Migranten

De berichten vanaf 2017 staan op de pagina Migranten 2 (2017).

Migranten betalen Thais om hun kinderen te adopteren
3 december – Buitenlandse werkneemsters bieden hun kinderen ter adoptie aan Thaise mannen aan, zodat ze de Thaise nationaliteit krijgen en kunnen profiteren van voorzieningen waar ze anders geen gebruik van kunnen maken. De praktijk werd voor het eerst ontdekt in 2009 in Phuket. Van één geval is bekend dat de vrouw 15.000 baht betaalde voor de adoptie. Het aantal kinderen van buitenlandse werknemers jonger dan 16 jaar wordt geschat op 700.000. In Samut Sakhon worden jaarlijks tussen de vier- en vijfduizend baby’s geboren; in Phuket 1.500. Maleisië, Singapore en Zuid-Korea zetten zwangere buitenlandse werkneemsters het land uit.

Kort nieuws 10 december 2010 Vervalsers Een Cambodjaan en twee Thais zijn aangehouden op verdenking van het vervalsen van registratiedocumenten voor buitenlanders. Bij hun aanhouding hadden ze officiële documenten bij zich, uitgegeven voor geregistreerde Birmese arbeiders. Ze waren van plan die te vervalsen voor een groep van tien Cambodjanen. Ze rekenden daarvoor 16.500 tot 20.000 baht.

Actievoerders vragen om herziening deportatiefonds
18 december – Actievoerders vragen het ministerie van Werkgelegenheid om de instelling van een deportatiefonds voor illegale buitenlandse werknemers te herzien. Ze vinden dat de legale werknemers die aan het fonds moeten bijdragen, onnodig met hogere kosten worden opgezadeld.

Het ministerie heeft onlangs een regeling ingesteld die werkgevers verplicht geld in te houden op het salaris van buitenlandse werknemers en te storten in een fonds dat wordt gebruikt om illegale werknemers naar Birma, Laos en Cambodja te deporteren. De regeling gaat per 27 december in.
Volgens de regeling wordt de bijdrage gedurende zes maanden ingehouden vanaf het moment waarop geregistreerde buitenlandse werknemers hun werkvergunning verlengen. Birmezen en Laosianen betalen alles bij elkaar 2400 baht, Cambodjanen 2100 baht. Op hun lonen wordt respectievelijk maandelijks 400 en 350 baht ingehouden. Arbeiders die in gebreke blijven, worden beboet met 2 procent van het vereiste bedrag. Geregistreerde werknemers krijgen hun geld terug als ze het land verlaten.

Regering stuurt 199 Cambodjanen terug
16 januari – Thailand heeft 199 illegale Cambodjanen, die op zoek waren naar werk, teruggestuurd naar Cambodja zonder hen te vervolgen. Maar premier Abhisit ontkent dat dit een poging is om de Cambodjaanse overheid te bewegen de zeven gevangen Thais vrij te laten. De premier heeft wel een stokje gestoken voor een gepland bezoek van Democraten aan Phnom Penh daar dit wellicht bij de Cambodjaanse overheid een verkeerde indruk zou wekken.

De 199 Cambodjanen, 120 mannen, 61 vrouwen en 18 kinderen, werden in Bangkok door de immigratiepolitie gearresteerd. Via de grenspost Aranyaprathet verlieten ze het land. Eerder, op donderdag, waren twee Cambodjanen teruggestuurd – op dezelfde dag waarop Panich Vikitsreth en Narumol Chitvarattana op borgtocht werden vrijgelaten.
Sommige analisten zeggen dat het gebaar om rechtsvervolging achterwege te laten, een signaal is aan de Cambodjaanse overheid om hetzelfde te doen met de Thais, die sinds 29 december gevangen zitten. In ieder geval besluit de rechtbank volgende week of de resterende vijf Thais ook op borgtocht worden vrijgelaten. Een eerder verzoek werd afgewezen, maar de advocaten zijn hiertegen in beroep gegaan. Ze verwachten op dinsdag een besluit.
De Thais waren naar de grens gegaan om klachten van dorpelingen te onderzoeken dat Cambodjaanse soldaten hen de toegang tot hun land hadden ontzegd. Over de vraag of de Thais zich op Thais danwel Cambodjaans grondgebied bevonden, toen ze werden aangehouden, lopen de meningen – ook in Thailand – uiteen. Ze moeten terecht staan wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone. Twee van hen zijn bovendien beschuldigd van spionage.

Kort nieuws 21 februari
Infectieziektes
Buitenlandse werknemers lijden in grote getale aan diarree, malaria en mazelen, aldus het Bureau of Epidemiology. Circa 10.000 werknemers, die voornamelijk wonen in tijdelijke kampen aan de Thais-Birmese en Thais-Cambodjaanse grens, werden vorig jaar met deze ziektes in het ziekenhuis opgenomen. In Thailand werken 1 miljoen buitenlanders, de meesten zijn illegaal.

Taiwanees leverde draagmoeders
25 februari – Een Taiwanese leidingevende van Baby 101 Co is aangehouden omdat hij Vietnamese vrouwen als draagmoeder aanbood. Hij wordt beschuldigd van mensenhandel, onderdak bieden aan illegale immigranten en het in dienst hebben van illegalen. De arrestatie vond in Taiwan plaats. Ook de staf van vier Taiwanezen, een Chinees en drie Birmezen zijn in de boeien geslagen.

Vijftien Vietnamese vrouwen werden bij een inval in het bedrijfspand gered, van wie zeven zwanger. Een andere vrouw was al bevallen. Het bedrijf bood het draagmoederschap aan onvruchtbare paren aan, voornamelijk in Taiwan. Ze moesten daarvoor US$ 32.000 (1,07 miljoen baht) betalen.
De Vietnamezen waren onder het voorwendsel dat ze een goede baan zouden krijgen, naar Thailand gelokt. Enkelen kregen een vergoeding van US$ 55.000 (135.000 baht) aangeboden; anderen werden in de val gelokt. Bij aankomst werden hun paspoorten in beslag genomen. Het bedrijf dreigde het paspoort niet terug te geven, wanneer ze zouden weigeren.
De vrouwen verblijven inmiddels in Baan Kretakaan Welfare Home ten noorden van Bangkok. De Thaise autoriteiten willen hen terugsturen naar Vietnam. Een probleem vormt de nationaliteit van de baby’s. Het risico bestaat dat ze statenloos zijn, omdat de draagmoeder niet de biologische moeder is.
Commercieel draagmoederschap is verboden in Thailand. Niet-commercieel draagmoederschap is wel toegestaan mits het ziekenhuis c.q. de arts zich houdt aan de regels van de Medical Council of Thailand. Een wetsvoorstel dat het draagmoederschap regelt, wacht op behandeling door het parlement. Het bevat een strafbepaling van 10 jaar gevangenisstraf voor illegaal draagmoederschap.

Kort nieuws 2 maart Moei rivier Het water in de Moei rivier staat zo laag dat vrachtvervoer per schip naar Birma nauwelijks meer mogelijk is. Omdat Birma de grenspost op de Thais-Birmese vriendschapsbrug heeft gesloten, vindt veel vrachtvervoer nu over het water plaats. De lage waterstand maakt illegale immigratie stukken gemakkelijker, want de immigranten kunnen gewoon naar de overkant waden.

Valse ID’s voor buitenlanders
3 april – Functionarissen in twee districten in de provincie Kanchanaburi worden ervan verdacht valse ID-kaarten te hebben uitgegeven aan buitenlanders, voornamelijk Nepalezen. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC).

De commissie stuitte op het misbruik toen een Nepalese man met een Thaise ID-kaart niet bleek te weten hoe zijn naam in het Thais luidt. Het adres op de kaart bleek niet te bestaan. De man was geboren in Kathmandu en kwam vier jaar geleden als toerist naar Thailand. Hij werkte als kleermaker in Silom (Bangkok) en was naar Thong Pha Phum, een van de districten, gekomen om een identiteitskaart te regelen.
Volgens de PACC moesten de buitenlanders 120.000 tot 150.000 baht betalen om als toerist naar Thailand te reizen en 20.000 baht of meer voor de valse kaart. Naar schatting zou de bevolking van beide districten voor 15 procent uit Thais bestaan; de overigen zijn buitenlanders met een valse kaart.

Kort nieuws 5 april Mensenhandel Twee mannen zijn in Koh Chan (Chonburi) aangehouden op verdenking van mensenhandel. In het huis van een van de verdachten trof de politie 46 illegale Cambodjanen aan. Ze waren vijf maanden geleden via de provincie Sa Kaeo het land binnengesmokkeld.

Kort nieuws 17 en 18 juni Mensenhandel De kamnan van tambon Tanim in de provincie Ayutthaya en lokale functionarissen worden aan de tand gevoeld over hun betrokkenheid bij mensenhandel. Het onderzoek door de provincie volgt op de arrestatie van drie leden van een mensenhandelbende en 30 illegalen Birmezen die 100 meter vanaf het kantoor van de kamnan waren gehuisvest in omgebouwde kippenhokken en koeienstallen. Een tweede operatie leverde de aanhouding op van 101 illegale immigranten. Ze zouden te werk worden gesteld in fabrieken in Bangkok en omliggende provincies.

‘Trek minimumloon geleidelijk op’
12 juli – De centrale looncommissie stelt voor om het minimumloon als eerste te verhogen in de provincies met het hoogste minimumloon, zoals Bangkok (221 baht), Phuket (215 baht) en aangrenzende provincies. In provincies waarin het minimumloon lager is, zoals Phitsanulok waar het 163 baht bedraagt, dient het geleidelijk aan te worden opgetrokken. Dit voorstel is een reactie op het voornemen van Pheu Thai om het minimumloon op te trekken naar 300 baht per dag. De looncommissie bestaat uit vertegenwoordigers van regering, werkgevers en werknemers.

Somkiat Chayasriwong, labour permanent secretary, vindt dat de regering ook met maatregelen moet komen om ondernemers te helpen, omdat hogere lonen de productiekosten verhogen. Ook zou de loonsverhoging een instroom van buitenlandse arbeiders tot gevolg kunnen hebben, die wanneer ze een werkvergunning hebben hetzelfde loon dienen te ontvangen.
Atthayuth Leeyawanich, vertegenwoordiger van de werkgevers in de commissie, vraagt zich af of de loonsverhoging over de hele linie kan worden ingevoerd. Hij vindt dat ook rekening moet worden gehouden met de kapitaalpositie van afzonderlijke bedrijven.
Surajit Wonghae, president van de Industriële Kring in Phitsanulok, vreest dat tal van midden- en kleinbedrijven de loonsverhoging niet kunnen opbrengen en het loodje zullen leggen. Hij is ook bang voor een toevloed van illegale buitenlanders die onder het minimumloon te werk worden gesteld.

Waarschuwing aan gastarbeiders
21 juli – Gastarbeiders zijn door het ministerie van Arbeid gewaarschuwd dat de geldigheid van hun werkvergunning vervalt, wanneer ze van werkgever veranderen. Veel buitenlanders zijn zich daarvan niet bewust, zegt Somkiat Chayasriwong, permanent secretaris van Arbeid.

Verschillende werkgevers in de provincie hebben onlangs geklaagd dat ze buitenlandse werknemers kwijt raken aan bedrijven die hogere lonen bieden. Als gevolg daarvan komen ze werknemers tekort.
In de centrale provincies is de situatie zo urgent dat reders ongeregistreerde werkers moeten inzetten op hun vissersschepen. Ze riskeren een boete van tussen de 10.000 en 100.000 baht per illegale werknemer en de werkers riskeren een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en/of een boete van 2.000 tot 200.000 baht.
Buitenlandse werknemers mogen alleen van werkgever veranderen, wanneer die sterft, bankroet wordt verklaard, het arbeidscontract overtreedt of hen fysiek bedreigt. Werkgevers die personeel kwijtraken, zijn verplicht de autoriteiten te informeren. Doen ze dat niet, dan zijn ze verantwoordelijk wanneer de werknemers worden gearresteerd.
Tot nu toe staan 1,9 miljoen buitenlandse werknemers geregistreerd. De meest recente registratieperiode eindigde op 14 juli.

Thais tonen weinig begrip voor buitenlandse werknemers
22 juli – Thais hebben zeer beperkt begrip voor de rechten van buitenlandse arbeiders. Uit een peiling van het regionale kantoor voor Azië en de Pacific van de VN International Labour Organisation blijkt dat 84 procent van de 1000 ondervraagden vindt dat illegale arbeiders de wet hebben overtreden en derhalve niet kunnen verwachten dat ze ergens recht op hebben. Zestig procent vindt dat legale arbeiders niet dezelfde arbeidsomstandigheden mogen verwachten als hun Thaise collega’s. In Singapore en Zuid-Korea, waar ook werd gepeild, is de steun voor migranten op het gebied van rechten en hun bijdrage groter dan in Thailand en Maleisië. Persoonlijke ervaringen met buitenlandse werknemers vormen de sleutel bij het beïnvloeden van de publieke opinie, aldus de peiling.

Goedkope buitenlandse arbeid drukt Thaise lonen
8 augustus – Hoe meer goedkope buitenlandse werknemers een bedrijf in dienst neemt, hoe minder het geneigd zal zijn om te innoveren of het vakmanschap van de werknemers op een hoger peil te brengen. Als vakbekwaam personeel al 10 procent van het totale personeelsbestand vormt, gaat de productiviteit met 28 procent omhoog. Dit blijkt volgens Piriya Pholpirul uit studies.

Piriyai, econoom verbonden aan de School of Development Economics van het National Institute of Development Administration, zegt dat de praktijk van veel werkgevers om goedkope buitenlandse arbeidskrachten in te huren een belangrijke oorzaak is van de lage Thaise lonen. Andere gevolgen zijn dat Thais minder vooruitzichten op werk hebben, dat de vraag naar lokale arbeiders afneemt en dat hun positie om te onderhandelen over een hoger loon verzwakt.
Verbetering van het vakmanschap van arbeiders trekt investeerders aan en vergroot op de lange termijn de concurrentiepositie van het land, zegt Piriyai.
Vanida Lavantucksin, lid van de National Economic and Social Advisory Council, zegt dat de vraag naar buitenlanders voortdurend stijgt. Meer en meer werkgevers uit tal van sectoren vinden het aantrekkelijk om buitenlanders in dienst te nemen. Consequentie voor de overheid is dat ze de financiële last moet dragen van de medische zorg voor buitenlanders, die vaak lijden aan tuberculose en elephantiasis.

Veel migranten lijken wel dwangarbeiders
8 augustus – De Birmese Aye Phyu arriveerde vier jaar geleden als 18-jarige in Samut Sakhon om te gaan werken in een viskoekjesfabriek. Ze had een schuld van 16.500 baht voor transport en steekpenningen aan de politie. Ze werkte 12 uur per dag, zeven dagen per week, verdiende 4000 baht per maand waarvan 1000 baht werd afgetrokken voor het aflossen van de schuld. Twee jaar kwam ze geen enkele dag buiten de fabriek. Ook toen ze haar schuld had afbetaald, mocht ze het fabrieksterrein niet verlaten. Uiteindelijk lukte het haar te vluchten. Nu heeft ze een betere baan in Samut Sakhon en is geregistreerd als buitenlandse werknemer.

Thailand telt een kleine 1 miljoen geregistreerde buitenlandse werknemers, een zelfde aantal is niet geregistreerd. Ze worden vaak jaren als slaaf gehouden op vissersboten of  in visverwerkende fabrieken. Werken op rubber- en palmolieplantages, bouwplaatsen en als huishoudelijke hulp, banen waarin Thais steeds minder zin hebben.
Volgens het rapport Trafficking in Persons van het US State Department zijn de arbeidsomstandigheden van 57 procent van de arbeiders te betitelen als dwangarbeid. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Thailand in de Tier 2 categorie geplaatst, samen met landen als Afghanistan, Cambodja, China, Rusland en Zambia.
Van vandaag tot 19 augustus brengt de speciale rapporteur voor mensenhandel van de VN een bezoek aan Thailand. Hij is hier op uitnodiging van de regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet gelukkig met de Tier 2 classificatie. ‘We have made serious efforts to address the human trafficking problem and we feel a lot of progress has been made.’
Inmiddels heeft Thailand 996.276 arbeiders uit Cambodja, Laos en Birma gelegaliseerd. Het ministerie van Arbeid heeft voorgesteld een particulier verzekeringsfonds in te stellen voor werkgerelateerde ongelukken en ziektes. Voor andere ziektes kunnen geregistreerde migranten een beroep doen op het national universal health plan.
En nu maar zien of de rapporteur onder de indruk is.

Aung uit Birma: Slaaf op volle zee
9 augustus – Migranten in de regio beschouwen Thailand als het land van melk en honing, maar ze komen al snel van een kouwe kermis thuis. Een 29-jarige Karen man, hij noemt zichzelf Aung, werd twee jaar geleden het land binnengesmokkeld, tezamen met 38 anderen. Drie dagen liepen ze door de jungle naar de grens en in Thailand liepen ze nog eens zeven dagen door de jungle om politiecontroles te vermijden. De groep werd op pick-up trucks naar Bangkok gebracht en na drie dagen onder verschillende werkgevers verdeeld.

Aung stond 12.000 baht in het krijt bij de smokkelaars. Hij werd op een vissersboot te werk gesteld, alhoewel hem aanvankelijk een visconservenfabriek was beloofd. Hij en de anderen werden dagelijks geslagen. Ze moesten lange uren maken voor weinig geld. Als ze een bad wilden nemen, moesten ze dat in het ijskoude smeltwater doen, afkomstig van het ijs waarin de vis was opgeslagen.
Aung nam de benen, werd korte tijd later gepakt en op een andere boot gezet. Daarna kwamen weer andere boten en elke keer nam zijn schuld toe doordat de nieuwe werkgevers zogenaamd kosten hadden gemaakt. Uiteindelijk bedroeg de schuld 30.000 baht.
Zijn laatste vlucht eindigde in een voorstad van Bangkok. Hij werkt nu illegaal voor een aannemer in de provincie en hoopt dat hij en zijn vrouw, die hij in Thailand ontmoette, ooit gelegaliseerd worden zodat ze hier legaal kunnen werken.

Geen goed idee, die verzekering
9 augustus – Het plan van het ministerie van Arbeid om de meer dan 1 miljoen buitenlandse werknemers die tijdelijk in Thailand werken, te verplichten een particuliere ongevallenverzekering te laten afsluiten, is een slecht plan, vindt Thanu Ekschoti, coördinator van het Legal Aid Program for Burmese Migrant Workers.

Het idee is gelanceerd als oplossing voor het probleem  dat migranten niet in staat zijn de medische kosten op te brengen bij een werkgerelateerd ongeluk. De tijdelijk tewerkgestelde migranten kunnen namelijk geen beroep doen op het Social Security System (SSS). Bij niet-werkgerelateerde ziektes en ongelukken zijn ze gedekt door een verzekering die ze gedwongen bij het ministerie hebben moeten afsluiten. Alleen migranten met een paspoort en een permanente werkvergunning vallen onder het SSS.
Volgens Thanu neemt het aantal migrantwerkers dat door het werk gehandicapt is geraakt, elk jaar toe. Hij vindt dat alle werkers van dezelfde zorg en bescherming gebruik moeten kunnen maken als Thaise werknemers. Vandaar dat hij zich verzet tegen die extra particuliere verzekering.

9 augustus – […] Of alle arbeiders van de loonsverhoging profiteren is iets anders. Volgens de International Labour Organisation verdiende in 2009 25 procent van de Thaise arbeiders in de verwerkende industrieën minder dan het minimumloon. Dit probleem is het meest acuut bij buitenlandse werknemers, die in industrieën werken met laaggeschoold personeel, zoals de voedingsindustrie. Het is onduidelijk of zij ook zullen profiteren van de verhoging.
Volgens Andy Hall, een expert op het gebied van migratie en arbeid, zal de verhoging zeker een factor zijn die meer migranten naar Thailand trekt. Belangrijker is echter het tekort aan arbeidskrachten. ‘Essentially, they’re coming into Thailand because there’s work for them to do.’

Abhisit: We waren te bescheiden
15 augustus – ‘Het paradepaardje van Pheu Thai om het minimumdagloon naar 300 baht te verhogen, zal Thaise werknemers benadelen, omdat velen die werkzaam zijn in de informele sector hun baan zullen kunnen verliezen aan buitenlanders die goedkoper zijn.’ Dit zegt premier Abhisit in een interview met Bangkok Post. ‘Ik maak me geen zorgen over de kapitalisten, maar ik maak me zorgen over de informele werkers. Kapitalisten zullen overschakelen op buitenlandse werknemers of mensen tijdelijke contracten geven die moeilijk te beheersen zijn.’

Visserijsector negeert registratie migranten
16 augustus –Veel werkgevers in de visserij en visverwerkende industrie hebben geen gebruik gemaakt van de meest recente mogelijkheid tussen 15 juni en 14 juli om hun buitenlandse werknemers te registreren. De werkgevers vinden de procedure te omslachtig en tegen de tijd dat ze hun geld eruit hebben, zijn de werkers weggelopen. Het registratiesysteem lost ook niet het probleem van het tekort aan werkers op, zegt een aantal. Van de circa 100.000 buitenlandse werknemers zijn minder dan 20.000 geregistreerd.

Sommigen huren liever via tussenpersonen illegaal personeel in. Het huren van legaal personeel is volgens hen duurder en de legale werknemers blijven even goed weglopen. Die nemen vaak de benen omdat ze het werk in de visserij als een opstapje gebruiken naar andere banen in Thailand.
‘Als werkers hun baan ontvluchten, is dat een teken dat ze slecht behandeld zijn’, zegt Anurak Thosarat, directeur van het kantoor van de Foreign Workers Association. Het kantoor heeft een flexibeler registratieprocedure aangeboden, waarbij werknemers worden geregistreerd bij een vereniging van vissers in plaats van bij één bepaalde werkgever. Dus kunnen ze binnen de vereniging gemakkelijk van vissersboot wisselen.
Gemiddeld verdient een visser meer dan 10.000 baht per maand en sommigen maken zelfs 200.000 baht per jaar.

VN-rapporteur pessimistisch over bestrijding mensenhandel
20 augustus – Corruptie en een zwakke wetshandhaving ondermijnen Thailand’s pogingen de om zich heen grijpende mensenhandel effectief te bestrijden. Dit zegt Joy Ezeilo, speciale rapporteur mensenhandel van de VN na een bezoek van 12 dagen aan Thailand.

Ezeilo constateert dat Thailand met circa 2 miljoen geregistreerde en 1 miljoen ongeregistreerde buitenlandse werknemers al lange tijd een knooppunt is van de mensenhandel voor de seksindustrie en gedwongen arbeid. ‘There is widespread occurence of sexual exploitation, including child prostitution, pormography and sex tourism.’ Ezeilo zegt bewijs te hebben gevonden dat gedwongen arbeid in de landbouw, bouw en visindustrie aan het toenemen is, met name in de visserij.
Ondanks pogingen van de Thaise overheid om buitenlandse werknemers te registreren, hogere straffen voor mensenhandel en betere zorg aan slachtoffers, blijft Thailand lage cijfers krijgen voor de bestrijding van mensenhandel. Het rapport Trafficking in Persons van het US State Department plaatst Thailand in de categorie Tier 2, hetgeen wil zeggen dat het niet volledig de wetten met betrekking tot mensenhandel handhaaft.
Thaise functionarissen vinden dat Thailand in Tier 1 moet worden ingedeeld (volledige wetshandhaving). Thailand heeft in 2008 de wet Anti-Trafficking in Persons aangenomen en in elke provincie teams aangesteld om mensenhandel te bestrijden. ‘I think implementation is where the challenge is’, zegt Ezeilo. Volgens NGO’s profiteert de politie van een goed georganiseerd courtagesysteem (lees: steekpenningen) dat aast op legale en illegale arbeiders uit Cambodja, Laos en Birma die in het rijkere Thailand werk zoeken.
De VN-rapporteur was in Thailand op uitnodiging van de regering. ‘We welcome all her observations and comments, and we are determined to do what we can to address the things that are still lacking’, zegt Vijavat Isarabhakdi, hoofd communicatie van het minister van Buitenlandse Zaken.

Kort nieuws 21 augustus Migranten Minder dan 5 procent van de buitenlandse werknemers is verzekerd bij het Social Security Office Fund (SSO). Een 41-jarige Birmees, die met hersenletsel in de IC van een  particulier ziekenhuis lag, werd onlangs naar huis gestuurd omdat hij niet verzekerd was. Hij stierf twee dagen later. Veel werkgevers verzekeren niet hun werknemers om geld uit te sparen. De werknemers kan het niets schelen omdat ze bijvoorbeeld toch niet kunnen profiteren van het SSO-pensioen.
Van de 900.000 geregistreerde buitenlandse werknemers hebben 500.000 de nationality identification procedure doorlopen, wat een voorwaarde is om te worden toegelaten tot het SSO. Slechts 20.000 hebben dat gedaan. Volgens de SSO-wet zijn werkgevers verplicht een nieuwe werknemer binnen 30 dagen bij het SSO aan te melden. Deze regel geldt ook voor werknemers die de identificatieprocedure hebben doorlopen en in het bezit zijn van een werkvergunning.

Kort nieuws 22 augustus, Birma Het aantal tijdelijke paspoorten, dat de afgelopen 12 maanden is uitgegeven aan Birmezen die in Thailand werken, is verviervoudigd. Circa 530.000 paspoorten werden uitgegeven tegen 118.000 in dezelfde periode een jaar eerder. De toename is het gevolg van de regeringsbeslissing registratiekantoren in Ranong (Thailand) en Tachilek (Birma) toe te staan paspoorten uit te geven aan personen die zich laten registreren als legale arbeider in Thailand.

Vertrek Artsen zonder Grenzen verhoogt druk op ziekenhuizen
5 oktober – Het aangekondigde vertrek van Artsen zonder Grenzen uit Thailand leidt tot een verhoogde druk op de ziekenhuizen aan de grens met Birma, zegt Supakorn Suprasit, districtschef Volksgezondheid in Sangkhla Buri. Duizenden statenloze migranten en etnische minderheden zullen voortaan gebruik moeten maken van de Thaise gezondheidsvoorzieningen. Dat is geen prettig vooruitzicht want ziekenhuizen barsten al van het werk, aldus Supakorn.

Maar zijn pessimisme wordt niet gedeeld door Paisan Dankum, provinciaal chef Volksgezondheid in Kanchanaburi. Hij is optimistisch dat de grensziekenhuizen en klinieken het werk aankunnen zonder de AzG klinieken. Paisan zegt dat de financiële situatie van de ziekenhuizen een stuk is verbeterd sinds de regering vorig jaar een budget van 472 miljoen baht ter beschikking stelde voor de behandeling van statenloze personen.
Artsen zonder Grenzen heeft sinds 1975 een kliniek in Samut Sakhon en Three Pagodas Pass. De organisatie behandelt voornamelijk statenloze Birmezen, die niet verzekerd zijn tegen ziektekosten en afhankelijk zijn van internationale gezondheidszorg. AzG stopt ermee wegens problemen met de overheid. Ze heeft te horen gekregen dat ze alleen preventief mag werken en geen medische handelingen mag verrichten.

Artsen zonder Grenzen bezorgd over gezondheid migranten
7 oktober – Artsen zonder Grenzen, die uit Thailand vertrekt, maakt zich zorgen over de gezondheid van buitenlandse arbeiders, die ze in twee klinieken aan de grens met Birma medische verzorging bood. De organisatie heeft de klinieken gesloten nadat het niet lukte toestemming te krijgen voor het behandelen van ongeregistreerde migranten. Juist deze groep is kwetsbaar en heeft het meest behoefte aan medische verzorging, aldus AzG.

Sinds AzG in 1975 in Thailand kwam, heeft het Cambodjanen geholpen, die op de vlucht waren voor de Rode Khmer, vanaf de jaren tachtig vluchtelingen uit Birma en aan het begin van deze eeuw Hmong vluchtelingen in het Noorden. In het midden van de jaren negentig begon de organisatie mensen met HIV/Aids te behandelen. In de klinieken in Samut Sakhon en Three Pagoda’s Pass werden Birmese migranten behandeld. Naar schatting werken in Thailand 2 miljoen migranten, waarvan 1,5 miljoen niet geregistreerd zijn. Zij kunnen geen aanspraak maken op gezondheidszorg.

Birma vraagt uitbreiding registratie
13 oktober – Birma heeft Thailand gevraagd de registratie van buitenlandse werknemers te hervatten, daar veel Birmezen vorige rondes hebben gemist. De Birmese vice-minister van Arbeid U Myint Thein deed dit verzoek tijdens een ontmoeting met zijn Thaise collega. Dit jaar heeft Thailand twee registratierondes gehouden voor werkers uit Birma, Laos en Cambodja. De Birmezen vormen de grootste groep. In februari lieten 580.000 migranten zich registreren, in april 700.000.

[Volgens een bericht van 21 juli staan tot nu toe 1,9 miljoen buitenlandse werknemers geregistreerd. De meest recente registratieperiode eindigde op 14 juli.]

Kort nieuws 4 maart 2012
– De International Labour Organisation (ILO) heeft Thailand op de vingers getikt omdat buitenlandse werknemers niet profiteren van het Workmen’s Compensation Fund. Het Social Security Office, dat het fonds beheert, blijft migranten uit Myramar compensatie ontzeggen voor arbeidsongelukken. Volgens de State Enterprise Workers Relations Confederation worden buitenlandse werknemers systematisch gediscrimineerd.

Kort nieuws 26 juni
– Zwangere buitenlandse werkneemsters zullen het land moeten verlaten, wanneer een nieuwe regeling van het ministerie van Werkgelegenheid van kracht wordt. De maatregel heeft tot doel mensenhandel te bestrijden, zegt minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid). Thailand staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de Amerikaanse Tier 2-lijst van landen die niet volledig voldoen aan de Trafficking Victims Protection Act van de VS. Nadat de vrouwen zijn bevallen, mogen ze weer terugkeren. Volgens Padermchai is de maatregel niet in strijd met de mensenrechten.

– Uitzendbureaus betalen buitenlandse werknemers te weinig. Een groot deel van hun salaris wordt ingehouden als bemiddelingskosten. Ook kunnen zij geen gebruik maken van welzijnsvoorzieningen. Dit zegt Pathom Petchmanee, directeur van de juridische afdeling van het Labour Protection and Welfare Department.
Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van uitzendkrachten om allerlei gecompliceerde formaliteiten te ontwijken. Formeel zijn de uitzendkrachten in dienst van de bureaus. De bedrijven zelf gaan volgens Pathom ook in de fout door onkosten af te trekken van overwerkvergoedingen. Sommige werkgevers hebben de reisdocumenten en medische passen van de migranten afgenomen, waardoor ze kwetsbaar zijn.

Kort nieuws 27 juni
– De Migrant Working Group (MWG) noemt het voorstel van het ministerie van Werkgelegenheid om zwangere buitenlandse werkneemsters naar hun thuisland te sturen, een schending van de mensenrechten. Volgens de minister is de maatregel bedoeld om mensenhandel en kinderarbeid tegen te gaan, maar volgens de MWG wordt het probleem van kinderarbeid er niet door opgelost.

De Labour Rights Promotion Network Foundation wijst erop dat de meeste migranten hun pasgeboren baby’s terugsturen naar hun land. Pas wanneer ze oud genoeg zijn om te werken, komen ze terug.

Kort nieuws 24 juli
– Thailand riskeert de twee grootste importeurs van zeebanket te verliezen als het niet snel wat doet aan de stuitende uitbuiting van buitenlandse werknemers op vissersboten en in de visverwerkende industrie. De Europese Unie en de VS hebben het land vorig jaar al de wacht aangezegd – niet alleen vanwege de mensenrechtenschendingen, maar ook vanwege de diepzeevisserij die de zeebodem en de maritieme biodiversiteit ruïneert.

De feiten zijn inmiddels genoegzaam bekend. De bemanning van de 40.000 trawlers bestaat voor 90 procent uit migranten. Ze zijn via tussenpersonen het land ingeloodst, hebben hoge schulden, hun paspoort is ingenomen, ze verdienen minder dan het wettelijk minimumloon, hebben doorgaans geen toegang tot de gezondheidszorg en ze mogen niet van werkgever wisselen. De situatie in de visverwerkende industrie die ook grotendeels op migranten steunt, is niet veel beter.
In haar hoofdredactioneel commentaar van 23 juli hekelt Bangkok Post twee recente besluiten van de Thaise overheid. Het ministerie van Werkgelegenheid wil zwangere buitenlandse werkneemsters terugsturen en het Fisheries Department heeft amnestie verleend aan illegale trawlers. En dat zijn nu precies de schepen die systematisch beschermde kustwateren bevissen en daarvoor nooit worden gestraft.
Tot nu toe staat Thailand op de zogeheten Tier 2 Watch List van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege ’s lands armzalige prestaties bij het bestrijden van mensenhandel.  Wanneer het land naar de Tier 3-lijst zakt, dreigen sancties. Daar zullen de vissers en de visverwerkende bedrijven niet blij mee zijn. De krant adviseert dan ook de gewraakte besluiten in te trekken, die ze ‘poorly thought-out’ noemt.

Kort nieuws 15 oktober
– Vierhonderdduizend illegale buitenlandse werknemers lopen het risico het land uitgezet te worden, wanneer ze zich niet uiterlijk 14 december laten registereren. Van de 1,7 miljoen migranten heeft 1,3 miljoen de zogeheten ‘nationality verification’ afgerond.

Om hier legaal te kunnen werken is toestemming van het land van herkomst vereist en de werkgever dient medewerking te verlenen. Zo is het ministerie van Werkgelegenheid gestuit op 99.000 arbeiders uit Laos, die geen toestemming hebben van hun eigen overheid.
Wanneer arbeiders zich door de papierwinkel hebben geworsteld, mogen ze 2 jaar blijven met een verlengingsmogelijkheid van 2 jaar. De hele procedure kost de migrant 3.000 baht plus vaak ook nog reiskosten naar het verificatiecentrum.

Woensdag 28 november
– Het ministerie van Werkgelegenheid overweegt het verlengen van werkvergunningen voor buitenlandse werknemers aan banden te leggen. Het ministerie gaat dit volgend jaar doen wanneer de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht tot banenverlies voor Thaise werknemers leidt. ‘Wanneer de werkvergunningen niet worden verlengd, komen die banen beschikbaar voor Thais’, zegt Pravit Khiengpol, directeur-generaal van de afdeling Employment.

Ontslagen worden met name verwacht bij het midden- en kleinbedrijf. Wanneer andere sectoren, zoals de bouw, de ontslagen werknemers aan werk helpen, gaat het ideetje van het ministerie de prullenbak in, aldus Pravit.
– Op 14 december gaan de verificatiekantoren voor buitenlandse werknemers dicht. Nog zo’n 1 miljoen legale en illegale werknemers, met name uit Myanmar, moeten zich melden. Wanneer ze in gebreke blijven, worden ze het land uitgezet. Myanmar heeft om een verlenging van 6 maanden gevraagd. In die centra wordt de nationaliteit van werknemers geverifieerd. De periode is tweemaal eerder verlengd.

Dinsdag 11 december
– De deadline van 14 december voor buitenlanders die hun nationaliteit moeten laten verifiëren, heeft mogelijkheden geschapen voor corruptie en illegale prakijken, zegt Sompong Srakaew, oprichter en directeur van het Samut-Sakhon Labour Rights Promotion Network. Volgens hem betalen veel werkgevers geld onder de tafel om de procedure soepel te laten verlopen. Zowel de politie als ambtenaren zouden, nu de deadline nadert, jacht maken op illegale migranten.

Volgens het Employment Department hebben 530.156 van de 886.507 migranten die daarvoor in aanmerking komen, de procedure afgerond. Er zijn vijf centra waar de verificatie gebeurt en die kunnen 500 aanvragen per dag behandelen, te weinig om alle verificaties te doen, zeg Sompong. Hij zegt ook dat migranten door tussenpersonen zijn opgelicht. Ze vroegen 20.000 baht voor het verstrekken van een paspoort. Normaal kost dat 2.000 à 5.000 baht.
Het International Rescue Committee en het Migrant Workers Right Network hebben de regering opgeroepen het verificatieproces te herzien. Werknemers zouden rechtstreeks een aanvraag moeten kunnen doen en niet verplicht moeten worden dit via een tussenpersoon te doen.

Donderdag 13 december
– Bedrijven die profiteren van investeringsprivileges van de Board of Investment mogen vanaf 1 januari geen buitenlandse werknemers meer in dienst nemen. De bedrijven verzetten zich; ze waarschuwen dat ‘duizenden fabrieken zullen sluiten en de export hard wordt getroffen’.

‘Het grote probleem is dat we geen Thaise werkers hebben, die bereid zijn het werk te doen dat buitenlandse werknemers doen’, zegt een bron, werkzaam in de exportindustrie. De bedrijven roepen de regering op de regel te versoepelen.
Een ander probleem waarmee de bedrijven worden geconfronteerd, is de verificatie van buitenlandse werknemers, met name uit Myanmar. Vrijdag is de laatste dag waarop ze dat kunnen doen, maar velen kunnen hun nationaliteit niet bewijzen.
De Myanmarese autoriteiten hebben Thailand om uitstel gevraagd. Ze geloven niet dat het Thailand lukt de verificatie van 400.000 werkers uit Myanmar op tijd af te ronden. Officieel mogen illegale migranten vanaf volgend jaar niet meer in Thailand werken. Maar in de bouw zijn de meeste werknemers afkomstig uit Myanmar. De Housing Business Association maakt zich zorgen dat de sector hard getroffen zal worden als de soep heet gegeten wordt. Naar schatting werken 1 miljoen Myanmarezen in Thailand.

Zaterdag 15 december
– Het bedrijfsleven heeft de regering opgeroepen de deadline van het verificatieproces voor buitenlandse werknemers uit te stellen. Vrijdag was de laatste dag waarop een tijdelijk paspoort werd verstrekt. Vanaf vandaag lopen illegale werknemers uit Cambodja, Laos en Myanmar het risico te worden gedeporteerd. Het bedrijfsleven doet de oproep om te voorkomen dat er in sommige bedrijfstakken een accuut tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Eind november hadden 530.000 van de 800.000 betrokken migranten de procedure doorlopen. In Thailand werken 2 à 3 miljoen buitenlandse werknemers. De 300.000 werknemers in de voedselverwerkende industrie en diepvriessector zijn bijna uitsluitend buitenlander. Die sectoren zijn volgend jaar goed voor een groei van het bruto binnenlands product van 5 procent.
De vastgoed- en bouwsector kampt al langer met een tekort aan arbeidskrachten, zegt de Thai Condominium Association, en dat wordt alleen maar groter wanneer arbeiders worden gedeporteerd. Ook in deze sectoren komen bijna alle arbeiders uit het buitenland.
Volgens arbeidsrechten activisten zijn er 1,5 miljoen migranten, die het ‘dure en ondoorzichtige’ verificatieproces nog niet hebben doorlopen. (Zie vervolgbericht)
– (Vervolgbericht) De regering weigert tegemoet te komen aan oproepen om de deadline van het verificatieproces (NV) voor buitenlandse werknemers uit te stellen. Vrijdag was de laatste dag waarop zij zich dienden te melden bij een van de vijf NV-centra in het land. Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) wijst erop dat de deadline al zes keer eerder is uitgesteld. Hij belooft dat streng zal worden opgetreden tegen illegale werknemers en hun werkgevers.
Panu Kerdlarppol, hoofd van het Immigration Bureau, zegt dat illegale werknemers naar detentiecentra in de grensprovincies worden overgebracht. Hij geeft de verzekering dat hun rechten worden gerespecteerd. De centra zouden in niets op gevangenissen lijken. De (tijdelijke) bewoners krijgen er goed te eten, ze worden behandeld als ze ziek zijn en ze kunnen bezoek ontvangen van mensenrechtenactivisten en autoriteiten uit hun eigen land.
Panu verwacht dat honderdduizenden migranten illegaal zullen blijven werken in Thailand. Gisteren vertelde hij werkgevers tijdens een workshop wat de juridische consequenties zijn als ze illegalen in dienst houden c.q. nemen.
Patawut Persaelah van het Employment Bureau roept de werkgevers op om werknemers die zich niet hebben laten registreren, over te dragen. Daarna kunnen ze een verzoek doen hen in dienst te mogen nemen, nadat ze naar hun eigen land zijn teruggekeerd. Die procedure zou 30 dagen in beslag nemen.

Zondag 16 december
– Mensenhandel en uitbuiting van buitenlandse werknemers zullen toenemen, nu de regering weigert de deadline voor hun verificatie uit te stellen. De Migrant Working Group (MWG) doet een dringend beroep op de regering om haar besluit te herzien omdat tal van migranten in Bangkok, Samut Sakhon, Samut Prakan en Mae Sot (Tak) de procedure nog niet hebben afgerond.

Vrijdag was de laatste dag waarop ze dat konden doen en minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) zei vrijdag vastbesloten te zijn geen uitstel te verlenen, omdat dat al zes keer eerder is gebeurd. Maar volgens Adisorn Kerdmongol, coördinator van de MWG, is uitstel echt geboden omdat de meeste migranten ofwel niet over de vereiste documenten beschikken ofwel omdat de gegevens op de documenten van de werkgevers niet overeenkomen met die van de werknemers.
Volgens de MWG telt Thailand 2 tot 2,5 miljoen buitenlandse werknemers, waarvan 1,05 miljoen in oktober het verificatieproces hadden doorlopen. De resterende 1 miljoen, zegt Adisorn, zullen illegaal werkzaam blijven en dat betekent dat Thailand met dezelfde problemen wordt geconfronteerd als in het verleden.

Maandag 17 december
– Buitenlandse werknemers hebben gisteren bij het Democracy Monument gedemonstreerd voor betere sociale voorzieningen. Tevens pleitten ze ervoor werknemers wier nationaliteit nog niet is geverifieerd, niet te repatriëren.

Tijdens een seminar ook gisteren over rechten voor migranten riep Lae Dilokwaitthayarat, docent economie aan de Chulalongkorn universiteit, de autoriteiten op buitenlandse werknemers een betere toegang te verlenen tot sociale voorzieningen en gezondheidszorg. ‘Deze werkers helpen mee de Thaise economie op te bouwen. Wanneer ze niet goed worden beschermd, loopt de economie schade op.’
Sathian Thanphrom van de Foundation for Aids Rights wees er tijdens het seminar op dat migranten, die het lukt gebruik te maken van sociale voorzieningen, niet dezelfde rechten als Thaise werknemers hebben, alhoewel ze evenveel contributie aan het Social Security Fund betalen.
Vrijdag was de deadline voor migranten om hun nationaliteit te laten verifiëren. Velen hebben dat nog niet gedaan c.q. kunnen doen. Zij lopen het risico het land uitgezet te worden. Morgen is International Migrants Day.

Dinsdag 18 december
– Buitenlandse werknemers die het verificatieproces (NV) niet hebben doorlopen, dienen zich te melden bij een grenskantoor van Immigration, zodat ze het land kunnen worden uitgezet, zegt Pravit Khiengpol, hoofd van het Department of Employment.

Vrijdag was de deadline voor de NV-procedure. Circa 300.000 migranten hangt nu deportatie boven hun hoofd omdat ze niet over de vereiste papieren beschikken. Wanneer ze zich vrijwillig melden, worden ze niet vervolgd.
Werkgevers die voortaan buitenlanders in dienst willen nemen, moeten een verzoek indienen bij een provinciaal arbeidsbureau. Werkgevers die niet geverifieerde werknemers in dienst willen houden, wordt geadviseerd eveneens een verzoek in te dienen bij een arbeidsbureau, zodat de autoriteiten aan de desbetreffende ambassade kunnen vragen een paspoort te verstrekken.

Woensdag 19 december
– De Federation of Thai Industries (FTI) doet een dringend beroep op premier Yingluck het verificatieproces voor buitenlandse werknemers te verlengen. Eerder kreeg de FTI nul op het rekest van het ministerie van Werkgelegenheid. Vrijdag was de laatste dag waarop de migranten zich konden registreren.

De FTI schat dat 400.000 migranten illegaal zijn, omdat ze de NV-procedure niet hebben afgerond. Ze lopen het risico het land uitgezet te worden. Wanneer dit gebeurt, komt de industrie in grote moeilijkheden, want die kampt al met een tekort aan arbeidskrachten, zegt de FTI. ’Bedrijven hebben de werknemers nodig en migranten hebben de banen nodig’, aldus de FTI-voorzitter.

Vrijdag 21 december
– De weigering van de regering om de deadline van het verificatieproces (NV) voor buitenlandse werknemers uit te stellen gaat tot mensenhandel leiden, die de aandacht vestigt op kinderarbeid in de visverwerkende industrie, vreest de Thai Frozen Foods Association (TFFA). Vorige week vrijdag was de laatste dag waarop migranten zich konden melden om hun nationaliteit te laten controleren.

Doel van de maatregel is mensenhandel, kinderarbeid en het tewerkstellen van illegale immigranten tegen te gaan. In Thailand werken 2,5 miljoen personen uit Myanmar, van wie 1,2 miljoen zijn geregistreerd. De overigen riskeren gedeporteerd te worden. Met name de garnalen industrie ligt onder vuur. In een documentaire van de Amerikaanse PBS werd Thailand ervan beschuldigd buitenlandse kinderen in fabrieken te laten werken.
Voor Thailand staat veel op het spel. Het land staat op de Tier 2 Watch List van het Amerikaanse State Department. In februari wordt de lijst herzien. Wanneer Thailand naar de Tier 3 List zakt,volgen handelssancties. De visserij en visverwerkende industrie zijn het meest kwetsbaar omdat kinderarbeid er zichtbaar is. ‘You cannot go onto a sugar cane plantation to inspect it without risking being shot, and all the garment labour work behind closed doors’, zegt Poj Aramwattananont, honorair president van de TFFA.
Amerikaanse importeurs hebben al gedreigd Thailand in de ban te doen wanneer er niets verbetert. De export naar de VS vormt 36 procent van alle exporten tegen 56 procent in het verleden. De export naar Japan neemt toe.

Zaterdag 22 december
– Het ministerie van Werkgelegenheid van Myanmar probeert het nu maar weer eens. Myo Aung, directeur-generaal van het Department of Labour, zegt dat premier Yingluck maandag tijdens haar bezoek aan Myanmar heeft beloofd de deadline van het verificatieproces (NV) voor buitenlandse werknemers met 3 maanden te verlengen. Hij sneed de kwestie gisteren aan tijdens een vergadering met zijn Thaise evenknie in Bangkok.

Vorige week vrijdag was de laatste dag waarop buitenlandse werknemers hun nationaliteit konden laten verifiëren. Degenen die dat niet hebben gedaan of niet konden doen, lopen het risico het land uitgezet te worden. Volgens Pavit Khiengpol, directeur van het Thaise Department of Employment, zijn dat er 300.000, maar andere bronnen noemen veel hogere aantallen.
Pavit viel tijdens de vergadering niet te vermurwen: deadline is deadline. Wie illegaal is, wordt gearresteerd en gedeporteerd. Wel zei hij dat het ministerie een nieuw legaal kanaal overweegt te gebruiken om buitenlandse werknemers naar Thailand te halen. Een Memorandum of Understanding dat Thailand met buurlanden heeft getekend, zou die mogelijkheid bieden.
– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat aan het kabinet toestemming vragen voor een ‘grace period’ van 3 maanden voor buitenlandse werknemers die het NV-proces niet hebben doorlopen. In die periode kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor migranten die ze in dienst willen nemen. Laos en Cambodja hebben al toegezegd tijdelijke paspoorten te verstrekken. De secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid heeft dat in een gesprek met vertegenwoordigers van de Federation of Thai Industries en de Thai Chamber of Commerce laten weten.

Zondag 23 december
– De onwil van Thailand om buitenlandse werknemers meer tijd te gunnen hun nationaliteit te laten verifiëren, is slecht gevallen bij buurland Myanmar. De ondertekening van de overeenkomst tussen beide landen over de tewerkstelling van buitenlanders in Thailand is daarom voor onbepaalde tijd uitgesteld. De werkgroepen die daarover onderhandelden, konden het niet eens worden.

Een toezegging van premier Yingluck, maandag gedaan tijdens haar bezoek aan Myanmar, heeft bovendien verwarring gezaaid. Zij beloofde dat de deadline van het verificatieproces met drie maanden zou worden uitgesteld. Vrijdag een week geleden was de laatste dag waarop buitenlandse werknemers zich dienden te melden om hun nationaliteit te laten controleren. Naar schatting 300.000 hebben dat nog niet gedaan c.q. kunnen doen en zij worden het land uitgezet.
Volgens de secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid wordt aan die deadline niet getornd. Myanmar heeft de opmerkingen van Yingluck verkeerd begrepen, zegt hij. Zij doelde op een noodmaatregel waarbij niet geverifieerde migranten drie maanden mogen blijven werken bij hun werkgever, mits die hen binnen een maand bij de autoriteiten aanmeldt. Naar verwachting keurt het kabinet deze maatregel in januari goed.
De overeenkomst waaronder thans nog geen handtekening staat, is een uitvloeisel van een Memorandum of Understanding dat Thailand met zijn buurlanden heeft afgesloten. Werkgevers dienen volgens deze overeenkomst hun quota voor buitenlands personeel plus hun namen uiterlijk in januari in te dienen. Migranten die mogen blijven, krijgen dezelfde rechten als Thaise werknemers.
Myanmarezen die als seizoensarbeider werkzaam zijn in de agrarische sector, krijgen een tijdelijk paspoort. Kinderen van migranten worden geregistreerd, zodat ze naar school kunnen en recht hebben op medische zorg. Myanmar verleent hen paspoorten.

Vrijdag 11 januari
– Zegge en schrijve 2 illegalen heeft de speurtocht van drie kantoren naar illegale werknemers sinds het begin van de maand in de provincie Buri Ram opgeleverd. Ook gisteren gingen de ambtenaren weer op pad en bezochten (onaangekondigd?) bedrijven en werkplaatsen in het district Muang. De zoektochten zijn een reactie op berichten dat werkgevers illegale buitenlanders recruteren, die ze niet het op 1 januari verhoogde minimumdagloon betalen.

Vorig jaar werden in de provincie 52 illegalen uit Cambodja, Myanmar en Laos gepakt, ook al niet bepaald een aantal om over naar huis te schrijven. Ze werkten op rijstvelden en suikerrietplantages. In de provincie werken 1.000 legale buitenlandse werknemers bij 514 bedrijven.
– Het gaat spannen voor Thailand. Volgende maand buigt het Amerikaanse Department of State zich over de vraag of Thailand voldoende doet tegen mensenhandel. Sinds 2 jaar staat Thailand op de zogeheten Tier 2 Watch List van landen die hun prestaties op dit gebied moeten verbeteren. Valt de beslissing van de Amerikanen negatief uit, dan zakt Thailand naar de Tier 3 lijst met nog zwaardere handelssancties dan nu al het geval is. Thans gelden beperkende voorwaarden voor 5 producten uit Thailand, waaronder garnalen en textiel.
Om de Amerikanen te overtuigen van Thailands inspanningen moeten de betrokken diensten informatie over hun operaties in de afgelopen zes maanden op papier zetten en die inleveren bij het ministerie van Social Development and Human Security. Dat op zijn beurt stuurt de rapporten naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en vandaar gaat de informatie naar de VS.
Volgens Paisit Sangkhapong, directeur van de afdeling anti-human trafficking van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), is Thailand een bron, doorvoer- en bestemmingsland van mensenhandel. Veel slachtoffers, meest buitenlandse vrouwen, worden in de ‘flesh trade’ gelokt, zegt hij. En er zijn ook nog tal van gevallen van kinderarbeid en buitenlandse werknemers die in op slavernij lijkende omstandigheden op trawlers werken.
– De autoriteiten hebben in een rubberplantage in Songkhla vlakbij de Thais-Maleisische grens 397 Rohingya migranten aangetroffen, die zeiden naar Maleisië te worden ‘verhandeld’. Ze zaten dicht opeen gepakt in een geïmproviseerde schuilplaats. Volgens hen wachtten ze al drie maanden totdat ze voor een bedrag van 60.000 tot 70.000 baht verkocht zouden worden om op vissersboten te werken.
De 397 Rohingya maakten deel uit van een groep van 2.000 die door mensenhandelaren in trucks via Ranong naar Thailand zijn gebracht. De overigen zijn al te werk gesteld in het district Sadao.
De rubberplantage waarin ze verbleven, is eigendom van de adjunct-burgemeester van Padang Besar. De politie onderzoekt of hij een van de mensenhandelaren is. De Rohingya zijn naar het immigratiekantoor van Padang Besar gebracht en vandaar het land uitgezet.

Zaterdag 12 januari
– Donderdag stuitte de politie op een groep van 307 Rohingya migranten in een afgelegen rubberplantage aan de grens met Maleisië, gisteren kwamen daar nog eens 307 bij, waaronder kinderen, die verborgen werden gehouden in een loods aan de grens. De Rohingya in de plantage wachtten al drie maanden op vervoer naar een ander land, waar ze te werk zouden worden gesteld.

De in totaal 709 Rohingya zijn via Rayong het land binnengesmokkeld. De politie heeft inmiddels acht personen aangehouden die van de mensensmokkel worden verdacht: vier personen uit Myanmar, twee Rohingya en twee Thais. Twee anderen worden voor verhoor opgeroepen: een van hen is de adjunct-burgemeester van Padang Besar, eigenaar van de plantage.
De regering doet er intussen alles aan om de Rohingya beter te behandelen dan in het verleden, toen ze zonder pardon de grens werden overgezet of terug naar zee werden gestuurd. Het ministerie van Social Development and Human Security stelt geld ter beschikking om de migranten te helpen en het hoofd van de landelijke politie heeft zijn ondergeschikten de opdracht gegeven de migranten te bezoeken en erop toe te zien dat ze goed verzorgd worden.
De Rohingya zijn ondergebracht in het Songkhla Children and Family Shelter, het immigratiekantoor van San Dao en nabijgelegen politiebureaus. Ze verblijven daar in afwachting van hun repatriëring naar Myanmar [waar ze als tweederangs burgers worden behandeld].
De bezorgdheid van de Thaise regering houdt verband met Thailands plaats op de Tier 2 Watch List van het Amerikaanse State Department, hetgeen betekent dat het te weinig tegen mensenhandel doet. Volgende maand dreigt Thailand naar de Tier 3 lijst te zakken en dan zijn handelssancties te verwachten van de VS en de EU.

Zondag 13 januari
– ‘Een gift’, zo noemde mensenrechtenadvocaat Surapong Kongchantuk gisteren het voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken om statenloze kinderen voortaan te beschouwen als ‘illegale immigranten’ zodat ze gedeporteerd kunnen worden. Surapong gebruikte het woord ‘gift’ uiteraard ironisch omdat de voorbereidingen voor de wetswijziging samenvielen met Children’s Day.

De (opgeheven) National Legislative Assembly boog zich in 2008 al over het voorstel en besloot het in de koelkast te leggen. Het ministerie van BiZa heeft het er nu weer uitgehaald. Volgens Surapong is het in strijd met de UN Convention on the Rights of the Child, de grondwet en de Child Protection Act.
‘Wanneer deze wet van kracht wordt’, zegt Surapong, ‘worden miljoenen statenloze kinderen gedwongen het land te verlaten. Dat zal het ergste image voor de regering creëren als een land dat kinderen als misdadigers behandelt.’
Surapong pleit ervoor de statenloze kinderen (die in Thailand zijn geboren en niet de Thaise nationaliteit hebben) te beschermen. Ze moeten een geboortebewijs krijgen en de gelegenheid krijgen legaal in Thailand te verblijven.

Dinsdag 15 januari
– De politie is op zoek naar twee personen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van de Rohingya die in de provincie Songkhla zijn aangehouden. Het gaat om een voormalige burgemeester van Padang Besar en een persoon uit Myanmar. De twee worden ervan beschuldigd 843 Rohingya het land binnengesmokkeld te hebben. Een groep van 397 Rohingya was ondergebracht in de rubberplantage van de voormalige burgemeester.

Tegen deze twee zijn inmiddels arrestatiebevelen uitgevaardigd; tegen zes anderen, allen uit Myanmar, heeft de politie arrestatiebevelen in voorbereiding. Acht personen zijn al gearresteerd. Dat gebeurde na de ontdekking van de eerste groep donderdag in de rubberplantage. Het gaat om vier personen uit Myanmar, twee Rohingya en twee Thais.
De Rohingya bevinden zich nog in Thailand. De autoriteiten beraden zich wat met hen te doen, want terugsturen naar Myanmar brengt hun leven in gevaar. Het Anti-Human Trafficking Centre van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) overlegt daarover met functionarissen van de Verenigde Naties.

Vrijdag 18 januari
– De voorgestelde regeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken om statenloze kinderen als illegale immigrant te beschouwen, is in strijd met de UN Convention on the Rights of the Child, de grondwet en de Child Protection Act. Deze waarschuwing uittten advocaten gisteren op een seminar, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

Wanneer de regeling van kracht mocht worden, dreigen miljoenen kinderen van ouders die illegaal in Thailand verblijven en er geboren zijn, te worden gedeporteerd. De concept-regeling komt neer op een beschuldiging van een misdrijf tegen onschuldige kinderen, zei advocaat Pantip Saisunthorn.
Dinsdag buigt het kabinet zich over het voorstel.

Zondag 20 januari
– Legerofficieren in de rang van majoor tot kolonel zijn al jaren betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar. De Rohingya komen Thailand over zee in en worden per vrachtwagen, soms zelfs legervoertuigen, naar Songkhla gebracht, waar ze in de bossen worden verstopt.

De betrokkenheid van legerofficieren wordt bevestigd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Details over de smokkelroute zijn onthuld door een hoge politiebron. Volgens deze bron heeft de politie de 397 Rohingya in een rubberplantage in Padang Besar kunnen aanhouden vanwege een ruzie tussen de legerofficieren, van wie iemand de politie heeft getipt.
De plantage is eigendom van een voormalige vice-burgemeester van Padang Besar. Naar hem wordt nog steeds gezocht. Generaal Prayuth zegt dat het leger de zaak tot de bodem zal uitzoeken. ‘Het zijn slechte legerofficieren, die uitgeroeid moeten worden.’
De afgelopen twee weken zijn 949 Rohingya vluchtelingen aangehouden. Van zeker 900 staat vast dat ze door een mensenhandelsyndicaat Thailand zijn binnengesmokkeld. De Rohingya waren op weg naar Maleisië of Indonesië. Thailand overlegt nog met de UNHCR over de verdere gang van zaken: repatriëring naar Myanmar of asiel in een derde land.

Maandag 21 januari
– Geen vluchtelingenkamp in Rayong. In de provincie wonen al 100.000 migranten en die veroorzaken al meer dan genoeg sociale, veiligheids- en gezondheidsproblemen. Dit zegt Sucheep Patthong namens een groep bewoners in antwoord op de oproep van mensenrechtengroepen [?] om in Rayong een kamp voor de gevluchte Rohingya in te richten. De afgelopen twee weken zijn ruim 900 Rohingya aangehouden in de zuidelijke provincie Songkhla.

‘Alhoewel we sympathie hebben voor de Rohingya migranten, maken we ons grote zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen die het opzetten van een vluchtelingenkamp hier heeft. Wanneer die mensenrechtenorganisaties doorgaan met hun pleidooi voor een kamp, komen we in actie.’ Sucheep vindt dat de regering zich moet concentrereren op het oplossen van de problemen van Thaise burgers alvorens ze zich met migrantenkwesties bezighoudt.
In Songkhla trokken bewoners van twee dorpen de bossen in op zoek naar Rohingya die zich verstopt zouden hebben in het grensgebied, maar ze kwamen met lege handen thuis. Ze hadden een aangehouden Rohingya meegenomen om met de zoektocht te helpen. Hij moest in hun eigen taal roepen dat het veilig was tevoorschijn te komen.
Het Islamic Committee of Narathiwat, Yala, Songkhla, Pattani en Satun heeft een centrum opgezet om donaties te ontvangen, waarmee spullen voor de Rohingya kunnen worden gekocht.

Dinsdag 22 januari
– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is een tegenstander van het inrichten van een vluchtelingenkamp voor de circa 850 Rohingya die eerder deze maand in de provincie Songkhla zijn aangehouden, nadat ze uit Myanmar waren gevlucht. [Lees: door mensenhandelaren het land binnengesmokkeld op weg naar Maleisië of Indonesië.]

De generaal zegt dat een kamp andere illegale migranten kan stimuleren ook naar Thailand te vluchten. ‘Als we ze opnemen, kan dat langetermijn problemen veroorzaken. Hoe langer ze mogen blijven, hoe groter hun aantal wordt. De Rohingya zullen hier blijven komen zo lang het probleem van vervolging in hun eigen land [Myanmar]  bestaat.’
Volgens de generaal zijn de Rohingya illegale immigranten en geen vluchtelingen. Ze dienen volgens de Thaise wet vervolgd te worden, voordat ze worden teruggestuurd naar Myanmar. Maar op dit moment, aldus Prayuth, moet Thailand humanitaire hulp bieden in afwachting van een langetermijn oplossing. ‘We moeten een oplossing vinden, die voor beide zijden acceptabel is, anders worden we als inhumaan gebrandmerkt.’
Thailand telt negen vluchtelingenkampen met circa 130.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Myanmar. De meesten wachten al jaren op herhuisvesting in een derde land.

Woensdag 23 januari
– Het leger heeft een commissie aan het werk gezet om te onderzoeken of twee officieren betrokken waren bij de smokkel van Rohingya. Ze hebben de rang van luitenant en majoor en zijn verbonden aan het 4th Region Forward Command van het Internal Security Operations Command.

Eerder deze maand zijn 850 Rohingya vluchtelingen uit Myanmar in de provincie Songkhla aangehouden. De meesten zijn door mensenhandelaren binnenbesmokkeld. Over hun toekomst vindt overleg plaats tussen de regering en de UNHCR. De vluchtelingen waren onderweg naar Maleisië of Indonesië.
Nog eens 179 Rohingya zijn gisteren bij Phangnga onderschept door de politie te water. Ze zaten hutje mutje in een boot en waren al zestien dagen onderweg.

Donderdag 24 januari
– De circa 4.000 Rohingya die de afgelopen drie maanden Thailand zijn binnengekomen, zijn niet allemaal door mensenhandelaren naar Thailand gebracht, zoals mensenrechtenorganisaties beweren. Deze opvallende mededeling doet het Department of Special Investigation (DSI), dat onderzoek doet naar de recente toestroom van Rohingya. De DSI zegt geen bewijs te hebben gevonden dat ze gedwongen of gemarteld zijn om te werken.

De mededeling doet wat raar aan omdat de politie inmiddels al tien personen heeft aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van de deze maand aangehouden Rohingya. Naar drie wordt nog gezocht. Daaronder is de eigenaar van de rubberplantage waar de eerste groep van 397 Rohingya werd gevonden. Verder verdenkt de politie twee legerofficieren van betrokkenheid. Een legercommissie voelt hen aan de tand.
Inmiddels is het aantal aangehouden Rohingya in Phangnga, Songkhla, Satun en Ranong opgelopen tot 1.381. Ze zijn ondergebracht bij de immigratiepolitie, andere overheidsdiensten en lokale politiekorpsen.

Vrijdag 25 januari
– Een van de drie verdachten, waar de politie naar op zoek is in verband met de smokkel van Rohingya, heeft zich vrijwillig gemeld bij de politie. Hij wordt beschuldigd van de smokkel en het verbergen van een groep van 157 Rohingya vluchtelingen. De Rohingya werden tijdens een inval in zijn huizen in Padang Besar (Songkhla) gevonden. V/olgens de verdachte kreeg hij telkens 5.000 baht van een man uit Myanmar wanneer hij zijn huizen als schuilplaats ter beschikking stelde.

In de provincie Narathiwat heeft de politie op twee plaatsen in een dichtbegroeid bos gezocht naar Rohingya, die zich er volgens omwonenden zouden verschuilen. Rohingya werden niet gevonden, wel sporen dat ze er geweest moeten zijn.

Zaterdag 26 januari
– De Rohingya vluchtelingen, het zijn er inmiddels 1.390, mogen de komende zes maanden in Thailand blijven. Dit heeft minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) gezegd na een bijeenkomst met overheidsdiensten die voor de vluchtelingen verantwoordelijk zijn. Het tijdelijk onderdak kost Thailand 12 miljoen baht, uitgaande van een bedrag van 75 baht per persoon/dag voor voeding.

Het komende halfjaar overlegt het ministerie van Buitenlandse Zaken met Unicef (het kinderfonds van de VN), de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en het Internationale Rode Kruis over de toekomst van de groep. De gesprekken gaan over de vraag hoe de Rohingya geholpen kunnen worden om in een derde land asiel aan te vragen.
Thailand praat ook met de Organisation of Islamic Cooperation en met de Britse ambassadeur in Thailand, omdat aldus de vice-minister de Britten de Rohingya naar Myanmar hebben gebracht. Formeel beschouwt Thailand de Rohingya als illegale immigranten, die wanneer de wet zou worden gevolgd, zo snel mogelijk gerepatrieerd dienen te worden.
In Prachuap Khiri Khan zijn enkele van de 120 mannelijke Rohingya in hongerstaking gegaan. Ze klagen over de kwaliteit van het eten. De president van het Prachuap Khiri Khan Islamic Committee heeft beloofd met de autoriteiten te overleggen over verbetering van hun accommodatie en de maaltijden.

Zondag 27 januari
– En weer zijn Rohingya vluchtelingen onderschept. Vrijdagmiddag trof de politie te water in een boot bij het eiland Ra (Phangnga) 96 personen aan. Het was de derde groep Rohingya die in Phangnga is aangehouden, waarmee het totaal aantal in de provincie op 387 komt.

De nu aangehouden groep bestaat uit 62 mannen, 6 vrouwen en 28 kinderen. Ze waren sinds 1 januari onderweg en wilden via Thailand naar Maleisië reizen, waar hen goed betaalde banen in het vooruitzicht waren gesteld.

Maandag 28 januari
– Vijftigduizend gastarbeiders uit Bangladesh moeten een eind maken aan het tekort aan arbeidskrachten in de visserij en visverwerkende industrie. Dit voorstel is gedaan door de National Fisheries Association of Thailand en het heeft de steun van minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid).

De vereniging geeft de voorkeur aan arbeiders uit Bangladesh boven Myanmar omdat die laatsten vaak hun baan aan boord verlaten om werk te zoeken in een fabriek. Ook werkers ook Cambodja en Laos lopen regelmatig weg om lucratiever baantjes te zoeken. Als gevolg daarvan hebben werkgevers illegale migranten aangenomen, zegt een bron.

Dinsdag 29 januari
– En weer is een groep Rohingya vluchtelingen over zee naar Thailand gekomen. 108 mannen, vrouwen en kinderen hebben zwemmend de kust van Surin Tai bereikt, nadat hun boot 1 kilometer vanaf het eiland was gezonken. Vrijdag hield de politie te water al een groep van 96 Rohingya aan bij het eiland Ra.

De National Security Council (NSC) heeft voorgesteld drie detentiecentra in de provincies Songkhla en Rayong te bouwen, waarin de ‘illegale immigranten’, zoals de overheid hen beschouwt, maximaal zes maanden worden ondergebracht. Daarna worden ze gerepatrieerd naar Myanmar of gaan ze naar een derde land. Thailand zal een langer verblijf niet toestaan omdat dit een aantrekkende werking op andere Rohingya zou hebben, denkt de NSC.
‘We moeten nu contact opnemen met de landen die ons willen helpen met de Rohingya en hen vragen of ze bereid zijn hen op te nemen’, zegt luitenant generaal Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de NSC. ‘Ik heb de ambassadeurs van veel landen al ontmoet. Ze hebben Thailand gevraagd te helpen. Ik heb hen verteld dat we bereid zijn dat te doen, maar deze landen moeten ook zelf Rohingya toelaten.’
Voor de Rohingya is Thailand geen eindstation, want ze willen naar een moslimland, bij voorkeur Maleisië of Indonesië. Thailand gaat ook de VS, Australië en de Europese landen vragen hen op te nemen. De regering blijft de Rohingya beschouwen als illegale immigranten en niet als slachtoffer van mensenhandel, want in dat geval zou het lastig zijn hen uit te wijzen, aldus Paradon.

Woensdag 30 januari
– Het is spitsuur met Rohingya, die Myanmar ontvluchten. Gisteren stuitte een patrouilleboot van de marine zo’n 5,5 kilometer vanaf het eiland Phayam (Ranong) op een boot met 140 Rohingya. Ze kregen voedsel en water en moesten hun tocht vervolgen.

Eveneens gisteren troffen de politie te water en de marine bij het eiland Ratcha Noi (Phuket) een boot aan, volgepakt met 200 Rohingya. De boot was maandag al opgemerkt door vissers die de migranten van voedsel en water hadden voorzien. De vissers hadden hen gezegd op Ratcha Noi te overnachten omdat het onbewoond was. Wat er met de groep van 200 gedaan gaat worden, is niet bekend.
Thailand biedt thans onderdak aan 1.700 Rohingya, die op verschillende plaatsen in Songkhla en Phangnga zijn aangehouden. Zij mogen de komende zes maanden in het land blijven in afwachting van repatriëring of asiel in een derde land.
Morgen ontmoeten minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) en een delegatie van de Organisation of Islamic Cooperation religieuze leiders en veiligheidsdiensten in het Zuiden om te praten over het zuidelijk geweld. De minister maakt van de gelegenheid gebruik de delegatie te vragen welke landen bereid zijn de Rohingya op te nemen.
Rectificatie: Gisteren meldde ik op gezag van Bangkok Post dat de National Security Council heeft voorgesteld detentiecentra voor Rohingya in Songkhla en Rayong in te richten, maar dit moet Songkhla en Ranong zijn.
– De meeste werknemers uit Myanmar zullen de komende drie jaar liever in Thailand blijven werken dan terug te keren naar Myanmar, nu dat land bezig is te democratiseren en een vrijere markt krijgt. Die vrees is eerder door bedrijven geuit, maar Premjai Wangsiripaisarn van het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit bestrijdt dat. Het vinden van een goede baan in Myanmar blijft moeilijk, terwijl ze hier gemakkelijk aan werk kunnen komen en voldoende verdienen om een deel naar huis te sturen. Voor de regering van Myanmar zijn die overboekingen een aardige bron van inkomsten, dus ze zal ook niet zo snel geneigd zijn hen aan te moedigen om terug te keren en te helpen het land op te bouwen.
Premjai sprak gisteren op een seminar van het instituut. Ze zei dat uit een peiling van het instituut is gebleken dat 10 procent van de gastarbeiders uit Myanmar wil terugkeren. Maar de meesten daarvan zijn van plan er niet lang te blijven en komen snel terug. Van de respondenten verdient 30 procent 10.000 baht per maand of meer; 46 procent 5.000 tot 10.000 baht en 24 procent minder dan 5.000 baht.

Donderdag 31 januari
– Rohingya moeten aan smokkelaars 60.000 tot 65.000 baht betalen om Thailand binnen gesmokkeld te worden. Dit heeft Maung Kyaw Nu, president van de Burmese Rohingya Association, gisteren verklaard tijdens een hoorzitting van de kamercommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten. Kyaw zei dat hij de regering zal aanmoedigen de vluchtelingen toe te staan om tijdelijk te wonen en werken in Thailand en gezondheidzorg te krijgen.

De stroom vluchtelingen is op gang gekomen nadat de afgelopen zes maanden 50.000 Rohingya zijn gedood. Volgens Kyaw liegen de autoriteiten van Myanmar over het aantal doden. Hij riep de VN op om een vredesmacht naar Myanmar te sturen ter bescherming van Rohingya, mochten zij teruggestuurd worden [door Thailand].
Thailand biedt thans onderdak aan 1.486 Rohingya vluchtelingen. Ze mogen hier zes maanden blijven in afwachting van repatriëring of asiel in een derde land. Thailand beschouwt hen niet als vluchtelingen, maar als illegale immigranten.

Vrijdag 1 februari
– De beslissing van de regering om de Rohingya vluchtelingen toe te staan zes maanden in Thailand te blijven, betekent niet dat ze de vluchtelingenstatus krijgen, zegt Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Thailand zal geen permanente vluchtelingenkampen inrichten, hooguit tijdelijke.

Sinds begin januari zijn 1.400 Rohingya aangehouden, die het geweld tegen hen in Rakhine in Myanmar zijn ontvlucht. De NSC heeft de regering gevraagd detentiecentra voor hen in Songkhla en Ranong te bouwen. Daar kunnen ze zes maanden blijven, waarna de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) de zorg voor hen moet overnemen.
Naar verluidt zouden de meeste vluchtelingen naar Maleisië willen. De NSC heeft contact opgenomen met de autoriteiten aldaar en vindt dat de UNHCR Maleisië moet vragen de vluchtelingen op te nemen.
In Hat Yai (Songkhla) hebben de autoriteiten gisteren een inval gedaan in een rubberplantage, waar tweehonderd Rohingya zich verstopt zouden hebben. Ze troffen er niemand aan, maar wel restanten van een kamp, zoals plastic zeilen, een keuken met keukengerei en toiletten. Vermoedelijk zijn ze er enkele uren voor de inval door smokkelaars weggehaald. Later die dag stuitten bewoners op acht Rohingya uit het kamp die de weg kwijt waren, en nog eens later werden 29 Rohingya gevonden. Ze vertelden een maand in de rubberplantage gebivakkeerd te hebben nadat smokkelaars hen hadden beloofd naar Maleisië te brengen.

Zondag 10 februari
– Ruim 1 miljoen gastarbeiders uit Myanmar hebben zich nog steeds niet laten legaliseren, hetgeen niet zo verwonderlijk is want in sommige gevallen kost hen dat 15.000 baht. Dat bedrag noemt de ambassadeur van Myanmar, Tin Win. Myanmar rekent 600 baht voor documenten, Thailand tussen 1.800 en 3.000 baht en wie het overige geld incasseert, zei hij niet. [Maar kunnen we wel raden: vermoedelijk tussenpersonen.]

Myanmar’s vice-minister van Werkgelegenheid Myint Thein, op bezoek in Bangkok, drong er gisteren bij de regering op aan de migranten meer tijd te gunnen het zogeheten verificatieproces te doorlopen. De termijn die op 14 december afliep, is verlengd tot 16 maart, waarna niet-geregistreerde Myanmarezen het risico lopen het land uitgezet te worden. Thein hoopt dat opnieuw uitstel wordt verleend, wanneer het niet lukt die 1 miljoen migranten tijdig te registreren.

Zondag 24 maart
– Op een pier in Koh Loan (Phuket) heeft de politie gisteren 120 Rohingya vluchtelingen aangetroffen. Ze waren met een boot uit Rakhine in Myanmar gekomen, maar moesten gedwongen hun boot verlaten toen die defect raakte. De Rohingya zeiden op weg te zijn naar Sungai Kolok in de provincie Narathiwat.

Donderdag 11 april
– Voortaan kunnen migranten die in Samut Sakhon werken, gemakkelijker naar Myanmar reizen om hun familie te bezoeken. Tussen Mahachai en Mae Sot is gisteren een busdienst geopend, die als voordeel heeft dat slechts een of twee checkpoints wordt gepasseerd. Tot nu toe moesten migranten vaak overstappen en werden ze talloze malen gecontroleerd.
De nieuwe route is een initiatief van de Transport Company, State Enterprises Workers Relations Confederation of Thailand en het Migrant Workers’ Rights Network. Dagelijks reizen 200 arbeiders uit Myanmar vanaf busstation Mor Chit naar Mae Sot en 300 tijdens vakanties. De busdienst bestaat voorlopig uit één rit per dag. Mogelijk komt er ook een verbinding tussen Ranong en Myanmar.
– Human Rights Watch in New York steunt de Britse activist Andy Hall, die door een Thaise producent van vruchtensappen is beschuldigd van smaad. Hall heeft op basis van gesprekken met werknemers een boekje opengedaan over de arbeidsomstandigheden in het bedrijf en dat zint Natural Fruit niet. Wanneer Hall wordt veroordeeld, verdwijnt hij maximaal 2 jaar achter de tralies. Het bedrijf eist ook een schadevergoeding van 300 miljoen baht. Eerder riepen vier vakbonden, waaronder de International Trade Union Confederation en UNI-Global Union, het bedrijf op de aangifte aan te trekken.
– 22 Cambodjanen die gedwongen waren op Thaise vissersboten te werken, zijn bij het eiland Mauritius in de Indische Oceaan bevrijd in een gezamenlijke operatie van het eiland en de International Organisation for Migration. Volgens actievoerders werken duizenden arbeiders uit Myanmar en Cambodja gedwongen in de Thaise visindustrie. Sommigen zouden onder bedreiging van een vuurwapen zonder salaris op vissersboten moeten werken.

Zaterdag 27 april
– Bij een inval in twaalf gebouwen in Chon Buri hebben politie en personeel van twee ministeries tweeduizend migranten, zowel legale als illegale, aangehouden. De migranten komen uit Cambodja, Laos en Myanmar. Tal van hen waren niet in staat een werkvergunning of arbeidscontract te overleggen. Ze worden vastgehouden totdat hun werkgever met bewijzen komt.

Woensdag 10 juli
– Bestrijding van de mensenhandel en met name kinderarbeid is topprioriteit voor Thailand. Dit zei Chalerm Yubamrung, de nieuwe minister van Werkgelegenheid, maandag in een speech over zijn beleidsvoornemens voor de ministeriestaf. Hij beloofde hard te zullen optreden tegen werkgevers die illegale immigranten in dienst nemen. Morgen gaat de minister in hoogsteigen persoon een kijkje nemen op de vismarkt Talad Talay Thai in Samut Sakhon om te zien of er kinderen werken.

Thailand staat al vier jaar op de Tier 2 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Daarop staan landen die te weinig doen aan de bestrijding van de mensenhandel. Dit jaar ontsprong het land degradatie naar de Tier 3 lijst, die handelssancties kent.
In zijn speech vroeg de minister de afdeling Labour Protection and Welfare zorg te dragen voor de buitenlandse werknemers bij de Saha Farm group, een van Thailand’s grootste exporteurs van pluimvee. Vrijdag protesteerden de werknemers er omdat ze niet betaald waren. De achterstallige betalingen bedragen 34 miljoen baht. Het afdelingshoofd heeft het bedrijf gevraagd de salarissen uiterlijk maandag te betalen.
– Het Law Reform Commission-lid Sunee Chairot heeft maandag een openbare hoorzitting gehouden over de concept-regeling bescherming visserijpersoneel. De werkgevers klagen dat de wettelijk vereiste registratie van hun werknemers moeilijk is omdat ze regelmatig de benen nemen. Sunee vindt het registratieproces belangrijk omdat het de werknemers beschermt.

Woensdag 17 juli
– Soldaten, grenspolitie,politie en ambtenaren hebben gisteren voor zonsopgang in Mae Sot (Tak) tweehonderd buitenlandse werknemers in hun woning aangehouden. Maar de meesten moesten al snel weer worden vrijgelaten omdat ze een werkvergunning hadden. Voor zestig gold dat niet. Zij worden het land uitgezet.

Donderdag 18 juli
– Meer dan 80 procent van de buitenlandse werknemers in de provincie Tak is niet voor ziektekosten verzekerd, omdat ze niet formeel in dienst zijn van een werkgever. Als gevolg daarvan is de financiële last van gezondheidsinstellingen de afgelopen 5 jaar fors toegenomen: van 89 miljoen baht in 2008 naar 112 miljoen baht vorig jaar. De ziekenhuizen voelen zich op humanitaire gronden verplicht medische zorg te verlenen zonder de kosten in rekening te brengen bij patiënten die niet kunnen betalen.

Zaterdag 27 juli
– De politie heeft gisteren in Pathum Thani 400 buitenlandse werknemers, die in een fabriek van zeewier en snacks werken, aangehouden. Ze werden aangehouden toen ze in personeelsbussen bij het bedrijf arriveerden. De politie verdacht hen ervan illegaal het land te zijn binnengekomen. Een vertegenwoordiger kwam later naar het politiebureau en zei dat ze over de vereiste documenten beschikken. De politie is nog bezig die te controleren. De fabriek ligt ondertussen stil.

Woensdag 7 augustus
– Buitenlandse werknemers in de visserij krijgen geen werkvergunning (meer), wanneer hun werkgever geen arbeidscontract met hen afsluit. Doel van de maatregel is een eind te maken aan de mensenhandel. Het contract dient details te bevatten over salariëring, werktijden, accommodatie, welzijnsvoorzieningen enzovoort. Een standaardcontract is opgesteld door het Labour Protection and Welfare Department in samenwerking met de ILO.

Dinsdag 20 augustus
– Voor de vierde keer kwam de Britse advocaat Andy Hall gisteren niet opdagen op een hoorzitting over een smaadaanklacht, ingediend door Natural Fruit Company. Het bedrijf is kwaad over een rapport van Finnwatch waarin het beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen in zijn fabriek in Prachuap Khiri Khan. Er werken daar voornamelijk arbeiders uit Myanmar. Vermoed wordt dat Hall niet langer in Thailand is.

Dinsdag 3 september
– In de Thaise visserij werkt 83 procent van de werkers vrijwillig. Dwangarbeid komt veel minder voor dan algemeen wordt gedacht. Dit blijkt uit een studie van de ILO in samenwerking met de Chulalongkorn universiteit. Het rapport werd  gisteren gepresenteerd.

Van de 596 geïnterviewde vissers uit Myanmar (306), Cambodja (241) en Thailand (49), werkt 17 procent gedwongen. Ze kunnen ook niet weg, omdat ze bedreigd worden.
Andere resultaten: 53 procent blijft minder dan 2 weken op zee, 17 procent tot 6 maanden. Pauzes blijven beperkt tot 5 uur per 24 uur. 26 procent zei niet voldoende rust te krijgen. Het gemiddelde loon bedraagt 6.483 baht per maand. De onderzoekers stuitten op 33 kinderen die jonger waren dan 18 jaar.
De regering zit intussen niet stil. Ze heeft plannen om zeven coördinatiecentra op te zetten ter bescherming van de recrutering en arbeidsomstandigheden van vissers. Ook wordt de regelgeving aangepast, er komen arbeidsinspecties en controles op gezondheid en veiligheid, en er wordt gewerkt aan een gedragscode.

Vrijdag 6 september
– De regering heeft vier commissies in het leven geroepen die zich gaan buigen over de problemen met buitenlandse werknemers. Premier Yingluck, die gisteren een vergadering van betrokken diensten, NGO’s en internationale organisaties voorzat, zegt zich ernstig zorgen te maken over de levensomstandigheden van de migranten en andere verwante humanitaire problemen. ‘We moeten hen gezondheidszorg en gemak bieden.’

De minister van Volksgezondheid zegt dat de problemen, die variëren van mensenhandel, misdaad tot gezondheidskwesties, het gevolg zijn van hun illegale status, waardoor ze de illegaliteit ingaan. ‘De regering kan hen niet bereiken om hulp te verlenen. Om de problemen op te lossen, moeten we hen aanmoedigen om daaruit te komen, zodat we hen kunnen helpen.’
Naar schatting werken 2 tot 3 miljoen migranten in Thailand en dat aantal zal naar verwachting toenemen wanneer een begin wordt gemaakt met de geplande infrastructurele werken [waarvoor de regering 2 biljoen baht gaat lenen].

Maandag 16 september
– De Migrant Working Group is bang voor een exodus van Myanmarese gastarbeiders om in hun land een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Die is nodig in verband met een volkstelling volgend jaar. Verwacht dat ze met Oud en Nieuw en Songkran naar Myanmar gaan, wat tot problemen bij fabrieken kan leiden. De MWG dringt er bij de ministeries van Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken op aan hen te helpen geld en tijd te sparen.

Maandag 30 september
– Het gevecht tussen National Fruit Co in Prachuap Khiri Khan en actievoerder Andy Hall gaat maar door. Het bedrijf dat fruit inblikt en volgens Hall de rechten van zijn buitenlandse werknemers met voeten treedt, heeft een derde aangifte tegen hem gedaan, nu vanwege uitlatingen van hem in de media.

Zaterdagavond meldde de Brit zich bij het politiebureau van Bang Na, maar hij weigerde de in het Thais gestelde documenten te ondertekenen. Tegen de agenten die geen tolk wilden oproepen, gaat Hall een klacht indienen. Als hij veroordeeld wordt, kan hij maximaal 7 jaar brommen.

Vrijdag 18 oktober
– Van alle landen in Zuidoost Azië telt Thailand het hoogste aantal moderne slaven en wereldwijd staat Thailand op de zevende plaats, aldus de Global Slavery Index, die donderdag voor het eerst is uitgebracht door de Walk Free Foundation, een anti-slavernij organisatie gevestigd in Londen. Moderne slaven zijn mensen die met geweld gedwongen worden te werken in bijvoorbeeld mijnen en fabrieken, die tot een huwelijk worden gedwongen (kindhuwelijk) of die door list en bedrog in een bordeel belanden (mensenhandel). De stichting schat dat dit voor 500.000 personen in Thailand geldt. Ze komen voornamelijk uit Laos, Cambodja en Myanmar. (Bron: Slavery index reveals our dark side, Nick Grono, CEO van de Walk Free Foundation, Bangkok Post, 17 oktober 2013)

Dinsdag 29 oktober
– De Britse activist Andy Hall, die Natural Fruits in Prachuap Khiri Khan beschuldigt van uitbuiting van Myanmarese gastarbeiders, heeft een klacht ingediend bij de Royal Thai Police over zijn verhoor door de politie van Bang Na. Die wilde hem een in het Thais gestelde verklaring laten ondertekenen in een smaadzaak die door het bedrijf is aangespannen. Ze weigerde de verklaring te laten vertalen. De politie van Bang Na heeft volgens hem ook nagelaten de beschuldigingen van Natural Fruits tegen hem behoorlijk te onderzoeken.

Hall heeft ook de National Human Rights Commission en de Britse ambassade geïnformeerd over de twee aangiftes die het bedrijf tegen hem heeft gedaan. Die hebben betrekking op een interview dat hij in Myanmar aan Al Jazeera gaf en een video op YouTube, waarin hij het bedrijf beschuldigt van mensenrechtenschendingen. Hall zegt dat het Al Jazeera niet onder de Thaise jurisdictie valt en derhalve had de politie van Bang Na geen recht hem erover te ondervragen.
De zaak ligt nogal gevoelig omdat de EU met Thailand onderhandelt over een vrijhandelsverdrag. Daarbij komen ook de menrechtenschendingen in de visserij, visverwerkende industrie en fabrieken die naar Europa exporteren aan de orde.

Donderdag 19 december
– De meeste werknemers uit Myanmar willen naar hun land terugkeren, blijkt uit een peiling van de International Organisation of Migration (IOM) onder 5.000 Myanmarese werkers in zeven provincies. 80 procent wil terugkeren, 41 procent wil dat binnen 5 jaar. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd op een bijeenkomst ter gelegenheid van de International Migrants Day. Wanneer de respondenten hun woord houden, heeft Thailand in 2025 een tekort van 5 miljoen buitenlandse werknemers. Naar schatting telt Thailand thans in totaal 3,5 miljoen buitenlandse arbeiders, van wie tweederde uit Myanmar komt.

Volgens Jeffrey Labovitz, chef de mission van IOM Thailand, toont het rapport de noodzaak aan om salarissen te verhogen en arbeidsomstandigheden te verbeteren teneinde concurrerend te blijven. Goed betaalde migranten vinden meer bevrediging in hun werk en willen langer in Thailand blijven. Sectoren waarin weinig betaald wordt, zoals landbouw en visserij, zullen op de korte termijn het hardst getroffen worden door de uitstroom, verwacht het IOM.

Woensdag 29 januari 2014
– De Finse non-profit organisatie Finnwatch beschuldigt drie Thaise bedrijven van ernstige schendingen van de mensen- en arbeidsrechten. Het gaat om een exporteur van ananas en twee tonijnfabrieken. Ze hebben een groot aantal buitenlanders in dienst.

Uit interviews met werknemers is gebleken dat tussenpersonen paspoorten en werkvergunningen in beslag nemen, schulden van hun salaris aftrekken en hen bedreigen c.q. mishandelen. Voor overwerk wordt te weinig betaald.
Het is niet de eerste keer dat de ananas exporteur aan de schandpaal wordt genageld. Volgens het bedrijf gaat het om oude informatie. ‘Die wordt keer op keer verspreid’, zegt de directeur die een erg lange naam heeft.
Over de tonijnbedrijven zegt Finnwatch dat het registratietarief van de werknemers tweemaal zo hoog is als in andere bedrijfstakken. Ook hier verbaasde gezichten bij de directie.

Vrijdag 31 januari
– Als gevolg van de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden dreigen werknemers uit Myanmar gearresteerd te worden omdat hun werkvergunning is verlopen. Het voorstel om die vergunningen te verlengen, is door de ontbinding blijven liggen.

Volgens de huidige regeling mogen gastarbeiders vier jaar in Thailand werken en daarna moeten ze minimaal drie jaar terug naar eigen land alvorens te mogen terugkeren. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft voorgesteld die regel te schrappen.
Alhoewel de regering van Myanmar heeft laten weten dat de Myanmarezen in Thailand mogen blijven, is de politie begonnen met arrestaties, zegt Sompong Srakaew, directeur van het Labour Rights Promotion Network. De directeur-generaal van het Employment Department zegt dat hij de politie niet kan vragen met de arrestaties te stoppen. De regering van Myanmar moet de zaak maar bij het kabinet aanzwengelen.

Zondag 23 februari
– De Raks Thai Foundation heeft de noodklok geluid over het ongewoon hoog aantal ongeplande zwangerschappen onder migranten, die tot onveilige abortussen leiden. Veel migranten uit Laos, Myanmar en Cambodja hebben volgens coördinator Sunee Talawat geen kaas gegeten van anticonceptie en gezinsplanning.

Volgens haar is 30 procent van de zwangerschappen in deze groep ongewenst; een deel van de vrouwen laat zich aborteren. Sunee zegt dat de migranten abortus als een anticonceptiemiddel beschouwen, hetgeen erop wijst dat ze geen weet hebben van andere methodes.
Een studie in 2011 in Samut Sakhon leverde een percentage van 48 procent op dat niets van anticonceptie wist. Sommigen wisten wel dat de pil en injecties een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt. Uit de studie bleek dat teenagers zelden een condoom gebruiken. Gezondheidsproblemen die verband houden met de voortplanting, komen 3,6 keer zo vaak voor als bij Thaise arbeiders.

Zondag 2 maart
– De wijziging van de regeling dat gastarbeiders uit Myanmar die vier jaar in Thailand hebben gewerkt, verplicht zijn naar hun land terug te keren om pas na drie jaar te mogen terugkeren, is vertraagd omdat de regering demissionair is en daar maken organisaties als het Migrant Workers Rights Network zich ernstig zorgen over. De mensenhandel zou erdoor kunnen opbloeien.

Naar schatting hebben 100.000 gastarbeiders te maken met de regel. Als de nieuwe regel van kracht wordt, hoeven ze slechts één dag de grens over. De organisaties verwachten dat Myanmarezen zich niets aantrekken van de huidige regeling en stiekem terugkeren. Er is werk genoeg, bijvoorbeeld in de visserijsector.
De belangenverenigingen stellen voor werknemers die de regeling overtreden, niet te straffen en ook de werkgevers die hen in dienst nemen niet te beboeten, zoals voorgeschreven in de Immigration Act.

Donderdag 6 maart
– Migranten wier verblijfsvergunning is verlopen, verliezen niet hun recht op sociale uitkeringen, heeft het ministerie van Labour gisteren bekendgemaakt. Veel buitenlandse werknemers zouden volgens de huidige regeling na vier jaar in Thailand gewerkt te hebben, moeten terugkeren naar hun land en pas kunnen terugkeren na drie jaar. De gewijzigde regeling heeft die termijn tot 1 dag ingekort, maar die is nog niet van kracht. Het wachten is op een regeringsbesluit, maar het demissionaire kabinet mag dat niet nemen.

Zo’n 100.000 arbeiders uit met name Myanmar wachten met smart op de nieuwe regeling. Het ministerie gaat het Immigration Police Bureau vragen hen niet te arresteren. Het recht op uitkering blijf bestaan, zolang ze in dienst zijn en hun bijdragen aan het Social Security Fund voldoen.

Donderdag 13 maart
– Buitenlandse werknemers werkzaam in de tonijnindustrie zijn tevreden over hun werk en willen niet van baan veranderen. Dit heeft het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit vastgesteld in een onderzoek onder 527 werknemers uit Myanmar en Cambodja. Ze werken in 13 fabrieken in Samut Prakan, Samut Sakhon, Songkhla, Rayong en Nakhon Pathom. De  precieze percentages: 87 procent is tevreden, 95 procent wil niet van baan veranderen.

Om de werkplek te bemachtigen moest een bedrag van 5.000 tot 20.000 baht worden betaald [aan uitzendbureaus?]. Sommigen hebben het bedrag vooruit betaald, anderen betalen in termijnen. De directeur van het researchcentrum is opgelucht dat 98 procent van de desbetreffende bedrijven zich aan de wet en de relevante conventies van het ILO houdt. Kindarbeid en gedwongen arbeid komen niet voor.
Adviseur Andy Hall van de State Enterprise Workers’ Relations Confederation wijst erop dat de interviews op de werkplek plaatsvonden, hetgeen de betrouwbaarheid van de conclusies relativeert. Volgens hem komt kinderarbeid wel degelijk voor in de tonijnindustrie. Hij zegt werknemers van 14 tot 17 jaar te hebben ontmoet. De arbeiders hebben volgens hem ook problemen met de provisie die tussenpersonen vragen. En evenals werkgevers zouden ze documenten, zoals paspoorten, achterhouden.

Vrijdag 11 april
– Slim bedacht of toch niet? Gastarbeiders uit Myanmar die pas na drie jaar mogen terugkomen, nadat ze vier jaar in Thailand hebben gewerkt, omzeilen die regel door hun naam te veranderen en een nieuw paspoort aan te vragen. Dat betekent wel dat ze technisch gesproken nieuwkomer zijn, dus de eerste drie maanden geen recht hebben op gratis medische verzorging en bij een geboorte zeven maanden.

Maar eigenlijk is het helemaal niet slim, want de migranten hoeven na vier jaar niet terug te keren naar hun geboorteland; ze kunnen toestemming krijgen voor een verlengd verblijf van 180 dagen of tot een nieuwe regering is gevormd.
In een Memorandum of Understanding tussen Myanmar en Thailand is al afgesproken dat die 3-jaarregeling vervalt: dat wordt 1 dag. Maar die wijziging kan niet worden doorgevoerd zolang de regering demissionair is.

Donderdag 12 juni
– Twee groepen van illegale Cambodjaanse arbeiders zijn woensdag onderweg naar de grenspost Aranyaprathet gestrand in Si Maha Phot en Kabin Buri (Prachin Buri). Ze werden uit de bus gezet omdat de chauffeurs bang waren bij een militaire controlepost gearresteerd te worden.
Het gaat om twee groepen van elk honderd Cambodjanen die in Rayong en Chon Buri hadden gewerkt. Zij hadden hun biezen gepakt nadat het militair gezag had aangekondigd jacht te gaan maken op illegale werkers. Maar een snelle terugkeer naar hun vaderland zat er niet in.
Bewoners die de Cambodjanen zagen, zowel volwassenen als kinderen, waarschuwden de politie. Die noteerde de persoonlijke gegevens van de Cambodjanen en regelde later bussen om hen alsnog naar de grens te brengen.
Kyodo News meldt dat Thailand de eerste negen dagen van deze maand 7.507 illegale Cambodjaanse arbeiders heeft teruggestuurd. De woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er niet van onder de indruk; hij zegt dat Thailand regelmatig illegalen terugstuurt.
De repatriëring is niet alleen gericht op Cambodjanen maar ook op andere nationaliteiten. Het militair gezag heeft bedrijven, fabrieken en ondernemingen verboden illegale werkers uit ongeacht welk buitenland in dienst te nemen.
– Nog meer illegalen. In de noordoostelijke provincie Surin heeft de politie in het provinciaal hoofdbusstation 122 illegale Cambodjanen aangehouden. Ze hadden in Chon Buri gewerkt, maar waren door hun Thaise baas ontslagen uit angst door de junta te worden vervolgd wegens het in dienst hebben van illegalen. De politie gaat de groep het land uitzetten.

Zaterdag 14 juni
– Illegale buitenlandse arbeiders worden niet met harde land uit gebonjourd, zegt de militaire junta. ‘De geruchten dat de autoriteiten met geweld een heksenjacht voeren, kloppen niet’, zegt NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree.

De junta zal nieuwe richtlijnen voor de tewerkstelling van buitenlandse werknemers opstellen om ervoor te zorgen dat de werkers hier legaal kunnen verblijven en aan de vraag uit de arbeidsmarkt wordt voldaan.
Naar verluidt zouden duizenden illegale buitenlandse werknemers in paniek naar hun vaderland zijn teruggekeerd uit angst gearresteerd te worden, voornamelijk naar Myanmar en Cambodja. Winthai zegt dat er geen reden voor paniek is. Het probleem van illegale werkers bestaat al lange tijd; hij erkent dat de autoriteiten de kwestie beter dienen te hanteren.
De NCPO is zich bewust van het tekort aan arbeidskrachten. Dat probleem wordt geleidelijk op een fatsoenlijke manier aangepakt. ‘De nadruk komt niet te liggen op strenge naleving van de wet waar velen zich zorgen over maken.’ Zo heeft het ministerie van Werkgelegenheid bekend gemaakt dat de termijn voor de verificatie van de nationaliteit van buitenlandse werknemers met een jaar wordt verlengd.
In Surin zijn donderdag meer dan negenhonderd Cambodjaanse arbeiders, die in bussen op weg naar huis waren, aangehouden. Leger, politie en ambtenaren hadden er langs snelweg 24 een controlepost ingericht om passanten te controleren. Ze zouden voor documentatie naar een immigratiekantoor worden gestuurd alvorens gerepatrieerd te worden.
Een van de arbeiders zegt bedroefd te zijn dat ze  wordt teruggestuurd. ‘Ik heb niet genoeg geld om mijn familie daar te eten te geven.’ De vrouw had gewerkt op een bouwplaats in Chon Buri, waar ze 250 baht per dag verdiende. Haar baas had haar weggestuurd omdat hij bang voor vervolging was.

Maandag 16 juni
– Cambodjaanse werknemers, die in groten getale terugkeren naar hun vaderland, zeggen te vluchten uit angst voor vervolging. Intussen probeert de junta de berichten over een op komst zijnde razzia de kop in te drukken en de industrie waarschuwt dat het bedrijfsleven ernstig gedupeerd wordt door de exodus, want het kampt al met een tekort aan arbeidskrachten.

Volgens het Provincial Immigration Bureau in Sa Kaeo zijn de afgelopen week bij Poi Pet 54.000 Cambodjanen de grens overgestoken. [Heerlijk, al die verschillende aantallen die de krant noemt.] Ze kwamen per bus uit onder andere Bangkok, Samut Sakhon, Nong Khai en Nakhon Ratchasima.
De exodus kwam op gang nadat de junta had aangekondigd een commissie in het leven te roepen die zich gaat buigen over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Commissievoorzitter Tanasak Patimapagorn, opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft al met zeven betrokken regeringsdiensten overlegd. De commissie gaat zich concentreren op kinderarbeid en mensenhandel.
Woordvoerder Sek Wannamethee van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent geruchten dat er al een razzia aan de gang is waarbij Cambodjaanse arbeiders, ongeacht hun status (illegaal of legaal), met geweld worden gerepatrieerd.
‘De Thaise autoriteiten hechten een grooot belang aan buitenlandse werknemers omdat ze niet alleen een bijdrage leveren aan de economie van Thailand, maar ook vanwege de nauwe historische en vriendschappelijke banden tussen de regering en het volk van Thailand en die landen.’
Ook de junta heeft al meermalen ontkend het bevel te hebben gegeven om de migranten het land uit te zetten.
De Federation of Thai Industries (FTI) vreest dat de exodus van illegale werkers het al nijpende tekort aan arbeidskrachten in alle sectoren zal verergeren. De buitenlandse beroepsbevolking dient zorgvuldig gemanaged te worden anders kunnen problemen ontstaan zoals mensenhandel, zegt FTI vice-voorzitter Chen Namchaisiri. Naar schatting werken in Thailand 1,4 miljoen migranten, van wie 1 miljoen illegaal zijn.

Exodus: Thailand en Cambodja drukken geruchten de kop in
18 juni – De berichten over gedode Cambodjanen, de berichten over andere gevallen van mishandeling [door de autoriteiten ] zijn geruchten. Ze zijn gebaseerd op ongegronde geruchten en ze worden uit hun verband gerukt. Met die ontkenning probeert de Cambodjaanse ambassadeur in Thailand de vrees van zijn landgenoten weg te nemen, die in groten getale naar eigen land terugkeren.
Ambassaseur Eat Sophea sprak gisteren met Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de uittocht van inmiddels 180.000 voornamelijk illegale Cambodjaanse arbeiders. Ze spraken af een hot line te openen om de ‘geruchten’ over een razzia tegen illegale migranten de kop in te drukken. ‘We zijn overeengekomen samen te werken om alle kwesties toe te lichten en om hulp te verlenen aan arbeiders die willen terugkeren naar Cambodja.’
De exodus kan veroorzaakt zijn door de mededeling van het militair gezag dat het van plan is alle buitenlandse arbeiders te legaliseren, zodat mensenhandelaren geen vat meer op ze hebben. Ze hebben dan recht op dezelfde wettelijke bescherming en sociale voorzieningen als Thais, zegt Sihasak. Olie op het vuur gooide een bericht dat soldaten Cambodjanen doodgeschoten zouden hebben.
NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat buitenlandse arbeiders op de lange termijn zullen profiteren van de plannen. Hij roept fabrieken en industrieën op medewerking te verlenen zodat er een eind kan komen aan de uitbuiting van migranten.
Het ministerie van Werkgelegenheid stelt de NCPO voor om snel te handelen. Het maakt zich zorgen dat de kwestie nog meer industrieën zal treffen die afhankelijk zijn van arbeiders uit Myanmar en Laos, als ook uit Cambodja.
Arbeiders die toestemming hebben om zich te registreren bij het ministerie en arbeiders van wie het visum binnenkort afloopt, mogen tot 11 augustus in het land blijven, zegt Jirasak Sukhonthachat, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid.
Dinsdagochtend arriveerden aan de grensovergang bij Poipet honderden Cambodjanen in voertuigen van leger en politie. Op deze plaats zijn binnen een week 157.000 Cambodjanen de grens overgestoken; in O’Smach, een grenspost 250 kilometer noordoostelijk van Poipet, 20.000. Het aantal van 180.000 is een schatting van de International Organisation for Migration. Het is onduidelijk hoeveel Cambodjanen zich nog in Thailand bevinden.

Woensdag 18 juni
– Werkgevers met buitenlandse werknemers is door de NCPO gelast een lijst met hun namen in te dienen. Verder waarschuwt de junta ambtenaren die betrokken zijn bij mensenhandel; zij riskeren disciplinaire en strafrechtelijke straffen. Doel van dit alles is om uitbuiting van buitenlandse arbeiders, met name in de visverwerkende industrie, te bestrijden en hen behoorlijke bescherming te bieden.

Het Policy Committee on Alien Workers is gevraagd de voortgang van de maatregelen in de gaten te houden en rapport aan de NCPO uit te brengen.
Volgens Jeerasak Sukhonthachart, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid, neemt het aantal migranten dat in het land blijft nadat hun arbeidscontract is geëindigd, toe. Ze mogen daarna nog maximaal 180 dagen in het land blijven. Dat ze blijven is niet zo vreemd, want ze komen gemakkelijk aan werk.

Donderdag 19 juni
– De Britse actievoerder Andy Hall, die in de clinch ligt met een producent van ananassap in Prachuap Khiri Khan, heeft gisteren twee uur in de cel doorgebracht en is daarna op borgtocht vrijgelaten. Hall is voor de vierde maal door het bedrijf aangeklaagd omdat hij een boekje heeft opengedaan over de schandelijke werkomstandigheden van arbeiders uit Myanmar in de ananas en tonijn industrie.

– De Cambodjaanse minister van Binnenlandse Zaken Sar Kheng beschuldigt Thailand ervan de exodus van Cambodjaanse arbeiders te hebben uitgelokt. ‘Na de militaire coup heeft het leger haastig illegale Cambodjanen weggestuurd zonder de kwestie met Cambodja te bespreken. De militaire leiders moeten verantwoordelijk worden gehouden voor wat er gebeurd is.’
Kheng voegt eraan toe dat acht Cambodjanen om het leven zijn gekomen bij verkeersongelukken, die verband houden met de exodus. Hij wijst er verder op dat Cambodjaanse migranten meegeholpen hebben de Thaise economie te bevorderen. ‘Hun afwezigheid zal opgemerkt worden. Nu ze gedeporteerd worden, ontstaat er een probleem.’
De Cambodjaanse ambasseur in Thailand, die dinsdag een ontmoeting had met een topambtenaar van Buitenlandse Zaken, zegt daarentegen dat de exodus het gevolg is van geruchten. Beiden zijn overeengekomen een hot line te openen.
– Sluit je ogen niet voor de zorgen van de migranten, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post. Ze doet een aantal suggesties voor een eerlijk beleid ten aanzien van buitenlandse werknemers.
1 Om te beginnen moet de junta ophouden migranten te zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hoe kunnen ze dat zijn als hun massale exodus de economie zo dupeert dat de junta ze moet verleiden terug te keren?
2 Beschouw hen niet als besmettingshaard. Deze mentaliteit maakt van ‘uitroeiing’ een beleidsoplossing. Ze verklaart ook waarom deportaties de hoofdmoot van het overheidsbeleid vormen. Of waarom de junta overweegt speciale zones voor migranten aan te wijzen.
3 Beschouw migranten zoals ze zijn: belangrijke contribuanten aan de nationale economie. Zonder hun goedkope arbeid kan de exportindustrie niet concurreren in internationale markten en binnenlands worden goederen te duur.
4 Laat het nieuwe systeem ten goede komen aan de werkers, niet aan de bureaucraten of tussenpersonen.
‘De junta moet ook stoppen de slachtoffers te straffen’, schrijft Sanitsuda. ‘Richt je op de misdadigers die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek naar Thailand’s schendingen van de mensenrechten: mensenhandelaren, corrupte ambtenaren en industrieën die de migranten uitbuiten. En het meest belangrijk: pretendeer niet dat de problemen niet bestaan.’

Exodus naar Cambodja neemt af
20 juni – De stroom Cambodjanen die terugkeren naar hun vaderland, is donderdag afgenomen. Woensdag passeerden nog 7.500 Cambodjanen de grens in Aranyaprathet, donderdag slonk dat aantal naar 500. Een zelfde beeld vertoonde de grenspost O’Smach in Chong Jom: 1.000 dagelijks sinds 12 juni, donderdag nog maar 600.
In totaal zijn nu 220.000 Cambodjanen op de vlucht geslagen uit angst dat het leger een razzia zou gaan houden om illegale arbeiders met harde hand het land uit te zetten. De exodus kwam op gang nadat het militair gezag (NCPO) had aangekondigd de arbeidsmarkt van buitenlandse werknemers beter te zullen reguleren omdat een groot deel van de buitenlanders illegaal in Thailand werkt.
De NCPO heeft zich voorgenomen een eind te maken aan kinderarbeid en mensenhandel. Velen zijn het slachtoffer van tussenpersonen die goed geld verdienen aan banen waarvoor ze bemiddelen. Banen, die niet eens altijd bestaan of die niet niet zijn wat beloofd is.
Thailand staat onder grote druk om iets aan de mensenhandel te doen. Het land staat al vier jaar op de zogeheten Tier-2 lijst van het jaarlijkse Trafficking In Persons rapport, dat wordt opgesteld door een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Degratie dreigt naar de Tier 3 lijst van landen die het erbij laten zitten. Het land loopt dan het risico van handelssancties, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de garnalenexport. Tier-2 landen zijn landen, die niet voldoen aan de minimum eisen, maar wel pogingen doen de mensenhandel te bestrijden. Deze maand komt het nieuwe jaarrapport uit.
De exodus leidde donderdag tot de schorsing van twee topambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid: Prawith Khiangphol, directeur-generaal van het Department of Employment en Decha Pruekpattanarak, directeur van de Foreign Workers Administration. Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft geen toelichting gegeven op hun overplaatsing naar een inactieve post. Vervangers zijn inmiddels ook al benoemd.
Bendes buiten met hulp van ambtenaren buitenlandse werknemers uit
Tot zover wat de website van Bangkok Post daarover meldt. De krant voegt er nog het volgende aan toe. De overplaatsing van de twee topambtenaren heeft tot doel de regulering van buitenlandse arbeid efficiënter te maken en problemen met buitenlandse werknemers op te lossen.
NCPO-woordvoerder Wianthai Suvaree zei op woensdag dat er bendes zijn, die buitenlandse arbeiders uitbuiten. Daarbij kunnen ambtenaren betrokken zijn. De NCPO heeft zich voorgenomen de bendes meer op de huid te zitten. ‘Mensenhandel is een steeds weer opduikend probleem dat zowel het vertrouwen van het buitenland als de economie schaadt.’
De NCPO heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen aan Cambodja een verklaring te geven voor de acht Cambodjanen die bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. De pickup truck waarmee ze naar de grens reden, sloeg over de kop, vermoedelijk als gevolg van een klapband.
De Cambodjaanse minister van Binnenlandse Zaken Sar Kheng heeft uitgehaald naar Thailand. Hij verwijt het militair gezag illegale Cambodjaanse arbeiders rücksichtslos te hebben weggestuurd zonder eerst het probleem met Cambodja te bespreken.
Een bron bij het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat het kantoor van de Foreign Workers Administration in het geheim een uitzenbureau heeft opgezet dat buitenlandse arbeiders aan werkgevers levert. Werkgevers die de aangeboden arbeiders weigerden, werden ‘getreiterd’. De zaak is aan het licht gekomen na tips van enkele ambtenaren op het ministerie, waarna coupleider Prayuth onderzoek liet doen.
Particuliere uitzendbureaus waren ook verplicht aan sommige ambtenaren ‘commissie’ te betalen bij de verificatie van werknemers. Een bron bij een NGO voegt daaraan toe dat werkgevers en werkers zwaar op tussenpersonen steunen, waardoor de kosten van verificatie toenemen. De uitbuiting van buitenlandse werknemers is al lang aan de gang en vindt in elke fase van de tewerkstelling plaats; vanaf het moment waarop ze in eigen land geworven worden tot hun terugkeer.

Vrijdag 20 juni
– Het ministerie van Justitie en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) verwachten dat Thailand geschrapt wordt van de Tier 2 lijst van het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse Labour Department. Ze zijn hoopvol omdat vorderingen worden gemaakt bij de bestrijding van mensenhandel.

Charnchao Chaiyanukil, waarnemend permanent secretaris van het ministerie van Justitie, wijst op het beleid van de junta ten aanzien van vrouwen, kinderen en buitenlandse arbeid. Tegen degenen die bij mensenhandel betrokken zijn, zijn strenge straffen in het vooruitzicht gesteld. En de NCPO gaat ook de sector beter reguleren om te voorkomen dat buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Vorig jaar zijn 627 nieuwe zaken op het gebied van mensenhandel aangebracht; 225 daarbij betrokken personen zijn berecht. Velen kregen een straf van meer dan twee jaar.
Vandaag wordt het lang verwachte rapport vrijgegeven.

Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington
21 juni – ‘Thailand tolereert mensenhandel, slavernij en maakt zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Het land is een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan dwangarbeid en sekshandel.’
Het jaarlijks Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse State Department, dat vrijdag werd vrijgegeven, windt er geen doekjes om. Thailand maakt geen vorderingen bij de bestrijding van mensenhandel (althans in 2013, want op dat jaar heeft het rapport betrekking) en zakt daarom van de Tier 2 Watch List naar de Tier 3 List, waar het zich in het gezelschap bevindt van Syrië, Iran en Noord-Korea. Ook Gambia, Venezuela en Maleisië zijn naar die lijst verhuisd.
De afgelopen vier jaar stond Thailand op de Tier 2 lijst van landen die niet genoeg doen aan mensenhandel, maar alsnog de gelegenheid krijgen hun leven te beteren. Het ministerie van Justitie en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) waren deze week hoopvol en verwachtten dat Thailand geschrapt zou worden van de Tier 2 lijst. Er waren vorderingen gemaakt bij de bestrijding van mensenhandel, meenden ze.
Washington denkt daar echter anders over. ‘In tegenstelling tot andere landen op de lijst blijven de pogingen om wetgeving tegen mensenhandel toe te passen onvoldoende, vergeleken met de omvang van het probleem in Thailand’, stelt het rapport. ‘Corruptie op alle niveaus heeft het succes van deze pogingen belemmerd.’
In tegenstelling tot wat ik eerder schreef zijn handelssancties niet mogelijk op basis van het rapport, maar beperkte sancties kunnen wel tegen Thailand worden genomen, te beginnen op 1 oktober. De Amerikaanse wet zegt dat Washington zich nu moet verzetten tegen hulpvragen van Thailand aan de Wereldbank of het Internationale Monetaire Fonds. President Obama heeft de bevoegdheid sancties op te heffen indien hij meent dat de banden tussen de VS en Thailand ‘in het nationaal belang’ zijn.
Verder kan Thailand indirect getroffen worden doordat internationale consumenten verdachte Thaise producten boycotten. Dat geldt met name voor visserijproducten, die in de VS en Europa verkocht worden.
In het rapport van vorig jaar werd Thailand geadviseerd slachtoffers van mensenhandel op te sporen en anti-mensenhandel wetten strenger toe te passen. De National Anti-Corruption Commission werd aangemoedigd onderzoek te doen naar berichten over regeringsfunctionarissen die bij mensenhandel zijn betrokken.
Het rapport komt voor Thailand wel op een uiterst ongelukkig moment, nu 200.000 Cambodjaanse migranten het land zijn ontvlucht uit angst voor een razzia. Naar verluidt zijn velen van hen het slachtoffer van mensenhandel.
De geruchten over een op handen zijnde razzia zijn volgens coupleider Prayuth verspreid door ‘invloedrijke figuren en corrupte functionarissen’. Ze kunnen dan weer 20.000 baht per arbeider incasseren voor bemiddeling bij hun terugkeer naar Thailand en ze persen bovendien elke arbeider een bedrag van 8.000 à 10.000 baht af, nadat ze gearriveerd zijn. Prayuth zei dit vrijdag in zijn wekelijkse tv-toespraak. Hij kondigde aan dat de National Council for Peace and Order (NCPO) snel tegen die lieden zal optreden.
Illegale werkers mogen tijdelijk in het land blijven werken terwijl de junta aan lange-termijnoplossingen werkt, aldus Prayuth. Die behelzen registratie en verificatie van hun nationaliteit. Er zullen opvangcentra gevormd gaan worden voor hulpverlening, onder aan de statenloze moslim Rohingya, die vervolging in Myanmar zijn ontvlucht.

Mensenhandelrapport: Junta reageert nuchter, ministerie is verongelijkt
22 juni – Het militair gezag reageert nuchter op het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport dat Thailand een zware onvoldoende geeft voor de bestrijding van mensenhandel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen reageert als door een wesp gestoken. En het bedrijfsleven verwacht geen onmiddellijke gevolgen; alleen image schade die de verkoop van Thaise producten kan beïnvloeden.
NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat het land meer zal moeten doen dan de situatie aan de VS ‘uit te leggen’. ‘Harde bewijzen van pogingen om de problemen aan te pakken zijn nodig.’ Hij wijst erop dat de junta arbeidskwesties, waaronder mensenhandel, tot haar topprioriteit heeft gemaakt.
Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, houdt vol dat de regering zich ‘grote inspanningen’ tegen mensenhandel heeft getroost, zowel op beleids als op operationeel niveau. Hij noemt het verkeerd dat een land zelfstandig een ander land de maat neemt, gebaseerd op eigen criteria.
‘We zijn het niet eens met de beoordeling. Die komt niet overeen met wat Thailand heeft geprobeerd om mensenhandel te onderdrukken. Ik zou de VS willen vragen na te gaan of Thailand het probleem serieus aanpakt. En ik zou de VS willen vragen te bekijken of ze de nauwe samenwerking met Thailand wil voortzetten. Thailand is bereid tot samenwerking. Vormt het besluit van de VS een indicatie dat Thailand een belangrijke vriend is die veel gezamenlijke belangen deelt?’
Srirat Rastapana, permanent secretaris van het ministerie van Handel, heeft de handelsfunctionarissen  in Washington opgedragen nauw samen te werken met hun Amerikaanse counterparts. Ze moeten een toelichting geven en met de particuliere sector praten, waaronder de detailhandel en importeurs, om gevolgen voor de handel te voorkomen. De komende maanden gaat het ministerie bezoeken aan verschillende Amerikaanse steden organiseren om de kwestie uit te leggen aan importeurs en consumenten.
De Thaise Kamer van Koophandel verwacht geen onmiddellijke gevolgen. De belangrijkste schade is toegebracht aan ’s lands image en die kan van invloed zijn op consumentengedrag, zegt vice-voorzitter Pornsil Patchrintanakul.
Het Trafficking in Persons rapport 2014, opgesteld door het Amerikaanse State Department, werd vrijdag vrijgegeven. Het bevat harde kritiek op Thailand. ‘Thailand tolereert mensenhandel, slavernij en maakt zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Het land is een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan dwangarbeid en sekshandel.’
De afgelopen vier jaar stond Thailand op de Tier 2 Watch list van landen die niet genoeg doen aan mensenhandel, maar alsnog de gelegenheid krijgen hun leven te beteren. Sinds vrijdag prijkt Thailand op de Tier 3 list, waar het zich in het gezelschap bevindt van Syrië, Iran en Noord-Korea. Ook Gambia, Venezuela en Maleisië zijn naar die lijst verhuisd.
Zie verder: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington 

Maandag 23 juni
– Ambtenaren en uitzendbureaus die betrapt worden bij het berekenen van ‘oneerlijke’ kosten kunnen strenge straffen tegemoet zien. Dit kregen tweehonderd bemiddelaars gisteren te horen tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Werkgelegenheid. Permanent secretaris Jeerasak Sukhonthart riep er migranten op om in die gevallen niet te schromen dit te melden.

Jeerasak drong er bij de bemiddelaars op aan om ‘transparant’ te zijn over de gemiddelde kosten van hun bemiddeling bij het tewerkstellen van de migranten. ‘De bedragen die in rekening worden gebracht, moeten eerlijk zijn en dienen verlaagd te worden.’ Hij wees erop dat ambtenaren verplicht zijn aanvragen snel te behandelen zonder geld te krijgen voor een ‘speciale behandeling’ [lees: steekpenningen in hun zak te steken].
Wanneer de regels worden overtreden, kunnen zowel de betrokken ambtenaren als de bureaus  juridische actie verwachten. De ambtenaren worden zowel disciplinair als strafrechtelijk aangepakt en de uitzendbureaus kunnen hun vergunning kwijtraken of gesloten worden.
Jeerasak zegt dat 224 bedrijven een vergunning voor arbeidsbemiddeling van migranten hebben; zeven aanvragen zijn in behandeling. In Thailand werken volgens cijfers van het Memorandum of Understanding tussen Thailand en buurlanden 373.880 migranten: 91.797 uit Myanmar, 53.341 uit Laos en 228.652 uit Cambodja.
Een aantal uitzendbureaus klaagt dat de hoge kosten die uitzendbureaus in het buitenland voor hun bemiddeling in rekening brengen, de kosten in Thailand voor het plaatsen van migranten opjagen. De buitenlandse bureaus zeggen dat geld nodig te hebben om werkgevers te compenseren wanneer arbeiders voor beëindiging van hun contract vertrekken.

Dinsdag 24 juni
– De NCPO heeft besloten one-stop service centres op te zetten om het registreren van arbeiders, voornamelijk uit buurlanden, te versnellen, en zo een eind te maken aan de langdurige transnationale arbeidsproblemen. De registratie moet ervoor zorgen dat de migranten kunnen profiteren van arbeidsrechtelijke voorzieningen.

De eerste centra komen in vier drukke grensposten: Chong Chom (Surin), Khlong Luek (Sa Kaeo), Phak Kat (Chonburi) en Laem Ngop (Trat). Elk centrum wordt bemand met personeel van Immigration en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Werkgelegenheid en Volksgezondheid.
Op dit moment telt Thailand 2,2 miljoen geregistreerde buitenlandse werknemers, van wie de meesten uit Myanmar komen. Veel buitenlanders werken illegaal; ze zijn door de vorige regering opgeroepen voor een registratieproces dat nationality verification heet. De eindtermijn is een jaar verschoven.
De registratie van migranten is een van de pogingen van de junta om de problemen die al lang etteren, op te lossen. Die behelzen kinderarbeid, mensenhandel en het wangedrag van sommige ambtenaren en tussenpersonen, die grof geld verdienen aan de uitbuiting van migranten.

Woensdag 25 juni
– Cambodja steunt de pogingen van de junta om naleving van de regels voor Cambodjaanse buitenlandse werknemers af te dwingen. Deze blijde boodschap had de ambassadeur van Cambodja, Eat Sophea, gisteren voor Tanasak Patimapragorn, opperbevelhebber der strijdkrachten, die hij een beleefdheidsbezoek bracht.

De junta heeft beloofd beter voor Cambodjaanse gastarbeiders te zorgen, zodat ze legaal in het land kunnen werken en aanspraak op voorzieningen kunnen maken. Procedures moeten korter en efficiënter met het oog op de inwerkingtreding van de Asean Economic Community eind 2015.
Een groot uitzendbureau heeft voorgesteld de problemen met illegale migranten op te lossen door de hele registratie van migranten over te doen. Volgens het bedrijf faalt de jaarlijkse registratie bij het oplossen van problemen.
Staflid Chackrit Suwannasarn zegt dat de junta sinds de exodus van Cambodjanen naar hun thuisland nog weinig heeft gedaan om de problemen op te lossen. Die exodus was een reactie op berichten dat het leger een razzia zou houden. Inmiddels beginnen de eerste vluchtelingen weer terug te keren. Chackrit schat dat van de twee miljoen migranten slechts 300.000 legaal werken. Veel werkgevers nemen illegalen in dienst omdat ze goedkoop zijn. Ze kopen ambtenaren om en weigeren zich aan de regels te houden.
Montri Baothong, werkzaam bij de Crime Suppression Division, zegt dat de database met namen van migranten niet up to date is, wat het voor de autoriteiten lastig maakt de desbetreffende werkgevers te straffen. Dat geldt met name voor de visserij. Montri zei dit tijdens een seminar van het ministerie van Werkgelegenheid over mensenhandel. ‘Een betere database is essentieel om het probleem van illegale arbeid en mensenhandel aan te pakken.’
Volgens Marja Paavilainen van de ILO worden arbeiders in de landbouw en huishoudelijk personeel het meest misbruikt, alsmede arbeiders in fabrieken.

Donderdag 26 juni
– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat volgende week praten met de reders van trawlers, die buiten de territoriale wateren van Thailand vissen. Het gespreksonderwerp laat zich raden: mensenhandel, want met name de visserij en visverwerkende bedrijven worden daarvan verdacht. Het gesprek vindt plaats naar aanleiding van het Amerikaanse Trafficking in Personsrapport, dat Thailand degradeerde van de Tier 2 Watch lijst (doe er wat aan) naar de Tier 3 lijst (inspanningen onvoldoende).
Chatchawal Suksomjit, adjunct-hoofd van de Royal Thai Police, gaat de reders voorstellen hun bemanning vaker te roteren: niet meer een jaar achter elkaar aan het werk op zee, maar zes maanden. Mogelijk helpt dit ook het gebrek aan arbeidskrachten te verlichten.
Uit een onderzoek [geen details] is gebleken dat gedwongen arbeid niet voorkomt in de visserij in Samut Sakhon omdat de schepen dezelfde dag nog terugkeren om hun vangst af te leveren.
Andere ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel. In de provincie Chanthaburi zijn veel Cambodjaanse werkers in twee nieuwe one-stop-service centra geregistreerd. Vandaag gaat zo’n centrum open op de Rong Klua grensmarkt in Sa Kaew. De centra worden bemand door ambtenaren van verschillende diensten. Het centrum in Sa Kaew kan drie- tot vierduizend tijdelijke werkkaarten [?] voor migranten uitgeven.
– Kom naar Thailand en vergewis je er met eigen ogen van dat er geen kinderen of dwangarbeiders in de productieketen werken. Die boodschap hebben Thailand’s garnalen- en tonijnverwerkende bedrijven en exporteurs voor non-gouvernementele organisaties en importeurs die het tegendeel beweren.
De Thai Fishery Producers Coalition lijkt enigszins op haar pik getrapt, want zegt ze: ‘We hebben de afgelopen acht jaar de werkomstandigheden in de industrie verbeterd. De meest garnalen worden gekweekt en alle grondstoffen om tonijn in te blikken komen uit de VS, Europa, Japan, Zuid-Korea en Taiwan.’
De werkgevers reageren enigszins gepikeerd naar aanleiding van het vrijdag gepubliceerde Trafficking in Persons rapport 2014 van het Amerikaanse State Department. Thailand zakte er van de Tier 2 Watch lijst naar de Tier 3 lijst (zie: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington).
De Thai Tuna Industry Association zegt dat tonijnverwerkende bedrijven alleen gebruik maken van legale werkers, van wie de meesten uit Myanmar komen.
Alhoewel de VS nog geen handelssancties hebben genomen, ondervinden Thaise garnalen al wel de gevolgen van een publicatie in de Engelse The Guardian. De krant beschuldigt de Thaise visserij-industrie ervan buitenlandse arbeiders als slaven te behandelen. Het gevolg was dat de hypermarktketen Carrefour overweegt de verkoop van Thaise garnalen te staken.
De Thaise suikerindustrie wordt door het TIP-rapport niet gedupeerd, omdat suiker alleen op de Tier 2 lijst staat, hetgeen wil zeggen dat de regering niet volledig voldoet aan de minimumeisen van de Trafficking Victims Protection Act.
De drie verenigingen van suikerproducenten gaan met betrokken diensten wel bedrijven van suikermolenaars in het land inspecteren om er zeker van te zijn dat geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Vervolgens worden de landen die zich daar zorgen over maken, geïnformeerd.
Naar aanleiding van het TIP-rapport vertrekt een delegatie van het ministerie van Handel volgende maand naar de VS om de autoriteiten en consumentengroepen een toelichting te geven op de arbeidsomstandigheden in de visserij-industrie.
De particuliere sector gaat bewijsmateriaal aan het Amerikaanse National Fisheries Institute verstrekken om te bewijzen dat Thailand voldoet aan de regels van de ILO. De VS zijn een belangrijke exportmarkt voor tonijn (22 pct, goed voor 22 miljard baht) en garnalen (38 procent).
[Bangkok Post blijft maar schrijven dat het TIP-rapport is samengesteld door het US Labor Department, maar een eenvoudige Google-search weerspreekt dat.]

Mensenhandel: Junta wijt Thailand’s degradatie aan corruptie
27 juni – De junta neemt het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2014 serieus. De degradatie van Thailand van de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) naar de Tier 3 lijst (onvoldoende) is te wijten aan de gebrekkige naleving van anti-mensenhandel wetten en corruptie van autoriteiten.
Dit zegt Phaiboon Khumchaya, die in de NCPO verantwoordelijk is voor juridische zaken. Hij kondigde gisteren aan dat het militair gezag bekijkt hoe dit probleem aan te pakken. Veiligheidsdiensten en het ministerie van Justitie is gevraagd om te overleggen over de manier waarop de wet op een efficiënte wijze kan worden uitgevoerd, zodat mazen in de wet worden gedicht. ‘Het is een chronisch probleem dat we moeten oplossen.’
De NCPO gaat ook met de politie en de rechtelijke macht praten. Phaiboon: ‘Hoe kan het dat van de 600 tot 700 mensenhandelzaken, slechts 100 tot 200 naar de rechter zijn gestuurd? We willen weten wat er achter die vertraging schuilgaat. […] Om het probleem effectief op te lossen, is het nodig naar de visserij buiten de Thaise wateren te kijken. Daar komen de problemen met migranten en mensenhandel uit voort.’
Phaiboon kondigde aan dat de reders gevraagd zal worden informatie te geven over het aanmonsteren van hun bemanning, de leefomstandigheden aan boord en waar de bemanning naartoe gaat, nadat het werk erop zit.
Degradatie heeft beperkt effect
Gisteren had Phaiboon’s assistent Chatchai Sarikallaya een ontmoeting met vertegenwoordigers van diverse ministeries. Gesproken werd over de gevolgen van het TIP-rapport en maatregelen die genomen kunnen worden om de gevolgen te minimaliseren. Alhoewel verwacht wordt dat de degradatie slechts een beperkt effect heeft op Thaise producten, gaan de betrokken autoriteiten toch hun best doen de kwestie toe te lichten teneinde mogelijke handelssancties te voorkomen.
Degenen die sceptisch zijn over het productieproces van Thaise producten worden uitgenodigd om naar Thailand te komen en uit de eerste hand de vereiste informatie te verzamelen. Volgens het bedrijfsleven zijn de gegevens in het TIP-rapport onnauwkeurig en onvolledig, met name die over de garnalenindustrie gaan. ‘Dat moet we verhelderen’, zegt Chatchai. [Zie het commentaar van de Thai Fishery Producers Coalition in Nieuws uit Thailand van donderdag.]
Tot nu toe zijn er geen berichten over orders die geannuleerd zijn, wel zijn sommige orders opgeschort, zegt Srirat Rastapana, permanent secretaris van het ministerie van Handel. Maar ze vertrouwt erop dat de handel weer aantrekt, nadat Thailand heeft laten zien vastbesloten te zijn het probleem aan te pakken.
Inmiddels zijn in drie grensprovincies zogeheten one-stop servicecentra geopend, waar terugkerende Cambodjanen een tijdelijke werkvergunning kunnen krijgen: Chong Chom (Surin), Khlong Luek (Sa Kaeo) en Phak Kat (Chanthaburi). Verder is een centrum geopend in Laem Ngop (Trat) en in maandag gaat er één open in Kap Choeng (Surin).

Mensenhandel: Junta gaat er hard tegenaan
29 juni – De junta wil serieus werk maken van de strijd tegen mensenhandel. Het zwaartepunt ligt daarbij op de visserij. De junta wil de sector beter onder controle krijgen door de registratie van vissers en vaartuigen.
De beleidsvoornemens van het militair gezag laten zich samenvatten met de ‘Vijf P’s’: prosecution (van verdachten), prevention (van misdrijven), protection (van mensen die het risico lopen slachtoffer van mensenhandel te worden), policies (maatregelen tegen mensenhandel) en partnership (samenwerking met andere landen).
Songsak Saicheua, directeur-generaal van het American and South Pacific Department van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat dit jaar meer vorderingen verwacht kunnen worden. Alhoewel het berechten van verdachten tijd kost, wordt haast gemaakt met onderzoeken. Wanneer het land het aantal illegale arbeiders in toom kan houden, wordt het risico van mensenhandel verminderd, meent hij.
De strijd tegen de mensenhandel heeft een extra impuls gekregen door het Trafficking in Persons 2014 rapport van het Amerikaanse State Department. Nadat Thailand vier jaar op de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) had gestaan, is het gedegradeerd naar de Tier 3 lijst. Een extra impuls, want volgens Songsak deed Thailand al het nodige tegen mensenhandel.
Songsak vindt dat het rapport op veel punten ‘diskrepanties’bevatten. Tier 3 betekent dat een land niets tegen mensenhandel doet, maar het rapport erkent dat vorderingen zijn geboekt bij de vervolging en wetshandhaving. De rapport constateert ook dat de regering het verzamelen van anti-mensenhandel gegevens heeft verbeterd. Niettemin blijven die pogingen onvoldoende gezien de omvang van het probleem, zegt het rapport.

Maandag 30 juni
– Het zijn leugens, zeggen reders van vissersboten in Samut Sakhon. Namens zijn collega’s die lid zijn van de Mahachai Fishing Boat Association zegt een reder dat de visserij niet afhankelijk is van dwangarbeid. ‘Bij ons werken geen slachtoffers van mensenhandel. Onze boten zijn schoon. Ze kunnen andere ten voorbeeld dienen.’

Kumjorn Mongkontreelak, president van de vereniging, meent dat de Thaise visserij-industrie het slachtoffer is van de neiging van de westerse media om te overdrijven. ‘Ik heb met eigen ogen gezien hoe de media nieuws verdraaien toen ik Amerikaanse functionarissen rondleidde. We passeerden een kindje dat met een vis speelde. De volgende dag noemden de media dat kinderarbeid.’
De anonieme reder erkent dat sommige reders dwangarbeiders inzetten, maar dat geldt absoluut niet voor de gehele sector. Hij vermoedt dat dit vooral geldt voor de trawlers die lang op zee zijn en bij Indonesië vissen. Die zijn maanden onderweg en moeilijk te volgen. De boten in Mahachai, de grootste visserijhaven van Samut Sakhon, zijn slechts één of twee dagen buitengaats.
De man geeft toe illegale migranten in dienst gehad te hebben, maar sinds de junta de touwtjes heeft aangetrokken, heeft hij ze geregistreerd. Dat kostte hem 5.000 baht per migrant. Een merkwaardig fenomeen is dat de bemanning aan het begin van de maand wordt betaald. Als iemand de benen neemt, is hij 7.000 baht kwijt. ‘Dit gebeurt vaak.’ Behalve het loon van 7.000 baht krijgt de bemanning ook elke drie dagen een bonus van 100 baht.
Mensenhandel is een heet hangijzer in Thailand sinds het Amerikaanse State Department het land heeft verplaatst van de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) naar de Tier 3 lijst van het Trafficking in Persons rapport 2014, dat onlangs is uitgekomen. Het rapport stel vast dat Thailand onvoldoende doet om anti-mensenhandel wetten te handhaven en corruptie van functionarissen te bestrijden.

Topambtenaar naar Cambodja om plooien glad te strijken
1 juli – Om enkele plooien glad te strijken, breng Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een tweedaags bezoek aan Cambodja. Hij praat er met premier Hun Sen en Hor Nam Hong, minister van Buitenlandse Zaken.
Belangrijkste gespreksonderwerp – hoe kan het ook anders – is de situatie van Cambodjaanse arbeiders in Thailand. Naar aanleiding van de exodus van Cambodjaanse werknemers verweet de Cambodjaanse premier Thailand in eerste instantie de Thaise autoriteiten dat ze tijdens die uitttocht de rechten van de migranten schonden. Later, na klachten van Cambodjaanse autoriteiten, nam hij gas terug en erkende dat ze ‘meer humaan’ werden behandeld. Andere gespreksonderwerpen zijn de politieke ontwikkelingen in Thailand en grenskwesties.
Gisteren ging in het bijzijn van de ambassadeur van Myanmar een zogeheten one-service stop centrum in Samut Sakhon open. Teruggekeerde migranten en migranten die illegaal in Thailand werken, kunnen zich er registreren. Ze krijgen een (tijdelijke)  non-Thai identification card (zie foto). De kaart bevat hun naam, leeftijd en nationaliteit en de naam en het adres van de werkgever. De werkgever wordt 1.305 baht in rekening gebracht.
Maandag gaat in 22 kustprovincies, waar een grote behoefte is aan buitenlandse werknemers, zo’n centrum open en rond 15 juli volgen andere delen van het land. Na registratie volgt een verificatieproces van 60 dagen. Degenen die er doorheen komen, kunnen op basis van hun paspoort een permanente werkvergunning aanvragen.
Midden- en kleinbedrijf is sceptisch
Het midden- en kleinbedrijf zet twijfels achter de effectiviteit van de registratie. Alleen grote bedrijven zouden ervan profiteren, omdat die gemakkelijker de kosten van een paspoort kunnen dragen. Het MKB, dat met een tekort aan arbeidskrachten kampt,  moet noodgedwongen illegale arbeiders in dienst nemen, zegt eigenaar Nat Chokchaismut van een bedrijfje in Samut Sakhon.
De man heeft veertien Myanmarezen in dienst. Ze zijn geleverd door een tussenpersoon, die voor elk 18.000 baht vroeg. Hij vreest dat ze naar een grote fabriek vertrekken, wanneer ze een paspoort en werkvergunning hebben, zodat hij opnieuw illegalen moet werven.
‘Voor kleine bedrijfjes als het mijne is het een nooit eindigende cyclus. Op de lange termijn betekenen de bevelen van het leger niets, want bedrijven blijven een tussenpersoon nodig hebben om het tekort aan arbeiders op te lossen.’
Nat stelt voor de migranten te verplichten langer te blijven werken bij het bedrijf, dat voor de werkvergunning heeft gezorgd. Een andere werkgever noemt een termijn van een jaar.
Volgens gouverneur Arthit Boonyasophat van Samut Sakhon werken in zijn provincie 190.000 migranten, de meesten in de visserij en visverwerkende bedrijven. Zo’n 100.000 zijn illegalen, schat hij.
Het belangrijkste probleem is corruptie
Sompong Srakaew, werkzaam bij de Labour Right Promotion Network Foundation, meent dat het probleem met illegale migranten hoofdzakelijk te wijten is aan corruptie. Sommige werkgevers brengen hun illegale werkers 3.000 tot 5.000 baht in rekening en nog eens 500 baht per maand in ruil voor bescherming tegen arrestatie.
Een academicus van het Institute of Asian Studies van de Chulalongkorn universiteit deed gisteren tijdens een seminar een beroep op de junta om die corruptie en illegale tussenpersonen uit te bannen.

Donderdag 3 juli
– Nog eens zeven one-stop service centra gaan medio juli open. Ze komen in Chachoengsao, Ayutthaya, Samut Prakan, Chon Buri, Rayong, Surat Thani en Songkhla. De centra geven tijdelijke werkvergunningen uit aan migranten, waarmee ze 60 dagen mogen blijven. In die periode moet hun nationaliteit  vastgesteld worden, waarna ze in aanmerking komen voor een permanente werkvergunning.

Vrijdag 4 juli
– Thaise werkgevers die gisteren dachten aan de grens in Chong Chom-O Smach Cambodjaanse arbeiders te kunnen ophalen, kregen een koude douche toen bleek dat de helft van de verwachte honderd arbeiders Cambodja niet uit konden. De Cambodjaanse autoriteiten in de provincie Oddar Meanchey tegenover Surin wilden alleen een grenspasje uitgeven aan ingezetenen van de provincie.

Via de grenspost zijn tussen 26 juni en dinsdag 133 Cambodjaanse werkers de grens overgetrokken om zich melden bij het one-stop servicecentrum in Kap Choeng ter verkrijging van een tijdelijke werkvergunning.
Bij een zelfde centrum in Samut Sakhon hebben zich sinds maandag 4.070 werkers en familieleden gemeld. Woensdag kwamen er 152 werkgevers met 1.048 migranten, de meesten uit Myanmar.
De NCPO maakte gisteren bekend nog zeven centra te gaan openen. Ze hebben tot doel illegale tewerkstelling en mensenhandel te voorkomen. De tijdelijke werkvergunning is zestig dagen geldig. In die periode wordt de identiteit en nationaliteit van de migranten vastgesteld, waarna – als dat in orde is – een definitieve werkvergunning wordt verleend.
In Khlong Hat (Sa Kaeo) is een man aangehouden die probeerde 23 illegale Cambodjaanse arbeiders het land binnen te smokkelen. Ze zaten in een voertuig dat gestopt kon worden, omdat de autoriteiten getipt waren. Elk had 2.700 baht moeten betalen aan de man, die vermoedelijk lid is van een smokkelaarsbende. De politie gaat op zoek naar de andere bendeleden.

Zaterdag 5 juli
– In drie afzonderlijke operaties hebben politie en leger 327 illegale Cambodjanen aangehouden. In een suikerrietplantage in Aranyaprathet (Sa Kaeo) stuitten ze op 149 Cambodjanen, een tweede groep van 61 Cambodjanen liep tegen de lamp toen ze via de Thai-Cambodian Friendschip Bridge in Aranyaprathet het land probeerden binnen te komen en een derde groep werd gearresteerd in een bos.
De gearresteerde Cambodjanen zouden eerder het land zijn ontvlucht en op hun weg terug door tussenpersonen zijn benaderd. Ze vroegen geen grenspasje aan, wat altijd lang duurt, betaalden 2.500 baht per persoon en werden door de tussenpersonen via een geheime route door het bos het land binnen gesmokkeld, aldus een van de gearresteerden.

Zondag 6 juli
– Morgen gaan nog eens acht zogeheten one-stop servicecentra open, waar migranten een tijdelijke werkvergunning kunnen krijgen. Ze komen in Samut Prakan, Chachoengsao, Pattaya (2), Rayong, Ayutthaya, Surat Thani en Songkhla. De ambassadeurs van Laos, Myanmar en Cambodja gaan naar Samut Prakan en Pattaya om het registratieproces te bekijken.

Maandag ging het eerste servicecentrum in Samut Sakhon open. De start was succesvol (geen details). Het ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt nog meer servicecentra te openen. Voor de junta is de registratie van buitenlandse werknemers een prioriteit, omdat ze een eind wil maken aan mensenhandel en andere problemen met de uitbuiting van migranten.

Dinsdag 8 juli
– Lof van de ambassadeurs van Laos, Cambodja en Myanmar voor de aanpak van de problemen met buitenlandse werknemers. Gisteren namen ze een kijkje in Samut Prakan, waar migranten zich moeten registreren bij een one-stop servicecentrum. Eveneens gisteren ging in nog eens zeven provincies zo’n centrum open. De migranten krijgen er een tijdelijke werkvergunning.

Ambassadeur Ly Bounkham van Laos prees de instelling van die centra. ‘Het verkort het registratieproces en maakt het meer transparant’, zei hij. ’Het is een goede dienstverlening omdat het misbruik van migranten en andere problemen kan voorkomen, zoals mensenhandel.’ De Cambodjaanse ambassadeur zei te hopen dat de migranten dankzij het systeem nu aanspraak kunnen maken op de voorzieningen, waarop ze recht hebben. De ambassadeur van Myanmar riep zijn landgenoten op om zich toch vooral te registreren.

Woensdag 9 juli
– De diensthoofden van de labour check points in vijf provincies zijn overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst]. Ze worden ervan verdacht outsiders te hebben toegestaan buitenlandse werknemers geld af te troggelen voor hulp bij het verlengen van hun visum. Die outsiders vingen daarvoor 1400 tot 1600 baht, terwijl verlenging normaal 500 baht kost. Het gaat om de provincies Samut Prakan, Samut Sakhon, Tak, Chiang Rai en Ranong.

Rangers in de provincie Sa Kaeo hebben gisteren 103 illegale Cambodjaanse werkers aangehouden in een winkelpand in de grensplaats Aranyaprathet. Ze waren à 2.500 baht p.p. het land binnengesmokkeld door een bende. Erg aangenaam was hun verblijf niet in het pand, want ze zaten er hutje mutje op elkaar zonder behoorlijke ventilatie.

Zondag 13 juli
– Veel tweede-generatie immigranten, die in Thailand zijn geboren, hebben geen toegang gehad tot het onderwijs. De ouders konden het schoolgeld niet betalen en ze moesten bovendien vaak voor een nieuwe baan verhuizen. Dit blijkt uit een studie naar de socio-culturele aanpassing van de tweede generatie.

Kwancheewan Buadaeng van de faculteit sociale wetenschappen van de universiteit van Chiang Mai dringt er daarom op aan onderwijsvoorzieningen te treffen voor kinderen van migranten, zodat ze de kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn voor hoger gekwalificeerd werk. ‘Wanneer mensen die vaardigheden bezitten, ongeacht hun nationaliteit, zijn ze waardevolle assets’. Volgens de studie, die werd gesteund door het Thailand Research Fund, telt de tweede generatie migranten uit Myanmar, Laos en Cambodja alsmede statenloze minderheden 140.000 personen.

Zaterdag 19 juli
– Thailand en Cambodja zijn in gesprek over de verificatie van de nationaliteit van Cambodjaanse gastarbeiders. Cambodja wil in vier grenssteden in Cambodja centra openen waar de Cambodjanen terecht kunnen: Poipet, Pailin, Chan Yeam en O Samet. Dit heeft de Cambodjaanse ambassadeur aan de directeur-generaal van het Department of Employment laten weten.

Thailand heeft echter een voorkeur voor mobiele eenheden door heel Thailand. Dat bespaart de Cambodjanen reiskosten en –tijd. Later deze maand wordt de knoop doorgehakt.
De Cambodjaanse ambassade heeft kortgeleden werkers zonder paspoort geïnformeerd dat ook zij dienen deel te nemen aan het registratieproces en een aanvraag moeten indienen voor een non-immigration visum en werkvergunning.
De Cambodjaanse ambassadeur heeft Thailand gevraagd Cambodjanen die zijn aangehouden omdat ze illegaal het land zijn binnengekomen, toe te staan zich te laten registreren bij een zogeheten one-stop servicecentrum. Sinds die centra eind juni zijn open gegaan, hebben 134.985 Cambodjanen zich er laten registreren. De centra, die tijdelijke werkvergunningen verlenen, zijn een initiatief van de junta die op deze manier een eind wil maken aan illegale arbeid en mensenhandel.

Maandag 21 juli
– Eigenaren van huizen en appartementen in drie districten van de provincie Samut Sakhon die door migranten worden bewoond, moeten zich binnen 24 uur bij de autoriteiten melden en het huurcontract met hun huurders overleggen.

Gouverneur Arthit Boonyasopat van de provincie waarschuwde de huisbazen gisteren tijdens een bijeenkomst dat ze vervolgd kunnen worden indien hun huurders wegens een wetsovertreding worden gearresteerd. Een huisbaas die een kamer verhuurt aan een illegale migrant, loopt kans op een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete tot 50.000 baht. Hij legde hen uit wat de nieuwe registratie-eisen voor migranten zijn. In de desbetreffende districten wonen veel migranten die werkzaam zijn in de visserij, landbouw en industrie.
De meldplicht is een reactie op het beleid van de junta om een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Alle buitenlandse werknemers dienen zich te laten registreren. Volgens de gouverneur werken 390.000 legale en 100.000 illegale buitenlanders in de provincie. Het provinciaal Internal Security Operations Command en defensiekantoor zijn belast met de inspectie van woningen van migranten.
Een man die in het gebied kamers verhuurd, zegt van zijn huurders nooit enige documentatie te hebben verlangd. Hij verhuurde de kamers tot nu toe aan mensen ‘die er niet gevaarlijk uitzagen’. Maar nu de autoriteiten de touwtjes aantrekken, gaat hij ze om de benodigde documenten vragen.

Dinsdag 22 juli
– Sinds eind vorige maand zogeheten one-stop servicecentra zijn open gegaan, hebben 180.000 gastarbeiders zich laten registreren. Dit maakte de NCPO gisteren bekend bij de opening van een centrum in Prachuap Khiri Khan, een provincie met 14.000 ongeregistreerde migranten.

De centra zijn een initiatief van de junta om een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Migranten krijgen er een tijdelijke werkvergunning, waarna ze 60 dagen de tijd hebben voor de aanvraag van een permanente werkvergunning.

Vrijdag 25 juli
– Drie mannen die worden verdacht van de ontvoering van zes illegale Cambodjaanse vrouwen, zijn gisteren in Aranyaprathet (Sa Kaeo) aangehouden. De vrouwen werden bovendien door hen verkracht en beroofd.

De vier vrouwen (tussen 15 en 35 jaar) waren woensdag huilend op een weg in Aranyaprathet aangetroffen. Ze hebben verklaard dat ze bij een groep van twintig illegale Cambodjanen behoorden, die in afwachting van vervoer naar Bangkok in een huis in Song Roi Hong verbleven. Daar waren ze door drie gewapende mannen ontvoerd.
De verkrachting vond plaats in een nabijgelegen hotel. De vier wisten niet waar de andere twee zijn, die door een van de verdachten uit het hotel waren meegenomen. Inmiddels is gebleken dat die in een ander hotel werden verkracht, waar ze werden achtergelaten. Die twee zijn al het land uitgezet. Volgens de politie zijn de drie gearresteerde mannen lid van een bende, die illegale Cambodjaanse werkers naar Bangkok smokkelt.

Vrijdag 1 augustus
– Wanneer de visserij en visverwerkende industrie na de huidige registratieronde van buitenlandse werknemers blijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten, wil het ministerie van Werkgelegenheid wel gastarbeiders uit Bangladesh halen. De permanent secretaris van het ministerie heeft die mogelijkheid onlangs al besproken in een gesprek met de vertrekkende ambassadeur van Bangladesh.

Het ministerie is momenteel bezig de vraag naar gastarbeiders voor de komende vier jaar in alle industrieën in kaart te brengen. Over 1 tot 2 maanden zijn de cijfers bekend. Daarna wacht het ministerie totdat de registratie van migranten uit Myanmar, Laos en Cambodja is afgerond. Wanneer er dan nog een tekort is, worden arbeiders uit het buitenland gehaald met Bangladesh als belangrijkste leverancier.
De huidige registratie heeft tot doel een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Geruchten over een heksenjacht door het leger leidde eerder tot een tsunami van vertrekkende Cambodjanen. Die komen langzaam weer terug. In speciaal opgezette one-stop servicecentra krijgen ze een tijdelijke werkvergunning. Daarna volgt een verificatieproces, idealiter resulterend in een permanente werkvergunning. Tot woensdag hebben 424.494 migranten en hun dependants zich laten registreren in 34 centra in 33 provincies.

Dinsdag 5 augustus
– 75 Cambodjanen en zes kinderen, die door mensenhandelaren achtergelaten waren op het eiland Koh Muk voor de kust van Trang, zijn door de autoriteiten gered. Alhoewel dorpelingen hen eten hadden gegeven, waren ze verzwakt. De Cambodjanen was beloofd dat ze op bouwplaatsen in Bangkok zouden gaan werken, maar in plaats daarvan bracht een tussenpersoon hen naar het eiland. De groep bestond in eerste instantie uit 109 personen; 27 waren al door een werkgever weggehaald om in Yan Ta Khao (Trang) te gaan werken.

Vrijdag 8 augustus
– Een kinderarts maakt zich zorgen over ouders die een buitenlandse babysitter huren. Een gezonde ontwikkeling van het kind op een leeftijd die ze cruciaal noemt, brengen ze daarmee in gevaar. Ouders dienen zich bewust te zijn van de invloed van babysitters en huishoudelijk personeel die uit een andere cultuur en sociale omgeving komen, zegt ze.

Duangporn Asvarachan, verbonden aan het Phra Nakhon Si Ayutthaya ziekenhuis in Ayutthaya, is verantwoordelijk voor de medische controles van migranten. Ze trekt aan de bel vanwege het grote aantal migranten die zich laten registreren als babysitter of werkster.
‘Als we migranten huren om dag in, dag uit voor onze kinderen te zorgen, nemen die kinderen het gedrag van hen over. Ze beginnen op hen te lijken in termen van gedrag, mentaliteit en sociale vaardigheden. Dat is een delicate zaak, waarvoor voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.’
Duangporn vindt dat de NCPO actie moet ondernemen. Indien mogelijk zouden alleen Thais mogen babysitten. De ouders huren migranten omdat ze goedkoper zijn. Thais hebben weinig trek in het werk, dit in tegenstelling tot vroeger toen de meeste nannies uit het Noorden en Noordoosten kwamen.

Dinsdag 12 augustus
– Een nannie oftewel kindermeisje mag alleen een Thai zijn en niet iemand uit een ander land. Die mogen alleen als huishoudelijke hulp worden ingezet. Directeur-generaal Sumeth Mahosot van het Employment Department reageert met die mededeling op uitspraken van kinderarts Duangporn Asvacharan.

Duangporn maakt zich zorgen over de invloed van buitenlandse kindermeisjes en huishoudelijke hulpen op de ontwikkeling van de kinderen, die ze verzorgen. Zie verder het desbetreffende bericht in Nieuws uit Thailand van vrijdag.

Donderdag 28 augustus
– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat tijdelijke grenspassen verstrekken aan buitenlanders die in een zogeheten special economic zone werken. Ze mogen dan ’s ochtends naar Mukdahan, Songkhla, Sa Keao, Trat en Tak reizen, maar ze moeten ’s avonds wel weer naar hun eigen land terugkeren. Er komen mogelijk ook seizoenspasjes voor een langer verblijf bij bepaalde soorten werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met de buurlanden over het nieuwe systeem.

De pasjes gaan verstrekt worden door een nieuw op te zetten ­one-stop servicecentrum. Daarin komt ook iemand van Immigration te zitten, wat niet het geval is bij de huidige centra [die tijdelijke werkvergunningen verstrekken]. Het nieuwe centrum [of komt er in elke economische zone een?] gaat zich ook bezighouden met lonen, secondaire arbeidsvoorwaarden en onderdak.

Gemakkelijker toegang voor buitenlandse arbeiders
15 september – Om het tekort aan arbeidskrachten in grensstreken te bestrijden wordt gewerkt aan een plan om buitenlanders arbeiders onder bepaalde voorwaarden toe te staan zonder paspoort de grens over te steken voor werk in een zogeheten SEZ, special economic zone. Die worden opgezet in Sadao (Songkhlao), Mae Sot (Tak), Aranyaprathet (Sa Kaeo), Khlong Yai (Trat) en in de provincie Mukdahan. Volgend jaar komen er nog meer in de aanloop naar de inwerkingtreding van de Asean Economic Community eind 2015.
Met Laos zijn begin deze maand al afspraken gemaakt. Laotianen die vaak naar Thailand komen om in grenssteden te werken, gaan toestemming krijgen met een pasje de grens te passeren. Dat gebeurt nu al, maar ze gebruiken het pasje om illegaal in Thailand te werken. ’We willen wettelijke tewerkstelling zodat arbeiders beschermd worden en planmatig over de grens gaan. Als dat niet gebeurt, stoppen de problemen met illegale buitenlandse arbeiders nooit’, zegt Phouvanh Chanthavong, directeur-generaal van het Labour Skills Development and Labour Recruitment Department in Laos.
Werkgevers in de grensstreken zijn blij met de voorgenomen regeling. Thans kampen ze met het probleem dat hun werknemers , nadat ze het verificatieproces hebben doorlopen en een permanente werkvergunning hebben, naar de grote stad trekken om er werk te zoeken. In de nieuwe regeling komen ze ’s ochtends naar Thailand en keren ’s avonds weer terug naar hun eigen land.

Zondag 21 september
– Werkgevers die nalaten hun buitenlandse werknemers voor de deadline van eind deze maand te registreren, kunnen hun borst natmaken. Het Labour Department heeft bekend gemaakt een speciaal team te hebben gevormd dat in Bangkok jacht gaat maken op werkgevers die illegalen in dienst hebben. Illegalen in dienst: 5 jaar cel en een boete van 50.000 baht; deadline gemist: een boete van 10.000 tot 100.000 baht.

Tussen 26 juni en woensdag hebben 1,1 miljoen gastarbeiders zich geregistreerd bij een van de one-stop servicecentra, waar ze een tijdelijke werkvergunning kregen. Om in het bezit te komen van een permanente werkvergunning dienen ze vervolgens een verificatieproces te doorlopen, waarbij de identiteit en nationaliteit worden vastgesteld.

Maandag 6 oktober
– In een gezamenlijke operatie hebben politieagenten en militaire rangers gisteren in Aranyaprathet vijf illegale migranten aangehouden: drie vermoedelijk Uighurs uit Noordwest China en twee mannen uit Bangladesh.

De politie was getipt dat veel migranten zich schuil hielden in Cambodja’s grensplaats Poi Pet en van plan waren Thailand binnen te glippen. De illegalen zaten in een pickup truck die er op hoge snelheid vandoor ging toen de bestuurder de agenten in het vizier kreeg. Na een achtervolging lukte het de politie het voertuig tot stoppen te dwingen. De chauffeur bleek een gepensioneerde politieagent.

Dinsdag 7 oktober
– Bij een suikerrietplantage in Aranyaprathet (Sa Kaeo) heeft de politie 130 illegale Cambodjanen aangehouden. De politie was door dorpelingen getipt dat de groep zich schuil hield in bossen in Ban Pai Rai. De illegalen waren in afwachting van transport naar Bangkok. Geen van hen had een identiteitsbewijs en reisdocumenten bij zich. Volgens de autoriteiten hadden ze 2.500 baht betaald om het land te worden binnengesmokkeld.

Woensdag 29 oktober
– De provincie Surat Thani gaat op de vakantie-eilanden Samui, Phangan en Koh Tao een avondklok instellen voor gastarbeiders. Na 22 uur moeten ze binnen blijven. De provincie kan die maatregel nemen op basis van de staat van beleg. De maatregel heeft tot doel de veiligheid van toeristen te waarborgen, en is een reactie op de dubbelmoord op Koh Tao medio september.

Volgens de gouverneur spreken sommige migranten beter Engels dan de plaatselijke Thais en vertellen ze toeristen dat ze Thai zijn. Wanneer vervolgens migranten betrokken zijn bij een misdrijf worden ze door getuigen geïdentificeerd als Thai. ‘Dat is slecht voor de goede reputatie van Thailand’, zegt Chatpong Chatphuti. [Je moet er maar opkomen.] Een voorbeeld daarvan gaf hij overigens niet. De gouverneur heeft ook strandfeesten verboden met uitzondering van het bekende vollemaansfeest op Koh Phangan, maar er worden wel strengere eisen aan gesteld. [Geen details]
De voorzitter van de Thaise VVV op Koh Phangan steunt het idee voor de avondklok. Migranten hangen volgens hem toch maar alleen, alcohol nuttigend, rond in de buurt van de Full Moon Party. Zolang geen behoorlijke controle van kracht is, is het goed dat dit niet wordt toegestaan, vindt hij.

Zaterdag 1 november
– Gisteren was de laatste dag waarop gastarbeiders zich konden laten registreren ter verkrijging van een tijdelijke werkvergunning. In Mae Sot meldden duizend migranten zich bi j het zogeheten one-stop servicecentrum (ingesteld na de exodus van duizenden Cambodjanen naar hun moederland). De hoge opkomst was mede te danken aan verlaging van het registratietarief van 3.000 naar 1.900 baht. De Tak Industrial Council heeft gevraagd de deadline naar 31 maart te verschuiven.

In Buri Ram was het ook druk. Daar hebben 1.659 migranten zich sinds de registratie op 4 augustus van start ging, laten registreren.
Tot nu toe hebben over het gehele land 1,48 miljoen werkers plus gezinsleden zich laten registreren. De meesten komen uit Cambodja, gevolgd door Myanmar en Laos. De procedure wordt vervolgd met een verificatieproces. Als ze daar doorheen rollen, krijgen ze een werkvergunning die geldig is van 1 april volgend jaar tot 31 maart 2016. Ze hebben dan ook recht op een uitkering uit het Social Security Fund.

Maandag 10 november
– De regering moet meer doen om een eind te maken aan het misbruik van gastarbeiders, zeggen academici. Er zijn weliswaar minder berichten over illegale werkbemiddeling voor migranten, maar er is weinig hoop dat het ministerie van Werkgelegenheid verdere stappen gaat zetten ten faveure van de rechten van migranten, aldus Narong Petprasert, als econoom verbonden aan de Chulalongkorn universiteit. [Ik moet maar weer raden bij welke gelegenheid en wanneer dit gezegd is.]

Narong wijst erop dat alle gevallen van misbruik bekend worden gemaakt door watchdogs en NGO’s en niet door het ministerie. Misbruik komt met name voor in de visserij, visverwerkende industrie en suikerrietindustrie. Om de situatie te verbeteren, zegt Narong, dienen migranten de gelegenheid te krijgen hun rechten te beschermen en te verdedigen, maar hij ziet dit op korte termijn niet gebeuren in Thailand. ‘De Thaise samenleving is er nog niet rijp voor.’
Volgens arbeidsdeskundige Lae Dilokwitthayarat is de regering op de goede weg, omdat ze de nadruk legt op registratie en het openen van meer zogeheten one-stop servicecentra. In die centra krijgen migranten een tijdelijke werkvergunning in afwachting van hun verificatie.

Vrijdag 21 november
– Buitenlandse werknemers moeten na vier jaar oprotten naar hun eigen land, maar ze mogen direct terugkeren en da’s een hele verbetering want voorheen stond er een wachttijd van drie jaar voor. Het Social Security Office laat weten dat ze hun sociale zekerheidsrechten behouden; wel moeten ze na terugkeer een start-up fee betalen en ze kunnen niet onmiddellijk gebruik maken van gratis medische zorg. [Of toch wel, want erg duidelijk vind ik het bericht niet]. Overigens zijn maar weinig buitenlanders verzekerd via het Social Security Fund, waarvoor een werknemersbijdrage van 5 procent van het loon geldt.

Woensdag 24 december
– Leuk nieuws voor gastarbeiders. Het registratietarief voor arbeiders uit Myanmar, Laos en Cambodja die in Thailand werken, gaat omlaag van 2.000 naar 500 baht. Dit heeft het kabinet gisteren besloten.

De tariefsverlaging heeft tot doel meer werkgevers en gastarbeiders te bewegen om zich te laten registreren bij een van de zogeheten one-stop servicecentra. Daar krijgen ze een tijdelijke werkvergunning in afwachting van hun verificatie. Die centra zijn opgezet door de junta in een poging een eind te maken aan mensenhandel en misbruik van gastarbeiders.

Zaterdag 10 januari 2015
– De registratie van buitenlandse werknemers wordt uitgebreid tot Vietnamezen, van wie velen illegaal in het land werken, maar hoeveel precies weet het ministerie van Werkgelegenheid niet. De registratie van werknemers uit andere buurlanden is inmiddels afgesloten.

De registratie van Vietnamezen begint in maart. Ze mogen maximaal een jaar in bepaalde beroepen werken, zoals arbeider en huishoudhulp. Verlenging van die periode is niet mogelijk.
In Bangkok en buurprovincies is een campagne van politie, soldaten en ministerieambtenaren begonnen om buitenlanders die er illegaal werken, op te sporen. Het ministerie dreigt met arrestatie van zowel de werknemer als de werkgever. De campagne duurt tot het eind van de maand. In andere provincies hebben de gouverneurs de leiding.
Volgens cijfers van het Employment Department zijn 1,6 miljoen gastarbeiders uit Laos, Cambodja en Myanmar inmiddels geregistreerd.

ILO: Maatregelen stap in goede richting
14 januari – De Internationale Arbeidsorganisatie, beter bekend onder de afkorting ILO, juicht de pogingen van de regering toe om de mensenhandel de kop in te drukken. ‘Een stap in de goede richting’, zegt Max Tunon, senior programme officer voor ILO-Azië en Pacific. Hij signaleert een ‘toenemende inzet’ van de Thaise overheid, met name door maatregelen te nemen tegen wantoestanden in de visserij en visverwerkende industrie.
Maar Tunon sluit zijn ogen niet voor de weerbarstige praktijk. ‘De echte uitdaging is om ervoor te zorgen dat de wetten en regels worden gehandhaafd.’ De beste manier om dat volgens hem te doen zijn efficiënte inspecties en een klachtensysteem.
De ILO is daarbij behulpzaam door het organiseren van cursussen voor arbeidsinspecteurs. Vorig jaar deed ILO dat in de kustprovincies, waar mensenhandel het meest voorkomt. Aan verbetering van de klachtenprocedure wordt samen met het ministerie van Werkgelegenheid gewerkt. Zo dient de overheid kanalen te creëren waar slachtoffers en getuigen terecht kunnen om overtredingen te melden.
Maatregelen zijn ‘voor de show’
Narong Petprasert, docent aan de faculteit economie van de Chulalongkorn universiteit, is sceptisch over de maatregelen die de regering de afgelopen zes maanden heeft genomen.  De regering heeft ze alleen maar genomen vanwege druk door buitenlandse regeringen en instituten, zegt hij. Wanneer die druk vermindert, gaat de geboekte vooruitgang ongedaan verloren.
‘Thailand’s falen om mensenhandel te onderdrukken is het gevolg van het feit dat beleidsmaatregelen nooit constant worden toegepast’, zegt hij. Het probleem kan volgens Narong ‘eens en voor altijd’ worden opgelost wanneer arbeiders zich verenigen of vakbonden vormen. ‘Niemand kan de rechten van arbeiders beter beschermen dan de arbeiders zelf. […] Het ministerie van Werkgelegenheid en de regering zouden de werknemers moeten aanmoedigen om hun rechten collectief te verdedigen.’
Voor het pakket aan maatregelen, waarmee Thailand een eind hoopt te maken aan Thailands degradatie naar de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, zie het bericht Regering gaat mensenhandel hard te lijf in Nieuws uit Thailand en bijgaand overzicht (klik hier).

Woensdag 21 januari
– Functionarissen van het ministerie van Werkgelegenheid en het Marine Department hebben gisteren visbedrijven in Samut Songkhram geïnspecteerd. Daarbij is gebleken dat sommige buitenlandse werknemers minder dan het verplichte minimumloon krijgen. Sanitair en veiligheid bleken niet altijd in orde. Volgens een schipper hebben bedrijven die over een vergunning beschikken en de regels strikt naleven, moeite met het vinden van personeel.

Dinsdag 3 februari
– Andy Hall, de man die Natural Fruit Co in Prachuap Khiri Khan ervan beschuldigd heeft gastarbeiders onrechtvaardig te behandelen, staat opnieuw voor de rechter. De producent van ananasconcentraat beschuldigt hem van smaad en heeft vier zaken aanhangig gemaakt vanwege een rapport dat Hall voor mensenrechtenwaakhond Finnwatch heeft geschreven en een interview op Al Jazeera.

Gisteren hoorde de Bangkok South Criminal Court de eerste van zes getuigen, ingebracht door het bedrijf. Het bedrijf ontkent alle beschuldigingen en verwijt Finnwatch geen wederhoor te hebben gevraagd. Het eist van Hall 300 miljoen baht schadevergoeding. De eerste zaak diende voor de Nakhon Pathom Provincial Court, maar die is geschorst in afwachting van de procedure in Bangkok. De directeur van Finnwatch is teleurgesteld dat het bedrijf maar door blijft gaan Hall juridisch te bestoken.

Woensdag 11 februari
– Voor arbeiders uit Myanmar werd de regeling vorig jaar in het leven geroepen en nu kunnen ook Vietnamezen, die in het bezit zijn van een paspoort en het land legaal zijn binnengekomen, zich registreren waardoor ze het recht hebben een jaar legaal te werken. De maatregel heeft tot doel een eind te maken aan mensenhandel en illegaal werk. Vietnamese gastarbeiders mogen werken als huishoudelijke hulp, in restaurants, op bouwplaatsen en in de visserij-industrie.

Donderdag 19 februari
– Het kabinet heeft een wet goedgekeurd die de werkomstandigheden van bemanningen op vissersboten beoogt te verbeteren. De wet bevat een waslijst aan regels, die te veel zijn om allemaal te noemen. De belangrijkste lijkt me dat bemanningsleden minimaal 16 jaar moeten zijn en dat mannen tot 18 jaar geen werk mogen doen dat schadelijk is voor hun gezondheid. De werkgevers zijn verplicht voor een behoorlijke accommodatie aan boord te zorgen en het aantal werkuren per dag mag er niet toe leiden dat bemanningen fysiek en psychisch uitgeput raken. [Het bericht noemt geen aantal uren.]

– Thailand gaat gastarbeiders zoeken in Vietnam, Bhutan en Bangladesh. Daarover wordt met die landen een Memorandum of Understanding afgesloten.
Uitgegaan wordt van 50.000 arbeiders uit Bangladesh voor de visindustrie en de bouw en 20.000 uit Bhutan als boekhouder en leraar vreemde talen. Voor Vietnam moet het aantal werkers en het soort beroep nog bepaald worden.
De Bhutaanse werkers worden 1 tot 2 jaar ingezet. Omdat ze daarna terugkeren, vormen ze geen concurrentie voor Thaise werkers die in de toekomst op zoek zijn naar een baan, zegt minister Surasak Karnjanarat (Werkgelegenheid).

Woensdag 25 februari
– VN-organisaties zoals ILO roepen in hun onlangs vrijgegeven Thailand Migration Report 2014 de regering op om zich meer in zetten voor de rechten van gastarbeiders. Ze wijzen erop dat migranten een belangrijke rol spelen bij de economische en sociale ontwikkeling van Thailand. Maar ze worden onvoldoende beschermd op het gebied van hun sociale rechten en werkomstandigheden.

Surin Pitsuwan, voormalig Asean secretaris-generaal en huidig voorzitter van het Future Innovative Thailand Institute, zegt dat bijna 90 procent van de Thaise bevolking gastarbeiders als een ‘nuisance’ beschouwt. Hij wijst erop dat Thailands industrieën die draaien op laaggeschoold personeel, zonder migranten niet kunnen bestaan. ‘Ze hebben een functie, maar we beschermen hen niet. Het zijn geen machines.’
Surin schetst een somber toekomstbeeld wanneer Thailand op dezelfde voet doorgaat: Het land wordt gestigmatiseerd door de internationale gemeenschap, buitenlandse investeringen stagneren, de export loopt terug, reputaties worden beschadigd en andere regio’s maken daar gebruik van.

Zaterdag 28 februari
– De regering gaat een tandje bijzetten bij de verificatie van migranten. Wanneer dat proces is afgerond, mogen ze twee jaar in Thailand werken. De beleidscommissie die zich met migranten en mensenhandel bezighoudt, heeft dat gisteren in een lange vergadering besloten.

Gesproken is ook over het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport dat vorige jaar Thailand degradeerde van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst vanwege onvoldoende inzet tegen mensenhandel. De commissie hoopt dat de degradatie dit jaar ongedaan wordt gemaakt.
Volgens de minister van Defensie zal de visserij gaan voldoen aan de IUU van de EU (international fishing standards related to illegal, unreported and unregulated fishing). ‘We werken er hard aan. Een aantal regelingen is al ingevoerd, samen met strikte maatregelen om het probleem van mensenhandel en dwangarbeid op te lossen.’

Donderdag 5 maart
– Gastarbeiders die het national verification process deze maand hebben afgerond, mogen nog twee jaar blijven nadat hun werkvergunning in maart volgend jaar afloopt. Degenen van wie de identiteit en nationaliteit nog niet is geverifieerd, dienen zich tussen 1 april en 30 juni bij de autoriteiten te melden. Wanneer ze dat nalaten, worden ze gearresteerd, berecht en gedeporteerd.

De meldingsplicht en het risico van deportatie gelden ook voor kinderen jonger dan 15 jaar. Dit heeft een regeringswoordvoerder gisteren bekend gemaakt.
De regering wil ook het tekort aan arbeidskrachten in de visserij aanpakken. Cambodjanen, Laotianen en Myanmarezen mogen zich registreren voor werk in de visserij en visverwerkende industrie. De werkgevers moeten hun aanvraag indienen en hen tussen april en juni meenemen naar naar een van de servicecentra in de kustprovincie. In eerste instantie krijgen ze een werkvergunning tot 1 maart volgend jaar en wanneer ze het verificatieproces hebben afgerond krijgen ze ook de twee jaar extra.
Om het arbeidstekort op de lange termijn op te lossen, heeft het parlement voor het ministerie van Werkgelegenheid een zevenstappen plan opgesteld.
Gastarbeiders die al vier jaar in Thailand hebben gewerkt, dienen 3 jaar naar hun land terug te keren alvorens ze weer in Thailand mogen werken, maar Thailand is in onderhandeling met de drie buurlanden om daar 30 dagen van te maken.

Woensdag 8 april
– De politie heeft maandagmiddag 80 man sterk een inval gedaan op ’s lands grootste groot- en detailhandelsmarkt voor landbouwproducten, de Talat Thai markt in Pathum Thani. Ze arresteerde 500 gastarbeiders, de meesten uit Cambodja, Vietnam en Laos, die niet over de vereiste immigratiepapieren beschikten. Voordat ze het land worden uitgezet, worden ze berecht.

Zondag 12 april
– Andy Hall, bekend van zijn gevecht met een ananasbedrijf, vraagt de regering migranten toe te staan om in hun eigen taal rijexamen te doen. Hierdoor zou het aantal verkeersongelukken afnemen en het zou tevens een eind maken aan omkoping. Volgens Hall, adviseur van het Migrant Workers Rights Network, gaan de meeste gastarbeiders in Surat Thani op de motorfiets naar hun werk maar een rijbewijs hebben ze niet. Als ze worden staande gehouden, moeten ze 2.000 tot 3.000 baht dokken en dat is een fors bedrag in verhouding tot hun loon.
Thans is het al mogelijk om in het Chinees, Japans en Engels examen te doen. Plannen om nieuwe talen te introduceren zijn er niet. Volgens Hall beheersen de gastarbeiders het Engels onvoldoende om de Engelstalige versie van het examen te doen. Een tweede probleem is dat niet alle gastarbeiders een werkvergunning hebben. Die moet bij het examen worden overlegd als bewijs dat ze hun domicilie in Thailand hebben.

Zondag 26 april
– 408 vermeende illegale gastarbeiders zijn gisteren in een eucalyptus plantage in Sa Kaeo aangehouden. De inval werd verricht door een ploeg van vijftig agenten, soldaten en personeel van Immigratie. Er zouden zich 500 migranten bevinden, maar die werden niet allemaal aangetroffen. Volgens een tip werd de plantage door bendes gebruikt om illegale migranten tijdelijk onder te brengen.

Dorpshoofd smokkelde 74 migranten ’t land in
17 mei – Het dorpshoofd van Ban Moo 2 (Chumphon) is aangehouden op verdenking van mensenhandel. Hij zou 74 migranten uit Myanmar geholpen hebben illegaal Thailand binnen te komen.
De groep werd begin vorige week door gewapende mannen over de Kra Buri rivier geholpen en in de bossen van Chumphon verstopt. Daar vergrepen ze zich aan drie vrouwen. Enkelen zagen kans te ontsnappen om voedsel te zoeken. Dorpelingen die ze benaderden, seinden de politie in. Behalve het dorpshoofd worden nog drie mannen verdacht van de smokkel. Ze zouden zich schuil houden op een eiiland in de Andaman zee.
Ander nieuws
Op een bouwplaats in Samut Prakan heeft de politie gisteren 85 illegale gastarbeiders uit Myanmar en Cambodja aangehouden. In totaal werden 200 mannen en vrouwen in het politiebureau van Bang Pu aan de tand gevoeld.
Suphang Chanthawanig van het Institute of Asian Studies van de Chulalongkorn universiteit wil dat functionarissen leren onderscheid te maken tussen slachtoffers van mensenhandel en zij die vrijwillig overzee zijn gaan werken. Hij zei dit tijdens een seminar gewijd aan mensenhandel in de visserij in reactie op de repatriëring van 68 vissers van Ambon vorige maand. Zij waren naar het eiland gevlucht om te ontkomen aan de onmenselijke werkomstandigheden op Thaise trawlers, die in Indonesische wateren vissen.
De DSI meldde in eerste instantie dat 28 vissers het slachtoffer waren van mensenhandel, maar de Anti-Human Trafficking Division van het Central Investigation Bureau stelde later vast dat het om slechts drie vissers ging.
Suphang meent dat de dienst de plank mis slaat. De Labour Rights Promotion Network Foundation heeft beide diensten gehekeld voor het verstrekken van verschillende aantallen.

Zaterdag 5 september
– Vanaf begin 2017 mogen buitenlandse werknemers niet meer hun familieleden meenemen naar Thailand. Dat heeft premier Prayut gisteren bekend gemaakt op een conferentie over bevordering van de samenwerking op het gebied van werkgelegenheid in de CLMTV-regio (Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam). De premier zei ook dat het verificatieproces ter bepaling van de nationaliteit, dat nu in Thailand gebeurt, voortaan in het land van herkomst dient plaats te vinden. Als dat niet gebeurt, is arbeidsmigratie niet mogelijk, aldus Prayut. Wat de premier verder zei, laat ik onvermeld. De krant citeert het braaf, maar het zijn de bekende over riedels mensenhandel, uitbuiting en corrupte ambtenaren.
Na afloop van de conferentie zei minister Sirichai (Werkgelegenheid) over de weigering van familieleden dat ‘passende maatregelen’ moeten worden genomen om paniek te voorkomen bij degenen die al lang in Thailand verblijven. [Nou, daar word ik ook al niet veel wijzer van.]

Zaterdag 19 september
– Een technische vrijspraak, geen inhoudelijke beoordeling: zo kan het vonnis van het Hof van Beroep worden genoemd waarin de vrijspraak van actievoerder Andy Hall door de lagere rechtbank wordt bevestigd. Hall was aangeklaagd door het ananasbedrijf Natural Fruit in Prachuap Khiri Khan omdat hij het bedrijf ervan heeft beschuldigd buitenlandse werknemers uit te buiten. De vrijspraak van gisteren had betrekking op een Al Jazeera interview. Dat vond in Myanmar plaats en daarom had hij niet in Thailand vervolgd mogen worden.
Maar Hall is nog niet van het bedrijf af, want het heeft vier aangiftes gedaan, ook voor de publicatie van de beschuldigingen in een rapport van mensenrechtengroep Finnwatch. Die drie andere zaken lopen nog. Volgende maand wordt Hall formeel in staat van beschuldiging gesteld voor overtreding van de Computer Crime Act. Verder heeft het bedrijf – het houdt maar niet op – twee schadeclaims ingediend.
Hall laat het er niet bij zitten. Hij gaat de bedrijfsleiding aanklagen voor meineed en een valse aangifte bij de politie, alsmede het OM voor de onterechte vervolging.

Zaterdag 7 november
– Thailand komt arbeidskrachten tekort, het is al vaak genoeg gemeld. Het ministerie van Werkgelegenheid stelt daarom voor de legeskosten van visa voor Vietnamese gastarbeiders te verlagen van 2.000 naar 500 baht. Dinsdag beslist het kabinet over het voorstel. Het nieuwe tarief is gelijk aan het tarief dat werknemers uit Myanmar, Laos en Cambodja [gaan?] betalen die op grond van een met die landen afgesloten Memorandum of Understanding hier mogen werken.
Vietnamezen die illegaal werken in de huishouding, de bouw, horeca en visserij krijgen een tijdelijk visum voor 1 jaar maar ze zijn wel verplicht een werkvergunning aan te vragen. Naar schatting gaat het om 3.000 illegalen. Ze krijgen geen toestemming (meer) in de horeca te werken.
Voor het verkrijgen van een werkvergunning dienen de aanvragers zich medisch te laten keuren en ze moeten zich tegen ziektekosten verzekeren bij het ministerie van Volksgezondheid. Die eis geldt ook voor de werkers uit de drie buurlanden.
De meeste illegale Vietnamezen komen op een toeristenvisum binnen. Ze werken doorgaans in restaurants. Daarmee overtreden ze de Alien Working Act en riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht, plus dat ze het land worden uitgezet.

Rapport: Kip belangrijker dan arbeiders
27 november – Zweedse importeurs en groothandelsbedrijven besteden meer aandacht aan voedselveiligheid dan aan de werkomstandigheden van arbeiders. Uit interviews met arbeiders uit Cambodja en Myanmar, onder andere werkzaam in fabrieken van CP Foods Plc in Saraburi en Min Buri (Bangkok), blijkt dat ze uitgebuit worden door werkgevers en tussenpersonen.
Bemiddelingskosten zijn ‘extortionately’ hoog, ze worden geïntimideerd, het werk heeft een armzalige kwaliteit en tolken misdragen zich. CP heeft in reactie op e-mailcontact met Swedwatch, de Zweedse organisatie die samen met Finnwatch onderzoek deed, in april besloten het contact met de tussenpersonen te verbreken en zelf personeel aan te nemen.
‘Omdat dit beleid vrij recent is ingezet, hebben veel werkers er nog geen weet van’, zegt het management. ‘Het bedrijf zal zich meer richten op het communiceren van het nieuwe beleid waardoor alle werkers kunnen profiteren van de voordelen, welzijn en arbeidsrechten. Indien nodig zullen we ook de tolken tot de orde roepen.’
In de interviews vertelden de migranten onder andere over kinderarbeid, niet betaald overwerk, gedwongen overwerk, een vereiste borgsom op het loon voor de eerste tien dagen, ontslag van zwangere werkneemsters, ontbrekende social security en ziektekostenverzekering, geweld door supervisors, onvoldoende jaarlijks verlof, lage lonen.
De bedrijven ontkennen de meeste verwijten. Centaco Group/Sky Food Co zegt meer dan het minimumloon te betalen, niet op de hoogte te zijn van kinderarbeid en het belooft de klacht over het jaarlijks verlof te bekijken. Laemthongt Poultry Co zegt dat het voldoet aan de eisen ten aanzen van verzekeringen. Personen jonger dan 18 jaar worden niet aangenomen.
Aanwijzing voor mensenhandel
De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op 98 interviews. Swedwatch researcher Kalle Bergbom zegt dat de arbeiders zich in een kwetsbare positie bevinden. ‘Veel van deze verhalen zijn volgens de ILO een aanwijzing voor mensenhandel. Veel werkers zeggen verbaal en fysiek door hun chefs te worden mishandeld, maar die verbergen dat tijdens officiële audits.’
Swedwatch verwijt de Zweedse autoriteiten dat ze hun ogen sluiten voor het risico van mensenrechtenschendingen in de voedselindustrie. ‘Dat betekent dat kinderen en volwassenen in scholen, bejaardentehuizen en ziekenhuizen wellicht pluimvee producten te eten krijgen, die door uitgebuite migranten zijn verwerkt. Tijdens audits brengen supervisors het werktempo terug en zijn ze aardiger tegen de werkers. Dat maakt het voor buitenlandse bedrijven moeilijker om een echt beeld van de omstandigheden te krijgen.’
In bijgaand kader een samenvatting van het onderzoek en het commentaar van de bedrijven.
Andere commentaren
De Thai Broiler Processing Exporters Association heeft kennis genomen van het onderzoek en gaat de claims bekijken. Maar manager Kukrit verdedigt zich bij voorbaat. Hij zegt dat de tewerkstelling van Thai en migranten in de kippenindustrie voldoet aan de Thaise arbeidswetgeving. Hij wijst er ook op dat de tewerkstelling via tussenpersonen geregeld gaat worden in een Memorandum of Understanding.
Permanent secretaris Puntarik van het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat onderzoek gedaan gaat worden naar de beschuldigingen en actie wordt ondernomen om Thai en migranten te beschermen. ‘Ik heb begrepen dat de exporteurs de kwestie ernstig opvatten gezien de gedragscode [?], wat belangrijk is om te voorkomen dat ze klanten verliezen.’
CP Foods gaf gisteren een verklaring uit. Het bedrijf zegt dat het de rechten van gastarbeiders beschermt en dat voldoen aan Thaise en internationale regels prioriteit voor het bedrijf heeft. Het in april 2015 geïntroduceerde nieuw beleid met nieuwe richtlijnen gaat volgens CP in veel opzichten verder dan de binnenlandse en internationale regels.
Meer over de behandeling van buitenlandse werknemers:
26 november Visserij: Nestlé rapport is ‘verouderd, zegt overheid
25 november Nestlé gaat slavenarbeid in visserij te lijf

Commentaar: Thailand tweemaal in de beklaagdenbank
27 november – Thailand’s reputatie als centrum van dwang- en slavenarbeid is deze week tweemaal bevestigd. Nestlé liet een rapport maken over de arbeidsomstandigheden in de visserij en twee Scandinavische waakhonden verspreidden een studie naar de kippenindustrie.
Zijn de wantoestanden al erg genoeg, de reactie van de regering doet er nog eens een schepje bovenop. De regering heeft tijd nodig om de problemen op te lossen, zei regeringswoordvoerder Sansern. Volgens hem beperkt het misbruik zich tot een klein aantal rotte appels, die aan de aandacht van de overheid zijn ontsnapt.
Zo’n reactie stuurt het verkeerde signaal de wereld in, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag. De krant stelt Nestlé ten voorbeeld. Het gaf een onafhankelijke organisatie opdracht onderzoek te doen, nadat in Californië consumenten naar de rechter waren gestapt. De resultaten zijn niets nieuws. De visindustrie in Thailand steunt op migranten, die soms het slachtoffer zijn van mensenhandel en dwangarbeid om vis te vangen en te verwerken voor producten van Nestlé.
Door de waarheid bekend te maken en toe te geven dat het probleem ‘endemisch’ is en door te beloven dwangarbeid in de aanvoerketen te elimineren, heeft het bedrijf het vertrouwen van de consument behouden en voorkomen door concurrenten verdrongen te worden.
De studie naar de pluimvee-industrie identificeert de bedrijven die migranten uitbuiten. Wanneer de regering de resultaten niet vertrouwt, dient ze een eigen onderzoek te doen, bij voorkeur door een neutraal orgaan. De bedrijven die door Swedwatch en Finnwatch zijn genoemd, ongemoeid laten zal Thailand’s reputatie nog meer schaden.
De regering zegt dat de studies gedaan zijn voordat strengere regels van kracht werden. Om die bewering te staven, is eveneens een onafhankelijk onderzoek vereist, aldus de krant. (Bron: Bangkok Post, 27 november)
Eerdere berichtgeving:
27 november: Rapport: Kip belangrijker dan arbeiders
26 november: Visserij: Nestlé rapport is ‘verouderd, zegt overheid
25 november: Nestlé gaat slavenarbeid in visserij te lijf
Verder de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten.

‘Thailand is slachtoffer lastercampagne’
28 november – ‘De voortdurend negatieve berichten van de VS en de EU tegen Thailand lijken deel te zijn van een lastercampagne door ontwikkelde landen. Ze proberen een politiek spel te spelen. Wat ze doen is een poging om Thailand economisch slechter te maken en ontevreden mensen op te stoken om tegen de militaire regering in actie te komen.’
Bij deze quote van een bron uit de voedselindustrie moest ik toch even met mijn ogen knipperen. Alhoewel twee recente onderzoeken een geheel ander beeld schetsen, zegt deze bron dat de Thaise regering haar best doet om arbeidskwesties op te lossen. Ook staatssecretaris Suvit (Handel) benadrukt dat de regering serieuze actie heeft ondernomen tegen illegale arbeiders, dwangarbeid en wantoestanden in de visserij.
Suvit zei dit donderdag nadat het Office of the US Trade Representative (USTR) woensdag had laten weten dat de VS gaat bekijken of Thailand nog steeds in aanmerking komt voor het Generalized System of Preferences, dat sommige importen vrij van invoerrechten stelt. De Amerikaanse parapluvakbondgroep AFL-CIO zegt dat Thailand niet aan de voorwaarden voldoet zoals acceptabele arbeidsomstandigheden en dwangarbeid. In januari houdt het USTR een hearing over Thailand.
Het is duidelijk: Thailand begint knap zenuwachtig te worden na het rapport van Verite, gemaakt in opdracht van Nestlé, en het rapport van Swedwatch en Finnwatch. De anonieme bron spant de kroon. Hij baseert zijn beschuldiging van de lastercampagne op het feit dat beide rapporten ongeveer op hetzelfde tijdstip openbaar werden gemaakt. Om met Calimero te spreken: ‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee.’ (Bron: Bangkok Post, 27 november)

Uitbuiting migranten werk van tussenpersonen
28 november – De uitbuiting van gastarbeiders gebeurt vooral door tussenpersonen, die door bedrijven worden ingehuurd om personeel te werven. Ze betalen lage lonen, rekenen hoge bemiddelingskosten en laten verzekeringen achterwege. De arbeiders moeten soms betalen voor hun veiligheidsuitrusting of er worden hoge kosten voor accommodatie in rekening gebracht.
Dit zegt het Migrant Workers Rights Network naar aanleiding van de twee in voorgaande berichten genoemde onderzoeken. Volgens het netwerk weten veel migranten niet eens dat ze formeel in dienst zijn van de tussenpersoon en de bedrijven zijn niet op de hoogte van de misstanden.
Coördinator Sutthasinee zegt dat haar groep, die actie voert voor de rechten van arbeiders uit Myanmar, werkgevers bewust probeert te maken van de nadelen van het inhuren van tussenpersonen. Nestlé heeft besloten voortaan zelf personeel te gaan recruteren. De groep heeft ook belangenorganisaties gevraagd hun leden te vragen om zich te houden aan de arbeidswetgeving en standaard bedrijfsgebruiken. Ze vindt dat migranten een vertegenwoordiger dienen te hebben in de welzijnscommissies, die ieder bedrijf met meer dan 50 werknemers verplicht is in te stellen.

CP Foods ontkent misbruik gastarbeiders
29 november – CP Foods, Thailand’s grootste producent van vlees en diervoedsel, en ’s werelds grootste garnalenkweker, ontkent gastarbeiders te misbruiken. In een verklaring van twee pagina’s verzet het bedrijf zich tegen de de beschuldigingen van twee Scandinavische organisaties die gesproken hebben met arbeiders in CP’s fabrieken in Min Buri (Bangkok) en de provincie Saraburi.
Het bedrijf zegt: We nemen geen paspoorten in beslag, arbeiders krijgen een contract, sinds april rekruteren we zelf personeel en maken niet meer gebruik van tussenpersonen [die de arbeiders op schulden jagen door hoge bemiddelingskosten te rekenen], we houden niets onwettigs op hun loon in, alleen de eerste negentig dagen wordt 5 procent gereserveerd alvorens het personeel in aanmerking komt voor een social security card.
CP geeft toe bij te houden hoe lang ze naar de wc gaan. ‘Een verblijf van langer dan 15 minuten kan wijzen op maag-darm ziektes. Arbeiders die symptomen daarvan hebben, kunnen we de toegang niet toestaan tot de steriele voedselproductie plaatsen.’
Eerder berichtgeving
28 november: Uitbuiting migranten werk van tussenpersonen
28 november: ‘Thailand is slachtoffer lastercampagne’
28 november: Commentaar: Thailand tweemaal in de beklaagdenbank
27 november: Rapport: Kip belangrijker dan arbeiders
26 november: Visserij: Nestlé rapport is ‘verouderd, zegt overheid
25 november: Nestlé gaat slavenarbeid in visserij te lijf
Verder de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten.
In bijgaand kader een samenvatting van het onderzoek en het commentaar van de bedrijven.

Kippenbedrijven beloven beterschap
29 november – De zes kippenbedrijven die door Swedwatch en Finnwatch aan de schandpaal zijn genageld, beloven de beschuldiging te onderzoeken dat hun werknemers uit Cambodja en Myanmar hoge bemiddelingskosten moeten betalen aan tussenpersonen en dat hun paspoort wordt achtergehouden. Ze zeggen toe de communicatie met hen te verbeteren, zodat ze beter kunnen omgaan met de twijfels en behoeftes van hun personeel, en een einde te maken aan eventuele misstanden.
De bedrijven en de Thai Broiler Processing Exporters Association blijven erbij dat ze zich houden aan de wet. Maar ze nemen wel de zorgen van klanten over arbeidsrechten ter harte. Over het zogenaamd confisqueren van paspoorten zeggen ze dat dit berust op een misverstand; de bedrijven bewaren de paspoorten voor de 90-dagen melding bij Immigration. Dat doet het bedrijf voor hen.
Niettemin geven de bedrijven en de vereniging toe wellicht ‘niet adequaat’ gereageerd te hebben op sommige kwesties. ‘We beloven beterschap’, zei adviseur Natthasak van een van de bedrijven na een gesprek vrijdag op het ministerie van Werkgelegenheid.
Permanent secretaris Puntrik van het ministerie van Werkgelegenheid noemt de claim dat de werkers geen medische zorg krijgen, eveneens een misverstand. Ze komen daarvoor na een wachttijd van 90 dagen in aanmerking.

Hotels buiten migrantenwerkers uit
12 december – Veel buitenlandse werknemers, voornamelijk uit Myanmar en werkzaam als ober, tuinman of schoonmaker in Thailand’s bloeiende toerisme-industrie worden onderbetaald, gediscrimineerd en ze worden op verlofdagen niet doorbetaald. Dit stellen de Zweedse groepen Schyst Resande en Fair Action in een woensdag gepubliceerd rapport.
Voor het rapport werden 29 migranten geïnterviewd, 18 van hen werken in zeven hotels in Khao Lak en Phuket. Voor deze hotels verzorgen Apollo (REWE Group), Fritidsresor (Tui Group) en Ving (Tomas Cook) boekingen. De overigen werken bij bedrijven die voor de hotels werkzaamheden verrichten, zoals een bakkerij en wasserij.
Fair Action projectmanager Amanad Söderland zegt dat de werknemers bij de toeleveranciers er het slechts aan toe zijn. Hun werkdagen zijn langer, ze krijgen minder vakantie en ze hebben met veel discriminatie te maken.
In een gezamenlijke verklaring zeggen de drie touroperators dat contracten met hotels worden verbroken wanneer ze nationale en internationale wetten overtreden. Ze verweren zich dat ze te maken hebben met duizenden hotels over de hele wereld. ‘Het is lastig voor ons om alle individuele hotels in de gaten te houden.’ Daarom werken ze samen met Travelife, een certificatieprogramma voor hotels, gericht op milieu-eisen en billijke arbeidsomstandigheden.
Söderland zegt de lage betalingen al in 2012 met dezelfde touroperators te hebben besproken, maar sinsdien hebben ze hun leven niet verbeterd. ‘Wij vinden dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze weten al enkele jaren van de problemen. Als ze hun verantwoordelijkheid serieus nemen, maakt dat indruk.’ Maar het drietal gelooft daar niet in. ‘Er zijn meer dan drie operators nodig om duurzame veranderingen tot stand te brengen.’
Enkele cijfers uit het rapport: Drie arbeiders werkzaam in een wasserij zeggen tijdens het hoogseizoen werkdagen van 19 uur te maken. Ze krijgen twee dagen per maand vrij. Een ander noemt 16 uur. Verschillende werkers zeggen niet doorbetaald te worden, wanneer ze verwondingen tijdens het werk opgelopen, laten behandelen.
Volgens het rapport worden Thaise werknemers beter betaald, ze worden beter gehuisvest, krijgen langer vakantie en ze krijgen zwangerschaps- en ziekteverlof. (Bron: website Bangkok Post, 10 december)

Visboer TU zet externe bedrijven aan de kant
13 september – De Thai Union Group, een van ’s werelds grootste visverwerkende bedrijven, zet onderaannemers aan de kant en brengt vanaf 1 januari 2016 alle voor-bewerkingen van garnalen en tonijn in eigen huis. ‘Zo kunnen we er zeker van zijn dat alle werkers, migranten en Thai, veilig en legaal  werken en rechtvaardig en waardig worden behandeld’, zegt het bedrijf in een persverklaring.
Het besluit is genomen nadat TU haar Business Ethics and Labour Code of Conduct  in september heeft herzien. ‘’We maakten ons zorgen dat het, ondanks regelmatige audits, moeilijk is om de garantie te geven dat alle externe bedrijven zich aan onze gedragscode houden.’ Duizend werknemers die nu in het voortraject werken, krijgen een baan aangeboden bij TU.
De Thai Frozen Foods Association (TFFA) en het Migrant Workers Rights Network (MWRN) juichen het besluit van TU toe.
MWRN zegt het besluit krachtig te steunen: ‘Alhoewel het laat komt, is het een erkenning van de risico’s die de meest machteloze en kwetsbare gastarbeiders uit Myanmar lopen’, zegt Andy Hall, een bekende actievoerder die op zijn huid wordt gezeten door Natural Fruit Co in Prachuap Khiri Khan vanwege zijn onthullingen over de slechte behandeling van migranten.
TFFA-erevoorzitter Panisuan prijst het besluit. ‘Thai Union kan nu het welzijn van hun werkers in de gaten houden en bevorderen.’ (Bron: website Bangkok Post, 11 december)

Garnalen pellen: 16 uur per dag voor 144 baht
15 december – De titel van het rapport laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Global Supermarkets Selling Shrimp Peeled by Slaves. Gisteren publiceerde het Amerikaanse persbureau AP het rapport over de werkomstandigheden van gastarbeiders uit Myanmar in het bedrijf Gig Peeling Factory in Samut Sakhon. In één woord: slavernij.
Zo’n honderd arbeiders maken er in keten werkdagen van 16 uur per dag, van 3 uur ’s nachts tot 7 uur ’s avonds. Om dat concreet te maken. Hun handen doen pijn omdat de garnalen in ijskoud water liggen. Die ontdoen ze van ingewanden, kop, staart en schild. Velen hebben littekens als gevolg van infecties en ze hebben last van allergieën.
Ondanks herhaalde beloftes van bedrijven en de regering om schoon schip te maken in de exportindustrie van visproducten (goed voor $ 7 miljard per jaar) blijven de wantoestanden bestaan dankzij corruptie en medewerking van politie en autoriteiten. Arrestaties en vervolgingen zijn zeldzaam. Als migranten zonder papieren worden gepakt, zoals het echtpaar op de foto dat in november werd gearresteerd (ze verdienden 144 baht per dag), gaan ze de gevangenis in maar de werkgevers blijven ongestraft.
De garnalen van Gig vinden hun weg naar grote Amerikaanse supermarkten zoals Walmart, Kroger, Whole Foods, Dollar General en Petco, naar restaurants zoals Red Lobster en Olive Garden, en ze worden verwerkt in voer voor huisdieren, waaronder Chicken of the Sea en Fancy feast. Van Europa en Azië zijn de import- en exportgegevens vertrouwelijk, maar verslaggevers in Duitsland, Italië, Engeland en Ierland hebben in supermarkten diverse merken gevonden afkomstig uit Thailand.
Ze worden gestraft [?]
De reacties van de Thaise autoriteiten zijn voorspelbaar. Commandant Kornchai van de Anti-Human Trafficking Divison zegt dat talloze arrestaties zijn verricht. Hij gelooft niet dat er zoveel fabriekjes met dwangarbeid zijn, zoals beweerd in het rapport. Premier Prayut zegt: ‘De ambtenaren die hun controlerende taak verzaken worden gestraft. We houden ons met de kwestie bezig. Alle wetsovertreders worden gearresteerd.’
Het Command Centre for Combatting Illegal Fishing zei gisteren dat sinds begin november 90 bedrijven in 22 kustprovincies zijn doorzocht. Vele bleken de Labour Protection Act te overtreden. Tegen hen is opgetreden, zegt hoofd Chumpol van de PR-afdeling van het centrum. ‘We bouwen begrip op bij de operators. In het verleden besteedden we er niet veel aandacht aan, maar dit is nu een criterium van de EU. [Verwijzing naar de IUU-regeling van de EU]
De permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat het ministerie ook een eind gaat maken aan kinderarbeid. In voorbereiding is een wet, die als minimumleeftijd 18 jaar stelt. De huidige wetgeving voorziet in kinderbeid voor bepaalde werkzaamheden.
Een bron in de industrie in Samut Sakhon zegt dat het aantal minderjarige werkers de afgelopen maanden sterk is gedaald, sinds er strenger worden gecontroleerd. Maar sommige kleine garnalenpellerijen die arbeiders tekort komen, kunnen hun toevlucht nemen tot kinderen en illegalen.

Dinsdag 15 december
– Een groep van 149 arbeiders uit Myanmar heeft bij het Migrant Workers Rights Network geklaagd over hun werkgever, een voedselverwerkend bedrijf in Don Tum (Nakhon Pathom). Ze moeten betalen voor procedures verband houdend met hun tewerkstelling, ze zijn slecht gehuisvest en ze hebben kritiek op de ploegendienst.
De arbeiders zijn op basis van een Memorandum of Understanding tussen Myanmar en Thailand naar Thailand gekomen en te werk gesteld. Dat MoU heeft tot doel de smokkel van gastarbeiders tegen te gaan en een eind te maken aan de hoge bemiddelingskosten van tussenpersonen.
Dat is dan een dode letter gebleken, want de Myanmarezen hebben 12.800 tot 35.200 baht aan de tussenpersonen in eigen land en 10.00 baht aan tussenpersonen in Thailand moeten betalen. Als ze in de ploegendienst niet werken, worden ze niet betaald, maar ze moeten wel voor hun dagelijkse maaltijden betalen. Het duurt vijf maanden, voordat ze al die kosten hebben terugverdiend, zegt Suthanisee, coördinator van het netwerk
Het Department of Employment heeft met de werkgever gepraat. Die heeft beloofd de voedseltoelage ook tijdens wachttijden te geven.

Russell stelt voorwaarde aan herstel betrekkingen
17 december – […]
De krant ten slotte maakt nog melding van de oproep van Amerikaanse functionarissen en actievoerders aan hun landgenoten om geen vis en garnalen meer uit Thailand te kopen vanwege mensenhandel en op slavernij lijkende werkomstandigheden in de visserij en visverwerkende industrie.
In bijgaand kader staan alle ontwikkelingen op visgebied keurig opgesomd.

Slavernij in de visindustrie: Export ondervindt geen nadeel
17 december – De export van garnalen naar de VS heeft dit jaar geen enkel nadeel ondervonden van de berichtgeving over wantoestanden in de visserij en visverwerkende industrie. In tegendeel: het volume is toegenomen met 9,8 procent, zegt de Thai Shrimp Association. De waarde is wel afgenomen; niet vanwege de kritiek op de dwangarbeid en kinderarbeid, maar omdat het Amerikaans Generalised System of Preferences niet meer voor Thailand geldt.
De vereniging verwacht niet dat het recente AP-rapport over op slavernij lijkende werkomstandigheden van gastarbeiders uit Myanmar in het bedrijf Gig Peeling Factory in Samut Sakhon enige invloed heeft. Niettemin belooft de vereniging slavernij uit te bannen.
Deze maand loopt het ultimatum van de EU af met betrekking tot de IUU-regeling (illegal, unreported, unregulated). Thailand kreeg van de EU in april een waarschuwing dat het aan de regeling dient te voldoen.
Het door de junta ingestelde Command Centre for Combatting Illegal Fishing (CCCIF) heeft gisteren vergaderd over de pogingen om een eind te maken aan de IUU-praktijken. Reders hebben de opdracht gekregen hun bootregistratienummers, documenten en andere gegevens te overleggen. Het centrum werkt aan een voortgangsrapport dat via het Directorate-General for Maritime Affairs en Fisheries van de Europese commissie naar de EU gaat. En daarna is het wachten op het eindoordeel van de EU met het risico van handelssancties.

De strijd tegen slavenarbeid: Mooie woorden en beloftes
18 december – Waarom doen de beloften van de Thaise gezagsdragers om een eind te maken aan de mensenhandel en slavenarbeid in de visserij en visverwerkende industrie me denken aan de goede voornemens die mensen bij de jaarwisseling maken, bijvoorbeeld om te stoppen met roken?
Ook nu weer, naar aanleiding van een schokkend rapport van het Amerikaanse persbureau AP over op slavernij lijkende werkomstandigheden bij een bedrijf in Samut Sakhon dat garnalen verwerkt, regent het beloftes, geformuleerd als: we gaan er een eind aan maken, we houden ons met de zaak bezig, we voeren onze inspanningen op, enzovoort.
Adjunct-politiecommissaris Srivara heeft van premier Prayut de opdracht gekregen toezicht te houden op de Grote Schoonmaak van de sector. Srivara op zijn beurt heeft de Royal Thai Police opgedragen zich ‘over de kwestie te buigen’. De autoriteiten gaan hun wettelijke acties intensiveren tegen degenen die betrokken zijn bij dwangarbeid en mensenhandel, zodat het vertrouwen in het land wordt hersteld.
Het kantoor van het ministerie van Industrie in de provincie Samut Sakhon, het epicentrum van de garnalenverwerking, is door Srivara gevraagd strenger te zijn bij het verlenen van vergunningen en het afdwingen van de richtlijnen voor de werkomstandigheden.
Nog meer opdrachten: het Employment Department en het Labour Protection and Welfare Department moeten het welzijn van de werkers garanderen. En premier Prayut belooft de ambtenaren die nalaten een eind te maken aan dwangarbeid in de visverwerkende industrie, te straffen. ‘Alle wetsovertreders worden gearresteerd en ambtenaren die hun werk niet goed doen, worden op soortgelijke wijze aangepakt.’
Vergeef me mijn cynisme, maar het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, alsof de misstanden niet al jaren bestaan en bekend waren. Pas nu de EU druk op de ketel heeft gezet en handelssancties dreigen, komt Thailand (althans verbaal) in beweging. Het zal me benieuwen of de EU net zo streng is als destijds toen na de uitbraak van de vogelpest de import van kippen werd verboden.
De politie bracht gisteren een bezoek aan het bedrijf dat door AP aan de schandpaal is genageld. Het bleek te zijn gesloten. Ook werd een andere garnalenpellerij bezocht, waar dertig werknemers aan het pellen waren, maar de krant geeft verder geen details.
Mensenhandelaar aangehouden
Een vermeende mensenhandelaar is gisteren aangehouden. Tegen hem was een arrestatiebevel uitgevaardigd. De man, Krisana Sonthes, wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het ronselen van Thai en migranten voor werk op Thaise trawlers die tussen augustus 2013 en april 2014 bij het Indonesische eiland Benjina visten. De man (35) werd aangehouden op aanwijzing van een slachtoffer, wiens identiteit om begrijpelijke redenen niet bekend is gemaakt.
Eind juni werd al een andere belangrijke vis in het net aangehouden: Chayutpong Charoenporn (50), volgens de politie een bekende verschijning in Samut Sakhon. Hij vluchtte in augustus vorig jaar, toen de regering de duimschroeven aandraaide tegen dwangarbeid en mensenhandel.
De mensen die voor hem werkten, benaderden op busstations en in parken werkzoekenden. Die werden getracteerd op een avondje uit en daarna naar een onderkomen gebracht waar ze een vals monsterboekje kregen. Chayutpong zou per maand zo’n zeven tot acht werkers hebben geleverd aan trawlers, waaronder een boot van Krisana.
Sommige werknemers van Krisana hebben hem ervan beschuldigd dat hij hen sloeg. Hij weigerde hen terug naar Thailand te sturen. Pas toen ze werden gered, kwam er een eind aan hun slavenbestaan.
International Migrants Day
Op een seminar ter gelegenheid van International Migrants Day gisteren zei Adisorn Kerdmongkol [functie?] dat de regering een bureaucratisch, top-down benadering heeft bij kwesties met gastarbeiders. De rest van de samenleving, academici en ondernemers hebben geen inbreng. Hij vindt dat die nodig is, zodat ze de regering kunnen helpen een meer acceptabel beleid te voeren.
‘De arbeidssituatie van migranten is hetzelfde als vroeger. Alhoewel sommige migranten zijn geregistreerd, blijven velen ongedocumenteerd. Maar het binnenhalen van legale werknemers conform bilaterale overeenkomsten met buurlanden is een langdurig en duur proces. En alhoewel de regering enkele wetten heeft veranderd om de mensenhandel tegen te gaan, zijn de problemen gebleven omdat naleving van de wetten niet wordt afgedwongen.’
Aanvulling: ‘De VS erkennen de pogingen van de regering om een eind te maken aan de mensenhandel’, zegt minister Don (Buitenlandse Zaken).  Don sprak gisteren met de Amerikaanse staatssecretaris voor Aziatische en Pacific-zaken Daniel Rusell. ‘Thailand heeft op alle gebieden hard gewerkt om mensenrechtenzaken aan te pakken, met name de arrestatie van functionarissen die waren betrokken bij mensenrechtenbendes.’ Russell was in Thailand voor een vergadering van de Thailand-US Strategic Dialogue.

Bangkok Post maakt er een potje van
19 december – Bangkok Post laat me [weer eens] in de steek bij het tweede bericht op de voorpagina. Onder de kop ‘Army sends in troops for slavery blitz’ staat een bericht van 29 cm, waarvan 23 cm oud nieuws, zelfs letterlijk overgeschreven uit voorgaande berichten.
Het nieuwe nieuws is dat het leger gisteren is ingezet om de regering te helpen dwangarbeid en mensenhandel in de visindustrie te bestrijden. Het leger werkt samen met de politie en lokale organen [namen en rugnummers graag] bij inspecties [waar, hoeveel?] om overtredingen van de arbeidswetgeving op te sporen [resultaat?].
En dat is het dan. Kan het nog vager? Het enige nieuwe feitje dat ik in het bericht tegenkom, gaat over een inval op 9 november van een garnalenpellerij in Muang (Samut Sakhon) door de DSI, politie, soldaten en lokale autoriteiten. [Niet te verwarren met de Gig Peeling Factory die door persbureau AP aan de schandpaal is genageld] De autoriteiten waren over de erbarmelijke werkomstandigheden getipt door een arbeider uit Myanmar die kans had gezien te ontsnappen. Maar wat er werd aangetroffen, lees ik weer niet. En dat voor een krant die als motto heeft ‘The newspaper you can trust’.

Visindustrie: Laatste waarschuwing van EU
20 december – De Europese Unie draait Thailand de duimschroeven aan. Het land moet ‘snel’ een eind maken aan de slavenarbeid in de visindustrie wil het een importban voorkomen. Eind volgende maand wordt het eindoordeel van de EU verwacht, die Thailand al in april heeft gewaarschuwd dat het moet voldoen aan de IUU-regeling* van de EU.
De regering houdt morgen een persconferentie over het recent verschenen rapport van het Amerikaanse persbureau AP, waarin de op slavernij lijkende werkomstandigheden bij een garnalenpellerij in Samut Sakhon worden beschreven.
Regeringswoordvoerder Sansern zegt het dat rapport ‘misverstanden’ wekt over Thailands visindustrie. Volgens Sansern overdrijft AP. Het suggereert dat grote aantallen arbeiders als slaven worden behandeld en dat de autoriteiten de andere kant opkijken.
‘Omdat dwangarbeid is ontdekt, betekent dit niet dat Thailand slavenarbeid steunt. Aan de andere kant: we werken hard om illegaal werk uit te bannen en verzekeren gerechtigheid voor alle gastarbeiders in Thailand.’
Jumpol Lumpikanont, directeur PR van het door de junta ingestelde Command Centre for Combating Illegal Fishing, wijst erop dat dit jaar een Koninklijk Besluit is uitgevaardigd dat de regering in de gelegenheid stelt de kwestie op te lossen. Jumpol ziet het KB als bewijs dat het de regering ernst is een eind te maken aan illegaal werk in de visindustrie. [Ja, papier is geduldig.] De wetgeving voldoet nu aan het advies van de FAO om een nieuwe wet te introduceren waardoor de problemen efficiënter kunnen worden aangepakt.
Jumpol zegt: ‘Het oplossen van de problemen in de visindustrie staat hoog op de agenda van de regering, maar het persbureau heeft nagelaten die informatie in zijn rapport op te nemen.’

Beschuldiging van ‘slavenarbeid’ steekt regering
21 december – Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Europese Unie de vorderingen erkent die Thailand maakt bij het bestrijden van de wantoestanden in de visserij. Woordvoerder Sek zei gisteren dat de Thaise diensten nauw samenwerken met de EU om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU, een eis die voorwaarde is wil Thailand niet getroffen worden door een importverbod van de EU.
Sek reageert op de berichten van gisteren, waarin wordt gemeld dat de EU Thailand de duimschroeven heeft aangedraaid. Thailand dient snel een eind te maken aan schendingen van mensenrechten en ‘slavenarbeid’. Die term is gebruikt door het Amerikaanse persbureau AP, dat een boekje heeft open gedaan over de werkomstandigheden in garnalenpellerijen. Blijkbaar is de term in het verkeerde keelgat geschoten van de autoriteiten, want vandaag wordt in het Government House een persconferentie gehouden voor een reactie op de berichtgeving van AP.
Wat Thailand nou precies doet aan de bestrijding van de wantoestanden blijft in het openingsverhaal van de krant vandaag vaag. Vissersboten en visverwerkende fabrieken worden gecontroleerd, tegen illegale arbeid en mensenhandel wordt de strijd aangebonden. Verdachten van mensenhandel zijn aangehouden en worden vervolgd. Maar harde cijfers noemt de woordvoerder niet, dus is de vraag: wat gebeurt er nu werkelijk?
Net als gisteren wordt weer het Koninklijk Besluit genoemd dat de strijd zou vergemakkelijken. Het KB is een manier om bepaalde procedures te versnellen, die normaal een gang naar het parlement vereisen.
In januari krijgt Thailand bezoek van een EU-delegatie. Dat is een goede gelegenheid voor Thailand , zegt Sek, om te laten zien wat het land al bereikt heeft, zoals bestrijding van de IUU-praktijken, verbetering van wetten en regelingen en registratie van gastarbeiders, waardoor ze wettelijk bescherm worden.
Het artikel maakt nog melding van een incident in Pattani, waar drie ambtenaren tijdens een controle op vrijdag gewond zijn geraakt. Naar aanleiding daarvan waarschuwt premier Prayut vissers zich aan de wet te houden. Hij benadrukt het belang van strikte wettelijke maatregelen tegen IUU-praktijken.
De regeringswoordvoerder zegt dat Prayut zich ervan bewust is dat een aantal vissers het moeilijk heeft. ‘Maar ze moeten begrijpen dat wetsovertredingen door een bepaalde groep mensen het land schade kunnen berokkenen.’

Slavenarbeid in garnalenindustrie: Regering ontkent
22 december – De berichtgeving van het Amerikaanse persbureau AP over de erbarmelijke werkomstandigheden in garnalenpellerijen in Samut Sakhon is de regering in het verkeerde keelgat geschoten. Gisteren werd een blik woordvoerders en mensenhandel specialisten opengetrokken om tijdens een persconferentie tegengas te geven. Dit was de boodschap: De [AP] reportage was verkeerd en heeft grote gevolgen, aldus regeringswoordvoerder Sansern.
De AP-reportage schetst een beeld van op slavernij lijkende werkomstandigheden bij garnalenpellerij Gig Peeling Factory. AP sprak op 9 november met werknemers toen de autoriteiten het bedrijf controleerden. Die dag werd begonnen met controles van 125 bedrijven, waarvoor 25 teams in 22 provincies op pad gingen. Volgens marine adjunct secretaris-generaal Jumpol is het aantal foute bedrijven daardoor afgenomen. [Geen details.]
De reportage suggereert volgens Sansern ook dat de autoriteiten de wantoestanden negeren en dat ambtenaren bij controles de andere kant opkijken [Iets wat ik niet eerder heb gelezen]. Thailand zou een van ’s werelds grootste garnalenexporteurs zijn geworden door de lage loonkosten als gevolg van misbruik. Sansern zegt: Thailand is een van de grootste exporteurs, niet alleen dankzij de lage productiekosten, maar ook vanwege de kwaliteit en versheid van de garnalen.
Jumpol stelt dat de foto van het oudere echtpaar achter de tralies, di8e bij de reportage was geplaatst, misleidend is. De ambtenaren waren volgens hem bezig de legale en illegale werknemers te scheiden. Jumpol zegt dat nog veertien zaken worden onderzocht waarin sprake is van tewerkstelling van kinderen jonger dan 14 jaar, drie gevallen van mensenhandel en zestien zaken waarin ambtenaren worden verdacht van medewerking aan mensenhandel en misbruik. Acht agenten in Chumphol, die onder verdenking staan, zijn overgeplaatst.
AP blijft achter haar berichtgeving staan, die onderdeel is van een serie onderzoeken dit jaar naar slavernij in de visindustrie. ‘We staan vierkant achter onze verslaggeving, die nauwgezet, grondig en eerlijk was’, aldus Paul Colford, vice-president AP.

Garnalenindustrie neemt heft in eigen handen
25 december – Ondanks zalvende woorden van de overheid dat het allemaal niet zo erg is, nemen de garnalenverwerkende bedrijven geen enkel risico. De Thai Frozen Foods Association (TFFA) maakt bekend dat de TFFA-leden voortaan de voorbewerkingen in eigen huis gaan doen en niet meer uitbesteden aan externe pellerijen. Over de op slavernij lijkende werkomstandigheden in die bedrijfjes in Samut Sakhon deed AP onlangs een boekje open.
Leden die zich niet aan dit besluit houden, worden geschorst en hun export wordt geblokkeerd. De TFFA belooft om in samenwerking met lokale NGO’s de werknemers die hun baan in de pellerijen verliezen, te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
TFFA-president Poj zegt: ‘Het is duidelijk dat volledige transparantie en toezicht nodig zijn. Dat is de enige manier om het vertrouwen in de industrie te herstellen en te beschermen tegen beschuldigingen van slavenarbeid. We willen geen beschuldigingen vanuit het buitenland.’
Het besluit van de TFFA stuit op bezwaren van de Samut Sakhon Seafood Processing Club. Ze zegt dat 5.000 werknemers in kwekerijen en pellerijen hun baan zullen verliezen. De club pleit voor een uitstel van zes maanden om de werkgevers in de gelegenheid te stellen zich erop voor te bereiden. De TFFA heeft besloten dat de maatregel op 1 januari van kracht wordt. Volgens voorzitter Arkhom zijn al enkele pellerijen na controles gesloten. ‘De TFFA moet werkgevers straffen die arbeiders misbruiken, niet degenen die dat niet doen.’
Minister Don (Buitenlandse Zaken) is er zeker van dat de berichtgeving van AP geen gevolgen heeft voor de export, voor de beoordeling door de EU en voor de status van Thailand in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Gisteren sprak de minister met vertegenwoordigers van de visindustrie en anti-mensenhandel organisaties. [Geen details] In januari krijgt Thailand bezoek van een EU-delegatie die gaat beoordelen of het land nu wel voldoet aan de IUU-regeling.

Pleidooi voor speciaal leerplan voor migrantenkinderen
26 december – Het leerplan dat in veel scholen in Myanmar wordt gevolgd zou in Thailand moeten worden ingevoerd voor migrantenkinderen uit Myanmar. Voorzitter Sein van de Migrant Worker Rights Network zegt dat de leerlingen dan beter zijn voorbereid op een vervolgopleiding, wanneer ze terugkeren in Myanmar.
Hij stelt het Migrant Child Development Centre (MCDC) in Samut Sakhon ten voorbeeld, een school waar veel ouders die in de provincie werken, hun kinderen naar toe sturen. De school is gecertificeerd door de Myanmarese overheid. De minimum toelatingsleeftijd is 5 jaar.
MCDC-hoofd Tin Htay Yee had 17 jaar voor de klas gestaan toen ze besloot naar Thailand te verhuizen. Ze wil dat de kinderen de taal leren en over hun eigen cultuur worden onderwezen. Ze zegt: ‘Op een dag zullen ze naar huis moeten terugkeren, wanneer het arbeidscontract van hun ouders afloopt. Dan zullen ze zich in eigen land moeten kunnen redden.’
Leraar Thon Barami vertelt dat de nadruk in het onderwijs op taal en communicatie ligt. Andere vakken zijn wiskunde [rekenen?], Engels, Thai en de Birmese talen, alsmede de cultuur van verschillende etnische groepen en religie en meditatie waardoor ze ‘een vredig leven kunnen leiden’.  In de klas wordt Birmees, Thai en Engels gesproken.
De school, drie jaar geleden begon met 60 leerlingen, telt inmiddels 300 leerlingen. Ze is gevestigd op het terrein van Wat Thep Norrarat. De tempel verstrekt gratis lunches.
Volgens Save the Children sturen veel laag betaalde gastarbeiders hun kinderen naar wijkcentra, omdat ze zich het schoolgeld niet kunnen veroorloven, daarbij voor lief nemend dat die centra geen diploma verstrekken. Onderwijs en maaltijden zijn doorgaans gratis. 46 procent van de migrantenkinderen gaat niet naar school. Sommige scholen weigeren migrantenkinderen omdat ze geen financiële vergoeding voor hen krijgen van de overheid.

Registratie Vietnamese gastarbeiders valt tegen
27 december – Het ministerie van Werkgelegenheid dringt er bij werkgevers op aan Vietnamese arbeiders te registreren, zodat ze legaal in Thailand kunnen werken. Woensdag eindigt de registratieperiode maar het aantal registraties valt tegen.
Naar schatting werken zes- tot tienduizend Vietnamezen illegaal in Thailand, maar slechts 58 werkgevers hebben 100 werkers voorgedragen voor registratie. De meesten werken in restaurants, gevolgd door huishoudelijk personeel en bouwvakkers. In de visserij industrie is geen enkele werknemer geregistreerd.
Volgens experts [?] denken veel Vietnamezen dat de plicht tot registratie bedoeld is hen in de val te lokken, zodat ze gearresteerd en uitgewezen kunnen worden. De experts [wie zijn dat toch?] dringen er bij de regering op aan klare wijn te schenken.
De meerderheid van de Vietnamezen heeft een 30-dagen toeristenvisum dat ze telkens vernieuwen door de grens in Aranyaprathet over te gaan. Dat kost hen elke keer 1.000 baht. Vietnamezen zijn gewilde werkers. Hoogleraar Lae van de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit zegt dat ze ijverig, geduldig en hardwerkend zijn [in tegenstelling tot Thai?]. Hij wijst erop dat de registratie een eind maakt aan corruptie bij tewerkstelling. Vaak betalen betalen werkgevers en werknemers steekpenningen aan autoriteiten om ergens illegaal te kunnen werken.

Garnalenpellers roepen ach en wee
31 december – Mag ik even sneren? Ze maken natuurlijk helemaal geen misbruik van hun doorgaans buitenlandse werknemers. Nee, die worden keurig behandeld, betaald volgens de regels en ze hebben normale werktijden. Van de berichtgeving van het Amerikaanse persbureau AP over ‘slavenarbeid’ in loodsen waar garnalen worden gepeld klopt geen jota.
En daarom verzetten ze zich tegen het besluit van de Thai Frozen Foods Association (TFFA) om aan het uitbesteden van deze voorbewerking een eind te maken. De leden gaan het zelf doen. Maar daar worden de arbeiders door gedupeerd en de goeden moeten onder de kwaden lijden, jammeren de voorbeeldige eigenaren van die pellerijen. Die jammerklacht uitte voorzitter Akhom van de Samut Sakhon Seafood Processing Club dinsdag tijdens een vergadering met vijftig eigenaren.
De TFFA is streng: leden die zich niet aan het besluit houden om het pellen in eigen hand te nemen, worden als lid geschorst en hun export wordt geblokkeerd. De vereniging heeft toegezegd voor werkloos geworden pellers een baan te zoeken.
TFFA-voorzitter Aramwattananon begaf zich dinsdag in het hol van de leeuw. Hij zei dat de vereniging niet terugkomt op haar besluit. Wanneer de vereniging de misstanden niet serieus neemt, dreigt een importban van de EU en blijft Thailand op de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport staan, eveneens met het risico van een handelsboycot.

Mensenhandel en visserij; regering onder vuur
4 januari 2016 – In een special report op pagina 3 neemt de krant de stand van zaken onder de loep met betrekking tot de mensenhandel en visserij. Alhoewel de regering Prayut in het buitenland vorderingen heeft geboekt bij begrip kweken voor de coup, stelt de krant, ligt Thailand’s internationale reputatie bij de bestrijding van mensenhandel en wantoestanden in de visserij onder vuur. De toekomst van Thaise exporten hangt af van de vraag of Thailand’s pogingen de jarenlang verwaarloosde problemen de baas kan worden.
Het artikel geeft een overzicht van de gebeurtenissen sinds Thailand in 2014 naar de Tier 3 lijst zakte van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Ik beperk me tot bijgaand kader, want het artikel zelf is een herhaling van zetten.

Regering claimt succes in strijd tegen mensenhandel
9 januari – Misschien helpt het, de borstklopperij van deThaise regering over de strijd tegen de mensenhandel. Over tien dagen levert ze een rapport in bij de VS met een overzicht van haar pogingen de mensenhandel en gerelateerde zaken aan te pakken. Dit heeft minister Prawit van Defensie gisteren bekend gemaakt na een vergadering van de regeringscommissie die zich met de mensenhandel bezighoudt.
Met het rapport hoopt de regering een plaatsje op te schuiven in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand de afgelopen twee jaar op de Tier 3 lijst stond van landen die in gebreke blijven. Na dit eerste rapport volgt in maart een tweede.
Maandag wordt op een persconferentie uit de doeken gedaan wat het land al heeft bereikt in de strijd tegen illegaal vissen, mensenhandel, kinderarbeid en prostitutie. Prawit zegt dat het land zijn best heeft gedaan de mensenhandelsituatie te verbeteren en hij voegt er direct aan toe dat een vliegverbod op Europa is voorkomen na een audit van het European Aviation Safety Agency. [Niet zo moeilijk want alleen THAI vliegt op Europa.]
Prawit denkt dat er een eind is gekomen aan de mensenhandel als gevolg van voortdurende operaties. Op zee heeft de marine geen nieuwe activiteiten waargenomen. [Persoonlijke noot: Het bericht zegt niets over het onderzoek door de naar Australië gevluchte en bedreigde politieman Paween. Die schetst een ander beeld.]
Het laatste nieuws over Paween in Kort nieuws van donderdag 7 januari.

Rode Kaart is ‘blessing in disguise’
15 januari – Sinds Thailand 50 jaar geleden begon met de commerciële visvangst, zijn de Thaise wateren geplunderd door grote trawlers, het gebruik van netten met te kleine mazen en de nachtelijke visvangst met lampen. In 1961 was een uur vissen goed voor 298 kilo vis en andere zeedieren; in 2012 was die hoeveelheid geslonken tot 18 procent; bovendien is 34,5 procent van de vangst onvolwassen en niet in staat nageslacht voort te brengen en de visstand aan te vullen.
Anchalee Kongrut poneert op de opiniepagina van Bangkok Post de vermetele stelling dat een rode kaart van de EU een blessing in disguise (geluk bij een ongeluk) zou zijn. Wat nodig is, is een beleid dat duurzaamheid als prioriteit heeft en niet exportcijfers.
Milieu-activisten en kleine vissers vinden dat premier Prayut drastische acties moet nemen. Zoals de Indonesische president, die zich niets aantrekkend van protesten, destructieve netten heeft verboden en talloze illegale vissersboten, waaronder boten uit Thailand en China, een zeemansgraf heeft gegeven om de aangetaste visstand zich te laten herstellen.
Maar Thailand gaat zover niet. De herziene Fisheries Act staat nog steeds visnetten toe met een maasgrootte van 4 cm in plaats van 5 cm, zoals aanvankelijk de bedoeling was. En artikel 34 van de wet beperkt het visgebied van kleine boten, waardoor 80 procent van de Thaise visbevolking alleen binnen drie nautische mijlen van de kust mag vissen. De 20 procent aan commerciële visbedrijven hebben de rest van de zee tot hun beschikking. En dan te bedenken dat kleine vissers bekend staan duurzame vismethoden te gebruiken.
Maandag komen de vissers uit 20 kustprovincies bijeen  om te protesteren tegen het discriminerende artikel en de te kleine maasgrootte.
‘Thailand verdient geen importban’
De Business-bijlage opende gisteren met een hoera-verhaal over alle maatregelen die de Thaise overheid heeft genomen om een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij en visverwerkende industrie. Aanleiding is de gele kaart die het land in april vorig jaar van de EU kreeg, omdat het niet voldeed aan de IUU-regeling (Illegal, Unregulated and Unreported Fishing). Een rode kaart plus import ban dreigt wanneer de EU dit nog steeds vindt.
Volgens een eerder bericht krijgt Thailand volgende week bezoek van een EU-delegatie, volgens het bericht van vandaag volgende maand. Weliswaar een miniem verschil, maar opnieuw een indicatie dat Bangkok Post niet de krant is die je kunt vertrouwen, zoals het motto belooft.
Ik sta elke keer weer verbaasd over de ontkenningen, het gedraai en het optimisme van Thaise autoriteiten. Wat er gisteren uitsprong: ‘Thailand kan garanderen dat met ingang van januari 2016 illegale arbeid niet voorkomt in de Thaise visserij-industrie. Het land verdient geen importban.’
Wie zei dat? Thiraphong Chansiri, president van de Thai Union Group Plc, ‘s werelds grootste tonijnexporteur. Zou hij het zelf geloven, gelooft de EU het, gelooft u het, geloof ik het? (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Update: De volgende cijfers kwam ik in de krant van vandaag tegen. Vorig jaar heeft de politie 311 zaken in behandeling genomen die betrekking hebben op illegale praktijken in de visserij tegen 276 in 2014. 720 slachtoffers [ik neem aan van mensenhandel] kregen hulp  en 1.000 verdachten zijn vervolgd [en ook bestraft?].
Uit andere bronnen komen de volgende gegevens: van de 115 visverwerkende bedrijven zijn 52 illegaal gebleken, illegale arbeid werd gevonden in 63 fabrieken. Daarvan zijn 5 tijdelijk gesloten en 1 definitief. Van de 30 loodsen waarin garnalen worden gepeld, zijn 11 gesloten. Ook hier: ze gaan vervolgd worden, maar geen woord over straffen. Het OM heeft acht zaken in behandeling, waarbij sprake was van dwangarbeid.
De autoriteiten hebben de vergunning ingetrokken van 8.024 vissersboten, omdat de eigenaren verzuimd hebben ze te laten registreren. 45.573 boten zijn al wel geregistreerd. 2.076 van de in totaal 2.216 trawlers, met een hoger bruto registertonnage dan 60 ton, zijn uitgerust met een Vessel Monitoring System.

Donderdag 28 januari
– 121 ontslagen buitenlandse bouwvakkers in Chiang Mai hebben hun voormalige werkgever ervan beschuldigd hun contract tegen de regels in te hebben beëindigd en ze zouden ook nog betalingen tegoed hebben.Voorts eisen ze compensatie, in totaal gaat het om bedrag van 3 miljoen baht. Gisteren leverden ze bij het Provinciehuis een petitie in, gericht aan de gouverneur. De gastarbeiders hadden op drie bouwprojecten van het bedrijf gewerkt. Op 22 januari sloot het bedrijf water en elektriciteit af in hun woonverblijven.
Het provinciale welzijnskantoor vermoedt dat het bedrijf de projecten heeft verlaten. Het heeft het bedrijf gelast binnen 30 dagen met geld over de brug komen. Gebeurt dit niet, dan neemt ze maatregelen [geen details].

Vrijdag 29 januari
– Zou het te maken hebben met de beoordeling door de EU van de visserij, die volgende maand wordt verwacht? Want ik lees opnieuw een bericht over de inbeslagname van vissersboten, nu van drie trawlers waarvan twee bootsmannen zijn gearresteerd. De eigenaar van de drie boten is nog voortvluchtig. Ze worden verdacht van mensenhandel en overtreding van de regeringsmaatregelen tegen IUU-praktijken.
De boten werden woensdag in Ranong aan de ketting gelegd. De dertig opvarenden waren allen illegalen. Op twee boten is de bemanning mishandeld, alle drie boten gebruikten verboden visgerei. Erg vlot heeft de politie niet geopereerd, want in oktober waren enkele vissers al ontsnapt en naar de politie gestapt. Ze hadden in Samut Prakan een baan aangeboden gekregen als vissorteerder, vertelden ze.
Inmiddels zijn 35.000 buitenlandse werkers in de visindustrie geregistreerd. Ze krijgen een werkvergunning en worden volledig beschermd door de Thaise wet. 8.400 vissersboten, die in Thaise wateren vissen, zijn geïnspecteerd en 53 onder Thaise vlag varende trawlers die in internationale wateren vissen, zijn geregistreerd.
Tachtig visverwerkende bedrijven gaan vervolgd worden en zeventien andere zijn tijdelijk of permanent gesloten. 94 procent van de trawlers met een bruto tonnage van meer dan 60 ton hebben nu een Vessel Monitoring System, waardoor ze in de gaten kunnen worden gehouden. In 22 kustprovincies zijn 28 port-in/port-out controlecentra opgezet en aan de eigenaren van 873 boten, die gedupeerd zijn door de strenge maatregelen, is financiële hulp verleend.
Zou het dan toch nog goed komen met de Thaise visserij?

Donderdag 4 februari
– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat werkgevers die hun buitenlandse werknemers nog niet hebben geregistreerd, achter de vodden zitten om hen te registreren. Het ministerie concentreert zich op gebieden waar veel illegalen zouden werken, te beginnen met grote industriële zones. Vorige maand hebben ambtenaren al naar illegalen gespeurd; de resultaten zijn volgende maand bekend.
Het hoofd van het Department of Employment denkt dat de nieuwe benadering van het ministerie helpt Thailand’s image op het gebied van behandeling van gastarbeiders te verbeteren en kan leiden tot een betere score in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand nu op de Tier 3 lijst staat, van landen die onvoldoende doen tegen mensenhandel.
Een werkgever die een illegaal in dienst heeft, riskeert een boete van 100.000 baht per werknemer; in de visindustrie zelfs 400.000 baht. De fabriek kan ook worden gesloten.
Gisteren heeft de minister de SeaWeb Seafood Summit in Malta geïnformeerd over de maatregelen die Thailand heeft genomen tegen de problemen in de visserij. Samengevat: De regering doet haar best.

Dinsdag 16 februari
– Het Department of Employment (DE) vraagt het kabinet toestemming te verlenen de geldigheid van de werkvergunning voor buitenlanders te verlengen van 1 jaar naar 2 jaar. Tevens vraagt het de deadline voor verificatie van de nationaliteit van werkers die een legale status aanvragen, te verschuiven. De maximale verblijfsduur blijft op acht jaar. Alleen werkers die zich bij de autoriteiten hebben gemeld, komen in aanmerking voor de versoepeling.
Eind maart loopt de huidige regeling voor verificatie af, maar er is een wachtlijst van 1,4 miljoen arbeiders uit Myanmar, Cambodja en Laos. Hun werkvergunning dreigt te verlopen. Als hun nationaliteit niet is gecontroleerd, komen ze bij de terugkeer naar hun vaderland in de problemen. Hen zou de toegang kunnen worden geweigerd, waardoor ze in de illegaliteit in Thailand belanden.
De commissie van het DE die zich met gastarbeid bezig houdt, gaat ook het kabinet vragen illegale gastarbeiders de kans te bieden zich te laten legaliseren. Naar schatting gaat het om 1,5 miljoen illegalen.

Franse toeristen; scherper toezicht op gastarbeiders
1 maart – Het klinkt goed, maar of het iets voorstelt, betwijfel ik. De autoriteiten gaan gastarbeiders scherper in de gaten houden naar aanleiding van de verkrachting van twee Franse vrouwen en mishandeling van twee mannen zaterdagavond door vijf Cambodjaanse vissers. Dit zegt adjunct politiecommissaris Pongsapat. Nagegaan wordt of gastarbeiders een strafblad hebben, waardoor het zoeken naar verdachten bij een misdrijf wordt vergemakkelijkt.
De verdachten hebben inmiddels bekend en zeggen dat ze onder invloed waren. Gisteren vond op het eiland Koh Kut een reconstructie plaats. Een dorpeling die was komen kijken, brak door de afzetting en stompte een verdachte in diens gezicht.
Een officier van de toeristenpolitie op Koh Kut is overgeplaatst, daar hij nagelaten heeft het incident snel aan zijn superieuren te melden. Nagegaan wordt of agenten op het eiland er de kantjes van af lopen, waardoor de aanvallen hebben kunnen gebeuren. Misschien wordt het aantal agenten uitgebreid. Indien de verdachten schuldig worden bevonden aan poging tot moord en groepsverkrachting, kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen. Zie verder het bericht van gisteren Twee Franse vrouwen verkracht op Koh Kut.

Dinsdag 1 maart
– Gastarbeiders vormen een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de regio Azië-Pacific door hun bijdrage aan de economie van het gast- en thuisland, zegt een rapport van de VN. Het denkbeeld dat ze ‘banen stelen’ en dat de lonen van autochtonen door hun aanwezigheid dalen is ‘een mythe’, zei Hongjoo Hahm, adjunct-secretaris van Unescap, gisteren na de lancering van het rapport,
samengesteld door veertien VN-organisaties. Gastarbeiders werken doorgaans in laag betaalde banen, waar de eigen bevolking geen zin in heeft.
In Thailand dragen gastarbeiders 1,1 procent bij aan het bruto binnenlands product. Wanneer ze het land zouden worden uitgezet, zakt het bbp met 0,75 procent. De negatieve gevolgen zouden gevoeld worden door de landbouw, industrie en servicesector.
De Thaise arbeidsbevolking bestaat uit 39,4 miljoen werkers van wie minstens 2 miljoen uit buurlanden. Regionaal directeur Nenette van de International Organisation for Migration vindt dat ze met hetzelfde respect moeten worden behandeld als wanneer ze bewoners van het land zouden zijn.

Verstrekking tijdelijke werkvergunning wordt verscherpt
2 maart – Adjunct-politiecommissaris Srivara wil dat het doopceel van gastarbeiders wordt gelicht wanneer ze een tijdelijke werkvergunning aanvragen. Hij heeft dat gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst met de hoofden van de immigratiekantoren in het Zuiden. De maatregel dient ter bestrijding van de mensenhandel en vergroting van de veiligheid in de regio.
Volgens Srivara zijn er mazen in de procedure bij het verlenen van een tijdelijke werkvergunning, oftwel pink card. Personen die door de Thaise autoriteiten op de zwarte lijst zijn geplaatst, kunnen op deze manier het land binnen glippen. De oplossing ligt volgens Srivara in het koppelen van de veiligheidsdatabase met de procedure voor het verlenen van de roze kaart.
Srivara noemt het voorbeeld van een man uit Myanmar die op verdenking van mensenhandel was gedeporteerd, maar later weer opdook in Phangnga alhoewel in zijn paspoort een rode stempel staat, die aangeeft dat hij een gevaar voor het land vormt. Hij maakte via zijn werkgever gebruik van de roze-kaart procedure. De politie gaat de werkgever aan de tand voelen.
Thammasak Wicharaya, assistent van de politiecommissaris, heeft opdracht gegeven na te gaan of ambtenaren in strijd met de regels roze kaarten hebben verleend of buitenlanders hebben geholpen het land illegaal binnen te komen.

Zeventien arbeiders bevrijd uit fabriek
11 april – Politie en personeel van het Employment Department hebben zeventien gastarbeiders uit Myanmar bevrijd uit een fabriek in Ratchaburi die er onder armzalige omstandigheden werkten. Ze waren bovendien illegaal. De dienst was getipt door mensenrechten actievoerders die twee gevluchte arbeiders hadden gesproken. Zij hadden hen verteld over de zeventien anderen.
De politie heeft paspoorten, geld, bankrekeningen en mobiele telefoons in beslag genomen voor nader onderzoek. Bij de inval in het bedrijf waar kokosnoten worden verwerkt, werd eveneens een man uit Myanmar aangehouden, die verdacht wordt van mensenhandel. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de geredde werkers met de hulp van twee uitzendbureaus in november het land legaal binnen waren gekomen, maar ze kregen niet de beloofde banen.
Het bericht vervolgt nogal raadselachtig, want nu lijkt het ineens te gaan om een grotere groep Myanmarezen: In plaats daarvan werden ze te werk gesteld in fabrieken in verschillende provincies. Ze kregen geen loon en hun paspoort werd in beslag genomen. Voor de arbeidsbemiddeling moest 7.000 à 8.000 baht worden betaald en als ze van baan wilden veranderen, kwam er nog eens 6.000 tot 8.000 baht bij.

Donderdag 5 mei
– De ministers van Werkgelegenheid van Thailand en Myanmar zijn overeen gekomen een  samenwerkingsplan voor gastarbeiders verder te ontwikkelen middels een G-to-G overeenkomst (government to government). Doel is een eind te maken aan uitbuiting en mensenhandel en de rechten van migranten te verzekeren.
De afspraak is onlangs gemaakt tijdens een bezoek van minister Sirichai (Werkgelegenheid) aan Myanmar. In januari was de zaak al besproken in Nay Pyi Taw, de hoofdstad van Myanmar. Verder is afgesproken werkgroepen te vormen die werkers gaan informeren over  welzijnsvoorzieningen en uitgaven om te voorkomen dat ze uitgebuit worden.
Sirichai zegt dat niemand bang hoeft te zijn zijn baan te verliezen, want de migranten worden tewerk gesteld in industrieën die met een tekort aan arbeidskrachten kampen en waar Thais niet willen werken. Thailand heeft al overeenkomsten afgesloten met Laos, Vietnam en Cambodja.

Dinsdag 10 mei
– Myanmar gaat Thailand helpen ‘de verantwoordelijkheid te nemen voor de 1,6 miljoen werkers uit Myanmar in Thailand’. Dit heeft state counsellor (staatsadviseur) Aung San Suu Kyi gisteren gezegd na een ontmoeting met minister Don van Buitenlandse Zaken.’We laten Bangkok niet alleen de last dragen.’ Gevraagd naar speciale zorgen over hun lot, zei Suu Kyi dat alle kwesties even belangrijk zijn. ‘Ik heb er vertrouwen in dat beide landen de sterke wil hebben om gezamenlijk de problemen op te lossen.’
Minister Don zei dat werkers uit Myanmar dezelfde rechten hebben als Thai. Ze komen ook in aanmerking voor medische zorg en hun kinderen gaan naar school.

Maandag 23 mei
– Het Immigration Bureau heeft ‘ernstige zorgen’ over de versoepeling van de regels voor gastarbeiders met een tijdelijke werkvergunning, die in februari op voorstel van het ministerie van Werkgelegenheid door het kabinet is goedgekeurd. Het besluit is in strijd met internationale immigratie principes en het heeft gevolgen voor het management van gastarbeid, aldus de politie in een brief aan het ministerie. De politie maakt zich zorgen over de gevolgen voor de nationale veiligheid, omdat het lastiger wordt migranten te lokaliseren, wanneer ze lang in het land mogen blijven.
Ik laat de details onvermeld; ze hebben te maken met het verificatieproces, verlenging en nog meer regelgeving. Knap ingewikkeld allemaal.

Vrijdag 3 juni
– De bekende actievoerder Andy Hall, verwikkeld in een langdurige strijd met Natural Fruit Co Ltd, producent van ananas in blik, heeft zich gisteren verweerd tegen de beschuldiging van smaad omdat hij heeft onthuld dat het bedrijf minderjarigen in dienst heeft en werknemers onderbetaalt. Sommigen zijn illegaal in Thailand, geplaatst via een tussenpersoon, en ze hebben geen werkvergunning of ID-kaart. Overwerk wordt niet betaald, vakantiedagen hebben ze niet.
Hall deed in 2012 in opdracht van Finnwatch onderzoek bij het bedrijf plus twee andere Thaise exporteurs [dat laatste las ik niet eerder]. Hij vertelde de rechtbank een tiental gastarbeiders te hebben geïnterviewd in een safe house in Prachuap Khiri Khan, waar het bedrijf is gevestigd, waarna Finnwatch de resultaten publiceerde.
Het bedrijf zegt dat Hall valse informatie verspreidt en het bedrijf schade berokkent. Natural Fruit is een van ’s werelds tien grootste exporteurs van ananas in blik en vruchtensap. Het bedrijf heeft in 2013 twee strafrechtelijk en twee civielrechtelijke procedures tegen hem aangespannen en eist 300 miljoen baht schadevergoeding.

Visserij: EU zet Thailand verder onder druk
8 juni – De Europese Unie heeft Thailand gewaarschuwd om binnen een maand ‘snelle en effectieve actie’ te ondernemen ter verbetering van de visserij en de arbeidsomstandigheden. Laat Thailand het afweten, dan dreigt een importverbod op Thaise visproducten.
Dit blijkt uit een brief, waarop persbureau AP de hand heeft weten te leggen. Het hoofd van het EU-blok visserij en sociale zaken schrijft aan vice-premier Prawit dat de gesprekken die in juli worden gevoerd ‘cruciaal’ zijn. Thailand moet dan ‘concrete en robuuste maatregelen’ laten zien.
Ondanks maanden van overleg is de EU niet tevreden over de vorderingen die Thailand boekt bij de bestrijding van de IUU-visserij (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) en illegale arbeidspraktijken die soms neerkomen op slavenarbeid. Zonder een doorbraak volgende maand en ‘tastbare vorderingen’ tegen het eind van het jaar, is het afgelopen met de Thais visexport naar de EU, die een geschatte waarde heeft van 575 à 730 miljoen euro.
Thailand kreeg in april vorig jaar een gele kaart van de EU en het consigne om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU. De EU erkent dat Thailand de wetgeving heeft aangepast, maar controle op de naleving ontbreekt. De abominabele arbeidsomstandigheden aan boord van vissersschepen kwamen door berichtgeving van AP aan het licht.
Volgens dit bericht [maar een bron ontbreekt] zijn tweeduizend ‘slaven’ bevrijd, vis en vaartuigen ter waarde van miljoenen dollars in beslag genomen en tientallen mensenhandelaren gearresteerd. Tot nu toe zijn slechts acht veroordeeld. Van die inbeslagnames is mij niets bekend. Volgens eerdere berichtgeving zijn alle illegale trawlers juist gelegaliseerd. (Bron: website Bangkok Post/AP, 7 juni)

Zaterdag 3 september
– Veertien gastarbeiders uit Myanmar hebben een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen export gigant Betagro, ambtenaren en een boerderij in Lop Buri, die kippen leverde aan Betagro. Ze eisen 46 miljoen baht aan compensatie en schadevergoeding omdat ze jaren lang zijn misbruikt op de boerderij.
De Thai Broiler Processing Exporters Association in Bangkok ontving gisteren een oproep van Stop The Traffik, een Migrant Worker Rights Network en Finnwatch, ondersteund door 45.285 handtekeningen, om Betagro te bewegen achterstallig loon te betalen. In de petitie wordt Betagro ook gevraagd haar hele aanbodketen te controleren op de arbeidsomstandigheden, die soms neerkomen op slavenarbeid.
Op 1 augustus beval het Labour Protection and Welfare Office in Lop Buri het bedrijf 1,7 miljoen baht aan achterstallig loon uit te keren, maar dat bedrag vinden de migranten te weinig. Soms moesten ze 20 uur onafgebroken werken of werden gedwongen over te werken en moesten tussen de kippen overnachten. De werkers mochten slechts twee uur per week de boerderij verlaten voor een bezoek aan de markt.

Knieval voor ultra-nationalisme

9 september – Ze stelen onze banen, ze overtreden de wet, ze zouden gearresteerd moeten worden en onmiddellijk gedeporteerd. Zie hier enkele reacties van Thai op het toenemend aantal migranten dat als kleine zelfstandige, in de informele sector of op vers- en buurtmarkten zijn boterham verdient.

De toename is geconstateerd door de National Economic and Social Development Board (NESDB). De denktank van de regering deed in mei en juni in acht provincies met veel migranten onderzoek en stelde vast: 20 procent van de kramen op versmarkten wordt door buitenlanders gerund, 9 procent op buurtmarkten, 2 procent op weekendmarkten en 6 procent van de winkels in supermarkten. De krantenkoppen schreeuwden: Migranten overspoelen Thaise kleine bedrijven.

Sanitsuda Ekachai, na lange tijd weer terug op de opiniepagina [ziekte, sabattical, in ongenade gevallen?], verwijt de NESDB en de media onrecht te bestendigen. Waarom? Omdat ze aannemen dat de huidige arbeidswetten en het beleid rechtvaardig zijn. Maar dat zijn ze niet. Ze nemen aan dat de migranten, die de wet overtreden, criminelen zijn. Maar dat zijn ze niet.

Logo Sanitsuda EkachaiSanitsuda legt uit dat de registratie van gastarbeiders rigide is en slechts gedurende een korte periode per jaar mogelijk is. Ze zouden het wettelijk minimumloon moeten ontvangen maar de meerheid in de informele sector ontvangt dat niet. Volgens de wet kunnen migranten alleen met toestemming van hun werkgever van baan veranderen. Maar waarom zouden schofterige bazen hun werkers laten gaan? Als ze weglopen, komen ze in de illegaliteit. Ze krijgen geen hulp, maar zijn het slachtoffer van afpersing door de politie. En daarom eindigen velen als verkoper van voedsel en groentes op versmarkten.

Deze grimmige situatie wordt niet genoemd in het NESDB onderzoek, stelt Sanitsuda cynisch vast. In plaats daarvan heeft het rapport het over migranten die functionarissen omkopen om handel te mogen drijven, maffia invloed opbouwen, prijzen laten zakken om met Thaise verkopers te concurreren, rijker worden dan hun Thaise collega’s, geen belasting betalen en de bevolking in gevaar brengen door besmettelijke ziektes.

Over één ding hoeven we niet te twisten. De NESDB slaagt er perfect in ‘s lands verontrusting over migranten bloot te leggen: de vrees, de minachting, de jaloezie en haat, en dat in slechts één onderzoek. Wat een prestatie! (Bron: Bangkok Post, 8 september)

Meer weten? Lees het gehele artikel: NESDB survey reeks of ultra-nationalismDoen hoor, het is altijd een genoegen haar goed geschreven en goed onderbouwde artikelen te lezen.

Immigration maakt jacht op gastarbeiders
10 september – Het is geen toeval dat columniste Sanitsuda donderdag een kritische bijdrage wijdde aan de antipathie tegen gastarbeiders in Thailand (zie het bericht van 9 september Knieval voor ultra-nationalisme) en dat het Immigration Bureau een massale jacht heeft geopend op gastarbeiders die voor buitenlanders verboden banen hebben. Gisteren deed het bureau een inval op de Khlong Toey markt (foto) en hield Vietnamezen aan die er fruit verkochten.
Sanitsuda en nu ook Immigration reageerde op een rapport van de NESDB, waarin wordt vastgesteld dat migranten in toenemende mate ‘banen stelen van Thais’. Volgens commissaris Nathathorn van het Immigration Bureau zijn talloze illegale migranten getrouwd met Thaise vrouwen en gebruiken ze hun naam om handel te kunnen drijven.  Dat wordt beschouwd als ‘Thaise banen stelen’. Het bureau heeft dit jaar al 814 buitenlanders gerepatrieerd nadat hun visum was ingetrokken. Een aantal is nog in onderzoek.
In Chachoengsao zijn zestien Cambodjanen aangehouden, die illegaal het land waren binnengekomen, en in Bang Bon (Bangkok) zijn in een fabriek vijftien illegale migranten aangehouden. De fabriek zou ook kinderen van migranten te werk hebben gesteld. De vrouwelijke werkgever is gearresteerd wegens overtreding van de Labour Protection Act.
De politie kwam de fabriek op het spoor dankzij de arrestatie in Nong Khai van vier migranten uit Laos, toen ze wilden terugkeren naar hun eigen land. Ze vertelden dat ze in de fabriek elke dag van 8 tot 22 uur moesten werken tegen een beloning van 200 baht, 100 baht minder dan het wettelijk minimumloon.

Vrijdag 16 september
– Een kippenboerderij in Lop Buri heeft zich niet schuldig gemaakt aan de uitbuiting van veertien gastarbeiders uit Myanmar. Dit heeft de National Human Rights Commission (NHRC) vastgesteld na een onderzoek. De boerderij leverde eerder pluimvee aan Betagro, ’s lands grootste pluimveebedrijf.
Volgens de NHRC heeft de boerderij niet de Labour Protection Act overtreden, maar wel nagelaten overwerk te betalen voor werk op nationale feestdagen. Het ministerie van Werkgelegenheid had het bedrijf eerder vrijgepleit van mensenhandel en slavenarbeid.
De NHRC kwam in actie nadat het Migrant Workers Right Network had geklaagd. Het netwerk baseerde zich op verklaringen van de migranten. Het bedrijf overweegt de mannen aan te klagen omdat ze de reputatie van het bedrijf hebben geschaad, wat honderden miljoenen aan gederfde inkomsten zou hebben gekost.

Andy Hall veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijk
21 september – Een trieste dag voor de vrijheid van meningsuiting: zo noemt Finnnwatch de veroordeling dinsdag van de Brit Andy Hall tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar wegens smaad en overtreding van de Computer Crimes Act.
De organisatie die bedrijven de maat neemt op het gebied van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) is bang dat veel andere voorvechters van mensenrechten en slachtoffers van misbruik door bedrijven hun mond niet meer durven open doen.
Hall, die in opdracht van Finnwatch in 2013 een vernietigend rapport schreef over de werkomstandigheden in de ananasfabriek van Natural Fruit in Prachup Khiri Khan, heeft al enkele keren voor de rechter gestaan. Volgens Hall worden de buitenlandse werknemers er uitgebuit, maar het bedrijf ontkent dit en beticht hem van smaad. Finnwatch vindt dat zij en niet Hall aangeklaagd had moeten worden. Hall gaat in beroep tegen het vonnis. (Bron: website Bangkok Post, 20 september)
Update krant: Het UN Human Rights Office for South-East Asia noemt het vonnis ‘very disturbing’, vooral omdat een dag eerder wereldleiders in New York hebben beloofd de bijdrage, die migranten in hun land leveren aan de economische en sociale ontwikkeling, te versterken.
Asian Parliamentarians For Human Rights waarschuwt dat het vonnis een verkillend effect kan hebben op andere researchers en advocaten die streven naar bescherming van de rechten van gastarbeiders. ‘Andy Hall werkt al jaren aan de bescherming van gemarginaliseerde werkers in Thailand. Hij dient te worden geprezen voor zijn inzet’, zegt voorzitter Charles Santiago.
Human Rights Watch zegt dat Hall nooit vervolgd had mogen worden.
De directeur van het bedrijf meent dat recht is gedaan. ‘Geen enkele buitenlander moet denken dat ze boven  de Thaise soevereiniteit staan.’
Ter aanvulling: Het rapport van Hall stelt dat het bedrijf minder dan het wettelijk verplichte minimumloon betaalt en dat lange werktijden worden gemaakt. Het bedrijf heeft een tegenrapport gemaakt, getiteld Cheap Has a High Price. Het eist van Hall een schadevergoeding van US$ 10 miljoen.
De rechtbank veroordeelde Hall in eerste instantie tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 baht. Omdat hij goed had meegewerkt, maakte de rechtbank er een voorwaardelijke straf van met een proeftijd van twee jaar en verlaagde de boete tot 150.000 baht.

Out-of-school kinderen kosten Thailand 6,5 mld dollar
4 oktober – In Thailand gaan 380.000 kinderen niet naar school, waarvan 200.000 in de lagereschoolleeftijd. Unesco schat de sociale kosten voor het land op 6,5 miljard dollar (225 miljard baht). Dat bedrag zou aan de economie worden bijgedragen, wanneer ze wel naar school gaan, een diploma halen en kans maken op een betere baan.
Het verschijnsel van out-of-school kinderen komt vooral voor in socio-economische achtergebleven gebieden, wat in Thailand betekent: in de westeljke grensprovincies en het Noordoosten. Ze lijken te behoren tot etnische minderheidsgroepen, zoals de Karen en Khmer, maar de meerheid zijn kinderen uit migrantengezinnen, voornamelijk uit Myanmar, Cambodja en Laos. En vanwege het economisch primaat van Bangkok en de ongelijke regionale ontwikkeling zijn er veel meer out-of-school  kinderen in de hoofdstad dan in alle andere regio’s.
Daarom is de Asean Declaration zo belangrijk, schrijven John Draper en en Peerasit Kamnuansilpa op de opiniepagina van Bangkok Post in een analyse, getiteld Tackling economic cost of poor education. Belangrijk omdat het grotendeels een grensoverschrijdend verschijnsel is. Er zijn daarom meerdere uitdagingen; ze hebben betrekking op de gehele regio en bestaan uit migratie, status en staatloosheid.
De Asean Declaration waarnaar de auteurs verwijzen, is vorige maand ondertekend. Ze heet voluit: Declaration on Strengthening Education for Out-of-School Children and Youth. De verklaring is gebaseerd op de geest van het UN Sustainable Development Goal 4 om ‘inclusive and equitable quality education’ in 2030 te verzekeren alsmede ‘to promote lifelong learning opportunities for all’.
De verklaring noemt zeven principes waaraan het onderwijs dient te voldoen, zoals gelijkheid, toegankelijkheid, continuïteit, kwaliteit, flexibiliteit en duurzaamheid. Wie zich er nader in wil verdiepen, verwijs ik naar het artikel. In de praktijk betekent dit dat de verklaring op drie niveaus wordt uitgevoerd: wetgeving, beleid en actieplannen.
Voor Thailand heeft de verklaring nog een speciale betekenis. Migranten zullen hun kinderen sneller aanmoedigen naar school te gaan wanneer het gemakkelijker is een verblijfsvergunning te krijgen.
Deze groep kinderen in 2030 onderwijs geven vereist een enorme herverdeling van financiële bronnen. De regering moet de uitgaven aan Chinese tanks en onderzeeërs heroverwegen en besteden aan het onderwijs voor 380.000 kinderen, van wie de meesten uit andere Asean-landen. Dat is een betere manier om bij de buren gezag af te dwingen, menen Draper en Peerasit. (Bron: Bangkok Post, 3 oktober)
Draper is directeur van het Social Service Centre, College of Local Administration van de universiteit van Khon Kaen. Peerasit is oprichter en voormalig deken van het College of Local Administration.

Donderdag 13 oktober
– Over vijf jaar moet Thailand minder afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers uit de drie buurlanden, neemt het ministerie van Werkgelegenheid zich voor. Het Department of Employment (DE) registreert geen gastarbeiders meer of vernieuwt registraties van de huidige werkers uit Myamar, Cambodja en Laos, tenzij te werk gesteld via een Memorandum of Understanding met het buurland. Alleen banen in de visserij, bouw en als huishoudelijke hulp komen daarvoor in aanmerking. De maatregel moet de mensenhandel tegengaan.
Volgende maand begint een nieuwe ronde registraties, die duurt 60 dagen. Volgens directeur-generaal Singhadej van het DE bereikt het aantal migranten dat in Thailand werkt, zijn verzadigingspunt. Vorige maand waren 1.202.347 migranten geregistreerd. Migranten uit Vietnam mogen in de visserij en bouw werken, maar ze werken liever in restaurants, wat minder vermoeiend is.

Andy Hall slaat terug
4 november – Het is een continuing story: de juridische strijd tussen de Britse actievoerder en researcher Andy Hall en Natural Fruit Co in Prachuap Khiri Khan, Thailand’s grootste producent van ananas in blik en ananassap.
Hall heeft nu een aanklacht wegens smaad ingediend tegen het bedrijf, regering en politie nadat het hooggerechtshof hem gisteren vrijsprak van smaad wegens een interview dat hij in 2013 op Al Jazeera had gegeven over de slechte arbeidsomstandigheden en betaling van buitenlandse werknemers in het bedrijf.
Volgens Hall was de vervolging in strijd met de wet en hebben getuigen meineed gepleegd. Twee lagere rechtbanken spraken Hall ook al vrij. De zitting van gisteren werd bijgewoond door vertegenwoordigers van enkele Europese ambassades.
Zoals bekend deed Hall onderzoek voor de Finse NGO Finnwatch dat een rapport over zijn bevindingen publiceerde. Over dat rapport zijn ook al juridische procedures gevoerd en nog aan de gang. In september werd Hall daarvoor veroordeeld door de rechtbank van Bangkok. Hij zou een te klein aantal werknemers hebben geïnterviewd, de autoriteiten hadden geen misbruik geconstateerd en het bedrijf had niet voldoende gelegenheid gekregen commentaar te leveren. Het bedrijf heeft een schadevergoeding van 400 miljoen geëist.

Andy Hall vertrekt uit vrees voor zijn veiligheid
8 november – De Britse researcher en mensenrechten actievoerder Andy Hall heeft maandag uit vrees voor zijn veiligheid Thailand verlaten. Wanneer hij terugkeert, is niet bekend. Hall zegt zich niet veilig te voelen: ‘Er zijn mensen die me kapot willen maken. Ik heb met  veel bedrijven in Thailand gewerkt; het is zeldzaam dat een bedrijf zo irrationeel en zo wraakzuchtig is.’
Hall’s problemen begonnen nadat hij voor de Finse NGO Finnwatch onderzoek had gedaan bij Natural Fruit in Prachuap Khiri Khan, ’s lands grootste producent van ananas in blik en ananassap. Hij interviewde er buitenlandse werknemers over hun werkomstandigheden en salariëring. De publicatie door Finnwatch in 2013 van Cheap has a high price en een interview op Al Jazeera schoten in het verkeerde keelgat van het bedrijf. Het maakte vier smaadzaken tegen Hall aanhangig en eist een schadevergoeding. Vorige week werd Hall in één zaak vrijgesproken door het hooggerechtshof, maar in september kreeg hij in een andere zaak een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 150.000 baht. Mensenrechtengroepen hekelen het vonnis als een gevaarlijk precedent in het gevecht tegen de uitbuiting van migranten.
Thailand is een van de grootste voedselexporteurs in de wereld. Naar schatting werken drie miljoen gastarbeiders, voornamelijk uit Myanmar, in de voedselindustrie. Velen hebben te maken met schendingen van het arbeidsrecht. Ze moeten lange uren werken, worden niet betaald voor overwerk, hun paspoort is ingenomen en ze hebben beperkte bewegingsvrijheid. (Bron: Bangkok Post/Thomson Reuters Foundation, 7 november)

Arbeidsrechten migranten worden nog steeds geschonden
13 november – Het Southeast Asia Legal Aid Network eist meer juridische hulp voor gastarbeiders. Nog steeds hebben ze volgens het netwerk in Zuidoost-Aziatische landen beperkte toegang tot arbeidsrechten en dat is in strijd met de in 2007 door de Aseanlanden geratificeerde Asean Declaration on the Protection and Promotion of the Rights of Migrant Workers (de zogeheten Cebu Declaration, vernoemd naar de plaats op de Filipijnen waar die werd aangenomen).
Voorzitter Somchai zei dit onlangs tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Thaise arbeidsbureaus en steungroepen. Parlementslid Kyaw Htwe uit Myanmar zei zich met name zorgen te maken over zijn landgenoten, die de grootste groep gastarbeiders vormen, gevolgd door werkers uit Cambodja en Laos.
De problemen behelzen te lage lonen, niet betaald overwerk, door de werkgevers ingenomen paspoorten, problemen met toegang tot welzijnsvoorzieningen en onbillijke ontslagen. Deze problemen tonen aan dat velen van hen hulp nodig hebben van juridische experts om hun rechten beter te beschermen.
Adjunct permanent secretaris Tawatchai van het ministerie van Justitie wijst erop dat de migranten een beroep kunnen doen op het Justice Fund, waaruit medische kosten worden vergoed en dat bij misbruik van arbeidsrechten geld uitkeert. Het ministerie neemt zich ook voor Thai die in Aseanlanden werken, beter te helpen.
De migranten in grensprovincies krijgen hulp van centra [?] bij hun werk en worden voorgelicht over de Thaise arbeidswetten. De wet vereist dat bedrijven met meer dan 50 werknemers een commissie voor werkgerelateerde zaken vormen, bestaand uit vertegenwoordigers van het bedrijf en arbeiders. Het Labour Protection and Welfare Department vraagt de bedrijven hierin ook migranten op te nemen.

Tekort aan fruitplukkers wordt opgevangen met migranten
16 november – Omdat er in Sa Kaeo een tekort is aan fruitplukkers, mogen handelaren in Chanthaburi tijdelijk migranten die ze in dienst hebben, naar de buurprovincie sturen, waar momenteel de pluk van longan in volle gang is. De maatregel ging maandag in en duurt tot eind januari.
Volgens de wet is de transfer van gastarbeiders naar een andere werkgever verboden, maar de autoriteiten [?] besloten zondag tijdens een bijeenkomst over het tekort aan arbeidskrachten een uitzondering te maken. De bijeenkomst was belegd naar aanleiding van de arrestatie van illegale Cambodjanen die in Sa Keao longan plukten. De fruitkwekers verzochten vervolgens de gouverneur tussenbeide te komen. Ze vrezen dat de oogst verrot wanneer er niet voldoende plukkers zijn.
Aan de transfer zijn nog enkele voorwaarden verbonden, maar die laat ik maar onvermeld. In het district Pong Nam Ron is een centrum gevormd om een oplossing te zoeken voor het tekort aan plukkers. (Bron: Bangkok Post, 15 november)

Donderdag 17 november
– Nog meer gezondheidszorg of moet ik schrijven bemoeizucht? Het ministerie van Werkgelegenheid wil het aantal kinderen van gastarbeiders beperken door hen te verbieden hun kinderen mee te nemen als ze in Thailand komen werken. Migranten die hier al werken en wier contract verloopt, dienen samen met hun kinderen naar hun vaderland terug te gaan.
Het ministerie gaat verder een campagne voeren ter bevordering van geboortebeperking en het wil voorkomen dat migranten en hun kinderen het land illegaal binnenkomen.
Het PM’s Office heeft bekend gemaakt welke banen toegestaan zijn voor migranten uit bepaalde landen. De bekendmaking is dinsdag in de Royal Gazette gepubliceerd. De regels gelden niet voor arbeiders uit Laos, Myanmar, Cambodja en andere landen die in de wet worden genoemd.
Sinds 2004 mogen 118.000 kinderen van illegale migranten tijdelijk in het land blijven, nadat hun ouders bezwaar hadden gemaakt tegen deportatie [of zoiets]. Van hen gaan 70.000 kinderen naar Thaise scholen.

Donderdag 22 december
– Huishoudelijke hulpen zijn beter af als ze niet worden beschouwd als deel van de familie, want dat kan leiden tot situaties die schadelijk voor hen zijn. Dit stelt de vrouwengroep UN Women na onderzoek in Thailand en Maleisië. Hoewel termen als ‘tante’ en ‘familielid’ een liefdevolle relatie suggereren, is het belangrijk huishoudelijk personeel als werknemer te beschouwen, aldus het rapport Worker, helper, auntie, maid?
Een slecht gedefinieerde relatie stelt werkers bloot aan misbruik, zoals lange werktijden, en slecht omschreven taken. In sommige gevallen krijgen de werkers geen rusttijd of vrije dagen en wordt hun bewegingsvrijheid beperkt. Alhoewel Maleisië en Thailand een maximum werktijd van 8 uur per dag kennen, maken ze in Maleisië gemiddeld 14,42 uur per dag en in Thailand 11,89 uur.
Van de werkers zelf zegt meer dan de helft dat een goede werkgever iemand is die hen als deel van de familie behandelt. UN Women zegt dat zo’n relatie niet noodzakelijkerwijs onverenigbaar hoeft te zijn met goede arbeidsomstandigheden of respect voor hun rechten.

Agenten gewaarschuwd voor afpersing werkgevers van migranten
3 juli – RTP hoofdcommissaris Chakthip dreigt met strenge straffen voor agenten die werkgevers van migranten en gastarbeiders afpersen nu de de nieuwe (strenge) arbeidswet Decree on Recruitment of Foreigners van kracht is geworden. Politieagenten mogen geen oogje dichtknijpen [tegen betaling] als ze werkgevers en werknemers betrappen die de wet overtreden.
Politiewoordvoerder Kritsana zegt dat Chakthip ook werkgevers en werkers die dreigen te worden uitgezet, heeft gevraagd dit te melden aan de Royal Thai Police. Gevraagd of toepassing van de wet wordt uitgesteld, heeft Bullebak gezegd dat het wachten is op richtlijnen van de regering.
Zoals bekend is het doel van de verordening de kwaliteit van rekrutering en arbeidsmanagement te verhogen, alsmede misbruik en zelfs mensenhandel te voorkomen. Werkgevers die illegalen in dienst nemen of hebben, riskeren een boete van 400.000 tot 800.000 baht.
Naar verluidt zou premier Prayut art 44 [van de interim-grondwet] willen inzetten voor een vrijwaringsperiode van 120 dagen, zodat werkgevers en werknemers zich aan de nieuwe regels kunnen aanpassen. De premier heeft benadrukt dat het land zich aan alle afspraken met buurlanden zal houden, die gemaakt zijn over de tewerkstelling van migranten. De regering beschouwt de onderdrukking van mensenhandel als een hoge prioriteit, zegt regeringswoordvoerder Sansern. [Dat zal wel te maken met de prolongatie van Thailand’s plaats op de Tier 2 Watchlist van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport]
De premier is zich bewust van de zorgen van werkgevers over een tekort aan arbeidskrachten, zegt Sansern. Hij gaat zich deze week met dit probleem bezighouden. Het tekort geldt met name voor banen waar Thai geen zin in hebben [omdat ze liever lui dan moe zijn?] Het parlement vergadert vandaag met enkele diensten, zoals het ministerie van Werkgelegenheid, over de kwestie.
Vice-partijleider Ongart (Democraten) roept de regering op overleg te voeren met buurlanden over versnelling van het verificatieproces voor migranten (kosten 20.000 baht), waardoor ze legaal in Thailand kunnen werken. Hij betwijfelt of de vrijwaringsperiode van 120 dagen lang genoeg is.
Inmiddels zijn tussen 23 juni (de dag waarop de wet van kracht werd) en gisteren al 20.000 gastarbeiders uit Myanmar via de grenspost Mae Sot (Tak) naar hun land teruggekeerd.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties