Thais nieuws januari 2011

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation. Ze staan in chronologische volgorde.
Voor oudere berichten: klik hier.
Voor nieuws over Preah Vihear klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte.

Kort nieuws 2 januari
Bezetting Met uitzondering van één zijn alle 89 geelhemden, die in augustus 2008 het tv-station NBT vier dagen bezetten, veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van negen maanden tot tweeënhalf jaar. Bij de bezetting richtten ze voor 600.000 baht schade aan. De bezetting maakte deel uit van een protest tegen de toenmalige regering Samak Sundaravej.
Cambodja (1) Geelhemden en leden van het Thailand Patriot Network gaan op 4 januari in de provincie Sa Kaew protesteren tegen de arrestatie van zeven Thais door Cambodjaanse soldaten. Op vrijdag demonstreerden ze al voor de Cambodjaanse ambassade, waarbij ze een lijkkist met de foto van de Cambodjaanse premier verbrandden, en op zaterdag voor het Government House. Ook op zaterdag leverde het Thailand Patriot Network een brief aan VN-secretaris Ban Ki-moon af bij het kantoor van VN in Bangkok, waarin ze vragen de rechten van de Thais te respecteren. De Thais zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden, maar zelf ontkennen ze dat.
Cambodja (2) Parlementslid Panich Vikisreth (Democraten), een van de zeven Thais die gevangen worden gehouden in Cambodja, had beter moeten weten om het grensgebied met Cambodja te bezoeken. Dit zegt Prompong Nopparit, woordvoerder van oppositiepartij Puea Thai. Het was volgens hem niet normaal dat de zeven Thais het gebied bezochten zonder de Cambodjaanse autoriteiten daarvan op de hoogte te brengen. Prompong betitelde het gedrag van Panich als ‘lacking maturity’.
Cambodja (3) Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) is donderdag naar Phnom Penh gevlogen om te onderhandelen over de vrijlating van de zeven gevangen Thais. Banharn Silpa-archa, hoofd adviseur van de Chart Thai Pattana Party, vindt dat vice-minister-president Suthep Thaugsuban direct naar Camboja moet afreizen om te overleggen met premier Hun Sen.

Verkeersongelukken eisen 234 levens
2 januari – Gedurende de eerste vier dagen van de zogeheten Seven Dangerous Days (20 december-4 januari) zijn 234 personen om het leven gekomen en 2.656 personen gewond geraakt bij 2.743 verkeersongelukken. Alcoholmisbruik en te snel rijden waren de belangrijkste oorzaken.

Abhisit presenteert Thailand Reform Plan
2 januari – Premier Abhisit heeft gisteren het lang verwachte Thailand Reform Plan gepresenteerd. Het plan heeft tot doel het land te verlossen van corruptie en behoorlijk bestuur te creëren. Politieke analisten verwelkomen het plan, maar waarschuwen dat het wellicht te ambitieus is, indien overheidsfunctionarissen niet meewerken.
Het plan bestrijkt vier ontwikkelingsgebieden: intensivering van economische billijkheid, vergroting van sociaal welzijn, bevordering van toegang tot het onderwijs en verbetering van het rechtssysteem. Het uiteindelijk doel is de Thaise kwaliteit van het leven te verbeteren.
Concreet noemde Abhisit onder andere het bevorderen van borstvoeding, het openen van voorschoolse faciliteiten in alle dorpen, het tegengaan van drop-outs, prioriteit voor gehandicapte kinderen, lage-renteleningen, goedkope ziektekostenverzekering voor motortaxibestuurders en taxichauffeurs.
Voormalig senator voor Bangkok, Wallop Tangkhananura, zegt dat de premier druk moet uitoefenen op de autoriteiten om het plan serieus te nemen. ‘Officials who refuse to carry out the measures should be disciplined.’
Montree Sinthavichai, secretaris-generaal van de Children Protection Foundation, zegt dat het plan niet beschouwd moet worden als een cadeau aan de Thaise bevolking. ‘The government is merely doing its job. On top of all else, the government must make society more equitable. If there is equitability, we’re certain all social problems can be solved soon.’

Parlement mogelijk over zes maanden ontbonden
2 december – Het House of Representatives wordt vermoedelijk in mei of juni ontbonden, zes maanden voordat de zittingsduur afloopt. Dit zegt vice-minister-president Suthep Thaugsuban. De ontbinding volgt op de wijzigingen van de grondwet, waarover het parlement in februari een beslissing neemt. In eerste lezing hebben die wijzigingen al het groene licht gekregen.
‘We could not immediately dissolve the House after the amended charter is approved as some organic laws are also needed to be changed. Thus a House dissolution is likely to take place either in May or June, depending on decision of the prime minister’, aldus Suthep.
Suthep verwacht dat dit jaar politiek gezien rustig is omdat alle partijen zich voorbereiden op de komende algemene verkiezingen. Hij is persoonlijk een voorstander van ontbinding van het parlement, nadat de begroting voor het fiscale jaar 2012 is goedgekeurd.

Premier: Regering gaat agrarische sector hervormen
2 januari – In zijn wekelijkse tv-praatje heeft premier Abhisit gezegd dat de regering de agrarische sector snel gaat hervormen en wel op twee fronten: door de aanleg van irrigatiesystemen en het instellen van een speciale economische zone voor de sector. Thans wordt slechts 38 procent van de rijstvelden geïrrigeerd; de rest is afhankelijk van de regen. Het aanleggen van irrigatiesystemen zal de productiviteit van het boerenland aanzienlijk verbeteren en de speciale economische zone voor de agrarische sector zal de grondslag leggen voor een verbetering van het boerenbestaan, aldus de premier.

Na 5 dagen 281 doden in verkeer
3 januari – Na de eerste vijf dagen van de Seven Dangerous Days staat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nu op 281 en het aantal gewonden op 3.091. Belangrijkste oorzaken waren rijden onder invloed en te snel rijden. Het hoogst aantal doden is gevallen in de provincie Lop Buri (12), gevolgd door Prachuap Khiri Khan (10).

Kort nieuws 4 januari
Feestgangers
Een dorpshoofd en een voormalige onderwijzer zijn zondagavond in Ayutthaya door een 27-jarige man doodgeschoten. Twee andere personen raakten gewond. De slachtoffers waren naar de man en zijn vrienden gegaan om te vragen of ze wat minder herrie konden maken en wilden stoppen met het afschieten van voetzoekers. Daarop raakten de mannen in gevecht met fatale gevolgen.
Gewond Een 6-jarig meisje is op Nieuwjaarsdag in Yala ernstig gewond geraakt door een verdwaalde kogel. Het meisje lag op dat moment met haar ouders te slapen. Op dezelfde dag is in Ratchaburi een 8-jarig meisje in haar huis door een verdwaalde kogel geraakt.
Minibus Opnieuw heeft een ongeluk plaatsgevonden met een minibusje. Op de expressway naar Bang Na raakte een Honda in botsing met een busje dat daardoor tegen de wegafscheiding botste en kantelde. De veertien inzittenden raakten licht gewond.
Inflatie De inflatie bedroeg vorig jaar 3,3 procent, een percentage dat overeenkomt met de voorspelling van 3 tot 3,5 procent door het ministerie van Handel. In december steeg de inflatie met 3 procent op jaarbasis, 0,16 procent hoger dan in november. Voor 2011 wordt een inflatie verwacht van tussen de 3,2 en 3,7 procent.

Ze waren wél in Cambodja
4 januari – De zeven Thais die woensdag door Cambodjaanse soldaten zijn gearresteerd en in Phnom Penh op berechting wachten, bevonden zich wel degelijk op Cambodjaans grondgebied. Een videoclip, geupload op YouTube, toont een van hen, parlementslid Panich Vikitsreth, telefonisch in gesprek met zijn secretaris waarin hij vraagt de premier via diens secretaris te informeren dat hij en de anderen de grens hebben overgestoken. Het telefoongesprek vond plaats nog voordat de groep werd gearrresteerd.
Panich en de zes anderen waren naar de grens gegaan nadat een dorpeling had gezegd dat het desbetreffende terrein waarop de Thais zijn aangehouden, Thais grondgebied was. Ze moeten waarschijnlijk vandaag voor de rechter verschijnen.
Panich was vice-minister van Buitenlandse Zaken voordat hij vorig jaar aftrad om deel te nemen aan tussentijdse verkiezingen. Hij werd herkozen als parlementslid. Hij is nu lid van de Kamercommissie die de notulen bestudeert van de drie vergaderingen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission. Die notulen wachten nog steeds op parlementaire goedkeuring.
Het leger probeert intussen een rally bij de grens te voorkomen van het Thai Patriots Network, een extreme afsplitsing van de geelhemden die bij de meeste geelhemden op weinig sympathie kan rekenen. Een rally bij de grens zou de kwetsbare maar verbeterende relatie tussen Thailand en Cambodja kunnen schaden. Het leger adviseert het TPN om vertegenwoordigers te sturen naar het provinciehuis van Sa Kaeo in plaats van met een grote groep bij – en misschien wel over – de grens te demonstreren.
Circa 500 dorpelingen verzamelden zich gisteren voor het districtskantoor van Khok Sung om te protesteren tegen de geplande rally. Ze zeggen dat ze al genoeg geleden hebben door het recente incident, dat ertoe heeft geleid dat de grensovergang is gesloten en Cambodjaanse arbeiders niet meer zoals gebruikelijk kunnen komen werken.

Drie jaar wordt het verkeer ‘een hel’ in Bangkok
4 januari – De forenzen in Bangkok kunnen de komende drie jaar reistijden van vier tot zes uur verwachten als gevolg van de aanleg van zeven spoorlijnen. Twee werken zijn al begonnen, de overige vijf beginnen later dit jaar. In 2015 zal Bangkok beschikken over 236 kilometer aan spoorlijnen en de meeste spoorwegovergangen zijn dan vervangen door fly-overs.
‘Bangkok in 2015 will be a better place to live. It will be totally different from what it is today’, zegt Soithip Trisuddhi, directeur Transport and Traffic Policy and Planning van het ministerie van Transport. ‘People will have electric trains as their choice of travel, and the trains will cover much wider areas. But prior to that point, people in the capital may have to suffer severe hardship, so I apologise for that beforehand.’

Voorstel mediawet naar kabinet
4 januari – Het kabinet ontvangt vandaag het voorstel voor de Rights, Liberty and Media Professional Standards Bill. Het wetsontwerp is opgesteld door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van mediaorganisaties. Doel is de persvrijheid te waarborgen. Tevens wordt een orgaan in het leven geroepen dat de vrijheid van mediawerkers moet beschermen.
Minister Ong-art Klampaibul, verbonden aan het kantoor van de premier, zegt dat de wet mediaverslaggeving in het belang van het publiek wil bevorderen en van de mediawerkers verwacht dat ze nauwkeurig te werk gaan en respect hebben voor de mensenrechten. Ze moeten ook rekening houden met de gevolgen die hun verhalen hebben voor mensen die in het nieuws zijn en ze moeten niet verwikkeld raken in belangenconflicten.

Na 6 dagen 325 doden in verkeer
4 januari – Na de eerste zes dagen van de Seven Dangerous Days bedraagt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers 325 en het aantal gewonden 3.453 bij 3.227 ongelukken. Belangrijkste oorzaken waren rijden onder invloed en te snel rijden. Het hoogst aantal doden is gevallen in de provincie Chiang Mai, het hoogst aantal ongelukken vond plaats in Phitsanulok.

Slechte apparatuur verantwoordelijk voor dood bomopruimers
4 januari – Bij het onschadelijk maken van een bom zijn zaterdag twee leden van de explosieven opruimingsdienst in Narathiwat om het leven gekomen. Het hoofd van dienst zegt dat de apparatuur verantwoordelijk is voor hun dood. Die blokkeert het gsm-verkeer niet langer dan 5 tot 10 minuten; bovendien bleek het signaal van de zendmast die 100 meter verderop stond, sterker. Ook de beschermende kleding, voor 2 miljoen baht geïmporteerd uit Canada, bleek niet in staat de twee mannen te beschermen tegen de explosie. De politie heeft de daders niet kunnen identificeren omdat een bewakingscamera in de buurt defect was. Getuigen hebben gezien hoe twee mannen op een motorfiets kwamen aanrijden en een verdacht pakketje langs de kant van de weg neerlegden. Met hun mobieltje brachten ze de bom tot ontploffing. Bij de explosie raakten negen andere personen gewond.

Denktank: Leaseplan 4000 bussen niet levensvatbaar
4 januari – Het plan van het openbaar vervoerbedrijf van Bangkok om 4000 nieuwe air-conditioned bussen te leasen kan maar beter in de koelkast, want het zou het tekort van het bedrijf aanzienlijk vergroten. Dit zegt het Thailand Development Research Institute dat het project heeft bestudeerd en tot de conclusie is gekomen dat het geen kans op succes maakt. De baten zijn te hoog geschat en de kosten te laag.
Een tarief van 12 baht per rit en 30 baht voor een dagkaart trekt niet genoeg forenzen om het project levensvatbaar te maken. Uit onderzoek is gebleken dat 55 procent van de forenzen in Bangkok minder dan 10 baht per dag aan reiskosten uitgeeft. Het project omvat ook 155 nieuwe busroutes en 22 overlappende routes met concessiehouders van wie de contracten tot 2023 doorlopen.
De TDRI ziet meer heil in het reorganiseren van de eigen organisatie, het wijzigen van bestaande routes om beter aan te sluiten op de vraag van forenzen en een scheiding te maken tussen winstgevende operaties en verplichtingen als nutsbedrijf.
Het bedrijf heeft thans een schuldenlast van 65 miljard baht met een jaarlijkse rentelast van 2 miljard. Het huidige wagenpark is oud, het vereist veel onderhoud, er zijn niet voldoende bussen en ze rijden op diesel. Bovendien heeft het bedrijf te veel personeel in dienst met een gemiddelde van 5,15 personen per bus.

Premier wist niet van Panich’s overtreding
4 januari – Premier Abhisit wist dat Panich Vikitsreth, parlementslid voor de Democraten, naar de grens met Cambodja zou gaan, maar Panich had hem aanvankelijk gezegd naar de provincie Prachin Buri te gaan. Dit heeft Abhisit vandaag in de wekelijkse vergadering van het kabinet uitgelegd. Vanaf de grens liet Panich echter telefonisch weten zich in de provincie Sa Kaeo te bevinden. Op dat moment wist Panich niet zeker of hij en de zes andere Thais in Cambodja waren, aldus Panitan Wattanayagorn, woordvoerder van de regering.
Uit een videoclip op YouTube is daarentegen gebleken dat Panich wel degelijk wist dat zij zich op Cambodjaans grondgebied bevonden.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden Panich en zijn gezelschap niet de bedoeling Cambodjaans grondgebied te betreden en in een militaire zone binnen te dringen. Ze waren daar met het doel een klacht van lokale dorpelingen te onderzoeken, die hadden gezegd dat hen de toegang tot hun eigen land werd ontzegd door Cambodjaanse soldaten. Het team geloofde echt, aldus het ministerie, dat het gebied Thais grondgebied was. Het had niet de intentie om problemen te veroorzaken voor de relatie tussen de twee landen.

2011: Jaar van de Helm
4 januari – Het jaar 2011 is door het kabinet uitgeroepen tot het Jaar van de Helm. Het hele jaar wordt campagne gevoerd voor het dragen van een helm op de motorfiets. Alle ambtenaren worden verplicht een helm te dragen als ze op de motorfiets stappen. Doen ze dat niet, dan wacht hen niet alleen een rechtsgang maar ze worden ook disciplinair gestraft. Het ministerie van Arbeid gaat alle werkgevers aansporen om het gebruik van de helm te bevorderen; het ministerie van Onderwijs dito studenten; het ministerie van Binnenlandse Zaken idem lokale autoriteiten.
Het Industrial Standards Institute van het ministerie van Industrie heeft de opdracht gekregen een helm te ontwerpen die beter geschikt is voor het lokale klimaat. Het ministerie van Volksgezondheid gaat cijfers verzamelen over ongelukken waarbij de slachtoffers geen helm droegen.

Kort nieuws 5 januari
Foetussen
De Phraya Krai politie heeft haar onderzoek naar de 2002 illegaal geaborteerde foetussen afgerond en de resultaten naar het OM gestuurd. Ze adviseert de twee begrafenisondernemers van Wat Phai Ngern Chotanaram, waar de foetussen werden gevonden, te vervolgen. Indien veroordeeld kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een boete van 10.000 baht tegemoet zien.
Kogel De man die verantwoordelijk is voor de dood van een 8-jarig meisje in Ratchaburi, heeft zich gemeld bij de politie. Hij vuurde in de nacht van 1 januari zijn geweer zeven keer af, waarbij een verdwaalde kogel zich door het dak boorde van het huis waar het meisje lag te slapen. De man zal zich laten inwijden tot monnik om boete te doen. Hij wordt vervolgd wegens roekeloos gedrag de dood van een persoon tot gevolg hebbend.
Werelderfgoed Het 3 miljoen rai grote Kaeng Krachan boscomplex zal worden voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Het boscomplex bevindt zich in drie provincies en herbergt zeldzame dieren.
Peuter Een 1-jarige peuter in Pattani is overleden omdat de televisie van een plank viel en op haar hoofd terecht kwam.
Junior Rangers Vijftig jongeren uit Kumbon zijn uitgekozen om als junior ranger de premier te beschermen wanneer duizend kinderen zaterdag op Children’s Day het Government House bezoeken. Zes leerlingen mogen de premier die dag begeleiden.
Schoolgeld Twintig ouders van studenten aan de Assumption School hebben een klacht ingediend wegens verhoging van het schoolgeld. Alleen voor nieuwe leerlingen mag het schoolgeld worden verhoogd, maar de school heeft het voor alle leerlingen verhoogd tot 6000 baht per schooljaar.
Makkasan Op de eerste dag dat reizigers konden inchecken op station Makkasan om van daaruit met de metro naar Suvarnabhumi te reizen maakten 11 personen met 4 koffers er gebruik van. De service geldt voor Bangkok Airways en Thai Airways International.
Wapens In 2004 werden 400 vuurwapens gestolen uit een legerkamp in Narathiwat. Zeven jaar later zijn er zegge en schrijve 71 teruggevonden. Sinds de aanval op het kamp is het weer onrustig in het Zuiden met moord- en bomaanslagen.
Diesel Het Energy Policy Committee gaat ermee akkoord dat geld uit het staatsoliefonds wordt gebruikt om de prijs van diesel onder de 30 baht per liter te houden. Bang Chak en PTT rekenen vanaf donderdag 29,99 baht voor B3 en 29,55 baht voor B5. Verwacht wordt dat de overige benzinemaatschappijen zullen volgen.
Ongeluk Het 16-jarige meisje dat de Honda sedan bestuurde die op 27 december met een minibusje in botsing kwam met negen doden en andere passagiers gewond als gevolg, heeft zich vanochtend gemeld bij de politie. Ze moet zich verantwoorden voor roekeloos rijden en rijden zonder rijbewijs. Na haar ondervraging is ze vrijgelaten uit het Bangkok Juvenile Observation and Protection Centre.
Palmolie De winkelprijs van 1 liter palmolie gaat waarschijnlijk tijdelijk omhoog van 38 naar 47 baht. Het Vegetable Oil Price Sub-committee neemt daarover vrijdag een beslissing. De verhoging moet een einde maken aan het tekort aan palmolie. In maart zakt de prijs waarschijnlijk weer nadat de regering de invoer van palmolie heeft toegestaan en lokaal geproduceerde ruwe palmolie op de markt komt. Morgen vergadert het Palm Oil Policy Committee over een voorstel om 50.000 ton ruwe palmolie uit Maleisië te importeren.

Regering op de bres voor gevangen Thais
5 januari – De regering doet wat ze kan om de zeven Thais die in Cambodja gevangen zitten, vrij te krijgen. Premier Abhisit zal desondanks geen contact zoeken met zijn Cambodjaanse collega Hun Sen omdat dit de zaak geen goed zou doen, zegt hij. De Thais die woensdag werden gearresteerd omdat ze zich op Cambodjaans grondgebied bevonden, moeten waarschijnlijk morgen voor de rechter verschijnen. Onder hen zijn parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten) en Veera Komkwamkid, een vooraanstaand lid van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden).
Het Thai Patriots Network, een splintergroep van de PAD, heeft gisteren vijf uur gepraat met de gouverneur van Sa Kaeo. Ze beloofden de geplande rally bij de grens af te gelasten als ze het gebied mochten bezoeken waar de Thais werden gearresteerd. Tien vertegenwoordigers kregen daarvoor toestemming. Ze zullen worden begeleid door de politie om hun veiligheid te garanderen.
Driehonderd leden van TPN en PAD-supporters streken gisteravond neer in Aranyaprathet, nadat hun plan om naar de grens te trekken schipbreuk had geleden omdat ze werden tegengehouden door soldaten. Dat was voor driehonderd dorpelingen uit Khok Sung aanleiding om hun tegenrally te beëindigen.
Premier Abhisit heeft gisteren toegegeven dat hij Panich naar de grens had gestuurd om een gebied te inspecteren dat niet gedemarceerd is. ‘I assigned mr Panich to coordinate with a group of people who do not understand the Thai-Cambodian problem, to ease the conflict in Thai society and prevent it from expanding and affecting the Thai-Cambodian relationship.’
Abhisit weigerde te zeggen of hij op de hoogte was dat Panich had besloten de grens over te steken. Uit een videoclip op YouTube blijkt dat Panich wist dat hij zich op Cambodjaans grondgebied bevond. In het gefilmde telefoongesprek met zijn secretaris vraagt hij of die Abhisit via diens secretaris wil informeren dat hij zich in Cambodja bevindt.
Met ‘a group of people’ doelt Abhisit waarschijnlijk op de dorpelingen die zeggen dat het desbetreffende gebied hun eigendom is, maar dat hen de toegang wordt ontzegd door Cambodjaanse soldaten.

De eindstand van Seven Dangerous Days
5 januari – Tijdens de Seven Dangerous Days (29 december-4 januari) zijn 358 personen bij verkeersongelukken om het leven gekomen, 11 meer dan vorig jaar. Het aantal gewonden bedroeg 3.750, 77 minder dan vorig jaar. Ook het aantal ongelukken bedroeg iets minder: 3.497 tegen 3.534 vorig jaar. De meeste ongelukken vonden plaats in de provincies Phitsanulok en Chiang Rai in het Noorden; in Lop Buri vielen de meeste doden. Rijden onder invloed en te snel rijden waren de belangrijkste oorzaken. Bij de meeste ongelukken waren pick-up trucks en motorfietsen betrokken. Een kwart van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar.

‘Regering reageert traag op arrestatie Thais in Cambodja’
5 januari – De regering doet haar werk slecht en is traag bij het helpen van de zeven Thais die sinds woensdag in Cambodja gevangen worden gehouden, zegt Noppadon Pattama, juridisch adviseur van voormalig premier Thaksin.’The government should have started helping the seven Thais as soon as they were arrested. Prime Minister Abhisit Vejjajiva should have phoned Prime Minister Hun Sen right away instead of allowing them to be held in Phnom Penh, making assistance more difficult. I want to know if the prime minister has a concrete plan to help the seven people, other than passing the task to the Foreign Ministry.’
Noppadon sprak gisteren Thaksin telefonisch. Thaksin is op de hoogte van de situatie en denkt dat Abhisit en de minister van Buitenlandse Zaken zeer wel in staat zijn de gearresteerde Thais te helpen. ‘Thaksin said  Thai-Cambodian relations have improved and the government should be able to solve the problem.’
Update: De New Politics Party, de politieke tak van de geelhemden maar nog niet vertegenwoordigd in het parlement, doet ook een duit in het zakje. De partij verwijt het kabinet niet als eenheid te opereren. Volgens secretaris-generaal Suriyasai Katasila maken de premier, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het leger gebruik van verschillende feiten. Dit zou de rechtzaak tegen de zeven Thais kunnen schaden. Suriyasai riep de regering op Cambodja duidelijk te maken dat de Thais zich niet op Cambodjaans grondgebied bevonden. Wanneer Thailand hetzelfde principe als Cambodja zou toepassen, zou de regering talloze Cambodjanen kunnen arresteren die illegaal het land waren binnengegaan. Suriyasai verwacht dat Cambodja het vonnis van de Cambodjaanse rechtbank zal gebruiken om voor het Internationale Hof van Justitie haar standpunt over de omstreden grensgebieden te onderbouwen.

Kiesraad: Panich is nog steed parlementslid
5 januari – Panich Vikitsreth van de Democraten is nog steeds parlementslid alhoewel hij is gearresteerd en hem een proces wacht in Cambodja, zegt Sodsri Sattayatham, lid van de Kiesraad. Volgens de grondwet verliest een parlementslid zijn parlementaire status als hij veroordeeld wordt door een rechtbank, een militaire rechtbank, de Administrative Court of het Constitutionele Hof. Maar of deze regel ook geldt voor een buitenlandse rechtbank is voer voor juristen. Jaren geleden oordeelde de Raad van State dat een buitenlandse rechtbank beschouwd kon worden als een rechtbank onder de Thaise wet, maar of deze uitspraak ook voor Panich geldt, vereist een nieuwe uitspraak van de Raad van State. Tot nu toe is er nog geen verzoek gedaan om daarover te oordelen. Zo’n verzoek kan worden ingediend bij de Kiesraad of het Huis van Afgevaardigden.

Onderzoek vindt wijdverbreide corruptie
5 januari – Met het rampenfonds en de uitgifte van grondeigendomspapieren wordt flink gerommeld, heeft het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission in een onderzoek vastgesteld. In bijna elke district dat onderzocht is, was sprake van corruptie. Sommige streken, zoals delen van Sakon Nakhon en Roi Et, waren tot rampgebied verklaard terwijl er helemaal geen sprake was van een ramp. Zo’n verklaring stelt de gouverneur in staat een noodbudget van 50 miljoen baht goed te keuren. De onderzoekers stuitten in delen van Nakhon Ratchasima op de onwettige uitgifte van eigendomspapieren, mogelijk gemaakt door de bestemming van de grond te wijzigen van agrarische bestemming in recreatieve bestemming ten behoeve van de aanleg van een golfbaan. De PACC gaat nog onderzoek doen naar een herbebossingsproject van het ministerie van Natural Resources and Environment. Het vermoeden bestaat dat 70 procent van de fondsen in de zakken van de autoriteiten is verdwenen.

Patriots bezoeken omstreden grensgebied
5 januari – Zeven vertegenwoordigers van het Thai Patriots Network, een extreme afsplitsing van de geelhemden, hebben vanmiddag het gebied mogen bezoeken waar de zeven Thais door Cambodjaanse soldaten zijn gearresteerd. Het bezoek kreeg het groene licht na een gesprek van vier uur met de gouverneur van de provincie Sa Kaeo en een legercommandant. De vertegenwoordigers, vergezeld van circa dertig verslagevers, brachten 30 minuten in het omstreden gebied door, dat volgens hen Thais grondgebied is.
Eerder woensdagochtend stuitten 400 leden van het TPN op 200 dorpelingen van Ban Nong Jarn, die zich verzetten tegen het bezoek. Ze zeggen dat outsiders alleen maar problemen voor hen veroorzaken. Soldaten zorgden ervoor dat de twee groepen niet met elkaar op de vuist gingen.

UDD wil internationale waarnemers bij proces
5 januari – Het proces tegen de zeven roodhemdleiders, die terecht staan wegens terrorisme, dient te worden gevolgd door waarnemers van het Internationale Strafhof. Dat verzoek zal het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) doen aan het Criminal Court. Hun taak is de rechtsgang te volgen en daarover aan de buitenwereld te rapporteren. Dit zei UDD-voorzitter Thida Thavornseth vandaag op een persconferentie.
Voor de zoveelste keer heeft de rechtbank gisteren geweigerd de leiders vrij te laten op borgtocht. Ook de twee leiders die van het Department of Special Investigation vrijgelaten hadden mogen worden, blijven achter de tralies. Tegen de weigering zullen de advocaten van de zeven leiders beroep aantekenen.

Commissie komt er niet uit
5 januari – De commissie van senatoren en kamerleden, die de twee voorstellen van het kabinet tot wijziging van de grondwet bestudeert, komt niet tot een eensluidend advies over de herziening van het kiesstelsel. Het conflict spitst zich toe op de verhouding tussen parlementsleden die worden gekozen via een landelijke lijst en parlementsleden die via het districtenstelsel worden gekozen. Inmiddels begint de tijd te dringen want vanaf 21 januari vergadert het parlement weer en dan moet er duidelijkheid zijn naar welke variant de voorkeur uitgaat. Eén variant zou ongunstig uitpakken voor oppositiepartij Puea Thai. Een ander heet hangijzer is het artikel over parlementaire goedkeuring van internationale verdragen. Ook bij dit voorstel lijkt nog geen concensus te zijn bereikt.

Kort nieuws 6 januari
Foetussen
De verpleegster die illegale abortussen verrichtte en de foetussen afleverde bij Wat Phai Ngern Chotanaram, is in staat van beschuldiging gesteld. Lanchakorn Jantamanas (34) runde een kliniek in Nong Khaem en huurde twee begrafenisondernemers, verbonden aan de tempel, om de foetussen te verbranden. Omdat de oven van de tempel kapot was, werden ze opgeslagen in het mortuarium. Toen ze gevonden werden, lagen er 2002.
Uitstel De ingangsdatum van de regeling waarbij buitenlandse werknemers een deel van hun loon moeten afstaan voor een uitzetfonds, is uitgesteld tot 1 maart. Het fonds wordt gebruikt om illegale werknemers te repatriëren.
Blijvend Provinciale autoriteiten hebben hun bezorgdheid geuit over de manier waarop Birmese gastarbeiders hun levensstijl hebben veranderd. Het lijkt erop of ze nooit meer zullen terugkeren. Ze hebben onder andere eigen winkels en uitgaansgelegenheden.
Burgemeester De burgemeester van Kukot (Pathum Thani) is aangehouden omdat hij 34.652 baht (3 procent) aan steekpenningen vroeg aan een bedrijf dat een pomphuis gaat bouwen. In zijn woning vond de politie ook nog 15.300 baht aan steekpenningen, betaald voor de uitbreiding van een brug.
Juwelen Tweeëntwintig jaar geleden stal de Thaise tuinman juwelen uit een Saoedisch paleis. Onlangs zijn vijf stukken opgedoken: een armband, halsketting en drie ornamenten. Sinds de diefstal zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Thailand en Saoedi-Arabië nogal koel.
Cheques Twee personen zijn aangehouden omdat ze ongedekte cheques hadden uitgeschreven aan de Miracle of Life Foundation, een organisatie die onder bescherming staat van prinses Ubolratana. Ze hadden in opdracht van de organisatie twee trainingsessies georganiseerd, waarbij ze geld inzamelden. De organisatie ontving 8 miljoen baht in contant geld en  twee ongedekte cheques van 55 en 17 miljoen baht.
Ontbinding Picha Wichitsilp, voorzitter van een groep advocaten verbonden aan het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden), heeft de Kiesraad verzocht opnieuw bij het Constitutionele Hof ontbinding van de Democraten te eisen. De twee zaken betreffen misbruik van een bijdrage van 29 miljoen baht uit het party development fund en een niet gemelde gift van 258 miljoen baht van TPI Polene Plc, beide in 2005. In november en december vorig jaar ontsloeg het Hof de Democraten in deze zaken van rechtsvervolging wegens vormfouten.
Begroting De ontwerp-begroting voor het fiscale jaar 2012 gaat uit van een uitgavenlast van 2,3 triljoen baht, een belastingopbrengst van 1,9 triljoen baht en een tekort van 400 miljard baht. Vorig jaar bedroeg het tekort 420 miljard baht. De groei van de economie dit jaar wordt geschat op 4,5 procent en de inflatie op 3,5 procent.
Drugs De politie in Kalasin heeft bij een checkpoint twee mannen aangehouden die in het bezit waren van 18.000 methamphetamine pillen. De pillen waren verstopt onder de stoel van de chauffeur. De verdachten verklaarden 20.000 baht te hebben ontvangen voor het afleveren van de drugs. Hun eindbestemming wisten ze nog niet, want ze kregen regelmatig telefonische instructies.

Thais waren 55 meter in Cambodja
6 januari – Een onschuldige overtreding zonder de bedoeling om de Cambodjaanse souvereiniteit te schenden: dat zal de kern zijn van de verdediging van de zeven Thais die vandaag voor een Cambodjaanse rechtbank terecht staan. Volgens de Royal Thai Survey Department bevond de groep, toen ze gearresteerd werd door Cambodjaanse soldaten, zich 55 meter op Cambodjaans grondgebied. ‘The encroachment was likely because of a misunderstanding about the border line’, aldus Nopphadon Chotsiri, hoofd van de afdeling.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Thaise ambassadeur in Cambodja zullen de rechtbank vragen de Thais op borgtocht vrij te laten. Minister Kasit Piromya (Buitenlandse zaken) verwacht dat ze vandaag naar Thailand zullen kunnen terugkeren. De groep, waaronder Panich Vikitsreth, parlementslid voor de Democraten, en Veera Somkwamkid, leider van de geelhemdgroep Thai Patriots Network, ging woensdag naar het grensgebied om een klacht te onderzoeken van dorpelingen over hun land. Cambodjaanse soldaten hadden hen al een maand de toegang ontzegd.

Geelhemden blijven op veilige afstand
6 januari – Het bezoek van de geelhemdgroep Thai Patriots Network aan de plaats waar zeven Thais woensdag werden gearresteerd door Cambodjaanse soldaten, is gisteren zonder problemen verlopen. Vanaf een veilige afstand bekeken zeven vertegenwoordigers van het TPN, journalisten en begeleidende grenspolitie de plaats des onheils. Vanaf de andere kant van de grens werden ze in de gaten gehouden door tien Cambodjaanse soldaten, gewapend met verrekijker en videocamera. Het TPN had toestemming gekregen voor het bezoek na onderhandelingen met de gouverneur van de provincie Sa Kaeo en een legercommandant. In ruil daarvoor annuleerden ze de geplande rally bij de grens.

Overtreding voedt wantrouwen Phnom Penh
6 januari – De arrestatie van de zeven Thais, vorige week woensdag, vergroot het wantrouwen van Phnom Penh over de relatie tussen de regering Abhisit en de geelhemden, schrijft Saritdet Marukatat in een analyse in Bangkok Post. De PAD (geelhemden) irriteert de Cambodjaanse premier al sinds ze erin is geslaagd Thaksin te laten verdrijven door het leger.
Toen de Democraten in 2008 aan de macht kwamen, hebben ze er alles aan gedaan om zich te distantiëren van de geelhemden, alhoewel de benoeming van ‘geelhemd’ Kasit Piromya tot minister van Buitenlandse Zaken daarmee in strijd lijkt. De Cambodjaanse premier Hun Sen is niet vergeten dat Kasit hem en zijn regering fel heeft aangevallen. Het was dan ook veelzeggend dat vorige maand niet Kasit de drie Thais, die 18 maanden cel hadden gekregen nadat ze op Cambodjaans grondgebied waren gearresteerd, mee naar huis mocht nemen, maar legerleider Prayuth Chan-ocha.
De huidige affaire is een zware slag voor de pogingen van de Democraten om Cambodja ervan te overtuigen dat het niet naar de pijpen van de geelhemden danst. Parlementslid Panich toestemming geven om de grens te inspecteren was al een fout van Abhisit en die fout werd nog eens verergerd door de aanwezigheid van Veera Somkwamkid, een fel tegenstander van Phnom Penh, met name over de kwestie Preah Vihear.
Het zal niet gemakkelijk zijn de schade te beperken. Het argument dat de groep per ongeluk op Cambodjaans grondgebied terecht was gekomen, snijdt geen hout, hetgeen wordt bevestigd door een YouTube videoclip. De enige mogelijkheid die overblijft is een beroep te doen op de nauwe relaties tussen de twee landen, nu en in de toekomst.
Het wachten is op de uitspraak van de rechtbank.

Yingluck houdt slag om de arm
6 januari – Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van de verdreven premier Thaksin, heeft nog niet besloten of ze zich kandideert voor het leiderschap van oppositiepartij Puea Thai. Niettemin wordt ze gesteund door veel PT-ers. Haar belangrijkste rivaal, Mingkwan Saengsuwan, voormalig staflid van Toyota Motor Thailand en directeur van het staatsbedrijf MCOT, is druk bezig om na te gaan op hoeveel steun hij kan rekenen. Beiden zijn  relatief onervaren in de politiek. Wel heeft Yingluck vergaderingen van het PT-hoofdbestuur bijgewoond. Thaksin lijkt een voorkeur te hebben voor Mingkwan, maar hij dient zich eerst te bewijzen tijdens een kamerdebat waarin het vertrouwen in het kabinet zal worden opgezegd. Kanshebber nummer drie, voormalig minister van Financiën Virabongsa Ramangkura, heeft laten weten op dit moment geen belangstelling te hebben.
Update: Secretaris-generaal Supol Fongngam steunt de kandidatuur van Mingkwan Saengsuwan. Hij zal volgende week het hoofdbestuur bijeen roepen. Als het bestuur tot een besluit over het leiderschap van de partij komt, wordt het voorgelegd aan een plenaire vergadering van PT-parlementsleden. Tevens wordt het debat voorbereid waarin het vertrouwen in de regering wordt opgezegd. Dat debat vindt plaats wanneer het parlement vanaf 21 januari weer vergadert. De oppositie in het Huis van Afgevaardigden is zonder leider omdat de huidige leider geen lid is van het parlement. De grondwet schrijft voor dat een partijleider en kandidaat voor het premierschap lid dient te zijn van het parlement.

Rechtbank Cambodja verhoort Panich
6 januari – De Cambodjaanse rechtbank, die de zeven Thais berecht wegens onwettige betreding van Cambodjaans grondgebied, is vandaag niet verder gekomen dan het horen van Panich Vikitsreth, parlementslid voor de Democraten, en twee vrouwen. Chavanond Intarakomalyasut, secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken, verwacht niet dat de rechtbank vandaag uitspraak doet. Morgen begint een lange vakantie in Cambodja, zodat de rechtbank wellicht pas volgende week vonnist. Familieleden van de gedaagden, verslaggevers en Thais ambassadepersoneel werden niet toegelaten tot de rechtzaal.

Investeringsdoel: 400 mld baht
6 januari – Buitenlandse investeerders worden dit jaar aangemoedigd om in Thailand te investeren. Aan investeringsprivileges is 400 miljard baht beschikbaar van de Board of Investment (BoI) . Thaise investeerders krijgen ondersteuning bij investeringen overzee. Het ministerie van Industrie zal volgens minister Chaiwut Bannawat vooral hightech bedrijven promoten, alternatieve energie en de autoindustrie. In 2010 werd voor 447 miljard baht een beroep gedaan op investeringsprivileges, 53 miljard baht minder dan de doelstelling.

Jatuporn wil toelichting op condities borgtocht
6 januari – Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, blijft een lastig heerschap. Ondanks bezwaren van het Department of Special Investigation is zijn borgtocht verlengd – zij het onder condities – maar nu heeft zijn advocaat aan de rechtbank gevraagd die condities nader toe te lichten.
De rechtbank verbood hem politieke bijeenkomsten van vijf of meer personen bij te wonen en zich te onthouden van het verspreiden van informatie, die schade zou kunnen toebrengen aan het werk van onderzoekers in zijn zaak. Jatuporn is beschuldigd van terrorisme.
Volgens de advocaat beperken de condities Jatuporn’s recht en vrijheid om deel te nemen aan activiteiten die geen schade berokkenen aan zijn zaak. De rechtbank dient volgens de advocaat te beseffen dat Jatuporn als parlementslid een taak te vervullen heeft, zowel in als buiten het parlement.

Kort nieuws 7 januari
China
China gaat een handelscentrum in Bangkok bouwen. Meer dan 70.000 Chinese ondernemers zullen onderdak vinden in China City Complex. Het project dat 45 miljard baht kost, wordt op 18 januari gepresenteerd met premier Abhisit als eregast.
Chatuchak De State Railway of Thailand gaat de exploitatie van Chatuchak weekendmarkt overnemen van Bangkok Metropolitan Administration. In 1987 sloot BMA voor 25 jaar een contract af. SRT heeft besloten het niet te verlengen per 1 januari 2012. Door de exploitatie zelf te doen, verdient SRT er meer aan.
Foetussen De twee begrafenisondernemers van Wat Phai Ngern Chotanaram, die 2002 illegaal geaborteerde foetussen opsloegen in het mortuarium van de tempel, zijn door het OM in staat van beschuldiging gesteld. De maximumstraf voor hun vergrijp bedraagt 5 jaar en een boete van 10.000 baht.
Bankpas Twee Roemenen die met valse bankpassen 14 miljoen baht van bankrekeningen in Engeland hebben opgenomen, zijn in Bangkok aangehouden. De politie nam 366 passen in beslag, een skimmer en contant geld. Drie handlangers zijn nog voortvluchtig.
Ruzie De mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van een dorpshoofd, zijn broer en assistent dorpshoofd na een ruzie over burengerucht in Ayutthaya, zijn aangehouden.
Ivoor Op Suvarnabhumi zijn 69 olifantenslagtanden en kleinere stukken ivoor uit Mozambique ter waarde van 10 miljoen baht inbeslaggenomen. Ze lagen in twee kratten die bestemd waren voor Laos, maar volgens de douane zouden ze via Laos weer naar Thailand worden gestuurd.
Namaak Een 23-jarige man probeerde in Bangkok een wapenwinkel te beroven waarbij hij gebruik maakte van een nepwapen. Natuurlijk zag de winkeleigenaar dat. Hij en zijn broer wisten de man te overmeesteren.
Raadselachtig De meeste respondenten (58,1 procent) in een peiling van Abac begrijpen niet waarom een groep van zeven Thais, geleid door een parlementslid, Cambodjaans grondgebied is binnengedrongen. Gevraagd of premier Abhisit leiderschap heeft getoond naar aanleiding van het incident, antwoordde 73,4 procent ontkennend.
Rijstexport Het ministerie van Handel heeft haar prognose voor de rijstexport in 2011 gesteld op 9-9,5 miljoen ton met een totale waarde van US$ 5,3-5,6 miljard. Vorig jaar werd 9,03 ton geëxporteerd ter waarde van US$ 5,3 miljard, door de sterk toegenomen vraag aanzienlijk meer dan in 2009.
Bbp Het bruto binnenlands product zal naar verwachting dit jaar stijgen met 4 procent tegen 8 procent vorig jaar, zegt minister Korn Chatikavanij (Financiën). De inflatie komt op ongeveer 3 procent uit als gevolg van de stijgende olieprijs.

Gevangen Thais moeten nog een paar daagjes brommen
7 januari – De zeven Thais die in Cambodja terecht staan wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, kunnen niet eerder dan maandag om vrijlating op borgtocht vragen, omdat vandaag een vrije dag is. De rechtbank in Phnom Penh heeft vijf dagen de tijd om daarover te beslissen. Gisteren trok de rechtbank de gehele dag uit om alle Thais te horen: parlementslid Panich Vikitsreth en twee vrouwen ’s ochtends; geelhemd Veera Somkwamkid en de anderen ’s middags.
Ze worden niet alleen beschuldigd van illegale betreding, maar ook van het betreden van een militaire zone. Indien ze schuldig worden bevonden, kunnen ze maximaal 18 maanden achter de tralies belanden. Geruchten dat ze ook beschuldigd worden van spionage, werden door Thani Thongpakdi, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, als onzin afgedaan.
Panich verklaarde tegenover de rechtbank dat hij ‘unintentionally’ terecht was gekomen op Cambodjaans grondgebied. Het doel van het bezoek was om de klachten van Thaise dorpelingen te onderzoeken. Zij beweren dat een grenspaal door Cambodjanen was verplaatst, zodat land waarvan zij de eigendomspapieren hebben, aan Cambodja is toegevoegd.
Geelhemdleider Chamlong Srimuang vindt dat de regering een scherp protest moet laten horen in Phnom Penh. Hij kritiseerde de regering voor het feit dat ze heeft toegegeven dat de Thais de grens hadden overgestoken. Een ernstige fout om mede-Thais te beschuldigen, aldus Chamlong. Volgens hem bevonden de Thais zich op Thais grondgebied, maar het Royal Survey Department heeft vastgesteld dat ze zich 55 meter vanaf de grens op Cambodjaans grondgebied bevonden.

Leger weerlegt kritiek
7 januari – Het leger is onder vuur komen te liggen omdat het de zeven Thais die gevangen zitten in Camboja, niet bij de grens heeft tegengehouden. In een interview in Bangkok Post vertelt eerste legerchef Udomdej Seetabutr hoe een en ander in zijn werk ging. De paramilitaire rangers ter plaatse waren niet op de hoogte van het bezoek. Toen de groep langs hun checkpoint reed, riepen ze dat ze moesten stoppen maar dat deden ze niet. De rangers konden niet direct de achtervolging inzetten omdat hun motorfietsen defect waren. Toen ze uiteindelijk met een voertuig de groep probeerden in te halen, bevond die zich al achter prikkeldraad op Cambodjaans grondgebied. Drie personen uit de groep wachtten bij de grens, dus die ontsnapten aan arrestatie.

Defecte robot schuld aan dood bomexperts
7 januari – Een inschattingsfout en een defecte robot zijn verantwoordelijk voor de dood van twee bomexperts, zaterdag in Narathiwat. Omdat het telefoonsignaal niet geblokkeerd kon worden, konden de opstandelingen de bom, die ze langs de kant van de weg hadden gelegd, telefonisch tot ontploffing brengen. De mannen die beschermende kleding droegen, werden gedood toen ze het verdachte pakketje naderden.
Hun dood heeft vragen opgeroepen over de kwaliteit van de beschermende kleding en de robotten. Zo’n robot is uitgerust met een hogedruk waterspuit. De beschermende kleding is geïmporteerd uit Canada ad 2 miljoen baht per stuk. De houdbaarheidsdatum van 5 jaar is al overschreden. Maar volgens een lid van de explosieven opruimingsdienst in het Zuiden hebben de mannen ook een inschattingsfout gemaakt; ze hadden op het pakketje moeten vuren of eerst de robot repareren.

Klopjacht op drugs: 21.130 aanhoudingen
7 januari – In een landelijke klopjacht op drugs zijn tussen 21 december en 5 januari 21.130 verdachten aangehouden en meer dan 1,6 miljoen methamphetamine pillen, 295 kilo marijuana, 8,5 kilo crystalised methamphetamine (ice) en heroine inbeslaggenomen. De politie ging op zoek op 4.655 plaatsen. In vier grote drugszaken werden vijf dealers aangehouden. Een was een voormalige politieagent die in oktober uit de dienst werd ontslagen. Bij zijn aanhouding was hij in het bezit van 120.000 speedpillen, die verstopt waren in een geheim compartiment in zijn auto. De meeste drugs waren vanuit het noorden over de grens gesmokkeld.

Waarnemers ICC kunnen rechtzitting roodhemdleiders bijwonen
7 januari – Een rechtzitting in een strafrechtzaak is openbaar en kan worden bijgewoond door vertegenwoordigers van diverse organisaties, dus ook waarnemers van het Internationale Strafhof (ICC), en door mensen in het algemeen. Dit zegt secretaris-generaal Sarawut Benjakul van de Griffie in reactie op uitspraken van Thida Thavornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).
Thida verklaarde deze week toestemming te zullen vragen aan de rechtbank om waarnemers van het Internationale Strafhof toe te laten bij de rechtzaken tegen de van terrorisme beschuldigde roodhemdleiders. Uit de woorden van Sarawut valt af te leiden dat die toestemming niet eens nodig is.

Jatuporn krijgt zijn toelichting niet
7 januari – De condities zijn duidelijk en behoeven geen nadere toelichting. De rechtbank heeft het verzoek van de advocaat van Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, om een nadere toelichting te geven op de condities die ze heeft gesteld bij het verlengen van Jatuporn’s borgtocht, niet gehonoreerd.
De rechtbank verbood Jatuporn eerder politieke bijeenkomsten van vijf of meer personen bij te wonen en gelastte hem zich te onthouden van het verspreiden van informatie, die schade zou kunnen toebrengen aan het werk van onderzoekers in zijn zaak. Jatuporn is beschuldigd van terrorisme.
Volgens de advocaat beperken de condities Jatuporn’s recht en vrijheid om deel te nemen aan activiteiten die geen schade berokkenen aan zijn zaak. De rechtbank dient te beseffen, zo redeneert de advocaat, dat Jatuporn als parlementslid een taak te vervullen heeft, zowel in als buiten het parlement.

Economie blijft groeien
7 januari – De Thaise economie zal dit jaar substantieel groeien ondanks de verminderde instroom van buitenlands kapitaal. De groei is te danken aan de stijgende binnenlandse vraag naar goederen en dienstverlening, zegt Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand.
‘The money market is now very sensitive to negative reports as there was no clear sign of economic recovery in the US and European countries. This led to a fluctuation in major global currencies. Thailand has to closely follow the situation. I believe the fluctuation of major currencies will have minimal impact on Thailand. The country will be able to get out of the problems of global economic recession and financial crisis in Europe.’

Marine beëindigt anti-piraten missie
7 januari – Na een missie van vier maanden in de Golf van Aden keren HTMS Similan en HTMS Pattani op 20 januari terug in Thailand. De twee schepen plus bemanning maakten deel uit van een internationele vloot die jacht maakt op Somalische piraten. In de meest recente kaping van het Thaise vrachtschip MV Thor Nexus zijn nog geen vorderingen gemaakt. Het schip dat op 24 december werd gekaapt, bevindt zich nu in Somalische wateren.

Kort nieuws 8 januari
Stripboek
Een stripboek met informatie over traditionele Thaise medicijnen  wordt vandaag bij verschillende festiviteiten ter gelegenheid van Children’s Day verspreid. Het 80 pagina’s tellende boek is geproduceerd door het Department for Development of Thai Traditional and Alternative Medicine in een oplage van 39.000 exemplaren.
Wiki Als cadeau aan de jeugd ter gelegenheid van Children’s Day wordt de Engelse Wikipedia vertaald in het Thais. Daarvoor is een bedrag van 10,7 miljoen baht uitgetrokken. Na de vertaling zal Wikipedia Thai 35 miljoen pagina’s tellen.
Training De marine begint maandag met haar eerste training voor de royal barge procession, die eind dit jaar wordt gehouden. Het hele jaar wordt geoefend. In totaal nemen 2.082 roeiers in 52 traditionele sloepen aan de vlootschouw deel, waaronder vier grote koninklijke sloepen.
Schoolmelk Vier personen van drie bedrijven in Khon Kaen zullen vervolgd worden omdat ze afspraken hadden gemaakt over de offertes die ze zouden uitbrengen voor het leveren van schoolmelk.
Gokken Twee hoge politiefunctionarissen zijn voor straf overgeplaatst omdat ze niet waren opgetreden tegen gokapparaten in hun werkgebied.
Sorry Omdat ze (op 23 december) ten onrechte was gearresteerd en zeven dagen gevangen is gehouden, heeft een 23-jarige vrouw een bedrag van 20.000 baht ter compensatie van de Royal Thai Polici ontvangen. In  een appartement dat op haar naam stond, waren 2 jaar geleden drugs gevonden, maar gebleken is dat de kamer was gehuurd met behulp van vervalste papieren.
Rally (1) De rood- en geelhemden houden beide op 25 januari een rally. De roodhemden pleiten vloor vrijlating van hun leiders; de geelhemden protesteren tegen de geplande wijziging van het grondwetsartikel dat parlementaire toestemming voor buitenlandse overeenkomsten regelt.
Rally (2) Het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) houdt zondag een rally. De roodhemden beginnen bij het Democracy Momument, waar vorig jaar gevochten werd tussen UDD en soldaten, en trekken vandaar naar Ratchaprasong intersection, het gebied dat wekenlang werd bezet gehouden. De voorzitter verwacht 60.000 demonstranten; enkele senior-leden van het UDD houden het op 20.000.
Bom Een bom heeft gisteravond de bibliotheek van de Prem Tinsulanonda school in Nam Pong (Khon Kaen) volledig verwoest. Generaal Prem is de president van de Privy Council. Hij wordt door velen beschouwd als de regisseur van de militaire coup, die Thaksin ten val bracht.

Abhisit legt het nog eens uit
8 januari – Het vonnis van de rechtbank in Phnom Penh in de zaak tegen de zeven Thais die op vermoedelijk Cambodjaans grondgebied zijn aangehouden, heeft geen gevolgen voor de grensmarkering. Volgens premier Abhisit betreft het vonnis, dat maandag wordt verwacht, alleen het betreden van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone. Onverlet blijft dat de demarcatie tussen de grenspalen 46 en 48, waar de Thais werden gearresteerd door Cambodjaanse soldaten, nog niet voltooid is.
Abhisit legde nog eens uit dat hij parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten) toestemming had verleend om de problemen te onderzoeken van Thais die langs de grens wonen. Dorpelingen hadden geklaagd bij de regering dat ze geen gebruik konden maken van hun land dat in het omstreden grensgebied ligt.
In het aangehouden gezelschap bevonden zich ook Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, een splintergroep van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), en een vertegenwoordiger van de Santi Asoke secte, bondgenoot van de PAD. De PAD en Santi Asoke hebben de regering onder druk gezet om in de grenskwesties een harder standpunt in te nemen. Een van hun eisen is om het Memorandum of Understanding van 2000, waarin Thailand en Cambodja afspraken hebben gemaakt over grensdemarcatie, in te trekken. Maar volgens Abhisit zou Cambodja dan een vrijbrief hebben om omstreden grondgebied in te lijven.

Ziekenhuizen kreunen onder schuldenlast
8 januari – Ruim 300 overheidsziekenhuizen kampen met een schuldenlast van meer dan 4 miljard baht. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid zal het National Health Security Office dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het gezondheidsbudget, de 77 ziekenhuizen met de meeste schulden eind deze maand compenseren; de andere komen in maart aan de beurt.
De ziekenhuizen worden gefinancierd aan de hand van het aantal inwoners dat ze bedienen. Deze formule is ongunstig voor ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden. Het NHSO en ministerie gaan nu een kostenanalyse maken om op basis daarvan een nieuwe verdeelsleutel vast te stellen.
De belangrijkste factoren waardoor de ziekenhuizen in  de rode cijfers zijn terecht gekomen, zijn behalve deze wijze van financieren een toename van het aantal patiënten via het universal healthcare scheme en incidentele uitbraken van ziektes, die door het NSHO via een apart fonds worden gefinancierd.

Coalitie lijkt verdeeld over herziening kiesstelsel
8 januari – De coalitiepartijen lijken verdeeld over de wijziging van het grondwetsartikel dat de verhouding regelt tussen parlementsleden die worden gekozen via het districtenstelsel en zij die via evenredige vertegenwoordiging worden gekozen.
De Democraten willen de huidige verhouding van 400:100 veranderen in 375:125. Zij geloven sterk in evenredige vertegenwoordiging omdat daarbij geen stemmen verloren gaan. De kleinere partijen daarentegen hebben een voorkeur voor het districtenstelsel omdat hun verkiezingswinst gebaseerd is op de populariteit van de desbetreffende kandidaat en niet van de partij. Verder ligt er een voorstel om de kiesdrempel te schrappen. Coalitiepartij Bhumjaithai zou daarvan profiteren.
Dinsdag bepaalt de (verdeelde) commissie van senatoren en kamerleden hoe uit deze impasse kan worden gekomen. De wijziging is in eerste lezing al door parlement en senaat goedgekeurd; de tweede lezing volgt na 21 januari wanneer het parlement weer bijeenkomt.

Regering krijgt rapportcijfer 3 van oppositie
8 januari – De door de Democraten geleide coalitieregering krijgt het rapportcijfer 3 van oppositiepartij Puea Thai voor haar prestaties van de afgelopen twee jaar. De werkgroep van de partij die het regeringsbeleid heeft geëvalueerd, heeft 10 belangrijke kritiekpunten. Deze hebben betrekking op de hoge overheidsschuld, royale uitgaven, aanschaf van militair materieel, steekpenningen bij overheidsprojecten, willekeurige overplaatsing van functionarissen, inkomenskloof, het gebruik van overheidsmiddelen voor politiek gewin en fouten in de buitenlandse politiek met betrekking tot buurlanden. Individuele PT-ers voegen daaraan toe: de dure baht die schadelijk is voor de agrarische sector; bestrijding van drugs, misdaad, gokken en illegale loterijen; promotiebeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken; het geweld in het Zuiden en de verlenging van de noodtoestand in Bangkok en aangrenzende provincies. Kritiek is er ook op minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) die het jagen op voormalig premier Thaksin tot zijn topprioriteit lijkt te hebben gemaakt.

Kort nieuws 9 januari
Ongeluk
Bij een busongeluk in Chachoengsao zijn gisteren 24 studenten gewond geraakt, van wie twee ernstig. De chauffeur verloor de macht over het stuur toen hij voor een pick-up truck wilde invoegen en er te laat achter kwam dat daar een andere auto reed. De bus raakte van de weg af en ramde met hoge snelheid een betonnen afscheiding. De studenten waren op weg naar een festiviteit in het kader van Children’s Day.
Overstromingen Als gevolg van zes dagen voortdurende regen zijn delen van drie zuidelijke provincies onder water gelopen. Honderden bewoners zijn geëvacueerd.
Driemaal Voor de derde keer is de Prem Tinsunalonda school in Nam Phong (Khon Kaen) het doelwit van een aanslag. Zaterdagochtend vroeg werd de bibliotheek door een bom verwoest. Op 20 maart en 13 oktober werd de school bestookt met een granaat. Generaal Prem, president van de Privy Council, is een verklaard tegenstander van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Het UDD beschuldigt de gepensioneerde generaal ervan de coup tegen Thaksin op 19 september 2006 te hebben georkestreerd.

De geelhemden hebben maar één troefkaart: nationalisme
9 januari – Wat beweegt een parlementslid om doelbewust Cambodjaans grondgebied te betreden in het gezelschap van iemand die dat al eerder heeft gedaan en een fervent criticus is van Cambodja? Dat vraagt columnist Voranai Vanijaka zich af in zijn wekelijkse column in Bangkok Post.
Er kan geen twijfel over bestaan dat de zeven met opzet de grens overstaken. De gouverneur van de provincie Sa Kaeo heeft verklaard dat grenswachten de zeven Thais hebben gewaarschuwd dat ze op het punt stonden Cambodja binnen te gaan, maar ze negeerden de waarschuwing. Een op YouTube geplaatste videoclip van een telefoongesprek bevestigt dat ook.
De fervente criticus van Cambodja is Veera Somkwamkid. Hij leidde in 2009 vierduizend geelhemden naar de Preah Vihear tempel en hield daar een wilde speech waarin hij teruggave eiste van wat hij Thais grondgebied noemde. In augustus vorig jaar werd hij in Cambodja gearresteerd nadat hij en twee anderen elders de grens waren overgestoken. De regering bemiddelde, ze kwamen vrij en Veera tekende een overeenkomst dat hij nooit meer illegaal Cambodja zou ingaan.
Niemand weet wat de premier ervan wist en niemand weet zeker of Panich, het parlementslid, wist wat hij deed. De eenvoudigste verklaring is dat beiden bedrogen zijn door Veera en de PAD – wat niets nieuws is.
Het doel is om nationalistische gevoelens aan te wakkeren, meer mensen in het geel te krijgen, en om de People’s Alliance for Democracy met haar politieke tak New Politics Party in het spel te houden. ‘I have written it before and I’m writing it again, the only card the yellow have left is that of nationalism, the border disputes with Cambodia.’

Abhisit belooft de vijf topzorgen van kinderen aan te pakken
9 januari – Zwangere teenagers, geweld, de teloorgang van het gezinsleven, sociale scheidslijnen en de beperkte voorzieningen voor gehandicapte leerlingen: daarover maakt de Thaise jeugd zich het meest zorgen, zo bleek op Children’s Day gisteren. Premier Abhisit beloofde de vijf kwesties in het kabinet aan de orde te stellen.
De Thai Student Council hield gisteren een speciale bijeenkomst in het Government House, waarop ze tal van problemen besprak zoals seksuele intimidatie, gevechten tussen studenten en een overdaad aan massamedia en onbehoorlijke uitingen.
Het Government House was een van de plaatsen waar de jeugd terecht kon. Ze mochten er een kijkje nemen in het kantoor van de premier en in diens stoel plaatsnemen. Buiten de hoofdstad vonden activiteiten plaatsen in provinciehuizen en legerkampen.

Abhisit deelt nieuwjaarsgeschenken uit
9 januari – Premier Abhisit heeft vandaag negen beleidsvoornemens bekend gemaakt die in het kader van het Pracha Wiwat programma zijn geformuleerd. Ze hebben tot doel de inkomensongelijkheid in de samenleving te bestrijden en de mensen te helpen met een laag inkomen en degenen die buiten alle sociale voorzieningen vallen. Het programma komt ten goede aan meer dan 10 miljoen mensen en kost de overheid 2 miljard baht per jaar. De toegevoegde economische waarde bedraagt 26 miljoen baht. Puntsgewijs behelst het programma:
1 De sociale voorzieningen uitbreiden zodat ze ook voor de 24 miljoen werkers in de informele sector gelden.
2 Lage-renteleningen van 5000 baht of meer voor taxichauffeurs, motortaxibestuurders en straatverkopers.
3 Registratie van motortaxibestuurders, zodat er een eind komt aan maffiapraktijken.
4 Aanwijzen van 20.000 speciale plaatsen voor straatverkopers.
5 Reduceren van de brandstofprijzen door 7,3 miljard baht te gebruiken uit het State Oil Fund.
6 Gratis elektriciteit voor 9 miljoen huishoudens, die minder dan 90 eenheden per maand verbruiken.
7 Reduceren van de kosten van kippenboeren zodat de prijs van eieren kan worden verlaagd.
8 Het bevorderen van de handel in eieren in gewicht in plaats van per stuk, hetgeen 10 satang per ei scheelt.
9 Het toerisme helpen door de misdaad in Bangkok in zes maanden met 20 procent terug te brengen.

Nieuwjaarscadeautjes helpen niet veel
9 januari – De negen nieuwjaarcadeautjes die premier Abhisit vandaag heeft uitgedeeld, hebben geen effect op de economie en zullen ook niet tot verkiezingswinst van de Democraten leiden. Dat zegt Pitch Pongsawat, lector aan de Chulalongkorn universiteit.
Het bevriezen van de prijs van butagas en gratis elektriciteit verlagen weliswaar de uitgaven van mensen met een laag inkomen, maar hun inkomen wordt er niet door vergroot. Pitch gelooft ook niet dat het Pracha Wiwat programma de Democraten aan meer zetels zal helpen bij de volgende verkiezingen. De coalitiepartners profiteren er in gelijke mate van, zelfs als de Democraten het als hun verdienste claimen.
Niets nieuws, was de reactie van oppositiepartij Puea Thai. Woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat de maatregelen een voortzettting zijn van de populistische politiek die is geïnitieerd door voormalig premier Thaksin.

PAD: Ze waren op Thais grondgebied
9 januari – Vice-minister-president Suthep Thaugsuban, minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken), minister Prawit Wongsuwon (Defensie) en Sanit Naksuksri, provinciaal gouverneur van Sa Kaeo, krijgen ervan langs in een verklaring van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) omdat ze verklaard hebben dat de zeven Thais zich op Cambodjaans grondgebied bevonden. De PAD houdt vol dat ze zich in Thailand bevonden. De regering en premier Abhisit krijgen ook een veeg uit de pan, omdat ze nagelaten hebben Cambodja te dwingen om de Thais vrij te laten.
In de verklaring veroordelen de geelhemden premier Hun Sen, de Cambodjaanse regering en soldaten omdat ze de Thais op Thais grondgebied hebben gearresteerd en hen voor de rechter hebben gebracht. De PAD wijst erop dat Thailand Cambodjaanse vluchtelingen heeft geholpen tijdens de burgeroorlog in dat land.
‘As the seven Thais had not trespassed Cambodian territory, PAD called on the government and the prime minister of the kingdom of Thailand to protect the country’s dignity by refusing to accept the ruling on the Thais’ case by Cambodia court. In addition, the government must deliver an official ultimatum to Cambodia and introduce solid measures to pressure the neighbour to free seven Thais without any condition.’

Kort nieuws 10 januari
Bom
De bomaanslag op de bibliotheek van de Prem Tinsulanonda school in Nam Phong (Khon Kaen) was geen symbolische aanval op Prem, die beschouwd wordt als de architect van de coup tegen Thaksin. Het motief komt voort uit een persoonlijk conflict, aldus nationaal politiechef Wichean Potephosree.
Doodgeschoten Twee doodgeschoten mannen zijn uit een kanaal in Rangae (Narathiwat) gehaald. Ze waren sinds zaterdag vermist. De slachtoffers hadden een schotwond in hun hoofd en hun lichamen vertoonden kneuzingen. Hun monden waren bedekt met een sarong.
Record De provincie Suphan Buri gaat een gooi doen naar een vermelding in het Guiness Book of World Records door een Muay Thai competitie te houden met 140 gevechten. Het evenement duurt van 19 januari tot 1 februari.
Deal Bewoners van het Zuiden die zich hebben laten verleiden om zich aan te sluiten bij een rebellengroep, krijgen de kans hun straf te ontlopen als ze zich vrijwillig melden bij de autoriteiten. Ze moeten wel een rehabilitatie- en beroepstraining volgen. De regeling geldt voor de districten waar de noodtoestand is vervangen door de Internal Security Act.
Gokmachines De politie in Bangkok heeft vorige maand in twee dagen 53 gokapparaten inbeslaggenomen en 59 verdachten aangehouden. Het vermoeden bestaat dat de populaire paardenrennen machines worden gedoogd zolang de lokale politie maandelijks een bedrag krijgt toegestopt. Het is premier Abhisit een doorn in het oog. Hij heeft beloofd de ringleiders die de machines exploiteren, snel op te sporen.
Soyabonenolie Flessen soyabonenolie verdwijnen in hoog tempo van de schappen van kruideniers nadat de regering toestemming heeft gegeven voor een verhoging van de prijs van palmolie van 38 naar 47 baht per liter. Sommige klanten zijn aan het hamsteren geslagen. Palmolie wordt gebruikt door 70 procent van de consumenten, soyabonenolie door 28 procent.
Peiling Het pakket aan maatregelen dat zondag door premier Abhisit is gepresenteerd, zal de populariteit van de Democraten schragen en meer stemmen van mensen met een laag inkomen en de zogeheten silent power group trekken. Dit blijkt uit een peiling van Abac onder 1138 personen. Met silent power worden de mensen bedoeld die denken dat zij nooit voordelen van de regering krijgen en die nooit duidelijk hebben laten weten of ze de regering bij de volgende verkiezingen steunen.
Bom De explosie in de bibliotheek van de Prem Tinsulanonda school in Khon Kaen was geen teken van ongenoegen over het plan van het leger om de nieuwe derde cavalerie divisie in Khon Kaen te legeren, zoals beweerd door oppositiepartij Pue Thai. Dit zegt opperbevelhebber Songkitti Jaggabatara. De divisie is een lang gekoesterde wens van Prem, president van de Privy Council.
Vastgoed De vastgoedsector heeft goede verwachtingen voor de eerste helft van het jaar, maar maakt zich zorgen over mogelijke prijsverhogingen van bouwmaterialen. Vorig jaar werden staal, hout, elektrische en loodgieters materialen duurder. De prijs van cement zakte 8 procent, maar zal waarschijnlijk later dit jaar weer stijgen.
Matuphum Voormalig legerchef en coupleider generaal Sonthi Boonyaratkalin is met algemene stemmen gekozen tot nieuwe leider van de kleine coalitiepartij Matuphum. Volgens Sonthi is de partij klaar voor de volgende verkiezingen, alhoewel ze niet in alle kiesdistricten campagne kan voeren.
Aanhouding De douane heeft bij een grenspost in Sa Kaeo een journaliste van FM TV and 13 Siam Thai TV Online aangehouden, die werd gezocht wegens deelname aan de bezetting door de geelhemden van de twee vliegvelden in Bangkok in 2008. Ze is vrijgelaten na storting van een borgsom van 300.000 baht.

Massale rally van roodhemden
10 januari – Tienduizenden roodhemden hebben gisteren gedemonstreerd op Ratchaprasong intersection, aanzienlijk meer dan toen de noodtoestand nog van kracht was. Hoogtepunt van de rally was een phone-in van voormalig premier Thaksin, die zei dat hij alles in het werk zal stellen om het Thaise volk in het nieuwe jaar geluk en voorspoed te brengen. Thaksin was boven Europa aan boord van een vliegtuig, toen hij belde.
Het Department of Special Investigation hield Jatuporn Prompan zorgvuldig in de gaten. Bij de verlenging van zijn borgtocht heeft de rechtbank enkele voorwaarden gesteld. Zodra het DSI  merkt dat hij zich daar niet aan houdt, zal het de rechtbank vragen de borgtocht in te trekken. Maar volgens de advocaten van Jatuporn kon zijn aanwezigheid geen kwaad, omdat hij tijdens de rally niet heeft gesproken. Bij het Democracy Monument voegde hij zich bij roodhemden die een merit-making ceremonie hielden ter nagedachtenis van de slachtoffers van vorig jaar.
Vice-minister-president Suthep Thaugsuban zei in  Surat Thani dat hij zich enige zorgen maakt over de vele straatrally’s die zijn gepland. Op 25 januari houden de geelhemden een rally. Zij verzetten zich tegen de manier waarop de regering omgaat met de grensgeschillen met Cambodja. ‘If anyone could talk to them, our wish is for them to take the country’s welfare to heart.’ Suthep herhaalde nog eens dat Abhisit vervroegde verkiezingen zal uitschrijven, zodra de situatie in het land normaal is.
De volgende rally van de roodhemden is op 23 januari.

Marktkooplui protesteren tegen SRT
10 januari – Marktkooplui op de Thon Buri stationsmarkt eisen van de State Railway of Thailand dat die het contract met de vorige exploitant vernieuwt. Ze zijn kwaad over een gerucht dat de SRT een nieuwe exploitant zoekt. De SRT zegt het sinds oktober 2009 verlopen contract alleen te vernieuwen als de exploitant zijn schuld van 80 miljoen baht voldoet. Morgen demonstreren de marktkooplui bij het ministerie van Transport.
Een bedrijf dat de exploitatie wil overnemen, zou van plan zijn de huidige markt af te breken en er een marktgebouw van vijf verdiepingen voor in de plaats neer te zetten. Volgens een van de marktkooplui zou deze exploitant een politicus hebben benaderd om het contract in de wacht te slepen. Veel marktkooplui vrezen dat in de nieuwe situatie de huurprijzen omhoog gaan en ze hun contract kwijtraken.
SRT-gouverneur Yutthana Thapcharoen ontkent dat er plannen zijn om een inschrijving voor een nieuwe exploitant te houden, maar hij bevestigt dat de huidige exploitant niet wordt gehandhaafd.  Die is eerder naar de rechter gestapt wegens een verschil van mening over de contractvoorwaarden. Een lagere rechtbank heeft de SRT bevolen als compensatie 20 miljoen baht te betalen, een uitspraak waartegen de SRT in beroep is gegaan. De exploitant wil alleen zijn schuld voldoen als dit bedrag ervan afgetrokken wordt, maar de SRT wil eerst het beroep afwachten.

Gelijke monniken, gelijke kappen
10 januari – Tutorial scholen ergeren zich aan een suggestie van de National Anti-Corruption Commission om belasting op die scholen te gaan heffen. Op dit moment zijn zogeheten niet-formele scholen vrijgesteld van belastingafdracht omdat ze geen beroep op de overheidsfinanciën doen. De NACC schat dat de tutorial scholen een omzet van 4 miljard baht per jaar maken, maar zelf houden ze het op 2,5 miljard.
Thailand telt 1078 tutorial scholen, waarvan 344 in Bangkok, met 350.000 studenten. De scholen hebben geen bezwaar tegen belastingheffing, mits dit geldt voor alle scholen in de niet-formele onderwijssector, zoals taalopleidingen, naaischolen en kookklassen. En mits dit ook geldt voor openbare en particuliere universiteiten die in het land dependances hebben geopend met het doel hun inkomen te vergroten.
Overigens vraagt Anusorn Sivakul, voorzitter van Wannasorn tutorial school, zich af waarom de NACC met de suggestie is gekomen ‘given that this is not a corruption issue’.

BJT steunt 400+100 formule
10 januari – Coalitiepartij Bhumjaithai steunt het voorstel om de verhouding in het parlement tussen parlementsleden die worden gekozen via het districtenstelsel en zij die via evenredige vertegenwoordiging worden gekozen, te veranderen in 400+100. Daarmee wijkt zij af van het kabinetsvoorstel dat uitgaat van 375+125. De huidige multi-seat kiesdistricten vervallen; de 375 leden worden uitsluitend via single-seat kiesdistricten gekozen.
Adjunct-leider Boonjong Wongtraiwat van Bhumjaithai maakte de voorkeur van zijn partij vandaag bekend. Niettemin is de partij bereid een verhouding te accepteren waar de meerderheid van Senaat en Huis van Afgevaardigden het over eens is.
De Democraten opteren voor 375+125. Zij geloven sterk in evenredige vertegenwoordiging omdat daarbij geen stemmen verloren gaan. De kleinere partijen daarentegen hebben een voorkeur voor het districtenstelsel omdat hun verkiezingswinst gebaseerd is op de populariteit van de desbetreffende kandidaat en niet van de partij.
Dinsdag bepaalt de (verdeelde) commissie van senatoren en kamerleden hoe uit deze impasse kan worden gekomen. Het kabinetsvoorstel is in eerste lezing al door parlement en senaat goedgekeurd; de tweede lezing en derde lezing volgen na 21 januari wanneer het parlement weer bijeenkomt.

Leger ontkent Cambodjanen te hebben doodgeschoten
10 januari – Het leger ontkent dat het zondag onschuldige Cambodjanen heeft doodgeschoten. Wel vond een kort vuurgevecht plaats tussen soldaten en Cambodjanen. De soldaten beschermden een schuilplaats voor wildstand in Si Sa Ket aan de grens met Cambodja, die was binnengedrongen door illegale houthakkers. Toen de soldaten hen opmerkten en zij hun waarschuwingen negeerden, openden de Cambodjanen het vuur op de soldaten, die het vuur beantwoordden. De volgende dag keerden de soldaten terug naar dezelfde plaats en troffen kettingzagen aan. Bomen bleken te zijn omgezaagd.

Kort nieuws 11 januari
Smokkel
De douane heeft driehonderd butagasflessen ter waarde van 1 miljoen baht inbeslaggenomen. De flessen stonden op twee trucks, die zich dat moment drie kilometer van de Thai-Cambodjaanse grens bevonden. De chauffeurs gaven toe dat ze het gas naar Cambodja wilden smokkelen.
Majessteitsschennis Premier Abhisit is door het UDD (roodhemden) beschuldigd van taakverzaking. Hij heeft nagelaten actie te ondernemen tegen Privy Council president Prem Tinsulanonda, privy councillor Siddhi Savetsila en voormalig premier Anand Panyarachun. Die zouden zich aan majesteitsschennis hebben schuldig gemaakt. Het UDD baseert zich daarbij op memo’s van de Amerikaanse ambassadeur in Thailand, die via WikiLeaks zijn uitgelekt. Het UDD heeft de klacht gedeponeerd bij de Crime Suppression Division.
Schoolboeken De productie van schoolboeken voor het nieuwe semester wordt vertraagd omdat het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel nagelaten heeft voor de vorige serie te betalen. Een groep van 29 uitgevers heeft een klacht ingediend bij de Otep. De Otep is nog 326 miljoen baht verschuldigd voor 15 miljoen schoolboeken.
Jatuporn Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, heeft zondag tijdens de rally van de roodhemden de condities gesteld aan zijn borgtocht, niet overtreden, aldus het Department of Special Investigation. Medewerkers van de DSI concluderen aan de hand van de bandopname van zijn speech dat hij niets gedaan heeft dat het onderzoek van de DSI en de rechtsgang belemmert. Jatuporn moet terecht staan wegens terrorisme tijdens de ongeregeldheden in april en mei vorig jaar.

Inflatie De inflatie zou dit jaar kunnen toenemen als gevolg van de verwachte binnenlandse en buitenlandse economische groei, aldus de Bank of Thailand. Verschillen in rentetarieven kunnen daaraan bijdragen.
Ongeluk Een verkeersagent is vandaag overleden nadat hij op zijn motorfiets eerst door een taxi was geraakt en daarna door een andere taxi was overreden. De agent had dienst voor het huis van de premier en was op weg om eten te kopen. Daarna zou hij naar zijn post terugkeren. De eerste taxi reed door, de tweede kon de agent niet meer ontwijken.
Voedsel De voedselprijzen gaan na maart met 3 tot 5 procent omhoog als gevolg van hogere prijzen van kokosmelk, suiker en palmolie. Ook de hogere transportkosten worden doorgegeven aan de consument. De prijs van kokosmelk is al gestegen van 20 naar 50 baht per kilo en palmolie is 9 baht duurder per liter. De suikerprijs stijgt nog steeds.
Economie Thailands economie groeit dit jaar met 4 tot 5 procent, voorspelt Kasikorn Research Centre. De groei is minder dan vorig jaar. Eerder voorspelde KRC een groei van 3,5 tot 4,5 procent.
Noodlanding Twee personen zijn gewond geraakt toen een politiehelicopter in een rijstveld in Chachoengsao een noodlanding maakte.

Twee Thais beschuldigd van spionage
11 januari – Twee van de zeven Thais die in Cambodja terecht staan, worden niet alleen vervolgd wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone, maar ook van spionage. De twee, Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, een splintergroep van de geelhemden, en zijn secretaris kunnen een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar krijgen als ze schuldig worden bevonden.
De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft laten weten niet te zullen ingrijpen. ‘Nobody could interfere in the Cambodian judicial process for an immediate release for them. The law is the law, the court is the court, and the government cannot influence or order the court to do this or that for a political compromise.’ Volgens Hun Sen zullen de zeven Thais tenminste tweederde van hun gevangenisstraf moeten uitzitten wanneer ze worden veroordeeld. Op hun vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van 18 maanden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de rechtbank in Phnom Penh gevraagd de zeven Thais vrij te laten op borgtocht. Premier Abhisit had gisteren een spoedvergadering met vice-minister-president Suthep Thaugsuban, minister Prawit Wongsuwon (Defensie) en Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) om te bezien hoe ze hun landgenoten kunnen helpen. Hun Sen maakte nog bekend dat Kasit hem op 29 december, de dag dat de Thais werden aangehouden, tien maal had gebeld maar hij had de telefoon niet opgenomen.
Chaiwat Sinsuwong, een leider van TPN, zegt dat de Thaise ambassade heeft geprobeerd het juridisch team van TPN de toegang tot de gevangen Thais te ontzeggen. ‘This could affect their court defence and consequently deprive them of an opportunity to return to Thailand.’

Uitbannen misdaad in heel Bangkok ‘onmogelijk’
11 januari – Het terugbrengen van de misdaad met 20 procent in geheel Bangkok is onmogelijk, maar op specifieke plaatsen moet die doelstelling van de regering wel gehaald kunnen worden. Dit zegt commandant Supisarn Pakdiraruenart van de Crime Suppression Department in reactie op een van de beleidsvoornemens in het kader van het Pracha Wiwat programma.
De politie heeft nog niet bepaald welke plaatsen in Bangkok in aanmerking komen voor de 20 procent. Zij zal daarover overleggen met de Bangkok Metropolitan Administration. Om de doelstelling te halen zullen extra beveiligingscamera’s geïnstalleerd moeten worden, maar dat is niet voldoende. ‘The electronic eyes must be used along with human eyes. We have to have officers monitoring the cameras as well.’ Ook moeten regelmatig patrouilles worden gehouden.

Meerderheid commissie voor 375+125
11 januari – In de commissie van senatoren en parlementsleden, die het kabinetsvoorstel voor wijziging van het kiesstelsel bestudeert, tekent zich een meerderheid af voor de 375+125 verhouding. Dat wil zeggen dat 375 parlementsleden worden gekozen via het districtenstelsel en 125 via evenredige vertegenwoordiging.
De coalitiepartijen Chart Thai Pattana en Bhumjaithai zijn een voorstander van de 400 + 100 formule, evenals oppositiepartij Puea Thai. Die partijen zouden meer baat hebben bij het districtenstelsel.
De wijziging van het kiesstelsel is in eerste lezing al door het parlement goedgekeurd. Een tweede en derde lezing moeten de wijziging definitief maken. Vanaf 21 januari vergadert het parlement weer. Oppositiepartij Puea Thai heeft nog niet bepaald of ze de stemming over de wijziging ook nu weer zal boycotten. Mogelijk wordt het een vrije kwestie.

TAO-raadsleden willen ook 100 pct
11 januari – Functionarissen die voor een tambon werken, krijgen per 1 januari een loonsverhoging van 100 procent, dus onze vergoedingen moeten ook met dat percentage omhoog, zeggen TAO-raadsleden (tambon administrative organisation). Zij moeten het doen met een verhoging variërend van 50 tot 80 procent en da’s niet eerlijk. Ze hebben aan de bel getrokken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een tambon is een administratieve eenhoud die uit verschillende bans (dorpen) bestaat.

Spoorwegen en marktmeester ruziën over schuldbedrag
11 januari – De exploitant die de markt op het terrein van het Thon Buri station beheert, zegt dat ze de State Railway of Thailand niet 74 miljoen baht aan achterstallige huur is verschuldigd, maar 59 miljoen. De SRT weigert het contract met de exploitant te verlengen zolang de schuld niet is voldaan. De exploitant heeft het ministerie van Transport gevraagd een commissie te vormen om het probleem op te lossen.
Het bedrijf exploiteert de markt sinds oktober 1999. Het eerste jaar was de markt in aanbouw en de eerste drie jaren verliepen moeizaam omdat de marktkooplui weigerden te verhuizen van hun oude plaatsen naar de nieuwe. De toenmalige minister van Transport beval de SRT de huurgelden gedurende die periode kwijt te schelden, maar de SRT weigerde dat. Later moest de exploitant zone B met 440 kramen ontmantelen om plaats te maken voor een parkeerterrein. De SRT bood 8,86 miljoen baht ter compensatie, maar de exploitant eiste 491 miljoen baht. De Court of First Instance maakte er 50,5 miljoen van, een uitspraak waartegen de SRT in beroep is gegaan.
De marktkooplui zijn bang dat de SRT een nieuwe exploitant in de armen zal nemen. Een gegadigde zou er een marktgebouw van vijf verdiepingen willen bouwen. De kooplui vrezen dat de huur dan omhoog gaat en/of hun contracten niet worden verlengd.

Het wordt 375+125
11 januari – De stem van de voorzitter moest de doorslag geven, want de stemmen staakten bij beide voorstellen. Maar de kogel is nu dan toch door de kerk. Indien het parlement akkoord gaat zal het bij de volgende verkiezingen bestaan uit 500 leden, 20 meer dan nu: 375 parlementariërs, gekozen via het (single seat) districtenstelsel, en 125 via evenredige vertegenwoordiging.
Daarmee heeft de commissie van senatoren en parlementariërs die het kabinetsvoorstel aan een nader onderzoek heeft onderworpen, gekozen voor de voorkeursvariant van het kabinet en de Democraten. De andere coalitiepartijen (Chart Thai Pattana, Bhumjaithai, Puea Pandin en Ruam Chart Pattana; Social Action heeft geen standpunt bekend gemaakt) hebben een voorkeur voor de 400+100 formule, omdat ze meer baat hebben bij het districtenstelsel. Volgens hen zijn de kiezers daarmee al vertrouwd en begrijpen ze die verhouding beter. De Democraten daarentegen benadrukken dat bij 375+125 meer gewicht wordt toegekend aan partijen dan aan individuele parlementariërs.
Het kabinetsvoorstel is in eerste lezing al goedgekeurd door de gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden. Nu rest nog goedkeuring in tweede en derde lezing. De twee Kamers vergaderen vanaf 21 januari weer. Het huidige parlement bestaat uit 400 parlementariërs, gekozen via het multi-seat districtenstelsel, en 80 via evenredige vertegenwoordiging.

Kort nieuws 12 januari
Protest
Zo’n tweeduizend zakenlui, straatverkopers en werknemers hebben gisteren gedemonstreerd tegen het gebruik van Ratchaprasong als protestlocatie van de roodhemden. Ze houden daar tweemaal per maand een rally. Afgelopen zondag gebeurde dat weer, waardoor de bedrijven 100 miljoen baht aan inkomsten misliepen. De bezetting van april en mei vorig jaar leverde een schadepost van 11,2 miljard baht op en kostte 30.000 werknemers hun baan. Regering, doe er wat aan, was de eis van de demonstranten.
Milieuverontreiniging Het kabinet heeft 255 miljoen baht uitgetrokken voor 15 projecten die tot doel hebben de milieuverontreiniging in Rayong te beperken. Het grootste deel is bestemd voor de aanleg van drinkwaterleiding.
Drugs De verdachte is nog niet aangehouden, maar het pakketje drugs dat hij bij een benzinestation deponeerde, is al wel in het bezit van de politie: 6 kg crystal methamphetamine. In de woning van de verdachte werd nog eens 2,5 kg gevonden.
Aanhouding De man die ervan wordt verdacht op 29 april vorig jaar 200 roodhemden te hebben geleid bij een bestorming van het Chulalongkorn ziekenhuis, is aangehouden. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de bomaanslag op het huis van Banharn Silpa-archa op 25 april, waarbij acht personen werden gewond. Banharn is adviseur van coalitiepartij Chart Thai Pattana.
Jatuporn Tharit Pengdit, directeur-generaal van het Department of Special Investigation, gaat voor de vierde keer een poging doen om de borgtocht van Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, ingetrokken te krijgen. Tharit zegt dat Jatuporn hem in het openbaar bedreigd heeft, hetgeen in strijd is met de voorwaarden van de borgtocht.
Interest Een maand nadat de terugkoopinterest met 0,25 procent is verhoogd, is ze opnieuw met 0,25 procent verhoogd tot 2,25 procent. Het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank heeft dat vandaag besloten. Redenen zijn de lagere rente in vergelijking met buurlanden, de versnellende inflatie en de dure baht. Commerciële banken zullen naar verwachting binnen twee à drie dagen volgen. De Federation of Thai Industries vindt de verhoging geen goede zaak, omdat bedrijven al te maken hebben met een verhoging van het minimumloon en duurdere grondstoffen.
Rally Het Thai Patriots Network (TPN) houdt donderdag een rally voor het Government House. Het eist het aftreden van een aantal kabinetsleden, waaronder de premier, omdat ze nalatig zijn geweest door de zeven gearresteerde Thais niet te helpen. Volgens het TPN is de arrestatie in strijd met de vierde Conventie van Geneve, die de arrestatie en berechting van burgers in een omstreden gebied verbiedt.
Pak Moon Dam Enkele duizenden leden van de Assembly of the Poor hebben voor het provinciehuis van Ubon Ratchathani geëist dat de sluizen van de Pak Moon dam permanent opengaan en dat ze nu eindelijk eens gecompenseerd worden voor de bouw van de dam. Een subcommissie heeft dat voorgesteld, maar het kabinet heeft daarover nog geen beslissing genomen. Door de sluizen permanent te openen kunnen vissen uit de Mekong rivier paaien in de Moon rivier. De dam is in 1994 gebouwd en heeft grote schade aan de visstand toegebracht. Bovendien levert ze niet de voorspelde hoeveelheid stroom.

Hoop op snelle borgtocht vervliegt
12 januari – De hoop dat de zeven Thais die in Cambodja gevangen zitten, op korte termijn op borgtocht vrij komen vervliegt snel, nu twee van hen ook nog eens terecht moeten staan wegens spionage. Die twee zijn Veera Somkwamkid, coördinator van Thai Patriots Network, een splintergroep van de geelhemden, en zijn secretaris.
Volgens de openbare aanklager hebben ze geprobeerd ‘to collect information which is deemed detrimental to Cambodia’s national defence’.  Deze aanklacht komt bovenop de andere: betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone. De twee ‘spionnen’, die vandaag door de rechtbank in Phnom Penh worden gehoord, kunnen een gevangenisstraf van  5 tot 10 jaar krijgen; de anderen een gevangenisstraf van 18 maanden.
Volgens Chavanond Intarakomalyasut, secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken, maakt de extra beschuldiging de pogingen van de Thaise regering om hun landgenoten te helpen, in het bijzonder bij het verzoek om borgtocht, extra moeilijk. De enige uitweg zou koninklijke amnestie zijn, ‘but it must be discussed with legal officials first.’
Volgens minister Kasit van Buitenlandse Zaken blijkt uit documenten die meer dan 30 jaar oud zijn, dat de zeven Thais op Thais grondgebied zijn aangehouden. De Royal Thai Survey Department liet echter eerder weten dat de Thais zich 55 meter op Cambodjaans grondgebied bevonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voorzitter van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission ter controle naar de plaats des onheils gestuurd.
Het ministerie heeft het kabinet geïnformeerd dat Cambodja een aantal condities stelt aan de vrijlating van de Thais, zoals de vrijlating van drie Cambodjaanse gevangenen. De Thaise immigratiedienst liet eerder zestig Cambodjanen vrij, die wegens illegale immigratie waren gearresteerd, in een poging de situatie te helpen.

Geen belastingheffing op tutorial scholen
12 januari – Het voorstel om tutorial scholen belasting te laten betalen, zoals voorgesteld door de National Anti-Corruption Commission, is door het kabinet van tafel geveegd. Volgens de NACC zou die belasting 4 miljard baht per jaar in het laatje brengen. Maar het kabinet wijst erop dat de scholen onderwijs verzorgen zonder dat ze gesubsidieerd worden door de overheid zoals het reguliere onderwijs. Wel dient er controle te zijn op de cursusgelden die de scholen vragen voor het onderwijs dat ze na schooltijd en in de weekeinden aanbieden. Ook moet gelet worden op onderwijzers die leerlingen dwingen zich bij een tutorial school (waar ze zelf vaak bijschnabbelen) in te schrijven. Het ministerie van Onderwijs gaat klachten onderzoeken over onderwijzers die meer tijd besteden aan die schabbels dan aan hun eigen lessen.

Veera weigert te getuigen
12 januari – Veera Somkwamkid, een van de twee Thais die zijn beschuldigd van spionage, heeft gisteren geweigerd te getuigen voor de rechtbank. Hij wil alleen zijn mond opendoen via een tolk van de Thaise ambassade, maar de Cambodjaanse rechtsregels voorzien alleen in een Cambodjaanse vertaler. De Thaise ambassade zal de rechtbank vragen hierop een uitzondering te maken. Of de andere ‘spion’, Veera’s secretaris, wel een verklaring heeft afgelegd, is niet bekend.
Binnen twee dagen maakt de rechtbank bekend of de Thais zullen worden vrijgelaten op borgtocht. Nadat de rechtbank heeft gevonnist, kunnen de twee regeringen overhandelen over de wijze waarop ze geholpen kunnen worden. Een mogelijkheid is dat beide landen gevangenen uitruilen.
De zeven Thais werden op 29 december aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Ze moeten terecht staan wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone. Veera en zijn secretaris zijn bovendien beschuldigd van spionage. Indien ze daaraan schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf tegemoet zien van 5 tot 10 jaar; de andere beschuldigingen kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 18 maanden.
Over de vraag of de Thais, waaronder een parlementslid, zich op Cambodjaans grondgebied bevonden, lopen de meningen in Thailand uiteen.

Kort nieuws 13 januari
Bezoek
De nieuw gekozen leider van de Matubhum partij, generaal Sonthi Bonyaratkalin, heeft zijn partijkandidaten in de drie zuidelijke provincies bezocht. Tijdens een bijeenkomst met religieuze leiders, politici, kanmans en dorpschefs zei hij dat zijn partij het bestaan van de mensen in het diepe Zuiden, met name van de 6 miljoen moslims, wil verbeteren.
Zoen In de trailer van de film Love Julinsee (Young Love) kussen twee tieners elkaar en dat mag niet van de filmcensuur. De maker zal de scène eruit knippen. Het is niet duidelijk of de zoen uit de film zelf geknipt moet worden. De film komt in maart uit.
Police Commission De voormalige nationale adjunct-politiechef Achirawit Suphanphesat heeft de regering gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de samenstelling van de machtige Police Commission. De zittingsduur van de huidige commissie loopt op 24 januari af. De commissie bestaat uit 22 leden: elf zijn q.q. lid, 11 zijn specialisten op het gebied van rechten, politicologie, economie, openbaar bestuur, criminologie en management.
Benzine PTT verhoogt vrijdag de prijs van benzine en gasohol (alcoholbenzine) aan de pomp met 0,50 baht per liter. De verhoging is nodig vanwege de hoge olieprijs en de winstmarge van minder dan één baht. Andere benzinemaatschappijen verhoogden hun prijzen al eerder.
Inval Met honderd agenten heeft de politie gisteren voor zonsopgang een inval gedaan op negen drugslokaties in Ayutthaya. Een groot aantal vuurwapens en drugs zijn inbeslaggenomen. Zeven personen werden gearresteerd, van wie drie drugshandelaren en de overigen drugsgebruikers.
Namaak Een inval in vijf winkels in Bangkok leverde 23.000 nagemaakte goederen ter waarde van 10 miljoen baht op. Het gaat om gadgets voor mobiele telefoons, merkkleding en digitale camera’s. De vijf winkels hebben dezelfde eigenaar.
Reform Plan Het kabinet heeft dinsdag het Thailand Reform Plan goedgekeurd, dat premier Abhisit zondag bekend maakte. Maar ook Thailand let op de kleintjes: het budget werd teruggebracht van 17 miljard naar 9,1 miljard baht.
Misdaad  De politie wil de misdaad in Bangkok te lijf gaan en heeft daarvoor 200 miljoen baht nodig. De nadruk komt te liggen op misdaden waar bewoners in de wijken met de meeste misdaad vooral last van hebben: diefstal, berovingen en geweld. Een politiewoordvoerder weet nu al dat de misdaad in drie maanden met 15 procent wordt teruggebracht.
Palmolie Om de stijgende prijs van palmolie in de hand te houden wordt naar analogie van het staatsoliefonds een palmoliefonds ingesteld. De minister van Handel verwacht dat het fonds begint met een kapitaal van 1 miljard baht. Vorige week ging het kabinet akkoord met een prijsverhoging van 1 liter palmolie met 9 baht tot 47 baht. De politie heeft de opdracht gekregen op te treden tegen handelaren die het product achterhouden.
Prijzen De regering geeft tot maart producenten geen toestemming voor prijsverhogingen. Producenten van consumentengoederen hebben hun prijzen al bevroren om de financiële last van de mensen te verlichten. De maker van Mama instant noodles zegt dat de productiekosten enorm zijn gestegen door de duurdere palmolie, meel, groenten en loonkosten. Het bedrijf heeft voor het laatst een pakje Mama drie jaar geleden in prijs verhoogd.
Inflatie De inflatie in Thailand zal aan het eind van het jaar omhoog schieten, waardoor de economie in 2012 minder snel groeit dan dit jaar. Dit zegt Haren Shah, Citibank directeur en senior investment strategist for Asia Pacific. Hij voorspelt dat het binnenlands rentetarief dit jaar naar 3 procent stijgt, waardoor de baht 6 procent sterker wordt.

‘Patriotten’ dreigen met blokkade
13 januari – Het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, dreigt de bekende grensovergang bij Aranyaprathet te blokkeren om Cambodja onder druk te zetten de zeven gearresteerde Thais vrij te laten. TPN houdt vandaag een rally voor het Government House om de regering, die ze van taakverzaking beschuldigt, te dwingen actie te ondernemen.
Volgens TPN zou de sluiting van de grensovergang een gevoelige klap voor Cambodja zijn omdat Thais dan niet meer de casino’s aan Cambodjaanse kant kunnen bezoeken. Die vormen een belangrijke bron van inkomsten voor Cambodja. TPN zegt dat de zeven Thais in feite zijn gekidnapt omdat de Conventie van Geneve, die door beide landen is ondertekend, de arrestatie en berechting van burgers in betwist gebied verbiedt. TPN overhandigt vandaag een petitie aan de VN en het Internationale Rode Kruis met het verzoek de situatie te monitoren.

Twee politiegenten gedood bij arrestatie
13 januari – Twee agenten zijn dinsdagavond om het leven gekomen en een is ernstig gewond geraakt bij een schietpartij in en een ongeluk met een politiewagen in Kamphaeng Phet. De agenten hadden een man, die betrokken was geweest bij een aanrijding, voor een alcoholtest aangehouden. Onderweg begon hij te schieten, waardoor de chauffeur de macht over het stuur verloor en de wagen tegen een elektriciteitspaal botste. Twee agenten overleden in het ziekenhuis aan hun verwondingen; de chauffeur werd geraakt in zijn schouder en ruggegraat waardoor zijn benen waarschijnlijk verlamd zullen zijn. De verdachte, een 54-jarige man, bleek bij verhoor nog dronken. Hij had een wond aan zijn hoofd en een gebroken linkerbeen. De man ontkende de agenten te hebben gedood. Zijn vuurwapen ‘simply went off’.

Meisje volgende maand voor rechter
13 januari – Het 16-jarige meisje dat op 27 december met haar Honda sedan betrokken was bij een aanrijding met een minibusje, heeft een fysiek en psychisch onderzoek ondergaan. De resultaten worden gestuurd naar de Central Juvenile and Familie Court. Over een maand wordt het meisje in staat van beschuldiging gesteld.
Deze rechtbank stuurt doorgaans 20 procent van minderjarige overtreders naar een cursus, 80 procent krijgt een proeftijd en alleen bij heel ernstige vergrijpen gaan de daders naar de gevangenis. Het meisje komt uit een gegoede familie, hetgeen berichten heeft gevoed dat ze haar verdiende straf wel zal ontlopen. De politie verhoort vandaag de eigenaar van de Honda, een vriendin van het meisje.
Bij de aanrijding op de verhoogde Din Daeng-Don Mueang tolweg kwamen negen passagiers van het busje om het leven. Zij werden uit de wagen geslingerd en belandden twintig meter lager op de grond. Onder de overledenen waren twee studenten en een lector van de Thammasat universiteit. Studenten van die universiteit hebben in een brief aan het ministerie van Transport om strengere veiligheidsmaatregelen en controles gevraagd.

Twee Thais vrij op borgtocht; TPN demonstreert
13 januari – Twee van de in Cambodja zeven gearresteerde Thais zijn vrijgelaten op borgtocht, maar ze mogen Cambodja niet verlaten. Parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten) en Narumol Jitrawarattana zijn van de Prey Sar gevangenis verhuisd naar de Thaise ambassade in Phnom Penh.
Leden van het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, begonnen zich vanochtend te verzamelen voor het Government House. Ze oefenen druk uit op de regering om snel actie te ondernemen voor de vrijlating van de Thais. Chaiwat Sinsuwong, leider van TPN, beschuldigt de regering van traagheid en onoprechtheid. De regering zou volgens hem dienen af te treden als ze niet in staat is haar verantwoordelijkheid te nemen. TPN heeft gedreigd de grensovergang in Aranyaprathet te blokkeren.
In Aranyaprathet hielden driehonderd mensen voor het gemeentehuis een tegendemonstratie. De verantwoordelijkheid om de Thais te helpen ligt bij de regering en het ministerie van Buitenlandse Zaken en niet bij het TPN, zeiden ze. De grensbewoners zijn bang dat hun veiligheid in gevaar komt als er gevechten uitbreken.
De politie heeft de nodige voorbereidingen getroffen. Alle agenten die controleposten bemannen hebben een lijst met namen van kernleden van TPN en kentekennummers van hun wagens.
Het aantal Thais dat vandaag bij Aranyaprathet de grens overstak op weg naar Angor Wat was lager dan normaal. Het aantal Thaise gokkers op weg naar de negen casino’s in Poi Pet zakte naar onder de negenhonderd.

Scholen opgelicht voor 100 mln baht
13 januari – Zeker 66 scholen en enkele bouwbedrijven zijn voor 100 miljoen baht opgelicht door een stichting. Drie bouwbedrijven hebben aangifte gedaan. De stichting benaderde de scholen met het verhaal dat ze geselecteerd waren voor de bouw van een studiehuis en kantine ter ere van de 96e verjaardag van de Supreme Patriarch in oktober 2008. Echter, om in aanmerking te komen voor deze grote eer, moesten ze wel inschrijfgeld betalen. Met hetzelfde verhaal en verzoek om geld benaderde de stichting vervolgens bouwbedrijven. Een school in Ayutthaya sloopte zelfs een gebouw om ruimte te maken voor studiehuis en kantine. De school ontdekte pas later dat het hele project bedrog was.

Pak Moon demonstranten blijven voorlopig nog even
13 januari – De demonstranten van de Assembly of the Poor, die zich verzameld hebben voor het gemeentehuis van Ubon Ratchathani, lijken daar voorlopig te blijven nu ze een permanent podium hebben gebouwd. Ongeveer drieduizend dorpelingen demonstreren er voor opening van de sluizen van de Pak Moon dam, zodat de vis uit de Mekong kan paaien in de Moon rivier. Ook eisen ze 15 rai land voor elk van de gezinnen die als gevolg van de bouw van de dam hebben moeten verhuizen.
De provinciale autoriteiten gaan niet in gesprek met de dorpelingen, omdat hun eisen aan de centrale overheid zijn gericht. Wel zal de provincie voor water zorgen, wasgelegenheid, toiletten en bewaking.
Volgens de demonstranten dient de regering het advies van een door haar ingestelde subcommissie te volgen. Deze commissie heeft voorgesteld de acht sluizen van de dam permanent te openen en de gedupeerde dorpelingen te compenseren. Op 25 december heeft Sathit Wongnongtoey, minister verbonden aan het kantoor van de premier, beloofd dit advies in februari in het kabinet te brengen.
De Assembly of the Poor werd in 1995 opgericht en heeft sindsdien tal van demonstraties gehouden ten gunste van dorpelingen die te lijden hebben van overheidsprojecten zoals dammen en krachtcentrales. Een van de grootste successen van de groep was het besluit van het kabinet om de sluizen van de Pak Moon dam elk jaar gedurende het paaiseizoen te openen zodat de vissen konden migreren tussen Moon en Mekong rivier.
De Pak Moon dam is gebouwd door de Electricity Generating Authority of Thailand met steun van de Wereldbank. De kosten bedroegen US$240 miljoen (7,24 miljard baht). De dam werd in 1994 in gebruik genomen, waarbij 117 vierkante kilometer land onder water werd gezet en zo’n drieduizend families moesten verhuizen. Het project kreeg vanaf het begin veel kritiek omdat het de visserij in de Moon rivier schade berokkende, de dam de voorspelde hoeveelheid stroom niet produceerde en getroffen bewoners niet werden gecompenseerd.

Kort nieuws 14 januari
Beschoten
Een piloot van Thai Airways is woensdagavond op weg naar Suvarnabhumi vanuit een witte Toyota Fortuner in zijn schouder geschoten. Er werd zeven keer op hem geschoten. De piloot had met zijn koplampen geseind dat de Toyoto groot licht voerde. Blijkbaar beviel de eigenaar van de wagen dat niet, die het vuur opende.
Niet gemeld De eigenaar van de auto die betrokken was bij een fatale aanrijding met een minibusje, heeft zich niet gemeld bij de politie. Bij het ongeluk kwamen negen personen om het leven. De chauffeur van de auto, een 16-jarig meisje, had hem geleend van een vriendin. Die kan een boete van 2000 baht krijgen omdat het meisje geen rijbewijs had.
Medicijnen Een inval in een drogist in Bangkok heeft nagemaakte en nep medicijnen ter waarde van 3 miljoen baht opgeleverd, onder andere Viagra, Sibutramine (weight control) en Glutathione (skin whitening).
Statenloos Meer dan 3000 statenloze Thais in de provincies Prachuap Khiri Khan, Ranong en Chumphon hebben de regering gevraagd hen de Thaise nationaliteit te verlenen. Een groep van 300 demonstreerde gisteren voor het gemeentehuis van Prachuap Khiri Khan. Ze hebben Thaise ouders maar woonden ooit in gebieden die aan Birma bleken te behoren.
Overstromingen Meer dan de helft van het budget voor hulp na overstromingen is al besteed: 20,3 miljard baht. Woensdag praat de commissie die de hulpverlening in de gaten houdt, over de vraag hoe extra fondsen kunnen worden verkregen.
War room Het eerste legerkorps heeft een nieuwe ‘war room’ in gebruik genomen. Vanuit dit commandocentrum worden de troepen in Bangkok en de Central Plains aangestuurd. Via de satelliet staat het centrum in contact met de troepen ter plaatse. Ook teleconferencing is mogelijk met de troepen aan de grens, zoals de Burapha Task Force, die de Thais-Cambodjaans grens in de gaten houdt. Het eerste legerkorps bestaat 101 jaar.
Export Het ministerie van Handel maakt zich zorgen over de export en inflatie dit jaar. Het is bang dat de export minder dan 10 procent zal groeien en de inflatie boven de voorspelde 3,2 tot 3,7 procent uitkomt. ‘We’ll have to boost the value of trade between Thailand and neighbouring countries, help SMEs (small and medium enterprises), manage the logistics system and closely monitor global economic changes that could affect the Thai economy’, zegt Yanyong Phuangrach, secretaris van het ministerie.
 
Terug Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai) en Kuerkul Danchaivichit (Chart Thai Pattana) komen terug respectievelijk als vice-minister van Binnenlandse Zaken en Transport. Ze gaven hun functie op om deel te nemen aan tussentijdse verkiezingen in hun kiesdistrict. Ze verloren hun parlementszetel wegens onwettig aandelenbezit en werden herkozen als parlementslid. In Thailand zijn bewindslieden tevens lid van het parlement.

Gevangen Thais pionnen in politiek spel
14 januari – Het goede nieuws is dat van de overige vijf Thais die in Cambodja gevangen zitten, er waarschijnlijk drie op borgtocht worden vrijgelaten en dat het Thai Patriots Network na protesten van bewoners besloten heeft de blokkade van de grens in Aranyaprathet af te blazen. Het slechte nieuws is dat de acties van TPN de onderhandelingen over grensdemarcatie tussen Thailand en Cambodja geen goed doen.
Gisteren kwamen parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten) en Narumol Chitvarattana vrij op borgtocht onder voorwaarde dat ze Cambodja niet verlaten. De Thaise ambassade stortte voor elk een borgsom van 7500 baht. Minister Kasit Piromya van Buitenlandse Zaken verwacht dat vandaag nog eens drie Thais worden vrijgelaten. Veera Somkwamkid en zijn secretaresse zullen dat genoegen niet mogen smaken, omdat ze beschuldigd zijn van spionage. Direct na de vrijlating van Panich en Narumol liet Thailand twee Cambodjanen vrij die in Ubon Ratchatani waren gearresteerd en berecht omdat ze er illegaal waren.
Academici maken zich zorgen over de huidige situatie. ‘The whole case has been blown out of proportion and become so complicated that it will be difficult to solve’, zegt Charnvit Kasetsiri, een gepensioneerd historicus en pionier op het gebied van Aziatische studies. Hij maakt zich zorgen over twee dingen: het grensgeschil tussen beide landen wordt gepolitiseerd en de zeven Thais in Cambodja zijn in de ogen van sommige burgergroepen in beide landen politieke gegijzelden geworden.
Voor de acties van TPN hebben de academici geen goed woord over. ‘It’s more a way for the group to express their political standpoint’, zegt Charnvit.
Boonruang Katchama, voormalig lector aan de Surindra Rajabhat universiteit: ‘Protesting is hardly a way to help the seven Thais under arrest or to resolve conflicts over land demarcation.’  
Suchao Nongmeewa, directeur van het Mekong Studies Centre aan de Ubon Ratchatani Rajabhat universiteit: ‘Mixing politics, history and ideology in international relations, which evidently is what is happening in the case of the seven Thais, will only widen conflicts as these are not issues in which countries can find common ground.’

Een auto koop je op Maha Thongchai
14 januari – Gisteren was Maha Thongchai oftewel een dag die voorspoed brengt. Op zo’n dag open je een nieuwe winkel of je haalt je nieuwe auto op bij de dealer. In de provincie Surat Thani verlieten 400 auto’s de showroom. De verkopers moesten extra rode nummerplaten aanvragen om aan de vraag te kunnen voldoen. Een tweede verklaring voor de hausse aan verkopen vormen de hoge prijzen van rubber en palmolie. Rubber doet nu 152 baht per kilo, 50 procent meer dan vorig jaar; palmnoten 7 tot 8 baht tegen 3,5 tot 4 baht eerder. De boeren hebben daardoor meer geld in de knip en kunnen bij de aankoop (op afbetaling) een hogere aanbetaling doen waardoor de maandelijkse aflossing naar beneden kan. De autoverkopers varen er wel bij.

Ontploffing en brand in vuurwerkfabriekje
14 januari – Drie personen zijn gisterochtend om het leven gekomen en twee gewond geraakt bij een ontploffing en een brand in een illegaal vuurwerkfabriekje in Ayutthaya. De explosie vond plaats toen werknemers voetzoekers op een pickup truck laadden. Het vuur vernielde niet alleen het bedrijfje, maar ook drie huizen. Het is algemeen bekend dat in tambon Ban Koh in diverse huizen illegaal vuurwerk wordt gemaakt. Slechts enkele bedrijven hebben een vergunning. Volgens de gouverneur van Ayutthaya, die een kijkje kwam nemen, zijn lokale leiders op de hoogte van de illegale werkplaatsen, maar ze maken daarvan geen melding bij de provincie. Hij zal actie tegen hen ondernemen als blijkt dat ze nalatig zijn geweest. In 2004 vond in hetzelfde dorp een ontploffing plaats. Daarbij kwamen 13 personen om het leven.

Toch geen borgtocht
14 januari – In tegenstelling tot wat minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) meende te weten, heeft de rechtbank in Phnom Penh vandaag borgtocht geweigerd voor de overige vijf gevangen Thais. Een reden daarvoor gaf ze niet. De advocaten zijn in beroep gegaan.
Thani Thongpakdi, directeur-generaal van het Information Department, veronderstelt dat de rechtbank eerder twee Thais op borgtocht vrijliet vanwege gezondheidsproblemen. Panich Vikitsreth, parlementslid voor de Democraten, lijdt aan hogebloeddruk en mevrouw Narumol Chatvaratana heeft problemen met haar schildklier.
Leden van het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, zetten vandaag hun rally bij het Government House voort. De TPN-leiding heeft nog niet besloten of de blokkade van de grensovergang bij Aranyaprathet doorgaat. Minister Chavarat Charnvirakul (Binnenlandse Zaken) heeft het TPN aangespoord de blokkade af te blazen, omdat die pogingen om de andere Thais vrij te krijgen, zou belemmeren.

‘Ik ben niet te oud’
14 januari – Minister Chavarat Charnvirakul (Binnenlandse Zaken) spreekt berichten tegen dat hij voor de volgende verkiezingen aftreedt als leider van coalitiepartij Bhumjaithai. Hij reageert daarmee op een opmerking van zijn zoon die dat gesuggereerd zou hebben. Maar Chavarat zegt dat de woorden van zijn zoon verkeerd zijn geïnterpreteerd. Zoonlief zei dat zijn vader 75 is en te oud om door te gaan in de politiek. ‘As a son, I want my father to take a rest and have a happy family life.’ Maar volgens vader bedoelde zijn zoon niet meer dan dat hij rust moet nemen. Chavarat gaat dat doen na de volgende verkiezingen, eraan toevoegend dat hij nog steeds ‘sterk’ is.

Brand op Bangchak raffinaderij
14 januari – De olieraffinaderij van Bangchak Petroleum Plc in Sukhumvit Soi 64, Bangkok is tijdelijk stilgelegd na een brand vrijdagochtend in de dieselproductie afdeling. De brand was binnen 30 minuten onder controle. Wanneer de schade ernstig is, gaat de raffinaderij voor 35 dagen dicht voor reparaties die oorspronkelijk op 24 februari zouden beginnen. Is de schade gering, dan wordt de afdeling direct gerepareerd en kan de overige productie binnen één à twee dagen worden hervat.
De brand is waarschijnlijk ontstaan door een zuurstoflek. De productieafdeling kan pas worden onderzocht wanneer de temperatuur is gezakt, wat 10 uur duurt. De beschikbaarheid van diesel komt niet in gevaar omdat het bedrijf een voorraad van twee maanden heeft. De export van diesel wordt wel tijdelijk stilgelegd. Door de brand loopt het bedrijf het eerste kwartaal 30 miljoen baht aan inkomsten mis.

Kort nieuws 15 januari
Avondklok
Het Juvenile Observation and Protection Department steunt het plan van de politie om een avondklok van 22 uur voor jongeren onder de 18 jaar in te stellen. Uit cijfers blijkt dat de 90 procent van de jongeren die zich misdragen, dit na dit tijdstip doen. De Children’s Foundation is bang dat criminelen en corrupte agenten jongeren die zich er niet aanhouden, geld afpersen.
Strafpunten Het strafpuntensysteem bij verkeersovertredingen werkt niet door het ontbreken van een computer database. Het systeem werd negen jaar geleden geïntroduceerd en in Bangkok in 2002. Verkeersgebruikers die een overtreding begaan, krijgen een gekleurde sticker op de achterkant van hun rijbewijs. Een bepaald aantal stickers leidt tot ontzegging van de rijbevoegdheid voor 60 dagen.
Goud Lampang organiseert in april een goudzeef festival in de Wang rivier. Al generaties lang worden in het droge seizoen in de rivier goudstof en goudklompjes gevonden door de afgezette grond te zeven. Gezinnen verdienen hiermee gemiddeld 9000 baht. Het festival moet toeristen naar het gebied lokken, wat ook weer extra inkomsten oplevert.
Klopjacht De politie opent een klopjacht op drugs in 71 dorpen in het noorden van Thailand. De operatie begint volgende week. De politie maakt zich zorgen over nieuwe smokkelroutes. De drugs uit Birma worden nu via Laos binnengesmokkeld. De klopjacht heeft ook nog een politieke component, omdat het gebied een bolwerk van oppositiepartij Puea Thai is. Met name canvassers, personen die politici helpen stemmen te verwerven, worden verdacht van medeplichtigheid aan drugshandel.
Twee uur Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) komt enigszins tegemoet aan de bezwaren van bedrijven, winkeliers, straatverkopers en bewoners van Ratchaprasong Intersection, de lokatie waar ze twee keer per maand demonstreren. De rally’s zullen niet langer dan twee uur duren, heeft het UDD beloofd.
MoU De New Politics Party, de politieke tak van de geelhemden, heeft de regering opgeroepen het Memorandum of Understanding van 2000, door Thailand en Cambodja overeengekomen, in te trekken en Cambodja onder druk te zetten om de vijf Thais die nu nog gevangen zitten, vrij te laten.
Leraren De regering heeft 2011 uitgeroepen tot Year of Teacher’s Quality, want de kwaliteit van het onderwijs behoeft verbetering. De problemen zijn onder andere te grote klassen (gemiddeld 36 leerlingen in het basisonderwijs; meer in het secondair onderwijs), hoge werkdruk (925-110 uur per jaar; het overzeese gemiddelde is 548-818), gebrek aan personeel en allerlei administratieve taken die ten koste gaan van het onderwijs. Het kabinet heeft een loonsverhoging van 8 procent goedgekeurd.

Milieu Thailand verkeert in deplorabele staat
15 januari – Met uitzondering van de ontbossing die bijna tot stilstand is gekomen, valt er weinig positiefs te melden over het milieu in Thailand. Een rapport van het Thailand Development Research Institute en het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning bevat de volgende gegevens:
* Vorig jaar produceerden Thais 15,11 miljoen ton afval, waarvan slechts 40 procent behoorlijk wordt verwerkt.
* Ongeveer 93 procent van het koraalrif in de Golf van Thailand en 73 procent in de Andaman Zee is in slechte conditie.
* De visvangst in de Golf bedraagt 22,75 kilo/uur tegen 25,33 in 2008. Voor de Andaman zijn deze cijfers 44,17 tegen 45,71.
* Het aantal mensen met een aan luchtvervuiling gerelateerde ziekte is in het industriegebied Map Ta Phut gestegen van 80 per 1000 in 2007 naar 130 per 1000.
* Het aantal achterbuurten in de grote steden is gestegen van 1.806 in 1998 naar 6.334 in 2008.
* Bangkok heeft 4,1 vierkante meter groen per inwoner; dat zou 15 moeten zijn.
De onderzoekers vrezen overigens dat het enige goede nieuws van korte duur zal zijn. De regering is van plan land uit te geven aan arme boeren. Dit zou weer ten koste kunnen gaan van bossen. De ontbossing is vertraagd van 3 miljoen rai per jaar naar 300.000 rai per jaar. Vorig jaar kwam er zelfs 0,1 procent bij. ‘It is a small figure, but it is big progress in our forest conservation efforts’, zegt Adis Israngkura, een researcher van TDRI.

EU dreigt met importverbod voor Thaise groentes
15 januari – De Europese Unie dreigt een importverbod in te stellen op 16 soorten groente uit Thailand. Thaise exporteurs en Thaise restaurants op het continent vrezen het ergste, indien onmisbare ingrediënten voor de Thaise keuken verboden zouden worden, zoals onder andere basil, chilli en capsicum peppers, eggplants, bitter gourd en parsley. Ze bevatten te veel sporen van verontreiniging door insecten en chemicaliën. Het ministerie van Agriculture and Cooperatives gaat strengere kwaliteitscontroles uitvoeren op de export van de 16 groentes om het importverbod te voorkomen. Want indien dit zou worden ingesteld, is het erg moeilijk om dat weer opgeheven te krijgen. Nogal navrant is dat Thailand zich afficheert als ‘Kitchen of the World’ in campagnes om Thais voedsel te promoten. (Noot van de redactie: Merkwaardig dat ik dit moet lezen in een column en niet als nieuwsbericht in de krant.)

Aan de mediawet moet nog worden gesleuteld
15 januari – Alhoewel het kabinet al akkoord is gegaan met de Rights, Liberty and Media Professional Standards Bill heeft premier Abhisit na een gesprek met de Thai Broadcast Journalists Association beloofd dat het wetsontwerp op twee punten wordt veranderd. De in te stellen mediaorganisatie die tot doel heeft de rechten en vrijheid van de media te waarborgen en professionele maatstaven te verbeteren, is in het huidige ontwerp een overheidsorgaan, maar dient onafhankelijk te zijn net als de Lawyers Council. Voorts is subsidiëring door de overheid in strijd met de grondwet, die financiële steun van de overheid aan de media verbiedt. Dus ook de tekst die dit regelt, dient alsnog veranderd te worden. Abhisit zal het parlement vragen het wetsontwerp in maart te behandelen.

Voormalige communisten krijgen overloopgeld
15 januari – De eerste 724 voormalige communisten hebben gisteren elk een bedrag van 225.000 baht ontvangen omdat ze in de jaren tachtig de wapens hebben neergelegd. Het aanbod werd destijds gedaan door de regering Prem Tinsulanonda. In het Noordoosten hebben 6000 personen een aanvraag gedaan; 2.452 komen in aanmerking voor het overloopgeld. De regering heeft 554,4 miljoen baht uitgetrokken voor de hulp. Voorwaarden zijn dat de ontvanger niet na 1966 is geboren, nooit enige andere overheidssteun heeft ontvangen en minder dan 60.000 baht per jaar verdient.

Een feest van mislukkingen
15 januari – Morgen is National Teachers Day. Arglit Boonyai wijdt er een cynisch commentaar aan in zijn wekelijkse column in Bangkok Post. ‘A celebration of failure’, schrijft hij, nog eens in herinnering roepend dat de meerderheid van vakleerkrachten zakte voor examens in hun eigen vak (zie Leraren zakken voor eigen examens in
Nieuwsarchief 2010). Hij wijst ook op de 2.715 tutorial scholen, die blijkbaar nodig zijn om leerlingen klaar te stomen voor het hoger onderwijs.
Maar het meest stuitende voorbeeld van de armzalige kwaliteit van het onderwijs kwam Arglit tegen in een boek dat leerlingen moet voorbereiden op het toelatingsexamen van Thailands meest prestigieuze universiteit. Hij maakte de voorbeeld-vragen en had ze allemaal fout, terwijl hij een native English speaker is met 21 years of British education under my belt. Voor alle zekerheid checkte hij een en ander bij de sub-editors van de krant. Conclusie:
The university-published text book was in fact a complete and utter waste of time.
(N.B. Arglit Boonyai was eerder hoofdredacteur van Guru en zijn bijdragen daarin dropen ook al van een verfrissend cynisme.)

Kort nieuws 16 januari
Quatar
Tienduizenden Thais zullen naar verwachting worden gerecruteerd om in Quatar te helpen stadions te bouwen en infrastructuur aan te leggen voor de WK voetbal in 2022. Er werken al 13.000 Thais in het land; dat kunnen er 54.000 worden. Er is genoeg werk aan de winkel: 12 stadions, 70.000 hotelkamers, spoorwegen, een zeehaven, een internationaal vliegveld en wegen moeten er komen.
Zuiden De moord op een onderwijzer in Pattani op de vooravond van National Teacher’s Day heeft de angst aangewakkerd dat de opstandelingen in het Zuiden zich met name weer gaan richten op onderwijzers. De Confederation of Teachers in the Three Southern Border Provinces maakt zich ernstig zorgen. Sinds het geweld in 2004 in het Zuiden is opgelaaid, zijn 138 onderwijzers gedood.
Dwangarbeid Twee mannen uit Los Angeles plus zes medeplichtigen moeten in Honolulu terecht staan omdat ze tussen 2001 en 2007 400 Thais gedwongen hebben voor weinig of geen loon te werken op boerderijen in Hawaii en elders in de VS. In Thailand werden de Thais door twee Thaise mannen gerecruteerd onder het voorwendsel dat ze veel geld zouden gaan verdienen.
Treinongeluk Vier mensen zijn gewond geraakt toen vrijdagavond op het station van Patthalung een goederentrein op een passagierstrein botste. De 400 passagiers moesten noodgedwongen de nacht op het station doorbrengen. Het treinverkeer kwam pas de volgende ochtend weer op gang. Oorzaak van het ongeluk was waarschijnlijk een misverstand tussen een wisselwachter en de treinbestuurder.
Busongeluk Bij een ongeluk met een provinciale bus in Khon Kaen zijn vijf passagiers om het leven gekomen en dertig gewond geraakt. De chauffeur verloor de macht over het stuur toen hij een vrachtwagen wilde inhalen. De bus kantelde vervolgens en belandde in een sloot.

Regering stuurt 199 Cambodjanen terug
16 januari – Thailand heeft 199 illegale Cambodjanen, die op zoek waren naar werk, teruggestuurd naar Cambodja zonder hen te vervolgen. Maar premier Abhisit ontkent dat dit een poging is om de Cambodjaanse overheid te bewegen de zeven gevangen Thais vrij te laten. De premier heeft wel een stokje gestoken voor een gepland bezoek van Democraten aan Phnom Penh daar dit wellicht bij de Cambodjaanse overheid een verkeerde indruk zou wekken.
De 199 Cambodjanen, 120 mannen, 61 vrouwen en 18 kinderen, werden in Bangkok door de immigratiepolitie gearresteerd. Via de grenspost Aranyaprathet verlieten ze het land. Eerder, op donderdag, waren twee Cambodjanen teruggestuurd – op dezelfde dag waarop Panich Vikitsreth en Narumol Chitvarattana op borgtocht werden vrijgelaten.
Sommige analisten zeggen dat het gebaar om rechtsvervolging achterwege te laten, een signaal is aan de Cambodjaanse overheid om hetzelfde te doen met de Thais, die sinds 29 december gevangen zitten. In ieder geval besluit de rechtbank volgende week of de resterende vijf Thais ook op borgtocht worden vrijgelaten. Een eerder verzoek werd afgewezen, maar de advocaten zijn hiertegen in beroep gegaan. Ze verwachten op dinsdag een besluit.
De Thais waren naar de grens gegaan om klachten van dorpelingen te onderzoeken dat Cambodjaanse soldaten hen de toegang tot hun land hadden ontzegd. Over de vraag of de Thais zich op Thais danwel Cambodjaans grondgebied bevonden, toen ze werden aangehouden, lopen de meningen – ook in Thailand – uiteen. Ze moeten terecht staan wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone. Twee van hen zijn bovendien beschuldigd van spionage.

Bureau wijst op gezondheidsrisico’s
16 januari – Hartziektes en diabetes zullen dit jaar de meeste dodelijke slachtoffers eisen, verwacht het Epidemiology Bureau. In totaal zullen twaalf ziektes en gezondheidsrisico’s 12,5 miljoen Thais treffen en 78.000 levens eisen. Het lijstje dat het bureau heeft opgesteld, vermeldt onder andere influenza, knokkelkoorts, HIV/Aids, hondsdolheid, verkeersongelukken, verdrinking (vooral kinderen), chemische ongelukken en multiresistente tbc. Het is voor het eerst dat het bureau met een dergelijke risicoanalyse komt. Ze heeft tot doel de gezondheidsautoriteiten te helpen bij het nemen van preventieve maatregelen.

Senatoren halen een truc uit
16 januari – Een meerderheid van de 74 benoemde senatoren overweegt om af te treden voordat hun termijn op 18 februari eindigt. Volgens de grondwet mogen ze niet twee aaneensluitende termijnen zitting hebben in de Senaat, maar door eerder af te treden omzeilen ze die regel. De Senaat telt 150 senatoren. (Noot van de redactie: Door wie ze worden benoemd, vermeldt het bericht niet.)

Thaise arbeiders gewild in buitenland
16 januari – Ruim 600.000 Thais werken in het buitenland; de meesten in Taiwan en Zuid-Korea. Thaise arbeiders zijn gewild omdat ze vakbekwaam zijn, goed en snel werken en beter zijn dan werkers uit andere landen. Maar ze hebben twee nadelen: ze spreken geen goed Engels, waardoor communicatieproblemen ontstaan en ze houden van Thais eten, maar dat is niet altijd beschikbaar. Dit zegt Yuph Nana, vice-minister van arbeid, in een interview in Spectrum. Het eetprobleem wordt soms opgelost doordat de Thais een eigen kok mogen meenemen. Sommige bedrijven huren zelfs een Thaise kok in wanneer ze veel Thais in dienst hebben.
Yuph ziet vele voordelen van deze arbeidsmigratie. De Thais leren nieuwe technieken in het buitenland. Die kennis nemen ze mee naar huis. Ze leren geduld, punctualiteit en discipline. Dat laatste vooral wanneer ze in Japan hebben gewerkt waar het regime heel streng is. En niet onbelangrijk: ze zijn goed voor 60 miljard baht per jaar, dat ze naar hun familie sturen.
Yuph komt uit een interessante familie. Zijn grootvader legde de bij Thais en buitenlanders bekende straat Nana aan en daarna Sukhumvit road, soi voor soi. Zijn vader, Lek Nana, was een van de oprichters van de Democraten. Hij had als bijnaam ‘The king of Bangkok landlords’. Hij bekleedde twee ministersposten, diende als honorair consul voor Irak in Thailand en was secretaris-generaal van de Democraten. Maar Yuph zegt dat hij van die afkomst nooit misbruik heeft gemaakt.

Kort nieuws 17 januari
Verkiezingen
Meer dan de helft van de ondervraagden (53,2 pct) in een peiling van het Assumption University Poll Centre accepteert bij de volgende verkiezingen geld in ruil voor hun stem op de desbetreffende kandidaat. Maar nog altijd 40 procent laat zich niet omkopen en 6,6 procent wist het niet. In een ingezonden brief in Bangkok Post wijst de afzender erop dat niet gevraagd is of degenen die geld hebben geaccepteerd, zich in het stemhokje ook daadwerkelijk aan hun belofte houden.
Mensenhandel Wegens mensenhandel zijn een Tamil en zeven medeplichtigen gearresteerd. Via Thailand had hij in augustus 492 Sri Lankaanse Tamils naar Canada gestuurd. Volgende maand zouden 200 Tamils naar Australië gaan.
Oost Timor Oost Timor wil het elfde lid van de Association of Southeast Asia Nations (Asean) worden.
Moord De 78-jarige abt van Wat Nong Prathum in Ratchaburi is gisteren levenloos aangetroffen in zijn woonruimte. Zijn lichaam was bedekt met wonden en vertoonde kneuzingen. Verdacht van de moord is een 23-jarige man aangehouden. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van 171.000 baht en enkele amuletten. De man had het geld willen gebruiken om drugs te kopen.
Toyota Fortuner Via de witte Toyota Fortuner, van waaruit vorige week was geschoten op een piloot van Thai Airways, kwam de politie de man op het spoor die de schoten afvuurde. De man had de wagen geleend van zijn zwager. Toen de politie de auto aantrof, was de nummerplaat verwisseld, maar dat was nogal slordig gedaan. De piloot werd bij de schietpartij in zijn schouder geraakt. Volgens de vrouw van de verdachte had haar man een kort lontje.

Onderwijzers gaan door ondanks geweld
17 januari – Onderwijzers in de door tweedracht verscheurde provincie Narathiwat blijven lesgeven ‘untill their death’. Die belofte deden 500 onderwijzers gisteren tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van Teachers’ Day, ondanks de sinds 2004 door opstandelingen 138 doodgeschoten collega’s.
De bijeenkomst werd overschaduwd door de moordaanslag op een collega de avond tevoren in Pattani. Hij werd doodgeschoten door een voorbijrijdende motorrijder, een veel gebruikte methode in het Zuiden. De collega, een 37-jarige wiskundeleraar, werd in Pattani herdacht tijdens een bijeenkomst waarop onderscheidingen werden uitgereikt aan uitstekende onderwijzers. Pattani-gouverneur Niphon Narapitakkul probeerde de aanwezigen een hart onder de riem te steken. ‘Without teachers, it’s hard to imagine how the country can develop.’ Vandaag wordt in de provincie een bijeenkomst gehouden om de 138 omgekomen onderwijzers te herdenken. Premier Abhisit zal die bijwonen.
Vice-minister Thaworn Senneam (Binnenlandse Zaken), die deelnam aan een bijeenkomst in Yala, drukte de onderwijzers in het diepe Zuiden op het hart om vooral voorzichtig te zijn wanneer ze naar en van hun werk rijden en tijdens persoonlijke bezigheden. ‘Teachers are always a risk group because they don’t carry weapons to protect themselves.’
De regering probeert hun veiligheid te waarborgen door hen op weg naar school en op de terugweg te laten begeleiden door gewapende soldaten, maar ondanks deze veiligheidsmaatregelen zien de opstandelingen nog steeds kans onderwijzers te verwonden of te doden.
De regering heeft gisteren de koning geëerd met de titel ‘Teacher of the Nation’ vanwege zijn inzet voor het onderwijs.

Asean aast op WK voetbal 2030
17 januari – De ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen, die in Lombok vergaderen, zijn het erover eens: de landengroep moet proberen de WK voetbal 2030 in de wacht te slepen. Het voorstel werd vorig jaar juli voor het eerst geopperd door Maleisië. Tijdens een recente bijeenkomst van ministers van Financiën bracht de Thaise minister het voorstel ter sprake. Zijn collega’s vonden het een goed idee. De regeringsleiders nemen op 7 en 8 mei een besluit tijdens een bijeenkomst in Jakarta. Asean zal moeten concurreren met China, die ook belangstelling heeft getoond voor het evenement in 2030. Wanneer de Fifa een besluit neemt over dat jaar, zullen naar verwachting alle Asean-hoofdsteden over sport- en voetbalstadions beschikken die aan de internationale maatstaven voldoen.

Bangkok Post buigt voor lezers
17 januari – Je kunt er vergif op innemen. Als een krant iets wijzigt, lay-out, lettertype, andere bijlages, beginnen abonnees te koeren omdat hun trouwe huisvriend er anders uitziet. Bangkok Post hief een aantal bijlages op, onder andere Data Base en Motoring, en integreerde die in de nieuwe bijlage LIFE. Ook ging het mes in het aantal strips. Zo moesten onder andere Andy Capp en Beetle Bailey het veld ruimen. Maar dat pikten de lezers niet, zo bleek uit een stroom van ingezonden brieven van voornamelijk expats. Dus zijn sinds vandaag alle twaalf strips weer terug.

Abhisit belooft impasse rond landbezit aan te pakken
17 januari – Premier Abhisit heeft grondbezitters uit de grensstreek in Sa Kaeo beloofd hun problemen aan te pakken zodra de zaak van de zeven Thais die in Cambodja zijn gearresteerd wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, is geregeld.
Vorige week sprak de premier met de desbetreffende boeren, die hem vertelden dat ze al 30 jaar geen gebruik kunnen maken van hun land, terwijl ze wel trouw grondbelasting betalen. Hun land ligt in het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel Preah Vihear. De premier had hun documenten en de kaart van het gebied bekeken en aan de hand daarvan vastgesteld dat hun akkers duidelijk op Thais grondgebied liggen.
Over de vraag of de Thais, die nu gevangen zitten in Phnom Penh, zich op Thais of Cambodjaans grondgebied bevonden toen ze werden gearresteerd, zei de premier tijdens zijn wekelijks tv-praatje op zondag dat de groep zich niet bevond op land dat eigendom is van een Thaise burger met eigendomspapieren. Hij heeft dit geconcludeerd aan de hand van videobeelden, luchtfoto’s en kaarten.

Popcorn verraadt juwelendief
17 januari – Hij ging even popcorn voor zijn vriendin kopen en daarna zouden ze naar de bioscoop gaan. Maar dat had hij beter niet kunnen doen, want een agent herkende de man op wie al twee maanden jacht was gemaakt wegens diefstal van gouden sieraden.
De man beroofde in oktober de Aurora juwelier in Tesco Lotus Lat Phrao (Bangkok). Hij ging er vandoor met sieraden ter waarde van 7 miljoen baht. Eerder beroofde hij een andere Aurora winkel in Big C in Chokchai (Bangkok). De politie had weinig aanknopingspunten, want de man had een kap over zijn hoofd en het kenteken van zijn auto, ook op beelden van een bewakingscamera te zien, was onleesbaar. Maar in december toen hij een winkel in Ayutthaya beroofde, kwam er schot in de zaak. De winkelier schoot hem in zijn arm en gezicht, waarna de man zijn kap afdeed.
Miscommunicatie zorgde ervoor dat hij niet na een beroving in Si Thep al werd aangehouden. Hij werd er vrijgelaten op borgtocht, voordat het team dat jacht maakte op de man had kunnen ingrijpen.

Chalerm wijst ‘soft’ debat af
17 januari – Voorzitter Chalerm Yubamrung van oppositiepartij Puea Thai zegt dat hij niet het woord zal voeren tijdens het debat, waarin het vertrouwen in de regering wordt opgezegd, indien het wordt geleid door Mingkwan Saengsuwan. Mingkwan is een van de drie kandidaten voor het partijleiderschap. Hij heeft de voorkeur van voormalig premier Thaksin mits hij tijdens dat debat bewijst dat hij die taak aan kan.
Chalerm heeft begrepen dat Mingkwan het kabinetsbeleid vriendschappelijk zal beoordelen en vooral ten behoeve van parlement en publiek het beleid van Puea Thai voor het voetlicht wil brengen. Chalerm heeft daarentegen een voorkeur voor de frontale en harde aanval om het feilen van de regering en corruptie aan de kaak te stellen.
Tijdens een partijbijeenkomst op 18 januari beslist Puea Thai wie het debat gaat leiden. Vanaf 21 januari vergadert het parlement weer.

Kort nieuws 18 januari
Compensatie
Twee slachtoffers van het geweld van vorig jaar hebben als eersten een schadevergoeding gekregen van het ministerie van Justitie. Een verloor het gezicht in beide ogen, nadat hij door vuur van soldaten was geraakt. De ander werd in zijn rechteroog geraakt door een rubber kogel. Honderden personen hebben een claim ingediend.
Economie De economie zal naar verwachting met 4-5 procent stijgen dit jaar, maar 7-8 procent is ook mogelijk indien de politieke stabiliteit weerkeert, zegt de president van de Thai Chamber of Commerce.
Noodkastjes Bangkok krijgt op 112 plaatsen die beschouwd worden als risicovol, een zogeheten ‘green box’, een kastje met sirene, lichten en microfoon, dat in verbinding staat met veiligheidsdiensten. Een druk op de knop en de hulpdiensten weten direct waar ze moeten zijn. Van de beller wordt een foto gemaakt.
Illegaal De politie heeft in wildpark Thung Yai Naresuan in Kanchanaburi 22 illegale Birmezen aangehouden. Ze waren op weg naar een ontmoetingspunt van waar ze door een bende naar werkgevers zouden worden gebracht.
Verhuizing Duizend Birmese vluchtelingen moeten drie kilometer verhuizen nadat de dorpelingen van Ban Valley Nuea hadden geklaagd over onhygiënische sanitaire toestanden in hun kamp en berovingen.
Inferno Het had wel iets weg van een inferno: de restanten van een taxi en een ijzerwarenwinkel na een explosie en een brand die volgde op de botsing tussen de taxi en een motorfiets. Bij de botsing explodeerde de gascilinder van de taxi. De motorrijder kwam om het leven, de taxichauffeur raakte zwaargewond.
Controles Strenge snelheidscontroles op snelwegen en regelgeving voor schoolminibusjes. Die twee maatregelen moeten de verkeersveiligheid vergroten. Een commissie van het ministerie van Transport gaat de maatregelen concreet uitwerken. Ze volgen op twee fatale ongelukken met een minibusje, waarbij zeventien personen om het leven kwamen.

Appeal Court Cambodja beslist vandaag over borgtocht
18 januari – Vandaag horen de vijf Thais, die nog gevangen zitten in Phnom Penh, of ze worden vrijgelaten op borgtocht. De rechtbank weigerde dat vorige week; de Appeal Court mag nu over het beroep van de advocaten oordelen. Als ze ook weigerachtig is, is nog beroep mogelijk bij de Supreme Court.
De vijf zijn vanochtend om 7 uur naar de rechtbank gebracht. De media hebben deze maal toestemming gekregen de uitspraak bij te wonen, maar ze mogen geen foto’s maken. Drie rechters buigen zich over de aanvraag voor borgtocht. Binnen 2 à 3 uur wordt hun uitspraak verwacht.
De vijf die nog gevangen zitten, zijn Veera Somkhwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging; Ratree Pipatanapaiboon, zijn secretaresse; twee leden van de Santi Asoke sekte; en een medewerker van Panich Vikitsreth, die eerder samen met zijn secretaresse op borgtocht werd vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen.
Met name Veera en zijn secretaresse kunnen op weinig coulantie rekenen. Ze hebben eerder diverse malen Cambodja illegaal betreden. Veera is berucht vanwege zijn felle aanvallen op Cambodja in de kwestie rond de Hindu-tempel Preah Vihear. De Cambodjaanse autoriteiten willen van hem de verzekering dat hij zich verder onthoudt van provocatief gedrag. Na een eerdere aanhouding heeft Veera een schriftelijke verklaring ondertekend, waarin hij belooft dat hij niet weer illegaal Cambodja zou binnengaan.
Of de Thais mogen terugkeren naar Thailand wanneer de borgtocht wordt toegekend, is aan de rechtbank ter beslissing. De borgtocht van Panich en zijn secretaresse heeft als beperkende voorwaarde dat ze in Cambodja moeten blijven.
Intussen gaat de rally van het Thai Patriots Network bij het Government House door. Er worden tentjes neergezet, wat erop wijst dat ze er nog wel even zullen blijven. Het TPN heeft laten weten de Koning te zullen verzoeken om het kabinet naar huis te sturen omdat het gefaald heeft de Thais vrij te krijgen.

Politie jaagt op man die piloot verwondde
18 januari – De man die ervan verdacht wordt een piloot van Thai Airways International te hebben beschoten, is geen onbekende van de politie. Hij zou banden met de drugshandel hebben. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Sinds het schietincident werd gemeld op de televisie is hij voortvluchtig.
Van de auto van waaruit hij enkele schoten afvuurde, zijn de kentekenplaten, koplampen en achterbumper verwisseld. Die xenon koplampen (die een blauwachtig licht produceren, drie keer zo sterk als halogeen lampen) speelden een cruciale rol in het incident. De piloot had met zijn koplampen geseind ten teken dat ze de overige weggebruikers verblindden. Daarna haalde hij de man in om op tijd op Suvarnabhumi te zijn. De schutter achtervolgde hem, knipperde met zijn lichten en schoot vervolgens enkele keren op hem, waarbij de piloot in zijn schouder werd geraakt.
De echtgenote van de schutter lag op dat moment te slapen in de wagen. Tijdens een verhoor door de politie omschreef ze haar echtgenoot als ‘being touchy’. Hij bezit een garnalenkwekerij in Chachoengsao en verkoopt siervissen. De wagen, een witte Toyota Fortuner, is eigendom van haar broer.

Patiëntenverenigingen in de clinch met farmaceutische industrie
18 januari – Drie patiëntenverenigingen die zijn aangeklaagd wegens smaad, krijgen hulp van een juridisch team van de Foundation of Consumers. De smaadaanklacht is ingediend door de president van een groep medicijnproducenten. Hij diende die in naar aanleiding van een verzoek van de drie verenigingen aan de Pharmacy Council om onderzoek te doen naar uitspraken van de president over compulsory licensing (CL).
CL stelt een regering in staat om zonder toestemming van de patenthouder gepatenteerde producten te produceren. De president had CL een vorm van schending van intellectueel eigendom genoemd en volgens de verenigingen heeft hij daarmee het publiek misleid. Het was een tendentieuze opmerking met geen ander doel dan de belangen van grote farmaceutische bedrijven te beschermen, derhalve ongepast, aldus het drietal (psychose, HIV/Aids en kanker).
Volgens de advocaat van de aanklager hebben de verenigingen met hun verzoek aan de Pharmacy Council zijn reputatie schade toegebracht. Maandag buigt de rechtbank zich over de zaak.
De Foundation of Consumers en de drie verenigingen overwegen een tegenaanklacht in te dienen wegens belangenconflict bij de CL-zaak. Ze vinden dat het debat over CL afgelopen moet zijn maar de smaadaanklacht heeft het onderwerp weer in de belangstelling gebracht.
Boripat Donmon van de HIV/Aids-vereniging wijst erop dat CL gesteund wordt door de Wereldhandelsorganisatie WTO.
Tharkul Sakarakul van de psychose-vereniging zegt dat medicijnen niet zomaar een commercieel product zijn omdat dood en leven ermee gemoeid zijn. Daarom vindt hij de opmerking over het intellectueel eigendom onjuist.

Geen voordeeltjes meer voor vervuilende bedrijven
18 januari – De concentraties benzeen; 1,3 butadieen en 1,2 dichloorethaan in de lucht boven het grootste industrieterrein van Thailand, Map Ta Phut in Rayong, zijn hoger dan wat acceptabel is. De Board of Investment zal daarom geen investeringsvoordelen meer verlenen aan nieuwe industriële projecten die niet over de technologie beschikken om deze emissies in te perken. Twee ministeries gaan regelgeving opstellen om de uitstoot van die stoffen te beheersen. Bestaande regelgeving met betrekking tot schadelijke emissies in industriegebieden wordt verbeterd. Het economische kabinet heeft gisteren tot deze maatregelen besloten. De regering overweegt ook om privileges te verlenen aan bestaande fabrieken die geïnvesteerd hebben in technologie om de drie stoffen uit de lucht te houden. Ze heeft de provincie Rayong gevraagd een werkgroep in te stellen, die de voortgang van de maatregelen volgt alsmede praktische toepassingen bij het bestrijden van de luchtvervuiling.

Vier vrij op borgtocht
18 januari – Met uitzondering van Veera Somkhwamkid zijn de overige in Cambodja gevangen zittende Thais vrijgelaten op borgtocht op voorwaarde dat ze het land niet verlaten. Dit heeft de Appeal Court vandaag besloten in een beroep dat de advocaten tegen een eerdere weigering hadden ingesteld. Veera blijft achter slot en grendel omdat hij ook wordt beschuldigd van spionage. Ook zijn secretaresse is daarvan beschuldigd, maar zij mag wel de gevangenis verlaten. Eerder werden al twee Thais wegens gezondheidsproblemen vrijgelaten op borgtocht.
De zeven Thais werden gearresteerd omdat zij zich op 29 december tijdens een bezoek aan de grensstreek op Cambodjaans grondgebied zouden bevonden hebben. Ze kunnen daarvoor worden veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Voor spionage kunnen Veera en zijn secretaresse worden veroordeeld tot 5 tot 10 jaar.

Kort nieuws 19 januari
Tempelbrand
Een oude Birmese tempel, de grootste van 31 in Thailand, in Lampang is zondag grotendeels in vlammen opgegaan. De tempel werd een eeuw geleden gebouwd door een rijke Birmees, die in Thailand kwam werken. De Fine Arts Department beschouwt de tempel als een belangrijk historisch gebouw.
Mortieren Zes uit Birma afgedwaalde mortieren hebben zaterdag kraters geslagen in Mae Hong Son, zo’n 50 tot 100 meter vanaf huizen en scholen. De daken van enkele huizen werden licht beschadigd. Aan de andere kant van de rivier waren op dat moment Birmese militairen in gevecht met de Karen National Union.
Ingetrokken De advocaat van de roodhemden ziet voorlopig af van aangifte tegen de rechters die de 19 gevangen zittende roodhemdleiders berechten. In plaats daarvan heeft het UDD een open brief gestuurd aan de opperrechter van de Criminal Court en de Judicial Commission.
Social Security Fund Werkers in de informele sector kunnen kiezen uit twee tarieven wanneer ze zich aansluiten bij het Social Security Fund. Ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en overlijdenskosten zijn gedekt wanneer ze 70 baht per maand betalen, aangevuld met 30 baht door de overheid. Voor 150 baht komt daar een pensioen bij. Het kabinet heeft de regeling dinsdag goedgekeurd.
Levenslang Een 25-jarige man is tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een man die zijn vriend zou hebben ontvoerd en een losgeld van 300.000 baht hebben gevraagd.
Grondwet Premier Abhisit praat volgende week met de leiders van de coalitiepartijen over de geplande grondwetwijzigingen. Regeringspartij en coalitiepartijen zijn het niet eens over de wijziging van het kiesstelsel, d.w.z. de verhouding tussen het aantal parlementsleden te kiezen via het districtenstelsel en via evenredige vertegenwoordiging. Vanaf 21 januari vergadert het parlement weer.
Parkeergarage Alhoewel Airports of Thailand het contract heeft opgezegd, meende de exploitant van de parkeergarages zijn werk te kunnen hervatten. Met een bindende aanwijzing van de Civil Court en vergezeld van politieagenten en staf probeerde een staflid de kassa’s te ‘heroveren’. Bewaking en vliegveldstaf wisten dat te voorkomen. AoT gaat tegen de aanwijzing in beroep.
Koraalrif Het Marine and Coastal Resources Department zet ondanks protesten van duikbedrijven en de toeristenindustrie het plan door om tien populaire duiklokaties tijdelijk te sluiten. De koraalriffen hebben te veel te lijden van de duikers, alhoewel wetenschappers het bleken van de riffen toeschrijven aan de opwarming van het zeewater, waardoor de algen die de riffen hun kleur geven, loslaten. Thailand heeft 96.000 rai aan koraalriffen, de helft in de Andaman zee. Meer dan 90 procent is aangetast.
Noodtoestand De noodtoestand in de drie meest zuidelijke provincies wordt voor drie maanden verlengd, met uitzondering van het district Mae Lan in Pattani. Gisteren sloegen opstandelingen weer toe met twee doden en een gewonde als gevolg.
National Memorial De namen van 250 soldaten die gesneuveld zijn in het Zuiden van Thailand worden gegrift in het National Memorial. Daarop staan al de namen van 7000 soldaten die hun leven verloren in Vietnam en Korea. Sinds het geweld in 2004 in het Zuiden van Thailand is opgelaaid, zijn 4000 mensen om het leven gekomen: 250 waren soldaten, 240 politieagenten.
Dolfijn En weer is op de kust van de Golf van Thailand een dode dolfijn aangespoeld, die verstrikt was geraakt in visnetten. Op maandag spoelden een dolfijn en een zeeschildpad aan. Sinds november staat de stand op zes dode dolfijnen en vier groene zeeschildpadden.

Twee ‘Patriots’ gearresteerd
19 januari – Twee kernleden van het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, zijn gisteren gearresteerd nadat ze met supporters een petitie hadden afgegeven bij het paleis. In de petitie vragen ze de koning om hulp bij de vrijlating van de zeven Thais die in Cambodja worden vervolgd. De arrestatie en de weigering van het Appeal Court in Cambodja om TPN-coördinator Veera Somkwamkid op borgtocht vrij te laten zullen TPN en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) versterken, zeggen supporters.
De twee gearresteerden zijn Chaiwat Sinsuwong, een voormalige leider van de PAD, en voormalig senator Somboon Thongburan. Chaiwat wordt beschuldigd van terrorisme voor zijn rol bij de bezetting van de twee vliegvelden in 2008. Somboon moet zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij PAD-acties. Volgens Suthon Rakrong van de TPN is bij hun arrestatie onnodig geweld gebruikt.
De politieactie heeft geleid tot een wijziging van de strategie van TPN. Aanvankelijk wilde TPN na de overhandiging van de petitie de rally bij het Government House afblazen. Nu blijft TPN er en het verwacht dat meer mensen zich erbij zullen aansluiten. De PAD heeft een rally op dinsdag uitgeschreven als protest tegen de wijze waarop de regering de Cambodjaanse kwestie aanpakt.
Een tiental TPN-supporters demonstreerde gisteren voor het kantoor van de Crime Suppression Division als steun voor de twee gearresteerden. De politie heeft eerder arrestatiebevelen aangevraagd voor 11 PAD-leden die zich niet gemeld hebben om zich te verantwoorden voor hun rol bij de bezetting van Suvarnabhumi en Don Mueang. Banawit Kengrian, voormalig staatssecretaris van Defensie, begrijpt niet waarom Chaiwat juist nu is gearresteerd. ‘Mr. Chaiwat was here all the time. But just when he is leading a campaign, they make an arrest.’

Abhisit verwacht snelle afhandeling zaak zeven Thais
19 januari – Premier Abhisit verwacht dat de zaak tegen de zeven Thais die in Cambodja worden vervolgd wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone, deze week tot een einde komt. Maar dat geldt niet voor Veera Somkwamkid, die als enige niet is vrijgelaten op borgtocht, omdat hij ook wordt beschuldigd van spionage. Veera heeft laten weten tegen de weigering in beroep te gaan bij de Supreme Court.
Gisteren verleende de Appeal Court borgtocht aan de vier Thais vrij die nog gevangen zaten. Eerder waren al twee Thais vrijgelaten. Ze mogen Cambodja niet verlaten totdat de rechtbank een uitspraak doet. De zeven Thais waren op 29 december naar de grensstreek gegaan en belandden op Cambodjaans grondgebied. Volgens Samdin Lertbutr en Tainae Mungmajon, twee van de gearresteerden, was dat niet opzettelijk.
Veera reageerde gefrustreerd op de weigering van de Appeal Court. Volgens de Thaise ambassadeur in Phnom Penh weigerde het Hof borgtocht, omdat het niet wil dat Veera problemen veroorzaakt in Cambodja. Ook was het bezorgd over zijn veiligheid. Veera krijgt binnenkort bezoek van zijn moeder, die medicijnen voor hem meeneemt, omdat hij aan jicht lijdt. ‘My son insists he won’t accept a Cambodian court ruling because he hasn’t done anything wrong.’

Fractievoorzitter oppositiepartij spreekt dreigende taal
19 januari – Het zat hem al niet lekker dat niet hij maar beoogd partijleider Mingkwan Saengsuwan dankzij de steun van voormalig premier Thaksin het debat gaat leiden, waarin het vertrouwen in het kabinet wordt opgezegd. En nu doet de fractievoorzitter van oppositiepartij Puea Thai er nog een schepje bovenop: als de partij een drietal aanbevelingen van hem niet accepteert, richt hij een eigen partij op. Een naam heeft hij al: Thang Lueak Mai (New Alternative).
Chalerm Yubamrung wil dat Thaksin tijdens de verkiezingscampagne als main selling point wordt opgevoerd, omdat de voortvluchtige premier nog steeds in grote delen van het land ongekend populair is. Als tweede wil Chalerm dat het beleid van PT op de helling gaat en als derde dat de kandidatenlijst voor Bangkok wordt gewijzigd. Chalerm voegt daar wel aan toe dat deze voorstellen uiteraard de goedkeuring van Thaksin behoeven, omdat die de facto leider is van PT.
Alhoewel Chalerm dus enigszins rancuneus heeft reageerd op de keuze van Mingkwan als woordvoerder, is hij wel zo sportief om het team dat het woord gaat voeren tijdens het zogeheten censure debate te ondersteunen. Hij zei dit tijdens de bruiloft van zijn zoon, waarop hij zich met zijn arm om de schouder van Mingkwan liet fotograferen. Beide mannen staan breed lachend op de foto, wat de krant als Show of unity betitelde.

Echtgenote ontvoerde advocaat wil nieuw onderzoeksteam
19 januari – Op 12 maart 2004 dwong een groep mannen de mensenrechten advocaat Somchai Neelaphaijit een auto in. Sindsdien is hij spoorloos. De echtgenote van Somchai gaat het Department of Special Investigation vragen het team dat de verdwijning onderzoekt, te vervangen. Het DSI houdt zich sinds juli 2005 met de zaak bezig nadat de politie geen vorderingen had gemaakt in het onderzoek. Maar ook het DSI heeft nog geen duidelijkheid verschaft.
Vijf agenten zouden betrokken zijn geweest bij de ontvoering van de advocaat die cliënten uit het diepe Zuiden verdedigde. Zij waren beschuldigd van een aanval op een legermunitiedepot enkele maanden eerder. De Criminal Court of First Instance sprak vier agenten vrij en veroordeelde de vijfde tot drie jaar gevangenisstraf  vanwege ‘forcing another person into submission’ (lees: ontvoering Somchai, die vermoedelijk kort daarna is gedood). Hij verdween in 2008 nadat hij op borgtocht was vrijgelaten, en zou omgekomen zijn bij een ongeluk, maar zijn lichaam is nooit gevonden. De Appeal Court komt vrijdag met een uitspraak in de zaak tegen de nu vier agenten.
De National Anti-Corruption Commission heeft haar onderzoek naar 19 politieagenten in december vorig jaar gestaakt. Zij waren beschuldigd van het martelen van vijf mannen, die ten tijde van diens ontvoering door Somchai werden verdedigd, en het mishandelen van nog eens 27 personen. De NACC heeft niet tot een besluit kunnen komen wegens gebrek aan bewijsmateriaal.
Abdulah Arbukaree, een belangrijke getuige in de zaak, die in een getuigenbeschermingsprogramma van de DSI zat, verdween in december 2009. Zijn verblijfplaats is onbekend. De DSI heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn verdwijning.

Doraemon hand in hand met Boeddha
19 januari – Sommige bezoekers van de 700 jaar oude tempel Wat Sampa Siw kunnen er wel om lachen, anderen vinden het ongepast: op de muurschilderingen die de tien levens van Boeddha weergeven, duikt op verschillende plaatsen het Japanse stripfiguurtje Doraemon op. Hij ontmoet in de hemel engelen, zwemt in de oceaan, verstopt zich achter een Boeddha-afbeelding in een kapel en vecht voor zijn leven in een pan kokend water in de hel.
Verantwoordelijk daarvoor is de 34-jarige Rakkiat Lertjitsakul, die in opdracht van de tempel sinds 2005 de muurschilderingen maakt. Rakkiat is al sinds zijn jeugd fan van Doraemon. De ronde vorm van het figuurtje spreekt hem aan. Zijn enige doel om Doraemon aan de muurschilderingen toe te voegen was om bezoekers te amuseren. ‘It’s to express my sense of humour. When I was in a fun mood, I painted Doraemon on the mural.’  Hij hoopt ook dat het figuurtje kinderen naar de tempel trekt. ‘At first, they might come to see the cartoon but once they are here, they will be immersed in something virtuous.’

Overzeese restaurants zwaar gedupeerd door exportverbod
19 januari – Thaise restaurateurs in Europa hebben al sinds september problemen om verse groente en kruiden uit Thailand te kopen. Al voor die maand waarschuwde de EU Thailand dat zendingen waren verontreinigd met insecten en chemicaliën. Er dreigt een totaalverbod wanneer Thailand geen actie onderneemt. Het ministerie van Landbouw heeft vanaf 1 februari de export van 16 groentes en kruiden verboden, zoals basil, chilli, capsicum, eggplant, bitter gourds en
parsley.
De Thaise restaurants moeten noodgedwongen hun verse ingrediënten uit Vietnam en India halen. Als gevolg van het tekort zijn de prijzen met 30 procent gestegen. Een alternatief voor sweet basil en holy basil is gemixte kerriepasta. ‘It’s not as good as using fresh ingredients, but it’s better than not having any at all’, zegt Nooror Somany Steppe, mede-oprichtster van de Blue Elephant Thai Restaurants, waarvan er zeven in Europa zijn.
De eigenaresse van Suk Saran in Londen zegt dat Thaise restaurants zwaar gedupeerd zijn door het tekort aan groente. ‘Sweet basil is the heart of many Thai dishes. Without it, the standard and quality of our food drops. True, we can opt for ready-made paste, but it just doesn’t taste the same.’
(Noot van de redactie: Dit nieuws werd al op 15 januari in een column gemeld, alhoewel enkele daarin gemelde feiten niet overeenkomen met deze versie. Ook in dit bericht kwam ik tegenstrijdige informatie tegen. Zo staat er dat de EU in december is begonnen de import te beperken, maar ook meldt het bericht dat het ministerie van Landbouw in reactie op de EU-waarschuwing de export heeft beperkt.)

Chinees groothandelsgebouw van 2 mln vierkante meter
19 januari – Het Rotterdamse groothandelsgebouw kan naar Madurodam nu China in Bangkok een groothandelsgebouw van 2 miljoen vierkante meter gaat bouwen, Thai-China International Products City geheten.  Het gebouw wordt in drie fasen gebouwd: de eerste fase van 500.000 vierkante meter gaat in oktober volgend jaar open; de tweede fase meet 800.000 vierkante meter en de derde fase met kleinhandel 700.000 vierkante meter. Dertig procent daarvan is bestemd voor Thaise ondernemers. Zij gaan een lagere huur betalen dan de Chinese huurders. De eerste fase is goed voor 70.000 Thaise banen. De totale kosten bedragen 45 miljard baht. De Chinese projectontwikkelaar nodigt Thaise investeerders deel te nemen in het project. Behalve het groothandelsgebouw gaat het Chinese staatsbedrijf Ashima ook een fabriek in Thailand bouwen. Naar verluidt een fabriek in Rayong waar autobanden worden gemaakt.

Zes soldaten gedood tijdens bliksemaanval van opstandelingen
20 januari – Zes soldaten zijn gedood en zes anderen gewond tijdens een fel vuurgevecht in Narathiwat met circa tien opstandelingen. De opstandelingen bestormden gisteravond een militaire buitenpost en openden het vuur. De commandant vroeg om versterking, maar die kon de buitenpost niet over de weg bereiken omdat die bezaaid lag met kraaiepoten en enkele bomen waren omgezaagd. Uiteindelijk bereikten de hulptroepen per helicopter de post. De aanval was zorgvuldig voorbereid. De elektriciteit was kort tevoren afgesneden.

Kort nieuws 21 januari
Koraalrif
Achttien duiklokaties in zeven nationale parken zijn de komende veertien maanden verboden gebied om de door bleking aangetaste koraalriffen in staat te stellen te herstellen. Ongeveer 80 procent van het koraal is aangetast.
UDD rally De UDD rally van aanstaande zondag vindt van 12 tot 3 uur plaats op Ratchaprasong intersection. Daarna vertrekken de demonstranten naar het Democracy Monument. Dit zijn de UDD en bedrijven in Ratchaprasong overeengekomen.
Politie De twee vooorkeurskandidaten van de regering zijn niet genomineerd om als specialist deel uit te maken van de machtige Police Commission. Eerder waarschuwde de voormalige nationale adjunct-politiechef de regering al om zich niet met de benoeming te bemoeien. De commissie bestaat uit 22 leden: elf zijn q.q. lid, 11 zijn specialisten op het gebied van rechten, politicologie, economie, openbaar bestuur, criminologie en management.
Laster De vice-minister van Handel en adjunct-leider van de Democraten is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens lasterlijke uitlatingen. Hij kreeg ook een boete van 50.000 baht. In een nieuwsinterview in juli 2003 had hij de politie beschuldigd van onregelmatigheden bij de aanschaf van 2000 kogelvrije vesten. De minister hoeft niet af te treden, want de wet maakt een uitzondering voor laster.
Borgtocht Voor de vierde keer is het het Department of Special Investigation niet gelukt de borgtocht van Jatuporn Prompan te laten intrekken. Volgens het DSI had Jatuporn, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, tijdens een UDD-rally eerder deze maand de voorwaarden van zijn borgtocht overtreden. Maar de rechtbank zag dat anders.
Birma Birma heeft zes van de acht op woensdag door Birmese soldaten gevangen Thais vrijgelaten. De andere twee wisten te ontsnappen. Ze waren Birma zeven kilometer binnengedrongen om vis te vangen en maïslies te verzamelen.
Survarnabhumi Ongeveer 150 omwonenden van Suvarnabhumi hebben gedemonstreerd bij gate 4 van de derde verdieping. Zij willen weten wanneer ze gecompenseerd worden voor de geluidsoverlast van het vliegveld. Daar wachten ze al vier jaar op. Tot nu toe zijn 1.000 van de 15.000 aanvragen gehonoreerd.
Busongeluk Bij een busongeluk in Pattani zijn 22 personen gewond geraakt: 19 in de bus en 3 in de pick-up truck waarmee de bus in botsing kwam. In de bus zaten 75 schoolhoofden uit Banda Aceh die hier aan een uitwisselingsprogramma deelnamen.
Dolfijn Opnieuw is een dode dolfijn aangespoeld op het strand van Prachup Khiri Khan, de derde in drie dagen. Het lichaam van het beest had steek- en snijwonden.

Overvallers maken wapens buit
21 januari – In tegenstelling tot eerdere berichten zijn niet zes maar dertien soldaten gewond geraakt tijdens een aanval van opstandelingen op een militaire buitenpost in Narathiwat. De opstandelingen, 50 man sterk, gingen er bovendien vandoor met zestig geweren en ammunitie. Niet zes maar vier soldaten kwamen om het leven. Zwaar bewapende troepen ondersteund door helicopters kammen inmiddels het gebied uit, waar de opstandelingen zich schuil zouden houden.
De aanval was goed voorbereid: niet alleen waren de toegangswegen geblokkeerd met kraaiepoten en omgezaagde bomen, de elektriciteit was afgesneden en de militairen zaten op het moment van de aanval aan de maaltijd. Vijfhonderd meter van het kamp zijn bloedsporen gevonden die erop wijzen dat verscheidene van de aanvallers tijdens het vuurgevecht van 30 minuten gewond zijn geraakt.
De overval is een van de best geplande aanvallen op een militair kamp sinds 4 januari 2004 toen opstandelingen een kamp in Cho Airong (ook Narathiwat) aanvielen en er met een grote hoeveelheid wapens vandoor gingen.

Kitchen of the World
21 januari – Thailand mag zich graag afficheren als Kitchen of the World, maar die claim dreigt belachelijk te worden als het land niet snel iets doet aan het gebruik van verboden pesticiden en de verbouw van genetisch gemanipuleerde gewassen op het open veld. Dit schrijft de Bangkok Post in een hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van het dreigend importverbod van de EU voor groenten en kruiden uit Thailand, omdat contaminaties met insecten en pesticiden zijn gevonden.
Om dat verbod voor te zijn, heeft het ministerie van Landbouw met ingang van 1 februari de export van 16 groentes en kruiden verboden. Maar dat is niet voldoende. In Thailand worden pesticiden gebruikt die elders in de wereld verboden zijn. Thailand moet dat voorbeeld volgen, vindt BKK. Verder wijst de krant erop dat de verbouw van GM-gewassen op open terreinen niet goed is geregeld, waardoor GM planten zich verspreiden over omliggende akkers. Gezien de weerstand van EU-landen en Japan tegen GM-producten, vraagt ook dit om snelle actie.

Duidelijkheid over 25 doden
21 januari – Van 25 van de 89 doden, die zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden in april en mei vorig jaar, heeft het Department of Special Investigation kunnen vaststellen wie verantwoordelijk is voor hun dood: het leger of de roodhemden. Het DSI schrijft 12 toe aan vuur van het UDD en 13 aan het leger.
Het leger wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de dood van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto van Reuters op 10 april op Khok Wua intersection en drie doden in Wat Pathum Wanaram (waar op 19 mei bij de ontruiming van Ratchaprasong intersection honderden demonstranten naar toe waren gevlucht). Van 64 doden heeft het DSI nog steeds niet de verantwoordelijken kunnen vaststellen, maar het onderzoek gaat door.
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op verklaringen van getuigen, functionarissen, foto’s en video-opnamen van de media en individuen en forensisch onderzoek.
Ze werden gisteren bekend gemaakt door Tharit Pengdit, directeur-generaal van het DSI, die al direct de wind van voren kreeg van de moeder van Rode Kruis-vrijwilligster Kamolket Akahad, die doodgeschoten werd in Wat Pathum Wanaram, maar van wie de DSI niet weet wie daarvoor verantwoordelijk is. ‘Mister Tharit is buying time and his department will never uncover exact information on the killers.’

Kort nieuws 22 januari
Overval
In tegenstelling tot eerdere berichten zijn niet zestig geweren en munitie buitgemaakt tijdens een aanval van opstandelingen op een militaire buitenpost in Narathiwat maar 20 automatische geweren. Volgens een anonieme bron was het doel van de aanval om de commandant te liquideren. De commandant stond in de regio bekend vanwege zijn community relations werk. Hij kwam bij de aanval om het leven.
Kiesstelsel Vice-minister-president Suthep Thaugsuban is vol vertrouwen dat de tegenstribbelende coalitiepartijen akkoord zullen met de grondwetwijziging, die de samenstelling van het parlement regelt. Kabinet en Democraten zijn een voorstander van 375 parlementsleden gekozen via het districtenstelsel en 125 via evenredige vertegenwoordiging. Bjumjaithai wil 400+125; Chart Thai Pattana 400+100, omdat ze meer kans maken via het districtenstelsel.
Onderzeeërs De marine wil twee tweedehands onderzeeërs kopen, waarmee een bedrag van 6 tot 7 miljard baht is gemoeid. De Thaise marine beschikt thans niet over onderzeeërs.
Avondklok Het voorstel van de politie om een avondklok in te stellen voor minderjarigen gaat even de koelkast in. De politie wil zich nu concentreren op risicogebieden en vooral bijvoorbeeld winkeliers aanpakken die sigaretten en alcohol aan kinderen verkopen. Ook internet cafés, uitgaansgelegenheden en snookerclubs moeten oppassen.
Sit-in De sit-in van omwonenden van vliegveld Suvarnabhumi in de vertrekhal is beëindigd, nadat het vliegveld had toegezegd de toegezegde compensatie voor geluidsoverlast uit te betalen. De bewoners wachten daar al vier jaar op.
Ontvoering De Appeal Court heeft haar uitspraak in de zaak van de vermiste mensenrechten advocaat Somchai Neelaphaijit uitgesteld tot 7 februari. Vijf voormalige politieagenten worden ervan beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij zijn ontvoering op 12 maart 2004.
Oscar De Thaise film die vorig jaar de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, is niet genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film.
Roodhemd Roodhemdbewaker Manop Charnchangthong, die woensdag werd gearresteerd, wordt niet vrijgelaten op borgtocht. Hij wordt ervan beschuldigd op 10 april vorig jaar gevuurd te hebben op soldaten tijdens de schermutselingen op Khok Wua intersection.
Stiekem Een kernlid van coalitiepartij Chart Thai Pattana en voormalig kabinetminister heeft zijn vermogen destijds geheim gehouden. Hij is aangeklaagd door de National Anti-Corruption Commission. Indien hij schuldig wordt bevonden, mag hij 5 jaar geen politieke functies bekleden.
Manga Cartoonist Veerachai Duangpla heeft Zilver gewonnen tijdens de vierde International Manga Awards in Japan. Goud ging naar een Belg. Vorig jaar won een Thaise cartoonist Goud.
Studenten Een student van de Chang Usahakam school is doodgeschoten en twee zijn gewond tijdens een gewelddadig treffen met studenten van de Bang Kapi Technology school. Leerlingen van beroepsopleidingen gaan regelmatig met elkaar op de vuist.
Aangehouden De man die vorige week op een piloot van Thai Airways International schoot en hem in zijn schouder verwondde, is aangehouden. In de auto waarin hij tijdens zijn aanhouding zat, vond de politie drie 11mm pistolen. De man zei zijn daad te betreuren; hij wenste dat hij meer zelfcontrole had.
Spoedberaad Premier Abhisit heeft vanmiddag spoedberaad gehad met de hoofden van de veiligheidsdiensten om het escalerend geweld in het Zuiden te bespreken. Woensdag werd een militaire buitenpost in Narathiwat door opstandelingen aangevallen. Daarbij kwamen vier soldaten om het leven. Ook is gepraat over Veera Somkwamkid, coördinator van Thai Patriots Network, en zijn secretaresse, die in Cambodja zijn beschuldigd van spionage. Aanwezig waren onder meer Prawit Wongsuwon, minister van Defensie, en legerchef Prayuth Chan-ocha.

Rechtbank Cambodja laat vijf Thais vrij
22 januari – Eerder dan verwacht zijn vijf van de zeven Thais, die in Cambodja terecht staan wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, gisteren vrijgelaten. Ze kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 7.590 baht. Vandaag worden ze thuis verwacht. De rechtbank in Phnom Penh heeft nog geen vonnis gewezen tegen de twee Thais, die bovendien worden beschuldigd van spionage.
Een van de vrijgelatenen, Panich Vikitsreth, parlementslid voor de Democraten, noemde de uitspraak van de rechtbank ‘a good sign for the Asean community and [it] shows the Cambodian court has mercy’. De twee die nog berecht moeten worden, zijn Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse. De secretaresse is vrijgelaten op borgtocht, maar mag Cambodja niet verlaten; Veera zit nog gevangen. Verwacht wordt dat de rechtbank zich op 1 februari over hun zaak buigt.
Sinds zondag demonstreert het Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, bij het Government House. Het TPN verwijt de regering niet genoeg te hebben gedaan voor de gevangen Thais. Op dinsdag demonstreert de People’s Alliance for Democracy (geelhemden). Zij eist intrekking van het door Thailand en Cambodja afgesloten Memorandum of Understanding van 2000, dat ongunstig zou zijn voor Thailand.
De zeven Thais werden op 29 december door Cambodjaanse soldaten gearresteerd toen ze claims van bewoners controleerden, die zeiden dat hen de toegang tot hun land werd ontzegd door Cambodjaanse soldaten. Volgens hen zelf hadden ze niet de opzet om de grens over te steken.

Moeder met baby springt van 12e verdieping ziekenhuis
22 januari – Een 33-jarige moeder heeft zichzelf en haar 5 dagen oude baby van het leven beroofd door gisterochtend vroeg van de twaalfde verdieping van het Charoen Krung Pracharak ziekenhuis in Bangkok te springen. De baby had geelzucht, een lage bloedsuikerspiegel en was uitzonderlijk klein. De andere patiënten op dezelfde verdieping was het opgevallen dat de vrouw gespannen rondliep over de zaal.
De echtgenoot had zijn vrouw en zoon elke dag bezocht. Hij zei dat ze zich zorgen maakte over de gezondheid van het kind. Hij had haar aangemoedigd om opgewekt te blijven, omdat dokters hadden bevestigd dat neonatale geelzucht bij baby’s niet ongewoon is en gewoonlijk binnen twee weken verdwijnt. Moeder en kind zouden het ziekenhuis gisteren verlaten.

Vietnam verslaat Thailand met rijst
22 januari – Niet alleen heeft Vietnam Thailand ingehaald als grootste rijstexporteur naar Aziatische landen – het heeft nu een marktaandeel van 67,5 procent – , ook is er het inkomen van de rijstboeren vorig jaar met 30 procent gestegen. In een publicatie in Thailand Economic and Business Review, een uitgave van de Thai Chamber of Commerce University, worden tien factoren opgesomd voor dit succes. De belangrijkste: de opbrengst per rai bedraagt in Vietnam 853 kilo tegen 447 kilo in Thailand; Vietnamese boeren hebben lagere productiekosten: 4.978 baht/rai tegen 5.800 baht/rai in Thailand; het aantal variëteiten aan zaailingen is kleiner en er wordt minder kunstmest en pesticiden gebruikt; de Vietnamese overheid subsidieert de rente bij de aankoop van zaaigoed en heeft alle belastingen op landbouwmachines afgeschaft; Vietnamese boeren maken gegarandeerd een winst van 30 procent op hun ongedopte rijst.
De Thaise krant Thai Rath die dit bericht plaatste, concludeert dan ook dat dit beleid veel beter is dan het onlangs gepresenteerde Thaise Pracha Wiwat programma, dat de problemen op de lange termijn niet kan oplossen.

Thai Patriots Network blijft demonstreren
22 januari – Alhoewel vijf van de zeven in Cambodja gearresteerde Thais zijn vrijgelaten, gaat het Thai Patriots Network door met zijn rally bij het Government House. ‘We will keep on protesting until the remaining two Thais are released’, aldus een van de leiders. Parlementsvoorzitter Chai Chidchob heeft de geelhemden opgeroepen hun rally te beëindigen. ‘The fate of the remaining two Thais will be known on February 1. If they were given jail term, the government will seek royal pardon for them. Therefore, it’s useless to continue rallying’, aldus Chai.
De vijf vrijgelaten Thais worden eind deze middag verwacht op Suvarnabhumi, waar een leger aan media hen staat op te wachten.

Kort nieuws 23 januari
Zuiden
Het Zuiden kan nieuwe aanvallen van seperatisten verwachten. Volgens inlichtingendiensten hebben ze voorraden wapens aangelegd. Een groep in Yala zou beschikken over drie M-79 granaatwerpers. Ze zou het voorzien hebben op politie en militaire installaties. Een andere groep zou 45 vechters hebben gerecruteerd, die onlangs hun gevechtstraining hebben afgerond.
Degradatie Een hooggeplaatste politieagent en twee andere agenten zijn gedegradeerd omdat ze verdacht worden van het aannemen van steekpenningen. De een is overgeplaatst naar de Marine Police Division en de andere twee naar de Tourism Police Division.
Gevecht Niet één leerling, zoals eerder gemeld, maar twee leerlingen zijn doodgeschoten tijdens een gevecht tussen 50 leerlingen van twee beroepsopleidingen in Bangkok. Er vielen ook talrijke gewonden. De politie heeft 15 arrestaties verricht. Naar een van de twee schutters wordt nog gezocht. Voor straf zijn beide scholen een week gesloten. Onderzocht wordt of het personeel in gebreke is gebleven bij het bestrijden van dit soort regelmatig terugkerende gevechten,
Breuklijn Bij de Srinakarin dam is een breuklijn gevonden met een lengte van 100 km, die een aardbeving zou kunnen veroorzaken in Kanchanaburi. De dam staat in de Kwai Yai rivier, het stuwmeer kan 17.745 miljoen kubieke meter water bevatten.
Landmijnen Vier antipersoneel mijnen uit de tijd van de Cambodjaans-Vietnamese oorlog 32 jaar geleden zijn opgegraven tijdens wegwerkzaamheden. De man die ze vond, wist niet wat het waren en gooide ze terzijde. Hij had geluk, want de mijnen stonden nog steeds op scherp.
Oppervlakkig Het Pracha Wiwat welzijnsprogramma is oppervlakkig en populistisch beleid in vermomming. Zo oordelen diverse actiegroepen. Volgens hen is het alleen bedoeld om stemmen te winnen.
Schadevergoeding De wegbeheerder van de tolweg Don Meuang eist van de 16-jarige chauffeur die op 17 december het fatale ongeluk met een minibusje veroorzaakte, een schadevergoeding van 40.000 baht wegens schade aan het wegdek en een elektriciteitspaal. Bij het ongeluk kwamen negen inzittenden van het busje om het leven.
Uitzetting Twee fotojournalisten die vanuit Birma opnieuw Thailand binnengingen, worden uitgezet. Een wordt teruggestuurd naar zijn vaderland België, de ander die een Birmees paspoort heeft, naar Birma. De twee hebben verslag gedaan van het treffen tussen Birmese troepen en rebellen. Het Committee to Protect Journalists heeft gevraagd de man niet naar Birma uit te wijzen omdat hem daar een lange gevangenisstraf wacht. Hij heeft eerder videobeelden geleverd aan Al Jazeera en France 24.
Fusies Fusies van universiteiten en researchcentra zijn dé oplossing voor meer efficiency in het onderwijs. Dit kregen de aanwezigen van een seminar te horen, gewijd aan onderwijshervormingen. Als voorbeeld diende Denemarken, dat in 2003 is begonnen de universitaire wereld te reorganiseren. Er zijn nu 8 universiteiten in plaats van 12 en 4 researchcentra in plaats van 13.

‘Invallers’ maken zich kwaad over stenen plaat
23 januari – Een stenen plaat waarop in Khmer Thaise troepen als ‘invallers’ worden betiteld, heeft de irritatie van Thailand gewekt. De plaat staat bij Wat Sikha Khiri Sawara, een tempel in het door Thailand en Cambodja geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel Preah Vihear. Cambodja plaatste de steen nadat Thaise troepen zich op 1 december uit de tempel hadden teruggetrokken.
Luitenant-generaal Thawatchai Samutsakhon, bevelvoerder van het 2nd Army, heeft geëist dat de steen onmiddellijk wordt weggehaald. Beide landen zijn overeengekomen dat in het omstreden gebied niets wordt neergezet dat verwijst naar het eigendom van het land. ‘We cannot accept this. I have told them to take it down. If they don’t take it down, I may have a sign with a similar message erected.’ De bevelvoerder denkt dat de tekst een belangrijke rol zou kunnen spelen wanneer territoriale zaken voor het Internationale Hof van Justitie worden uitgevochten.
Op de steen wordt verwezen naar juli 2008 toen Kanok Netterakawesana 20 Thaise soldaten naar de tempel leidde voor overleg met Cambodjaanse autoriteiten, nadat drie Thais er waren aangehouden. Zij waren lid van de ultranationalistische Dharmayatra groep, die een kamp had opgeslagen bij de grens als protest tegen Thailands steun voor de nominatie van Preah Vihear door Cambodja als werelderfgoed. Na vier uur onderhandelen werden de drie vrijgelaten. De Thaise troepen bleven in de tempel en hun aantal groeide langzaam tot 200 om later weer af te nemen tot de laatste 10 op 1 december vertrokken.
(Noot van de redactie: Merkwaardig dat dit nu pas bekend wordt en wel op de dag dat de vijf Thais die op 29 december werden gearresteerd wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, zijn vrijgelaten en in Thailand arriveerden.)

Ze zijn weer terug
23 januari – Vijf van de zeven Thais die sinds 29 december in Cambodja gevangen zaten wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, zijn gisteravond gearriveerd op Suvarnabhumi. Een leger aan media wachtte hen op, maar ze weigerden commentaar te leveren. De Cambodjaanse rechtbank veroordeelde hen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden (waarvan ze er 1 maand op hebben zitten) en een boete van 7.520 baht. Twee Thais zitten nog gevangen, omdat ze bovendien van spionage worden beschuldigd. Hun zaak komt op 1 februari voor de rechter.
Premier Abhisit heeft de Cambodjaanse regering gevraagd het vonnis van de rechter te vertalen zodat de Thaise regering kan bepalen of de uitspraak consequenties heeft voor Thailands territoriale integriteit. De premier zal vandaag tijdens zijn wekelijks tv-praatje de zaak voor de bevolking uitleggen.
De Kiesraad gaat onderzoek doen naar de parlementaire status van Panich Vikitsreth (Democraten) vanwege de voorwaardelijke gevangenisstraf die hij in Cambodja heeft gekregen. Volgens de grondwet van 2007 worden parlementsleden ontheven van hun functie als ze veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf. Twee vragen zijn belang: geldt deze regel ook voor een buitenlands vonnis en is de zaak onherroepelijk? Of Panich vanaf dinsdag, wanneer het parlement weer vergadert, mag deelnemen aan de beraadslagingen is ter beoordeling aan de Kamervoorzitter.

Oekraïner 14 jaar gevangen gehouden in fabriek
23 januari – Een ingenieur uit de Oekraïne is vrijgekomen, nadat hij 14 jaar gevangen werd gehouden en gedwongen werd zonder betaling te werken in een fabriek in Rangsit (Bangkok). De zaak kwam aan het licht doordat een Birmese arbeider die de fabriek had verlaten, een brief naar de familie van de man in Oekraïne had gestuurd.
Anatoliy Vdovychenko (57) kwam in april 1996 naar Thailand als specialist in zuurstofinstallaties voor een Thais bedrijf dat agent was van de Oekraïnse leverancier. Nadat hij brandwonden had opgelopen bij een ongeluk in juli 1996 en niet naar huis kon, bood een ander bedrijf hem een baan aan met een salaris van 30.000 baht per maand plus auto en onkostenvergoeding.
De Rus ontving alleen de eerste drie maanden zijn salaris. Daarna werd zijn paspoort afgenomen en hij werd 24 uur per dag bewaakt. De eigenaar dreigde hem te doden en vuurde soms een wapen in de lucht af om hem te intimideren. Zo nu en dan kreeg hij wat geld om eten te kopen en ook kreeg hij hulp van de Birmese fabrieksarbeiders. De eigenaar had geen lasser, schilder, elektricien of loodgieter nodig, want al die werkzaamheden kwamen op de schouders van de Rus terecht.
Morgen legt de man een verklaring af bij het Department of Special Investigation dat vervolgens bepaalt of de fabriek wordt aangeklaagd. ‘I’ve never heard of a case like this. Fourteen years is a very long time’, zegt het hoofd van de Foreign Affairs Division van de DSI.
De dochter van de man, inmiddels 34, zegt dat ze haar vader al die tijd gezocht heeft, maar dat was moeilijk omdat Oekraïne destijds geen ambassade in Thailand had.

Koraal heeft jaren nodig om te herstellen
23 januari – Het sluiten van 10 populaire duiklokaties om het bleken van koraalriffen tegen te gaan, is een kortetermijn oplossing. Op de lange termijn zijn rigoreuzere maatregelen nodig. Zeebioloog Thorn Thanrongnawasawat noemt het ontwikkelen van nieuwe duiklokaties, het aanleggen van kunstmatige riffen en het transplanteren van koraal. Maar dit betekent evenmin dat het koraal zich automatisch herstelt. Andere factoren zoals waterverontreiniging spelen ook een rol.
De maatregel om de duiklokaties te sluiten, genomen door het Marine and Coastal Resources Department, stuit op grote bezwaren van duikbedrijven en de toeristenindustrie. De desbetreffende lokaties trekken jaarlijks 1 miljoen toeristen, die goed zijn voor miljoenen baht per jaar. Ze gaan nu dicht voor 14 maanden. De bedrijven wijzen erop dat niet de duikers maar de opwarming van het zeewater de boosdoener is. Daardoor laat de alg die het koraal zijn kleur geeft, los. De meeste duikers zijn milieubewust, zeggen ze. Die beschadigen niet het koraal.
Overigens zijn er nog steeds plaatsen waar het koraal niet is aangetast, zoals bij de Similan eilanden. Daar kan probleemloos worden gedoken. De sluiting treft vooral Surin en Tarutao Marine National Parks, waar 80 procent van het koraal is aangetast.

Strand van Pattaya kan in 5 jaar verdwijnen
24 januari – Het strand van de bekende en bij sommigen beruchte badplaats Pattaya is nog maar 4 tot 5 meter breed en dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen. Zandzakken om strandstoelen zorgen er nu voor dat ze niet worden weggespoeld. In 1952 was het strand nog 36 meter breed. Erosie, veroorzaakt door veranderingen in de golfslag, in combinatie met het toegenomen gebruik van het strand is de boosdoener. De voorspelling dat het strand nog 5 jaar heeft te gaan, is gedaan door een wetenschapper van de Chulalongkorn universiteit. Er zijn plannen in de maak om 200.000 kubieke meter zand op te spuiten langs het 4,48 kilometer lange strand, waardoor de breedte toeneemt tot 30 meter.

Premier waarschuwt voor geweld als MoU wordt verscheurd
24 januari – Het Memorandum of Understanding, in 2000 overeengekomen door Thailand en Cambodja, wordt niet eenzijdig door Thailand ingetrokken. Zou Thailand dit wel doen, dan leidt dit onherroepelijk tot een gewelddadig treffen tussen beide landen. Dit zei premier Abhisit gisteren tijdens zijn wekelijks tv-praatje. Hij reageerde daarmee op een eis van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), die morgen ter ondersteuning van haar eis weer demonstreert.
Volgens de PAD biedt het MoU Cambodja een vrijbrief om zich meester te maken van Thais grondgebied. Maar Abhisit legde andermaal uit dat het MoU dit juist voorkomt. In het memorandum zijn afspraken gemaakt over door beide landen geclaimd grondgebied. Als één land de territoriale rechten van het andere land schendt, kan het op basis van het memorandum protesteren.

Panich ziek na maand gevangenis
24 januari – De maand gevangenis in Phnom Penh is parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten) niet in zijn kouwe kleren gaan zitten. Hij leidt aan malaria, verhoogde bloeddruk en huiduitslag. Verder hadden kakkerlakken het op hem voorzien, waardoor hij zijn hoofd heeft moeten kaalscheren. Vandaag praat Panich in het ziekenhuis met de media over zijn ervaringen in de gevangenis. Het parlementslid werd op 29 december door Cambodjaanse soldaten gearresteerd, omdat hij met zes anderen de grens was overgestoken. Vijf van de zeven zijn inmiddels terug in Thailand.

Regering wijkt niet voor druk geelhemden
24 januari – De regering zal niet buigen voor de druk van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), het Thai Patriots Network en de Santi Asoke sekte. De PAD eist niet alleen intrekking van het MoU van 2000 (zie Premier waarschuwt voor geweld), maar ze wil ook dat Thailand alle Cambodjanen dwingt omstreden gebieden te verlaten en het wil dat Thailand zich terugtrekt uit het World Heritage Committee van Unesco.
Volgens premier Abhisit zijn de PAD en het TPN uit op de val van de regering. Hij zal geen herhaling toestaan van de bezetting van het Government House door geelhemden in 2008. Thans kamperen TPN en de Santi Asoke sekte bij het Government House uit protest tegen de houding die de regering inneemt in het grensconflict met Cambodja.
De PAD-rally van morgen bij de Makkhawan brug op Ratchadamnoen Nok Avenue zal volgens een lid van het veiligheidsteam, dat onder leiding staat van vice-minister-president Suthep Thaugsuban, relatief klein zijn. Hij voorspelt dat hooguit tussen de 3000 en 3500 geelhemden komen opdraven. Maar, zo voegt hij eraan toe, de PAD mag niet onderschat worden. In 2006 speelde de PAD een sleutelrol in het ten val brengen van de regering-Thaksin plus in 2008 de daaropvolgende Thaksin-gezinde regering.

Roodhemden beperken aantal rally’s
24 januari – Het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) heeft besloten het aantal van 2 rally’s per maand terug te brengen tot 1. De beweging zet haar strijd tegen de regering voort ondanks dat een procedure voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, die ze had willen beginnen, niet mogelijk is. Thailand heeft het ICC namelijk nog niet erkend, maar zelfs na erkenning zou de zaak niet in behandeling worden genomen, heeft een vertegenwoordiger van het ICC uitgelegd. Het UDD had de regering willen aanklagen voor het geweld in april en mei, waarbij 93 doden vielen. Het ICC heeft echter geen bevoegdheid om te oordelen over ‘politieke misdaden’ in Thailand.
Gistermiddag vroeg verzamelden duizenden roodhemden zich op Ratchaprasong intersection. Na enkele uren, zoals afgesproken met bedrijven in het gebied, vertrokken ze naar het Democracy Monument. Het verkeer op Petchaburi Road en in omliggende straten stond muurvast.

Controversiële tekst wordt gewijzigd
24 januari – De opperbevelhebber van het Cambodjaanse leger heeft beloofd de tekst op de stenen plaat bij Wat Kaew Sikha Khiri Sawara te wijzigen. Eerder dreigde het Thaise leger de steen te verwijderen. Songkitti Jaggabatara, opperbevelhebber van het Thaise leger, gaat ervan uit dat de correctie ‘in a favourable manner’ wordt gemaakt. ‘Then this matter should come to an end.’
Op de plaat wordt het Thaise leger ervan beschuldigd op 15 juli 2008 Combodjaans grondgebied te zijn binnengevallen. Cambodjaanse soldaten zouden de Thais op 1 december 2010 hebben verjaagd. De plaat werd vorige maand door de Cambodjaanse minister van Defensie onthuld. Tempel en plaat bevinden zich in het gebied van 4,6 vierkante kilometer, dat door beide landen wordt geclaimd. De tempel staat op 300 meter afstand van de Hindu-tempel Preah Vihear.
Op 15 juli 2008 leidde Kanok Netterakawesana 20 Thaise soldaten naar de tempel voor overleg met Cambodjaanse autoriteiten, nadat drie Thais er waren aangehouden. Zij waren lid van de ultranationalistische Dharmayatra groep, die een kamp had opgeslagen bij de grens als protest tegen Thailands steun voor de nominatie van Preah Vihear door Cambodja als werelderfgoed. Na vier uur onderhandelen werden de drie vrijgelaten. De Thaise troepen bleven in de tempel en hun aantal groeide langzaam tot 200 om later na onderhandelingen weer af te nemen tot de laatste 10 op 1 december vertrokken.

Kort nieuws 25 januari
Bedrog
Het ministerie van Onderwijs gaat onderzoek doen naar bedrog door leraren die promotie willen maken. Zij huren specialisten in om voor hen academische werkstukken te schrijven. Leraren zouden bereid zijn daarvoor een flinke duit geld neer te tellen. Mogelijk bestaat er een netwerk van specialisten die op deze manier een centje bijverdienen.
Problemen Veel onderofficieren bij de politie lijden aan depressies, alcoholisme en rookverslaving als gevolg van stress, maar zijn zich daarvan niet bewust. Een team psychiaters, psychologen en psychiatrische verpleegsters van het Police General Hospital gaat op bezoek bij politiebureaus in Bangkok om de desbetreffende personen te behandelen.
Winkeldiefstal Parlementslid Sakorn Kiawkhong is ten onrechte in een belastingvrije winkel op het vliegveld van Hong Kong beschuldigd van winkeldiefstal. Het bleek een misverstand veroorzaakt door de cassière die de gekochte portefeuille ter waarde van 2000 baht niet had gescand. In totaal besteedde Sakorn er 11.900 baht.
Gracht Om het Khao Ang Rue Nai wildreservaat wordt een gracht van 177 km gegraven. In het reservaat leven meer dan 240 wilde olifanten. De olifanten fourageren regelmatig op boerenland. De gracht moet daar een eind aan maken.
Veerdienst De Thai Boat Association vraagt toestemming aan het ministerie van Transport om de tarieven van de zogeheten express boten op de Chao Phraya rivier te verhogen met 1 baht op alle routes en 50 satang voor de heen-en-weer-diensten.
Echtgenotes Overheidsdiensten mogen niet meer de reiskosten van echtgenotes van directeuren vergoeden, die met hun man meegaan op binnenlandse of buitenlandse dienstreis. Veertien diensten hebben momenteel zo’n regeling. Op voorstel van de National Anti-Corruption Commission heeft het kabinet besloten er een eind aan te maken.
Banket Minder dan 200 parlementsleden van de coalitiepartijen zijn komen opdagen op een banket van regeringspartij Democraten. Er was gerekend op 500 personen. De hoge absentie houdt mogelijk verband met het gesteggel over de wijziging van het kiesstelsel.
Senaat Senaatvoorzitter Prasobsuk Boondej maakt zijn termijn tot half volgende maand af. Eerder zei hij dat hij eind deze maand zou aftreden, zodat een nieuwe voorzitter kon worden gekozen voordat de zittingstermijn van de 74 gekozen senatoren afloopt. Een meerderheid van de senatoren vroeg hem aan te blijven.

Vier demonstraties in Bangkok; bomaanslagen voorkomen
25 januari – Bangkok is vandaag het decor van vier demonstraties. Een gewelddadig verloop van de demonstratie van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) is afgewend door de arrestatie van vijf verdachten die waren ingehuurd om de rally te saboteren. Eén man had twee explosieven in zijn bezit, bij de andere vier vond de politie granaten en munitie.
De PAD demonstreert bij Makkhawan Rangsan brug met drie eisen: intrekking van het Memorandum of Understanding van 2000 (dat ongunstig zou zijn voor Thailand), opzeggen van het lidmaatschap van het World Heritage Committee van Unesco en het verwijderen van Cambodjaanse burgers en soldaten uit het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear.
Het militante Thai Patriots Network, een splintergroep binnen de geelhemdbeweging, en de Santi Asoke sekte, een quasi-religieuze groep, kamperen al enkele dagen op Pitsanulok Road bij het Government House. TPN ondersteunt de eisen van de PAD, wil dat de regering Abhisit aftreedt en voert campagne voor 5 miljoen stemonthoudingen bij de volgende verkiezingen. Santi Asoke ondersteunt ook de eisen van de PAD en houdt een vreedzame rally om het recht van demonstratie te beschermen.
Ten slotte demonstreren ook de June 24 Group en Student Federation of Thailand tegen de PAD-rally omdat die de Thais-Cambodjaanse relatie verslechtert en een militaire coup zou kunnen uitlokken.
De regering heeft andermaal bevestigd dat het MoU (waarin afspraken zijn gemaakt over grenskwesties) niet wordt ingetrokken, dat Thailand lid blijft van het World Heritage Committee (dat zich opnieuw moet buigen over het Cambodjaans managementplan voor Preah Vihear; vorig jaar met succes geblokkeerd door Thailand) en dat geen actie wordt ondernomen in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Preah Vihear.

Panich bungelt als parlementslid
25 januari – Een lid van de Kiesraad heeft parlementsleden opgeroepen om Kamervoorzitter Chai Chidchob aan te sporen het Constitutionele Hof te vragen een uitspraak te doen over de parlementaire status van Panich Vikitsreth (Democraten). Panich werd met zes anderen op 29 december gearresteerd door Cambodjaanse soldaten. Hij is wegens betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Volgens de grondwet van 2007 worden parlementsleden ontheven van hun functie als ze veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf. Twee vragen zijn belang: geldt deze regel ook voor een buitenlands vonnis en is de zaak onherroepelijk? De Kiesraad heeft zelf al laten weten ook onderzoek te doen.
In afwachting van een uitspraak van het Constitutionele Hof heeft de Kamervoorzitter al de bevoegdheid een parlementslid uit te sluiten van vergaderingen teneinde wetgevende problemen te voorkomen. Zou Panich namelijk deelnemen aan stemmingen, terwijl later blijkt dat hij zijn parlementszetel heeft verloren, dan zouden de besluiten mogelijk ongeldig zijn.

Kort nieuws 26 januari
Patriotten
Het Thai Patriots Network (TPN) beëindigt zijn rally bij het Government House pas als de twee Thais die nog in Phnom Penh gevangen zitten, worden vrijgelaten. TPN coördinator Veera Somkwamkid en zijn secretaresse Ratree Pipatanapaiboon zijn beschuldigd van spionage en moeten op 1 februari terechtstaan. De overige vijf die op 29 december werden gearresteerd door Cambodjaanse soldaten, zijn inmiddels terug in Thailand.
Thaksin Na drie maanden heeft voortvluchtig oud-premier Thaksin weer eens een tweet verstuurd. Hij schrijft Thailand te missen en hoopt snel terug te zijn. Thaksin heeft bijna 150.000 followers.
Wapens Op een varkensboerderij in Chiang Mai vlakbij de grens met Birma is een grote hoeveelheid wapens en munitie gevonden. De varkensboer en –boerin zeiden van niets te weten.
Telefoons Een fabrieksarbeider in Ayutthaya in het bezit van 15 mobiele telefoons plus accessoires is aangehouden. Hij was ingehuurd om een tas met de mobieltjes achter te laten bij de gevangenismuur. Gevangenen zouden die gaan gebruiken om in drugs te handelen. Vorig jaar zijn 700 mobieltjes van gevangenen inbeslaggenomen.
Arrestaties Een 220 man sterke politiemacht heeft gisterochtend vroeg in Pathum Thani 23 arrestaties verricht en een grote hoeveelheid wapens en drugs inbeslaggenomen.
Koraalriffen Het verbod op duiken op 18 lokaties om het aangetaste koraal de gelegenheid te geven zich te herstellen, wordt ontdoken. De autoriteiten gaan strenger optreden.
Fotojournalisten De twee fotojournalisten die dreigden te worden uitgezet naar België en Birma, zijn vrijgelaten. Tegen de uitzetting naar Birma protesteerde eerder het Committee to Protect Journalists, omdat de man daar een zware gevangenisstraf kon tegemoet zien.
Buulbuul De man die uit een huis in Nonthaburi een kooi met een buulbuul wilde stelen, is niet ver gekomen. Terwijl hij probeerde over een muur te klimmen, werd hij doodgeschoten door de bewaker.
Statenloos Driehonderd statenloze bewoners van Ranong en Prachuap Khiri Khan maken een mars van 300 kilometer naar Bangkok om aandacht te vragen voor hun lot. Hun voorouders waren Siamezen die verhuisden naar Birma voordat de Thais-Birmese grens 143 jaar geleden werd vastgesteld.

Spanning tussen Thailand en Cambodja loopt op
26 januari – De al gespannen verhouding tussen Thailand en Cambodja is nog verder opgelopen, nu Cambodja de controversiële tekst op de stenen plaat bij Wat Kaew Sikha Khiri Sawara vervangen heeft door een nog controversiëler. Eerder stond er dat Thaise troepen Cambodjaans grondgebied waren binnengevallen; sinds gisteren luidt de tekst ‘Hier is Cambodja’. Naar verluidt zou de Cambodjaanse premier Hun Sen zelf opdracht hebben gegeven de huidige steen te plaatsen.
Intussen zit Thailand niet stil. Premier Abhisit heeft het leger toestemming gegeven om militaire oefeningen te houden bij de Hindu-tempel Preah Vihear. Een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel wordt door beide landen geclaimd. Wat Kaew Sikha Khiri Sawara bevindt zich op 300 meter van Preah Vihear. Thailand eist dat de stenen plaat verwijderd wordt. Als Cambodja niet aan die eis tegemoet komt, wordt overwogen Thaise gokkers tegen te houden die casino’s net over de grens in Poi Pet tegenover Aranyaprathet willen bezoeken. Deze vormen een belangrijke inkomstenbron voor het buurland.
De militaire oefeningen, waarbij ook artillerievuur dichtbij de grens wordt gebruikt, hebben tot doel Cambodja duidelijk te maken dat Thailand niet alleen ongelukkig is met de plaatsing van de steen, maar ook met de constructie van een weg naar Preah Vihear in het omstreden gebied. Thailand heeft daar ettelijke malen tegen geprotesteerd. Het sluiten van de grens is niet door premier Abhisit als optie genoemd, omdat die de plaatselijke bevolking ernstig zou duperen.
Update: De omstreden stenen plaat is verwijderd door het Cambodjaanse leger.

Rally trekt 5000 geelhemden
26 januari – Vijfduizend geelhemden hebben gisteren bij het Government House hun drie eisen nog eens duidelijk onderstreept. Voorlopig lijken ze niet naar huis te willen terugkeren, want er zijn 60 toiletten en 60 wasgelegenheden geplaatst. Bezetting van het Government House of het parlementsgebouw wordt op dit moment niet overwogen, maar blijft als een zwaard van Damocles boven de regering hangen. ‘We’re not sure if we won’t do so in the future’, dreigde PAD-leider Chamlong Srimuang.
De People’s Alliance for Democacry (geelhemden) en het militante Thai Patriots Network eisen intrekking van het Memorandum of Understanding, in 2000 afgesloten door Thailand en Cambodja. Daarin hebben beide landen afspraken gemaakt over grenskwesties, maar de PAD vreest dat het memo Cambodja een vrijbrief geeft Thais grondgebied in te nemen. Verder eist de PAD dat Thailand zich terugtrekt uit het World Heritage Committee van Unesco en dat Cambodjaanse burgers en soldaten worden verwijderd uit de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear, een gebied dat door beide landen wordt geclaimd.
Tijdens de rally viel PAD-leider Sondhi Limthongkul premier Abhisit hard aan. ‘I’ve never found a prime minister who tells as many lies as Abhisit Vejjajiva. Thaksin Shinawatra was the slyest prime minister but Abhisit is the biggest liar.’ Hij attaqueerde ook Abhisit over de arrestatie van de zeven Thais. ‘Mr Abhisit hasn’t shown any intention to protect Thai sovereignty after the arrest of the seven Thais. He is defending the Cambodian government while doing nothing to protect Thai citizens.’

Negen doden en twee gewonden bij bomaanslag
26 januari – Een week na de aanval op een militaire buitenpost in Narathiwat, hebben zuidelijke opstandelingen opnieuw dood en verderf gezaaid. In Yala brachten ze gistermiddag een bermbom van 10 kg tot ontploffing waardoor negen personen werden gedood en twee gewond. De bom sloeg een krater van twee meter diep. De slachtoffers zaten in een pick-up truck en keerden terug van de jacht. In de buurt vond de politie de lichamen van drie jachthonden en twee zwijnen. Bij de aanval op de buitenpost kwamen vier soldaten om het leven en werden dertien gewond.

Panich weigert weg te blijven
26 januari – Democraat Panich Vikitsreth, die in Cambodja is veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van kamervoorzitter Chai Chidchob om het parlement te mijden. Chai deed dit verzoek omdat onduidelijk is of Panich zijn parlementszetel verliest vanwege de veroordeling in Cambodja. De Kiesraad onderzoekt dit. Volgens de grondwet verliest een parlementslid zijn zetel na een veroordeling, maar of dit ook geldt voor een buitenlandse veroordeling is de vraag. Uiteindelijk moet het Constitutionele Hof de knoop doorhakken.

Grondwetwijziging krijgt groen licht
26 januari – De gezamenlijke vergadering van House of Representatives en Senaat is gisteren in tweede lezing akkoord gegaan met een van de twee door het kabinet voorgestelde grondwetwijzigingen. De andere was nog in discussie toen de krant ter perse ging. Groen licht kreeg de herziene regeling betreffende parlementaire goedkeuring voor overeenkomsten met het buitenland. De huidige regeling is dermate vaag dat elke afspraak daaronder lijkt te vallen, waardoor bijvoorbeeld de notulen van drie vergaderingen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission nog steeds op parlementaire goedkeuring wachten.
De andere wijziging regelt de verhouding tussen parlementsleden, gekozen via het districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging. De kleine coalitiepartijen hebben inmiddels hun bezwaren tegen het voorstel ingeslikt, omdat ze geen impasse willen veroorzaken.
Oppositiepartij Puea Thai verzette zich gisteren tegen het kabinetsvoorstel om het aantal zetels via evenredige vertegenwoordiging uit te breiden. Thans bestaat het House of Representatives uit 480 leden: 400 gekozen via districten, 80 via landelijke lijsten. Dit wordt 375+125. Tegelijk worden de zogeheten multi-seat kiesdistricten afgeschaft. Voortaan is elk kiesdistrict goed voor één zetel.
Na de tweede lezing volgt op 10 februari nog een derde stemming. Goedkeuring vereist dan een meerderheid van 313 stemmen.

‘Arrestaties waren opzetje’
26 januari – Eén dag voor de rally’s van geel- en roodhemden werden ze gearresteerd: vijf mannen in het bezit van bommen, granaten en munitie.  Eén heeft toegegeven dat hij de rally van de geelhemden wilde verstoren. Het tijdstip van arrestatie kan geen toeval zijn, dat moet een opzetje van de regering zijn om rood- en geelhemden tegen elkaar op te zetten en demonstranten angst aan te jagen, zeggen sleutelfiguren in beide bewegingen. Premier Abhisit verzette zich gisteren sterk tegen de beschuldigingen. ‘Those arrested are from a group that has been followed for a while. If a bomb had exploded and a bomber had not been arrested, the government would have been blamed again.’

Artsen waarschuwen voor infectieziektes
26 januari – Infectieziektes vormen in de toekomst een grote dreiging voor de volksgezondheid omdat de huidige generatie antibiotica niet meer in staat zal zijn deze ziektes te bestrijden vanwege resistentie. Dit geldt vooral voor longontsteking en soms hersenvliesontsteking. Deze waarschuwing uitten laureaten tijdens de uitreiking van de Prince Mahidol Awards. Het probleem wordt nog verergerd omdat de research naar nieuwe antibiotica lang duurt en duur is. Bovendien zijn producenten meer geneigd research te doen naar ziektes waarbij resistentie geen rol speelt. De waarschuwing is niet nieuw; de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de afgelopen jaren meermalen het onjuist en overdadig voorschrijven van medicijnen aan de kaak gesteld.

Thaise groente export bedreigd door overdadig pesticidegebruik
26 januari – De Thaise export van groentes wordt ernstig bedreigd door het overdadig gebruik van pesticiden. In twaalf jaar is de import van pesticiden gestegen van 42.089 ton naar 137.594 ton. Thailand dient snel elders verboden pesticiden te verbieden en het aantal toegestane pesticiden (thans 27.126 verschillende merken) te beperken, zeggen researchers vanwege zorgen over een dreigend importverbod door de Europese Unie. De pesticiden die verboden dienen te worden en in andere landen niet mogen worden gebruikt, zijn carbofuran, dicrotophos, methomyl en EPN. Het Thailand Pesticide Network zegt in 2009 26 keer en vorig jaar 55 keer een waarschuwing te hebben ontvangen over met chemicaliën verontreinigde groentes. Maar de autoriteiten sloten hun ogen. Het ministerie van Landbouw is eindelijk in actie gekomen en heeft met ingang van 1 februari de export van 16 groentes en kruiden verboden om te voorkomen dat de EU op slot gaat voor de ‘Kitchen of the World’, zoals Thailand zich in het buitenland verkoopt.

Mama waarschuwt voor halvering productie
26 oktober – Het tekort aan palmolie is dermate nijpend dat de regering overweegt opnieuw palmolie te importeren. Eerder gaf het toestemming voor de import van 30.000 ton ruwe palmolie uit Maleisië. De producent van de bekende zakjes Mama instant noodles dreigt de productie volgende week met de helft te verminderen tot 3 miljoen zakjes per week. Het probleem is niet alleen de hoge prijs van de palmolie, maar ook een gebrek aan palmnoten. Het bedrijf heeft bij zeven raffinaderijen bestellingen uitstaan, maar geen van hen kan leveren.
De Mama-producent, Thai President Foods Plc, dringt er bij de regering op aan quota vast te stellen voor consumptief gebruik (inclusief industrieel) van palmolie en de productie van bio-diesel. ‘No country in the world supports the free use of palm oil for energy production ahead of consumer consumption’, zegt de CEO van het bedrijf. De regering zou ook quota moeten vaststellen voor soyabonen, granen en mais alvorens alternatieve energieproductie met deze producten wordt overwogen.

Noodtoestand mogelijk terug in Bangkok
26 januari – Als de protesten in de hoofdstad uit de hand lopen, zal de politie voorstellen om de noodtoestand terug te brengen. Dit zegt Wichean Potephosree, hoofd van de nationale politie. De politie zal zeker niet toestaan dat de geelhemd demonstranten het Government House of het parlement binnendringen. De politie heeft al veel concessies gedaan, met name door de demonstranten toe te staan een toneel te bouwen en wegen rond de protestlokatie af te sluiten.
De geelhemden blokkeren sinds dinsdag Ratchadamnoen Nok Avenue vanaf de Makkhawan Rangsan brug tot Misakawan intersection, aangrenzend aan de Chamai Maruchet brug waar het Thai Patriots Network protesteert. Mogelijk worden  meer wegen afgesloten.

Steen des aanstoots aan gruzelementen
27 januari – Hij ligt aan gruzelementen: de stenen plaat met de controversiële tekst ‘Hier is Cambodja’. ‘Tablet talks a smashing success’, meldt Bangkok Post paginabreed vandaag op de voorpagina met een knipoog. De knieval van Cambodja kwam nadat Thailand troepen had samengetrokken aan de grens en er een militaire oefening had gehouden.
Om 11 uur leidde luitenant-generaal Tawatchai Samutsakhon 20 gewapende soldaten naar Wat Sikha Khiri Sawara, terwijl vier compagnieën soldaten aan de voet van de heuvel paraat stonden. Na een uur van onderhandelingen met zijn Thaise counterpart was Tawatchai er getuige van hoe de Cambodjaanse soldaten de plaat in stukken sloegen. Ook Tawatchai zelf gaf een paar klappen.
De steen des aanstoots werd door Cambodja bij de tempel geplaatst, nadat de laatste Thaise soldaten er op 1 december waren vertrokken. Op de plaat werd het Thaise leger ervan beschuldigd op 15 juli 2008 Cambodjaans grondgebied te zijn binnengevallen. Cambodjaanse soldaten zouden de Thais op 1 december 2010 hebben verjaagd. De plaat, die vorige maand door de Cambodjaanse minister van Defensie werd onthuld, bevond zich in het gebied van 4,6 vierkante kilometer, dat door beide landen wordt geclaimd. De tempel staat op 300 meter afstand van de Hindu-tempel Preah Vihear. Nadat Thailand had geprotesteerd tegen de tekst, werd de tekst gewijzigd, maar die was nog controversiëler.
Op 15 juli 2008 leidde Kanok Netterakawesana 20 Thaise soldaten naar de tempel voor overleg met Cambodjaanse autoriteiten, nadat drie Thais er waren aangehouden. Zij waren lid van de ultranationalistische Dharmayatra groep, die een kamp had opgeslagen bij de grens als protest tegen Thailands steun voor de nominatie van Preah Vihear door Cambodja als werelderfgoed. Na vier uur onderhandelen werden de drie vrijgelaten. De Thaise troepen bleven in de tempel en hun aantal groeide langzaam tot 200 om later na onderhandelingen weer af te nemen tot de laatste 10 op 1 december 2010 vertrokken.

Politie zet vraagtekens achter verhaal gevangen Oekraïner
27 januari – Hij zou 14 jaar gevangen hebben gezeten, 24 uurs bewaking hebben gehad en zelden geld hebben ontvangen. De man zou hebben kunnen ontsnappen omdat een Birmese arbeider, die ontslag had genomen, zijn familie in Oekraïne had ingelicht.
Maar dit verhaal van monteur Anatoliyi Vdovychenko klopt niet, aldus het Department of Special Investigation. Weliswaar was zijn paspoort ingenomen en ontving hij niet het beloofde salaris van 30.000 baht, maar hij sliep in een slaapzaal en was vrij te gaan en staan waar hij wilde.
De fabriek, Navanakhon Gas Co in Pathum Thani, zal worden vervolgd wegens het tewerkstellen van een buitenlander zonder werkvergunning en overtreding van de Labour Act omdat de Oekraïner slechts 1000 tot 2000 baht per week ontving. De politie is nog op zoek naar de Birmees die de zaak aan het rollen heeft gebracht.

GI-registratie jasmijnrijst stuit op verzet
27 januari – Vijf EU-landen verzetten zich tegen de GI-registratie van Thaise jasmijnrijst door de Europese Commissie. Volgens Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Nederland en België moet de registratie geweigerd worden omdat andere landen ook deze rijst kunnen verbouwen. Thailand is niettemin vastbesloten de registratie door te zetten.
De vijf dwarsliggers stellen voor om Thung Kula Rong Hai te registreren, maar Thailand zegt dat deze naam, die naar een lokatie in het Noordoosten verwijst, niet alleen geldt voor rijst, maar ook voor andere producten. Verder wijst Thailand erop dat de naam jasmijn rijst, of khao hom mali in het Thais, in meer dan vijftig landen is gedeponeerd als handelsmerk. GI (geographical indication) wordt gebruikt om de namen van producten uit specifieke gebieden te beschermen. Een bekend voorbeeld is champagne uit Frankrijk.
Vorig jaar exporteerde Thailand 153.233 ton jasmijnrijst ter waarde van 5,15 miljard baht naar de 27 EU-lidstaten.

Spanning tussen Thailand en Cambodja loopt weer op
30 januari – Even was het koek en ei tussen Cambodja en Thailand nadat Cambodja een stenen plaat met een controversiële tekst had vernietigd. Maar volgens onbevestigde berichten heeft Cambodja troepen en materieel samengetrokken bij de Hindu-tempel Preah Vihear. Dit zou een reactie zijn op militaire oefeningen door Thailand, die donderdag bij de grens werden gehouden om Cambodja onder druk te zetten de stenen plaat te verwijderen.
Volgens het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vormden de oefeningen een provocatie en zouden ze een oorlog kunnen uitlokken. Irritatie aan Cambodjaanse kant wekte ook de eis van premier Abhisit om de Cambodjaanse vlag te verwijderen uit de tempel Kaew Sikha Khiri Sawara, die op het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer staat. Het Cambodjaanse ministerie van BZ noemde de eis onacceptabel en beledigend.
Vice-minister-president Suthep Thaugsuban heeft de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), die sinds dinsdag demonstreert bij het Government House, opgeroepen haar toon te matigen bij hun verbale aanvallen op Cambodja. De geelhemden eisen dat de regering harder optreedt tegen Cambodja. Suthep distantieert zich van de demonstranten en hun eisen. ‘I want to tell [Cambodian] Prime Minister Hun Sen that what the protesters say has nothing to do with the government’s stance.’
Panich Vikitsreth, de parlementariër die in Cambodja gevangen zat, heeft de PAD opgeroepen in gesprek te gaan met de regering. Maar de PAD-leiders betwijfelen of gesprekken zin hebben. ‘We will agree to talks only if the government accepts our demands’, aldus een woordvoerder van de PAD.
(Zie 25 januari: Rally trekt 5000 geelhemden; 27 januari: Steen des aanstoots ligt aan gruzelementen)

Oekraïner werd wél/niet gevangen gehouden
30 januari – De Birmees die de zaak van de 14 jaar gevangen gehouden Oekraïner Anatoliy Vdovychenko aan het rollen heeft gebracht, heeft tegenover de Bangkok Post bevestigd dat de man tegen zijn zin gevangen werd gehouden. Zijn verklaring staat haaks op wat het Department of Special Investigation heeft meegedeeld over het verhoor van de Birmees. Volgens het DSI zou de Birmees gezegd hebben dat de Oekraïner niet geïntimideerd en bedreigd werd en gevangen is gehouden. Na het verhoor en het interview door Bangkok Post is de man ijlings naar Birma vertrokken. ‘I know he’s [de Oekraïner] afraid, I’m afraid too [voor de fabriekseigenaar].’
Vrijdag vond op het Labour Department een ontmoeting plaats tussen Vdovychenko, een lid van de consulaire staf van Oekraïne en de eigenaar van Navanakorn Gas Co, de fabriek waar de man 14 jaar gevangen zou zijn gehouden. Vdovychenko eiste een volledige compensatie van zijn niet uitbetaalde loon ad 5 miljoen baht. De fabriekseigenaar bood 150.000 baht om de zaak te schikken. Volgens het Department zou Vdovychenko slechts recht hebben op 2 jaar loon. Verschil van mening was er ook over het loon dat hij zou ontvangen. Volgens Vdovychenko was hem een maandsalaris van 30.000 baht plus onkostenvergoeding beloofd, de fabriekseigenaar houdt het op 8000 baht.
(Zie 23 januari: Oekraïner 14 jaar gevangen gehouden in fabriek; 27 januari: Politie zet vraagtekens achter verhaal gevangen Oekraïner)

Top luchthaven verwikkeld in fiasco parkeerbedrijf
31 januari – Tenminste 20 stafleden en de voorzitter van de raad van bestuur van Airports of Thailand Plc zijn in gebreke gebleven bij het uitbesteden van de twee parkeergarages en twee –terreinen van vliegveld Suvarnabhumi. Dit heeft een onderzoek van het ministerie van Transport uitgewezen.
De problemen kwamen aan het licht toen in oktober de parkeergarages korte tijd bezet werden door gewapende mannen. De luchthaven verbrak daarna het contract met de exploitant en besloot de garages en terreinen zelf te gaan exploiteren.
Uit het onderzoek is gebleken dat Parking Management nooit het contract had mogen krijgen om de garages en terreinen te exploiteren. Het had niet voldoende ervaring daarmee, maar de eis dat de contractant tenminste zes jaar ervaring moest hebben op dit gebied, was eerder uit de terms of reference geschrapt. Parking Management bouwde ook , nadat het in april het contract had verworven, een betalingsachterstand op. Hierdoor liep het vliegveld maandelijks 1 miljoen baht mis. Verder besteedde het parkeerbedrijf de exploitatie uit aan een derde partij, hetgeen in strijd was met de contractvoorwaarden.
De commissie die het onderzoek deed, heeft de indruk dat bepaalde beslissingen werden genomen om Parking Management te bevoordelen, hetgeen zou kunnen duiden op kwaadwilligheid. De resultaten van het onderzoek gaan naar de minister en de raad van bestuur van Suvarnabhumi. Indien een in te stellen fact-finding commissie met harde bewijzen komt, zullen de betrokkenen disciplinair worden gestraft, aldus de voorzitter van de onderzoekscommissie.
(Zie 4 oktober: Parkeerbedrijf Suvarnabhumi aan de kant gezet; 12 oktober: Luchthaven in gebreke gebleven; 9 november: Luchthaven verantwoordelijk voor parkeergarage fiasco, 24 december: Suvarnabhumi gaat parkeergarage zelf exploiteren)

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (1)
  • dick vestdijk
  • 25 januari 2011 12:04pm

  interessant overzicht – ik mis een jaartal maar misschien kijk ik er over heen.
  En een omgekeerde volgorde – dwz nieuwste boevnaan zou erg handig zijn.
  Vriendelijke groet