websites die real-time gokdiensten vanuit casino’s in het buitenland aanbieden. Dagelijks zou er 1 miljard baht in omgaan. De casino’s huren Thais in om bankrekeningen voor hen te openen, zodat ze de verdiensten kunnen witwassen.
– Een taxichauffeur, die HIV positief is, is gearresteerd op beschuldiging van beroving en aanranding van meer dan 10 passagiers.
– Een 72-jarige Duitser, voormalig manager van Ayudhya Allianz Life Insurance en nog steeds voor dit bedrijf parttime werkend, in in zijn woning in het district Muang (Chumphon) gewurgd. Hij werd er aangevallen door een groep mannen.
– Medio dit jaar gaat het National Primate Research Centre in Saraburi open. Het centrum wil 100 langstaart makaken fokken voor medische research naar het H1N1 influenza virus en om een vogelinfluenza vaccin te ontwikkelen. Makaken zijn daarvoor geschikt omdat hun genen, hormonen en orgaanfuncties dicht bij die van mensen staan.

Maatregelen tegen overstromingen ernstig vertraagd
20 februari – De hoognodige maatregelen tegen overstromingen dit jaar lopen ernstige vertragingen op als gevolg van budgettaire problemen. Het werk aan tal van projecten had eind vorig jaar moeten beginnen, maar zal niet eerder dan begin maart aanvangen. Dit zegt Niwatchai Khampee, adjunct-hoofd van het Department of Water Resources.

Voor de korte termijn zijn 581 projecten gepland. De regering heeft hiervoor 10,7 miljard baht uitgetrokken. Weliswaar heeft het parlement het krediet goedgekeurd, maar omdat het nog niet is gepubliceerd in de Royal Gazette, is het geld nog niet beschikbaar.
De projecten behelzen het uitbaggeren van kanalen, rivieren en vijvers; reparatie van irrigatie netwerken en stuwdeuren en het verhogen van wegen, zodat ze dienst kunnen doen als waterkering. Niwatchai hoopt dat de werkzaamheden binnen drie maanden uitgevoerd kunnen worden, de deadline die de regering heeft gesteld.
In Bangkok heeft Water Resources problemen met zes kanalen die onder haar haar beheer staan. De oevers zijn volgebouwd zodat graafmachines niet kunnen worden aangevoerd en de bagger en waterplanten niet kunnen worden afgevoerd. Een extra probleem is de hoge waterstand als gevolg van extra lozingen uit de grote stuwmeren in het Noorden. [In Thailand wordt niet met baggerschuiten gebaggerd, maar dat gebeurt vanaf de kant met graafmachines.]
De stuwmeren Bhumibol en Sirikit staan momenteel voor respectievelijk 52 en 65 procent vol. De regering heeft de beheerder geïnstrueerd het peil per 1 mei naar 45 procent terug te brengen, zodat de meren voldoende capaciteit in het regenseizoen hebben. Thans lozen ze extra water, wat al tot overstromingen in zes dorpen in het district Sena (Ayutthaya) heeft geleid.
De Meteorologische Dienst verwacht dit jaar 20 procent meer regen dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Vorig jaar viel 40 procent meer regen. De meer dan gemiddelde regenval werd vorig jaar toegeschreven aan de invloed van het verschijnsel La Nina en een botsing van een hoge- en lagedrukgebied. Ook dit jaar zal La Nina het weer beïnvloeden.
Padermsak Jarayadhand, directeur van het Aquatic Resources Research Institute van de Chulalongkorn universiteit, maakt zich zorgen over de maatregelen van de regering. ‘It is impossible for all the projects to be completed in three months. The government is spending the budget based more on its political motives than the country’s benefits.’

Democraten eisen onderzoek naar hotelbezoek Yingluck
20 februari – Oppositiepartij Democraten gaat er hard tegenaan in de hotelaffaire. De partij dreigt premier Yingluck voor afzetting voor te dragen vanwege haar ontmoeting op 8 februari in het Four Seasons hotel met onder anderen de president van projectonwikkelaar Sansiri. Drie kamercommissies zal worden gevraagd onderzoek te doen.

De oppositie vraagt zich af of er tijdens het gesprek wellicht geheime douceurtjes zijn aangeboden of informatie is gegeven over geplande waterwegen en bergingsgebieden. Projectontwikkelaars die de plannen kennen, zouden daarvan kunnen profiteren.
Het bezoek van Yingluck werd bekend doordat zakenman Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat, 10 minuten na Yingluck’s vertrek in zijn gezicht werd gestompt. Op zijn Facebook schrijft hij dat tal van mensen knap zenuwachtig zullen worden als hij onthult wie allemaal in het gezelschap van Yingluck waren.
Vorige week liet Srettha Thavisin, president van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Sansiri Plc, Thai Rath Online weten dat hij en zes à zeven andere personen met Yingluck hebben gesproken over de algemene situatie in het land, economie, rentetarieven en financiële zaken. De Democraten zijn zeer benieuwd welke financiële zaken en wie die andere personen waren.
Yingluck liet voor het bezoek een parlementsvergadering lopen, wat woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij een geringschatting van het parlement heeft genoemd.

Kort nieuws
– Vrouwengroepen roepen de regering op ambtenaren, die vader zijn geworden, te stimuleren om gebruik te maken van het ouderschapsverlof, waar ze sinds 24 januari recht op hebben. Vaders mogen 15 dagen pamperen, moeders mochten al 90 dagen betaald verlof opnemen. De vrouwengroepen deden de oproep gisteren op een seminar georganiseerd door het Thai Breastfeeding Centre. Ze riepen de regering ook op om de particuliere sector te vragen haar goede voorbeeld te volgen. De Chulalongkorn universiteit was in 2008 een van de eerste organisaties die het vaderschapsverlof instelden.
– De plannen van de regering ter bestrijding van de overstromingen hebben de goedkeuring van de bevolking, maar tegelijkertijd twijfelt zij eraan of ze succesvol zijn. Dit blijkt uit een peiling van Abac onder 2.585 personen in 17 provincies. De populariteit van Yingluck is sinds vorige maand gestegen: van 34 naar 41 procent.
– Een meisje van 16 jaar dat bij straatraces op de Kanchanaphisek Ring Road in Thawi Wattana (Bangkok) als duopassagier op een motorfiets zat, is gisterochtend vroeg om het leven gekomen. Toen de politie arriveerde, gingen de racers er vandoor waarbij de motorfiets waarop het meisje zat in botsing kwam met een auto met fatale gevolgen voor haar.
– Veertien Thaise en twee Birmese bemanningsleden zijn gisteren met een helicopter van boord van een LPG tanker gehaald, die in de Straat van Taiwan was gestrand. Het schip geladen met 1.000 ton LPG was op weg naar Thailand. Lekkages zijn nog niet gesignaleerd.
– De Food and Drug Administration is niet enthousiast over het voorstel van vice-minister Surawit Khonsomboon (Volksgezondheid) om het verbod op de consumptie van egelvis op te heffen. De FDA zegt dat slechts enkele soorten egelvis geschikt zijn voor consumptie. Alleen ervaren koks kunnen de vis veilig verwerken. In Japan, waar strenge regels gelden voor de vissen, sterven per jaar enkele mensen na het eten van de giftige vis.
– Het ministerie van Volksgezondheid deelt in de acht noordelijke door nevel geteisterde provincies 50.000 gezichtsmaskers uit. Tussen 5 en 11 februari, toen de nevel zich begon te verspreiden, is het ziekenhuisbezoek van mensen met oogirritaties met 47 procent toegenomen, hartziektes met 23 procent en ademhalingsmoeilijkheden met 7 procent.
– In de zee ter hoogte van het district Sattahip (Chon Buri) is het lichaam van een man gevonden, waarvan het hoofd ontbrak. De bestuurder van een tourboot had het lichaam opgemerkt. Volgens de politie was de man al 10 dagen dood. Mogelijk betreft het een migrant die op een trawler werkte.
– De Ombudsman heeft een commissie van tien academici en experts gevormd, die de grondwet van 1997 en 2007 gaat vergelijken. Tevens bestudeert de commissie de wijzigingsvoorstellen die gedaan gaan worden. Daarna zal de commissie haar bevindingen en suggesties bekendmaken.
Het parlement moet binnenkort een beslissing nemen over de vorming van een assemblee van burgers die voorstellen gaat doen voor wijziging van de grondwet van 2007, die tot stand is gekomen onder het militair bewind. De ombudscommissie is gevormd uit angst dat de grondwetsartikelen over de monarchie worden gewijzigd.
– Monthon Kraiwatnussorn, de vader van het PAO-hoofd dat in december in een benzinestation werd doodgeschoten, is gekozen tot voorzitter van de Samut Sakhon provincial administration organisation (PAO). Kankawee Thapsuwan, de neef van parlementslid Kanchit Thapsuwan, die van de moord wordt verdacht, eindigde op de derde plaats. Monthon was eerder parlementslid en vice-minister. Op nummer 2 eindigde de man die 8 jaar geleden aan het hoofd van de PAO stond. (Zie pagina Kanchit Thapsuwan)

Verbaasde boeren in Bang Ban: Hoe komt Yingluck erbij?
19 februari – Hoe komt ze erbij om te zeggen dat wij bereid zijn ons land ter beschikking te stellen voor de opslag van water? Bewoners van het district Bang Ban (Ayutthaya) hebben met verbazing naar premier Yingluck geluisterd, die na haar bezoek aan Bang Ban de bewoners bedankten voor het feit dat ze hun land wilden opofferen voor gebruik als kaem ling (monkey cheek, waterbergingsgebied).

Volgens de bewoners heeft Yingluck tijdens haar bezoek vrijdag aan de streek alleen gesproken met enkele gezondheidswerkers, maar die vertegenwoordigen niet de bewoners en ze hadden geen mandaat om namens hen te spreken. Een openbare hoorzitting is evenmin gehouden om de gevoelens van de bevolking te peilen.
Een 40-jarige bewoonster van Bang Ban wijst erop dat er niet alleen rijstvelden in het district zijn, maar ook zo’n 200 steenfabrieken. Vorig jaar veroorzaakten de overstromingen bij de vrouw een schadepost van een miljoen baht; ze kreeg een schadevergoeding van 5.000 baht en zit tot over haar oren in de schulden – evenals andere families die aarden stenen maken. Een andere steenmaker vraagt zich af: ‘Why are we being asked to make so many sacrifices when the government and society have done nothing to help us?’
Zoals bekend streeft de regering ernaar tijdens het regenseizoen 2 miljoen rai in de Central Plains te gebruiken als bergingsgebied. Tot nu toe zou 1,5 miljoen rai beschikbaar zijn: 500.000 rai in Nakhon Sawan en 1 miljoen rai in de lower Central region inclusief Bang Ban.
Wichian Phuanglamchiak, vice-voorzitter van de Thai Farmers Association en een vooraanstaande boer in Ayutthaya, zegt dat eerst hoorzittingen over de bergingsgebieden moeten worden gehouden. Tevens dient de regering de boeren voor de schade van vorig jaar te compenseren met tenminste 7.000 baht per rai en ze moet van januari tot augustus voor voldoende water zorgen, zodat de boeren twee keer per jaar kunnen oogsten.
Een plaatselijke boer wil wel eens weten naar wie die 7.000 baht dan wel zou gaan; waarschijnlijk verdwijnt het geld in de zakken van de grootgrondbezitters, denkt hij. En het zou hen er ook van kunnen weerhouden hun land te verhuren, omdat ze meer geld vangen met de compensatie dan met de huur van 2.000 baht per rai.

Kort nieuws 19 februari
– Een motorfiets voor een winkel in elektriciteitsspullen aan Sukumvit Soi 71, die dagenlang niet gebruikt wordt: dat wekte de argwaan van de winkeleigenaar, die dan ook de politie waarschuwde. En inderdaad, de motorfiets bleek eigendom van de Iraniër die vorige week in Maleisië werd gearresteerd.

Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, bevat vandaag een 3 pagina’s tellende reconstructie van de gebeurtenissen van vorige week. Volgens het artikel verwachten veiligheidsanalisten in de toekomst professionelere aanslagen dan die van vorige week. Ze voorspellen ook dat terroristen hun werkterrein zullen verleggen naar het Aziatisch deel van de wereld.
Het amateurwerk van de Iraniers wijst volgens de auteurs van het artikel op ‘paniek en een gebrek aan discipline’: ‘Throwing a grenade at a taxi may be something we’ve all wanted to do at some time but pros would generally forego that pleasure.’ De ontploffing waarbij de Iraniër zijn benen verloor, omdat de bom die hij naar de politie had gegooid, afketste, heet in de woorden van de auteurs een Clouseau moment.
– De opwinding over het bezoek van premier Yingluck vorige week aan het Four Seasons hotel houdt maar niet op. Nadat de president van projectontwikkelaar Sansiri Plc liet weten dat hij en zes à zeven personen met Yingluck in het hotel hadden gesproken, vraagt oppositiepartij Democraten nu om een onderzoek naar de mogelijke zakelijke connecties tussen de premier en de projectontwikkelaar. De kamercommissie economische zaken moet dat onderzoek doen.
Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zei gisteren dat de premier er geen goed aan gedaan heeft een projectontwikkelaar te ontmoeten, terwijl haar regering bezig is land te bestemmen voor de opslag van water. En het laten lopen van een parlementsvergadering voor de ontmoeting noemde hij een geringschatting van het parlement. ‘In een ander land zou de minister-president in zo’n geval moeten aftreden.’
– Vrijdag bereikt Honda een mijlpaal: dan wordt de laatste wagen die vorige jaar op het parkeerterrein van de fabriek op Rojana Industrial Park (Ayutthaya) onder water heeft gestaan, vernietigd. Dat is dan nummer 1.055.
– Twee mannen van 28, die zich hadden verscholen in de jungle, konden vrijdag door de politie worden aangehouden toen ze hun gezin bezochten. De twee worden verdacht van het doodschieten van een 10-jarige olifant in Kaeng Krachan (Petchaburi). Met de verkoop van de slurf, slagtanden en penis verdienden ze 90.000 baht. Een derde verdachte is nog op de vlucht en de politie is ook op zoek naar de man die de penis kocht.
Het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan denkt dat de nu aangehouden mannen  lid zijn van dezelfde bende die vorige maand vijf olifanten doodden. De karkassen van die dieren zouden verbrand zijn door personeel van het park. Vijf boswachters worden voor hun betrokkenheid vervolgd.
– Vanaf 2015 is het in Bangkok afgelopen met aparte kaartjes voor bus, metro, veerboot en trein. Met name forenzen die dagelijks verschillende vormen van openbaar vervoer gebruiken om van en naar hun werk te gaan, zullen daar erg blij mee zijn. Het gemeenschappelijke kaartje wordt gelijktijdig ingevoerd met het ingebruiknemen van de metrolijn Bang Sue-Bang Yai.
– In tal van delen van de provincie Tak is het zicht naar minder dan 500 meter gezakt als gevolg van zwaarder wordende nevel. Op veel wegen rijdt het verkeer met een slakkengangetje. Nok Air heeft zijn vluchten naar Mae Sot omgeleid naar Phitsanulok.
In Chiang Mai bedraagt het zicht minder dan een kilometer. Bewoners klagen over huiduitslag en geïrriteerde ogen. De provinciale gezondheidsdienst heeft bewoners geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en buiten een gezichtsmasker te dragen.
Bewoners in de aangrenzende provincie Lamphun is gevraagd geen afval of onkruid te verbranden. Sommige lokale autoriteiten zijn begonnen water in de lucht te sproeien om het aantal stofdeeltjes te verminderen.
Ziekenhuizen in Lampang hebben de afgelopen week 50 tot 150 procent meer patiënten behandeld aan aandoeningen zoals astma.
In de provincie Phrae neemt het percentage stofdeeltjes in de lucht toe.
De nevel is het gevolg van het slash-and-burn gebruik in de landbouw, waarbij restanten van gewassen in brand worden gestoken.
– Zesendertig mensen zijn in het ziekenhuis van Phuket behandeld aan geïrriteerde ogen, borstpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Ze werden in het Phuket Orchid Resort and Spa blootgesteld aan een chloorwolk. Die ontstond bij het chloreren van het zwembadwater. Vermoedelijk was een spiraalvormige leiding defect. Niemand raakte ernstig gewond.
– Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) mag woensdag de kamercommissie voor energie uitleggen wat zijn relatie is met drie firma’s die een PR-campagne voor het staatsbedrijf PTT Plc hebben gevoerd. Mogelijk is Nattawut nog betrokken bij die bedrijven ondanks dat hij zijn aandelen jaren geleden heeft overgedragen aan zijn broer.
– Op websites opereren zeven grote goksites in de Thaise taal. Dat heeft het Department of Special Investigation ontdekt. De websites zijn in het buitenland geregistreerd, wat het lastig maakt ze te verbieden.
– Regering, ga in gesprek met de Financial Action Task Force (FATF), zegt oppositieleider Abhisit naar aanleiding van een verklaring van de FATF over de lakse houding van Thailand bij het bestrijden van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Abhisit stelt voor dat de regering ministers en functionarissen van het Anti-Money Laundering Office naar Parijs stuurt om Thailands positie te verduidelijken. Volgens Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, zijn er geen terroristische organsaties actief in Thailand, alleen opstandelingen in het diepe Zuiden.
– De Lawyers Council of Thailand dringt er bij de regering op aan soepelheid te betrachten bij het registreren van buitenlandse werkers uit Myanmar. Migranten die willen werken in Thailand, dienen uiterlijk 14 juni een verificatieproces te doorlopen, maar velen lukt dat niet, zegt de LCT. Ze hebben geen identiteitsbewijzen en die durven ze ook niet aan te vragen uit angst voor vervolging. De LCT vindt dat Thailand over dit probleem in overleg moet treden met Myanmar.
– De Criminal Court heeft 4 roodhemden op borgtocht vrijgelaten, maar borgtocht voor 50 anderen geweigerd. Het verzoek om borgtocht was ingediend door de afdeling Rights and Liberty Protection van het ministerie van Justitie. De motivering voor de weigering volgt later.
Donderdag eindigde de zoon van Somyot Prueksakasemsuk, in voorarrest op beschuldiging van majesteitsschennis, zijn hongerstaking van 112 uur, waarmee hij protesteerde tegen de herhaalde weigeringen van de rechtbank zijn vader vrij te laten. Enkele activisten zetten hun hongerstaking voort uit protest tegen de weigeringen. De echtgenote van Uncle SMS schuift vandaag aan voor een hongerstaking van 24 uur. Haar man is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld op basis van 4 sms-jes, die beledigend waren voor de koningin.

Kort nieuws over de bomexplosies 18 februari
– De politie heeft nog twee andere Iraanse verdachten in het vizier. Eén man is geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden in de buurt van Sukhumvit 71, net voordat het huis aan Soi Pridi 31 door een explosie werd vernield. De andere man was in het gezelschap van de Iraanse vrouw, toen ze het huis huurde. De vrouw is begin deze maand naar Iran teruggekeerd.

– Het lijdt geen twijfel dat de materialen die gevonden zijn in het vernielde huis, identiek zijn aan wat in Georgië en India is gebruikt. De politie vond er 4 kilo C4 en magneten om de bommen aan auto’s te bevestigen. [Heb gelezen, maar weet niet meer waar, dat alleen het leger toegang heeft tot C4. Het zou dus niet vrij verkrijgbaar zijn, zoals de krant eerder schreef.]
– Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa zegt dat de autoriteiten vaart zullen zetten achter het onderzoek. ‘We will speed things up and try to clear things. We are friends with both Iran and Israel.’ Hij steunt het idee om de visumregels te verscherpen. Bezoekers uit Iran krijgen bij aankomst een visa on entry dat 15 dagen geldig is. De vier verdachten (drie mannen en een vrouw) hebben het afgelopen jaar verschillende malen op een toeristenvisum Thailand bezocht.
– Minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat de explosies op Valentijnsdag geen terroristische daad waren. Hij heeft terroristen opgeroepen Thailand niet als hun basis te gebruiken. ‘Such comments – from someone supposedly in a position of authority and responsibility – are quite laughable and, ultimately, an embarrassing reflection of Thailand’s diplomatic prowess’, aldus een ingezonden brief in Bangkok Post.
– De veiligheidsmaatregelen op luchthaven Suvarnabhumi zijn verscherpt, maar werknemers van winkels op het vliegveld zeggen er weinig van te merken. De luchthaven doet geen mededelingen over de getroffen maatregelen. Een veiligheidsman zegt alleen dat er meer personeel is ingezet, zowel geüniformeerd als in burgerkleding. Verder houdt een team constant alle beelden van de bewakingscamera’s in de gaten.
Volgens de luchthaven is het business as usual, maar een bezoeker van thailandblog.nl meldt wachttijden van 2 à 3 uur bij de Immigration en dat is niet usual.

Kort nieuws 18 februari
– Thailand is een ‘high risk’ land omdat het nalaat voldoende maatregelen tegen het witwassen van geld en financiële activiteiten van terroristen te nemen. In een verklaring, donderdag uitgegeven in Parijs, schrijft de Financial Action Task Force (FATF, een internationaal orgaan dat richtlijnen tegen die activiteiten opstelt) dat Thailand onvoldoende vorderingen heeft gemaakt bij het nemen van maatregelen.

De politieke onrust van 2009 tot 2011 heeft het wetgevend proces aangetast, aldus de FATF. Ze roept de regering op om voortgang te maken met wetten die terroristische financiering strafbaar stellen en adequate procedures te ontwikkelen om terroristisch vermogen te identificeren en bevriezen.
De president van de Stock Exchange of Thailand zegt dat de verklaring van de FATF een negatieve invloed kan hebben op internationale financiële transacties. ‘The downgrade could result in greater difficulty in clearing international transactions.’ Maar uit gesprekken met buitenlandse banken heeft hij de indruk gekregen dat het FATF-oordeel geen belangrijke gevolgen heeft. ‘But certainly the country’s image is affected.’
– Eindelijk is bekend wie premier Yingluck vorige week ontmoette in het Four Seasons hotel, een bezoek waar volgens geruchten een luchtje aan zat. Srettha Thavisin, president van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Sansiri Plc, heeft Thai Rath Online laten weten dat hij en zes à zeven andere personen met Yingluck hebben gesproken over de algemene situatie in het land, economie, rentetarieven en financiële zaken.
Het bezoek van Yingluck werd bekend doordat zakenman Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat, 10 minuten na Yingluck’s vertrek in zijn gezicht werd gestompt. Op zijn Facebook schrijft hij dat tal van mensen knap zenuwachtig zullen worden als hij onthult wie allemaal in het gezelschap van Yingluck waren.
– De regering gaat 5 miljard baht extra uittrekken voor 117 urgente watermanagement projecten. Ze behelzen de aanleg van zogeheten kaem ling (monkey cheek), oftewel bergingsgebieden, vloedmuren en dijken, met name om economische zones en industrieterreinen.
Tot nu toe is 1,5 miljoen rai in de Central Plains gereserveerd als bergingsgebied: 500.000 rai in Nakhon Sawan en 1 miljoen rai in de lower Central region, inclusief het district Bang Ban (Ayutthaya). Het streven is 2 miljoen rai, een oppervlakte die 5 miljard kubieke meter water kan opvangen.
– Parlementslid Naris Khamnurak (Democraten), voorzitter van de kamercommissie land, natural resources and the environment, waarschuwt de regering dat ze de grondwet overtreedt wanneer het waterwegproject zonder milieueffectrapportage wordt uitgevoerd. De grondwet vereist dat projecten die grote gevolgen hebben voor bewoners en milieu onderworpen dienen te worden aan een onderzoek door een onafhankelijke milieuorganisatie en openbare hoorzittingen. Het desbetreffende project behelst de aanleg van een 180 meter brede en 100 km lange waterweg van Ayutthaya naar Samut Prakan.
– Bancha Pong-ayukul, voorzitter van de senaatscommissie landbouw en coöperaties, steunt het plan van de regering om de controversiële Kaeng Sua Ten dam in Phrae te bouwen ter ontlasting van de bewoners in de Yom vallei.
De Kaeng Sua Ten dam is een van de vijf dammen, waarvan de planontwikkeling in 1997 door de regering Chuan Leekpai is stopgezet onder druk van protesten van de Assembly of the Poor en milieuactivisten. Tegenstanders van de dam zeggen dat 60.000 rai jungle inclusief 24.000 rai van ’s lands meest oorspronkelijke teakbos eraan gaat. Het Northern Rivers Network somt zeven bezwaren op, onder andere: de bouwlokatie bevindt zich op een breuklijn, de dam is economisch niet levensvatbaar en de dam vernielt het Mae Yom National Park. Circa 900 gezinnen zouden hun land verliezen. (Zie pagina Kaeng Sua Ten dam)
– Het aantal vacatures bedroeg op 1 februari 74.530 in 10 beroepen. Daarvan staan 34.352 open in de Central Plains. Fabrieken kampen met de meeste vacatures, gevolgd door vacatures voor onder andere verkopers, chauffeurs, administratieve medewerkers en electriciens. De Thaise beroepsbevolking telt 39,78 miljoen personen. Het werkloosheidspercentage bedraagt 0,4 procent. Van de werklozen hebben 49.000 niet eerder een baan gehad.
Tussen december 2010 en december 2011 is het aantal personen dat een beroep heeft gedaan op een werkloosheidsuitkering van het Social Security Fund toegenomen van 32.243 naar 50.327.
– Zestien bewakingscamera’s in het district Kapho (Pattani) zijn vrijdag in brand gestoken. Een groep mannen vernielde ze door er brandende autobanden om te hangen.
Een bom van 3 kilo, verborgen aan de kant de weg, ontplofte in Yala toen soldaten op patrouille passeerden. Eén soldaat raakte gewond.
Donderdag werd een 31-jarige man in zijn woning in het district Panare (Pattani) doodgeschoten. Vijf mannen waren zijn woning binnengedrongen.
– Vice-minister Surawit Khonsomboon (Volksgezondheid) wil het verbod op de verkoop van egelvis opheffen. Wetenschappers hebben een testkit ontwikkeld waarmee het krachtige vergif van de vis kan worden gedetecteerd. Elke dag wordt 100 tot 150 ton egelvis gevangen in Samut Songkhran. De verkoop is verboden omdat consumptie van de vis dodelijk kan zijn. Volgens de minister produceert de vis alleen gedurende een bepaalde periode van het jaar het vergif.
– Eigendommen ter waarde van 20 miljoen baht zijn in Chiang Rai door de politie inbeslaggenomen van twee drugsverdachten. Het gaat om drie huizen, een theeplantage van 30 rai, vier pickup trucks en een zeswieler, acht motorfietsen en vijf bankrekeningen. Het tweetal werd op 14 februari gearresteerd, nadat 8.600 speedpillen in een bus waren gevonden.
– Tuk-tukbestuurders in het district Hat Yai (Songkhla) protesteren tegen de komst van een nieuwe taxidienst (met meters). Ze zijn bang dat er bij hen minder geld in het laatje komt. Maleisische toeristen verwelkomen de nieuwe dienst, omdat sommige tuk-tukbestuurders te veel rekenen. Het bedrijf dat nu een concessie heeft verworven, heeft al 10 taxi’s in Hat Yai en andere districten rijden.
– Het stofniveau in de lucht overtreft in de provincie Lampang de veiligheidslimiet. Alle 13 districten van de provincie zijn getroffen door nevel, die tot geïrriteerde ogen en infecties aan de luchtwegen kan leiden. Nok Air heeft zijn vluchten naar Lampang tijdelijk omgeleid naar Phitsanulok. De nevel is het gevolg van het slash-and-burn gebruik in de landbouw, waarbij restanten van gewassen in brand worden gestoken.
– Zo’n duizend leerlingen en leraren van een school in Chiang Mai en ouders hebben gisteren voor het Government Centre gebouw het vertrek geëist van de directeur vanwege onbeschaafd taalgebruik en extra geld dat hij van ouders zou hebben geëist. De directeur geeft toe dat hij in een boze bui wel eens grof in de mond is, maar hij ontkent gerommel met geld. Niettemin is hij tijdelijk overgeplaatst in afwachting van een onderzoek.
– De minister van Justitie steunt het idee om voertuigen, waarin gevangenen worden vervoerd, uit te rusten met airconditioning. Dat verhoogt de veiligheid en beveiliging, omdat gevangenen dan in een dichte ruimte kunnen worden vervoerd.
– Negen provinciale ziekenhuizen gaan dit jaar ook Thaise traditionele medicijnen voorschrijven. De minister van Volksgezondheid hoopt dat het gebruik van traditionele medicijnen de voortdurend stijgende kosten van de gezondheidszorg kan terugdringen.
– Voor het eerst maakt Thailand in levende lijve kennis met sumo-worstelen. In CentralWorld traden gisteren en vandaag negen Japanse sumoworstelaars in het strijdperk. Prinses Soamsawali opende het toernooi.

Kort terrorismenieuws 17 februari
– De zes internationale vliegvelden van Thailand zijn volgens Israël het doelwit van een terroristische aanslag. Het beveiligingsniveau is er opgeschroefd van (het normale) niveau 2 naar 3.

Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, ontkent berichten dat de aangehouden Iraniërs het gemunt hadden op de Israëlische minister van Defensie, die woensdag op Suvarnabhumi zou overstappen op een ander vliegtuig. Na de explosies op dinsdag werd daar echter vanaf gezien.
– De MRT (ondergrondse metro) heeft haar veiligheidsmaatregelen op de stations verscherpt. Ook de spoorwegen hebben op alle stations extra maatregelen genomen. De BTS (bovengrondse metro) laat weten dat de stations altijd veilig zijn.
– Alhoewel Thailand geen uitleveringsverdrag met Maleisië heeft, gaat het toch om uitlevering van de Iraniër vragen die daar woensdag werd aangehouden. Thailand gaat daarvoor een verdrag gebruiken dat nog met Groot Brittanië, de voormalige kolonisator van Maleisië, is afgesloten.
– Inmiddels is sprake van een vijfde verdachte, ook een man uit het Midden-Oosten.
– Een vrouw, die Khazei (de man die zijn benen verloor) van 8 tot 13 februari in Pattaya heeft geëscorteerd, heeft zich gemeld bij de politie. Op haar mobieltje had ze foto’s van de drie Iraniërs in het gezelschap van haar en twee vriendinnen. Nan, zoals ze wordt genoemd, zegt niets verdacht te hebben gezien op de hotelkamer van Khazei. Eén keer hield hij haar tegen toen ze in een kast wilde kijken.
De politie heeft haar meegenomen naar Bangkok om Khazei, die is opgenomen in het Chulalongkorn ziekenhuis, zich beter op zijn gemak te laten voelen. Eerder was hij gestresst en at hij niet, maar na het verschijnen van Nan ontspande hij zich en at weer, aldus Priewpan.
– De regering ligt onder vuur omdat ze probeert de gebeurtenissen in Bangkok te bagatelliseren. Minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft verklaard dat de aangehouden Iraniërs bommen in Thailand assembleerden om ze in andere landen te gebruiken en vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa liet het parlement weten dat er geen sprake is van een terroristisch komplot.
Oppositieleider Abhisit vindt dat Surapong het verkeerde signaal afgeeft. Andere landen zouden kunnen denken dat Thailand het probleem niet serieus neemt.
Panitan Wattanayahorn, veiligheidsanalist aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de regering niet kan ontkennen dat de verdachten een terroristische aanslag planden. De regering doet wat luchtig over de ontploffingen, want wanneer ze zou toegeven dat ze een terroristische aanslag waren, zou dat buitenlandse toeristen kunnen afschrikken.
Volgens Panitan moet de regering de waarheid onder ogen durven zien dat het land op veiligheidsgebied laks is, alhoewel Thailand een toeristische bestemming is. Jaarlijks bezoeken 12 miljoen buitenlanders Thailand. Het toerisme is goed voor 6 procent van het bruto binnenlands product.

Kort nieuws
– De plannen van de regering om bepaalde gebieden in het regenseizoen als bergingsgebied te gebruiken, krijgen nog niet alle handen op elkaar. De bewoners van het district Tha Wung (Lop Buri) verzetten zich omdat niet zij, maar de landeigenaren profiteren van de compensatie die bij het onder water zetten van rijstvelden door de regering wordt verleend. De meeste dorpelingen zijn arm; ze bezitten geen land, maar huren het, dus komen niet in aanmerking voor de compensatie.

– Gisteren discussieerde premier Yingluck in Bang Sai (Ayutthaya) met de autoriteiten over de regeringsplannen voor het inrichten van bergingsgebieden. Tot nu toe is 969.140 rai in acht provincies aangewezen als bergingsgebied.
Andere plannen behelzen het uitbaggeren van waterwegen, het repareren van overlopen en het verhogen van wegen, aldus minister Witthaya Buranasiri (Volksgezondheid), die de bijeenkomst bijwoonde.
Om de industrieterreinen in Ayutthaya te beschermen worden aarden dijken aangelegd en de bestaande betonnen muren worden verhoogd.
Vice-minister Chadchart Sitthipan (Transport) stelde tijdens het overleg voor om dijken annex wegen op beide oevers van de Chao Praya aan te leggen. Dan snijdt het mes aan twee kanten: overstromingen worden voorkomen en de verkeersstroom wordt versneld.
– Bij het parlement liggen 6 wetsvoorstellen tot wijziging van artikel 291 van de grondwet, dat voorschrijft op welke wijze de grondwet veranderd kan worden. Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), een van de indieners, heeft besloten zich achter het voorstel van de regering te scharen. Het UDD-voorstel gaat vergezeld van 60.000 handtekeningen. Controle daarvan zou tot aanzienlijke vertragingen leiden.
Huis van Afgevaardigden en Senaat buigen zich op 23 februari over drie voorstellen: die van de regering, regeringspartij Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana. Verwacht wordt dat het regeringsvoorstel de eindstreep haalt.
Wanneer artikel 291 is gewijzigd, wordt een assemblee van burgers gevormd die de grondwet van 2007 onder de loupe gaat nemen en met wijzigingsvoorstellen komt. Die worden in een referendum aan de bevolking voorgelegd. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Drie jaar geleden werd ze gearresteerd en op 30 april hoort webmaster Chiranuch Premchaiyaporn van het Criminal Court of ze zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Computer Crime Act en artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Tal van deskundigen zijn al gehoord door de rechtbank. Chiranuch, beheerder van pratachi.com, zou niet snel genoeg berichten hebben verwijderd die beledigend waren voor de monarchie. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Het Thaise parlement leek donderdag op een Poolse landdag met veel gehakketak, een parlementslid dat door de politie naar buiten werd geëscorteerd en de oppositie die uit protest de vergaderzaal verliet. En dat allemaal vanwege het bezoek van Yingluck aan het Four Seasons hotel vorige week. Parlementslid Rangsima Rodrasamee (Democraten) wilde wel eens weten waarom ze die dag een kamervergadering voor dat bezoek liet lopen.
De kamervoorzitter vond haar verzoek buiten de orde omdat het een persoonlijke zaak betrof en Yingluck op tour in de provincie is. Oppositieleider Abhisit vond dat niet: de zaak ging over het functioneren van Yingluck als premier.
Uiteindelijk bleef de kwestie onbeslist. De voorzitter vond dat er lang genoeg over was gepraat en sloot de vergadering.
– Een speciale rechtbank voor drugszaken. Dan kunnen deze zaken sneller worden afgehandeld en de ‘gewone’ rechtbank heeft meer tijd voor zaken die niet gerelateerd zijn aan drugs. Dat idee is gelanceerd door Prasert Chantharaeungthong, voorzitter van de kamercommissie anti-money laundering en drugs control. Hij stelt voor om een seminar te organiseren over het idee en roept de overheid op om een wetsvoorstel in te dienen, die dit mogelijk maakt.
– De Criminal Court heeft donderdag een Iraans echtpaar veroordeeld tot de doodstraf. Zij werden in juli op Suvarnabhumi aangehouden met 2,87 kilo crystal methamphetamine. Woensdagavond arresteerde de douane op het vliegveld twee Iraanse mannen, die 900 gram van hetzelfde spul bij zich hadden. Dinsdag nam de politie 60.600 speedpillen in beslag en arresteerde drie mannen. Ze lagen in een auto op de Khlong Teng-Khao Wiset weg.
– De social media zijn voor producenten van alcohol een krachtig kanaal geworden om jonge mensen aan de alcohol te krijgen. Ze profiteren daarbij van het ontbreken van regelgeving. Parichart Sthapotanonda, verbonden aan de faculteit massacommunicatie van de Chulalongkorn universiteit, zei tijdens de driedaagse Global Alcohol Policy Conference, die gisteren eindigde, dat het budget voor alcoholreclames en activiteiten via social media miljarden baht bedraagt.
– Het beleid met betrekking tot 15 jaar gratis onderwijs is mislukt als gevolg van wanbeheer door het ministerie van Onderwijs. Deze harde conclusie trekt de ombudsman na een onderzoek door een onafhankelijk academicus. De ombudsman vindt dan ook dat het ministerie het beleid dat is ingezet door de vorige regering, moet herzien.
Ouders hebben het idee dat ‘free education’ betekent dat alles gratis is, maar alleen voor uniformen, tekstboeken, uitrusting, een leeractiviteit heffing en schoolgeld hoeft niet worden betaald. Maar er zijn verborgen uitgaven zoals rekeningen voor elektriciteit en airconditioning en honoraria van mentoren, waarvoor de ouders moeten dokken, zo blijkt uit de studie.
De ombudsman stelt ook vast dat ondanks de kosten van 300 tot 400 miljard baht, gratis onderwijs niet heeft geleid tot verbeterde prestaties van de leerlingen. De scores van leerlingen zijn zelfs gezakt na invoering van het gratis-onderwijsprogramma.
De onderwijsbegroting maakt 4 procent uit van het bruto binnenlands product en 20 procent van de totale begroting. Het budget is het hoogste van alle Aziatische landen. (Zie pagina Onderwijs)
– Delen van provincies in het Noorden zijn gehuld in nevel. Chiang Mai heeft er al twee dagen last van. Sommige bewoners klagen over een brandlucht; ze denken dat de nevel het resultaat is van bosbranden. De zichtbaarheid overdag is teruggelopen; donderdag was Doi Suthep onzichtbaar vanuit de stad. Veel bestuurders droegen mondkapjes. Volgens de directeur van het Environment Office Regio 1 is de nevel het gevolg van een toename van het ozonniveau.
– De eigenaar van de tv-provider in Phuket heeft zich aangegeven bij de politie. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben voor de moord op de eigenaar en hoofdredacteur van Inside Phuket op 12 januari. De man ontkent elke betrokkenheid.
– Op 2 maart wordt een busdienst gelanceerd tussen Udon Thani en Vang Vieng via Vientiane in Laos. Gepland zijn twee ritten per dag, maar voorlopig wordt slechts één rit gemaakt vanwege de slechte conditie van de weg tussen Vientiane en Vang Vieng.
– Rangers hebben woensdag het vuur geopend op zes mannen die in Phu Luang Wildlife Sanctuary (Loei) illegaal agarhout kapten. Daarbij kwamen twee Vietnamezen om het leven. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Het Songkhlanagarind ziekenhuis in Songkhla kampt met een tekort aan verpleegsters daar zo’n 100 jaarlijks ontslag nemen omdat ze maar niet in overheidsdienst worden benoemd. Ze hebben de status van contractwerkster en kunnen niet volledig aanspraak maken op welzijnsvoorzieningen en missen ook carrièremogelijkheden. Als gevolg van het tekort heeft het ziekenhuis het aantal bedden verminderd.

Kort explosienieuws 16 februari
– Iran en Israël beschuldigen elkaar wederwijds van betrokkenheid bij de explosies in Bangkok alsmede van de aanvallen op Israëlische diplomaten in India en Georgië. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Ehud Barak zegt dat Teheran geprobeerd heeft een terroristische aanval op Thaise bodem uit te voeren. Een Iraanse woordvoerder verwerpt de beschuldigingen van Israël en verwijt het land de vriendschappelijke en historische banden tussen Iran en Thailand kwaad te willen doen.

– De ambassadeur van Israël in Thailand zegt dat de bommen die in het huis aan Soi Pridi Banomyong 31 (een zijstraat van Sukhumvit Soi 71) zijn gevonden identiek zijn aan de explosieven die in de andere twee landen zijn gebruikt. Hij veronderstelt dat de ambassade in Thailand c.q. medewerkers het doelwit zouden zijn geweest.
– De Thaise autoriteiten bagatelliseren het mogelijke verband met terrorisme dat door landen wordt gesteund. De secretaris-generaal van de National Security Council zegt dat het erop lijkt dat de explosieven bedoeld waren voor gebruik tegen individuen, niet tegen instellingen of groepen mensen. ‘Het is geen daad van terrorisme.’
– De politie heeft arrestatiebevelen aangevraagd tegen de drie aangehouden Iraniërs en een Iraanse vrouw die het huis in Pridi 31 heeft gehuurd. Eén Iraniër werd op Sukhumvit 71 aangehouden. Hij is opgenomen in het Chulalongkorn ziekenhuis en buiten bewustzijn. De man werd ernstig gewond aan zijn benen, maag en rechteroog, toen een pakket met explosieven ontplofte dat hij naar de politie had gegooid, maar afketste op een pickup truck. Een tweede verdachte werd dinsdagavond op vliegveld Suvarnabhumi aangehouden en een derde woensdag in Maleisië.
– De gemeente Bangkok gaat versneld 10.000 bewakingscamera’s ophangen. In de stad hangen er al 15.000. Winkelcentra hebben hun veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. De Mall Group (Siam Paragon en Emporium) heeft 200 extra beveiligers in burger ingezet. De politie controleert er met honden op de aanwezigheid van explosieven.
– Tien buitenlandse ambassades, waaronder de Nederlandse, hebben hun landgenoten gewaarschuwd voorzichtig te zijn, vooral op openbare plaatsen. Gisteren bracht Sihasak Phuangketkaew, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, 45 buitenlandse diplomaten op de hoogte van de ontwikkelingen.
– De Tourism Authority of Thailand (TAT) erkent dat de explosies een psychologisch effect op toeristen hebben gehad, maar tot nu toe hebben ze geen gevolgen voor kamerreserveringen. De Tourism Council of Thailand vindt dat de politie snel met bewijzen moet komen dat de aanval geen verband houdt met terrorisme, zodat toeristen worden gerustgesteld.
– Acht huizen in de buurt van het huis in Pridi 31 hebben schade opgelopen. Drie bewoners deden inmiddels aangifte bij de politie van Klong Tan, zodat ze de schade kunnen claimen bij hun verzekering.
– De C4 explosieven die in het huis in Pridi 31 zijn gevonden, worden doorgaans gebruikt bij het opblazen van rotsen en kunnen vrij gekocht worden in Thailand. Ze hebben geen ingewikkeld ontstekingsmechnisme nodig om tot ontploffing te worden gebracht.

Kort nieuws 16 februari
– Plannen voor de aanleg van een nieuwe waterweg langs de oostkant van Bangkok zijn klaar. Via dit kanaal wordt in het regenseizoen water uit de Central Plains afgevoerd naar de Golf van Thailand. Dit heeft vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong gisteren bekend gemaakt.
Het plan voor de westkant van Bangkok (Thonburi) moet nog verder worden uitgewerkt. De minister is vol vertrouwen dat nieuwe bergingsgebieden rond de hoofdstad ervoor zullen zorgen dat er geen herhaling komt van de overstromingen van vorig jaar, toen grote delen van Thonburi onder water liepen.
Zoals bekend heeft de regering besloten 350 miljard baht uit te trekken voor watermanagementprojecten. Details worden nog niet bekend gemaakt; eerst wil de regering steun bij de bevolking verwerven.
– Tot nu toe heeft de regering het recht verworven in het regenseizoen 473.350 rai te gebruiken als bergingsgebied, beduidend minder dan de target van 2 miljoen rai. De verworven gronden liggen in de provincies Phitsanulok, Nakhon Sawan, Uthai Thani, Pichit en Chai Nat.
De bergingsgebieden bestaan uit natuurlijke vijvers, laag gelegen land dat boeren tijdens het regenseizoen niet gebruiken en laag gelegen gronden die wel tijdens het regenseizoen bebouwd worden met rijst. In dat geval compenseert de regering de boeren voor de gederfde inkomsten.
Volgens minister Plosprasop Suraswadi (Science and Technology) wordt Thailand dit jaar vermoedelijk direct door een tropische storm getroffen en indirect door tenminste twee andere.
– Gisteren bracht premier Yingluck een bezoek aan projecten in de provincies Nakhon Sawan, Chai Nat, Sing Buri en Lop Buri. Yingluck maakt een 5-daagse tour door de zeven provincies die vorig jaar door overstromingen zijn getroffen. Volgens haar maken projecten ter voorkoming van overstromingen goede vorderingen.
– De komende zes maanden worden de rivieren Chao Praya, Tha Chin en Bang Pakong alsmede hun zijrivieren uitgebaggerd, zegt minister Jarupong Ruangsuwan (Transport). Sommige wegen in de stroomgebieden van die rivieren worden verhoogd om ze droog te houden. Verder zegt de minister dat over 5 tot 10 jaar een 180 meter brede waterweg over een lengte van 100 kilometer wordt gegraven van Ayutthaya naar Samut Prakan. De oevers zullen dienst doen als een derde ringweg voor Bangkok.
– De komende 2 jaar concentreert het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zich op een wijziging van de grondwet en het terugdringen van de invloed van de amataya (elite). Dit zegt Tida Tavornseth, tot gisteren tijdelijk voorzitter en gisteren unaniem door 30 UDD-leiders tot voorzitter gekozen.
Op 25 februari vindt een massabijeenkomst van het UDD plaats in Khao Yai bij Nakhon Ratchasima. Zaterdag komen leiders van 20 noordoostelijke provincies in Khon Kaen bijeen om de bijeenkomst voor te bereiden.
– Openbare scholen mogen donaties aannemen, mits ze door de ouders maar niet gebruikt worden om hun kind geplaatst te krijgen. Minister Suchart Thada-Thamrongvech (Onderwijs) zegt dit in reactie op opmerkingen van Amnuai Sunthornchot, voorzitter van de Values for Building Thailand Club.
Amnuai zei dinsdag zich te verzetten tegen donaties omdat dit systeem (van plaatsing via donaties) alleen ten goede komt aan kinderen uit rijke gezinnen.
De club heeft het ministerie gevraagd deze praktijk te verbieden. Wanneer dit niet gebeurt, stapt ze naar de rechter. Wanneer de rechtbank daarover voor het begin van het nieuwe schooljaar geen uitspraak doet, gaat de club aangifte tegen scholen doen die zich nog steeds schuldig maken aan deze praktijk. Ook zal een klacht worden ingediend bij de National Anti-Corruption Commission. (Zie pagina Onderwijs)
– De centrale gevangenis van Ayutthaya en Nakhon Ratchasima en de provinciale gevangenis van Prachuap Khiri Khan zijn dinsdagavond en gisteren uitgekamd. Er werden weer tal van mobieltjes en drugs gevonden. In Ayutthaya alleen al 76 mobieltjes. In Nakhon Ratchasima testten drie gevangenen positief op het gebruik van methamphetamine. Ze vertelden dat 1 pil 20 pakjes sigaretten kost.
– Drie studenten van de Dusit Technology School zijn dinsdagavond dood geschoten door de duopassagier van een voorbijrijdende motorfietser. Drie andere studenten raakten gewond. De studenten waren op de terugweg na het jaarfeest van hun school. De politie gaat ervan uit dat ze het slachtoffer zijn van rivaliteit tussen hun en een andere school.
– Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gaan op 23 februari gezamenlijk vergaderen ter bespreking van twee voorstellen voor wijziging van de grondwet. Eén voorstel is ingediend door het UDD (roodhemden), het andere door regeringspartij Pheu Thai. Wijziging van de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, is een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Op 1 maart gaat een campagne van het Mental Health Department van start die een eind wil maken aan het vastbinden of opsluiten van schizofrene en psychotische patiënten. In veel families gebeurt dat omdat ze niet weten hoe met hen om te gaan. Met goede medicatie is dat echter helemaal niet nodig.

Bouw Kaeng Sua Ten dam is gekkenwerk
16 februari – De bouw van de Kaeng Sua Ten dam is een krankzinnig idee. En nog gekker is het idee dat de dorpelingen zich erbij neer zullen leggen. Dit schrijft redacteur Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post naar aanleiding van uitlatingen van vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong. Hij liet vorige week klip en klaar weten dat de dam er gaat komen. Sanitsuda zet de bezwaren nog maar eens op rijtje:

– De dam wordt gebouwd op een actieve breuklijn.
– De dam voorkomt niet overstromingen benedenstrooms omdat die te klein is en te ver verwijderd van de Yom vallei. Dat is de verwachting van de FAO.
– Vanuit een economisch oogpunt bezien is de dam (kosten 12.000 miljoen baht) het niet waard gebouwd te worden. Die informatie komt van het Thailand Development Research Institute.
– De dam vernietigt het laatste teakbos van het land, het lokale ecosysteem en de wildstand. Veel dorpen en steden komen onder water te staan, wat het nodige leed veroorzaakt. Deze waarschuwing komt van het Thailand Research Fund.
– De geschatte opbrengst van de dam bedraagt de komende 50 jaar 1.800 miljoen baht. Deze schatting komt van de Wereldbank.
– De opbrengsten van het behouden van de bossen als bron van biodiversiteit, voedselverschaffing, koolstofputten, eco-toerisme en de lokale levenswijze bedragen bijna 6.700 miljoen baht. Deze berekening komt van het Institute of Good Governance for Social Development and the Environment.
Geen dam, maar wat dan wel om overstromingen in de Yom vallei te beperken? De dorpelingen en de Naresuan universiteit hebben daarvoor al voorstellen gedaan: conserveer het bos, bouw klein dijken en leg reservoirs aan langs de zijrivieren van de Yom, bagger kanalen en moerassen uit, verwijder belemmeringen voor waterafvoer en verander de behuizing om rekening te houden met de seizoensoverstromingen. (Zie ook pagina Kaeng Sua Ten dam)

‘Aanvallen buitengewoon amateuristisch’
15 februari – De aanvallen op Israëlische diplomaten in Georgië en India en nu in Thailand waren buitengewoon amateuristisch, zegt Will Hartley, hoofd terrorisme- en oproercentrum IHS Jane’s. Ze missen het vakmanschap dat normaal van een operatie uitgevoerd door Hezbolla of Iran’s Quods Force kan worden verwacht. Maar het feit dat de man die zijn benen verloor, een Iraans papoort heeft, kan de bewering van Israël staven dat Iran een soort van internationale campagne voert.

Wat gebeurde er dinsdag?
– Om 14.20 uur vindt een bomexplosie plaats in een huis aan de Soi Pridi 31, een zijstraat van Sukhumvit Soi 71. Het dak wordt van het huis geblazen. In het huis worden later 2 C4 bommen gevonden en ander explosief materiaal.
– Twee mannen rennen het huis uit en vluchten in een taxi. Vijf minuten later volgt een derde man. Hij gooit een bom naar een taxi die hem niet wil meenemen. De taxichauffeur raakt licht gewond door gebroken glas.
– De man rent door naar Sukhumvit 71 waar hij voor een school een pakje met explosieven naar de politie gooit. Het kaatst terug vanaf een pickup truck, komt naast hem terecht en ontploft. Drie omstanders raken gewond, de man verliest beide benen.
– Om 18.20 uur arresteert de politie op Suvarnabhumi een van de twee verdachten, die als eerste het huis verlieten. Ook hij heeft een Iraans paspoort. Hij stond op het punt een vlucht naar Maleisië te nemen. De andere man is nog op de vlucht.
Gebleken is dat de drie mannen op 8 februari met hetzelfde toestel vanuit Maleisië in Phuket arriveerden.

JBC vermijdt conflict over Preah Vihear
15 februari – De Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC), die de afgelopen twee dagen vergaderde, brandt haar vingers niet aan het gebied bij Hindu-tempel Preah Vihear. De grens blijft daar onbeslist totdat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een uitspraak heeft gedaan over de omstreden 4,6 vierkante kilometer in een zaak die aanhangig is gemaakt door Cambodja.

De commissie heeft afgesproken dat technische teams van beide landen de grens tussen de grenspaaltjes 1 en 23 gaan verkennen. Wanneer ze het niet eens kunnen worden, slaan ze het omstreden punt over en vervolgen hun werk verderop. De teams hebben ook opdracht gekregen de opdracht uit te werken voor het bedrijf dat luchtfoto’s van de grens gaat maken.
(Zie pagina Preah Vihear)

Regering komt particuliere banken tegemoet
14 februari – De particuliere banken hebben hun zin gekregen. Ook de drie staatsbanken gaan een heffing betalen ter verzekering van hun tegoeden. Die heffing wordt met 0,07 procent verhoogd van 0,4 naar 0,47 procent van de tegoeden. Uit de opbrengst kunnen de rentelasten van de FIDF-schuld worden betaald.

Die schuld van 1,14 biljoen baht is door de regering overgeheveld van het ministerie van Financiën naar het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de Bank of Thailand. De regering wilde van de jaarlijkse rentelasten af om ruimte op de begroting te scheppen voor investeringen ten behoeve van watermanagement.
Tegelijk met het doorschuiven van de schuld machtigde de regering het FIDF om de particuliere banken een heffing van 1 procent op te leggen, inclusief de 0,4 procent die ze al afdragen aan het Deposit Protection Agency (DPA). De huidige verhoging met slechts 0,07 procent neemt de vrees weg dat de banken de rekening naar de klanten doorschuiven.
Het nieuwe tarief is verdeeld in twee delen: 0,46 procent gaat naar de centrale bank, terwijl 0,01 procent naar het DPA gaat. De regering verwacht dat de centrale bank 46 miljard baht per jaar ontvangt, voldoende om de rente op de FIDF-schuld van 45 tot 65 miljard per jaar, afhankelijk van de rentestand, te betalen.
De FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht bestaat uit verplichtingen, aangegaan tijdens de financiële crisis van 1997 ter ondersteuning van noodlijdende banken.
De drie staatsbanken zijn de Government Savings Bank, Government Housing Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives.
(Zie pagina FIDF)

Weer overstromingen, maar Bangkok blijft droog
14 februari – Thailand wordt dit jaar mogelijk getroffen door 27 tyfoons en 4 tropische stormen. De zeespiegel zal 15 cm hoger zijn dan vorig jaar. Het land kan 20 miljard kubieke meter water verwachten, evenveel als vorig jaar, maar Bangkok overstroomt dit keer niet. Dit zegt minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology). Hij baseert zijn uitspraken op gegevens van zijn ministerie en de ministeries van ICT en Landbouw.

Volgens Plodprasop kunnen de grote stuwmeren 5 miljard kubieke meter water opslaan, nog eens 5 miljard kubieke meter wordt opgeslagen in bergingsgebieden en de resterende 10 miljard gaat richting Bangkok waar het via kanalen en de Chao Praya wordt afgevoerd naar de Golf van Thailand.
Gisteren begonnen premier Yingluck en enkele ministers aan een 5-daagse tour door de zeven provincies die vorig jaar door de overstromingen zijn getroffen. Als eerste bekeek ze de Sirikit dam in Uttaradit.
De regering heeft meer dan 194,8 miljoen baht uitgetrokken voor compensatiebetalingen aan de slachtoffers van de overstromingen en herstel van infrastructuur in de getroffen provincies. Een dorpshoofd in het district Muang zegt dat de boeren nog geen cent hebben gezien, sinds de provincie in juli onder water liep. De gouverneur van Uttaradit zegt dat het geld onderweg is.

Kort nieuws
– Het kabinet heeft gisteren 4,83 miljard baht uitgetrokken voor de constructie van vloedmuren om zes industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani. Naar verwachting zijn ze uiterlijk eind augustus klaar.

Slechts 40 procent van de fabrieken op de industrieterreinen die vorig jaar zijn ondergelopen, hebben hun productie hervat, aldus het ministerie van Industrie. Tegen het eind van het eerste kwartaal is 80 procent operationeel, verwacht het ministerie.
– Het verbod van de Thammasat universiteit op activiteiten van de Nitiratgroep is door het universiteitsbestuur ingetrokken. Nitirat, een groep progressieve docenten recht, was eerder verboden op de campus actie te voeren voor herziening van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Het verbod kreeg zowel steun als kritiek.
Nitirat moet, aldus de rector, wel toestemming vragen als ze activiteiten wil organiseren. Per geval wordt dan bekeken of ze die krijgt. ‘The Nitirat group’s academic activities are not prohibited, but the organisers must ensure there will be no violence and the participants should be asked not to cause any problems.’ (Zie pagina Nitirat en Majesteitsschennis)
– Elf ambtenaren van het ministerie van Onderwijs worden verdacht van corruptie bij een drukorder van schoolschriften. Het Department of Special Investigation heeft ontdekt dat ze 3,6 miljoen schriftjes, in 2007 besteld door de Udon Thani Provincial Administration Organisation, tegen een lagere prijs bij drie particuliere bedrijven lieten drukken dan de prijs die de PAO ervoor moest betalen. Het verschil daartussen bedroeg 14 miljoen baht. De DSI heeft de zaak aangekaart bij de National Anti-Corruption Commission, die beslist of de heren worden vervolgd.
– De Green Political Group heeft de Ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar het bezoek van premier Yingluck vorige week aan het Four Seasons hotel. Yingluck liet daarvoor een kamervergadering schieten. De actiegroep wil dat de ombudsman nagaat of het bezoek in strijd is met artikel 279 van de grondwet, dat eisen van goed gedrag, ethiek en geschiktheid aan gezagsdragers stelt. Volgens geruchten zou ze er een geheime ontmoeting over watermanagementprojecten hebben gehad. Het bezoek werd bekend doordat zakenman Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat, 10 minuten na het vertrek van Yingluck in zijn gezicht werd gestompt, volgens hem door een man die banden heeft met Thaksin.
– Niet in Bogor, zoals de krant gisteren schreef, maar in Bangkok begon gisteren een 2-daagse vergadering van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC). De delegaties spraken over de geplande opening van een nieuwe grenspost en de selectie van een bedrijf dat luchtfoto’s van de grens gaat maken. Afgesproken is dat technische teams van beide landen de grenspaaltjes 1 tot 23 gaan inspecteren. De door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear bevindt zich in dit gebied.
– De luchtmacht heeft moeite om alle waterschade op de basis op Don Mueang te herstellen, omdat de regering het aangevraagde budget van 10 miljard baht heeft teruggebracht naar 7 miljard baht. Daarvan is voorlopig pas 3,063 miljard baht goedgekeurd. Het water heeft de verdedigings- en navigatiesystemen beschadigd, een arsenaal en een munitiefabriek. Verder zijn huizen, gebouwen, wegen, 10 vliegtuigen en gereedschap beschadigd. De luchtmacht wil de hoofdweg op de basis verhogen met tussen 30 cm en 1 meter en een vloedwal van 1,5 meter hoogte om de basis aanleggen.
– Oppositieleider Abhisit waarschuwt voor een escalatie van het geweld in het Zuiden, wanneer de regering zich niet aan haar belofte houdt de slachtoffers van het geweld schadeloos te stellen. Een regeringscommissie heeft voorgesteld de nabestaanden van de slachtoffers dezelfde compensatie te verlenen, die de slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 en 2010 krijgen. Maar Abhisit wijst erop dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen. Hij vraagt zich ook af of het geld er wel voor is. Volgens hem gaat het om 5.000 zaken sinds 2004, die 30 tot 40 miljard baht zouden kosten.
– Een zwangere vrouw die voor de tweede keer is betrapt toen ze geld wilde stelen uit een offerandekist in een tempel in Ayutthaya, smeekt niet naar de gevangenis te worden gestuurd. Ze zegt uit wanhoop te hebben gehandeld. Sinds de overstromingen is ze werkloos en niemand wil haar aannemen omdat ze zwanger is. De vrouw heeft al een zoontje van 10. De tempel heeft besloten geen aangifte te doen.
– De provincies Prachin Buri, Nakhon Nayok en Tak hebben weer een gouverneur, nadat de vorige naar een inactieve post waren overgeplaatst. De drie nieuwe gouverneurs deden eerder dienst als vice-gouverneur in hun provincie.
– Vijf nieuwe treinen (kosten 3 miljard baht) en een nieuwe lijn tussen Suvarnabhumi en Pattaya staan op het verlanglijstje van het ministerie van Transport. Thans rijden 8 treinen op de Airport Rail Link. Wanneer de nieuwe eraan zijn toegevoegd, kunnen de wachttijden van 12-20 minuten terug naar 7-10 minuten. Dit jaar worden in ieder geval 2 treinen besteld. Naar de nieuwe verbinding gaat onderzoek gedaan worden door een consultant. De resultaten worden over een jaar verwacht.
– Slachtoffers van de overstromingen in Bangkok hebben tot eind deze maand de tijd om een aanvraag te doen voor aanvullende compensatie.  Behalve de compensatie van 5.000 baht per gezin kunnen gezinnen ook compensatie krijgen voor onder andere schade aan hun woningen of begrafeniskosten.
– Bij invallen in de provincies Lampang, Rayong en Chon Buri zijn vier van drugshandel verdachte personen gearresteerd en zijn eigendommen ter waarde van 100 miljoen baht inbeslaggenomen. In totaal werden 300 agenten ingezet. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. De zes zouden lid zijn van een drugsnetwerk, dat geleid wordt door een veroordeelde drugsdealer die onlangs is overgeplaatst van de gevangenis in Rayong naar de Khao Bin Central gevangenis in Ratchaburi.
– Minister Nalinee Taveesin (PM’s Office) is benoemd tot hoofd van het Women Development Fund. Via het fonds ontvangt iedere provincie tussen de 70 en 130 miljoen baht voor vrouwenprojecten. Eerder kreeg Nalinee de leiding over het National Identity Office. Nalinee is omstreden, omdat ze op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat wegens handel met Zimbabwe, waartegen de VS sancties hebben ingesteld.

‘Regering heeft niets geleerd van overstromingen’
13 februari – De recente overstromingen, die zes dorpen in het district Sena (Ayutthaya) hebben getroffen, bewijzen dat er niets is veranderd sinds de vorige overstromingen voorbij zijn. Er functioneert nog steeds geen systeem om met rampen om te gaan. Nog steeds is er sprake van miscommunicatie tussen functionarissen en nog steeds krijgen mensen informatie die niet overeenkomt met de feitelijke situatie.

Oppositieleider Abhisit zei dit gisteren tijdens een seminar aan de vooravond van de 5-daagse tour van premier Yingluck en ministers door de provincies die vorig jaar door de overstromingen werden getroffen. Het gezelschap praat er met provinciale gouverneurs en inspecteert stuwen, dijken en diverse watermanagementprojecten.
Een andere spreker op het seminar, Poramet Minsiri van Thaiflood.com, zei het hoogst onwaarschijnlijk te achten dat de regering in staat is een volledig verdedigingssysteem op te zetten omdat het regenseizoen er snel aankomt.
Sutat Weesakul, watermanagement expert, noemde het incident in Sena de eerste les van de regering in mismanagement. Hij hoopt dat de regering bij toekomstige gebeurtenissen sneller en accurater beslissingen neemt.
De dorpen in Sena liepen vorige week onder water, nadat de Noi rivier buiten haar oevers was getreden. Die rivier kreeg extra water te verstouwen vanwege extra lozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit. Dat gebeurt om te voorkomen dat ze, evenals vorig jaar, aan het begin van het regenseizoen in mei te veel water bevatten.

Idee voor Salween dam duikt weer op
13 februari – Na 20 jaar duikt de Salween dam weer op. Uthen Chatphinyo, adviseur watermanagement van de premier, haalt het idee weer uit de kast om een dam te bouwen in de Salween rivier, het water via een 88 km lange tunnel naar de Mae Taeng rivier in Chiang Mai te leiden en vandaar via natuurlijke waterwegen naar het Bhumibol stuwmeer.

Volgens Uthen vormt de dam de oplossing voor droogtes en overstromingen en is hij ook goed voor de productie van elektriciteit, waardoor Thailand geen kolengestookte centrales hoeft te bouwen. Bovendien kan vooruitlopend op het regenseizoen eerder water uit de grote stuwmeren worden geloosd zonder zorgen dat er in het droge seizoen een tekort aan water is omdat water uit de Salween kan worden omgeleid.
De Salween dam (kosten 200 miljard baht en goed voor 7.000 megawatt) zou 200 km stroomafwaarts van de geplande controversiële Hut Gyi dam in Myanmar komen. De plannen voor die dam, die mede ontwikkeld wordt door het Thaise elektriciteitsbedrijf Egat, zijn voorlopig opgeschort na conflicten met minderheidsgroepen die de lokatie van de dam hebben bezet en protesten van mensenrechten- en milieugroepen. (Zie pagina Xayaburi dam)

Ook compensatie voor slachtoffers in het Zuiden
13 februari – Evenals de slachtoffers van politiek geweld van 2005 tot 2010 ontvangen ook de slachtoffers van ernstige geweldsincidenten in het Zuiden een compensatie die kan oplopen tot 7,5 miljoen baht. Het geld gaat naar de nabestaanden van de doden in de Krue Se moskee (Pattani), de in april 2004 vermoorde voetballers in Saba Yoi (Songkhla), het Tak Bai protest in oktober 2004 (Narathiwat) en de gewapende aanval in juni 2009 op een moskee in Ban Ai Payae (Narathiwat) alsmede 37 gevallen van vermissingen en gedwongen verdwijningen – in totaal 228 doden.

De nabestaanden van autoriteiten die in het zuidelijk geweld zijn omgekomen, komen nog niet in aanmerking voor de regeling. Daarover wordt later beslist.
Anghana Neelapaijit, voorzitter van de Justice for Peace Foundation en echtgenote van een vermiste moslimadvocaat, betwijfelt of de compensatiebetalingen enige invloed zullen hebben op het geweld in het Zuiden. ‘De autoriteiten moeten de wet zorgvuldiger toepassen en alleen personen aanhouden wanneer er duidelijk bewijs van een misdaad is. Veel slachtoffers zijn valselijk beschuldigd en gearresteerd voor een misdaad die ze niet hebben gepleegd’, zegt ze.

Grensgesprekken Thailand-Cambodja hervat
13 februari – Vandaag begint in Bogor een 2-daagse vergadering van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission. Een belangrijk agendapunt is de selectie van een bedrijf dat luchtfoto’s gaat maken van de grens. Thailand en Cambodja delen een gezamenlijke grens van 798 km met 73 grenspaaltjes. Daarvan zijn er tot nu toe 48 gevonden en over 33 daarvan zijn beide landen het eens.

De grensgesprekken stagneerden lange tijd wegens onduidelijkheid over de status van de notulen van de eerste drie JBC-vergaderingen in 2008 en 2009. Vorig jaar maart vonniste het Constitutionele Hof dat die notulen niet beschouwd konden worden als ‘treaties’ zoals omschreven in artikel 190 van de grondwet. Dat artikel vereist dat internationale overeenkomsten aan het parlement moeten worden voorgelegd. Na de uitspraak van het Hof besloot het toenmalige kabinet Abhisit de notulen, die bij het parlement ter behandeling lagen, terug te trekken. Een maand later kwam de JBC weer bijeen, ook in Indonesië.
(Zie pagina Preah Vihear)

Kort nieuws 13 februari
– Het provinciekantoor van Lampang gaat middels vergunningen het zoeken naar goud in de Wang rivier aan banden leggen. Alleen lokale dorpelingen komen in aanmerking voor een vergunning en alleen in de tambons Wang Kaeo en Thung Hua mag gezocht worden. De maatregel heeft tot doel een gold rush te voorkomen.

– Het bezoek van premier Yingluck vorige week aan het Four Seasons hotel blijft de gemoederen bezighouden. Regeringspartij Pheu Thai gaat aangifte doen tegen oppositiepartij Democraten en zakenman Ekkayuth Anchanbutr wegens smaad. Zij hebben gesuggereerd dat Yingluck in het hotel een geheime ontmoeting had over watermanagement projecten. Ekkayuth werd in de coffeeshop van het hotel 10 minuten na het vertrek van Yingluck in zijn gezicht gestompt.
– De 19-jarige Kameroense voetballer Eric Dzetam Kalano heeft zich opgehangen nadat hij uit FC Nakhon Sawan was gezet. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden in het kamp van FC Kamphaeng Phet. De voorzitter van die vereniging had Kalano uit Nakhon Sawan naar Kamphaeng Phet gebracht voor een try-out bij zijn club.
– Twee studenten met bankrekeningen waarop betalingen voor drugstransporten van een drugskartel werden gestort, zijn in Samut Prakan aangehouden. De arrestatie is een uitvloeisel van de drugsvangst ter waarde van 1 miljard baht in Pathum Thani. De politie heeft de bankrekeningen, auto’s en mobieltjes van de studenten inbeslaggenomen. De politie is nog op zoek naar de houders van 60 bankrekeningen die ook gebruikt zijn voor betalingen door het kartel.
– Premier Yingluck krijgt het rapportcijfer 6,68 (op een schaal van 1 tot 10) in een peiling van de Suan Dusit Rajabhat universiteit. Het kabinet kreeg van de 5.375 respondenten een 5,82. Het best presterende ministerie is Toerisme en Sport (6,01), het slechtste Handel met 5,22. 52 procent van de ondervraagden vindt dat de regering heel slecht heeft gepresteerd tijdens de overstromingen van vorig jaar. Daarentegen bevalt de jacht op drugs 54 procent.
– Een 67-jarige man en zijn zoon zijn in het district Suan Phung (Ratchaburi) aangehouden wegens het illegaal bezit van palissander hout. De politie nam 100 planken, 10 raam- en deurposten, een houten tafel en gereedschap in beslag. De man zei het hout gekocht te hebben van Karen en in opdracht van hoteliers en politie meubels te maken. (Zie pagina Illegale houtkap)
– In de seksindustrie werken 100.000 minderjarige meisjes, zegt parlementslid Chuvit Kamolvisit, voormalige exploitant van massagesalons en tegenwoordig onvermoeibaar strijder tegen illegale casino’s. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op de seksindustrie, waarin hij zelf rijk is geworden. Chuvit presenteerde gisteren foto’s en videoclips van wat hij zei sekstransacties waren in Samut Prakan en Bangkok. Hij riep de autoriteiten op meer werk te maken van de bestrijding van de sekshandel. ‘Het is een ernstig sociaal probleem.’
– De roodhemden hebben geen moeite met de verbeterde verstandhouding van de regering en Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. Dit zegt roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan. Vorige week vrijdag was Prem eregast op het galadiner voor de Froc-staf in het Government House. Jatuporn beschouwt de ontmoeting van Yingluck en Prem tijdens het gala als het begin van verzoening. Prem is er herhaaldelijk door de roodhemden van beschuldigd de coup van 2006, waarbij Thaksin het veld moest ruimen, mogelijk te hebben gemaakt.

Reiswaarschuwing voor Chiang Mai
12 februari – Chinezen hebben van het Chinese Consulaat Generaal het advies gekregen Chiang Mai te mijden, nadat daar een aantal toeristen is beroofd. De meest gewelddadige beroving vond op 25 januari plaats, toen een 36-jarige Chinese tijdens een bezoek aan een tempel door twee mannen met knuppels op haar hoofd werd geslagen. Ze lag een week in intensive care. De twee mannen van 19 en 21 jaar beroofden de vrouw van omgerekend circa 13.000 baht. Zij zijn inmiddels aangehouden en hebben 20 berovingen bekend. Volgens de politie maakten de twee deel uit van een bende, die het voorzien heeft op toeristen.

Hotelbezoek van Yingluck roept meer vragen op
12 februari – Meer vraagtekens rond het bezoek van premier Yingluck donderdag aan het Four Seasons Hotel. Ze verliet voor het bezoek van anderhalf uur abrupt haar kantoor, liet er een vergadering met parlementsleden voor lopen en zei tegen verslaggevers dat ze haar niet mochten volgen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij dringt er bij de premier op aan opening van zaken te geven, daar geruchten de ronde doen dat ze er geheime gesprekken hield over ‘gevestigde belangen’ in vloedpreventieplannen van de regering.
Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat en Yingluck zag, schrijft op zijn Facebookpagina dat veel mensen knap zenuwachtig zouden worden, wanneer hij onthult in wiens gezelschap ze was. Ekkayuth, die in het verleden een campagne tegen Thaksin Shinawatra heeft geleid, werd 10 minuten na het vertrek van Yingluck in zijn gezicht gestompt.
Tijdens het bezoek van Yingluck is een vastgoedontwikkelaar in het hotel gespot, wat de geruchten voedt dat de man wellicht land gaat kopen waar de regering waterwegen heeft gepland en wacht tot de grond onteigend wordt.

Kort nieuws 12 februari
– Thaksin Shinawatra noemt het galadiner van vrijdag ter ere van de staf van het Froc en andere overheidsdiensten, die vorig jaar betrokken waren bij de maatregelen tegen de overstromingen, ‘een grote stap richting verzoening’. Dit zegt zijn juridisch adviseur Noppadon Pattama. Thaksin is vooral blij over de warme omgang van premier Yingluck en eregast Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. Prem is er door de roodhemden herhaaldelijk van beschuldigd de coup van 2006 mogelijk te hebben gemaakt.

Oppositieleider Abhisit (Democraten) schaart zich achter de kritiek op het feest, dat 10 miljoen baht kostte. Abhisit, die niet was uitgenodigd, noemde het feest ongepast omdat veel slachtoffers van de overstromingen nog geen cent compensatie hebben gezien. Wegen die overstroomd zijn, zijn nog niet gerepareerd, want de lokale autoriteiten wachten nog steeds op goedkeuring van hun kredietaanvragen.
– Tijdens een veiling van het Land Department is de kentekenplaat Yor Ying Yor Ying 9999 verkocht voor 11 miljoen baht, het hoogste bedrag dat ooit voor een geluksnummer is geboden. Yor Ying betekent vrouw wat het een geschikt cadeau maakt voor Valentijnsdag. In totaal werden 117 nummerborden geveild, die 109 miljoen baht in het laatje brachten. Vandaag is de laatste dag van de veiling.
– Het 5-daagse bezoek van premier Yingluck en 10 ministers aan zeven provincies die vorig jaar zijn overstroomd, wordt door critici beschouwd als een verkapte verkiezingscampagne. ‘If the premier wants this trip to be fruitful, she must focus on listening to the local’s ideas on flood prevention’, zegt waterexpert Seri Suparathit. Tot nu toe ontbreekt het volgens hem aan input van bewoners op de plannen van de regering. Die zijn overigens, zo is de kritiek, nog erg vaag.
Het gezelschap uit Bangkok gaat vanaf maandag bekijken welke gebieden dienst kunnen doen als bergingsgebied voor overtollig water, alsmede stuwdeuren, dammen, dijken en waterdrainage-apparatuur inspecteren.
– Premier Yingluck heeft in haar radiopraatje van zaterdag excuses aangeboden voor de overstromingen in het district Sena (Ayutthaya). Volgens de gouverneur van Ayutthaya hadden die voorkomen kunnen worden wanneer de bewoners tijdig waren gewaarschuwd. Yingluck erkende dat de autoriteiten op dit punt in gebreke waren gebleven.
Zes dorpen in Sena en het district Phak Hai liepen onder water omdat de rivier Noi buiten haar oevers trad. Die kreeg extra water te verstouwen als gevolg van lozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit. Uit die meren wordt extra water geloosd om te voorkomen dat ze, evenals vorig jaar, te veel water bevatten aan het begin van het regenseizoen in mei.
– Het is hommeles in de Rak Thailand partij van het kleurrijke parlementslid Chuvit Kamolvisit, oud-exploitant van massagesalons en nu onvermoeibaar strijder tegen illegale casino’s. Chuvit heeft de National Anti-Corruption Commission gevraagd onderzoek te doen naar een van zijn fractieleden, die geritseld zou hebben dat gelden van het Rural Roads Department werden gebruikt om een weg voor zijn huis aan te leggen.
Chaiwat Krairiksh slaat nu terug met een aanklacht wegens smaad tegen zijn partijleider. Toen hij aangifte deed, steunden 100 supporters hem. Tussen de twee mannen botert het al langer niet. Chuvit zou als belangrijkste geldschieter van de partij het beleid van de partij dicteren. Chaiwat zegt helemaal niets te kunnen ritselen omdat hij geen lid is van de budgetcommissie van de Kamer. Chuvit is dat wel.
– Elf artsen van het Vajira ziekenhuis beschuldigen Chaiwan Charoenchokthawee, deken van de faculteit geneeskunde, van onregelmatigheden en corruptie. Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar de klachten, onder andere onregelmatigheden bij de aanschaf van apparatuur en het bestemmen van huurinkomsten van winkeltjes in het ziekenhuis voor de stichting Vajira Hospital in plaats van het ziekenhuis zelf. Dit zou in strijd zijn met de regels van de gemeente Bangkok. De deken ontkent de beschuldigingen en zegt dat de klagende artsen een verborgen agenda hebben. Ze zouden hem kwijt willen.
– Ouders zijn voor de meeste kinderen het rolmodel op het gebied van de liefde. Dit blijkt uit een peiling van de Bangkok University onder 1.161 personen van 15 tot 24 jaar. 43,65 procent van de respondenten wil op Valentijnsdag graag rozen aan premier Yingluck geven, 23,6 procent aan Chuvit Kamolvisit en 20,9 procent aan oppositieleider Abhisit. Rozen die normaal 180 tot 200 baht kosten, kosten op dinsdag 400 tot 450 baht.
– Omdat ze hem wilde verlaten, heeft een bankmedewerker zijn vriendin in een hotelkamer in Bangkok gewurgd. Daarna vluchtte hij naar zijn ex-echtgenote in Lampang, waar hij werd aangehouden. De relatie tussen de twee had 5 jaar geduurd.
– Na acht jaar voortvluchtig te zijn geweest is een 32-jarige man, verdacht van een moordpoging in 2004, aangehouden. Hij was nummer 33 op de lijst van meest gezochte personen.
– Circa 8,8 miljoen baht is aan slachtoffers van de vuurwerkramp in Suphan Buri als schadevergoeding uitgekeerd. Bij de ramp kwamen 4 personen om het leven en 75 raakten gewond. Zo’n 700 huizen werden beschadigd, waarvan 71 totaal werden vernield. De 8,8 miljoen baht gaat naar 74 personen; 150 anderen komen later aan de beurt.
– 221 gevangenen, die ervan verdacht worden hun drugshandel vanuit de gevangenis voort te zetten, zijn overgeplaatst naar de Khao Bin gevangenis in Ratchaburi. Die gevangenis heeft stoorapparatuur zodat telefoonverkeer onmogelijk is.
– Een 15-jarige leerling in Nakhon Si Thammarat plaagde jarenlang een 14-jarige leerlinge met haar donkere huidskleur en het ontbreken van cosmetica. Gisteren had ze genoeg van al dat getreiter en stak de jongen dood.
– Zeven populaire duiklokaties in de Andamanse zee blijven zeker nog zes maanden gesloten, zodat het aangetaste koraal zich kan herstellen. Vorig jaar januari sloot het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation 18 lokaties in 7 maritieme nationale parken; elf zijn in november opengegaan. Om het koraal en de fauna beter te beschermen, heeft het National Park Office strengere regels uitgevaardigd. Zo wordt het aantal toeristen per lokatie beperkt en kwetsbare plaatsen worden gemarkeerd met touwen. Op Koh Hin Ngam mag alleen tijdens vloed worden gedoken.
– In warenhuis Central in Pinklao (Bangkok) is een 31-jarige student van de roltrap gevallen c.q. gesprongen en aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden. Zelfmoord wordt niet uitgesloten; volgens de zus van de student gebruikte hij medicijnen om met stress om te gaan.

Sloophamer voor 5-sterren hotel
11 februari – Omdat het 5-sterren hotel Aetas Bangkok in Soi Suam Rudi in strijd met de bouwvoorschriften is gebouwd, moet de sloophamer er tegenaan. De gemeente Bangkok heeft het districtskantoor van Pathumwan opdracht gegeven de eigenaren te bevelen het hotel, dat in een van de vijf duurste straten van Bangkok staat, te slopen. Maar het zal nog wel jaren duren voordat het zover is en alle beroepsprocedures zijn doorlopen.

Donderdag vonniste het Administrative Court dat het hotel te groot en te hoog is voor de weg waaraan het staat. Volgens de Building Control Act (1979) dient de weg breder dan 10 meter te zijn, maar de Soi Suam Rudi is smaller. In 2008 maakten omwonenden de zaak aanhangig. Ze beschuldigden de toenmalige gouverneur en het districtshoofd ervan een certificaat te hebben uitgegeven waarin de breedte van de straat werd overdreven.

Premier Yingluck houdt zich op de vlakte
11 februari – Wat deed premier Yingluck donderdag anderhalf uur op de bovenste verdieping van het Four Seasons hotel? Dat zullen we wel nooit te weten komen, want de premier zegt alleen dat ze als premier de vrijheid heeft om iedereen te ontmoeten. ‘Het hotel is een openbare plaats. Als lady zou ik nooit iets doen wat schandelijk is.’

Het bezoek van Yingluck werd bekend doordat de zakenman Ekkayuth Anchanbutr, bekend tegenstander van Thaksin, 10 minuten nadat Yingluck het hotel had verlaten in zijn gezicht werd gestompt. Hij meldde het incident op zijn Facebookpagina.
Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung hebben regering en de lijfwacht van de premier niets met de aanval te maken.

Slimme zet van regering om Prem uit te nodigen
11 februari – Politieke analisten hechten grote waarde aan de aanwezigheid van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (het adviesorgaan van de koning) bij het galadiner vrijdag voor de staf van het Flood Relief Operations Command, het regeringscrisiscentrum tijdens de overstromingen van vorig jaar. Het is voor het eerst dat Prem een evenement bijwoont, georganiseerd door een regering die banden heeft met voormalig premier Thaksin.

Prem is er door het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) herhaaldelijk van beschuldigd dat hij de militaire coup van 19 september 2006 heeft mogelijk gemaakt. In 2007 demonstreerden duizenden roodhemden voor zijn woning en eisten zijn aftreden.
De uitnodiging aan Prem om het feest bij te wonen, wijst op een slimme politieke taktiek, zegt de rector van het National Institute of Development Administration. De regering had met de uitnodiging niets te verliezen en als Prem had geweigerd zou hem dat geen goed hebben gedaan.
Tijdens het diner deden de gasten zich tegoed aan gerookte zalm en wijn en ze werden getracteerd op optredens van twee orkesten. Voor aanvang van het diner demonstreerden zo’n 100 demonstranten bij het Government House tegen het feestje dat 10 miljoen baht kostte. De politie verspreidde hen.

Tweemaal 10 miljoen kan geen toeval zijn
11 februari – Koning Bhumibol heeft 10 miljoen baht geschonken aan 50 scholen in 10 centrale provincies die vorig jaar onder water zijn gelopen. Het bedrag dat de koning schenkt is even hoog als het bedrag dat het galadiner ter ere van de Froc-medewerkers heeft gekost. Dat kan bijna geen toeval zijn. Elke school krijgt 200.000 baht. De koning heeft in het verleden al gewaarschuwd voor de aanleg van industrieterrein in gebieden die van oudsher dienst deden als bergingsgebied bij overstromingen. Vorig jaar liepen zeven industrieterreinen onder water.

Slachtoffers overstromingen hekelen Froc-galadiner
11 februari – Het galadiner ter ere van de staf van het Froc heeft de woede opgeroepen van de slachtoffers van de overstromingen, want zo succesvol was het Froc niet. Het waarschuwde bewoners niet tijdig dat er water in aantocht was en het faalde bij het coördineren van maatregelen. Enkele reacties van gedupeerde bewoners:

– Passawan Joradol, Bang Khen: Het geld had nuttiger besteed kunnen worden aan het uitbaggeren van kanalen en opruimen van afval.
– Panapat Kuanoon, Pathum Thani: Veel mensen bij mij in de buurt hebben de beloofde 5000 baht compensatie nog niet ontvangen.
– Thawinee Jaruschotikul, Nonthaburi: Heb de 5.000 baht ontvangen, maar wacht nog op 20.000 baht voor herstel van mijn woning.
– Napadol Wirakan: Wanneer het doel van het feest was om verzoening te bevorderen; waarom is dan wel Prem uitgenodigd en niet de oppositie?
Varaporn Thummaporn, Don Muang: Ik kan niet begrijpen waarom de regering wil pronken met haar eigen falen bij het bestrijden van de overstromingen.

Kort nieuws
– De aangekondigde verhoging van de dieselprijs met 1 baht per maand tot september wordt wellicht uitgesteld wanneer het de regering niet lukt het inkomen van mensen met de laagste inkomens te verhogen. Dit zegt minister Kittirat Na-Ranong (Financiën). Wanneer diesel duurder wordt, stijgen de transportkosten en als gevolg daarvan worden producten duurder. Maar de regering is niet van plan de dieselprijs eindeloos te beperken, aldus Kittiratt.

De regering Abhisit verlaagde de accijns op diesel in april vorig jaar om de literprijs onder de 30 baht te houden. Het Excise Department heeft het ministerie van Financiën toestemming gevraagd de accijns geleidelijk te verhogen, zodat die in september weer op het normale niveau terug is. Rond die tijd zakt ook de prijs van ruwe olie, is de verwachting. (Zie pagina State Oil Fund)
– Hij maakte 22 studenten van de Assumption universiteit 300 miljoen baht lichter door hen te verleiden geld in te investeren in de import en verkoop van iPhones. In november werd hij gearresteerd en nu heeft het Anti-Money Laundering Office de bezittingen geconfisqueerd van Phruet Charuphokhakun. Maar waarschijnlijk is dit niet voldoende is om de gedupeerden volledig schadeloos te stellen.
– Een 74-jarige rubberboer is in Chachoengsao doodgebeten door vier pitbulls. Op zijn lichaam zijn twintig diepe beetwonden gevonden. Volgens buurtbewoners hebben de honden al eerder twee personen verwond. De eigenaar houdt de honden om zijn huis te bewaken.
– Zone 5 van de Khao Bin Central Prison kreeg gisteren bezoek van politie en cipiers. Ze namen pornografische tijdschriften, een mobiele telefoon, achthonderd pakjes sigaretten en wapens, gemaakt van lepels en tandenborstels, in beslag. Alhoewel de gevangenis stoorapparatuur heeft, bleek de telefoon op sommige plaatsen normaal te functioneren.
– Het aantal gebouwen in Phuket waar zwaluwen worden gehouden ten behoeve van bird’s nest soup, loopt de spuigaten uit. Het houden van de vogels levert luchtververvuiling op, geluidsoverlast en het risico van ziektes. De autoriteiten gaan een zoneringsplan maken.
– Bij een inval in een loods in Samut Prakan zijn 50 tot 70 blokken palissanderhout en bewerkt hout inbeslaggenomen. Niemand was aanwezig, dus arrestaties bleven uit. Het was de tweede keer deze week dat palissander werd gevonden. Bij de eerdere inval werden vier personen gearresteerd. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Uit Laos gesmokkelde 14 ton paddy is door de politie in het district Na Tan (Ubon Ratchatani) in een loods aan de oever van de Mekong inbeslaggenomen. De rijst zou verkocht worden aan een molenaar, die familie is van een bekende lokale politicus. De rijst was in Laos gekocht voor tussen de 8.000 en 9.000 baht per ton en zou voor 19.000 baht per ton verkocht worden.
– Acht Cambodjanen zijn om het leven gekomen en drie gewond, toen het minibusje waarin ze zaten, in On Nut tegen de achterkant van een geparkeerde vrachtwagen botste. De passagiers waren onderweg van Pathum Thani naar de Rong Klua markt in Aranyaprathet. Mogelijk viel de chauffeur in slaap. Hij nam samen met een Thai na de aanrijding de benen.
– Het waterpeil in de Lop Buri rivier in het district Bang Pahan (Ayutthaya) is gisteren met een meter gestegen nadat grote hoeveelheden water de rivier instroomden vanuit de Chao Praya. Het waterpeil van de Chao Praya was de afgelopen dagen sterk gestegen als gevolg van extra waterlozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit, hetgeen het Royal Irrigation Department noopte water de Lop Buri in te stuwen. [Het bericht vermeldt niet hoe.] De Lop Buri kon het extra water gemakkelijk aan.
– Thawil Pliensri, voormalig secretaris-generaal van de National Security Council, dreigt de regering voor de Administrative Court te slepen vanwege zijn gedwongen overplaatsing. Thawil vindt dat hij in zijn huidige functie van adviseur van de premier ‘under-employed’ is en zich moet bezighouden met taken onder zijn niveau. Thawil werd vorig jaar overgeplaatst, naar verluidt om de benoeming van de zwager van Thaksin tot hoofd van de landelijke politie mogelijk te maken. Hij vecht zijn overplaatsing nu nog aan bij het Civil Service Commission’s Merit Protection panel.
– De 400 kilo tijgervlees die in Sam Wa (Bangkok) is gevonden, is niet afkomstig van twee tijgerdierentuinen in Chon Buri. Dit heeft onderzoek van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation uitgewezen. De afdeling gaat door met inspecties, waarbij foto’s worden gemaakt van de strepen aan beide zijden van het lijf en het voorhoofd. Volgens Wildlife worden in 21 tijgertuinen in het gehele land 888 tijgers gehouden.

Kort nieuws 10 februari
– Mobieltjes zijn niet alleen in gevangenissen verboden omdat er drugstransacties mee worden verricht, maar ook omdat gedetineerden met hun vriendin videogesprekken voeren en daarbij masturberen. Dit zegt Suchart Wong-anantchai, hoofd van het Corrections Department. De gevangenen in de Khao Bin gevangenis (Ratchaburi) moeten echter zichzelf zonder hulp van hun vriendin bevredigen, want die gevangenis heeft stoorapparatuur geplaatst. Alleen als ze een satelliettelefoon hebben, kunnen ze die ontwijken.

– Het Aetas Bangkok hotel aan de Soi Ruam Rudi (Ploenchit) is in strijd met de bouwvoorschriften gebouwd. Omwonenden hadden in 2008 geklaagd bij de Administrative Court. Die gaf hen gelijk en beval de gemeente Bangkok actie te ondernemen. De Building Control Act (1979) verbiedt de bouw van een groot en hoog gebouw aan wegen die smaller zijn dan 10 meter. Volgens de klagers heeft het hotel ten onrechte een verklaring van het districtskantoor gekregen, waarin de breedte van de straat werd overdreven. De hoteleigenaar zegt dat de straat door latere illegale bouwsels smaller is geworden. Hij gaat in beroep.
– Een autobom van 30 kilo heeft in Pattani één leven geëist; 13 personen raakten gewond. Veel voertuigen vlogen in brand en tal van gebouwen binnen een straal van 300 meter werden beschadigd. De bom was verstopt in een gestolen pickup truck, die bij de explosie in tweeën werd gereten. De brokstukken lagen 15 meter verwijderd van elkaar. Vermoed wordt dat de aanslag gericht was op defence volunteers die zouden passeren, maar die kwamen pas een klein uur later en namen een andere route.
– De bekende zakenman Ekkayuth Anchanbutr (en voormalig actievoerder tegen Thaksin Shinawatra) is in de coffeeshop van het Four Seasons hotel in zijn gezicht gestompt, 10 minuten nadat premier Yingluck het hotel had verlaten. Op zijn Facebookpagina schrijft de man dat veel mensen knap zenuwachtig zullen worden wanneer hij onthult wie in het gezelschap van de premier waren. Yingluck bracht 2 uur door op de bovenste verdieping van het hotel.
– Tachtig procent van de lokale ambtenaren krijgt deze maand geen salaris, zegt Sombat Chanasit, bestuurslid van de Municipality Assembly of Thailand. De lokale autoriteiten kunnen het door de regering verhoogde aanvangssalaris van 15.000 baht voor ambtenaren met een bachelor’s graad niet opbrengen. De lokale kassen zijn leeg omdat de regering 10 miljard baht van de subsidie, bedoeld voor de lokale autoriteiten, heeft bestemd voor een speciaal fonds dat beheerd wordt door parlementsleden.
– Jatuporn praat te veel. Hij moet ophouden te praten over een mogelijk staatsgreep. Dit zegt minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) naar aanleiding van beweringen van roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan dat er mogelijk een staatsgreep in april plaatsvindt. Jatuporn zegt dat kennissen van hem dat hebben gehoord van de Amerikaanse inlichtingendienst. Sukumpol is daar niets van bekend en de Amerikaanse ambassade ontkent dat de inlichtingendienst de regering over een staatsgreep heeft ingeseind.
– Het parlement mag zich buigen over drie verschillende voorstellen voor de vorming van een assemblee van burgers die wijzigingen van de grondwet van 2007 gaat voorbereiden. De voorstellen zijn ingediend door de regering, door het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) en ondersteund door 60.000 handtekeningen van kiesgerechtigde Thais, en als derde door coalitiepartij Chartthaipattana.
De regering stelt voor een assemblee te vormen van 77 personen, te kiezen door de provincies, en 22 experts, te kiezen door het parlement. Het UDD opteert voor 100 landelijk gekozen leden, waarbij grotere provincies zoals Bangkok en Nakhon Ratchasima meer plaatsen in de assemblee krijgen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Bewoners van Ayutthaya zetten vraagtekens achter de rechtmatigheid van de regeringsbeslissing om meer water te lozen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit. Dat gebeurt om te voorkomen dat ze aan het begin van het regenseizoen in mei te veel water bevatten. Tevens menen de bewoners dat het regeringsplan om 2 miljoen rai te bestemmen als waterbergingsgebied in strijd is met de grondwet. Artikel 67 schrijft voor dat de overheid eerst openbare hoorzittingen moet houden en dat is volgens Chatri Yoopprasert, vice-voorzitter van de Ayutthaya provincial administration organisation niet gebeurd.
Volgens Chatri moet de regering het overstromingsprobleem bij de wortel aanvatten door waterwegen aan te leggen die het water uit het stroomgebied van de Chao Praya naar de Golf van Thailand afvoeren.
– Bewoners van tambon Hua Wiang in het district Sena (Ayutthaya) hebben al acht maanden te maken met wateroverlast. In juli overstroomde het dorp, in januari zakte het water naar 10 cm en sinds extra water wordt geloosd uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit staat er weer 1 meter water, nadat dinsdag de rivier Noi overstroomde. Ook delen van het district Phak Hai liepen onder water. Donderdag steeg het waterpeil van de Noi met 10 cm. Bewoners zijn bang dat de wateroverlast verder zal toenemen.
De beheerder van de twee dammen ontkent dat de waterlozingen verantwoordelijk zijn voor de overstromingen in Sena. Dagen van zware regens veroorzaakten die, zegt hij.
– Teenagers, jonge volwassenen en sekswerksters krijgen op Valentijnsdag (14 februari) een gratis condoom. Het ministerie van Volksgezondheid gaat er die dag 60 miljoen verspreiden. De drie groepen vormen een risicogroep voor het oplopen van HIV/Aids en SOA’s. De campagne wordt gesponsord door het Global Fund to Fight Aids, Malaria and Tuberculosis; het National Health Security Office en het Disease Control Department.
Pornthep Siriwanarangsan, directeur-generaal van het Disease Control Department, zegt dat deze groepen er goed aan zouden doen zich regelmatig te laten controleren bij een van de in geslachtsziektes gespecialiseerde 282 centra in 43 provincies.
Nimit Tienudom (Aids Acces Foundation) vindt dat de overheid actiever preventieprogramma’s moet ondersteunen en dit niet moet overlaten aan particuliere organisaties. De regering steunt nog te veel op sponsors die condooms distribueren.
– Slechts de helft van jongeren tussen 12 en 24 jaar gebruikt condooms. Dit blijkt uit een peiling onder 1.014 personen, uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid en de Suan Dusit Rajabhat universiteit. Eenderde van de ondervraagden zegt met meer partners te vrijen, waarvan 89 procent geen condoom gebruikt.
– De vader van een voormalig kabinetslid is ervan beschuldigd twee stukken land in het district Suan Phung (Ratchaburi), eigendom van het ministerie van Financiën, illegaal in gebruik te hebben genomen. Een deel van de grond is al geëgaliseerd voor landbouwdoeleinden. Dit gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation (DSI).
De DSI doet ook onderzoek naar de vice-president van de Ratchaburi para-rubber en palmkwekers coöperaties voor een zelfde overtreding.
De gouverneur van Phangnga en twee anderen worden ervan beschuldigd illegaal land in het Banthat wildreservaat in bezit te hebben genomen. Ze hebben de bomen gekapt om er rubberbomen te kunnen planten en ze hebben met hulp van ambtenaren van de Bosdienst hout gesmokkeld.
– In een oplage van 20.000 exemplaren heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een brochure gemaakt over de problemen rond Hindu-tempel Preah Vihear. De titel luidt: Information the Thai public should know about the Preah Vihear temple and the border negotiations between Thailand and Cambodja.
Aanstaande maandag en dinsdag vergadert de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC). De commissie houdt zich bezig met de grensbepaling van delen van de grens van 798 km die omstreden zijn. (Zie pagina Preah Vihear en Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Het galadiner dat de staf van het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering tijdens de overstromingen van vorig jaar, vandaag krijgt aangeboden kost 10 miljoen baht, aldus de permanent secretaris van het PM’s Office. Het programma bestaat uit een licht- en geluidshow en optredens van twee orkesten en de bands van de drie legeronderdelen. Bangkok Post noemde het feestje gisteren ‘belachelijk en walgelijk’ en het Froc ‘incompetent en inefficiënt’.
– De autoriteiten in Prachuap Khiri Khan hebben een beloning van 3.000 baht uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van een 31-jarige stroper, wiens bende in het wild levende olifanten in de nationale parken Kui Buri en Kaeng Krachan heeft gedood.
– De dieselprijs zal tot september maandelijks telkens met 1 baht worden verhoogd als voorbereiding op de inning van accijns. Vorig jaar april verlaagde de regering Abhisit de accijns op diesel van 5,31 naar 0,5 baht en de gemeentelijke belasting op diesel van 53,1 satang werd geschrapt om de literprijs onder de 30 baht te houden. De komende zomer is een goede tijd om weer accijns te gaan heffen omdat de prijs van ruwe olie dan naar verwachting zakt. De transportsector heeft de regering gevraagd de prijsverhoging tot maart uit te stellen.
De accijns op benzine gaat omhoog van 7 naar 8 baht per liter.

Democraten: Noodbesluit kabinet komt neer op blanco cheque
9 februari – Wanneer het Constitutionele Hof het noodbesluit van de regering om 350 miljard baht uit te trekken voor watermanagement in strijd met de grondwet acht, zal de regering een identiek wetsvoorstel indienen. Dit zegt Niwatthamrong Bunsongphaisan, minister verbonden aan het kantoor van de premier. Die procedure zou drie tot zes maanden in beslag nemen.

De grondwet schrijft voor dat noodbesluiten alleen kunnen worden genomen ‘to maintain national or public safety or national economic security’ en in het geval van ‘emergency and necessary urgency’.
Het Hof buigt zich over de zaak op verzoek van oppositiepartij Democraten, die dit besluit heeft voorgedragen voor vernietiging alsmede het besluit om de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht door te schuiven van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand.
Volgens Korn Chatikavanij, Democraat en voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, wordt een gevaarlijk precedent geschapen door buiten het parlement om geld te lenen. Dat komt neer op het uitschrijven van een blanco cheque, zegt hij.
Het noodbesluit over de FIDF-schuld (een erfenis van de financiële crisis van 1997) is volgens hem niet nodig omdat de begroting 2012 voldoende ruimte biedt om dit jaar 110 miljard baht te lenen, waarvoor het parlement via een kredietaanvraag toestemming kan verlenen.
Gevolg van de schuifoperatie is dat de kosten van de schuld (jaarlijkse rentebetaling van 45 à 65 miljard baht) worden doorgeschoven naar de commerciële banken en hun klanten. Maar ernstiger is dat het vertrouwen van de markt is geschokt in de onafhankelijkheid van de centrale bank.
Naar verwachting doet het Hof op 15 februari uitspraak.
(Zie pagina FIDF)

Kort nieuws 9 februari
– Belachelijk en walgelijk. Zo noemt Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar het galadiner van vrijdag waarop de staf van het (citaat) ‘incompetente en inefficiënte’ Flood Relief Operations Command (Froc), het crisiscentrum van de regering tijdens de overstromingen, alsmede anderen door de regering in het zonnetje worden gezet. Er is geen reden voor feestvieren, schrijft de krant, want er zijn tienduizenden slachtoffers die nog geen cent hebben gezien van de beloofde 5.000 baht compensatie en de compensatie voor beschadigde eigendommen.

– In april valt een staatsgreep te verwachten, zegt Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor Pheu Thai. Om dat te voorkomen organiseert het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) op 25 februari een concert, waarop voormalig premier Thaksin via een videoverbinding het woord zal voeren. De massabijeenkomst moet de vermeende coupplegers ontmoedigen om de macht te grijpen.
– Nattawut Saikuar, roodhemdleider en vice-minister van Landbouw, is niet van plan excuses aan te bieden aan Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning). Prem is er door roodhemden herhaaldelijk van beschuldigd de militaire coup van 19 september 2006 mogelijk te hebben gemaakt. De twee komen elkaar vrijdag tegen tijdens een galadiner voor Froc-medewerkers, waarvoor Prem is uitgenodigd als eregast.
– ‘A risky game.’ Zo betitelt Bangkok Post in een analyse het plan van de Pheu Thai regering om de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, te wijzigen. Vandaag dient de regering een voorstel in om artikel 291 van de grondwet te wijzigen. Dat artikel regelt hoe de grondwet kan worden veranderd. Er wordt een Assemblee van burgers gevormd die de wijzigingen gaat voorbereiden. De krant vreest dat tal van politici zullen proberen in die assemblee gekozen te worden.
Oppositiepartij Democraten wantrouwt de motieven van de regering. Ze vreest dat de assemblee gedomineerd zal worden door Pheu Thai.
De Siam Pracha Piwat groep, een groep van academici, zegt dat de regering het mechanisme van ‘checks and balances’ ondermijnt door haar eigen machtspositie te consolideren.
‘The government and its allies are trying to mislead the public into thinking charter amendment is needed to stabilise the government and exert control over the military.’ (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De regering Yingluck doet het beter vergeleken met de vorige peiling, maar scoort nog altijd geen voldoende. Dit blijkt uit een peiling van de Bangkok University. In november kreeg het kabinet een 0,16; nu 4,94 op een schaal van 1 tot 10. De peiling werd uitgevoerd onder 1.151 personen ouder dan 18 jaar, verspreid over het gehele land. Yingluck zelf scoorde gemiddeld 5,29 tegen 0,31 de vorige keer. Haar hoogste score (6,06) kreeg ze voor haar harde werk, de laagste score van 4,64 voor haar besluitvaardigheid.
– Door een volmacht te gebruiken van een bedrijf dat al lang niet meer bestond, heeft Fresenius Medical Care de inschrijving op de levering van dialysemachines gemanipuleerd. Dit is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation. Het bedrijf won de inschrijving en leverde de machines in 2004 aan ziekenhuizen in Uttaradit, Udon Ratchatani, Ratchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chon Buri, Khon Kaen en Loei. Het ministerie van Financiën heeft aangifte tegen het bedrijf gedaan.
– Parlementslid Chuvit Kamolvisit, bekend van de jacht op illegale casino’s, heeft de National Anti-Corruption Commission gevraagd onderzoek te doen naar een van zijn fractieleden. Hij zou geritseld hebben dat gelden van het Rural Roads Department werden gebruikt voor de aanleg van een weg voor zijn huis. Chuvit zegt ook dat de man zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd, maar betrokkene ontkent dat. Wanneer hij geen lid meer is, verliest hij zijn parlementszetel.
– Zestig blokken palissanderhout zijn in een huis in Si Sa Ket inbeslaggenomen. De meeste waren van recent gekapte bomen. De politie vermoedt dat het huis gebruikt werd als transitpunt alvorens het hout naar het buitenland werd verscheept. De inbeslaggenomen blokken zijn in het buitenland goed voor 11 miljoen baht, aldus de politie. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Negen personen waaronder een 11-jarige jongen zijn gewond geraakt toen vanaf een motorfiets werd geschoten op de feestgangers bij een huis in het district Tha Maka. Een van de gewonden heeft een drugsverleden. De politie vermoedt dat de aanleiding voor de schietpartij een conflict over drugs is.
– In Kalasin, Pathum Thani en Bangkok zijn vier personen aangehouden, die worden verdacht van het verhandelen en inzetten van minderjarige meisjes als sekswerkster.
– De hoofdkapel van Wat Pradu Lokachet in het district Sena (Ayutthaya) wordt 3 meter omhoog gekrikt om hem te beschermen tegen overstromingen. Sena is een van de districten in de provincie die kwetsbaar zijn voor seizoensoverstromingen.
– Boze bewoners in Ayutthaya willen dat de regering het lozen van water uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit beter reguleert, daar ze nu al te maken hebben met overstromingen. De stuwmeren lozen momenteel extra water om ervoor te zorgen dat ze aan het begin van het regenseizoen niet te veel water bevatten, zoals vorig jaar. Als gevolg van de lozingen zijn zes dorpen in het district Sena onder water gelopen, doordat de Noi rivier overstroomde. De Chao Praya dreigt ook te overstromen.
– Bewoners van het stroomgebied van de Ta Chin rivier dringen er bij de autoriteiten op aan haast te maken met het draineren van water uit akkers alvorens het regenseizoen begint. Er staat nog veel water van de overstromingen van vorig jaar in de provincies Sing Buri, Ayutthaya, Nakhon Pathom en Suphan Buri.
– Door ontlasting van olifanten te gebruiken om een DNA-database aan te leggen, wil het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation de smokkel in olifanten een halt toeroepen. Maar wetenschappers hebben zo hun twijfels over de effectiviteit, omdat de rechtbank de gegevens waarschijnlijk niet betrouwbaar acht. De afdeling schat dat in Thailand 4.000 olifanten in het wild leven in 33 nationale parken en 28 wildreservaten.
In 2004 en 2005 legden wetenschappers van de Mahidol universiteit een kleine database aan met ontlasting uit het Salakphra Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi. Ze verzamelden 500 samples op basis waarvan het DNA van 350 olifanten kon worden vastgesteld.
Het Livestock Development Department heeft het bloed van 1.500 van de 3.200 in gevangenschap levende olifanten verzameld en op basis daarvan 400 DNA-profielen vastgelegd.

Kort nieuws 8 februari
– De Chao Praya en Noi rivier in Ayutthaya staan op het punt buiten hun oevers te treden als gevolg van regenbuien in het Noorden en de Central Plains en omdat extra water wordt geloosd uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit. Dat gebeurt om ervoor te zorgen dat ze aan het begin van het regenseizoen in mei niet te veel water bevatten, zoals vorig jaar. Verschillende dorpen in het district Sena liepen dinsdag al onder water, waardoor bewoners gedwongen waren hun spulletjes in veiligheid te brengen.

– Twee commissies en een uitvoerend bureau worden verantwoordelijk voor alle besluiten op het gebied van watermanagement.
Het kabinet heeft dinsdag het groene licht gegeven voor de instelling van het National Water Resources and Flood Policy Committee (een beleidscommissie onder leiding van premier Yingluck), het Water Resources and Flood Management Committee (een commissie die het beleid moet implementeren) en het Office of the National Water Resources and Flood Policy Committee (het uitvoerend bureau).
De twee nieuwe commissies en het bureau moeten ervoor zorgen dat er eenheid komt in het oplossen van problemen bij overstromingen.
– De minister van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gekregen een overzicht te maken van de 43 kanalen, die door de Bangkok Metropolitan Administration (gemeente Bangkok) moeten worden uitgebaggerd en 48 projecten ter bestrijding van overstromingen. 29 grote kanalen moeten intensief uitgebaggerd worden.
– Premier Yingluck inspecteert van 13 tot 17 februari gebieden vanaf het Noorden tot Bangkok om te zien hoe ver het staat met herstelwerkzaamheden. Ook legt ze bewoners uit waarom sommige gebieden dit jaar onder water worden gezet. Details over de precieze lokaties en compensatie voor gedupeerde boeren worden na de gesprekken bekend gemaakt.
– Het hooggerechtshof heeft evenals de Kanchanaburi Provincial Court Lead Concentrates Co veroordeeld tot het betalen van 36 miljoen baht aan 151 Karen bewoners van Lower Klity village die lijden aan loodvergiftiging. Het Hof was evenals de rechtbank van mening dat de loodmijn verantwoordelijk is voor contaminatie van de Klity Creek, de enige watervoorziening van de dorpelingen. Daarentegen verwierp het Hof het verzoek om het schoonmaken van de kreek. De Environmental Protection Act staat klagers niet toe dit aan de rechtbank te vragen, aldus het Hof.
De loodvergiftiging kwam voor het eerst aan het licht in 1998. Drie jaar later sloot de regering de mijn. Het bedrijf is nog in een andere zaak verwikkeld, waarin acht ernstig zieke bewoners om een schadevergoeding hebben gevraagd. De Hoge Raad moet daarover nog oordelen.
Verder is de Pollution Control Department aangeklaagd vanwege haar trage reactie op de klachten. De Administrative Court heeft de afdeling veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 743.000 baht. Daartegen is ze in beroep gegaan.
– Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport, uit wiens huis in november een kapitaal is gestolen, heeft 30 dagen de tijd om gegevens over zijn financiële transacties van de afgelopen 20 à 30 jaar bij elkaar te zoeken. De National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar zijn ongebruikelijke rijkdom, gunt hem die tijd. Supoj houdt vol dat hij clean is.
De politie heeft 18 miljoen baht van het gestolen geld achterhaald, de inbrekers zeggen 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn woning gezien te hebben. Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen. (Zie pagina Supoj Saplom)
– De kabinetministers en de legertop hebben zich achter de oproep van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha aan het Campaign Committee for the Amendment of Section 112 geschaard om te stoppen met haar activiteiten. De actiegroep streeft naar wijziging van de wetgeving op het gebied van majesteitsschennis. Volgens Prayuth worden de scheidslijnen in het land verscherpt door de actiegroep. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– De oppositie whip vertrouwt het plan van de regering niet om de grondwet te wijzigen. Volgens Jurin Laksanavisit heeft de regering een verborgen agenda, namelijk het zuiveren van de naam van één individu [lees: Thaksin]. De regering maakt ook niet duidelijk wat er zo ondemocratisch is aan de grondwet van 2007 (opgesteld onder het militair bewind), want die is in een referendum door de bevolking goedgekeurd, zegt hij.
Morgen dient de regering bij het parlement een voorstel in tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel schrijft voor hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. Ingesteld wordt een assemblee van burgers die de wijzigingen gaat voorbereiden. Jurin vreest dat met de samenstelling wordt gemanipuleerd ten gunste van de Pheu Thai-regering. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) kiest volgende week een nieuwe leider. Thans wordt het UDD tijdelijk geleid door voorzitter Tida Tawornseth. Volgens UDD-leiders vormen anti-regeringsgroepen nog steeds een bedreiging. Er zijn ook aanwijzigingen dat een coup op handen is, zegt Tida.
– Het Department of Special Investigation is op nog meer bedrijven met ondeugdelijke stalen stangen gestuit, die een gevaar vormen wanneer verwerkt in constructies. In Samut Prakan nam de DSI dinsdag bij een inval in drie bedrijven 100 ton in beslag. De stangen waren gemaakt van gerecycled staal, dat geleverd was door ijzerafvalbedrijven.
Het Thai Industrial Standards Institute gaat het Department of Industrial Works vragen de drie bedrijven te sluiten en hun machinepark te confisqueren. Eind vorige maand nam de DSI al bij drie andere bedrijven in Bangkok en Samut Sakhon 290 ton in beslag.
– Monchai Chartwattanasiri, Bhumjaithai parlementslid voor Buri Ram, heeft van de Kiesraad een rode kaart gekregen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het kopen van stemmen. Tijdens een bijeenkomst op 4 en 5 juni kregen kiezers 200 tot 300 baht. De Kiesraad besloot ook dat Monchai plus twee van zijn stemmenwervers de kosten van de herverkiezing moeten betalen. Wanneer de Hoge Raad het besluit van de Kiesraad bevestigt, moet Monchai zijn werkzaamheden als parlementslid opschorten.
– De leiders van de opstand maandag in de gevangenis van Trat, waarbij brand werd gesticht in de slaapruimtes, zijn overgeplaatst naar andere gevangenissen: 36 naar Songkhla, 36 naar Phatthalung en 30 naar Nakhon Si Thammarat.
– Om luchthaven Don Mueang wordt een 3,5 meter hoge betonnen dijk aangelegd (kosten 50 miljoen baht), om te voorkomen dat het vliegveld net als vorig jaar weer onder water loopt. Het vliegveld gaat op 2 maart open. Zowel Nok Air als Orient Thai Airlines gaat weer vliegen vanaf Don Mueang.
– Alle vijftien districten van de provincie Nan zijn vanwege de droogte tot rampgebied uitgeroepen. Er is een schrijnend tekort aan drinkwater, 132.259 rai boerenland is al beschadigd en het vee snakt ook naar water. De schade wordt geschat op 60 miljoen baht. Sommige delen van de rivier Nan zijn drooggevallen.
– De politie heeft in Klong Sam Wa (Bangkok) een handelaar van tijgervlees aangehouden. Zaterdagavond arresteerde de politie al zeven personen in Bang Chan nadat ze 400 kilo tijgervlees en karkassen van andere wilde dieren had gevonden. Volgens hen werd door buitenlandse kopers het vlees bij de nu gearresteerde man besteld.
– In Pathum Thani is de politie nog steeds bezig een drugskartel op te rollen. Elf verdachten zijn al aangehouden. Eind vorige maand nam de politie drugs ter waarde van 1 miljard baht in beslag. Aan eigendommen is ter waarde van 143 miljoen baht geconfisqueerd. Twaalf verdachten zijn nog voortvluchtig. Via hen kan het spoor naar nog eens 50 verdachten in het gehele land leiden.

Actiegroep gaat door ondanks waarschuwing legerchef
7 februari – De waarschuwing van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha te stoppen met hun actie weerhoudt het Campaign Committee for the Amendment of Article 112 er niet van door te gaan. Alhoewel ze weet dat ze geen enkele kans maakt in het parlement, blijft de actiegroep handtekeningen verzamelen, zodat ze een initiatief-wetsvoorstel kan indienen ter wijziging van het gewraakte artikel dat strenge straffen op majesteitsschennis stelt.

Prayuth heeft een dringend beroep op de actiegroep gedaan alsmede op Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, die hetzelfde doel nastreeft, opgeroepen hun campagnes te staken omdat die de scheidslijnen in de samenleving versterken. Volgens de generaal is het onmogelijk dat de wet wordt misbruikt omdat twee commissies zich met de uitvoering bezighouden. ‘Niemand wordt vervolgd tenzij een overtreding is begaan’, zegt hij.
Puangthong Rungswasdisab, politicoloog aan de Chulalongkorn universiteit, denkt dat Prayuth niet de voorgestelde wijzigingen heeft bestudeerd alvorens de voorstanders daarvan te kritiseren. ‘What we are doing is not new. Civic groups used to collect signatures to petition for legislation. This is a right guaranteed by the constitution.’
Puangthong erkent dat wijziging van het wetsartikel er niet in zit, omdat zowel regeringspartij Pheu Thai als de Democratische partij zich daartegen verzetten. Maar het primaire doel van de actie is, zegt ze, om de aandacht op de problematische uitvoering van de wet te vestigen. Er is een consensus onder een groot aantal mensen dat de wet vaak wordt misbruikt om onschuldige mensen te vervolgen.
(Zie pagina Majesteitsschennis)

Kort nieuws
– Omdat hij boos was op zijn vader, heeft een 40-jarige man zo’n 1 miljoen baht in brand gestoken. Hij had het geld in de loop der jaren ontvreemd uit de goudwinkel van zijn broer in Pattaya. De man was kwaad omdat de vader in die periode geld had gegeven aan zijn broer om hem te helpen bij zijn handel. De politie zal de man niet vervolgen omdat de vader geen aangifte doet en de man ook niet tot doel had het portret van de koning (op de biljetten van 1.000 baht) te verminken.

– Het Constitutionele Hof heeft besloten de wettigheid te onderzoeken van twee kabinetsbesluiten, onlangs genomen door de regering Yingluck. De Democratische partij heeft daar om gevraagd. Het gaat om het besluit 350 miljard uit te trekken voor watermanagement en de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht (erfenis van de financiële crisis van 1997) door te schuiven van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand. [Gisteren meldde de krant als tweede besluit de instelling van een verzekeringsfonds van 50 miljard baht, maar dat was duidelijk foutief.] Volgens de Democraten zijn beide besluiten in strijd met artikel 184 van de grondwet. [Wat dit artikel behelst, vermeldt het bericht niet.]
Op 15 februari hoort het Hof Korn Chatikavanij (Democraat; voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit), senator Kamnoon Sittisamarn (Democraat) en vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong, die premier Yingluck vervangt. Yingluck had zelf willen getuigen maar ze is die dag op bezoek in gebieden die vorig jaar onder water zijn gelopen. (Zie pagina FIDF)
– De Rights and Liberties Protection Department van het ministerie van Justitie is begonnen borgtocht voor 60 roodhemd gevangenen aan te vragen alsmede voor gevangenen die beschuldigd zijn van majesteitsschennis. Ze zitten gevangen in Bangkok en in de provincies Chiang Mai, Ubon Ratchatani, Mukdahan en Udon Thani.
De regering heeft een bedrag van 43,8 miljoen baht uitgetrokken voor de borgsommen. Familie en kernleiders van het UDD (roodhemden) is door de afdeling gevraagd garanties te stellen, zodat de verdachten niet de benen nemen tijdens hun vrijlating op borgtocht.
– De zoon van de voormalige actievoerder Somyot Prueksakasemsuk, die gevangen zit op beschuldiging van majesteitsschennis en al zes keer tevergeefs om vrijlating op borgtocht heeft gevraagd, gaat 112 uur in hongerstaking voor het Criminal Court van Ratchada. De Front Line Defenders uit Dublin en zeven andere internationale mensenrechtenorganisaties hebben onlangs de Thaise autoriteiten opgeroepen de aanklacht tegen hem in te trekken (die hem 30 jaar cel zou kunnen opleveren) of hem op borgtocht vrij te laten. 112 verwijst naar artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht dat majesteitsschennis strafbaar stelt. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Zo’n 2000 personen, waaronder 100 die gedood zijn, komen in aanmerking voor de compensatieregeling die de regering in het leven heeft geroepen voor de slachtoffers van politiek geweld in de periode 2005 tot 2010. Dit zegt Thongthong Chandrangsu, permanent secretaris van het PM’s Office. De desbetreffende subcommissie moet nog nader onderzoek doen naar beschuldigingen en veroordelingen om te bepalen wie precies geld krijgt.
– De regering dient donderdag bij het parlement een voorstel in om artikel 291 van de grondwet te wijzigen, zodat een assemblee van burgers kan worden gevormd die wijziging van de grondwet van 2007 (tot stand gekomen onder het militair bewind) voorbereidt. Elke provincie kiest 1 lid van de assemblee (77 in totaal) en het parlement voegt er 22 experts en belanghebbenden aan toe. Het voorstel van de assemblee, dat naar verwachting eind van het jaar klaar is, wordt in een referendum aan de bevolking voorgelegd, waarna het parlement zich erover buigt. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Zeshonderd gedetineerden hebben maandagochtend in de gevangenis van Trang brand gesticht in hun slaapruimte uit protest tegen hun slechte behandeling. De brandweer, aanwezig met vijftien brandweerwagens, had grote moeite het vuur te blussen, omdat ze gehinderd werd door de oproerkraaiers. Politie, soldaten en defence volunteers werden opgetrommeld om een eind aan de opstand te maken. Na een gesprek tussen de gouverneur van Trang en gevangenen keerde de rust weer. De gevangenen overhandigden hem een lijstje met 18 eisen, waaronder de overplaatsing van een cipier en beter eten en water.
– Zo’n 100 motortaxibestuurders trokken maandag in optocht naar het Metropolitan Police Bureau. Ze vroegen de politie hen te beschermen tegen ongeregistreerde concurrenten en afpersers. Volgens de president van de Motorcycle Taxi Drivers Association telt Bangkok 4.443 geregistreerde en bijna 100.000 illegale motortaxibestuurders. Invloedrijke personen, waaronder personen in uniform, persen geld van de bestuurders af en zetten illegale bestuurders op hun routes in, aldus de president.
– Het Department of Special Investigation (DSI) is op zoek naar 335 stalen stangen met een gewicht van 10 ton, die gestolen zijn uit een loods in Samut Sakhon. Ze vormen een gevaar voor de veiligheid wanneer ze verwerkt worden in constructies, omdat ze van inferieure kwaliteit zijn. De gestolen stangen maakten deel uit van in totaal 30.956 stangen die in beslag zijn genomen naar aanleiding van een klacht bij het Thai Industrial Standards Institute (TISI). De DSI en het TISI doen momenteel onderzoek naar 7 tot 8 producenten, die eveneens substandaard stangen produceren.
– De 400 kilo tijgervlees, die zaterdag werd gevonden in een huis in Min Buri (Bangkok), is volgens de politie vermoedelijk afkomstig van een tijgerdierentuin in Si Racha (Chon Buri). In 2008 kwam de dierentuin ook al in beeld toen 11 karkassen van tijgers in Nakhon Phanom werden gevonden. Wegens gebrek aan bewijs kon de dierentuin toen niet worden vervolgd.
Zaterdag arresteerde de politie zeven personen in een illegale slachterij nadat ze het tijgervlees en de karkassen en delen van andere wilde dieren had gevonden. Een andere politieteam nam in Khlong Sam Wa (Bangkok) 18 kilo tijgervlees in beslag en de karkassen van schildpadden, een hert en een krokodil. Thailand telt 30 tijgertuinen met zo’n 1.000 tijgers.
– De Suranaree University of Technology wil in het Noordoosten een academisch ziekenhuis met 700 bedden bouwen (kosten 1,77 miljard baht). De universiteit heeft ook om toestemming voor een tandheelkundige faculteit gevraagd. Thans telt het Noordoosten één academisch ziekenhuis in Khon Kaen. Suranaree deed in 1995 al een poging het ziekenhuis te bouwen, maar door de financiële crisis van 1997 ging dat niet door.
– Een gevangene, die nog drie maanden te gaan had in de gevangenis van Mae Sot (Tak), is er vandoor gegaan om een liefdesprobleempje op de lossen. Hij had vernomen dat zijn vrouw een nieuwe vriend had en dat beviel hem niet. Tijdens zijn vlucht werd hij aangehouden toen hij met een motorfiets tegen een elektriciteitspaal was gereden, maar hij zag daarna kans het voertuig te ontvluchten waarmee hij retour gevangenis ging. De politie is nog op zoek naar hem.
– Een politieonderzoek naar illegale gokgelegenheden heeft alleen maar gokruimtes opgeleverd, die al gesloten waren: vijf kleine in Bangkok en drie kleine en één grote in Pathum Thani. De politie kwam in actie naar aanleiding van onthullingen door parlementslid Chuvit Kamolvisit. (Zie pagina Casinoschandaal)

Thammasat trekt verbod misschien in
6 februari – Het bestuur van de Thammasat universiteit beslist volgende week of het zijn verbod handhaaft op activiteiten die verband houden met de wetgeving op majesteitsschennis. Rector Somkit Lertpaithoon heeft om heroverweging van het verbod gevraagd, omdat het verbod – bedoeld om ongeregeldheden te voorkomen – tot diepe scheidslijnen in het studenten- en docentencorps van de universiteit heeft geleid.

Nadat vorige week voorstanders van het verbod hadden gedemonstreerd, demonstreerden zondag 200 personen tegen het verbod. Ze legden kransen en schenen met lantaarns op de beroemde koepel op de Tha Phra campus als symbolische daad om ‘duisternis overdag’ kwijt te raken. Een van de deelnemers zei weliswaar het verbod te begrijpen, maar hij verzette zich er sterk tegen omdat het het academisch debat en de vrijheid van meningsuiting aan banden legt.
Rector Somkit benadrukt evenwel dat studenten en docenten nog steeds vrij zijn om te discussiëren over artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht. Het is hen evenmin verboden petities in te dienen voor of tegen wijziging van de wet.
Het Campaign Committee for the Amendment of Article 112 liet gisteren weten door te gaan met haar campagne voor wijziging van de wet. Het comité gaat een netwerk vormen dat de bevolking over de wet zal voorlichten.
Volgens Yukti Mukdawichit, lector soiologie en antropologie aan de Thammasat universiteit en lid van het comité, is de wet in strijd met het principe van democratisch bestuur dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft. Artikel 112 wordt vaak misbruikt als middel om politieke tegenstanders te vervolgen, zegt hij.
De kwestie majesteitsschennis is actueel geworden sinds Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, heeft voorgesteld de minimum strafmaat in artikel 112 (thans 3 jaar) te schrappen en het maximum op 1 à 2 jaar (thans 15 jaar) te stellen. Maar nog controversiëler is het voorstel de monarch bij zijn kroning een eed op de grondwet te laten afleggen.
Overigens valt de straf hoger uit wanneer verdachten in combinatie met de Computer Crime Act worden veroordeeld. Bovendien worden delicten afzonderlijk bestraft. Als gevolg daarvan kreeg een 62-jarige man een gevangenisstraf van 20 jaar voor 4 voor de koningin beledigende sms-jes, die hij verstuurd zou hebben: voor elk sms-jes 5 jaar. (Zie pagina Majesteitsschennis en Nitirat)

Politici scoren met voetbalclubs
6 februari – Het succes van voetbalclub Buriram PEA, geleid door de politicus Newin Chidchob (Bhumjaithai), inspireert andere politici zich ook via een voetbalclub te profileren. De club van Newin won zondag de League Cup, na eerder getriomfeerd te hebben in de Thai Premier League en de FA cup.

De successen leggen Newin geen politieke windeieren. Alhoewel hij zelf 5 jaar is uitgesloten van een politieke functie, scoorde zijn echtgenote 400.000 stemmen bij de verkiezingen voor hoofd van de provincial administration organisation. Ze liet haar belangrijkste rivaal van regeringspartij Pheu Thai ver achter zich.
Andere politici zijn Newin al gevolgd. Voetbalteams in Chon Buri, zoals Chonburi FC en Pattaya United, worden gesteund door leden van de Khun Ploem familie, oprichters van coalitiepartij Phalang Chon.
Een parlementslid van de Democratische partij steunt Songkhla FC, die nog in de eerste divisie speelt. Nipon Boonyamanee zegt dat het leiden van een voetbalclub hem in de gelegenheid stelt veel mensen uit Songkhla te ontmoeten. ‘I have met more people since I ran the club. They just come to us and this gives me a chance to reach out to a wider audience.’

Artsen rebelleren tegen eigen bijdrage bij ziekenhuisbezoek
6 februari – De herintroductie van de 30 baht eigen bijdrage bij een ziekenhuisbezoek is een stap terug en lost het probleem van financiële tekorten van overheidsziekenhuizen niet op. Arme en kwetsbare mensen – oftewel een meerderheid van de bevolking – ondervinden er alleen maar nadeel van. De bewering dat het huidige universal health care scheme (zonder eigen bijdrage) heeft geleid tot een toename van het aantal ziekenhuisbezoeken geldt alleen voor het eerste jaar van de introductie. Sindsdien is het aantal stabiel op 115 tot 120 miljoen per jaar.

Aldus enkele artsen op een seminar van de Thai Journalists Association en de Isara Amantakul Foundation. De 30 baht eigen bijdrage werd destijds geïntroduceerd door de regering Thaksin, maar door de regering Abhisit geschrapt en vervangen door het universal health care scheme. Daarvan maken 48,3 miljoen Thais gebruik. Sommige artsen, die een tegenstander zijn van het huidige systeem, hopen dat de eigen bijdrage zal leiden tot een vermindering van het aantal patiënten, maar de sprekers op het seminar geloofden daar niet in.
De Rural Doctors Society heeft intussen de overheidsziekenhuizen opgeroepen af te zien van het incasseren van de eigen bijdrage. De minister van Volksgezondheid zegt dat de regering vastbesloten is de eigen bijdrage in te voeren. De opbrengst (naar schatting 1 miljoen baht per jaar) komt volgens hem ten goede aan de verbetering van de gezondheidszorg.

Kort nieuws
– Het ministerie van Landbouw houdt toezicht op de productie, het ministerie van Handel op de distributie en het ministerie van Financiën op de financiën. Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) wil de drie staatsdiensten, die zich met rubber bezighouden, fuseren en het ministerie van Industrie erbij betrekken voor de verwerking van rubber.

Doel van de operatie is de samenwerking tussen de betrokken diensten te verbeteren en de huidige marktprijs van 80 tot 90 baht per kilo op te trekken naar 120 baht per kilo.
– Een tankwagen met 20 ton LPG is zondagochtend in Lam Luk Ka (Pathum Thani) gekanteld. De brandweer zette de spuit erop om de wagen af te koelen, zodat de lekkende wagen niet in brand zou vliegen. De weg werd afgesloten voor alle verkeer en omwonenden kregen het advies uit de buurt te blijven.
– Wanneer het kabinet de noodzaak kan aantonen van twee noodbesluiten, trekt de Democratische partij haar petitie aan het Constitutionele Hof in waarin ze vraagt een uitspraak te doen over de wettigheid van de besluiten. Dit heeft oppositieleider Abhisit laten weten. De besluiten betreffen uitgaven van 350 en 50 miljard baht voor respectievelijk watermanagement en een verzekeringsfonds.
– De geluksindex van Thailand is gezakt van 7,55 in juli vorig jaar naar 6,66 vorige maand op een schaal van 1 tot 10. Dit blijkt uit een peiling van Abac, die elke zes maanden wordt gehouden. Sluimerende politieke conflicten en de stijgende kosten van levensonderhoud hebben Thais minder gelukkig gemaakt. 60,8 procent van de respondenten wil dat Yingluck Shinawatra aanblijft als minister-president.
– Met de onthullingen van parlementslid Chuvit Kamolvisit over illegale gokgelegenheden in Bangkok is 78 procent van de respondenten in een peiling van Suan Dusit tevreden. De peiling werd onder 1.271 personen in het gehele land gehouden. 51 procent denkt dat de informatie van Chuvit bijdraagt aan de bestrijding van gokken. 49 procent denkt dat de gokbazen door de onthullingen hun handel beter zullen verbergen.
– De politie heeft zaterdagavond in een huis in Klong Sam Wa de karkassen en beenderen gevonden van verschillende wilde dieren, waaronder een Bengaalse tijger, en zeldzame vogels. Zes verdachten zijn gearresteerd; de politie is nog op zoek naar de bendeleider.
– De minister van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd voor een uitbraak van dengue fever (knokkelkoorts) omdat er bijna geen regen valt in delen van het land. Het ministerie bereidt een campagne voor om mensen aan te moedigen plaatsen met stilstaand water, waarin de muskiet zich voortplant, te verwijderen.
In de eerste helft van januari zijn 332 personen met knokkelkoorts gediagnosticeerd; 1 persoon is overleden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 291. In het gehele jaar 2011 werden 65.961 personen geïnfecteerd en 59 overleden.
– Het ministerie van Transport wil de regels voor minibusjes verscherpen omdat de afgelopen jaren het aantal ongelukken is toegenomen. Het gaat daarover in gesprek met de Transport Co en de BMTA, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. Van januari vorig jaar tot eind januari dit jaar zijn bij ongelukken met minibusjes 60 personen om het leven gekomen en 282 gewond geraakt. De meeste ongelukken werden door onvoorzichtigheid van de chauffeurs veroorzaakt.
In april wordt begonnen met het installeren van radio-frequency identification technologie in minibusjes van de BMTA en de Transport Co om lokatie en snelheid van de busjes te volgen. De apparaten worden ook onder andere geplaatst langs de Don Muang tolweg en snelweg naar het oosten.
Andere maatregelen ter verhoging van de veiligheid omvatten verhoging van de boete voor snelheidsovertredingen, bij herhaling intrekking van de vergunning en het herinrichten van de halteplaatsen.
– De eigenaar van de zwijnen, die in Samut Prakan rondzwerven en verkeersongelukken hebben veroorzaakt, heeft zich gemeld. Zes jaar geleden begon hij met vier dieren en sindsdien is de kudde uitgebreid tot zo’n 100. Hij heeft ze ondergebracht in een leeegstaande woonwijk bij de Phra Samut Chedi intersection. Ze vormen niet alleen een gevaar voor het verkeer, maar struinen ook de lokale markt af op zoek naar voedsel.
– Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) wil twee wegen in de noordelijke provincies Phrae en Lampang, waarover drugs worden vervoerd, uitrusten met scanners die drugs in voertuigen kunnen detecteren. Verdachte voertuigen moeten daarvoor wel gestopt worden. Het NSB hoopt dat de scanners (kosten 600 miljoen baht) tegen het eind van het jaar operationeel zijn. Vooruitlopend op de installatie leent de douane twee wagens met scanners uit.
De NSB werkt ook samen met de lokale politie bij het opzetten van 50 tot 60 controleposten die worden uitgerust met 300 bewakingscamera’s.
– Ondanks de prijsverhoging van 75 satang is de verkoop van CNG (compressed natural gas – aardgas) onveranderd hoog gebleven, zegt PTT Plc, ’s lands enige verkoper van CNG. CNG kost nu 9,05 baht per kilo en gaat de komende maanden ook telkens met 75 satang omhoog. Sinds de overstromingen vorig jaar is de verkoop met 12 procent gestegen naar 7.000 ton per dag. Het aantal voertuigen dat overstapt op CNG, bedraagt nu gemiddeld 200 per dag tegen 100 in november. Voor de overstromingen waren dat er 300.
– De Internal Trade Department publiceert volgende week haar adviesprijslijst die tot doel heeft de voedselprijzen binnen de perken te houden. Rijst met omelet mag 20 baht kosten, wat een winst oplevert van 6,93 baht. Roergebakken varkensgehakt met basilicum en noodles levert een winst op van minder dan 5 baht, heeft de ITD uitgerekend. Voor straateettentjes variëren de prijzen van 20 tot 25 baht en in warenhuizen van 30 tot 40 baht.
– Terwijl Maleisië serieus werk maakt van groen toerisme, waar reizigers tussen de 40 en 50 jaar grote belangstelling voor hebben, blijft de groei van eco-toerisme in Thailand beperkt tot een klein aantal operators in Chiang Mai en Chiang Rai; binnenlandse toeristen hebben er nauwelijks belangstelling voor.
De Thai Ecotourism and Adventure Travel Association (TEATA) wil daar verandering in brengen. Het gaat zes nieuwe routes in kaart brengen om het eco-toerisme dit jaar met 5 procent uit te breiden. Vorig jaar bedroeg het aantal eco-toeristen 1 miljoen uit een totaal aantal toeristen van 19,09 miljoen.
– De Thaise rijstexport bedroeg in januari 387.768 ton, 58 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen op de wereldmarkt zijn gedaald omdat India agressief de markt bewerkt. Thaise exporteurs richten hun aandacht daarom nu op de binnenlandse markt. Naar verwachting zal de concurrentie bij verpakte rijst een stuk feller zijn.
C.P. Intertrade, een grote rijstexporteur, verwacht dat het aantal verpakkingsbedrijven dit jaar met 10 tot 20 procent zal toenemen. De binnenlandse consumptie gaat naar verwachting met 3 tot 4 procent omhoog naar 5 tot 6 miljoen ton en de prijzen zullen mogelijk stijgen met 10 procent.
Het bedrijf gaat onder de merknaam Royal Umbrella nieuwe rijstproducten introduceren zoals noodles en vermicelli. Wereldwijd consumeren meer mensen rijstnoodles omdat ze glutenvrij zijn. (Zie ook pagina Rijst)
– Waarom gemakkelijk doen als het moeilijk kan. Dat schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van het plan van vice-minister-president Chalerm Yubamrung om telefoons van gevangenen, die vanuit de gevangenis hun drugshandel voortzetten, te gaan afluisteren. Er is een veel eenvoudiger methode: de Wolfhound. Met dit hand-held apparaat, dat 50.000 baht kost, kunnen mobiele telefoons worden gedetecteerd, zelfs door betonnen muren.
Volgens de krant is de oorzaak van het probleem simpel: aan het naar binnen smokkelen van mobieltjes en andere contrabande werken corrupte cipiers en bewakers mee in ruil voor geld en andere voordeeltjes.

Nieuwe aanval op drugshandel in gevangenis
5 februari – De drugshandel vanuit gevangenissen is een hardnekkig euvel waar de Thaise autoriteiten maar moeilijk vat op krijgen. Regelmatig worden mobieltjes gevangenissen binnengesmokkeld en zo nu en dan worden bij zoekacties telefoons inbeslaggenomen. Eén gevangenis is uitgerust met stoorapparatuur.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft nu voorgesteld telefoons te gaan afluisteren van gevangenen die ervan verdacht worden hun drugshandel vanuit de gevangenis voor te zetten. Het Department of Special Investigation (DSI) vindt het een goed idee.
In het verleden luisterde de DSI alleen telefoons af op verzoek van andere overheidsdiensten. Nu wil de DSI zelf het initiatief nemen. Het Corrections Department zal gevraagd worden informatie te verschaffen over verdachte gevangenen. Via het zogeheten 12-programma kunnen signalen van mobieltjes in en om gevangenissen worden onderschept. De rechtbank moet vervolgens toestemming verlenen voor de telefoontaps.
De DSI is een van de vier diensten wier taak het is de drugshandel van gedetineerden te bestrijden. De andere drie zijn het Corrections Department, het Office of the Narcotics Control Board en het Anti-Money Laundering Office.
De coördinator van Human Rights Watch zegt dat telefoontaps het probleem van drugshandel in gevangenissen niet bij de wortel aanpakken. ‘If the Corrections Department worked efficiently, the phone-tapping would be unnecessary.’
Bestrijding van de drugshandel is een van de topprioriteiten van de huidige regering Yingluck. Ze wil de handel binnen een jaar aanzienlijk hebben teruggebracht. Critici zijn bang voor een herhaling van Thaksin’s war on drugs in 2003 die 2819 levens heeft gekost.
De afgelopen vier maanden hebben anti-drugs diensten 16 miljoen speedpillen inbeslaggenomen, 500 kilo chrystal methamphetamine, 200 kilo heroïne en 3 ton marihuana. Verder zijn eigendommen ter waarde van 600 miljoen baht van drugsdealers geconfisqueerd.

Kort nieuws
– De eigenaren van een kledingwinkel in Nana (Bangkok) zeggen bedreigd te worden door een stel onverlaten wegens een ruzie over de stoep voor de winkel. Drie jaar geleden werd die ruimte verhuurd aan een vrouw, maar die weigert nu te vertrekken.

Dinsdag kwamen de vrouw en twee in het zwart geklede mannen langs en eerder op 4 januari bedreigden zeven mannen de eigenaren. Een van hen was een bekende gangster, die lokaal bekend staat als Sua Dam (Black Tiger). In beide gevallen werd de politie te hulp geroepen, maar die heeft geen actie ondernomen. Ga maar naar de rechtbank, was het consigne.
Alhoewel trottoirs openbare ruimte zijn en het verboden is er handel op te drijven, wemelt het in Bangkok van de straatverkopers. De winkeleigenaar verhuurt doorgaans de ruimte voor zijn winkel. Stadsinspecteurs, tesakij geheten, incasseren 500 baht per verkooppunt/maand.
– Geen toeristische vluchten boven Hindu-tempel Preah Vihear. Een informeel verzoek van Cambodjaanse autoriteiten is door het Tweede Leger afgewezen wegens zorgen over de veiligheid en omdat door Thais luchtruim gevlogen zou worden.
– Het hooggerechtshof beslist dinsdag of het vonnis van een lagere rechtbank in de Lower Klity-zaak wordt gehandhaafd. De rechtbank heeft Lead Concentrates Co bevolen 35,8 miljoen baht aan 151 Karen te betalen wegens verontreiniging van het water en loodvergiftiging. Het bedrijf moet ook het nog aanwezige lood en met lood verontreinigd sediment in de kreek verwijderen.
– De regering is er helemaal klaar voor; laat het water maar komen. Premier Yingluck zei zaterdag in haar wekelijks radiopraatje dat het vloedpreventie en watermanagement plan klaar is. Het behelst onder andere de aanleg van nieuwe dijken en het baggeren van waterwegen; die klussen zijn voor het begin van het regenseizoen geklaard, beloofde ze. Verder worden nieuwe waterwegen gegraven om de rivieren in 17 stroomgebieden met elkaar te verbinden.
– Een vrouw kwam niet erg ver met een pickup truck die ze had gestolen bij een showroom in Bang Phli. Onderweg deed ze een dutje en dat deed haar de das om. Ze had de wagen gestolen terwijl de koper aan het bidden was bij een joss house.
– Regeringspartij Pheu Thai heeft de laatste hand gelegd aan een wetsontwerp ter wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel bepaalt hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. Pheu Thai wil de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, wijzigen.
Een assemblee van 99 burgers (1 per provincie en 22 experts, te kiezen door het parlement) moet de wijzigingen voorbereiden. Alvorens het parlement zich erover buigt, worden ze in een referendum voorgelegd aan de bevolking.
Volgens Pheu Thai ondermijnt de huidige grondwet politieke partijen. Procedures om onafhankelijke organisaties in het leven te roepen en hun leden te benoemen, zouden niet democratisch zijn. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De nabestaanden van de 108 dodelijke slachtoffers van de schietpartij in 2004 in de Krue Se moskee krijgen, als het aan vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa ligt, ook 7,75 miljoen baht per gezin; evenveel als de regering heeft uitgetrokken voor de slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010. Dat geldt ook voor de nabestaanden van de vier moslims die zondagavond door rangers werden doodgeschoten, indien blijkt dat de rangers onschuldige mensen hebben gedood.
– Om te voorkomen dat Myanmar weer handelsgrensposten sluit, neemt minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) de gelegenheid te baat om tijdens de Asian-India Dialogue in New Delhi het buurland nog eens uit te leggen waarom Thailand een dam in de rivier Moei heeft aangelegd. De aanleg was voor Myanmar aanleiding uit protest de grenspost Mae Sot-Myawaddy van juli tot december gesloten te houden. Thailand heeft de dam aangelegd om erosie te voorkomen, veroorzaakt doordat de stroom van de rivier is verlegd; Myanmar vindt dat er daardoor opnieuw over de grens moet worden onderhandeld. Na de heropening nam het handelsvolume tussen de twee landen toe van 2 naar 2,4 miljard baht per maand. De grenshandel is volgens de minister in de toekomst goed voor 100 miljard baht per jaar.
– De autoriteiten van Pattaya hebben een ambitieus 10-jarenplan gepresenteerd dat van de badplaats een ‘greenovative tourism city’ van wereldklasse moet maken. De kosten bedragen 646,7 miljoen baht. Het plan behelst 34 projecten: 13 in de stad en de overige in de omgeving. Verwacht wordt dat het aantal toeristen de komende 10 jaar verdubbelt. [Details over het plan ontbreken in het bericht.]
– Volgens een Amerikaans rapport is Thailand een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van gedwongen arbeid in de visverwerkende industrie, visserij en het huishouden. Om van de zogeheten Tier 2 Watch List af te komen, gaat het ministerie van Labour een lijst van banen opstellen die als te gevaarlijk voor kinderen worden beschouwd. De lijst wordt gebaseerd op de Labour Protection Act 1998, Child Protection Act 2003, Convention 182 van de International Labour Organisation en de Worst Forms of Child Labour Convention 1999.

Waterpeil in stuwmeren gaat drastisch omlaag
4 februari – Het waterpeil in ‘s lands grote stuwmeren wordt de komende maanden aanzienlijk teruggebracht om te voorkomen dat ze net als vorig jaar aan het begin van het regenseizoen te veel water bevatten. De overstromingen van vorig jaar werden verergerd omdat in september en oktober grote hoeveelheden water geloosd moesten worden na enkele tropische stormen.

Het Bhumibol stuwmeer staat nu voor 83 procent vol; een jaar geleden was dat 55 procent. Sirikit stuwmeer staat op 80 procent tegen 69 procent vorig jaar. Doelstelling is ze terug te brengen tot respectievelijk 45 en 41 procent per 1 mei.
Het Strategic Committee for Water Resources Management (SCWRM), een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn ingesteld, verwacht dat Don Mueang, Sai Mai en Lak Si (Bangkok) dit jaar droog blijven, maar delen van Pathum Thani, Ayutthaya en Nonthaburi lopen weer het risico van overstromingen.
Gebieden in de provincies Phichit, Nakhon Sawan en Phitsanulok worden bestemd voor wateropslag; in totaal is daarvoor 2 miljoen rai nodig. De boeren in die gebieden wordt verboden de tweede rijstoogst te planten, wat de vraag naar water in het droge seizoen vermindert. Het ministerie van Landbouw maakt volgende maand bekend welk bedrag ze ter compensatie krijgen.
Het SCWRM heeft ook besloten één autoriteit aan te wijzen die verantwoordelijk is voor watermanagement en het voorkomen van overstromingen. In de tussentijd coördineren twee interim-commissies de plannen.

Pleidooi voor grondbelasting en OGB
4 februari – Gebruik een grond- en onroerendgoedbelasting om bewoners die langdurig het slachtoffer van wateroverlast zijn, te compenseren. Die belastingen kunnen geheven worden in gebieden die niet overstromen ter compensatie van degenen die de last van de overstromingen moeten dragen.

Dit idee werd gelanceerd tijdens een seminar, georganiseerd door het Thailand Development and Research Institute. Het refereert aan de situatie van vorig jaar waarbij de voorsteden van Bangkok maanden onder water stonden, terwijl de rest van Bangkok droog bleef.
De vorige regering heeft al alle moeite gedaan de twee belastingen in te voeren, maar het voorstel bleef hangen op de parlementsagenda en na de regeringswisseling liet de regering Yingluck de zaak versloffen, waardoor het voorstel helemaal van de agenda is verdwenen. [De regering had het wetsontwerp binnen 60 dagen opnieuw moeten indienen.]
Volgens velen kennnen de huidige eigendomswetten te veel uitzonderingen, waardoor de belastingopbrengst minimaal is. Het nieuwe wetsontwerp kent weinig uitzonderingen en hanteert drie tarieven, afhankelijk van het grondgebruik. Voor onroerend goed op kleine oppervlaktes geldt een gereduceerd tarief. Tempels, paleizen en openbaar eigendom in gebruik voor non-profit doeleinden zijn vrijgesteld van de belasting. De lokale autoriteiten incasseren de belasting.

Kort nieuws 4 februari
– 650 agenten en gevangenisbewaarders hebben vrijdag de zeven extra beveiligde zones van de Bang Kwang Central gevangenis in Nonthaburi doorzocht. De oogst was niet mis: 40.470 baht aan contant geld, crystal methamphetamine [Het bericht zegt niet hoeveel], 39 mobiele telefoons, 20 sets gokspullen en 27 pornobladen. De gevangenis telt 200 gevangenen met een doodstraf en 1.300 met levenslang.

– Het was haar laatste wens: te trouwen met de man van wie ze houdt, en die wens is vervuld. De 41-jarige Kung, die terminale kanker heeft, trad in het Maha Vajiralongkorn Cancer Centre in Pathum Thani in het huwelijk met een 46-jarige Australiër en vader van 2 van haar 4 kinderen. ‘I am very happy today’, zei Kung die haar laatste dagen bij familie in Bang Khen zal doorbrengen.
– Het aantal gevallen van dengue fever (knokkelkoorts) is vorige maand met meer dan eenderde afgenomen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In januari meldden overheidsziekenhuizen 1.056 gevallen en één dode. Experts schrijven de afname toe aan het verdwijnen van stilstaand water na het einde van de overstromingen. De Aedes aegypti muskiet legt zijn eitjes in schoon, stilstaand water dat vooral in de grote steden voorkomt.
– Drie Thaise meisjes onder de 20 jaar zijn woensdag gered uit een bordeel in Sydney. Ze worden voor rehabilitatie naar het Australische Rode Kruis gestuurd. De meisjes waren op een studentenvisum naar Australië gereisd. Na aankomst was hun paspoort afgenomen. Ze werden gered tijdens een inval in 5 bordelen door een gezamenlijk team van Australische douane en politie.
– De Criminal Court heeft een 30-jarige man uit Roi Et, vrij op borgtocht, bij verstek veroordeeld tot vier jaar en zes maanden gevangenisstraf omdat hij samen met vier anderen in 2009 een vrouw als prostituee had laten werken in een club in Burgos (Spanje). Ze moest ook 700.000 baht van haar verdiensten afstaan. De vrouw was wijsgemaakt dat ze er als masseuse zou gaan werken.
– In een olifantenkraal in Kanchanaburi hebben politie en functionarissen van het ministerie van Natural Resources and Environment diverse wilde dieren inbeslaggenomen, waaronder vijf olifanten. Ook werden 147 houtblokken en 61 planken geconfisqueerd. In totaal telde de kraal 37 olifanten. [Waarom er maar 5 in beslag zijn genomen, wordt niet duidelijk uit het bericht.] In de kraal werkten 13 illegale buitenlanders.
– Een belangrijke verdachte in de oplichtingszaak, waarbij een gepensioneerde docente 30 miljoen baht lichter werd gemaakt, heeft zich vrijdag gemeld bij de politie. Hij ontkende enige betrokkenheid alhoewel het geld op zijn bankrekening was gestort, voordat het werd doorgesluisd naar Taiwan en China. Volgens de man had hij het geld verdiend met zijn bakkersbedrijf.
– Don Mueang gaat op 2 maart open. Nok Air hervat haar vluchten op 6 maart. Op 1 juli begint Thai Smile, een dochter van Thai Airways, vanaf de luchthaven te vliegen. Orient Thai Airlines heeft nog niet bekend gemaakt wanneer ze terugkeert.
– De felle reacties op het voorstel van Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, om artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht te wijzigen, duiden op een gevoel van nostalgie over de absolute monarchie die in 1932 ten gunste van de democratie werd afgeschaft. Dit zei politicoloog Kasian Tejapira op een seminar gewijd aan Pridi Banomyong, oprichter van de Thammasat universiteit, en Thammasat.
Panas Tassaneyanond, voormalig deken van de faculteit recht, noemde het verbod van de rector op activiteiten van Nitirat exemplarisch voor een crisis van academische normen. Sinds de oprichting heeft Thammasat dienst gedaan als arena voor politieke debatten, zei hij. Om die reden hebben de machthebbers geprobeerd greep te krijgen op het beheer van de universiteit.
Rector Somkit Lertpaithhoon herhaalt nog eens dat het verbod alleen de campagne met betrekking tot artikel 112 betreft, omdat hij bang is voor ongeregeldheden. De universiteit heeft niet het uiten van academische opinies verboden, zegt hij. Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting maar dit recht dient wel gepaard te gaan met sociale verantwoordelijkheid. (Zie pagina Majesteitsschennis en Nitirat)
– SimSimi mag dan populair bij jongeren zijn; de ministeries van Cultuur en ICT zijn minder gecharmeerd van de chatting robot, die nogal ruw in de mond is. ICT-minister Anudith Nakornthap waarschuwt dat het posten of delen van antwoorden door de app over prominente mensen – sommige nogal onbeleefd – beschouwd kan worden als smadelijk en derhalve strafbaar is op grond van de Computer Crimes Act. Het ministerie van ICT gaat proberen de Koreaanse ontwikkelaar over te halen om de teksten te kuisen. SimSimi werd in 2002 ontwikkeld door ISMaker.
– De Truth for Reconciliation Commission (door de regering Abhisit ingesteld) ontkent het compensatiepakket voor slachtoffers van politiek geweld te hebben voorgesteld. Het voorstel dat een compensatie van 7,75 miljoen baht behelst voor de nabestaanden van de doden die in de periode 2005 tot 2010 vielen, is gedaan door een commissie die tot taak had de aanbevelingen van de TRC te implementeren. Deze commissie staat onder voorzitterschap van vice-minister-president Yongyuth Wichaidit.
TRC-lid Somchai Homla-or verklaarde dit tijdens een hearing door de senaatscommissie mensenrechten, burgerlijke vrijheden en consumentenbescherming. De compensatieregeling is bekritiseerd omdat slachtoffers van andere geweldsincidenten buiten de boot vallen. De regering heeft 2 miljard baht voor de regeling uitgetrokken.
– De import van cassave wordt tot mei opgeschort en het vervoer van cassave in de provincies Chanthaburi en Sa Kaeo verboden om te voorkomen dat cassave uit het buitenland profiteert van de garantieprijs die het hypotheeksysteem biedt.
Het systeem trad woensdag in werking. Boeren ontvangen 2,75 baht per kilo bij een marktprijs van 2,2 tot 2,5 en eerder 1,9 baht. Tot nu toe is 500 ton aangeboden; het streven is 10 miljoen over de komende vier maanden. Het maximum per boer bedraagt 250 ton. (Zie pagina Rijst)
– Het regeringsprogramma waarbij slachtoffers van de overstromingen in 28 provincies een kortingscoupon van 2.000 baht ontvangen, krijgt vrijdag een herstart. In december werden al coupons aan 100.000 gezinnen uitgedeeld. De coupon geeft recht op een korting van 10 procent op de aanschaf van elektrische apparaten. De start leidde tot de nodige misverstanden; zo dachten de ontvangers dat ze 2.000 baht cadeau kregen. Aan de herstart doen 600 verkooppunten mee.

Kort nieuws 3 februari
– Het verbod van de Thammasat universiteit op activiteiten van Nitirat op de eigen campus heeft een wig gedreven tussen studenten, oud-studenten en docenten. De Thammasat University Student Union heeft de universiteit opgeroepen het verbod in te trekken. En gisteren demonstreerden zo’n 200 studenten en oud-studenten van de faculteit Journalistiek en Massacommunicatie op de Tha Prachan campus ten gunste van het verbod. Op dezelfde campus wordt zondag een tegendemonstratie gehouden.

Rector Somkit Lerphaitoon verbood eerder deze week Nitirat, een groep progressieve docenten recht, activiteiten op de campus te ontplooien die verband houden met haar pleidooi voor wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Nitirat verzamelt momenteel handtekeningen, zodat ze een initiatief-wetsvoorstel kan indienen.
De rector is bang dat de activiteiten van Nitirat tot ongeregeldheden kunnen leiden. ‘It takes only a small trigger for a tense confrontation to escalate into violence. Somebody may throw anything into Thammasat and the encounter can tip and turn violent.’ (Zie pagina Majesteitsschennis en Nitirat)
– De gezinnen van de vier moslims die zondagavond in Pattani door rangers zijn doodgeschoten, dienen hetzelfde bedrag als smartegeld te krijgen als de nabestaanden van roodhemden waarvoor de regering een regeling heeft getroffen. Dit zegt minister Sukumpol Suwanatat (Defensie), ervan uitgaande dat uit onderzoek blijkt dat de rangers hen ten onrechte voor opstandelingen aanzagen. In dat geval wordt de compensatie van 100.000 naar 500.000 baht opgetrokken.
– De Cross Cultural Foundation roept in een open brief premier Yingluck op onderzoek te doen naar de gedwongen verdwijning van tenminste 36 moslims uit de zuidelijke provincies Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla. De stichting wijst erop dat Thailand op 9 januari de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance heeft ondertekend.
– Premier Yingluck wist niet dat Nalinee Taveesin op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat, toen ze haar benoemde tot minister. Dit zei Yingluck gisteren in het parlement in antwoord op vragen van parlementsleden. Volgens de Amerikanen heeft Nalinee handel gedreven met het bewind van president Mugabe van Zimbabwe, tegen welk land de VS sancties heeft ingesteld.
– Zeven verenigingen van werkgevers en de Federation of Thai Industries (FTI) slaan de handen ineen tegen de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 april. Ze gaan een petitie opstellen die door 100 bedrijven van de FTI en 50 bedrijven van de zeven verenigingen bij de Administrative Court zal worden ingediend. De FTI en de verenigingen zijn zelf niet wettelijk gerechtigd om dat te doen.
Volgens de indieners heeft de verhoging een negatieve invloed op ’s lands economie, zowel op de korte als op de lange termijn wanneer in 2015 de Asean Free Trade Agreement van kracht wordt. Verder wijzen ze erop dat veel kleine bedrijvan zwaar getroffen zijn door de overstromingen; grote bedrijven als Honda en Toshiba moeten nog steeds hun productie hervatten. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Tweeduizend arbeiders van zeven bedrijven die door de overstromingen zijn getroffen, vragen het ministerie van Werkgelegenheid om hulp omdat ze sinds oktober geen loon hebben ontvangen. Evenmin weten ze of ze nog in dienst zijn.
– Het ministerie van Onderwijs begint in mei met de uitgifte van tablet PC’s aan leerlingen van Prathom 1. Als eerste gaan de PC’s naar leerlingen in de zogeheten ‘groene zones’ die een verbinding met internet hebben. Ambtenaren van het ministerie bekijken nu hoeveel openbare scholen daarvoor in aanmerking komen. Scholen buiten die zones komen later aan de beurt. Pheu Thai heeft tijdens haar verkiezingscampagne beloofd alle leerlingen een PC te geven. De regering heeft 1,9 miljard baht uitgetrokken voor de aankoop van 900.000 PC’s, die naar 800.000 lagereschoolleerlingen gaan. (Zie pagina Onderwijs)
– En weer gingen leerlingen op de vuist. Donderdag raakten leerlingen van drie scholen in Thanyaburi (Pathum Thani) slaags. De politie arresteerde 23 vechtersbazen en nam ruim 20 pingpongbommen, pen guns en andere wapens in beslag.
– Het Thai-Britse model Sam Chottiban en zijn vriendin zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens het bezit van heroïne.
– De politie en functionarissen van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) hebben gisteren een inval gedaan in een ruimte in het Diamond Building in Silom, waar vermoedelijk een callcentre  was gevestigd. [Wat er gevonden is, vermeldt het bericht niet] De inval was een uitvloeisel van de aanhouding van vijf mannen die burgers geld afhandig maakten door zich telefonisch voor te doen als het hoofd van het Amlo. Bij hun arrestatie waren ze in het bezit van 96 bankboekjes en talloze ATM-kaarten. Naar schatting zouden ze 170 miljoen baht met hun oplichtingspraktijken hebben geïncasseerd. Het meeste geld is overgemaakt naar Taiwan en China.
– Drie mannen, waaronder twee leden van een cabaretshow, zijn aangehouden op verdenking van de inbraak in de woning van een textielverkoopster in Sai Mai (Bangkok). Ze gingen er vandoor met kostbaarheden ter waarde van 1,5 miljoen baht. De bendeleider en twee anderen zijn nog voortvluchtig.
– De eigenaresse van een karaokebar in Bang Bon wist het leuk te vertellen. Ze had minderjarige meisjes aangenomen als dienster en die besloten zelf andere diensten aan klanten te verlenen. Maar de politie trapte niet in die smoes en arresteerde de vrouw omdat ze meisjes in de leeftijd van 15 tot 18 jaar als sekswerkster had ingezet.
– Het ministerie van Social Development and Human Security gaat het huiselijk geweld aanpakken. In Phangnga en Bangkok gaat een jaar een proef draaien met het project ‘An Innovation for Violent Family Members: We Can Repair Them.’ Ambtenaren van het ministerie krijgen een training om klachten over geweld te behandelen en hulp te bieden aan de slachtoffers.
– De Japanese Association of Thailand heeft 200.000 baht gedoneerd voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen. De Japanse ambassadeur overhandigde het geld gisteren aan de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
– Een politieagent en een andere man, die een aardige bijverdienste hadden door mensen af te persen, zijn aangehouden. Een van de slachtoffers werd door het tweetal aangehouden, gefouilleerd en 5.000 baht lichter gemaakt. Ze incasseerden ook 3.000 baht losgeld na een ontvoering. Dinsdagavond ging het in Pathum Thani mis, toen ze een 17-jarige jongen probeerden af te persen. Een voorbijganger seinde de politie in.
– Dertig arbeiders in een ijs- en drinkwaterfabriek in Muang (Ubon Ratchatani) namen ijlings de benen, nadat een pijp ammoniakgas begon te lekken. Enkelen raakten onwel, maar niemand raakte gewond.
– Het Constitutionele Hof beslist maandag of het de petitie van 69 senatoren in behandeling neemt, waarin gevraagd wordt zich uit te spreken over het noodbesluit van het kabinet om de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht door te schuiven naar het Financial Institutions Development Fund, een onderdeel van de Bank of Thailand. Volgens de senatoren is het besluit in strijd met de grondwet. De FIDF-schuld is een erfenis van de financiële crisis van 1997. (Zie pagina FIDF)
– Het Office of the Narcotics Control Board en de Royal Thai Police hebben van een drugsbende in Hat Yai (Songkhla) bezittingen ter waarde van 35 miljoen baht inbeslaggenomen. De zaak kwam aan het rollen toen op 9 maart vorig jaar in een gekantelde pickup truck op de Asian Highway een geldbedrag van 6,9 miljoen baht werd gevonden.
– Het Department of Special Investigation deed het ook niet slecht. De DSI confisqueerde eigendommen ter waarde van 40 miljoen baht van een drugsbende in Chiang Rai: zes huizen, land, een fabriek en andere bezittingen.
– Het Energy Research Institute van de Chulalongkorn universiteit wordt vermoedelijk door de regering ingehuurd om onderzoek te doen naar de prijsstructuur van LPG en CNG (compressed natural gas – aardgas). De prijs van beide wordt sinds vorige maand elke maand maandelijks verhoogd. Al jaren worden beide gassen zwaar gesubsidieerd uit het State Oil Fund, dat gevoed wordt door heffingen op benzine. De transportsector heeft met een blokkade al geprotesteerd tegen de prijsverhogingen.
Aan het begin van het jaar kostte LPG 18,3 baht per kilo en CNG, ook bekend als NGV, 8,5 baht. De regering is van plan de LPG-prijs tot december maandelijks met 75 satang te verhogen en de CNG-prijs met 50 satang. Naar aanleiding van de protesten heeft het ministerie van Energie toegezegd de prijsverhogingen in april te heroverwegen. (Zie pagina State Oil Fund)

Thailand verliest investeringen in Azië
2 februari – Jaren van politieke conflicten en de overstromingen van vorig jaar beginnen hun tol te eisen. Thailand is nog maar goed voor 6 procent aan buitenlandse investeringen in de regio en is inmiddels ingehaald door Indonesië (21), Maleisië (12) en Vietnam (10). In de periode 2004-2009 vond nog 17 procent van de regionale investeringen in Thailand plaats. Aldus een studie van de Economic Intelligence Unit.
Uit de studie blijkt ook dat sommige elektronica industrieën overwegen naar andere landen te verhuizen. Samsung en Toshiba hebben hun nieuwe researchcentra al gevestigd in respectievelijk Vietnam en India.
De voor Thailand dramatische cijfers kwamen ter sprake op het seminar ‘GDP Decoding’. Volgens een van de sprekers, Prasert Bunsumpun, lid van het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development, een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn gevormd, is het vermogen van de regering om het water te beheersen de belangrijkste factor die bepaalt of het vertrouwen van buitenlandse investeerders terugkeert.
Prasert riep de regering ook op vast te houden aan haar beleid om energieprijzen in overeenstemming met marktprijzen te gaan brengen. Voortzetting van het subsidiëren van energieprijzen is volgens hem op de lange termijn slecht voor de economie. Als de regering daarmee doorgaat, zei hij, kost dat de komende vijf jaar 800 miljard baht.

Kort nieuws 2 februari
– Een vrijwillige militaire ranger is woensdag in Pattani doodgeschoten en een Boeddhistische tempel werd door twee granaten geraakt. De aanvallen worden algemeen gezien als wraak voor de schietpartij zondagavond, waarbij rangers vier moslims doodden en vier verwondden.

De ranger werkte als chauffeur in hetzelfde militaire kamp als waar de rangers van zondag na het incident naar overgeplaatst zijn. Hij werd doodgeschoten door de passagier van een motorrijder, terwijl hij op zijn motorfiets op weg was naar zijn kamp. Op de tempel werden twee M79 granaten afgevuurd. Niemand werd geraakt.
De commandant van het Vierde Leger had dinsdag een ontmoeting met familieleden van de slachtoffers van zondag, overlevenden en militaire rangers. Beide partijen gaven hun eigen versie van de gebeurtenissen. Ze waren het over één ding eens: het kamp van de rangers was bestookt met granaten voorafgaand aan de beschieting van de pickup waarin de moslims zaten.
– De Economic Reporters Association ontkent hotelstaf, stagiairs en journalisten te hebben opgetrommeld om een zaal vol te krijgen waar premier Yingluck zou spreken. Yingluck was de belangrijkste spreker op een seminar over het bruto binnenlands product van Thailand in het Dusit Thani hotel. Ze stelde haar speech met een half uur uit omdat het leek alsof de meeste van de 400 stoelen leeg zouden blijven. Uiteindelijk luisterden 300 mensen naar haar speech, nadat degenen die achterin zaten, gevraagd was naar voren te komen om ‘een betere sfeer’ te creëren.
– De resultaten bij de nationale toetsen op basis waarvan universiteiten studenten toelaten, vielen vorig jaar zwaar tegen. Met uitzondering van de Thaise taal lagen de scores bij de vakken social science, Engels en wiskunde onder de 50 punten (van de 100). De gemiddelde score voor Thais was 54,61.
De resultaten hebben betrekking op de General Aptitude Test en Professional Aptitude Test. Daarnaast werd de Ordinary National Educational Test (Onet) afgenomen, die de individuele resultaten vergelijkt met een landelijke standaard.
Volgens Sompong Jitradap, lector onderwijskunde aan de Chulalongkorn universiteit, tonen de armzalige resultaten aan dat het onderwijs in Thailand met ernstige problemen kampt, die nog steeds moeten worden opgelost. Scholen slagen er niet in, zegt hij, een leerproces te ontwikkelen dat leerlingen helpt behoorlijk op examens te scoren. (Zie pagina Onderwijs)
– Meer dan 700 schildpadden, waaronder zeldzame exemplaren, en 30 slangen ter waarde van 3,7 miljoen baht, die op weg waren van Suphan Buri via Suvarnabhumi naar China, zijn door de politie onderschept. Ze zaten in een vrachtwagen die in Rom Klao werd gestopt.
– Levenslang was de straf bij de Criminal Court en levenslang bleef het bij het hooggerechtshof voor een 25-jarige student, veroordeeld wegens de dood van een student van een rivaliserende school in 2006. De student werd door het hooggerechtshof ook veroordeeld tot het betalen van 4,25 miljoen baht smartegeld plus rente aan de familie van het slachtoffer. Het vonnis werd aangehoord door de vader van de dader. Die heeft tijdens zijn borgtocht de benen genomen.
– Roodhemden uit de provincies Chiang Mai en Lamphun hebben een petitie, ondertekend door 60.000 kiesgerechtigden, bij het parlement ingediend ter wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel regelt hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. De roodhemden willen dat een assemblee van burgers wordt gevormd die wijziging van de grondwet van 2007, opgesteld door het militaire bewind, voorbereidt. Ook regeringspartij Pheu Thai is hiervan een voorstander.
– Tijdens een inval in verkooppunten van mobiele telefoons in Bang Kapi en Pratunam zijn 1.550 namaak smart phones, tablet computers, camera’s, videocamera’s en andere spullen ter waarde van 3 miljoen baht inbeslaggenomen.
– Er komt een proef met het eenheidstarief van 20 baht met de metro en Airport Link Rail in de daluren. De minister van Transport gaat akkoord met het plan, dat Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne lanceerde. Een datum voor het begin van de proef is nog niet bekend gemaakt. Doel van het 20-bahttarief is om meer reizigers te trekken.
– De regering krijgt op haar kop van een splintergroep binnen de roodhemdbeweging. De People’s Warriors Alliance verwijt de regering de roodhemden te verwaarlozen die nog gevangen zitten. De warriors trokken gisteren vanuit Ubon Ratchatani naar de hoofdstad om duidelijkheid te krijgen over borgtochtcondities en compensatie. Ze willen ook dat 300 arrestatiebevelen tegen roodhemden in hun provincie worden ingetrokken. Ten slotte vragen ze zich af wanneer de inbeslaggenomen tuk-tuks, motorfietsen en pickup trucks worden teruggeven in zaken tegen roodhemden die geseponeerd zijn.
– Meer dan 200 academici, schrijvers en actievoerders uit 16 landen doen in een open brief een beroep op de regering om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis) te wijzigen. Ze maken zich ernstig zorgen over misbruik van het artikel om politieke dissidenten de mond te snoeren. Onder de ondertekenaars zijn niet de minsten, zoals Naom Chomsky (MIT), Paul Handley (auteur van The King Never Smiles) en Tariq Ali (schrijver). (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Oppositieleider Abhisit vindt dat de regering de slachtoffers van de overstromingen in het Zuiden, begin dit jaar, verwaarloost. Het kabinetsbesluit om 350 miljard baht uit te trekken voor watermanagement projecten rept alleen over de overstromingen van vorig jaar. Abhisit riep het kabinet gisteren in het parlement op het desbetreffende besluit te wijzigen.
– Op het verlanglijstje van het Corrections Department staat een supermaximum security gevangenis, die onderdak moet gaan bieden aan de gevaarlijkste gevangenen. Kosten: 1 miljard baht, een bedrag dat het kabinet hopelijk in 2013 ervoor wil uittrekken.
De supermax gevangenis is één van de vier maatregelen, die de dienst in petto heeft voor de bestrijding van drugshandel in gevangenissen. Eind deze maand verhuizen 500 wegens drugsmisdrijven veroordeelde gevangenen naar de Khao Bin Central gevangenis in Ratchaburi. In drie andere gevangenissen wordt stoorapparatuur geplaatst, waardoor gedetineerden niet meer hun drugshandel met personen buiten de gevangenis kunnen voortzetten. Eind deze maand komt een speciale extra beveiligde zone in de Khlong Pai Central gevangenis in Nakhon Ratchasima klaar.
– Wan Yubamrung, de zoon van vice-minister-president Chalerm Yubamrung, gaat de vice-minister van Transport vragen de uitgifte van vergunningen voor motortaxi’s over te hevelen van de Bangkok Metropolitan Administration (gemeente Bangkok) naar het Land Transport Department. Dit heeft de Association of Motorcycle Taxi’s voorgesteld om het afpersen van bestuurders te voorkomen. Bangkok en buurprovincies tellen 190.000 motortaxi’s. De bestuurders worden door bendes gedwongen per dag 30 tot 120 baht te betalen in ruil voor bescherming.
– Vier Cambodjaanse gevangen, die eenderde van hun straf hebben uitgezeten, zijn aan Cambodja overgedragen om daar de rest van hun straf uit te zitten. Tussen Thailand en Cambodja worden regelmatig gevangenen uitgewisseld.

Kort nieuws 1 februari
– De vier Moslims die zondagavond door rangers werden doodgeschoten, waren geen opstandelingen, zegt vice-minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie). De minister ontkent evenwel dat de AK-47 en 11mm pistolen die in de pickup truck van de slachtoffers zijn gevonden, er neergelegd zijn door de rangers, zoals sommigen beweren.

Het incident, waarbij ook vier personen werden gewond, gaat onderzocht worden door de 4th Army Region en de provincie Pattani. Het leger trekt nog niet het boetekleed aan en wil eerst wachten op de onderzoeken alvorens conclusies te trekken. Volgens de regiocommandant kan de schuldvraag nog niet worden beantwoord omdat de twee partijen tegenstrijdige versies van het gebeuren geven.
– Het verbod van de Thammasat universiteit op activiteiten van Nitirat, een groep progressieve docenten recht, in relatie tot de wetgeving op majesteitsschennis, heeft een storm van kritiek opgeroepen. Vijf mensenrechtenorganisaties hebben de universiteit gisteren gevraagd het verbod in te trekken. Ze wijzen erop dat Thammasat model staat voor de strijd voor mensenrechten, vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.
Volgens de rector is het besluit genomen om geweld zoals de massaslachting op 6 oktober 1976 te voorkomen. Het bestuur van King Prajadipok Institute’s Society van oud-studenten heeft zijn steun uitgesproken voor het verbod en roept Nitirat op haar campagne te beëindigen. [Nitirat verzamelt momenteel handtekeningen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen ter wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis).
De adjunct-rector vindt daarentegen dat de universiteit het recht op academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting dient te beschermen. ‘I may disagree with the Nitirat group on several issues but its rights should be respected and protected.’ (Zie pagina Majesteitsschennis en Nitirat)
– Een 15-jarige eerstejaarsstudent van de Neda Business Administration and Engineering School in Samut Prakan is als gevolg van een ontgroeningsritueel op 21 januari overleden. Hij liep verwondingen aan zijn hersens en longen op, toen hij door ouderejaars werd mishandeld. De familie heeft de provincie gevraagd de zaak te onderzoeken.
– De politie heeft een man gearresteerd die in zijn pickup truck probeerde 20 illegale Laotianen van Ubon Ratchatani naar Lam Luk Ka (Pathum Thani) te smokkelen. Hij kreeg daarvoor 1.600 baht per persoon.
– Een voormalige politieofficier is tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot moord op een taxichauffeur in juli vorig jaar. De twee hadden ruzie gekregen toen de wagens waarin ze zaten, elkaar niet konden passeren. De politieman had daarbij in de lucht geschoten, wat de rechtbank interpreteerde als een poging tot moord. De politieman wordt ook vervolgd voor de dood van een marineman in november, maar die zaak moet nog voorkomen.
– Elke provincie krijgt een Development Fund for Women met een budget tussen de 70 en 130 miljoen baht. Op Internationale Vrouwendag op 8 maart vindt de inauguratie plaats.
– 9 april is een vrije dag vanwege de crematie van prinses Bejratatana Rajasuda. De bevolking is gevraagd van 8 tot 10 april rouwkleuren te dragen.
– Het hooggerechtshof heeft de vrijspraak voor het voormalig hoofd van de Belastingdienst en vier ambtenaren wegens plichtsverzuim gehandhaafd. Volgens het OM hadden ze nagelaten belasting te heffen op de overdracht van aandelen in Shinawatra Computer and Communication Plc ter waarde van 738 miljoen baht door de toenmalige echtgenote van Thaksin aan haar stiefbroer. Hierdoor liep de overheid 270 miljoen baht aan inkomsten mis. Volgens de rechtbank (eerder in februari 2009) en het hooggerechtshof is er echter geen bewijs dat de gedaagden opzettelijk de echtgenote probeerden te helpen. (Zie De zaak Thaksin)
– Het wetsontwerp voor amnestie aan personen die sinds de militaire coup van 2006 zijn beschuldigd van politieke overtredingen, is bijna klaar, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Chalerm heeft al enkele provincies bezocht om de reacties van de bevolking op de zogeheten nationale verzoeningswet te peilen. Volgens tegenstanders van Pheu Thai is de wet bedoeld om de terugkeer van Thaksin naar Thailand te vergemakkelijken. Alhoewel Chalerm toegeeft Thaksin te willen terughalen, is dit volgens hem niet de bedoeling van de wet.
– Hoe hoog moet het water in het Bhumibol en Sirikit stuwmeer op 1 mei staan? De Royal Irrigation Department ging tot nu toe uit van respectievelijk 55 en 61 procent, maar overweegt nu naar 45 procent te gaan om voldoende opslagcapaciteit in het regenseizoen te hebben. Dat betekent dat er tussen nu en 1 mei behoorlijk wat water moet worden geloosd want de stuwmeren staan nu voor 83 en 82 procent vol.
– Ook dit jaar zullen delen van Thailand overstromen, maar de overstromingen zullen niet zo ernstig zijn als vorig jaar. Dit zegt Anond Snidvongs, lid van het Strategic Formulation Committee for Water Resources Management. Anond is tot nu toe altijd een betrouwbaar voorspeller gebleken. Hij maakt wel een voorbehoud: ‘It will ultimately depend on how we manage the water.’ De SFCWRM is op zoek naar 2 miljoen rai van Phitsanulok tot Suphan Buri voor wateropslag.
– De Senaat is gisteren akkoord gegaan met een wetsvoorstel, waarbij een onafhankelijk orgaan met 15 leden wordt ingesteld ter bescherming van consumentenrechten. Het voorstel om het orgaan de bevoegdheid te geven namens consumenten een gerechtelijke procedure te beginnen, kreeg niet het groene licht van de Senaat. Het was de eerste keer dat de Senaat een wetsvoorstel beoordeelde, dat door de bevolking was ingediend (waarvoor 100.000 handtekeningen nodig zijn). Het voorstel gaat nu terug naar het Huis van Afgevaardigden voor een laatste stemming.
– Het Anti-Money Laundering Office vermoedt dat zes bedrijven het geld gefourneerd hebben dat in november uit het huis van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, is ontvreemd. Deze bedrijven waren betrokken bij inschrijvingen op projecten van overheidsdiensten in diverse provincies. Volgens de inbrekers lag er in de woning van Supoj een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht. De politie heeft 18 miljoen baht achterhaald, Supoj zegt dat 5 miljoen baht is ontvreemd. Hij is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier. (Zie pagina Supoj Saplom

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties