Supoj Saplom

Hoge ambtenaar mogelijk verdacht rijk
19 november – Een strafoverplaatsing omdat hij verdacht rijk zou zijn of een overplaatsing om hulp te bieden bij het beheren van een budget voor herstelwerkzaamheden? Zeker is dat Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, overgeplaatst is naar een inactieve post op het kantoor van de premier. Zeker is ook dat de National Anti-Corruption Commission (NACC) onderzoek naar hem doet.

Het begon allemaal met een inbraak in zijn woning op 11 november, waarbij 12 miljoen baht zou zijn buitgemaakt. De inmiddels aangehouden inbrekers zeggen een bedrag tussen 700 miljoen en 1 miljard baht in zijn huis te hebben aangetroffen. Ze zouden 200 miljoen baht hebben meegenomen. De politie heeft tot nu toe 9 miljoen baht achterhaald.
Volgens vice-minister-president Yongyuth Wichaidit heeft Supoj’s overplaatsing niets te maken met de grote hoeveelheid geld die in diens huis zou zijn aangetroffen. Hij is overgeplaatst naar het kantoor van de premier om hulp te bieden bij het beheer van het flood recovery budget van het ministerie van Transport ter waarde van 40 tot 50 miljard baht.
Supoj zegt dat de bewering over het geld bedoeld is om hem in diskrediet te brengen. Het geld dat hij als gestolen had aangegeven, was de bruidsschat van zijn dochter, maar hij weigert te zeggen hoeveel dat is. Op de dag van de inbraak woonden Supoj en zijn gezin de bruiloft van zijn dochter bij. Alleen een dienstbode was in het huis.
De NACC onderzoekt of Supoj een valse verklaring van zijn vermogen heeft overlegd (bij zijn benoeming), of hij ongewoon rijk is en of hij betrokken is bij corruptie.
Tharit Pengdit, hoofd van het Department of Special Investigation, wijst erop dat er op dit moment alleen beschuldigingen zijn gedaan door de verdachten. Verklaringen van verdachten zijn niet definitie betrouwbaar, aldus Tharit.
[Van dit soort verhalen kan ik nu smullen. Bangkok Post opende er vandaag de krant mee. De functie van permanent secretaris lijkt me vergelijkbaar met die van een Nederlandse directeur-generaal. Dat de bruidsschat is gestolen, lijkt me sterk, want die wordt tijdens de huwelijksvoltrekking op de grond uitgeteld, zodat iedereen goed kan zien hoe hoog het bedrag is.]

Anti-corruptie waakhond beslist dinsdag over onderzoek hoge ambtenaar
20 november – De National Anti-Corruption Commission beslist dinsdag of ze een onderzoek instelt naar het vermogen van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. In diens woning werd op 11 november ingebroken, waarbij 12 miljoen baht zou zijn buitgemaakt. De inmiddels aangehouden inbrekers zeggen een bedrag tussen 700 miljoen en 1 miljard baht in zijn huis te hebben aangetroffen. Ze zouden 200 miljoen baht hebben meegenomen. De politie heeft inmiddels vijf verdachten aangehouden en 12,7  miljoen baht achterhaald.

Uit een eerste verkenning is gebleken dat Supoj sinds 2002, toen hij lid was van de raad van bestuur van Airports of Thailand, 16 keer een opgave heeft gedaan van zijn vermogen. Hoge ambtenaren zijn verplicht dat jaarlijks te doen, maar in tegenstelling tot de opgaves van politici zijn ze niet openbaar.
Supoj is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier. Volgens vice-minister-president Yongyuth Wichaidit heeft zijn overplaatsing niets te maken met de grote hoeveelheid geld die in diens huis zou zijn aangetroffen. Hij is overgeplaatst om hulp te bieden bij het beheer van het flood recovery budget van het ministerie van Transport ter waarde van 40 tot 50 miljard baht.
Supoj zegt dat de bewering over het geld bedoeld is om hem in diskrediet te brengen. Het geld dat hij als gestolen had aangegeven, was de bruidsschat van zijn dochter, maar hij weigert te zeggen hoeveel dat is.

Hoeveel dienstbodes?
20 november – Op 11 november werd ingebroken in de woning van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. Supoj en zijn gezin bezochten op dat moment de receptie ter gelegenheid van zijn dochters huwelijk. Wie waren in het huis? We raadplegen de krant die als motto heeft The newspaper you can trust.
Bangpost Post, 14 november: The 12 robbers tied the hands of two maids with rope before forcing them to take them to Mr Supoj’s room.

Bangkok Post, 15 november: … tied up a maid who was there alone …
Bangkok Post, 20 november: … the thieves tied up three maids…

Ik wist niet dat het geld gestolen was
21 november – Een man heeft 1,5 miljoen baht aan de politie overhandigd nadat hij er via de media was achtergekomen dat het geld gestolen was van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. De leider van de bende die had ingebroken, had het geld bij hem gestald. De man zei niet te hebben geweten dat het om gestolen geld ging. Vooralsnog wordt hij niet vervolgd door de politie.

Inmiddels zijn zeven verdachten aangehouden; vier verdachten zijn nog op de vlucht. Volgens de inbrekers bevond zich 700 miljoen tot 1 miljard baht in het huis. Hoeveel geld precies gestolen is, is onduidelijk. Tot nu toe is 13.351.000 baht achterhaald.
Morgen beslist de National Anti-Corruption Commission of ze een onderzoek gaat doen naar het vermogen van Supoj. Wanneer de inbrekers de waarheid spreken, wil de commissie wel eens weten waar dat geld vandaan komt.

Anti-corruptie waakhond beslist vandaag over onderzoek naar topambtenaar
22 november – De National Anti-Corruption Commission beslist vandaag of ze een onderzoek instelt naar het vermogen van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie Transport. Uit diens huis zou 10 dagen geleden minstens 100 miljoen baht zijn gestolen. Dit concludeert de politie op basis van verklaringen van de tot nu toe aangehouden verdachten.

Supoj zelf vertelde de politie in eerste instantie dat 1 miljoen baht was gestolen; later maakte hij daar 5 miljoen van wat volgens hem de bruidsschat was van zijn dochters huwelijk.
Zeven van de elf verdachten zijn inmiddels aangehouden en 16 miljoen baht is achterhaald. Een van de verdachten is de zoon van de voormalige secretaresse van Supoj, die vermoedelijk weet had van Supoj’s fortuin. De inbrekers zeggen een bedrag tussen 700 miljoen en 1 miljard baht in Supoj’s huis te hebben aangetroffen.
Het verschil tussen het inbeslaggenomen geld en de opgave van Supoj zou erop kunnen wijzen dat hij geprobeerd heeft zijn vermogen geheim te houden. Hoge ambtenaren moeten jaarlijks een opgave doen van hun vermogen. Supoj heeft dat inmiddels 16 keer gedaan sinds hij in 2002 lid werd van de raad van bestuur van Airports of Thailand. In tegenstelling tot die van politici zijn de opgaven van ambtenaren niet openbaar.

Topambtenaar heeft wel wat uit te leggen
23 november – Supoj Saplom heeft wel wat uit te leggen. De politie heeft inmiddels 16 miljoen baht achterhaald, die uit zijn woning werd gestolen. Volgens de onderzoekers is zelfs mogelijk 100 miljoen gestolen, want vier van de elf verdachten zijn nog voortvluchtig.

De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft dinsdag een panel gevormd dat onderzoek gaat doen naar de permanent secretaris van het ministerie van Transport. Het panel wil drie vragen beantwoorden: Heeft Supoj valse opgaven van zijn vermogen ingediend, is hij verdacht rijk en was hij betrokken bij corruptie?
Hoge ambtenaren moeten jaarlijks opgave doen van hun vermogen. Op Supoj’s opgaven zijn de 16 miljoen baht niet terug te vinden, aldus Apinant Isarangkura na Ayudhaya, secretaris-generaal van de NACC. Sinds 2002 heeft hij 16 keer een opgave gedaan. Gedurende het onderzoek wordt het achterhaalde geld bevroren.
Ook het ministerie van Transport heeft een onderzoekscommissie gevormd, bestaande uit vertegenwoordigers van het OM en het ministerie. Volgens minister Sukumpol Suwanatat is het onderzoek niet overbodig ondanks de actie van de NACC en het Anti Money Laundering Office. Alhoewel Supoj is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier, hoeft hij van de minister niet zijn bestuurszetels bij Thai Airways International en de Mass Rapid Transit Authority (ondergrondse metro) op te geven. ‘It is up to him to decide if he wants to resign in good faith.’
Een van de vier voortvluchtige verdachten heeft inmiddels contact opgenomen met de politie. Hij zou zich willen aangeven en zei in het bezit te zijn van 9 miljoen baht. De andere drie hebben zich nog niet gemeld. Zeven verdachten zijn aangehouden, waaronder de zoon van de voormalige secretaresse van Supoj.
De inbraak in Supoj’s woning vond anderhalve week geleden plaats toen hij en zijn gezin de huwelijksreceptie bezochten van zijn dochter. Supoj heeft de politie in eerste instantie verteld dat 1 miljoen baht was gestolen; later maakte hij daar 5 miljoen van, wat volgens hem de bruidsschat was van zijn dochters huwelijk. Supoj was eerder onder meer hoofd van de Highways en Rural Roads afdelingen van het ministerie.

Topambtenaar steeds verder in het nauw
24 november – Minister Sukumpol Suwanatat (Transport) heeft een beroep gedaan op Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, om zijn zetel in twee bestuursraden op te geven. Naar Supoj wordt momenteel een onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission (NACC) wegens een verdacht grote hoeveelheid geld die uit zijn woning is gestolen. Supoj is hangende het onderzoek overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Supoj is bestuurslid bij Thai Airways International en de Mass Rapid Transit Authority (ondergrondse metro). Hij staat op de nominatie tot voorzitter van de raad van bestuur van de State Railway of Thailand te worden benoemd, maar die benoeming wordt herzien, zegt de minister.
Sukumpol erkent dat het image van het ministerie een gevoelige deuk heeft opgelopen door de affaire. Twee weken geleden werd in het huis van Supoj ingebroken, waarbij volgens de politie mogelijk een bedrag van 100 miljoen baht is gestolen. Tot gisteren zijn zeven van de elf verdachten aangehouden en is 16 miljoen baht achterhaald. Gisteren meldde een achtste verdachte zich bij de politie. Hij ontkende in het bezit te zijn van 9 miljoen baht, zoals bericht in de media. Volgens Supoj zou 5 miljoen baht zijn gestolen. Behalve de NACC doet ook het ministerie zelf een onderzoek.
Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) stelt een onderzoek in naar de financiële transacties van Supoj en zijn familie en gaat bedrijven horen die hebben ingeschreven op overheidsopdrachten.
[De relatie tussen het onderzoek van de NACC en het Amlo is me niet duidelijk.]

‘Geld topambtenaar kwam van spoorwegprojecten’
25 november – Het geld dat Supoj Saplom in zijn woning bewaarde, was afkomstig van twee spoorwegprojecten, de zogeheten Purple en Red Line. Dit zei vice-minister-president Chalerm Yubamrung gisteren in het parlement tijdens een interpellatie over de geruchtmakende inbraak in de woning van de permanent secretaris van het ministerie van Transport.

Volgens Chalerm was het geld bedoeld om de rente te betalen wanneer voor de twee projecten leningen op de binnenlandse geldmarkt moesten worden afgesloten tegen een rente van 6 à 7 procent. [Van de rest van het verhaal van Chalerm, zoals weergegeven door Bangkok Post, snap ik niets, dus dat moet ik helaas onvermeld laten.]
Pijnpunt in de hele affaire is dat het ministerie van Transport onder de vorige regering Abhisit in handen was van de Bhumjaithai partij, die thans in de oppositie is. Dus riep Chalerm’s verklaring een boze reactie op van de partijleider van Bhumjaithai. En voormalig minister van Transport Sophon Zarum ontkende dat Supoj’s geld ook maar iets te maken had met de spoorwegprojecten.
Inmiddels heeft Supoj besloten zijn bestuurszetels in Thai Airways International, de State Railway of Thailand en de Mass Rapid Transit Authority op te geven.
Nog steeds zijn drie van de elf verdachten voortvluchtig. De politie heeft nu 17 miljoen baht achterhaald. Een van de drie zou er vandoor zijn gegaan met 100 miljoen baht, aldus Chalerm. Volgens hem wil het brein van de inbraak deze man laten vermoorden. Chalerm zei dat over een paar dagen bekend wordt gemaakt hoeveel geld er in Supoj’s huis lag. Hij noemde de inbraak een wraakactie.

Inbraak bij topambtenaar ontaardt in politieke ruzie
26 november – De geruchtmakende inbraak in de woning van Supoj Saplom dreigt in een onfrisse politieke ruzie te ontaarden. Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung (Pheu Thai) is het absoluut zeker dat het geld in Supoj’s woning afkomstig is van corruptie bij de aanbesteding van de ondergrondse Purple Line.

De toenmalige minister van Transport Sophon Zarum (Bhumjaithai) zegt nooit betrokken te zijn geweest bij de aanbesteding op welk treinproject dan ook. Hij dreigt Pheu Thai-parlementslid Pichit Chuamuangpan strafrechtelijk en civielrechtelijk aan te pakken. Pichit ontlokte donderdag een interpellatie in het parlement over de inbraak.
Volgens Sophon zijn de beschuldigingen van Chalerm een afleidingsmanoeuvre om de aandacht van de bevolking af te leiden van het controversiële amnestiebesluit van het kabinet en de povere prestaties van de regering bij het bestrijden van de overstromingen.
Even recapituleren. Op 12 november [eerder werd 11 november bericht] werd in de woning van Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, ingebroken. Volgens Supoj werd 1 miljoen baht gestolen; later maakte hij daar 5 miljoen van. Dat zou de bruidsschat van zijn dochter zijn.
De politie vermoedt echter dat 100 miljoen baht is ontvreemd; ze heeft tot nu toe 18 miljoen baht achterhaald. Maar dit laatste wordt door Supoj betwist. Van de elf verdachten zijn acht aangehouden. Supoj is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier en heeft op verzoek van zijn minister zijn bestuurszetels in drie overheidsbedrijven opgezegd.
Verder is politiek van belang dat de voormalige minister van Transport lid is van Bhumjaithai, een coalitiepartij van de Democraten toen Abhisit aan de macht was. Bhumjaithai – en dat maakt het helemaal pikant – is een afsplitsing van de People Power Party, de voorloper van Pheu Thai. De Democraten en Bhumjaithai zijn sinds de verkiezingen in de opppositie.
Volgens Chalerm is het gestolen geld deel van een budget van 2,3 miljard baht dat gereserveerd was voor de BTW op binnenlandse leningen ter financiering van de Purple Line, een ondergrondse metrolijn. [Eerder schreef ik abusievelijk spoorlijn.] Echter, de lening werd later BTW-vrij afgesloten bij het Japan International Cooperation Agency. Het geld zou niet teruggegeven zijn aan de staat, maar verdwenen zijn in de zakken van constructiebedrijven, die voorgetrokken werden. [En we mogen aannemen ook in de zak van Supoj, alhoewel het bericht dat niet expliciet vermeldt.]
Volgende week hoort de politie Supoj om vast te stellen of hij een valse aangifte heeft gedaan van de hoeveelheid gestolen geld. De politie zegt geen aanwijzigingen te hebben dat het gestolen geld verband houdt met corrupte praktijken.
Onderzoek wordt verder gedaan door het ministerie van Transport, de National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office. De Mass Rapid Transit Authority (ondergrondse metro) heeft een panel gevormd dat de aanbesteding voor het baanvak Bang Sue-Bang Yai van de Purple Line (kosten 3,66 miljard baht) aan een nader onderzoek onderwerpt.

Het net sluit zich langzaam om topambtenaar
27 november – Supoj Saplom houdt vol dat hij onschuldig is, maar het ministerie van Transport is nu ook een onderzoek begonnen naar de aanbesteding van het zogeheten dust free roads project door het Rural Roads Department, waarvan Supoj directeur is geweest. Het ministerie doet al onderzoek naar de aanbesteding van een metrolijn. Beide onderzoeken moeten antwoord geven op de vraag: zijn er steekpenningen betaald en aan wie?

Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, zit in de beklaagdenbank omdat twee weken geleden een groot geldbedrag uit zijn woning is gestolen: volgens de inmiddels aangehouden inbrekers 200 miljoen baht, volgens de politie 100 miljoen. Supoj zelf zegt 5 miljoen baht, de bruidsschat van zijn dochter. De inbrekers zeggen ook dat ze een bedrag van tussen de 700 miljoen baht en 1 miljard baht hebben gezien.
Supoj zegt te kunnen bewijzen dat hij onschuldig is, maar hij is niet van plan een persconferentie te houden, omdat hij bang is dat zijn woorden verdraaid worden en tegen hem worden gebruikt. ‘I don’t wish to speak at this time out of fear that what I might say could be used to create confusion or certain people might try to deliberately distort it.’
Behalve door het ministerie en de politie wordt onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office. Hangende deze onderzoeken is Supoj overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.
N.B. De berichtgeving over deze affaire is niet erg consistent. Het geld in Supoj’s huis zou bestemd zijn om de rente op binnenlandse leningen voor de aanleg van de Purple Line te betalen. In een ander bericht wordt daarentegen gesproken over de BTW. Soms wordt alleen de Purple Line genoemd, soms ook de Red Line. Las een keer dat het huis verlaten was omdat de familie was gevlucht voor het naderende water. Maar volgens de meeste berichten bezocht de familie op de avond van de inbraak de huwelijksreceptie van de dochter. In alle berichten wordt een verschillend aantal dienstbodes genoemd. In één bericht zou een dienstbode zich in de wc hebben verstopt en de politie hebben gebeld.

Weer een puzzelstukje
28 november – De berichtgeving over de geruchtmakende inbraak in de woning van Supoj Saplom bevat niet alleen soms tegenstrijdige informatie, maar ook aanvullende informatie die ik niet eerder was tegengekomen.

Zo citeert Veera Prateepchaikul in zijn rubriek in Bangkok Post vandaag vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die vrijdag heeft gezegd dat de inbraak verband hield met een conflict tussen een aantal corrupte politici, ‘who used to be poor before’, over de verdeling van steekpenningen. Er zouden drie groepen bij betrokken zijn die hij aanduidde als ‘Jae Tui’, ‘Jae Tim’ en ‘Nong Nat’. Werd eerder als geldbron het budget voor de Purple en Red Line genoemd, in deze versie zou het budget voor de Green Line geplunderd zijn.

Politie verhoort Supoj
28 november – De politie heeft Supoj Saplom opgeroepen om hem te ondervragen over de inbraak in diens woning. Voornaamste vraag is: hoeveel geld is ontvreemd? Supoj beweerde eerder 5 miljoen baht, maar de politie heeft inmiddels 18 miljoen baht achterhaald bij acht van de elf verdachten, die zijn aangehouden.

Het inbeslaggenomen geld is veilig opgeborgen op een geheime plaats. De sleutels van de brandkast zijn in het bezit van drie politieofficieren. De National Anti-Corruption Commission die onderzoek naar Supoj doet, heeft het geld bevroren. De commissie zoekt uit of Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, het geld door corruptie heeft verkregen.
De politie is nog op zoek naar 9 miljoen baht die in het bezit zou zijn van de achtste verdachte die zichzelf heeft aangegeven. Maar die ontkent dat dit geld in zijn bezit is.
Behalve Supoj hoort de politie ook vijf tot zes getuigen. Verder wacht ze nog op de resultaten van het forensisch onderzoek in de woning van Supoj.

Minister: Niets aan de hand met aanbesteding metrolijnen
29 november – Minister van Transport Sukumpol Suwanatat vindt het niet nodig dat het ministerie onderzoek doet naar de aanbesteding van de Purple en Red Line. Hij ontkent dat er zich daarbij onregelmatigheden hebben voorgedaan. Sukumpol reageert op de suggestie van vice-minister-president Chalerm Yubamrung dat het geld, gestolen uit de woning van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, daar verband mee houdt.

Maandag stelde de transportminister een panel in dat als opdracht heeft onderzoek te doen naar het vermogen van Supoj. Uit zijn woning zou volgens de politie een bedrag van 100 miljoen baht zijn gestolen. De inbrekers zeggen 200 miljoen baht te hebben meegenomen en nog veel meer geld te hebben gezien. Supoj zelf noemt een bedrag van 5 miljoen baht. Het panel gaat proberen de bron van dat geld en het exacte bedrag te achterhalen.
Volgens Sukumpol hebben de beschuldigingen van Chalerm uitsluitend tot doel de vorige regering aan te vallen. Naar zijn mening zijn er onvoldoende aanwijzingen om die te staven. Dat geldt volgens de minister ook voor het zogeheten dust-free road project. Sukumpol heeft de chefs van het Rural Roads en Highways Department gevraagd een toelichting te geven op het project. ‘I have found no graft involved’, aldus Sukumpol.
Oppositieleider Abhisit maakt zich geen zorgen over Chalerm’s dreigement om vermeende onregelmatigheden bij de aanbesteding van de metrolijnen, die plaatsvond tijdens zijn bewind, aan het licht te brengen. ‘Everyone must work in a straightforward manner and be ready to come under scrutiny.’
De politie jaagt ondertussen op drie van de elf verdachten die op de vlucht zijn. Een van hen, de leider van de bende, zou gevlucht zijn naar Laos; de andere twee zouden zich verschuilen aan de Thais-Birmese grens. De overige acht zitten achter slot en grendel.
Behalve door het ministerie en de politie wordt onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office. Hangende deze onderzoeken is Supoj overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.
N.B. De continuing story Supoj krijgt nu toch wel een merkwaardige wending met een minister die het niet nodig vindt een onderzoek te doen naar een aanbesteding die onder de vorige regering heeft plaatsgevonden. Gezien de verhoudingen tussen Pheu Thai en Democraten zou het meer voor de hand liggen dat hij daar een warm voorstander van is. En waarom neemt de minister afstand van de opmerkingen van zijn collega Chalerm? Ik snap het even niet.
N.B. 2 Bangkok Post-columnist Voranai Vanijaka snapt het wel. Hij schrijft in zijn column van 4 december: ‘This is vintage Thai politics – just get that one guy, but don’t touch the ATM machine and spoil it for everyone.’

NACC (nog voorzichtig): Supoj ongewoon rijk en corrupt
30 november – Er zijn aanwijzigingen dat Supoj Saplom ongewoon rijk is, corrupt en valse informatie heeft verstrekt over zijn vermogen, aldus de eerste voorzichtige conclusies van de National Anti-Corruption Commission. Dinsdag doorzocht een team van de NACC de woning van de permanent secretaris van het ministerie van Transport.

Twee weken geleden werd daaruit volgens de politie een bedrag van 100 miljoen gestolen. De inmiddels aangehouden inbrekers zeggen 200 miljoen baht te hebben gestolen en nog veel meer geld in het huis gezien te hebben. En Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen. Tot nu toe heeft de politie acht van de elf verdachten aangehouden en 18 miljoen baht achterhaald.
De huiszoeking begon om 6.30 uur en eindigde om 13 uur. Op het 6 rai grote terrein staan twee huizen en er is een helicopterplatform. Er stonden ook enkele dure auto’s geparkeerd. De onderzoekers ondervroegen diverse personen die op het terrein aanwezig waren. Journalisten werden geweerd.
De permanent secretaris van het kantoor van de premier, voorzitter van een afzonderlijke onderzoekscommissie, zegt dat zijn commissie morgen aan de politie zal vragen de resultaten van haar onderzoek te overleggen. De commissie hoort Supoj op 13 december.
Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt dat verschillende corrupte ambtenaren en politici regelmatig hun onrechtmatig verkregen gelden het land uit laten smokkelen door illegale valutahandelaren. Volgens hem zijn er negen van dit soort lieden actief in Bangkok.
N.B. Leve de verwarring. In dit bericht is sprake van een commissie ingesteld door het kantoor van de premier. Weer een commissie of wordt de commissie bedoeld die is ingesteld door het ministerie van Transport?

NACC schat Supoj’s vermogen op 100 mln baht
3 december – Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, bij wie 3 weken geleden werd ingebroken, heeft heel wat uit te leggen aan de National Anti-Corruption Commission en aan de politie. De NACC schat zijn vermogen op 100 miljoen baht en de politie heeft inmiddels 18 miljoen baht van het gestolen geld achterhaald. De inbrekers beweren 200 miljoen baht te hebben gestolen en veel meer geld in het huis te hebben gezien.

Zelf heeft Supoj aangifte gedaan van diefstal van 5 miljoen baht en hij heeft op 2 november opgave gedaan van zijn vermogen, inclusief zijn huis en de grond, voor een bedrag van 50 miljoen baht. Topambtenaren zijn verplicht jaarlijks hun vermogen te melden.
De NACC, de Bank of Thailand en politieonderzoekers hebben inmiddels zijn bankrekeningen onderzocht. Daarbij werden stortingen van tenminste 28 miljoen baht aangetroffen.
De NACC gaat Supoj dagvaarden om een verklaring te geven voor het feit dat zijn vermogen veel groter is dan het bedrag dat hij heeft opgegeven. De NACC gaat ook onderzoek doen naar het gedrag van Supoj toen hij eerder hoofd van de diensten Highways en Rural Roads was. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft vorige week gezegd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding voor twee metrolijnen. De minister van Transport heeft echter laten weten dat er niets mis was met de aanbesteding.
De politie heeft inmiddels acht van de elf bij de inbraak betrokken verdachten aangehouden. De bendeleider heeft de benen genomen naar Laos. De Laotiaanse politie zegt een groep Thais te hebben aangehouden, die de man zouden hebben geholpen om de grens vanuit de provincie Mukdahan over te steken.

Jacht op topambtenaar gaat door
7 december – Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, krijgt binnenkort een oproep van de National Anti-Corruption Commission om een nieuwe opgave van zijn vermogen te doen. De laatste opgave dateert van 12 november toen hij lid was van de raad van bestuur van Thai Airways International. Supoj moet vandaag zijn opwachting maken bij de politie, maar zelf zegt hij daar niet van op de hoogte te zijn.

De NACC vraagt een nieuwe opgave omdat vorige maand uit Supoj’s woning volgens de politie tenminste 100 miljoen baht is gestolen. De inmiddels aangehouden inbrekers noemen een bedrag van 200 miljoen; ze zeggen een nog groter bedrag in het huis te hebben gezien. Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen, de bruidsschat van zijn dochter.
Bij een onderzoek van Supoj’s bankrekeningen door de NACC en de Bank of Thailand zijn stortingen van 28 miljoen baht gevonden. De vermogensopgave van 12 november zou 50 miljoen baht bedragen. Hoge ambtenaren zijn verplicht jaarlijks opgave van hun vermogen te doen, maar in tegenstelling tot die van politici zijn ze niet openbaar.
De politie is nog steeds op zoek naar de bendeleider die gevlucht zou zijn naar Laos, maar sommige mensen menen hem gezien te hebben in Nakhon Phanom. De politie heeft tot nu toe 8 van de 11 verdachten aangehouden en 18 miljoen baht achterhaald.
Supoj, die is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier, is momenteel met verlof. Hij wil niet zeggen wanneer hij weer gaat werken.

Is Supoj het slachtoffer van een complot?
9 december – Is Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport uit wiens huis 5, 100 of 200 miljoen baht is gestolen, wellicht het slachtoffer van een politiek komplot? Die suggestie opperde senator Rosana Tositrakul, voorzitter van de senaatscommissie corruptie en good governance, gisteren in een gesprek met vice-minister-president Chalerm Yubamrung en Panupong Singhare, adjunct-hoofd van de nationale politie.

Rosana vroeg zich af of het geld wellicht uit een andere bron kwam, maar Panupong achtte de inbrekers niet in staat om Supoj in de val te laten lopen. Ook Chalerm verwierp haar suggestie. Hij zei dat de zaak duidelijk zal worden als de hoofdverdachte is aangehouden. Die zou gevlucht zijn naar Laos.
Eerder heeft Chalerm gezegd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding van de Purple en Red Line (twee uitbreidingen van het metronet). Het Japan International Cooperation Agency zou zich uit de Purple Line hebben teruggetrokken wegens verduistering.
Senator Khamnoon Sitthisamarn zei gisteren dat de regering de gelegenheid moet aangrijpen om alle dubieuze overheidsprojecten van de afgelopen 5 jaar te onderzoeken. Chalerm was het ermee eens en zei dat de premier zo’n onderzoek zal steunen.
Op 12 november werd ingebroken in de woning van Supoj. Volgens de politie is 100 miljoen baht gestolen, de inbrekers zeggen 200 miljoen baht en Supoj zei aanvankelijk 1 miljoen baht en later 5 miljoen baht. De politie heeft tot nu toe acht van de elf verdachten aangehouden en 18 miljoen baht achterhaald. Panupong zegt dat Supoj wellicht wordt vervolgd wegens het doen van een valse aangifte.

Supoj houdt vol: Er is 5 mln baht gestolen
10 december – Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, houdt vol dat een maand geleden 5 miljoen baht is gestolen uit zijn woning en niet 200 miljoen, zoals de inbrekers zeggen, of 18 miljoen baht die door de politie is achterhaald. Dit verklaarde hij gisteren tijdens een verhoor door de politie. De 5 miljoen zou de bruidsschat van zijn dochter zijn.

De politie is niet onder de indruk van zijn verklaring en gaat, evenals de National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office, door met haar onderzoek. Mogelijk gaat Supoj vervolgd worden voor het doen van een valse aangifte.
De inbrekers zeggen enorme hoeveelheden geld in Supoj’s slaapkamer te hebben gezien, verpakt in tassen en dozen, te veel om mee te nemen. De NACC en het Amlo proberen nu de bron te achterhalen van de 18 miljoen baht die in het bezit is van de politie. De NACC onderzoekt ook of Supoj een valse verklaring van zijn vermogen heeft gegeven. Hoge ambtenaren zijn verplicht dat jaarlijks te doen.
Kernvraag is of er sprake is corruptie. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft eerder gezegd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding van twee metrolijnen. In de senaatscommissie corruptie en goed bestuur is gesuggereerd dat het geld in het bezit van de inbrekers, wellicht niet uit Supoj’s woning is gekomen. Supoj zou het slachtoffer zijn van een politiek complot.

Kort nieuws 12 december
– De twee huishoudelijke hulpen van Supoj Saplom zijn niet in staat de verdachten te identificeren die in Supoj’s woning hebben ingebroken, omdat ze in shock waren. Zondag ondervroeg de politie hen over de geruchtmakende inbraak.

Zaak Supoj: Senaatscommissie voelt NACC aan de tand
14 december – De senaatscommissie Transport gaat de Nationaal Anti-Corruption Commission op 27 december stevig aan de tand voelen over haar onderzoek naar het vermogen van Supoj Saplom, uit wiens huis vorige maand 5, 100 of 200 miljoen baht is gestolen. Later hoort de commissie het Anti-Money Laundering Office, dat ook onderzoek doet naar de geruchtmakende inbraak.

Dinsdag hoorde de senaatscommissie Transport al politieagenten van het Metropolitan Police Bureau divisie 4 en het bureau Wang Thong Lang, die de inbraak onderzoeken. Ze vertelden de commissie dat Supoj bij zijn verklaring blijft dat 5 miljoen baht, zijnde de bruidsschat van zijn dochter, is ontvreemd.
De voorzitter van de senaatscommissie deelt de eerder geuite visie van senator Rosana Tositrakul, dat Supoj het slachtoffer is van een complot. Rosana is voorzitter van de senaatscommissie corruptie en goed bestuur. Ze zei dit toen de commissie met vice-minister-president Chalerm Yubamrung en adjunct politiecommissaris Panupong Singhara over de zaak sprak. Rosana betwijfelt of het geld dat de politie heeft achterhaald, werkelijk uit het huis van Supoj komt.
Thongthong Chandrangsu, permanent secretaris van het kantoor van de premier, voorzitter van een afzonderlijke onderzoekscommissie, zegt dat zijn commissie Supoj op 27 december wil horen.
In de woning van Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, werd op 12 november ingebroken. Volgens Supoj werd daarbij 5 miljoen baht buitgemaakt. De inmiddels aangehouden inbrekers zeggen 200 miljoen baht gestolen te hebben en nog veel meer geld in Supoj’s slaapkamer te hebben gezien en de politie vermoedt dat 100 miljoen baht is gestolen. Ze heeft tot nu toe 18 miljoen achterhaald en acht van de elf verdachten aangehouden. De leider van de bende is voortvluchtig; hij zou gevlucht zijn naar Laos.
Supoh heeft voor het laatst op 12 november opgave van zijn vermogen gedaan. Hoge ambtenaren zijn verplicht dat jaarlijks te doen, maar in tegenstelling tot die van politici zijn ze niet openbaar. In de media wordt een bedrag van 50 miljoen baht genoemd. Bij een onderzoek van Supoj’s bankrekeningen door de NACC en de Bank of Thailand zijn stortingen van 28 miljoen baht gevonden.
Vice-minister-president Chalerm heeft gezegd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding van de Purple en Red Line (twee uitbreidingen van het metronet). Het Japan International Cooperation Agency zou zich uit de Purple Line hebben teruggetrokken wegens verduistering.
Hangende alle onderzoeken is Supoj overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier, maar hij behoudt zijn functie van permanent secretaris.

Inbraak bij topambtenaar: Nog geen succes bij jacht op bendeleider Ko
19 december – De jacht op Weerasak Chaulee, leider van de bende die de geruchtmakende inbraak in de woning van Supoj Saplom op haar geweten heeft, is in volle gang. De politie heeft zijn spoor kunnen volgen via Kanchanburi, Sa Kaeo (waar zijn vrouw woont), Nakhon Phanom (waar hij de grens met Laos overstak) naar Khammouane in Laos. Vermoed wordt dat hij zich nu ergens aan de grens met Cambodja of Vietnam ophoudt.

Volgens de inmiddels aangehouden verdachten ging Ko, zoals zijn bijnaam luidt, er met een grote en twee kleine tassen vandoor die, schatten ze, 100 miljoen baht bevatten. Een verdachte die Ko bij de grens met Laos had gezien, zei dat hij toen 400.000 baht bij zich had. De politie gaat ervan uit dat Ko het geld ergens begraven heeft.
Niet alleen de politie, zowel de Thaise als de Laotiaanse, maakt jacht op Ko, maar ook groepen burgers die gelokt worden door de beloning van 200.000 baht voor informatie die tot zijn arrestatie leidt. Naar verluidt zouden groepen Laotianen hem willen ontvoeren in ruil voor losgeld of hem het geld afhandig maken dat hij bij zich heeft.
De aanhouding van de bendeleider is vooral van belang om vast te stellen hoeveel geld uit Supoj’s woning is gestolen. Supog zegt 5 miljoen baht, maar de politie heeft inmiddels 18,121 miljoen baht achterhaald. De National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office zijn ook zeer benieuwd hoeveel geld is gestolen en hoe Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, daar aan komt.
[In dit artikel is sprake van 12 verdachten, niet van elf zoals in alle voorgaande berichten.]

Zaak Supoj: Bankbiljetten wijzen naar aannemers
21 december – De National Anti-Corruption Commission maakt vorderingen in haar onderzoek naar het gestolen geld uit de woning van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. Ze heeft op papieren bandjes die om de pakken geld zaten, informatie gevonden over aannemers die voor de regering werken. Ook werden 89 bankstrookjes en bandjes van negen commerciële banken gevonden. Bandjes van vijf banken bevatten informatie over bedrijven die contracten van het ministerie van Transport in de wacht hebben gesleept.

De NACC gaat nu onderzoeken wat de relatie is tussen die bedrijven en Supoj. Vertegenwoordigers van de bedrijven worden door de NACC opgeroepen om een verklaring te geven. De NACC heeft verder 42 commerciële banken benaderd met de vraag Supoj’s vermogen te traceren; 27 banken hebben inmiddels toegezegd te zullen meewerken. Ze gaan op zoek of Supoj rekeningen bij hen heeft.
Op 12 november werd ingebroken in de woning van Supoj. Volgens de politie is 100 miljoen baht gestolen, de inbrekers zeggen 200 miljoen baht en Supoj zei aanvankelijk 1 miljoen baht en later 5 miljoen baht. De politie heeft tot nu toe negen van de twaalf verdachten aangehouden; drie zijn nog voortvluchtig waaronder de bendeleider, en 18 miljoen baht is achterhaald. De NACC heeft 8 miljoen baht onderzocht. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft gesuggereerd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding van twee metrolijnen. Senator Rosana Tositrakul denkt dat Supoj het slachtoffer is van een opzetje. Supoj is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Amlo follows the money
23 december – Het Anti-Money Laundering Office gaat volgende maand proberen het spoor te volgen van Supoj Saplom’s vermogen, de permanent secretaris van het ministerie van Transport in wiens huis op 12 november werd ingebroken. Collega-kantoren in andere landen zal om medewerking worden gevraagd om na te gaan of Supoj danwel zijn familie geld bij overzeese banken heeft ondergebracht.

Voor het onderzoek heeft Amlo toestemming nodig van het bestuur. Het bestuur heeft circa 2 weken nodig om alle documentatie te bestuderen en een besluit te nemen.
De National Anti-Corruption Commission die ook onderzoek doet, heeft inmiddels een link gevonden tussen Supoj en enkele bedrijven. Dit is gebleken uit de bandjes die om het geld zaten dat uit zijn woning is gestolen en bij de inbrekers is achterhaald.
NACC-commissaris Preecha Loetkamonmas zegt dat de NACC samen met vijf commerciële banken informatie verzamelt over één bedrijf dat een contract van het ministerie in de wacht heeft gesleept. De naam van het bedrijf kwam voor op de bandjes. Gebleken is dat sommige bankbiljetten tussen 2009 en 2011 bij commerciële banken zijn opgenomen.
De NACC gaat ook onderzoek doen naar de projecten die in die periode door het ministerie van Transport zijn goedgekeurd.

Kort nieuws 11 januari 2012
– Lange tijd niets van gehoord: de diefstal van 5 (zegt hij) of 18 (zegt de politie) miljoen baht of nog meer (zeggen de aangehouden inbrekers) uit het huis van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport en nu tijdelijk werkzaam op een inactieve post op het kantoor van de premier. Een commissie van het ministerie heeft hem opgeroepen morgen een verklaring af te leggen. De commissie had hem eerder op 27 december willen spreken, maar die afspraak had hij uitgesteld. Wanneer hij morgen niet komt opdagen, zal de commissie zijn baas op het kantoor van de premier informeren.

NACC: Aanklacht tegen Supoj in de maak
13 januari – Er komt schot in het onderzoek naar de inbraak in de woning van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, waarbij 5 miljoen baht (zegt hij), 18 miljoen baht (inmiddels achterhaald door de politie) of nog veel meer (zeggen de aangehouden inbrekers) is buitgemaakt. De National Anti-Corruption Commission heeft tot een telastelegging wegens ongebruikelijke rijkdom tegen hem besloten. Gebleken is dat zijn vermogen aanzienlijk groter is dan wat hij eerder had opgegeven. Topambtenaren zijn verplicht elk jaar een opgave te doen van hun vermogen.

Supoj is door de commissie opgeroepen om op 23 januari een verklaring af te leggen. De NACC gaat nog onderzoeken wat de relatie was tussen Supoj en vier bedrijven die voor het ministerie van Transport werkten.
Op 12 november werd in de woning van Supoj ingebroken. Volgens hem was de ontvreemde 5 miljoen baht de bruidsschat van zijn dochter. De inbrekers zeggen een bedrag van tussen de 700 miljoen en 1 miljard in zijn huis te hebben gezien. De politie heeft tot nu toe negen van de twaalf verdachten aangehouden en 18 miljoen baht achterhaald. De bendeleider zou gevlucht zijn naar Laos en vandaar naar Cambodja. Supoj is voor de duur van het onderzoek overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Kort nieuws 23 januari
– Supoj Saplom, uit wiens woning op 12 november een kapitaal aan geld is gestolen, meldt zich vandaag bij de National Anti-Corruption Commission. De commissie wil van hem wel eens weten hoe hij als permanent secretaris van het ministerie van Transport aan al dat geld is gekomen. De politie heeft inmiddels 18 miljoen baht aan gestolen geld achterhaald. De inbrekers zeggen dat ze 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn huis hebben zien liggen. Van de 12 verdachten zijn er 9 aangehouden.

Kort nieuws 24 januari
– Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport uit wiens woning in november een kapitaal is gestolen, heeft zich gisteren gemeld bij de National Anti-Corruption Commission, maar na afloop van het gesprek weigerde hij commentaar te geven. De NACC heeft hem 15 dagen de tijd gegeven om met nadere informatie te komen over de grote hoeveelheid geld die gestolen is, de stortingen op zijn bankrekeningen, grond en voertuigen.

De politie heeft inmiddels 18 miljoen baht achterhaald, maar de inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn huis te hebben gezien. Supoj zelf beweerde eerder dat 5 miljoen is gestolen, de bruidsschat van zijn dochter.

Kort nieuws 1 februari
– Het Anti-Money Laundering Office vermoedt dat zes bedrijven het geld gefourneerd hebben dat in november uit het huis van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, is ontvreemd. Deze bedrijven waren betrokken bij inschrijvingen op projecten van overheidsdiensten in diverse provincies. Volgens de inbrekers lag er in de woning van Supoj een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht. De politie heeft 18 miljoen baht achterhaald, Supoj zegt dat 5 miljoen baht is ontvreemd. Hij is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Kort nieuws 8 februari
– Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport, uit wiens huis in november een kapitaal is gestolen, heeft 30 dagen de tijd om gegevens over zijn financiële transacties van de afgelopen 20 à 30 jaar bij elkaar te zoeken. De National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar zijn ongebruikelijke rijkdom, gunt hem die tijd. Supoj houdt vol dat hij clean is.

De politie heeft 18 miljoen baht van het gestolen geld achterhaald, de inbrekers zeggen 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn woning gezien te hebben. Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen.

Kort nieuws 15 februari
– Een constructiebedrijf uit Hong Kong heeft het Department of Special Investigation gevraagd onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de aanleg van de Bang Sue-Taling Chan metrolijn, nadat het ministerie van Transport niet had gereageerd op klachten. Volgens het bedrijf kan de veiligheid van de passagiers in gevaar komen, omdat de rails door een bedrijf worden gelegd dat daar weinig ervaring mee heeft. Het bedrijf uit Hong Kong had de klacht gedeponeerd bij Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie naar wiens ongebruikelijke rijkdom thans onderzoek wordt gedaan.

Kort nieuws 21 februari
– Een ambtelijke commissie die onderzoek deed naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft haar onderzoek bij gebrek aan informatie gestopt. Derhalve kan ook niet geadviseerd worden tegen Supoj disciplinaire maatregelen te nemen. Supoj, die is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier, zegt dat het van Yingluck afhangt of hij weer terug kan naar zijn oude post.

Uit de woning van Supoj werd in november een grote hoeveelheid geld (zeggen de aangehouden inbrekers), 18 miljoen baht (door de politie achterhaald) of 5 miljoen baht (zegt Supoj) gestolen. De inbrekers zeggen in de woning een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. Negen verdachten zijn aangehouden, drie zijn nog voortvluchtig.
Supoj kan overigens nog niet gerust ademhalen want de National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Anti-Money Laundering Office doen nog onderzoek naar hem. De NACC heeft 20 miljoen baht op diverse bankrekeningen van hem gevonden.

NACC bevriest vermogen Supoj
29 februari – Terwijl er een onderzoek naar hem loopt wegens ongebruikelijke rijkdom, heeft Supoj Saplom drie percelen grond plus opstallen ter waarde van 20 miljoen baht overgedragen aan zijn dochter. De National Anti-Corruption Commission heeft nu besloten het vermogen van de permanent secretaris van het ministerie van Transport te bevriezen.

Supoj (tijdelijk overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier) ligt onder verdenking omdat op 12 november een grote hoeveelheid geld uit zijn woning werd gestolen, waarvan de politie 18 miljoen baht heeft achterhaald. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen baht tot 1 miljard in zijn woning te hebben gezien. Zelf zegt hij dat 5 miljoen baht is gestolen.
Volgens Supoj is er niets mis met de overdracht van land en opstallen aan zijn dochter. Hij zegt het land in 1971 van zijn ouders te hebben geërfd, sloot een lening af om een huis te bouwen en hij was altijd van plan land en huis aan zijn dochter over te dragen.
De politie heeft tot nu toe negen van de twaalf verdachten van de inbraak aangehouden. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig, waaronder de bendeleider, die zich in Cambodja schuil zou houden. Er wordt hard aan gewerkt om deze man te lokaliseren en aan te houden.

Kort nieuws 1 maart
– Het Anti-Money Laundering Office doet geen onderzoek naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. Eerdere berichten maakten daar wel melding van. Volgens het Amlo-hoofd is Amlo wettelijk niet bevoegd onderzoek te doen omdat de National Anti-Corruption Commission deze week het vermogen van Supoj heeft laten bevriezen, nadat hij land en opstallen ter waarde van 20 miljoen baht aan zijn dochter had overgedragen. Uit Supoj’s woning werd op 12 november een opvallend grote hoeveelheid geld gestolen.

Supoj 3 uur aan de tand gevoeld door NACC
9 maart – Supoj Saplom, de tijdelijk op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) gisteren niet kunnen overtuigen dat hij zijn fortuin op eerlijke wijze heeft verkregen. Drie uur sprak de commissie met Supoj en diens advocaat, nadat hij een uur eerder 200 pagina’s aan documenten had overhandigd om zijn onschuld te bewijzen. Supoj moet op 26 maart terugkomen, dan zonder advocaat.

Supoj wordt verdacht van ongebruikelijke rijkdom. Op 12 november werd in zijn woning ingebroken. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. De politie heeft 18 miljoen baht achterhaald, maar Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen.
Volgens Supoj heeft hij jaren extra inkomsten genoten met het ontwerpen van constructies. Die zouden zijn niet onaanzienlijke banktegoeden verklaren. De NACC heeft het Anti-Money Laundering Office gevraagd Supoj’s vermogen te traceren en na te gaan of er een verband is met particuliere bedrijven. Supoj’s vermogen is bevroren nadat hij land en opstallen ter waarde van 20 miljoen baht had overgedragen aan zijn dochter.

Kort nieuws 14 maart
– Bij een brand in het politiebureau van Wang Thonglang zijn twee gedetineerden licht gewond geraakt. Ook een aantal voorwerpen in de ruimte met bewijsmateriaal raakte beschadigd. In die ruimte begon de brand, die vermoedelijk is ontstaan door kortsluiting. Het dossier Supoj Saplom, de man van de ongebruikelijk rijkdom in wiens woning in november werd ingebroken, raakte niet beschadigd.

Kort nieuws 27 maart
– Supoj Saplom, uit wiens woning in november een grote hoeveelheid geld werd gestolen, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) niet van zijn onschuld kunnen overtuigen. Gisteren werd de op non-actief gestelde permanent secretaris van het ministerie van Transport voor de laatste keer gehoord door de NACC. Na 3 uur kwam hij met een gezicht als een oorwurm naar buiten. Volgens de adjunct-secretaris-generaal van de NACC heeft Supoj niet de noodzakelijke (belasting)documenten overhandigd die zijn ongebruikelijke rijkdom zouden kunnen verklaren. De NACC hoort nog de 12 getuigen die Supoj heeft ingebracht. Ze hoopt haar onderzoek in mei af te ronden.

Kort nieuws 22 juni
– De National Anti-Corruption Commission buigt zich volgende week over nieuwe beschuldigingen tegen Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport. Hij moet zich verantwoorden voor de tientallen miljoenen baht op zijn bankrekeningen. Volgens Supoj zou hij dat geld tussen 1988 en 1996 hebben verdiend met grondverkopen, maar bewijsmateriaal daarvoor heeft de commissie nog niet gezien. Deze week zou de commissie zich over de zaak buigen, maar vanwege de afwezigheid van twee leden, die in het buitenland zijn, werd de behandeling tot volgende week uitgesteld. Uit de woning van Supoj werd in november vorig jaar 18 miljoen baht gestolen. Ook voor dit geld kon Supoj geen geloofwaardige verklaring geven.

Kort nieuws 25 juli
– Supoj Saplom, de voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft niet aannemelijk kunnen maken dat hij zijn ‘ongewone rijkdom’ op eerlijke wijze heeft vergaard. De National Anti-Corruption Commission (NACC) die onderzoek heeft gedaan, adviseert het OM dan ook om 64,7 miljoen baht van zijn vermogen te confisqueren.

De zaak kwam aan het rollen nadat in november vorig jaar was ingebroken in Supoj’s  woning. Volgens Supoj zou 5 miljoen baht zijn ontvreemd, maar de politie achterhaalde 18 miljoen baht plus gouden ornamenten, en de NACC stuitte op tientallen miljoenen baht, die hij geparkeerd had op verschillende bankrekeningen. Volgens Supoj zou hij dat geld hebben verdiend met grondtransacties.
Het advies aan het OM is een unaniem besluit van de NACC. De 67 miljoen baht omvatten 17,5 miljoen baht aan kasgeld, goud (10 baht gewicht), een Volkswagen Caravelle ter waarde van 3 miljoen baht, banktegoeden plus grond en huizen ter waarde van 44,1 miljoen baht.
Na de inbraak in Supoj’s woning werd hij overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Donderdag 28 maart 2013
– En hoe zat het ook alweer met Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, uit wiens huis in november 2011 een kapitaal aan geld werd gestolen? Morgen wijst de rechtbank vonnis tegen negen mannen, die verdacht worden van de diefstal van de 18,1 miljoen baht.

Supoj is aan de tand gevoeld door de National Anti-Corruption Commission. De NACC heeft het kantoor van de procureur-generaal gevraagd 64,7 miljoen baht van Supoj in beslag te nemen. Vastgesteld is dat Supoj geen aannemelijke verklaring voor zijn ‘ongebruikelijke rijkdom’ kon geven.

Zaterdag 1 februari 2014
– Het is lang geleden dat de media erover berichtten – om precies te zijn in november 2011 –, maar nu is eindelijk een grote corruptiezaak (voorlopig?) afgerond. De burgerlijke rechter heeft van Supoj Saplom en diens familie 46,14 miljoen baht aan geld en eigendommen in beslag genomen. Bewezen is dat de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Transport ‘unusually wealthy’ was.
De zaak kwam aan het licht doordat in zijn woning werd ingebroken, terwijl hij op de huwelijksreceptie van zijn dochter was, en inbrekers 18 miljoen baht aan contant geld en 10 baht weight stalen. Dat is althans de buit die de politie heeft weten te achterhalen. De inbrekers hebben verklaard tassen uitpuilend van het geld te hebben gezien, maar die konden ze niet meeslepen.
Of de zaak verder nog een staartje heeft, bijvoorbeeld strafrechtelijk, vermeldt het bericht niet. Ook niets over de gevangenisstraffen voor de inbrekers.

Donderdag 12 november 2015
– Het Hof van Beroep heeft gisteren niet alleen de inbeslagname van de 46 miljoen baht aan bezittingen van Supoj gehandhaafd, waartoe de lagere rechtbank had besloten, maar het deed er ook nog eens 18 miljoen bij.
Voormalig permanent secretaris Supoj van het ministerie van Transport en zijn familie staan terecht wegens hun ‘ongebruikelijke’ rijkdom. De NACC trok in september 2012 aan de bel bij het OM  met het verzoek het vermogen in beslag te nemen.
Supoj kwam onder verdenking nadat bij hem in 2011 was ingebroken, toen hij de huwelijksreceptie van zijn dochter bijwoonde. De inbrekers zouden volgens hem 5 miljoen baht hebben gestolen, maar de politie achterhaalde later 18 miljoen baht en het nodige goud. De inbrekers zeiden in het huis nog meer tassen met geld te hebben gezien, maar die konden ze niet meenemen.

Corrupte topambtenaar kan zijn borst nat maken
11 december – Sommige zaken duren in Thailand zo lang dat ik bij een vervolgbericht diep in mijn geheugen [of archief] moet graven om te bedenken: waar ging het ook al weer over? Maar bij de zaak Supoj Saplom hoeft dat niet, de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Transport [het ministerie dat bij uitstek geschikt is om je zakken te vullen]. Want die zaak staat me nog helder voor de geest.
Bij hem werd in november 2011 ingebroken toen hij de huwelijksreceptie van zijn dochter bijwoonde. De inbrekers namen 18 miljoen baht aan contant geld mee en 10 baht weight aan goud. En dat was niet eens alles, want ze hebben verklaard nog meer tassen met geld te hebben gezien, maar die konden ze niet mee sjouwen.
Een sub-commissie van de NACC heeft nu besloten Supoj te laten vervolgen voor een ambtsmisdrijf, want hij heeft niet aannemelijk kunnen maken hoe hij aan al dat geld kwam. Dus is ‘ongebruikelijk rijk’, zoals de formulering in dit soort gevallen luidt.
Het kantoor van de procureur-generaal legde eerder op verzoek van de NACC beslag op in totaal 64,7 miljoen baht aan vermogen van hem en zijn familie. De bestuursrechter liet ook beslag leggen, maar ik raak de weg kwijt in alle bedragen die worden genoemd. Genoemd worden 46,14 miljoen baht aan vermogen, 15 miljoen baht op bankrekeningen en een Volkswagen van 3 miljoen baht. Laten we maar zeggen: de man was achterlijk rijk.

Woensdag 27 september
– Supoj Saplom mag voorlopig niet meer buitenspelen, want het hooggerechtshof heeft de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Transport tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’, een eufemisme voor door corruptie verkregen gelden. Supoj bekleedde die functie van 2009 tot 2011.
Ik kan verder verwijzen naar de pagina Supoj Saplom, waar de hele zaak wordt beschreven die aan het licht kwam toen inbrekers in 2011 in zijn huis tassen vol met geld aantroffen. Op zijn vermogen en bezittingen ter waarde van 46,14 miljoen baht is eerder beslag gelegd, waaronder een Volkswagen Caravelle van 3 miljoen baht, een Mercedes Benz E230 en een Mercedes C220 ter waarde van 5,2 miljoen baht.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (1)
    • tino kuis
    • 2 maart 2012 5:32am

    Ik volg deze sage met belangstelling. Je zou bijna medelijden krijgen met de beste man. Hij heeft het niet echt snugger aangepakt allemaal. Ik krijg het gevoel dat hij opgeofferd wordt om de aandacht af te leiden van andere zaken. Grappig is ook zijn achternaam: sap is rijkdom, loom is omringd door : “Omringd door Rijkdom” dus. Vergeef me, misschien heb ik dit al eens eerder geschreven.