Thais nieuws 27-31 mei 2011

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation.
Voor januari 2011 klik
hier; voor februari 2011 klik hier; voor maart 2011 klik hier; voor april 2011 klik hier; voor berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran.

Round up: Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, majesteitsschennis.

Thailand en Cambodja strijden in Den Haag
DEN HAAG, 31 mei – De grensgevechten tussen Thailand en Cambodja zijn begonnen, nadat Cambodja Hindu-tempel Preah Vihear in 2008 op de Werelderfgoedlijst heeft laten plaatsen. Cambodja begon met de gevechten omdat het Thais grondgebied wil opnemen in zijn managementplan voor de tempel. Dit betoogde Thailand gisteren op de eerste dag van de zitting van het Internationale Hof van Justitie, gewijd aan Cambodja’s verzoek een uitspraak te doen over de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.
Volgens Thailand heeft Cambodja tot 2008 nooit moeilijk gedaan over het gebied, maar de houding van het buurland veranderde nadat de tempel het groene licht kreeg van Unesco voor de erfgoedstatus. Cambodja is verplicht een managementplan voor de tempel te maken. Vorig jaar heeft Thailand goedkeuring daarvan geblokkeerd en ook dit jaar maakt Thailand bezwaar, omdat het vindt dat eerst overeenstemming over de grens moet worden bereikt.
Alain Pellet, advocaat voor Thailand, vertelde het Hof dat Thailand de beslissing van het Hof uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, geaccepteerd heeft en eraan voldaan heeft. Daarom heeft het Hof geen jurisdictie om te oordelen over Cambodja’s verzoek. Cambodja heeft niet alleen een uitspraak over het omstreden gebied gevraagd, maar het Hof ook verzocht Thailand te bevelen zijn troepen uit het omstreden gebied terug te trekken.
Pellet wees er ook op dat Cambodja heeft toegegeven dat de grens ter plaatse nog moet worden vastgesteld. Beide landen hebben dit in 2000 vastgelegd in een Memorandum of Understanding. In deze overeenkomst is afgesproken dat een gezamenlijke grenscommissie de grens zal vaststellen.
Thailand’s ambassadeur in Den Haag, Veerachai Plasai, vertelde het Hof dat ‘Thailand wishes to live in peace, develop good relations and cooperation with Cambodia. It has no reason to create any conflict.’ Thailand, zei hij, streeft ernaar het conflict via diplomatieke kanalen op te lossen. De gevechten in februari (bij Preah Vihear) en april/mei (westerlijker) zijn niet door Thailand begonnen, maar door Cambodja. Thailand moest uit zelfverdediging het Cambodjaans vuur beantwoorden.
Cambodja
Cambodja vroeg het Hof snel te beslissen om de vrede te bewaren en escalatie van het conflict in het gebied te voorkomen. Vice-minister-president Hor Namhong: ‘Cambodia is asking the court to implement measures to prevent further destruction of the temple and the area around it. Thailand is under obligation to withdraw any troops from the area around the temple. Although there have been clashes in the past, Thai aggression substantially increased after July 2008, when Unesco listed the temple as a World Heritage site. It’s time for the voice of international law to speak loudly.’
Bangkok
In Bangkok zei premier Abhisit tegen journalisten dat het ‘onnodig’ voor het Hof is om Cambodja’s verzoek te beoordelen. ‘The request violates the previous ruling. We will fight based on the court’s jurisdiction and facts. When Cambodia won the last case, the Thai government abided by the ruling and has done so since 1962.’
Eerdere publicaties
30 mei: ‘ICJ niet bevoegd te oordelen over grens’; 28 mei; Managementplan Preah Vihear blijft probleem; 27 mei: Minister Kasit verdedigt Thailand in Den Haag; 26 mei: Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag.

Bhumjaithai sluit zich aan bij winnende partij
31 mei – Bhumjaithai, de belangrijkste coalitiepartij in de door de Democraten geleide regering, is bereid aan te schuiven bij oppositiepartij Pheu Thai als zij de verkiezingen wint. Minister Sohpon Zarum (Transport), tevens vice-leider van de partij, zei gisteren dat het belangrijkste doel van zijn partij deelname aan de volgende regering is, ongeacht partij of premier. Bhumjaithai streeft ernaar de derde grootste partij te worden na de Democraten en Pheu Thai.
‘We must be in the government; that’s our only goal’, zei hij, eraan toevoegend dat dit de enige manier is om het beleid dat zij voorstaat en heeft beloofd aan de kiezers, te realiseren. ‘We don’t care who will be the next premier. We have to be in the government.’ Ook kandidaten, die campagne voeren in het Noordoosten, hebben soortgelijke geluiden laten horen. Phirom Phonwiset, kandidaat in Nakhon Ratchasima, vroeg een gehoor van 30.000 mensen aan welke partij zij de voorkeur gaven om zich bij aan te sluiten. De meerderheid applaudisseerde voor Pheu Thai.
De mening van hen komt ter sprake in een vergadering van partijkader, inclusief Newin Chidchob, leider op de achtergrond van Bhumjaithai. Phirom is een naaste medewerker van Newin, die eerder voorspelde dat zowel Abhisit (Democraten) als Yingluck (Pheu Thai) geen premier worden. Hij denkt dat een derde persoon het land gaat leiden. Abhisit heeft deze voorspelling ongegrond genoemd en gezegd dat hij zich beter kan bezighouden met de door hem opgerichte voetbalclub.
Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit heeft gezegd dat een eventuele keuze voor Bhumjaithai bepaald wordt door het partijbestuur. Prompong denkt dat Pheu Thai de verkiezingen gaat winnen.
Chartthaipattana
Banharn Silpa-archa, voormalig minister-president en adviserend voorzitter van Chartthaipattana, een andere belangrijke coalitiepartij, heeft gezegd dat zijn partij hoofdadviseur Sanan Kachornprasart zal voordragen als premier, wanneer de twee grootste partijen er niet in slagen een regering te vormen. Banharn klaagde er ook over dat de Democraten hun belofte aan zijn partij hebben geschonden om de grondwet te wijzigen, toen zijn partij hielp de huidige coalitie te smeden. Hij merkte op dat secretaris-generaal Suthep Thaugsuban van de Democraten niet met hem heeft gesproken sinds het parlement werd ontbonden. ‘Perhaps he has forgotten us, Chartthaipattana.’
Premier Abhisit is niet van streek door de uitspraken van Bhumjaithai en Chartthaipattana. ‘Al die commentaren zijn alleen maar ‘talk and talk [about possibilities], but we’d better wait for the public’s judgement.’

Pheu Thai: We motten Bhumjaithai niet
31 mei – De huidige coalitiepartij Bhumjaithai is niet welkom als coalitiepartner, wanneer oppositiepartij Pheu Thai de volgende regering vormt. De twee partijen verschillen te veel qua werkmethode en ideologie. Bovendien is Pheu Thai niet vergeten wat Bhumjaithai-leden in het verleden hebben gedaan. Dit zegt vice-partijleider Plodprasop Suraswadi in reactie op een ‘liefdesverklaring’ van Bhumjaithai.
Tijdens een campagnerally in Nakhon Ratchasima zei Pheu Thai-kandidaat Natthawut Saikua eveneens dat zijn partij nooit zal samenwerken met de partij van Newin Chidchob. ‘This is just not possible. I can guarantee that Pheu Thai will never work with Bhumjaithai’, aldus Natthawut. Newin verliet eind 2007 het Thaksinkamp, stichtte Bhumjaithai en sloot zich aan bij de Democraten, die daardoor een regering konden vormen.
Bhumjaithai vice-partijleider Sohpon Zarum en andere kandidaten verklaarden op maandag in Nakhon Ratchasima dat hun partij deel gaat uitmaken van de volgende regering, ongeacht of die gevormd wordt door de Democraten of Pheu Thai.

Kort nieuws 31 mei
Onschuldig
Worawi Makudi, lid van de Fifa-commissie, is evenals drie andere leden vrijgesproken van ‘improper and unethical’ gedrag, een beschuldiging geuit door David Triesman, voormalig voorzitter van de Engelse Football Association. De vier zouden bepaalde gunsten hebben gevraagd in ruil voor hun stem voor Engeland om de WK van 2018 te organiseren. Een onafhankelijk onderzoek, aldus Fifa algemeen secretaris Jerome Valcke, pleit de mannen volledig vrij.
Top talent De 13-jarige Maneepatsorn ‘Myra’ Molloy heeft de eerste editie van Thailand’s Got Talent gewonnen. De Thais-Amerikaanse zong moeiteloos opera en Broadway classics. Ze ging met 5 miljoen baht, een auto en luxueus condo naar huis.
Gestolen baby Een jonge vrouw die maandag een drie maanden oude baby uit het Ratchawithi ziekenhuis stal, heeft de jongen met de hulp van een taxichauffeur en het Sor Phor FM91 radiostation dinsdag teruggebracht naar zijn 17-jarige moeder. De chauffeur bracht haar naar het radiostation, waar de vrouw in een live programma vertelde dat ze de baby had gestolen omdat ze – alhoewel getrouwd – kinderloos was. De vrouw kan tot een gevangenistraf van 3 tot 15 jaar worden veroordeeld en/of een boete van 6.000 tot 30.000 baht.
Eieren en varkensvlees Het ministerie van Handel heeft van premier Abhisit toestemming gekregen iets te doen aan de prijs van varkensvlees en eieren maar de boeren mogen daarvan niet de dupe worden. De prijs van eieren kan volgens de premier met 0,20 baht omlaag en varkensvlees kan ook goedkoper worden. Het ministerie stelt 2,90 baht per ei voor en 135 baht voor een kilo varkensvlees.
In maart hebben bedrijven toestemming gevraagd de prijs van 11 producten te verhogen. Het groene licht kregen palmolie, soyabonenolie, verse melk en kunstmest. Vermoedelijk gaat de prijs van vijf andere producten ook omhoog als gevolg van prijsverhogingen van grondstoffen. Het betreft batterijen, elektriciteitsdraad, stalen producten, banden en mononatriumglutamaat.
Politiebescherming Het aantal kandidaten dat politiebescherming heeft gevraagd, is inmiddels opgelopen tot 151: 51 van de Democraten, 50 van Pheu Thai, 26 van Bhumjaithai en de overigen van andere kleinere partijen. In risicoprovincies beschermt de politie ook kandidaten die daar niet om hebben gevraagd.
Debat De Democraten hebben een uitnodiging van het People’s Network for Elections in Thailand (Pnet) aangenomen om op 23 en 24 juni deel te nemen aan een verkiezingsdebat. Het Pnet is een verkiezingswaakhond die niet aan enige partij is verbonden. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met de Sripatum University, channels 9 en 11, en Spring News Channel. Pheu Thai heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.
Homohuwelijk De Gay Politics Group of Thailand en travestiegroepen hebben de Democraten gevraagd het homohuwelijk wettelijk mogelijk te maken. Natee Teerarojanapong, coördinator van een overkoepelend netwerk, heeft dat verzoek dinsdag afgeleverd bij het hoofdkantoor van de Democraten. Thanom Onketpol, secretaris van het campagnekantoor, zei dat zijn partij naar de behoeften van alle bevolkinsgroepen luistert. Hij beloofde het verzoek te zullen doorspelen aan premier Abhisit. Ook adviseerde hij Natee’s netwerk een actievere rol te spelen door wetgeving aan het parlement voor te stellen. Als een voorstel voor wetgeving minimaal wordt ondersteund door 10.000 mensen, kan het in het parlement gebracht worden.
Levenslang Een 26-jarige man uit de provincie Ubon Ratchatani is tot levenslang veroordeeld wegens moord, diefstal en een poging tot aanranding van een vrouwelijke hotelreceptioniste in 2009. De man heeft bekend de vrouw te hebben vermoord, nadat hij geprobeerd had haar te verkrachten. De aanval vond vroeg in de ochtend plaats toen het slachtoffer bij een bushalte op Ramkhamhaeng road in het district Bang Kapi stond te wachten. De rechtbank veroordeelde hem in eerste instantie tot de doodstraf, maar omdat hij bekende werd de straf omgezet in levenslang.

Soldaten en agenten werden gedood door ‘mannen in het zwart’
31 mei – Kolonel Romklao Thuwatham en vier andere legerofficieren zijn op 10 april vorig jaar gedood door ‘men in black’ tijdens een treffen tussen soldaten en roodhemddemonstranten op Khok Wua Intersection. Payao Thongsen, secretaris van het team van het Department of Special Investigation dat de dood van de slachtoffers van de rally’s vorig jaar onderzoekt, zei dit nadat Romklao’s echtgenote legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha had verzocht het onderzoek naar de dood van haar echtgenoot en de vier anderen voort te zetten.
Romklao, die na zijn dood werd bevorderd tot generaal, werd gedood door scherven van een M79 granaat, afgevuurd door ‘men in black’, die zich tussen de demonstranten van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) bevonden. De soldaten die betrokken waren bij de gevechten, gebruikten geen M79 granaatwerpers, aldus Payao.De onderzoekers is het niet gelukt vast te stellen wie precies van de ‘men in black’ op de soldaten vuurde. Alles bij elkaar werden 8 soldaten, twee politieagenten en een overheidsfunctionaris gedood tijdens diverse gevechten met de roodhemden.

Thaksin: Ik wil het land niet weer leiden
31 mei – Voortvluchtig oud-premier Thaksin Shinawatra heeft geen ambitie om het land weer te leiden. Hij noemt zijn jongste zuster Yingluck, die lijsttrekker is van Pheu Thai, zijn ‘kloon’ en zei er in een tv-interview, uitgezonden door het Australische Lateline, zeker van te zijn dat zijn partij op 3 juli de verkiezingen gaat winnen.
In plaats van het land opnieuw te leiden wil Thaksin liever gaan doceren. ‘That’s my dream. Playing golf. Giving guidance for my children — for their business endeavours. That’s what I really want to do. My youngest sister is already there, so no need for me to go back as a prime minister.’
In reactie op kritiek dat Yingluck’s voorstel voor amnestie alleen bedoeld is om Thaksin te rehabiliteren, zei hij: ‘No, it’s not. Reconciliation is the priority, not the amnesty. Reconciliation: amnesty may be part of it, but not all. In the process, bring back unity of the country. I’m part of that. Then, I might benefit as part of it, but I don’t care much because I’m quite settled outside.’
Thaksin acht een stille coup mogelijk
In een eerder interview met de Canadese krant The Globe and Mail en de Engelse The Independent zei Thaksin dat hij geruchten had gehoord als zouden zijn geestverwanten na de verkiezingen tegengehouden worden om aan de macht te komen. Thaksin waarschuwde dat een volgende coup niet zonder bloedvergieten zou kunnen verlopen, zoals de vorige. ‘I don’t think there will be another peaceful coup. The people are fed up.’ Hoewel Thaksin niet gelooft in een militaire coup, acht hij een ‘stille coup’ wel mogelijk, ‘whereby Pheu Thai might be kept from power through rulings of the Election Commission of Thailand or the courts . . .’, aldus het artikel, getiteld From Dubai Exile, Thaksin Waits for Thai Political Winds to Change.
‘If we do not respect the decision of the people, why do you call for a general election? In a general election, the rules are understandable everywhere in the world: whatever the decision of the people [that] comes, you respect it. That’s the way you do it. But the [coup] rumours come because they had bad experiences in the past.’

Cambodja haalt Dangrek kaart uit de kast
31 mei – Op de tweede dag van de zitting van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag, gewijd aan Cambodja’s verzoek een uitspraak te doen over de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear bracht Cambodja de zogeheten Dangrek kaart ter sprake.
Volgens deze kaart, aan het begin van de twintigste eeuw eenzijdig getekend door Franse officieren, liggen de tempel en de 4,6 vierkante kilometer op Cambodjaans grondgebied. De kaart vormde in 1962 de belangrijkste overweging voor het Hof om de tempel aan Cambodja toe te wijzen, omdat Thailand zich er nooit tegen had verzet.
Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) was niet onder de indruk. ‘If Cambodia wants to argue about the map made by France 100 years ago, it should file another case.’ Kasit had op maandag al foto’s getoond van de hekken om de tempel, die de grens aangaven met Thailand, en geplaatst waren op basis van een kabinetsbesluit d.d. 10 juli 1962. ‘The pictures we showed were clear that the areas behind the fences around the temple were the areas accepted by Cambodia. Although the fences might have been damaged during the Khmer Rouge era, we could examine them.’
Naar verwachting doet het Hof over vier weken een uitspraak.
Abhisit en Kasit hekelen Thaksin
Premier Abhisit hekelt voormalig premier Thaksin voor zijn bewering dat Thailand het grensconflict met Cambodja heeft uitgelokt door Cambodjaans grondgebied binnen te dringen. In een recent interview met een krant in Singapore zei Thaksin dat Thailand het escaleren van de spanning aan de grens had veroorzaakt. Abhisit kon niet geloven dat een dergelijke opmerking uit de mond van een voormalig Thaise premier kan komen. Ook minister Kasit Piromya vindt de opmerking van Thaksin ongepast. ‘I don’t know if Thaksin is still an adviser to Cambodia, but he seems to take sides with Cambodia every time he gives an interview. Thaksin always says something bad about Thailand. He should take back his words and say sorry to the Thai people.’
Eerdere publicaties
31 mei: Thailand en Cambodja strijden in Den Haag; 30 mei: ‘ICJ niet bevoegd te oordelen over grens’; 28 mei; Managementplan Preah Vihear blijft probleem; 27 mei: Minister Kasit verdedigt Thailand in Den Haag; 26 mei: Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag.

Amnestie voor allen is niet genoeg
31 mei – Als Pheu Thai de volgende regering vormt en amnestie afkondigt: wat betekent dit? Betekent het dat de 13 leiders van de PAD (geelhemden) niet meer de schadevergoeding van 522 miljoen baht voor de bezetting van de vliegvelden in 2008 hoeven te betalen? Ongetwijfeld zal het betekenen dat de beschuldiging van terrorisme tegen 114 geelhemden vervallen. De sleutelvraag is: gaan de geelhemden akkoord met amnestie wanneer ze vrij kunnen rondlopen. Redactiechef Pichai Chuensuksawadi vraagt zich in Bangkok Post af hoe ze dat aan hun overgebleven supporters gaan uitleggen.

Amnestie betekent ook dat de nog 170 gevangen zittende roodhemden, die beschuldigd worden van brandstichting en oproer in april en mei vorig jaar, worden vrijgelaten en de beschuldigingen tegen 150 roodhemden wegens terrorisme, geweld en illegaal bezit van vuurwapens, ingetrokken worden. Op papier ziet het er allemaal onschuldig uit, maar ‘ik vraag me af’ wat de winkeliers die hun winkel hebben verloren, en bedrijven die in vlammen zijn opgegaan, in Ratchaprasong en omgeving daarvan denken. En de mensen die hun baan hebben verloren of hun salaris niet kregen toen hun werkgevers de zaak moesten sluiten.
En dan zijn er nog de nabestaanden van de 92 doden (waaronder 13 soldaten) en 1885 gewonden (waaronder 542 overheidsmensen); 85 werden zwaar gewond, 4 raakten gehandicapt. Ik vraag me af hoe zij zich voelen. Dit zijn slechts een paar vragen die worden opgeroepen door amnestie voor allen.
En wat betekent amnestie voor de rechtshandhaving? De afgelopen vijf jaar hebben we geel- en roodhemden toegestaan de wet aan hun laars te lappen. Ik vraag me af of wij als samenleving hebben geleerd dat dit gedrag niet langer kan en moet worden getolereerd. Als we ons lesje hebben geleerd, dan kunnen we misschien denken aan amnestie.
We herinneren ons allemaal de bloedbaden in 1973, 1976 en 1992. Nadat het bloed was weggespoten van de bestrating, zijn vele onbeantwoorde vragen gebleven – zelfs tot nu toe. Maar Ratchaprasong [dat de roodhemden vorig jaar weken lang bezet hielden] is anders en vertegenwoordigt het resultaat van een land dat diep verdeeld is – iets wat we tot nu toe nog niet hebben meegemaakt. Amnestie zonder acceptatie van de bevolking en respect voor de wet en zonder de waarheid, excuses en vergeving, leidt nergens toe en zal alleen maar tot meer verdeeldheid leiden, waardoor we verder verwijderd zijn van de verzoening die we zo graag willen.

‘ICJ niet bevoegd te oordelen over grens’
30 mei – Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) heeft geen jurisdictie om te oordelen over de grenslijn tussen Thailand en Cambodja. Dat zal de kern van Thailands verweer zijn, vandaag voor het Hof in Den Haag. Volgens minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) spreekt Cambodja zichzelf tegen met het verzoek aan het Hof om een uitspraak te doen over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear, die door beide landen wordt geclaimd. Hij wijst erop dat Cambodja en Thailand in 2000 een Memorandum of Understanding hebben getekend, waarin ze afspraken een gezamenlijke grenscommissie in te stellen die zich buigt over de precieze grens.
Cambodja heeft het Hof gevraagd zijn uitspraak van 1962, waarbij Preah Vihear aan Cambodja werd toegewezen, nader toe te lichten en met name een uitspraak te doen over het omstreden gebied. Daarnaast heeft Cambodja het Hof gevraagd Thailand een aanwijzing te geven om zijn troepen uit het gebied terug te trekken.
Premier Abhisit zei zondag dat Thailand klaar is voor het juridisch gevecht. ‘The point is that it’s unreasonable that the ICJ should grant an injunction as requested by Cambodia when Thailand had abided by the court’s ruling [on Preah Vihear ownership] issued in 1962.’ Thailand heeft zich destijds, weliswaar met tegenzin, neergelegd bij de uitspraak, maar wijst erop dat die alleen betrekking heeft op de tempelruïne en niet op de omgeving. Volgens Thailand is de 4,6 vierkante kilometer Thais grondgebied.
Het Hof heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak. Thailand wordt vertegenwoordigd door de Thaise ambassadeur in Den Haag en advocaten uit Frankrijk, Canada en Australië. Beide partijen lichten hun standpunt vandaag toe; morgen worden ze door het Hof ondervraagd. Een uitspraak wordt niet eerder dan begin volgend jaar te verwacht.

Kort (verkiezings)nieuws 30 mei
Preah Vihear
De steun voor Thailand’s verzoek aan Unesco om behandeling van het managementplan voor Hindu-tempel Preah Vihear uit te stellen totdat beide landen overeenstemming hebben bereikt over de grens, neemt toe. Dit zegt premier Abhisit. Van 19 tot 29 juni komt het World Heritage Committee bijeen in Parijs (Eerdere berichten noemen Bahrein). Thailand blokkeerde vorig jaar ook al met succes behandeling van het plan. Zie 28 mei: Managementplan blijft probleem.
Autodiefstallen Het centrum van Bangkok wordt geteisterd door diefstallen uit dure auto’s. Volgens de politie zijn zeven bendes actief. Sommige diefstallen vinden in het volle daglicht plaats, voornamelijk in Thong Lor, Ekamai en op de Kaset-Navamin Road. De auto’s kunnen dagen tevoren zijn gevolgd.
Apiprat Pattanadee, adjunct-hoofdinspecteur van de Crime Suppression Division, is een van de slachtoffers. Uit zijn Mercedes Benz werden kostbaarheden ter waarde van 4 miljoen baht gestolen. De dieven zijn dankzij beelden van een bewakingscamera inmiddels aangehouden: een 71-jarige man en zijn twee zonen van 34 en 31. De vader is een voormalige legerofficier, die gelegerd was bij een speciale eenheid in Lop Buri. Hij is ook de oudere broer van een bekende misdadiger. Bij de arrestatie was de driekoppige bende in het bezit van kostbaarheden ter waarde van 10 miljoen baht en 560.000 baht contant geld.
Budget luchtvaartmaatschappijen De Civil Aviation Department is door het ministerie van Transport gevraagd beter toe te zien op vertragingen, ticketprijzen en extra toeslagen van budget luchtvaartmaatschappijen. Veel passagiers hebben daarover geklaagd. Het ministerie heeft daarom een regeling in het leven geroepen met een waslijst aan eisen. Sinds Thai AirAsia en Nok Air hun vloot hebben uitgebreid, is het aantal vertragingen wel afgenomen.
Debat  Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra staat niet erg te trappelen om in de debat te gaan met haar voornaamste opponent, premier Abhisit. Vandaag zei Yingluck dat ze bereid is tot zo’n debat ‘if the time is right’, maar wanneer dat is zei ze niet. Abhisit is er in ieder geval klaar voor. Hij heeft Pheu Thai opgeroepen gehoor te geven aan de oproep van de bevolking zo’n debat te houden.
Majesteitsschennis Een groep roodhemden van de June 24 for Democracy groep heeft vanochtend rode rozen en papieren vogels neergelegd bij de ingang van de Bangkok Remand gevangenis. Ze herdachten dat Somyot Prueksakasemsuk, kernlid van de groep, nu al een maand gevangen zit op beschuldiging van majesteitsschennis. Songchai Wimolpatranont riep de regering op te stoppen misbruik te maken van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht. De groep installeert vanavond een podium voor de gevangenis waarop leden om de beurt een toespraak houden. Om middernacht eindigt het protest. Zie pagina
majesteitsschennis.
Luchtmacht De Thaise luchtmacht is gastheer van de achtste Asean Air Forces Commanders Meeting van 13 tot 16 juni in de badplaats Cha-Am. De meeste Asean-landen zullen er vertegenwoordigd zijn. Tijdens de vergadering wordt een overeenkomst getekend over ‘Strengthening of Security Cooperation of Asean Air Forces towards Asean Community 2015’. De samenwerking behelst ook humanitaire hulp, rampenbestrijding, contra-terrorisme, luchtvaartveiligheid en uitwisseling van kennis op het gebied van research en ontwikkeling van de nationale defensie-industrieën. De luchtmachtonderdelen van andere Asean-leden zijn geïnteresseerd in de ervaringen met de Zweedse Gripen straaljagers, die Thailand onlangs heeft aangeschaft.
Chartthaipattana Chartthaipattanna steunt haar adviserend voorzitter Sanan Kachornprasart (op de foto links) voor de post van minister-president, wanneer de andere partijen er na de verkiezingen niet uitkomen. Banharn Silpa-archa (rechts op de foto), hoofd-adviseur en voormalig minister-president, verwacht dat de drie middelgrote partijen Chartthaipattana, Bhumjaithai en Chart Pattana Puea Pandin elk meer dan 20 zetels winnen.
Dodelijke val Een 24-jarige Vietnamees is vanaf de zevende verdieping van een gebouw van de Sukhothai Thammathirat open universiteit in Nonthaburi gevallen en overleden. De man was met duizend vegetariërs uit Vietnam per bus naar de universiteit gereisd voor de World Vegetarians Meeting van 22 tot 30 mei. De politie heeft in de kamer waar hij logeerde met drie anderen, geen sporen van een gevecht gevonden, en twijfelt nog tussen zelfmoord en moord. De Vietnamezen vergaderden eerder in 2008 in Thailand. In Vietnam krijgen ze geen toestemming. Volgend jaar zijn ze niet meer welkom op de universiteit.
Drugsjacht Pheu Thai moet ophouden het leger ervan te beschuldigen dat het de activiteiten van roodhemden en Pheu Yhai-aanhangers in de gaten houdt onder het mom van drugsjacht. Dit zegt legerwoordvoerder Sansern Kaewkamnerd. Het leger heeft dit al ettelijke malen gezegd, maar kandidaten van Pheu Thai blijven dit beweren. Soldaten zijn onderdeel van Task Force 315, die verder bestaat uit functionarissen van het kantoor van de Narcotics Control Board en politieagenten. Ze zijn actief in Bangkok en de provincies Nonthaburi, Pathum Thani, Nakhon Pathom, Samut Sakhon en Samut Prakan. Doel is de verspreiding van illegale drugs de kop in te drukken en drugsverslaafden behandeling te bieden. De bewering van Pheu Thai dat een commandocentrum met satelliet is ingericht om de bewegingen van roodhemden te volgen, noemt Sansern onzin. Zie 27 mei: Pheu Thai beschuldigt Isoc van intimidatie; 28 mei: Legerchef: Geen intimidatie van roodhemden.
Bhumjaithai Bhumjaithai’s kandidaat in kiesdistrict 5 van de provincie Nakhon Ratchasima Pirom Polviset, een naaste medewerker van Newin Chidchob (de feitelijke leider van de partij, die vijf jaar is uitgesloten van een politieke functie), heeft gezegd dat Pheu Thai de verkiezingen gaat winnen. Lijsttrekker Yingluck wordt de nieuwe premier en Bhumjaithai, thans coalitiepartij van de Democraten, sluit zich aan bij Pheu Thai. Desgevraagd wil Yingluck daar geen commentaar op geven. ‘It is too early to consider that possibility. I await the outcome of the July 3 election.’
Arrestatie Lerpong Wichaikhammat (55) is vorige week gearresteerd op verdenking van majesteitsschennis. Hij wordt ervan beschuldigd op zijn website Nor Por Chor USA onder pseudoniem artikelen te hebben geplaatst die beledigend zijn voor het koningshuis. Lerpong heeft zowel de Thaise als de Amerikaanse nationaliteit en kon volgens DSI-adjunct-chef Yanpol Yangyuen gearresteerd worden op basis van zijn Thaise nationaliteit. De Thaise letters Nor Por Chor zijn de initialen van het UDD. De DSI heeft Lerpongs activiteiten twee jaar gevolgd.
Overname Central Retail Corporation (CRC), ‘s lands grootste kleinhandelsketen, heeft het 150-jarige warenhuis La Rinascente in Milaan overgenomen voor 10 miljard baht. Italië is het tweede buitenland waar Central zijn vleugels naar heeft uitgeslagen; in China heeft het bedrijf al twee warenhuizen. CRC is nu een wereldspeler met vier ketens: Central, Zen, Robinson en la Rinascente. La Rinascente is een luxueus warenhuis, gevestigd naast de Dom van Milaan.

Rivalen worden warm ontvangen in ‘vijandelijk’ gebied
29 mei – De twee belangrijkste rivaliserende partijen, Pheu Thai en Democraten, waagden zich gisteren in het bolwerk van de andere partij en werden er tegen de verwachting in warm ontvangen door de kiezers.
Premier Abhisit bezocht drie noordoostelijke provincies. Hij bedankte de lokale roodhemden, die Pheu Thai steunen, dat hij onbelemmerd campagne kon voeren (Eerder werd hij in het Noorden gestoord). Abhisit zei erop te vertrouwen dat de Democraten meer zetels in het Noordoosten zullen winnen. Bij de verkiezingen in 2007 wonnen de Democraten in de drie provincies die hij bezocht, vijf districtszetels en 10 landelijke zetels. Vandaag gaat de premier naar verschillende provincies in het Oosten, later deze week naar het Noorden en daarna komt hij aan het eind van de campagne terug in het Noordoosten.
Gelijkertijd sprak Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra in Lumpini park in Bangkok tienduizenden supporters toe. Bangkok is traditioneel een bolwerk van de Democraten – in 2007 wonnen de Democraten er meer dan 30 zetels – maar ook zij werd niet gestoord. Tal van artikelen waren er te koop met de beeltenis van Yingluck, zoals T-shirts en broches, en VCD’s met beelden van het geweld van vorig jaar april en mei.
Pheu Thai vice-leider Plodprasop Surasawadi zei dat de autoriteiten ervoor moeten zorgen dat de verkiezingen zonder inmenging verlopen van wat hij noemde de ‘invisible hand’ (zie 22 mei: ‘Hebzucht zal ons wel redden’).

Foto: Premier Abhisit op campagne. Om zijn nek bloemenguirlandes, rond zijn middel pha khao ma doeken en om zijn pols katoenen draadjes: traditionele tekens van goodwill die bewoners van het Noordoosten aan gasten geven.

Coalitie snoept kandidaten van Pheu Thai af
29 mei – De coalitiepartijen Bhumjaithai en Democraten hebben in het noordelijk bolwerk van Pheu Thai met succes kandidaten en canvassers (stemmenwervers) gerecruteerd uit de gelederen van de rivaliserende oppositiepartij. De twee partijen hebben zich met name gericht op invloedrijke lokale politici en overheidsfunctionarissen zoals kamnan (dorpshoofden).  Enkele lokale leiders van roodhemdgroepen, supporters van Pheu Thai, zijn door Bhumjaithai-functionarissen benaderd om van partij te wisselen. Bij de verkiezingen van 2007 won de People Power Party, de voorloper van Pheu Thai, 49 zetels in 17 noordelijke provincies en de Democraten 15.

Chiang Rai
In de provincie Chiang Rai komen de zoon en dochter van een voormalig parlementslid van Pheu Thai uit voor Bhumjaithai. Zij hebben beiden zitting in provinciale overheidsorganen. De vader verdedigt de keuze van zijn kinderen. ‘Ze hebben alle recht om te beslissen voor welke partij ze willen werken. Ik kan ze niet dwingen in mijn voetstappen te treden.’ Hun beslissing heeft de irritatie gewekt van enkele hooggeplaatse Pheu Thai-partijleden. Zij hebben de vader uitgesloten van een partijvergadering en geprobeerd hem ervan te overtuigen dat zijn kinderen Bhumjaithai dienen te verlaten.Van een andere invloedrijke familie in Chiang Mai, die nauw verwant is met de vader, nemen twee familieleden voor Bhumjaithai deel aan de verkiezingen.
Phayao
Een soortgelijk situatie doet zich voor in de provincie Phayao, bolwerk van Pheu Thai en thuisbasis van fervente roodhemdgroepen. Phayao telt drie kiesdistricten, die in 2007 allemaal in handen van de People Party Party (thans Pheu Thai) kwamen. In kiesdistrict 1 brengt Bhumjaithai de zoon van een invloedrijke politicus, die ook zitting heeft in een provinciaal overheidsorgaan, in het strijdperk. Zijn oom is voor Pheu Thai kandidaat in een ander kiesdistrict. Bij hun registratie vermeden ze elk contact, zeggen partijbronnen.’Bhumjaithai has picked him because they might believe that his family’s local power will help bring in votes for him’, zegt een
canvasser.
 
Phrae
In de provincie Phrae, gedomineerd door Pheu Thai en de Democraten, heeft Bhumjaithai met moeite één lid van een provinciaal overheidsorgaan kunnen recruteren. De Democraten steunen sterk op een van hun vice-secretarissen-generaal, die plaatselijk bekend staat als mae liang tik (wealthy woman). Deze vrouw heeft haar broer en zuster overgehaald voor de Democraten uit te komen. De vrouw heeft haar populariteit te danken aan haar werk voor diverse projecten, zoals een nieuwe verpleegstersopleiding, reddingsvoertuigen en een uitgaansgebied. ’With the increasing popularity of Mrs Siriwan, Pheu Thai’s path will not be paved with roses this time’, zegt een politieke waarnemer.

Peiling: Bevolking wil verzoening
29 mei – De plannen, gepresenteerd door diverse partijen, zijn nutteloos wanneer ernstige conflicten in de samenleving blijven voortduren. Dit zegt een meerderheid van de 2.258 ondervraagden in een peiling van Abac. Gevraagd of verzoeningsbeleid hun keuze voor een kandidaat of partij beïnvloedt, antwoordt 72,5 procent bevestigend.
De responden kregen een aantal beleidsvoornemens voorgelegd zoals verhoging van het minimumloon naar 300 baht per dag, nul procent hypotheekrente voor woningstarters, creditcards voor boeren en gratis onderwijs. Al deze plannen zijn volgens de ondervraagden nutteloos zolang de conflicten niet ophouden.
Volgens 68,7 procent worden in hun omgeving nog steeds stemmen gekocht. Mensen verwachten van Abhisit en Yingluck dat ze hun visie uiteen zetten hoe ze na de verkiezingen de vrede denken te herstellen, blijkt voorts uit de peiling.
Volgens Noppadol Kannikar, directeur van Abac Poll, toont de peiling aan dat politieke partijen meer aandacht moeten besteden aan verzoening, hoe de conflicten te beëindigen en een herhaling van het geweld na de verkiezingen te voorkomen.

‘Ik wilde geen onrust stoken’
29 mei – Nathawut Saikua, kandidaat voor Pheu Thai en kernlid van het UDD (roodhemden), had niet de bedoeling onrust te stoken toen hij zei dat de bevolking strijd gaat voeren, wanneer zijn partij de verkiezingen wint en ervan weerhouden wordt een regering te vormen. Hij zei zondag dat hij alleen een signaal aan alle betrokken partijen had willen geven om van de komende verkiezingen het startpunt te maken van beëindiging van de conflicten in het land.
‘If the election is clean and fair, it would mark the beginning of peace in Thai society. I had no intention of instigating any violent movement. Therefore, the Democrat Party should respond by declaring publicly that it would allow a party which wins the highest number of MPs to form a government.’

Pheu Thai ligt voor op Democraten
29 mei – Oppositiepartij Pheu Thai heeft een voorsprong van 5,71 procent op regeringspartij Democraten. Dit blijkt uit de tweede peiling van Suan Dusit Poll van de Suan Dusit Rajabhat universiteit. In de eerste peiling scoorde Pheu Thai 41,22 procent, nu 43,16 procent; de Democraten deden respectievelijk 36,88 en 37,45 procent. Nog onbeslist is 7,08 procent. Ondervraagd werden 4.694 personen verspreid over het gehele land. Geheel volgens de verwachtingen ligt Pheu Thai voor in het Noorden en Noordoosten; de Democraten hebben hun grootste aanhang in Bangkok, het Zuiden en centraal Thailand.

Kort verkiezingsnieuws 29 mei
Politiebescherming
Het aantal kandidaten dat politiebescherming heeft gevraagd, is inmiddels opgelopen tot 123. In het districtenstelsel doen 2.224 kandidaten van 20 politieke partijen een poging een plaats in het parlement te bemachtigen. Behalve deze bescherming is de politie ook aanwezig bij politieke rally’s om de veiligheid te garanderen.
Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra is zaterdagavond met eieren bekogeld tijdens een PT-rally in Lumpinipark in Bangkok. Wichean Potephosree, chef van de nationale politie, beschouwt het incident niet als een indicatie dat de situatie gewelddadig wordt. Elke keer als er een rally wordt gehouden, speurt de politie naar wapens.
Tot nu toe zijn 84 campagneborden en 269 andere reclameuitingen vernield.
Democraten Regeringspartij Democraten hoopt in het Noordoosten, een bolwerk van rivaal Pheu Thai, 15 parlementszetels te scoren. Dit zegt Vithoon Nambutr, kandidaat in het Beneden-Noordoosten. In het Noorden, ook al een Pheu Thai bolwerk, rekenen de Democraten op 15 zetels. Vithoon denkt dat de campagnetoer van lijsttrekker Abhisit zaterdag in het Noordoosten de populariteit van de partij in het gehele land ten goede is gekomen.

Managementplan Preah Vihear blijft probleem
28 mei – Cambodja is vastbesloten haar managementplan voor Hindu-tempel Preah Vihear en omgeving in te dienen bij het Unesco World Heritage Committee, dat van 19 tot 29 juni in Bahrein vergadert. Thailand verzet zich daartegen en wil dat beide landen het eerst eens worden over de grens in het gebied. Unesco-directeur Irina Bokova zou Thailand steunen, omdat het conflict tussen beide landen zeker zal escaleren wanneer het plan door de commissie wordt besproken.
Woensdag en donderdag ontmoetten beide landen elkaar tijdens een speciale bijeenkomst in Parijs, georganiseerd door Unesco, maar tot overeenstemming leidden de gesprekken niet. Premier Abhisit zei gisteren dat de regering de WHC zal vragen alles wat verband houdt met de erfgoedstatus van Preah Vihear te herzien. Volgens Abhisit heeft de vorige regering Thailand in een nadelige positie gebracht door Cambodja toe te staan de tempel eenzijdig voor te dragen voor de erfgoedstatus. Preah Vihear werd in 2008 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Vorig jaar blokkeerde Thailand ook al de behandeling van het managementplan tijdens de WHC-vergadering in Brazilië.
Internationaal Hof van Justitie
Ook in Den Haag staan Thailand en Cambodja lijnrecht tegenover elkaar. Cambodja heeft het Internationale Hof van Justitie gevraagd zijn uitspraak uit 1962, waarbij Preah Vihear werd toegewezen aan Cambodja, nader toe te lichten, met name ten aanzien van het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel die door beide landen wordt geclaimd en waar troepen regelmatig slaags raken. Cambodja wil tevens dat het Hof Thailand een aanwijzing geeft het gebied te ontruimen.
Thailand zal het Hof vragen het verzoek niet in behandeling te nemen, omdat beide landen hun problemen via bilaterale kanalen, zoals  het General Border Committee, kunnen oplossen, zegt premier Abhisit. Maar Cambodja bestrijdt dit; het heeft eerder de VN Veiligheidsraad en Asean gevraagd tussenbeide te komen.
Maandag en dinsdag houdt het Hof een hearing waarop beide landen elk drie uur de gelegenheid krijgen hun standpunt uiteen te zetten. Onder leiding van minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) is gisteravond een delegatie naar Nederland vertrokken. Thailand zal zich in Den Haag verzetten tegen Cambodja’s verzoek, omdat de nationale souvereiniteit in het geding is, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vermoedelijk binnen drie weken beslist het Hof of Cambodja’s verzoek in behandeling wordt genomen. Daarna hebben beide landen vier tot vijf maanden de tijd om hun standpunt schriftelijk nader toe te lichten. Een eventueel vonnis wordt niet eerder dan over twee jaar verwacht.
Veerachai Palasai, ambassadeur in Den Haag, heeft de leiding over het team. Hij voerde drie jaar geleden de onderhandelingen over het omstreden gebied, toen Cambodja bij Unesco de tempel voor de erfgoedstatus voordroeg. [Volgens het bericht van 27 mei heeft de minister de leiding in Den Haag.]
Eerdere publicaties
26 mei: Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag; 27 mei: Minister Kasit verdedigt Thailand in Den Haag. 

Kiesraad-voorzitter ontkent gesprek met Prem
28 mei – Kiesraad-voorzitter Apichart Sukhagganond is woedend over de bewering van Pheu Thai-kandidaat Prakiart Nasimma, dat hij met PremTinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, heeft gesproken over het blokkeren van de verkiezingen. Zo’n ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden, zegt Apichart, die aangifte wegens smaad zal doen.
De uitlatingen van Prakiart zijn in diverse media gepubliceerd. Prakiat reageerde op speculaties dat Prem druk zou hebben uitgeoefend de verkiezingen te laten ontsporen. Prakiat zei dat niet te geloven; hij dacht dat Prem zijn steun aan de Kiesraad wilde tonen.
In een document van vijf pagina’s legt Apichart uit wat hij de dag, dat het gesprek zou hebben plaatsgevonden, allemaal heeft gedaan. Hij bezocht een ceremonie in Wat Bowon Niwet Viharn, waar amuletten werden gezegend, gebruikte met vier stafleden van de Kiesraad de lunch en ging daarna naar huis, dat hij die dag niet meer verliet. 

Legerchef: Geen intimidatie van roodhemden
28 mei – Legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha ontkent dat het legeronderdeel, actief in de drugsjacht van de regering, het bevel heeft gekregen roodhemdsupporters te intimideren, zodat ze niet op oppositiepartij Pheu Thai gaan stemmen. Task Force 315 heeft geen andere taak dan drugsgebruikers en –handelaren op te sporen.
De bewering dat de Task Force buiten zijn boekje gaat, is gedaan door Wicharn Minchaiyanant, Pheu Thai-campagneleider in Bangkok. Ze zou informatie bij bewoners verzamelen en vragen hen een formulier in te vullen met persoonlijke gegevens. Ze zou ook willen weten op welke partij ze stemmen. Wicharn beschouwt dit als een poging kiezers onder druk te zetten. De drugsjacht concentreert zich volgens Wicharn in gebieden waar veel aanhangers van Pheu Thai en het UDD wonen.
Prayuth zegt dat hij zijn mannen heeft bevolen gedurende de verkiezingscampagne geen kandidaten te begeleiden om elke kritiek van partijdigheid te vermijden.
Eerdere publicatie
27 mei: Pheu Thai beschuldigt Isoc van intimidatie.

Yingluck gooit al haar charmes in de strijd
28 mei – Een charmeoffensief van Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra moet de kiezers ervan overtuigen dat haar partij het land kan redden. Geen lange toespraken meer waarin ze de plannen van de partij ontvouwt, maar een wandeling door een rijstveld en kokkerellen op de markt. De verandering van strategie is voorgesteld door haar campagneteam.
Yingluck begon haar campagne in Chiang Mai en Chiang Rai, twee bolwerken van Pheu Thai. Alhoewel ze enthousiaste reacties van het publiek kreeg, vond het team dat ze niet zichzelf liet zien aan de kiezers omdat haar speeches door anderen waren geschreven. Gedurende haar trip in het Noordoosten (foto) concentreerde ze zich daarom in haar speeches op haar ware gevoelens en vastberadenheid. De speeches kregen ook een regionaal tintje met ‘Khid hord phi nong lai der’  (I miss you very much, brothers and sisters) en ‘I’d like to eat somtam with fermented fish’, uitgesproken in het dialect van de Isan. Het uiteenzetten van de plannen van de partij deden andere partijkopstukken voor haar.
Yingluck wil zo veel mogelijk provincies bezoeken, maar vanwege de beperkte tijd zal ze voornamelijk campagne voeren in provincies waar het zeker is dat ze het vertrouwen van de bevolking voor Pheu Thai kan winnen.

Kort verkiezingsnieuws 28 mei
Democraten
Als de huidige regeringspartij Democraten de verkiezingen wint, zal ze niet oppositiepartij Pheu Thai vragen aan te schuiven. Dit zei minister Suthep Thaugsuban, demissionair vice-minister-president en secretaris-generaal van de Democraten, vandaag in reactie op berichten dat Pheu Thai verwacht de verkiezingen te winnen, de volgende regering denkt te kunnen vormen, waarbij de Democraten buitenspel blijven.
Pheu Thai hoopt dat de partijen Charttahipattana en Chart Pattana Puea Pandin in een coalitie met haar zullen stappen, wanneer een coalitieregering moet worden gevormd. Suthep zegt dat de banden met de huidige coalitiepartners nog steeds goed zijn. In het bijzonder met Chartthaipattana. Banharn Silpa-archa, adviseur van deze partij, zei eerder dat hij een vrouwelijke premier (lees: Yingluck Shinawatra van Pheu Thai) wel een aantrekkelijk vooruitzicht vond.
Pheu Thai Yingluck Shinawatra wordt de volgende premier, als oppositiepartij Pheu Thai de verkiezingen wint. Suggesties als zou de partij iemand anders naar voren schuiven, zijn uit de lucht gegrepen, aldus woordvoerder Prompong Nopparit. Zie 26 mei: Yingluck of Abhisit? Newin: Geen van beiden.
Politiebescherming Zevenenzeventig politici hebben politiebescherming gevraagd. De meesten zijn verkiesbaar voor de Democraten en Pheu Thai. Zie 26 mei: Kort nieuws Huurmoordenaars; 26 mei: Extra veiligheidsmaatregelen tijdens verkiezingscampagne.
Chartthaipattana We zijn vrienden en daarom zou hij wat beleefder moeten zijn. Je moet me niet eerst ergeren en daarna het leed verzachten. Dit zegt Sanan Kachornprasart, adviserend voorzitter van Chartthaipattana, over Suthep Thaugsuban, demissionair vice-minister-president en secretaris-generaal van de Democraten. Suthep had Sanan eerder bekritiseerd omdat hij zich opgeworpen zou hebben als kandidaat-premier. Later had Suthep Sanan uitgenodigd de krachten te bundelen.
De suggestie dat Sanan in zou zijn voor het premierschap was echter gedaan door Banharn Silpa-archa, adviseur van Chartthaipattana. ‘He said had that if no one is suitable to lead the government at this time, I could serve the top job to bring about national reconciliation. That’s all about.’ Stapt Chartthaipattana na de verkiezingen in een coalitie met Pheu Thai, mocht die de verkiezingen winnen? Sanan: ‘Die beslissing is aan het partijbestuur.’

Minister Kasit verdedigt Thailand in Den Haag
27 mei – Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) leidt de Thaise delegatie die maandag en dinsdag Thailands standpunt verdedigt voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Het Hof is door Cambodja gevraagd zijn vonnis uit 1962, waarbij de Hindu-tempel Preah Vihear aan Cambodja werd toegewezen, nader toe te lichten en een uitspraak te doen over het aangrenzende gebied van 4,6 vierkante kilometer dat door beide landen wordt betwist. Regelmatig raken Thaise en Cambodjaanse troepen er slaags.
Cambodja heeft het Hof ook gevraagd Thailand te sommeren zijn troepen uit het gebied terug te trekken, Thailand te verbieden militaire activiteiten te ontplooien bij de tempel en Thailand te dwingen alle activiteiten achterwege te laten die Cambodja’s rechten kunnen aantasten of het geschil tussen beide landen ingewikkeld kunnen maken.
Eerdere publicatie
26 mei: Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag.
Managementplan
Unesco zal waarschijnlijk behandeling van Cambodja’s managementplan voor Preah Vihear en omgeving door het World Heritage Committee op verzoek van Thailand uitstellen. De commissie vergadert in juni in Bahrein. Vorig jaar werd behandeling van het plan door Thailand ook al geblokkeerd. Thailand vindt dat er eerst duidelijkheid moet komen over de grens. Het mogelijk uitstel is besproken tijdens een onofficiële vergadering van een Thais en Cambodjaans team met Unesco in Unesco’s hoofdkwartier in Parijs. Minister Suwit Khunkitti (National Resources and Environment), die de delegatie leidde, heeft dit premier Abhisit laten weten.
Thai-Cambodian General Border Committee
De premier bevestigt opnieuw dat een vergadering van het Thai-Cambodian General Border Committee in Cambodja wordt gehouden, zoals eerder verklaard door minister Prawit Wongsuwon (Defensie). Het GBC is een militair overlegorgaan onder voorzitterschap van de ministers van Defensie van beide landen.
Volgens Abhisit lijkt Cambodja de bedoeling hebben de wereld te laten zien dat de bilaterale contacten tussen Thailand en Cambodja niet functioneren. ‘Dat is niet correct. De twee landen kunnen nog steeds overeenkomsten sluiten via bilaterale kanalen’, aldus Abhisit.
Cambodja heeft eerder de Veiligheidsraad en de Association of Southeast Asia Nations (Asean) gevraagd te bemiddelen. Het enige wat dit heeft opgeleverd is dat Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens worden gestationeerd. Dit is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Indonesië bekleedt momenteel het voorzitterschap van Asean.
Eerdere publicaties
26 mei: Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag; 25 mei: Inspectieteams gaan op pad. 

Pheu Thai beschuldigt Isoc van intimidatie
27 mei – Oppositiepartij Pheu Thai heeft het leger en de Kiesraad opgeroepen de drugsjacht op te schorten omdat die angst zaait bij haar supporters. Wicharn Minchaiyanant, campagneleider in Bangkok, ging gisteren naar het legerhoofdkwartier om een brief aan legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha te overhandigen met dit verzoek. Prayuth is assistent-directeur van de operatie van het Internal Security Operations Command (Isoc). Voor deze operatie heeft de regering 5 miljard baht uitgetrokken.
Wicharn bracht ook een bezoek aan de Kiesraad. Volgens hem is de Kiesraad bevoegd de operatie te stoppen omdat de regering demissionair is. Hij zegt dat de speciale operatie ‘unusually active’ is kort voor de verkiezingen. Veiligheidspersoneel is vooral naar gebieden gestuurd die een bolwerk zijn van Pheu Thai en haar straattak United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD, roodhemden).
De drugsjacht is op 11 mei gelanceerd onder de supervisie van Isoc met als doel illegale drugs in Bangkok en vijf nabuurprovincies te bestrijden.Ze wordt uitgevoerd door politieagenten, soldaten en burgers. Wicharn heeft foto’s van politie en soldaten en hun Humvee voertuigen voor de woningen van bewoners in het district Nong Chok, waar veel aanhangers van Pheu Thai wonen. De autoriteiten verzamelen informatie bij de dorpelingen en vragen hen een formulier in te vullen met persoonlijke gegevens. Ze willen ook weten op welke partij ze stemmen. Wicharn beschouwt dit als een poging kiezers onder druk te zetten.
Legerwoordvoerder Sansern Kaewkamnerd ontkent dat kiezers en met name Pheu Thai aanhangers onder druk worden gezet. ‘Soldiers are only carrying out anti-drug operations. They have nothing to do with election campaigning.’
Isoc woordvoerder Ditthaporn Sasasmit zegt dat de operatie doorgaat. Hij ontkent de beschuldiging dat de operatie bedoeld is om aanhangers van Pheu Thai onder druk te zetten. De vijf provincies zijn gekozen omdat de verspreiding en het gebruik van drugs er is toegenomen.
Wichean Potephosree, chef van de nationale politie, zegt dat de politie de hulp van soldaten nodig heeft. Het is normaal dat soldaten met Humvees rijden. De afkorting Humvee staat voor High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle. 

Kort (verkiezings)nieuws 27 mei
Democraten
Premier Abhisit rekent erop bij de verkiezingen op 200 parlementszetels uit te komen, 30 meer dan het huidige aantal Democraten. Hij zei dit nadat hij campagne had gevoerd in het district Bang Khen (Bangkok). Ditmaal kon hij ongestoord zijn gang gaan. Abhisit klaagde onlangs bij de Kiesraad dat hij tijdens campagnebezoeken werd lastig gevallen door roodhemden.
Geen steun voor Sanan Abhisit is de enige persoon die de Democraten zullen steunen voor de post van premier. Sanan Kachornprasart, chef adviseur van de  Chartthaipattana partij, wiens naam circuleert als mogelijke kandidaat premier, krijgt zeker niet de steun van de Democraten. Dit zegt Suthep Thaugsuban, de invloedrijke secretaris-generaal van de Democraten en demissionair vice-minister-president.
Pheu Thai Lijsttrekker Yingluck Shinawatra is bereid het premierschap te aanvaarden wanneer ze door de bevolking wordt gesteund. ‘If Pheu Thai wins the election, then the prime minister must be from Pheu Thai, as a matter of principle.’ In reactie op een uitspraak van Suthep Thaugsuban dat roodhemd demonstranten verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen in april en mei vorig jaar, zegt ze dat het publiek de waarheid kent.
Klacht Oppositiepartij Pheu Thai heeft vandaag een klacht gedeponeerd bij de Crime Suppression Division tegen twee presentatoren van het NBT-programma Klai Pom en de NBT-directeur. De presentatoren hadden gezegd dat lijsttrekker Yingluck zelf geen beslissingen kan nemen maar op bevelen van Thaksin moet wachten. Ook zeiden ze dat ze de politiek was ingegaan om haar broer (die bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld) te rehabiliteren en het regeringsstelsel te veranderen. Een soortgelijke klacht wordt bij de Kiesraad ingediend tegen minister Ong-art Klampaibul, die NBT in zijn portefeuille heeft. Pheu Thai wil dat het controversiële programma van het scherm wordt gehaald.
Chartthaipattana Banharn Silpa-archa, chef adviseur van de Chartthaipattana partij en voormalig minister-president, acht het onwaarschijnlijk dat regeringspartij Democraten Abhisit laten terugtreden als partijleider, zelfs als ze de verkiezingen verliest. Banharn ziet geen geschikte vervanger voor hem. Niettemin, zegt hij, bestaat de kans dat Abhisit na de verkiezingen niet terugkeert als hoofd van de regering. Een vrouw als premier, verwijzend naar Yingluck Shinawatra, vindt hij wel aantrekkelijk. ‘It’s nice that Thailand might have its first woman prime minister. I think it’s not so bad.’
Amnestiewet Banharn Silpa-archa, chef adviseur van de Chartthaipattana partij en voormalig minister-president, rekent op 30 zetels voor zijn eigen partij. Of die in een coalitie met Pheu Thai stapt, wanneer Pheu Thai (thans in de oppositie) de verkiezingen wint, is iets voor de toekomst om te beslissen, zegt hij. In ieder geval blijft de alliantie met Bhumjaithai (thans coalitiepartij van regeringspartij Democraten).
Als het premierschap naar een derde persoon gaat, zoals voorspeld door Newin Chidchob (zie 26 mei: Yingluck of Abhisit? Newin: Geen van beiden), gaat Banharn’s voorkeur uit naar Sanan Kachornprasart, chef adviseur van de  Chartthaipattana partij. Wanneer Pheu Thai met een amnestiewet komt, krijgt die de steun van Chartthaipattana, omdat de partij dat eerder zelf heeft voorgesteld. [Tenzij de krant wat slordig is, heeft de partij twee chefs adviseur.]
Diesel en benzine De accijns op diesel gaat met 40 satang omlaag om de prijs beneden het maximum van 30 baht per liter te houden. De verlaging houdt verband met de gestegen prijs van ruwe olie. De heffing van het State Oil Fund, waaruit diesel wordt gesubsidieerd,  gaat omlaag van 2,20 naar 1,80 baht per liter. Bangchak Petroleum verhoogt de prijs van alle soorten benzine met 40 satang per liter en 20 satang voor gasohol E85. Caltex verhoogde eerder vanochtend de pompprijzen met 40 satang per liter voor zowel benzine als diesel. 

 

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties