Yingluck Shinawatra

Ms Yingluck was born on June 21, 1967. She is the last of nine children of Mr Lert and Mrs Yindee Shinawatra.
She is the wife of Anusorn Amornchat, managing-director of M Link Asia Corporation, but they have not registered their marriage. They have one son, Supasek.
She graduated with a bachelor’s degree from the faculty of political science and public administration at Chiang Mai University in 1988 and gained a master’s in political science from Kentucky State University, in the United States, in 1990.
Later, she worked at Shinawatra Directories Ltd and was appointed managing director of the telecommunications company AIS, then owned by the Shinawatra family, in 2002.
After the sale of Shin Corporation to Temasek Holdings, Ms Yingluck resigned from AIS, but remained managing director of SC Asset Ltd, the Shinawatra family property development company.
She sold all her AIS share at a huge profit around the end of 2005. Currently, she is also a committee member and secretary of Thaicom Foundation.
(Bron: website Bangkok Post, 16 mei 2011)

Nieuwsoverzicht

Puea Thai kibbelt over leiderschap
26 december 2010 – Wordt het Thaksin’s jongste zus Yingluck, voormalig minister van Handel Mingkwan Saengsuwan of partijvoorzitter Chavalit Yongchaiyudh? Over de toekomstige lijsttrekker van oppositiepartij Puea Thai wordt fors gekibbeld. Vandaag vertrekt een delegatie naar Dubai om Thaksin’s mening te peilen. Thaksin zou een voorkeur hebben voor zijn zus, maar hij twijfelt vanwege de repercussies die dit op zijn familie zou hebben. In ieder geval wil hij zijn zus het parlement in loodsen.
Mingkwan Saengsuwan lijkt hogere ogen te gooien. Hij is capabel en resoluut, in het bijzonder op economisch gebied. Vorige week verklaarde hij tijdens een bijeenkomst van PT’ers bereid te zijn de partij bij de volgende verkiezingen te leiden.
Theptai Senpong, woordvoerder van premier Abhisit, zegt dat de trip naar Dubai bewijst dat Puea Thai niet kan overleven zonder Thaksin. 

Yingluck houdt slag om de arm
6 januari – Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van de verdreven premier Thaksin, heeft nog niet besloten of ze zich kandideert voor het leiderschap van oppositiepartij Puea Thai. Niettemin wordt ze gesteund door veel PT-ers. Haar belangrijkste rivaal, Mingkwan Saengsuwan, voormalig staflid van Toyota Motor Thailand en directeur van het staatsbedrijf MCOT, is druk bezig om na te gaan op hoeveel steun hij kan rekenen. Beiden zijn  relatief onervaren in de politiek. Wel heeft Yingluck vergaderingen van het PT-hoofdbestuur bijgewoond. Thaksin lijkt een voorkeur te hebben voor Mingkwan, maar hij dient zich eerst te bewijzen tijdens een kamerdebat waarin het vertrouwen in het kabinet zal worden opgezegd. Kanshebber nummer drie, voormalig minister van Financiën Virabongsa Ramangkura, heeft laten weten op dit moment geen belangstelling te hebben.
Update: Secretaris-generaal Supol Fongngam steunt de kandidatuur van Mingkwan Saengsuwan. Hij zal volgende week het hoofdbestuur bijeen roepen. Als het bestuur tot een besluit over het leiderschap van de partij komt, wordt het voorgelegd aan een plenaire vergadering van PT-parlementsleden. Tevens wordt het debat voorbereid waarin het vertrouwen in de regering wordt opgezegd. Dat debat vindt plaats wanneer het parlement vanaf 21 januari weer vergadert. De oppositie in het Huis van Afgevaardigden is zonder leider omdat de huidige leider geen lid is van het parlement. De grondwet schrijft voor dat een partijleider en kandidaat voor het premierschap lid dient te zijn van het parlement.
(Noot van de redactie: Hoezo is Mingkwan ‘relatief onervaren’ in de politiek? Volgens het bericht van 26 december is hij minister van Handel geweest.)

Oppositiepartij vertoont scheurtjes
20 maart – Oppositiepartij Puea Thai vormde zaterdag geen gesloten front bij de stemmingen aan het eind van het vierdaagse censure debate. Enkele fractieleden steunden in afwijking van de partijlijn ministers van coalitiepartij Bhumjaithai, daarmee het signaal afgevend dat ze mogelijk van plan zijn over te lopen. Opvallend bij de stemmingen was verder dat de minister van Handel, verantwoordelijk voor het tekort aan palmolie en de gestegen prijs, meer confidence stemmen scoorde dan premier Abhisit. Maar die zat er niet mee. ‘Dat heeft geen gevolgen voor de geloofwaardigheid van de regering. Het Huis heeft mij en de regering gesteund, dus we kunnen doorgaan.’
Beoogd PT-partijleider Mingkwan Saengsuwan deed het deze keer beter dan bij de Voorjaarsnota, maar de strijd om het leiderschap van de partij is nog niet gestreden. De zuster van voormalig premier Thaksin gooit hoge ogen, alhoewel Mingkwan de voorkeur lijkt te hebben van Thaksin, die nog altijd de lakens uitdeelt in de partij. Volgens fractievoorzitter Chalerm Yubamrung is Yingluck Shinawatra beter geschikt voor de functie omdat ze evenals Abhisit in het buitenland heeft gestudeerd en daardoor beter in staat is Abhisit van repliek te dienen. Mingkwans zwakke punt is dat hij weinig kaas heeft gegeten van economie.
Overigens stelde Chalerm Yubamrung, die bekend staat om zijn agressieve debatteerstijl, teleur. Hij attaqueerde de regering over de Philip Morris-zaak, maar het lukte hem niet de premier aan de schandpaal te nagelen. Nadat hij drie uur tevergeefs had geprobeerd Abhisit te vloeren, zeiden zijn fractiegenoten dat het nu wel genoeg was.
Censure debates hebben nooit tot het aftreden van een regering geleid en ook deze keer kreeg de regering het vertrouwen van het House of Representatives. Wel zijn in het verleden soms ministers vervangen, maar premier Abhisit en vice-minister-president Suthep Thaugsuban zeiden dat de samenstelling van het kabinet ongewijzigd blijft, met name omdat het House begin mei wordt ontbonden en eind juni/begin juli vervroegde verkiezingen worden gehouden.
(Noot van de redactie: Vergelijk het bericht d.d. 26 december. Daarin staat dat Mingkwan capabel is op economisch gebied.)

Thaksin steunt zijn zus als kandidaat-premier
12 april – Niet Mingkwan Saengsuwan, die eerder werd getipt als Thaksins voorkeurskandidaat, maar zijn zuster Yingluck krijgt nu de zegen van haar broer om oppositiepartij Puea Thai te leiden. Ze maakt daarmee een kans de eerste vrouwelijke premier van Thailand te worden, maar de nummers 2 tot 10 op de kandidatenlijst komen daarvoor ook in aanmerking. Dit zegt een anonieme bron, nadat enkele kopstukken van de partij in Dubai met de verdreven premier hadden gepraat.
Mingkwan Saengsuwan leidde het debat over de voorjaarsnota en het zogeheten censure debate, maar in het debat over de voorjaarsnota viel hij tegen en het censure debate leidde niet tot de val van de regering. Thaksin is bezorgd dat een aantal parlementsleden hem nog zou steunen en hij heeft daarom de PT-parlementariërs die meedoen aan de verkiezingen, bevolen bij voorbaat een ontslagbrief te tekenen. Die kan gebruikt worden in het geval ze Yingluck niet steunen.
Kopstukken die hoog op de kandidatenlijst van Puea Thai worden geplaatst, zijn onder anderen Bannapot Damapong, een geadopteerde zoon van Thaksin’s ex-echtgenote Potjaman na Pombejra, en Boonklee Plangsiri, groepsvoorzitter van de Shin Corporation. Boonklee heeft zijn kandidatuur nog niet bevestigd. Mocht hij weigeren, dan wordt zijn plaats ingenomen door de vice-voorzitter. De twee mannen worden beschouwd als de rechterhand van Thaksin als het gaat om zakendoen. Ook de financiers van Puea Thai zullen kandidaten nomineren voor de lijst. Thaksin heeft nog niet besloten wie op nummer 2 tot 5 van de lijst komt te staan.
Circa 100 leden van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) worden genoemd als kandidaat. Veel van hen komen echter niet in aanmerking voor verkiezing, omdat ze nagelaten hebben gebruik te maken van hun stemrecht bij lokale verkiezingen. De roodhemdleiders Jatuporn Prompan en Nattawut Saikua krijgen ergens een plaatsje tussen de nummers 11 en 20. Roodhemdleider Korkaew Pikulthong wordt onder de 20 geplaatst.

Puea Thai rekent zich rijk
23 april – Oppositiepartij Puea Thai lanceert vandaag haar verkiezingscampagne die als slogan heeft ‘Thaksin Helps Think, Puea Thai Acts’. De partij rekent erop in het Zuiden van Thailand kiezers te kunnen afsnoepen van regeringspartij Democraten: vier of vijf kiesdistricten en 1 miljoen stemmen, eenzelfde aantal als in 2005.
Als Puea Thai in het regeringspluche belandt, gaat ze de hoge prijzen van consumentenproducten aanpakken. De partij wil van Thailand een beter land maken na twee jaar geleid te zijn door de regering Abhisit. Voormalig premier Thaksin speelt een sleutelrol. Hij zal onder andere de partijleider aanwijzen, die wanneer PT een regering kan vormen, premier wordt. Zijn zuster Yingluck zou favoriet zijn.
Een aantal PT-ers vreest dat Thaksins prominente rol de partij stemmen zal kosten, omdat hij zich niet distantieert van de roodhemden. Tijdens rally’s van het UDD spreekt hij altijd telefonisch of via een videoverbinding de demonstranten toe. Enkele roodhemdleiders zijn op de landelijke kandidatenlijst van Puea Thai geplaatst. Zij zijn niet alleen beschuldigd van terrorisme wegens hun rol tijdens de ongeregeldheden van vorig jaar, maar onlangs ook van majesteitsschennis vanwege hun speeches op 10 april tijdens de roodhemdrally ter herdenking van het bloedige treffen een jaar eerder op Khok Wua intersection.

Thaksin maakt beleidsvoornemens Puea Thai bekend
24 april – In een speech van twee uur heeft voormalig premier Thaksin gisteren tijdens een bijeenkomst van oppositiepartij Puea Thai via een videoverbinding het verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Drie megaprojecten staan op het verlanglijstje van de partij, zeven plannen voor verzoening en 24 beleidsvoornemens, variërend van armoedebestrijding tot een plan om een eind te maken aan de onrust in het Zuiden. Zijn keuze voor de toekomstige partijleider blijft nog even in het duister. Wanneer de partij haar kandidatenlijst indient, zal blijken of zijn zuster Yingluck op nummer 1 staat.
De drie megaprojecten behelzen de aanleg van een 30 tot 60 kilometer lange stenen muur om Bangkok te beschermen tegen overstromingen;  wateromleidingsprojecten om water uit buurlanden te betrekken en een hogesnelheidslijn die Bangkok met enkele grote steden verbindt.
De zeven plannen voor verzoening behelzen onder meer eerlijke verkiezingen zonder beïnvloeding (lees: het leger) en de inzet van buitenlandse waarnemers bij de verkiezingen. Naar aanleiding van onrust over het standpunt van de partij ten aanzien van de monarchie zei Thaksin dat Puea Thai de constitutionele monarchie steunt. ‘The monarchy must not be used for political ends and everyone must avoid using allegations related to the institution to slander others.’
Het leger dient zich aldus Thaksin te concentreren op de nationale verdediging en mag niet gebruikt worden als gereedschap om politieke problemen op te lossen. Volgens Thaksin is hij in september 2006, toen hij door het leger werd verdreven, ‘unfairly’ behandeld.

Abhisit verslaat Yingluck
2 mei – Premier Abhisit verslaat Yingluck Shinawatra, de jongere zus van oud-premier Thaksin en beoogd partijleider van oppositiepartij Pheu Thai, op 17 van de 18 criteria in een opiniepeiling van Abac Poll van de Assumption universiteit, waarin 1764 personen in Bangkok en 16 andere provincies gevraagd is naar hun mening over de toekomstige leider van het land. Abhisit werd slechts bij één criterium verslagen door Yingluck: rijkdom en zakelijke prestaties. Maar hij scoorde beter op onder andere zelfbeheersing, beleefdheid, binnenlandse en buitenlandse erkenning, goed gedrag, vriendelijkheid enzovoort.

Yingluck stapt de politiek in
10 mei – Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van voormalig premier Thaksin, heeft een aanvraag gedaan voor plaatsing op de landelijke kandidatenlijst van oppositiepartij Pheu Thai bij de verkiezingen. Het uitvoerend comité van de partij maakt de volgorde van de kandidaten na 15 mei bekend.
Plodprasop Suraswadi, vice-partijleider, kritiseerde gisteren een partijgenoot, die had gesuggereerd dat Yingluck op nummer 1 zou worden geplaatst. Volgens hem zou ze ook een goede kans maken de eerste vrouwelijke minister-president van Thailand te worden. Plodprasop zei dat het desbetreffende parlementslid geen recht had dit te zeggen omdat het uitvoerend comité nog een besluit moet nemen.
Meer dan 200 personen hebben een aanvraag gedaan om geplaatst te worden op de kandidatenlijst. Er is ruimte voor 125 namen.

Yingluck vrijwel zeker lijsttrekker Pheu Thai
11 mei – Het is vrijwel zeker dat Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van voormalig premier Thaksin, lijsttrekker wordt van oppositiepartij Pheu Thai en daarmee tegelijk kandidaat voor het premierschap. Vrijdag maakt de partij de kandidatenlijst bekend.
Yingluck heeft weinig politieke ervaring. Daarom is een groep van adviseurs gevormd, die haar tijdens de verkiezingscampagne zal bijstaan, en zal een directe confrontatie met politiek zwaargewicht premier Abhisit worden vermeden.
Yingluck moet het voornamelijk hebben, aldus een analyse in Bangkok Post, van haar ‘feminine, gentle qualities, her ability to coordinate and reconcile and her image as a successful businesswoman. The party can campaign for her as the country’s first female prime minister and observers feel this would draw the support of many voters.’

Verkiezingsnieuws 13 mei
Pheu Thai
Op 16 mei maakt oppositiepartij Pheu Thai bekend wie van de landelijke kandidatenlijst op nummer 1 komt. Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van oud-premier Thaksin, wordt allerwege getipt als lijsttrekker en kandidaat voor het premierschap. De partij doet met 375 kandidaten mee aan de verkiezingen in de districten en 125 via haar landelijke lijst. Vandaag wordt Pracharaj leider Sanoh Thienthong uitgenodigd om het oppositiekamp te versterken.

Niet iedereen enthousiast over Yingluck
14 mei – Sommige leden van oppositiepartij Pheu Thai vinden het geen goed idee wanneer Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van oud-premier Thaksin, lijsttrekker en de kandidaat van de partij voor het premierschap wordt. Zij vinden haar onervaren in de politiek en te dicht bij Thaksin staan. Ze zou bijvoorbeeld niet opkunnen tegen de lijsttrekker van de Democraten, de huidige premier Abhisit.
Voormalige kaderleden van de opgeheven partij Thai Rak Thai, die assistentie verlenen bij de verkiezingsstrategie van Pheu Thai, uiten soortgelijke zorgen. ‘The July 3 general election is too much for a political novice like Ms Yingluck’, aldus een van hen.
Anderen daarentegen zien wel potentie in mevrouw Yingluck. Sinds de opheffing van de People Power Party (de opvolger van Thak Rak Thai, eveneens verboden en gevolgd door Pheu Thai) heeft ze de financiën van de partij beheerd en voor haar werk veel lof ontvangen. Ze zou op politiek gebied na Thaksin de meest succesvolle Shinawatra zijn, beter dan Yaowapa Wongsawat en Phayap Shinawatra, Thaksin’s jongere zus en jongere broer.
Volgens een bron bij Thaksin’s voormalig bedrijf Shin Corp heeft Thaksin geen betere kandidaten beschikbaar. De crème de la crème zit thuis duimen te draaien: 111 politici van Thai Rak Thai en 39 van People Power Party mogen vijf jaar geen politieke functie bekleden. Thai Rak Thai werd op 5 mei 2007 ontbonden en People Power Party op 2 december 2008. Volgens deze bron werkt Thaksin’s zuster hard om zich voor te bereiden op het ambt van premier.
Inmiddels heeft Pracharaj leider Sanoh Thienthong de gelederen van Pheu Thai versterkt. Hij brengt drie kinderen mee: Sorawong, Treenut and Thanit. Sanoh zei gisteren dat hij besloten had zich aan te sluiten bij Pheu Thai omdat hij het land wil verlossen van de politieke crisis van de afgelopen vijf jaar.
Maandag maakt Pheu Thai bekend wie de komende jaren aan het roer van de partij staat.
Toelichting
Thai Rak Thai werd ontbonden en de partijfunctionarissen werden voor 5 jaar uitgesloten van een politieke functie vanwege samenzwering met andere kleine partijen bij de verkiezingen een jaar eerder. De People Power Party werd verboden omdat ze gefraudeerd had bij de verkiezingen in december 2007. Zie Tien jaar Thaise politiek voor een volledig overzicht.

Pheu Thai gaat de strijd aan met Yingluck
16 mei – Yingluck Shinawatra (43), de jongste zuster van voormalig premier Thaksin, wordt lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai en is daarmee automatisch kandidaat voor de functie van premier. Tijdens een vergadering van het PT-bestuur en voormalige PT-parlementariërs werd ze vandaag unaniem gekozen.
Woordvoerder Supachai Jaisamut van coalitiepartij Bumjaithai noemde de beslissing van Pheu Thai geen verrassing. Yingluck was volgens hem de voorkeurskandidaat van Thaksin, nadat die zwaar had geleund op voormalig premier en zwager Somchai Wongsawat.
Suthep Thaugsuban, vice-minister-president en secretaris-generaal van de Democraten, denkt dat de kiezers niet onder de indruk zullen zijn wanneer Yingluck premier wordt. Volgens hem zullen kiezers de voorkeur geven aan zijn baas Abhisit, die het land door zijn economische en politieke problemen heeft geloodst. Ze heeft geen politieke ervaring en mag hopen dat ze op kan tegen Abhisit, zegt Suthep. ‘Hoe kan ze het land als premier effectief regeren als ze elke keer voordat ze een beslissing neemt, moet wachten op een telefoontje van overzee [lees: van haar broer Thaksin]?’
Woordvoerder Buranat Samuttharak (Democraten) laat weten dat Abhisit bereid is Yingluck te ontmoeten voor een ‘constructief’ debat tussen partijleiders. ‘It is clear Ms Yingluck will work with the red shirts to solve the red shirts’ problems and Thaksin Shinawatra’s problems. This is part of Pheu Thai Party’s policy.’

Yingluck was Thaksin’s keus
17 mei – Voormalig premier Thaksin bevestigt dat hij zijn jongste zuster Yingluck heeft voorgedragen als lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, maar hij ontkent dat ze zijn marionet is. ‘Some said she is my nonimee. That’s not true. But it can be said that Yingluck is my clone’, zegt Thaksin in een interview in Post Today.
Maandag koos Pheu Thai Yingluck met algemene stemmen tot lijsttrekker en kandidaat-premier. Onervaren in de politie moet ze het opnemen tegen politieke zwaargewichten als de huidige premier Abhisit en Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten. Maar Thaksin zegt dat hij Yingluck, sinds ze afgestudeerd is, gecoacht heeft om haar managementstijl te verbeteren. Hij en zijn zuster hanteren dezelfde stijl. ‘Another important thing is that Ms Yingluck is my sister and she can make decisions for me. She can say “yes” or “no” on my behalf.’
Parnthep Pourpongpan, woordvoerder van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden),  verwacht dat de onrust in het land zal voortduren wanneer Pheu Thai de verkiezingen wint en Yingluck premier wordt.

Willen we een kloon van Thaksin?
17 mei – Of je het nu leuk vindt of niet; voormalig premier Thaksin vormt al enkele jaren de kern van de politieke conflicten en maatschappelijke polarisatie in Thailand. Een kloon van Thaksin als leider van de volgende regering is dan ook eerder een reden voor grote bezorgdheid dan een oplossing van het conflict, schrijft columnist Veera Prateepchaikul in Bangkok Post.
‘We weten nu dat mevrouw Yingluck Shinawatra geen marionet is van haar oudere broer Thaksin, maar zijn politieke kloon. Dit laatste heeft Thaksin zelf gezegd. Ik weet niet of dat een compliment is, zegening, belediging, vloek of een veroordeling. Het hangt er maar net vanaf wiens kloon je bent.’
‘Om nu de kandidaat-premier te omschrijven als ‘”Thaksin’s kloon” is werkelijk een reden tot bezorgdheid. Als we niet lijden aan geheugenverlies, dienen we ons te kunnen herinneren welke slechte en duivelse dingen gebeurd zijn onder het bewind van Thaksin, alhoewel dit niet betekent dat hij geen goede dingen voor het land en de bevolking heeft gedaan.’
De schrijver noemt de oorlog tegen drugs in 2003 (2000 doden), de massaslachtingen in Krue Se (106 doden) en Tak Bai (85 doden) in 2004, de verdwijning van mensenrechtenadvocaat Somchai Nilapaichit (12 maart 2004) en het breidelen van de media door het terugtrekken van advertenties. Zie: Tien jaar Thaise politiek.
‘Het is geen geheim dat Thaksin de lakens uitdeelt in de Pheu Thai partij en verantwoordelijk is voor alle belangrijke beslissingen ten aanzien van de komende verkiezingen – of het nu het sluwe campagnemotto “Thaksin thinks, Pheu Thai acts” betreft, het formuleren van de beleidsplannen of de keuze van de kandidaten. De keuze van Yingluck als kandidaat-premier was Thaksin’s eigen beslissing en de partij keurde het slaafs goed.’
‘Thaksin moge nu gemeend nationale verzoening prediken, door zijn politieke opponenten wordt hij nog steeds gewantrouwd. Dat wantrouwen blijft en zal verergeren als een kloon van Thaksin aan het roer komt te staan – als Pheu Thai de verkiezingen wint.’
‘Wil verzoening een kans maken, dan heeft het land behoefte aan een frisse start en een regeringsleider, man of vrouw, die zelfstandig kan nadenken, oordelen en handelen – niet iemands marionet of kloon – iemand met moreel leiderschap. […] Hebben we werkelijk behoefte aan een kloon van Thaksin?’

Pheu Thai gaat voor amnestie
18 mei – Oppositiepartij Pheu Thai heeft haar plan bevestigd om aan alle politici en politieke groepen die van politiek gerelateerde vergrijpen worden beschuldigd of die zijn veroordeeld amnestie te verlenen, wanneer de partij de verkiezingen op 3 juli wint. De amnestie geldt niet alleen Thaksin, de in 2006 verdreven premier, maar ook de geel- en roodhemden.
Yingluck, de onlangs gekozen lijsttrekker en jongste zuster van Thaksin, verklaarde eerder deze week dat het nog te vroeg was daarover te praten, toen haar gevraagd werd naar amnestie voor Thaksin.
Maar voormalig PT-fractievoorzitter Chalerm Yubamrung laat er geen twijfel over bestaan dat een regering onder Pheu Thai onmiddellijk een verordening goedkeurt, waarin de amnestie wordt geregeld. Hij zegt dat het gemakkelijker is een executive decree uit te vaardigen dan te proberen de amnestie via een wetswijziging te regelen. Die moet door het parlement worden goedgekeurd en zou tot langdurige debatten leiden. Een executive decree wordt goedgekeurd door het kabinet en hoeft alleen ter kennisgeving aan het parlement te worden gebracht. Dat alles kan binnen een week.
De People’s Alliance for Democracy (geelhemden) had eerder bezwaren tegen een amnestiewet, maar Chalerm verwacht dat ze haar tegenstand zal opgeven nu haar leiders worden beschuldigd van terrorisme wegens de bezetting van Bangkok’s twee vliegvelden in 2008. De amnestieverordening houdt niet in, aldus Chalerm, dat Thaksin en familie de 46 miljard baht terugkrijgen die in beslag zijn genomen.
Sterke tegenstand
Chaiyan Chaiyaporn, lector politiek aan de Chulalongkorn University, betwijfelt of een amnestieverordening er komt. Indien Yingluck premier wordt, zou ze kunnen aandringen op zo’n verordening om de weg vrij te maken voor de terugkeer van haar broer. ‘But the move will definitely face strong opposition from Cabinet ministers because they don’t want to lose their Cabinet posts too soon.’ Een door PT geleide regering zal volgens hem geen amnestie kunnen verlenen aan supporters van alle politieke groepen, omdat zowel rood- als geelhemden voor ernstige vergrijpen worden vervolgd.
Zo’n verordening zal ook tegenstand van het grote publiek oproepen. Chaiyan herinnert aan de commotie die ontstond toen de regering Samak Sundaravej, toenmalig leider van de People Power Party (de opvolger van Thai Rak Thai), probeerde Thaksin te helpen om terug te keren naar Thailand. De People’s Alliance for Democracy (geelhemden) hervatten toen hun acties.
Wat doet Yingluck?
Woordvoerder Buranaj Smutharaks (Democraten) betwijfelt of Yingluck haar belofte gestand zal doen dat ze de wet respecteert, wanneer andere partijleden aandringen op de amnestieverordening waar Thaksin van kan profiteren. Amnestie is in strijd met de wet en kan leiden tot het vergroten van de politieke spanningen die de afgelopen twee jaar broeiden, aldus Buranaj.

Juridische vragen achtervolgen Yingluck
20 mei – De zakelijke transacties van oud premier Thaksin Shinawatra, die leidden tot het confisqueren van 46 miljard baht van zijn vermogen, hebben mogelijk repercussies voor zijn jongste zuster Yingluck, die lijsttrekker is geworden van oppositiepartij Pheu Thai. Volgens Chusak Sirinil, juridisch adviseur, hoeft Yingluck zich echter geen zorgen te maken, omdat ze geen gedaagde was in de juridische procedures tegen Thaksin.
Het spook van een mogelijk nieuwe controverse is opgedoken nadat de website Asian Thai News Network een bericht publiceerde waarin wordt gezegd dat de claim van Yingluck op het bezit van een deel van Thaksin’s vermogen ertoe kan leiden dat ze niet mag deelnemen aan de verkiezingen. Mogelijk heeft ze artikel 102 van de grondwet overtreden. Dit artikel verbiedt een persoon wiens vermogen door de rechtbank in beslag is genomen, een persoon die onwaarschijnlijk rijk is of een persoon wiens vermogen op dubieuze wijze is toegenomen, zich te kandideren voor de verkiezingen.
Machtsmisbruik van Thaksin
De Supreme Court’s Criminal Division for Holders of Political Positions vonniste op 26 februari vorig jaar dat Thaksin en zijn toenmalige echtgenote Potjaman na Pombejra hun aandelen in telecombedrijf Shin Corp verborgen hadden gehouden en dat Thaksin zijn positie als premier had misbruikt om het bedrijf te verrijken.
De rechtbank beval de inbeslagname van 46,37 miljard, deel van de 76,6 miljard baht die de familie Shinawatra had verdiend met de verkoop van hun aandeel in Shin Corp aan Temasek Holdings en met hun dividenden. De rechtbank redeneerde dat Thaksin de aandelen via gevolmachtigden bezat: zijn volwassen kinderen en andere familieleden. Volgens de rechtbank was de 76,6 miljard baht onwettig verkregen toen Thaksin aan de macht was en had hij zich schuldig gemaakt gemaakt aan machtsmisbruik. Thaksin’s jongste zuster Yingluck was een van de gemachtigden. Zij bezat namens Thaksin 20 miljoen aandelen.
Yingluck pleegde mogelijk meineed
Kaewsun Atibhodhi, voormalig lid van het ontbonden Assets Scrutiny Committee (ASC), is van mening dat het vonnis geen repercussies heeft voor de kandidatuur van Yingluck. Niet haar vermogen is in beslag genomen, maar het vermogen dat ze namens Thaksin bezat.
Niettemin kan ze drie aanklachten wegens meindeed verwachten. Die hebben betrekking op haar verklaringen voor de ASC en de Securities and Exchange Commission (SEC).
Kaewsun denkt dat Yingluck in de problemen komt, wanneer deze aanklachten door de rechtbank worden behandeld. De gemachtigden van Thaksin zijn nog niet gestraft. Daar Yingluck kandidaat-premier is, ligt het volgens hem voor de hand dat haar achtergrond en vroegere handelingen ter sprake komen.

Kiesraad: Yingluck mag aan verkiezingen deelnemen
21 mei – Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai en kandidaat-premier, kan voorlopig probleemloos campagnevoeren. Zelfs als ze voor meineed zou worden veroordeeld, levert dat een civiele overtreding op, die geen consequenties heeft voor haar kandidatuur. Yingluck is onder vuur komen liggen door een publicatie op de website Asian Thai News Network over haar rol in de juridische procedure tegen haar broer Thaksin.
De Kiesraad ziet geen reden haar kandidatuur te weigeren. Voorzitter Apichart Sukhagganond zegt dat ze het recht heeft zich verkiesbaar te stellen zolang ze niet veroordeeld is voor een strafrechtelijk vergrijp of veroordeeld tot gevangenisstraf. Wanneer niemand binnen tien dagen na registratie een klacht indient, krijgt ze het groene licht van de Kiesraad. Daarna dienen klachten te worden ingediend bij het hooggerechtshof.
Yingluck betrokken bij de zaak Thaksin
Yingluck is betrokken bij de zaak tegen haar broer die vorig jaar voor de Supreme Court’s Criminal Division for Holders of Political Positions diende. Het hooggerechtshof beval de inbeslagname van 46,37 miljard baht van Thaksin’s vermogen, deel van de 76,6 miljard baht die de Shinawatra familie had verdiend met de verkoop van het telecombedrijf Shin Corp aan Temasek Holding en dividenden.
De rechtbank redeneerde dat Thaksin de aandelen via gevolmachtigden bezat: zijn volwassen kinderen en andere familieleden. Volgens de rechtbank was de 76,6 miljard baht onwettig verkregen toen Thaksin aan de macht was en had hij zich schuldig gemaakt gemaakt aan machtsmisbruik. Thaksin’s jongste zuster Yingluck was een van de gemachtigden. Zij bezat namens Thaksin 20 miljoen aandelen.
Yingluck pleegde mogelijk meineed
Kaewsun Atibhodhi, voormalig lid van de ontbonden Assets Scrutiny Committee, zei gisteren dat Yingluck mogelijk meineed heeft gepleegd toen ze verklaringen aflegde bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Assets Scrutiny Committee (ASC) en de rechtbank. Hij heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) opgeroepen juridische actie tegen Yingluck te ondernemen. Maar die zegt dat de NACC daartoe niet bevoegd is omdat de zaak tegen Thaksin aanhangig is gemaakt door het kantoor van de procureur-generaal.
Meineed heeft geen gevolgen voor haar kandidatuur
Een hooggeplaatste bron bij dit kantoor zegt dat Yingluck’s getuigenverklaring niet beschouwd kan worden als een overtreding omdat ze daarmee niemand schade heeft berokkend. Yingluck was een getuige voor de verdediging en het is logisch dat ze probeerde de rechtbank te overtuigen van haar gelijk, alhoewel de rechtbank uiteindelijk geen geloof hechtte aan haar verklaring.
Volgens deze bron is de SEC de enige instantie die zich kan buigen over de vraag of Yingluck een valse verklaring over het bezit van haar aandelen heeft afgelegd en aangifte kan doen. Maar zelfs wanneer de rechtbank haar schuldig acht aan meineed, heeft dit geen consequenties voor haar kandidatuur omdat meineed een civiel vergrijp is en niet een strafrechtelijk vergrijp.
Geen wettelijke beletselen
De juridische adviseurs van Pheu Thai hebben Yingluck verzekerd dat ze gekwalificeerd is om deel te nemen aan de verkiezingen. Volgens hen zijn er geen wettelijke beletselen in verband met de inbeslagname van Thaksin’s vermogen, die haar kandidatuur in gevaar brengen. Gisteren ging ze met enkele PT-ers op campagne in Bang Kapi (Bangkok). ‘ I will go ahead with the election campaign, to meet voters and to push for policies that will solve the economic and high cost of living problems.’
Wirat Kalayasiri, kandidaat voor de Democraten in Songkhla, zegt dat zijn partij de Kiesraad en andere relevante autoriteiten niet zal vragen onderzoek te doen naar Yingluck’s rol in de Thaksinzaak. Alhoewel ze wellicht niet de wet heeft overtreden, was Yingluck’s gedrag in deze zaak niet onberispelijk, vindt senator Rosana Tositrakul voor Bangkok.

Kort nieuws 21 mei Pheu Thai Lijsttrekker Yingluck gaf zaterdag acte de présence in haar geboorteplaats Chiang Mai. In haar gezelschap bevond zich onder anderen Natthawut Saikua, co-leider van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden), die via de landelijke lijst meedoet aan de verkiezingen. Op de vraag aan Yingluck of ze ingaat op de uitnodiging van het People’s Network for Election in Thailand (PNET) voor een verkiezingsdebat op 24 juni, reageerde ze afhoudend. Ze moet eerst checken of ze die dag niet elders moet opdraven en ‘I will also have to see and consider details of the debate first’. PNET heeft alle leiders van politieke partijen voor het debat uitgenodigd, inclusief premier Abhisit.

Yingluck belooft strijd tegen armoe en drugs
22 mei – Met tranen in haar ogen, een gebroken stem en in het noordelijk dialect heeft Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra gisteren voor een 15.000 koppig gehoor in haar geboorteplaats en bolwerk van haar partij Chiang Mai de plannen van haar partij ontvouwd. Ze lepelde keurig alle plannen op die haar broer eerder tijdens een partijcongres had bekendgemaakt.  Pheu Thai gaat de armoede en drugs te lijf en maakt Thais weer gelukkig. En gaat broer Thaksin amnestie verlenen, waardoor hij na een ballingschap van jaren kan terugkeren.
‘We’ll announce a new war on drugs. We’ll root them out from society in 12 months.We’ll also announce a war on poverty. Poverty will be gone in four years. We’ll make sure the 30 baht universal healthcare scheme works again. We’ll also increase the village fund to two million baht for each village’, aldus Yingluck, die verwacht meer dan de helft van het aantal parlementszetels in de wacht te zullen slepen. Dat zou dan de tweede keer zijn, want de voorloper van Pheu Thai, de verboden partij Thak Rak Thai onder leiding van Thaksin, behaalde in 2005 een absolute meerderheid.
Somchai Wongsawat, voormalig minister-president en zwager van Yingluck, zei dat hij aanvankelijk zijn twijfels had of zakenvrouw Yingluck opgewassen zou zijn voor haar rol als politiek leider, daar ze een relatieve nieuwkomer in de politiek was. Maar nadat hij haar had bezig gezien, was hij vol vertrouwen dat ze een succes zal worden.

Populariteit Yingluck neemt toe
23 mei – De populariteit van Yingluck Shinawatra is aanzienlijk toegenomen sinds ze gekandideerd is als lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai en kandidaat voor het premierschap. Regeringspartij Democraten dient dan ook haar verkiezingsstrategie te herzien om haar stijgende populariteit te pareren, zegt Noppadol Kanikar, directeur van Abac Poll. ‘There are reasons for the Democrats to fear Ms Yingluck, considering a sharp increase in her popularity in various aspects.’
Abac enquêteerde van 16 tot 21 mei 2.333 personen in 17 provincies om gegevens te verzamelen over de leiderschapskwaliteiten van Yingluck en Abhisit. Het onderzoek werd voor en na de nominatie van Yingluck uitgevoerd. Yingluck’s image is op alle onderzochte aspecten aanzienlijk verbeterd, zoals bekwaamheid, politieke ethiek, eerlijkheid, visie, acceptatie door het publiek en beleefdheid. Alhoewel Abhisit nog voor ligt op Yingluck, is zijn populariteit bij alle aspecten gedaald.
Bijna 60 procent van de respondenten wil een debat tussen Abhisit en Yingluck. ‘Democrats should push for the debate to happen because it will help boost Mr Abhisit’s popularity, especially among voters who based their decision on content rather than public appearance’, vindt Noppadol.
Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, maakt zich geen zorgen. De peiling geeft Abhisit nog altijd een voorsprong op Yingluck en mensen veranderen gemakkelijk hun mening. Korn Chatikavanij, minister van Financiën en adjunct-leider van de Democraten, vindt het ‘a little surprising’ dat Yingluck’s populariteit is toegenomen. Maar de Democraten blijven erop vertrouwen dat de kiezers Abhisit’s voordelen herkennen op het punt van ervaring en politiek gewicht. ‘For Ms Yingluck, the most important policy put forth is essentially to help her older brother.’ Volgens Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit wijst de peiling erop dat Yingluck populairder dan Abhisit aan het worden is.
Reacties van wetenschappers
Komsan Pokong, lector recht aan de Sukhothai Thammathirat Open University, denkt dat de peiling erop zou kunnen wijzen dat de meeste respondenten genoeg hebben van de huidige regering en Abhisit. Sinds Abhisit twee jaar geleden aan de macht kwam, is hij er niet in geslaagd enkele beleidssplannen te realiseren.
Surichai Wun-gaeo, lector politicologie aan de Chulalongkorn University, zegt dat Yingluck in de politieke markt wordt geïntroduceerd als nieuw ‘product’. ‘So it is usual that customers are fond of that product without thinking deeply whether or not we will benefit from it.’
Somchai Srisutthiyakorn, directeur van het Policy Watch Centre van de Sripathum University, vindt het nog te vroeg voor de conclusie dat Yingluck betere leiderschapskwaliteiten heeft dan Abhisit. Haar image is aanzienlijk verbeterd sinds ze in het openbaar optreedt, maar de publieke opinie kan gemakkelijk veranderen wanneer het publiek meer over hun plannen heeft gehoord.

Yingluck: Pheu Thai wil vorming breed verzoeningspanel
24 mei – Wanneer oppositiepartij Pheu Thai aan de macht komt, zal ze een breed samengesteld panel vormen om de conflicten in de samenleving op te lossen. Vertegenwoordigers van de geel- en roodhemden en alle politieke partijen worden uitgenodigd om plaats te nemen in het panel en een geschikte formule voor nationale verzoening te vinden. Dit zegt Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra in een interview met Bangkok Post.
Eerder maakte voormalig PT-fractievoorzitter Chalerm Yubamrung, nu hooggeplaatst op de kandidatenlijst, bekend dat Pheu Thai amnestie zal verlenen aan Thaksin en alle slachtoffers van de militaire coup in 2006. Maar Yingluck houdt een slag om de arm. ‘I can’t say whether a political amnesty will be granted. It depends on the conclusion of the panel in which all parties will take part. […] I will not do anything for a particular person but rather have the general public’s interests in mind when making decisions.’
Yingluck vindt zichzelf geen marionet van Thaksin
Yingluck benadrukt dat ze geen marionet van haar broer Thaksin is. ‘I can make any decision by myself and he [Thaksin] has not given me any orders. However, I am open to Thaksin’s or anyone’s good ideas which benefit the people and the country.’ [Thaksin zei daar zelf over: ‘She can make decisions for me. She can say “yes” or “no” on my behalf.’]
De kritiek parerend dat ze politiek onervaren is, zegt ze: ‘If you know my background, you will know that most people in my family – my dad, my sisters, my brother – are politicians. So in terms of my understanding of politics, I think I have understood it since I was young. The only thing I haven’t done is to enter politics officially.’
Uitnodiging aan coalitiepartijen
De huidige coalitiepartijen van de regering nodigt ze uit aan te schuiven bij Pheu Thai, wanneer de partij de meeste stemmen haalt. [Ook nu is Pheu Thai de grootste partij] ‘If their policies are in line with those of ours and they can accept our commitments given to the people, we can join together.’
Volgens de Thaistalige krant Matichon zou Thaksin gezegd hebben dat de nummer 1 van de lijst (Yingluck dus) niet per se kandidaat is voor het premierschap. Yingluck is zich niet bewust van die opmerking en Thaksin zelf schreef gisteren op Twitter dat hij Yingluck van harte steunt als kandidaat voor het hoge ambt. Het desbetreffende interview in Matichon vond plaats op 14 mei, voordat de partij Yingluck als nummer 1 koos. [Notabene op aanwijzing van Thaksin]
Economische problemen prioriteit voor Yingluck
Het oplossen van politieke problemen is niet Yingluck’s prioriteit als ze wordt gekozen tot Thailands eerste vrouwelijke minister-president. ‘The economic problems affecting households are the priority for me. Pheu Thai Party is not only thinking about injecting money into people’s pockets, but also the entire process of the value chain.’ Zo wil de partij het minimumloon optrekken naar 300 baht per dag en het beginsalaris van bachelors naar 15.000 baht, en tegelijkertijd de werkgevers voor de hogere lasten compenseren door de bedrijfsbelasting van 30 naar 23 procent in het eerste jaar en 20 procent in het tweede jaar te brengen.
De partij stelt ook voor om de kleinhandelaren met schulden bij banken uitstel van betaling te verlenen. De oorlog tegen drugs, geïnitieerd door Thaksin, wordt hervat met als doel die binnen 12 maanden tot een succes te maken. [In 2003 voerde Thaksin een oorlog tegen drugs, die 2813 dodelijke slachtoffers maakte waaronder veel onschuldigen]

Amnestie zonder verzoening werkt niet
24 mei – Het plan van Pheu Thai om een nationaal verzoeningspanel te vormen is een wijze en logische stap naar deelname van iedereen die een aandeel heeft in de politiek toekomst van het land – in het bijzonder de Democraten en de geelhemden. De roodhemden, de straattak van Pheu Thai, zullen in ieder geval aanschuiven. Dit schrijft columnist Veera Prateepchaikul in Bangkok Post naar aanleiding van het interview met Yingluck Shinawatra (zie 24 mei: Yingluck: Pheu Thai wil vorming breed verzoeningspanel).
Maar verzoening en amnestie zijn niet twee afzonderlijke zaken waarbij verzoening op de eerste plaats komt. Iedere poging van Pheu Thai om een amnestiewet in het parlement te brengen alvorens verzoening is bereikt, zal dodelijk zijn voor het verzoeningsplan van de partij.
Dit betekent dat een voorstel zoals Chalerm Yubamrung deed om aan alle politieke dissidenten amnestie te verlenen, inclusief Thaksin, vooruitlopend op de conclusies van het verzoeningspanel, prematuur is. Het valt dan ook te hopen dat Yingluck, indien ze minister-president wordt, voldoende leiderschap toont om haar belofte waar te maken dat het belang van de bevolking voorop staat. Yingluck zegt in het interview: ‘I can’t say whether a political amnesty will be granted. It depends on the conclusion of the panel in which all parties will take part. […] I will not do anything for a particular person but rather have the general public’s interests in mind when making decisions.’
Misschien dat Chalerm alleen maar zijn hoogste baas Thaksin tevreden wilde stellen toen hij zei dat amnestie topprioriteit voor Pheu Thai is. Dat is ontegenzeggelijk geen verstandige zet omdat het onnodig weerstand oproept van velen die het niet eens zijn met amnestie en vermoeden dat die alleen bedoeld is om Thaksin te rehabiliteren. Dat zou in strijd zijn met Pheu Thai’s belofte van nationale verzoening.
Tenslotte leidt Thaksin in zelfgekozen verbanning een leven dat heel wat gelukkiger en stukken comfortabeler is dan het leven van miljoenen Thais hier in het land alhoewel hij misschien soms heimwee heeft. Als hij minder egoïstisch zou zijn en ophoudt na te denken over een snelle terugkeer, zou hij een tijdje kunnen wachten tot de situatie hier is afgekoeld. Als hij niet kan wachten, kan hij altijd nog terugkeren om de gevolgen voor hem onder ogen te zien, zoals gesuggereerd door de Democraten. [Thaksin is tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld]
Ten slotte doet Veera de suggestie aan Yingluck om de roodhemdleiders te bewegen hun tweewekelijkse rally’s op Ratchaprasong intersection te verplaatsen naar een andere lokatie, waar ze de inwoners van Bangkok geen last bezorgen.

Kort verkiezingsnieuws 24 mei
Pheu Thai
Oppositiepartij Pheu Thai en haar kandidaat-premier Yingluck Shinawatra zijn momenteel favoriet in Bangkok, maar de helft van de inwoners heeft nog geen keus gemaakt. Dit blijkt uit een peiling van Bangkok Poll onder 1.178 respondenten. Pheu Thai scoort zowel in de districten (26.3 procent) als op de landelijke lijst (25,8 procent) beter dan regeringspartij Democraten die respectievelijk 15,2 en 14,7 procent achter zich schaarde. De partij Rak Prathet Thai van voormalig massagetycoon Chuwit Kamolvisit kwam op 2 en 1,7 procent. Van de respondenten denkt 66,1 procent dat de Kiesraad niet in staat is de verkiezingen effectief te controleren en transparantie te garanderen; 33,9 procent heeft er wel vertrouwen in. 92,3 procent van de ondervraagden gaat stemmen; 3,1 procent niet en 4,6 procent moet er nog eens over nadenken.
Pheu Thai Oppositiepartij Pheu Thai is er zeker van dat ze op 3 juli meer dan de helft van het aantal zetels in het House of Representatives in de wacht sleept. Dit zei lijsttrekker Yingluck Shinawatra vandaag nadat ze 33 kandidaten had begeleid bij hun registratie voor deelname aan de verkiezingen in de 33 kiesdistricten van Bangkok. Yingluck baseert haar voorspelling op de steun die ze kreeg toen ze het Noorden bezocht. Maar ze weet niet zeker of Pheu Thai een éénpartij regering gaat vormen of streeft naar een coalitieregering. Gevraagd naar de mogelijkheid van een één-op-één debat met premier Abhisit antwoordde ze dat ze eerst zoveel mogelijk mensen wil ontmoeten. Over een debat denkt ze later na.

Roodhemden en Pheu Thai jagen op Suthep
25 mei – Drie roodhemdleiders die op de kandidatenlijst van oppositiepartij Pheu Thai staan, hebben bij de Crime Suppression Division een aanklacht ingediend tegen Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten en kandidaat in zijn kiesdistrict. Ze beschuldigen hem van smaad en overtreding van de grondwet.
De drie verwijzen naar een persinterview dat Suthep op 23 mei gaf, waarin hij hen als terroristen betitelde vanwege hun rol tijdens de roodhemdprotesten vorig jaar april en mei. Zij hebben in voorarrest gezeten op beschuldiging van terrorisme en zijn in februari op borgtocht vrijgelaten, maar nog niet veroordeeld.
Eerder vandaag diende Pheu Thai een soortgelijke klacht in bij de Kiesraad. De partij beschuldigt Suthep ervan beledigendeopmerkingen te hebben gemaakt over PT-lijsttrekker Yingluck Shinawatra. Volgens Suthep is Yingluck de politiek ingegaan om net als haar broer er zakelijk beter van te worden.
Indien Suthep schuldig wordt bevonden kan hij een verbod op politiek functies gedurende  vijf jaar tegemoet zien en de Democratische partij zou ontbonden kunnen worden, omdat hij daarvan secretaris-generaal is.

Kort verkiezingsnieuws 25 mei Democraten Partijleider en premier Abhisit (Democraten) meent dat zijn partij qua populariteit gelijk opgaat met oppositiepartij Pheu Thai. Peilingen die iets anders voorspellen, zijn geen betrouwbare indicator van de vermoedelijke verkiezingsuitslag. Abhisit gelooft niet dat Pheu Thai 270 van de 500 zetels in de wacht gaat slepen en een absolute meerderheid behaalt. Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck rekent daarop. Geen enkele peiling wijst daarop, aldus Abhisit.
‘Poll results are fluctuating. A newspaper headline said Yingluck’s (Shinawatra) popularity has surged. In fact, she is only richer than me. Her popularity in various aspects increased simply because she has made it clear she is now in the race. I don’t believe in that 270 figure. No pollsters have confirmed the figure. If they are certain of winning 270 seats, why do they keep asking us for that promise (to let the party with the most MPs form the next government)?’
Bhumjaithai Newin Chidchob, de grote man op de achtergrond van coalitiepartij Bhumjaithai, acht het onwaarschijnlijk dat Yingluck Shinawatra premier wordt, zelfs als Pheu Thai de verkiezingen wint. ‘If Pheu Thai wins, Ms Yingluck won’t be the new premier because she wouldn’t be able to withstand the social pressure, which might bring about disunity – like when Thaksin backed Somchai Wongsawat as prime minister in the past.’
Newin werkte nauw samen met Thaksin voordat hij met hem brak en een eigen partij oprichtte. Hij denkt dat Thaksin wel eens van gedachten zou kunnen veranderen en iemand anders dan Yingluck, zijn jongste zuster, kiest. ‘I think Thaksin chose Yingluck now because he wants to boost the party’s popularity and attract votes to gain more negotiating power.’

Yingluck of Abhisit? Newin: Geen van beiden
26 mei – Zowel de huidige premier Abhisit als lijsttrekker Yingluck Shinawatra van de grootste oppositiepartij Pheu Thai worden niet de nieuwe premier van Thailand. De reden? Het land (dat hopeloos verdeeld is) wil vrede. Dit zegt Newin Chidchob, de leider op de achtergrond van de grootste coalitiepartij Bhumjaithai die in 2008 de vorming van de huidige demissionaire regering mogelijk maakte.
Newin denkt dat Abhisit aftreedt als leider van de Democraten wanneer zijn partij een nederlaag leidt. ‘He has that kind of spirit. A man like Mr Abhisit won’t continue to lead the Democrats if the party loses in an election. Even Mr Banyat Bantadtan [now a member of the Democrat’s advisory committee] quit as the Democrat leader after the party failed to win the election.’
Ook Yingluck verdwijnt volgens Newin van het politieke toneel. ‘If Pheu Thai wins, Ms Yingluck won’t be the new premier because she wouldn’t be able to withstand the social pressure, which might bring about disunity – like when Thaksin backed Somchai Wongsawat as prime minister in the past. I think Thaksin chose Yingluck now because he wants to boost the party’s popularity and attract votes to gain more negotiating power.’
Newin, eerder een trouwe medewerker van de in ballingschap levende oud-premier Thaksin, voorspelt dat de Democraten op 3 juli tijdens de vervroegde verkiezingen 160 zetels in de wacht gaan slepen, Pheu Thai 210 en Bhumjaithai 111. Maar de zwevende kiezers zullen de doorslag geven. Uit verschillende peilingen blijkt dat de helft van de kiesgerechtigden nog geen keus heeft gemaakt. Yingluck is het populairst; 20 procent van de kiezers ziet haar graag als premier, 10 procent kiest voor Abhisit. ‘I’ve calculated everything scientifically. I’ve monitored elections in the past, and the proportion of those who withheld their preference has never been this high before’, zegt Newin.
Wanneer zowel Abhisit als Yingluck niet de nieuwe premier wordt, wie wordt het dan wel? Op die vraag heeft Newin geen antwoord. Hij zegt dat de enige persoon die daarover klaarheid kan brengen, Thaksin is.
‘Ik word genoemd’
De voorspelling van Newin dat een derde persoon premier wordt, heeft al geleid tot speculaties over mogelijke kandidaten. Genoemd worden Sanan Kachornprasart, chef-adviseur van de Chartthaipattana partij, en Purachai Piumsombun, nummer 1 op de lijst van Rak Santi. Sanan heeft vorig jaar een persoonlijke campagne gevoerd voor nationale verzoening. Desgevraagd zegt hij zijn mening voor zich te houden over de mogelijkheid dat iemand van een andere partij premier wordt.
Reacties
Suthep Thaugsuban
, secretaris-generaal van de Democraten en vice-minister-president, reageert lakoniek op de voorspelling van Newin. ‘Hij kan er beter voor zorgen dat zijn partij alle zetels wint die hij voorspelt. Newin werpt zich op als waarzegger; nou, ik ben onverschillig over zijn voorspelling.’
Abhisit Vejjajiva, demissionair premier en lijsttrekker van de Democraten, noemt Newin’s voorspelling niet meer dan een poging om media-aandacht te trekken. ‘It is possible Bhumjaithai is a small party and isn’t getting enough space [in the media spotlight]. He may be trying to attract attention.’ Over het aantal van 160 zetels dat Newin voor de Democraten voorspelt, zegt Abhisit: ‘There is no accuracy in his prediction. He should go back to running his football team.’ Newin, die vijf jaar geen politieke functie mag bekleden, was een van de oprichters van Buriram PEA voetbalclub.
Kanawat Wasinsungworn, vice-partijleider van oppositiepartij Pheu Thai, denkt dat Bhumjaithai blij mag zijn als ze de helft van haar huidige aantal zetels van 33 zetels in de wacht sleept. De suggestie dat Yingluck wordt teruggetrokken als kandidaat-premier wuift hij weg. ‘Pheu Thai has promised the people that if it wins the election, it will back Ms Yingluck as the next prime minister. The “female PM” trend is growing and I believe “Yingluck fever” will rise during the later stage of the election. Therefore, it would be impossible for Pheu Thai to nominate other members.’
Ong-art Klampaibul, demissionair minister verbonden aan het kantoor van de premier, zegt dat Abhisit niet hoeft af te treden wanneer de Democraten verliezen, want dat is geen traditie in de partij. Nietemin zou hij zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen en het veld ruimen. Voormalig partijleider Banyat Banthadthan trad af omdat hij tevoren had gezegd dit bij verlies te zullen doen. Abhisit heeft tot nu toe nooit gehint op aftreden. Voormalig partijleider Chuan Leekpai trad evenmin af na verlies.
Yingluck Shinawatra zegt dat de kiezers op 3 juli beslissen wie de nieuwe premier wordt: zij of Abhisit. ‘Whether it’s me or Mr Abhisit, the public will decide and we must respect the decision.’
Sanoh Thienthong, nummer 2 op de Pheu Thai-lijst, gelooft dat Yingluck Thailand’s nieuwe premier wordt. ‘The remark made by Mr Newin is not constructive and it is not good for democracy. I am confident that Pheu Thai will gain a landslide win at the coming polls and Ms Yingluck will become prime minister.’ Op de vraag wat er gebeurt als Thaksin iemand anders als premier wil, antwoordt Sanoh: ‘We will make a decision if that time comes.’
Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, zegt dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat Thaksin zijn steun aan Yingluck als kandidaat-premier intrekt.
Veera Prateepchaikul, columnist Bangkok Post, stelt vast dat de voorspelling van Newin (‘Aartsvijand van Pheu Thai’) dat Yingluck Shinawatra bij verkiezingswinst voor Pheu Thai niet de nieuwe premier wordt, verwarring heeft gezaaid bij Pheu Thai leden en supporters. Wellicht was dit de echte bedoeling van Newin, veronderstelt hij. ‘Imagine how disappointed her supporters would be if they found out that she is not the real candidate for the premiership? What if they found out that they were being duped all along about Ms Yingluck?’ Veera concludeert dan ook: ‘Mr Newin’s forecast is just a very smart, political tactic to undermine the Pheu Thai Party.’

Yingluck gooit al haar charmes in de strijd
28 mei – Een charmeoffensief van Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra moet de kiezers ervan overtuigen dat haar partij het land kan redden. Geen lange toespraken meer waarin ze de plannen van de partij ontvouwt, maar een wandeling door een rijstveld en kokkerellen op de markt. De verandering van strategie is voorgesteld door haar campagneteam.
Yingluck begon haar campagne in Chiang Mai en Chiang Rai, twee bolwerken van Pheu Thai. Alhoewel ze enthousiaste reacties van het publiek kreeg, vond het team dat ze niet zichzelf liet zien aan de kiezers omdat haar speeches door anderen waren geschreven. Gedurende haar trip in het Noordoosten concentreerde ze zich daarom in haar speeches op haar ware gevoelens en vastberadenheid. De speeches kregen ook een regionaal tintje met ‘Khid hord phi nong lai der’  (I miss you very much, brothers and sisters) en ‘I’d like to eat somtam with fermented fish’, uitgesproken in het dialect van de Isan. Het uiteenzetten van de plannen van de partij deden andere partijkopstukken voor haar.
Yingluck wil zo veel mogelijk provincies bezoeken, maar vanwege de beperkte tijd zal ze voornamelijk campagne voeren in provincies waar het zeker is dat ze het vertrouwen van de bevolking voor Pheu Thai kan winnen.

Kort nieuws 28 mei Pheu Thai Yingluck Shinawatra wordt de volgende premier, als oppositiepartij Pheu Thai de verkiezingen wint. Suggesties als zou de partij iemand anders naar voren schuiven, zijn uit de lucht gegrepen, aldus woordvoerder Prompong Nopparit. Zie 26 mei: Yingluck of Abhisit? Newin: Geen van beiden.

Rivalen worden warm ontvangen in ‘vijandelijk’ gebied
29 mei – De twee belangrijkste rivaliserende partijen, Pheu Thai en Democraten, waagden zich gisteren in het bolwerk van de andere partij en werden er tegen de verwachting in warm ontvangen door de kiezers.
Premier Abhisit bezocht drie noordoostelijke provincies. Hij bedankte de lokale roodhemden, die Pheu Thai steunen, dat hij onbelemmerd campagne kon voeren (Eerder werd hij in het Noorden gestoord). Abhisit zei erop te vertrouwen dat de Democraten meer zetels in het Noordoosten zullen winnen. Bij de verkiezingen in 2007 wonnen de Democraten in de drie provincies die hij bezocht, vijf districtszetels en 10 landelijke zetels. Vandaag gaat de premier naar verschillende provincies in het Oosten, later deze week naar het Noorden en daarna komt hij aan het eind van de campagne terug in het Noordoosten.
Gelijkertijd sprak Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra in Lumpini park in Bangkok tienduizenden supporters toe. Bangkok is traditioneel een bolwerk van de Democraten – in 2007 wonnen de Democraten er meer dan 30 zetels – maar ook zij werd niet gestoord. Tal van artikelen waren er te koop met de beeltenis van Yingluck, zoals T-shirts en broches, en VCD’s met beelden van het geweld van vorig jaar april en mei.
Pheu Thai vice-leider Plodprasop Surasawadi zei dat de autoriteiten ervoor moeten zorgen dat de verkiezingen zonder inmenging verlopen van wat hij noemde de ‘invisible hand’ (zie 22 mei: ‘Hebzucht zal ons wel redden’).

Peiling: Bevolking wil verzoening
29 mei – De plannen, gepresenteerd door diverse partijen, zijn nutteloos wanneer ernstige conflicten in de samenleving blijven voortduren. Dit zegt een meerderheid van de 2.258 ondervraagden in een peiling van Abac. Gevraagd of verzoeningsbeleid hun keuze voor een kandidaat of partij beïnvloedt, antwoordt 72,5 procent bevestigend.
De responden kregen een aantal beleidsvoornemens voorgelegd zoals verhoging van het minimumloon naar 300 baht per dag, nul procent hypotheekrente voor woningstarters, creditcards voor boeren en gratis onderwijs. Al deze plannen zijn volgens de ondervraagden nutteloos zolang de conflicten niet ophouden.
Volgens 68,7 procent worden in hun omgeving nog steeds stemmen gekocht. Mensen verwachten van Abhisit en Yingluck dat ze hun visie uiteen zetten hoe ze na de verkiezingen de vrede denken te herstellen, blijkt voorts uit de peiling.
Volgens Noppadol Kannikar, directeur van Abac Poll, toont de peiling aan dat politieke partijen meer aandacht moeten besteden aan verzoening, hoe de conflicten te beëindigen en een herhaling van het geweld na de verkiezingen te voorkomen.

Kort nieuws 30 mei Debat  Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra staat niet erg te trappelen om in de debat te gaan met haar voornaamste opponent, premier Abhisit. Vandaag zei Yingluck dat ze bereid is tot zo’n debat ‘if the time is right’, maar wanneer dat is zei ze niet. Abhisit is er in ieder geval klaar voor. Hij heeft Pheu Thai opgeroepen gehoor te geven aan de oproep van de bevolking zo’n debat te houden.

Thaksin: Ik wil het land niet weer leiden
31 mei – Voortvluchtig oud-premier Thaksin Shinawatra heeft geen ambitie om het land weer te leiden. Hij noemt zijn jongste zuster Yingluck, die lijsttrekker is van Pheu Thai, zijn ‘kloon’ en zei er in een tv-interview, uitgezonden door het Australische Lateline, zeker van te zijn dat zijn partij op 3 juli de verkiezingen gaat winnen.
In plaats van het land opnieuw te leiden wil Thaksin liever gaan doceren. ‘That’s my dream. Playing golf. Giving guidance for my children — for their business endeavours. That’s what I really want to do. My youngest sister is already there, so no need for me to go back as a prime minister.’
In reactie op kritiek dat Yingluck’s voorstel voor amnestie alleen bedoeld is om Thaksin te rehabiliteren, zei hij: ‘No, it’s not. Reconciliation is the priority, not the amnesty. Reconciliation: amnesty may be part of it, but not all. In the process, bring back unity of the country. I’m part of that. Then, I might benefit as part of it, but I don’t care much because I’m quite settled outside.’
Thaksin acht een stille coup mogelijk
In een eerder interview met de Canadese krant The Globe and Mail en de Engelse The Independent zei Thaksin dat hij geruchten had gehoord als zouden zijn geestverwanten na de verkiezingen tegengehouden worden om aan de macht te komen. Thaksin waarschuwde dat een volgende coup niet zonder bloedvergieten zou kunnen verlopen, zoals de vorige. ‘I don’t think there will be another peaceful coup. The people are fed up.’ Hoewel Thaksin niet gelooft in een militaire coup, acht hij een ‘stille coup’ wel mogelijk, ‘whereby Pheu Thai might be kept from power through rulings of the Election Commission of Thailand or the courts . . .’, aldus het artikel, getiteld From Dubai Exile, Thaksin Waits for Thai Political Winds to Change.
‘If we do not respect the decision of the people, why do you call for a general election? In a general election, the rules are understandable everywhere in the world: whatever the decision of the people [that] comes, you respect it. That’s the way you do it. But the [coup] rumours come because they had bad experiences in the past.’

Kort nieuws 1 juni Op de vlakte Lijsttrekker Yingluck Shinawatra van oppositiepartij Pheu Thai hield zich vandaag op de vlakte toen haar gevraagd werd of haar partij een coalitie met Bhumjaithai, thans coalitiepartij van de Democraten, overweegt. Andere partijleden hebben zich daar in sterke bewoordingen tegen uitgesproken. Yingluck zei dat het te vroeg was erover te praten. Ze wil eerst de verkiezingsresultaten afwachten. Ook andere vragen ontweek ze. Eén vraag daarentegen beantwoordde ze wel. Haar broer had haar zijn ‘kloon’ genoemd in een interview. Yingluck: ‘My elder brother was referring to my policies and character. Any decision on the future will be made by me and the party.’ Zie 31 mei: Pheu Thai: We motten Bhumjaithai niet; 31 mei: Bhumjaithai sluit zich aan bij winnende partij.

Yingluck slaat de deur niet dicht voor Bhumjaithai
2 juni – Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra houdt de mogelijkheid open dat haar partij en de huidige coalitiepartij Bhumjaithai na de verkiezingen hun krachten bundelen. De categorische afwijzing van Bhumjaithai als coalitiepartner van vice-partijleider Plodprasob Surasawadi noemde ze ‘persoonlijke opmerkingen’. Volgens Plodprasob verschillen de twee partijen qua gedachten, methodologie en ideologie te veel van elkaar.
Bhumjaithai bestaat voor het grootste deel uit politici die de People Power Party (voortgezet als Pheu Thai) verlieten voordat de partij in 2008 wegens verkiezingsfraude werd verboden. Bhumjaithai sloot zich dat jaar aan bij de Democraten, die daardoor in staat waren een regering te vormen.
Het debat over Bhumjaithai als mogelijk coalitiepartner is uitgelokt door Sohpon Zarum, minister van Transport en vice-leider van Bhumjaithai. Hij zei op maandag dat zijn partij, thans de grootste coalitiepartij in de regering Abhisit, bereid is deel te nemen aan de volgende regering, ongeacht partij of premier.
Yingluck vindt het prematuur om nu al te zeggen of Pheu Thai Bhumjaithai als coalitiepartner verwelkomt. Ze wil eerst de verkiezingen afwachten, waarna het partijbestuur een besluit neemt. Naar verwachting zal geen enkele partij een absolute meerderheid halen, zodat er in ieder geval een coalitieregering moet worden gevormd.
Partijbestuur slaat wel de deur dicht
Update: Pheu Thai heeft vandaag een verklaring uitgegeven, waarin ze zegt dat ze ‘definitely’ geen coalitie zal vormen met Bhumjaithai. ‘Since it has been reported by news media in a way that the Pheu Thai and Bhumjaithai parties may become political allies to jointly set up a government after the election, the executive committee of Pheu Thai held a meeting to consider this matter. It was agreed at the meeting that the Pheu Thai Party’s ideologies and work methods are far different from those of Bhumjaithai. Therefore, the Pheu Thai Party has resolved not to join political work or set up a government with the Bhumjaithai Party after the election’, aldus de verklaring.

Yingluck: We hebben onze positie verduidelijkt
3 juni – De verklaring van Pheu Thai dat ze na de verkiezingen Bhumjaithai uitsluit als coalitiepartner is geen poging deze partij in diskrediet te brengen, maar een toelichting op de positie van Pheu Thai (Zie 2 juni: Partijbestuur slaat wel de deur dicht). Dit zegt lijsttrekker Yingluck Shinawatra. ‘The issuing of the statement was not a gaffe or done with the intention of looking down on the Bhumjaithai Party as some have claimed. It was a party’s resolution passed to make it clear to the public that Pheu Thai will only join with those political parties that have similar political ideologies.’
Yingluck weigerde details te geven van de verschillende standpunten in haar partij en Bhumjaithai, thans de grootste coalitiepartij van de door de Democraten geleide regering. Ze benadrukt dat de verklaring niet is uitgegeven op aanwijzing van haar oudere broer, de voortvluchtige oud-premier Thaksin.
Gevraagd naar de obstructie van de campagne van de Democraten door roodhemden, zegt Yingluck dat ze hen zou willen vragen met dit soort acties te stoppen omdat ze een ‘constructieve’ verkiezing wil.

Pheu Thai is bang voor Bhumjaithai
4 juni – Oppositiepartij Pheu Thai, die vorming van een nieuwe regering door haar ziet lonken, hoopt de stijgende populariteit van Bhumjaithai een halt toe te roepen door haar aankondiging niet met deze partij in zee te willen gaan. Met name in het Noorden, van oudsher een bolwerk van Pheu Thai, is de partij in opmars. Dit schrijven Nattaya Chetchotiros en Aekarach Sattaburuth in een analyse van de standpunten van beide partijen over samenwerking. Pheu Thai denkt dat een coalitie ook mogelijk is met Chartthaipattana en Chart Pattana Puea Pandin.
Maar de schrijvers menen dat Pheu Thai te laat is om veel indruk op de kiezers te maken. Bhumjaithai doet het goed in het Noorden met haar strategie om de mensen te vragen op beide partijen te stemmen: een landelijke stem voor Pheu Thai en een districtsstem voor Bhumjaithai. Veel kiezers lijken dat een aantrekkelijke optie te vinden. Pheu Thai zal waarschijnlijk bij de landelijke stemmen winnen, Bhumjaithai bij de districtsstemmen. Voor Pheu Thai zou zo’n uitkomst verlies opleveren. Haar verklaring waarin ze Bhumjaithai uitsluit van een toekomstige coalitie, heeft tot doel om steun van de kiezers binnen te halen.
Pheu Thai voert een defensieve strategie
Bhumjaithai leider Chavarat Charnvirakul verwacht dat zijn partij 70 tot 80 zetels in de wacht sleept, waarvan 40 tot 50 in het Noorden. Oprichter Newin Chidchob, nog steeds de leider van de partij in de luwte (hij mag 5 jaar geen politieke functies bekleden) rekent zelfs, volgens de schrijvers half grappend, op 111 zetels.
Bhumjaithai heeft thans de portefeuille Binnenlandse Zaken. Onlangs werden 200 distritctshoofden overgeplaatst in wat beschouwd wordt als een poging haar kansen bij de verkiezingen te vergroten. Districtshoofden hebben veel invloed op kiezers.
Een andere reden voor Pheu Thai’s defensieve strategie is de angst dat lijsttrekker Yingluck Shinawatra, persoonlijk door haar oudere broer Thaksin uitgekozen, niet in staat is haar populariteit tot de verkiezingen te behouden.
Somchai Srisutthiyakorn, verbonden aan de faculteit politieke wetenschappen van de Sripathum universiteit, ziet Pheu Thai’s uitsluiting van Bhumjaithai als een poging haar basis te versterken en verwarring bij kiezers te voorkomen. ‘If voters think it is okay to split the vote [zoals Bhumjaithai voorstelt] because both parties will have to work together, Pheu Thai as the larger party is likely to lose some votes. That will give the Bhumjaithai Party more leverage and negotiating power when it comes to forming a government.’
Volgens Somchai heeft Pheu Thai alle reden om Bhumjaithai te vrezen. Bhumjaithai heeft lang genoeg deel uitgemaakt van de huidige (door de Democraten geleide) coalitie om invloed te verwerven via lokale en landelijke diensten.
(Noot van de redactie: Deze analyse werd geschreven toen Bhumjaithai nog avances richting Pheu Thai maakte. Inmiddels heeft ook Bhumjaithai samenwerking uitgesloten.) 

Kort nieuws 4 juni Ouderen Lijsttrekker Yingluck van oppositiepartij Pheu Thai heeft beloofd dat ouderen een hogere uitkering krijgen als haar partij aan de macht komt. De toelage bedraagt nu 500 baht per maand voor personen ouder dan 60 jaar. Pheu Thai wil dat bedrag optrekken naar 600 (60-70 jaar), 700 (70-80 jaar), 800 (80-90 jaar) en 1000 baht voor mensen die 90 jaar en ouder zijn.

Yingluck rukt op, maar Abhisit blijft aan kop
5 juni – Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, doet het steeds beter, maar premier Abhisit ligt nog voor. Uit de derde Abac-peiling waarin gevraagd wordt naar de kwaliteiten van beide kandidaten, blijkt dat de steun voor Yingluck is gestegen op de aspecten geduld en emotionele beheersing (9,7 procent in de eerste peiling naar 31,6 procent), beleefdheid (13 naar 37,4), binnenlandse en buitenlandse acceptatie (11,3 naar 29,3)), rolmodel (9,8 naar 32,4), gastvrijheid (13,1 naar 34,2) en leiderschap (12,9 naar 32,5).
Vergeleken met Yingluck bedraagt de steun voor Abhisit 47,7 tegen 32,5 procent op het punt van leiderschap; 43,3 tegen 29,5 procent op het punt van politieke ethiek en 43,1 tegen 34,3 op het punt van charisma.
De derde Abac-peiling werd van 30 mei tot 4 juni gehouden. 2.210 personen werden ondervraagd in Bangkok en 16 provincies.

Kort verkiezingsnieuws 5 juni
Pheu Thai
Lijsttrekker Yingluck Shinawatra vindt het geen goed idee om na de verkiezingen een kandidaat van een andere partij dan Pheu Thai en de Democraten tot premier te verkiezen. Deze suggestie is gedaan door Purachai Piumsombun, lijsttrekker van Rak Santi. Volgens hem kan dat de verzoening van de twee partijen dichterbij brengen. Yingluck wil dat de partij met het grootst aantal zetels de formatie leidt en de premier levert. Ze is ook tegen een ander idee, gelanceerd door Sombat Thamrongthanyawong, rector van het National Institute of Development Administration, om de partij met de meeste districtszetels de regering te laten vormen (dus exclusief de zetels, toebedeeld via de landelijke lijst). Sombat wordt beschouwd als pro-Democraten.
Pheu Thai Lijsttrekker Yingluck Shinawatra begrijpt niet de opmerkingen van Abhisit over een vierpunten samenzwering om Thaksin amnestie te verlenen. ‘Ik heb geen idee waarover hij het heeft. Ik en mijn partij zullen nooit het belang van één persoon boven dat van de bevolking laten prevaleren.’
Yingluck zegt dat ze de publieke opinie respecteert om een nieuw onderzoek in te stellen naar haar rol in de rechtzaak tegen Thaksin met betrekking tot zijn vermogen. Het Network of Citizen Volunteers Protecting the Land is van plan het Department of Special Investigation te vragen onderzoek te doen naar de bewering dat ze destijds een valse getuigenverklaring heeft afgelegd voor het hooggerechtshof. Zie 20 mei: Juridische vragen achtervolgen Yingluck; 21 mei: Kiesraad: Yingluck mag aan verkiezingen deelnemen.

Suthep wast zijn handen in onschuld
6 juni – De Democraten hebben geen bemoeienis met het plan van het Network of Citizen Volunteers Protecting the Land om aangifte wegens meineed te doen tegen Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai. ‘Please don’t accuse the party of using a network to attack anyone. I have nothing to do with the move and have no comment on it’, zegt Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten.
Yingluck pleegde mogelijk meindeed
Yingluck Shinawatra zou vorig jaar een valse getuigenverklaring hebben afgelegd voor het hooggerechtshof in de zaak tegen haar oudere broer Thaksin, van wie 46 miljard baht in beslag is genomen. Dit bedrag was deel van de 76 miljard baht die de familie Shinawatra had verdiend met de verkoop van Thaksin’s telecombedrijf. Thaksin en zijn toenmalige echtgenote hadden hun aandelen verborgen door hun kinderen en andere familieleden als gemachtigde aan te stellen. Yingluck bezat 20 miljoen aandelen.
De aangifte wordt voorbereid door Tul Sitthisomwong, leider van het Network of Citizen Volunteers Protecting the Land, and Kaewsan Atipho, voormalig lid van de ontbonden Assets Scrutiny Committee (ASC). Deze commissie was opgezet door de Council for National Security (CNS), die na de coup van september 2006 de macht had. De coup maakte een eind aan de regering Thaksin. De commissie had tot taak uit te zoeken of Thaksin’s vermogen door fraude was verkregen.
Geelhemden zijn tegen amnestie
Geelhemdleider Sondhi Limthongkul verzet zich met hand en tand tegen het plan van Pheu Thai om alle mensen die sinds de septembercoup van 2006 zijn aangeklaagd, amnestie te verlenen. Hij is niet verbaasd over de actie van het netwerk. ‘I’m not surprised because Mr Kaewsan, multi-coloured group core leader Tul Sitthisomwong and former senator Chermsak Pinthong are all the work of the Democrat Party.’ Sondhi zei dit, nadat hij zich bij de politie had gemeld wegens zijn aandeel in de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang door de geelhemden eind 2008.
Pheu Thai spint garen bij de beschuldiging
Pheu Thai-leider Yongyuth Wichaidit, zegt dat zijn partij op de hoogte was van het plan van het netwerk aangifte tegen Yingluck te doen. ‘We hebben ons erop voorbereid.’ Volgens hem beïnvloedt deze zaak niet de populariteit van de partij; integendeel de partij zal er garen bij spinnen.
Vice-leider Plodprasop Surasawadee zegt dat de kernleden van de partij Yingluck steunen. Hij beweert dat de Democraten achter het plan zitten.
Yingluck maakt zich geen zorgen
Yingluck Shinawatra
is niet van streek door de actie van het netwerk. Ze is bereid zich te verantwoorden. Gevraagd naar de opmerkingen van Abhisit over een vierstappenplan van Pheu Thai om Thaksin amnestie te verlenen, zei ze dat amnestie niet bedoeld is om haar broer of zichzelf te bevoordelen. ‘Een amnestiewet moet door alle betrokkenen worden besproken als de tijd rijp is en de mening van de bevolking moet daarbij ook worden betrokken.’
Er is geen vierstappenplan
Noppadon Pattama
, een naaste medewerker van Thaksin, ontkent het bestaan van zo’n vierstappenplan. Volgens hem is de zaak aangesneden om Yingluck en Pheu Thai kandidaten in diskrediet te brengen omdat hun populariteit stijgt. Het juridisch team van Pheu Thai bekijkt of aangifte kan worden gedaan tegen premier Abhisit vanwege zijn opmerkingen over het vierstappenplan.
(Zie 20 mei: Juridische vragen achtervolgen Yingluck; 21 mei: Kiesraad: Yingluck mag aan verkiezingen deelnemen. Voor het vierstappenplan zie Kort verkiezingsnieuws 5 en 6 juni.)

Kort verkiezingsnieuws
Ontmoeting
Het voorstel van Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra voor een ontmoeting met legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha is op dit moment niet opportuun, zegt legerwoordvoerder Kaewkamnerd. ‘Gen Prayuth did not give an opinion on Ms Yingluck’s proposal to seek his advice on the country’s situation, but he has always stated that the army must abide by the election laws.’
Amnestie Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten en vice-minister-president, ontkent dat Abhisit een nieuwe kwestie heeft aangesneden door te spreken over het vierstappanplan van Pheu Thai om Thaksin terug te halen naar Thailand en hem amnestie te verlenen. Abhisit had slechts gereageerd op vragen van journalisten. Volgens berichten zou Pheu Thai Thaksin’s gevangenisstraf van 2 jaar willen omzetten in een voorwaardelijke straf. Thaksin werd veroordeeld wegens zijn bemoeienis met de aankoop van overheidsland onder de marktprijs door zijn toenmalige echtgenote.

De jacht op Thaksin en Yingluck is geopend
7 juni – Kaewsun Atibhodhi is van plan aangifte tegen Yingluck Shianawatra te doen wegens meineed die ze vorig jaar voor drie instanties zou hebben gepleegd. Hij gaat een handtekeningenactie houden op de Thammasat universiteit ter ondersteuning van de aangifte.
Kaewsan is voormalig lid van de ontbonden Assets Scrutiny Committee (ASC). Deze commissie was opgezet door de Council for National Security (CNS), die na de coup van september 2006 de macht overnam van de verdreven regering Thaksin. De commissie had tot taak uit te zoeken of Thaksin’s vermogen door fraude was verkregen.
Het hooggerechtshof vonniste in februari 2010 dat Thaksin en zijn ex-echtgenote hun aandelen in telecombedrijf Shin Corp hadden verborgen door hun kinderen en andere familieleden als gemachtigde aan te stellen. Het Hof nam 46,37 miljard baht in beslag, deel van de 76 miljard baht die de familie Shinawatra had verdiend met de verkoop van hun bedrijf aan een bedrijf in Singapore, en met dividend. Het Hof liet het vermogen dat vergaard was toen hij nog geen premier was, ongemoeid.
Yingluck, die 20 miljoen aandelen bezat, legde een verklaring af voor drie instanties: Securities and Exchange Commission (SEC), de ASC en het hooggerechtshof. Yingluck verklaarde voor het hooggerechtshof dat ze de aandelen had gekocht van haar broer. Omdat ze destijds niet voldoende geld had, had ze een lening afgesloten. Maar het Hof besliste dat ze de aandelen namens Thaksin bezat. Critici, waaronder Kaewsan, menen daarom dat ze meineed heeft gepleegd.
Senaatscommissie krijgt petitie
Tevens heeft Kaewsun samen met Tul Sitthisomwong, leider van het Network of Citizen Volunteers Protecting the Land, een petitie ingediend bij de senaatscommissie voor Monitoring Corruption and Promotion of Good Governance. In de petitie wordt de commissie gevraagd de voortgangsrapportage bij drie instanties op te vragen van vier zaken met betrekking tot Thaksin’s vervolging.
De vier zaken betreffen een valse verklaring van Thaksin voor de National Anti-Corruption Commission (NACC); valse verklaringen afgelegd door zijn ex-echtgenote, kinderen en familieleden bij de Securities and Exchange Commission (SEC),; een valse transactieverklaring van het telecombedrijf ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC); en Thaksin’s vermeend machtsmisbruik als premier ter verrijking van zijn telecombedrijf.
Yingluck bereid opening van zaken te geven
Yingluck is bereid om de beschuldiging van meineed te weerleggen. ‘I am ready to clear the accusation under the rule of law. I will exercise patience and will provide all facts to the general public’, zei ze nadat ze vanochtend in de Phra That Phanom tempel in Nakhon Phanom eer had bewezen aan de Boeddha.
Co-leider Natthawut Saikua van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden)  zegt dat de huidige actie toe doel heeft Yingluck in diskrediet te brengen. Nattahawut, tevens kandidaat voor Pheu Thai en vrij op borgtocht, vindt dat Kaewsun en Tul kwaadaardige bedoelingen hebben. Ze willen Yingluck’s populariteit in de aanloop naar de verkiezingen onderuit halen.
Het juridisch team van Pheu Thai heeft de opdracht gekregen een aangifte voor te bereiden bij zowel de Civil als Criminal Court. De Kiesraad wordt verzocht na te gaan of beide heren de Kieswet hebben overtreden. Natthawut beschuldigt de Democraten ervan met hen onder één hoedje te spelen. Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, noemt dat een absurde beschuldiging.

Druk op Yingluck neemt toe
8 juni – Het kantoor van de procureur-generaal zal strict volgens de wet handelen wanneer voldoende bewijsmateriaal wordt gevonden om Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shianawatra te vervolgen wegens meineed. Dit zegt substituut procureur-generaal Waiyawut Lortrakul naar aanleiding van de actie van Kaewsun Atibhodhi en Tul Sitthisomwong om alle destijds bij de zaak Thaksin betrokken instanties te vragen deze voort te zetten.
De National Anti-Corruption Commission (NACC) moet zich volgens Waiyawut als eerste buigen over de vraag of Yingluck meineed heeft gepleegd. Yingluck legde destijds een getuigenverklaring af over haar betrokkenheid in een zaak tegen haar broer Thaksin, die uiteindelijk leidde tot de inbeslagname van 46,37 miljard baht van Thaksins vermogen.
Tul Sitthisomwong van het Network of Citizen Volunteers Protecting the Land had vorige week vrijdag een ontmoeting met Tharit Pengdit, hoofd van het Department of Special Investigation. Hij heeft het DSI gevraagd de beschuldiging tegen Yingluck te onderzoeken. Het netwerk zal op 21 juni aangifte tegen Yingluck doen.’If the case is eventually referred to the OAG [kantoor van de procureur-generaal] for indictment, we are ready to do our duty’, zegt Waiyawut.
Gisteren overhandigden Tul en Kaewsun Atibhodhi, voormalig lid van de ontbonden Assets Scrutiny Committee (ASC), een petitie aan een senaatscommissie, waarin ze de commissie oproepen de bij de zaak Thaksin betrokken instanties te vragen welke vorderingen erin zijn gemaakt.
Update: Oppositiepartij Pheu Thai heeft vandaag een petitie ingediend bij de Kiesraad waarin ze stelt dat Kaewsun Atibhodhi and Tul Sitthisomwong het image van lijsttrekker Yingluck Shinawatra hebben beschadigd. Beide heren hebben volgens de petitie valse beschuldigingen geuit.
De twee zijn van plan handtekeningen te verzamelen waarmee ze hun verzoek aan de autoriteiten om Yingluck’s aandeel in de zaak Thaksin te onderzoeken, willen ondersteunen Ze hebben ook een Facebook pagina geopend waarop bezoekers hun mening kunnen geven.
Volgens de petitie is dit allemaal in strijd met de Kieswet. Pheu Thai-woordvoerder Prompon zegt dat ze dit ver voor de verkiezingen hadden moeten doen of ze hadden moeten wachten tot na de verkiezingen, indien ze geen kwade bedoelingen hebben. ‘Blijkbaar willen ze Pheu Thai in diskrediet brengen.’
Morgen doet de partij aangifte bij de Crime Suppression Division, nu voor smaad en overtreding van de Computer Crime Act.
Update 2: Pheu Thai wil ook weten van de Kiesraad wie achter de lastercampagne zit. ‘These people [Tul en Kaewsun] are the regulars [against Pheu Thai]. Mr Tul is a leader of the multi-coloured group, who tend to support the Democrats. Now he is discrediting Ms Yingluck’, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit.
Op de vraag of naar de roodhemden die Abhisit’s campagne verstoren een soortgelijke onderzoek zou moeten worden gedaan, antwoordde Prompong gisteren dat de incidenten onderzocht zijn. Volgens hem zijn de betrokkenen bedriegers. ‘I would never agree if red shirts did what Mr Kaewsun and Mr Tul are doing. And as far as I am concerned, I don’t think red shirts have crossed the line.’
Suthiphon Thaveechaiyagarn, secretaris-generaal van de Kiesraad, zei gisteren dat de raad de petitie van Pheu Thai op dezelfde manier zal behandelen als elke ander klacht. De raad moet zorgvuldig met klachten omgaan omdat de verkiezingscampagne intensiever wordt. Geen antwoord gaf hij op de vraag of de timing van de actie tegen Yingluck onbehoorlijk was.
Yingluck zei dat voorshands geen juridische actie tegen Kaewsun en Tul wordt ondernomen, alhoewel ze het juridisch team van de partij heeft gevraagd de zaak te bekijken. ‘Ik wil me concentreren op de campagne en wat de partij te bieden heeft. I knew what kind of pressure is waiting when I decided to enter politics. I’ll do my part and leave the rest to the legal process.’
Chumpol Silpa-archa, leider van  Chartthaipattana, stak gisteren Yingluck een hart onder de riem. ‘Ze moet zich niet door de actie [van Tul en Kaewsun] laten ontmoedigen.’ 

Pheu Thai probeert Yingluck’s ster stralende te houden
8 juni – Een team van Pheu Thai strategen buigt zich het hoofd over de vraag hoe de populariteit van lijsttrekker Yingluck Shinawatra in stand kan worden gehouden. Yingluck ligt onder vuur wegens haar betrokkenheid bij de zaak tegen haar broer Thaksin, die vorig jaar leidde tot de inbeslagname van een deel van Thaksin’s vermogen. Mogelijk wordt ze vervolgd wegens meineed. Het team bereidt een reactie op de beschuldigingen voor zodat Yingluck haar handen vrij heeft om campagne te voeren.
Een bron bij Pheu Thai zegt dat mogelijk woordvoerders en voormalige parlementsleden met retorische gaven in de strijd worden gebracht. ‘What the team is expected to do is to dispel any doubts that may arise. This is to keep up the momentum of the party’s first female prime minister campaign.’ Volgens de bron vormt Yingluck’s populariteit de sleutel tot het succes van de partij bij de verkiezingen op 3 juli, vooral in gebieden waar de strijd om de kiezers het hevigst is.
Eerder deze week bracht Yingluck een bezoek aan Udon Thani, een provincie waar een felle strijd wordt gevoerd om de gunst van de kiezers. In kiesdistrict 4 moet Pheu Thai het opnemen tegen Chaiyos Jiramethakorn, Democraat en vice-minister van Onderwijs. In kiesdistrict 6 is Uthai Senkaew van coalitiepartij Bhumjaithai een geduchte tegenstander en in kiesdistrict 8 gaat de strijd tegen de niet te onderschatten Democraat Choksaman Leelawong. Deze drie kiesdistricten zijn zorgenkindjes voor de partij, die er een klinkende overwinning wil halen. Udon Thani wordt beschouwd als een bolwerk van de roodhemden, de straattak van Pheu Thai.

Thaksin’s twee-sporenstrategie inzake Yingluck
8 juni – Thaksin’s keus om zijn jongste zuster Yingluck naar voren te schuiven als lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai is een scherpzinnige keuze gebleken – tot irritatie van zijn opponenten en vijanden. Indien de Democraten weer een regering kunnen vormen, wordt zijn lot bezegeld: ofwel een lange verbanning overzee of een verblijf achter de tralies in Thailand. Maar Yingluck’s opmars in de peilingen gooit roet in het eten. Dit schrijft Thitinan Pongsudhirak, directeur van het Institute of Security and International Studies van de Chulalongkorn universiteit, in Bangkok Post.
Thaksin beheerst de verkiezingen
De huidige verkiezingsstrijd roept herinneringen op aan de verkiezingen van december 2007. Toen behaalde de voorloper van Pheu Thai, de People Power Party, een grote meerderheid, maar ze zag geen kans een regering te vormen. Eerder stonden twee Thaksin-getrouwen aan het roer: Samak Sundaravej en na hem Somchai Wongsawat, een zwager van Thaksin. Bij de huidige verkiezingen laat Thaksin er geen twijfel over bestaan wie de strijd aangaat. Samak en Somchai waren zijn marionetten; Yingluck is zijn kloon met hetzelfde DNA.
Het duurde even voordat Samak toegaf, aan het begin van 2008, dat hij een pion van Thaksin was, toen Dan Rivers van CNN op dit punt bleef doorvragen. De weinig opvallende Somchai vroeg bij alle beslissingen instructies van Thaksin. Maar deze keer volgt Yingluck haar broers bevelen op in een virtuele slaapwandeling zonder dat ze bij elke stap een bevel krijgt. Inderdaad: Thaksin beheerst op alle mogelijke manieren en in alle uitingen deze verkiezing behalve in naam. En hij wil dat iedereen het weet.
Yingluck geeft Pheu Thai glans
Yingluck blijkt de juiste keuze: vrouw, aantrekkelijk en relatief nieuw en onbesmet in de politiek; een verfrissende verschijning in Pheu Thai. Het moddergooien naar haar typeert de periode voor en direct na de verkiezingen met als meest recente poging haar rol in de Thaksin-zaak. Beschuldigingen en aanklachten tegen haar zijn een herhaling van wat Samak overkwam. Mogelijk wordt ze wegens een serie overtredingen aan de kant gezet wanneer Pheu Thai een overwinning behaalt en een leidende rol gaat spelen bij de kabinetsformatie.
Thaksin rekent erop dat hij via deze verkiezing over zijn weg terug kan marchanderen. Abhisit’s afwijzing van amnestie is een dubbelzijdig zwaard. Als de kiezers in meerderheid voor Pheu Thai kiezen, is hun vonnis het antwoord op zijn campagneboodschap. Een klinkende overwinning van Pheu Thai is Thaksin’s antwoord op zijn opponenten en vijanden, die niet in staat zijn gebleken hem sinds de coup van september 2006 het zwijgen op te leggen.
Een schikking kan Thailand van zichzelf redden
Hun probleem en Thailand’s dilemma is hoe echte democratie en bestuur te realiseren zonder dat Thaksin in de buurt is, in beeld en geluid. Uiteindelijk kan alleen een soort van grote schikking Thailand van zichzelf redden. Als Pheu Thai, zoals ze zelf zegt, wint, zal Thaksin net zoveel grootsheid en zelfopoffering moeten tonen als zijn vijanden concessies en aanpassingen moeten doen. Gebaseerd op de keuze van de kiezers op 3 juli is zo’n schikking de ultieme weg voorwaarts voor Thailand.

Politici laten social media links liggen
10 juni – Slechts weinig kandidaten maken in de verkiezingscampagne gebruik van de social media zoals Facebook en Twitter. Ze missen daardoor een kans om één-op-één met kiezers te communiceren. De twee rivalen, Democraten en Pheu Thai, doen weinig moeite om ‘sociaal kapitaal’ te verzamelen. Ze gebruiken internet vooral om propaganda te maken.
Beide partijleiders hebben supporters die namens hen enkele keren per dag berichten op Facebook plaatsen. Ze sturen ook regelmatig tweets over hun bezigheden en beleidsplannen. Maar de leiders geven zelden zelf commentaar of reageren persoonlijk op wat kiezers zeggen. Experts zeggen dat de mogelijkheden van de social media ongebruikt blijven om de kiezers aan hen te binden. Gebruikers willen een persoonlijke benadering en niet gebombardeerd worden met partijpropaganda.
‘Thai politicians are using the social network as if they were Lady Gaga’, zegt Pirongrong Ramasoota, verbonden aan de faculteit massacommunicatie van de Chulalongkorn universiteit. ‘They are not, and that’s why they will not get the same response.’
Abhisit ligt voor op Yingluck
Abhisit (Democraten) heeft een wekelijkse ‘live’ videochat op Facebook en Yingluck (Pheu Thai) stuurt vijf tot zes keer per dag tweets. Abhisit ligt qua populariteit ver voor op Yingluck, vooral omdat hij al langer actief is op Facebook. Zijn Facebook-pagina heeft 650.000 ‘likes’; die van Yingluck 33.000. Op Twitter houden ze elkaar in evenwicht: Abhisit heeft 10.000 followers, Yingluck 9.800.
Apirak Kosayodhin, leider van de social networking campagne van de Democraten met een team van 10 full-timers, hoopt op Facebook en Twitter meer dan 9 miljoen followers in stedelijke gebieden te kunnen trekken. ‘Social media gives people direct access to candidates. We believe it will motivate people, especially younger people, to come out and vote.’
Zijn collega van Pheu Thai, Kanawat Wasinsungworn, hanteert geen target. Zijn team bestaat uit vijf personen, die zich zowel met de nieuwe als oude communicatiemiddelen bezighouden. ‘The beauty of social networking tools is that they offer two-way, interactive communication between candidates and the public. We use the social media not only to reach out to people but to listen to them, to collect their opinions and use them to improve our policies. […] I believe that if politicians use social media efficiently, they will become good tools for people to monitor candidates, and any bad practices such as vote buying. They will help raise the standards of our politics in the long run.’
Er is weinig tweerichtingsverkeer
Pirongrong zegt dat de twee kandidaten de mogelijkheden van sociale media niet uitbuiten. ‘There is little two-way communication. Most of what politicians send out are updates of their daily activities and photos. Instead of using the social network to interact with people and create communities, politicians are using them simply as broadcasting centres.’
Politici begrijpen volgens haar niet de kracht van social networking, omdat partijleden namens hen de berichten posten. ‘You have to have an identity on a social network. Without that “social capital”, social media can’t build an impetus.’ Nieuwe stemmen zullen de social media niet genereren, denkt ze. ‘As for first time voters, personal media – namely the influence of parents and friends – will carry much more weight in their decisions.’

Populistische maatregelen putten de staatskas uit
10 juni – Er bestaat een gerede kans dat Thailand een regering krijgt van Pheu Thai, aangevuld met de huidige coalitiepartijen Chartthaipattana and Chart Pattana Puea Pandin. Deze voorspelling doet Pichien Amnatvoraprasert, lid van de niet meer bestaande Constitution Drafting Assembly. De eerste drie maanden van de nieuwe combi zullen gladjes verlopen, maar na de wittebroodsweken zullen parlementariërs met een afwijkende mening en onvermijdelijke juridische twisten scheurtjes in de coalitie veroorzaken.
‘Of course, some core leaders of the red-shirt United Front for Democracy against Dictatorship will reap the windfall of Pheu Thai’s likely victory, but [Pheu Thai’s] amnesty efforts for Thaksin Shinawatra will shake the political landscape of Thailand again. That may lead to political conflict and also violence if all sides do not handle it well.’
De huidige Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra krijgt het ook voor haar kiezen, niet alleen in de Thaksin-zaak (vermoedelijk heeft ze meineed gepleegd), maar ook in zaken over bedrijven die ze geleid heeft, zoals SC Asset.
Pichien, die op een forum van de October Generation for Democracy Club in de Thammasat universiteit sprak, merkte op dat de bevolking teleurgesteld is over de regering Abhisit omdat de sociaal-economische problemen de afgelopen twee jaar zijn toegenomen. ‘GDP [bruto binnenlands product] is about 4.5% this year, while in the post-1997 financial crisis Thailand saw around 7% GDP growth. The cost of living and unemployment rates are high. The grassroots economy is not as good as the large corporations have been enjoying. Social divisions are still running deep.’
De staatskas wordt geplunderd
Prayoon Akraboworn, lector aan de Kasetsart universiteit en aanhanger van de geelhemden, zei dat alle politici kiezers lokken met populistische plannen die de financiële reserves van de staat uitputten.’Politicians have very little responsibility to society, they just want to win. It seems either Pheu Thai or the Democrats are not likely to do any good for the country.’ Hij was het eens met Pichien dat het verlenen van amnestie tot instabiliteit zal leiden. ‘Dat lijkt onafwendbaar. […] Double standards are everywhere. After all, the next government will have to pardon all sides – the yellows and the reds, as well as the military. But the case that will create real trouble is Thaksin’s amnesty.’

Beurscommissie pleit Yingluck vrij
14 juni – De beschuldiging van meineed tegen Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, is vooralnog geen reden voor de Securities and Exchange Commission (SEC) een onderzoek in te stellen. Alleen wanneer er nieuwe feiten zijn, is de SEC bereid dat te doen. Volgens de SEC heeft Yingluck in de zaak Thaksin de wet op de aandelenhandel niet overtreden. De SEC zegt ook dat ze geen actie kan ondernemen omdat de beschuldiging niet betrekking heeft op de financiële status van een beursgenoteerde onderneming of aandelenprijzen.
De SEC reageert op beschuldigingen van Kaewsun Atibhodhi, lid van de voormalige Assets Scrutiny Committee (ASC), en Tul Sitthisomwong, leider van het anti-roodhemd Network of Citizen Volunteers Protecting the Land. Zij eisten dat de SEC onderzoek zou doen naar de getuigenverklaringen die Yingluck heeft afgelegd voor de SEC over de aandelen die zij namens haar broer in diens telecombedrijf bezat.
Tul noemde de verklaring van de SEC gisteren weer een poging van de commissie om de overtredingen van de familie Shinawatra te verdoezelen. ‘The SEC intentionally overlooked other acts which violated SEC law. The SEC’s statement does not clear Ms Yingluck of the charges.’ Tul’s organisatie zal een klacht tegen Yingluck indienen bij het Department of Special Investigation. ‘We have evidence proving that Ms Yingluck breached SEC law.’ Tul daagde de commissie uit en masse af te treden wanneer Yingluck’s illegale daden zijn bewezen.

Kort nieuws 14 juni
Debat
Premier Abhisit heeft een uitnodiging van het People’s Network for Elections in Thailand (Pnet) aangenomen om deel te nemen aan een debat van de leiders van zes politieke partijen op 23 juni. Deze partijen spelen een cruciale rol bij de vorming van de nieuwe regering. Abhisit heeft ook ja gezegd tegen de Pnet-uitnodiging om met Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shianawatra te debatteren, maar die heeft nog niet gereageerd.
Pheu Thai Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, zei vandaag tijdens haar campagne in het Zuiden dat ze de drie grensprovincies de status van speciale administratieve zone wil geven. ‘We’ll have more discussion with relevant state agencies and the local people in the three southern provinces. The process of becoming a special administrative zone will be gradual and people in the area will be involved in governing themselves. Even if we don’t target to win seats in the deep South, we will not ignore our brothers and sisters here because we are all Thais and this is Thailand.’
Yingluck zei ook de diplomatieke banden met Saoedi-Arabië te willen verbeteren om de onderlinge handel te bevorderen en ze wil het voor moslims gemakkelijker maken om de Hadj te maken.
Yingluck wil niet de oude Saoedische zaken heropenen. In 1989 en 1990 werden vier leden van de diplomatieke staf in Bangkok vermoord en een Saoedi-Arabische zakenman verdween na een beruchte juwelendiefstal. Geen enkele Thaise regering is in de afgelopen jaren met een bevredigende verklaring gekomen of heeft daders voor het gerecht gebracht. Daarom zijn de verhoudingen met Saoedi-Arabië moeizaam.

Prayuth vraagt kiezers op ‘good people’ te stemmen
15 juni – Legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft het electoraat opgeroepen in groten getale op te komen bij de verkiezingen en ‘good people’ in het parlement te kiezen ter verdediging van de monarchie en verbetering van het land. Pratuyh deed de oproep gisteren op kanaal 5 en 7. Oppositiepartij Pheu Thai beschouwt zijn tv-optreden als een poging de stijgende populariteit van haar lijsttrekker Yingluck Shinawatra af te remmen.
‘Voters should use their good judgement to choose the best candidates to run the country efficiently. If you allow the election [results] to be the same as before, you will not get anything new and you will not see any improvement from this election.’
Prayuth zei dat kiezers zich niet moeten laten verblinden door de persoonlijkheid van kandidaten en ook niet moeten stemmen op politici die de wet overtreden of de moraal schenden. ‘The actions and remarks of some politicians are not proper. Why vote for them? I want to ask you to vote for good people who are determined to work for the good of the country.’
Sommige campagnes hebben een anti-monarchale ondertoon
Volgens Prayuth bevatten sommige campagnes een anti-monarchale ondertoon, in het bijzonder bij Thais die in het buitenland wonen. Veiligheidsdiensten hebben bewijs van ‘rampant’ majesteitsschennis gevonden. Overzeese groepen hebben volgens hem banden met verscheidene soortgelijke groepen.
‘We can’t let them violate the law. The people have to do their bit to help protect the monarchy. The military has to talk about this issue not because we are the only ones who are loyal [to the King]. We have to safeguard the institution that has made such a contribution to the country. His Majesty the King has worked for the good of the country for more than 60 years and has involved himself solely in his royal duty. Today His Majesty should be able to rest and be happy and see the country’s progress.’
Prayuth verzet zich dan ook tegen geluiden om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht betreffende majesteitsschennis te schrappen. Iedereen die de monarchie beledigt, dient wegens majesteitsschennis te worden aangeklaagd.
De media versterken de scheidslijnen in de samenleving
De generaal kritiseerde ook media die verdeeldheid in de samenleving zaaien. ‘National reconciliation and harmony will happen only after these media organisations stop taking sides in political disputes. Please don’t think I’m showing my military power to threaten or exert heavy-handed measures to shut down media outlets. Sometimes, criticism against the army by these media organisations is unfair. I’m speaking as a Thai citizen.’
Een legerbron laat weten dat de generaal het niet eens is met de campagne van de People’s Alliance for Democracy om een no-vote stem uit te brengen. De generaal had tijdens een vergadering met leidinggevenden gevraagd wat het motief achter die campagne is, omdat hij niet begreep waarom de PAD de campagne voert. Niemand van de aanwezigen kon die vraag beantwoorden.
Commentaren
Yingluck Shianawatra, lijsttrekker Pheu Thai: Er was niets verkeerd aan wat Prayuth heeft gezegd. ‘It is good that the army will not get involved in politics and will be impartial on the election. I and Pheu Thai also agree with Gen Prayuth that the highly respected high institution must not be dragged down into politics. I don’t think that the army chief‘s comments were intended to prevent Pheu Thai from winning at the polls.’ Yingluck hoopt na de verkiezingen ontvangen te worden door de generaal om met hem van gedachten te wisselen over nationale verzoening.

Kort nieuws 15 juni
Zuiden
Het warme welkom dat Yingluck Shinawatra in het Zuiden kreeg, verontrust Phaisal Toyip, kandidaat voor de Democraten in Matubhum, niet. Haar belofte om de drie zuidelijkste provincies de status van speciale administratieve zone te geven, heeft alleen maar tot doel een bepaalde groep mensen te bevoordelen. De meerderheid van de bevolking ziet er geen heil in. Phaisal zou willen dat Yingluck het gebied vaker bezoekt, zodat ze een idee krijgt van de echte problemen en behoeftes. Surachet Wae-arsae, kandidaat in de provincie Narathiwat, is evenals Phaisal vol vertrouwen dat Yingluck’s campagne geen invloed heeft op de steun van de kiezers voor de Democraten. Premier Abhisit heeft het idee van de speciale zone ook al afgeschoten.
Yingluck twijfelt Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, weet niet zeker of ze zal deelnemen aan de verkiezingsdebatten, georganiseerd door het People’s Network for Election in Thailand (Pnet). Volgens haar heeft ze een drukbezette agenda waardoor ze elke dag in het land op campagne is. Pnet heeft de leiders van zes politieke partijen uitgenodigd voor een debat op 23 juni en Yingluck en Abhisit voor een afzonderlijk debat op 24 juni. Abhisit heeft al toegezegd.
Volgens een peiling van Pheu Thai maakt het geen verschil of ze aan het debat deelneemt, want de bevolking wil de Pheu Thai-kandidaten in de kiesdistricten horen spreken, aldus Yingluck. Op de vraag van Abhisit of ze zelfstandig beslissingen kan nemen of daarvoor eerst toestemming nodig heeft [lees: van haar broer] zegt Yingluck dat de bevolking daarover haar eigen mening kan vormen. Yingluck zegt ze dat weliswaar onervaren in de politiek is, maar veel ervaring heeft in het bedrijfsleven en in leiderschap.
Saoedi-Arabië Oppositiepartij Pheu Thai wil de diplomatieke banden met Saoedi-Arabië aanhalen, wanneer ze aan de macht komt. Yingluck zou ook graag, indien ze premier wordt, het land bezoeken. De relatie met het land is ernstig verstoord, sinds een Thaise werknemer in 1989 edelstenen stal van de Saoedische koninklijke familie, de moorden op vier Saoedische diplomaten in 1989 en 1990 in Bangkok en de verdwijning van de Saoedische zakenman Mohammad al-Ruwaili, die destijds in Thailand woonde. Alle voorgaande regeringen zijn er niet in geslaagd deze zaken op te lossen. Yingluck vindt dat de handel met Saoedi-Arabië hervat moet worden en ze hoopt dat het aantal Thaise pelgrims dat de hadj maakt, kan worden vergroot.

Pheu Thai wil coalitie met kleinere partijen
17 juni – Wanneer Pheu Thai de verkiezingen wint en geen absolute meerderheid behaalt, gaat ze proberen een coalitie te smeden met de kleinere partijen en niet met de middelgrote. Dit heeft lijsttrekker Yingluck bevestigd, nadat haar broer Thaksin die suggestie had gedaan. Middelgrote partijen zouden te veel eisen stellen bij de kabinetsformatie. Thaksin geeft de voorkeur aan partijen met één of twee gekozen parlementsleden, maar ze moeten qua ideologie wel passen bij Pheu Thai, aldus Yingluck. Overigens voorspelt Thaksin dat Pheu Thai 270 van de 500 parlementszetels in de wacht gaat slepen.
Roodhemdleider en PT-kandidaat Natthawut Saikua zegt dat zijn partij niets te maken heeft met de verstoringen van Abhisit’s campagne door roodhemden. ‘There is no need for Pheu Thai to mobilise red shirt supporters [to disrupt the Democrat’s campaign] because our party is confident in our policies. Red shirt supporters had only come out to express their political stance and call for justice.’

Yingluck populair; Democraten defensief
17 juni – Yingluck Shinawatra, de lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, wordt met de dag populairder. Volgens Bangkok Post-columnist Suranand Vejjajiva doet ze het goed, niet alleen vanwege haar vrouwelijkheid en ‘pretty face’, maar vooral omdat ze bij de mensen authentiek overkomt. Voorts vermijdt ze zorgvuldig om politieke opponenten te attaqueren. Zo laat ze zich niet provoceren door plagerige en pesterige opmerkingen van haar rivalen Abhisit en Suthep. Die voeren met hun negatieve aanvallende boodschappen geen constructieve campagne.
Het publiek raakt daardoor geïrriteerd. Surand noemt vier redenen:
1 De vraag wie verantwoordelijk is voor de 91 doden en duizenden gewonden bij de acties van vorig jaar alsmede van de brandstichtingen is nog steeds onbeantwoord. De regering komt niet verder dan politieke retoriek.
2 Abhisit, over het algemeen een goed debater, blijkt niet in staat zijn image van dee tae pood (‘Only good at talking’) kwijt te raken. Deze kwalificatie is afkomstig van een bord omhoog gehouden door niet-roodhemd demonstranten. De term zingt sindsdien in de media rond.
3 Abhsit reageert geïrriteerd op demonstranten en verspilt tijd door met hen in discussie te gaan. Zijn team kan dat maar moeilijk accepteren. Maar die protesten zijn niets vergeleken bij wat Thaksin van de geelhemden naar zijn hoofd kreeg geslingerd.
4 De economie werkt tegen. De macro-economische cijfers moge veelbelovend zijn, maar de man in de straat moet sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen, nu de kosten van levensonderhoud stijgen.
De Democraten, die al worden beschouwd als een partij van de elite, staan te ver vanaf de gewone man, concludeert Suranand. De economische maatregelen van de regering lijken meer de belangen van de grote bedrijven te dienen dan die van de massa. En de populistische maatregelen van de regeringspartij zijn een kopie van die van Pheu Thai en Thaksin.

DSI gevraagd onderzoek te doen naar vermeende meineed Yingluck
19 juni – Dinsdag ontvangt het Department of Special Investigation een petitie met het verzoek na te gaan of Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, in de zaak Thaksin meineed heeft gepleegd. De petitie, in de Thammasat Universiteit ondertekend door ‘many people’ (aldus de The Nation), wordt overhandigd door Kaewsun Atibhodi, voormalig lid van de Assets Scrutiny Committee (ASC). De ASC deed destijds onderzoek naar de controversiële aandelentransacties van Thaksin. Kaewsun zegt dat hij de campagne voert omdat geen enkele overheidsdienst actie onderneemt tegen Yingluck. ‘Thaksin heeft de bevolking eenmaal verraden; ik laat het niet gebeuren dat Yingluck hetzelfde doet door minister-president te worden.’
Tul Sitthisomwong, leider van het anti-roodhemd Network of Citizen Volunteers Protecting the Land,  heeft het ministerie van Financiën gevraagd een onderzoek in te stellen naar de secretaris-generaal van de Securities and Exchange Commission (SEC). Hij beschuldigt hem van plichtsverzuim. De SEC pleitte onlangs Yingluck Shinawatra vrij van het afleggen van een valse getuigenis voor de SEC, nadat Tul had gevraagd Yingluck’s getuigenis te onderzoeken. Volgens Tul heeft de SEC slechts naar één aandelentransactie en één wetsartikel gekeken, terwijl meerdere transacties hebben plaatsgevonden, die tot doel hadden het aandelenbezit van Yingluck’s broer Thaksin via haar te maskeren.

Ondanks kritiek gaat rally Democraten op Ratchaprasong door
20 juni – De rally van de Democraten donderdag op Ratchaprasong intersection gaat door ondanks kritiek van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Premier Abhisit begrijpt evenmin waarom oppositiepartij Pheu Thai zich tegen de lokatie verzet, die vorig jaar weken door de roodhemden bezet werd gehouden. ‘Ratchaprasong is a public place which everyone has the right to use.’ Maar in tegenstelling tot de roodhemden zullen de Democraten niet het verkeer blokkeren en ervoor zorgen dat de winkels en bedrijven ongestoord hun werk kunnen doen.
Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra zei voor noch tegen het rallyplan van de Democraten te zijn. Haar partij beperkt zich tot het weerleggen van beschuldigingen die tijdens de rally worden geuit. Ze haalde haar schouder op over een opmerking van voormalig premier Chavalit Yongchaiyudh dat Pheu Thai het risico van ontbinding loopt, wanneer roodhemdsupporters doorgaan de campagne van de Democraten te verstoren.

Yingluck durft debat met lijsttrekkers niet aan
20 juni – Lijsttrekker Yingluck Shinawatra van oppositiepartij Pheu Thai neemt niet deel aan het debat vrijdag met premier Abhisit en lijsttrekkers van andere politieke partijen, georganiseerd door het People’s Network for Elections in Thailand. Ze zou het te druk hebben met campagnevoeren in het land, maar politieke waarnemers zeggen dat ze de confrontatie met politiek zwaargewicht en gewiekst debater Abhisit niet aandurft. Yingluck heeft geen enkele politieke ervaring. In plaats van haar komt nu Olarn Chaipravat, eoconomisch adviseur van Pheu Thai.
Buranaj Smutharaks, woordvoerder van de Democraten, zei gisteren niet te begrijpen waarom Yingluck weigert te debatteren. De bevolking wil graag meer te weten komen over het plan van de oppositiepartij om een amnestiewet te maken die de weg bakent voor terugkeer van Thaksin naar Thailand. Buranaj vroeg Yingluck duidelijk te verklaren of Pheu Thai Thaksin absolutie wil verlenen. Thaksin is bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld en van zijn vermogen is op last van het hooggerechtshof 46 miljard baht inbeslaggenomen. In recent interview noemde Thaksin dat ‘diefstal’. Buranaj wil van Pheu Thai weten of ze van plan is dit bedrag terug te geven. Thaksin heeft onlangs gezegd in december de bruiloft van zijn oudste dochter te zullen meemaken, ervan uitgaand dat Pheu Thai de verkiezingen wint en de nieuwe regering kan vormen.

Abhisit vraagt absolute meerderheid voor Democraten
21 juni – De regering Abhisit had in haar eerste termijn te kampen met ‘tight limitations’ als gevolg van de economische crisis en roodhemdprotesten. Dit zegt premier Abhisit in een exclusief interview met Bangkok Post. Wanneer de kiezers hem een meerderheid van meer dan 250 zetels gunnen, zullen ze alles krijgen wat zijn partij heeft beloofd.
Abhisit geeft toe dat de peilingen weinig goeds voorspellen. De peiling van Suan Dusit vorige week gaf Pheu Thai een voorsprong op de Democraten van 17 procent (Pheu Thai: 51 pct, Democraten: 34 pct). Maar een peiling van de Democraten kwam op een verschil van niet meer dan 20 zetels. De cijfers van de verschillende peilingen zijn vluchtig, zegt Abhisit. De steun voor de Democraten in Bangkok is moeilijk te voorspellen. Abhisit denkt dat de kiezers de ontwikkelingen de komende 13 dagen aankijken alvorens een beslissing te nemen.
Yingluck heeft roodhemden niet in de hand
Abhisit, die Yingluck had gevraagd de roodhemddemonstranten op te roepen om de campagne van de Democraten niet meer te verstoren, zegt dat ze heeft geantwoord de roodhemden geen bevelen te kunnen geven. ‘If Pheu Thai becomes the government, will it allow the red shirts to determine its direction? […] Pheu Thai, the red shirts, Ms Yingluck and former prime minister Thaksin Shinawatra cannot be separated, but now it is obvious that the red shirts are such a dominant force that Mr Yingluck cannot give them orders.’

Beurscommissie moet huiswerk overmaken
21 juni – De Securities and Exchange Commission moet binnen een week duidelijkheid verschaffen over de positie van Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai. Deze opdracht heeft ze gekregen van minister Korn Chatikavanij (Financiën). Yingluck wordt beschuldigd van het afleggen van een valse getuigenis voor de SEC over aandelentransacties in de zaak Thaksin. Ze deed het voorkomen alsof aandelen van haar waren, terwijl ze werkelijkheid stroman van Thaksin was om zijn vermogen te verbergen.
Yingluck is beschuldigd door een voormalig lid van het Asset Scrutiny Committee (dat destijds onderzoek naar de zaak deed) en een anti-roodhemdactivist. De SEC liet eerder weten geen aanleiding te zien het onderzoek naar Yingluck te heropenen.

Aanklacht tegen Yingluck
22 juni – Het Civil Network Against Thaksin’s Corruption Pardon heeft een verzoekschrift ingediend bij het Department of Special Investigation, waarin de dienst wordt gevraagd een aanklacht wegens meineed tegen Yingluck Shinawatra voor te bereiden. Het verzoekschrift werd overhandigd door netwerkleiderTul Sitthisomwong en Kaewsun Atibhodi, voormalig lid van het ontbonden Assets Scrutiny Committee (ASC).
Yingluck, lijsttrekker van oppositiepartij Pheu Thai, zou in de zaak Thaksin een valse getuigenis over haar aandelenbezit hebben afgelegd voor de ASC, de Securities and Exchange Commission en het hooggerechtshof. Volgens Yingluck bezat zij die aandelen, het hooggerechtshof vonniste echter dat zij slechts gemachtigde was en dat de aandelen aan Thaksin behoorden, die op deze manier zijn vermogen wilde verbergen toen hij premier was.
(Noot van de redactie: Eerder was Tul leider van het anti-roodhemd Network of Citizen Volunteers Protecting the Land. Nieuwe naam of nieuw netwerk? Zie pagina De zaak Thaksin;  21 juni: Beurscommissie moet huiswerk overmaken; 19 juni: DSI gevraagd onderzoek te doen naar vermeende meineed Yingluck; 14 juni: Beurscommissie pleit Yingluck vrij; 8 juni: Druk op Yingluck neemt toe)

Abhisit: Pheu Thai draait in amnestievoorstel
26 juni – Het standpunt van oppositiepartij Pheu Thai over amnestie voor veroordeelde politici is tegenstrijdig. De partij heeft ogenschijnlijk rechtsomkeer gemaakt nu de publieke opinie zich ertegen verzet, schrijft premier Abhisit op zijn Facebook-pagina.
Wanneer het plan van Pheu Thai doorgaat, zouden alle politici die sinds 2006 (het jaar waarin de regering Thaksin werd afgezet) wegens criminele of politieke vergrijpen zijn veroordeeld, amnestie krijgen. Dit zou ook betekenen dat Thaksin kan terugkeren van zijn verbanning, de 2 jaar gevangenisstraf waartoe hij is veroordeeld, vervalt en de 46 miljard baht die van zijn vermogen in beslag is genomen, wordt teruggegeven.
Maar Pheu Thai-lijsttrekker Yingluck Shinawatra, de jongste zus van Thaksin, zei vrijdag dat haar partij niet van plan is Thaksin amnestie te verlenen of hem het geld terug te geven. Volgens Abhisit heeft Yingluck tijdens campagnes duidelijk gezegd dat het amnestievoorstel ook voor Thaksin geldt. Een van de PT-kandidaten heeft de instructie gekregen uit te zoeken op welke wijze dat kan en Pheu Thai heeft zelfs het voorstel gedaan een panel in het leven te roepen om de details uit te werken. Abhisit: ‘I never thought a party could blatantly deceive people.’
De Democraten zijn voorstander van amnestie voor politici die 5 jaar zijn uitgesloten van een politieke functie, maar uitsluitend voor degenen die deze straf voor een politiek vergrijp hebben gekregen, niet voor degenen die veroordeeld zijn in criminele of corruptie zaken.

Kiesraad buigt zich over noodles
9 juli – Treft Yingluck Shinawatra, nog voordat ze premier wordt, hetzelfde lot als premier Samak Sundaravej die in september 2008 het veld moest ruimen omdat hij (tegen betaling) had meegewerkt aan twee kookprogramma’s? Tijdens een campagnebezoek aan de provincie Nakhon Ratchasima vroeg een vrouw die een noodlekraam heeft of Yingluck haar wilde helpen. Een inwoner van Nakhon Sawan zag een foto van de kokkerellende kandidaat-premier in een lokale krant en diende een klacht in bij de Kiesraad. Die gaat onderzoeken of er sprake is van het kopen van stemmen. Ditmaal niet met het gebruikelijke tarief van 200 tot 500 baht maar met bakjes noodles. Veel kans maakt de klacht niet: ‘It was I who paid the 320 baht for the ingredients and the cooking equipment that Ms Yingluck used because I am an admirer of her’, aldus de vrouw.
Yingluck krijgt ook steun uit onverwachte hoek. Woordvoerder Buranaj Smutharaks van de Democratische partij verzet zich tegen het onderzoek van de Kiesraad. Koken voor kiezers is een gebruikelijke campagneactiviteit en de leiders van de andere politieke partijen hebben het ook gedaan, zegt hij.
Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit beweert dat bepaalde partijen erop uit zijn Pheu Thai te laten ontbinden. Hij zegt een foto te hebben van premier Abhisit terwijl hij tijdens zijn campagne ook noodles kookte. ‘Eten koken voor supporters is een symbolische daad. Alle partijen doen het.’

Grenskwestie testcase voor Yingluck’s leiderschap
9 juli – In de Thaise samenleving bestaan twijfels of toekomstig premier Yingluck Shinawatra in het conflict met buurland Cambodja het landsbelang boven dat van haar broer Thaksin zal stellen. Dit schrijft Thanida Tansubhapol in een analyse in Bangkok Post over de toekomstige relatie met Cambodja. Thanida refereert daarmee aan beschuldigingen van de Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) dat Thaksin samen met Cambodja een olie- en gasconcessie probeert te verwerven in de Golf van Thailand.
Nu Pheu Thai het roer gaat overnemen van de door de Democraten geleide regering, wordt verwacht dat de relatie van Thailand en Cambodja zal verbeteren. De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft gezegd dat het verkiezingsresultaat het begin vormt van een ‘nieuw tijdperk van samenwerking’ en dat de meningsverschillen tussen beide landen op vreedzame wijze kunnen worden opgelost.
De afgelopen twee jaar, nadat de Democraten aan de macht waren gekomen, kende de relatie diverse ups en downs. In 2009 werd een dieptepunt bereikt toen Hun Sen Thaksin als economisch adviseur aanstelde. Thailand trok in reactie zijn ambassadeur uit Cambodja terug.
De situatie verbeterde iets nadat Thaksin die functie had opgegeven, maar in december vorig jaar was het weer raak toen zeven Thais, waaronder een parlementslid, aan de grens door Cambodja werden gearresteerd. Vijf werden na een maand vrijgelaten, twee kregen gevangenisstraffen van acht en zes jaar wegens spionage. Hun Sen heeft verklaard dat ze pas kans op amnestie maken wanneer ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten.
Tussen februari en mei escaleerde de situatie aan de grens en vonden gevechten plaats, waarbij doden en gewonden vielen.
Hun Sen weigerde al die tijd de zaak bilateraal aan te pakken alhoewel de legers van beide landen bleven proberen een vreedzame oplossing te zoeken. Uiteindelijk schakelde hij de VN Vredesraad en Asean in. In februari is tijdens een Asean-vergadering afgesproken dat aan beide zijden van de grens Indonesische waarnemers worden gestationeerd, maar tot nu toe is dat nog steeds niet gebeurd.
Yingluck Shinawatra heeft woensdag verklaard dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken iemand moet zijn die zich op bekwame wijze kan bezighouden met de Thais-Cambodjaanse relatie en geaccepteerd wordt door de internationale gemeenschap. Het is de vraag, aldus Thanida, of Yingluck met die verklaring de twijfelaars heeft overtuigd dat Pheu Thai in staat is de grenskwestie efficiënt op te lossen.

‘Het kabinet wordt niet door Thaksin samengesteld’
10 juli – Hardnekkige geruchten als zou het nieuwe kabinet door oud-premier Thaksin worden samengesteld, worden door kandidaat-premier Yingluck Shinawatra tegengesproken. ‘The cabinet wil be formed in Thailand’, zegt ze. Enkele PT-ers ontmoeten binnenkort Thaksin in Hong Kong; ze zouden daar met hem over de kabinetsamenstelling overleggen. Maar volgens Yingluck zijn het echter vriendschappelijke bezoekjes. ‘They used to work together. They haven’t seen each other for a while and it is normal for them to meet and talk. It doesn’t mean they are forming a cabinet.’
Yingluck’s ontkenning is in tegenspraak met een uitspraak van generaal Panlop Pinmanee. Hij zegt dat Thaksin hem benaderd heeft voor de post van vice-minister-president, belast met veiligheidszaken. Panlop verheugt zich er al op dat hij dan verantwoordelijk is voor het Internal Security Operations Command. Op de post van minister van defensie heeft Panlop voorgesteld generaal Traisak Inrasami te benoemen, maar volgens Panlop zou Thaksin een voorkeur voor iemand anders hebben. ‘I think it is one of his class 10 friends [from the Armed Forces Academies Preparatory School]. I just don’t know who it is.’

Noodlegate is een farce
12 juli – Noodlegate is een farce, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar (zie 9 juli: Kiesraad buigt zich over noodles). Natuurlijk moet de Kiesraad een onderzoek instellen naar de klacht van een inwoner van Nakhon Ratchasima over de kuay teow pad thai bereidende Yingluck Shinawatra tijdens haar verkiezingscampagne. Dat vereist nu eenmaal de wet, zoals de wet ook een eind maakte aan de politieke loopbaan van premier Samak Sundaravej wegens zijn medewerking aan een kookprogramma op tv.
Maar niemand gelooft dat Yingluck, Abhisit (die koffie zette) en andere politici (die koken, thee zetten, met kiezers een drankje drinken) kiezers proberen om te kopen. Het probleem is dat een slechte wet door politieke opponenten wordt misbruikt. De bedoeling van de grondwet van 1997 en 2007 om een eind te maken aan verkiezingsfraude en deze te straffen, is goed. Maar de huidige wetten en hun toepassing zijn slecht. De Kiesraad dient Yingluck vrij te spreken en tegelijk nieuwe wetgeving aan te bevelen om een eind te maken aan het misbruik van serieuze anti-corruptie wetten.

Kiesraad akkoord met 358 parlementsleden
13 juli – De Kiesraad heeft de status van 358 gekozen parlementsleden bevestigd; de overige 142, waaronder voormalig premier Abhisit, toekomstig premier Yingluck Shinawatra en enkele roodhemdleiders, worden aan een nader onderzoek onderworpen omdat tegen hen klachten zijn ingediend. Het House of Representatives kan pas bijeenkomen, wanneer tenminste 475 van de 500 parlementszetels zijn goedgekeurd.
Noodlegate (zie 12 juli: Noodlegate is een farce) heeft geen consequenties voor Yingluck Shinawatra, maar omdat tegen haar ook andere klachten zijn ingediend, heeft ze nog niet het groene licht gekregen van de Kiesraad. Voormalig premier Abhisit is beschuldigd van het kopen van stemmen omdat hij goederen uit het Blue Flag-programma heeft helpen verkopen (zie 12 april: 300 mln baht voor subsidie op kunstmest).
Andere parlementariërs die nog op goedkeuring wachten, zijn Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten en voormalig vice-minister-president; Ong-art Klambaibul (Democraten), minister verbonden aan het kantoor van de premier; voormalig Kamervoorzitter Chai Chidchob (Bhumjaithai); roodhemdleider Jatuporn Prompan (Pheu Thai) en roodhemdleider Natthawut Saikua (Pheu Thai). Zodra het nader onderzoek door de Kiesraad is afgelopen, beslist het Constitutionele Hof of een parlementariër wordt gediskwalificeerd wegens overtreding van de Kieswet.
Gisteren verzamelden meer dan honderd supporters van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zich voor het kantoor van de Kiesraad. Ze eisten dat de parlementaire status van Jatuporn Prompan wordt bevestigd.

Yingluck moet flink aantal hordes nemen
16 juli – Het is nog te vroeg om te voorspellen of politiek nieuwkomer Yingluck Shinawatra het gaat maken als premier van een door Pheu Thai geleide regering, maar zeker is dat ze een fors aantal hordes moet nemen. Dit schrijft Nattaya Chetchotiros in een analyse in Bangkok Post.
Zo zal ze bij de vorming van het nieuwe kabinet moeten bewijzen dat ze niet aan leiband van broer Thaksin loopt; ze heeft te maken met pogingen van Thaksin’s ex-echtgenote en haar oudere zus en echtgenoot om mensen van eigen voorkeur het kabinet in de loodsen; de roodhemden eisen tenminste twee kabinetsposten als beloning voor hun succes 32 vertegenwoordigers gekozen te krijgen en ze moet een kandidaat vinden voor de post van minister van Defensie, die acceptabel is voor de oude militaire kliek en de huidige legerleiding.
Maar daar blijft het niet bij. Daarna zal Pheu Thai haar verkiezingsbeloftes moeten inlossen om het minimumdagloon te zullen optrekken van 200 naar 300 baht; afgestudeerden een beginsalaris van 15.000 baht te geven en rijstboeren een garantiebedrag van 15.000 baht per ton te betalen.
Dit zijn slechts enkele uitdagingen voor een vrouw zonder politieke ervaring. Maar als ze druk aankan die op haar wordt uitgeoefend, zou ze het wel eens langer kunnen volhouden dan verwacht. De kiezers zouden haar zelfs een tweede termijn kunnen gunnen, wanneer het haar niet lukt alle voornemens in de eerste termijn te realiseren, zegt Somjai Phagaphasvivat, politicoloog aan de Thammasat universiteit. In ieder geval steunt haar regering op een comfortabele meerderheid van 300 van de 500 parlementszetels. De belangrijkste media zijn haar ook gunstig gezind.
Mogelijk krijgt ze te maken met soortgelijke beschuldigingen als de beschuldiging van Tul Sitthisomwong en Kaewsun Atibhodhi dat ze meineed heeft gepleegd in de zaak Thaksin. Maar van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) heeft ze weinig te duchten omdat de geelhemden evenals de aangeklaagde roodhemden kunnen profiteren van een algemene amnestie, aldus nog steeds Somjai. Maar Thaksin terugbrengen naar Thailand is geen onmiddellijke prioriteit voor Yingluck, omdat ze daarmee een opstand tegen haar regering riskeert.

Kiesraad moet zich door 300 klachten worstelen
18 juli – De Kiesraad heeft het er maar druk mee. De raad moet meer dan 300 klachten over verkiezingsfraude onderzoeken, weliswaar minder dan in 2007, maar nog altijd veel werk voor de vijf commissarissen. De twee meest in het oog springende zijn die over vertrekkend premier Abhisit en toekomstig premier Yingluck Shinawatra.
Tussen de klachten zitten ook nepklachten; de Kiesraad heeft al weten dat ze actie zal ondernemen tegen de indieners ervan. Nepklachten worden ingediend in de hoop dat de Kiesraad de status van het desbetreffende parlementslid niet op tijd, dat wil zeggen binnen 30 dagen na 3 juli, kan bevestigen. Maar de raad heeft daarvoor al een oplossing bedacht. Als hij in tijdnood komt, worden alle gekozenen bevestigd en wordt het onderzoek naar de klachten daarna afgerond.
Premier Abhisit is aangeklaagd omdat hij op de dag van de voorverkiezing een beurs met Blue Flag producten heeft laten houden in Samut Prakan. Het Blue Flag-programma van het ministerie van Handel heeft tot doel de kosten van levensonderhoud te verlichten door producten goedkoper aan te bieden. Om dezelfde reden heeft Pheu Thai de Kiesraad gevraagd de Democratische en Bhumjaithai partij te ontbinden. De vertrekkend minister van Handel is tevens secretaris-generaal van Bhumjaithai. De beurs zou een vorm van het kopen van stemmen zijn.
Yingluck Shinawatra is aangeklaagd omdat ze bepaalde politici, die vijf jaar zijn uitgesloten van een politieke functie (onder anderen haar broer Thaksin) toegestaan heeft haar te assisteren bij haar verkiezingscampagne.
De bevolking is niet erg enthousiast over de klachten tegen Abhisit en Yingluck. De Assumption universiteit stelde in een peiling vast dat 71,3 procent van de respondenten ontevreden is met het uitstel door de Kiesraad van de bevestiging van beiden. In een peiling van de Suan Dusit Rajabhat universiteit zei een meerderheid dat de Kiesraad de beschuldigingen tegen beiden op een eerlijke manier moet onderzoeken.
De Kiesraad heeft inmiddels de status van 358 parlementsleden bevestigd. Morgen volgen er meer. Volgens de grondwet moet de raad binnen 30 dagen na een verkiezing de status van 95 procent oftewel 475 van de 500 parlementsleden bevestigen.

Dag des oordeels voor Yingluck en Abhisit
19 juli – De Kiesraad beslist vandaag of de parlementaire status van vertrekkend premier Abhisit, toekomstig premier Yingluck Shinawatra en enkele roodhemdleiders wordt bevestigd. Tegen hen zijn klachten ingediend wegens overtreding van de Kieswet. Kiesraadcommissaris Somchai Juengprasert ontkent dat druk op de Kiesraad is uitgeoefend om Yingluck het groene licht te geven.
Abhisit is beschuldigd van het kopen van stemmen omdat hij op de dag van de voorverkiezing in Samut Prakan een beurs met (goedkope) Blue Flag producten heeft laten organiseren. Over Yingluck is geklaagd omdat ze politici die vijf jaar geen politieke functie mogen bekleden, toegestaan heeft haar te assisteren bij haar verkiezingscampagne. Een anti-corruptienetwerk heeft gisteren nog foto’s overlegd waarop te zien is dat voormalig premier Somchai Wongsawat haar begeleidt tijdens de campagne en Pheu Thai’s verkiezingsslogan ‘Thaksin Thinks, Pheu Thai acts’.
Somchai verwacht dat de Kiesraad er in slaagt op tijd, dat wil zeggen binnen 30 dagen na de verkiezingsdatum van 3 juli, de status van 475 parlementariërs te bevestigen opdat het House of Representatives in vergadering bijeen kan komen. De parlementsleden van wie de status is bevestigd, kunnen overigens ook daarna nog worden gediskwalificeerd als blijkt dat ze de kiesregels hebben overtreden.Tot nu toe heeft de Kiesraad de status van 358 kandidaten bevestigd.

Yingluck en Abhisit mogen door
20 juli – Demissionair premier Abhisit en toekomstig premier Yingluck Shinawatra hebben tijdens hun verkiezingscampagnes niets onoirbaars gedaan dat zitting nemen in het parlement in de weg staat. Gisteren heeft de Kiesraad de status van beiden als parlementslid bevestigd. Tien anderen kregen ook het groene licht, waaronder Suthep Thaugsuban, ex-secretaris-generaal van de Democraten, en Chinnicha Wongsawat (Pheu Thai), dochter van voormalig minister-president Somchai Wongsawat. De status van de roodhemd-kandidaten die voor Pheu Thai het parlement in gaan, is nog niet bevestigd.

21 juli – Toekomstig premier Yingluck Shinawatra, wier status eergisteren evenals die van demissionair premier Abhisit werd bevestigd, heeft haar parlementair certificaat nog niet opgehaald. Ze doet dat samen met een groep partijgenoten die al zijn bevestigd. Tegenstanders van Yingluck zien dit als een poging van haar om de Kiesraad onder druk te zetten.

Minimumdagloon gaat in ieder geval omhoog
21 juli – Het minimumdagloon gaat zeker omhoog naar 300 baht. Dit zegt toekomstig premier Yingluck Shinawatra in reactie op alle kritiek dat deze verkiezingsbelofte van haar partij onbetaalbaar is. Yingluck wijst erop dat het minimumloon geruime tijd niet is verhoogd, terwijl onderwijl de kosten van levensonderhoud wel omhoog gingen. Ze belooft  het particulier bedrijfsleven te zullen uitnodigen voor een gesprek over hun zorgen en de invoering te zullen verfijnen ten bate van alle partijen.
Volgens de critici zal de inflatie als gevolg van de maatregel toenemen, wat de Bank of Thailand zal nopen de rente te verhogen. Voorts zullen de werkgevers de kosten doorberekenen, werknemers ontslaan of ze kunnen het hoofd niet meer boven water houden. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf wordt gevreesd.

Groen licht voor 6 roodhemdleiders
22 juli – Tweeëndertig gekozen parlementsleden, waaronder zes roodhemdleiders, hebben het groene licht gekregen van de Kiesraad. Zij mogen zitting nemen in het parlement, waarmee het aantal bevestigde parlementsleden thans 402 bedraagt. Nog 73 en dan kan het parlement in zitting bijeenkomen.
De Kiesraad had geen bezwaar tegen de roodhemdleiders omdat zij hun stem hebben uitgebracht en daarmee niet hun recht hebben verspeeld zitting te nemen in het parlement. Bovendien konden ze aantonen dat ze opnieuw lid waren geworden van Pheu Thai, nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten uit de gevangenis. Eerder hadden ze hun lidmaatschap opgezegd om juridische complicaties te voorkomen. Partijlidmaatschap is een voorwaarde voor toelating tot het parlement.
Zes roodhemdleiders wachten nog op goedkeuring door de Kiesraad. Daaronder zijn de prominente leiders Jatuporn Prompan en Natthawut Saikua. Volgens het partijreglement van Pheu Thai zouden zij hun partijlidmaatschap hebben verloren omdat ze gevangen hebben gezeten (Jatuporn zit nog gevangen). Maar het desbetreffende artikel in het reglement, dat dateert van 2008, is in 2010 geschrapt. De Kiesraad heeft die wijziging destijds geaccordeerd en gepubliceerd in de Royal Gazette van 18 november 2010.
Toekomstig premier Yingluck Shinawatra heeft de roodhemden gevraagd geen druk uit te oefenen op de Kiesraad. Gisteren waarschuwde het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) dat hun geduld dreigt op te raken wanneer de raad de 12 leiders niet binnen de vereiste termijn van 30 dagen na de verkiezingen bevestigt. ‘I’d like to ask all parties to wait for the EC’s (Kiesraad) review. There are still several MPs-elect who are awaiting endorsement.’

Drie tijdbommen tikken voor Yingluck
22 juli – Drie tijdbommen tikken voor toekomstig premier Yingluck Shinawatra: economie, buitenlandse politiek en de trits waarheid-gerechtigheid-verzoening. De samenstelling van het kabinet vormt de sleutel voor Yingluck’s overleving en succes. Dit schrijft politiek analist Suranand Vejjajiva in Bangkok Post.
Economie
De schuldencrisis en hoge werkloosheid in Europa en de VS gaan niet aan Thailand voorbij omdat dat belangrijke exportmarkten zijn. Oppervlakkig bezien doet de voedselexport het goed. Stijgende voedselprijzen bevoordelen een voedselexporterend land als Thailand. Maar als die hoge prijzen het gevolg zijn van stijgende energieprijzen, is de winst snel verdampt. Bovendien gaan de kosten van levensonderhoud omhoog.
Binnen de Asian Economic Community die hopelijk in 2015 werkelijkheid wordt, zal de concurrentie groot zijn met China en India die de markten overvoeren met zowel goedkope massaproducten als high-tech producten. Het versterken van de binnenlandse economie is daarom essentieel.
In aansluiting daarop dient het Thaise onderwijssysteem volledig hervormd te worden. Vakbekwaamheid en arbeidsethiek ontbreken. Vietnam stoomt vooruit met discipline en een bereidheid om te leren.
Aan zowel het economisch team als de minister van Onderwijs worden hoge eisen gesteld. ‘Passive ones who warm chairs belong to the past. Our kids deserve much more.’
Buitenlandse politiek
De afgelopen twee jaar zijn een ‘disgrace’ geweest voor de Thaise diplomatie. Thailand is nu vooral bekend vanwege het gekibbel over Hindu-tempel Preah Vihear en de grens met Cambodja. Thailand moet zijn geloofwaardigheid herwinnen. Een goede minister van Buitenlandse Zaken zal moeilijk te vinden zijn.
Waarheid-gerechtigheid-verzoening
Yingluck heeft terecht voorgesteld de Truth for Reconciliation Commission te handhaven, maar de commissie moet wel volledige toegang hebben tot bewijsmateriaal en ooggetuigen teneinde de waarheid (over de slachtoffers van de ongeregeldheden van vorig jaar) vast te stellen. De post van minister van Justitie is dus even belangrijk.

Thaksin tegen broer en zus: Bemoei je er niet mee
23 juli – Voormalig premier Thaksin heeft zijn jongere broer en zuster gevraagd niet facties in Pheu Thai te helpen bij het lobbyen voor kabinetposten, zegt een bron bij de partij. Thaksin maakt zich zorgen nadat hij had vernomen dat zijn broer Payap, die een partijfunctie in het Noordoosten heeft, en zijn zuster Yaowapa sommige facties kabinetsquota’s hebben beloofd. Thaksin wil dat de kabinetposten worden verdeeld door een panel, dat onder leiding staat van zijn ‘close aide’ (lees: Yingluck) dat een shortlist van ministeriële kandidaten voor hem zal opstellen. De nieuwe regering onder leiding van zijn jongste zuster Yingluck moet volgens Thaksin ‘look respectable’.
Pheu Thai parlementslid Apiwan Wiriyachai heeft laten weten in te zijn voor de functie van House speaker (Kamervoorzitter). Hij heeft er drie jaar als vice-voorzitter op zitten en hoewel gelieerd aan de roodhemdbeweging heeft hij gedurende die tijd, zegt hij, onpartijdig gehandeld. Toekomstig premier Yingluck Shinawatra hield haar lippen stijf op elkaar toen haar gevraagd werd wie de gelukkige wordt. Het partijbestuur heeft het laatste woord bij de keuze, zei ze. Naar verwachting komt het parlement begin volgende maand in vergadering bijeen.

Regering, houd je aan je woord
25 juli – De meeste mensen willen niet dat Pheu Thai terugkomt van haar verkiezingsbeloftes. Dit blijkt uit een peiling van Abac Poll Research Centre onder 2.178 personen in 17 provincies en Bangkok, die van 18 tot 23 juli werd gehouden.
Niet terugkrabbelen, zei 74,3 procent. Andere resultaten: 72,8 procent vindt dat er geen personen als minister mogen worden benoemd, die een dubieuze achtergrond en slecht image hebben; 71,7 procent dat er geen ruzie mag worden gemaakt over de verdeling van kabinetposten; 68,4 procent dat er geen buitenlands beleid mag worden gevoerd tot leidt tot grondverlies en 63,1 procent dat de wet moet worden gerespecteerd.
Aan de respondenten werd ook gevraagd aan te geven wie Yingluck buiten het kabinet moet houden. Geen familieleden, zei 86,7 procent en 83,1 procent wil geen politici die in het verleden hun beloftes hebben verbroken.
Gevraagd werd ook aan degenen die Pheu Thai hebben gestemd, wat de partij moet doen als ze aan de macht is. Yingluck moet onmiddellijk de lokale bevolking in de provincie opzoeken, vonden veel respondenten. Het kabinet moet ook regelmatig in het land vergaderen.
Geen familiekabinet
Toekomstig premier Yingluck Shinawatra verwierp gisteren de voorspelling van voormalig massagesalon-tycoon Chuwit Kamolvisit (Rak Thailand Party) dat het een nieuwe kabinet een ‘familiekabinet’ wordt. Chuwit reageerde op berichten dat veel Pheu Thai-parlementsleden bij Thaksin, zijn jongere zus Yaowapa en zijn jongere broer Payap gelobbyd hebben voor een kabinetpost. De beslissing over de samenstelling van het kabinet rust bij het partijbestuur van Pheu Thai, zei Yingluck andermaal, niet bij leden van de Shinawatra familie.

Yingluck moet nog leiderschap tonen
25 juli – Winnen is gemakkelijk, maar regeren is een vloek, schrijft Pradit Ruangdit in zijn wekelijkse column NewsThink in Bangkok Post. Hij denkt dat de grote jongens in Pheu Thai misbruik zullen maken van Yingluck’s gebrek aan politieke ervaring en haar beslissingen zullen negeren. De toekomstige premier zal daarom zwaar op verstandige adviseurs moeten steunen die haar adviseren over door ministers voorgestelde projecten. Maar in een worst-case scenario stappen die, als ze hun zin niet krijgen, naar Thaksin die vervolgens Yingluck tot de orde roept.
Onafhankelijke instellingen zouden Yingluck kunnen beschuldigen er een rommeltje van te maken. Die zouden Yingluck, van wie bekend is dat ze soms controversiële beslissingen neemt, kunnen afschrikken en hun tol eisen bij haar vermogen om het land te leiden.
Bij de samenstelling van het kabinet lijkt ze een beperkte rol te hebben. Politici hebben Thaksin in Dubai opgezocht om de toewijzing van posten te bespreken en ze hebben gelobbyd bij andere familieleden. Maar weinig politieke zwaargewichten hebben Yingluck in haar huis aan Yonthin Pattana opgezocht.
‘Ms Yingluck is supposed to tackle problems with strong leadership, which she has yet to show’, aldus een niet erg optimistische Pradit.

‘Yingluck, houd roodhemden in toom’
25 juli – Het juridisch team van de Democraten heeft een beroep gedaan op Pheu Thai lijstrekker en beoogd premier Yingluck Shinawatra om de roodhemden in toom te houden, die de Kiesraad onder druk zetten om haast te maken met het endosseren van parlementsleden. Ramet Rattanachaweng van het juridisch team zegt dat drie groepen lijken samen te werken bij het intimideren van de Kiesraad: de roodhemden, insiders uit de Pheu Thai partij en bepaalde politici die onder een politieke ban van 5 jaar leven.
Volgens de wet is de Kiesraad verplicht elke klacht die tegen een gekozen parlementslid is ingediend, te onderzoeken. Tenminste 475 van de 500 parlementsleden dienen het groene licht te krijgen alvorens het nieuwe House of Representatives in vergadering bijeen kan komen. Tot nu toe zijn 402 parlementsleden door; 98 wachten nog op goedkeuring waaronder zes roodhemdleiders.

Yingluck en Yongyuth hebben de vrije hand
27 juli – Pheu Thai lijsttrekker Yingluck Shinawatra en partijleider Yongyuth Wichaidit hebben van het partijbestuur de vrije hand gekregen het kabinet samen te stellen en personen voor andere politieke functies te selecteren. De keuze van de Kamervoorzitter wordt bekend gemaakt, wanneer de Kiesraad de status van 95 procent van de parlementsleden heeft bevestigd. Dan kan het House of Representatives pas bijeenkomen. Die vergadering wordt op 2 augustus verwacht. Op de agenda staat de verkiezing van Kamervoorzitter en premier. Wie premier wordt, is geen verrassing: de charmante, maar politiek onervaren Yingluck Shinawatra, de jongste zus van oud-premier Thaksin die in ballingschap in Dubai leeft en gisteren 62 jaar werd.
Twee PT-ers worden genoemd als kanshebber voor de functie van Kamervoorzitter: Somsak Kiatsuranont en Apiwan Wiriyachai. Apiwan is co-leider van de People’s Alliance for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) hetgeen hem kwetsbaar maakt bij aanvallen van de oppositie. Maar als vice-kamervoorzitter heeft hij bewezen neutraal te kunnen opereren. Somsak, parlementslid voor Khon Kaen, is niet gelieerd aan de roodhemden.
Yingluck Shinawatra benadrukte gisteren dat de partij de beste mensen voor ministersposten moet kiezen. De partij overweegt ook buitenstaanders te benoemen.

Parlement staat in de startblokken
30 juli – Maandag vergadert het nieuwe parlement voor het eerst. De openingceremonie, niet in het parlementsgebouw maar in de Ananta Samakhom Throne Hall, wordt bijgewoond door kroonprins Maha Vajiralongkorn en voorgezeten door de oude Kamervoorzitter Chai Chidchob. Dat wordt dan tevens de laatste keer, want een dag later kiest het parlement een nieuwe Kamervoorzitter. De verkiezing behoeft koninklijke goedkeuring, wat een week kan duren. Daarna komt de Kamer in een aparte zitting bijeen om de nieuwe premier te kiezen. Premier Abhisit zei eerder te verwachten tot 10 augustus in functie te blijven.
Inmiddels heeft toekomstig premier Yingluck laten weten geen bezwaar te hebben tegen de kandidatuur van Apiwan Wiriyachai voor de functie van Kamervoorzitter. Apiwan is voormalig vice-kamervoorzitter, hij is voorgedragen door de roodhemd-parlementsleden en hij is kernlid van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden). Dat laatste maakt hem kwetsbaar voor kritiek van de oppositie alhoewel hij als vice-voorzitter strikt neutraal was. Een schoon blazoen heeft de andere kandidaat, Somsak Kiatsuranont, parlementslid voor Khon Kaen.
Toekomstig premier Yingluck ontkent dat er druk op haar wordt uitgeoefend bij de keuze. Ze zegt dat de kandidaat voor de post van Kamervoorzitter iemand moet zijn die goed thuis is in de wet en ervaring heeft met parlementaire zaken.

Yingluck verhuist vrijdag naar het pluche
3 augustus – Vanaf vermoedelijk vrijdag heeft Thailand zijn eerste vrouwelijke minister-president in de persoon van Yingluck Shinawatra, lijsttrekker van de voormalige oppositiepartij Pheu Thai en jongste zuster van de in 2006 verdreven premier Thaksin. Gisteren koos het nieuwe en met 20 zetels uitgebreide House of Representatives met algemene stemmen zijn voorzitter en twee vice-voorzitters. Wanneer de koning zijn handtekening heeft gezet onder hun benoeming, kan het parlement bijeenkomen voor de verkiezing van de nieuwe premier.
Volgens Yingluck is de samenstelling van het nieuwe kabinet voor de helft gevorderd. Ze benadrukt dat haar broer er geen zeggenschap over heeft. Velen betwijfelen dit omdat tal van Pheu Thai-ers de afgelopen tijd een bezoek hebben gebracht aan Thaksin in Dubai (en dat was niet om een kopje thee te drinken, red).
Voormalig minister van Defensie, Prawit Wongsuwon, acht het niet onmogelijk dat hij op dezelfde post terugkomt. Hij zou bij het leger favoriet zijn. Pheu Thai-leden die in het leger hebben gediend, geven echter de voorkeur aan generaal Yutthasak Sasiprapa, vice-minister van Defensie in het kabinet Thaksin.

Abhisit: Niet te veel lenen, Yingluck
4 augustus – Voordat hij morgen het stokje overgeeft aan Yingluck Shinawatra heeft demissionair premier Abhisit nog één waarschuwing voor de nieuwe regering: leen niet miljarden baht om je beleid te financieren, want daarmee loop je het risico dat de inflatie verder oploopt. ‘Pheu Thai is not talking about an economic stimulus policy, but a capital increase [for people’s pocket’s] policy. This will put the people at risk of expensive goods and inflation. The world is already concerned about inflation.’
Abhisit gaf zijn gratis advies naar aanleiding van berekeningen van het economisch team van Pheu Thai, dat de nieuwe regering 1,85 triljoen baht nodig heeft om haar 13 belangrijkste plannen uit te voeren. Dat geld zou moeten komen uit binnenlandse en buitenlandse leningen, onttrekking aan de saldireserve en gezamenlijke investeringen met de particuliere sector.
Abhisit zei dat de regering nog maar eens goed moet nadenken of sommige projecten wel nuttig zijn. Als voorbeeld noemde hij het controversiële plan voor landaanwinning in de zee bij Bangkok, Samut Prakan en Samut Sakhon, die tot doel heeft kusterosie te voorkomen.
Vanavond houdt de premier een afscheidstoespraak op de tv. Hij gaat het onder meer hebben over de stijgende kosten van levensonderhoud, waar de nieuwe regering mee te maken krijgt. Morgen kiest het House of Representatives Thailand’s 28ste premier.

Kamervoorzitter Somsak, bijgenaamd ‘The Hammer Man’
4 augustus – Dinsdag werd hij met algemene stemmen gekozen en gisteren zette de koning zijn handtekening onder het benoemingsbesluit. Voor het eerst in zijn lange loopbaan als politicus is de 57-jarige Somsak Kiatsuranon uit Khon Kaen kamervoorzitter.
Hij heeft er lang op moeten wachten nadat hij in 1997 vice-kamervoorzitter was. Hij was toen lid van de New Aspiration Party. Vriend en vijand waren vol lof over de manier waarop hij vergaderingen leidde en de kamerleden ongeacht hun politieke kleur tegemoet trad. Uit die tijd dateert zijn bijnaam ‘The Hammer Man’.
Yingluck Shinawatra, de nieuwe premier en een groentje in de politiek, kan zijn steun wel gebruiken wanneer ze door ex-regeringspartij Democraten door de mangel wordt gehaald. Maar zover is het nog niet; eerst moet het kabinet samengesteld en gekozen worden en dan volgen de wittebroodsweken. Pas daarna wordt het ernst.

Yingluck’s kabinet wordt ‘made in Thailand’
5 augustus – Yingluck Shinawatra houdt bij hoog en bij laag vol dat voor het kabinet geldt: ‘Made in Thailand’. Maar haar broer Thaksin lijkt er zich via een anonieme bron toch mee te bemoeien. Zo heeft het Orakel van Dubai eerder gezegd dat hij outsiders in het kabinet wil om het een internationaal geaccepteerd image te geven en nu dringt hij aan op een snelle formatie. Het kabinet zou midden volgende week gepresenteerd moeten worden.
In theorie zou dat kunnen. Vandaag wordt Yingluck tot minister-president gekozen. Haar benoeming kan vandaag of morgen door de koning worden bevestigd. Nadat zij officieel benoemd is, kan de line-up naar de vorst. Vermoedelijk gebeurt dat maandag of dinsdag.
Inmiddels gaat de stoelendans achter de schermen in volle hevigheid door. Potjaman na Pombejra, de ex-echtgenote van Thaksin, zou druk uitoefenen om financiers van de partij het kabinet in te loodsen. Als gevolg daarvan zou de directeur van Siam Commercial Bank, een belangrijke kandidaat voor de post van minister van Financiën, zich hebben teruggetrokken.
Twee ambassadeurs staan te trappelen om minister van Buitenlandse Zaken te worden, evenals Financiën en Defensie een sleutelpost in het kabinet: de voormalige ambassadeur in Londen en de huidige ambassadeur in Oslo.
Leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) lobbyen voor de benoeming van roodhemdleider Natthawut Saikua als PM’s Office minister, een functie die wij niet kennen in Nederland (wellicht vergelijkbaar met staatssecretaris van Algemene Zaken). Sommige partijleden zijn daar allerminst gelukkig mee. Natthawut is beschuldigd van terrorisme wegens zijn rol bij de ongeregeldheden van vorig jaar april en mei. Hij is vrij op borgtocht.
Roodhemdleider Kwanchai Praipana heeft zijn achterban opgeroepen geduld te hebben en geen druk uit te oefenen op de leiding van Pheu Thai. ‘If it looks ugly, I’ll take care of it.’ Yingluck zegt dat het nog te vroeg is om mededelingen te doen over eventuele deelname van roodhemden aan het kabinet.
Legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha, van wie bekend is dat hij evenals andere militaire leiders Pheu Thai niet bepaald een warm hart toedraagt, ontkent dat hij benaderd is door Thaksin om over de Defensiekandidaten te overleggen. Twee namen circuleren:  die van voormalig minister van Defensie, Prawit Wongsuwon,  en generaal Yutthasak Sasiprapa, vice-minister van Defensie in het kabinet Thaksin,
Verder wordt gespeculeerd dat Tharit Pengdit, directeur van het Department of Special Investigation, het veld moet ruimen. Dat zal niemand verbazen want hij heeft intensief gejaagd op de roodhemden en met name roodhemdleider Jatuporn Prompan, die herkozen is als parlementslid voor Pheu Thai. Telkens wanneer de gelegenheid zich voordeed, vroeg hij de rechtbank Jatuporn’s borgtocht in te trekken en telkens weigerde de rechtbank – tot 12 mei.

Yingluck mag het land leiden; nu de ministers nog
6 augustus – Met 296 stemmen voor, 3 tegen en 197 onthoudingen is Yingluck Shinawatra gisteren door het parlement gekozen tot minister-president. De drie tegen-stemmen kwamen van Democraten. Yingluck werd voorgedragen door Sanoh Thienthong, die blijkbaar zenuwachtig was, want hij zei ‘I would like to nominate ms Yingluck as interior minister.’ De Kamer moest er wel om lachen.
Tijdens de eerste vergadering onder leiding van Somsak Kiatsuranont bewees de kersverse voorzitter dat er met hem niet valt te spotten. Chuvit Kamolvisit moest de vergaderzaal verlaten, toen hij maar bleef klagen over het feit dat zijn partij helemaal achter in de zaal zit, buiten het bereik van de tv-camera’s. De voorzitter beloofde zijn klacht de volgende vergadering te behandelen, maar Chuvit stopte niet; ook niet nadat zijn microfoon was dichtgedraaid. Twee bewakers excorteerden hem naar buiten. Wel mocht hij aan de stemming deelnemen.
Pheu Thai had erop gerekend dat Yingluck’s verkiezing ’s avonds door de koning zou worden bevestigd. De parlementsleden hadden zich zelfs al, gekleed in ceremonieel wit, verzameld bij het partijkantoor. Maar het koninklijk besluit kwam niet af, dus een feestje zat er nog niet in.
De Pheu Thai-regering krijgt een fors aantal problemen voor haar kiezen
Zodra Yingluck’s kabinet volgende week aantreedt, krijgt het een flink aantal problemen voor de kiezen die onmiddellijk moeten worden opgelost. Bangkok Post zet ze op een rijtje:
1 De kosten van levensonderhoud stijgen. Voor de vierde achtereenvolgende maand bedroeg de inflatie in juli meer dan 4 procent door gestegen voedsel- en energieprijzen. De prijs van varkensvlees is op sommige plaatsen in het land opgelopen tot 170-180 baht per kilo. Slagers in Hat Yai (Songkhla) en Betong (Yala) zijn daarom in staking gegaan.
2 Twee van de meest controversiële plannen van Pheu Thai zullen moeilijk uit te voeren zijn: verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht en verhoging van het startsalaris van universitair afgestudeerden naar 15.000 baht per maand.
3 Een al even controversieel plan is landwinning in zee voor de bouw van een nieuwe stad.
4 De verhoudingen met Cambodja zijn gespannen, alhoewel de Cambodjaanse premier Hun Sen beter kan opschieten met Thaksin dan met Abhisit. Maar Pheu Thai moet zorgvuldig opereren, want de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) zegt dat Thaksin uit is op een gezamenlijke olie- en gasconcessie met Cambodja in de Golf van Thailand.
5 Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft Thailand en Cambodja gelast hun troepen terug te trekken uit een door het Hof vastgestelde gedemilitariseerde zone rond Preah Vihear.
6 De roodhemden azen op de ministerspost van Onderwijs, maar vermoedelijk worden ze nu gepasseerd. Misschien komen ze later aan de beurt bij een reshuffle.
7 Last but not least: Pheu Thai is van plan amnestie te verlenen aan mensen die het slachtoffer zijn van justitieel onrecht. Thaksin, die bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, zou daarvan kunnen profiteren. Als dat gebeurt, kan Yingluck nieuwe straatprotesten tegemoet zien.

Vrijdag 5 april 2013
– Premier Yingluck kan voorlopig gerust ademhalen en de beurs veerde gelijk op. Gisteren sprak de National Anti-Corruption Commission (NACC) haar vrij van het verbergen van vermogen, een overtreding waarvoor ze afgezet had kunnen worden.
De NACC baseert haar besluit op onderzoek van het Bureau of Asset Inspection (BAI). Het BAI concludeerde dat Yingluck niet de bedoeling heeft gehad de lening van 30 miljoen baht, die ze in drie delen in 2006 en 2007 aan Ad Index verleende, buiten de boeken te houden. Yingluck’s echtgenoot was destijds aandeelhouder van dit bedrijf. [Eerder schreef de krant dat hij aandeelhouder van het bedrijf is.] Politici zijn verplicht opgave van hun vermogen te doen, wanneer ze in functie treden.
De beurs reageerde opgelucht. Aan het begin van de dag duikelde de SET-index 40,11 punten, maar aan het eind van de dag stond de index 7,96 punten hoger dan bij sluiting op woensdag.
Alhoewel Yingluck is vrijgesproken, is de zaak niet gesloten. Wanneer Yingluck’s premierschap eindigt, wordt haar vermogensopgave opnieuw vergeleken met de gegevens die het BAI heeft verzameld. Yingluck heeft haar juridisch team opdracht gegeven uit te zoeken waarom de NACC de zaak aanhoudt.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties