Thais nieuws april 2012

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation. De maanden januari tot en met maart vind je in het rolmenu van de pagina Thailand 2012. Voor berichten uit 2011 klik hier. Voor berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen; Het rijsthypotheeksysteem in Q&A, uitbreiding metronet, Loy Krathong.
Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan, Mae Wong dam

Chatuchak is een drieling
De meeste toeristen zullen wel de Chatuchak weekendmarkt in Bangkok kennen, ’s lands grootste openluchtmarkt, waar in 8.000 stands werkelijk alles te koop is wat er maar te bedenken valt: handwerkproducten, mode, meubels, schilderijen, huisdieren, tuingereedschap, tweedehands boeken en souvenirs.  Minder bekend is dat er in directe omgeving twee andere, even interessante markten zijn: de Or Tor Kor versmarkt en de Rot Fai weekendmarkt. Bovendien is de Chatuchak weekendmarkt op vrijdagavond open voor de groothandel, waar kleding in bulk wordt verkocht en op woensdag en donderdag bestaat de koopwaar uit bloemen en planten.

De Or Tor Kor versmarkt is dagelijks geopend van 6 tot 18 uur. De markt, die geëxploiteerd wordt door de Marketing Organisation for Farmers, is een modelversmarkt: ruim opgezet, goed beheerd en goed gecontroleerd op voedselveiligheid. In 600 stands worden zowel groente, fruit, vlees en zeebanket te koop aangeboden als kant-en-klare maaltijden en desserts.
De Rotfai weekendmarkt is op zaterdagavond geopend. Retro wagens, zoals het Volkswagenbusje en de kever, grote Amerikaanse pickups en wagens uit de jaren vijftig en zestig nemen bezit van een terrein bij een oude loods van de State Railway of Thailand. De antieke auto’s zijn interessant om te bekijken maar nog interessanter zijn de producten die verkocht worden, zoals ornamenten, meubels, auto-onderdelen: allemaal daterend uit de vorige eeuw en niet te koop op de meeste markten.
Wie zich na al dit marktbezoek wil verpozen, heeft de keuze uit drie parken: Chatuchak Public park, Wachirabenchatat park en het Queen Sirikit park. Het Chatuchak park met zijn grote vijver is ideaal om uit te rusten. Wie nog energie over heeft kan in het aangrenzende Wachirabenchatat park diverse sporten beoefenen, zoals voetbal, basketbal, badminton, zwemmen, kayak en aerobics. Het park heeft ook een 3,2 kilometer lange route voor bikers. Aan de westkant van het Chatuchak Public park bevindt zich het Queen Sirikit park. Het herbergt diverse soorten botanische planten, zoals 50 soorten lotus en zeldzame boomsoorten.
(Bron: Bangkok Post, Brunch magazine, 29 april 2012)

Kort nieuws 29 april
– Het goede nieuws is dat de gemiddelde scores van leerlingen van Prathom 6 en Mathayom 3 bij bijna alle vakken op de Ordinary National Education Test (Onet) verbeterd zijn. Volgens minister Suchart Thada-Thamrongvech (Onderwijs) hebben ze goed gepresteerd. Het slechte nieuws is dat de gemiddelde score bij geen enkel vak boven 60 van de 100 punten uitkwam en bij twee vakken scoorden de Prathom-6 leerlingen net boven de 55 punten.

De test bestaat uit 8 vakken, de scores tellen voor 20 procent mee bij toelating tot Mathayom 1, Mathayom 4 en de universiteit. [Blijkbaar maken de Mathayom 6 leerlingen de test afzonderlijk, want het bericht rept alleen over Prathom 6 en Mathayom 3. Ter toelichting: Prathom 6 is vergelijkbaar met onze groep 8, Mathayom 3 met de derde klas middelbare school. Tot en met Mathoyom 3 is het onderwijs gratis.] (Zie pagina Onderwijs)
– Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong heeft gisteren tijdens een diner in de Yala Rajabhat universiteit voorgesteld in het Zuiden handelsgrensposten te openen om de grenshandel tussen Thailand en Maleisië te stimuleren. Hij zei dat Maleisië al geïnvesteerd heeft in de grenshandel. ‘Het wordt tijd dat Thailand dit ook doet.’
Vice-minister-president Yongyuth Wichaidit verzekerde de bevolking van het diepe Zuiden dat ze niet in de steek wordt gelaten alhoewel geen enkele zuidelijke districtszetel in het parlement door een Pheu Thai-parlementslid wordt bezet. ‘Pheu Thai will help restore law and order in the region and promote industrial development in the provinces, especially Pattani.’
Kabinetsleden brachten dit weekend een bezoek aan het Zuiden om het vertrouwen van investeerders, bewoners en toeristen te herwinnen. Hoogtepunt van het bezoek was een diner met duizend gasten, waarop de kabinetsleden het woord voerden. Gisteren was het 8 jaar geleden dat militairen 32 vermeende opstandelingen doodschoten in de Krue Se moskee. Gevreesd werd voor aanslagen, maar die bleven uit.
– Drie mannen, waaronder een zoon van een voormalige minister en de eigenaar van het Buddy Village hotel op Khao San Road, zijn vrijdag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de Don Muang tolweg. Eén persoon raakte zwaar gewond. Bij het ongeluk waren drie wagens betrokken, onder andere de Porsche van de hoteleigenaar die volgens de politie 280 kilometer per uur had gereden. [Het staat er echt: 280.]
Het ministerie van Transport heeft naar aanleiding van het ongeluk opdracht gegeven strenger op de maximumsnelheid te controleren op tol- en snelwegen. En er zullen meer bewakingscamera’s en snelheidsmeters worden geïnstalleerd. De maximumsnelheid op snelwegen bedraagt 100 km per uur en wanneer het regent 80 km.
– Koning Bhumibol en koningin Sirikit waren gisteren 62 jaar getrouwd. In het bijzijn van hun kinderen voerden ze in het Siriraj ziekenhuis, waar de koning wordt verpleegd, een ceremonie uit om dat te herdenken.
– Een man heeft gisteren in Chumpon in het bijzijn van hun zoon zijn voormalige echtgenote doodgeschoten, nadat hij voor de zoveelste keer had geprobeerd haar te bewegen het weer te proberen. Een vriend van de man die was meegekomen, schoot de moeder dood toen ze probeerde de man tegen te houden. De vrouw had, toen ze nog getrouwd was, verschillende keren aangifte bij de politie gedaan omdat haar echtgenoot haar mishandelde. De twee mannen zijn voortvluchtig.
– De anti-corruptie commissie van regeringspartij Pheu Thai gaat het Department of Special Investigation vragen onderzoek te doen naar onregelmatigheden met leningen voor leraren tijdens de regeringsperiode Abhisit. 200.000 leraren, die een lening bij het lerarenbegrafenisfonds hadden aangevraagd, werden verplicht een levensverzekering af te sluiten. Drie partijen staken een ruime commissie in hun zak: het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel, politici en banken. Volgens Pheu Thai waren bovendien de banken en verzekeringsmaatschappijen niet via een aanbesteding gekozen.
– Het Flood and Water Management Committee krijgt hulp van Chinese experts en van experts van 17 ministeries en particuliere bedrijven. De Chinese hulp is door premier Yingluck geregeld tijdens haar recente bezoek aan China. De premier zei gisteren in haar wekelijkse radiopraatje dat China een efficiënt watermanagement systeem heeft dat onder het beheer van één dienst staat. China heeft ook een centrale war room, die informatie uit verschillende delen van het land met elkaar in verband brengt. Thailand gaat dat model kopiëren, aldus Yingluck.

Regering gokt met watermanagement op het verkeerde paard
28 april – Het watermanagementplan van de regering concentreert zich te veel op constructiewerkzaamheden en besteedt te weinig aandacht aan het beheer van gebieden en niet-structurele maatregelen om overstromingen te voorkomen. Dat is een notendop de niet malse kritiek van analisten op de plannen van de regering.

Tijdens een seminar van de Federation of Thais Industries over waterwegen zei Thongchai Roachanakanan, analist bij het Department of Public Works and Town & Country Planning, dat woongemeenschappen, boeren en fabrieken weinig zin hebben hun land te laten gebruiken als waterweg. Sinds 1992 zijn honderden woningprojecten gerealiseerd die natuurlijke waterwegen blokkeren.
‘My main job now is trying to find a secondary floodway that is smaller and shorter but can be used to link existing natural canals. So far we have found three or four secondary floodways.’ Tevens zijn veel gebieden gevonden die dienst kunnen doen als bergingsgebied voor de tijdelijke opslag van water (zogeheten monkey cheeks), maar die zijn eigendom van politici. ‘The country’s policy is based primarily on politics and focuses on large-scale projects.’
Thanawat Jarupongsakul, lector aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat het plan van het Strategic Committee for Water Resources Management begrip voor de aard van overstromingen mist. ‘Ongelooflijk. Dykes surrounding industrial estates, for instance, are like the Great Wall of China. You’re stuck in a prison. The plan needs a combination of both structural and non-structural processes.’

Regering brengt bank in gevarenzone met schuldmoratorium
27 april – De liquiditeit en credit rating van de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) lopen gevaar door het veel te ruime schuldmoratorium voor boeren, dat het kabinet dinsdag heeft goedgekeurd. In het ergste geval schiet de bank er 6 miljard baht bij in.

De BAAC is voor 90 procent van haar inkomsten afhankelijk van afbetalingen en rentebetalingen op leningen; de rest komt uit investeringsactiviteiten. Klanten toestaan vrijwillig te stoppen met aflossen zonder enige restrictie kan een grote invloed hebben op de financiële positie van de bank, zegt een voormalige topfunctionaris van de BAAC.
Deze week keurde het kabinet een schuldmoratorium goed voor klanten van overheidsbanken met een schuld van maximaal 500.000 baht, tenzij wanbetalers. Ze hoeven drie jaar hun schuld niet af te lossen en mogen een nieuwe lening afsluiten. De BAAC schat dat 2,9 miljoen klanten voor de regeling in aanmerking komen. Zouden ze er allemaal gebruik van maken, dan kost dat de bank 6 miljard baht.
Het schuldmoratorium is een kopie van een eerder moratorium onder de regering Thaksin. Maar er zijn drie belangrijke verschillen: het maximum bedroeg toen 100.000 baht, de deelnemers mochten geen nieuwe leningen afsluiten en iemand moest garant staan. Er kwam toen slechts 20 procent van de BAAC-klanten voor de regeling in aanmerking tegen 80 procent nu. Desondanks had de BAAC heel wat uit te leggen aan haar counterparts en de Wereldbank, die vreesden dat de bank failliet zou gaan.

Rijstprogramma kampt met corruptie
Het had zo mooi kunnen zijn. Boeren krijgen 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), 17.000 baht voor andere geurige rijst en 15.000 baht voor witte rijst. Eindelijk zouden ze een redelijk inkomen verdienen, had de huidige regeringspartij Pheu Thai hen beloofd tijdens de verkiezingscampagne. Daarvoor zou het hypotheeksysteem garant staan, dat van stal werd gehaald. Maar de praktijk valt bitter tegen. Het systeem wordt, evenals in het verleden, geplaagd door corruptie en slechts weinig boeren profiteren ervan.

Het belangrijkste probleem is dat de boeren, wanneer ze hun paddy inleveren niet binnen de voorgeschreven 3 dagen de vouchers ontvangen, die ze bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) te gelde kunnen maken. In sommige gevallen liepen de wachttijden op tot bijna een maand. De Public Warehouse Organisation en de Marketing Organisation for Farmers, die het programma controleren, zouden met personeelsgebrek kampen. Boeren zijn bang dat in de tussentijd hun rijst verdwijnt of ze kampen met andere problemen.
Over het algemeen krijgen de boeren niet de voorgespiegelde prijzen, omdat geknoeid is met weegschalen, met de apparatuur die de vochtigheid meet en omdat een bedrag wordt afgetrokken vanwege vreemde elementen in de rijst. Al met al komt het erop neer dat een boer 12.000 tot 12.500 baht per ton ontvangt.
Een probleem doet zich voor wanneer de datum van 31 maart nadert. De meeste boeren hebben leningen lopen bij de BAAC. Die moeten ze voor die datum aflossen, omdat het boekjaar van de bank dan sluit. Lossen ze later af, dan kunnen ze geen nieuwe lening voor de volgende oogst afsluiten. Komen boeren in tijdnood, dan verkopen ze hun rijst aan rijstmolenaars voor circa 11.000 baht per ton. Die spant samen met functionarissen en verkoopt de rijst aan de regering, waarbij de winst door hen wordt gedeeld.
Ten slotte wordt ook gefraudeerd met geurende rijst. Ambtenaren en handelaren kopen in andere provincies goedkope geurende rijst op en bieden die in de Isaan aan als Hom Mali, zelfs bij de tweede oogst. Maar Hom Mali groeit alleen in Kula Rong Hai velden in verschillende noordoostelijke provincies. En Hom Mali kan alleen als hoofdoogst worden verbouwd omdat ze veel water nodig heeft. Zoals het gezegde luidt: Hom Mali wordt geplant op Moederdag (12 september) en geoogst op Vaderdag (5 december).
(Bron: Anant Dalodom, president van de Horticultural Science Society of Thailand, Thai Rath, vertaald en bewerkt door Bangkok Post, 28 april 2012) (Zie pagina Rijst)

Kort nieuws 28 april
– Het afgelopen halfjaar zijn 28 gevangenisbewaarders en ambtenaren ontslagen omdat ze betrokken waren bij het binnensmokkelen van mobieltjes, drugs en andere contrabande in gevangenissen. Dit heeft het Corrections Department bekendgemaakt. De verboden spullen worden soms verstopt in flessen oesterolie, stukken zeep en suikerriet die bezoekers meenemen. Sommige inbeslaggenomen mobieltjes bleken satellietmobieltjes te zijn; stoorapparatuur kan dat signaal niet blokkeren. Alleen in negen maximum security gevangenissen mogen bezoekers niets aan de gedetineerden geven. Tijdens het herstel na de overstromingen van het Central Correctional Institution for Drug Addicts zijn mobieltjes verstopt in cementzakken en andere materialen naar binnen gesmokkeld.

– Phuket liep gisteren leeg. Veel winkels waren gesloten, op de snelweg naar het noorden stonden de auto’s in de file, busterminals en de luchthaven waren drukker dan anders. En dat allemaal vanwege een gerucht dat het eiland vandaag door de zee verzwolgen zou worden.
– Een man heeft gisterochtend in bus 13 (Khlong Toey-Huai Khwang) onder bedreiging van een mes en een speelgoedpistool zijn vriendin gegijzeld, omdat ze een eind aan hun relatie wilde maken. De man gaf zijn actie op nadat een politiecommandant op hem had ingepraat.
– Dit weekend brengen kabinetsleden een bezoek aan het Zuiden op een missie om de onrust te beteugelen en het vertrouwen te herwinnen van investeerders, toeristen en bewoners. Hoogtepunt is een diner, waarop kabinetsleden het woord zullen voeren. Premier Yingluck brengt morgen een bezoek aan de regio, waar ze sinds de verkiezingen nog niet is geweest.
Volgens econoom Abdulloh Abru (Prince of Songkhla universiteit) zal het tweedaags bezoek weinig bijdragen aan oplossing van de gecompliceerde problemen in het Zuiden maar het brengt wel een boodschap over. Critici zeggen dat de regering goede sier wil maken bij de lokale bevolking, omdat ze een budget van 2,8 miljard heeft uitgetrokken voor compensatiebetalingen aan slachtoffers van zuidelijk geweld. Vandaag is het 8 jaar geleden dat militairen 31 vermeende opstandelingen in de Krue Se moskee doodschoten.
– Gisteren steeg het kwik in Bangkok tot 39,4 graden C, de hoogste temperatuur op 27 april in 30 jaar. In 1983 werd 39,9 graden gemeten. De Meteorological Department heeft andermaal gewaarschuwd voor zware donderbuien en hagel in het Noorden, Noordoosten, Central Plains en Oosten.
– Thailand en China gaan gezamenlijk een geleide raketlanceerder ontwikkelen. Die zal een groter bereik hebben en nauwkeuriger zijn dan de huidige systemen, zegt de minister van Defensie. Eerder ontwikkelden beide landen al zo’n systeem, maar dat had slechts een bereik van 60 tot 80 kilometer en was minder accuraat. Beide landen hebben ook afgesproken een gezamenlijke militaire oefening te houden waaraan ook de luchtmacht meedoet. Die ontbrak bij vorige oefeningen. Tussen 9 en 29 mei nemen 130 officieren van de Royal Thai Navy deel aan een oefening in Guangdong.
– Beleidsmakers moeten overwegen de BTW te verhogen om de infrastructurele werken die voor de komende tien jaar gepland zijn, te financieren, zegt econoom Virabongsa Ramangkura. De regering is van plan 2,2 biljoen baht te investeren. Dat geld komt uit twee bronnen: obligaties en belastingverhogingen. Omdat de internationale concurrentie toeneemt, zal het niet mogelijk zijn de bedrijfsbelasting te verhogen want die is al hoger dan in omringende landen. Blijft over de BTW, aldus Virabongsa. Op dit moment hoeven volgens hem belastingen niet te worden verhoogd omdat begonnen kan worden met het uitgeven van obligaties.
– De particuliere busexploitanten hebben hun aangekondigde staking op 16 mei afgeblazen, nadat het ministerie van Transport had beloofd verdere tariefsverhogingen toe te staan wanneer de CNG-prijs (aardgas) boven 9,5 baht per kilo stijgt. Op 16 mei wordt het buskaartje 1 baht duurder; de exploitanten hadden 2 baht geëist vanwege de gestegen brandstofkosten. CNG kost nu 8,5 baht per kilo.
– Veertig agenten zijn bij een inval in een huis in het district Nong Khae (Saraburi) op 3 ton marihuana gestuit. De drugs zaten verpakt in dozen die bestemd waren voor een loods in Kent, Engeland. De drugs hebben in Thailand een straatwaarde van 50 miljoen baht en in het buitenland 1 miljard baht. De eigenaar van het huis is gearresteerd.
– Twee leden van een bende die zich bezighoudt met auto-inbraken, zijn in Pathum Thani aangehouden. Enkele andere leden van de bende zijn al aangehouden. De twee die nu tegen de lamp liepen, waren actief in Rangsit en nabijgelegen gebieden in Pathum Thani.
– Het bewijsmateriaal tegen UTAC Thai Co Ltd is niet sterk genoeg om het bedrijf ervan te beschuldigen pseudoephedrine bevattende pillen het land te hebben binnengesmokkeld. Dit heeft Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (DSI), toegegeven nadat het bedrijf, dat halfgeleiders assembleert en exporteert, dit ten sterkste had ontkend. Volgens de Korea Food and Drug Administration had het bedrijf negen maal pillen in Zuid-Korea besteld. Tarit acht het mogelijk dat de naam van het bedrijf is misbruikt. De DSI doet momenteel onderzoek naar de smokkel van de pillen uit China en Korea, alsmede uit ziekenhuizen en apotheken. Ze worden in Laos en Myanmar verwerkt tot methamphetamine.

Spoorwegnet dringend aan vervanging toe
27 april – Zestig procent van de 4.300 kilometer lange spoorrails is oud en versleten. De rails liggen op houten dwarsliggers die na 20 à 30 jaar dringend aan vervanging toe zijn. Rails en bielzen hebben zwaar te lijden van de hitte.

Ontsporingen zijn moeilijk te vermijden, zoals dinsdag bleek toen een treinwagon geladen met ruwe olie tegenover luchthaven Don Mueang ontspoorde en kantelde. De rails waren uitgezet waardoor de wagon uit de rails liep. Met 40 procent van de rails is niets mis, want die liggen op betonnen dwarsliggers.
Yutthana Thapcharoen, gouverneur van de State Railway of Thailand (SRT), zegt het personeel van de stations opdracht te hebben gegeven de rails die onder hun beheer staan, regelmatig te controleren. Vooral tussen 12 en 15 uur op het heetst van de dag kunnen rails uitzetten. Op de lange termijn is de SRT van plan de oude rails te vervangen. (Zie pagina Spoorwegen)

Ontmoeting Yingluck-Prem irriteert roodhemden
27 april – De ontmoeting vandaag tussen premier Yingluck en drie vice-minister-presidenten met Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, is bij tal van roodhemden in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens hen was Prem de kwade genius achter de militaire coup van 2006. Maar anderen zien de ontmoeting als een symbool van verzoening.

Yingluck c.s. voerden een traditionele Sonkran rod nam dam hua ceremonie uit. Daarna spraken ze ongeveer een half uur met elkaar. Het was de tweede keer dat ze elkaar ontmoetten. Eerder was Prem eregast op een gala waarop de medewerkers van het Flood Relief Operations Centre, het commandocentrum van de regering tijdens de overstromingen van vorig jaar, in het zonnetje werden gezet.
Roodhemden maakten op een website duidelijk hoe ze over de ontmoeting dachten. Ze plaatsten er foto’s op van een ceremonie die dezelfde dag werd gehouden ter nagedachtenis van de dood van een verpleegster. Zij werd op 19 mei 2010, de dag dat het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting van Ratchaprasong intersection, doodgeschoten. Op de website werd ook de tekst geplaatst van een toespraak van roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan uit 2009 met kritiek op Prem.
Politicoloog Kasian Tejapira noemt het bezoek een symbolische verzoening tussen de twee rivaliserende groepen in de Thaise politiek van de afgelopen jaren. ‘It’s the culmination rather than the start of this process, which seemed to have begun late last year in the aftermath of the big flood.’
Politicologe Puanthong Rungswasdisab zegt dat Yingluck wel verplicht is vrede te sluiten met Prem vanwege Thaksin’s terugkeer naar Thailand. Thaksin is zelfs bereid akkoord te gaan met een blanco amnestie, dus ook voor de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de in april en mei 2010 gevallen doden en gewonden. Puanthong voorspelt dat de Pheu Thai dan uit elkaar valt. ‘If it’s not broken altogether, it will lose a large support base especially from the red shirts.’

Kort nieuws 27 april
– Omwonenden van de gevangenis van Nakhon Si Thammarat verdienen 7.000 tot 8.000 baht per maand bij door een oogje dicht te knijpen wanneer leden van een drugsbende mobieltjes en drugs over de gevangenismuren gooien en door ze te waarschuwen wanneer de politie eraan komt. Maar de meeste contrabande komt via de hoofdingang binnen, dankzij corrupt personeel. Dit zegt Panthep Rusmano, kamnan van tambom Nasan. De politie heeft deze week drie keer een inval in de gevangenis gedaan en daarbij een grote hoeveelheid mobieltjes en drugs inbeslaggenomen.

– De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op 30 Chinese bemanningsleden, in oktober vorig jaar op de Mekong, is in Laos aangehouden en onmiddellijk uitgeleverd aan China. De man, een beruchte drugshandelaar, wordt ook gezocht door Thailand en Myanmar. Thailand zal later om zijn uitlevering vragen.
Samen met de man werden zeven andere personen aangehouden en voorafgaand aan de arrestatie werd zijn vriendin aangehouden. Zij was in het bezit van 1 miljoen methamphetamine pillen en 74 miljoen baht, zegt een bron. Toen het geld door het arrestatieteam werd overhandigd aan de autoriteiten ontbrak 44 miljoen baht, aldus deze bron.
– Volgende maand wordt elektriciteit 30 satang per eenheid duurder. De gemiddelde prijzen stijgen van 3,5 naar 3,8 baht per kilowatt/uur. Premier Yingluck zei gisteren zich zorgen te maken over de gevolgen voor huishoudens. Ze beloofde dat de regering mensen met een laag inkomen te hulp zal schieten.
– Negentig procent van de 1.198 respondenten in een peiling van het Centre for Economic and Business Forecasting heeft gemiddeld een schuld van 91.710 baht en is maandelijks 5.773,49 baht kwijt aan kredietinstellingen of geldwoekeraars. 52 procent staat in het krijt bij instellingen, 48 procent bij loansharks. 79 procent heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen die tussen de 5.000 en 10.000 baht verdienen, zijn er het ergst aan toe. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde schuld per gezin 87.641 baht.
Uit een peiling van Abac blijkt dat de meeste ouders in Bangkok gemiddeld 35.000 baht per kind hebben gespaard om de schoolkosten in het nieuwe schooljaar te bekostigen. Ouders met kinderen op een particuliere school hebben 50.000 baht gereserveerd.
– Een echtpaar is aangehouden wegens oplichting van 17 personen. Die zijn nu 400 miljoen baht armer. Het echtpaar en een derde vrouw, die voortvluchtig is, maakten hen wijs dat ze kapitalen konden verdienen door diamanten te kopen en verkopen. De eerste maanden kregen de slachtoffers cheques ter waarde van 10 procent van hun investering; in november stokten de betalingen.
– Een 40-jarig assistent-dorpshoofd van Ban Tanyong Limo (Narathiwat) is gisteren doodgeschoten. Zijn lichaam werd naast zijn motorfiets gevonden.
Driehonderd agenten en soldaten hebben gisteren een inval gedaan in een islamitische school in tambon Phoming. De autoriteiten vermoedden dat de school door opstandelingen als wapenopslag werd gebruikt. Vuurwapens werden niet gevonden, wel 24 gasflessen en twee zakken urea kunstmest.
– Een 25-jarige student van Poh Chang Art School in Phahurat (Bangkok) is in een bus door studenten van een beroepsopleiding in Tha Phra mishandeld. De jongeman is opgenomen in het ziekenhuis. Gevechten tussen studenten van rivaliserende scholen komen regelmatig voor, soms met dodelijke afloop.
– Gisteren steeg het kwik in de provincies Phrae, Uttaradit, Lamphun en Nakhon Sawan boven de 40 graden. Vandaag krijgt Bangkok het voor zijn kiezen, want de zon staat pal boven de stad. Het noordoosten van Thailand is gewaarschuwd voor zware donderbuien, veroorzaakt door een hogedrukgebied uit China.
– De WWF heeft de Mekong River Commission opgeroepen vertegenwoordigers naar de Xayaburi dam in Laos te sturen. Het Thaise aannemingsbedrijf Ch Karnchang is al op 15 maart begonnen met de bouw van de dam, alhoewel de MRC, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden, in december heeft afgesproken dat eerst nadere studie naar de ecologische gevolgen zou worden gedaan. De WWF heeft Laos gevraagd waarom het die afspraak heeft geschonden. (Zie pagina Xayaburi dam)
– Circa 200 roodhemden, die gisteren de dood herdachten van Kamonkade Akkahad, hebben vier eisen aan de regering gesteld: amnestie voor alle personen die sinds de militaire coup van politieke vergrijpen zijn beschuldigd; versnelling van het onderzoek naar de 91 doden die in april en mei 2010 zijn gevallen; compensatie voor personen die schade hebben ondervonden van de politieke demonstraties sinds de coup en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind dat na de coup de macht van de regering Thaksin overnam. Bovendien moeten de autoriteiten die opdracht gaven voor het verspreiden van de demonstranten berecht worden, aldus de moeder van Kamonkade die de eisen voorlas.
Kamonkade Akkahad was een verpleegster die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten. Veel roodhemden zochten op het tempelterrein hun toevlucht toen het leger de protestlokatie begon te ontruimen. Volgens de roodhemden werd ze door soldaten die zich in een metrostation hadden verschanst, doodgeschoten.

Kort nieuws 26 april
– De bouw van de Mae Wong dam in nationaal park Mae Wong (Nakhon Sawan), waartoe het kabinet in principe heeft besloten, gaat niet alleen ten koste van 13.260 rai bosgebied, maar vormt ook een gevaar voor de tijgers die er hun habitat hebben. Thailand zou dan in strijd handelen met een verklaring die ze in 2010 tijdens de World Tiger Summit in Rusland heeftn ondertekend. Twaalf landen hebben toen afgesproken de tijgerpopulatie, thans 3.200, tegen 2022 te verdubbelen naar 7.000. Voor Mae Wong betekent dit een toename naar 400. De kwestie is aangesneden door de Country Programme Director van de Wildlife Conservation Society. Mae Wong wordt beschouwd als het tweede leefgebied van tijgers; de meeste zijn te vinden in de Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary. (Zie pagina Mae Wong dam)
– Het buskaartje wordt duurder. Ook voor de song thaew, de minibus en de interliner moet met ingang van 15 mei meer worden betaald, circa 1 tot 2 baht meer. Een ritje van Bangkok naar Chiang Mai bijvoorbeeld gaat 313 baht kosten tegen 288 baht nu omdat de kilometerprijs omhoog gaat.
Volgens de Association of Private Busoperators in Bangkok en de Passenger Bus Operators Association dekt de tariefsverhoging niet de gestegen kosten van brandstof.
– Twee Thaise bedrijven hebben pseudoephedrine bevattende pillen uit Zuid Korea en China gesmokkeld. Dit is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation. Het gaat om UTAC Thai Co Ltd, een leverancier van integrated circuits, en TVR Group Co Ltd, een autodealer en verhuurbedrijf. Uit Zuid Korea zijn sinds 2010 87 miljoen pillen naar Thailand vervoerd, gebruikmakend van valse vrachtpapieren. Uit China zijn al 2 miljoen pillen gesmokkeld van de 10 miljoen die besteld zijn. Behalve uit China en Zuid Korea zijn ook pillen gesmokkeld uit ziekenhuizen en pharmacies, die in Laos en Birma zijn verwerkt tot methamphetamine.
– Chuvit Kamolvisit, fractieleider van Rak Thailand, gaat het Constitutionele Hof vragen zich te buigen over de parlementaire behandeling van een wijzigingsvoorstel van de grondwet. Het parlement debatteert daarover thans in tweede termijn. Een derde termijn volgt nog. Volgens Chuvit hebben parlementsleden tijdens de eerste en tweede termijn ook gestemd voor collega’s. Zowel parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai als oppositiepartij Democraten zouden dat gedaan hebben.
Parlementslid Wiwatchai Hotrawaisaya (Pheu Thai) heeft bij de politie een klacht ingediend tegen twee senatoren en een parlementslid. Volgens Wiwatchai heeft senator Rosana Tositrakul hem er ten onrechte van beschuldigd dat hij ook een stem voor een collega had uitgebracht.
– Het onderzoek naar de boosdoener die kans heeft gezien een pornografische foto naar het plasmascherm in de vergaderzaal van het parlement te sturen, heeft niets opgeleverd. Elke keer als het scherm wordt uitgezet, worden de gegevens gewist. De audiovisuele staf heeft de opdracht gekregen WiFi uit te schakelen.
– Van 8 tot 11 mei brengt de Organisation of Islamic Cooperation een bezoek aan het Zuiden van Thailand ter voorbereiding van haar volgende vergadering. Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa houdt er rekening mee dat het geweld dan zal oplaaien. De minister heeft de veiligheidstroepen gevraagd extra alert te zijn.
– Twee mannen die met hun pickup truck onderweg waren naar de versmarkt in Sai Buri (Pattani) zijn in Narathiwat gisterochtend vroeg doodgeschoten. Ze werden vanuit een passerende pickup truck onder vuur genomen.
– Volgende maand begint de uitbetaling van de compensatie aan de slachtoffers van het geweld in april en mei 2010. De compensatie is aangevraagd door circa 5.000 personen; 1.658 personen komen ervoor in aanmerking. Maximaal wordt 7,5 miljoen baht uitgekeerd. Personen die vervolgd worden voor een wetsovertreding, vallen buiten de regeling.
Ook de nabestaanden van Reuters cameraman Hiro Muramoto en de Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi krijgen smartegeld. Nog steeds is niet duidelijk door wie Polenghi is gedood.
De moeder van een roodhemd supporter die wordt vermist, vraagt zich af waarom de regering zich niet bekommert om de personen die vermist worden.
– Nitirat, een groep progressieve juristen verbonden aan de Thammasat universiteit, heeft bezwaar tegen het plan van de regering om aan alle van politieke vergrijpen beschuldigde personen amnestie verlenen. Nitirat vindt dat de autoriteiten die verantwoordelijk waren voor het verspreiden van de roodhemd demonstranten niet vrijuit mogen gaan.
Nitirat heeft eerder voorgesteld de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van 2006, nietig te verklaren en alle juridische procedures die op basis van die besluiten zijn gevoerd, over te doen. (Zie pagina Nitirat)
– Onmin in Chiang Mai en Chiang Rai tussen roodhemden en regeringspartij Pheu Thai. Er komen verkiezingen aan en de roodhemden willen dat eerst over de keuze van de Pheu Thai-kandidaten wordt gestemd. Het gaat om een tussentijdse verkiezing op 2 juni in Chiang Mai voor een parlementszetel die is vrijgevallen omdat het huidige parlementslid zijn status heeft verloren wegens een valse vermogensverklaring. In Chiang Rai wordt op 27 mei een nieuwe voorzitter gekozen van de provincial administration organisation.
– Het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit heeft het ministerie van Werkgelegenheid gevraagd Thaise arbeiders die van plan zijn bessen te gaan plukken in Zweden en Finland te waarschuwen voor de risico’s. Uitzendbureaus vragen belachelijk hoge bemiddelingskosten en betalen te weinig loon. Bovendien is er niet eens altijd voldoende werk voor hen. Vooral dorpelingen uit Chaiyaphum, Phetchabun en Udon Thani trekken elk jaar naar Skandinavië.
– Het ministerie van Transport gaat met Italian-Thai Development Plc onderhandelen over de prijs van de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit). Dit bedrijf kwam als tweede uit een aanbestedingsprocedure. Nummer 1 was niet bereid iets aan de prijs te doen. De State Railway of Thailand heeft 27,3 miljard baht voor spoorlijn en onderhoud uitgetrokken (het totale budget bedraagt 75,5 miljard baht), maar alle inschrijvers zaten daar boven.
Pikant detail: bedrijf nummer 1 is opgericht door Bhumjaithai partijleider Chavarat Chanvirakul. Deze partij was eerder coalitiegenoot van de Democraten en zit nu in de oppositiebankjes. Maar volgens de vice-minister van Transport speelt dat geen rol.
– De Moei rivier in het district Mae Sot (Tak) tegenover Myanmar is zo goed als drooggevallen.
– Acht dwangarbeiders zijn voor de kust van Narathiwat door de marinepolitie gered van een vissersboot. Tijdens een patrouille kwam de marine in actie omdat een man op de boot met zijn lendedoek stond te zwaaien. De mannen, zes Thais en twee mannen uit Laos en Myanmar, arriveerden vijf maanden geleden op Hua Lampong. Ze kregen daar een drankje aangeboden, werden dronken en werden wakker op het schip. Loon kregen ze niet; wel slaag.
– Een speciaal politiepanel is gisteren opgezet om onderzoek te doen naar de illegale drugshandel in de gevangenis van Nakhon Si Thammarat. Bij drie raids op zondag, maandag en dinsdag zijn daar onder andere 342 mobieltjes en 1.700 methamphetamine pillen gevonden.
– De douane heeft op luchthaven Suvarnabhumi 58,54 kilo aan olifanten slagtanden inbeslaggenomen. Ze waren gesmokkeld vanuit Nigeria en vertegenwoordigen een waarde van 3 miljoen baht.
– Een vrouw probeert constructiebedrijven op te lichten door hen voor te spiegelen dat ze hen namens de regering een contract kan aanbieden voor watermanagement projecten. De minister van Science and Technology maakte de oplichting gisteren bekend. Hij zegt dat alleen de ministeries van Transport en Natural Resources and Environment verantwoordelijk zijn voor deze projecten. Van het krediet van 350 miljard baht is pas 24 miljard aan die ministeries toegekend.
– Ze zouden een baan als constructiewerker op de luchthaven van Oman krijgen. 84 personen uit het Noorden en Noordoosten geloofden dat eind 2008; ze schoten er 4 miljoen baht bij in. Het oplichtersechtpaar is aangehouden.
– De Thai Farmers Association zegt dat veel boeren de 1.437 baht per rai schadevergoeding voor het onder water zetten van hun akkers vorig jaar onvoldoende vinden. De boeren moesten hun rijst eerder oogsten, waardoor die minder opbracht. Meer dan 410.000 boeren komen voor de vergoeding in aanmerking, waarvoor het kabinet dinsdag het groene licht gaf.
Eerder keurde het kabinet een compensatie van 2.220 baht per rai goed voor boeren van wie de oogst geheel verloren is gegaan, maar ook dat bedrag vindt de boerenvereniging te laag.

Steuntje in de rug voor mensen met schulden
25 april – Circa 3,75 miljoen personen die in het krijt staan bij overheidsbanken voor een totaalbedrag van 459 miljard baht, komen in aanmerking voor een schuldmoratorium, dat gisteren de goedkeuring kreeg van het kabinet. De regering heeft hiervoor een bedrag van 45 miljard baht uitgetrokken, waarvan de helft wordt opgehoest door de regering en de andere helft door de desbetreffende banken.

Het moratorium geldt voor een schuld van maximaal 500.000 baht. Hypotheken, huur-koopregelingen en leasing leningen komen er niet voor in aanmerking. De deelnemers hebben de keuze uit twee opties: opschorting van aflossing en rentebetaling gedurende 3 jaar of aflossing plus een lagere rente. Ze kunnen ook een nieuwe lening afsluiten tegen de normale rente.
Het kabinet keurde gisteren ook een krediet van 7,32 miljard baht goed voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf om de pijn van de verhoging van het minimumdagloon wat te verzachten. De Pheu Thai-regering stelde eerder een moratorium in voor wanbetalers. Circa 661.000 personen doen daaraan mee.
Vice-oppositieleider Korn Chatikavanij (Democraten) noemt het beleid unfair jegens debiteuren van particuliere banken en nieuwe klanten van staatsbanken. Hij verwacht dat de regering de regeling verlengt tot de volgende verkiezingen om kiezers gunstig te stemmen. ‘Why doesn’t the government help people who can’t access bank loans in the first place and have to turn to illegal loan sharks?’, vraagt hij zich af.

Kort nieuws
– Acht personen, waaronder een 3-jarige jongen en vier soldaten, zijn gisteren gewond geraakt toen een bermbom in het district Tak Bai (Narathiwat) ontplofte, terwijl de soldaten in een jeep passeerden. Vier burgers die achter de jeep op motorfietsen reden, werden ook getroffen.

– In het district Sungai Padi (Narathiwat) is een 50-jarig dorpshoofd gisteren voor zonsopgang gedood. Hij werd bij zijn huis doodgeschoten.
– Ook de derde politieoverval, dit keer van twee afdelingen van de gevangenis van Nakhon Si Thammarat, heeft een aardige oogst aan contrabande opgeleverd: 52 mobieltjes, 31 simkaarten, methamphetamine en 100 gram crystal meth. Van de 1.282 gedetineerden testten 655 positief op drugsgebruik. Ze bekenden drugs van een bewaarder te hebben gekocht. Drie bewaarders zijn inmiddels ontslagen omdat ze betrokken waren bij het binnensmokkelen van drugs en mobieltjes. Op zondag en maandag kamde de politie ook al de gevangenis uit.
– Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), waarschuwt de regering dat de geplande ontmoeting van premier Yingluck en enkele kabinetsleden morgen met Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, negatieve gevolgen kan hebben voor de steun aan de regering. De roodhemden zijn verdeeld, zegt ze; sommigen vinden de ontmoeting met een man die ervan verdacht wordt de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd, ongepast. Yingluck c.s. voeren bij Prem een rod nam dam hua ceremonie uit ter gelegenheid van het Thaise Nieuwjaar.
– Eveneens morgen komen op Ratchaprasong intersection (Bangkok) roodhemden bijeen om de dood te herdenken van een verpleegster die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten. Op die datum maakte het leger een eind aan de wekenlange bezetting van de intersection door roodhemden. Velen zochtten toen hun toevlucht op het tempelterrein.
– Het bestuur van Pheu Thai beslist over het lot van Sumet Rithakhani, die zijn parlementszetel opgaf om mee te doen aan provinciale verkiezingen. Bij oud-premier Thaksin is hij al in ongenade gevallen. De vrijgevallen parlementszetel ging bij tussentijdse verkiezingen dit weekend naar de oppositie en bij de provinciale verkiezingen verloor Sumet van een onafhankelijke kandidaat. Thaksin heeft andere Pheu Thai parlementsleden gewaarschuwd niet dezelfde fout als Sumet te maken.
– De aanbesteding voor de Red Line (Bang Sue-Rangsit) moet over omdat de laagste inschrijver boven de prijs zat die de State Railway of Thailand (SRT) ervoor had uitgetrokken. De aanbesteding heeft een vertraging opgelopen van een jaar. Het budget zal moeten worden aangepast omdat de prijzen sindsdien zijn gestegen, met name van olie. De vertraging heeft ook gevolgen voor een ander deel van de Red Line, Bang Sue-Taling Chan, omdat sommige kosten in het Bang Sue-Rangsit project zijn meegenomen.
Het Japan International Cooperation Agency beboet de SRT 1,8 miljoen baht per maand omdat de lening voor het Bang Sue-Rangsit project nog steeds niet geaccepteerd is. De boetes zijn inmiddels opgelopen tot 37,5 miljoen baht.
– Zoals aangekondigd hebben bewoners van de Mekongprovincies gisteren gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van het Thaise aannemingsbedrijf Ch Karnchang, dat op 15 maart in alle stilte is begonnen met de bouw van de omstreden Xayaburi dam in Laos. De demonstranten droegen zwarte shirts met de tekst ‘No Dam on Mekong River’. Ze marcheerden ook naar het hoofdkantoor van de Siam Commercial Bank, een van de geldschieters van het project. De demonstranten wezen erop dat de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de Mekonglanden, in december heeft besloten dat nadere studie naar de ecologische gevolgen nodig is. De bouw van de dam, die 8 jaar in beslag neemt, is dit jaar goed voor 30 procent van de omzet van Karnchang. (Zie pagina Xayaburi dam)
– Het 6 jaar oude meisje van wie eerder werd gedacht dat ze leed aan een huidziekte, die in Vietnam 17 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, lijdt aan Henoch-Schonlein Purpura. HSP stak enkele jaren geleden in Thailand de kop opstak. De ziekte tast de huid en organen aan en komt met name voor bij jongens van circa 6 jaar. Het meisje is inmiddels aan de beterende hand.
– Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag doet vermoedelijk in de eerste helft van 2013 uitspraak over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindutempel Preah Vihear die door Thailand en Cambodja wordt geclaimd. Maar wanneer het Hof om een nadere mondelinge toelichting vraagt op de stukken, die beide landen hebben ingediend, wordt de uitspraak een half jaar later verwacht. Dit zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De zaak is aanhangig gemaakt door Cambodja, dat naar het Hof is gestapt met het verzoek de uitspraak van 1962 waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, nader toe te lichten. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omliggende gebied. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Een treinwagon geladen met ruwe olie is gisteren ontspoord en gekanteld op het railvak bij vliegveld Don Mueang. Het treinverkeer naar en van het noorden en noordoosten raakte gestremd.
– In de historische gebedshal en bibliotheek van Wat Phananchoeng in Ayutthaya is gistermiddag brand uitgebroken. Details over de schade ontbreken in het bericht.
– De National Broadcasting and Telecommunications Commission heeft een commissie in het leven geroepen, die bij aardbevingen alle communicatiekanalen moet informeren nadat het National Disaster Warning Centre een beving heeft geconstateerd. Die procedure zou maximaal 10 minuten duren.
– Als wraak plaatste een 33-jarige man foto’s van hem en zijn ex-vriendin op internet waarop ze seks hebben. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en een boete van 77.950 baht.
– De resistentie tegen artemisinin, een medicijn voor de behandeling van malaria, is het resultaat van het voorschrijven van ondeugdelijke of nagemaakte medicijnen. Dit zei Pascal Ringwald van het WHO Global Malaria Programme gisteren op een persconferentie. Uit onderzoek is gebleken dat in delen van het westen van Thailand parasieten voorkomen die resistent zijn artemisinin. Volgens Ringwald kan in de toekomst coartem worden gebruikt wanneer artemisinin niet meer helpt. (Zie pagina Resistentie)
– Een 43-jarige man heeft gisteren zelfmoord gepleegd door van het skytrain station Bang Na te springen. De man werd al 8 jaar behandeld voor een psychiatrische ziekte.
– De man die in juni 2010 met zijn fruitwagentje een bom vervoerde naar het hoofdkantoor van de Bhumjaithai partij, is tot een gevangenisstraf van 35 jaar veroordeeld. Omdat de bom niet ontplofte, reed hij terug naar de achterkant van het gebouw waar de bom alsnog ontplofte. De man werd daarbij zwaar gewond en hij raakte blind. De rechtbank beboette hem ook met 50 baht omdat hij een wapen bij zich had gehad.

Rijst kan met veel minder water toe
24 april – Het waterverbruik bij de rijstverbouw kan met 10 tot 30 procent worden teruggebracht, wanneer de zogeheten ‘Alternative Wetting and Drying’-methode wordt toegepast, een techniek ontwikkeld door het International Rive Research Institute.

Dat is volgens Bas Bouman van het IRRI hard nodig gezien de ernstige droogteperiodes in de regio. De methode vermindert ook het energieverbruik en zorgt voor lagere productiekosten. In China, India en Vietnam wordt de techniek al toegepast.
De methode gaat ervan uit dat een rijstakker niet constant onder water hoeft te staan. Onder de grond liggen bamboebuizen om het waterpeil te meten. Wanneer het water tussen 5 en 10 cm onder de oppervlakte staat, is er voldoende water voor de zaailingen. Als het water zakt, pompen de boeren water in de akker. In Bangladesh werd bij proeven een waterreductie van 30 tot 50 procent bereikt en de irrigatiekosten daalden met 21 tot 27 procent.
Een andere manier om minder water te gebruiken, is het planten van zogeheten aerobic rijst. Die hoeft niet onder water te staan, maar gedijt op vochtige grond. Meer proeven zijn nodig om deze rijstsoort te ontwikkelen, want de opbrengst is 20 tot 30 procent lager dan van rijstvelden die onder water staan. De waterreductie is met 50 procent niettemin indrukwekkend.
Uit cijfers van het IRRI blijkt dat een rijstveld twee tot drie keer zoveel water nodig heeft als een akker beplant met tarwe of maïs. Om 1 kilo rijst te produceren is 2.500 liter water nodig.
In Thailand heeft het IRRI al in de noordoostelijke en centrale regio’s geëxperimenteerd met de AWD-methode. (Zie pagina Rijst)

Gevangen in twee gevangenissen runnen ’s lands grootste drugnetwerk
24 april – Gevangenen in de gevangenis van Nakhon Si Thammarat vormen met gevangenen in de Bang Khwang Central Prison in Bangkok het grootste drugsnetwerk van het land, zegt de commandant van de provinciale politie van Nakhon Si Thammarat.

Zondag en maandag werd met groot machtsvertoon een zoektocht gehouden in de zuidelijke gevangenis. De oogst zondag bestond uit 284 mobieltjes, 1.700 methamphetamine pillen en 50 gram crystal meth. Gisteren werden 10 mobieltjes inbeslaggenomen. Honderd gevangenen testten positief op drugsgebruik.
Commandant Ronapong Saikaew is gefrustreerd dat de inval van zondag was uitgelekt. Drie dagen voor de inval was 1 kilo crystal meth geleverd, maar zoveel werd niet gevonden. Aan de hand van informatie op de mobieltjes, is de politie op zoek naar drugshandelaren. Van het gevangenispersoneel worden 10 werknemers verdacht van betrokkenheid.

Kort nieuws 24 april
– Roodhemden zijn verdeeld over het geplande bezoek van premier Yingluck en enkele kabinetsleden aan Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. De delegatie gaat Prem een gelukkig nieuwjaar wensen en ze voert een zogeheten rod nam dam hua (zegening) ceremonie uit.

Volgens vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa is Prem’s reactie op het verzoek van Yingluck een mooi teken van verzoening, waardoor het politieke klimaat verbetert. Maar sommige roodhemden zien het bezoek als een knieval voor de ammart (regerende elite). Ze zijn ook niet vergeten dat roodhemdleider en vice-minister van Landbouw Nattawut Saikuar in 2010 rally’s tegen Prem heeft geleid. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de coup van 2006 te hebben geregisseerd.
Oppositieleider Abhisit zei gisteren dat Yingluck Nattawut en parlementslid Jatuporn Prompan, eveneens een roodhemdleider, zou moeten meenemen indien ze werkelijk naar verzoening streeft. Die twee zouden dan hun excuses moeten maken voor hun kritiek op Prem tijdens roodhemdrally’s.
– Eén ding is zeker: de audiovisuele staf van het parlement is niet verantwoordelijk voor het pornografisch plaatje dat woensdag op het grote plasmascherm in de vergaderzaal van het parlement verscheen. Uit onderzoek is verder gebleken dat het plaatje verstuurd kan zijn via Samsung Galaxy Notes en Samsung Galaxy Tabs. Het telefoonnummer van de boosdoener kon niet worden achterhaald omdat de files via WiFi werden verstuurd.
– Niet een dag later, zoals de krant eerder meldde, maar op dezelfde dag werd een Democratisch parlementslid betrapt op het bekijken van een pornografisch plaatje op zijn mobieltje. Partijleider Abhisit vindt het prima wanneer een parlementscommissie het incident onderzoekt. Wanneer de man schuldig wordt bevonden, zal de partij actie tegen hem ondernemen. Volgens hemzelf had een vriend hem het plaatje gestuurd en probeerde hij het te deleten.
– Een 6-jarig meisje in Chachoengsao is in het ziekenhuis opgenomen met vermoedelijk dezelfde huidziekte, die in de Vietnamese provincie Quang Ngai 170 personen heeft getroffen en 19 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Haar symptonen begonnen met rode vlekjes op de voeten, die zich verspreidden naar benen en handen. Medicijnen tegen waterpokken brachten geen verlichting.
– Vandaag besluit het kabinet over belastingvoordeeltjes voor het midden- en kleinbedrijf, dat met name de dupe lijkt te worden van de verhoging van het minimumdagloon. Het bedrijfsleven heeft eerder de regering opgeroepen de verhoging naar 300 baht per 1 januari volgend jaar in 70 provincies tot 2015 uit te stellen, maar de regering is dat niet van plan. In 7 provincies (Bangkok, aangrenzende provincies en Phuket) is de 300 baht al sinds 1 april van kracht; in de overige provincies is het minimumloon met 40 procent verhoogd. Naar schatting telt Thailand 2,2 miljoen bedrijven met minder dan 10 werknemers. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– De minister van Justitie vraagt vandaag een budget van 2 miljard baht aan het kabinet voor compensatiebetalingen aan slachtoffers van het geweld in het Zuiden van Thailand tussen 2004 en 2012. Voor slachtoffers van het politieke geweld tussen 2005 en 2010 elders in het land bestaat al zo’n regeling.
– Een 46-jarige defence volunteer is gisteren in het district Muang (Pattani) doodgeschoten. Hij werd liggend naast zijn motorfiets met schotwonden in hoofd en lichaam gevonden.
– Sinds 26 maart bivakkeren zo’n duizend leden van het Northeastern People’s Network en de People’s Council from Four Regions in Bangkok. Eerst op de Phitsanulok Road en inmiddels op de Rama V Road. Ze vragen de regering onderzoek te doen naar conflicten over land tussen boeren en overheidsdiensten, schulden van boeren en soms met geweld gepaard gaande acties van grootgrondbezitters die boeren van hun land verdrijven. Premier Yingluck heeft zich inmiddels het lot van de demonstranten aangetrokken en een commissie in het leven geroepen.
– Voormalig Pheu Thai-parlementslid Sumet Rithakhani voor kiesdistrict 5 in Pathum Thani is in ongenade gevallen bij oud-premier Thaksin omdat hij zijn parlementszetel na acht maanden had opgegeven om deel te kunnen nemen aan provinciale verkiezingen. Maar daar verloor hij van een onafhankelijke kandidaat en de vrijgevallen zetel werd bij tussentijdse verkiezingen in de wacht gesleept door oppositiepartij Democraten. ‘This person must find another place next time. The party will not accept him after damaging it’, aldus Thaksin.
De opkomst bij de tussentijdse verkiezingen bedroeg een armzalige 35 procent tegen 75 procent bij de landelijke verkiezingen in juli vorig jaar. Roodhemdleider en vice-minister van Landbouw Natthawut Saikuar wijt de nederlaag voor Pheu Thai aan de lage opkomst. Hij gelooft niet dat de mensen in Pathum Thani regeringspartij Pheu Thai de rug hebben toegekeerd. Maar op de pro-Thaksin Thai E-News website hebben enkele roodhemden geklaagd dat het Pheu Thai-parlementslid vorig jaar tijdens de overstromingen niets voor hen heeft gedaan. Het gebied stond destijds circa 2 maanden onder water.
– 106.697 studenten zijn dit jaar in gebreke gebleven bij het terugbetalen van hun studielening. In totaal gaat het om een bedrag van 2,88 miljard baht. Ze hebben vijf termijnen nog niet betaald. Naar schatting 3 miljoen studenten moeten dit jaar hun lening aflossen.
– Een 35-jarige man heeft bekend de Zwitserse vrouw van 65, die met ernstige verwondingen was opgenomen in het ziekenhuis, in haar woning in Cha-am te hebben mishandeld en verkracht. Hij had in een dronken bui ingebroken. Toen de vrouw probeerde hem tegen te houden, sloeg hij haar met een nep-handwapen tegen het hoofd. De vrouw woonde pas 4 maanden in Cha-am. De verdachte heeft eerder 18 maanden gezeten wegens het molesteren van een 40-jarige vrouw.
– De politie heeft een vrouw gearresteerd die kinderen naar uitgaansgelegenheden in Bangkok stuurde om rozen te verkopen. Wanneer niet alle bloemen waren verkocht, kregen de kinderen slaag en ze gaf hen geen eten. Een 7-jarige jongen uit Myanmar werd gisteren door de politie gered uit de klauwen van de vrouw. De vrouw heeft bekend 5 kinderen op pad te hebben gestuurd, maar ze beweerde dat die familie van haar waren.
– Twee teenagers die in Pattaya twee toeristen uit Macau hadden mishandeld tijdens een ruzie over een zogenaamd beschadigde jetski zijn aangehouden. De truc wordt regelmatig toegepast. Een toerist huurt een jetski en bij terugkomst beweert de exploitant dat die beschadigd is. In het geval van de Macau-ers eisten de teenagers 100.000 baht. Op het politiebureau gingen ze akkoord met 7.000 baht, maar toen ze teruggingen naar hun hotel, werden ze door de verdachten aangevallen. Op websites en in ingezonden brieven in de krant is al herhaalde malen door slachtoffers gewaarschuwd voor deze vorm van oplichting.
– Van 26 tot 29 april wordt voor de vijfde keer de Thailand Auto Parts & Accessories beurs gehouden. Na jaren van snelle groei staat Thailand op de twaalfde plaats van automobielproducerende landen. De auto-onderdelen en componenten tak is goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product. De auto-industrie zelf houdt nog steeds van Thailand. Ford is begonnen met de bouw van een fabriek ter waarde van US$450 miljoen. Toyota heeft zijn fabriek in Ban Pho uitgebreid; de productie is opgeschroefd tot 200.000 voertuigen per jaar. Mitsubishi is begonnen aan de bouw van een fabriek in Chonburi, waarin ecowagens van de lopende band zullen rollen.

Thaise rijsthandel loopt groot gevaar
23 april – Er is al herhaaldelijk voor gewaarschuwd: Thailand prijst zichzelf uit de markt met het door de regering Yingluck heringevoerde hypotheeksysteem voor rijst. Het programma ruïneert zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt en creëert een gigantische en onnodige schuldenlast voor de overheid.

Niettemin houdt oud-premier Thaksin, die in regeringspartij Pheu Thai de lakens uitdeelt, eigenwijs vol dat het systeem ten goede komt aan boeren omdat ze voor een ton witte rijst 15.000 baht krijgen en Hom Mali 20.000 baht. ‘They should have their minimum income guaranteed so that they continue to grow rice for us.’
Thaksin geeft toe dat de hoge prijzen van het systeem Thaise rijst te duur maakt op de wereldmarkt, maar volgens hem kan de regering de rijst gemakkelijk aan andere regeringen verkopen. Ze zouden dan bereid moeten zijn flink in de buidel te tasten, want Thaise exportrijst kost momenteel $550 per ton. Vietnam rekent $440, India $445 en Pakistan $470. De gevolgen zijn al merkbaar: Thailand exporteerde tussen 1 januari en 18 april dit jaar 1,8 miljoen ton, 45 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Nipon Puapongsakorn, voorzitter van het Thailand Development Research Institute, is het verkoopsysteem van regering tot regering bovendien vatbaar voor corruptie en het wordt met uitzondering van de Filippijnen en Indonesië elders niet toegepast.
Nipon waarschuwt dat de prijs van gepelde rijst binnen enkele maanden zal stijgen en er een tekort aan rijst op de binnenlandse markt ontstaat. De regering zal dan dure rijst met verlies uit eigen voorraad moeten gaan verkopen om de prijs te stabiliseren.
Voor het hypotheeksysteem heeft het ministerie van Handel een bedrag van 435,5 miljard baht gereserveerd voor de eerste oogst (7 oktober tot 29 februari). Gerekend was dat de boeren 25 miljoen ton zouden hypothekeren. Ze boden echter slechts 6,8 miljoen ton aan. De regering heeft 112 miljard baht moeten lenen voor de eerste oogst en 30 miljard voor de tweede oogst om het hypotheeksysteem te financieren.
Het hypotheeksysteem werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen. De regering Abhisit verving het door een prijsgarantiesysteem waarbij de boeren het verschil kregen tussen de markt- en een referentieprijs. (Zie pagina Rijst)

‘Regering moet nu rijst verkopen’
23 april – De regering moet nu de via het hypotheeksysteem opgekochte rijst verkopen en niet op Vietnam en India wachten in de hoop $700 voor een ton witte rijst te kunnen vangen. Vietnam komt nooit rijst tekort, omdat het land drie keer per jaar rijst oogst: 25 procent in de eerste oogst, 50 procent in de tweede oogst in de zomer en de rest in de herfst.

Niphon Wongtra-ngarn, voormalig directeur van de (overheids) Puvlic Warehouse Organisation, waarschuwt de regering dat ze het risico loopt tegen het eind van het jaar opgescheept te zitten met een voorraad van 10 miljoen ton.
Pornsilp Patcharintanakul, vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zegt dat het rijsthypotheekbeleid er niet in geslaagd is de prijzen op het streefniveau te brengen. De marktprijs van paddy (ongedopte rijst) ligt 5.000 baht onder de hypotheekprijs die de regering betaalt: 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (afhankelijk van vochtigheidsgraad en kwaliteit). Dat maakt het systeem onhoudbaar.
Boeren verwachten ook volgend jaar die hoge prijzen en zullen geen moeite doen hun productie te verbeteren. De regering maakt ook verlies omdat rijst uit Laos en Cambodja wordt gesmokkeld om van het systeem te profiteren.
De regering denkt haar voorraad te kunnen slijten aan regeringen, maar Pornsilp wijst erop dat de afgelopen tien jaar via dit systeem weinig is verkocht.
Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) zegt dat de regering op dit moment niet van plan is rijst te verkopen. Volgens hem zouden verschillende landen belangstelling hebben getoond voor Thaise rijst. Binnenkort tekent de minister een Memorandum of Understanding met Bangladesh voor de levering van 1 miljoen ton. De regering is ook niet van plan de hypotheekprijs voor de tweede oogst aan te passen, zegt hij.
In de eerste oogst is 6,7 miljoen ton paddy aangeboden, wat de regering 90 miljard baht heeft gekost. In de tweede oogst is sinds 1 maart 3,96 miljoen ton aangeboden. Thaise 5 procent witte rijst kost op de wereldmarkt US$550, circa $100 meer dan rijst uit Vietnam en India. Sinds het begin van dit jaar tot 11 april heeft Thailand 1,84 miljoen ton rijst geëxporteerd, 45,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. (Zie pagina Rijst)

Kort nieuws 23 april
– Meer dan 700 honden die gered zijn van een Vietnamees etensbordje, hebben in overvolle opvangcentra in Buri Ram en Nakhon Phanom het loodje gelegd. Het asiel in Buri Ram heeft zich over 1.100 honden ontfermd. Sinds augustus zijn 700 dieren overleden. Het asiel in Nakhon Phanom, dat een capaciteit van 800 dieren heeft, verzorgt 1.160 honden.

Zaterdag werd weer een lading van 550 honden onderschept, die het land uitgesmokkeld zou worden. De dieren konden niet in Buri Ram en Nakhon Phanom terecht, maar zijn overgebracht naar Ubon Ratchatani. Zestig honden overleefden de verhuizing niet.
– Regeringspartij Pheu Thai heeft dit weekend twee gevoelige verkiezingsnederlagen geleden. Bij tussentijdse verkiezingen in het district Lam Luk Ka (Pathum Thani) ging de opengevallen parlementszetel over van Pheu Thai naar de Democraten. De man die zijn zetel had opgegeven om mee te doen aan de verkiezing van hoofd van de Pathum Thani provincial administration organisation had pech, want hij verloor van een onafhankelijke kandidaat.
Volgens oppositiepartij Democraten bewijzen de uitslagen dat de kiezers het beleid van de huidige regering afwijzen. De regering zou zich te veel met de eigen problemen bezighouden dan met die van de kiezers. Pheu Thai-woorvoerder Prompong Nopparit en roodhemd-voorzitter Tida Tawornseth wijten de uitslagen echter aan lokale zaken. Pheu Thai en het UDD (roodhemden) zouden niets aan populariteit hebben verloren.
– Een lid van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil is gisterochtend vroeg doodgeschoten tijdens een vuurgevecht in Rueso (Narathiwat). De man was op het dak van het huis geklommen, waarin hij zich verborgen hield, en nam van daaruit een gecombineerd team van 30 agenten en soldaten onder vuur, dat hem kwam arresteren. Eén agent raakte gewond door een granaat die de man had gegooid.
– In Yala heeft de politie een man gearresteerd die verdacht wordt van de moord op 2 agenten in 2007. De agenten werden tijdens een patrouille bij de Ban Lang dam uit een hinderlaag aangevallen.
– De Royal Irrigation Department gaat door met de voorbereidingen voor de bouw van de controversiële Mae Wong dam in de Mae Wong rivier in de provincie Nakhon Sawan. In juli hoopt de dienst de verplichte milieu- en gezondheidseffectrapportage af te ronden. In september is aan 4.000 bewoners van Nakhon Sawan, Uthai Thani en Kamphaeng Phet (de drie provincies die van de dam zouden profiteren) gevraagd hun mening te geven. Volgende maand wordt in Nakhon Sawan een hoorzitting gehouden.
Op 10 april heeft het kabinet het groene licht gegeven aan het project. De dam zet 13.260 rai beschermd bosgebied in nationaal park Mae Wong onder water. Bewoners hoeven er niet voor te verhuizen. Tegenstanders wijzen op de milieuschade. Bovendien menen ze dat de dam geen oplossing vormt voor de droogte- en overstromingsproblemen van de drie provincies. (Zie pagina Mae Wong dam)
– Twee illegaal gebouwde vakantiehotels in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) gaan onherroepelijk tegen de vlakte nu de eigenaren nul op het rekest hebben gekregen van de bestuursrechter. Tot nu toe heeft de parkleiding acht vakantieparken gesloopt. Tegen 118 andere zijn juridische acties in voorbereiding. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Een 65-jarige Zwitserse vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, nadat ze dinsdag in haar huis in Cha-Am met een hard voorwerp was geslagen. Toen ze werd gevonden, was ze bewusteloos en naakt. Binnen 2 weken is bekend of ze seksueel is belaagd. Een christelijke groep in Cha-Am heeft de politie opgeroepen haast te maken met haar onderzoek.
– Onbekenden hebben gisternacht een steen gegooid naar een bus met 48 passagiers, die onderweg was van Bangkok naar Phuket. De steen verbrijzelde het raampje naast de chauffeur en kwam naast zijn stoel terecht. Door de schrik verloor hij bijna de macht over het stuur.
– Een 3-jarige jongen is om het leven gekomen toen de tuinstoel waarop hij was geklommen, omviel. Zijn 7 jaar oude zusje was getuige van het ongeluk en waarschuwde de buren. De ouders waren niet thuis. De jongen overleed in het ziekenhuis aan een gescheurde lever.
– Exploitanten van pieren in het district Mae Sot hebben bij de autoriteiten van Myanmar geklaagd dat ze afgeperst worden door de Border Guard Force. De BGF bewaakt 20 pieren langs de Moei rivier, waar producten uit de provincie Tal worden gelost. Ieder exploitant wordt geacht 300.000 baht ter bescherming op te hoesten.
– Het Kap Choeng ziekenhuis in Surin heeft een kruidenmedicijn ontwikkeld dat gebruikt kan worden als antigif bij cobrabeten. Het medijcijn is getest op 36 agenten van de grenspolitie en later nog eens op 80 mensen en het bleek prima te werken. Het ziekenhuis heeft tot nu toe 46 kruidenformules ontwikkeld als deel van zijn alternatieve medicijnendienst.
– 650 commando’s van de politie en het Corrections Department hebben gisternacht een inval gedaan in de gevangenis van Nakhon Si Thammarat en een grote hoeveelheid mobieltjes en drugs inbeslaggenomen. De gevangenisbewaarders worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de illegale handel. De gevangenisgouverneur is al overgeplaatst, het gevangenispersoneel komt nog aan de beurt.

Kort nieuws 22 april
– Sinds de aarbeving van maandag heeft het Seismological Bureau 24 lichte aardschokken in het district Thalang (Phuket) gemeten. De laatste op vrijdag had een kracht van 2 op de schaal van Richter.
Volgens minister Yongyuth Wichaidit hoeft de bevolking zich geen zorgen te maken, want Thailand heeft na Japan het beste seismologisch waarschuwingssysteem. Hij erkent dat de voorlichting vorig jaar tijdens de overstromingen te wensen overliet, maar dit keer zal dit bij mogelijke aardbevingen niet gebeuren.
De president van de Phuket Provincial Administration Organisation zegt dat de bewoners van Moo 2, het epicentrum van de beving op maandag, het er maar moeilijk mee hebben. De muren van sommige huizen zijn gescheurd, sommige bewoners hebben problemen met slapen en ze hebben moeite met hun dagelijkse bezigheden vanwege de naschokken.
– Premier Yingluck en de vice-minister-presidenten Yongyuth Wichaidit, Kittiratt Na-Ranong en Yutthasak Sasiprasa brengen donderdag een bezoek aan Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, om hem gelukkig nieuwjaar te wensen (in het Thais: voor een rod nam dam hua ceremonie). Nattawut Saikuar, vice-minister van Landbouw, die in 2010 roodhemdrally’s tegen Prem leidde, zegt niet op de hoogte te zijn van het geplande bezoek. Ministers zijn daarover niet geïnformeerd. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd.
– Het ministerie van Defensie heeft een ‘war room’ opgezet van waaruit rellen, gewelddadige confrontaties, grensconflicten en noodhulp gecoördineerd gaan worden. Het centrum krijgt een verbinding met meer dan 6.000 bewakingscamera’s in Bangkok en de provincies. Een legerwoordvoerder ontkent dat het een anti-coup centrum is. Volgens een bron bij het ministerie van Defensie kan het centrum wel als zodanig worden gebruikt omdat het een verbinding heeft met de databases van landmacht, luchtmacht en marine.
– Zo’n 200 personen hebben zaterdag voor de Army Club aan de Vibhavadi Rangsit Road (Bangkok) gedemonstreerd tegen de regering Yingluck. Ze riepen het leger op actie tegen de regering te nemen om de weg te effenen voor wat ze ‘parlementaire hervorming’ noemden. Volgens de secretaris-generaal van de groep heeft de groep geen banden met de People’s Alliance for Democracy (geelhemden).
– De regering zal het 9-puntenplan van de Federation of Thai Industries nauwkeurig bestuderen, zegt een regeringswoordvoerder. De FTI heeft het plan opgesteld als reactie op de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. De FTI pleit onder andere voor uitstel van de verhoging in 70 provincies, gepland voor volgend jaar, tot 2015 zodat het midden- en kleinbedrijf de tijd heeft om zich aan te passen. In de 7 andere provincies ging het minimumloon al op 1 april naar 300 baht. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Nog steeds debatteert het parlement over het voorstel een burgerassemblee in te stellen, die de grondwet van 2007 gaat herzien. Gisteren boekte de oppositie een klein succesje over de vraag welke wet van toepassing moet zijn bij de verkiezing van de burgerleden. Dinsdag praat het parlement verder. De assemblee gaat bestaan uit 1 vertegenwoordiger per provincie (77) en 22 experts, aan te wijzen door het parlement. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Zes passagiers zijn om het leven gekomen en 23 gewond toen een bus vrijdag onderweg van Chiang Mai naar Udon Thani bij de afdaling tegen een berg botste, omdat de remmen dienst weigerden.
– Een pasgeboren baby met de navelstreng nog verbonden, is zondagochtend vroeg gevonden in Bang Kapi (Bangkok). Het meisje lag op een dekentje in een doos te slapen. Een getuige heeft gezien hoe een vrouw uit een taxi stapte en de doos er achterliet.
– Een ondergrondse gasexplosie is vermoedelijk de oorzaak van een grote scheur, 2 meter lang en 2 meter diep, in het betonnen wegdek van een weg in het district Khemarat (Ubon Ratchatani).
– Tijdens tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 5 van district Lam Luk Ka (Pathum Thani) is de Pheu Thai parlementszetel overgegaan van Pheu Thai naar de Democraten. De zetel was vrijgevallen omdat de Pheu Thai-er zijn zetel had opgegeven. Hij wil aan de lokale verkiezingen meedoen.
– Dorpelingen van Ban Bun Yuen (Nan) zeggen dat bij restauratiewerk van het Fine Arts Department de muurschilderingen in de historische tempel van Ban Yuen beschadigd zijn. Ze zijn met witte verf overgeschilderd. Sommigen vermoeden dat kostbaarheden die onder het grote Boeddhabeeld werden bewaard, verwijderd zijn. De muurschilderingen toonden de legende van de tien levens van Boeddha.
De Fine Arts Department zegt dat de oude cementen muur bewerkt moest worden omdat die werd aangetast door vocht, waardoor de structuur van het gebouw gevaar liep. In tegenstelling tot wat sommige bewoners beweren, was de muurschildering geen oude Lanna-schildering, zoals elders gevonden in Nan, maar in 1984 aangebracht. De dienst heeft beloofd een toelichting op haar restauratiewerk te geven.
Een paar weken geleden lag de Fine Arts Department ook al onder vuur vanwege beschadigingen aan een 300 jaar oude goudkleurige muurschildering in de antieke Phra That Lampang Luang tempel in de provincie Lampang.
– Een zware storm heeft zaterdag huisgehouden in het Noordoosten en de Central Plains. Meer dan 100 huizen zijn beschadigd en één persoon is om het leven gekomen. Hij werd getroffen door een omvallende boom, toen hij op de motorfiets reed. De hardst getroffen provincies waren Uthai Thani en Sakon Nakhon. Voor de komende dagen worden zware regen- en hagelbuien voorspeld.
In het Zuiden overstroomden tal van gebieden in de provincies Phangnga en Krabi na zware regens en donderbuien.

Regering wil centrale bank aan banden leggen
21 april – Opnieuw doet de regering een poging invloed te krijgen op het beleid van de Bank of Thailand (BoT). Eerder schoof de regering een schuld door van de eigen begroting naar de centrale bank; nu wil ze de voorzitter van de Raad van bestuur vervangen door voormalig vice-minister-president Virabongsa Ramangkura.

Naar verluidt zou de regering een greep willen doen in de buitenlandse reserves van de centrale bank voor de financiering van infrastructurele investeringen en ze zou het rentebeleid van de bank willen versoepelen. Virabongsa heeft er eerder voor gepleit de reserves van US$178,6 miljard aan te spreken. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft ook een voorkeur voor een zwakkere baht tegenover de dollar.
Op 25 april loopt de zittingsduur van de huidige voorzitter af. De BoT wil hem herbenoemen. Ook de zittingsduur van twee directeuren loopt af. In hun plaats wil de minister onder andere een voormalige medewerker van oud-premier Thaksin laten benoemen. De kans is groot dat de minister zijn zin krijgt, omdat de selectiecommissie grotendeels uit vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën bestaat.
Financiële analisten hebben kritiek op de bemoeienis van de regering met de voorzittersbenoeming. Tot nu toe heeft de bank altijd onafhankelijk van de overheid een voorzitter kunnen aanwijzen.
Minister Kittiratt heeft herhaaldelijk aangedrongen op versoepeling van het behoudende rentebeleid van de bank. De centrale bank hanteert momenteel een tarief van 3 procent met als doel de inflatie te beteugelen. Het Internationale Monetaire Fonds heeft de bank daarvoor gecomplimenteerd. Niettemin wil de minister het tarief met 1 tot 2 procentpunten verminderen om de economie aan te jagen.
Eerder lagen de regering en de centrale bank ook al met elkaar in de clinch toen ze een schuld van 1,14 biljoen baht van de eigen begroting doorschoof naar de BoT om af te zijn van de rentebetalingen. BoT-gouverneur Prasarn Trairatvorakul heeft zich daar tevergeefs tegen verzet evenals tegen de lancering van een pakket van zachte leningen van 300 miljard baht. (Zie pagina FIDF)

Kort nieuws 21 april
– Het hete weer van vrijdag heeft voor de vierde keer dit jaar voor een piek in het elektriciteitsverbruik gezorgd. Volgens de autoriteiten is het hete weer niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar, maar het is wel met gemiddelde temperaturen van 34,4 tot 35,8 graden Celcius warmer dan vorig jaar. Woensdag en donderdag gaat het kwik op sommige plaatsen zelfs naar 42 graden.

– Het eiland Phuket verdwijnt op 28 april in zee, aldus twee pamfletten die op het eiland zijn verspreid. De voorspellingen zouden gedaan zijn door respectievelijk de Chinese godin Kuan Yin en twee legendarische heldinnen, die in 1785 de eilandbewoners leidden bij het terugdringen van Birmese invallers.
– De Federation of Thai Industries dringt er bij de regering op aan de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht in 70 provincies, gepland voor volgend jaar, tot 2015 uit te stellen. Volgens het FTI heeft het midden- en kleinbedrijf tijd nodig om zich aan de verhoging aan te passen. De verlaging van de bedrijfsbelasting dit jaar van 30 naar 23 procent biedt geen soelaas, want 60 procent van het MKB betaalt die belasting niet. Het bedrijfsleven vreest voor faillissementen, ontslagen en kapitaalvlucht naar lagelonenlanden. De minister van Werkgelegenheid heeft al laten weten dat van uitstel geen sprake kan zijn.
In 7 provincies ging het minimumdagloon al op 1 april omhoog naar 300 baht. In de overige provincies werd het met 40 procent verhoogd en gaat het volgend jaar naar 300 baht. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– De Supreme Court heeft Pheu Thai-parlementslid voor Chiang Mai Chinnicha Wongsawat, een nicht van oud-premier Thaksin, haar parlementaire status ontnomen. Ze mag 5 jaar geen politieke functie bekleden en is door de Supreme Court veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Chinnicha vervalste in januari 2008, toen ze gekozen werd, haar vermogensverklaring door een bedrag van 100 miljoen baht dat ze geleend had van haar oom, niet op te geven. Zelf zegt ze dat gedaan te hebben omdat het geld samen met al het vermogen van de Shinawatra-familie destijds bevroren was, toen een commissie onderzoek naar corruptie deed. Haar advocaten overwegen bij de gezamenlijke vergadering van de Supreme Court in beroep te gaan.
– Het Constitutionele Hof heeft in twee afzonderlijke zaken oppositieleider Abhisit, een Democratisch parlementslid, de huidige minister van Justitie en zes Pheu Thai-parlementsleden vrijgesproken van ongeoorloofde bemoeienis met de uitgifte van hulppakketten tijdens de overstromingen vorig jaar. Abhisit is van mening dat de Pheu Thai-ers destijds de slachtoffers hebben misleid door te suggereren dat de pakketten van henzelf en de partij afkomstig waren.
– Het Democratisch parlementslid voor Bangkok ligt onder vuur van regeringspartij Pheu Thai omdat hij tijdens het parlementaire debat op donderdag naar een pornografisch plaatje op zijn mobieltje had gekeken. Ze dringt aan op zijn aftreden. Volgens de parlementariër had een vriend het plaatje gestuurd en probeerde hij het te verwijderen. De kwestie ligt gevoelig omdat een dag eerder een pornografische foto op het grote plasmascherm in de vergaderzaal verscheen. Dat scherm heeft een WiFi-aansluiting. Vermoed wordt dat een bezoeker het systeem had gehackt.
– Kolonel Romklao Thuwatham is op 20 april 2010 tijdens de gevechten tussen het leger en roodhemden op Kok Wua Intersection door roodhemden gedood. Dit heeft Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (DSI), bevestigd. Die gevechten kostten aan zes soldaten, waaronder Romklao, en 20 demonstranten het leven. Sinds zijn dood oefent Romklao’s weduwe al druk op de autoriteiten en de DSI uit om de zaak uit te zoeken.
– Weer tegenslag voor de levering van tablet PC’s aan leerlingen van Prathom 1. Een anonieme bron zegt dat de Chinese leverancier Shenzhen slechts 1.000 tablets per dag en niet de door de Chinese regering beloofde 24.000 tablets per dag kan produceren. De leverancier zou ook de garantietermijn van de batterij willen terugbrengen van 2 naar 1 jaar en het aantal servicepunten in Thailand verminderen van 30 naar 12. Inmiddels is het koopcontract nog steeds niet getekend. Alle Prathom-1 leerlingen zouden aan het begin van het nieuwe schooljaar op 16 mei een tablet krijgen. Een tablet voor alle leerlingen is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Onderwijs)
– Bij een vuurgevecht woensdagmiddag tussen soldaten, agenten en opstandelingen in het district Krong Pinang (Yala) zijn vijf opstandelingen gedood; negen wisten te ontsnappen. De minister van Defensie heeft de soldaten en agenten gecomplimenteerd voor hun actie. Volgens de politie waren de opstandelingen van plan regeringsgebouwen aan te vallen.
– Twee bermbommen hebben in de provincie Narathiwat vijf rangers verwond, van wie één ernstig. Na één explosie werden rangers vanuit de bosjes onder vuur genomen. De aanvallers vluchtten na een vuurgevecht van 3 minuten.
– Tegen 25 eigenaren van illegaal aangelegde vakantieparken in Thap Lan National Park (Nakhon Ratchasima) wordt juridische actie ondernomen. De 25 maken deel uit van een actie tegen 104 parken door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, die dinsdag is begonnen. Uit een eerder onderzoek rolde 118 illegaal aangelegde vakantieparken. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Het anti-drugs operation centre dat onder leiding staat van vice-minister-president Chalerm Yubamrung, stelt voor personen die wegens drugsnmisdrijven tot de doodstraf zijn veroordeeld uit te sluiten van hoger beroep. Ze zouden ook binnen 15 dagen na hun veroordeling geëxecuteerd moeten worden.
De politie is op zoek naar 60.000 drugshandelaren en –dealers. Op het hoofd van de 25 belangrijkste staat een beloning van 500.000 tot 2 miljoen baht. Hiervoor is een bedrag van 12 miljoen baht uitgetrokken.
– Elf passagiers, van wie 5 ernstig, zijn gewond geraakt toen een bus onderweg van Bangkok naar Roi Et op een oprit van de Don Muang tolwegweg tegen een betonnen rand botste. Vermoedelijk was de chauffeur in slaap gevallen.
– Twee mannen, die gestolen of gesmokkelde auto’s via internet als tweedehands wagens te koop aanboden, zijn aangehouden. In twee maanden tijd maakten ze negen slachtoffers.
– Bewoners van tambon Bang Kum (Ayutthaya) hebben bij het districtskantoor gedemonstreerd omdat ze maar 1.000 tot 3.000 baht schadevergoeding hebben ontvangen, terwijl anderen bedragen van 10.000 tot 20.000 baht kregen als vergoeding voor de waterschade van vorig jaar. Volgens het adjunct-districtshoofd waren de bedragen gebaseerd op een taxatie van de schade, maar hij beloofde de schade opnieuw te taxeren.
– De dijk om industrieterrein Saha Rattana Nakorn komt vermoedelijk niet op tijd klaar voor het regenseizoen omdat de executeur twee dagen geleden zijn werk heeft neergelegd. De schuldeisers van het terrein dat in de schuldsanering zit, moeten nu een nieuwe executeur kiezen waaraan de rechtbank goedkeuring moet verlenen. De aanleg van de dijk wordt deels gefinancierd door de overheid; de rest is voor rekening van de beheerder. Het ministerie heeft Japanse bedrijven op het terrein gevraagd de knip open te trekken, maar die willen eerst een garantie zien.
– Driehonderd Birmese en Karen arbeidsers hebben bij de ijzerertssmelterij GS Energy Co in Ratchaburi korte tijd het werk stilgelegd. Ze eisten een salarisverhoging van 190 naar 251 baht per dag en hogere toelagen. Het bedrijf neemt vandaag een besluit over hun eisen.
– De vakbond van het Government Lottery Office dreigt met verdere acties wanneer het onslag van de directeur niet ongedaan wordt gemaakt. Eerder demonstreerden werknemers bij het ministerie van Financiën. De huidige directie is de derde in rij die het veld moet ruimen, naar verluidt wegens een conflict over de toewijzing van loten. Het bestuur van het GLO is niet van plan het ontslag ongedaan te maken.

 

Kort nieuws 20 april
– De politiecommandant van het district Cho Airong (Narathiwat) en 30 agenten zijn aan de dood ontsnapt toen een bom ontplofte terwijl zij onderweg naar een school waren die in brand was gestoken. De bom, die ontplofte toen ze 300 meter van de school verwijderd waren, was er duidelijk geplaatst met het doel de toesnellende agenten te doden.
De explosie sloeg een krater van 1 meter diep en een diameter van 2,5 meter. Niemand raakte gewond, alleen de zijkant van de pickup truck waarin de commandant reed, werd licht beschadigd. Het schoolgebouw brandde tot de grond toe af.
Volgens de inlichtingendiensten in het Zuiden van Thailand hebben opstandelingen meer aanslagen gepland, waarbij ze het gemunt hebben op hooggeplaatste functionarissen.
– Sinds de aardbeving van 4,3 op de schaal van Richter op maandag is het eiland Phuket getroffen door 18 naschokken. Twee naschokken in het district Thalang gisteren hadden een kracht van 1,9 en 2,2. Inmiddels heeft de staf van het Patong ziekenhuis vier grote scheuren in twee gebouwen gevonden. Een inspectie moet uitwijzen of de structuur van de gebouwen is aangetast.
– De provincies Phitsanulok, Surin en Tak zijn zwaar getroffen door de droogte. De Wang Thong rivier in Phitsanulok staat bijna droog, waardoor boeren hun gewassen zien verdorren. Ook drinkwater is schaars. Het leger distribueert water. In Surin zijn zes districten uitgeroepen tot rampgebied. 530.000 personen in 859 dorpen snakken naar water. In de provincie Tak lopen bananen en rozen gevaar.
– In alle stilte en in strijd met de afspraken die zijn gemaakt in de Mekong River Commission (MRC), is het Thaise aannemersbedrijf Ch Karnchang Plc op 15 maart begonnen met de controversiële bouw van de Xayaburidam in Laos. Bewoners van acht Mekongprovincies demonstreren dinsdag bij het bedrijf, waar dan een aandeelhoudersvergadering wordt gehouden. Ze vrezen voor milieuschade en voor hun levensonderhoud. In de MRC, een intergouvernementeel overlegorgaan van Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam, is in december afgesproken dat eerst verder onderzoek zou worden gedaan naar de ecologische gevolgen van de bouw. (Zie pagina Xayaburi dam)
– Onder leiding van een Thaise vrouw is een bende zakkenrollers actief geweest op drukbezochte evenementen. De bende, die bestaat uit Thaise en Vietnamese zakkenrollers, is door de politie aangehouden en wordt beschuldigd van 101 diefstallen in Lumpini, Makkasan en Lat Phrao. De bendeleden werden al eerder gearresteerd, maar telkens kreeg de vrouw hen vrij op borgtocht. Eén keer probeerde ze de politie om te kopen; die poging leidde tot haar arrestatie.
– Een drugsrunner in Chiang Rai vergiste zich in de auto. Hij dacht dat die van een klant was, maar er zat een agent in. De man had 66.000 methamphetamine pillen bij zich.
Eveneens in Chiang Rai hield de politie een verpleegster en haar vriend aan, die in het bezit waren van 1.234 speedpillen. Ze werden aangehouden in de bus van Chiang Khong naar Bangkok.
– Een man die aan het vissen was, vond gisteren langs de kant van de Rangsit-Nakhon Nayok weg een plastic zak met vijf beschadigde menselijke schedels. De schedels hadden een diameter van 5 tot 7,5 centimeter.
– Donderdag bereikte de temperatuur een recordhoogte van 36,8 graden Celcius. Het elektriciteitsverbruik bedroeg om half drie ’s middags 24.882 megawatt, waarmee voor de derde keer dit jaar een record werd verbroken. De twee andere topdagen waren 23 en 29 maart.
– Op 16 mei begint de regering met de uitbetaling van de beloofde compensatie aan slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010. In totaal hebben 5.377 personen een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 1.042 inmiddels geverifieerd. Nabestaanden van de dodelijke slachtoffers ontvangen 7,5 miljoen baht plus een vergoeding voor begrafeniskosten en trauma. Gewonden ontvangen lagere bedragen.
– Een moeder en haar 12 jaar oude zoon zijn doodgedrukt toen een container op het terrein van APR Logistics in het district Nakhon Luang (Ayutthaya) door een zware storm omviel. Een tweede zoon werd zwaar gewond. De drie waren bij de container gaan zitten om er te schuilen voor de storm. Drie andere personen raakten gewond en drie auto’s werden beschadigd.
– Het parlementaire debat over het voorstel een burgerassemblee te vormen, die de grondwet van 2007 gaat herzien, is gisteren zijn vierde dag ingegaan. Het debat verliep soepeler dan de eerste drie dagen, omdat de Pheu Thai-parlementsleden er grotendeels het zwijgen toe deden. Honderdtien parlementariërs en senatoren hebben laten weten het woord te willen voeren. Tot nu toe is een kwart aan het woord geweest.
Belangrijkste discussiepunt is het aantal leden van de assemblee. De regering gaat voor 1 vertegenwoordiger per provincie (77) en 22 experts te kiezen door het parlement. De oppositie pleit voor 200 leden. Andere suggesties: uitsluiting van leden die de afgelopen 5 jaar een politieke functie hebben bekleed en een verbod op het inzetten van stemmenwervers. De bekende senator Rosana Tositrakul heeft voorgesteld eerst maar eens een referendum te houden, waarbij gevraagd wordt of een nieuwe grondwet wenselijk is. (Zie pagina Grondwetwijziging)

 

Thaise boeren vergiftigen zichzelf
Thaise boeren die rijst verbouwen, gebruiken veel te veel kunstmest en pesticiden. Niettemin is de gemiddelde opbrengst per rai aanzienlijk lager dan in Vietnam. Bovendien lopen ze grote gezondheidsrisico’s en verontreinigen bodem en water.
Wichit Chantanusornsiri, verslaggever bedrijfsleven, vraagt zich in Bangkok Post van 19 april af hoe Thailand kan pretenderen de ‘Keuken van de wereld’ te zijn als de boeren zichzelf blijven vergiftigen – jaar na jaar. Ze krijgen van de regering 15.000 baht per ton ongedopte rijst dankzij het genereuze hypotheeksysteem, maar wat schieten ze daarmee op als de prijs die ze ervoor betalen, jaren van hun leven kost?
Met de productiviteit is het pover gesteld. In 2004 bedroeg de oogst per rai gemiddeld 424 kilo en gemiddeld 680 kilo voor boerderijen in gebieden met een irrigatiesysteem. Vietnam haalt 768 kilo per rai. Aldus cijfers van het ministerie van Landbouw.
Duurzame verbetering van de agrarische sector moet zich niet alleen richten op verhoging van de productiviteit, maar ook de gezondheidsrisico’s van de werkers en consumenten en de milieuschade verminderen, betoogt Wichit.
Het kan ook anders. In de brochure One Rai, 100.000 baht worden praktische tips gegeven hoe rijstboeren het gebruik van chemicaliën kunnen verminderen, de kosten kunnen terugbrengen en de productiviteit verhogen. Als ze dat doen, kunnen hun verdiensten tot 100.000 baht per rai of zelfs meer oplopen. (Zie pagina Rijst)

Geelhemden gaan in de aanval
19 april – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zet de aanval in op de plannen van de regering voor wijziging van de grondwet. Ze gaat aangifte doen tegen 416 parlementsleden bij het kantoor van de procureur-generaal wegens overtreding van de grondwet met het verzoek de zaak aanhangig te maken bij het Constitutionele Hof. Ook wordt een klacht ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.

Regeringspartij Pheu Thai streeft naar wijziging van de grondwet van 2007, die onder de door het militaire bewind benoemde regering Surayud Chulanont tot stand is gekomen. Volgens Pheu Thai en de roodhemden is die grondwet ondemocratisch, alhoewel ze in een referendum door de bevolking werd goedgekeurd.
De bezwaren van de geelhemden richten zich met name op de haast waarmee Pheu Thai haar plannen doorzet. Het parlement debatteert thans in tweede termijn over het voorstel een burgerassemblee te vormen, die de grondwet gaat herzien. De zittingsduur van het parlement is zelfs verlengd om dat voorstel voor het begin van het reces goedgekeurd te krijgen.
Het debat daarover verloopt overigens traag omdat parlementsleden het niet eens zijn over het aantal leden van de burgerassemblee. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws 19 april
– Het eiland Phuket is sinds maandag getroffen door 50 milde naschokken met een kracht van 1 tot 2,4 op de schaal van Richter, maar schade hebben ze niet veroorzaakt. Tijdens een vergadering van lokale ambtenaren, bewonersvertegenwoordigers en staf van communicatiebedrijven is afgesproken een communicatie radionetwerk in het Provinciehuis van Phuket op te zetten om mensen te waarschuwen voor een eventuele ramp. Technische experts van het Royal Irrigation Department hebben vastgesteld dat de Bang Niew dam geen schade heeft opgelopen door de aardbeving van maandag die een kracht van 4,3 had.
– Een tweede luchthaven op het vakantie-eiland Koh Samui, voorgesteld door het ministerie van Transport, ter ontlasting van de huidige luchthaven heeft de steun van Thai Airways International. THAI vliegt twee keer per dag naar het eiland. Vaker is niet mogelijk vanwege de beperkte capaciteit van het vliegveld dat eigendom is van Bangkok Airways. Bovendien is het landingstarief hoger dan op Suvarnabhumi. Maar de THAI-president erkent dat het lastig zal zijn een geschikte lokatie te vinden omdat de ruimte op het eiland beperkt is en vanwege bezwaren van bewoners.
– De zogeheten seven dangerous days van de Songkran-vakantie (11-17 april) hebben dit jaar in het verkeer 320 levens geëist, 49 meer dan vorig jaar. Het aantal gewonden was met 3.320 personen lager dan het aantal van 3.476 vorig jaar. Voornaamste oorzaak van de 3.129 verkeersongelukken was rijden onder invloed (40 procent). De meeste ongelukken gebeurden met motorfietsen (82 procent) en pickup trucks (10 procent).
– Bewoners van de provincie Ayutthaya stemmen in met de constructie van dijken rond industrietterreinen, maar ze vragen de regering wel boeren en bewoners te ondersteunen die er in de buurt wonen in woningen die niet op palen staan. Deze geluiden waren te horen op een openbare hoorzitting, gehouden in het kader van een milieueffectrapportage door Thai Environmental Technic Ltd voor de vijf industrieterreinen in de provincie. Eerder hadden omwonenden geprotesteerd tegen de aanleg van de dijken omdat die schade zouden berokkenen aan het milieu. De beheerders van de industrietterreinen streven ernaar de aanleg van de dijken op zijn laatst in september af te ronden.
– Het herstructeringsprogramma voor mensen met schulden tot 500.000 baht gaat 2 mei van start, wanneer het kabinet het programma dinsdag goedkeurt. Zowel boeren als bewoners met lage inkomens kunnen van het programma gebruiken maken. Ze kunnen een nieuwe lening afsluiten, waarbij ze de keuze hebben uit twee opties: opschorting van aflossing en rentebetaling gedurende 3 jaar of aflossing plus een lagere rente. Op dit moment staan 4 miljoen klanten in het krijt bij overheidsbanken.
– Op 1 mei arriveert uit Maleisië of Indonesië de eerste 10.000 ton van de 40.000 ton crude palm olein, waarvoor het kabinet toestemming heeft gegeven, in Thailand. Volgens de Internal Trade Department is de import nodig om de prijs van palmolie, die in veel Thaise keukens wordt gebruikt, op 42 baht per liter te houden. Volgens planters en producenten is er geen tekort aan palmolie, omdat de huidige voorraad voldoende is, maar de regering verwacht dat de oogst van palmpitten lager zal zijn dan eerder begroot, waardoor de prijs zou worden opgedreven.
– Driemaal verscheen op het plasmascherm in de vergaderzaal van het parlement gedurende 5 seconden een foto van een Aziatische vrouw, die met gespreide benen zat en haar vagina beroerde. De vier schermen in de zaal hebben een Wi-Fi aansluiting, zodat vermoed wordt dat bezoekers het systeem gehackt hebben.
– De man die verdacht werd van de moord op vier eigenaren van pickup trucks, heeft zich in zijn gevangeniscel in Prachuap Khiri Khan opgehangen. Eerder probeerde hij dat al in een andere cel, maar die poging mislukte. De man huurde pickup trucks met chauffeur, bood hen bij benzinestations een drankje aan waarin hij vergif had gedaan en dumpte hun lichamen wanneer ze buiten bewustzijn waren geraakt. De politie heeft inmiddels een familielid van de echtgenote van de man aangehouden. Die verkocht de gestolen pickup trucks aan een bende.
– Het ministerie van Volksgezondheid houdt vol dat topambtenaren niet betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen uit ziekenhuizen om vervolgens tot methamphetamine te worden verwerkt. Gedurende het interne disciplinaire onderzoek is wel een aantal lagergeplaatste ambtenaren overgeplaatst. Het ministerie heeft onregelmatigheden in acht overheidsziekenhuizen geconstateerd.
Daarnaast doet het Department of Special Investigation onderzoek naar alle ziekenhuizen plus pharmacies. Vandaag en morgen worden de directeuren van 11 ziekenhuizen en particuliere klinieken aan de tand gevoeld.
In Chiang Mai heeft de politie twee vertegenwoordigers van een farmaceutisch bedrijf aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het vervalsen van bestellingen van 370.000 pillen door een werkneemster van het Central Chiang Mai Memorial ziekenhuis.
– Op 28 april 2004 zochten 31 moslims, verdacht van aanvallen op de autoriteiten, hun toevlucht in de Krue Se moskee in Pattani. Regeringstroepen bestormen het gebouw en doodden alle moslims. De veiligheidstroepen in het Zuiden zijn met de nadering van de achtste verjaardag van de massamoord in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit angst voor eventuele wraakacties.
– Regeringspartij Pheu Thai heeft besloten indiening van de verzoeningswet uit te stellen. Partijleden verschillen van mening voor wie precies amnestie zou moeten gelden. Sommigen willen dat de amnestie ook geldt voor gewelddadige incidenten gedurende rally’s van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) voor het jaar 2006. Pheu Thai wil eerst de goedkeuring van het voorstel voor de vorming van een burgerassemblee afwachten, die de grondwet gaat wijzigen. Dat voorstel wordt nu in tweede termijn door het parlement behandeld.
Oppositieleider Abhisit heeft geen bezwaar tegen pogingen om verzoening tot stand te brengen, mits dit niet betekent dat corrupte mensen zoals Thaksin de dans ontspringen. (Zie pagina Grondwetwijziging en Amnestie voor Thaksin)
– Een 44-jarige vrouw in Chon Buri had geld nodig om Songkran te vieren. Ze vroeg een 84-jarige buurvrouw haar gouden sieraden te verpanden, maar die weigerde. Dat werd de oude vrouw fataal. De vrouw stompte de buurvrouw in de maag en wurgde haar.
– Een 24-jarige man is aangehouden op verdenking van het doodschieten van een teenager tijdens de Songkran-feesten op Silom Road (Bangkok). De teenager, 16 jaar, en vijf leeftijdsgenoten raakten betrokken bij een vechtpartij met een andere groep teenagers. De vijf raakten gewond.
– Het teakhouten vakantiehuis van een bekende tv-presentator in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) is door brand verwoest. Vermoedelijke oorzaak was kortsluiting. Het huis werd gebruikt voor opnamen van tv-spots. De schade bedraagt 10 miljoen baht.
– Alle negen districten van de provincie Tak zijn uitgeroepen tot noodgebied vanwege de droogte. Boeren in het district Phop Phra zeggen dat het droogteprobleem de laatste jaren ernstiger is geworden omdat investeerders akkers huren en er rozen, maïs en aardappelen op verbouwen, die veel water nodig hebben. In het verleden hadden de boeren nooit een gebrek aan water. Een tweede oorzaak van het watertekort is de toename van de bevolking.
De tambon administrative organisation van Chong Keb gaat op twee fronten het watertekort te lijf: Bouw van een waterpompstation dat water uit de Ping rivier pompt. Daarvoor zal de TAO kolen uit Maleisië moeten kopen. Als tweede wil de TAO een middelgroot waterreservoir aanleggen.

Phuket beeft nog een maand
18 april – Phuket krijgt nog een maand te maken met lichte aardschokken van 1 tot 2 op de schaal van Richter, nadat het eiland maandag werd getroffen door een aardbeving van 4,3 op de schaal van Richter. Aan de schokken komt een eind wanneer een tak van de actieve breuklijn Klong Marui tot rust is gekomen.

Suwit Kosuwan, directeur van de Active Fault Research Division van het Mineral Resources Department, vermoedt dat de twee grote aardbevingen van woensdag voor de kust van Sumatra de breuklijn Khlong Marui in beweging hebben gezet. De Klong Marui breuklijn ligt onder de provincies Surat Thani, Krabi en Phangnga. Een andere actieve breuklijn die mogelijk beïnvloed is, is de 270 kilometer lange Ranong breuklijn, die onder de provincies Ranong, Chumphon en Prachuap Khiri Khan loopt.
Lertsin Raksaskulwong, directeur van het Environmental Geology and Geohazard Bureau, zegt dat niet hoeft te worden gevreesd voor een zware aardbeving. De zwaarste met een kracht van 5,9 vond plaats in 1983 in de provincie Kanchanaburi.
Nadat Phuket maandag was opgeschrikt door een beving van 4,3 zijn er die dag en dinsdag negen aardschokken geweest, de laatste van 3,1 rond 12 uur op dinsdag. Het district Thalang in Phuket is door de provincie uitgeroepen tot rampgebied om compensatiebetalingen mogelijk te maken. In het district hebben 33 huizen scheuren opgelopen. Gebouwen in de stad Phuket die 80 tot 120 jaar oud zijn, en hoge gebouwen zullen worden geïnspecteerd om voorbereidende maatregelen te nemen.

Kort nieuws 18 april
– Een man die verdacht wordt van tenminste vier moorden op eigenaren van pickup trucks tussen januari vorig jaar en april dit jaar is aangehouden. De politie was naar hem op zoek, nadat klachten waren ontvangen over de verdwijning van verschillende pickup chauffeurs in Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Surat Thani. De man huurde de wagens met chauffeur en gaf hen bij benzinestations een drankje waarin vergif had gedaan. Wanneer ze buiten bewustzijn waren, gooide hij de lichamen de wagen uit. De wagens en gestolen kostbaarheden verkocht hij aan een bende in Hat Yai (Songkhla). Negen auto-eigenaren kregen met hem te maken; drie wisten te ontkomen en nog twee worden vermist. De verdachte heeft geprobeerd zich in zijn cel op te hangen, maar die poging mislukte.

– Werknemers van het Government Lottery Office hebben vier uur voor het ministerie van Financiën gedemonstreerd tegen het ontslag van hun directeur, Somchat Wongwattanasan. Somchat is de derde directeur die binnen korte tijd het veld moet ruimen. De demonstranten achten de bewering dat Somchat is ontslagen vanwege zwak leiderschap een smoes.
De werknemers willen dat het GLO-bestuur een eind maakt aan een conflict over de toewijzing van loten, wat de oorzaak zou zijn van de drie ontslagen. De problemen begonnen toen het bestuur in oktober vorig jaar het contract van vier organisaties, die de loten verkochten, niet verlengde omdat ze in strijd met hun contract de loten doorverkochten aan een particulier.
– Het ministerie van Transport wil een tweede luchthaven aanleggen op het vakantie-eiland Koh Samui. Het huidige vliegveld, eigendom van Bangkok Airways, is duur en uitbreiding is niet mogelijk. Het aantal vluchten is beperkt ter voorkoming van geluidsoverlast.
Naar een tweede luchthaven is al na een kabinetsbesluit in 2003 een haalbaarheidsonderzoek gedaan en een milieueffectrapportage uitgevoerd. De aanleg kost 2 miljard baht. Tegenstanders vinden het eiland te klein voor twee vliegvelden. Ze zijn ook bang voor schade aan tempels en andere bebouwing en geluidsoverlast in de buurt van de lokatie waar het nieuwe vliegveld gepland is.
– De producent van de verboden film Shakespeare Must Die wil de film desondanks vertonen, zelfs als dat betekent dat hij de gevangenis in gaat. Hij, de regisseur en crewleden hebben gisteren gedemonstreerd voor het Government House. In een brief aan premier Yingluck, die voorzitter is van de National Board of Film and Video, vragen ze het verbod van de censuurcommissie op te heffen.
Door sommigen wordt de film geïnterpreteerd als een anti-Thaksin film, maar de regisseur verwerpt die interpretatie, ook al omdat ze het script in 2008 schreef toen de roodhemden nauwelijks actief waren. De film is een adaptatie van MacBeth van Shakespeare en bevat beelden van de brandstichtingen in mei 2010 en de massamoord in oktober 1976. Volgens de regisseur gaat de film over megalomanie. ‘Tirannen in elke cultuur lijden nog steeds aan dezelfde paranoia’, zegt ze.
– Het hoofd van het Land Department is overgeplaatst naar een inactieve post, vijf maanden voordat hij met pensioen zou gaan. De gouverneurs van zeven provincies hebben ook het consigne gekregen van plaats te wisselen. Vermoedelijk hebben hun overplaatsingen te maken met het feit dat ze moeilijk kunnen samenwerken met de Pheu Thai-parlementsleden van hun provincie.
Het Land Department-hoofd speelde een belangrijke rol in een conflict rond de Alpine Golf Club. Een Pheu Thai parlementslid, destijds vice-minister van Binnenlandse Zaken, misbruikte zijn positie om het land te verwerven, maar de Supreme Court schrapte in 2010 de zaak op formeel juridische gronden.
– Ter ere van de 80ste verjaardag van de koningin worden nog eens tachtig dorpen uitgeroepen tot drugsvrije ‘Mother of the Land’-dorpen: 1 per provincie en 3 in grensdistricten. Het ‘Mother of the Land’ fonds werd in 2004 met een donatie van de koningin en het kantoor van de Narcotics Control Board opgezet. Thans worden 12.189 dorpen door het fonds gesteund.
– Een staflid van het particuliere Central Chiangmai Memorial ziekenhuis is aangehouden op verdenking van de diefstal van 5.000 pseudoephedrine bevattende pillen, die gebruikt kunnen worden bij de productie van methamphetamine. Ze zou ook bestellingen van 370.000 pillen hebben vervalst.
– In het bijzijn van zijn echtgenote en 7 jaar oude slapende zoon heeft een politieagent zich in Lam Luk Ka (Pathum Thani) van het leven beroofd.
– Voormalige leden van het Committee for Natural Resources and Environmental Protection of 16 Institute hebben in een verklaring opgeroepen af te zien van de bouw van de Mae Wong dam in de Sakae Krang rivier in de provincie Nakhon Sawan. Het kabinet gaf op 10 april het groene licht voor de bouw. Volgens de milieuactivisten is het besluit niet gebaseerd op een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen.
– Het kabinet heeft het plan goedgekeurd om 40.000 ton crude palm olein te importeren. Begonnen wordt met 10.000 ton om te zien wat de invloed is op de binnenlandse markt. Volgens de boeren in het Zuiden van Thailand is de import niet nodig, omdat er geen tekort is. Op de wereldmarkt stijgt de prijs als gevolg van een grote vraag, zeggen ze. Niettemin gaan ze nu akkoord met de 10.000 ton, omdat die weinig invloed zal hebben op de binnenlandse markt.
De Thai Oil and Palm Association wil dat de regering de vaste prijs van 42 baht voor een literfles palmolie schrapt. Volgens het ministerie van Handel helpt de import om de prijs op 42 baht te houden. Vorig jaar was er een groot tekort aan palmolie en moest het ministerie 60.000 ton importeren om de prijs op 47 baht te houden.

Kort nieuws 17 april
– Bewoners en toeristen in Phuket zijn maandagmiddag opgeschrikt door twee aardbevingen kort achter elkaar van respectievelijk 4,3 en 5,3 op de schaal van Richter. Volgens de krant zouden ze ‘in paniek’ uit gebouwen zijn gevlucht.

Het epicentrum van de eerste beving lag in het district Thalang (Phuket) en van de tweede beving 2 kilometer onder de zeebodem 614 kilometer ten noorden van Sumatra. ’s Avonds volgden twee kleine naschokken.
De schokken werden ook gevoeld op enkele stranden van het eiland, sommige streken in het district Thalang, in het stadscentrum, Phuket International Airport en enkele andere provincies aan de Andamankust. Schade is niet gemeld en gewonden zijn niet gevallen.
– Na 5 van de 7 dangerous days bedraagt het aantal verkeersdoden 253 en gewonden 2.751. Vorig jaar eisten de zeven gevaarlijke dagen 271 levens en raakten 3.476 personen gewond.
– De regering gaat een nieuw bureau in het leven roepen om de communicatie met de bevolking tijdens overstromingen te verbeteren. Het zogeheten flood information centre zal bestaan uit vertegenwoordigers van alle betrokken diensten. Hun taak is het verzamelen en analyseren van informatie over overstromingen en de bevolking op een toegankelijke wijze in te lichten. Vorig jaar was er veel kritiek op de voorlichting over de overstromingen, die vaak verwarrend en tegenstrijdig was.
– Premier Yingluck maakt zich zorgen over de trage voortgang van veel watermanagement projecten. In juni zouden de projecten klaar moeten zijn in de bovenstroom van de Chao Praya en in juli en augustus in de benedenstroom. Volgens een lid van het Water and Flood Resources Management Committee worden de vertragingen veroorzaakt doordat de betrokken diensten geen geschikte bedrijven kunnen vinden om het werk uit te voeren.
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft op de website van regeringspartij Pheu Thai het idee gelanceerd om personen die tot de doodstraf zijn veroordeeld wegens drugsdelicten binnen 15 dagen na hun veroordeling in eerste aanleg en hoger beroep te executeren. Deze maatregel zou een einde moeten maken aan het verhandelen van drugs vanuit de gevangenis.
Volgens Danthong Breen, voorzitter van de Union for Civil Liberty, is Chalerms idee in strijd met de grondwet, Thailands 2nd National Human Rights Programme (2009-2013) en internationale mensenrechten wetgeving. Bovendien ontneemt het de overtreders de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Supreme Court en om gratie te verzoeken.
– Regeringspartij Pheu Thai lijkt iets minder haast te maken met het aannemen van een nationale verzoeningswet, waardoor oud-premier Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat alle betrokken partijen het eens moeten zijn met de inhoud van de wet alvorens de wet dit of volgend jaar aan te nemen.
Thaksin heeft laten weten pas te willen terugkeren wanneer hij veilig over straat kan lopen en niet in een gepantserd voertuig hoeft te rijden. Eerder leek het erop alsof Pheu Thai de wet wilde doordrukken zonder de oppositie en de bevolking te raadplegen. (Zie pagina Amnestie voor Thaksin)
– Het hoofd van de National Security Council, Wichean Potephosree, zegt dat de autoriteiten nooit zullen onderhandelen met verzetsgroepen in het Zuiden over een staakt het vuren. De NSC gaat niet akkoord met de eisen van de opstandelingen, die naar afscheiding van Thailand streven. De NSC verzet zich ook tegen amnestie aan geweldplegers.
Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de NSC, zegt dat de regering de grondoorzaken van de onrust in het Zuiden dient aan te pakken. Volgens hem zijn de problemen toe te schrijven aan onrecht in de regio en een andere culturele identiteit. Drugshandel en misdaad maken de problemen nog eens extra ingewikkeld.
– De vloot van de Royal Thai Navy wordt vandaag uitgebreid met de HTMS Ang Thong, een ondersteuningsvaartuig voor vliegdekschip HTMS Chakri Naruebet. Het schip, voor 4,94 miljard baht gebouwd in Singapore, heeft een helicopterdek, ruimte voor 15 tanks of 19 amfibievoertuigen en het is uitgerust met twee landingsvaartuigen.
– Het stille protest van de co-piloten van Thai Airways International heeft succes gehad. Het bestuur gaat de vergoeding voor hun vergunning optrekken, zodat ze er financieel niet op achteruit gaan omdat ze meer belasting moeten betalen. Veel co-piloten hadden met Songkran uit protest vrije dagen opgenomen.

Politici negeren toekomstige uitdagingen
16 april – Beleidsmakers zijn gericht op korte termijn populistische maatregelen, maar wil Thailands economische en sociale ontwikkeling op een hoger peil komen, dan is oprecht staatsmanschap vereist. Dit zegt Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand in een exclusief interview met Bangkok Post.

Alhoewel Prasarn begrijpt dat politici hun verkiezingsbeloftes moeten nakomen, hekelt hij hun kortzichtige visie. Ze dienen ook rekening te houden met lange termijn uitdagingen. Prasarn noemt er vijf:
1 Onderwijs is een van de belangrijkste uitdagingen voor ’s lands toekomstige concurrentiepositie. ‘Maar niemand wil de problemen aanpakken, terwijl de voordelen pas over 5 of 10 jaar zijn te zien.’
2 De vergrijzing van de bevolking zal een grote invloed hebben op de economie. In 2017 bedraagt het aantal werknemers per gepensioneerde 4 tegen 6 in 2007.
3 Het belastingstelsel dient te worden herzien. De bestaande inkomstenbelasting moet worden aangevuld met een vermogensbelasting.
4 Het bestaande subsidieprogramma moet worden gerationaliseerd. Het rijst hypotheeksysteem bijvoorbeeld levert hoge kosten op wanneer de marktprijs niet stijgt.
5 Aan research moet meer worden uitgegeven. Als voorbeeld noemt Prasarn de Zuid-Koreaanse gigant Samsung, die 3 procent van haar uitgaven besteedt aan research en ontwikkeling. Samsung’s winst was daardoor vorig jaar even hoog als de winsten van de gehele Japanse sector die elektrische apparaten maakt. In Thailand wordt slechts 0,2 procent van het bruto binnenlands product aan research uitgegeven.
Verder vindt Prasarn dat dient te worden bekeken wat de invloed is van de recente verhoging van het minimumloon met name op het midden- en kleinbedrijf. Hij zegt dat Singapore een soortgelijk beleid tientallen jaren geleden voerde wat een recessie tot gevolg had. Maar Prasarn erkent dat de inkomenskloof in Thailand deels het gevolg is van de lonen die de afgelopen jaren geen gelijk tred hebben gehouden met de prijsstijgingen. ‘Het is duidelijk dat de voordelen van de economische groei naar de kapitaaleigenaren zijn gegaan en niet naar arbeid.’

Kort nieuws 15 en 16 april
– De seven dangerous days zijn nu al, na 4 dagen, gevaarlijker gebleken dan vorig jaar. Van 11 tot en met 14 april zijn 210 personen in het verkeer om het leven gekomen en 2288 gewond. Vorig jaar kwamen in de zeven gevaarlijke dagen 271 personen om en raakten 3.476 personen gewond.

– De douceurtjes die de Cambodjaanse premier Hun Sen aan de roodhemden heeft uitgedeeld, zijn bij de Cambodjaanse bevolking niet in goede aarde gevallen. Hun Sen stuurde 10 VIP bussen naar de grens en schrapte voor hen de toegangsprijs van 600 baht van Angkor Wat, wat het land 30 miljoen baht aan inkomsten scheelt. De 164 bussen, minibusjes, pickup trucks en auto’s met in totaal 7.432 roodhemden die op weg waren naar Thaksin, zorgde voor een verkeerschaos in Poi Pet en daar waren ze in die Cambodjaanse grensplaats niet blij mee.
– Ondanks de autobom, die vorige maand in een hotel in Hat Yai ontplofte, waren met Songkran alle 25.000 hotelkamers bezet. De meeste toeristen kwamen uit Maleisië. Eerder vreesde de hotelsector dat de helft van de kamers leeg zou blijven, omdat veel toeristen uit Singapore en Maleisië hun reservering hadden geannuleerd.
– De politie heeft bevestigd dat drie verdachten zijn aangehouden, die betrokken waren bij de twee bomexplosies op 31 maart in Yala. Daarbij werden 11 personen gedood en 100 gewond. Het gevaar voor nieuwe bomaanslagen is nog niet geweken omdat drie gestolen wagens voor een aanslag gebruikt kunnen worden.
– Zeven feestvierders die met Songkran op het Si Yad reservoir in Chachoengsao gingen vissen, zijn om het leven gekomen toen de boot zonk nadat die een boomstam onder water had geraakt. Een uur na het ongeluk werden twee lichamen gevonden en later nog eens twee. Drie lichamen ontbreken nog.
– Zeventig huizen in het district Muang (Si Sa Ket) zijn getroffen door een zomerstorm. Van talloze huizen werd het dak afgeblazen.
– Oppositiepartij Democraten stapt naar de rechter omdat een minister, een ministeriële adviseur en de Thaise ambassadeur in Laos nagelaten hebben Thaksin te arresteren, toen hij op bezoek in Laos was. Dat hadden ze moeten doen omdat tegen Thaksin vijf strafzaken wegens corruptie lopen en hij ook veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 2 jaar.
De parlementsleden die water over Thaksins handen hebben gegoten, kunnen ook actie verwachten. Een woordvoerder van de Democraten beschuldigt de politici van een gebrek aan geweten omdat ze een voortvluchtige eer bewezen. Dat heeft verwarring bij de bevolking veroorzaakt, zegt ze.
– Alhoewel oud-premier Thaksin in een toespraak voor roodhemden heeft gezegd dat 2012 een ‘auspicious’ jaar is om naar Thailand terug te keren, ontkent hij dat hij uit is op een snelle terugkeer. Dit jaar zou gunstig zijn omdat de koningin 80 jaar en de kroonprins 60 jaar wordt. In een dergelijk jaar dienen ruzies te worden bijgelegd, aldus Thaksin die bezoeken bracht aan Laos en Cambodja en daar begroet werd door duizenden roodhemden.
Voor geelhemd Veera Somkwamkid en zijn secretaresse, die in Cambodja gevangen zitten wegens spionage, zei Thaksin weinig te kunnen doen omdat ze geen schuld hebben bekend. Volgens de Cambodjaanse wet kan alleen gratie worden verleend wanneer veroordeelden schuld hebben bekend. Beiden werden in december 2010 aan de grens aangehouden.
– Oppositieleider Abhisit vindt dat premier Yingluck de afgelopen negen maanden niet actief genoeg is geweest. Hij zegt dat ze niet in staat lijkt mensen tot actie aan te zetten. Ze vermijdt ook parlementsvergaderingen, wat haar een ‘onverantwoordelijke leider’ maakt.
– Een 19-jarige travestiet heeft een boete van 500 baht gekregen, omdat hij tijdens de Songkranfeesten in Ayutthaya in het openbaar met ontbloot lichaam heeft gedanst. Bewoners hadden erover geklaagd.

Kort nieuws 14 april
– Tegen het eind van dit jaar kan Thailand getroffen worden door een verwoestende aardbeving, zegt rampenexpert Smith Dharmasaroja. Hij baseert zijn voorspelling op een bericht van ingenieur Kongpop U-yen, die werkt bij Nasa. Kongpop waarschuwt voor een zonnestorm, die een direct effect kan hebben op het magnetisch veld van de aarde en een aardbeving in de Indische Oceaan zou kunnen veroorzaken. Het bericht bereikte Smith een dag voor de aardbeving van woensdag.

Wanneer een grote aardbeving in de buurt van Bangkok zou plaatsvinden, loopt ondeugdelijke bebouwing, gebouwd op een zachte ondergrond gevaar. Smith dringt er bij de autoriteiten op aan deze bebouwing zo snel mogelijk te inspecteren en preventieve maatregelen te nemen.
– De National Anti-Corruption Commission is teleurgesteld dat het kabinet een anti-corruptiemaatregel niet heeft goedgekeurd, maar het ministerie van Financiën de opdracht heeft gegeven de zaak nog eens te bestuderen. De maatregel, goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, verplicht overheidsdiensten bij aanbestedingsprocedures aan te geven hoe de mediaanprijs is berekend.
Uit onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce is gebleken dat die prijs gemiddeld 30 tot 40 procent te hoog is. Dat komt neer op een bedrag van 500 tot 600 miljard baht.
Gevraagd of de beslissing van het kabinet betekent dat politici de maatregel niet willen omdat ze er geld bij inschieten, houdt NACC-commissaris Pakdee Pothisiri zich begrijpelijkerwijs op de vlakte. ‘I don’t want to start a war of words. […] It should not be a problem if we follow the law.’ (Zie pagina Over corruptie)
– Oppositieleider Abhisit (Democraten) waarschuwt voor een ‘politieke tsunami’ indien de regering probeert de misdaden van voormalig premier Thaksin schoon te wassen. In een interview met het tv-kanaal Blue Sky zei Abhisit dat de samenleving niet klaar is om Thaksin te vergeven.
Eerder deze week zei Thaksin dat hij verwacht dit jaar terug te keren. Roodhemden treffen zelfs al voorbereidingen om hem in juli terug te brengen ter gelegenheid van zijn verjaardag op 26 juli.
Verder houdt het parlement zich op twee fronten indirect met Thaksin’s terugkeer bezig. Vorige week werd gedebatteerd over een verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute. Een van de mogelijkheden die het KPI suggereert, is amnestie voor alle personen die beschuldigd zijn van politieke vergrijpen en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, waardoor Thaksin zijn straf zou ontlopen.
Daarnaast debatteert het parlement over een voorstel om een burgerassemblee te vormen die de grondwet van 2007 gaat herzien. Gezien de dominantie van regeringspartij Pheu Thai, is de vrees dat dit ook tot amnestie voor Thaksin zal leiden. (Zie pagina Grondwetwijziging en Amnestie voor Thaksin)
– De co-piloten van Thai Airways International hebben een stil protest gehouden door massaal vrije dagen op te nemen met Songkran. Ze liggen in de clinch met de directie over een vergoeding voor hun toegenomen belastingbetalingen, die het gevolg zijn van een toelage die ze hebben gekregen voor hun vergunning. De stille staking heeft volgens THAI nauwelijks gevolgen gehad. Geen enkele vlucht hoefde geannuleerd te worden, wel liepen gisteren vijf binnenlandse en internationale vluchten vertragingen op van 45 minuten tot een uur.
– De Thaise en Amerikaanse marine gaan overleggen over het gebruik van luchthaven U-Tapao in Rayong, die beheerd wordt door de marine, als regionaal rampencentrum. De legeropbevelhebber en marinecommandant vertrekken morgen naar de VS voor overleg.
Het Pentagon en het Thaise ministerie van Defensie hebben al een Memorandum of Understanding afgesloten over het gebruik van het vliegveld door beide landen. Aanleiding waren de tsunami van 2004, de overstromingen van vorig jaar en de cycloon Nargis, die Myanmar in 2008 trof.
– Acht passagiers zijn gewond geraakt toen de bus waarin ze zaten, onder vuur werd genomen door de duopassagiers van twee passerende motorfietsers. De bus met 50 passagiers was onderweg van Pattani naar Narathiwat, waar ze een Boeddhistische ceremonie zouden bijwonen. Twee passagiers raakten ernstig gewond.
– Enkele landen hebben hun burgers gewaarschuwd het Zuiden van Thailand te mijden als ze daar niet persé moeten zijn. Van een negatief reisadvies is geen sprake. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen om welke landen het gaat.
– Amper hersteld van de overstromingen en sinds deze maand in bedrijf is wasmachinefabriek van Toshiba Consumer Products (Thailand) Co in de provincie Pathum Thani gisteren tot de grond toe afgebrand. De brandweer had moeite het vuur te blussen vanwege zware rookontwikkeling.
– De regering wil kinderen aan het lezen krijgen en daarom werkt het ministerie van Onderwijs aan een plan om kinderen uit arme gezinnen een boekenbon te geven. Als het plan doorgaat, krijgen 2,5 miljoen leerlingen van Prathom 1 tot 6 volgend jaar een boekenbon. In totaal tellen die klassen 5 miljoen leerlingen.
– De Central Labour Court heeft het druk sinds op 1 april het minimumdagloon is verhoogd naar 300 baht. Veel ontslagen werknemers zijn naar de rechtbank gestapt vanwege hun onterechte ontslag. Sommige bedrijven hebben toelagen verminderd of geschrapt en dat is voor werknemers ook reden om naar de rechter te stappen. De Labour Court beschikt over een arbitragecentrum dat probeert zaken in der minne te schikken. Sinds het centrum vorig jaar oktober openging, is 60 procent van de arbeidsconflicten zo geregeld. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Het Anti-Money Laundering Office gaat zijn onderzoek naar een drugsbende in de provincie Songkhla, die in november werd opgerold, uitbreiden. De bende, bijgenaamd het Michael netwerk, wordt ook verdacht van het smokkelen van verboden goederen en contacten met goudwinkels en wisselkantoren. Het Amlo heeft ontdekt dat de cashflow van de bende 40 miljoen baht bedroeg in de zes maanden voorafgaand aan de arrestatie.

Thai AirAsia gaat misschien terug naar Don Mueang
13 april – Airports of Thailand (AoT) probeert met een pakket douceurtjes Thailands grootste budgetluchtvaartmaatschappij Thai AirAsia (TAA) te verleiden terug te keren naar Don Mueang. Dat zou 5 miljoen passagiers per jaar schelen: 3 miljoen op binnenlandse en 2 miljoen op internationale vluchten, waardoor de congestie op Suvarnabhumi enigszins wordt verlicht.

Volgens de AoT-president is er een goede kans dat het lukt de maatschappij te laten terugkeren, maar aan de belangrijkste voorwaarde van TAA dient wel te worden voldaan: de garantie dat de verhuizing definitief is, want de maatschappij heeft eerder al drie keer moeten verhuizen. Ook voor Orient Thai is dat een conditio sine qua non. In totaal wil AoT 10 maatschappijen, die op binnenlandse en regionale bestemmingen vliegen, zover zien te krijgen dat ze Suvarnabhumi verruilen voor Don Mueang. Alleen Nok Air is tot nu toe teruggekeerd.
Over het pakket aan douceurtjes dat AoT in de aanbieding heeft, zijn geen mededelingen gedaan. Maar Don Mueang is nu al 30 procent goedkoper dan Suvarnabhumi met zijn landings- en parkeertarief en huur van stallingplaatsen. AoT staat onder druk van de regering om iets te doen aan de lange wachttijden bij de paspoortcontrole op Suvarnabhumi en de aanzienlijke vertragingen.
Woensdag is de geautomatiseerde paspoortcontrole voor Thaise passagiers in gebruik genomen. De controle duurt gemiddeld 15 seconde. [Een ander bericht noemt 30 seconde.] Het apparaat leest het paspoort, scant een vinger en neemt een foto. Het eerste probleem heeft zich al voorgedaan: paspoorten die korter dan zeven dagen eerder zijn uitgegeven, herkent het apparaat niet. Aan de oplossing wordt gewerkt. Mensen die langer dan 2 meter of korter dan 1.20 meter zijn, kunnen geen gebruik van de Autochannel maken.

Kort nieuws 13 april
– Het strand van Patong zit weer vol met zonaanbidders en het aantal hotelannuleringen tijdens Songkran bedraagt slechts 10 tot 20 procent, aldus de afdeling zuid van de Thai Hotels Association. De verwachte terugval in het toerisme na de tsunamiwaarschuwing van woensdag valt dus alleszins mee in de zuidelijke bestemmingen Phuket, Krabi en Phangnga. Het zijn vooral Thaise toeristen die hebben afgezegd. De meeste internationale toeristen blijven komen; alleen enkele Japanse groepen hebben hun reis naar Phuket geschrapt, maar het aantal valt te verwaarlozen, aldus de Association of Thai Travel Agents. [Bangkok Post meldt in een ander bericht dat 50 procent van de hotelboekingen en eilandtours in Ranong zijn geannuleerd.]
– De minister van ICT ontkent dat de regering woensdag traag heeft gereageerd op de tsunami dreiging. Er werd volgens hem tijdig gewaarschuwd en mensen werden tijdig geëvacueerd. De minister verwierp ook de kritiek dat Yingluck te laat de bevolking op de televisie toesprak. ‘We hielden de situatie scherp in de gaten. Toen de situatie niet urgent bleek, hebben we de tv-toespraak uitgesteld.’ Yingluck verscheen om 20 uur op de tv.
Na de twee aardschokken hebben nog enkele naschokken plaatsgevonden. Experts hebben erop gewezen dat de situatie tenminste 2 dagen na de aardbevingen kritiek blijft. De tsunami in Japan op 11 maart vorig jaar volgde 2 dagen na een kleine aardbeving. Naschokken in Japan zijn vaak ernstiger dan de aardbevingen zelf.
– Warenhuizen hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen met Songkran, niet alleen in Hat Yai waar een bom ontplofte in het Lee Gardens Plaza hotel, maar ook elders in het land. De leden van de Ratchaprasong Square Trade Association in Bangkok hebben hun bewakers een speciale training laten volgen, onder andere in het herkennen van verdachte voorwerpen die een bom zouden kunnen bevatten. Klanten die ongewoon gekleed zijn of een zonnebril dragen, worden extra in de gaten gehouden. Robinson Department Store heeft in al zijn vestigingen het aantal bewakers met 20 procent verhoogd.
Het Diana Shopping Centre in Hat Yai meldt een teruggang in het aantal klanten met 15 tot 20 procent. Klanten mogen alleen hun auto voor het winkelcentrum parkeren als er iemand in blijft zitten en dan alleen nog maximaal 5 minuten. Het aantal in- en uitgangen zal worden teruggebracht.
– Voormalig premier Thaksin zegt dat roodhemden voorbereidingen trefffen om hem als verjaardagsgeschenk terug te halen naar Thailand. Thaksin is op 26 juli jarig. Maar hij zegt geen ambities te hebben weer het land te leiden; liever zou hij gaan lesgeven en de premier [zijn zuster Yingluck] van advies dienen.
Gisteren vierde Thaksin Songkran in Vientiane in het gezelschap van een schare supporters. Zijn volgende bestemming is Champassak in het zuiden van Laos en daarna gaat hij naar Siem Raep in Cambodja.
In Surin worden voorbereidingen getroffen voor een ceremonie met negen olifanten om Thaksin te zegenen. Na de ceremonie bij de grenspost Chong Jom gaan de roodhemden naar Siem Raep om hun held te ontmoeten.
– Cambodja brengt duizenden beveiligers op de been om Thaksin tijdens een massarally morgen te beschermen. De rekening wordt door de Cambodjaanse overheid betaald, alhoewel de gouverneur van Siem Raep verwacht dat regeringspartij Pheu Thai een deel van de kosten betaalt. Een groot kampeerterrein is ingericht voor de Thaise bezoekers. Toegang tot Angkor Wat, normaal 620 baht, is gratis.
– Achthonderd Cambodjaanse arbeiders bij Phatthana Seafood in Songkhla hebben vier dagen gestaakt, omdat het bedrijf bonussen had geschrapt ter compensatie van de verhoging van het minimumdagloon met 40 procent per 1 april. Gisteren zijn ze weer aan het werk gegaan. Volgens de directie was er sprake van een communicatiestoornis.
In Kanchanaburi gingen duizenden arbeiders uit Myanmar bij Vita Food Factory, waar ananas wordt ingeblikt, in staking. Details zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat ze om dezelfde reden als in Songkhla het werk neerlegden. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– De directeuren van elf overheidsziekenhuizen moeten volgende week op het matje komen bij het Department of Special Investigation. Sommigen worden ervan verdacht een hand te hebben gehad in de verdwijning van pseudoephedrine bevattende pillen. De DSI denkt dat 11 miljoen pillen en 6.500 flesjes met hetzelfde bestanddeel verdonkeremaand zijn om in Laos en Birma te worden verwerkt tot methamphetamine. Ook functionarissen van drie gezondheidsdiensten zijn opgeroepen om informatie te verschaffen.
– Het National Policy Committee for Palm Oil heeft het voorstel van het ministerie van Handel om onbewerkte palmolie te importeren, na protesten van boeren van de hand gewezen. Volgens het ministerie zou import een prijsverhoging van geraffineerde producten voorkomen. De commissie vraagt het ministerie naar alternatieven te zoeken, zoals medewerking vragen aan de producenten om de prijs van een fles palmolie op 42 baht te houden. Palmolie wordt in de meeste Thaise keukens gebruikt.
– Premier Yingluck brengt volgende week een bezoek van 4 dagen aan China. Een van de gespreksonderwerpen is de aanleg van een hogesnelheidslijn. De top van enkele grote bedrijven begeleidt Yingluck.
– Een patrouille-eenheid van de marine heeft in provincies langs de Mekong 230 kilo marihuana, 23 palissander houtblokken en 977 speedpillen inbeslaggenomen. De smokkelaars zagen allen kans te vluchten. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Voor een moskee in Pattani zijn woensdag drie moslims, kort nadat ze de moskee hadden verlaten, doodgeschoten. Ze werden vanuit de bosjes aan de kant van de weg onder vuur genomen en overleden later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.
– Er is een tekort aan witte kentekenborden voor nieuwe auto’s, waardoor de eigenaren noodgedwongen moeten blijven rondrijden met een rood bord. De huidige voorraad witte borden is van slechte kwaliteit; ze vertonen barsten. Het ministerie van Transport gaat op zoek naar een nieuwe producent.

Gevreesde tsunami bleef uit
12 april – Twee onderzeese aardbevingen woensdagmiddag voor de kust van de stad Banda Aceh in Indonesië hebben niet tot een herhaling van de tsunami van 2004 geleid. Alleen op Kohn Miang (Phangnga) steeg het water 10 respectievelijk 30 centimeter. Volgens seismologe Susanne Sargeant van British Geological Survey waren de golven laag omdat de aarde horizontaal en niet verticaal beefde, waardoor de zeebodem niet inzakte, hetgeen een tsunami veroorzaakt.

In zes provincies werd alarm geslagen, waarna duizenden bewoners en toeristen langs de Andamankust een veilig heenkomen zochten in evacuatiecentra en op hoger gelegen gronden. Vier uur later werd de tsunami-waarschuwing al ingetrokken. De bevingen werden tot in Bangkok gevoeld, wat enkele bedrijven in hoge gebouwen de deuren voortijdig deed sluiten. De parlementsvergadering eindigde ook voortijdig. De luchthaven van Phuket was vier uur buiten bedrijf. Gewonden zijn niet gevallen en schade is evenmin gemeld.
De toerismesector langs de Andamankust verwacht op de korte termijn negatieve gevolgen, vooral omdat beelden van de evacuatie de gehele wereld zijn rondgegaan. Lokale hoteliers bieden al maaltijden met korting aan of gratis maaltijden en kamers.

Kort nieuws 12 april
– Oud-premier Thaksin verwacht dit jaar terug te keren naar Thailand. Dit zei hij in een videotoespraak vanuit Laos, die in Nong Khai door zo’n tweeduizend roodhemden werd gevolgd. Tot teleurstelling van supporters die hem op vliegveld Wattay in Vientiane opwachtten, werd zijn privéjet omgeleid naar een militair vliegveld omdat de Laotiaanse overheid lucht had gekregen van een komplot om hem te vermoorden. Gistermiddag ging Thaksin naar Wat Si Muang waar hij in het bijzijn van tweehonderd supporters een korte ceremonie uitvoerde.
– De tweede termijn van het parlementaire debat over het voorstel om een burgerassemblee te vormen, die de grondwet gaat herzien, wordt voortgezet op 18 april, nadat de vergadering vanwege de tsunamiwaarschuwing was geschorst. De derde termijn staat gepland voor 8 mei. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de National Security Council, gaat zijn overplaatsing naar het kantoor van de premier aanvechten bij de Administrative Court. Bij het Merit Systems Protection panel van de Civil Service Commission heeft hij geen gehoor gekregen. Thawil zou overgeplaatst zijn zodat zijn positie kon worden ingenomen door Priewpan Damakong, nieuw benoemd hoofd van de nationale politie en zwager van Thaksin. Thawil zegt tot nu toe geen werk van enige betekenis te hebben moeten doen.
– Het Department of Special Investigation zegt dat werknemers in 12 overheidziekenhuizen betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid. De pillen worden in Birma en Laos verwerkt tot methamphetamine. De DSI analyseert nu het handschrift en de handtekeningen van degenen die opdracht hebben gegeven voor de aankoop van de pillen. Sommige ziekenhuisdirecteuren zeggen dat hun handtekening vervalst is. Het onderzoek van de DSI is inmiddels uitgebreid tot particuliere klinieken. Tal van klinieken hebben grote hoeveelheden pillen gekocht. Een kliniek in Saraburi alleen al 160.000.
– Met als slogan ‘7 days, 77 provinces: Safe Songkran 2012’ is de overheid woensdag een campagne begonnen, die tot doel heeft het aantal verkeersslachtoffers tijdens de zogeheten seven dangerous days terug te dringen. De campagne bestaat uit vier maatregelen. Lokale autoriteiten hebben de opdracht gekregen extra alert te zijn, motorrijders worden gestimuleerd een helm te dragen, de verkoop van alcohol aan minderjarigen en rijden onder invloed worden streng gecontroleerd en de verkeerspolitie wordt uitgerust met meer snelheidsdetectoren.
– Dinsdag besloot het kabinet het groene licht te geven voor de bouw van de Mae Wong dam in de Sakae Krang rivier (Nakhon Sawan) en direct al heeft de Seub Nakhasathien Foundation geprotesteerd omdat de bouw ten koste van een rijk bosgebied gaat. Volgens de stichting is de dam geen effectief middel om droogtes en overstromingen in delen van Nakhon Sawan, Utahi Thani en Kamphaeng Phet te voorkomen, zoals wordt beweerd.
– Een Mathayom-3 leerling van de Satri Angthong school in de provincie Ang Thong heeft het kantoor van de Basis Education Commission gevraagd onderzoek te doen naar een geval van plagiaat. De jongen had vorig jaar de software applicatie Kanban ontworpen en daarmee prijzen gewonnen. De applicatie werd later door een leraar van een andere school als zijn uitvinding geclaimd. Hij won er ook prijzen mee. De leraar had Kanban van de Satri Anthong school gekregen en had beloofd dat die alleen voor intern gebruik was.
Kanban is een huiswerk database voor leraren die online huiswerkopdrachten geven. De applicatie stuurt ook een sms-je naar de leerlingen en naar hun Facebook om hen aan deadlines te herinneren.
– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) is 60 miljard baht aan zwart geld in het Zuiden op het spoor gekomen. Dat geld werd verdiend met drugshandel en smokkel van benzine en is deels gebruikt om groepen opstandelingen te ondersteunen. De financiën en het vermogen van acht partijen zijn of worden bevroren door Amlo. Twee zijn islamistische scholen in Narathiwat en Pattani.
– Voor het Bangkok Art and Culture Centra aan de Phaya Thai Road is een groot gat van 1 meter diep en 60 centimeter breed gevallen. Vermoedelijk is het ontstaan doordat een rioolbuis het had begeven. Eerder vielen gaten in het wegdek van Rama IV en in voetpaden op Rama III en Tok Road.
– Een 45-jarige Thaise is in Australië schuldig bevonden aan het houden van een Thaise cosmetica verkoopster als seksslavin. Ze was in 2007 naar Australië gekomen en werd gedwongen klanten seksueel te bevredigen om een schuld van 1,37 miljoen baht af te betalen. Volgende maand stelt de rechtbank de strafmaat vast.
– De provincie Phayao wil een eind maken aan het optreden van schaars geklede en erotische bewegingen makende coyote danseressen tijdens feesten met Songkran op tempelterreinen.
– Tijdens zoektochten in de gevangenis van Phayao en Phitsanulok zijn weer de nodige verboden spullen gevonden. In Phayao vonden 300 agenten 2 mobiele telefoons, batterijen, een oplader en een USB-kabel. Vermoed wordt dat een drugsnetwerk actief is in de gevangenis. In Phitsanulok werden 50 stokken met een scherpe punt gevonden.

Kort nieuws 11 april
– Vandaag gaat de literprijs van benzine met 1 baht omhoog en maandag stijgt de prijs van LPG en CNG (compressed natural gas – aardgas). Het prijsverschil met het minder milievervuilende gasohol (een mix van benzine en ethanol) wordt daardoor iets groter. De dieselprijs blijft gelijk. Het ministerie van Energie bekijkt of het vasthoudt aan het beleid om de CNG-prijs maandelijks met 50 satang te verhogen tot CNG in december 14,5 baht per kilo kost.

PTT Plc, de enige producent van CNG, verwacht dit jaar een geaccumuleerd verlies van 51 miljard baht op de verkoop te maken. Sinds CNG in 2004 in Thailand werd geïntroduceerd, heeft het bedrijf er nog niets aan verdiend.
Taxi- en busexploitanten blijven aandringen op tariefsverhogingen, wanneer de regering vasthoudt aan de CNG eindprijs van 14,5 baht. Drie particuliere busondernemingen met 6.000 bussen wachten op toestemming voor tariefsverhogingen wegens de duurdere diesel. (Zie pagina State Oil Fund)
– Het was gisteren weer Poolse landdag in het parlement, waar Huis van Afgevaardigden en Senaat zich gezamenlijk in tweede termijn bogen over het voorstel een burgerassemblee in het leven te roepen, die de grondwet van 2007 gaat herzien. Oppositiepartij Democraten protesteerde luidkeels bij de Kamervoorzitter en verweten hem het voorstel er door te willen jassen, zodat Pheu Thai-ers tijdig naar Laos kunnen vertrekken om oud-premier Thaksin te ontmoeten.
De Democraten dienden twee moties in, die de voorzitter aanvankelijk niet in behandeling wilde nemen. Eén motie noemt het voorstel ‘a constitution rushed through for Thaksin’s sake’ en de andere ‘the constitution version by the UDD [roodhemden] reining supreme in Thailand’. De tweedaagse vergadering eindigt vandaag. Later deze maand wordt de derde en laatste termijn gehouden. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Een jaar nadat regeringspartij Pheu Thai heeft beloofd het aanvangssalaris van ambtenaren met een bachelors graad te verhogen, gaat de verhoging in twee stappen in. Op 1 januari volgend jaar gaat het maandsalaris naar 13.300 baht en een jaar later naar de beloofde 15.000 baht. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Voor de derde keer is ondertekening van het koopcontract voor de aanschaf van tablet PC’s uitgesteld. Het wachten is tot de Chinese leverancier een bankgarantie afgeeft en het kantoor van de procureur-generaal de overeenkomst met de leverancier heeft goedgekeurd.
Het kabinet heeft het eerder uitgetrokken krediet van 1,9 miljard baht opgetrokken tot 2,6 miljard baht. Aangevuld met geld van de Basic Education Commission kan het ministerie van Onderwijs nu voldoende tablets voor alle Prathom-1 leerlingen kopen. De eerste tablets arriveren volgens de minister van ICT in juni. Op 16 mei begint het nieuwe schooljaar. Een tablet voor alle leerlingen is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Onderwijs)
– Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) hebben kritiek op de amnestieplannen van de regering. Ze dringen er op aan om geen amnestie te verlenen aan personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen. HRW-directeur Azië John Sifton zegt dat het verzoeningsvoorstel ertoe leidt dat machtige personen van alle partijen de straf voor hun misdaden ontlopen. ‘Iedereen wint, behalve de slachtoffers.’
– De regering wil de grondwet wijzigen en amnestie verlenen, maar ze vergeet de soldaten die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 om het leven kwamen. Dit zei senator Somchai Sawang-Karn gisteren tijdens een seminar waarop de dood van generaal Romklao Tuwatham werd herdacht. Romklao kwam op 10 april 2010 om het leven tijdens gevechten met roodhemden op de Khok Wua intersection. Zijn weduwe heeft de Senaat gevraagd een onderzoek in te stellen, maar dat heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd.
Circa honderd personen legden gistermiddag kransen op de plaats waar Romklao om het leven is gekomen. Kopstukken van oppositiepartij Democraten deden dat op de Khok Wua intersection en ’s avonds kwamen roodhemden bijeen op beide plaatsen. Zij herdachten de dood van 20 demonstranten en de ettelijke honderden die gewond raakten.
– Het Forest Department heeft gisteren diverse boerderijen in Ratchaburi, waar ananas wordt verbouwd, overvallen, nadat het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary een klacht had ingediend. De boeren hebben illegaal land in gebruik genomen in het Pa Puyang-Pa Pusamson National Forest, Maenam Phachi Wildlife Sanctuary en Chaloem Phrakiat Thai Prachan National Park, en plantages die deel uitmaken van een koninklijk project. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Een gewapende bankrover had zegge en schrijve 20 seconde nodig om een filiaal van de Kasikorn Bank in het Ladkrabang Industrial Estate van 700.000 baht te beroven. Hij vuurde een schot in het plafond af, schoof het geld in een zak en ging er op een motorfiets vandoor. De politie vermoedt dat de man de situatie goed kende, maar ze verdenkt het personeel niet van medeplichtigheid.
– Van drie ziekenhuizen is nu zeker dat er pseudoephedrine bevattende pillen zijn uitgesmokkeld om in Birma en Laos tot methamphetamine te worden verwerkt. Het Department of Special Investigation heeft nu voldoende bewijsmateriaal om die drie te laten vervolgen. Het gaat om het Udon Thani Centre ziekenhuis, het Thong Saen Khan ziekenhuis in Uttaradit en een particulier ziekenhuis, waarvan de naam niet bekend is gemaakt. Nog meer ziekenhuizen worden verdacht, dus het onderzoek gaat door.
– Oud-premier Thaksin arriveert vandaag in Vientiane. De eerste roodhemden staan al klaar om hem te begroeten. Van zaterdag tot maandag is hij in Siem Raep in Cambodja. Op het programma staat onder andere een partijtje golf met premier Hun Sen. Van 13 tot 15 april is het Songkran. De gouverneur van Siem Raep rekent op 40.000 roodhemden.
– De 19-jarige student, wiens verkoolde lichaam in zijn kamer in een studentenhuis in Chatuchak werd gevonden, blijkt te zijn vermoord door zijn vriend. Volgens de politie heeft hij bekend zijn vriend te hebben vermoord, diens notebook computer te hebben gestolen en de kamer in brand te hebben gestoken. De twee hadden ruzie gekregen over het gebruik van een gokaccount.
– Een 64-jarige voormalige leraar is in een undercover operatie aangehouden en beschuldigd van het leveren van teenagers aan homofiele volwassenen. Hij zou honderden jongelui waaronder oud-leerlingen van hem, tot ontucht hebben aangezet.
– Een van de vijf stuwen van de Naresuan dam in de Nan rivier in Phitsanulok heeft het begeven waardoor de waterstand in de rivier angstaanjagend snel steeg met 2 tot 3 meter. Bewoners maakten zich al zorgen over overstromingen. Inmiddels is een nooddeur geplaatst. Onderhoud van dam is al lang achterwege gebleven als gevolg van geldgebrek, zegt de waarnemend directeur van het kantoor dat de dam beheert.
– Roodhemd Sombat Boonngamanong is vrij man. De North Bangkok District Court heeft hem vrijgesproken van de organisatie van een illegale bijeenkomst, obstructie van het verkeer en overtreding van de noodverordening wegens een bijeenkomst op 18 mei 2010. De rally was vreedzaam en er werden geen wapens gebruikt, zo motiveerde de rechtbank haar vrijspraak.
– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation wil de gecko laten plaatsen op Appendix II van de International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Ieder jaar worden 2 tot 3 miljoen gecko’s gevangen en verkocht. Gedroogde gecko’s worden beschouwd als een aphrodisium. Het zeepaardje, dat nu op Appendix II, wordt voor Appendix I voorgedragen en de giant freshwater whip ray wellicht voor Appendix III.
Appendix I bevat de namen dieren die met uitsterven worden bedreigd. Handel is verboden tenzij voor niet-commerciële doeleinden. Appendix II betreft dieren die nog niet bedreigd worden, maar dat zou wel kunnen gebeuren als de handel niet aan banden wordt gelegd. Appendix III bevat de namen van dieren waarvan de handel gereguleerd moet worden.
– Autofabrikanten roepen de regering op de regeling voor kopers van een eerste auto met zes tot twaalf maanden te verlengen, omdat na de overstromingen het aantal bestellingen zo sterk is gestegen dat de levering vertraagd is. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat van de regeling nog weinig gebruik is gemaakt. Kopers van een eerste auto krijgen de accijns terug, mits de wagen niet duurder is dan 1 miljoen baht en de cilinderinhoud maximaal 1500 cc bedraagt. De belastingdienst bekijkt of auto’s met een grotere cilinderinhoud ook onder de regeling kunnen worden gebracht. De regeling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Autoplan)

Tekort aan arbeidskrachten doemt op
10 april – Binnen enkele jaren zullen arbeidsintensieve bedrijfstakken als de bouw, visserij en voedingsindustrie te maken krijgen met een nijpend gebrek aan arbeidskrachten, nu Myanmar zijn economie openstelt. Nu al steunen die sectoren voor een belangrijk deel op buitenlandse werknemers met name uit Myanmar.

Visit Limprana, president van de voedingsindustrieclub van de Federation of Thai Industries, zegt dat de sector op dit moment 20.000 tot 30.000 arbeidskrachten te kort komt, alhoewel honderdduizenden Birmezen al in de sector werken. Dertig procent van de werknemers komt uit Myanmar.
Nu Myanmar bezig is met politieke en economische hervormingen, verwachten analisten dat de arbeidsmarkt in Thailand daardoor de komende jaren krap zal worden. Fabrikanten in de voedingssector denken er al over na om naar Myanmar te verhuizen waar arbeid goedkoper is en voldoende grondstoffen beschikbaar zijn. Of ze gaan het productieproces verder automatiseren om verlost te zijn van de hogere lonen. Op 1 april ging het minimumdagloon in Thailand omhoog naar 300 baht.
Voor de elektrasector is het tekort aan arbeidskrachten urgenter dan de verhoging van het minimumloon, zegt Supachai Sarethsathian, vice-president van Kang Yong Electric Plc, een fabrikant van huishoudelijke elektrische apparaten. ‘Zelfs met het nieuwe minimumloon kunnen we niet genoeg werknemers krijgen.’ Volgens hem vermijden Thais gevaarlijke, smerige of moeilijke banen, waardoor sectoren als de visserij en de bouw wel aangewezen zijn op buitenlandse werknemers.

Geen tablet PC na vakantie voor Prathom-1 leerlingen
10 april – Wanneer op 16 mei de schooldeuren opengaan, liggen de langverwachte tablet PC’s niet op de bankjes van de Prathom-1 leerlingen. Met een beetje geluk worden de beloofde tablets in juli verspreid, maar zelfs dat is niet zeker. De hele procedure kenmerkt zich door vertragingen en gedraai.

Op 2 april zou het koopcontract met de Chinese leverancier Shenzhen Scope Scientific Development getekend worden, maar dat is niet gebeurd. De reden is niet bekendgemaakt. Volgens de minister van ICT kan of wil Shenzhen een borg van 5 procent van het aankoopbedrag van 1,9 miljard baht niet betalen als leveringsgarantie. De regering is er ook achter gekomen dat het uitgetrokken budget van 1,18 miljard baht net voldoende is voor 500.000 tablets, terwijl 900.000 kinderen voor de tablets in aanmerking komen.
In februari ging het kabinet al akkoord met de aanschaf. Vier Chinese bedrijven schreven op de levering in. Shenzhen bleek de goedkoopste, maar de inschrijving moest over gedaan worden omdat geen rekening was gehouden met de verzendkosten. Binnen enkele dagen was dat geregeld. Op 20 maart kreeg de aanschaf het groene licht van het kabinet.
Maar toen begon de minister van ICT raar te doen. De tablets direct van de fabrikant kopen was niet praktisch voor het ambtenarenapparaat. Het moest een deal tussen regeringen worden. Daarna maakte de minister bekend dat hij een memorandum of understanding wilde afsluiten met Shenzhen onder toezicht van de Chinese overheid. Vorige week moest de minister bekennen dat de deal problemen oplevert. Hij hoopt dat de tablets in juli worden geleverd. Een tablet PC voor elke schoolleerling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Onderwijs)

Kort nieuws 10 april
– De vraag of Thaksin in Maleisië met vertegenwoordigers van de rebellenbeweging heeft gesproken, blijft de gemoederen bezighouden. Nu beweert Chaiyong Maneerungsakul, lid van de adviesraad van het Southern Border Provinces Administrative Centre, dat Thaksin in maart met de leider van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo) heeft overlegd. Thaksin heeft dat ontkend, nadat een parlementslid van oppositiepartij Democraten de kwestie had aangesneden. Volgens Chaiyong stond een tweede gesprek gepland, maar dat ging niet door toen het eerste gesprek bekend werd. Chaiyong denkt niet dat het gesprek iets te maken heeft met de bomaanslagen in Hat Yai en Yala, omdat die al veel eerder waren gepland door de militante verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional-Coordinate. Dat verband is gesuggereerd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Hij meent dat gesprekken met de ene groep andere groepen hebben gestimuleerd in de aanval te gaan.
– Vandaag en morgen buigt het parlement zich in tweede termijn over het voorstel om een burgerassemblee te vormen die de grondwet van 2007 gaat herzien. Het voorstel is al in eerste termijn door het parlement behandeld en vervolgens door een Kamercommissie bekeken. Na de tweede termijn volgt nog een derde termijn. De Democraten vragen zich af waarom de Kamervoorzitter zoveel haast achter het voorstel zet. Ze vermoeden dat dit te maken heeft met het bezoek van Thaksin aan Laos met Songkran, zodat de Pheu Thai-ers tijdig naar Vientiane kunnen afreizen.(Zie pagina Grondwetwijziging)
– Easy Pass heet het systeem op de tolweg. Er komt geen geld aan te pas en de automobilist hoeft niet eens te stoppen. Een elektronisch apparaatje trekt automatisch het tarief van het geladen tegoed af. Een kwart van de automobilisten in Bangkok maakt er gebruik van. Het ministerie van Transport gaat het gebruik verder stimuleren door het aantal punten waarop het tegoed kan worden aangevuld, uit te breiden (onder andere met 7-Eleven winkels) en de borg voor het appparaat af te schaffen.
– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft de herdenking van de gevechten op 10 april 2010 tussen roodhemden en het leger een dag uitgesteld vanwege de crematie van prinses Bejratana. Op die dag kwamen 26 personen om het leven en 800 raakten gewond. De roodhemden komen nu morgen bijeen bij het Democracy Monument.
– Bij een brand in drie winkelpanden in het district Phra Nakhon is een man omgekomen. Vermoedelijk betreft het een Fransman die op de tweede verdieping van het pand waar brand uitbrak handgemaakte schoenen maakte. De brand ontstond ’s nachts in een bar op de begane grond.
– Het ministerie van Landbouw vraagt vandaag toestemming van het kabinet voor de bouw van de Mae Wong dam in Nakhon Sawan ten bedrage van 13,2 miljard baht. De constructie zal 8 jaar in beslag nemen. De dam werd al voorgesteld in een ontwikkelingsplan voor de periode 1982-1986.
De Mae Wong rivier is een zijrivier van de Sakae Krang rivier, die in de Chao Praya uitstroomt. Het stroomgebied beslaat delen van drie provincies (Nakhon Sawan, Uthai Thani, Kamphaeng Phet) die vaak door droogte worden geteisterd. De lokale bevolking en milieuactivisten verzetten zich tegen de bouw.
– De productie van eieren overtreft met 31 miljoen per dag ruimschoots de consumptie van 28 miljoen. Tegen het midden van het jaar zal de overproductie oplopen naar 5 tot 6 miljoen eieren per dag, voorspelt het Internal Trade Department, waardoor de prijs inzakt ten nadele van de kippenboeren.
Om dat te voorkomen gaat de regering producenten stimuleren de overtollige eieren tot powdered egg te verwerken, boeren aanzetten de eierproductie terug te brengen en consumenten bewerken om meer eieren te eten. Vorig jaar aten Thais 178 eieren per persoon, dat moeten er 200 worden.
De overproductie is veroorzaakt doordat de vorige regering in juli 2010 de import van legkippen liberaliseerde om de stijgende prijs van eieren te bedwingen. Een ei kostte toen 6 tot 8 baht per stuk, tegen 3 tot 3,5 baht normaal.
– Sara Lee Coffee & Tea (Thailand) Ltd, producent van Moccona, blijft in Thailand, zegt general manager Andi Chandra. Vorige maand is een begin gemaakt met hervatting van de productie op Navanakorn Industrial Estate in Pathum Thani, die sinds oktober had stilgelegen vanwege de overstromingen. De komende drie tot vier maanden komt de fabriek volledig op stoom. Thans importeert het bedrijf nog sommige producten uit Europa en Azië om aan de vraag te kunnen voldoen. Moccona is al 25 jaar gevestigd in Thailand. De 3-in-1 koffiesticks vormen 75 procent van de afzet tegen 25 procent negen jaar geleden. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt welk verlies het als gevolg van de overstromingen heeft geleden.

Thailand neemt afscheid van prinses Bejaratana
9 april – Vandaag heeft het land afscheid genomen van de in juli vorig jaar overleden prinses Bejaratana Rajasuda, het enige kind van koning Vajiravudh, Rama VI, en koningin Savang Vadhana, en nicht van de huidige koning. Dat gebeurde met groot ceremonieel, met als belangrijkste onderdelen drie optochten, een openbare en besloten crematie en culturele activiteiten gedurende de gehele nacht.

De dag begon om 7 uur ’s ochtends bij de Dusit Maha Throne Hall. Daar werd de urn geladen op een palankijn (draagstoel) en naar Wat Pho gebracht. Vervolgens verhuisde de urn naar een wagen, die door 216 mannen werd voortgetrokken in een optocht van anderhalf uur naar Sanam Luang. Opnieuw werd de urn op de palakijn geplaatst en driemaal om de phra meru (koninklijke brandstapel) gedragen. Elke omgang mat 260 meter.
De ceremoniële crematie vond plaats om 16.30 uur onder het toeziend oog van het koninklijk paar en familie, gevolgd door de officiële crematie om 22 uur. Bij die crematie werd de urn vervangen door een urn van sandelhout, die in brand werd gestoken door de koning. Vervolgens vonden ’s nachts op drie podia diverse culturele activiteiten plaats in overeenstemming met tradities die teruggaan tot het Ayutthaya-tijdperk.
Dinsdag (10 april) wordt de as van de prinses overgebracht naar het Grand Palace voor een ceremonie waarbij eer wordt bewezen, en vandaar op donderdag naar het koninklijk Mausoleum.
De Fine Arts Department en Religious Affairs Department hebben acht maanden aan de voorbereidingen van de crematie gewerkt. De kosten bedroegen 218,1 miljoen baht. Het crematorium dat speciaal voor de crematie is gebouwd, was een ontwerp van nationaal artiest Avudh Ngernchooklin, voormalig directeur-generaal van het Fine Arts Department. Het was gebaseerd op het crematorium van prinses Galyani Vadhana maar het had een iets ander dak en was iets kleiner.
Prinses Bejratana bracht het grootste deel van haar jeugd en jonge jaren door in Engeland, nadat in 1932 een eind was gemaakt aan de absolute monarchie en haar oom, koning Prajadhipok troonsafstand had gedaan. In 1959 keerde ze terug naar Thailand en hield zich verder voornamelijk bezig met liefdadigheidswerk.

Abhsit houdt vol: Thaksin sprak met rebellenleiders
9 april – Thaksin ontkent, maar oppositieleider Abhisit houdt vol dat de oud-premier in Maleisië met opstandelingenleiders heeft gesproken. En dat zint hem niet, want dat soort gesprekken wakkert alleen maar de zuidelijke onrust aan. Abhisit suggereert zelfs dat Thaksin’s inmenging tot gewelddadige aanvallen heeft geleid, waarmee hij vermoedelijk op de bomaanslagen in Yala, Songkhla en Pattani doelde.

Abhisit dringt er bij Thaksin op aan details over zijn bezoeken aan Maleisië bekend te maken, want zijn partij had informatie ontvangen dat Thaksin van plan is een energiebedrijf op te zetten in samenwerking met Kuala Lumpur.
Thaksin zegt nooit met zuidelijke rebellen te hebben gesproken, maar hij heeft wel de hulp ingeroepen van Maleisië en Indonesië om te voorkomen dat opstandelingen zich verschuilen in die landen.
Behalve Thaksin zou ook Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, volgens oppositiepartij Democraten met rebellenleiders hebben gesproken, maar ook hij ontkent. Hij zegt alleen met Thaise moslims te hebben gesproken, die een restaurant exploiteren in Maleisië.

Gesprekken met rebellenleiders kunnen geen kwaad
9 april – Elke stap om een eind te maken aan de aanvallen in het Zuiden is het waard om overwogen te worden, schrijft Veera Prateepchaikul naar aanleiding van de commotie over Thaksin’s vermeende gesprekken in Maleisië met rebellenleiders. De suggestie van Abhisit dat ze wellicht de reden zijn geweest voor de recente bomaanslagen in Hat Yai is prematuur en unfair jegens de oud-premier.

Parlementslid Prasert Pongsuwansiri (Democraten) sneed de kwestie donderdag aan in het parlement. Thaksin zou gesproken hebben met vertegenwoordigers van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo), een volgens Veera tandenloze groep in tegenstelling tot de BRN en BRN Coordinate, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de meeste bomaanslagen.
Somboon Bualong, een onafhankelijke wetenschapper en voormalig lid van het National Reconciliation Committee, weet zeker dat Thaksin tweemaal met het Pulo heeft gepraat. In tegenstelling tot Abhisit ziet hij daarin geen kwaad – integendeel.
Prasert beweerde ook dat er op de website van de Pulo een foto stond van Thaksin die een Pulo-leider omarmde, maar schrijft Veera: Prasert heeft blijkbaar niet de moeite genomen de website te raadplegen, want zo’n foto bestaat niet. Wel circuleert op de sociale media een foto van Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, in gesprek met Thais-Maleisische moslims. Ook hij werd ervan beschuldigd met rebellenleiders te hebben gesproken, maar Thawee zegt dat hij naar Maleisië was afgereisd om de moslims die in tom yam restaurants werken, te helpen bij het verkrijgen van een werkvergunning met financiële hulp van de Islamic Bank of Thailand.
Gesprekken met Pulo helpen waarschijnlijk niet om de harde kern van opstandelingen in bedwang te houden, schrijft Veera, maar wanneer Pulo de kant van Thailand kiest, zijn ze wel een stap voorwaarts in het isoleren van de extremisten. Zoals het ook van belang is om de bevolking van de extremisten te isoleren.

Ouderen zijn het kind van de rekening in vergrijzend Thailand
9 april – Thailand is niet voorbereid op zorg voor zijn in hoogtempo verouderende bevolking, zegt demograaf Pramote Prasartkul, verbonden aan het Institute for Population and Social Research van de Mahidol universiteit. De faciliteiten voor ouderen zijn uiterst beperkt en de Thaise AOW is te laag voor een redelijk leven. Thans bedraagt de maandtoelage voor ouderen tussen 60 en 69 jaar 600 baht, 700 baht voor ouderen tussen 70 en 79, 800 baht voor ouderen tussen 80 en 89 en 1.000 baht voor ouderen van 90 en ouder.

De cijfers zijn weinig hoopgevend. In 1990 was 7,36 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar; in 2030 zal dat percentage zijn opgelopen tot 25,12 procent. De levensverwachting bedraagt 83 jaar, waarvan voor mannen 1 jaar gepaard zal gaan met een handicap en voor vrouwen 1,5 jaar.
Nu al zijn veel ouderen hulpeloos. Ze leven in armoede, hebben lichamelijke gebreken, voelen zich eenzaam en vernederd. Kinderen en kleinkinderen wonen en werken in de grote stad en kijken vaak niet meer hen om. Met Songkran kan er hoogstens een telefoontje vanaf. Voor Khom Khongngoen (67) was dat op 10 september vorig jaar (World Suicide Prevention Day) reden om zijn huis en zichzelf te begieten met benzine en in brand te steken.
Vooral in Bangkok bestaat grote behoefte aan faciliteiten voor ouderen. Als ze er al bij hun kinderen wonen, zijn ze 10 tot 12 uur van de dag op zichzelf aangewezen, want de kinderen gaan vroeg van huis en komen laat thuis. Sommigen kunnen zich misschien een huishoudster veroorloven, maar die zijn niet opgeleid om ouderen te verplegen.
Een voormalige verpleegster en vrienden openden eind vorig jaar in Phutthamonthon een verzorgings- annex verpleegtehuis voor ouderen, Master Senior Home geheten. Het biedt onderdak aan 20 ouderen en herstellende patiënten, die volledig verzorgd worden. Er is een interne verpleegster, één keer week krijgen ze bezoek van een fysiotherapeut en eenmaal per maand komt een dokter langs. De kosten bedragen 14.000 tot 25.000 baht per maand. Een lovenswaardig initiatief, maar een druppel op de gloeiende plaat. En er moet flink voor in de buidel worden getast.

Kort nieuws 9 april
– De paramilitaire ranger die op 31 maart bij een bomaanslag in Yala werd gewond, is gisteren in het ziekenhuis overleden. Hij liep over meer dan 80 procent van zijn lichaam brandwonden op en overleed aan bloedvergiftiging. Het dodental in Yala komt daarmee op 12.

– Regeringspartij Pheu Thai wil in augustus of september een wetsvoorstel indienen, waarbij amnestie aan daders van politieke vergrijpen wordt verleend. Maar dat voorstel heeft niet tot doel één speciaal persoon [lees: Thaksin] te bevoordelen, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit.
Prompong wijst erop dat het parlement met 307 stemmen vrijdag besloten heeft het controversiële verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI) plus de aanbevelingen van de Kamercommissie nationale verzoening door te sturen naar het kabinet.
De Kamercommissie schaarde zich eerder achter één van de voorstellen van het KPI: de amnestie en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van 2006 [waardoor uiteindelijk de gevangenisstraf van Thaksin zou vervallen].
Parlementsleden van Pheu Thai gaan met de kiezers in hun kiesdistrict over de noodzaak van amnestiewetgeving praten, alvorens het parlement zich erover buigt. (Zie pagina Amnestie voor Thaksin en Grondwetwijziging)
– De regering probeert de burgerassemblee, die gevormd wordt om de grondwet van 2007 te wijzigen, onder haar invloed te brengen en te streven naar een grondwet die de rechten van de mensen verzwakt. Dit zegt parlementslid Nipit Intarasombat (Democraten). De assemblee gaat bestaan uit 1 vertegenwoordiger uit elke provincie (totaal 77) en 22 experts, te kiezen door het parlement. De provinciale vertegenwoordigers zullen in meerderheid pro-Pheu Thai zijn, evenals de 22 experts omdat Pheu Thai een absolute meerderheid in het parlement heeft.
Nipit is bang dat onafhankelijke organisaties en de rechtbanken gekneveld zullen worden en dat corrupte politici hun gerechte straf ontlopen. Hij doelt onder andere op het Constitutionele Hof en de bestuursrechtbanken. De corrupte politici zouden hun straf ontlopen wanneer de besluiten van het militair bewind nietig worden verklaard, waarmee de corruptiezaken, destijds onderzocht door het (inmiddels opgeheven) Asset Scrutiny Committee, vervallen.
Woensdag en donderdag debatteert het parlement in tweede termijn over de vorming van de assemblee. Op 24 of 25 april volgt de derde en laatste termijn. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De chauffeur en 22 passagiers zijn gisterochtend vroeg gewond geraakt toen hun bus, onderweg van Ubon Ratchatani naar Bangkok, van de weg af slipte en in een greppel terecht kwam. De politie vermoedt dat de chauffeur in slaap was gevallen.
– De legalisatie van 1 miljoen buitenlandse werknemers loopt vertraging op omdat nog maar drie van de vijf centra waar dat gebeurt, open zijn. Oorspronkelijk hadden alle vijf op 1 maart in bedrijf moeten zijn. Buitenlandse werknemers die een werkvergunning hebben aangevraagd, zijn verplicht de zogeheten nationality verification procedure voor 14 juni te hebben afgerond. Van de 1 miljoen werknemers komen er 600.000 uit Myanmar, 250.000 uit Cambodja en 100.000 uit Laos.
– Het ministerie van Transport maakt haast met de aanleg van twee snelwegen van Bangkok naar de aangrenzende provincies Nakhon Ratchasima en Kanchanaburi. Dit jaar wordt de inschrijving voor beide projecten van respectievelijk 60 miljard en 40 miljard baht geopend.
– Gedurende Songkran zouden 10 miljoen methamphetamine pillen het land worden ingesmokkeld, zegt Priewphan Damapong, hoofd van de landelijke politie. Politie en leger in het noorden zijn extra alert.
– Vrachtwagens met laag geprijsde producten worden door oppositiepartij Democraten naar arme buurten in Bangkok gestuurd. De partij wil hen helpen omdat de prijzen van consumptieartikelen stijgen. De partij verwijt de regering dat ze de prijzen niet goed in de hand houdt. Volgens de permanent secretaris van het ministerie van Handel zijn de prijzen van verse producten en energie dit jaar met 5,39 procent  gestegen tegen 8,6 procent vorig jaar.
– De vijf rijstproducerende Aseanlanden Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar hebben vorige week tijdens de Aseantop in Phnom Penh gepraat over samenwerking, maar de particuliere sector betwijfelt of het er ooit van komt, omdat de landen grote verschillen vertonen. Volgens de directeur-generaal van het Trade Negotiations Department gaat Thailand binnenkort bilaterale gesprekken met de vier andere landen houden. Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt ‘It’s impossible to have cooperation’, omdat de regeringsbudgetten (voor de aankoop van rijst), opslagfaciliteiten enzovoort te veel verschillen.
Thaise rijst is nog steeds $80 tot $100 duurder dan Vietnamese rijst. Ook India is een geduchte concurrent. Tot 26 maart heeft Thailand dit jaar 1,445 miljoen ton rijst verscheept, op jaarbasis 49,2 procent minder dan vorig jaar. (Zie pagina Rijst)

‘Dialoog over verzoening is tijdverspilling’
8 april – Er komt geen dialoog met mensen die het niet eens zijn met de verzoeningsvoorstellen die het parlement na een debat van twee dagen heeft doorgestuurd naar het kabinet. ‘Dat zou tijdverspilling zijn’, zegt vice-minister-president Yongyuth Wichaidit. ‘We moeten vertrouwen op de volksvertegenwoordigers die eerlijk zijn gekozen. Naar hun stemmen moeten we luisteren.’

Een dialoog was voorgesteld door het King Prajadhipok Institute (KPI), dat een rapport over verzoening heeft opgesteld en daarin verschillende opties heeft aangegeven. De meest verstrekkende voorstellen kregen het groene licht van de Kamercommissie verzoening en het parlement, tot irritatie van het KPI en oppositiepartij Democraten. Volgens het KPI had het rapport niet in stemming mogen worden gebracht omdat verzoening niet met een meerderheidsstem valt af te dwingen.
Yongyuth wijst erop dat de regering Yingluck aan de macht kwam door de stemmen van 20 miljoen kiezers. Referend aan de angst dat de hele operatie bedoeld is Thaksin amnestie te verlenen, zegt hij: ‘Would these 20 million people let the government do something just for one man? I don’t think the decision will cause more conflict as nobody wants a civil war.’
Premier Yingluck heeft voorgesteld een commissie de opdracht te geven nog eens naar het verzoeningsrapport te kijken. Het meest verstrekkende voorstel van het KPI-rapport zou tot gevolg hebben dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt en met opgeheven hoofd naar Thailand kan terugkeren. (Zie pagina Grondwetwijziging en Amnestie voor Thaksin)

MKB moet zijn vleugels uitslaan naar regio
8 april – Om concurrerend te blijven wanneer in 2015 de Asian Economic Community van kracht wordt, dient het midden- en kleinbedrijf (MKB) in het buitenland te investeren en in de regio nieuwe mogelijkheden aan te boren. Dit zei Surin Pitsuwan, secretaris-generaal van Asean gisteren tijdens een seminar van de kamers van koophandel van Nakhon Ratchasima en andere noordoostelijke provincies.

Surin wees erop dat Thaise bedrijven vanaf 2015 niet meer alleen de binnenlandse markt van 64 miljoen mensen bedienen maar een markt van 600 miljoen consumenten in Asean omdat de importheffingen voor de meeste producten vervallen. Hij drong er bij het MKB op aan het vakmanschap van hun personeel te vergroten en zich toe te leggen op hogere technologische sectoren, omdat lage-lonenlanden in Asean een geduchte concurrent zullen worden.
De overheid zou volgens hem een fonds in het leven moeten roepen om nieuwe mogelijkheden voor het MKB te onderzoeken. Verder suggereerde hij dat grote bedrijven die nu al in het buitenland opereren, het MKB begeleiden, evenals banken en andere financiële instuten die filialen in het buitenland hebben.

Kort nieuws 8 april
– Wie liegt: Thavee Sodsong of vice-minister-president Yongyuth Wichaidit? Thavee zegt in Maleisië te zijn geweest om over werkvergunningen voor Thaise arbeiders te overleggen; Yonguth zegt dat Thavee, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, in Maleisië met vertegenwoordigers van de afscheidingsbewegingen heeft gepraat. Dat zou, volgens legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha kwaad bloed hebben gezet bij degenen, die verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen in Pattani, Songkla en Pattani vorige week.

– Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, heeft bekendgemaakt dat de politie 46 controleposten in Songkhla gaat opzetten om verdere incidenten te voorkomen. Tevens worden zeven veiligheidszones gecreëerd, bevolkt door Boeddhisten, waar outsiders hun auto niet mogen parkeren. Wanneer die maatregel succes heeft, wordt die ook in de drie meest zuidelijke provincies ingevoerd.
– Herstelt het toerisme zich nu al, ruim een week na de bomaanslag en brand in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai? Zevenhonderd Maleisische toeristen, aangevoerd in 20 touringcars, arriveerden gisteren om er het weekend door te brengen.
Het hotel gaat vermoedelijk op 1 mei weer open, alhoewel vier auto’s in de ondergrondse parkeergarage nog niet door de eigenaar zijn opgehaald. In een van die wagens lag de bom.
– De Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, laat op zes routes maandag gratis bussen rijden om mensen te vervoeren die de crematie van prinses Bejraratana Rajasuda willen bijwonen.
– Een magazijn met illegale voorraden benzine in het district Sungai Kolok (Narathiwat) is gisteren afgebrand. De brandweer had 2 uur nodig om het vuur te blussen. Oorzaak was kortsluiting in een elektrische motor. De schade bedraagt 10 miljoen baht.
– De hutten van 100 gezinnen, die behoren tot het Four Region People Network, zijn gisteren met de grond gelijkmaakt door vijf tractoren en zo’n honderd personen. De gezinnen bivakkeerden er om de vorige eigenaar te weerhouden het perceel te verkopen. Maar dat gebeurde toch en de nieuwe eigenaar was niet gediend van de illegale bewoning.
– De politie heeft gisteren tijdens een vuurgevecht in Bang Khen (Bangkok) een drugsverdachte doodgeschoten en 140.000 speedpillen en 3 kilo crystal meth inbeslaggenomen. Het vuurgevecht ontstond toen de politie een drugsbende in drie auto’s achtervolgde. Twee wagens gingen er vandoor, de derde kon worden tegengehouden. De chauffeur zou als eerste het vuur hebben geopend, waarbij een agent in zijn been werd geraakt.

Amnestie voor Thaksin stapje dichterbij
7 april – Amnestie voor oud-premier Thaksin en zijn terugkeer naar Thailand zijn weer een stapje dichterbij gekomen, nu het parlement zich gisteren achter het controversiële verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI) heeft geschaard plus het advies van de Kamercommissie, die het rapport heeft besproken.

Na een debat van 22 uur ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met het voorstel van de commissie (gebaseerd op het rapport) om amnestie te verlenen aan de daders van politieke vergrijpen en de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van september 2009, nietig te verklaren. Dat betekent dat de corruptiezaken onder het bewind van Thaksin, die destijds door een speciale commissie zijn onderzocht, vervallen.
Oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) oefenen intussen druk uit op het KPI om haar rapport in te trekken, maar het KPI heeft laten weten voorlopig een afwachtende houding aan te nemen. Eerder dreigde het KPI dit wel te doen wanneer het rapport in stemming zou worden gebracht. Volgens het KPI is de tijd nog niet rijp voor verzoening en is verzoening niets iets wat bij meerderheid van stemmen kan worden afgedwongen.
Oppositieleider Abhisit deed gisteren het opvallende voorstel om hem, zijn toenmalige vice-minister-president Suthep Thaugsuban en Thaksin uit te sluiten van juridische immuniteit als bewijs dat de regering dit [amnestie verlenen] voor de bevolking doet. ‘Let’s prove the proposed reconciliation. If the exclusion of the three of us can make a contribution, then our country should move forward.’

Resistente malaria in opmars
7 april – Een dodelijke variant van malaria die resistent is tegen de huidige beschikbare medicijnen  heeft zich snel van Cambodja verspreid naar het grensgebied van Thailand en Myanmar in het noordwesten. Wetenschappers maken zich zorgen over een onbeheersbare epidemie.

Uit een studie onder 3.202 patiënten langs de noordwestgrens, gepubliceerd in The Lancet en Science, is gebleken dat het aantal infecties dat langzaam genas, is toegenomen van 0,6 procent van de gevallen, behandeld in 2001, naar 20 procent in 2010. In het westen van Cambodja was 42 procent van de malariagevallen tussen 2007 en 2010 resistent, wat een aanwijzing is dat het Thailand-Myanmar gebied Cambodja’s cijfers snel inhaalt. Het eerste geval van resistentie tegen het medicijn artemisinin deed zich in 2006 in Cambodja voor.
Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet plasmodium falsiparum en wordt overgebracht door muskieten. Volgens cijfers van het Institute of Health Metrics and Evaluation van de universiteit van Washington, Seattle uit 2010 overlijden jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan malaria. (Zie pagina Resistentie)

Abortusmethode Thaise ziekenhuizen loopt achter
7 april – Thaise ziekenhuizen zouden er goed aan doen de Dilation and Curettage methode bij een abortus te vervangen door de Manual Vacuum Aspiration methode, conform een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die methode is veel veiliger en efficiënter. Dit pleidooi hield Kamhaeng Chaturchinda, hoofd van de Women’s Health and Reproductive Right Foundation of Thailand, tijdens een bijeenkomst gewijd aan de abortusproblemen in Thailand.

Abortus is wettelijk alleen toegestaan wanneer de veiligheid van de vrouw in gevaar is of wanneer ze verkracht is, maar veel artsen weigeren de ingreep uit te voeren. Als gevolg daarvan wenden veel vrouwen zich tot het illegale circuit. In 1999 overleden 300 van de 100.000 vrouwen, die zich illegaal lieten aborteren, aldus cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.
Volgens de WHO en de Federation International of Obstetricians and Gynecologists is de beste methode het gebruik van twee pillen: mifepristone en misoprostol. In Thailand is mifepristone alleen toegestaan voor researchdoeleinden en misoprostol mag alleen door een ziekenhuisarts worden voorgeschreven. Op de zwarte markt kosten deze pillen 5.000 baht, alhoewel de werkelijke prijs minder dan 20 baht bedraagt.

Kort nieuws
– De politie heeft twee verdachten van de bomaanslag in Hat Yai (Songkhla), zaterdag in de parkeergarage van het Lee Gardens Plaza hotel, aangehouden, maar details over hun rol zijn niet bekend gemaakt. Een van hen zou enige gelijkenis vertonen met een van de twee mannen die de bom geplaatst hebben, aldus een bron bij de politie. Maar de bron zegt ook dat de twee hoofdverdachten vermoedelijk naar het buitenland zijn gevlucht.

– Ze zitten in Hat Yai niet bij de pakken neer. Het toerisme mag dan ingezakt zijn, de Tourism Authority of Thailand (TAT), de lokale organisatie en de provincie doen er alles aan om het vertrouwen van toeristen te herwinnen. Op stapel staat onder andere de actie ‘Five Deductions’, waarbij kortingen worden verleend op maaltijden, accommodatie, transport, producten en diensten. De TAT organiseert voor touroperators uit Maleisië en Singapore met Songkran trips naar Hat Yai.
– Een apotheker van het Udon Thani ziekenhuis is ontslagen vanwege de diefstal van pseudoephedrine bevattende pillen, die gebruikt worden bij de productie van methamphetamine. De man is voortvluchtig. Hij wordt verdacht van de diefstal van 65.000 pillen.
Een apotheker van het Nong Ki ziekenhuis in Buri Ram wordt verdacht van de aankoop van 90.000 pillen en 1.500 drankjes. Hij kocht ze op naam van het ziekenhuis, maar ze gingen naar zijn eigen apotheek. De onderzoekers ontdekten dit omdat de opgave van het ziekenhuis aan de Food and Drug Administration niet overeenkwam met de ziekenhuisadministratie.
Het hoofd inkoop van het Siamrad Chiang Mai ziekenhuis wordt door de ziekenhuisdirectie verdacht van het vervalsen van documenten, zodat 200.000 pillen konden worden verdonkeremaand. De directie heeft aangifte gedaan.
– Het gaat nog steeds niet goed met de Express Line van de Airport Rail Link, de non-stop verbinding tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi. Maar een kaartje kost dan ook 90 baht tegen 45 baht voor dezelfde route met de City Line (die op de tussengelegen stations stopt). De minister van Transport heeft de exploitant gevraagd een speciaal spitsuurtarief in te stellen, zodat personeel op Suvarnabhumi wordt gestimuleerd de Express Line te nemen.
– Bedrijven die in 2010 schade hebben geleden tijdens de roodhemdrellen, die niet wordt vergoed door de eigen verzekering, krijgen een compensatie variërend van 360.000 tot 1 miljoen baht, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. In totaal hebben 739 bedrijven met een verzekering schade geleden. Daarvan hebben tot nu toe 107 zich opgegeven voor de compensatieregeling. De bedragen en criteria voor uitbetaling zijn door een regeringscommissie belast met compensatie vastgesteld.
– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht kan de inkomenskloof verkleinen, met name voor de laagst betaalden, maar veel ongeschoolde arbeiders zullen hun baan verliezen, zegt een studie van het Thailand Development Research Institute (TDRI). Met name kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 100 werknmers stoten personeelsleden af. Die zoeken werk in de agrarische sector of gaan onder slechtere omstandigheden in particuliere bedrijfjes in de informele sector met minder dan 10 personeelsleden werken, waar ze geen arbeidsbescherming genieten. Sinds de economische crisis van 1997 is het minimumloon, gecorrigeerd naar de inflatie, gestaag gezakt, aldus het TDRI. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– 1,62 kilometer van de 4 kilometer lange oostelijke runway van luchthaven Suvarnabhumi gaat twee maanden (23 april tot 17 juni) dicht voor herstelwerkzaamheden. De rest van de baan kan nog wel gebruikt worden voor kleinere toestellen. De westelijke baan kan 34 tot 36 toestellen per uur aan. Aerothai probeert de vertragingen tot een minimum te beperken.
– Een 45-jarige man, verdacht van het misbruik van kinderen, heeft zich in een politiecel in Mae Chaem (Chiang Mai) opgehangen.
– Donderdagavond heeft een zware storm in het district Nakhon Luang (Ayutthaya) huisgehouden. Een teakwoning vloog na een blikseminslag in brand en brandde tot de grond toe af en het dak van twee huizen vloog er vanaf. De totale schade bedraagt 2 miljoen baht. De helft van de tweede rijstoogst op 1.000 rai kan als verloren worden beschouwd; de rest brengt minder op omdat ze doorweekt is.
– Een moeder en zoon hebben zich in veiligheid kunnen stellen toen de motor van hun busje in brand vloog bij het Victory Monument in Bangkok. Ze renden naar een nabijgelegen brandweerpost voor hulp. Na 15 minuten was het vuur gedoofd, maar van het busje was weinig meer over.

Stresstest voor Suvarnabhumi met Songkran
6 april – Het gaat er om spannen met de Songkran-vakantie op Suvarnabhumi. Tussen 9 en 18 april moet de luchthaven dagelijks 170.000 passagiers verwerken tegen normaal 160.000. Er zijn in die periode 9.437 extra vluchten met in totaal 1,73 miljoen passagiers. Het Immigration Bureau, toch al overwerkt, heeft de verzekering gegeven dat 80 tot 100 procent van de 198 balies in de vertrek- en aankomsthal bezet zullen zijn.

De afgelopen weken waren er veel klachten over de lange wachttijden bij de paspoortcontrole, die soms tot 2 uur opliepen. De luchthaven heeft 50 vrouwelijke agenten en 124 assistenten ingezet om passagiers te helpen bij het invullen van hun aankomst- en vertrekkaart. Een zigzagrij in plaats van afzonderlijke rijen in de vertrekhal zorgt ook voor enige ontlasting. Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, heeft elke dag een budget van 100.000 baht beschikbaar gesteld voor overwerkvergoeding voor de douanebeambten.

Geld rolt met Songkran
6 april – Tijdens Songkran, het Thaise Nieuwjaar, wordt dit jaar 100 miljard baht uitgegeven, 7 procent meer dan vorig jaar en het hoogste bedrag van de afgelopen zes jaar, aldus een onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce onder 1.184 respondenten.

Volgens econoom Thanavath Phonvichai heeft de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht werknemers meer vertrouwen gegeven; ze zijn daardoor meer genegen om tijdens de lange Songkranvakantie te reizen. Een aantal ondervraagden is van plan een buitenlands reisje te maken: op jaarbasis een stijging van 14 procent. Favoriete bestemmingen zijn Hongkong, Japan, China en Maleisië.
De universiteit deed ook onderzoek bij het bedrijfsleven in het Zuiden, dat zaterdag werd opgeschrikt door bomaanslagen in Yala, Pattani en Songkhla. Volgens Thanavath zullen de verdiensten uit het toerisme fors afnemen omdat 43 procent van de reserveringen is geannuleerd. Als het 3 maanden duurt voordat het toerisme zich volledig herstelt, levert dat een verliespost van 5 miljard baht op, schat hij.

Huidige gasvoorraad nog 10 jaar voldoende
6 april – Volgend jaar bereikt de binnenlandse productie van aardgas haar hoogtepunt met een gemiddelde dagproductie van 3.600 tot 4.000 miljoen kubieke voet. Na 2013 neemt de productie af. Tenzij nieuwe velden worden aangeboord, is het over en uit in 2022 met de binnenlandse productie, zegt Songpop Polachan, directeur-generaal van het Department of Mineral Fuels.

De elektriciteitsproductie draait thans voor 72 procent op aardgas, voor 20 procent op kolen, voor 5 procent op waterkracht en 2 procent op import uit Laos. Songpop vindt dat Thailand bij de energieproductie meer kolen moet gaan gebruiken en de transportsector moet bewegen meer CNG (compressed natural gas) te gebruiken, teneinde de import van energie te verminderen.

Democraten: Thaksin praat met rebellen
6 april – Oppositiepartij Democraten beschuldigt voormalig premier Thaksin en premier Yingluck ervan in het geheim met rebellenleiders in het Zuiden te hebben gepraat. Volgens Thaworn Senneam, parlementslid voor Songkhla, sprak Thaksin op 22 februari met 18 vertegenwoordigers van de zuidelijke rebellen en Yingluck had op 17 maart een ontmoeting met 15 vertegenwoordigers.

Op de website van de Pattani United Liberation Organisation staat een foto van Thaksin die een leider omarmt. Regeringspartij Pheu Thai ontkent de beschuldigingen.
Volgens oppositieleider Abhisit bemoeilijkt elke bemoeienis van Thaksin pogingen om een eind te maken aan de onrust in het Zuiden.
Thaworn vraagt zich af hoe serieus de regering is bij het oplossen van de problemen in het Zuiden. Hij wijst erop dat Yingluck en vice-minister-president Chalerm Yubamrung nog nooit een vergadering van de SBPAC-commissie hebben bijgewoond, waarvan Yingluck voorzitter is. [SBPAC staat voor Southern Border Provinces Administrative Centre]
Thaworn dringt er bij de regering op aan een forward command (?) op te zetten als bewijs dat ze vastbesloten is de vrede in het Zuiden te herstellen en het moreel van de bevolking en functionarissen in de regio te versterken. De vorige door de Democraten geleide regering had zo’n commando ingesteld, maar de huidige regering heeft die opgeheven.

Kort nieuws 6 april
– De Energy Regulatory Commission heeft het bedrijfsleven opgeroepen de komende twee weken een lunchpauze van 2 uur te hanteren, teneinde het energieverbruik dat rond 12 uur piekt, te verminderen. De elektriciteitsproductie gaat twee weken met 14 procent terug omdat onderhoud wordt gepleegd aan twee gasvelden die 25 procent van Thailands energie leveren.

– Het hotel in Hat Yai (Songkhla), waar zaterdag een bom ontplofte en brand uitbrak, had geen sprinklerinstallatie en brandalarm, zeggen overlevenden van de ramp. De branduitgangen van een bioscoop op de vierde verdieping zijn nauw en ongeventileerd, aldus een bioscoopbezoekster. De burgemeester van Hat Yai erkent dat de hulpverlening te traag op gang kwam. ‘I must apologise and will take this as a lesson to prevent such an incident from recurring.’
– De Barisan Revolusi Nasional Coordinate is van plan een nieuwe aanslag in Hat Yai (Songkhla) te plegen, zegt een bron bij de veiligheidsdiensten. Opstandelingen uit Narathiwat en Yala zouden vermomd als zakenlui het terrein komen verkennen. Ze werken samen met een andere verzetsgroep in Songkhla. Het Police Operation Centre for the Southern Border Provinces vraagt de bevolking uit te zien naar vijf gestolen pickup trucks die gebruikt kunnen worden om er bommen in te plaatsen.
– Twee dagen heeft het parlement gedebatteerd over het verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI). De regering wil het rapport ondanks verzet van het KPI en oppositiepartij Democraten in stemming brengen. Op de tweede dag van het debat riep Suthep Thaugsuban (Democraten) de roodhemden op om te stoppen met uitroepen van dorpen tot ‘rood dorp’ en de andere kant om bepaalde voorwaarden, zoals amnestie, te accepteren. Eén van de meest controversiële voorstellen van het rapport zou tot gevolg kunnen hebben dat Thaksin amnestie krijgt. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De rechtbanken kunnen een taaie strijd tegemoet zien tegen een ‘parlementaire dictatuur’ van partijen die de rechtsgang willen beïnvloeden. Dit zei Amorn Chantharasomboon, voormalig secretaris-generaal van de Raad van State, gisteren tijdens een seminar. Thailand zou dan in afwijking van andere democratische landen het enige land in de wereld zijn, waar rechtbanken onder invloed van politieke instituties staan.
Volgens Amorn spelen rechtbanken een cruciale rol bij het beoordelen van politieke activiteiten. Dit is het geval geweest met de strafrechtelijke afdeling voor personen die een politieke positie bekleden, een afdeling van de Hoge Raad. Ook de instelling van een Constitutioneel Hof en de Bestuursrechtbank bij de grondwet van 1997 was volgens hem een stap voorwaarts.
– Opnieuw is in het district Bang Kholaem (Bangkok) een weg ingezakt. Maandag zakte een deel van een voetpad langs de Rama III-weg in als gevolg van een lekkende waterleiding; gisteren gebeurde dat met een deel van de Tok Road, ditmaal omdat waterleidingen niet goed waren aangesloten. De schade viel mee omdat het wegdek van gewapend beton is gemaakt.
– Het bleek loos alarm. Het particuliere Siam Rad ziekenhuis in Chiang Mai (50 bedden) en twee klinieken in Chiang Mai zouden grote hoeveelheden pseudoephedrine bevattende pillen hebben ingeslagen. De autoriteiten vonden niets tijdens een onderzoek. De ziekenhuisdirecteur zegt die pillen nooit besteld te hebben. Hij vermoedt dat anderen misbruik hebben gemaakt van de ziekenhuisnaam.
In de provincie Trang kreeg het Trang ziekenhuis bezoek. Het had 280.000 pillen in voorraad, niet ongebruikelijk voor een ziekenhuis van die grootte. In het district Muang (Trang) zijn 33 van de 98 pharmacies gecontroleerd. Drie hadden de pillen in voorraad. Die zijn inbeslaggenomen.
De desbetreffende pillen worden uit ziekenhuisapotheken gesmokkeld en in Laos en Birma gebruikt bij de productie van methamphetamine. Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar de affaire.
– Een school voor beroepsonderwijs die keukengerei krijgt, terwijl het vak huishoudkunde niet eens wordt onderwezen. Dat riekt naar fraude. Het Department of Special Investigation is door het National Anti-Corruption Network gevraagd onderzoek te doen naar de besteding van 884 miljoen baht voor leermiddelen voor het beroepsonderwijs. De permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs wordt erover aan de tand gevoeld.
– Drie uur op hem inpraten, mocht niet baten, dus vuurde een politie-enheid een verdovingskogel op een man af die een mes tegen de nek van zijn vrouw hield. De man hallucineerde nadat hij een speed pil had ingenomen.
– In januari vonden 81 ongelukken plaats met een minibusje. Vorig jaar bedroeg het maandgemiddelde 76. Jaarlijks gebruiken 900.000 personen deze vorm van openbaar vervoer. Sprekers op het seminar ‘Thai Public Van Safety’ hebben de regering opgeroepen een fonds in te stellen ter bescherming van consumentenrechten in minibusjes en de veiligheid van passagiers te vergroten.
– Overheidsdiensten hebben voor 350 miljard voorstellen ingediend voor watermanagement projecten. Door een commissie zijn de voorstellen van 24 diensten ter waarde van 137 miljard baht afgewezen. Ze overlapten andere projecten of waren onduidelijk. De comissie heeft de diensten gevraagd met gedetailleerder plannen te komen.
– In een studentenhuis in Chatuchak is het verkoolde lichaam van een 21-jarige student gevonden. Hij had diepe wonden aan zijn rechterslaap en drie stenen lagen naast zijn lichaam. De deur van zijn uitgebrande kamer was van buiten op slot gedaan.

Thaise kip mag weer na 8 jaar
5 april – Nederland zit vanaf 1 juli weer aan de Thaise kip. De Europese Unie heft dan de importban op die sinds de uitbraak van de vogelpest in 2004 gold voor ongekookt kippenvlees. Japan en Zuid Korea volgen het besluit van de EU. De minister van Landbouw verwacht dat Thailand dit jaar 50.000 ton richting Europa kan exporteren.

De ziekte, HPAI (highly pathogenic avian influenza), werd begin 2004 in verschillende landen in Zuidoost Azië ontdekt. In Thailand brak die in de provincie Suphan Buri uit, waarna het virus zich naar andere provincies verspreidde. 63 miljoen kippen eindigden in een kuil, de productie zakte in van 253 naar 180 miljoen vogels en de export ging van 300.000 ton naar 96 ton in 2005. De export naar de EU zakte van 100.000 ton in 2003 naar 11.000 ton totdat het verbod werd ingesteld. Daarna mocht alleen nog bewerkt vlees de EU in.
Na de uitbraak heeft Thailand er alles aan gedaan om een herhaling van de ramp te voorkomen. De meeste producenten installeerden een gesloten en gecompartimenteerd systeem om een mogelijke uitbraak beter te kunnen bedwingen. In februari 2009 werd voor het laatst vogelpest geconstateerd. Inmiddels voldoet de industrie aan de richtlijnen van de EU en de World Organisation for Animal Health.
Adirek Sripratak, directeur van Charoen Pokphand Foods, ’s lands grootste producent en exporteur, verwacht dat Thailand ’s werelds tweede grootste kippenexporteur kan worden na Brazilië.

Zeven arrestaties maar hoofdverdachten bomaanslagen voortvluchtig
5 april – De politie heeft 7 verdachten aangehouden die zijn betrokken bij de bomaanslagen zaterdag in Yala, Songkhla en Pattani, maar de twee verdachten die de aanslagen planden, zijn nog niet aangehouden. Behalve de door de gouverneur van Songkhla uitgeloofde beloning van 500.000 baht op informatie die tot hun aanhouding kan leiden, heeft de provinciale politie er nog eens 1 miljoen baht bovenop gedaan.

– Hat Yai (Songkhla). Daar ontplofte een bom op de middelste verdieping van een ondergrondse parkeergarage onder het Lee Gardens Plaza hotel met als gevolg 3 doden en honderden gewonden. Agenten en soldaten omsingelden woensdag een huis in het district Rueso, waar drie verdachten zich schuil hielden. Na onderhandelingen van een half uur gaven ze zich over. Twee andere verdachten werden eveneens aangehouden. [Details ontbreken] De politie is nog op zoek naar 20 andere betrokkenen.
– Pattani. Daar ontplofte een bom voor een kruidenierswinkel in tambon Mae Lan. Een agent werd gewond en eigendommen werden beschadigd. De politie hield een verdachte in het huis van zijn vrouw aan. In het huis vond de politie 100 meter kabel, tangen, spijkers en een mobiele telefoon.
– Yala. Daar ontploften drie bommen. Negen personen kwamen om het leven en meer dan 100 personen raakten gewond. Een 22-jarige man is aangehouden. Op dinsdag vonden soldaten, politie en lokale ambtenaren in enkele woningen in tambon Bannang Sareng componenten van geïmproviseerde bommen.

Thailand en Cambodja zijn het eens: Troepen blijven bij Preah Vihear
5 april – Gisteren was het misschien, vandaag is het definitief: Thailand en Cambodja trekken niet hun troepen terug uit de door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag ingestelde gedemilitariseerde zone rond Hindu-tempel Preah Vihear. Dat zijn beide landen overeengekomen op de eerste dag van een 2-daagse vergadering van de Joint Working Group, die is ingesteld om de details van de terugtrekking te regelen.

Beide landen kwamen ook overeen dat de stationering van Indonesische waarnemers in het gebied niet meer nodig is. Ze zouden de troepenterugtrekking monitoren. Voorts is afgesproken dat beide landen samenwerken bij het opruimen van landmijnen.
Het bevel om de troepen terug te trekken is een tussenvonnis in een zaak die door Cambodja is aangespannen. Cambodja is naar het Hof gestapt voor een uitspraak over het eigendom van de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, waar vorig jaar gevechten plaatsvonden. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)

Parlement praat toch over controversieel rapport
5 april – Tegen het advies in van het King Prajadhipok Institute (KPI) en onder protest van oppositiepartij Democraten is het parlement gisteren begonnen aan een debat over het verzoeningsrapport van het KPI.

Het protest van de Democraten mocht niet baten. Democraat Chen Thaugsuban betoogde tevergeefs dat het rapport geen conclusies bevat. ‘It explores approaches to achieving the goal. Reconciliation is hard to achieve. I’d like to ask the House to take it out of the chamber.’
De Democraten lukte het niet het rapport te laten terugsturen naar de Kamercommissie, die er eerder over debatteerde. Voorzitter van die commissie is generaal Sonthi Boonyaratkalin, maar die vond dat het werk van de commissie erop zit. ‘It is up to the House to decide.’
Het meest verstrekkende voorstel van het KPI-rapport zou tot gevolg hebben dat Thaksin, die sinds 2008 in ballingschap leeft, amnestie krijgt en kan terugkeren naar Thailand. In een recente peiling van het National Institute of Development Administration zei 48 procent van de respondenten te geloven dat de politieke situatie verslechtert wanneer Thaksin’s straf wordt kwijtgescholden. 64 procent vindt dat Thaksin moet terugkeren en de strafrechtelijke zaken tegen hem moet aanvechten. (Zie pagina Grondwetwijziging en Amnestie voor Thaksin)

Kort nieuws
– Verschillende fabrieken in de gebieden Om Noi en Om Yai (Samut Sakhon en Ayutthaya) zijn gesloten vanwege de overstromingen van vorig jaar waardoor ze met verlies draaiden. Maar volgens Tula Pachimvej, adviseur van de Om Noi-Om Yai vakbond, zegt dat dit een smoes is. Ze willen het verhoogde minimumdagloon niet betalen en sommige zouden naar andere provincies zijn verhuisd waar het lager is. Tula voorspelt ook meer ontslagen nu de periode is afgelopen waarin de regering door de overstromingen gedupeerde bedrijven 2.000 baht per werknemer betaalde.

Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) betwijfelt of bedrijven de deuren sluiten vanwege de verhoging van het minimumloon. Het aantal ontslagen is niet opvallend hoog, zegt hij. Dat betekent dat de nieuwe loonschaal bedrijven niet te veel benadeelt. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– De gezamenlijke Kamer-Senaatscommissie die de wetsvoorstellen bekijkt voor wijziging van de grondwet, is een voorstander van het regeringsvoorstel. Daarbij wordt een burgerassemblee gevormd van 99 personen: 1 vertegenwoordiger per provincie en 22 experts, te kiezen door het parlement. De Centrale Kiesraad is verantwoordelijk voor de provinciale verkiezingen. Drie voorstellen, die op details verschillen, zijn al in eerste lezing door het parlement behandeld. Op 10 en 11 april volgt de tweede lezing en op 26 april de derde. De assemblee krijgt tot taak de grondwet van 2007, een erfenis van het militair bewind na de coup van 2006, te herzien. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– 1500 novieten en monniken van de Dhammakaya secte maken sinds maandag een zogeheten thudong pelgrimstocht door Bangkok. Zo’n pelgrimage wordt traditioneel door de bossen gehouden en heeft tot doel het Boeddhisme te propageren. Onderweg geven gelovigen voedsel en ze luisteren naar preken. De tocht is begonnen in Wat Dhammakaya in Pathum Thani en eindigt vrijdag in Wat Paknam Phasi Charoen.
De voorzitter van de senaatscommissie religie, kunst en cultuur zegt dat de tocht in strijd is met de Boeddhistische ethische code omdat de tocht door de stad gaat en bijdraagt aan verkeersopstoppingen. Maar de directeur van het kantoor van National Buddhism ziet er geen kwaad in omdat tegenwoordig de meeste mensen in de stad wonen en nog maar weinig mensen in de bossen.
– De autoriteiten hebben besloten elke auto die Hat Yai (Songkhla) inrijdt, te controleren. Dat gebeurt op de vier grote toegangswegen en op 40 toevoerwegen. Voertuigen die op gas rijden, mogen niet meer in een parkeergarage parkeren. Particuliere bewakers krijgen training van de politie hoe ze valse nummerplaten kunnen herkennen. De maatregelen volgen op de bomexplosie van zaterdag in de parkeergarage van het Lee Gardens Plaza hotel, waarbij 3 personen om het leven kwamen en honderden gewond raakten. De bommen lagen in gestolen wagens met een valse nummerplaat.
– De Democratische partij blijft de Belastingdienst achtervolgen voor haar beslissing Thaksin en zijn toenmalige echtgenote geen belastingaanslag van 12 miljard baht op te leggen wegens de verkoop van aandelen in Shin Corp, het telecombedrijf van Thaksin, aan hun twee kinderen. Met de verkoop van die aandelen aan Temasek in Singapore werd vervolgens een forse winst geboekt.
Eerder had de belastingdienst die kinderen voor dat bedrag willen aanslaan, maar het ministerie van Financiën volgde een rechtelijke uitspraak dat de kinderen als gevolmachtigden handelden en geen eigenaar van de aandelen waren. De Democratische partij heeft nu de National Anti-Corruption Commission gevraagd de twee verantwoordelijke politici en een hoge ambtenaar te vervolgen voor plichtsverzuim. (Zie pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)
– Sinds 2008 zijn uit Engeland door studenten en werknemers 31 luxe auto’s naar Thailand meegebracht. In 14 gevallen is een lagere importheffing betaald omdat ze werden aangegeven als tweedehands wagens. Dit is gebleken uit een eerste onderzoek van het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission. De aangegeven waarde van de auto’s lag vier keer  onder hun werkelijke waarde. Mogelijk zijn ook douaneambtenaren betrokken bij de fraude. De PACC heeft de Britse ambassade in Bangkok gevraagd gegevens te verstrekken over teruggekeerde Thaise studenten en werknemers.
– Roodhemdleider Kwanchai Praipana uit Udon Thani verwacht dat 5.000 roodhemden naar Vientiane gaan om daar oud-premier Thaksin te ontmoeten. Eerder noemde roodhemdleider Nisit Sinthuphrai een aantal van 50.000. [Althans volgens de krant, die wel vaker goochelt met aantallen.]
Het ministerie van Volksgezondheid gaat op 15 plaatsen aan de grens medische eenheden stationeren om ‘pelgrims’ te behandelen die onwel worden van de hitte. Thaksin is van 11 tot 13 april in Laos en daarna in Cambodja. Ook aan de grens met Cambodja staan EHBO’ers gereed. De roodhemden laten hun rode shirt thuis; Laos liet al eerder weten geen politieke conflicten op haar grondgebied te dulden. De roodhemden krijgen een Thaksin-masker om op de terugweg te dragen.
– 116 van de 8.456 minibusjes reden zondag en maandag te hard. Dat weet het ministerie van Transport vanwege de installatie van Radio Frequency Identification in de busjes. De meeste overtredingen vonden plaats op de Din Daeng-Don Muang tolweg en de Bangkok-Chon Buri tolweg. De te hard rijdende chauffeurs moeten binnen 15 dagen een boete betalen van 5.000 baht. Wie nog een keer in de fout gaat, verliest zijn rijbewijs en vergunning.
–  Een vrouw, een man en twee jongeren hebben in Samut Prakan kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar wijsgemaakt dat ze jong talent zochten voor een tv-productie. Ze moesten 500 baht betalen voor de casting. Die casting ging wel door, de tv-productie was fantasie. De ouders van de kinderen hebben bij de politie aangifte gedaan.
– Een 50-jarige Brit is maandag op busstation Ekkamai aangehouden met 600 gram cocaïne in zijn bezit. Hij kwam uit Pattaya en wilde de drugs aan buitenlanders in Thong Lor en Nana verkopen.
– Pickup trucks met tonnen water worden op Songkran geweerd uit het ‘city island’ van Ayutthaya. De wagens zorgen voor verkeersopstoppingen, die daar niet welkom zijn vanwege de vele belangrijke tempels.
– Bewoners van het district Nakhon Luang (Ayutthaya) overwegen te evacueren vanwege ernstige rookoverlast van een nabijgelegen brandende afvalstortplaats. De rook veroorzaakt irritatie aan ogen en neus. Wanneer het niet binnen enkele dagen gaat regenen, verkassen 45 gezinnen naar een tempel.
– Nog eens 116 eigenaren van illegale bebouwing in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) kunnen juridische actie verwachten van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Ze hebben in totaal 1.000 rai bezet. Tijdens een inspectie dinsdag stuitte de dienst op nog eens 3 overtreders, van wie één een vakantiepark in aanbouw heeft.
Eerder gelastte de rechtbank 14 eigenaren hun bebouwing te verwijderen. De helft heeft dat zelf gedaan, de overige worden door National Parks gesloopt. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

Shakespeare-film mag niet van censuur
4 april – De film Shakespeare Tong Tai (Shakespeare must die) van de Thaise cineasten Ing K en Manit Sriwanichpoom is door de censuur verboden. De film is gebaseerd op het toneelstuk MacBeth en gaat over een denkbeeldige natie waar een populaire politicus de macht verwerft. Volgens de censuur ondermijnt de film de eenheid van het volk. Het is de tweede keer dat een Thaise film een totaalverbod heeft gekregen.

Manit zegt de censuurcommissie gevraagd te hebben op welk deel van de film haar oordeel is gebaseerd, zodat hij eventueel aan haar bezwaren tegemoet kan komen, maar de commissie kon dat niet zeggen. De cineast gaat tegen de afwijzing in beroep.
De film is de tweede die na de inwerkingtreding van de Film Act van 2009 is haar geheel is verboden. Eerder verbood de commissie Insects in the Backyard vanwege naaktscènes en studenten die zich prostitueerden. In andere films moeten soms alleen maar scènes geschrapt worden om het groene licht van de censuur te krijgen. Shakespeare must die duurt 178 minuten en werd gedeeltelijk gefinancierd door het ministerie van Cultuur (sic!).

Troepen blijven misschien bij Preah Vihear
4 april – De troepen bij Hindu-tempel Preah Vihear worden misschien niet teruggetrokken, wanneer de bilaterale gesprekken tussen Thailand en Cambodja voorspoedig verlopen, zegt minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken). De terugtrekking is vorig jaar juli door het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag bevolen. Ze zou door Indonesische waarnemers gevolgd moeten worden, maar ook die zijn volgens Surapong dan niet nodig.

Vandaag begint in Bangkok een 2-daagse vergadering van de Joint Working Group, die is gevormd om de details van de terugtrekking te bespreken. Het vonnis van het ICJ heeft betrekking op een gebied van 17,3 vierkante kilometer dat door het Hof vastgesteld. De door Thailand en Cambodja geclaimde 4,6 vierkante kilometer maakt daar deel van uit.
Cambodja stapte vorig jaar naar het ICJ met het verzoek een nadere uitspraak te doen over het vonnis van het ICJ uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Maar over het omliggende gebied liet het Hof zich destijds niet uit. Cambodja vroeg het Hof tevens Thailand te gelasten zijn troepen terug te trekken. Het Hof reageerde met een Salomonsoordeel waarbij beide landen werd bevolen hun troepen terug te trekken. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)

Kort nieuws 4 april
– Op het hoofd van de twee opstandelingen, die verantwoordelijk zijn voor de bomexplosies zaterdag in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla), is een beloning van 500.000 baht gezet. Van de daders zijn beelden vastgelegd door een bewakingscamera. Vermoedelijk hebben ze het land al verlaten. De autoriteiten denken dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op de luchthaven van Hat Yai in 2005. De bewaking op belangrijke plaatsen in Hat Yai, zoals de luchthaven, treinstations, busterminals en winkelcentra is verscherpt.

Behalve in Hat Yai ontploften zaterdag ook drie bommen in Yala. In totaal kwamen in beide provincies 14 personen om het leven en bijna 500 personen raakten gewond.
De eigenaar van het getroffen hotel laat zich niet afschrikken door de bomaanslag. ‘We have to continue to live a normal life in Hat Yai, though we will not let our guard down. Security must intensify.’ Het hotel, dat 200 kamers telt, gaat zo spoedig mogelijk weer open.
– Er wordt niet met opstandelingen gepraat, zegt secretaris-generaal Thawee Sodsong van de Southern Border Provinces Administration Centre. Hij geeft toe recent naar Maleisië te zijn gereisd, maar in tegenstelling tot wat de media meldden heeft hij daar niet gesproken met de Barisan Nasional Revolusi. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zei maandag dat de bomaanslagen in Yala en Songkhla wellicht te maken hadden met het feit dat de overheid niet met alle verzetsgroepen praat. Met de aanslagen zou een groep haar kracht willen tonen. Volgens de SG rust de verantwoordelijkheid voor eventuele gesprekken bij de National Security Council en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
– Thailand en Maleisië gaan het grensverkeer strenger controleren, hebben premier Yingluck en haar Maleisische counterpart afgesproken. Naar verluidt zouden daders van bomaanslagen in het zuiden van Thailand zich in Maleisië schuil houden.
Koningin Sirikit heeft giften gedoneerd aan de slachtoffers van de bomaanslagen zaterdag in Yala en Songkhla. Ze werden in ziekenhuizen door een vertegenwoordiger van het Thaise Rode Kruis uitgedeeld.
– Oppositiepartij Democraten en het King Prajadhipok Institute (KPI) doen een beroep op generaal Sonthi Boonyaratkalin, voorzitter van de Kamercommissie nationale verzoening, om het controversiële rapport over verzoening van het KPI, dat hij naar het parlement heeft gestuurd, terug te trekken. Het parlement heeft drie dagen uitgetrokken om de debatteren over het rapport, dat de basis zou kunnen vormen voor amnestie voor en de terugkeer van Thaksin naar Thailand.
Het KPI en de Democraten vinden dat selectief gebruikt wordt gemaakt van het rapport dat slechts de opties voor nationale verzoening op een rijtje zet. Het KPI verzet zich er ook tegen dat zijn voorstellen in stemming worden gebracht. Als dat gebeurt, trekt het KPI het rapport terug. De Democraten willen dat het rapport teruggaat naar de Kamercommissie die er openbare hoorzittingen over zou moeten houden. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Om alle leerlingen van Prathom 1 een tablet PC te kunnen geven, gaat het ministerie van Onderwijs in de eigen begroting op zoek naar aanvullende fondsen. De regering heeft een krediet van 1,6 miljard baht verleend, goed voor 860.000 tablets. Maar het ministerie wil er 1 miljoen kopen, zodat alle 950.000 leerlingen van Prathom en 50.000 leraren een tablet kunnen krijgen. Die 140.000 extra tablets kosten 800 miljoen baht.
Na Songkran tekent Thailand de koopovereenkomst met China. Kort daarna arriveren de eerste 2.000 tablets om getest te worden. Het kantoor van de Basic Education Commission heeft de inhoud van de vijf kernvakken ontwikkeld die op de tablets worden geladen. Het nieuwe schooljaar begint in mei. (Zie pagina Onderwijs)
– Mitra Energy is gestopt met het zoeken naar aardolie en gas in het district Thawi Watthana (Bangkok). Er is niets gevonden. Omwonenden hadden zich tegen de operatie verzet, omdat ze vreesden voor het milieu en hun gezondheid.
– De Food and Drug Administration heeft medicijnfabrikanten gevraagd tijdelijk te stoppen met de productie van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid. Pillen met het bestanddeel PSE zijn uit ziekenhuizen en apotheken gesmokkeld om in Laos en Cambodja te worden verwerkt tot methamphetamine. De FDA heeft om uitstel gevraagd in afwachting van de publicatie in de Royal Gazette van het besluit om medicijnen op basis van PSE te classificeren als een type-2 drug, zoals omschreven in de Psychotropic Substances Act van 1975. Morfine is bijvoorbeeld zo’n drug. De verspreiding van de pillen kan dan beter worden beheersd en gecontroleerd.
– Het voetpad langs de Rama III weg tussen soi 21 en 23 is ingezakt als gevolg van een lek in een waterleiding. Er viel een gat van 3 meter diep, 22 meter lang en 5 meter breed.
– Een agent van de grenspolitie in Yala heeft zich in een bus van het leven beroofd. Hij was in Hat Yai ingestapt en schoot zich bij aankomst in Muang (Chumpong) in zijn hoofd, wat tot paniek bij de passagiers leidde. De politie denkt dat hij aan stress leed. Ze vond een brief met de klacht dat zijn commandant had geweigerd hem uit de onrustige provincie over te plaatsen.
– In Pattani werd een politieagent op een pier onder vuur genomen door twee mannen die net deden of ze aan het vissen waren. De agent raakte ernstig gewond.
– De chauffeur van een pickup truck en zijn vrouw zijn om het leven gekomen toen de wagen op de Phetkasem Road in Prachuap Khiri Khan tegen de achterkant van een geparkeerde truck botste. Een inzittende van de pickup raakte gewond. De lading, een grote hoeveelheid koffiebonen, kwam op de weg terecht waardoor die erg glad werd. De chauffeur verloor vermoedelijk de macht over het stuur.
– Een 22-jarige man is gisteren op de Mae Fa Luang luchthaven in Chiang Rai aangehouden. Hij probeerde 30.000 methamphetamine pillen naar Bangkok te smokkelen, maar de pillen werden ontdekt bij de X-ray controle.
– De Burapha Withi expressway naar het oosten (Bangkok-Chon Buri) is van 12 tot 16 april gratis om de doorstroming van het Songkran-verkeer te bevorderen. De Transport Co verhoogt het aantal dagelijkse busritten in die richting van 3.500 naar 5.000.
– Op 9 april worden bezoekers van de koninklijke crematie op Sanam Luang van 5 tot 21 uur gratis overgezet vanaf de pieren Wang Lang, Ta Chang en Wat Mahathat.

Kort nieuws 3 april
– Meer dan de helft van de hotelboekingen voor Songkran in Hat Yai (Songkhla) zijn geannuleerd als gevolg van de bomexplosies op zaterdag. In geld uitgedrukt bedraagt de schade voor het toerisme en het lokale bedrijfsleven 200 miljoen baht. Gerekend was op een omzet van 500 miljoen baht.

Somchart Pimthanapoonporn, hoofd van de Songkhla Tourism Business Council en de Hat Yai-Songkhla Hoteliers Association, denkt dat het 3 tot 6 maanden kan duren voordat het toerisme zich hersteld heeft.
Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, maakt zich zorgen dat niet alleen de twee desbetreffende provincies worden getroffen, maar ook andere zuidelijke provincies zoals Phuket, Phangnga en Krabi de gevolgen zullen ondervinden.
– Het gebrek aan coördinatie tussen de betrokken overheidsdiensten zal ertoe leiden dat de maatregelen om overstromingen te voorkomen, mislukken. Deze vrees uitten de directies van de Siam Cement Group (SCG) en Charoen Pokphand (CP) op een seminar gisteren van de Federation of Thai Industries. Een zwak punt volgens hen is de top-down werkwijze van het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development, terwijl lokale overheidsdiensten bottom-up werken.
Apichai Intakaew van SCG pleitte ervoor dat de particuliere en overheidssectoren de besteding van de overheidsgelden nauwkeurig in de gaten houden, zodat de geplande projecten tijdig en volgens plan worden uitgevoerd.
– Vice-minister Wirun Techapaiboon (Financiën) pleit ervoor om bij sommige projecten op het gebied van watermanagement aanbestedingen achterwege te laten, zodat ze sneller kunnen worden uitgevoerd. Tot nu toe is 39,6 miljard baht van het budget van 120 miljard baht uitgekeerd. Het geld wordt op de korte termijn besteed aan baggerwerkzaamheden en op de lange termijn aan het graven van nieuwe waterwegen, de aanleg van dijken en compensatiebetalingen aan boeren wier land onder water wordt gezet.
– Legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha denkt dat de bomexplosies van zaterdag te maken hebben met het feit dat niet met alle groepen opstandelingen wordt gepraat. ‘Iedere verzetsgroep wil laten zien waartoe ze in staat is om andere groepen te bewegen zich bij hen aan te sluiten’, aldus Prayuth. Hij reageert op berichten dat de secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre een team naar Maleisië had gestuurd om van bepaalde leiders te horen wat ze nu precies willen.
Volgens Prayuth bedraagt het aantal opstandelingen vier- à vijfduizend tegen tienduizend eerder. Het aantal leiders schat hij op 300. De meesten behoren tot de BRN Coordinate, die met het toegenomen geweld probeert de aandacht van het buitenland te trekken.
– Chaikasem Nitisiri liep in 2008 een benoeming als bestuurslid van de Bank of Thailand mis, omdat hij geen financiële achtergrond had. En nu is de voormalige procureur-generaal benoemd tot voorzitter van de Securities and Exchange Commission. Er is nog een vlekje op zijn blazoen. Als lid van de raad van bestuur van Airports of Thailand zou hij in 2008 betrokken zijn geweest bij onregelmatigheden bij de aanschaf van de CTX bom detectors op Suvarnabhumi.
– Thaise en Cambodjaanse delegaties houden vandaag een informeel gesprek over troepenterugtrekking uit het gebied rond Hindu-tempel Preah Vihear. Morgen komt voor het eerst de Joint Working Group bijeen, die is ingesteld om de details van de troepenterugtrekking te regelen. In juni vorig jaar stelde het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een gedemilitariseerde zone in en beval beide landen hun troepen uit het gebied terug te trekken.
Volgens een bron gaat Thailand voorstellen de terugtrekking uit te stellen totdat het Hof in Den Haag een uitspraak doet over het eigendom van de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Een 53-jarige Amerikaanse toerist is zondagavond van de 24e verdieping van een flatgebouw in Pattaya gevallen en overleden. De politie heeft op zijn lichaam een notitie over suïcide en een mobiele telefoon gevonden. Onderzocht wordt of er werkelijk sprake van suïcide was.
– Achtentwintig Cambodjanen, waaronder kinderen, zijn gisteren in de provincie Sa Kaeo gearresteerd omdat ze het land illegaal waren binnengekomen. De politie vermoedt dat de volwassenen de vijf jongens en acht meisjes naar Bangkok en Pattaya wilden smokkelen om daar te bedelen.
– De waterafvoer uit het Bhumibol stuwmeer is vanwege de te verwachten droogte in juni en juli gisteren teruggebracht van 60 miljoen kubieke meter per dag naar 22 miljoen. Op dit moment is 57,45 procent van het stuwmeer gevuld met water. Vorig jaar bevatte het stuwmeer aan het begin van het regenseizoen te veel water, wat de ernst van de overstromingen heeft verergerd. Eerder wilde de overheid dat meer water zou worden geloosd, zodat de stuwmeren op 1 mei op 45 procent zouden uitkomen.
– 136 particuliere en overheidsorganisaties hebben gisteren de campagne ‘Safe Songkran, Alcohol Free’ gelanceerd met als doel het aantal verkeersongelukken drastisch terug te dringen. Ze willen 70 alcoholvrije zones in 50 provincies instellen. Khao San Road in Bangkok heeft zich nog niet bij de campagne aangesloten.
– Uncle SMS oftewel Ampon Tangnoppakul heeft gratie aan de koning gevraagd. De 61-jarige man werd in augustus 2010 gearresteerd omdat hij vier sms-jes verstuurd zou hebben, die beschouwd worden als majesteitsschennis. In november vorig jaar werd hij tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Borgtocht is tot nu geweigerd.
Eveneens voor gratie gaat roodhemd activist Tantawut Thaweewarodomkul, die 13 jaar heeft gekregen. Hij werd wegens een door hem geposte video veroordeeld. (Zie pagina Majesteitsschennis)

Bezoek van Thaksin aan Laos en Cambodja is lakmoesproef
Op 11 en 12 april is oud-premier Thaksin in Laos. Wanneer hij aan de oever van de Mekong staat, kan hij Thailand zien. Maar hij zal geen voet in zijn geboorteland zetten. Nog niet. De vraag is dan ook niet of hij terugkeert, maar wanneer, schrijft Saridet Marukatat in Bangkok Post (2 april 2012).

Thaksin’s zuster Yingluck leidt het kabinet, Pheu Thai domineert het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, maar waar Thaksin geen invloed op heeft, is het leger. In 2006 stelde generaal Sonthi Boonyaratkalin hem kort voor de septembercoup gerust dat er geen coup op handen was. Die coup kwam er toch.
De huidige legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha heeft meer dan eens een coupvrije toekomst gegarandeerd. Thaksin en zijn zusters regering zullen hem nooit geloven.
De enige manier om het leger in de barakken te houden, is de generaals te overtuigen van de grote loyaliteit van de bevolking aan Thaksin. Daarom is het bezoek van Thaksin aan Laos en aansluitend aan Cambodja een lakmoesproef. Thaksin heeft de roodhemden uitgenodigd naar hem toe te komen. Wanneer het er tienduizenden zijn, zoals roodhemdleiders hebben beweerd, zullen de generaals zich nog wel tweemaal achter de oren krabben alvorens tanks de straten van Bangkok op te sturen.

Kort nieuws 2 april
– Goed nieuws voor toeristen die in Thailand liever niet hun creditcard gebruiken. Krung Thai Bank heeft in samenwerking met de Tourism Authority of Thailand een chipkaart gelanceerd waarop tot 30.000 baht geladen kan worden. De kaart kost 100 baht, inclusief een ongevallen- en levensverzekering, en geeft recht op kortingen in enkele winkelcentra en attractieparken. Kasopnamen via een ATM zijn gratis in tegenstelling tot opnamen met een bankpas of creditcard.

– De politie verwacht nog meer bomaanvallen in Hat Yai, nadat opstandelingen zaterdag in Yala en Hat Yai hard hebben toegeslagen met 14 doden en honderden gewonden als gevolg. De bommen daar waren geplaatst in gestolen auto’s. De politie denkt dat de auto’s die de opstandelingen gebruikten om te vluchten (waarvan beelden zijn) ook gebruikt zullen worden voor bomaanslagen.
Commandant Udomchai Thamsarot van het Vierde Legerkorps zegt dat de autoriteiten de groep die verantwoordelijk was voor de bomaanslagen, geïdentificeerd heeft. Arrestaties zijn snel te verwachten.
– Op de tablet PC’s die leerlingen van Prathom 1 volgend schooljaar krijgen, kan maximaal 4GB worden geladen; bij 5GB aan applicaties of content werken ze niet efficiënt. Op de tablets worden e-books in vijf kernvakken geladen en 336 andere leermiddelen. Die nemen 4GB in beslag. Een tablet PC voor elke leerling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. (Zie pagina Onderwijs)
– Permanent secretaris Sihasak Phuangketkaew van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Phnom Penh met zijn Cambodjaanse counterpart gesproken over het ruilen van gevangenen. Het was de eerste keer dat daarover gepraat is, sinds Cambodja die mogelijkheid vorig jaar opperde tijdens een bezoek van Thailands minister van Buitenlandse Zaken.
Van de ruil zouden geelhemdleider Veera Somkwamkid en zijn secretaresse kunnen profiteren, die in december 2010 gevangen werden genomen. Ze kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage.
Sihasak heeft met zijn collega ook gesproken over de smokkel van hout. Meer dan 400 Cambodjanen zijn op Thais grondgebied aangehouden wegens illegale houtkap. In zes gevallen gebruikten ze wapens om de Thaise autoriteiten aan te vallen. [Het bericht vermeldt niet over welke periode.] (Zie pagina Illegale houtkap)
– De Chulalongkorn universiteit ontkent dat het van plan is de bioscopen Lido en Scala aan Siam Square af te breken om er meer lucratieve ondernemingen neer te zetten. Dat gerucht circuleert omdat het huurcontract met Lido volgend jaar afloopt en de universiteit van plan is het gebied waar het Siam Theatre stond, te gaan ontwikkelen. Dat theater, eveneens aan Siam Square, brandde in mei 2010 af op het toppunt van de roodhemdrellen.
De Scala is volgens kenners cultureel en architectonisch van belang; het gebouw heeft een unieke Thaise esthetiek met tropische art deco en jaren zestig elementen.
– Sinds zondag bedraagt het minimumdagloon in Bangkok en zes provincies 300 baht. In de andere provincies ging het met 40 procent omhoog; in Ayutthaya bijvoorbeeld van 190 naar 265 baht.
Manus Kosol, voorzitter van het National Congress of Thai Labour, is bang dat sommige werkgevers zullen proberen de 40 procent te omzeilen door alle toelagen en andere voordelen in het nieuwe salaris onder te brengen.
Sommart Khunset, secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries, zegt dat vooral het midden- en kleinbedrijf last zal hebben van de loonsverhoging. Sommige arbeidsintensieve fabrieken hebben volgens hem al de deuren gesloten. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Saha Pathanapibul Plc, ’s lands grootste producent van consumptiegoederen, heeft besloten haar productie naar Myanmar te verplaatsen omdat daar het minimumdagloon omgerekend 100 baht bedraagt. Het bedrijf reageert op de verhoging van het minimumdagloon per 1 april naar 300 baht. De groep biedt werk aan 100.000 werknemers, van wie de meesten het minimumloon verdienen.
Enkele kledingfabrieken zijn al naar het buitenland verhuisd en de overige zullen volgen, voorspelt Vallop Vitanakorn, voorzitter van de HiTech Apparel groep. Verder denkt hij dat de elektronica-industrie zal stoppen met investeringen in Thailand. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Premier Yingluck zegt geen bemoeienis te hebben gehad met de weigering van een accreditatie aan Channel-7 verslaggeefster Somjit Nawakruasunthorn en haar ploeg voor de verslaggeving van de Asean-top morgen en overmorgen in Phnom Penh. Somjit zegt dat ze met opzet wordt geweerd omdat ze bekend staat om haar lastige vragen. Volgens de Thaise rijksvoorlichtingsdienst zou Cambodja het aantal media willen beperken. De directeur heeft beloofd de zaak te ‘bekijken’.
– 38,3 procent van de respondenten in een peiling van Abac ziet geen heil in een verzoeningsgesprek van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, en oud-premier Thaksin. Zo’n gesprek is gesuggereerd door adviseur Sanan Kachornprasart van coalitiepartij Chartthaipattana. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup van 2006 te hebbben geregisseerd.
– Het ministerie van Handel verwacht dat de export dit jaar met 15 procent stijgt oftewel 8 biljoen baht. Alhoewel de export in het eerste kwartaal slechts langzaam groeide vanwege de overstromingen van vorig jaar, zal die het tweede kwartaal aantrekken en in de tweede helft van dit jaar op topsnelheid zitten.
– Monorail of heavy rail? Dat is de vraag bij de geplande Pink Line tussen Pak Kret en Min Buri. Oorspronkelijk werd uitgegaan van een monorail, die minder passagiers kan vervoeren dan een heavy rail, omdat de lijn alleen maar een verbinding met twee andere lijnen vormt. Maar de vorige minister van Transport gaf de voorkeur aan heavy rail. De huidige minister is daar echter niet van overtuigd en heeft een nadere studie bevolen.
– De Royal Thai Navy heeft met succes twee anti-duikbootmijnen getest: de M19 en M11. De mijnen die 50 kilo TNT bevatten, werden op een diepte van 20 meter in zee gelegd, waarna er een romp die een schip moest voorstellen, overheen voer. Het was ‘boem’ en einde schip.

Wat beweegt coupleider Sonthi?
Merkwaardige man is generaal Sonthi Boonyaratkalin. In 2006 leidde hij de militaire coup, die een eind maakte aan ruim 5 jaar onafgebroken bewind van Thaksin. Nu is hij voorzitter van een Kamercommissie die een rapport heeft omarmd dat de basis kan vormen voor amnestie voor Thaksin, waardoor de nog immer populaire oud-premier met opgeheven hoofd kan terugkeren en zijn inbeslaggenomen vermogen kan terugeisen.

De commissie die Sonthi leidt, houdt zich bezig met het vraagstuk van verzoening. In opdracht van de commissie heeft het King Prajadhipok Institute een studie verricht naar verzoening en verschillende opties op een rijtje gezet. Het KPI meent echter dat de tijd nog niet rijp om die voorstellen in stemming te brengen. Verzoening dwing je niet af met een meerderheidsstem; er zal eerst een klimaat moeten worden geschapen dat verzoening stimuleert, stelt het KPI.
Maar Sonthi en zijn door Pheu Thai gedomineerde commissie hebben zich van dat voorbehoud niets aangetrokken. Zij stemden voor de meest controversiële optie van het KPI, alhoewel die stemming is geschrapt toen het KPI dreigde het rapport terug te trekken. Maar nu lijkt de geschiedenis zich in het parlement te herhalen. Sonthi heeft het rapport schielijk naar het parlement gestuurd en Pheu Thai wil het op 3 en 4 april behandelen en ongetwijfeld in stemming brengen.
De door de commissie omarmde meest controversiële optie van het KPI betreft amnestie voor de leiders en supporters van alle politieke bewegingen, politici, regeringsfunctionarissen en leden van de veiligheidstroepen die sinds 2005 betrokken waren bij politiek geweld met uitzondering van degenen die zich aan majesteitsschennis hebben schuldig gemaakt.
Deze optie pleit ook voor nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, dat na de coup de macht over het land overnam. Als gevolg daarvan zou de gevangenisstraf van 2 jaar, die Thaksin in 2008 kreeg wegens zijn hulp bij de aankoop van overheidsland onder de marktwaarde door zijn toenmalige echtgenote, vervallen.
Als dat gebeurt, heb je de poppen aan het dansen, luidt vrij vertaald de conclusie van Veera Prateepchaikul in Bangkok Post (2 april 2012). ‘I only hope they [regeringspartij Pheu Thai] have second thoughts and allow us a peaceful and fun-filled Songkran festival, unlike the bloody Songkran a few years back which was marred by red-shirts protests.’
Het KPI is niet van plan het rapport te laten misbruiken door politici. Vandaag vergadert het KPI-bestuur of het rapport wordt teruggetrokken.
Inmiddels blijft natuurlijk wel de vraag wat Sonthi beweegt. Is hij werkelijk zo begaan met nationale verzoening of probeert hij zijn hachie te redden en bij Thaksin een wit voetje te halen?

Pas 10 procent baggerwerk is klaar
1 april – Slechts 10 procent van de rivieren en kanalen in gebieden die het risico lopen te overstromen, zijn tot nu toe uitgebaggerd. Maar het Water Resources Department is vol vertrouwen dat het werk klaar is wanneer het regenseizoen begint.

In totaal moeten 1.587 waterwegen gebaggerd worden in het Noorden, Noordoosten en de centrale regio. Daarvan zijn 155 nu op de gewenste diepte en vrijgemaakt van waterplanten. Het baggeren gebeurt met graafmachines vanaf de kant of pontons.
Hanarong Yaowoloes, voorzitter van het Thai Water Partnership, heeft weinig vertrouwen in het baggerproject. Hij betwijfelt of het geld verstandig wordt besteed. ‘Voor zover ik weet gaat het om 287 projecten die elk meer dan 10 miljoen baht kosten, terwijl 1.000 projecten kleintjes zijn. Ik zie het verband niet tussen deze projecten en de preventieplannen voor overstromingen. Maar nog erger is dat het ecologisch systeem ernstig verstoord wordt door het baggerwerk.’

Zuid-Thailand: Veertien doden bij bomexplosies
1 april – Het zuiden van Thailand is gisteren opgeschrikt door de ernstigste bomexplosies sinds augustus 2008. Bij drie explosies in Yala en een explosie en brand in Songkhla kwamen 14 personen om het leven en raakten bijna 500 personen gewond.

In de zakenwijk van het district Muang (Yala) ontploften kort voor 12 uur 2 bommen van 60 tot 70 kilo, die verstopt waren in een pickup truck. Kort daarna ontplofte een derde bom op zo’n 20 meter afstand, die eveneens in een pickup truck was geplaatst. Winkelpanden, auto’s en motorfietsen vlogen in brand. Negen personen kwamen om het leven en meer dan 100 personen raakten gewond.
Amper een uur later ontplofte een bom in de parkeergarage van het Lee Gardens Plaza hotel en winkelcomplex in Songkhla, waardoor brand uitbrak. De reddingsoperatie werd gehinderd door het ontbreken van adequaat materieel. Een brandweerwagen met een hydraulische kooi kwam niet hoger dan de derde verdieping van het gebouw. Vijf personen kwamen om het leven en meer dan 350 raakten gewond. De meesten hadden last van de ingeademde rook of ze werden verwond door gebroken glas.
Volgens een bron bij het Southern Border Provinces Administrative Centre is het toegenomen geweld een protestsignaal van de opstandelingen tegen onderhandelingen met de autoriteiten.

DSI: Ex-minister betrokken bij pillensmokkel
1 april – Een voormalige minister van Volksgezondheid en topambtenaren van het ministerie zijn volgens het Department of Special Investigation (DSI) vermoedelijk betrokken bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen uit ziekenhuizen naar Laos en Birma, waar ze verwerkt worden tot methamphetamine.

Naar schatting zijn 48,3 miljoen pillen uit overheidsziekenhuizen en apotheken in tal van provincies verdwenen. [Sinds wanneer vermeldt het bericht niet. In een eerder bericht werd dit aantal genoemd als inbeslaggenomen pillen in de afgelopen 5 jaar.] DSI-hoofd Tarit Pengdith denkt dat ziekenhuisapothekers zulke grote hoeveelheden medicijnen niet kunnen smokkelen zonder het ‘groene licht’ van topfunctionarissen.
Volgens Tarit komt 17 procent van de pillen uit ziekenhuizen; de overige pillen komen het land binnen via import zones, waaronder Suvarnabhumi, of ze worden gesmokkeld. De pillen worden uit de verpakking gehaald zodat ze gemakkelijker gesmokkeld kunnen worden. In San Kamphaeng (Chiang Mai) krijgen mensen die de verpakkingen verwijderen 50 satang per pil. Daarna gaan de pillen naar Laos en Birma. Eén pil met (pseudo)ephedrine is goed voor 3 methamphetamine pillen.
Prapon Angtrakul, directeur van de drugsafdeling van de Food and Drug Administration, zegt dat de voorraad pillen met het bestanddeel (pseudo)ephedrine het komende jaar wordt afgebouwd. Ze worden vervangen door pillen met phenylephrine. Die stof kan ook gebruikt worden bij de productie van drugs maar is minder populair vanwege het risico op een ontploffing tijdens het productieproces.

Kort nieuws
– Het kookboek Cooking with Poo van Saiyuud Diwong, bijgenaamd poo (krab), heeft zes andere merkwaardige boektitels achter zich gelaten in de jaarlijkse wedstrijd op de Bookseller’s website. Het 114 pagina’s tellende boek sleepte de Diagram Prize in de wacht met de titel die bij engelstaligen op zijn minst tot verbazing zal leiden.
Poo heeft een kookschool voor de lokale bevolking en toeristen in de achterbuurten van Khlong Toey (Bangkok) als onderdeel van de liefdadigheidsorganisatie Urban Neighbours of Hope. Van het boek zijn 6.000 exemplaren verkocht; Poo’s kookcursussen zijn volgeboekt. Poo biedt werk aan 20 achterbuurtbewoners.
– Honda heeft gisteren in het bijzijn van premier Yingluck officieel de productie hervat in haar fabriek in Ayutthaya. Sinds 8 oktober stond de lopende band stil. Het bedrijf heeft beloofd in Thailand te blijven, omdat het land een belangrijke productiebasis is voor de uitbreiding van de productie in de komende 5 jaar van 500.000 naar 1 miljoen voertuigen. Wel zoekt Honda naar meer toeleveranciers. Aan Honda’s liefde voor Thailand werd getwijfeld, omdat het bedrijf in Indonesië een nieuwe fabriek gaat bouwen voor US$337 miljoen. Maar volgens Honda heeft dit project niets te maken met Thailand.
– Verslaggeefster Somjit Nawakruasunthorn van Channel 7 krijgt geen accreditatie om premier Yingluck te vergezellen naar de Asean topconferentie op 3 en 4 april. Volgens Yingluck’s woordvoerder wil Cambodja het aantal persvertegenwoordigers beperken. Maar Somjit weet zeker dat ze met opzet wordt geweerd. Aanleiding zou dit keer een interview met Yingluck zijn, waar de premier uit wegliep. Het interview werd overigens nooit uitgezonden. Somjit was eerder in het nieuws omdat ze per email door een roodhemdleider is bedreigd vanwege lastige vragen van de verslaggeefster, waar de premier niet van gediend was.
– 634 afgestudeerde artsen zijn door het ministerie van Volksgezondheid naar ziekenhuizen op het platteland gestuurd. Vandaag is hun eerste werkdag. Als student kregen ze een speciale beurs met als voorwaarde tewerkstelling op het platteland. Tot nu toe zijn 3.219 artsen naar het platteland gestuurd.
– De Italiaanse mafiabaas Vito Roberto Palazzolo (64) is vrijdag op Suvarnabhumi gearresteerd. Hij wordt beschouwd als een grote jongen van de Cosa Nostra in Sicilië met als taak het witwassen van geld. In Italië is hij tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Palazzolo woonde onder een andere naam in Zuid-Afrika, dat hem weigerde uit te leveren.
– Volgens een Pheu Thai-parlementslid gaat oud-premier Thaksin tijdens zijn bezoek aan Cambodja bij premier Hun Sen een goed woordje doen voor geelhemdleider Veera Somkwamkid en zijn secretaresse, die sinds december 2010 in Phnom Penh gevangen zitten wegens spionage.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties