Thais nieuws maart 2011

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation.
Voor januari 2011 klik hier; voor februari 2011 klik hier; voor berichten uit 2010: klik hier.
Voor nieuws over Preah Vihear klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court.

Kort nieuws 29 maart
Boeddhabeeld
Een vermoedelijk 500 jaar oud Boeddhabeeld is gestolen uit Wat Pa Dat in Chiang Mai en vervangen door een namaakbeeld. Ook ontbreken 30 kleinere Boeddha afbeeldingen. De politie vermoedt dat de diefstal een inside job was, omdat braaksporen ontbraken.
Suïcide Een 72-jarige man in Bannang Sata (Yala) heeft zich met een 38 mm pistool van het leven beroofd. De man had chronische ademhalingsmoeilijkheden en kampte met stress.
Drugs De politie heeft twee leden van een Bangkokse drugsbende aangehouden. In de kamer in Lat Phrao van waaruit de drugs werden gedistribueerd, vond de politie drie verschillende soorten drugs ter waarde van 14,5 miljoen baht, een pistool en 150.000 baht contant geld.
Drugs (2) Een jongere broer van een belangrijke drugsdealer in het Zuiden is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens de handel in speedpillen.
Roodhemd Een leider van de roodhemdgroep Rak Chiang Mai 51 heeft zich aangegeven bij de politie. Hij zou onder andere hebben geprobeerd elf vorig jaar gearresteerde verdachten over te halen om een wapentraining in Cambodja te volgen. De man is vrijgelaten op borgtocht.
Vliegtuig Het kabinet heeft het Department of Civil Aviation toestemming verleend een jet aan te schaffen voor trainingsdoeleinden en reddingsoperaties. Met de aankoop is een bedrag van 400 miljoen baht gemoeid.
Loonsverhoging Werknemers van 65 overheidsbedrijven die minder dan 50.000 baht per maand verdienen, krijgen met ingang van 1 april een loonsverhoging van 5 procent.

Behandeling JBC-notulen weer uitgesteld
29 maart – Opnieuw is behandeling van de notulen van de drie vergaderingen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC) uitgesteld – ditmaal vanwege het ontbreken van het quorum in de gemeenschapppelijke vergadering van Senaat en House of Representatives op dinsdag. Alhoewel parlementariërs van oppositiepartij Puea Thai wel aanwezig waren, hadden ze zich niet gemeld, naar verluidt om de regering gezichtsverlies te laten lijden. Andere parlementariërs zouden afwezig zijn geweest om zich in hun kiesdistrict voor te bereiden op de verkiezingen.
Voordat de Kamervoorzitter besloot de vergadering te schorsen vond een discussie plaats over de vraag of de notulen wel behandeld moesten worden omdat het Constitutionele Hof zich nog moet uitspreken over een petitie van een tachtigtal parlementsleden onder leiding van Democraat Sirichoke Sopha. Zij willen dat het Hof vaststelt of de notulen moeten worden beschouwd als een internationale overeenkomst, die volgens de grondwet parlementaire goedkeuring behoeft. Volgens hen is dat inderdaad het geval omdat de notulen door functionarissen van beide landen zijn ondertekend.
Andere parlementsleden pleitten ervoor alleen te praten over de conclusies van een gezamenlijke Senaats-Huiscommissie die de notulen heeft bestudeerd. Ook premier Abhisit was hiervan een voorstander om Cambodja zo te laten zien dat Thailand de problemen bilateraal wil oplossen.
Het ontbreken van het quorum is niet zo verwonderlijk. Veel parlementsleden branden hun vingers liever niet aan de netelige kwestie omdat er verkiezingen aankomen en de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) beweert dat goedkeuring van de notulen tot grondverlies aan Cambodja leidt.
De behandeling van de notulen is nu geagendeerd voor 25 april.
Update 30 maart: Het Constitutionele Hof heeft vandaag de petitie afgewezen en doet geen uitspraak over de vraag of de notulen door het parlement behandeld dienen te worden. De beslissing van het Hof is een teleurstelling voor het ministerie van Buitenlandse Zaken dat aandringt op snelle goedkeuring van de notulen om Cambodja te laten zien dat Thailand de zaak niet op de lange baan schuift. Wanneer goedkeuring uitblijft, vreest het ministerie dat Cambodja opnieuw zal proberen de grenskwestie multilateraal op te lossen, iets waarvan Thailand een tegenstander is.
(Zie 25 februari: Commissie: JBC erkent Dangrek kaart niet; 26 maart: Parlement stelt debat over JBC-notulen uit)

Regen, droogte en koude
29 maart – De weergoden zijn Thailand niet erg gunstig gezind en de komende dagen komt daar geen verandering in. Terwijl 47 provincies in het Noorden en Noordoosten kampen met droogte, staan grote delen van zes zuidelijke provincies onder water. Het vliegveld van Koh Samui is gesloten; veer- en vissersboten blijven aan de kant vanwege vijf meter hoge golven in de Golf van Thailand. Toeristen kunnen het eiland niet verlaten of bereiken. Zeker acht personen zijn omgekomen in overstromingen in Nakhon Si Thammarat en Phatthalung en 268.000 huishoudens zijn door het overtollige water gedupeerd.
De ongewone zware regenval in het Zuiden is mogelijk het gevolg van het La Nina verschijnsel, zegt Charoon Laohalertchai, chef Weather Prediction Division. In Nakhon Si Thammarat viel afgelopen week meer regen dan het jaargemiddelde van 200 mm. In sommige delen van de provincie viel in vijf dagen zelfs meer dan 600 mm.
Behalve droogte en wateroverlast zijn de temperaturen ook niet om over naar huis te schrijven. In Pak Chong (Nakhon Ratchasima) kwam het kwik niet boven de 16 graden en in Phu Rua (Loei) werd 12 graden gemeten.
Uit de dierentuin van de stad Nakhon Si Thammarat zijn elf krokodillen en twee beren ontsnapt. Gisteren ving de dierentuinstaf vier krokodillen en één werd gedood. Zeven krokodillen zijn nog zoek. (Noot van de redactie: Iemand kan niet tellen)

Geigerteller slaat uit
29 maart – In Japanse zoete aardappelen uit Ibaraki is Iodine-131 (radioiodine) gevonden. Alhoewel de contaminatie onder de grenswaarde van de WHO ligt, zijn ze toch vernietigd en is de import stopgezet. In andere Japanse importproducten zijn geen schadelijke stoffen aangetroffen.

Minister Prawit bedenkt zich
29 maart – Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) gaat volgende maand toch naar Bogor in Indonesië voor een vergadering van het General Border Committee. Eerder zag hij af van deelname omdat hij bezwaar maakte tegen de inmenging van een derde land (lees: Indonesië) in een kwestie die volgens hem bilateraal kan worden opgelost. Prawit maakt de draai onder de voorwaarde dat Indonesië zich niet met de gesprekken bemoeit.
In het GBC overleggen Thailand en Cambodja over militaire grenskwesties. Tot de vergaderlokatie op neutraal terrein is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Aseanlanden in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari.
Belangrijkste discussiepunt op 7 en 8 april is de stationering van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens.

Nog meer steun voor onderwatervloot
29 maart – Behalve premier Abhisit steunen ook vice-minister-president Suthep Thaugsuban en minister Prawit Songsuwon (Defensie) het plan van het leger om vijf Duitse tweedehands duikboten aan te schaffen. Thailand wordt het vijfde land in Zuidoost Azië met een onderwatervloot.

Nieuwe speeltjes voor het leger
Bangkok Post vindt de aanschaf ad 7,7 miljoen baht volkomen overbodig, net zo overbodig als destijds de aanschaf van het vliegdekmoederschip Chakri Naruebet, dat bijna permanent aan de kade ligt afgemeerd. Wat je niet allemaal voor dat geld kunt doen, schrijft de krant: terugdringen van het begrotingstekort, de boeren een hogere garantieprijs voor rijst geven, alternatieve energie ontwikkelen. Vanuit militair oogpunt ziet de krant geen enkel nut. ‘Neither having nor lacking submarines will enhance the navy or its capabilities.’  Kortom, concludeert BKP: Nieuwe speeltjes voor het leger.

Luchtmacht uitgebreid met drie Russische helicopters
29 maart – De luchtmacht heeft gisteren drie Russische helicopters van het type Mi-17 V5 in gebruik genomen. Nog eens drie staan op het verlanglijstje. Opperbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha wil zes maanden met een beslissing over aankoop wachten om in die periode ervaring op te doen met de eerste drie.
De Russische helicopters zijn niet zo goed als Amerikaanse maar volgens generaal Phittaya, directeur van het Army Aviation Centre, zijn ze efficiënt genoeg en hebben ze wereldwijd erkenning verworven. Meer dan 20.000 toestellen zijn in 80 landen in gebruik.

Meeste Thais niet rood of geel
29 maart – Een ruime meerderheid van de Thaise bevolking is rood noch geel. Dit blijkt uit een peiling van de Asia Foundation onder 1500 personen in 27 provincies. Om precies te zijn: 76 procent van de ondervraagden kan zich niet vinden in de claim van de roden en gelen dat zij de stem van het volk vertegenwoordigen.
Andere cijfers: 54 procent vindt dat Thailand politiek op de verkeerde weg is (2009: 58 pct), 42 procent noemt politieke conflicten het belangrijkste probleem voor Thailand (2009: economische terugval), 66 procent wil een verbod op grote demonstraties en 80 procent vindt dat de media niet neutraal zijn.

Kort nieuws 28 maart
Kankermedicijn
Het kankermedicijn Lenalidomide is vanaf volgende maand niet meer vrij verkrijgbaar en mag alleen nog maar door artsen worden voorgeschreven. Uit studies is gebleken dat het ernstige bijwerkingen bij zwangere vrouwen heeft. Het medicijn wordt gebruikt bij patiënten die na behandeling weer kankersymptonen vertonen en bij mensen die voor andere medicijnen resistent zijn. Het medicijn helpt het immuunsysteem te versterken.
Suvarnabhumi De International Civil Aviation Organisation steunt het plan van Airports of Thailand om alle binnenlandse vluchten over te hevelen van Don Mueang naar Suvarnabhumi. De International Air Transport Association heeft het plan al eerder omarmd. De IATA adviseert Thailand de capaciteit van Suvarnabhumi van 45 miljoen naar 60 tot 65 miljoen passagiers per jaar te vergroten. Het bijna 100 jaar oude Don Mueang wordt na de verhuizing alleen nog gebruikt voor andere commerciële doeleinden.
Coyote danseres Een zogeheten
coyote danseres, op weg naar een motorshow, is gisteren bij een verkeersongeluk op de snelweg Bangkok-Pattaya om het leven gekomen. Haar auto kwam in botsing met een pick-up truck, waarvan de chauffeur gewond raakte.
Film Regisseur Thanwarin doet nog één poging om haar film Insects in the Backyard vertoond te krijgen. Eerder verboden het Rating Committee en in hoger beroep de National Film Board de release. Nu is ze naar het Administrative Court gestapt. Het comité liet na haar te horen, ze denkt ook dat sommige leden de film niet eens gezien hebben en ze mist een motivatie. Zie 11 december: Verboden film gecremeerd; 23 december: Kort nieuws Zwarte lijst.

Thaise marine gaat onderwater
28 maart – De Thaise marine krijgt de beschikking over zes Duitse tweedehands onderzeeërs van de U-206 klasse en gaat daarmee voor het eerst onderwater. Premier Abhisit is al akkoord met de aanschaf waarmee een bedrag van 7,7 miljard baht is gemoeid. De aankoop maakt deel uit van een pakket aan wapenaankopen van 500 miljard baht over een periode van 10 jaar. Critici zien in de aankopen een verkapte poging om steun van de soldaten voor de huidige regeringspartij Democraten te verwerven.
Surachart Bamrungsuk, lector politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, vindt de aankoop onverstandig nu Thailand met economische problemen kampt. Hij wijst erop dat bij het aankoopbedrag nog de onderhoudskosten moeten worden opgeteld. Volgens hem heeft het land ook helemaal geen onderzeeërs nodig. ‘I believe the plan to buy the submarines is a government populist policy to gain votes from military officers.’
In 1995 overwoog de regering Banharn Silpa-archa de aankoop van Zweedse onderzeeërs, maar dat voorstel leed schipbreuk. De huidige geplande aankoop is het resultaat van een haalbaarheidsonderzoek van twee jaar door de Thaise marine. De onderzeeërs zijn 30 jaar in gebruik geweest door de Duitse marine, maar zijn nog zeker 10 jaar bruikbaar.

Geelhemdbeweging op sterven na dood
28 maart – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) wordt waarschijnlijk opgeheven. De demonstratie bij het Government House, die twee maanden geleden begon, trekt weinig supporters meer en belangrijke politici blijven ook weg. Volgens een anonieme bron maken de twee PAD-leiders van het eerste uur, Sondhi Limthongkul en Chamlong Srimuang, de opheffing op 6 april bekend. PAD-woordvoerder Parnthep Pourpongpan weet evenwel niets van een eventuele opheffing. ‘We will continue our political movement until the government bows to our demands.’
Indien het bericht klopt, zou er een einde komen aan een beweging die aan de basis stond van de militaire coup in 2006 waarbij de regering Thaksin ten val werd gebracht, alsmede de val van de twee opvolgende marionettenregeringen van Samak Sundaravej en Somchai Wongsawat. Aanvankelijk steunde de PAD de huidige regering van premier Abhisit, maar die houding veranderde door de grensproblemen met buurland Cambodja. Volgens de PAD dreigt Thailand grondgebied aan Cambodja te verliezen.

Chauffeur Porsche meldt zich
28 maart – De chauffeur van de Porsche Cayman die vrijdag op de Pathum Thani-Bang Bua Thong weg een gruwelijk ongeluk veroorzaakte, heeft zich gisteren gemeld bij de politie. De 19-jarige eerstejaars student aan de Rangsit universiteit is de zoon van de eigenaar van de wagen, die eerder door de politie werd opgespoord. De jongeman heeft toegegeven dat hij 120 km reed toen hij een 17-jarig Laotiaans meisje schepte. Dat gebeurde met een dermate grote kracht dat het lichaam van het meisje in tweeën werd gereten en op de stoel naast de chauffeur belandde. De familie van de chauffeur heeft beloofd verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van het meisje.

Wet majesteitsschennis wordt misbruikt
28 maart – Artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht dat majesteitsschennis verbiedt, wordt veel te ruim geïnterpreteerd en door politici misbruikt om tegenstanders de mond te snoeren. Dit zeggen 112 mensenrechtenactivisten, academici en kunstenaars, die gisteren de ‘Article 112: Awareness Campaign’ hebben gelanceerd. Het artikel kent een strafmaat van 3 tot 15 jaar detentie.
Tussen 2005 en 2006 steeg het aantal zaken dat op dit artikel betrekking heeft naar 547. Voor 2005 bedroeg het aantal zaken per jaar gemiddeld 10. ‘They are very high numbers which have never before happened in Thai history’, zeggen de initiatiefnemers.

Gymnastiekles naar 1 uur per week
28 maart – Met ingang van het nieuwe schooljaar, volgende maand, gaat het aantal uren lichamelijke oefening terug van 2 naar 1 uur of een minimum van 30 minuten per week. Ook gaat het mes in de lessen gezondheidsopvoeding. Dit besluit van het Office of Basic Education Commission (Obec) kwam toevallig aan het licht omdat de Thaistalige krant Matichon werd getipt door Preeda Rodpothong, voormalig directeur-generaal van het Physical Education Department en lid van het Thai Olympic Committee, die het op zijn beurt toevallig in januari hoorde van gymnastiekleraren.
De korting geldt voor alle klassen, vanaf kindergarten tot mathayom 6, van de scholen die onder de jurisdictie van Obec vallen.  Volgens een richtlijn van Unesco dienen leerlingen tenminste drie uur per week gymnastiekles te krijgen. Uit research onder 1373 leerlingen van openbare scholen in Hat Yai bleek dat 13 procent van hen met overgewicht kampt. Uit een landelijk onderzoek in 2004 tot 2006 bleek dat zestien procent van de kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar aan obesitas lijdt.

Eigenaar van Porsche opgespoord
27 maart – De politie heeft de eigenaar opgespoord van de Porsche Cayman die vrijdagmiddag op de Pathum Thani-Bang Bua Thong weg een Laotiaanse teenager aanreed. Daarbij werd het lichaam van het meisje (17) in tweeën gereten en belandde het in de stoel naast de chauffeur. Na het ongeluk reed de man 10 kilometer door, waarna hij de wagen achterliet bij een restaurant.
De eigenaar van de auto heeft de politie laten weten dat de chauffeur zich zal melden na het Cheng Meng festival, waar hij eer bewijst aan zijn voorouders. De politie weet niet wat de relatie is tussen de eigenaar en de chauffeur.
Het meisje was recentelijk naar Pathum Thani gegaan om tijdens de schoolvakantie haar tante, die gegrild vlees verkoopt, te helpen. Het lichaam kan pas worden vrijgegeven met een officiële brief van de Laotiaanse ambassade. Zodra de moeder die heeft, vindt de crematie plaats in de Sai Noi tempel in het Bang Bua Thong district van Nonthaburi. Daarna neemt ze de as mee naar Laos. Ze heeft recht op een schadevergoeding van 200.000 baht van de eigenaar van de auto.

Controle op naleving bouwvoorschriften schiet tekort
27 maart – Geen enkel overheidsorgaan controleert of nieuwe gebouwen bestand zijn tegen aardbevingen, zegt het Engineering Institute of Thailand. De EIT uitte gisteren zijn zorgen over de aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter in noord-Birma, die ook in Thailand voelbaar was en gebouwen beschadigde in Chiang Rai.
Volgens de Building Control Act van 2007 dienen gebouwen hoger dan 23 meter bestand te zijn tegen een aardbeving van tenminste 5 op de schaal van Richter. Amorn Pimanmas, voorzitter van een EIT-subcommissie, weet niet hoeveel gebouwen aan die eis voldoen. Voorzover hij weet controleren de autoriteiten bij nieuwbouwprojecten alleen of algemene voorschriften worden nageleefd, zoals de afstand tot de rijweg en andere elementaire veiligheidsvoorzieningen.
Volgens de Bangkok Metropolitan Administration lopen in Bangkok 2700 gebouwen het risico op beschadiging bij een aardbeving. Seismologen houden rekening met een aardbeving van 6-7 op de schaal van Richter langs de breuklijnen in Kanchanaburi, 200 kilometer verwijderd van Bangkok, en Chiang Mai (800 kilometer).
(Noot van de redactie: Volgens een ander bericht eist de Building Control Act dat de gebouwen bestand zijn tegen een aardbeving van 7 op de schaal van Richter)

Bangkok ongezonder dan Londen
27 maart – De inwoners van Bangkok produceren per jaar 7,1 ton kooldioxide, evenveel als de inwoners van New York en meer dan de inwoners van Londen, die 5,9 ton de lucht in sturen. Dit blijkt uit cijfers van de Bangkok Metropolitan Authority en Green Leaf Foundation. De cijfers hebben betrekking op het jaar 2007. Maar niet alleen kooldioxide vormt een probleem in Bangkok; ook andere stoffen bevorderen niet bepaald de gezondheid.
Volgens het Pollution Control Department heeft de luchtverontreiniging in Bangkok een kritisch niveau bereikt. Met name de concentratie benzeen baart de afdeling de zorgen. Ding Daeng gaat aan kop met 5,2 microgram per kubieke meter, aanzienlijk meer dan het geaccepteerde niveau van 1,7 microgram per kubieke meter. Ook Chulalongkorn Hospital (4,5), Chokechai Road (3,9) en Bansomdejchaopraya Rajabhat University (2,8) bevinden zich in de gevarenzone. Naar verwachting zullen de benzeenconcentraties volgend jaar januari afnemen wanneer de nieuwe EURO 4 brandstof wordt geïntroduceerd. Die benzine zou de benzeenemissies kunnen terugbrengen met 3,5 tot 1 procent.
De PCD stelde een toegenomen niveau van stof en geluid vast in Ding Daeng en langs Lat Phrao, Prahon Yotin, Rama IV en Rama V. Het gemiddelde geluidsniveau in Bangkok bedraagt 84 decibel; 70 decibel is acceptabel.

Nieuwe partij houdt zich op de vlakte
27 maart – Het Thaise politieke landschap is uitgebreid met een nieuwe partij: Pracha Santi. Mede-oprichter is Purachai Piumsombun, voormalig vice-minister-president onder Thaksin en toenmalig lid van Thai Rak Thai (TRT). De partij houdt zich op de vlakte of ze zich na de verkiezingen aansluit bij de huidige regeringspartij Democraten of oppositiepartij Puea Thai, de (tweede) reïncarnatie van TRT.
Purachai was tot vorige week nog lid van Puea Thai. Een van de andere oprichters is een voormalige nationale politiechef, een jongere broer van de huidige minister van Defensie, die lid is van coalitiepartij Bhumjaithai.
Purachai verwierf destijds bekendheid door een heksenjacht op drugsgebruikers in nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden. Begin 2002 verordonneerde hij dat nachtclubs, die voorheen de hele nacht open bleven, om 1 uur moesten sluiten en hij stelde een verbod in op de verkoop van alcohol tussen 14 en 17 uur, een verbod dat nog steeds van kracht is. Vrouwen die een destijds populair topje met spaghetti-bandjes droegen betitelde hij als hoeren. In 2005 verdween Purachai van het politieke toneel en sindsdien was het stil rond hem – tot onlangs.
(Noot van de redactie: Volgens een ander bericht was Purachai minister van Justitie)

Vijf zuidelijke provincies onder water
27 maart – Hevige regenval heeft voor ernstige wateroverlast gezorgd in vijf zuidelijke provincies, waarbij de provincie Nakhon Si Thammarat het meest te verduren kreeg. Op sommige plaatsen staat het water er twee meter hoog. Ook in Phattalung staat het water er op sommige plaatsen zo hoog. De getroffen districten zijn tot rampgebied uitgeroepen. Naar verwachting houdt de regen tot morgen aan.

Abhisit: Verkiezingen worden ‘tough race’
27 maart – De verkiezingen worden een ‘tough race’, aldus premier Abhisit gisteren tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van regeringspartij Democraten, die werd bijgewoond door 400 leden. Hij waarschuwde zijn partijgenoten dat hun politieke rivalen alles uit de kast zullen halen om hen te bestrijden. Laat je niet verleiden tot politiek gekissebis, maar concentreer je op de campagneboodschap dat de Democraten het land zullen hervormen, gaf Abhisit als advies. ‘That’s why we want to form the government. Rallies, coups and bickering will only cause people to feel democracy is not the answer.’ Naar verwachting worden de (vervroegde) verkiezingen eind juni/begin juli gehouden. Begin mei ontbindt premier Abhisit het parlement.

Britse lijkschouwer hekelt veiligheid Thaise luchtvaartmaatschappij
27 maart – Budget luchtvaartmaatschappij One-Two-Go heeft de veiligheid van passagiers op flagrante wijze veronachtzaamd, vindt lijkschouwer Stuart Fisher uit Wales. Hij zegt dit naar aanleiding van het ongeluk met een vliegtuig van die maatschappij op 16 september 2007 in Phuket. Bij het ongeluk kwamen 90 personen, waaronder 8 Engelsen, om het leven. Het vliegtuig crashte toen het in noodweer probeerde te landen.
Volgens Fischer was het ongeluk te wijten aan een fout van de piloot, maar die kan niet los gezien worden van de bedrijfscultuur. De bemanning werd gestimuleerd langer door te werken dan qua veiligheid verantwoord is en het bedrijf bleef ook in gebreke het personeel adequaat te trainen.
De maatschappij, inmiddels eigendom van Orient Thai Airlines, schitterde door afwezigheid tijdens de hearing van de lijkschouwer, wat hij ‘a shame’ noemde.

Inval in jongensbordeel
27 maart – De politie heeft na een tip van buurtbewoners een inval gedaan in een illegaal bordeel in het district Ban Pong (Ratchaburi) en er tien schooljongens in de leeftijd van 16 tot 18 jaar aangetroffen, die seksuele diensten verleenden aan homo’s en travestieten. De tieners vertelden de politie dat ze op high schools in het district en Nakhon Pathom zaten en ’s nachts in het bordeel werkten om een extra zakcentje te verdienen. Twee jongens die positief waren op een drugstest, zijn naar een drugsrehabiliatiecentrum gestuurd. De overigen mochten na ondervraging  zonder proces-verbaal vertrekken. De politie heeft hen gewaarschuwd en de ouders ingelicht.

Driedaagse conferentie eindigt met mooie woorden
27 maart – Drie dagen vergaderden 2000 community leaders en civic groups tijdens de historische National Reform Assembly. De bijeenkomst die enkele miljoenen baht kostte, leverde schone woorden op, maar actie valt niet te verwachten. Tijdens de slotbijeenkomst overhandigden vertegenwoordigers van acht discussiegroepen een declaration of the people aan de twee voorzitters van de vorig jaar door premier Abhisit in het leven geroepen National Reform Commission. Kwesties die onder andere werden aangesneden, waren landhervormingen, beheer van het kustgebied, herstel van rechtvaardigheid, verbetering van de sociale verzekering, zodat die ook geldt voor de informele sector, en aanpassing van de sociale verzekering ten behoeve van senioren en gehandicapten.

Kort nieuws 26 maart
Super Skywalk
68 procent van de ondervraagde bewoners van Bangkok in een peiling van de Chulalongkorn universiteit vindt de Super Skywalk een goed idee, ondanks de hoge kosten en zorgen dat die de luchtverontreiniging verergert. Wanneer de kosten van 15 miljard baht worden teruggebracht, stijgt het aantal fans tot 94,2 procent. Het verhoogde voetpad dat een lengte krijgt van 50 kilometer, gaat een aantal BTS-stations verbinden. Deze maand begint de aanleg van de eerste 17 kilometer tussen Soi Nana en Soi Bearing, en delen van Phaya Thai, Ramkhamhaeng en Wong Wian Wai.
Cannabis Drie Laotianen die via Nong Khai probeerden 300 kilo samengeperste cannabis met een straatwaarde van 10 miljoen baht Thailand binnen te smokkelen, zijn aangehouden. De drie behoren tot een van de vijf belangrijke smokkelbendes in Laos die drugs via Thailand naar Maleisië smokkelen.
Waterverontreiniging Waterverontreiniging staat op nummer 1 van de lijst met ernstige milieuproblemen, blijkt uit een peiling van Abac. Ondervraagd werden 1550 personen in Bangkok en gebieden bij industrietterreinen. De respondenten maken zich ook zorgen over het tekort aan water, slechte waterkwaliteit en afval in waterbronnen.
Jack the Ripper Hij heeft als bijnaam Jack the Ripper omdat hij vier vrouwen heeft vermoord. Eerder werd hij tot levenslang veroordeeld wegens de moord op twee vrouwen, in maart vorig jaar tot de doodstraf wegens de moord op een masseuse, en sinds maandag komt daar levenslang bij voor de moord op een barzangeres, die hij in 2005 in een hotelkamer met een elektriciteitsdraad wurgde.
Narathiwat Een sergeant en een soldaat zijn in een gevecht met opstandelingen doodgeschoten. De sergeant was in het district Chanae met acht soldaten op patrouille, toen militanten het vuur op hen openden. Na een vuurgevecht van 10 minuten gingen de aanvallers er vandoor.
Borgtocht Het Openbaar Ministerie heeft besloten de rechtbank niet te vragen de borgtocht in te trekken van de zeven roodhemdleiders, die vorige maand werden vrijgelaten. Het Department of Special Investigation had hierom gevraagd vanwege hun aanwezigheid bij de roodhemdrally op zaterdag. Volgens het OM zijn er geen aanwijzigingen dat de zeven de voorwaarden voor hun borgtocht hebben overtreden.
Fietsen De fiets is tijdens de spits het snelste vervoermiddel in Bangkok, sneller dan de auto, motorfiets, taxi en het openbaar vervoer, blijkt uit een race die was georganiseerd door de Thai Cycling For Health Club. De deelnemers reisden 6,4 kilometer van Lumpini Park naar Phayon Yotin Road. De fietsers deden er 16 minuten over; de reis per bus duurde 51 minuten.
Stemmen kopen Oppositiepartij Puea Thai heeft de Democraten ervan beschuldigd sommige parlementsleden te hebben omgekocht om in het censure debate de moties van wantrouwen niet te steunen. Woordvoerder Prompong Nopparit noemde zelfs een bedrag van acht cijfers, wat zou neerkomen op 10 miljoen baht. Reactie van Abhisit’s woordvoerder: ‘Who would invest that much especially since we coalition parties are strongly united?’
TOT Opnieuw zijn twee leden van de raad van bestuur van de Telephone Organization of Thailand (TOT) opgestapt. Eerder vertrokken vertrokken vijf leden uit angst voor juridische procedures wegens de eis van TOT aan Advanced Info Service om 76 miljard baht aan gederfde inkomsten te betalen. Zie 2 februari: TOT claimt 214,7 mld baht aan compensatie; 24 februari: Raad van bestuur TOT loopt leeg; 25 februari: TOT en CAT dreigen met rechtzaak tegen kabinet-Thaksin; 1 maart Kort nieuws TOT; 2 maart Kort nieuws TOT.
Steekpenningen Een functionaris van het Highways Department is in een undercover operatie aangehouden omdat hij 47.500 baht aan steekpenningen vroeg in ruil voor een hogere prijs voor te onteigenen land voor wegenaanleg.
Uitzetten Het Land Reform Network for Northeastern Provinces zegt dat het leger van plan is 900 soldaten in te zetten om boeren van hun land in het Dong Yai bos in Buriram te verdrijven. De boeren oefenen er sinds 1983 hun bedrijf uit, toen de regering landloze boeren toestond om gebruik te maken van degraded bosgebieden.
Straatverkopers Functionarissen van het district Bang Rak (Bangkok) hebben tussen 2005 en 2010 aan straatverkopers nepkwitanties uitgeschreven, die hen in staat stelden handel te drijven op plaatsen waar dat niet is toegestaan. De Counter Corruption Commission doet onderzoek.

Droogte
354 districten in 47 provincies kampen met droogte; ze zijn door het Department of Disaster Prevention and Mitigation uitgeroepen tot rampgebied. Daarentegen hebben negen districten in Nakhon Si Thammarat en acht in Phatthalung last van overstromingen als gevolg van zware regens.
Kandidaat De beroemde folkzangeres Sunaree Ratsima gaat in Nakhon Ratchasima een gooi doen naar een parlementszetel voor de Ruam Chart Pattana partij. Dat heeft de partij zaterdag besloten. ‘I decided to run for MP seat under Ruam Chart Pattana brand because it is the party of Korat people’, zegt ze. Nakhon Ratchasima is een machtsbasis van zowel coalitiepartij Bhumjaithai als Ruam Chart Pattana.
Kernenergie Meer dan tachtig procent van de respondenten in een peiling van Abac is tegen de bouw van kerncentrales in Thailand (83,4 pct). NIMBY speelt ook een rol: 89,5 procent is tegen de bouw van een kerncentrale in de eigen provincie. De meeste tegenstanders wonen in Bangkok (95,2 pct), gevolgd door het Zuiden (91,5), Centraal-Thailand (91,1), Noorden (90) en het Noordoosten (85,8). Ondervraagd werden 3.807 personen ouder dan 18 jaar in 17 provincies.

Parlement stelt debat over JBC-notulen uit
26 maart – Na uitstel van de ochtend- naar de middagvergadering, omdat het quorum ontbrak, en een debat van vijf uur heeft het parlement besloten dinsdag door te praten over goedkeuring van de notulen van de drie vergaderingen van de Joint Bounday Commission (JBC). Senator Rosana Tositrakul stelde zelfs voor de kwestie door te schuiven naar de volgende regering. Ze is bang dat goedkeuring leidt tot grondverlies aan Cambodja. Ook de People’s Alliance for Democracy, die bij het Government House demonstreert en afzag van een demonstratie bij het parlementsgebouw, huldigt dat standpunt.
Premier Abhisit ontkende andermaal dat goedkeuring van de notulen tot grondverlies leidt. Hij wees erop dat de internationale gemeenschap (lees: de Veiligheidsraad van de VN en Asean) heeft erkend dat de grenskwestie bilateraal moet worden opgelost. ‘If we did not do anything and allowed Cambodia to claim that Thailand has not sincerely tried to hold talks through bilateral mechanisms, could you guarantee that in the future international organisations would not intervene in disputes between Thailand and Cambodia?’, aldus Abhisit.
De drie vergaderingen van de JBC vonden in november 2008 in Siem Reap, februari 2009 in Bangkok en april 2009 in Phnom Penh plaats. De notulen, die moeten worden goedgekeurd door het parlement, zijn sinds november 2008 driemaal naar het parlement zijn gestuurd, maar nooit behandeld. De vertraging is deels het gevolg van de protesten van het People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), die de kwestie heeft gepolitiseerd. Op 2 november besloten parlement en Senaat in een gemeenschappelijke zitting, terwijl de People’s Alliance for Democracy buiten het parlementsgebouw demonstreerde, de verslagen in een commissie te bestuderen.
De gezamenlijke parlements- en senaatcommissie die de drie verslagen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC) heeft bestudeerd, is in de verslagen geen formulering tegengekomen die erop zou kunnen wijzen dat Thailand de omstreden Dangrek kaart erkent. De gemaakte afspraken betreffen het opmeten van het omstreden grensgebied en het maken van luchtfoto’s.
Op 27 en 28 maart staat een vergadering van de JBC gepland in Indonesië met dat land als waarnemer. Hiertoe is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen in Jakarta. Vice-minister-president Suthep Thaugsuban vreest dat Cambodja vergaderen zinloos vindt, zolang het parlement de voorgaande notulen niet heeft goedgekeurd.

Waarnemers draaien met hun duimen
26 maart – De Association of Southeast Asian Nations (Asean) wacht nog steeds op goedkeuring door Bangkok en Phnom Penh voor de stationering van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens. Vorige maand gingen beide landen daarmee akkoord tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken in Jakarta. De waarnemers hebben nog geen instructies ontvangen en ze weten ook niet waar en voor hoe lang ze gestationeerd worden.
Het Thaise leger liet eerder deze week weten dat het geen behoefte heeft aan buitenlanders in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer. Vice-minister-president Suthep Thaugsuban zegt dat Thailand zijn souvereiniteit moet beschermen, maar nu al bezwaar maken voordat de Joint Boundary Commission daarover heeft vergaderd, vindt hij prematuur.
(Zie ook 10 maart: Leger houdt niet van pottenkijker Indonesië; 21 maart: Cambodja wil 15 checkpoints)

PAD-leiders moeten 522 mln baht dokken
26 maart – Dertien leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 522 miljoen baht aan Airports of Thailand vanwege de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang in 2008. Daar komt nog een rente van 7,5 procent bij plus de gerechtelijke kosten ad 80.000 baht.  De bezetting diende destijds om de regering van Somchai Wongsawat ten val te brengen, die werd beschouwd als marionetten van de in 2006 verdreven premier Thaksin. De PAD gaat tegen de uitspraak in beroep.

Voorbereidingen vervroegde verkiezingen vorderen
26 maart – Twee van de drie organieke wetten nodig voor het houden van vervroegde verkiezingen, hebben het groene licht gekregen van een Kamercommissie. De derde komt dinsdag aan de orde. Over enkele details konden de commissieleden het niet eens worden. In het districtenstelsel moet een kandidaat tenminste 20 procent van de stemmen halen om gekozen te worden of meer stemmen dan de nee-stemmen krijgen. Wanneer dat niet het geval is, volgen nog twee ronden. In de laatste ronde geldt de beperkende voorwaarde niet meer, maar sommige commissieleden willen een drempel van 10 procent. Een tweede geschilpunt betreft de duur van advance voting¸thans twee dagen, maar sommige commissieleden opteren voor één dag om het kopen van stemmen te bemoeilijken.
De vervroegde verkiezingen worden eind juni/begin juli gehouden. Begin mei zal premier Abhisit het House of Representatives ontbinden, heeft hij laten weten.

2700 gebouwen in Bangkok lopen risico bij aardbeving
26 maart – Bij een aardbeving lopen 2700 gebouwen in Bangkok het risico beschadigd te worden. De hoofdstad is slechts 200 kilometer verwijderd van een breuklijn in Kanchanaburi en 800 kilometer van twee breuklijnen in Chang Mai. In totaal telt Thailand 13 breuklijnen in 22 provincies, plus de nodige sub-breuklijnen.
Volgens een seismoloog, verbonden aan het Asian Institute of Technology, is er een grote kans op een aardbeving van 6-7 op de schaal van Richter langs de breuklijnen in Kanchanaburi en Chiang Mai. ‘We will see severe damage to buildings and other structures in Bangkok.’ Het gemeentehuis heeft daarom vastgoedeigenaren gevraagd de sterkte en veiligheid van hun gebouwen te controleren. Volgens de Building Control Act van 2007 dienen gebouwen hoger dan 23 meter bestand te zijn tegen een aardbeving van tenminste 5 op de schaal van Richter. Van de 2700 risicogebouwen dateren 905 van voor 2007 en voldoen niet aan deze eis.
De directeur van het Environmental Geology and Geohazard Bureau acht de kans op schade in Bangkok echter uiterst gering. ‘There won’t be total building collapse. People will only feel the buildings shaking, like many people in highrises felt on Thursday.’ Op donderdag werd Birma getroffen door een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter, die in Chiang Rai gebouwen beschadigde en zelfs in Bangkok voelbaar was. Een 55-jarige vrouw in Chiang Rai kwam om het leven toen een betonnen muur omviel.

Soldaten: Liever Zuid-Koreaanse tank
26 maart – De aankoop van 200 T92 Oplot tanks uit de Oekraïne valt niet in goede aarde bij de soldaten die ermee moeten werken. De tank heeft een automatisch laadsysteem dat vereist dat de tank stopt wanneer er opnieuw geladen moet worden. De soldaten geven de voorkeur aan de Zuid-Koreaanse K1 tank die dit probleem niet kent. De 200 tanks dienen ter vervanging van de Amerikaanse M41H3 tanks, die sinds 1962 in gebruik zijn. De Oekraïnse tank wordt door hetzelfde bedrijf geleverd als de 96 controversiële pantservoertuigen. De aankoopcommissie zou nauwe banden hebben met de leverancier. Met de aankoop is een bedrag van 7 miljard baht gemoeid.

‘Thailand moet stoppen met subsidies’
26 maart – Thailand moet stoppen met het subsidiëren van voedsel- en brandstofprijzen omdat de fiscale last op de lange termijn te zwaar wordt. Bovendien komen de subsidies nauwelijks ten goede aan de arme bevolkingsgroepen voor wie ze bedoeld zijn. Specifiekere maatregelen zijn daarvoor nodig. Dit zegt Vikram Neru, hoofd-econoom voor de regio Azië-Pacific van de Wereldbank. De Wereldbank maakt zich grote zorgen, niet alleen over Thailand, maar ook over de andere landen in de regio die met subsidies strooien.
Neru wijst erop dat inflatie weliswaar een belangrijke risicofactor is, waaraan de nationale banken aandacht besteden door de rente te verhogen, maar tegelijk gaat de opbrengst voor boeren omhoog. ‘As a result, governments in the region should not control such prices.’ Volgens Neru heeft de crisis in Japan nauwelijks invloed op de regionale economieën. De inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de snelle groei van China en de toename van de binnenlandse vraag in dat land. Verder zal de olieprijs blijven stijgen door de politieke crisis in het Midden-Oosten.

Kort nieuws 21 maart
Narathiwat
Driehonderd inwoners van het district Rueso hebben gisteren hun tenten opgeslagen voor een geïmproviseerde militaire post op het terrein van Wat Suantham. Ze willen dat de soldaten zich niet uit het gebied terugtrekken. De inwoners zeggen dat de soldaten goed met hen omgaan en dankzij hun aanwezigheid voelen ze zich veilig. De gouverneur van de provincie heeft beloofd hun verzoek over te brengen aan de legerleiding.
Phuket Phuket krijgt een International Convention and Exhibition Centre. Minister Korn Chatikavanij zegt dat het toerisme en het zakenleven daarvan de vruchten zullen plukken. Het project kost 2,6 miljard baht. Drie bedrijven hebben erop ingeschreven. Onder de regering Thaksin in 2006 is al tot de bouw besloten. Het gebouw moet in 2014 klaar zijn. Het vliegveld van Phuket krijg binnen vijf jaar een nieuwe terminal, betere run- en taxiways en parkeerplaatsen. De kosten bedragen 5,7 miljard baht.
Donaties Bostempel Wat Pa Ban Tad in Udon Thani heeft sinds 30 januari 110 kilo goud en 448 miljoen baht contant geld van gelovigen ontvangen. Het geld wordt gebruikt om goud te kopen dat met het andere goud wordt toegevoegd aan de nationale reserves van de Bank of Thailand. De actie is een initiatief van de op 30 januari overleden abt Luangta Maha Bua Yannasampanno. Hij begon er tijdens de financiële crisis van 1997 mee, toen Thailand bankroet was.
Thai Airways Het ministerie van Transport heeft Thai Airways International opgedragen 37 nieuwe vliegtuigen niet te leasen, maar op huurkoopbasis aan te schaffen. Huurkoop kost 140 miljard baht, leasen 216 miljard.

Politie vecht tegen softwarepiraterij
21 maart – Het aantal PC’s in Thailand met illegaal gekopieerde software is afgenomen van 90 naar 75 procent dankzij de inspanningen van de Royal Thai Police’s Economic and Cyber Crime Division (ECD). ECD-functionarissen deden vorig jaar invallen bij 210 bedrijven, voornamelijk in Ayutthaya en Samut Prakan, en vonden gekopieerde programma’s ter waarde van 472 miljoen baht. De meest gekopieerde programma’s waren Microsoft Office, AutoCAD, Catia, Autodesk en het Adobe-pakket. Dit jaar heeft de ECD 28 arrestaties verricht. De strafmaat is relatief licht: een boete van 100.000 tot 800.000 baht en/of een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar. Maar de meeste overtreders kiezen ervoor de software-eigenaren te compenseren. Het bedrag is afhankelijk van het aantal dagen dat de software is gebruikt plus rente.
De chef van de ECD is niet trots op zijn werk. ‘My perception is that working on this kind of case means the Thai police become tools for the United States and benefits are only yielded by the copyright holders.’

Debat was ‘just a game’
21 maart – De bevolking heeft na het censure debate van vorige week haar vertrouwen verloren in de parlementaire democratie, zegt Suriyasai Katasila, secretaris-generaal van de New Politics Politics, de politieke tak van de geelhemden. De uitslag van de stemmingen op zaterdag was niet onverwacht omdat de coalitieregering steunt op een meerderheid in het House of Representatives.
Alhoewel oppositiepartij Puea Thai er niet in is geslaagd de Democraten te beschadigen, heeft ze wel haar doel bereikt om publiciteit te genereren voor haar claim dat regering en leger verantwoordelijk zijn voor de doden tijdens de ongeregeldheden vorig jaar. Volgens Suriyasai is de democratie in Thailand meer vorm dan inhoud. Wanneer politici nalaten politieke hervormingen na te streven, zal zelfs een wisseling van de wacht na de verkiezingen geen oplossing vormen voor de recente problemen, meent hij.
Volgens Mana Nakham, politicoloog aan de Khon Kaen universiteit, heeft het debat geen invloed gehad op het stemgedrag van kiezers. Mensen weten al op wie ze gaan stemmen; het debat was niet meer dan ‘a political game’.

Cambodja wil 15 checkpoints
21 maart – Het Cambodjaanse leger heeft voorgesteld 15 gezamenlijke controleposten in te richten in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Het idee is gedeponeerd bij Indonesië, momenteel voorzitter van Asean, en het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. De checkpoints zouden ook bemand moeten worden door Indonesische waarnemers.
De meeste posten zijn gepland in gebieden waar Thaise troepen zijn gelegerd. Bij de pagode Keo Sikha Kiri Savara, die door Cambodja wordt geclaimd, is geen post voorzien. Een legerbron zegt dat het voorstel in het voordeel van Cambodja is. De details zullen worden besproken tijdens een vergadering van het General Border Committee op 7 en 8 april in Bogor.
Inmiddels is het leger gestopt met de aanleg van een 2 kilometer lange weg van de Pha Mor 1 Dang klif naar het oude waterrreservoir Sa Trao en de trap van Preah Vihear. Circa 70 procent van de weg is klaar. Op 4 februari, toen de grensgevechten uitbraken, werd de aanleg stilgelegd en op 4 maart weer hervat. Cambodjaanse soldaten dreigden vorige week het vuur te openen als de Thaise soldaten zouden doorgaan met de aanleg.
(Vergelijk 19 maart: Kort nieuws, Wegconstructie. Hierin is sprake van de aanleg van twee wegen.)

Oppositiepartij vertoont scheurtjes
20 maart – Oppositiepartij Puea Thai vormde zaterdag geen gesloten front bij de stemmingen aan het eind van het vierdaagse censure debate. Enkele fractieleden steunden in afwijking van de partijlijn ministers van coalitiepartij Bhumjaithai, daarmee het signaal afgevend dat ze mogelijk van plan zijn over te lopen. Opvallend bij de stemmingen was verder dat de minister van Handel, verantwoordelijk voor het tekort aan palmolie en de gestegen prijs, meer confidence stemmen scoorde dan premier Abhisit. Maar die zat er niet mee. ‘Dat heeft geen gevolgen voor de geloofwaardigheid van de regering. Het Huis heeft mij en de regering gesteund, dus we kunnen doorgaan.’
Beoogd PT-partijleider Mingkwan Saengsuwan deed het deze keer beter dan bij de Voorjaarsnota, maar de strijd om het leiderschap van de partij is nog niet gestreden. De zuster van voormalig premier Thaksin gooit hoge ogen, alhoewel Mingkwan de voorkeur lijkt te hebben van Thaksin, die nog altijd de lakens uitdeelt in de partij. Volgens fractievoorzitter Chalerm Yubamrung is Yingluck Shinawatra beter geschikt voor de functie omdat ze evenals Abhisit in het buitenland heeft gestudeerd en daardoor beter in staat is Abhisit van repliek te dienen. Mingkwans zwakke punt is dat hij weinig kaas heeft gegeten van economie.
Overigens stelde Chalerm Yubamrung, die bekend staat om zijn agressieve debatteerstijl, teleur. Hij attaqueerde de regering over de Philip Morris-zaak, maar het lukte hem niet de premier aan de schandpaal te nagelen. Nadat hij drie uur tevergeefs had geprobeerd Abhisit te vloeren, zeiden zijn fractiegenoten dat het nu wel genoeg was.
Censure debates hebben nooit tot het aftreden van een regering geleid en ook deze keer kreeg de regering het vertrouwen van het House of Representatives. Wel zijn in het verleden soms ministers vervangen, maar premier Abhisit en vice-minister-president Suthep Thaugsuban zeiden dat de samenstelling van het kabinet ongewijzigd blijft, met name omdat het House begin mei wordt ontbonden en eind juni/begin juli vervroegde verkiezingen worden gehouden.

Geen terrorismebeschuldiging voor tien geelhemden
20 maart – Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) en negen sleutelfiguren van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) worden niet meer beschuldigd van terrorisme wegens de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2008.  De nationale politiechef heeft besloten deze beschuldiging te laten vallen. Wel worden ze beschuldigd van overtreding van de Luchtvaartwet, die ook pittige straffen kent. De overige 15 verdachten ontlopen niet de terrorisme-beschuldiging.
Vrijdag dient voor het Civil Court een civielrechtelijke procedure tegen 13 topleiders van de PAD, aangespannen door Airports of Thailand, de beheerder van beide vliegvelden. AoT eist van hen 245 miljoen baht aan schadevergoeding omdat het luchtverkeer enkele dagen stil lag. De PAD verdedigt zich met het argument dat niet zij maar AoT besloot tot sluiting van de vliegvelden. AoT op haar beurt zegt dat ze geen andere optie had vanwege de druk van de demonstranten en ze werd ook bedreigd.

Meer grensposten met Laos nodig
20 maart – Om de toestroom van drugs uit Laos een halt toe te roepen, is het nodig dat het aantal permanent bewaakte grensposten wordt uitgebreid, zegt commandant Wanthip Wongwai van  het derde legerkorps. Onlangs werd weer een grote drugsvangst gedaan, die erop wijst dat de drugshandelaren hun routes hebben veranderd. Op sommige punten wordt het hen ook wel erg gemakkelijk gemaakt, want de Mekong staat zo laag dat ze naar de overkant kunnen waden.
Wanthip verwacht volgende maand een extra toevoer van drugs met Songkran, daar drugs in Bangkok momenteel moeilijk verkrijgbaar zijn. Drugdealers doen zich dan voor als toeristen, waardoor ze moeilijk op te sporen zijn.

Kort nieuws 19 maart
Vrijspraak
Pornwat Thainthanoboon is door het Criminal Court vrijgesproken van overtreding van de Computer Crime Act. Hij had in februari vorig jaar een video op het internet gezet, waarin werd gewaarschuwd werd voor mogelijke bomaanvallen in Bangkok en andere lokaties buiten de hoofdstad. De video was afkomstig van een buitenlander die overzees woont.
Uitgewezen Een 65-jarige Brit is door de Criminal Court uitgewezen naar Cambodja, waar hij wordt gezocht wegens seks met minderjarige meisjes.  De verdachte beweerde tijdens de zitting gisteren dat invloedrijke figuren in Phnom Penh wilden dat hij terugkwam omdat hij geweigerd had hun geld wit te wassen.
Diefstal Een advocaat in Dubai ontkent dat hij US$ 129 miljoen van cliënten heeft gestolen, waaronder US$ 97 miljoen van de verkoop van Manchester City FC door voormalig premier Thaksin. Het geld was geparkeerd op een rekening die door het advocatenkantoor werd beheerd.
Hinderlaag Een soldaat is is in het district Yarang (Pattani) doodgeschoten terwijl hij buiten zijn schuilplaats zat. Hij werd drie keer in zijn rug en een keer in zijn nek geschoten. De man overleed onderweg naar het ziekenhuis.
Drugs Een man uit Narathiwat met 13 kilo methamphetamine ter waarde van 40 miljoen baht in zijn bezit, is door de politie aangehouden. Hij zat in een taxi die werd aangehouden bij een controlepost in Ding Daeng. In zijn hotelkamer werden nog eens twee pakken met speedpillen gevonden.
Wegconstructie Thaise soldaten zijn gestopt met de aanleg van twee wegen in de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij Preah Vihear, nadat Cambodjaanse soldaten hadden gedreigd hen te beschieten. Een van de wegen loopt van Pha Mor I Dang klif naar het oude Sa Trao waterreservoir en de trap bij de tempel, en de andere weg sluit aan op de weg, die door Cambodjaanse soldaten is aangelegd naar de pagode Keo Sikha Kiri Savara. De werkzaamheden werden gestopt toen de Thaise soldaten bezig waren met de bouw van een betonnen brug over de Huai Tanee.

Peiling: Censure debate was vervelend
19 maart – Het debat was vervelend en het op de tv volgen was een verspilling van tijd. Een meerderheid van 1.187 personen in de recente Suan Dusit Poll is niet erg complimenteus over het censure debate van de afgelopen vier dagen. 78 procent vond het teleurstellen, 61 procent vond het niet de moeite waard om naar te kijken en slechts 21 procent was tevreden. De ondervraagden waren teleurgesteld omdat de debaters oude informatie presenteerden (35 procent), de parlementsleden elkaar probeerden vliegen  af te vangen in plaats van in het belang van de bevolking te werken (34) en vanwege onwelvoeglijk taalgebruik (29). 54 procent zei dat het debat geen invloed had gehad op de populariteit van regeringspartij Democraten, 25 procent bewonderde de regerende partij minder na het debat.

Geïrriteerde Tharit gaat Jatuporn aanklagen
19 maart – Tharit Pengdit, hoofd van het Department of Special Investigation, gaat Jatuporn Prompan, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, aanklagen omdat hij tijdens het censure debate vertrouwelijke informatie heeft prijsgegeven, over personen smadelijk heeft gesproken en regeringsdocumenten heeft vervalst. Volgens Tharit wordt Jatuporn alleen door de grondwet beschermd wanneer deze informatie beperkt blijft tot het parlement.
Tijdens het debat citeerde Jatuporn uit documenten van de DSI over de ongereldheden in april en mei vorig jaar. Tharit zegt dat hij dit selectief deed en ook rommelde met de volgorde.
Sak Korsaengruang, president van de Lawyers Council of Thailand, zegt dat namen van getuigen in onderzoeksrapporten vertrouwelijk dienen te blijven, omdat bekendmaking hen blootstelt aan het risico van intimidatie. De uitlatingen van Jatuporn zijn in strijd met het recht op bescherming van getuigen.
(Zie ook 18 maart: Suthep slaat gedocumenteerd terug)

Philip Morris-zaak besluit censure debate
19 maart – De laatste dag van het censure debate stond in het teken van de Philip Morris-zaak. Had de regering het OM onder druk gezet om niet tot vervolging over te gaan? Volgens Puea Thai was dat inderdaad het geval geweest, waardoor de tabaksfabrikant wegkwam met zijn valse importdeclaraties. De overheid zou daardoor 68 miljoen baht aan inkomsten zijn misgelopen.
De toenmalige premier Thaksin gaf in 2006 het Department of Special Investigation opdracht om onderzoek te doen naar de door Philip Morris opgegeven importprijzen. In 2009 adviseerde het DSI het OM om het bedrijf te vervolgen. Op 13 januari van dit jaar besloot het OM niet tot vervolging over te gaan, omdat de douane in twee onderzoeken geen onregelmatigheden had gevonden.
Inmiddels had Philip Morris bij de Wereldhandelsorganisatie WTO geklaagd dat Thailand een internationale overeenkomst over het vaststellen van importprijzen had overtreden. In november 2010 oordeelde de WTO dat Philip Morris de waarde van de geïmporteerde sigaretten (Marlboro en L&M) niet had ondergewaardeerd.
Puea Thai beschuldigde de regering van inmenging vanwege een verzoek aan enkele diensten, inclusief het OM, om de zaak in september 2009 te bespreken. Volgens Puea Thai kan deze interventie gezien worden als een poging om het OM te beïnvloeden. Maar Abhisit ontkende dit. De bijeenkomst handelde niet over de zaak als zodanig, maar over de procedure bij de WTO. De premier herhaalde andermaal dat de beslissing van het OM was gebaseerd op de onderzoeken van de douane. Alleen wanneer de DSI beschikt over nieuw bewijsmateriaal, kan het onderzoek worden heropend en de maatschappij worden vervolgd, aldus Abhisit.

Kort nieuws 18 maart
Monniken
De politie heeft in Wat Ta Lorm in Bangkok acht buitenlandse monniken aangehouden die illegaal in het land waren. In de tempel verblijven ruim 300 monniken uit Sri Lanka, India, Bangladesh, Cambodja en Laos. Sommige monniken maken ’s middags een ronde hetgeen in strijd is met de Sangharegels. Ze accepteren alleen gedroogd voedsel, kant-en-klare maaltijden en geld en verkopen het voedsel aan een kruidenier in de buurt, die eigendom zou zijn van familie van de abt. Een monnik zegt 60.000 baht te hebben betaald om in de tempel te verblijven.
Point Blank Een Thais team heeft de Point Blank International Championship in Zuid-Korea gewonnen en gaat met 300.000 baht naar huis. Aan het toernooi namen zes landenteams deel. Thailand versloeg in de halve finale Rusland en in de finale Zuid-Korea. Point Blank is een computerspel.
Ombudsman Werknemers in het particuliere bedrijfsleven moeten maandelijks een bijdrage betalen aan het Social Security Fund voor medische zorg, terwijl personen die vallen onder het universal health care scheme (dat bekend staat als de ‘gold card’) niets betalen en dat is volgens ombudsman Pramote Chotmongkol in strijd met de grondwet, die zegt dat alle Thais gelijkelijk behandeld dienen te worden. Bovendien dekt de gouden kaart meer medische behandelingen dan het SSF.
Samenwerking Thailand en de Verenigde Staten gaan hun samenwerking op het gebied van het bestrijden van ziektes, klinische research van HIV/Aids en andere in omvang toenemende ziektes versterken.
Vermist De echtgenote van de vermiste advocaat Somchai Neelapaijit, zelf een mensenrechtenadvocate, heeft een ontmoeting met premier Abhisit en de minister van Justitie naar aanleiding van de vrijspraak van een van de verdachten van diens ontvoering in 2004. Zie 11 maart: Politieagent vrijgesproken in vermissingszaak.
ISA Het Centre for Administration of Peace and Order (CAPO), verantwoordelijk voor de handhaving van de Internal Security Act, zal het kabinet vragen de wet met nog eens een maand te verlengen. De wet geldt voor zeven districten in Bangkok en geeft de politie extra bevoegdheden de orde te bewaren tijdens de rally’s van de roodhemden, geelhemden en het Thai Patriots Network.
Pattani De chauffeur van een vrachtwagen is gedood en twee van zijn assistenten zijn ernstig gewond geraakt, toen ze op de highway 4060  in Pattani met een AK47 geweer werden beschoten door de duopassagier van een voorbijrijdende motorfietser. De drie waren op de terugweg naar Yala, nadat ze vracht hadden afgeleverd bij klanten in Pattani.

Boeren Ayutthaya blokkeren snelweg
18 maart – Tweehonderd boeren hebben donderdag de Asian highway voor het provinciehuis van Ayutthaya geblokkeerd uit protest tegen de geringe verhoging van de garantieprijs voor ongedopte rijst. Er ontstond een kleine schermutseling toen de politie, overigens zonder succes, probeerde de weg weer vrij te maken. Thawee Narissirikul, gouverneur van de provincie, praatte ook tevergeefs in op de demonstranten. Wel werd overeenkomen dat tien vertegenwoordigers een gesprek hebben met provinciale functionarissen.
De boeren vinden de verhoging, waar de regering op 7 maart toe heeft besloten, van 10.000 baht naar 11.000 baht per ton en de verhoging van het quotum per gezin van 25 ton naar 30 ton onvoldoende. Ze eisen 14.000 baht en 40 ton.

Welles-nietes debat over geweld vorig jaar
18 maart – Een welles-niettes spelletje was het debat van vijf uur gisteren in het parlement over de ongeregeldheden in april en mei vorig jaar. Oppositiepartij Puea Thai beschuldigde de regering ervan het geweld te hebben ontketend en verantwoordelijk te zijn voor de brand in CentralWorld alsmede de dood van 91 personen. Premier Abhisit zei dat hij geprobeerd had geweld te voorkomen. Had hij niet twee dagen drie uur per dag onderhandeld met de roodhemdleiders? En vice-minister-president Suthep Thaugsuban zei dat de Puea Thai-sprekers logen.
Irritatie bij de Democraten wekten rode kaarsen, wierookstokjes en een levensgrote kartonnen plaat van Khattiya Sawatdiphol, bijgenaamd Seh Daeng, die Puea Thai had opgesteld. Khattiya, die de leiding had over de bewaking op het protestterrein van de roodhemden, werd op 13 mei door een scherpschutter doodgeschoten. De voorwerpen werden later verwijderd door de vice-voorzitter van het parlement.

Supachai in de beklaagdenbank
18 maart – Vice-minister Supachai Phosu (Landbouw) kreeg gisteren van oppositiepartij Puea Thai de wind van voren op de derde dag van het censure debate. Hij zou enkele honderden rai land onwettig bezitten, overheidsfinanciën hebben misbruikt voor de aanleg van een weg naar zijn land en exporteurs van rubber hebben toegestaan een oud toltarief te betalen voor toekomstige rubberexporten.
Supachai weerlegde alle beschuldigingen. Het land had hij in 1987 gekocht om er suikerriet te verbouwen. Wel had hij in de clinch gelegen met de vorige eigenaars, die het terugwilden om er rubber op te verbouwen. Tijdens een juridische procedure erkenden ze dat ze gemanipuleerd waren door zijn politieke tegenstanders om hem vals te beschuldigen. Met de aanleg van de weg had hij niets te maken, zei Supachai, en toepassing van het oude (lagere) toltarief was goedgekeurd door het Screening Committee van het ministerie, omdat de contracten voor 4 juni vorig jaar waren getekend.

Puea Thai haalt uit naar regering over miskopen door leger
18 maart – Legeraankopen van een luchtschip, GT200 bomdetectors, gewapende pantservoertuigen en Isuzu trucks werden tijdens de derde dag van het censure debate door oppositiepartij Puea Thai dankbaar aangegrepen om eens flink uit te halen naar de regering, want met elke aankoop is wel wat mis.
Het luchtschip Aeros 40D dat ingezet zou moeten worden in het Zuiden, bleek lekkages te vertonen, maar na reparatie (of vervanging?) door de fabrikant is het nauwelijks bruikbaar vanwege het regenseizoen dat er acht maanden duurt. Bovendien haalt het niet de geëiste 2.285 meter, maar slechts 914 meter, waarmee het binnen vuurbereik zou zijn. De fabrikant zegt echter dat de 2.285 meter gehaald kan worden als er geen militaire uitrusting aan boord is. Puea Thai begreep niet waarom er 340 miljoen baht voor was uitgetrokken, terwijl het 310 miljoen baht kost.
Verder hekelde Puea Thai de aanschaf van GT bomdetectors (functioneren niet) en de levering van de pantservoertuigen door een bedrijf in de Oekraïne (jaren vertraagd en zouden niet geschikt zijn voor gevechtshandelingen). Het bedrijf dat de trucks levert, zou nauwe banden hebben met bepaalde politici (lees: er is te veel voor betaald).
Premier Abhisit zei dat hij er bij de toenmalige legerchef op aan had gedrongen het luchtschip te weigeren als het niet aan de eisen zou voldoen. De aankoop van de trucks was gedaan onder de regering van Samak Sundaravej en de regering was contractueel verplicht de 1.474 trucks af te nemen. Tot nu toe zijn er 90 geleverd.
Vice-minister-president Suthep Thaugsuban verklaarde het verschil tussen 340 miljoen en 310 miljoen baht voor het luchtschip uit de bouw van een hangar, gronduitrusting, twee camera’s die aan het schip worden bevestigd en drie aan helicopters die samen het luchtschip operaties gaan uitvoeren.

Suthep slaat gedocumenteerd terug
18 maart – Tijdens de ongeregeldheden vorig jaar april en mei waren vier groepen ‘men in black’ (zo genoemd naar hun kleding) verantwoordelijk voor gewelddadige aanvallen. Hun operaties waren goed voorbereid en systematisch. Dit zei vice-minister-president Suthep Thaugsuban vandaag tijdens de vierde en laatste dag van het censure debate. Hij verwierp ten sterkste de beschuldigingen van Puea Thai parlementslid Jatuporn Prompan en andere leden van de oppositie dat regeringstroepen verantwoordelijk waren voor de meeste doden en voor de brand in CentralWorld op 19 mei.
Aan de hand van videoclips identificeerde Suthep de vier groepen:
– Ronin Warriors, circa 100 man, geleid door wijlen Khattiya Sawasdipol;
– Black Shirts, onder leiding van luitenant-generaal Thuanthong Suwannathat, voormalig legerspecialist, en roodhemdleider Aree Aiyara;
– Saming Dam (Black Tiger): de harde kern van roodhemden, gespecialiseerd in het maken van bommen;
– Koo Khue Phoo Chana (We are the winners) voor geheime operaties.
Suthep toonde ook een aantal videoclips waarin roodhemdleiders de demonstranten opriepen Bangkok te veranderen in een ‘sea of fire’, ‘break into shopping malls’ of ‘go to provincial halls’ indien veiligheidstroepen een eind zouden maken aan de rally op Ratchaprasong.
Voor de brand in CentralWorld is een aantal personen aangehouden en negen anderen worden nog gevolgd. Over de zes personen die in Wat Pathum Wanaram de dood vonden, zei Suthep dat twee van hen kruit op hun handen hadden. Hij gaf toe dat sommigen gedood zijn door militaire kogels, maar die kogels kwamen uit wapens die tijdens de gevechten op 10 april op de Khok Wua intersection waren gestolen van soldaten.
Verder toonde Suthep foto’s en videobeelden van demonstranten die met bloed spetterden bij het Government House en de woning van premier Abhisit, het ministerie van Defensie aanvielen met rocket-propelled wapens, een granaat wierpen naar het kantoor van de National Anti-Corruption Commission en het Chulalongkorn ziekenhuis en het satellietgrondstation van Thaicom binnendrongen.

Kort nieuws 17 maart
Rubber
Rubber latex doet nu 98 baht per kilo tegen 150 baht eerder dit jaar en daarom praten vertegenwoordigers van de rubberboeren volgende week met premier Abhisit. Ze willen dat de regering de boeren steunt uit een budget van 8 miljard baht dat in 2008 is gereserveerd voor prijsondersteuning. Begin dit jaar werd daarmee gestopt toen de prijzen sterk stegen. De gezakte prijs wordt onder andere veroorzaakt doordat China rubberaankopen heeft opgeschort alsmede door de tsunami en aardbevingen in Japan, waardoor investeringen in de auto-industrie worden uitgesteld.
Zuid-Thailand Twee personen zijn dinsdagavond in een kruidenierswinkel in het district Rueso (Narathiwat) gedood en drie gewond geraakt bij een spervuur van schoten, afgevuurd door twee mannen met AK47 en M16 geweren. De eigenaar zag kans terug te schieten, waarna de aanvallers er vandoor gingen. Dezelfde avond ontplofte een granaat bij een uitstalling van artikelen tussen Narathiwat en Pattani. Daarbij vielen geen gewonden. In Pattani werd een 63-jarige man, die op zijn motorfiets naar zijn werk reed, beschoten. Hij raakte ernstig gewond. In Narathiwat heeft de politie het lichaam van een Maleisische toerist gevonden, die vermoedelijk beroofd was.
Verdwenen wapens Tien soldaten zijn achter slot en grendel gezet omdat ze verdacht worden van het verdwijnen van wapens uit het legerkamp Thanarat in Prachuap Khiri Khan. De wapens zijn vermoedelijk naar Karen rebellen in Birma gesmokkeld. Ze werden telkens in kleine hoeveelheden gestolen om ontdekking te voorkomen. Zie 5 maart: Kort nieuws Wapens.

Oppositie stelt teleur
17 maart – Oppositiepartij Puea Thai doet het niet goed in het censure debat dat deze week wordt gevoerd, zegt voormalig Thai Rak Thai-partijfunctionaris Chaturon Chaiseang. De aanvallen van Puea Thai missen focus en de partij verspilt tijd. ‘They make allegations in a random manner, critising everything in the hope some damage will occur.’ Volgens Chaturon domineert vice-minister-president Suthep Thaugsuban, ‘who is a veteran debater’, het debat.

Hartenbreker Mario wordt Jan Soldaat
17 maart – Verschillende artiesten en zonen van politieke kopstukken worden volgende maand opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Van 1 tot 12 april worden 65.000 recruten geselecteerd. Ze gaan twee jaar dienst doen. Een van de artiesten, ‘heartthrob actor’ Mario Maurer moet er nu echt aan geloven, nadat hij drie keer uitstel had gekregen, hetgeen het maximum is. De zoon van Newin Chidchob, de sterke man op de achtergrond van coalitiepartij Bhumjaithai, en Suwaroj Palung, parlementslid voor de Democraten, hebben een verzoek gedaan om tijdelijk te worden uitgesloten van de dienstplicht.

Bier en volleybal als vredestichters
17 maart – Een volleybalwedstrijd zaterdag bij de Ta Thao Pass bij Preah Vihear tussen twee gemengd Thais-Cambodjaanse teams en een drinkgelag tot diep in de nacht heeft weer eens duidelijk gemaakt dat de grenstroepen goed met elkaar overweg kunnen. De vriendschappelijk match was een initiatief van kolonel Wutti Saengchak, vice-commandant van de Suranaree Task Force. Het was de eerste keer sinds de grensgevechten uitbraken, dat troepen van beide zijden van de grens elkaar onmoetten.
De bezoekende Cambodjanen vertelden dat ze de opdracht hadden gekregen niet meer dan twee blikjes bier te drinken, maar gezien de tijdstippen – de volleybalwedstrijd begon om 9 uur ’s ochtends, het drinken ging door tot 2 uur ’s nachts – lijkt die dienstorder niet te zijn opgevolgd. De Thaise gastheren hadden er dan ook voor gezorgd dat bier in ruime mate voorhanden was.
De Thaise soldaten lieten zich van hun beste kant zien door zich tegoed te doen aan het door de Cambodjanen meegebrachte vlees van twee speciaal voor de gelegenheid geslachte koeien. Onder normale omstandigheden zouden ze geen voedsel of water van Cambodjanen accepteren uit angst voor ‘black magic’.
De drank deed veel Cambodjaanse soldaten opbiechten dat ze liever niet met Thaise soldaten vochten, maar ze hadden geen keus omdat ze de bevelen moesten opvolgen van minister-president Hun Sen, de vader van majoor-generaal Hun Manet.
Tijdens het informele samenzijn werd ook een aantal concrete afspraken gemaakt over het voorkomen van nieuwe schermutselingen, werkzaamheden in het omstreden gebied (dit betekent dat Thailand moet stoppen met de aanleg van een weg naar de pagode Keo Sikha Kiri Savara), het gebruik van een hotline bij problemen en het bevorderen van vriendschappelijke betrekkingen tussen de grenstroepen – dat alles als aanloop naar een vergadering van het General Border Committee op 24 en 25 maart in Bogor met Indonesië als waarnemer.

Kort nieuws 16 maart
Kritiek
Somkiat Pongpaiboon, geelhemdleider en parlementslid voor de Democraten, kan zijn politieke loopbaan bij zijn partij verder wel vergeten. Hij heeft de irritatie gewekt van Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, en premier Abhisit. Suthep heeft onverbloemd gezegd dat hij niet gekandideerd zal worden bij de volgende verkiezingen. Somkiat zei in een speech voor de geelhemddemonstranten bij het Government House dat er geen vervroegde verkiezingen komen en dat schoot Suthep en Abhisit in het verkeerde keelgat.
Philip Morris Kiat Sittheeamorn, hoofd Trade Representative Office, stapt naar de rechter omdat de plaatsvervangend leider van oppositiepartij Puea Thai hem in verband heeft gebracht met belastingontduiking door Philip Morris (Thailand) bij de import van sigaretten. Puea Thai zal de kwestie ook tijdens het censure debate aan de orde stellen. Philip Morris zou de importprijs van Marboro en L&M te laag hebben opgegeven en de regering zou het OM opdracht hebben gegeven het bedrijf niet te vervolgen. Zie 10 maart: Philip Morris-zaak lijkt luchtballon.

Strijd tegen kerncentrales in Thailand is begonnen
16 maart – Milieuactivisten en dorpelingen in provincies die in aanmerking komen voor de bouw van een kerncentrale, hebben de handen ineen geslagen en het Network of People Against Nuclear Power Plants gevormd. Het netwerk roept de regering op af te zien van de bouw van kerncentrales en wijst daarbij op de radioactieve lekkage van het Fukushima complex na de aardbeving in Japan.
‘Japan is known for its expertise in nuclear technology, but mishaps still occurred and they cannot control the radioactive leakage so far’, zegt Sodsai Sangsoke, leider van de anti-kernenergie groep in Ubon Ratchatani. ‘Thailand is new to the technology while our safety operation standards are weak. So, what will happen if a big natural disaster hits our nuclear power plants?’
Het Power Development Plan voorziet tussen 2020 en 2025 in de bouw van vijf kerncentrales met een gezamenlijke capaciteit van 5000 MW. Acht provincies komen in aanmerking voor een centrale.
In Kalasin demonstreerden gisteren meer dan 2000 mensen uit 18 districten voor het gemeentehuis tegen het plan van de Electricity Generating Authority of Thailand om een kerncentrale in hun provincie te bouwen. Die zou op 10 kilometer van de Lam Pao rivier moeten komen, de levensader van Kalasin. De demonstranten droegen spandoeken waarop ze provinciale parlementsleden hekelden die gezegd hebben dat de bouw de wens van de bevolking was.
Het ministerie van Energie zegt dat de explosie en lekkage in Japan aanleiding zijn om de plannen voor de bouw van kerncentrales te herzien.

Borgtocht UDD-leiders niet ingetrokken
16 maart – De zeven roodhemdleiders die vorige maand op borgtocht zijn vrijgelaten, blijven vrij man. De Criminal Court heeft een verzoek van het Department of Special Investigation (DSI) om de borgtocht in te trekken, afgewezen. Volgens de DSI hebben de zeven door deel te nemen aan de roodhemdrally van zaterdag en daar het woord te voeren de voorwaarden voor hun borgtocht overtreden. De rechtbank wees het verzoek af omdat dit gedaan had moeten worden door het Openbaar Ministerie.
De DSI zal het bewijsmateriaal voor de overtreding nu overdragen aan het OM. DSI-chef Tharit Pengdit is niet teleurgesteld. ‘I don’t think it’s a loss of face.  I am only performing my duty.  No matter through which channel, we have confidence in our evidence.’
Natthawut Saikua, een van de leiders, dankte de rechtbank voor de afwijzing van het DSI-verzoek. Hij zei dat hij en zijn collega’s niets hadden gedaan dat in strijd was met de borgtochtvoorwaarden. Ze hadden geen onrust gestookt en hadden ook niet het land verlaten. Op 19 maart klimmen ze weer het podium op tijdens de volgende rally van het United Front of Democracy against Dictatorship (UDD).

‘Staatsschuld is geen groot probleem’
16 maart – Minister Korn Chatikavanij (Financiën) ziet de huidige staatsschuld, die 41 procent van het GPD bedraagt, niet als een groot probleem. ‘The public debt ratio to GDP is even lower than those of  previous governments. The government is capable of shouldering the public debt burden without any negative effect on the economy in the long-run’, zei hij op de tweede dag van het censure debat in reactie op een aanval door de oppositie.
Een andere topic die werd aangesneden, was de subsidie op diesel om de prijs op maximaal 30 baht per liter te houden. De subsidie wordt gefinancierd uit het State Oil Fund. Korn zei dat een verhoging van de dieselprijs de productiekosten van bedrijven beïnvloedt, waardoor prijzen van producten, met name consumentenartikelen ‘iedere dag gekocht door gewone mensen’, omhoog zouden gaan.
‘Before the government took office, the state Oil Fund stood at minus five billion baht. The government managed to increase the fund to 27 billion baht to prepare for curbing of fuel prices. Now it is appropriate that the government use this money from the Oil Fund to subsidise fuel prices at a time the global oil price is on the rise, to minimise the impact on the people.’

Kort nieuws 15 maart
Doodstraf
Omdat ze zo verstandig waren mee te werken en schuld te bekennen, heeft de rechtbank de doodstraf van twee buitenlandse drugskoeriers omgezet in levenslang. De ene verdachte, een 27-jarige Pakistaan werd in mei vorig jaar op Suvarnabhumi aangehouden. Hij vervoerde de drugs in zijn maag. De ander, een Iraniër, werd eveneens op het vliegveld aangehouden in juli vorig jaar.
Overplaatsing De overplaatsing van Wongsak Sawasdipanit was volgens het kantoor van de Civil Service Commission onreglementair en dient dan ook ongedaan te worden gemaakt. Wongsak weigerde als chef van het Provincial Administration Department een controversieel leaseplan van computers goed te keuren en hij verzette zich onder andere tegen het plan van het ministerie van Binnenlandse Zaken om pistolen terug te halen die onder dorpsveiligheidsteams waren verspreid.
Juwelendiefstal Het dodental bij de juwelendiefstal in Sungai Kolok (zie 14 maart) is opgelopen tot drie. De jongere broer van de eigenaar van de Lieo Ah goudwinkel is aan zijn verwondingen overleden.
Majesteitsschennis Webmaster Thanthawut Taweewarodomkul van een UDD-website (roodhemden) is wegens majesteitsschennis veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar. Hij kreeg de straf vanwege postings op de website tussen 13 en 15 maart vorig jaar.
Juwelendiefstal (2) Een van de zeven mannen die twee juweliers in Sungai Kolok (zie 14 maart) overvielen, is door de politie geïndentificeerd als een bekende opstandeling in het Zuiden. Een bewakingscamera legde vast hoe tijdens de overval de doek losraakte, waarmee hij zijn gezicht had bedekt. Bij de vluchtauto vond de politie negen geweren, die op 19 januari gestolen waren uit een militaire post in het district Rangae.

Abhisit tegen bouw kerncentrales
15 maart – Premier Abhisit was al een tegenstander van de plannen om in Thailand kerncentrales te bouwen nog voor de gevreesde meltdown in Japan. Volgens het Power Development Plan beschikt Thailand tussen 2020 en 2025 over vijf kerncentrales met een capaciteit van 5000 MW. Als alternatief noemt het plan 13 kolengestookte 800 MW centrales, 4 meer dan thans, en een gasgestookte centrale van 800 MW. In deze regeringsperiode valt geen beslissing meer te verwachten, daar eind juni/begin juli vervroegde verkiezingen worden gehouden.
Sunchai Nilsuwankosit, hoofd Nuclear Technology Development Department van de Chulalongkorn universiteit, zegt dat mensen hun steun voor of weerstand tegen kernenergie niet moeten baseren op sentiment. ‘Do not use emotion and the disaster to decide on the future of the nation. This is because it is more difficult for us to find other kinds of fuel apart from gas as there is opposition to coal too.’

Politie lukt het niet toiletten te verwijderen
15 maart –Twaalfhonderd politieagenten zijn gisteren niet in staat gebleken om de 48 provisorische toiletten van de PAD-demonstranten rond de Makkahawan brug te verwijderen. Alhoewel gekleed in kogelvrije vesten en uitgerust met schilden en knuppels kwamen ze niet door de barricade van de demonstranten. Gevochten werd er niet, wel werden twee agenten gewond door flessen en andere voorwerpen die door de demonstranten naar de politie werden gegooid.
De operatie was bedoeld om de veiligheid van de staf van City Hall te waarborgen. De politie heeft de demonstranten ook gevraagd delen van de weg vrij te maken voor de jaarmarkt van het Thaise Rode Kruis, die op 30 maart begint. Maar PAD-leider Chamlong Srimuang was zoals gewoonlijk onverzettelijk.
Bangkok Post roept in haar hoofdredactioneel commentaar de geelhemden op hun rally te beëindigen. Er is geen brandende reden om door te gaan, want de vijf in Cambodja gearresteerde Thai zijn vrijgelaten en de twee die nog gevangen zitten, hebben gratie gevraagd. Dat de PAD weigert ruimte vrij te maken voor het Rode Kruis noemt de krant ‘a crude insult’.
De actie van gisteren krijgt overigens nog een vervolg want de Internal Security Act geeft de politie de bevoegdheid het actieterrein te onruimen.
Update: De politie denkt dat de PAD en TPN-demonstranten vrijdag Ratchadamnoen Nok Avenue en Phitsanulok Road zullen verruilen voor twee lokaties, die door haar zijn aangeboden: een bij de Bank of Thailand en de andere bij het ministerie van Financiën. De politie trekt die conclusie na gesprekken met twee leiders van het militante Thai Patriots Network (TPN).  

Hulpcentrum vermiste personen sluit
15 maart – Omdat de financiën uitgeput zijn, stopt de Mirror Foundation met haar Anti-Human Trafficking Operation. Het was de bedoeling dat het centrum zo blijven bestaan totdat de overheid haar  werkzaamheden zou overnemen, maar dat is nooit gebeurd.
In de negen jaar van zijn bestaan heeft het centrum meer dan 2000 meldingen van vermiste personen behandeld en vele duizenden telefoontjes met verzoeken om hulp beantwoord. Een van de projecten waar het centrum zich mee bezig heeft gehouden was het opsporen van gekidnapte kinderen die gedwongen worden om in bedelende bendes te werken.
De eerste twee jaar van zijn bestaan werd het centrum gefinancierd door de Asia Foundation in de VS en het US Department of State. In deze periode hadden de meeste zaken betrekking op mensenhandel in Chiang Rai en mensen die verleid werden om op een vissersboot te gaan werken. Daarna verbreedde het terrein van het centrum zich. Nieuwe sponsors dienden zich aan, maar de bijdragen waren niet genoeg om het centrum in stand te houden.
De sluiting betekent niet dat de Foundation niets meer doet. ‘We veranderen onze rol van het ontvangen van klachten naar het volgen van het probleem en advisering aan overheidsdiensten’, zegt het hoofd van het centrum.

Commissie hoort niets nieuws
15 maart – De Truth for Reconciliation Commission (TRC) besteedde gistermiddag 80 minuten aan het horen van zes getuigen over de dood van Khattiya Sawasdipol, bijgenaamd Seh Daeng, maar nieuwe informatie leverde dat niet op. Khattiya, hoofd beveiliging van de roodhemden, werd op 13 mei doodgeschoten door een scherpschutter terwijl hij bij het Lumpini park werd geïnterviewd door de correspondent van de International Herald Tribune. Uit het post-mortem onderzoek is gebleken dat een kogel onder een hoek van 30 graden zijn hoofd aan de rechterzijde binnendrong. Het is onwaarschijnlijk dat de kogel uit een M16 of AK47 kwam. De enige conclusie die de commissie trok, was dat de scherpschutter vanuit een van de hoge gebouwen in de buurt moet hebben geschoten.

Kort nieuws 14 maart
Verzekering
De Foundation for Consumers heeft haar gerenoveerde kantoor, dat brandschade had opgelopen bij de roodhemdrellen op 19 mei, weer in gebruik genomen. Maar pech: de verzekering ligt dwars en wil niet de gevraagde 16 miljoen baht schadevergoeding uitkeren. De maatschappij verschuilt zich achter het argument dat de regering de rellen als terrorisme heeft betiteld en daden van terrorisme verzekert ze niet. De verzekeraar heeft 1 miljoen baht uitgekeerd en wil nog een tweede miljoen schuiven, mits de Foundation afziet van rechtelijke stappen en dat was ze niet van plan.
Voetbal Ook in Thailand kunnen de gemoederen tijdens en na een voetbalwedstrijd hoog oplopen. Scheidsrechter Charoen Matchanawit (37) werd na een voetbalwedstrijd beschoten. Hij raakte daarbij ernstig gewond aan zijn ruggegraat. De aanval kan te maken hebben met een conflict tussen scheidsrechters, maar kan ook zijn uitgevoerd door boze supporters van het verliezende team.
Nieren Het Noordoosten van Thailand telt het hoogst aantal patiënten dat lijdt aan een nierziekte (1,2 miljoen). Artsen vermoeden een verband met het traditionele zoute voedsel en de gewoonte om sommige medicijnen zonder recept in te nemen. De behandeling van één patiënt kost gemiddeld 200.000 baht per jaar.
Tempelschool De tempelschool van Wat Sophanaram in Lam Luk Ka (Pathum Thani), een houten gebouw van één verdieping, is in vlammen opgegaan. Een klaslokaal van een aangrenzende school werd ook beschadigd. De brandweer had het vuur binnen een uur onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting.
Olifanten Gisteren was National Thai Elephant Day. In Chiang Mai kregen 70 olifanten een koningsmaal voorgeschoteld. Tweeduizend bezoekers namen een kijkje.
35 miljoen baht De politie heeft de bezittingen van een belangrijke drugshandelaar (33) in het Zuiden inbeslaggenomen. Ze vertegenwoordigen een waarde van 35 miljard baht en bestaan onder andere uit drugs, contant geld, auto’s, juwelen en een huis. De politie kwam de man op het spoor na een auto-ongeluk vorige week in Songkhla. In de auto vond de politie 6,9 miljoen baht aan contant geld. De chauffeur vluchtte nadat hij was opgenomen in het ziekenhuis, zijn vrouw kwam bij het ongeluk om het leven.

 Oppositie heeft de messen geslepen
14 maart – Oppositiepartij Puea Thai is er zeker van dat ze de regering kan beschadigen in het censure debate dat morgen zijn eerste dag ingaat. Maar de Democraten steken al de draak met het debat. Ze zeggen dat Puea Thai geen nieuwe informatie heeft die premier Abhisit en de negen ministers onder vuur van hun stuk kunnen brengen.
Puea Thai daarentegen gelooft dat de aanval de regering dit keer onvoorbereid zal treffen en de geloofwaardigheid van de huidige coalitieregering zal ondermijnen – enkele maanden voordat verkiezingen worden gehouden.
Het debat wordt geleid door Mingkwan Saengsuwan, die bij de behandeling van de Voorjaarsnota geen sterke indruk maakte. Het debat is een proeve van bekwaamheid voor hem; doet hij het goed, dan heeft hij voor de functie van partijleider de zegen van oud-premier Thaksin, die nog steeds de lakens uitdeelt bij Puea Thai. Fractievoorzitter Chalerm Yubamrung, die is gepasseerd en bekend staat om zijn agressieve debatteerstijl, laat zich evenwel niet onbetuigd. Hij gaat de regering beschuldigen van ongeoorloofde beïnvloeding van het OM in de Philip Morris-zaak. Tussen 2003 en 2007 zou Philip Morris (Thailand) de importprijzen van Marlboro en L&M te laag hebben opgegeven, waardoor Thailand 68,8 miljard baht aan inkomsten misliep. Volgens PT heeft het OM het bedrijf niet vervolgd op aanwijzing van de regering.
Andere onderwerpen die de komende vier dagen aan de orde komen, zijn het palmolieschandaal (lege schappen en duur), onregelmatigheden op telecomgebied, overbodige uitgaven ad 2 miljard baht om de bevolking te lijmen, het gestuntel bij het grensconflict met Cambodja en op vrijdag het bloedige einde van de roodhemdprotesten vorig jaar. Enfant terrible Jatuporn Prompan zal daarover het woord voeren. Op zaterdag vinden de stemmingen plaats. Premier Abhisit en acht ministers worden voorgedragen voor impeachment, minister Kasit, alhoewel ook onder vuur, ontspringt de dans omdat hij als outsider in het kabinet is opgenomen.

Economisch beleid regering mist richting
14 maart – ‘Het belangrijkste probleem vandaag zijn de hoge prijzen. Hyperinflatie is een serieuze bedreiging. Daarvan zien we al de eerste tekenen bij de prijs van palmolie, suiker en varkensvlees.’ Dit zegt Pichai Naripthaphan, adviseur van oppositiepartij Puea Thai en voormalig vice-minister van Financiën, aan de vooravond van het censure debate dat de komende vier dagen in het parlement wordt gevoerd.
Volgens Pichai hangt het economisch beleid van de regering Abhisit van toevalligheden aan elkaar en mist het focus. ‘Het beleid van deze regering is in een opwelling tot stand gekomen. Het bestaat uit tijdelijke reparaties in plaats van echte oplossingen voor de problemen van de mensen. De maatregelen worden genomen voor politieke winst in plaats van voor stimulering van de economie.’

Kasit: Ik zaai geen tweedracht
14 maart – Minister Kasit Piromya van Buitenlandse Zaken houdt vol dat hij geen tweedracht zaait in de omgang met Thailands buurlanden. ‘There is no evidence that I or the government have created problems’, zegt hij aan de vooravond van het censure debate, waarin oppositiepartij Puea Thai hem zal aanvallen over zijn Cambodja-beleid. ‘There has only been accusations from inside and outside parliament without acknowledging the positive things we have done over the past two years.’
Kasit zegt zich alleen van drie beschuldigingen bewust te zijn. Zo noemde hij premier Hun Sen van Cambodja in oktober 2008 een ‘tramp’ tijdens een rally van de PAD. Die opmerking maakte hij op een moment dat de Cambodjaanse premier eiste dat Thailand zijn troepen bij Preah Vihear zou terugtrekken. Ook het woord ‘gangster’ heeft hij gebruikt, erkende hij, maar hij zei daarbij tegelijk dat Hun Sen het hart van een leeuw heeft. Voor dat woord ‘gangster’ heeft hij zijn excuses gemaakt. De derde bewering luidt dat hij iemand in Rusland geslagen zou hebben. ‘If I had done that, I could not have become ambassador.’
Kasit denkt dat hij regelmatig onder vuur ligt van de oppositie omdat zijn persoonlijkheid irritatie wekt. ‘My face might look aggressive but I have never lied to the media or tried to please anybody just to get a vote.’ Verder erkent hij soms ‘a slip of the tongue’ te maken. ‘I am an ordinary person prone to making occasional mistakes just like any other.’

Doodschieten is goedkoper dan het kopen van stemmen
14 maart – Stel: je hebt een politieke tegenstander en je wilt hem bij de verkiezingen verslaan. Wat doe je? In Thailand bestaan twee opties: kiezers omkopen of je tegenstander laten vermoorden. De eerste optie kost 5 tot 10 miljoen baht, de tweede – afhankelijk van de moeilijkheidsgraad – 100.000 tot 300.000 baht.
Sinds de aanslag op twee lokale politici op dezelfde dag in Prachin Buri en Nonthaburi en met de verkiezingen in aantocht, vreest de politie dat het jachtseizoen is geopend. Beide slachtoffers – de een werd ernstig gewond, de ander gedood – stonden waarschijnlijk op de hitlist van hun politieke opponenten, alhoewel de politie zakelijke conflicten als motief niet uitsluit.
Aroen Jaronsuk die in Prachin Buri ernstig gewond raakte, was hoofd van de Ta Tum tambon administration en secretaris van een Social Action Party-parlementslid. Hij werd gewond door een bom die in de auto waarin hij als passagier zat, ontplofte. Kowit Charoennontasit was burgemeester van Bang Bua Thong. Hij werd ’s avonds voor zijn huis doodgeschoten.
Chatchai Rianmek van het Metropolitan Police Bureau, die het onderzoek leidt, zegt dat het doden van politici in de aanloop naar de verkiezingen een gebruikelijke taktiek is om tegenstanders te elimineren. De financiën geven daarbij de doorslag. Volgens hem worden zakenlui door de budgetten waarover de lokale autoriteiten beschikken, gelokt om de politiek in te gaan. Zij kiezen de goedkope optie om aan de macht te komen en die later te misbruiken. Zijn eigen politie krijgt van hem ook een veeg uit de pan vanwege haar ineffectieve strijd tegen deze misdaden.

50-rai maximum zou voor iedereen moeten gelden
14 maart – Het controversiële voorstel om het bezit van landbouwgrond te maximeren op 50 rai per gezin zou moeten worden uitgebreid naar andere sectoren, betoogde econoom Apichart Sathiniramai van de Thammasat universiteit gisteren tijdens een forum over landhervorming, georganiseerd door de Thai Journalists Association. De limiet zou volgens hem verwarring kunnen zaaien bij het vaststellen wat landbouwgrond is en wat niet.
Het desbetreffende voorstel is ondanks twijfels van premier Abhisit gedaan door het National Reform Committee. De commissie redeneert dat ‘the ownership of small or large land does not always guarantee agricultural efficiency’. Het forum van gisteren doet de suggestie het plafond te laten gelden voor ‘legal entities, organisations, small and large companies, along with state agencies’.
Apichart is het eens met het landdistributie idee van de NRC omdat grote delen van het land is bezit zijn van politici en zakenmensen, van wie velen het boerenbedrijf niet uitoefenen. ‘One leading liquor businessman even bought land he already owned because he has so many plots that he cannot remember all of them.’
Het kabinet besloot op 8 maart het 50-rai voorstel aan te houden en nadere toelichting van de NRC te vragen. Over twee weken komt het weer aan de orde.

‘Stop met het bouwen van stuwdammen’
14 maart – Alle stuwdamprojecten in de Mekong, Salween en binnenlandse rivieren dienen gestopt te worden om negatieve gevolgen voor de ecologie en woongebieden te voorkomen, zegt het Northern River Basin Network. Netwerk-coördinator Prasithiporn Kan-ornsi zegt dat meer dan 60 miljoen mensen in Birma, Cambodja, Laos en Thailand worden gedupeerd door de geplande constructie van hydro-elektrische dammen in beide rivieren. De Thaise regering zou zich tegen de geplande dammen moeten teweer stellen, aldus Prasithiporn.
De Chinese dammen in de bovenstroom van de Mekong hebben al schade toegebracht; de bouw van de Xayaburi dam in Laos, 200 km ten noorden van de Thaise grens, met steun van de Thaise overheid voegt daar nog het nodige aan toe. Het netwerk vindt dat de regering haar steun aan het project moet stopzetten. De eerste Chinese dam in de Mekong, de Manwan dam, werd in 1993 in gebruik genomen. Sindsdien ziet een dorpeling van het district Si Chiang Mai (Nong Khai) ongebruikelijke waterpatronen en periodes dat de rivier droog staat.
Het netwerk roept de regering ook op om zes voorgestelde dammen in binnenlandse rivieren te schrappen en eist dat de sluizen van de Pak Moon dam permanent worden opengezet, zodat de ecologie van de rivier zich kan herstellen en vis kan migreren tussen de Moon en Mekong.

Twee doden en vier gewonden bij brute overval op juweliers
14 maart – Twee personen zijn vanochtend doodgeschoten en vier gewond geraakt bij een brute overval in het volle daglicht op twee juweliers in Sungai Kolok (Narathiwat). De overval werd uitgevoerd door zeven mannen, die gewapend waren met M16 geweren en Uzi’s. Ze opereerden in twee groepen.
De ene groep opende het vuur in de Lieo Ah goudwinkel en doodde de bewaker (34) en de eigenaar. Zijn echtgenote en jongere broer werden ernstig gewond. De glazen vitrines werden kapotgeslagen en de mannen haalden de inhoud eruit. De andere groep overviel Yong Tun goudwinkel, verwondde er de eigenaar en een familielid en richtte een aanzienlijke schade aan. De bronskleurige Mazda met een valse nummerplaat, waarin de overvallers er vandoor hingen is later teruggevonden, 20 kilometer van de winkels.

Thaksin en leiding: Roodhemden, stem op Puea Thai
13 maart – De verdreven premier Thaksin en leiders van het United Front of Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) hebben hun supporters opgeroepen bij de komende verkiezingen op de huidige oppositiepartij Puea Thai te stemmen. Wanneer Puea Thai een monsterzege boekt, komt hij terug naar Thailand om de economische problemen op te lossen en het land binnen zes maanden naar een hoogconjunctuur te leiden, zei Thaksin via een video-in gisteren rond middernacht tegen 50.000 roodhemden tijdens een rally van het UDD bij het Democracy Monument.
De bijeenkomst was belegd om het begin van de roodhemdprotesten, een jaar geleden, te herdenken en werd bijgewoond door de roodhemdleiders die na negen maanden gevangenschap op 22 februari op borgtocht werden vrijgelaten. UDD-voorzitter Thida Thavornseth zei dat het UDD Puea Thai zal helpen de verkiezingen te winnen. ‘We have two legs. One is for a fight in the House [of Representatives, de Thaise Tweede Kamer] and the other a fight on streets.’
Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor PT, zei dat de voortvluchtige Arisman Pongruengrong, een roodhemdleider die gerekend wordt tot de harde kern, zich rond 26 maart zal melden bij de politie, nu zijn collega-leiders op borgtocht zijn vrijgelaten. Eerder deze week meldde een andere voortvluchtige roodhemdleider zich vrijwillig.

Staf Bosbeheer vrijgepleit
13 maart – Twaalf stafleden van Bosbeheer kunnen opgelucht ademhalen. Een onderzoek van hun ministerie heeft hen vrijgepleit van betrokkkenheid bij de mogelijke smokkel van illegaal gekapt teakhout. Uit het onderzoek is gebleken dat de in januari inbeslaggenomen 3200 kubieke meter hout geen vers hout was maar bewerkt hout. Onbewerkt hout mag niet worden vervoerd door het Salawin National Park in Mae Hong Son, omdat sommige stropers er illegaal hout hebben gekapt en doen voorkomen dat het Birmees hout is.
Volgens Monthip Sriratana Tabucanon, die het onderzoek leidde, is het uit te sluiten dat het inbeslaggenomen hout oorspronkelijk in Thailand is gekapt, naar Birma is vervoerd en als Birmees hout in Thailand is ingevoerd. De onder verdenking staande functionarissen mochten een vergunning verlenen voor het vervoer van hout door het park omdat ze er zeker van waren dat het transport geen negatieve gevolgen voor het park had.
Houtimporteur Anton heeft toestemming gevraagd voor de invoer van 13.000 kubieke meter hout. Circa 5.329 kubieke meter daarvan is al naar Thailand vervoerd. Het Royal Forest Department moet nog toestemming verlenen voor het resterende hout. Het bedrijf dreigde eerder naar de rechter te stappen omdat de afdeling weigert zijn vergunning te verlengen. Bewerkt hout mag in Thailand worden ingevoerd, mits voorzien van een certificaat van oorsprong of een document van het land van oorprong met toestemming voor het vervoer.
(Zie pagina
Illegale houtkap)

Werk aan Red Line gaat door, ondanks rechtbankverbod
13 maart – De State Railway of Thailand gaat door met de aanleg van de verhoogde spoorlijn Bang Sue-Taling Chan, de zogeheten Red Line¸ ondanks een verbod van het Central Administrative Court. De rechtbank oordeelde dat de aanbesteding niet conform de regels is verlopen omdat slechts één bedrijf had ingeschreven. De regels schrijven in dit geval voor dat het werk dan niet mag worden aanbesteed,
Het bestuur van de SRT keurde in 2008 de keuze van Unique-Chun Wo goed voor een bedrag van 8,7 miljard baht. Rivaal STCC was eerder door een aanbestedingscommissie afgevoerd omdat ze niet kon voldoen aan enkele eisen gesteld in de terms of reference. STCC stapte vervolgens naar de rechter.
De Thaise Spoorwegen gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechter. SRT redeneert dat de aanbestedingsregels de mogelijkheid bieden ze soepel toe te passen; bovendien is de route van 15 kilometer al voor meer dan de helft klaar. Voorts acht de SRT zich gebonden aan het contract met het bedrijf dat de lijn aanlegt. Heronderhandelen over het contract zou betekenen dat de kosten aanzienlijk omhoog gaan, omdat de aanbesteding gebaseerd is op het prijspeil van 2008.

Mekongbewoners bidden voor zieke riviergeest
13 maart – Bu Pengkham (70), bewoner van Kok Wao in de provincie Loei, en zijn mededorpelingen hebben vrijdag een earn khwan voor de Mekong uitgevoerd, een ritueel in de Isan om de moraal en de innerlijke goedheid van een persoon te herstellen. De dorpelingen geloven dat de rivier net als een persoon haar khwan heeft verloren en ziek is geworden.
Want de Mekong lijkt in de verste verte niet meer op de geweldige rivier die ze ooit was. Bu en zijn dorpelingen verdienen hun boterham met de visserij en in het droge seizoen tuinbouw op de oevers van de rivier. De rivier bedreigt al jaren hun bestaan omdat de bevolking toeneemt, maar Bu maakt zich vooral zorgen over de bouw van dammen in de rivier. Volgende maand begint de constructie van de Xayaburi dam, 200 km ten noorden van de grens met Thailand. Alhoewel de mensen de Mekong schade hebben toegebracht, is dit volgens Bu nog niets vergeleken met de bouw van stuwdammen. Zie pagina
Xayaburi dam.

Kort nieuws 12 maart
Majesteitsschennis
Een 35-jarige man die VCD’s verkocht met voor het koningshuis aanstootgevende inhoud is aangehouden in zijn kraam bij Sanam Luang. De politie nam 73 illegaal gebrande VCD’s in beslag, 179 ongebrande schijfjes en een computer. Hij had de content vanaf het internet gedownload. Donderdag verkocht hij enkele VCD’s aan roodhemden.
Steekpenningen Vijf jaar gevangenisstraf en dat blijft het voor de voormalige adjunct-chef  van het Royal Forest Department wegens het aannemen van steekpenningen van een bedrijf dat illegaal hout had gekapt in het Salween bos in Tak in de periode 1997 tot 1998. En met de directeur van het bedrijf had het Appeal Court ook al geen compassie. Zijn gevangenisstraf van 2 jaar bleef eveneens gehandhaafd.
Abt overleden De abt van Wat Chana Songkhram in Bangkok, tevens lid van de Sangha Supreme Council, Somdej Phra Theejaran, is op 88-jarige leeftijd aan een leverziekte overleden. Namens het koninklijke huis presidieerde Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, over de rituele wassing.
Preah Vihear Cambodjaanse en Thaise functionarissen hebben op 25 mei in Parijs een gesprek met Unesco-vertegenwoordigers over de problemen met Hindu-tempel Preah Vihear plus het omliggende gebied. De afspraak is gemaakt tijdens het bezoek van de speciale afgezant van Unesco voor Preah Vihear vorige maand aan Bangkok en Phnom Penh. Thailand heeft Unesco gevraagd de werelderfgoedstatus van de tempel aan te houden zolang het grensconflict niet is opgelost.

WHO ingeroepen voor onderzoek naar mysterieuze sterfgevallen in Chiang Mai
12 maart – De World Health Organisation is te hulp geroepen om onderzoek te doen naar de mysterieuze dood binnen korte tijd van vijf personen in Chiang Mai, waaronder een Nieuw-Zeelandse toeriste (23). Vier personen logeerden in hetzelfde hotel; een vijfde geval kwam onlangs aan het licht en betreft een Amerikaanse van 33 jaar die in januari in een particulier ziekenhuis overleed aan symptonen die duiden op een voedselvergiftiging. Volgens het Disease Control Department is er geen sprake van een virusepidemie in de provincie.
In het lichaam van de Nieuw-Zeelandse toeriste is het virus Coxsaksie B gevonden, vermoedelijk opgelopen door bedorven voedsel. Dit virus kan worden overgebracht van mens tot mens. Het veroorzaakt maagpijn en in sommige gevallen leidt het tot hartstoornissen en de dood. Weefselmonsters van de Amerikaanse zijn voor onderzoek naar een laboratorium in de VS gestuurd. Het oudere Britse paar (74 en 78) overleed vermoedelijk aan een hartaanval. De doodsoorzaak van de Thaise reisgids (47) kan niet vastgesteld worden, omdat hij al gecremeerd is.
De provinciale autoriteiten hebben een werkgroep gevormd die onderzoek doet naar de sterfgevallen. Het wachten is op de resultaten van de medische onderzoeken. De autoriteiten maken zich zorgen over de invloed die de sterfgevallen kunnen hebben op het toerisme in Chiang Mai, dat herstellende is van de politieke onrust van vorig jaar. De controle op de hygiëne in winkels, restaurants, markten, kramen en bij straatverkopers wordt geïntensiveerd, evenals in guest houses, appartementen en boutique hotels, omdat de meeste bezoekers aan Chiang Mai daar logeren.
(Zie 6 maart: Vier sterfgevallen in hotel Chiang Mai; 10 maart: Kort nieuws Nieuw-Zeeland)

Wierook branden kan gevaarlijk zijn
12 maart – De rook van brandende wierookstokjes kun je maar beter niet inademen, want die bevat een ongezond niveau aan benzeen, butadiene en benzopyreen. Dat zijn geen aardige jongens, want ze ze kunnen leukemie en long-, huid- en blaaskanker veroorzaken. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert tempels dan ook om geen wierook te branden in slecht geventileerde ruimtes, korte stokjes te gebruiken in plaats van lange en de as van verbrande stokjes snel op te ruimen.
Tempelpersoneel dient langdurige blootstelling aan wierook te vermijden, handen en gezicht te wassen nadat het de stokjes heeft aangeraakt en een jaarlijkse medische controle te ondergaan. De adviezen staan in een nieuwe set richtlijnen, die zijn opgesteld na onderzoek van het Chulabhorn Research Institute gebaseerd op monsters van tempels in drie provincies. Het benzeenniveau was 53 keer zo hoog als het aanbevolen veiligheidsniveau, butadiene 33 keer en benzopyreen 10 keer.
Het branden van wierookstokjes is een belangrijk onderdeel van de religieuze rites in de 37.000 Boeddhistische tempels die Thailand telt.

Geelhemden waarschuwen voor herhaling 2008
12 maart – Wanneer de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) en het militante Thai Patriots Network (nog geler) worden verwijderd van hun huidige protestlokatie op de Ratchadamnoen Nok Avenue en Phitsanulok Road, dreigen ze evenals in 2008 het terrein van het Government House te bezetten. De politie heeft hen gesommeerd er uiterlijk dinsdag te vertrekken om ruimte te maken voor de jaarlijkse Rode Kruis Markt. In 2008 bivakkeerden de geelhemden 193 dagen op de compound  van het regeringscomplex om het vertrek te eisen van de toenmalige regeringen Samak Sundaravej en later Somchai Wongsawat, die ze als marionetten van de verdreven premier Thaksin beschouwden. De geelhemden hebben nu hun pijlen gericht op de regering Abhisit, die volgens hen veel harder moet optreden in het grensconflict met Cambodja.

Geelhemden gaan door met protest
12 maart – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) gaat door met haar protest bij de Makkhawan Rangsan brug, alhoewel premier Abhisit heeft aangekondigd dat het House of Representatives begin mei wordt ontbonden. ‘The yellow-shirts will not disperse because Prime Minister Abhisit Vejjajiva’s announcement on early house dissolution and election had nothing to do with the PAD’s demand for the protection of the country’s sovereignty’, zegt PAD-woordvoerder Panthep Puapongpan.
De parlementsleden en senatoren kunnen binnenkort een brief verwachten van de PAD, waarin zij waarschuwt de notulen van de drie vergaderingen van de Thailand-Cambodia Joint Boundary Commission (JBC) niet goed te keuren. Op 22 maart vergadert het parlement daarover. Parlementaire goedkeuring is volgens de grondwet vereist.
‘The letter will warn MPs and senators that if they give approval, Thailand will definitely lose its territory. If they are approved, PAD will take legal action against all MPs and senators who voted in support for violating the Articles 119 and 120 of the Criminal Code’, aldus Panthep.

Energiebesparing ‘urgent’
12 maart – Bevordering van het openbaar vervoer is de belangrijkste maatregel bij energiebesparing, maar het ontwikkelen van spoor- en waternetwerken  vergen jaren van voorbereiding, zegt Praiphol Koomsap, econoom aan de Thammasat universiteit. Sinds 2004 en 2005 zijn verschillende investeringsprojecten besproken, maar ‘the issue has gone nowhere and execution is moving at a snail’s pace’.
Zes maanden geleden gaf de regering het groene licht voor de aanleg van dubbelspoor. Praiphol hoopt dat er tempo werd gemaakt met de uitvoering van het 170 miljard baht kostende project, daar het het transport over land significant zal verminderen en brandstofkosten naar beneden brengt. Volgens hem moet de regering zich tweemaal achter de oren krabben alvorens goedkeuring te verlenen aan grote industriële ondernemingen, zoals staal- en cementfabrieken, omdat dit grote energiegebruikers zijn. De huidige subsidiëring van brandstofprijzen noemt hij een korte-termijnmaatregel ‘that eventually users will have to repay’.

Hoge nood onderweg geen lolletje, want veel wc’s zijn smerig
12 maart – Onderweg en hoge nood? Grote kans dat het toilet van het benzinestation smerig is en stinkt. Uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid is gebleken dat slechts 30 procent van de toiletten voldoet aan de eisen van hygiëne. Daar moet verandering in komen, vindt het ministerie dat dan ook een project is gestart om 1578 benzinestations langs interprovinciale wegen te bewegen hun toiletten schoon te maken en te houden. In samenwerking met een particulier bedrijf gaat het ministerie de schone toiletten vermelden op GPS en er worden kaarten gemaakt met daarop aangegeven welke benzinestations geschikt zijn voor een sanitaire stop.

Kort nieuws 11 maart
Economische zone
Het Thung Kula Rong Hai plateau in het Noordoosten gaat model staan voor een speciale agrarische economische zone in het kader van een pilotproject waarbij land aan boeren ter beschikking wordt gesteld. Het project heeft ook tot doel om te voorkomen dat boeren hun land door speculatie verliezen. Een door de regering in te stellen commissie wordt verantwoordelijk voor het toekennen van de zones. Het plateau is het heartland van de Hom Mali rijst. Het is 2 miljoen rai groot en strekt zich uit over vijf provincies.
Limoenen De controle op de illegale import van limoenen uit Cambodja en Vietnam via de grensovergangen Ban Pak Kard en Ban Leam wordt geïntensiveerd. De gesmokkelde limoenen gaan naar de groothandelsmarkt Talad Thai in Pathum Thani, waar ze worden verkocht als Thaise limoenen. Thaise limoenen zijn groter dan buitenlandse, ze hebben een dikkere schil en bevatten meer sap.
Seksspeeltjes Tijdens een zestal overvallen in magazijnen in het district Bang Khen (Bangkok) zijn seksspeeltjes en illegale seksstimulerende middelen ter waarde van 2 miljoen baht inbeslaggenomen.  De politie kwam de bedrijven op het spoor omdat ze Viagra pillen en seksuele accessoires op twee websites te koop aanboden.
Illegalen Zevenhonderd illegale buitenlandse werknemers zijn in de provincie Pathum Thani aangehouden. Ze komen uit Birma, Cambodja, Laos en Maleisië.
Schermutseling Leden van het Thai Patriots Network probeerden gisteren de straat in te komen, waar premier Abhisit woont. Ze wilden wel eens weten of het onlangs uitgevaardigde toegangsverbod last veroorzaakt voor de buurt. Maar de politie hield hen tegen. Na wat handgemeen vertrokken ze weer.
Birma Birma heeft de import van Thaise goederen via de grensovergang Myawaddi-Mae Sot verboden in een poging de smokkel van wapens en explosieven te bemoeilijken.
Olifanten De provincie Chachoengsao krijgt een rusthuis voor bejaarde, gepensioneerde en gehandicapte olifanten om het rusthuis in Lampang, dat overvol is, te ontlasten.
Autobom Verzekeringsmaatschappijen weigeren de schade te vergoeden aan 14 voertuigen, die op 7 maart in het district Si Sakhon (Narathiwat) beschadigd werden door een autobom. Van de voertuigen waren drie recent gekocht en die hadden nog geen nummerplaat. Bij de ontploffing werd een appartementengebouw beschadigd en twee personen liepen verwondingen op.

Prijzen gaan 10 tot 15 pct omhoog
11 maart – De bevolking moet vanaf eind deze maand dieper in de buidel tasten, want de voedselprijzen zullen naar verwachting met 10 tot 15 procent stijgen. Ook andere consumentenartikelen gaan in prijs omhoog als gevolg van het beëindigen van de prijsbeheersing door het ministerie van Handel. Duurder worden kunstmest, geneesmiddelen en farmaceutische producten, zeep, wasmiddel, soyabonenolie, pesticiden en insecticiden, rubber banden, constructiematerialen, verse melk, instant noodles, ingeblikte vis en softdrinks.
Cement ontkomt vooralnog aan prijsverhogingen, maar de fabrikanten vinden dat het ministerie hen nu wel eens toestemming mag verlenen de prijs aan te passen. De afgelopen zeven jaar kostte een zak van 50 kilo 110 baht. De productiekosten zijn fors gestegen als gevolg van de hogere olieprijs, want de energiekosten bedragen 70 procent van de productiekosten van cement.
Minister Porntiva Nakasai (Handel) verwacht dat 10 procent van de 200 producten die door het ministerie worden beheerst, in prijs omhoog gaan als gevolg van de gestegen prijs van grondstoffen.
Thanavat Phonvichai, econoom aan de University of the Thai Chamber of Commerce, zegt dat de regering de bevolking moet uitleggen dat de prijzen stijgen als gevolg van hogere productiekosten. De regering moet ook met lokale overheden samenwerken om te proberen de pijn te verzachten door het scheppen van meer banen.
Alhoewel de prijsbeheersing pas eind deze maand wordt geschrapt, zijn op de Thewes versmarkt de prijzen van verschillende artikelen, die zowel op de lijst staan als er niet op staan, al enige tijd aan het stijgen. Zo ging rundvlees met 30 baht per kilo omhoog naar 150 baht, varkensvlees met 20 baht naar 120 baht per kilo, een blikje gecondenseerde melk met 2 baht naar 22 baht. Een bord gebakken rijst en een kom noodles kosten sinds vorige week 5 baht meer.
Eén verkoper op de markt vindt het opheffen van de prijsbeheersing een goede zaak. Een vaste prijs leidt tot het achterhouden van een product, zoals vermoedelijk gebeurd is met palmolie, om kunstmatig een tekort te creëren en zo de prijs op te drijven.

Kleine coalitiepartijen worden gespaard
11 maart – De drie kleine coalitiepartijen Chart Thai Pattana, Ruam Chart Pattana en Social Action hebben niets te vrezen van het censure debate waarin oppositiepartij Puea Thai het vuur na aan de schenen gaat leggen van de regering. Puea Thai heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de premier en negen ministers, maar opvallende afwezigen op die lijst zijn de namen van de ministers van de drie kleine partijen. De Thaistalige krant Thai Rath constateert dan ook dat Puea Thai probeert de Democraten en coalitiepartij Bhumjaithai te isoleren van de overige drie. Puea Thai hoopt daarvan de vruchten te kunnen plukken wanneer na de vervroegde verkiezingen een nieuwe regering moet worden gevormd. Voor wat, hoort wat, luidt de uitdrukking niet voor niets.
Het censure debate wordt gehouden van dinsdag tot en met vrijdag met de stemmingen op zaterdag. Tot nu toe hebben 119 parlementsleden laten weten dat ze het woord willen voeren. Een commissie is gevormd die de tijdens het debat te gebruiken documenten en andere materialen, zoals videoclips, onderzoekt. Jatuporn Prompan, PT-er en roodhemdleider, is ongelukkig met de commissie omdat de regeringspartijen nu inzage hebben in de munitie van de oppositie en zich daarop kunnen voorbereiden.
Voor Puea Thai is dit de laatste kans om de misstappen van de regering aan de kaak te stellen, schrijft Suranand Vejjajiva in zijn wekelijkse column in Bangkok Post. Censure debates hebben nooit regeringen ten val gebracht, maar dit debat is anders omdat de balans wordt opgemaakt in het stemhokje bij de vervroegde verkiezingen. Maar ook de regering krijgt de gelegenheid haar zegeningen te tellen.
Discussiestof is er genoeg: het bloedige einde van de roodhemdprotesten vorig jaar, het grensconflict met Cambodja, de stijgende kosten van levensonderhoud, het palmolieschandaal en gevallen van corruptie. Maar dan moet Puea Thai wel met harde bewijzen komen. Suranand: ‘Evidence in terms of official documents has been hard to come by. In the cases of corruption charges, proof may come piecemeal. To reconnect all the dots and tell a convincing story is not easy. Without concrete evidence, sadly, I expect the debate to turn into a shouting match….’
En Puea Thai heeft nog een probleem. De vooralsnog zwakke Mingkwan Sangsuwan, die het debat voor Puea Thai leidt, moet het opnemen tegen premier Abhisit en zijn deputy Suthep Thaugsuban, ‘masters of the parliamentary game. Together the duo will be hard to match in finesse and sharp tongue’.

Politieagent vrijgesproken in vermissingszaak
11 maart – Het Hof van Beroep heeft het vonnis van een lagere rechtbank, waarbij politieagent Ngern Thonsuk tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, vernietigd en de vrijspraak voor vier andere agenten bevestigd. De agenten zouden betrokken zijn geweest bij de ontvoering van de moslimadvocaat Somchai Neelapaijit in maart 2004.
Voor Ngern heeft de uitspraak geen gevolgen: nadat hij op borgtocht was vrijgelaten, zou hij in september 2008 omgekomen zijn bij een grondverschuiving in Phitsanulok, alhoewel zijn lichaam nooit gevonden is. De familie heeft de rechtbank in Pathum Thani verzocht hem als vermist te willen erkennen, maar de rechtbank heeft daarover nog geen uitspraak gedaan. De DSI vermoedt dat hij gevlucht is naar een buurland.
De mensenrechten advocaat Somchai Neelaphaijit werd op 12 maart 2004 in Bangkok door een groep mannen een auto ingedwongen. Sindsdien is hij spoorloos. Het Department of Special Investigation houdt zich sinds juli 2005 met de zaak bezig nadat de politie geen vorderingen had gemaakt in het onderzoek. Maar ook het DSI heeft nog geen duidelijkheid verschaft.
Vijf agenten zouden betrokken zijn geweest bij de ontvoering van de advocaat die cliënten uit het diepe Zuiden verdedigde. Zij waren beschuldigd van een aanval op een legermunitiedepot enkele maanden eerder. De Criminal Court of First Instance sprak vier agenten vrij en veroordeelde Ngern tot drie jaar gevangenisstraf  vanwege ‘forcing another person into submission’ (lees: ontvoering Somchai, die vermoedelijk kort daarna is gedood).
Somchai’s 28 jaar oude dochter Prathubjit en haar moeder Angkhana hebben laten weten door te vechten tot de Supreme Court. Zij geloven dat Ngern nog leeft.

Adisorn: Geef je over
11 maart – Roodhemdleider Adisorn Piangket, die zich vrijwillig heeft aangegeven bij de politie, heeft zijn collega’s die nog op de vlucht zijn, gevraagd hetzelfde te doen. Adisorn hield zich negen maanden schuil in Bangkok en het Noordoosten. Hij gaf zich over omdat ‘the situation is developing toward reconciliation’.
Adisorn verliet op 11 mei vorig jaar het actieterrein van de roodhemden, acht dagen voordat het werd ontruimd door het leger, en besloot zich te verschuilen ‘because I didn’t want to be jailed for nothing for up to nine months.’ De roodhemdrally van 12 maart zal hij niet bijwonen; ‘I’d like to spend time alone for a while’. Tijdens zijn vrijwillige verbanning schreef hij 14 songs, waaronder één voor Hiroyuki Muramoto, de Japanse cameraman waarover zoveel te doen is. Adisorn is beschuldigd van terrorisme. Zelf acht hij zich onschuldig. ‘I didn’t do anything wrong as accused.’

Thailand over drie maanden naar de stembus
11 maart – Begin mei zal premier Abhisit het House of Representatives ontbinden, waarna in juni of juli vervroegde verkiezingen worden gehouden. Dit heeft premier Abhisit laten weten na overleg met de Kiesraad. Volgende week ontvangt het parlement drie organieke wetten, die goedgekeurd moeten worden alvorens de bevolking naar de stembus kan. De wetten zijn nodig omdat het kiesstelsel is gewijzigd. Zonder vervroegde verkiezingen zou de zittingsduur van de huidige regering in december zijn afgelopen.
De roodhemden eisen sinds het begin van hun protesten al het vertrek van de regering, die volgens hen ondemocratisch aan de macht is gekomen. De regering-Abhisit kon gevormd worden omdat enkele parlementsleden van de oppositie hun partij verlieten, een eigen parij, Bhumjaithai, oprichtten en een coalitie met de Democraten vormden, aangevuld met drie kleinere partijen.

Agenten stelen illegaal gekapt hout
11 maart – Tien politieagenten hebben dinsdagavond regeringsfunctionarissen en andere agenten met een pistool bedreigd, een schot gelost, houtblokken gekaapt en vier verdachten die illegaal hout hadden gekapt, vrijgelaten. De agenten gingen er vervolgens vandoor met twee voertuigen, waarin het hout en de verdachten werden vervoerd.
De verdachten waren in het Na Yang Klak national forest reserve gearresteerd door functionarissen van de bosdienst, politie en defense volunteers. Daarbij werd ook een pick-up truck die eigendom is van een politie-eenheid in de provincie, inbeslaggenomen.
De gouverneur van de provincie Chaiyaphum heeft een onderzoek gelast. Volgens de provinciale politiechef waren tenminste twee agenten betrokken bij de illegale houtkap. ‘Their punishment will be twice as severe.’

Ziekenhuizen in de fout met draagmoederschap
11 maart – Twee particuliere ziekenhuizen die samenwerkten met Baby 101, een bedrijf dat Vietnamese draagmoeders aanbood, kunnen juridische actie verwachten. Eén ziekenhuis is niet bevoegd om de dienst te verlenen; de betrokkenen riskeren een gevangenisstraf van 2 jaar en/of een boete van 20.000 baht. Het andere ziekenhuis heeft nagelaten de medische ethiek van de betrokken artsen te controleren.
(Zie 25 februari: Taiwanees leverde draagmoeders; 1 maart: Vietnamese draagmoeders gaan naar huis)

Kort nieuws 10 maart
Overgeplaatst
De provinciale politiechef van Narathiwat is naar een inactieve post overgeplaatst omdat hij niet in staat is gebleken het geweld in zijn gebied te beteugelen. Maandag ontplofte een autobom voor een pand met politieappartementen in het district Si Sakhon. Daarbij werden een agent en voetganger gewond en de appartementen liepen grote schade op.
Negen Het geluksgetal 9 staat centraal in een filmwedstrijd, georganiseerd door Bangkok Post in samenwerking met de Bangkok Metropolitan Administration, Tourism Authority of Thailand en 9 Film Fest Company. Het filmpje mag maximaal 9 minuten duren en het cijfer 9 moet erin een prominente rol spelen. De jury kiest 9 finalisten.
Woning premier De aangekondigde beschermingsmaatregelen rond de woning van premier Abhisit (zie 9 maart: Woning premier krijgt extra bescherming) hebben tot verwarring geleid. Publieke bijeenkomsten, demonstraties, enzovoort zijn er verboden, maar het verkeer wordt geen strobreed (meer) in de weg gelegd. De eigenaar van een hotel op de kop van soi 31 zegt 500.000 baht aan inkomsten te hebben misgelopen, omdat twee politiebusjes drie achtereenvolgende avonden de toegang tot de straat versperden. Ook zijn bruidsbanketten afgezegd.
Nieuw-Zeeland De minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland wil nadere informatie over de raadselachtige dood van een landgenote in een hotel in Chiang Mai. Zij zou daar aan een voedselvergiftiging zijn overleden. De lokale autoriteiten hebben nader onderzoek toegezegd. Zie 6 maart: Vier sterfgevallen in hotel Chiang Mai.
Grondeigendom Meer dan 200 dorpsgemeenschappen hebben een verzoek gedaan om in aanmerking te komen voor een gemeenschappelijke grondeigendomsacte. Daarvan zouden 100.000 personen profiteren. De grond is nu nog eigendom van de overheid. De overheid wil er zeker van zijn dat de grond gebruikt wordt voor landbouwdoeleinden en niet later voor nieuwbouwprojecten of de bouw van fabrieken. Vandaar dat de overdracht vertraging oploopt.
Aapje Geologen hebben bevestigd dat de fossielen die in 2005 in Lampang zijn gevonden, van de grootste soort tarsier (het kleinste aapje ter wereld) zijn, die 13 miljoen jaar geleden leefde. De aapjes wogen 80 tot 100 gram en aten insecten. De Latijnse naam van de desbetreffende soort luidt Tarsius sirindhornae naar prinses Maha Chakri Sirindhorn, die geïnteresseerd is in fossielen.
Drugsvangsten In de provincie Phitsanulok zijn dinsdag 2,6 miljoen speedpillen en 102 kilo crystal methamphetamine in beslag genomen. De zeven manen lieten de tassen vallen waarin ze de drugs vervoerden en vluchtten toen ze de politie in de gaten kregen. In Prachuap Khiri Khan arresteerde de politie in een bus een man, die met 22 kilo heroïne ter waarde van 1,3 miljard baht onderweg was naar Maleisië. De politie was getipt.
Voortvluchtig Voortvluchtig roodhemdleider Adisorn Piengket is op borgtocht vrijgelaten nadat hij zich donderdag vrijwillig bij het Department of Special Investigation had gemeld. Hij heeft zich negen maanden schuilgehouden in Bangkok. Op 11 mei 2010 verliet hij de roodhemdrally, die op 19 mei door het leger werd beëindigd. De rally van 12 maart zal hij niet bijwonen. ‘I want to stay quiet alone. This is because I want the country to move forward to reconciliation.’

Leger houdt niet van pottenkijker Indonesië
10 maart – Behalve de Joint Boundary Commission (zie 9 maart: Cambodja akkoord met JBC-vergadering) vergadert deze maand ook het General Border Committee in Indonesië, maar het leger is niet tevreden met pottenkijker Indonesië, dat de vergadering als mediator bijwoont. Hiertoe is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen in Jakarta. Indonesië bekleedt momenteel het voorzitterschap van Asean.
Het GBC houdt zich bezig met militaire zaken en wordt voorgezeten door de twee ministers van Defensie. De vergadering in Indonesië is de achtste sinds de commissie werd ingesteld. Ze zou oorspronkelijk in Siem Raep in Cambodja worden gehouden. Aan de orde deze keer komt de stationering van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens.
De vergadering wordt op 24 en 25 maart in Bogor in West Java gehouden; de JBC-vergadering staat gepland voor 27 en 28 maart.

De problemen van de bevolking stapelen zich op
10 maart – De druk van kiezers om de kosten van levensonderhoud naar beneden te brengen vormt nu een grotere uitdaging voor regeringspartij Democraten dan de roodhemdprotesten van vorig jaar. Dit schrijft Pradit Ruangdit in een analyse van de huidige politieke situatie. Een snelle vervroegde verkiezing, gewild door premier Abhisit, heeft ook de steun van strategen van de partij. ‘People’s problems are piling up in front of us but we cannot solve them. Why should we be the government any longer?’, vragen ze zich retorisch af.
Vooral de prestaties van de coalitiepartijen op sleutelgebieden vallen tegen. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Handel, bezet door Bhumjaithai, hebben de middelen om de prijsverhogingen te beteugelen. Landbouw onder Chart Thai Pattana frustreert de pogingen van de premier om behoorlijke prijsgaranties voor landbouwproducten af te spreken. National Resources (Social Action Party) talmt met het overdragen van eigen bosgrond voor de uitgifte van eigendomsactes aan dorpsgemeenschappen.
Gegeven deze omstandigheden menen de strategen dat hoe langer ontbinding van het parlement wordt uitgesteld, des te slechter het image van Abhisit wordt.

Renteverhoging treft vooral MKB
10 maart – De verhoging van de terugkoopinterest met een kwart procent naar 2,5 procent door de Bank of Thailand krijgt niet de handen op elkaar van economen en zakenlui. Volgens hen is de verhoging ook niet nodig omdat de inflatie binnen acceptabele grenzen blijft. Vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) wordt door de verhoging getroffen.
De huidige inflatie van 3 procent is relatief laag vergeleken met de omringende landen. Nog wel, want het voornemen van de Democraten om het minimumloon in de komende twee jaar met 25 procent te verhogen en de subsidiëring van brandstofprijzen zullen in de toekomst problemen opleveren, nog afgezien van de stijgende brandstof- en voedselprijzen. Aan voedsel wordt in Thailand 30 procent van het huishoudbudget uitgegeven, vergeleken met slechts 13 procent in de VS.
Het ministerie van Handel hanteert drie indexen voor consumentenartikelen. In het grotendeels plattelands Noordoosten gingen de consumentenprijzen vorig jaar met 5,2 procent omhoog; in de grote stad met 3,3 procent en voor stadsbewoners in de lage-inkomensgroep met 3,8 procent. Het hogere percentage op het platteland komt vooral doordat meer geld wordt uitgegeven aan voedsel en dranken. Zo ging de prijs van sticky rijst in de afgelopen jaren gemiddeld met 6 procent per jaar omhoog.
De Bangkok en Kasikorn bank reageerden op de verhoging door de BoT door hun rentetarieven op spaartegoeden en leningen te verhogen; de Government Savings Bank verhoogt de rente op leningen niet.

Philip Morris-zaak lijkt luchtballon
10 maart – Oppositiepartij Puea Thai beschuldigt premier Abhisit ervan de procureur-generaal onder druk te hebben gezet om Philip Morris (Thailand) niet te vervolgen wegens vermoedelijke valse opgaven van sigarettenimporten. Maar twee brieven, openbaar gemaakt door het Department of Special Investigation, werpen een ander licht op de zaak.
In een brief van augustus 2009 aan de DSI liet de Belastingdienst weten dat een onderzoek van de douane geen onregelmatigheden aan het licht had gebracht. De belastingdienst vroeg de douane later nog eens in de zaak te duiken. Ook nu weer vond de douane niets verkeerds. Op basis daarvan pleitten de Belastingdienst en de douane er bij de procureur-generaal voor om Philip Morris niet te vervolgen. Op 13 januari besloot de PG niet tot vervolging over te gaan.
Volgens Puea Thai is de regering de boosdoener. Die zou bevreesd zijn geweest voor economische repercussies en daarom de PG hebben benaderd. Ten bewijze daarvan verwijst PT naar een brief van 6 september vorig jaar van het secretariaat van de premier. Daarin wordt aan de PG, douane en DSI gevraagd de gevolgen van deze zaak voor Thailand en zijn internationale relaties aan te geven. Volgens de PG was het echter normaal dat de regering haar benaderde over deze zaak; van beïnvloeding was geen sprake geweest.
Puea Thai zal de zaak opnieuw tijdens het censure debate aan de orde stellen. Volgens PT heeft Thailand 68 miljard aan inkomsten misgelopen. Het bedrijf zou lagere prijzen van twee sigarettenmerken hebben opgegeven om de hoge douanebelasting te ontlopen.

Demonstranten verlaten Royal Plaza met gemengde gevoelens
10 maart – Met gemengde gevoelens hebben duizenden dorpelingen het Royal Plaza in Bangkok verlaten en zijn teruggegaan naar hun dorp. Vooral degenen die demonstreerden voor openstelling van de sluizen van de Pak Moon Dam hebben een bittere smaak in hun mond. De regering besloot meer onderzoek te laten doen met als argument dat de Moon rivier wellicht droogvalt wanneer de sluizen nu al worden opengezet. ‘Er is niets nieuws in dit kabinetsbesluit – gewoon weer niets doen en uitstellen’, zegt Kritkorn Silarak van de Assembly of the Poor.
De dorpelingen besloten hun protest te beëindigen omdat ze moe zijn. Voorgaande demonstraties in de provincie en de huidige houding van de regering hebben hen uitgeput. Maar het vertrek uit Bangkok betekent volgens een andere Pak Moon-leider niet dat de strijd verloren is. ‘We are not used to the capital and we have to prepare ourselves for a longhaul fight at home. The government has asked for another 45 days to acquire new data. We will give it to them, but if that deadline arrives and there is nothing substantial again, we will no longer tolerate such inaction.’
Behalve de dorpelingen uit Ubon Ratchatani van de Pak Moon Dam kwamen op 15 februari ook duizenden landloze boeren naar de Royal Plaza. Ze eisten van de regering dat ze een eind maakt aan de vele botsingen met overheidsdiensten over het land dat ze (illegaal zouden) bezetten. Een lichtpuntje is dat de regering heeft toegezegd gemeenschappelijke grondeigendomsactes snel uit te geven, met name in de provincies Surat Thani, Ubon Ratchatani en Phuket. Niettemin gaat het allemaal erg traag en veel boeren zijn nog steeds verwikkeld in juridische procedures met overheidsdiensten.  Met name de Forest Industry Organisation van het ministerie van Natural Resources and Environment ligt dwars.
Statenloze Thais kunnen daarentegen tevreden zijn; het parlement heeft in tweede lezing de gewijzigde National Act goedgekeurd.

Minister dringt aan op maatregelen tegen luchthavenstaf
10 maart – Als Airports of Thailand Plc (AoT) geen maatregelen neemt tegen de meer dan tien stafleden die verantwoordelijk zijn voor het fiasco met de voormalige beheerder van de parkeergarages op vliegveld Suvarnabhumi, zullen het ministerie van Transport, de National Anti-Corruption Commission en/of het Openbaar Ministerie actie ondernemen tegen AoT. Dit dreigement uitte minister Sohpon Zarum gisteren.
De desbetreffende stafleden zorgden ervoor dat Parking Management Co vorig jaar april het contract voor de exploitatie van de garages in de wacht sleepte. Uit onderzoek van het ministerie is gebleken dat Parking Management nooit het contract had mogen krijgen om de garages en terreinen te exploiteren. Het had niet voldoende ervaring daarmee, maar de eis dat de contractant tenminste zes jaar ervaring moest hebben op dit gebied, was eerder uit de terms of reference geschrapt.
Parking Management bouwde ook , nadat het in april het contract had verworven, een betalingsachterstand op. Hierdoor liep het vliegveld maandelijks 1 miljoen baht mis. Verder besteedde het parkeerbedrijf de exploitatie uit aan een derde partij, hetgeen in strijd was met de contractvoorwaarden.
De problemen kwamen aan het licht toen in oktober de parkeergarages korte tijd bezet werden door gewapende mannen. De luchthaven verbrak daarna het contract met de exploitant en besloot de garages en terreinen zelf te gaan exploiteren.
(Zie 4 oktober: Parkeerbedrijf Suvarnabhumi aan de kant gezet; 12 oktober: Luchthaven in gebreke gebleven; 9 november: Luchthaven verantwoordelijk voor parkeergarage fiasco; 24 december: Suvarnabhumi gaat parkeergarage zelf exploiteren; 31 januari: Top luchthaven verwikkeld in fiasco parkeerbedrijf)

PAD tegen tussenkomst Indonesië
10 maart – De oppositie van de People’s Alliance for Democracy’s (PAD, geelhemden) tegen tussenkomst van Indonesië in het grensconflict met Cambodja is verkeerd, zegt vice-minister-president Suthep Thaugsuban. Hij reageert op een verklaring van PAD-woordvoerder Panthep Puapongpan, die heeft gezegd dat de PAD een brief zal sturen naar de Indonesische ambassade met een protest tegen Indonesisch aanwezigheid bij de gesprekken tussen beide landen.
Thailand en Cambodja overleggen deze maand in twee verschillende commissies over de grensproblemen. Op 24 en 25 maart vergadert het het General Border Committee in Bogor in West Java; op 27 en 28 maart de Joint Boundary Commission. Indonesië zal beide vergaderingen bijwonen; niet als onderhandelaar, maar als waarnemer, zegt Suthep. Hiertoe is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen in Jakarta. Indonesië bekleedt momenteel het voorzitterschap van Asean. ‘Indonesian Foreign Minister Marty Natalegawa, as the current Asean chair, understands the Thai-Cambodian situation and always has positive feelings toward Thailand’, aldus Suthep.

Politie: Vervolg 21 geelhemden voor blokkade parlement
10 maart – De politie heeft haar onderzoek naar de blokkade van het parlement door de People’s Alliance of Democracy (PAD, geelhemden) van 5 tot 7 oktober 2008 afgerond en haar onderzoeksrapport aan het OM gestuurd. Er waren oorspronkelijk 24 verdachten in deze zaak; de politie adviseert er 21 te vervolgen. Van de 21 meldden 2 zich vandaag bij de procureur-generaal. PAD-advocaat Suwat Apaipak zegt dat de 19 anderen verhinderd waren en zich voor 28 april zullen melden. Nadat alle verdachten zich hebben gemeld, zal hij een verzoekschrift indienen niet tot vervolging over te gaan, omdat de geelhemden gebruik maakten van hun grondwettelijk recht op vergadering. Met de blokkade verhinderden de geelhemden dat de nieuwe minister-president  Somchai Wongsawat zijn regeringsverklaring kon afleggen.
Drie andere zaken zijn ook overgedragen aan het OM. De politie adviseert zes geelhemden te vervolgen voor de bezetting van het Government House van 26 tot 31 augustus 2008; één geelhemd voor laster jegens Newin Chidchob, de facto leider van de Bhumjaithai partij en één geelhemd voor laster jegens voormalig premier Thaksin Shinawatra vanwege zijn speeches gedurende de PA-rally van 193 dagen in 2008 op het terrein van het Government House.
Op 28 juni beslist het OM of de verdachten in de vier zaken worden vervolgd. Het OM heeft wel wat te lezen want de onderzoeksrapporten beslaan 8000 pagina’s.

TPN klimt in de pen
10 maart – Leiders van de People’s Assembly of Thailand en Thai Patriots Network hebben een verzoekschrift ingediend bij het Supreme Court met de vraag onafhankelijke onderzoekers te laten nagaan of premier Abhisit, vice-minister-president Suthep Thaugsuban, en minister Prawit Wongsuwon (Defensie) hun plicht verzaakt hebben Thais grondgebied te beschermen. Volgens hen is Cambodja in februari op meer dan 3000 rai Thais grondgebied binnengedrongen met slachtoffers onder Thaise dorpelingen en soldaten tot gevolg.
Wanneer het verzoek wordt toegekend, willen de indieners TPN-coördinator Veera Somkwamkid laten opdraven als getuige. Veera is in Cambodja veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage.
Een petitie gaat ook naar het International Court of Justice, het International Red Cross en de United Nations High Commissioner for Human Rights. Daarin wordt de Cambodjaanse premier Hun Sen beschuldigd van mensenrechtenschending wegens de gevangenzetting van Veera en diens secretaresse. Volgens het TPN werden ze op Thais grondgebied aangehouden.
Op 11 maart gaat een brief naar de Thaise ambassade in Phnom Penh, de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de permanente secretaris voor buitenlandse zaken met de vraag waarom ze Cambodjaanse troepen hebben toegestaan Thais grondgebied binnen te dringen. Wanneer de brief niet wordt beantwoord, wordt een klacht ingediend bij de Administrative Court.

Kort nieuws 9 maart
Verzoening
Een tiental legerofficieren maakte gisteren zijn opwachting bij de Truth for Reconciliation Commission, een commissie die de ongeregeldheden van vorig jaar onderzoekt. De officieren adviseerden de commissie dat ze beter de mensen kan horen die het bevel gaven tot het beëindigen van de roodhemdprotesten. Hun getuigenissen leverden alleen informatie op over de operaties op micro-niveau.
Bedrog Studenten in het Zuiden zijn bedrogen door een universiteit in Ayutthaya die een niet bestaande cursus verpleging voor moslims aanbood. De studenten leenden daarvoor geld uit het Student Loan Fund. De tussenpersonen streken per student een bedrag van 5000 baht op.
Afgewezen De ex-echtgenote van premier Thaksin, Potjaman na Pombejra, heeft niet haar zin gekregen van het Hof van Beroep. Ze had de voorzitter van het inmiddels opgeheven Assets Scrutiny Committee aangeklaagd omdat hij tijdens interviews de landaankoop van haar had bekritiseerd. In februari 2008 wees de Criminal Court de klacht al af. Potjaman kocht destijds, met steun van Thaksin, tegen een vriendenprijsje land van de overheid.
Fish spa Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt mensen die gebruik maken van fish spas. In de VS hebben klanten via open wonden overdraagbare huidinfecties opgelopen. In een fish spa zwemmen kleine tandenloze vissen die de dode huis van voeten afknabbelen. De behandeling kost 200 tot 300 baht. Er zijn 1341 geregistreerde fish spas in Thailand en naar schatting 3000 ongeregistreerde.
Minibus Drieduizend operators die met een minibusje openbaar vervoer (willen) aanbieden, hebben zich laten registreren om officieel stads- en interprovinciaal vervoer te kunnen verzorgen. De meeste aanmeldingen waren van nieuwe operators. De busjes gaan op 59 routes rijden. Ze worden voorzien van een oranje sticker met registratienummer. Om de registratie te verkrijgen, moeten de operators een ongevallenverzekering voor de passagiers afsluiten.
Busongeluk Bij een busongeluk in Phuket is 1 passagier om het leven gekomen en zijn veertig passagiers gewond geraakt. De bus was op de terugweg van de crematie van abt Luangta Maha Bua in Udon Thani. In een scherpe bocht in bergachtig terrein raakte de bus van de weg af. De chauffeur nam de benen na het ongeluk.
Censure debate Het censure debate wordt van 15 tot en met 18 maart gehouden met de stemmingen op 19 maart. Dit zijn de regerings en oppositie whips vandaag overeengekomen. Kamervoorzitter Chai Chidchob had eerder drie dagen voor het debat uitgetrokken, maar de oppositie houdt vast aan vier dagen. De oppositie krijgt 40 uur om haar gal te spuwen, de regering 20 uur voor een weerwoord. Zes uur zijn uitgetrokken voor interrupties. De oppositie heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de premier en negen ministers.

Financiële positie Oliefonds blijft mistig
9 maart – Het State Oil Fund, waaruit de subsidies voor diesel, LPG en NGV worden betaald, is de speelbal geworden van de politiek met een minister van Energie die weigert antwoord te geven op de simpele vraag of het fonds failliet gaat nu de subsidie op diesel is verhoogd naar 5 baht per liter.
Premier Abhisit en de ministers van Energie en Financiën maakten maandag na een vergadering van het Energy Policy Committee bekend dat het State Oil Fund nog beschikt over 35 miljard baht. Daarvan is 14 miljard baht gereserveerd voor subsidiëring van LPG en NGV (aardgas) en het ombouwen van taxi’s van LPG naar NGV. Voor diesel resteert 21 miljard; volgens de minister van Energie genoeg voor het handhaven van de 30-baht grens tot eind april.
Maar er is een addertje onder het gras. De 14 miljard is een lening van olieraffinaderijen en gasscheidingsfabrieken en die moet in maart en april worden afbetaald. Sommigen zeiden daarom eerder dat het fonds slechts 6,9 miljard baht in kas heeft.
Evenals het particuliere bedrijfsleven roept nu ook de American Chamber of Commerce de regering op om een eind te maken aan het subsidiëren van brandstofprijzen, omdat de markt daardoor verstoord wordt.
De CEO van Thai Oil Plc, ’s lands grootste raffinaderij, zegt dat de regering naar andere middelen moet zoeken, want de huidige subsidies op bijna alle types energie, die ten koste gaan van benzinegebruikers, gaan de draagkracht van het fonds te boven. ‘The fund’s revenue is now three times lower than its expenses . It is impossible thus to find enough money to continue the price subsidies for long, as we cannot predict whether the situation in the Middle East will be prolonged. Borrowing just for price subsidies is completely inappropriate, as eventually the oil users themselves have to pay.’
De voormalige president van het Thailand Research Fund zegt dat ‘keeping the diesel prices low is tantamount to using future money, the cost of which wil eventually have to be passed on as a burden to people in the long run’. Hij maakt zich zorgen over de uitgaven van de regering ‘especially during the period leading up to the upcoming general election’.

Ontbinding parlement gaat door ondanks ‘haatcampagne’
9 maart – Premier Abhisit trekt zich niets aan van de haatcampagne die tegen hem gevoerd wordt door anti-regeringselementen. Hij is vastbesloten het parlement binnen vier weken te ontbinden, zegt een hooggeplaatste bron binnen regeringspartij Democraten.
Volgens de bron zijn deze groepen, die geleid worden door het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden),  niet gelukkig met ontbinding van het parlement op zo’n korte termijn en ze doen dan ook alle mogelijke moeite om het plan van Abhisit te dwarsbomen.  ‘We expect to brace for more tough times campaining for votes [in the strongholds of the red shirt movement and Puea Thai Party] to show that we are ready to return the mandate to the people to make a decision.’
Gisteravond haalde de regeringspartij met een fund-raising banquet een bedrag van 750 miljoen baht binnen. Zo’n tweeduizend politici, prominente zakenlui en beroemdheden deden zich te goed aan de maaltijd. Daarvoor moest wel flink in de buidel getast worden, want een tafel met tien stoelen kostte 2 miljoen baht en alle 200 tafels waren bezet.
De oppositie probeert roet in het eten te gooien door te suggeren dat het banket wellicht in strijd is met de wet op de politieke partijen. Donaties boven de 100.000 baht dienen namelijk binnen dertig dagen gemeld te worden bij de Kiesraad. Volgens een Puea Thai woordvoerder zouden overheidsfunctionarissen mensen en bedrijven hebben gedwongen 10 tot 20 tafels te kopen. Als de beschuldiging juist is, kunnen ze een gevangenisstraf en een boete krijgen.

Ontbrekende turbomachines wekken wantrouwen
9 maart – Vier ontbrekende turbomachines en andere onderdelen van twee uit bedrijf genomen Boeings 747, die geparkeerd staan op het vliegveld Phitsanulok, hebben de aandacht getrokken van de Crimes Suppression Division.Vermoed wordt dat op deze manier belasting is ontdoken. De machines zouden verkocht kunnen zijn. Eén turbo kan 26 miljoen baht opbrengen.
De toestellen zijn geleast door budgetmaatschappij Orient Thai Airways en hebben dienst gedaan op binnenlandse vluchten. Ze zijn overgeverfd, waardoor de vliegtuignummers onzichtbaar zijn. Nadat het leasecontract was beëindigd, had de eigenaar er geen belangstelling meer voor en parkeerde Orient Thai de toestellen op Phitsanulok, wat goedkoper is dan op Suvarnabhumi maar nog altijd 1 miljoen baht per jaar kost.
De hoofddirecteur van Orient Thai ontkent de beschuldiging van belastingontduiking. De verwijderde machines bevinden zich op Don Mueang. Volgens hem zijn uit bedrijf genomen vliegtuigen vrijgesteld van belastingheffing. De maatschappij zit er wel mee in de maag, want ze zijn gratis over te nemen.

Sluizen Pak Moon Dam gaan niet het hele jaar open
9 maart – De sluizen van de Pak Moon Dam gaan niet voor een periode van vijf jaar het gehele jaar open omdat het risico zou bestaan dat de rivier droogvalt. Dit heeft het kabinet gisteren besloten, reagerend op een verzoek van een groep boeren en vissers onder de naam People’s Movement for a Just Society. Normaal gaan de sluizen in het regenseizoen open van juni tot september.
Het kabinet besloot gisteren ook dat de commissie die onderzoek doet naar het juiste waterpeil van de Moon rivier binnen 45 dagen met resultaten dient te komen. Minister Sathit Wongnongtoey ontkent dat dit een uitstelmanoeuvre is. ‘Het kabinet wil duidelijke informatie alvorens een besluit te nemen.’ De huidige informatie gaat uit van het normale waterpeil van de Mekong rivier (waarin de Moon rivier uitstroomt), maar de Mekong staat nu kritisch laag met 11 meter onder het gebruikelijke peil.
(N.B. Dit bericht stond in de krant; het verschilt van het bericht van 8 maart, Pak Moon sluizen gaan nog niet open,  dat als Breaking News op de website stond.)

Cambodja akkoord met JBC-vergadering
9 maart – Cambodja gaat akkoord met een vergadering van de Joint Boundary Commission later deze maand. De vergadering stond oorspronkelijk gepland voor 27 februari, maar werd uitgesteld nadat Cambodja de internationale gemeenschap (lees: de VN) had gevraagd tussenbeide te komen in het grensconflict tussen beide landen.
In de commissie wordt gepraat over grenskwesties en deze keer ook over de stationering van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens. Hiertoe is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen in Jakarta. Indonesië bekleedt momenteel het voorzitterschp van Asean.
Premier Abhisit heeft gezegd dat hij extra zijn best zal doen om Veera Somkwankid, coördinator van het Thai Patriots Network, vrij te krijgen. Veera is in Cambodja veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Zijn moeder deed onlangs een emotionele oproep aan de Cambodjaanse vorst om hem gratie verlenen vanwege zijn slechte gezondheid. Abhisit heeft met de moeder en Veera’s broer gesproken en hen beloofd Cambodja om toestemming te vragen voor medische behandeling van Veera buiten de gevangenis.

Woning premier krijgt extra bescherming
9 maart – De woning van premier Abhisit aan Sukhumvit soi Sawasadi krijgt extra bescherming. Verkeer en openbare bijeenkomsten zijn voortaan verboden in zijn straat en omliggende straten. Het verbod is uitgevaardigd door het Centre for the Administration of Peace and Order (CAPO) op basis van de Internal Security Act. Bewoners en mensen die in het gebied zaken moeten doen, zijn uitgezonderd van het verbod.
Rond het Government House, waar wordt gedemonstreerd door drie groepen, is extra politie ingezet. Abhisit krijgt ook extra politiebescherming wanneer hij ergens op bezoek gaat. De maatregelen zijn een reactie op een aantal protesten de afgelopen twee weken van anti-regerings demonstranten, waaronder twee vrouwen die in zijn nabijheid een donderspeech hielden. De ISA kan van toepassing worden verklaard voor gebieden die door de CAPO worden aangewezen en geeft de politie extra bevoegdheden.

Applaus voor vice-minister-president Trairong
9 maart – Vice-minister-president Trairong krijgt een pluim van de Thaistalige krant Daily News omdat hij zich als enige minister heeft uitgesproken tegen subsidiëring van diesel. De prijs wordt door de regering kunstmatig op 30 baht per liter gehouden met een subsidie van 5 baht per liter uit het State Oil Fund. Daarentegen is de prijs van benzine en gasohol (alcoholbenzine) omhoog gegaan naar 40 en 37 baht per liter. De bevriezing van de dieselprijs irriteert automobilisten, stelt de krant vast, omdat ze via de benzineprijs meebetalen aan de dieselsubsidie.
Veel energie-experts hebben zich al uitgesproken tegen de subsidie omdat die de markt verstoort. Degenen die meer brandstof gebruiken, zouden meer moeten betalen, redeneren ze. Tot nu toe heeft de regering 8,5 miljard baht uit het fonds besteed aan de dieselsubsidie. Als die wordt gecontinueerd, is het fonds binnen twee maanden uitgeput.
Waarom de andere ministers hun mond houden, laat zich raden. Binnen enkele maanden vinden vervroegde verkiezingen plaats en ze willen niet het verwijt krijgen verantwoordelijk te zijn voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Maar de regering kan niet eindeloos blijven talmen. Het kan de aardolieprijs op de wereldmarkt niet beheersen en het fonds raakt leeg. Dus waarom de dieselprijs niet nu al verhogen, schrijft de krant.

Rijstboeren dreigen met massaprotest
9 maart – De boeren in het district Bang Ragum (Phitsanulok) zijn niet tevreden met de verhoging van de garantieprijs van rijst van 10.000 baht naar 11.000 baht per ton. Ze hadden 14.000 baht geëist. De huidige prijsverhoging dekt volgens hen niet de gestegen productiekosten, met name wanneer boeren geld moeten lenen voor zaaigoed. Gisteren protesteerden zo’n driehonderd boeren uit het district voor het provinciehuis tegen de teleurstellende prijsverhoging. Wanneer de regering niet tegemoet komt aan hun eisen, organiseren ze een landelijke massa-rally.

Kort nieuws 8 maart
ID cards
Ongeveer vier miljoen mensen die een geel certificaat hebben gekregen als tijdelijke vervanging van hun (verlopen) identiteitskaart, krijgen in mei de nieuwe ‘smart’ ID card. De uitgifte was sinds juni vorig jaar vertraagd wegens een meningsverschil tussen twee ministeries over de uitvoering.  De nieuwe kaart vermeldt niet meer iemands religie, waarover de Buddhist Relations Association ontstemd is.
Goud Wat Pa Ban Tad heeft sinds het overlijden van abt Luangta Maha Bua meer 100 kilo goud ontvangen, 48,74 miljoen baht in contant geld en een onbekend bedrag aan bankoverschrijvingen en cheques. Goud en geld worden toegevoegd aan de nationale reserves van de Bank of Thailand. Zie 2 februari: Abt Luangta Maha Bua overleden.
Dubbele nationaliteit  Oppositiepartij Puea Thai wil van de Britse premier weten of premier Abhisit ooit gebruik heeft gemaakt van zijn rechten als Brits staatsburger. Abhisit heeft een dubbele nationaliteit, omdat hij in Groot Britannië werd geboren. Zie 25 februari: Abhisit heeft dubbele nationaliteit.
Plattelandsscholen Om hun onderwijsvoorzieningen te verbeteren, ontvangen 577 plattelandsscholen een bedrag van 20 miljard baht. Het geld is over van het budget voor het derde jaar van het programma dat voorziet in 15 jaar gratis onderwijs. Het voordeel is ontstaan omdat welgestelde gezinnen afgezien hebben van financiële steun van de regering.
Kabelbaan Cambodjaanse soldaten leggen een kabelbaan aan naar de Tai Kwai bergtempel. Deze Hindu-tempel staat bij een klif in de Phanom Dong Rak bergketen in het district Phanom Dong Rak (Surin). Het desbetreffende gebied wordt door beide landen geclaimd. Constructie van de kabelbaan begon in 2009. Zie graphic 25 februari.
Japanse prins De Japanse prins Akishino krijgt een eredoctoraat in natuurwetenschappen van de Kasetsart universiteit. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn werk op het gebied van de domesticatie van junglegevogelte.
Vrouwen Thailand staat in Azië op de één na laatste plaats als het gaat om vrouwen in lokale besturen. Op nationaal niveau doet Thailand het minder slecht: daar staat het op de 13e plaats van 23 landen. Dit blijkt uit een rapport van de UNDP en UN Women. Vandaag is Internationale Vrouwendag.
Seksediscriminatie Het had zo mooi kunnen: een wet tegen seksediscriminatie. De Council of State gaf al het groene licht aan de Gender Equality Bill, maar er is een addertje onder het gras. Eén artikel maakt een uitzondering voor seksediscriminatie wegens academische of religieuze redenen of wanneer die in publiek belang is. Vrouwengroepen zijn in alle staten vanwege deze clausule, die volgens hen de hele wet tandenloos maakt.

Regering handhaaft subsidie op dieselprijs
8 maart – De regering heeft voldoende fondsen om de dieselprijs tot eind april onder de 30 baht per liter te houden. Wat er daarna gebeurt is ongewis gezien de stijgende prijzen van aardolie op de wereldmarkt. Een optie is accijnsverlaging, maar een verlaging met 1 baht zou de overheid al 19 miljard baht per jaar schelen. Bovendien is de accijns met 18 procent al laag, vergeleken met 30 procent in het verleden.
Premier Abhisit en de ministers van Energie en Financiën maakten gisteren na een vergadering van het Energy Policy Committee bekend dat het State Oil Fund, waaruit de subsidie wordt betaald, nog beschikt over 35 miljard baht. Daarvan is 14 miljard baht gereserveerd voor subsidiëring van LPG en het ombouwen van taxi’s van LPG naar NGV (aardgas). Voor diesel resteert 21 miljard; volgens de minister van Financiën genoeg voor ‘some kind of cap on diesel untill the end of July’. De minister van Energie zegt dat de 30-baht grens tot eind april kan worden gehandhaafd, indien de olieprijzen niet verder stijgen.
Volgens Suwaporn Sirikoon van de Energy for Environmental Foundation zijn de voortdurende pogingen van de regering om de dieselprijs op 30 baht te houden teleurstellend. ‘It is using up the Thai people’s money just for the sake of gaining votes.’ De regering zou naar andere opties moeten zoeken. Suwaporn  denkt dat het fonds in de rode cijfers belandt wanneer de subsidiëring doorgaat tot eind april. Een anonieme bron bij het Energy Fund Administration Institute zegt dat het State Oil Fund niet 35 miljard baht in kas heeft maar 21, zodat slechts 7 miljard beschikbaar is voor de dieselsubsidie.

Organieke wetten gooien roet in het eten
8 maart – De snelle vervroegde verkiezingen, waar premier Abhisit een voorstander van is, zijn misschien toch niet mogelijk omdat drie organieke wetten nog door het parlement moeten worden goedgekeurd. Die wetten zijn nodig, omdat het kiesstelsel door een grondwetwijziging veranderd is. Kiesraad-commissaris Sodsri Satayathum wees gisteren op deze wettelijke obstakels. Premier Abhisit wil het House of Representatives eind deze maand of begin volgende maand ontbinden. Binnen 60 dagen moeten dan de verkiezingen worden gehouden.
De drie organieke wetten betreffende de benoeming van representatives en senatoren, politieke partijen en de Kiesraad. Volgens vertegenwoordigers van de coalitiepartijen zouden de wetten binnen een maand door het parlement kunnen worden goedgekeurd. De grondwet biedt evenwel ook de mogelijkheid voor een aankondiging van de Kiesraad in plaats van de eerste organieke wet.
Maar voor de overige twee geldt dat niet. Een mogelijkheid zou zijn om een tijdelijke bepaling uit te vaardigen waardoor de Kiesraad ook die twee wetten door een aankondiging zou kunnen vervangen. Voor het geval verliezende partijen na de verkiezingen de bevoegdheid van de Kiesraad aanvechten, is het volgens Sodsri verstandig eerst een uitspraak van het Constitution Court hierover te vragen.

Wanhopige moeder: Laat mijn zieke zoon vrij
8 maart – De moeder van Veera Somkhwamkid heeft een emotioneel verzoek aan de Cambodjaanse vorst Norodom Sihamont gedaan om haar ernstig zieke zoon gratie te verlenen. Moeder bezocht haar zoon vrijdag in de Prey Sar gevangenis van Phnom Penh.
Veera vertelde haar dat hij vorige maand hoge koorts had gehad en zelfs een ogenblik buiten bewustzijn was geweest. Inmiddels is hij daarvan hersteld dankzij medicijnen van een gevangenisarts, maar hij ziet er volgens de moeder niet goed uit. De moeder zou hem het liefst op de Thaise ambassade laten behandelen door een Thaise arts. Ze heeft een brief aan premier Abhisit gestuurd met het verzoek contact op te nemen met de Cambodjaanse premier Hun Sen en toestemming te vragen voor medische behandeling buiten de gevangenis.
De ambassade, die hem twee keer per dag voedsel stuurt, bleek overigens niet te zijn geïnformeerd over de verslechterende gezondheidstoestand van Veera. De ambassade zal de gevangenis vragen of een Thaise arts Veera mag onderzoeken.
Veera, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse werden op 29 december samen met vijf andere Thais tijdens een bezoek aan de grens gearresteerd door Cambodjaanse soldaten. Veera en zijn secretaresse werden behalve van illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone beschuldigd van spionage. Ze kregen een gevangenisstraf van respectievelijk acht en zes jaar. De overigen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden.

Boeren krijgen meer voor hun rijst, maar blijven ontevreden
8 maart – De garantieprijs voor ongedopte rijst gaat omhoog, maar de boeren in Ayutthaya en Phitsanulok, die uit protest wegen hebben geblokkeerd,  vinden de aangekondigde verhoging te mager. Ze zijn dan ook niet van plan te vertrekken.
Gisteren besloot het National Rice Policy Committee onder voorzitterschap van premier Abhisit tot een aantal verhogingen. Pathum Thani 1 paddy gaat omhoog van 11.000 naar 11.500 baht per ton, gewone paddy van 10.000 naar 11.000 baht per ton en kleefrijst van 9.500 naar 10.5000 baht per ton. De maximale hoeveelheid rijst per gezin die in aanmerking komt voor de prijsgarantie, stijgt van 25 naar 30 ton.
Tharapol Piempongsan,  adjunct-secretaris-generaal van de premier, vindt dat de boeren akkoord dienen te gaan omdat de nieuwe garantieprijzen de gestegen productiekosten dekken. Het pakket kost de regering 30,4 miljard baht voor 9,51 miljoen ton rijst van de tweede oogst dit jaar. Begroot was 19 miljard baht.
Op de vrije markt is de prijs van rijst gezakt als gevolg van de depreciatie van de Vietnamese dong. Vietnamese jasmijnrijst kost sinds deze maand 28.900 baht per ton tegen 29.200 baht in februari; witte rijst 14.100 baht per ton tegen 14.400 baht eerder. Het ministerie van Handel benadrukt dat de lagere prijs niet het gevolg is van de verkoop van 4 miljoen ton uit Thailands reservevoorraad.
Update: De wegblokkade in Phitsanulok is vanochtend opgeheven alhoewel de boeren niet tevreden zijn met de prijsverhogingen. Voortzetting van de blokkade zou volgens hen geen effect hebben. Vier vertegenwoordigers hebben vandaag een ontmoeting met premier Abhisit om hun grieven kenbaar te maken.
(Volgens de krant van 9 maart hebben de boeren in Ayutthya hun blokkade opgeheven. Phitsanulok wordt niet genoemd.)

Studie naar haalbaarheid waternetwerken is ‘geldverspilling’
8 maart – Geldverspilling, vinden experts en milieuactivisten de 850 miljoen baht die het Water Resources Department uitgetrokken heeft voor een haalbaarheidsstudie naar de aanleg van netwerken van waterpijpleidingen. Ze vrezen dat de netwerken, die minstens 200 miljard baht kosten, er nooit zullen komen. Soortgelijke projecten in Khon Kaen, Kanchanaburi en Si Sa Ket mislukten eerder.
Acht consultancy bedrijven zijn ingehuurd om onderzoek te doen op 19 lokaties in 10 provincies. Binnen 15 maanden moeten ze met resultaten komen.
Het water grid project is het geesteskind van minister Suwit Khunkitti (Natural Resources and Environment). Via een netwerk van pijpleidingen wordt water gedistribueerd naar landbouwakkers. Experts op het gebied van watermanagement zeggen dat het project te duur is en geen effectieve oplossing vormt voor het tekort aan water.
De gebruikers vrezen geconfronteerd met hoge rekeningen voor het afgenomen water, maar het Department zegt dat alleen de onderhoudskosten in rekening worden gebracht. Volgens het Department zal het project voornamelijk ten goede komen aan de boeren in het hoge Noordoosten, dat vaak wordt getroffen door droogte. Na aanleg van het netwerk zouden de boeren zelfs in het droge seizoen hun bedrijf kunnen uitoefenen.

Pak Moon sluizen gaan nog niet open
8 maart – De sluizen van de Pak Moon Dam gaan nog niet open. Het kabinet heeft vandaag besloten nader onderzoek te laten doen naar de voor- en nadelen. Het zoveelste onderzoek moet binnen 45 dagen zijn afgerond. Sathit Wongnongtoey, minister verbonden aan het kantoor van de premier, mag de beslissing uitleggen aan de Assembly of the Poor, die evenals twee sub-panels ervoor pleit de sluizen de komende vijf jaar te openen.
Op 25 december vorig jaar beloofde minister Sathit de Assembly of the Poor dat hij de resultaten van de twee subpanels in februari in het kabinet aan de orde zou stellen. Sathit is voorzitter van een panel dat de problemen rond de dam in kaart brengt.
Volgens de Assembly of the Poor heeft openstelling geen nadelige effecten op de mensen die benedenstrooms wonen, maar minister Issara Somchai (Social Development and Human Security) bestrijdt dat.
(Zie pagina
Pak Moon Dam)

Kort nieuws 7 maart

Zuiden Het geweld in het Zuiden van Thailand houdt aan. Zaterdag werd in Pattani een monnik tijdens zijn ochtendronde doodgeschoten en twee andere monniken raakten gewond. Gisteren waren drie personen het slachtoffer van een moordaanslag: een contractarbeider en een gepensioneerd politieagent in Pattani en in Narathiwat de eigenaar van een reparatiewerkplaats van motorfietsen.
Aanrijding Bij een aanrijding tussen een vrachtwagen en een bus in Nakhon Ratchasima zijn drie personen om het leven gekomen en vier gewond.  De vrachtauto reed tegen de bus aan, die met motorpech geparkeerd stond. De politie vermoedt dat de vrachtwagenchauffeur in slaap was gevallen.
Loterij Lotenverkopers met een beperking doen een beroep op de regering om meer loten aan hen ter beschikking te stellen. Thans worden 50 miljoen ‘gewone’ en 14 miljoen ‘liefdadigheids’ loten uitgegeven. Dat zou net andersom moeten zijn.
Brand Een brand in Narathiwat heeft 600 rai land met palm- en rubberbomen verwoest. De brand brak woensdag uit. De brandweer heeft het vuur onder controle, maar de autoriteiten kunnen nog niet zeggen wanneer het sein brand meester wordt gegeven.
Rubber Rubberboeren hebben het advies gekregen voorlopig geen rubberstekken te kopen, daar sommige handelaren ze in voorraad houden om de prijs op te drijven. Een stek kost nu 35-55 baht; normaal kost die 18-25 baht. In mei zal de prijs weer zakken omdat er dan veel stekken worden geproduceerd.
Vergiftiging Wanhopig omdat ze tegen een schuld van 1 miljoen baht bij een geldwoekeraar aankeek, heeft een vrouw zichzelf en haar echtgenoot vergiftigd. Een neef die toevallig ook van het vergiftigde eten at, en het echtpaar zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. De vrouw stond garant voor de lening aan een familielid, maar die verzaakte zijn afbetalingen.

Vervroegde verkiezingen komen er snel aan
7 maart – De druk op de regering neemt toe om zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen uit te schrijven, vooral omdat de kosten van levensonderhoud evenals de brandstofprijzen stijgen en de prijs van rijst zakt. De coalitiepartijen hebben een voorkeur voor oktober, maar premier Abhisit vindt dat tijdstip ‘too late’. Later deze maand of begin volgende maand zal hij het House of Representatives ontbinden, nadat het censure debate achter de rug is en de Kiesraad alle benodigde voorbereidingen heeft getroffen.
Abhisit wil het House zo snel mogelijk ontbinden omdat verder uitstel een nadelig effect zou kunnen hebben op de Democraten. Dat zou een herhaling zijn van een fout, die de regering Chuan Leekpai in 2000 de kop kostte. Abhisit heeft volgende week een ontmoeting met de Kiesraad om te horen hoe het staat met de voorbereidingen. Hij ontmoet ook het Energy Policy Committee om te praten over de dieselprijs. Die wordt nu zwaar gesubsidieerd, maar eind deze maand is het fonds waaruit de subsidie wordt betaald, uitgeput. In zijn tv-praatje zei Abhisit gisteren dat het tekort aan palmolie volgende week verminderd zal zijn. Vandaag overlegt Abhisit met het National Rice Policy Committee over verhoging van de garantieprijs van rijst. Boeren dringen daarop aan omdat de productiekosten zijn gestegen.

Veera is ernstig ziek
7 maart – Veera Somkwamkid (54), die in Cambodja in de gevangenis zit, is ‘critically ill’ en daarom is er weinig tijd om tegen zijn straf in beroep te gaan, zegt zijn broer Preecha. Alle inspanningen moeten er volgens hem nu op gericht zijn om gratie van de Cambodjaanse vorst voor hem en zijn secretaresse te verkrijgen. Preecha heeft premier Abhisit en de Cambodjaanse premier Hun Sen opgeroepen haast te maken, daar de familieleden zich ernstig zorgen maken.
Veera, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse werden op 29 december samen met vijf andere Thais tijdens een bezoek aan de grens gearresteerd door Cambodjaanse soldaten. Veera en zijn secretaresse werden behalve van illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone beschuldigd van spionage. De overigen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden.

Blokkade boeren duurt voort
7 maart – Voor de tweede opeenvolgende dag blokkeren zo’n duizend boeren uit Phitsanulok, Sukhothai en Kamphaeng Phet de Phitsanulok – Nakhon Sawan weg in Phitsanulok. Alleen de secondaire weg is toegankelijk voor het verkeer. De boeren zijn vastbesloten er te blijven totdat het National Rice Policy Committee onder voorzitterschap van premier Abhisit aan hun eisen tegemoet komt.
De boeren stellen drie eisen:
* verhoging van de garantieprijs van rijst van 10.000 naar 14.000 baht per ton,
* verhoging van het quotum per familie van 25 naar 40 ton,
* een prijsgarantie van ongedopte rijst met een vochtigheidsgehalte van 30 procent van 10.000 baht per ton. De huidige prijsgarantie geldt alleen voor rijst met een vochtigheidsgehalte lager dan 15 procent.

Politie maakt brug vrij voor verkeer
7 maart – De politie heeft vanochtend de Chamai Maruchet brug op Phitsanulok Road vrijgemaakt voor het verkeer. De brug werd geblokkeerd door demonstranten van de Santi Asoke sekte en het Thai Patriots Network. Vorige week verwijderde de politie demonstranten van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) van twee rijstroken bij de Makkhawan brug op Ratchadamnoen Nok Road. De PAD had daar tenten opgezet.
Nadat de PAD tevergeefs had geprobeerd de ISA te laten intrekken door het Civil Court, heeft de PAD nu een zelfde verzoek gedaan aan premier Abhisit. De Internal Security Act geldt voor delen van Bangkok en stelt de politie in staat de demonstranten te verwijderen. De drie groepen demonstreren bij het Government House en ze hinderen het verkeer.

Afscheid van abt Luangta
6 maart – De as van de gisteren gecremeerde abt Luangta Maha Bua wordt vrijdag in drie delen verdeeld. Een deel wordt verspreid onder 136 bostempels, een deel gaat naar familie en naaste volgelingen van de abt en een deel blijft in een gouden urn in Wat Pa Ban Tad.
Gisteren waren een miljoen gelovigen getuige van de crematie. Koningin Sirikit overhandigde een offerande van tien saffraankleurige monnikspijen, ze plaatste sandelhout, snijbloemen en stak de brandstapel aan ter afsluiting van de symbolische crematie. Daarna volgden prinses Chulabhorn, senior monniken, regeringsfunctionarissen en toeschouwers. De feitelijke crematie vond een uur later plaats, nadat de koningin was vertrokken.
De toeschouwers ontvingen een aandenken in de vorm van een amulet, foto of brochure. De meeste belangstelling was voor een boekje dat het leven van de abt beschrijft. Van het boekje zijn 100.000 exemplaren gedrukt.

Vier sterfgevallen in hotel Chiang Mai
6 maart – In een hotel in Chiang Mai zijn binnen een periode van 16 dagen vier personen overleden. Op 3 februari werd het levenloze lichaam gevonden van een Thaise reisgids (47). Het lichaam lag voor de badkamer. Kort voor haar dood had ze last van diarree. Op 18 februari overleed een Nieuw-Zeelandse toerist (23) aan voedselvergiftiging. Haar twee vrienden overleefden de vergiftiging, veroorzaakt door varkens- en kippenvlees van de barbecue. De volgende avond overleed een bejaard Brits echtpaar. Autopsie heeft uitgewezen dat hun hartspieren abnormaal groot waren en de hartslagaders dichtgeslibt. In alle gevallen gaat de politie niet uit van een misdrijf.

Regering moet zich aan economische veranderingen aanpassen
6 maart – Thailand heeft een kans gemist om een leidende rol te gaan spelen in de Asean Economic Community als gevolg van de bittere relatie met buurland en mede-Aseanland Cambodja. Dit zei Pridiyathorn Devakula, voormalig vice-premier en minister van Financiën, gisteren op een seminar gewijd aan de veranderingen op het gebied van de wereldeconomie. Het is volgens hem hoognodig dat Thailand meer investeert in infrastructuur en onderwijs in plaats van grote sommen geld te besteden aan populistische maatregelen. Hij wees erop dat China en India de opkomende economische grootmachten zijn. Sinds 2009 is de relatie tussen China en Thailand niet goed als gevolg van de acties van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De particuliere sector bereidt zich al tien jaar voor op de veranderingen op economisch gebied; nu is het tijd dat Thailand zich aanpast, aldus Pridiyathorn.

Democraten nemen voorschot op censure debate
6 maart – De Democraten gaan het land in om hun kiezers de ‘waarheid’ te vertellen over het politieke geweld van vorig jaar april en mei. De regeringspartij neemt op deze manier een voorschot op het door oppositiepartij Puea Thai aangevraagd censure debate, dat midden deze maand plaatsvindt. Puea Thai heeft drie pijlen op haar boog: het politieke geweld van vorig jaar, corruptie en het wanbeleid van de regering. Op vergaderingen en seminars gaan de Democraten eens haarfijn uit de doeken doen wat voor onzin PT allemaal beweert.
De nieuwe taktiek heeft ook tot doel een gunstige ontvangst te krijgen, wanneer het House of Representatives naar verwachting in juni wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen worden gehouden. In de machtsbasis van PT, het Noorden en Noordoosten, hopen de Democraten de weerstand tegen de huidige regering weg te kunnen nemen.
Vice-minister-president Suthep Thaugsuban zegt dat de Democraten een éénpartij regering zullen vormen, wanneer de partij tenminste 300 zetels in de wacht sleept. Bij minder zetels wordt een coalitieregering met drie andere partijen gevormd. Mocht de partij naar de oppositiebankjes verhuizen, dan is er nog geen man overboord, maar volgens Suthep zou dat niet goed voor het land zijn.

Leerlingen tempelscholen verdedigen wat in naam
6 maart – Een tempelschool is niet inferieur aan een school met een Engelse naam. Dit zeggen leerlingen van tempelscholen naar aanleiding van de naamsverandering van – voor zover bekend – drie scholen in Bangkok die het woordje ‘wat’ (tempel) uit hun naam hebben verwijderd. De Sangha Supreme Council heeft de desbetreffende scholen vorige week bevolen de naamsverandering ongedaan te maken. De Raad is bezorgd dat het schrappen van de tempelverwijzing nadelig is voor de rol van het Boeddhisme in de samenleving.
Sommige mensen denken dat tempelscholen mindere kwaliteit leveren dan niet-tempelscholen. Een leerling van de Waitnairong tempelschool in Bangkok Noi, wijst erop dat zijn school een veel geroemd Engels programma heeft. Hij meent overigens dat het vooroordeel ten aanzien van het woord ‘wat’ slechts bij een kleine minderheid van de bevolking bestaat. Een leerling van een andere tempelschool zegt: ‘It is this sterotype which must be changed, not the names.’

Stage op platteland stuit op weerstand
6 maart – Het plan van het ministerie van Volksgezondheid om jonge artsen in het eerste jaar van hun driejarige stage naar ver afgelegen ziekenhuizen te sturen, krijgt niet de handen op elkaar van de Medical Council. Het ministerie ziet als voordeel dat zo het tekort aan artsen wordt opgelost; de Medical Council zet vraagtekens achter het niveau van medische diensten waarmee ze te maken krijgen.
Circa 2000 afgestudeerde artsen beginnen elk jaar aan hun stage in een overheidsziekenhuis. Het eerste jaar werken ze in een groot provinciaal ziekenhuis om hun vakbekwaamheid verder te ontwikkelen; de overige twee jaren doen ze dienst in een community ziekenhuis. Tussen de 500 en 700 artsen stoppen met hun stage om zich te specialiseren. De meesten doen dat na het eerste jaar en nemen de boete die ze dan moeten betalen, voor lief.

Pak Moon protest is een protest tegen de heersende klasse
6 maart – Nidhi Eawsriwong, emeritus hoogleraar geschiedenis, ziet een overeenkomst tussen de protesten tegen de Pak Moon Dam en de roodhemdprotesten van vorig jaar. Ze accentueren opnieuw de frustraties van de landelijke bevolking. De actie van de door de dam gedupeerde boeren is weer een protest tegen de heersende klasse, die hen van hun politieke rechten berooft en met de dam in Ubon Ratchatani hun natuurlijke rijkdommen misbruikt.
Nidhi, lid van het National Reform Committee, zei vrijdag op een seminar dat Thailand niet adequaat reageert op de zorgen van de dorpelingen. Er is weinig serieuze discussie in Bangkok over de dam.
In de afgelopen 17 jaar zijn zeven studies gedaan naar de opening van de damsluizen en er zijn vijf openbare hearings gehouden. De conclusie is eensluidend: er is geen enkel valide argument tegen het open zetten van de sluizen.
De regering gebruikte eerder als argument dat de elektriciteitsvoorziening in gevaar zou komen en schetst nu een toekomstscenario waarbij de rivier droogvalt.
De plaatselijke bevolking, stelde Nidhi vast, neemt het allemaal al lang niet meer voor lief. De rally’s van de roodhemden van vorig jaar waren een strijd tussen de werkende klasse en de elite; de Pak Moon protesten zijn dat eveneens. Nidhi waarschuwde de elite: ‘Unless they quickly realise that participatory democracy is already an established norm in the hearts of the people, Thailand will not be able to avoid bloodshed and violent conflict.’ HGHHet
(Zie pagina
Pak Moon Dam)

Thailand en Cambodja hervatten wegwerkzaamheden aan grens
6 maart – Gevochten wordt er niet meer, maar het is allerminst rustig aan de grens. Thailand heeft het werk hervat aan een lateriet weg van de Pha Mor 1 Dang klif naar Sa Trao, een oud bassin op de noordas van Hindu-tempel Preah Vihear, waar de Thaise grenspolitie gestationeerd is geweest. Werk aan de weg was op 4 februari stilgelegd toen de grensgevechten uitbraken.
Het is de bedoeling dat de weg wordt doorgetrokken naar de ingang van Preah Vihear. De weg kan gebruikt worden om de pagode Keo Sikha Kiri Svara te bereiken, die in het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer ligt. De pagode wordt momenteel bezet door Cambodjaanse troepen. Eerder had Thailand een voetpad naar de pagode aangelegd, maar het pad is sind de bezetting onbruikbaar. Thailand trok op 1 oktober zijn soldaten terug uit de pagode, maar Cambodja deed dat niet – in strijd met de gemaakte afspraak.
Ook Cambodja hervatte gisteren wegwerkzaamheden. Eén weg leidt naar de first-level gopura (overwelfde ingang) van Preah Vihear. De andere weg gaat gebruikt worden om troepenversterkingen naar het Phu Makhua berggebied ten westen van de tempel te sturen.
Beide landen hebben geprotesteerd tegen de wegwerkzaamheden van de tegenpartij.
Donderdag bracht Cambodja met buitenlandse militaire attachés een bezoek aan het omstreden gebied. Het bezoek was in strijd met het Memorandum of Understanding van 2000, waarin is afgesproken dat beide landen alleen met toestemming van het andere land personen in het gebied mogen toelaten. Ook Thailand bracht eerder met militaire attachés een bezoek aan de grens, maar het omstreden gebied werd daarbij zorgvuldig vermeden.
De Suranee Task Force, die de grens bewaakt, houdt dinsdag een militaire oefening in het grensgebied als reactie op de versterkingen die Cambodja naar Preah Vihear en Phu Makhua heeft gestuurd.

Kort nieuws 5 maart
Wapens
Meer dan 100 geweren, pistolen en ammunitie ontbreken in de wapenopslagplaats van het eerste infanterie bataljon in Prachuap Khiri Khan. Een deel daarvan is gisteren door een anonieme gever teruggegeven. Eens sergeant wordt ervan verdacht de wapens te hebben verhandeld. Hij is op de vlucht.
HIV positief Hij wist dat hij HIV positief was, maar toch had hij tussen mei 2005 en november 2009 in Pattaya sex met kinderprostituees, in totaal 403 maal. Een 66-jarige voormalige folkmuzikant werd daarvoor in Duitsland veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.
Jungle road Een weg in het Nuai Nam Dang National Park in Mae Hong Son is onbegaanbaar gemaakt om de aanvoer van illegaal gekapt hout en drugs te bemoeilijken.
ISA De Internal Security Act, in delen van Bangkok ingesteld, blijft van kracht. Een verzoek van de People’s Alliance For Democracy (geelhemden) om het desbetreffende besluit ongeldig te verklaren, is door de Civil Court afgewezen. Met de wet in de hand heeft de politie een deel van Ratchadamnoen Nok Avenue vrijgemaakt, die door PAD-demonstranten werd geblokkeerd.
Olifant Het skelet van een olifant zonder de slagtanden is gevonden in het Ban Lang National Pak in Yala. Het 15-jarige dier moet een of twee maanden geleden gedood zijn door stropers.
Beroving Een politie-inspecteur heeft een collega onder vuur genomen en verwond toen hij een juwelier in Phaya Thai beroofde. De collega bewaakte de winkel. Klanten namen de dief in de houdgreep om hem later over te dragen aan de politie.

Miljoen rouwenden bij crematie vereerde monnik
5 maart – Een miljoen gelovigen wordt vandaag verwacht bij de crematie van de vereerde abt Luangta Maha Bua Yannasampannoo. De koningin zal de crematie in de bostempel Wat Pa Ban Tad in Udon Thani bijwonen. Gisteren waren 50.000 gelovigen en prinses Chulabhorn ervan getuige hoe het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het speciaal daarvoor gebouwde crematorium.
De voorbereidingen voor de crematie zijn al aan de gang sinds de abt op 30 januari op 97-jarige leeftijd overleed. Hout van de chik boom in plaats van het traditionele dokmai chan sandelhout wordt gebruikt, omdat de chik over het algemeen wordt gebruikt bij de crematie van gerespecteerde personen in het Noordoosten. De crematie wordt uitgezonden op Channel 11, Radio Thailand en lokale radiostations.
Om alles in goede banen te leiden zijn de volgende voorzieningen aanwezig c.q. maatregelen getroffen:
* Keukens, toiletten en EHBO-posten.
* Negen medische centra en 100 mobiele medische eenheden.
* Vijfhonderd verpleegsters, 20 ambulances en 3 helicopters.
* Een veldhospitaal, 1,5 kilometer van de tempel met 10 bedden en specialisten stand-by.
* Parkeerterreinen ter grootte van 1.666 rai met een capaciteit van 600.000 auto’s.
* Zeshonderd shuttle bussen en minibussen.
* 1500 politieagenten en 2000 soldaten.
In zijn testament heeft de abt vastgelegd dat alle gouden ornamenten, goudstaven en andere donaties die in zijn bezit zijn, aan de Bank van Thailand moeten worden geschonken om te worden toegevoegd aan de nationale reserves. Sinds 9 januari vorig jaar heeft de abt al 967 goudstaven met een gewicht van 12 ton en een bedrag van 306 miljoen baht overgedragen. Sinds zijn overlijden is 292 miljoen baht geschonken en 73 kilo goud. Nog meer wordt verwacht. De overdracht aan de bank vindt op 12 april plaats.
De abt begon met zijn actie toen Thailand in 1997 in een financiële crisis raakte.
(Zie 2 februari: Abt Luangta Maha Bua overleden)

Cambodja versterkt positie aan grens
5 maart – Cambodja versterkt zijn positie bij de Hindu-tempel Preah Vihear en de Phu Makhua berg met de aanvoer van geschut en troepen. Eerder werden in Preah Vihear multi-barrel raketten gestationeerd.
Thailand hervatte gisteren de aanleg van een lateriet weg van de Pha Mor 1 Dang klif naar Sa Trao, een oud bassin op de noordas van Preah Vihear. Cambodja is bevreesd dat Thaise soldaten de weg gebruiken om de pagode Keo Sikha Kiri Svara te bereiken, die in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer ligt. De aanleg is een reactie op de aanleg van twee wegen door Cambodja die gebruikt worden om versterkingen naar het omstreden gebied aan te voeren. De Suranee Task Force, die het grensgebied bewaakt, houdt volgende week een oefening als reactie op Cambodja’s versterkingen.
Thailand heeft Cambodja opgeroepen de achtste vergadering van het General Border Committee te organiseren, maar Cambodja heeft nog niet gereageerd. In deze commissie wordt gepraat over de militaire situatie aan de grens. De vorige GBC-vergadering werd in november in Pattaya gehouden.

Hijab verboden op tempelschool
5 maart – Moslimleerlingen van de Wat Nongchok tempelschool in Nong Chok (Bangkok) mogen geen hijab dragen. Het verbod is uitgevaardigd door het Office of the Basic Education Commission, nadat het schoolhoofd een verzoek van 17 leerlingen had doorgestuurd. De Obec wees het verzoek af omdat de school op een tempelterrein staat. De Sangha Supreme Council steunt het verbod. Het ministerie van Onderwijs gaat de kwestie bestuderen.
In het Zuiden van Thailand mogen moslimleerlingen een hoofddoek dragen, zelfs als de school op een tempelterrein staat. In 1997 heeft het ministerie van Onderwijs een richtlijn uitgevaardigd over schooluniformen voor vrouwelijke moslimleerlingen. Het uniform dient te bestaan uit een blouse met lange mouwen, rok en een vierkante hoofddoek met het logo van de school.
Het schoolhoofd in Bangkok meent dat het verbod geen probleem is bij Boeddhistische en Moslim studenten. Dertig procent van de 3100 studenten is Boeddhist.

Geen ideologische ruggengraat
5 maart – Onze politici hebben geen ideologische ruggengraat, schrijft mijn favoriete columnist Arglit Boonyai in zijn wekelijks column in Bangkok Post. In Amerika bestaat een duidelijk verschil tussen Democraten en Republikeinen; in Engeland tussen Labour en Conservatives, maar waarin verschilt regeringspartij Democraten van oppositiepartij Puea Thai? Arglit vergeleek hun plannen. ‘They are pretty much the same’ en ze vallen vooral op doordat ze redelijk vaag zijn.
‘Without a clear set of principles Thailand will continue to produce wishy-washy MPs who prey on people’s basic needs, instead of asking them to follow a path that offers something they can believe in.’

Kort nieuws 4 maart
Gezocht
Sangiam Samranrat, roodhemdleider in Chumphon, heeft zich aangegeven bij de politie. Tegen hem was een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij in april vorig jaar met zes anderen een groep roodhemden leidde die het parlementsgebouw bestormde. Kabinetsleden moesten zich toen in veiligheid stellen door over het hek te klimmen. De andere zes zijn nog op de vlucht. Sangiam ontkende de beschuldiging.
Bescherming De rechters van de Administrative Courts moeten beter beschermd worden tegen dreigementen en pogingen hen in diskrediet te brengen, vindt de president van het Supreme Administrative Court. Hij constateert dat de druk op rechters recentelijk is toegenomen. De bestuursrechtbanken bestaan sinds maart 2001. Van de 15 geplande zijn er nu negen in bedrijf.
Doodgeschoten De burgemeester van Bang Bua Thong (Nonthaburi) is woensdagavond voor zijn woning doodgeschoten. De politie vermoedt dat de aanslag een politiek motief heeft. Al eerder werden in hetzelfde district vooraanstaande politici doodgeschoten.
Illegaal Bij een inval een fabriek waar gebruikte olie voor de verkoop werd gefilterd, is braadolie ter waarde van 3 miljoen baht in beslaggenomen. De eigenaar van de fabriek was onvindbaar. Zijn werknemers verklaarden dat de olie werd gebruikt voor diervoeder. Onderzoek wordt gedaan naar het niveau van schadelijke stoffen in de olie.
Zelfdoding Een politieagent van het Centre for Children, Juveniles and Women heeft zich in zijn auto van het leven beroofd. In zijn wagen vond de politie een berichtje met de tekst ‘I’m just stressed out’. De agent was een maand geleden naar het centrum overgeplaatst. Volgens de politie had de zelfdoding geen relatie met zijn werk.
Drugs Een Indiër (26) is op Suvarnabhumi gearresteerd wegens het smokkelen van 2 kilo ketamine oftewel ya K ter waarde van 6 miljoen baht. Hij had de drugs in zijn canvas schoenen en tassen verstopt.
Airport Link Drie stations op de Airport Link, de metroverbinding met Suvarnabhumi, worden uitgerust met liften en roltrappen: Phaya Thai, Ratchaprasong en Ramkhamhaeng. Na verhoging van de prijs van het kaartje is het aantal passagiers op de lijn met 10 procent afgenomen.
Invallen Bij een inval op 12 lokaties in Ayutthaya heeft de politie 11 verdachten gearresteerd. Ze nam illegale wapens, honderden kogels en 150 gestolen motorfietsen en een auto in beslag. Tevens werd 135.000 baht geconfisqueerd. Een van de gearresteerden is een voormalige politieagent. De bende maakte zich schuldig aan autodiefstallen en drugshandel.
Record Architectuurstudenten van de Chulalongkorn universiteit hebben van 200.000 visblikken een model gebouwd van het nieuwe parlementsgebouw. De blikken waren ter beschikking gesteld door Pumpui, marktleider op het gebied van ingeblikte vis. De studenten hopen op een vermelding in het Guinness Book of World Records.
Diesel De subsidie op diesel wordt met nog eens 50 satang verhoogd, zodat de prijs aan de pomp beneden de 30 baht per liter blijft. De totale subsidie bedraagt nu 5 baht per liter. Aan accijns wordt 5,3 baht per liter binnengehaald. Het State Oil Fund waaruit de subsidie wordt betaald, is eind deze maand uitgeput. Sinds december is 9,03 miljard baht uitgegeven.

Censure debate schuift mogelijk week op
4 maart – Het censure debate, gepland voor 9 tot 12 maart, wordt mogelijk een week uitgesteld. De motie van wantrouwen die oppositiepartij Puea Thai heeft ingediend, voldoet niet aan de desbetreffende eisen. De Democraten zouden het debat liever niet uitstellen. Op 12 maart houden de roodhemden een rally en de regeringspartij wil zo laten zien dat Puea Thai en roodhemden één pot nat zijn. Bhumjaithai steunt wel het uitstel zodat de coalitiepartij zich beter kan voorbereiden op het debat.
De motie van wantrouwen die PT heeft ingediend, is gericht tegen premier Abhisit en negen ministers, Abhisit wordt aangevallen vanwege zijn dubbele nationaliteit en gebrek aan leiderschap; de ministers kunnen vooral beschuldigingen van corruptie tegemoet zien. Volgens regeringschief whip Witthaya Kaewparadai heeft verificatie van de motie enkele technische problemen aan het licht gebracht. Er ontbreken documenten, de motie is niet specifiek genoeg en sommige handtekeningen kloppen niet. Witthaya maakt zich ook zorgen over de weigering van PT om zitting te nemen in een commissie, die tot taak heeft de documenten en ander materiaal, zoals videoclips, te onderzoeken. In afwezigheid van PT berust die taak nu bij de Kamervoorzitter.

Puea Thai: Zuiden wordt voorgetrokken bij verdeling noodfonds
4 maart – Oppositiepartij Puea Thai beschuldigt de regering ervan een onevenredig groot deel van de hulpgelden voor slachtoffers van de overstromingen naar het Zuiden te sluizen, een gebied dat het minst aantal getroffen provincies telt. De reden daarvan zou zijn dat dit gebied een bolwerk van Democraten-stemmers is. Puea Thai uitte de beschuldiging gisteren tijdens de tweede en derde termijn van de behandeling van het wetsvoorstel, waarbij extra gelden voor diverse doelen worden uitgetrokken.
Minister Sathit Wongnongtoey, verbonden aan het kantoor van de premier, ontkrachtte de beschuldiging door erop te wijzen dat de centrale provincies het meeste geld krijgen (5 miljard baht), gevolgd door het Noordoosten (2,9 miljard), Zuiden (2,8 miljard) en Noorden (1,5 miljard).
Puea Thai-er Paijit Sriworakhan beschuldigde de regering ervan het noodfonds te gebruiken als smeergeld om de coalitiepartijen te bedanken dat ze tegen hun wil akkoord zijn gegaan met de wijzigingsvoorstellen voor de grondwet.
(Zie 17 februari: Oppositie: Extra budget is smeergeld voor coalitiepartijen)

Kort nieuws 3 maart
Groenten
De Europese Unie steunt de pogingen van het ministerie van Agriculture and Cooperatives om de export van Thaise groenten strenger te controleren, nadat inspecteurs van de EU insecten in geëxporteerde groenten hadden gevonden. De EU dreigt de import van 16 Thaise producten te verbieden wanneer meer dan vijf keer per jaar ongedierte wordt gevonden.
Belasting Binnen twee maanden komt het ministerie van Financiën met een voorstel voor herziening van het belastingstelsel. In 2015 wordt de Asean Economic Community van kracht. Wil Thailand kunnen blijven concurreren dan is een herziening meer dan nodig. Zo bedraagt de bedrijfsbelasting in Thailand 30 procent tegen 25 procent in Vietnam en 18 procent in Singapore.
ID-kaart De slimme ID-kaart is vanaf volgende maand beschikbaar. De uitgifte was lange tijd niet mogelijk omdat twee ministeries ruzieden over de uitvoering van de kaart, die niet voldeed aan de specificaties. Door deze te veranderen, kan de kaart alsnog de deur uit.
Bomen Tot nu toe zijn twee bomen in Bangkok genomineerd in de wedstrijd voor de ‘tallest, biggest, most beautiful and most preservable’ stadsboom. De twee zijn een 100 jaar oude Krai die in het Suan Somdej Ya Park staat, en een Masang, waarschijnlijk de enige in Bangkok, die in een particuliere boomgaard staat. Tot 11 maart kunnen nog bomen worden voorgedragen.
Censure debate Puea Thai-fractievoorzitter Chalerm Yubamrung heeft nog niet beslist of hij tijdens het censure debate het woord voert. Zoals bekend is hij geïrriteerd omdat beoogd partijleider Mingkwan Sangsuwan het debatteam leidt, maar zelf ontkent hij dat. Misschien pakt hij op de laatste dag de microfoon, wanneer andere sprekers punten hebben laten liggen. Chalerm vindt de vier dagen die voor het debat zijn uitgetrokken ook te lang. 

DSI-onderzoek naar protestdoden is ‘broddelwerk’
3 maart – Broddelwerk. Zo noemt het adjunct-hoofd van een Metropolitan Police Bureau het onderzoek van het Department of Special Investigation (DSI) naar de slachtoffers van de anti-regerings demonstraties vorig jaar. De veronderstelling dat 13 demonstranten op 10 april door soldaten zijn doodgeschoten mist volgens Amnuay Nimmano elke grond.
De veronderstelling gaat uit van het feit dat de bewakingscamera’s op Khok Wua intersection in Bangkok op de soldaten gericht stonden. Maar de camera’s waren kort voordat leger en roodhemden die dag slaags raakten, afgedekt, aldus Amnuay. Hij heeft ook kritiek op het gedraai van de DSI in de zaak van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto. ‘Simply put, it’s a botched job.’
Ook Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, hekelt het gedraai van de DSI. Hij heeft bij de Crime Suppression Division aangifte wegens kwaadaardigheid gedaan tegen DSI-chef Tharit Pengdit en adviseur Amporn Charuchinda als medeplichtige.
De klacht heeft betrekking op een persconferentie op zondag, waarop Tharit zei dat Muramoto gedood was door kogels uit een AK-47 geweer, een type geweer dat op 10 april niet in gebruik was bij het leger. Hij baseerde zich daarbij op onderzoek van Amporn, voormalig hoofd van de Forensic Science Division en thans adviseur van de DSI. Tharits bewering, stelt Jatuporn vast, is in strijd met de vorige conclusie van de DSI dat Muramoto gedood is door legervuur.

Puea Thai beperkt rol roodhemden
3 maart – De rol van het United Front of Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) bij de volgende verkiezingen wordt beperkt. Kernleden van Puea Thai hebben twijfels over de politieke bekwaamheid en het image van de groep. ‘We moeten ook rekening houden met de supporters van onze partij die het niet eens zijn met het UDD’, zegt Chamlong Krudkhunthod van het strategiecomité.
De roodhemdgroep liet eerder weten geïnteresseerd te zijn in deelname aan de verkiezingen onder de vlag van Puea Thai. Tegen het kandideren van de zeven leiders bestaat bij de partij geen bezwaar, maar meer is niet wenselijk. Ongeveer 80 procent van de districtskandidaten staat inmiddels vast; daar is weinig ruimte meer voor de roodhemden, waarvan enkelen een gooi willen doen naar het begeerde pluche via de landelijke lijst.
De reserves jegens het UDD hebben volgens een andere PT-er te maken met de banden die het UDD zou hebben met de anti-monarchie beweging en groepen die niet voor geweld terugschrikken. ‘The party can lose support from those who are neutral. The UDD and Puea Thai shouldn’t be seen as the same entity.’

Cambodja negeert protest Thailand
3 maart – Cambodja heeft vandaag met militaire attachés uit twaalf landen een bezoek gebracht aan Hindu-tempel Preah Vihear en – ondanks Thaise protesten gisteren – aan het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Ze bekeken de schade die de gevechten tussen 4 en 7 februari hebben aangericht. De Suranaree Task Force protesteerde andermaal tegen deze provocatie, maar kwam niet in actie. ‘We could not do anything else but lodge a protest.  We are ordered not to fire, because doing that will only cause tension and allow Cambodia to make publicity out of it. This indicates that Cambodia has no fear at all, even though Thai soldiers have been deployed along the border’, aldus een legerbron.
Op 21 februari bracht Thailand met militaire attachés een bezoek aan de grens, maar het omstreden gebied werd daarbij gemeden.

Thailand en Cambodja versterken troepen aan de grens
3 maart – Om de bewering van Cambodja de kop in te drukken dat Thailand in het grensconflict met Cambodja clusterbommen heeft afgevuurd, heeft Thailand alle Howitzergeschut uit het grensgebied teruggetrokken. Een andere bewering van Cambodja, gedaan tijdens een vergadering met de VN Veiligheidsraad, klopt evenmin. De pagode Keo Sikha Kiri Savara is niet zwaar maar slechts licht beschadigd door Thaise beschietingen. Er is maar een paar keer op gevuurd. Dit schrijft Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken, in een analyse van de huidige situatie aan de grens in Bangkok
Post.
Sinds 7 februari wordt er niet meer gevuurd – op een enkel geweerschot na -, maar de situatie kan elk moment ontploffen. Beide landen zijn druk doende versterkingen aan te voeren. Thailand versterkt haar positie met troepen, tanks en wapens in het district Kanthalarak (Si Sa Ket) en Cambodja stuurt ’s nachts – in strijd met de gentleman’s agreement tussen beide legerleidingen – troepen en tanks naar de pagode en Preah Vihear.

Kort nieuws 2 maart
Huisbezoeken
 Parlementsleden van regeringspartij Democraten brengen de komende week elk 2500 huisbezoeken. Ze gaan de kiezers vragen of en hoe ze de gestegen prijzen aankunnen. De resultaten worden besproken tijdens een partijbijeenkomst en zullen gebruikt worden tijdens het
censure debate. (355 huisbezoeken per dag? De partij kan niet rekenen of de krant heeft een 0 te veel gebruikt)
TOT Als de onderhandelingen tussen TOT en AIS over compensatie voor gederfde inkomsten mislukken, gaat het ministerie van ICT de concessies voor mobiele telefonie van AIS verkopen aan een buitenlands telecombedrijf. Acht bedrijven hebben al interesse getoond. ‘Het lot van AIS’ concessie hangt af van de balans’, aldus de minister.
Zie 2 februari: TOT claimt 214,7 mld baht aan compensatie; 24 februari: Raad van bestuur TOT loopt leeg; 25 februari: TOT en CAT dreigen met rechtzaak tegen kabinet-Thaksin; 1 maart Kort nieuws TOT.
Santi Asoke De quasi-religieuze sekte Santi Asoke die de Phitsanulok Road blokkeert weigert daar weg te gaan. De politie heeft daar om gevraagd om het verkeer te ontlasten. De PAD ontruimde maandag wel een deel van Ratchadamnoen Nok Avenue bij het ministerie van Onderwijs.
Gasexplosie Het aantal slachtoffers van een gasexplosie in een cassavemeel fabriek in Chaiyaphum is opgelopen tot zeven. Gisteren bezweken twee arbeiders in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Bij de explosie liepen 31 arbeiders ernstige brandwonden op.
Minderjarig Omdat hij seks met een jongen van 13 had gehad, is een 60-jarige Zweed veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.
Landmijn Een rubberboer in Pattani is ernstig gewond geraakt doordat hij op een landmijn stapte. De mijn was gemaakt van een plastic pijp gevuld met explosief materiaal. De mijn ontplofte toen de boer op de antenne van de ontsteking stapte.
Moei rivier Het water in de Moei rivier staat zo laag dat vrachtvervoer per schip naar Birma nauwelijks meer mogelijk is. Omdat Birma de grenspost op de Thais-Birmese vriendschapsbrug heeft gesloten, vindt veel vrachtvervoer nu over het water plaats. De lage waterstand maakt illegale immigratie stukken gemakkelijker, want de immigranten kunnen gewoon naar de overkant waden.
BMTA Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok is begonnen met de verkoop van week- en maandkaarten, waarmee onbeperkt kan worden gereisd met alle bussen.
Skywalk De geplande skywalk van 50 km in Bangkok is te duur, zegt de Stop Global Warming Association. Deze maand begint de constructie van het eerste stuk tussen soi Nana en soi Baring. De critici hekelen de visuele vervuiling van het verhoogde voetpad en de kosten ad 300 miljoen baht per kilometer. Het gemeentebestuur kan beter de trottoirs opknappen, vinden ze.
Koraal Het koraal herstelt zich maar langzaam, nadat 18 populaire duiklokaties zijn gesloten. Slechts 7 procent van het koraal in de Golf van Thailand en de Andaman Zee ziet er beter uit. De mountain reef coral herstelt sneller dan de
staghorn corals.
Vogelpest Twee Cambodjanen die aan de grens bij Aranyaprathet woonden, zijn bezweken aan de vogelpest. Thaise epidemiologen houden de situatie aan de Thaise kant van de grens scherp in de gaten. 2500 eieren en 5 kuikens die door een Cambodjaanse dorpeling over de grens waren gesmokkeld, zijn uit voorzorg begraven.
Aardbeving Een aardbeving van 3,3 op de schaal van Richter heeft dinsdagnacht het district Mae Ai in de provincie Chiang Mai getroffen. De beving had geen schade of slachtoffers tot gevolg. Sommige mensen ontvluchtten hun woning uit angst voor naschokken. De vorige aardbeving was in de provincie Nan op 23 februari.
Uitstel Opnieuw heeft de Criminal Court zijn uitspraak in de zaak tegen zes bewakers van de PAD uitgesteld. Vorig jaar had de rechtbank al moeten vonnissen; nu gebeurt dat op 29 maart. De bewakers kaapten in november 2008 een bus van de BMTA en dwongen de chauffeur onder bedreiging van een pistool naar het Government House te rijden. De politie schoot de banden van de bus lek en arresteerden de kapers.
Ziek Veera Somkwamkid verkeert in slechte gezondheid. Hij heeft een hoofdwond, huiduitslag en kampt met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van de slechte luchtcirculatie in zijn cel. Veera en zijn secretaresse zijn in Cambodja veroordeeld tot respectievelijk acht en zes jaar gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage op 29 december. De beide moeders hebben hun hoop gevestigd op gratieverlening door de Cambodjaanse vorst.
Terugkoopinterest Het monetaire comité van de centrale bank verhoogt de terugkoopinterest volgende week woensdag waarschijnlijk met 0,5 procent naar 2,75 procent, daar het mogelijk is dat de inflatie uitkomt boven de 3,5-5 procent die de bank acceptabel vindt. De hoge inflatie is het gevolg van de gestegen aardolieprijs. Die kost nu US$ 100 per barrel. Eerder was gerekend op US$ 93 tot 94. De olieprijs heeft de neiging nog verder te stijgen door de politieke onrust in Iran, Irak en Libië. De negatieve invloed van de sterke verhoging van de terugkoopinterest op de kapitaalmarkt zal waarschijnlijk van korte duur zijn. Zodra de bank de interest heeft verhoogd, zullen de commerciële banken hun rentetarieven ook verhogen.
Borgtocht Nog eens zes roodhemden, verdacht van terrorisme en andere vergrijpen, zijn op borgtocht vrijgelaten: twee bewakers, een assistent van wijlen Khattiya Sawasdipol en twee supporters. Evenals voor de vorige week vrijgelaten roodhemdleiders geldt voor hen dat ze het land niet mogen verlaten en geen onrust mogen stoken.
Rally De zeven vrijgelaten roodhemdleiders nemen op 12 maart deel aan de UDD-rally en ze zullen daar ook toespraken houden. Het Department of Special Investigation liet eerder weten dat ze scherp in de gaten worden gehouden. Wanneer ze de voorwaarden van hun borgtocht overtreden, zal de DSI de rechtbank vragen de borgtocht in te trekken. Ook op 19 maart staat een rally gepland. Vrijlating van de nog gevangen gehouden roodhemden is de eis van de demonstranten tijdens beide rally’s.
Censure debate Het zogeheten censure debate vindt plaats van 9 tot 12 maart met op 13 maart de stemmingen. De oppositie krijgt 40 uur om de regering de maat te nemen, de regering 20 uur om te reageren op de beschuldigingen. De oppositie brengt maximaal 44 fractieleden in de strijd. Ze attaqueren de regering over het beëindigen van de protesten van de roodhemden vorig jaar, corruptie en een falend beleid. Premier Abhisit en negen ministers zijn het voornaamste doelwit.

Debat ontwijkt echte problemen
2 maart – Oppositiepartij Puea Thai blijft maar doorzeuren over het politieke geweld van vorig jaar terwijl er veel urgentere problemen zijn waarmee de bevolking kampt. Het politieke geweld en de dubbele nationaliteit van de premier aan de orde stellen in het censure debate is ‘onzin’. ‘Don’t turn this into a political soap opera.’ Dit zegt vooraanstaand senator Rosana Tositakrul over het door PT aangevraagde debat waarin ze het vertrouwen zal opzeggen in de premier en negen ministers.
De kritiek van Rosana wordt gedeeld door veel mensen in radioprogramma’s en online media. Ze zeggen dat de oppositiepartij zich moet concentreren op huishoudelijke economische problemen zoals de prijsstijgingen van consumentenartikelen. Vers in het geheugen ligt nog het tekort aan palmolie en de gestegen prijs van de olie. Volgens het ministerie van Handel bedroeg de inflatie de eerste twee maanden van het jaar echter 2,95 procent, de kritiek parerend dat de prijzen uit de hand lopen.
Gisteren vroegen de producenten van soyabonenolie, kunstmest en gepasteuriseerde melk toestemming om hun prijzen te verhogen. Soybonenolie zou met 19 baht verhoogd moeten worden tot 65 baht, een verhoging van 41,3 procent. De andere producenten vragen een prijsverhoging van 10 procent. Mogelijk ontstaat er een tekort aan suiker, omdat de binnenlandse prijs ver beneden de internationele prijs ligt, waardoor het risico bestaat van illegale export.
Het censure debate wordt van 9 tot 12 maart gehouden met op 13 maart de stemmingen.

Seks in ruil voor vrijheid
2 maart – Een politieagent uit Bangkok draait voor zes jaar de bak in omdat hij een nummertje maakte met een Birmese vrouw in ruil voor haar vrijlating. De man arresteerde de 27-jarige vrouw in juli 2009 omdat ze illegaal in het land was. Maar in plaats van haar mee te nemen naar het politiebureau voor vervolging, stelde hij de ruil voor. De vrouw stemde daarin toe, waardoor de man in de rechtzaal niet veroordeeld kon worden voor verkrachting. Wel werd hij veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen, in dit geval in natura dan.

Ook CPJ zet vraagtekens achter DSI-conclusie
2 maart – Evenals Reuters en de roodhemden zet ook het Committee to Protect Journalists grote vraagtekens achter de draai die het Department of Special investigation heeft gemaakt in het onderzoek naar de dood van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto. De autoriteiten wringen zich intussen in alle bochten om beïnvloeding van het onderzoek door de regering te ontkennen.
Premier Abhisit noemt het onderzoek ‘impartial and free from political pressure’. Hij zegt dat het zondag bekend gemaakte rapport ‘not final’ is; de veronderstelling over het gebruikte type wapen vereist nader onderzoek door de politie.
De draai van de DSI wordt door de critici toegeschreven aan druk van het leger, die niet de schuld in de schoenen geschoven wil krijgen voor de dood van de Japanner. Volgens het eerste rapport van de DSI zou het leger verantwoordelijk zijn; volgens het rapport van zondag is Muramoto gedood door kogels uit een AK-47 geweer, een type geweer dat weliswaar wordt gebruikt door het leger, maar niet op de fatale dag tijdens een treffen tussen leger en demonstranten. De herziene conclusie is gebaseerd op de opinie van Amporn Charuchinda, voormalig hoofd forensische politie en nu adviseur van de DSI, op basis van de verwondingen.
(Zie 27 februari: DSI draait in zaak cameraman; onder druk van het leger?; 28 februari: Mager bewijs voor dodelijk schot uit AK-47 geweer; 1 maart: Reuters zet vraagtekens achter DSI-conclusie)

Vrijhandelsovereenkomst vatbaar voor misbruik
2 maart – De op 21 december in werking getreden vrijhandelsovereenkomst over rijst (Asian Free Trade Area, AFTA) is vatbaar voor misbruik. Handelaren kunnen goedkope rijst uit het buitenland importeren en deze verkopen als Thaise rijst, die internationaal een goede naam heeft. Dit zegt een voorman van de rijstboeren uit Ayutthaya. Hij maakt zich zorgen alhoewel de overeenkomst alleen voorziet in belastingvrije rijstimport wanneer de rijst wordt verwerkt in etenswaren, en niet bestemd is voor directe consumptie of de verkoop. Somchai Trathaworn wijst erop dat de agro-industrie al in rijstplantages investeert in armere buurlanden, waar de arbeid goedkoper is.
Op 22 februari leidde Somchai een groep van duizend boeren bij een blokkade van de Asian Highway in Ayutthaya. Hun belangrijkste grief is de garantieprijs voor ongedopte rijst. De meeste boeren verkopen die voor 6000 baht per ton, terwijl de garantieprijs 10.000 baht bedraagt. Maar die geldt alleen voor rijst met een vochtigsheidsgehalte lager dan 15 procent. De meest rijst die op Central Plain wordt verbouwd, heeft een vochtigheidsgehalte van 25 procent.

‘Wat’ moet blijven in schoolnamen
2 maart – Scholen die op het terrein van een tempel staan, mogen niet het woord wat (tempel) uit hun naam verwijderen. Dit besluit van de Sangha Supreme Council heeft de volledige goedkeuring van het ministerie van Onderwijs. Sommige tempelscholen in Bangkok zijn al wat-loos. De directeur van het Office of the National Buddhism heeft de scholen opgeroepen de oorspronkelijke naam te herstellen.
Volgens het Office of the Basic Education Commission, dat 31.424 scholen controleert, staan daarvan 21.125 bij een tempel: 20.907 basisscholen en 218 middelbare scholen. De directie van sommige scholen willen het woordje wat schrappen zodat ze een grondeigendomsacte kunnen aanvragen. Er zijn scholen die al 30 jaar weigeren huur te betalen aan de tempel.
Volgens de minister van Onderwijs mogen schoolnamen gewijzigd worden op verzoek van de schooldonoren of -comités en wanneer ze de naam willen gebruiken van een meer prestigieuze zusterschool. In dat laatste geval dient een memorandum of understanding tussen beide scholen te worden afgesloten met afspraken over de kwaliteit van het onderwijs.

Spanning met Cambodja loopt weer op
2 maart – Het plan van Cambodja om met militaire attachés van tien landen een bezoek te brengen aan de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear heeft de spanning tussen beide landen doen oplopen. Cambodja wil hen de schade aan Wat Kaeo Sikha Kiri Savara laten zien en het gebied erom heen dat Thais grondgebied is. Thaise troepen zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Na protesten van Thailand is het bezoek uitgesteld tot donderdag.
Thailand heeft geen bezwaar tegen een bezoek van de groep aan Preah Vihear, maar een bezoek aan het omstreden gebied, dat bezet wordt door Cambodjaanse soldaten, ligt gevoelig. ‘We also regard the disputed area as ours’, zegt een legerbron.
Midden vorige maand bracht Thailand met militaire attachés van veertien landen een bezoek aan de grens, maar ze gingen alleen naar de Mor E-daeng cliff en het dorp Phum Srol aan de Thaise kant van de grens.
Intussen hebben berichten het leger bereikt dat de Cambodjaanse premier Hun Sen bevolen heeft de grenssoldaten te vervangen door soldaten van de Khmer Rouge. Deze soldaten zijn echte vechtersbazen en minder geneigd tot het bevorderen van een goede verstandhouding.

DSI-chef bijt van zich af
2 maart – Tharit Pengdit, hoofd van het Department of Special Investigation, heeft zich vandaag verdedigd tegen de kritiek dat de DSI inconsistent is bij het verstrekken van informatie over de dood van de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto. Vraagtekens achter het DSI-onderzoek zijn gezet door persbureau Reuters, Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, Amnuay Nimmano, adjunct-chef van het Metropolitan Police Bureau, en het Committee to Protect Journalists.
De DSI concludeerde aanvankelijk dat Muramoto op 10 april tijdens een treffen tussen leger en roodhemden door soldaten gedood was. Deze conclusie was gebaseerd op de verklaring van een getuige die Muramoto te hulp schoot nadat hij was gevallen.  (Volgens UDD-voorzitter Thida Thavornseth hebben andere getuigen deze versie bevestigd.)
Nader onderzoek door Amporn Charuchinda, voormalig hoofd van de Forensic Science Division en thans adviseur van de DSI, onderzocht de wond op Muramoto’s lichaam en werd gebriefd door artsen die de autopsie hadden verricht (N.B. Een eerder bericht meldt dat Amporn alleen foto’s heeft gezien). Volgens Amporn wijst de wond erop dat de kogel uit een 7,62mm AK47, een 05 Nato geweer of een SKS karabijn kwam, maar niet uit een M16 geweer dat een kleiner kaliber kogel afvuurt.
De DSI checkte vervolgens de officiële uitgifteregistratie en stelde vast dat deze typen geweren die dag niet zijn uitgedeeld aan de soldaten.
‘Het werk van de DSI is oprecht en gebaseerd op feiten. De dienst heeft nooit gerommeld met de bewijzen of met het onderzoekrapport’, benadrukt Tharit.
(Zie 27 februari: DSI draait in zaak cameraman; onder druk van het leger?; 28 februari: Mager bewijs voor dodelijk schot uit AK-47 geweer; 1 maart: Reuters zet vraagtekens achter DSI-conclusie; 2 maart: Ook CPJ zet vraagtekens achter DSI-conclusie)

Kort nieuws 1 maart
Ivoor
In een geheim compartiment van een bus, onderweg van Hat Yai naar Bangkok, heeft de politie olifantenslagtanden ter waarde van 500.000 baht gevonden. Twee mannen, een Thai en een Chinees, zijn aangehouden. De politie had een tip gekregen dat de contrabande via Chumphon zou worden gesmokkeld.
Speaker Senator Pornthip Lohaveera Chanratanapreeda is gekozen tot tweede vice-voorzitter van de Senaat als opvolgster van Thassana Boonthong. De senatoren waren verdeeld of de verkiezing moest plaatsvinden, omdat de helft van de Senaatszetels vacant is. Op 18 februari eindigde de zittingsduur van 74 benoemde senatoren.
BlackBerry Alle districtschefs hebben een BlackBerry ontvangen, maar de aanschaf doet geen aanslag op ’s rijks financiën, omdat ze gratis ter beschikking zijn gesteld door AIS, de grootste operator van mobiele telefonie in Thailand.
Niet vervolgd De ouders van het 16-jarige meisje dat vorig jaar een fataal ongeluk met een minibusje veroorzaakte, worden niet vervolgd. De politie neemt de aanklacht van het juridisch team van Thammasat universiteit niet in behandeling. Het team wilde de ouders laten vervolgen wegens overtreding van de Child Protection Act. Zie 22 februari Kort nieuws: Aanklacht.
Samenzwering Is er sprake van een samenzwering met als doel mijn verkiezingscampagne te hinderen, wil premier Abhisit weten van de Kiesraad. Abhisit doet het verzoek omdat hij zondag tijdens een bezoek aan Chatuchak weekendmarkt werd gehinderd door een groep mensen met feet clappers, die hem uitjouwden en uitscholden.
Anti-monarchisten De rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vijf personen, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een anti-monarchie beweging. Ze behoren tot een groep van 18 personen waar het Department of Special Investigation onderzoek naar doet. In totaal zijn 39 personen beschuldigd van majesteitsschennis door het CRES, het orgaan dat vorig jaar verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand.
TOT De raad van bestuur van TOT Plc gaat het conflict met AIS aan de onderhandelingstafel oplossen en stapt niet aan de rechter. TOT eist van AIS 74 miljard baht wegens gederfde inkomsten. Zie 2 februari: TOT claimt 214,7 mld baht aan compensatie; 24 februari: Raad van bestuur TOT loopt leeg; 25 februari: TOT en CAT dreigen met rechtzaak tegen kabinet-Thaksin.
Diesel De subsidie op de dieselprijs wordt opnieuw verhoogd om de prijs op 30 baht per liter te houden. De subsidie bedraagt nu 4,5 baht per liter. Eind deze maand is het State Oil Fund uitgeput, waaruit de subsidie wordt betaald.
Phitsanulok Road De politie heeft gisteren een deel van Ratchadamnoen Nok Avenue bij het ministerie van Onderwijs vrijgemaakt, dat bezet werd gehouden door de geelhemden. Phitsanulok Road is de volgende weg die zal worden schoongeveegd. Die wordt bezet door het Thai Patriots Network, een splintergroep van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden). Sinds 25 januari protesteert de PAD tegen de wijze waarop de regering het conflict met Cambodja tegemoet treedt.
Beroep Het Thai Patriots Network wil dat haar twee leden die in Cambodja gevangen zitten, in beroep gaan tegen hun veroordeling tot acht en zes jaar gevangenisstraf. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken vragen ze echter liever gratie. TPN vraagt zich af of die mededeling klopt. Zie 27 februari: Veera en Ratree vragen toch om gratie.
Waarnemers De Indonesische waarnemers die zullen worden gestationeerd bij de grens met Cambodja krijgen niet onbeperkt toegang tot alle gebieden. ‘We have to impose a level of secrecy on military operations. We can not allow them to see everything’, zegt legerleider Prayuth Chan-ocha.
Palmolie In twee vestigingen van Tesco Lotus zijn door de DSI onregelmatigheden gevonden bij de verkoop van palmolie. Volgens de administratie zouden ze 24.960 liter in flessen hebben, maar de olie zat in emmertjes. Die doen een hogere prijs.

Censure debate wordt agressief, leugenachtig en grappig
1 maart – De coalitie maakt zich geen zorgen over het censure debate, waarin oppositiepartij Puea Thai de regering fel zal attaqueren, onder andere over het beëindigen van het roodhemdprotest vorig jaar. Bronnen in de Democraten zeggen dat de oppositie al vaker het leger- en politieoptreden ter sprake heeft gebracht in het parlement. Ze verwachten geen nieuw bewijsmateriaal.
De regering maakt zich meer zorgen over onverwachte informatie over onregelmatigheden, waarvan ze zich niet bewust is. Een kwestie waarin de regering in gebreke is gebleven, is het tekort aan palmolie en de sterke prijsstijging van de olie die in de meeste Thaise keukens wordt gebruikt.
Woordvoerder Buranat Samuttarak van de Democraten vindt de titel die Puea Thai op het debat heeft geplakt, Murdering the people, hoogst smadelijk voor de regering. Hij verwacht dat de oppositie dirty tricks zal gebruiken om het vertrouwen van de bevolking in de regering te ondermijnen. Dit zou bijvoorbeeld het gebruik van gemanipuleerde videoclips kunnen behelzen.
Thepthai Senpong, woordvoerder van de premier, denkt dat het debat agressief, leugenachtig en grappig zal zijn. Agressief omdat na een aanvankelijke weigering fractievoorzitter Chalerm Yubamrung toch het woord zal voeren; leugenachtig wanneer roodhemdleider Jatuporn Perompan aan het woord is, terwijl de leider van het debat, beoogd partijleider Mingkwan Saengsuwan, voor de vrolijke noot zal zorgen.
Puea Thai eist het vertrek van de premier en acht ministers, en dient een motie van wantrouwen in tegen de premier, de acht ministers en minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken). De oppositie vraagt om vijf dagen voor het debat, dat waarschijnlijk volgende week plaatvindt.
Update: Vandaag heeft PT de motie van wantrouwen ingediend bij de Kamervoorzitter. De motie is ondertekend door 122 parlementsleden, inclusief drie van de Pracharai partij en een van Puea Pandin. Het kantoor van de voorzitter heeft zeven dagen nodig om te beoordelen of de motie aan de wettelijke eisen voldoet. Daarna mag de regering er zich nog eens 15 dagen over buigen. PT heeft om vijf dagen gevraagd: vier voor de debatten en een voor de stemmingen. De Kamervoorzitter kan nog niet zeggen of PT die vier dagen voor het debat krijgt.
(N.B. Het verschil tussen een impeachment motion en een censure motion of no-confidence motion ontgaat me. Impeachment motion heb ik vertaald als eist het vertrek. De krant schrijft: The impeachment motion is part of the process of bringing a no-confidence motion in the Lower House.)

Vietnamese draagmoeders gaan naar huis
1 maart – De 15 Vietnamese draagmoeders die vorige week in het pand van Baby 101 Co werden gearresteerd, worden gerepatrieerd naar Vietnam. De Vietnamese autoriteiten zullen zich over de baby’s ontfermen. Tegen de medische lokaties en artsen die betrokken waren bij de kunstmatige inseminatie wordt juridische actie ondernomen, gebaseerd op de Medical Profession Act en de Medical Premises Act.
Het bedrijf bood de draagmoeders via zijn website aan. In Vietnam is de website geblokkeerd, maar in Thailand is hij nog steeds in de lucht ondanks het verzoek vorige week van het Department of Special Investigation aan het ministerie van ICT om de site op zwart te zetten.
(Zie verder 25 februari: Taiwanees leverde draagmoeders)

Reuters zet vraagtekens achter DSI-conclusie
1 maart – Het internationale persbureau Reuters zet vraagtekens achter de conclusie van het Department of Special Investigation dat de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto op 10 april vorig jaar gedood is door kogels uit een AK-47 geweer. Reuters beschikt over een eerder rapport, dat destijds aan het persbureau is toegespeeld, waarin wordt gesteld dat de kogels uit een M16 geweer kwamen, een type geweer dat gebruikt wordt door scherpschutters van het leger. Reuter dringt er bij de regering op aan klare wijn te schenken.
DSI-chef Tharit Pengdit zegt dat het eerste rapport gebaseerd was op de verklaringen van een politieofficier die in de buurt van Muramoto stond. De officier meende dat de kogels werden gevuurd uit de richting waar de militairen in slagorde stonden, maar hij was er niet honderd procent zeker van. Volgens UDD-voorzitter Thida Thavornseth hebben andere getuigen deze versie bevestigd.
De vraag met welk type geweer Muramoto is doodgeschoten, is van belang omdat het leger op 10 april geen AK-47 geweren gebruikte maar M16 geweren. Aanvankelijk suggereerde de DSI dat het leger verantwoordelijk was voor Muramoto’s dood, maar die conclusie trekt de DSI niet meer sinds zondag. Volgens een legerbron zou de DSI zijn bevindingen hebben gewijzigd onder druk van het leger. De DSI-chef ontkent dat echter.
Amporn Jarujinda, voormalig hoofd forensische politie en nu adviseur van de DSI, noemde maandag tijdens een persconferentie drie mogelijke types geweren, behalve de AK-47 ook het 05-Nato geweer en de SKS semi-automatische karabijn.
Update: Ook Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, doet een duit in het zakje. Hij wijst erop dat veel legereenheden een onbekend aantal AK-47 geweren in bezit hebben, die niet geregistreerd staan. Hij weet dit omdat drie voormalige legerchefs en diverse officieren lid zijn van Pue Thai. Jatuporn houdt vast aan het eerste rapport van de DSI, waarin wordt gesteld dat het vuur uit de richting van het leger kwam. Amporn heeft volgens hem de DSI geholpen de waarheid te verdraaien. Jatuporn gaat hem en de DSI-chef voor het gerecht dagen.

Cabinepersoneel verzet zich tegen slankheidsbevel
1 maart – Een body mass index (BMI) van 25 punten en een taille van 81 cm voor de vrouwen, en voor de mannen een BMI van 27,5 punten en een taille van 89 cm. Meer leidt tot sancties. Thai Airways International vaardigde deze richtlijn begin juni uit voor het cabinepersoneel. Wie na zes maanden niet aan die eisen voldeed, is niet meer ingezet op internationale vluchten. Wie binnen een jaar nog te dik is, verhuist naar de gronddienst. Dat is discriminatie, zeggen 41 stewards en stewardessen, en het scheelt ons ook aan inkomen. Ze hebben een klacht ingediend bij het ministerie van Werkgelegenheid en dreigen naar de National Human Rights Commission te stappen. TAI heeft 6000 flight attendants in dienst.

67 nieuwe vissoorten in Mekong
1 maart – In de benedenstroom van de Mekong heeft een team van biologen uit Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam de afgelopen vijf jaar 67 nieuwe vissoorten gevonden. In totaal vonden de onderzoekers 540 vissoorten, waarvan 21 nog gedetermineerd moeten worden. Het onderzochte gebied bestrijkt de Moon rivier in Thailand, de Mekong in Laos, het Tonle Sap meer plus rivier in Cambodja en de Mekongdelta in Vietnam. De eerste fase van het onderzoek is nu afgesloten; de tweede fase levert wellicht meer soorten op, denkt een van de researchers.
Het onderzoek vergroot het begrip van het ecosysteem in de Mekong en het helpt de gevolgen voor de visstand vast te stellen als gevolg van de constructie van dammen. Een parallel onderzoek vindt plaats in de Chao Praya rivier. Daarin leven naar schatting 216 vissoorten; 4 wachten nog op determinatie.

Vrijbaan voor verkeer, maar protest mag doorgaan
1 maart – De regering is niet van plan een eind te maken aan het protest van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), zegt Thawil Pliensri, hoofd van de National Security Council. Het enige wat de politie maandag heeft gedaan is delen van Ratchadamnoen Nok Avenue bij het ministerie van Onderwijs vrijmaken, zodat het verkeer weer vrijbaan heeft. Thawil reageert op een bewering van PAD-leider Chamlong Srimuang, dat de actie tot doel had het protest de kop in te drukken. Ook Phitsanulok Road, waar het Thai Patriots Network zijn tenten heeft opgeslagen, en andere wegen rond het Government House worden binnenkort toegankelijk gemaakt voor het verkeer. PAD en TPN begonnen op 25 januari met hun protest.

Wolkenbezaaiing begint vandaag
1 maart – Dertig vliegtuigen staan klaar om tijdens het droge seizoen kunstmatig regen op te wekken. Het ministerie van Agriculture and Cooperatives heeft er 21 voor uitgerust, de Royal Thai Air Force negen. De wolkenbezaaiing begint vandaag en duurt tot het begin van het regenseizoen in oktober.
De grootste behoefte aan water bestaat in de provincies Phayao, Lampang en Mae Hong Son in het Noorden. Veel water is in april nodig in de zuidelijker gelegen noordelijke provincies Nakhon Sawan and Phetchabun, waar meer dan 1 miljoen rai met mais is beplant. De operaties dienen ook om de rook te verdrijven van bosbranden in maart en april en vanaf mei om de belangrijkste stuwmeren met water te vullen.

 

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties