Thais nieuws april 2011

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation.
Voor januari 2011 klik hier; voor februari 2011 klik hier; voor maart 2011 klik hier; voor berichten uit 2010: klik hier.
Dossiers: De grondwet van 1997 en 2007; Single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran.
Round-up: Grensgevechten, landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie.

Staakt-het-vuren al geschonden
30 april – Amper tien uur nadat donderdag een staakt-het-vuren was afgesproken, zijn er weer gevechten uitgebroken tussen Thaise en Cambodjaanse troepen. Daarbij werden één Thaise soldaat gedood en vier gewond, waarmee het totaal aantal doden op acht uitkomt. De regering is teleurgesteld over de schermutselingen en zal pas in gesprek gaan met Cambodja wanneer dat land zich strikt aan de wapenstilstand houdt.
Mogelijk waren de gevechten een gevolg van een communicatiestoornis aan Cambodjaanse zijde, omdat de wapenstilstand was overeengekomen met een generaal die niet het bevel voert over het gebied waar nu gevochten is. Legerwoordvoerder Prawit Hookaew wil niet spreken van een schending van het staakt-het-vuren omdat de gesprekken daarover informeel waren.

Cambodja stapt naar Internationaal Hof van Justitie
30 april – Cambodja heeft het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag gevraagd een nadere toelichting te geven op zijn uitspraak van 1962, waarbij Hindu-tempel Preah Vihear werd toegewezen aan Cambodja. Cambodja wil van het Hof duidelijkheid over de precieze grens in het gebied. Zoals bekend wordt 4,6 vierkante kilometer door beide landen geclaimd. Thailand heeft een juridische consultant ingehuurd om zijn verdediging voor te bereiden.

Wapenstilstand na week van gevechten
29 april – Na een nacht en ochtend van zware beschietingen bij de Ta Muen Thom tempel in de provincie Surin gisteren zijn Thailand en Cambodja een staakt-het-vuren overeengekomen. Daarmee kwam een eind aan een week van grensgevechten waarbij 15 personen om het leven kwamen en 48.200 dorpelingen werden geëvacueerd. Ze gaan over twee dagen terug wanneer zeker is dat de wapenstilstand stand houdt.
Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren met de Indonesische minister Marty Natalegawa, thans voorzitter van Asean, de terms of reference besproken voor de stationering van 15 Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens. Dit is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari.
Mogelijk praten premier Abhisit en Hun Sen volgende maand tijdens een topconferentie van Asean in Jakarta over het grensconflict, maar concrete afspraken zijn daarover nog niet gemaakt.

NPP boycot niet de verkiezingen
29 april – De New Politics Party, de politieke tak van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) neemt waarschijnlijk toch deel aan de verkiezingen. Voorzitter Somsak Kosaisuk verzet zich tegen het advies van de PAD om de verkiezingen te boycotten en hij verwacht dat het executive board hem zal volgen.
De NPP-leden stemden tijdens een ledenvergadering op zondag met 75 tegen 25 stemmen voor de boycot, maar Somsak zegt dat dit slechts een mening was van partijleden omdat deelname aan de verkiezingen niet op de agenda van de bijeenkomst stond. Somsak die ook adviseur is van de State Enterprise Labour Relations Confederation, heeft zich teruggetrokken als PAD-leider. De confederatie heeft de PAD ook de rug toegekeerd. Zij vindt het advies van de PAD om bij de verkiezingen een no-vote stem uit te brengen ondemocratisch.

Vlootuitbreiding THAI: Een mix is het beste
29 april – Kopen of leasen: dat is de vraag. Een mix lijkt de beste optie voor Thai International Airways wanneer ze haar vloot de komende 12 jaar wil uitbreiden met 75 vliegtuigen, zeggen Boeing en International Lease Finance Corp. Het ministerie van Transport denkt dat kopen op de lange termijn het goedkoopste is, maar het kabinet besloot vorige week dat THAI over de aanschaf zelfstandig mag beslissen.
Beide methodes, kopen en leasen, hebben voordelen, zeggen vertegenwoordigers van beide maatschappijen. Er is geen ‘magic formula’ hoeveel gekocht en hoeveel geleast moeten worden. Dat hangt af van THAI’s cashflow en andere financiële factoren. Southwest Airlines, ’s werelds meest succesvolle luchtvaartmaatschappij, vliegt alleen met geleaste toestellen. Wereldwijd vliegt 40 procent van de maatschappijen met geleaste toestellen en 60 procent met gekochte.

Hun Sen pleit voor staakt-het-vuren
28 april – De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft gisteren op de zesde dag van de vijandelijkheden gevraagd om een staakt-het-vuren en gezegd dat hij bereid is tot gesprekken met zijn Thaise collega, wat premier Abhisit deed verzuchten: ‘Waarom stoppen ze dan niet met vuren?’
De grensgevechten hebben tot nu toe aan vijf Thaise soldaten en één burger het leven gekost en 94 personen zijn gewond geraakt; 29.677 personen zijn geëvacueerd naar 22 opvangkampen. Aan Cambodjaanse zijde zijn 8 soldaten gesneuveld.
De kamercommissie van Buitenlandse Zaken heeft de regering gevraagd het conflict niet te laten escaleren tot een oorlog. Ze roept Bangkok en Phnom Penh op naar de onderhandelingstafel terug te keren. Volgens commissievoorzitter Tophong Chaiyasan gebruikt Phnom Penh elk middel om vredesgesprekken naar een multilateraal niveau te tillen, met name de VN Veiligheidsraad. Dit zou in het voordeel van Cambodja zijn, omdat Frankrijk, dat een goede relatie met Cambodja heeft, volgende maand het voorzitterschap van de Veiligheidsraad overneemt. Tophong suggereert steun bij China te zoeken.

Nog geen besluit over Duitse duikboten
28 april – De aanschaf van zes tweedehands Duitse duikboten is nog lang geen gelopen race. De Defence Council is er niet mee akkoord gegaan, zoals eerder bericht, maar heeft kennisgenomen van het marineplan. Met nog één kabinetsvergadering te gaan, is het onwaarschijnlijk dat de aanschaf deze kabinetsperiode het groene licht krijgt. Het Royal Thai Armed Forces Headquarters, Office of the Permanent Secretary en het Budget Bureau moeten zich ook over de plannen buigen.
Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) is gisteren naar China vertrokken. Hij zou een voorstander zijn van de aanschaf van twee nieuwe Koreaanse onderzeeërs en tijdens zijn bezoek wil hij Chinese duikboten bekijken.

Kort nieuws 26-28 april
Gastarbeiders
De Human Rights and Development Foundation heeft de regering opgeroepen buitenlandse werknemers toegang te verlenen tot de gezondheidszorg. Veel werknemers ontberen medische zorg, alhoewel ze wel een verblijfs- en werkvergunning hebben.
Kernenergie Het ministerie van Energie stelt voor Thailands plannen om in 2020 te beschikken over zijn eerste twee kerncentrales met 3 jaar uit te stellen. Volgens het International Atomic Energy Agency is Thailand er niet klaar voor. Thailand wil vijf kerncentrales bouwen met een capaciteit van 5000 MW.
Gemarteld? De raadselachtige dood van een gevangene in het legerkamp Ingkhayut (Pattani) komt eindelijk voor de rechter. De man (25) had zich op 30 mei 2010 opgehangen in zijn cel. De familie vermoedt dat hij is gemarteld, mogelijk zelfs doodgemarteld.
Jaloers De burgemeester van tambon Bandu Municipality wordt gezocht wegens de moord op een 16-jarig Lahu meisje, met wie hij een relatie had. Hij schoot haar dood en begroef haar, toen hij vermoedde dat ze een nieuwe vriend had.
Ongeluk Een Australiër op weg naar een herdenking van Australische oorlogsslachtoffers in Hellfire Pass is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Een tweede man overleed eveneens, een andere Australiër raakte gewond. Het busje waarin ze reden, raakte een vrachtwagen en sloeg over de kop.
Uitgewezen Twee Thaise studenten worden naar Australië uitgewezen, waar ze terecht moeten staan voor de dood in Melbourne van een Australische student in 2009. De Australiër werd doodgestoken tijdens een ruzie. De Thais zouden uit zelfverdediging hebben gehandeld.
Rectificatie: De rechtbank heeft nog geen besluit genomen.
Geschorst Twintig (ingehuurde) parkeerwachters op vliegveld Suvarnabhumi zijn geschorst nadat in februari de inkomsten uit parkeergelden scherp afnamen. Normaal bedraagt de opbrengst 600.000 tot 700.000 baht, in februari 500.000 en dat wekte wantrouwen bij Airports of Thailand. Een panel doet onderzoek.
Brand De brandweer had drie uur nodig om een brand in een fabriek van zonnepanelen in Ratchaburi onder controle te krijgen. Omdat blussen met water niet lukte, werd overgeschakeld op schuim. De schade bedraagt 10 miljoen baht. Oorzaak was waarschijnlijk kortsluiting.
Te koop Niet alleen een universiteit in Khon Kaen heeft onderwijsaktes verkocht aan studenten, maar het kantoor van de Higher Education Commission verdenkt 80 openbare en particuliere universiteiten ervan hetzelfde te hebben gedaan of cursussen aan te bieden die niet geaccrediteerd zijn. De rector van de universiteit in Khon Kaen krijgt een boete van 200.000 baht. Een panel van 17 leden doet onderzoek.
Radio De politie heeft 13 community radiozenders gesloten. Ze hadden toespraken uitgezonden, die roodhemdleiders op 10 april tijdens een UDD-rally hielden. De desbetreffende leiders zijn op grond daarvan beschuldigd van majesteitsschennis. De sluitingen voeden de geruchten dat een militaire coup ophanden is.
Spelling Oppositiepartij Puea Thai heet voortaan Pheu Thai. De nieuwe spelling is vastgesteld door de Kiesraad.
Bijeenkomsten Organisatoren van een openbare bijeenkomst moeten 24 uur tevoren toestemming vragen aan het hoofd van het plaatselijk politiebureau. Ze zijn verplicht gedurende de gehele bijeenkomst aanwezig te zijn om de orde te handhaven en de bijeenkomst op het afgesproken tijdstip te beëindigen. Aldus de Public Gathering Bill. Het House of Representatives is akkoord, nu de Senaat nog.
Vertrek De State Enterprise Labour Relations Confederation heeft de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) de rug toegekeerd. De organisatie is het niet eens met het beleid van de PAD om te streven naar een ‘ondemocratisch’ systeem. De PAD heeft haar achterban opgeroepen bij de verkiezingen een no-vote stem uit te brengen. De confederatie neemt sinds 2006 deel aan de PAD-rally’s.

Relatie met Cambodja in gevaar
26 april – Omdat Cambodja geen aanstalten maakt aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en doorgaat met vijandelijkheden, dreigt Thailand alle banden met Cambodja te herzien. Dit zei minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) op de vierde dag van de grensgevechten. Daarbij vielen geen gewonden.
Terwijl de regering voor een hardere lijn kiest, heeft het leger zijn bezwaren tegen een vergadering van het General Border Committee in een derde land laten vallen. Toegang van Indonesische waarnemers in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear is echter alleen acceptabel als Cambodja zich uit het gebied terugtrekt, zegt opperbevelhebber Prayuth Chan-ocha.

Asean gefrustreerd
26 april – Asean-voorzitter Marty Natalegawa heeft zijn gepland bezoek aan Bangkok en Phnom Penh tot nader orde uitgesteld. Naar de reden wordt gegist. Mogelijk is hij gefrustreerd dat er weer gevechten zijn uitgebroken.
Natalegawa zou met beide landen de terms of reference bespreken van de stationering van 12 Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens, zoals afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari.
Cambodja gaat akkoord met de TOR, Thailand zegt dat er een ‘technisch’ probleem is ten aanzien van de immuniteit van de waarnemers. Volgens de TOR komen er aan Cambodjaanse zijde drie observatiepunten, inclusief één in de omstreden 4,6 vierkante kilometer waar Thailand zich tegen verzet, en in Thailand vier punten in de provincie Si Sa Ket, waar van 4 tot 7 februari is gevochten.
De gevechten van de afgelopen dagen vonden plaats in een gebied dat niet wordt gedekt door de TOR.

Groen licht voor Duitse afdankertjes
26 april – De Defence Council gaat akkoord met de aanschaf van zes tweedehandse Duitse duikboten. Het idee van minister Prawit Wongsuwon (Defensie) om twee nieuwe Koreaanse onderzeeërs te kopen, kreeg gisteren tijdens een vergadering van de raad geen steun. Als het kabinet akkoord gaat, komen de U-boten in september 2013 in bedrijf. De kosten bedragen 7,7 miljard baht.

‘Bouw Xayaburi dam milieuramp’
24-30 april (Bangkok Post, Spectrum) – Vietnam heeft vorige week in Vientiane tijdens een vergadering van de Mekong River Commission tevergeefs opgeroepen tot een moratorium van 10 jaar op de bouw van dammen in de Mekong. Laos gaat echter door met de voorbereidingen voor de bouw van de Xayaburi dam. Het hoeft zich niets aan te trekken van de bezwaren van zijn buurlanden, want bij de oprichting van de MRC in 1995 zijn de vier betrokken landen  Laos, Cambodja, Vietnam en Thailand overeengekomen dat ze zich het recht voorbehouden dammen te bouwen – met of zonder toestemming van de buurlanden.
Milieudeskundigen, Australië, het World Wide Fund for Nature and International Rivers en de VS verzetten zich tegen een verdere aanslag op het eco-systeem van de rivier. Het WWF noemt de bouw van de Xayaburi dam ‘an environmental disaster’. Chinese dammen in de bovenstroom worden al verantwoordelijk gehouden voor droogtes in de afgelopen jaren, met watertekorten die conflicten veroorzaakten in boerendorpen.

Prijsgarantie rijst kostbare zaak
26 april – De toekomst van de Thaise rijstverbouw is in gevaar indien het huidige verzekeringsprogramma voor ongedopte rijst wordt vervangen door het voormalige kostbare en inefficiënte onderpandsysteem. Oppositiepartij Puea Thai wil dat systeem van stal halen als ze aan de macht komt. Regeringspartij Democraten stelt dat het huidige programma gunstiger is voor boeren.
Het programma kost dit jaar naar schatting 65 miljard baht, meer dan voorzien, en het moet daarom aangepast worden, zegt Pramote Vanichanont, ere-president van de Thai Rice Association. Prijsgarantie dient volgens hem hand in hand te gaan met het verbeteren van de productiviteit door research and development, die 5 miljard baht kan kosten.
Het onderpandsysteem dat tientallen jaren gold, is herhaaldelijk bekritiseerd als een politiek instrument om stemmen van boeren te winnen. Regeringen stelden de onderpandprijs vast op 30 procent boven de marktprijs, waardoor de rijstvoorraden van de overheid gigantisch toenamen. Het grootste deel moest verliesgevend worden verkocht. Het belangrijkste bezwaar tegen het systeem is volgens Pramote dat het de markt ontregelt omdat de regering zelf in rijst handelt.
De regering dient echter het huidige verzekeringsprogramma te verbeteren. De prijs van ongedopte rijst is gezakt waardoor de compensatie nu 2800 baht per ton rijst bedraagt tegen 1000 baht eerder. Pramote pleit daarom voor maatregelen om de prijs te stabiliseren, met name door kostenreductie.

Thaksin deelt straf uit
26 april – Twee Puea Thai-parlementariërs hebben straf gekregen van oud-premier Thaksin, die vanuit Dubai nog steeds de lakens uitdeelt in de oppositiepartij. Ze zijn geschrapt van de kandidatenlijst en krijgen ook geen sms-jes meer van de partij, omdat ze van plan zijn zich aan te sluiten bij oud-voorzitter Chavalit Yongchaiyudh, die zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Chavalit en de twee gestraften zijn ongelukkig met de grote invloed van Thaksin op de partij. De straf van Thaksin geldt als waarschuwing aan andere PT-ers die overwegen de partij te verlaten.
Chavalit zou van plan zijn samen met Sanoh Thienthong, leider van de Pracharaj partij, een nieuwe partij op te richten. Hij zegt echter zich nog te beraden over zijn politieke toekomst. Mogelijk keert hij de politiek de rug toe.

Spanning loopt op aan grens Thailand-Cambodja
25 april – De spanning aan de grens met Cambodja neemt toe nu voor de derde achtereenvolgende dag is gevochten bij de tempels Ta Muen Thom en Ta Kwa in de provincie Surin en beide landen versterkingen aanvoeren. Tot nu toe zijn vier Thaise soldaten gesneuveld en 27 gewond, zes Cambodjaanse soldaten zijn gesneuveld en 27.000 Thaise dorpelingen zijn geëvacueerd. Volgens een legerbron, die zich baseert op Cambodjaanse radioberichten, zouden er in  Cambodja meer slachtoffers zijn gevallen en zijn wapens zwaar beschadigd.
Asean en de VN hebben hun bezorgdheid geuit over de recente grensgevechten. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Marty Natalegawa, thans voorzitter van Asean, vertrekt vandaag naar Bangkok en Phnom Penh om de situatie te bespreken. Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) heeft een dezer dagen een gesprek met zijn Cambodjaanse collega Hor Namhong.
Het leger beschuldigt Cambodja ervan beide tempels in bezit te willen nemen, analoog aan de huidige bezetting door Cambodja van het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Phnom Penh zou soldaten en tanks hebben verplaatst van Preah Vihear naar het gebied waar nu wordt gevochten.
Thaise militaire officieren zeggen dat Cambodjaanse soldaten bezig waren een bunker te bouwen bij Ta Muen. Toen de officieren vrijdag dichterbij kwamen om hen te waarschuwen, openden de Cambodjanen het vuur. ‘ If we had not warned them before the confrontation, Cambodia would have seized the area as they did in the areas near Preah Vihear temple. So letting problems occur today is better than seeing it turn chronic in the future’, aldus kolonel Sansern Kaewkamnerd. Volgens hem bestaat de Cambodjaanse benadering om grensconflicten te beslechten eruit door dorpelingen, met name vrouwen en kinderen, naar een omstreden gebied te verhuizen.

Suvarnabhumi zakt 3 plaatsen op wereldranglijst
25 april – Suvarnabhumi International Airport is van de tiende naar de dertiende plaats gezakt op de Skytrax’ World Airport Awards 2011. Schiphol staat op de zesde plaats (vorig jaar 7); Hong Kong heeft Singapore van de eerste plaats verdreven. De ranglijst is gebaseerd op een onderzoek van negen maanden onder 11,38 miljoen reizigers op 240 luchthavens.
De slechtere score van Suvarnabhumi is toe te schrijven aan de inefficiëntie van de paspoortcontrole (berucht zijn de lange wachttijden), slechte bewegwijzering en taxidiensten, slechte verkeersleiding bij de aankomst- en vertrekhal en gebrek aan voorzieningen bij het vervoer tussen luchthaven en city.

NPP neemt niet deel aan verkiezingen
25 april – De New Politics Party, de jonge politieke tak van de geelhemdbeweging, neemt niet deel aan de verkiezingen. Een meerderheid van de duizend aanwezige leden volgde gisteren tijdens een ledenvergadering het dringende advies op van de People’s Alliance for Democracy against Dictatorship (PAD, geelhemden) om de verkiezingen te boycotten.
De PAD heeft tot de boycot besloten uit protest tegen wat ze ‘shady politics’ noemt, maar sommige NPP-ers, waaronder voorzitter Somsak Kosaisuk zijn het daar niet mee eens. ‘Wat is het nut van een politieke partij als ze geen kandidaten stelt bij de verkiezingen’, vraagt hij zich retorisch af. Het besluit van de leden moet nog worden goedgekeurd door het executive committee van de NNP, die in theorie hiervan zou kunnen afwijken.

Oud-voorzitter Veerakarn waarschuwt UDD
25 april – Voormalig UDD-voorzitter Veerakarn Musikapong waarschuwt dat de roodhemdbeweging gedoemd is uit elkaar te vallen, indien de supporters hun leiders overstemmen en willekeurig activiteiten organiseren. Dit zegt hij in een interview met Bangkok Post.
Volgens hem is de beweging verdeeld in supporters die echt geloven in parlementaire democratie en een radicale groep die anti-monarchie is. Kritiek heeft Veerakarn op enfant terrible Jatuporn Prompan, roodhemdleider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, die onlangs door het leger is beschuldigd van majesteitsschennis. ‘If he doesn’t change his ways and allows himself to be carried away by the cheers of supporters who endorse violence, problems for the movement will result.’
‘I’m worried because any mass movement which fails to listen to its leaders without any sense of control, is doomed. We can listen to the crowds but we don’t have to dance to their tune.’ Als voorbeeld stelt hij de studentenopstand van 14 oktober 1973, die ten onder ging omdat de studenten niet luisterden naar hun leiders waardoor de beweging gewelddadig werd en degenen die politiek neutraal waren, er de brui aan gaven.
Volgens Veerakarn is de huidige UDD-leiding, waaronder voorzitter Thida Thawornsret, niet opgewassen tegen Jatuporn en enkele andere prominente leiders.

Vuurgevechten gaan door
24 april – Ook zaterdag zijn de gevechten bij de tempels Ta Muean en Ta Kwai in de provincie Surin tussen Thaise en Cambodjaanse groepen doorgegaan. Tot nu toe zijn 10 soldaten gesneuveld en 24 personen gewond geraakt.
Phnom Penh heeft Thailand ervan beschuldigd chemische wapens en clustermunitie te hebben gebruikt. Ook beschuldigt Cambodja Thailand ervan een verkenningsvliegtuig te hebben ingezet dat het Cambodjaanse luchtruim heeft geschonden.
Thailands minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya ontkent alle beschuldigingen. Hij roept Cambodja op om naar de onderhandelingstafel te komen. Volgens Kasit is Thailand nu bereid de terms of reference te ondertekenen voor de stationering van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens, zoals afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen. Ze worden niet in het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear gestationeerd maar daarbuiten, zodra beide landen hun troepen hebben teruggetrokken uit zowel het omstreden gebied als bij de pagode Keo Sikha Kiri Savara, die door Cambodja wordt geclaimd.
Sinds de gevechten vrijdag zijn uitgebroken zijn 30.000 bewoners uit het district Phanom Dong Rak (Surin) geëvacueerd. Aan Cambodjaanse zijde zijn eveneens duizenden bewoners geëvacueerd. De grenshandel is opgeschort.

Thaksin maakt beleidsvoornemens Puea Thai bekend
24 april – In een speech van twee uur heeft voormalig premier Thaksin gisteren tijdens een bijeenkomst van oppositiepartij Puea Thai via een videoverbinding het verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Drie megaprojecten staan op het verlanglijstje van de partij, zeven plannen voor verzoening en 24 beleidsvoornemens, variërend van armoedebestrijding tot een plan om een eind te maken aan de onrust in het Zuiden. Zijn keuze voor de toekomstige partijleider blijft nog even in het duister. Wanneer de partij haar kandidatenlijst indient, zal blijken of zijn zuster Yingluck op nummer 1 staat.
De drie megaprojecten behelzen de aanleg van een 30 tot 60 kilometer lange stenen muur om Bangkok te beschermen tegen overstromingen;  wateromleidingsprojecten om water uit buurlanden te betrekken en een hogesnelheidslijn die Bangkok met enkele grote steden verbindt.
De zeven plannen voor verzoening behelzen onder meer eerlijke verkiezingen zonder beïnvloeding (lees: het leger) en de inzet van buitenlandse waarnemers bij de verkiezingen. Naar aanleiding van onrust over het standpunt van de partij ten aanzien van de monarchie zei Thaksin dat Puea Thai de constitutionele monarchie steunt. ‘The monarchy must not be used for political ends and everyone must avoid using allegations related to the institution to slander others.’
Het leger dient zich aldus Thaksin te concentreren op de nationale verdediging en mag niet gebruikt worden als gereedschap om politieke problemen op te lossen. Volgens Thaksin is hij in september 2006, toen hij door het leger werd verdreven, ‘unfairly’ behandeld.

Verkracht en het ouderlijk huis uitgeschopt
24 april – Vanaf haar negende werd ze drie jaar verkracht door haar drie broers. Een arts ontdekte dit, toen ze hem consulteerde vanwege een virusinfectie. De autoriteiten werden ingelicht en de broers werden gearresteerd. Haar ouders schopten haar het huis uit omdat ze de familie te schande had gemaakt.
Bangkok Post columnist Voranai Vanijaka constateert cynisch dat deze affaire heel wat minder verontwaardiging losmaakte dan de drie topless dansende teenagers tijdens Songkran (zie: Kort nieuws obsceen, 17 april).
De verkrachting die Voranai aanhaalt, staat niet op zich. In 2010 registreerde de Pavena Hongsakula Foundation 7.855 gevallen van misbruik, het hoogste aantal in 11 jaar. En dat zijn dan alleen nog maar de gevallen die gemeld zijn. Het misbruik bestaat uit verkrachting, mishandeling, marteling, gwdwongen opsluiting en gedwongen prostitutie. De daders zijn doorgaans familieleden en stiefvaders.
De drie teenagers werden gedwongen tijdens een persconferentie van de politie schuld te bekennen en excuses te maken. Maar, zo vraagt Voranai zich af: ‘Has anyone ordered a “clampdown” on the parents of the 12-year-old girl?’

Birmese dam krijgt weinig aandacht
24 april – Het House committee on political development, mass communications and public participation heeft donderdag unaniem besloten zich te verzetten tegen de bouw van de
Xayaburi dam in Laos en het riep de regering op een toelichting op het project aan de bevolking te geven. De regering dient volgens de commissie Laos te vragen om af te zien van de bouw, alhoewel een Thais bedrijf de dam gaat bouwen. Eerder vorige week zei een woordvoerder van het ministerie van Energie dat een toelichting is vereist over de kosten en baten van de dam. Milieugroeperingen verzetten zich al langer tegen de bouw.
Plannen voor een andere dam krijgen intussen weinig aandacht. De Electricity Generating Authority of Thailand is ook betrokken bij de geplande bouw van de 1.360 MW Hutgyi dam in de Salween in Birma, 47 kilometer vanaf de grens. Deze rivier is nog de enige in Zuidoost Azië zonder dammen.
Er zijn zeven dammen gepland die elektriciteit moeten gaan leveren voor Thailand en China.
In 2005 tekenden de Thaise en Birmese regering een Memorandum of Understanding, waarin werd afgesproken de mogelijkheden te bestuderen. In augustus en september 2007 werden een haalbaarheidsstudie en ontwerpstudie afgerond. De dammen zouden alle moeten komen in gebieden waarin het leger zich schuldig maakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten tegen etnische minderheden.
Nadat twee Egat veldwerkers in 2007 door onbekenden waren gedood, trokken Egat en de Thaise regering zich enige tijd terug. In maart 2010 sloot Egat zich echter aan bij enkele bedrijven die een veldstudie naar de Hutgyi dam verrichten. In februari 2010 zei minister Wannarat Channukul (Energie) dat een milieueffectonderzoek wordt gedaan naar het project, maar details daarover zijn moeilijk te verkrijgen, constateert Bangkok Post.

Kort nieuws 23 april
Senaat
Voormalig ombudsman Theeradet Meeplan is gekozen tot voorzitter van de Senaat. Hij volgt Prasobsuk Boondej op, wiens zittingsduur onlangs eindigde. Theeradet kreeg 91 stemmen, de twee andere kandidaten met 52 en 3 stemmen achter zich latend.
New Politics Party De New Politics Party, de politieke tak van de geelhemden, gaat haar leden morgen tijdens een partijvergadering toestemming vragen om geen kandidaten stellen bij de verkiezingen. De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) voert een no-vote campagne. Ze boycot de verkiezingen als protest tegen wat ze ‘shady politics’ noemt, maar de NPP onder leiding van Somsak Kosaisuk is het daar niet mee eens. De leden die morgen een beslissing nemen, zijn grotendeels fervente geelhemden dus die zullen ongetwijfeld de gevraagde toestemming verlenen tot teleurstelling van degenen die zich kandidaat hadden willen stellen.

Weer grensgevechten
23 april – Een kleine drie maanden was het rustig aan de grens met Cambodja, maar gisteren vond weer een vuurgevecht plaats bij de tempels Ta Kwai en Ta Muen in de provincie Surin. Daarbij kwamen vier Thaise soldaten om het leven en raakten dertien personen gewond; 9000 dorpelingen werden geëvacueerd.
Volgens het leger was het treffen opzettelijk bedoeld om de druk op Thailand op te voeren Indonesische waarnemers aan de grens toe te laten. Thailand heeft nog steeds de terms of reference voor de stationering niet goedgekeurd. Bij het leger en het ministerie van Defensie bestaan grote bezwaren tegen de stationering in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear.
Stationering van 15 Indonesische waarnemers aan beiden zijden van de grens is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Indonesië bekleedt thans het voorzitterschap van Asean.
De regering tilt niet zo zwaar aan het incident van gisteren. Premier Abhisit schreef de oorzaak toe aan het feit dat troepen van beide landen in dat gebied dicht op elkaars lip zitten. ‘Whenever you have troops stationed near one another, there is always a likelihood of a clash breaking out.’
Het gevecht ontstond toen Thaise troepen het gebied introkken en op Cambodjaanse soldaten stuitten die bij de tempel Ta Kwai een bunker construeerden. Volgens opperbevelhebber Prayuth Chan-ocha werd eerst geprobeerd de Cambodjanen te bewegen zich terug te trekken, maar volgens Prayuth weigerden ze dat en openden het vuur. Cambodja zegt echter dat de Thaise soldaten als eerste vuurden. Het vuurgevecht duurde vijf uur.

Contract voor Xayaburi dam wordt binnenkort getekend
23 april – Het Thaise bedrijf Ch Karnchang hoopt binnen 30 dagen het contract voor de bouw van de omstreden
Xayaburi dam in Laos te kunnen tekenen. Met het project is een bedrag van 110 miljard baht gemoeid. Volgens directeur Plew Trivisvavet heeft Laos al besloten de dam te bouwen ondanks bezwaren van de buurlanden en milieudeskundigen.
De Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van Laos, Thailand, Vietnam en Cambodja dat op 19 april vergaderde, heeft zorgen geuit over de milieueffecten van de dam, maar de commissie erkent dat de finale beslissing bij Laos berust. Laotiaanse functionarissen hebben deze zorgen overgebracht aan Karnchang. Volgens het bedrijf is bij het ontwerp van de run-of-river dam rekening gehouden met alle gevolgen voor het milieu.
Karncharn bevestigt wat Bangkok Post eerder ontdekte, dat het werk aan de toevoerwegen al is begonnen. Het bedrijf zal een nieuwe stad bouwen voor de dorpelingen die voor de bouw moeten wijken, alsmede ziekenhuizen en scholen. Volgens de dorpelingen zou hen 450 baht verhuiskosten zijn aangeboden, maar Somkuan Watakeekul, directeur van het toezichthoudend bedrijf South East Asia Energy, zegt dat de 424 huishoudens in totaal 1 miljard baht krijgen.
Van de totale projectkosten wordt 8 miljard baht besteed aan milieumaatregelen. Dit geld wordt besteed aan vistrappen die de vis in staat stelt te migreren, en sluizen.

Marine blijft voorkeur houden voor Duitse duikboten
23 april – Marinecommandant Kamthorn Phumhiran blijft een voorstander van de aankoop van zes tweedehands Duitse onderzeeërs. Hij neemt daarmee afstand van minister Prawit Wongsuwon (Defensie) die een voorkeur heeft voor de aanschaf van twee splinternieuwe Koreaanse onderzeeërs, omdat ze een langere levensduur hebben dan de Duitse.
De Duitse onderzeeërs zijn meer dan 30 jaar in Duitsland in bedrijf geweest. Ze gaan nog zeker 6 tot 7 jaar mee. Volgens Kamthorn zijn de Koreaanse schepen te groot met een waterverplaatsing van 1200 ton. De kosten zijn ook aanzienlijk hoger.
Kritiek op de aanschaf van de duikboten wuift Kamthorn weg. Andere landen in Zuidoost-Azië hebben hun marine ook uitgebreid met onderzeeërs. Maleisië heeft twee Franse duikboten, Singapore vier; Vietnam drie en is van plan er nog zes te kopen van Rusland. Birma heeft nog geen onderzeeërs, maar soldaten zijn al wel getraind in onderwater operaties.
Als de Defense Council het groene licht geeft voor de aanschaf van de Duitse afdankertjes, krijgt een groep van 30 marinepersoneel een jaar lang training in Duitsland alvorens ze worden geleverd. Twee onderzeeërs zullen worden ingezet in de Golf van Thailand, twee in de Andaman zee en twee worden in reserve gehouden.

Puea Thai rekent zich rijk
23 april – Oppositiepartij Puea Thai lanceert vandaag haar verkiezingscampagne die als slogan heeft ‘Thaksin Helps Think, Puea Thai Acts’. De partij rekent erop in het Zuiden van Thailand kiezers te kunnen afsnoepen van regeringspartij Democraten: vier of vijf kiesdistricten en 1 miljoen stemmen, eenzelfde aantal als in 2005.
Als Puea Thai in het regeringspluche belandt, gaat ze de hoge prijzen van consumentenproducten aanpakken. De partij wil van Thailand een beter land maken na twee jaar geleid te zijn door de regering Abhisit. Voormalig premier Thaksin speelt een sleutelrol. Hij zal onder andere de partijleider aanwijzen, die wanneer PT een regering kan vormen, premier wordt. Zijn zuster Yingluck zou favoriet zijn.
Een aantal PT-ers vreest dat Thaksins prominente rol de partij stemmen zal kosten, omdat hij zich niet distantieert van de roodhemden. Tijdens rally’s van het UDD spreekt hij altijd telefonisch of via een videoverbinding de demonstranten toe. Enkele roodhemdleiders zijn op de landelijke kandidatenlijst van Puea Thai geplaatst. Zij zijn niet alleen beschuldigd van terrorisme wegens hun rol tijdens de ongeregeldheden van vorig jaar, maar onlangs ook van majesteitsschennis vanwege hun speeches op 10 april tijdens de roodhemdrally ter herdenking van het bloedige treffen een jaar eerder op Khok Wua intersection.

Sleutelrol voor Bhumjaithai en Chart Thai Pattana
23 april – De huidige coalitiepartijen Bhumjaithai en Chart Thai Pattana (CTP) zijn bij de komende kabinetsformatie een belangrijke machtsfactor. De twee partijen vormden vorige maand een alliantie en beloofden na de verkiezingen samen op te trekken. En Chart Thai Pattana kreeg deze week versterking van tien parlementsleden, die onder leiding van Pradit Phataprasit, thans vice-minister van Financiën, zijn overgelopen van Ruam Chart Pattana.
De verwachting is dat zowel Democraten als oppositiepartij Puea Thai geen absolute meerderheid bij de verkiezingen zullen halen, zodat Bhumjaithai en Chart Thai Pattana een sleutelrol spelen bij de vorming van de nieuwe regering. Het is geenszins zeker dat CTP weer voor de Democraten, waarmee ze thans de regering vormt, zal kiezen. Het verleden leert dat de partij, toen nog Chart Thai geheten, met elke partij wil samenwerken, zolang ze maar deel uitmaakt van de regering.

Angst voor coup na black-out tv
22 april – Alle televisies in het land gingen gistermiddag op zwart, hetgeen geruchten voedde dat een militaire coup op handen was. Die geruchten doen al langer de ronde, maar deze keer kregen ze ondersteuning omdat het leger zowel dinsdag als gisterochtend grote oefeningen had gehouden. Twee uur na het begin van de black-out maakte Thaicom Plc bekend dat satelliet Thaicom 5 wegens technische problemen was uitgevallen. Na drie uur waren de problemen opgelost en kon iedereen weer naar zijn favoriete soap kijken.

Rebellie tegen Thaksin in oppositiepartij
21 april – Zo’n veertig parlementsleden van oppositiepartij Puea Thai, voornamelijk uit het Noordoosten, vragen voormalig partijleider Thaksin zich verre te houden van de komende verkiezingscampagne. Volgens hen kan Thaksins banden met de roodhemdbeweging stemmen kosten. Roodhemdleiders, waaronder PT-er Jatuporn Prompan, zijn beschuldigd van majesteitsschennis vanwege hun speeches op 10 april tijdens de roodhemdrally ter herdenking van het bloedige treffen een jaar eerder op Khok Wua intersection.
De veertig dissidenten zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Onlangs zegde voormalig minister-president Chavalit Yongchaiyudh zijn lidmaatschap op omdat het hem niet lukte zorgen van de bevolking over het standpunt van de partij over de monarchie weg te nemen. Premier Abhisit zei zondag dat hij de Kiesraad heeft verzocht een regeling uit te vaardigen, waarin het politici wordt verboden tijdens politieke debatten de monarchie ter sprake te brengen.
Een bron bij Puea Thai wijst erop dat enkele prominente roodhemdleiders hoog op de kandidatenlijst van Puea Thai zijn geplaatst. ‘We want the party to keep its distance from the red shirts. We want them to think about the consequences if the party is embroiled any further in this debate. Thaksin and hard-core red shirts can’t seek to please themselves at the party’s expense.’
De groep van veertig is het niet eens met het voornemen van Thaksin om de partijleden telefonisch toe te spreken tijdens het lanceren van de parlementskandidaten op zaterdag. Maar Pichai Naritaphan, lid van het economisch team van de partij, is het daar niet mee eens. Volgens hem is Thaksin’s phone-in juist goed voor de partij.

Minister leidt WHC-delegatie toch
21 april – Minister Suwit Khunkitti (National Resources and Environment) zal toch de delegatie leiden die in juni in Parijs de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Committee bijwoont. Eerder liet hij weten dit niet te willen doen, vanwege een conflict met het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar na een gesprek met premier Abhisit en twee ministers is hij van gedachten veranderd. Aan twee voorwaarden van hem is voldaan: hij zal een ad-hoc commissie leiden die tot taak heeft het grensconflict met Cambodja op te lossen en Thailand gaat pas akkoord met het managementplan van Cambodja voor Hindu-tempel Preah Vihear nadat overeenstemming is bereikt over de grens. Tijdens de vergadering in Parijs komt dit plan andermaal ter sprake. Vorig jaar blokkeerde Thailand goedkeuring van het plan.

Rubberpromotiecampagne gaat door
21 april – Ondanks bezwaren van de National Anti-Corruption Commission gaat de regering toch door met de derde fase van de promotiecampagne om het arsenaal aan rubberplantages uit te breiden met 800.000 rai. De NACC heeft gevraagd de campagne uit te stellen omdat ze is gestuit op tal van problemen in de tweede fase. Zo ontberen veel boeren kennis over verzorging van de rubberbomen, waardoor veel jonge boompjes zijn doodgegaan of niet goed groeien. Ook stuitte de commissie op onregelmatigheden bij het uitdelen van de jonge rubberboompjes, hetgeen het vermoeden voedt dat sommige overheidsfunctionarissen betrokken zijn bij corrupte activiteiten. De regering wil niettemin doorgaan met het programma ‘as it benefits farmers’. Ze heeft wel het ministerie van Landbouw en andere organen de opdracht gegeven de gebieden waar problemen zijn, te inspecteren.

Laos zet bouw Xayaburi dam door
20 april – Laos trekt zich niets aan van de bezwaren van de buurlanden tegen de bouw van de
Xayaburi dam. Dat is gisteren gebleken na afloop van een vergadering van de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van Laos, Thailand, Vietnam en Cambodja. ‘We understand the concerns of neigbouring countries. We will keep up our efforts to persuade them and make them understand why Laos needs to construct this dam’, zei Daovong Pheonkeo, adjunct-directeur-generaal van Laos’ Department of Electricity.
Volgens Laos’ buurlanden is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de milieueffecten van de dam. Milieudeskundigen waarschuwen dat het afdammen van de Lower Mekong zal leiden tot een toename van algengroei. Vissen, waaronder de giant catfish, zullen niet meer hun paaigronden bovenstrooms kunnen bereiken. Het World Wildlife Fund waarschuwt dat de dam het ecosysteem van de rivier onherstelbaar zal veranderen, waardoor de visserij die cruciaal is voor het levensonderhoud van 60 miljoen bewoners van de regio wordt gedupeerd.
Alhoewel Thailand 95 procent van de door de dam geleverde stroom gaat afnemen en het Thaise bedrijf Ch Karnchang Plc betrokken is bij de bouw, maakt ook Thailand een voorbehoud omdat het vreest voor de toekomst van de visserij en de invloed op wetlands.

Minister wil WHC-delegatie niet leiden
20 april – Minister Suwit Khunkitti (National Resources and Environment) wil niet de delegatie leiden die in juni in Parijs de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Committee bijwoont. Tijdens deze vergadering komt opnieuw het managementplan van Cambodja voor de Hindu-tempel Preah Vihear ter sprake.
Volgens Suwit zou het ministerie van Buitenlandse Zaken erop aandringen akkoord te gaan met het plan, waardoor volgens Suwit Thailands claim op de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij de tempel in gevaar komt. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat daarvan sprake is. Een woordvoerder zegt dat Thailand pas akkoord kan gaan met het managementplan, wanneer beide landen het eens zijn over de grens.
Volgens een anonieme bron zou Suwit zijn tijd liever besteden aan de verkiezingscampagne. Hij zou bang zijn dat zijn bemoeienis met het managementplan zijn populariteit geen goed zou doen. Premier Abhisit heeft laten weten dat hij Suwit zal proberen over te halen de delegatie in Parijs te leiden. Vice-minister-president Suthep Thaugsuban zegt dat Suwit zich niet kan terugtrekken. ‘As long as mr Suwit is still a cabinet minister, he must continue with his duties.’

Heibel in oppositiepartij
20 april – Het rommelt in oppositiepartij Puea Thai. Een aantal PT-parlementsleden stoort zich aan de toenemende bemoeienis van oud-premier Thaksin met de partij en de partijvoorzitter heeft zijn lidmaatschap opgezegd omdat de partij als te nauw verbonden wordt gezien met het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).
Het vertrek van de voorzitter valt niet toevallig samen met de aangifte van het leger wegens majesteitsschennis tegen Jatuporn Prompan, PT-parlementariër en roodhemdleider, en twee andere UDD-ers. Zij zouden zich daaraan schuldig hebben gemaakt in hun speech tijdens een UDD-rally op zondag. Voorts gaat het Department of Special Investigation de procureur-generaal vragen de borgtocht in te trekken van achttien leiders, die zich aan hetzelfde vergrijp zouden hebben schuldig gemaakt.
De toenemende bemoeienis van Thaksin zint een aantal parlementsleden niet, omdat die de partij in een lastig parket zou brengen tijdens de verkiezingen. Thaksin spreekt regelmatig via een phone-in tijdens roodhemdrally’s en partijbijeenkomsten. Volgens de dissidente PT-ers neemt hij te weinig afstand van het UDD. Voorts zou Thaksin een beslissende stem hebben in de keuze van de partijleider en de presentatie van het nieuwe partijprogramma leiden.  Dit laatste stoort hen omdat Thaksin vijf jaar is uitgesloten van het uitoefenen van een politieke functie.

Parlement trekt JBC-notulen terug
20 april – Op voorstel van minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) heeft het parlement de behandeling van de notulen van de drie vergaderingen in 2009 en 2010 van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission van de agenda afgevoerd. Als motivatie voerde Kasit aan dat het Constitutionele Hof, onlangs gevraagd om een oordeel over de status van de notulen, daarover geen uitspraak heeft gedaan omdat de grensbesprekingen met Cambodja niet zijn afgerond.
Goedkeuring van de notulen door het parlement is vereist omdat ze beschouwd kunnen worden als een internationale overeenkomst. De grondwet vereist in zo’n geval parlementaire goedkeuring. De People’s Alliance for Democracy (geelhemden) is van mening dat goedkeuring leidt tot grondverlies aan Cambodja. Cambodja heeft gedreigd de JBC-vergaderingen te boycotten als de notulen niet worden goedgekeurd, maar heeft niettemin de recente JBC-vergadering in Bogor bijgewoond.
Een commissie van senatoren en parlementsleden heeft zich eerder over de notulen gebogen. De commissie kwam tot het oordeel dat Thaise en Cambodjaanse leiders dienen te overleggen over grenskwesties omdat het
Memorandum of Understanding van 2000 niet functioneert. De commissie stelde verder dat burgers en soldaten het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear dienen te verlaten om daarmee de weg vrij te maken de grens te trekken. Voorts gaf de commissie de Thaise vertegenwoordigers in de JBC de opdracht zich teweer te stellen tegen de herhaalde beschuldigingen van Cambodja dat Thailand zich illegaal Cambodjaans grondgebied heeft toegeëigend.
(Zie 25 februari: Commissie: JBC erkent Dangrek kaart niet; 26 maart: Parlement stelt debat over JBC-notulen uit; 29 maart: Behandeling JBC-notulen weer uitgesteld; 8 april: JBC maakt vorderingen)

Kort nieuws 17-19 april
Obsceen
Drie teenagers die vrijdagavond tijdens Songkran op Silom bovenop een auto topless dansten, hebben een boete gekregen van 500 baht wegens ‘obsceen gedrag’. De beelden waren te zien op YouTube. De minister van Cultuur sprak er schande van; een columnist van Bangkok Post vindt de hele heisa nogal hypocriet gezien de vele massagesalons en andere gelegenheden waar seksuele diensten worden verleend. Een vierde op Wutthakat Road topless dansend meisje van 16 werd op 22 april gearresteerd door de politie. Ook zij moest 500 baht dokken.
Honden Twee mannen die in het Noorden en Noordoosten honden stalen om ze in Ban Tha Rae (Sakhon Nakhon) te verkopen, zijn aangehouden.
Autobom Een militaire ranger is om het leven gekomen toen maandag een zware autobom in Yala ontplofte. 25 personen, waaronder zes andere rangers, raakten gewond.

Dieselprijs blijft op 30 baht per liter
19 april – Om de dieselprijs niet boven de 30 baht per liter te laten stijgen, zullen de accijns en BTW op diesel de komende zes maanden worden geschrapt. Andere mogelijkheden zijn er niet, nu de bodem van het State Oil Fund, waaruit de diesel wordt gesubsidieerd, in zicht komt. Aangenomen dat de olieprijs niet verder stijgt, kost het schrappen van beide belastingen de overheid 45 miljard baht. Volgens minister van Financiën Korn Chatikavanij kan het land dat wel dragen omdat de belastinginkomsten over de eerste vijf maanden van dit jaar 132 miljard baht hoger zijn dan begroot.
De overheid hecht aan het in de hand houden van de dieselprijs, omdat een prijsverhoging van diesel een prijsverhogend effect heeft op consumentengoederen, transportkosten en de economie hard zou treffen. Het zakenleven juicht de belastingmaatregel toe, maar pleit ervoor om de subsidies op brandstofprijzen op de lange termijn te schrappen om consumenten en bedrijven te stimuleren om energie te besparen. Uit het State Oil Fund wordt behalve diesel ook E85 gasohol, biodiesel en E20 gasohol gesubsidieerd. De druk op het fonds zal in de tweede helft van dit jaar afnemen omdat de subsidie op LPG in de industriële sector dan vervalt.

Werk aan Xayaburi dam stiekem begonnen
19 april – Alhoewel de Mekong River Commission nog het groene licht moet geven voor de bouw van de Xayaburi dam in Laos, is vijf maanden geleden al begonnen met de aanleg van wegen naar de bouwplaats van de dam. Dorpelingen die moeten verhuizen, zijn ook al benaderd en krijgen 450 baht verhuiskostenvergoeding. Dit is gebleken uit onderzoek van verslaggevers van Bangkok Post.
De MRC-leden Laos, Thailand, Vietnam en Cambodja vergaderen vandaag. Vietnam en Cambodja verzetten zich tegen de bouw, Thailand dat 95 procent van de door de dam geleverde stroom gaat afnemen, steunt het project ondanks protesten van milieuactivisten en –deskundigen. Laos hoeft zich overigens niets aan te trekken van de MRC en kan zelfstandig besluiten tot de bouw.
De Xayaburi dam is de eerste van elf dammen die gepland staan voor de Lower Mekong. De krachtcentrale is vanaf januari 2019 operationeel. Zo’n 2000 personen moeten wijken voor de dam en nog eens 1081 personen ondervinden schade doordat ze niet kunnen vissen, hun boerenbedrijf uitoefenen of zoeken naar goud.

Politie doodt gijzelnemer en verwondt gegijzelde arts
19 april – De politie heeft donderdag een einde gemaakt aan een gijzeling door de gijzelnemer dood te schieten, maar ze verwondde tegelijkertijd de gegijzelde arts Pipatra Sailohit. Ze werd geraakt in arm, maag en rug. De kogel in haar maag is inmiddels operatief verwijderd, de overige kogels zijn nog niet verwijderd omdat ze niet levensbedreigend zijn. De actie van de politie heeft sterke kritiek opgeroepen.
De gebeurtenissen begonnen met Thada Inthamas, een 37-jarige computerreparateur, die in Nonthaburi een Toyota Camry stal en daarmee naar Bangkok reed. In Dusit verwondde hij een verkeersagent en schoot een agent dood. Vervolgens stal hij een tweede Toyota Camry, eigendom van de arts, en doodde een taxichauffeur die probeerde hem te stoppen. De politie maakte uiteindelijk een einde aan de gijzeling, waarbij ze niet alleen op de banden van de wagen schoot maar ook op de chauffeur. Omdat de wagen donkergetint glas had, konden de agenten niet zien dat de arts naast de chauffeur zat. Bij de autopsie van de verdachte werden aanzienlijke hoeveelheden methamphetamine in zijn lichaam gevonden.

Dodental Songkran: min 25 pct
19 april – Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers tijdens de Songkranvakantie van 7 dagen bedroeg dit jaar 271: 25 procent lager dan vorig jaar toen 361 personen om het leven kwamen. Het aantal gewonden bedroeg 3.476 (2010: 3802). In totaal vonden 3.215 ongelukken plaats. De meeste werden veroorzaakt door rijden onder invloed.

Kort nieuws 12 april
Hartaanval
De islamitische spirituele leider Chularatchamontri Aziz Phitakkumpon is na een hartaanval opgenomen in het Chulalongkorn ziekenhuis en vandaar overgebracht naar het Nong Chok ziekenhuis. Een ader in de rechterhelft van zijn hersens bleek te zijn gebarsten. Een operatie is niet nodig. Omdat zijn spieren aan de linkerkant van zijn lichaam zwak zijn, krijgt de leider fysiotherapie.
Alcohol De douane heeft buitenlandse alcoholische drank ter waarde van 6 miljoen baht, waarvoor geen accijns was betaald, inbeslaggenomen. De drank bevond zich in een vrachtwagen die eruit zag als een legervoertuig. In het voertuig stonden 538 dozen met 5.959 flessen whisky en wijn.
Drugs Op Suvarnabhumi is een Iraniër aangehouden met 6,8 kilo crystal methamphetamine hydrochloride ter waarde van 21 miljoen baht. Hij kwam uit Abu Dhabi en was onderweg naar Maleisië. De drugs waren verstopt  in tassen met notebooks, elektrische massageapparaten en transformatoren.
Drugs (2) Een 49-oude man in het bezit van drie universitaire bachelorsgraden zegt de drugshandel in te zijn gegaan omdat hij geen baan kon vinden. Hij werd gisteren in Kanchanaburi aangehouden. In zijn kamer vond de politie 38.000 methamphetamine pillen.
Elektrische schok Drie mannen die een apparaat gebruikten waarmee elektrische schokken konden worden toegebracht aan slachtoffers, zijn aangehouden. Ze hadden het vooral voorzien op motorrijders. De gestolen motoren werden ontmanteld en in onderdelen verkocht.

Thaksin steunt zijn zus als kandidaat-premier
12 april – Niet Mingkwan Saengsuwan, die eerder werd getipt als Thaksins voorkeurskandidaat, maar zijn zuster Yingluck krijgt nu de zegen van haar broer om oppositiepartij Puea Thai te leiden. Ze maakt daarmee een kans de eerste vrouwelijke premier van Thailand te worden, maar de nummers 2 tot 10 op de kandidatenlijst komen daarvoor ook in aanmerking. Dit zegt een anonieme bron, nadat enkele kopstukken van de partij in Dubai met de verdreven premier hadden gepraat.
Mingkwan Saengsuwan leidde het debat over de voorjaarsnota en het zogeheten censure debate, maar in het debat over de voorjaarsnota viel hij tegen en het censure debate leidde niet tot de val van de regering. Thaksin is bezorgd dat een aantal parlementsleden hem nog zou steunen en hij heeft daarom de PT-parlementariërs die meedoen aan de verkiezingen, bevolen bij voorbaat een ontslagbrief te tekenen. Die kan gebruikt worden in het geval ze Yingluck niet steunen.
Kopstukken die hoog op de kandidatenlijst van Puea Thai worden geplaatst, zijn onder anderen Bannapot Damapong, een geadopteerde zoon van Thaksin’s ex-echtgenote Potjaman na Pombejra, en Boonklee Plangsiri, groepsvoorzitter van de Shin Corporation. Boonklee heeft zijn kandidatuur nog niet bevestigd. Mocht hij weigeren, dan wordt zijn plaats ingenomen door de vice-voorzitter. De twee mannen worden beschouwd als de rechterhand van Thaksin als het gaat om zakendoen. Ook de financiers van Puea Thai zullen kandidaten nomineren voor de lijst. Thaksin heeft nog niet besloten wie op nummer 2 tot 5 van de lijst komt te staan.
Circa 100 leden van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) worden genoemd als kandidaat. Veel van hen komen echter niet in aanmerking voor verkiezing, omdat ze nagelaten hebben gebruik te maken van hun stemrecht bij lokale verkiezingen. De roodhemdleiders Jatuporn Prompan en Nattawut Saikua krijgen ergens een plaatsje tussen de nummers 11 en 20. Roodhemdleider Korkaew Pikulthong wordt onder de 20 geplaatst.

Thailand wil af van Birmese vluchtelingen
12 april – Thailand is van plan alle vluchtelingenkampen langs de westelijke grens te sluiten en meer dan 100.000 Birmezen terug te sturen naar hun land, nu er een constitutionele regering is gevormd. De meeste vluchtelingen, die gevlucht zijn voor het geweld tussen leger en etnische minderheidsrebellen, wonen al meer dan 20 jaar in Thailand. Thailand biedt onderdak aan 140.000 Birmezen in de provincies Tak, Mae Hong Son, Kanchanaburi en Ratchaburi.
Kitty McKinsey, woordvoerster van het UN Relief Agency in Bangkok, vindt het nog te vroeg om de vluchtelingen terug te sturen. Volgens haar is het land nog steeds gevaarlijk. ‘What we would really like to see is that the returns are done in safety and dignity, and they absolutely have to be voluntary.’

Regering zet mes in hulpgelden
12 april – De regering heeft de financiële hulp aan enkele gebieden in het Zuiden verminderd omdat sommige provincies de door de overstromingen geleden schade hebben overdreven. Volgens het Disaster Prevention and Mitigation Department zijn slechts delen van Chian Yai (Nakhon Si Thammarat) overstroomd geweest en niet het gehele district, zoals de chief van tambon Khao Phrabat beweert. Het National Flood Relief Coordination Committee heeft daarom het aantal slachtoffers dat in aanmerking komt voor een vergoeding van 5000 baht per gezin, teruggebracht van 70.000 naar 40.000.
Dorpelingen protesteerden eerder tegen de trage uitbetaling van de compensatie beloofd na de overstromingen van vorig jaar. Aanvankelijk waren er volgens de provinciale autoriteiten 29.000 slachtoffers; later werd dit aantal opgetrokken tot 70.000. Het comité gaat pas tot uitbetaling over als de feiten gecontroleerd zijn.

Overheid hoopt op minder verkeersslachtoffers tijdens Songkran
12 april – De autoriteiten hopen het aantal dodelijke verkeersslachtoffers tijdens de ‘seven dangerous days’ van Songkran met 10 procent te verminderen. Extra alcoholcontroles moeten ervoor zorgen dat automobilisten en motorrijders niet dronken de weg op gaan. De minister van Binnenlandse Zaken, Chavarat Charnvirakul, denkt dat de reductie met 10 procent haalbaar is. Vorig jaar had de regering dezelfde doelstelling en die werd bijna gehaald. Het aantal verkeersongelukken bedroeg toen 3.516 met 361 doden.

Oil Fund over 18 dagen uitgeput
12 april – Nog 18 dagen en dan is het State Oil Fund, waaruit de subsidie op diesel wordt betaald, uitgeput. Het National Energy Policy Committee vergadert op 27 april over de toekomst van de dieselprijs, die nu kunstmatig op 30 baht per liter wordt gehouden. Het comité kan twee dingen doen: de prijs verhogen of de accijns van 5,31 baht per liter verlagen of schrappen. Het ministerie van Energie subsidieert de dieselprijs sinds 17 december, toen de prijs van aardolie begon te stijgen.

300 mln baht voor subsidie op kunstmest
12 april – Het ministerie van Handel vraagt toestemming van het kabinet om 1,3 miljard baht uit te trekken voor projecten om de kosten van levensonderhoud van consumenten en boeren te reduceren. Van dat bedrag is 300 miljoen baht bestemd voor een subsidie van 1000 baht per ton kunstmest tot een totaal van 300.000 ton. Eén miljard baht is bestemd voor producten die via de Blue Flag campagne, met name in zuidelijke provincies, 20 tot 40 procent onder de marktprijs worden verkocht. Het project duurt drie maanden en wordt misschien met nog eens drie maanden verlengd.
De kunstmestsubsidie is een aanvulling op de 100.000 ton 46-0-0 formule, waarvoor de Thai Fertiliser and Agricultural Marketing Association toestemming heeft verleend die voor de oude prijs of de ex-fabrieksprijs van 11.000 baht per ton of 550 baht per 50 kg zak aan te bieden. De aanvulling van de overheid is nodig omdat de vraag wordt geschat op 400.000 ton.
Thavanat Phonvichai, econoom aan de Thai Chamber of Commerce, zegt dat het budget van 1 miljard baht te weinig is om de kosten van levensonderhoud te verminderen. ‘It’s too little to produce a substantive impact.’

Belastingvrijstelling voor groene bedrijven
12 april – Uitbreidingsprojecten op industrieterrein Map Tha Put die voorzieningen bevatten waarbij de luchtverontreiniging wordt teruggedrongen, worden 8 jaar vrijgesteld van bedrijfsbelasting. Dit heeft de Board of Investment gisteren besloten. Eerder was die periode 3 jaar.

Kort nieuws 11 april
Vertraging
De hogesnelheidslijn van China naar Thailand krijgt niet van deze regering het groene licht. Het wachten is op een reactie van China op het door Thailand opgestelde Memorandum of Understanding. Dit voorziet in een deelname van Thailand van 51 procent in het project. Verder wil Thailand dat China zijn voorstel versoepelt om uitsluitend met Chinese technologie en uitvoerders te werken. Een finale beslissing over het project dat 150 miljard baht kost, zal door de volgende regering worden genomen.
Gaspijplijn Het plan van PTT Plc om de aardgaspijplijn van Birma te verdubbelen krijgt niet de handen op elkaar van de provinciale autoriteiten in Kanchanaburi. Tot nu toe hebben de bewoners weinig geprofiteerd van de huidige pijplijn. Veel dorpelingen moesten voor de aanleg wijken. De lokale bevolking is ook bang voor een breuk na een aardbeving.
Prostituees In een karaokebar in Muang Chumphon (Chumphon) heeft de politie 17 minderjarige Laotiaanse prostituees aangetroffen. De bareigenaresse en twee andere personen zijn aangehouden. Sommige meisjes zeiden er vrijwillig te werken, anderen werkten er onder dwang.
Sigaretten De politie heeft in een kippenboerderij in Rattaphum (Songkhla) 531 dozen met gesmokkelde Indonesische sigaretten ter waarde van 5 miljoen baht gevonden. Ze waren verstopt in een pickup truck en onder een berg met rijstvliesjes.
Gezakt Drieduizend Islamitische studenten uit het Zuiden, die onder een speciaal programma waren toegelaten tot een universiteit, presteerden dermate slecht dat ze hun studie niet mogen vervolgen. De taalbarrière deed hen de das om en hun vooropleiding was onvoldoende. Honderd van hen doen een tweede poging om toegelaten te worden.
Xayaburi dam De gevolgen van de aanleg van de Xayaburi stuwdam in de Mekong in Laos zijn onduidelijk omdat het voorstel op slechte research is gebaseerd, zegt een technisch rapport dat de Mekong River Commission heeft ontvangen. Volgende week nemen de vier betrokken landen, Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam, een besluit over het project. Vientiane wil ondanks het rapport en kritiek van Thaise milieudeskundigen het project doorzetten. De dam moet 1.285 megawatt gaan leveren, waarvan Thailand 90 procent afneemt. Zie pagina
Xayaburi dam.

Roodhemden eisen gerechtigheid
11 april – Zo’n 30.000 roodhemden hebben gisteren bij het Democracy Monument het bloedige treffen van een jaar geleden op Khok Wua intersection met het leger herdacht. Daarbij kwamen 26 personen om het leven en nog steeds is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de doden en gewonden. Het United Front of Democracy against Dictatorship heeft in een verklaring opnieuw geëist dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.
De verklaring, ‘April 10 Declaration’, werd tijdens de rally voorgelezen door UDD-voorzitter Thida Thavornseth. Ze bevat acht punten waaronder steun aan elke politieke partij die voor democratie vecht en de vraag om een nieuwe grondwet.
Jatuporn Prompan, co-leider en parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, zei in zijn toespraak het triest te vinden dat niemand excuses aanbiedt aan de gewonden en de familieleden van de doden, die tijdens de ongeregeldheden in april en mei vorig jaar vielen. ‘How can we achieve reconciliation when nobody shows sympathy for the affected people? We cannot reconcile with people who killed our fellows.’

Abhisit: Thailand spreekt niet met dubbele tong
11 april – Er is geen verschil van mening tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het leger over Thailands weigering Indonesische waarnemers toe te laten in het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Dit zei premier Abhisit gisteren in reactie op uitlatingen van de Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hor Namhong. Die was niet alleen teleurgesteld over Thailands weigerachtige houding, maar hij irriteerde zich ook aan de volgens hem tegenstrijdige uitlatingen van regering en Buitenlandse Zaken aan de ene kant en het leger aan de andere kant. ‘We don’t know who we can trust, who to deal with. We don’t know who really has the right to negotiate’, aldus Namhong.
Stationering van 15 Indonesische waarnemers aan beiden zijden van de grens is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Indonesië bekleedt thans het voorzitterschap van Asean.

Puea Thai verzet zich tegen selectie senatoren
11 april – De lijst met namen van de 73 benoemde senatoren die de Kiesraad vandaag krijgt voorgelegd, bevat te veel personen van de ‘oude machtskliek’, zegt oppositiepartij Puea Thai. De partij doelt op voormalige functionarissen en leden van de Council for National Security (CNS) en het Assets Scrutiny Committee (ASC).
De CNS was de groep die de coup in 2006 tegen de regering Thaksin leidde. Ze tuigde de ASC op, die tot taak had onregelmatigheden en machtsmisbruik tijdens de regeringsperiodes van Thaksin te onderzoeken.
De selectie van senatoren is gedaan door een commissie onder leiding van Chat Cholaworn, president van het Constitutionele Hof. Uit een voordracht van 658 kandidaten, gedaan door diverse sectoren, heeft de commissie er 73 gekozen. De Senaat bestaat uit 150 leden: 73 benoemd via deze procedure en 77 gekozen uit 77 provincies. De senatoren blijven zes jaar in functie. De zittingsduur van de benoemde senatoren eindigde op 18 februari.

Kort nieuws 10 april
Amnestie
Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse Ratree Pitapanapaiboon, die in Cambodja gevangen zitten, krijgen geen amnestie. Gevangenen hebben daar pas recht op wanneer ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. Veera en Ratree zijn veroordeeld tot respectievelijk acht en zes jaar gevangenisstraf. Zie 5 april: Is Thaksin de reddende engel?
Doodgeschoten De man die de vrouw van zijn vriend heeft verkracht en vermoord en haar baby heeft verwond, is bij zijn arrestatie door de politie doodgeschoten. Tijdens een reconstructie van de misdaad zag de man kans het pistool van een van de agenten af te pakken, waarna diens collega’s hem neerschoten. Zie 5 april: Moeder vermoord, baby kritiek.
Doodgeschoten (2) Een opstandeling is gisteren tijdens een vuurgevecht met de politie in Raman (Yala) doodgeschoten. Hij had zich met twee anderen verscholen in een rubberplantage. Tegen hem liepen drie arrestatiebevelen. De twee anderen wisten te ontkomen.
Roodhemden Een groep van 100 roodhemden heeft tevergeefs gedemonstreerd voor het Air Force auditorium in Don Mueang. Ze wachtten op Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council die er door de roodhemden van wordt verdacht de coup tegen Thaksin te hebben geregisseerd. Pech voor de demonstranten: Prem was via de achterdeur naar binnen gegaan.

Cambodja ‘teleurgesteld’ over Thaise houding
10 april – De Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hor Namhong, is teleurgesteld dat Thailand weigert Indonesische waarnemers toe te laten tot het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. ‘Every time there’s an armed clash, they always accuse Cambodia of starting the fighting. If this is the case, why don’t they accept Indonesia as a mediator?’
Volgens minister Kasit (Buitenlandse Zaken) gaat Cambodja niettemin akkoord met Thailands standpunt dat de waarnemers geen toegang tot het gebied hebben. Hij heeft gisteravond met Marty Natalegawa, Indonesisch minister van Buitenlandse Zaken, gesproken over de details van de stationering. De terms of reference gaan binnenkort naar het kabinet voor goedkeuring.
Stationering van 15 Indonesische waarnemers aan beiden zijden van de grens is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Indonesië bekleedt thans het voorzitterschap van Asean.

Leger blijft gebruik clusterbommen ontkennen
10 april – Het leger houdt vol tijdens de grensgevechten met Cambodja begin februari geen clusterbommen te hebben afgevuurd. Maar de bommen die wel zijn afgevuurd in antwoord op Cambodjaanse BM-21 multiple rockets vertonen er sterke gelijkenis mee. Het verschil zou erin bestaan dat de kleine bommen die een DPICM verspreidt, niet altijd ontploffen en later burgerslachtoffers kunnen maken, terwijl de door het Thaise leger gebruikte bommen bij contact met de grond onmiddellijk ontploffen.
De in Londen gevestigde Cluster Munition Coalition vindt dat Thailand de zaak vertroebelt door te beweren dat de afgevuurde Dual-Purpose Improved Conventional Munition (DPICM) geen clusterbom is. Dit zegt Laura Cheeseman, directeur van de Cluster Munition Coalition. ‘The DPICM is the classic example of a cluster munition, which is essentially a large canister that opens up after deployment to disperse many submunitions over a wide area.’
(Zie 8 april: CMC: Thailand gebruikte clusterbommen; 9 april: Thailands ontkenning over gebruik clusterbommen ongeloofwaardig)

Kort nieuws 9 april
Rubber
Een Japanse rubberfabriek in Phunphin (Surat Thani) heeft 20 procent van zijn rubberblokken terug. Die waren weggespoeld met de overstromingen, maar zijn teruggebracht door eerlijke dorpelingen. Tachtig procent is nog zoek of door oneerlijke dorpelingen verkocht. De eerlijke dorpelingen hebben van de fabriek vindersloon gekregen.
Kieskringen De Kiesraad verwacht tegen het midden van de maand klaar te zijn met het trekken van de nieuwe kieskringgrenzen. Het aantal kieskringen moet worden teruggebracht van 400 naar 375.
Thaksin De in 2006 verdreven premier Thaksin laat na lange tijd weer eens van zich horen. Als oppositiepartij Puea Thai de verkiezingen wint, wil hij een sleutelrol spelen in het economisch beleid. Een van zijn plannen is het verlagen van de bedrijfsbelasting. Ook wil hij amnestie verlenen aan politieke gevangenen. Dit zegt hij in een interview met The Wall Street Journal.
Dienstplicht De politie heeft 17 personen aangehouden die jongemannen hielpen de militaire dienstplicht te ontduiken. Met behulp van valse identiteitskaarten namen ze hun plaats in. Ze werden afgekeurd omdat ze niet voldeden aan de lengte-eis (minimaal 1,60 meter) en borstmaat (76 cm). Hun opdrachtgever zou een kolonel in het leger zijn.
Bevolking Thailand telde per 1 september 2010 65,4 miljoen inwoners (2000: 60,6): 33,3 miljoen vrouwen en 32,1 miljoen mannen. De bevolkingsgroei is sinds 2000 gedaald van 2,7 procent naar 1,05 procent. De bevolkingsdichtheid bedraagt 127,5 inwoners per vierkante kilometer.
Roodhemden Het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) gaat via de civiele rechter 39,8 miljoen baht aan compensatie eisen voor 16 roodhemden die tijdens de schermutselingen tussen soldaten en roodhemden op Kok Wua intersection op 10 april 2010 gewond of gedood werden. De ministeries van Financiën en Defensie en het leger worden aangeklaagd.
Namaak Bij een inval in een huis in Lam Luk Ka (Pathum Thani) zijn meer dan 20.000 nagemaakte producten ter waarde van 30 miljoen baht aangetroffen: cosmetica, parfum, merkkleding, tassen, riemen, brillen, horloges en computers. De spullen werden via een website verkocht. De website had een omzet van 3 miljoen baht per maand.
Songkran Tijdens Songkran zijn diverse wegen in Bangkok verboden gebied voor pickup trucks en andere voertuigen die feestvierders en watertanks vervoeren. Het verbod dient om de doorstroom van het verkeer te bevorderen.
Politicus Tijdens het joggen is een 54-jarig lid van de Phatthalung Provincial Administration Council en president van afdeling 114 van de Democraten doodgeschoten. De man wilde volgend jaar een gooi doen naar het voorzitterschap van de Khao Chaison Tambon Administration Organisation.
Helicopters Het koninklijk huis krijgt de beschikking over drie nieuwe S-92A Sikorsky helicopters. De helicopters kunnen 12 passagiers vervoeren. Een heli wordt ingericht als traumahelicopter.
Tekstboek Twee schoolboeken in gebruik bij Mathayom 3 leerlingen van 37 particuliere katholieke scholoen hebben de toorn gewekt van de roodhemden omdat erin staat dat de roodhemden verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen in Bangkok vorig jaar mei. Volgens het UDD is dat niet bewezen. In het volgend semester wordt de tekst aangepast.
Panich Parlementslid Panich Vikitsreth (Democraten), die in Cambodja veroordeeld is tot 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, verliest niet zijn parlementszetel. Dit heeft de Kiesraad bepaald. Volgens de grondwet verliest een parlementariër zijn zetel bij een veroordeling, maar dat geldt niet voor een buitenlandse veroordeling.
Vrijspraak Premier Abhisit en minister Kasit van Buitenlandse Zaken, die voor een lezing bij de National Anti-Corruption Commission geld kregen, zijn door de Kiesraad vrijgesproken (zie 21 december: Aanval op premier en minister BuZa). Ook parlementslid Wirat Romyen (Democraten) gaat vrijuit voor zijn ontmoeting met Pasit Sakdanarong, voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof (zie 3 april: Kort nieuws YouTube).

Thailands ontkenning over gebruik clusterbommen ongeloofwaardig
9 april – Thailand vertroebelt de zaak door te beweren dat de afgevuurde Dual-Purpose Improved Conventional Munition (DPICM) geen clusterbom is. Dit zegt Laura Cheeseman, directeur van de Cluster Munition Coalition, in reactie op de Thaise ontkenning. ‘The DPICM is the classic example of a cluster munition, which is essentially a large canister that opens up after deployment to disperse many submunitions over a wide area.’
Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikte Thailand tijdens de grensgevechten met Cambodja begin februari de verboden munitie in reactie op een aanval van Cambodja met BM-21 raketlanceersystemen, die willekeurig doelen trof. ‘Such attacks had impacted Thai civilians. It was therefore necessary for Thai troops to act in self-defence against such military targets’, aldus het ministerie.
Een bron bij het leger zegt dat het gebruikte wapen wellicht de ‘Ceasar self-propelled howitzer, whose artillery burst into bomblets’ zou kunnen zijn.
(Zie 8 april: CMC: Thailand gebruikte clusterbommen)

Overstromingen kosten het land 10 mld baht
9 april – De overstromingen in het Zuiden berokkenen het land een schadepost van 10 miljard baht en de economische groei kan 0,3 procent lager uitkomen dan de voorspelde 4,5 procent groei van het bruto nationaal product. Dit zeggen premier Abhisit en minister Korn van Financiën. Een econoom verbonden aan de University of the Thai Chambers of Commerce houdt zelfs rekening met 1 procent. Naar verwachting zal het aantal toeristen met Songkran in het Zuiden zo’n 30 procent lager zijn dan in andere jaren. Dit levert een schadepost op van 2,5 tot 3 miljard baht. Het dodental staat nu op 61 in 10 provincies.

Dieselprijs gaat mogelijk omhoog
9 april – De subsidie op de dieselprijs is met nog eens 50 satang verhoogd om de literprijs op 30 baht te houden. Maar dit douceurtje zal niet lang meer kunnen worden uitgedeeld. Eind deze maand is het State Oil Fund waaruit de subsidie wordt betaald, uitgeput en de regering is niet van plan een lening af te sluiten om het fonds in stand te houden. Op 27 april vergadert het National Energy Policy Committee over de toekomst van de dieselprijs.

Ziekenhuisapotheken frauderen
9 april – Bij controle van de boekhouding van de apotheken van het Renunakhon (Sakhon Nakhon) en Sappasit Prasong (Ubon Ratchatani) ziekenhuis is het Department of Special Investigation op fraude gestuit. Oplichters hebben er met hulp van ziekenhuisstaf medicijnen gekregen op naam van patiënten die de aankoop vergoed kregen. Ook zijn er medicijnen verstrekt door verpleegsters. Voorts stuitte de DSI op de aankoop van ongebruikelijk grote hoeveelheden dure geïmporteerde medicijnen: Rosuvastatin ter waarde van 72 miljoen baht en Esomeprazole ter waarde van 51 miljoen baht. De boekhouding van de apotheek van het Khet Udomsak Camp ziekenhuis (Chumphon) klopte ook niet, maar dit wordt door de DSI toegeschreven aan slordigheid.

CMC: Thailand gebruikte clusterbommen
8 april – Thailand heeft tijdens de grensgevechten met Cambodja twee personen gedood met clusterbommen. Dit zegt de in Londen gevestigde Cluster Munition Coalition. Volgens de CMC zou de Thaise ambassadeur bij de VN in Geneve dit ook hebben toegegeven; er zou sprake zijn geweest van ‘selfdefense, based on the principles of necessity, proportionality and in compliance with the military code of conduct’.
In een telefonisch interview met Bangkok Post zegt de ambassadeur dat de beschuldiging op een misverstand berust. ‘The Thai army used Dual-Purpose Improved Conventional Munitions which it didn’t classify as cluster munition. For other groups, however, DPICM are indeed regarded as cluster munitions.’ Ook minister Prawit Wongsuwon (Defensie) ontkent dat Thailand clusterbommen heeft gebruikt.  
Volgens de Convention on Cluster Munitions is het gebruik van clusterbommen verboden, maar Thailand behoort niet tot de 107 landen, die de overeenkomst hebben ondertekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert het leger te bewegen de conventie te ondertekenen, zodat Thailand hulp kan krijgen bij het vernietigen van de bommen.

Groen licht voor organieke wetten
8 april – De drie organieke wetten, die nodig zijn voor de verkiezingen eind juni/begin juli, zijn goedgekeurd door het House of Representatives. Na goedkeuring door de Senaat en beoordeling door het Constitutionele Hof, dat bekijkt of ze niet in strijd zijn met de grondwet van 2007, zijn er geen beletselen meer voor ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen.
De drie wetten voorzien in de volgende veranderingen:
– De multi-seat kieskringen, goed voor 400 parlementszetels, worden afgeschaft en vervangen door single-seat kieskringen met in totaal 375 zetels.
– Via evenredige vertegenwoordiging worden 125 parlementsleden gekozen. De acht zones elk goed voor 10 zetels vervallen. Een partij die via deze weg zetels wil scoren, heeft één landelijke lijst.
Advance voting wordt teruggebracht van twee dagen naar één dag.
– Het House of Representatives bestaat uit 500 parlementariërs: 375 gekozen via kiesdistricten en 125 via evenredige vertegenwoordiging.
De organieke wetten vormen een uitwerking van een grondwetwijziging, waar het parlement in februari mee akkoord ging.

JBC maakt vorderingen
8 april – De Thai-Cambodian Joint Boundary Commission heeft tijdens haar vergadering in Bogor besloten voorbereidingen te treffen voor het zoeken naar de grenspaaltjes 1 tot 23 in de provincies Surin en Si Saket; een bedrijf te selecteren dat luchtfoto’s gaat maken van de omstreden grenslijn en een studie te verrichten naar de opening van een nieuwe grenspost in Sa Kaeo. De gemaakte afspraken worden pas omgezet in daden nadat het Thaise parlement de notulen van de drie voorafgaande JBC-vergaderingen heeft goedgekeurd.
Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) zegt dat zijn ministerie zich gaat bezighouden met de stationering van Indonesische waarnemers aan de grens. Kasit heeft met Phnom Penh en Indonesië afgesproken dat ze naar het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear mogen gaan. Maar ze mogen het gebied zelf niet in. Zoals bekend is het leger een tegenstander van hun stationering in het gebied.
Stationering van 15 Indonesische waarnemers aan beiden zijden van de grens is afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Indonesië bekleedt thans het voorzitterschap van Asean.
Goedkeuring van de JBC-notulen door het parlement is volgens de grondwet vereist. Het parlement heeft nog steeds geen beslissing genomen (lees: durven nemen onder druk van de geelhemden). Eind april buigt het parlement zich er weer over.
(Zie 25 februari: Commissie: JBC erkent Dangrek kaart niet; 26 maart: Parlement stelt debat over JBC-notulen uit; 29 maart: Behandeling JBC-notulen weer uitgesteld)

Kort nieuws 5 april
Botsing
Bij een botsing in Mahachai (Samut Sakhon) tussen een 10-wieler en een bus, die met 90 Birmese arbeiders op weg was naar een voedingsmiddelenfabriek, zijn negen personen om het leven gekomen en 65 gewond geraakt. Nog eens 2 personen kwamen om het leven toen een pickup truck, die bij het ongeluk was gestopt, van achter werd aangereden.
Mensenhandel Twee mannen zijn in Koh Chan (Chonburi) aangehouden op verdenking van mensenhandel. In het huis van een van de verdachten trof de politie 46 illegale Cambodjanen aan. Ze waren vijf maanden geleden via de provincie Sa Kaeo het land binnengesmokkeld.
YouTube Na Pasit Sakdanarong (zie Kort nieuws 3 april) heeft nu ook een andere voormalige functionaris van het Constitutionele Hof zich aangegeven bij de politie. Evenals Pasit wordt Chutima Saensinrangsi (30) ervan verdacht in oktober videoclips op YouTube te hebben geladen met als doel het Hof en de Democraten in diskrediet te brengen.
Aanslag Een naaste medewerker van een oud-politicus van de ontbonden partij Thai Rak Thai is voor zijn woning in Bansing (Ratchaburi) door een motorrijder beschoten en geraakt in zijn linkerschouder en –been. De aanvaller raakte mogelijk ook gewond want de man schoot terug. De medewerker (56) voerde onlangs een anti-drugscampagne en is van plan de lokale politiek in te gaan.
Aardbevingen In het district Mae Sai zijn gisteren bijna tegelijk om 11.30 uur de trillingen gevoeld van aardbevingen in Laos (4,1 op de schaal van Richter) en Birma (3,5). Er zijn geen meldingen van schade en gewonden.
Misplaatste grap Een voetbalspeler van het Thais Olympisch team dacht grappig te zijn. Hij schreef op zijn Facebookpagina dat hij 30.000 baht aan steekpenningen had betaald om geen dienst te hoeven doen. Een krant pikte het bericht op, waarna de 21-jarige speler schielijk zijn excuus maakte aan het leger, want in werkelijkheid was hij uitgeloot.

6,13 miljard baht voor hulp aan slachtoffers
5 april – De regering heeft 6,13 miljard baht uitgetrokken voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in het Zuiden: 2,89 miljard is bestemd voor directe hulp aan gezinnen, die elk 5000 baht ontvangen. Dit bedrag wordt uiterlijk 22 juni uitbetaald. De rest dient ter compensatie van geleden schade door boeren, maar dit bedrag is nog exclusief vergoedingen aan rubber- en palmolieboeren. In totaal zijn 2 miljoen mensen gedupeerd door het water en 40.000 zijn geëvacueerd. De crisis heeft 176.000 boeren getroffen, 1600 vierkante kilometer landbouwgrond en 80 vierkante kilometer rubberplantages. Meer dan 4,3 miljoen stuks vee hebben het loodje gelegd. Inmiddels begint het water in de meeste gebieden zich terug te trekken, maar de situatie in Nakhon Si Thammarat, Surat Thani en Krabi blijft kritiek omdat via deze provincies water afvloeit naar de zee.

Peiling roept vraagtekens op
5 april – De peiling van Abac die oppositiepartij Puea Thai een voorsprong van 12 procent in Bangkok geeft, heeft vraagtekens opgeroepen bij politieke commentatoren. Ze wijzen erop dat in 2007 de Democraten in Bangkok goed waren voor 27 van de 36 parlementszetels tegen 9 voor de People Power Party, die nadat ze verboden was doorging als Puea Thai. Bij tussentijdse verkiezingen wonnen de Democraten, zodat Puea Thai uiteindelijk 5 zetels had. Bij districtsverkiezingen scoorden de Democraten 80 procent van de zetels.
Noppadol Kannikar, directeur van Abac Poll, verdedigt de betrouwbaarheid van de peiling. ‘It is not our first finding. It is the third finding in the past six month.’ Noppadol zegt dat veel respondenten het gevoel hebben niet te hebben gekregen wat hen is beloofd; ze vinden de hulpverlening van de regering traag verlopen. De ondervraagde personen zouden hebben moeten profiteren van het regeringsbeleid maar ze beklagen zich over de uitvoering ervan.
Niettemin heeft landelijk gezien regeringspartij Democraten een kleine voorsprong op oppositiepartij Puea Thai. Onvoorspelbaar is wat 32,7 procent van de kiezers zal doen: zij weten nog niet welke partij hun stem krijgt of ze overwegen een no-vote stem. Premier Abhisit tilt niet zo zwaar aan de peiling. ‘Popularity changes all the time.’

Cambodja is erbij
5 april – Ondanks het feit dat de notulen van de afgelopen drie vergaderingen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission nog steeds niet zijn goedgekeurd door het Thaise parlement, zal Cambodja de vergadering van de JBC op 7 en 8 april in Indonesië bijwonen. Eerder liet de Cambodjaanse premier Hun Sen Cambodja’s aanwezigheid afhangen van die goedkeuring.
Volgens Chavanond Intarakomalyasut, secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken, wordt de vergadering niet bijgewoond door Indonesische waarnemers, alhoewel tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean-landen op 22 februari in Jakarta een bemiddelende rol is toebedeeld aan Indonesië, dat nu voorzitter is van Asean. Zoals bekend is Thailand een tegenstander van al te veel bemoeienis van Indonesië.
Tijdens de vergadering wordt gepraat over het openen van nieuwe grensovergangen, de selectie van een bedrijf dat luchtfoto’s gaat maken van de omstreden grenslijn en de installatie van teams die de grenspaaltjes 1 tot 23 gaan zoeken.
Op 7 en 8 april staat ook in Bogor een vergadering gepland van het General Border Committee, maar de Thaise minister van Defensie en opperbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha hebben laten weten niet te komen, omdat ze bezwaar maken tegen de vergaderlokatie en de eventuele aanwezigheid van Indonesische waarnemers. De Cambodjaanse minister van Defensie komt wel. In deze commissie wordt gepraat over militaire grenskwesties.

Puea Thai: Grootste partij moet premier leveren
5 april – De partij die bij de verkiezingen de meeste stemmen haalt, zou de premier moeten leveren. Dit voorstel deed Plodprasop Suraswadi, vice-partijleider van oppositiepartij Puea Thai, gisteren tijdens een seminar in het hoofdkwartier van de Kiesraad. ‘Als de meerderheid een bepaalde partij steunt, moet die partij het recht hebben de nieuwe regering te vormen.’
Het voorstel van Plodprasop kreeg niet de handen op elkaar van vertegenwoordigers van andere partijen. Zij redeneren dat conform de grondwet van 2007 het parlement en niet één bepaalde partij de kandidaten nomineert voor het premierschap. De parlementsleden zijn vervolgens vrij een keuze te maken.
Plodprasop refereerde met zijn voorstel aan de verkiezingen van 2007, waarbij Puea Thai meer stemmen verwierf dan de Democraten. Niettemin konden de Democraten de nieuwe regering formeren, omdat een groep parlementsleden onder leiding van Newin Chidchob (zelf geen parlementariër omdat hij 5 jaar geen politieke functie mag bekleden) zich afsplitste van Puea Thai en de huidige coalitiepartij Bhumjaithai vormde. Een drietal andere kleinere partijen sloten zich bij de coalitie aan. Gevolg: Democraat Abhisit Vejjajiva werd gekozen tot premier. De roodhemden redeneren daarom dat Abhisit op ondemocratische wijze aan de macht is gekomen.
Naar verwachting zal geen enkele partij bij de (vervroegde) verkiezingen eind juni/begin juli een absolute meerderheid halen, d.i. meer dan helft van de 500 zetels, en moet er evenals in 2007 een coalitieregering worden gevormd. Het wachten is nu op ontbinding van het parlement. Premier Abhisit zal dit begin mei doen, nadat drie organieke wetten, nodig voor de verkiezingen, zijn goedgekeurd door het parlement.

Thailand aast op World Expo
5 april – De concurrentie is groot met bekende steden als Sao Paulo, Kopenhagen en Dubai in de race; niettemin zal Thailand de oude hoofdstad Ayutthaya nomineren als lokatie voor de World Expo 2020. Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met de keuze van een selectiecommissie voor de centrale provincie. Het kabinet trekt 300 miljoen baht uit om de nominatie voor te bereiden; 100 miljoen baht uit het budget voor het begrotingsjaar 2012 is bestemd voor een promotiecampagne onder de Thaise bevolking.
De verwachting is dat de Expo 36,99 miljoen bezoekers zal trekken en 61,84 miljard baht (toegangsbewijzen en sponsoring) zal genereren plus indirect 194,39 miljard baht voor de provinciale economie.
Thailand zal als motto ‘Balanced Life, Sustainable Living’ voorstellen. Het Bureau International des Expositions maakt in 2015 de winnaar bekend. 157 landen brengen een stem uit.

Is Thaksin de reddende engel?
5 april – Familieleden van Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse Ratree Pitapanapaiboon hebben hun hoop gevestigd op oud-premier Thaksin voor de vrijlating van beiden uit de gevangenis in Cambodja. Een brief naar Thaksin met het verzoek te bemiddelen is onderweg.
Thaksin was enige tijd adviseur van de Cambodjaanse premier Hun Sen en hij zou in 2009 de vrijlating van een luchtverkeersleider hebben bewerkstelligd, die ook van spionage was beschuldigd. Van de regering verwacht de familie niets meer. Ook een brief aan premier Abhisit heeft vorige maand geen resultaat opgeleverd.
Veera en zijn secretaresse werden op 29 december samen met vijf andere Thais tijdens een bezoek aan de grens gearresteerd door Cambodjaanse soldaten. Veera en zijn secretaresse werden behalve van illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en een militaire zone beschuldigd van spionage. Ze kregen een gevangenisstraf van respectievelijk acht en zes jaar. De overigen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden. Daarvan hebben ze er één maand in voorarrest gezeten.

Moeder vermoord, baby kritiek
5 april – Moord, diefstal en molest: die beschuldigingen kan een 24-jarige man uit Nakhon Ratchasima tegemoet zien wegens (een poging tot) verkrachting en mishandeling van de echtgenote van zijn vriend zondagmiddag. De vrouw overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar elf maanden oude baby verkeert in kritieke toestand. De baby was bewusteloos toen hij werd gevonden, omdat de man met een kussen het huilende kind het zwijgen had opgelegd. De man haalde het huis overhoop en ging er met een mobiele telefoon en gouden halskettingen vandoor. Hij is voortvluchtig.

Kort nieuws 4 april
Kernenergie
Zestig procent van de bevolking in het Zuiden is een tegenstander van de bouw van een kerncentrale in Nakhon Si Thammarat. Dit blijkt uit een peiling van de Hat Yai universiteit onder 897 personen in 14 zuidelijke provincies. De helft meent dat Thailand niet in staat is een lek te beheersen bij een soortgelijke ramp als in het Japanse Fukushima.
Brand Een felle brand heeft gisterochtend zware schade aangericht in een magazijn van Thai Samsung Electronics Co in Chon Buri. De brandweer bestreedt het vuur met vijftien wagens en had 2 uur nodig om het onder controle te krijgen. De schade wordt geschat op 100 miljoen baht. De werkzaamheden van het bedrijf zullen een week stilliggen. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting.
Koude Ongeveer 2000 stuks vee hebben in Chiang Mai het loodje gelegd als gevolg van de koude met temperaturen rond de tien graden. De dieren, die al zwak waren, stierven aan longontsteking.
Nepagent Een 29-jarige man uit Phuket is aangehouden omdat hij verkleed als politieagent acht buitenlandse werkneemsters tot seks dwong. Een 25-jarige Birmese sloot hij enkele dagen op in een kamer en werd door hem verschillende malen verkracht. De man had verwacht dat ze niet naar de politie durfde te gaan, maar dat viel dus tegen.

De ellende is nog niet voorbij
4 april – Het aantal doden als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in het Zuiden is opgelopen tot 45. De provincie Nakhon Si Thammarat is het zwaarst getroffen met 19 doden, gevolgd door Surat Thani met 10 doden. Het National Disaster Warning Centre heeft bewoners van het Zuiden gewaarschuwd de komende twee dagen alert te blijven op modderstromen. Het Noorden en Noordoosten krijgen tussen morgen en donderdag te maken met zware stormen.
Het ministerie van Volksgezondheid stuurt psychiaters naar het Zuiden om bewoners te helpen die kampen met stress. Sinds 26 maart zijn ook medische teams naar het Zuiden gestuurd. Het koninklijke echtpaar heeft 500.000 baht geschonken voor hulp aan de slachtoffers. Het Tha Sala ziekenhuis in Nakhon Si Thammarat is gisteren weer opengegaan, nadat het water zich had teruggetrokken. Naar verwachting functioneert het vandaag weer volledig. Het vliegveld gaat waarschijnlijk woensdag weer open, nadat start- en landingsbanen en de apparatuur zijn gecontroleerd.

Verkiezingen worden nek-aan-nek-race
4 april – De verkiezingen worden een nek-aan-nek-race tussen de huidige regeringspartij Democraten en de grootste oppositiepartij Puea Thai. In een peiling van Abac onder 5.212 personen in Bangkok en 16 provincies in alle regio’s bedraagt het verschil amper 1 procent. De Democraten scoren 26,4 procent, Puea Thai 25,5 procent. Verrassend is de opmars van Puea Thai in Bangkok, van oudsher een Democraten-bolwerk. De oppositiepartij heeft er de Democraten ingehaald. Het Zuiden van Thailand blijft onveranderd pro-Democraten met 71,5 procent. Het aantal kiezers dat nog niet heeft beslist of een no-vote stem overweegt, bedraagt 32,7 procent.

Meeste verkeersdoden op Phetsakem
4 april – De gevaarlijkste weg in Bangkok was vorig jaar Phetsakem, waar 22 verkeersdoden vielen. In totaal vielen in de stad 361 verkeersdoden, op de tien gevaarlijkste wegen waren dat er 120. Te hard rijden kostte aan 219 personen het leven, rijden onder invloed staat op de vierde plaats met 13 doden. Het aantal verkeersongelukken nam vorig jaar af: van 41.800 in 2009 tot 37.985 in 2010. Dit blijkt uit cijfers die het Metropolitan Police Bureau heeft vrijgegeven.

Oplichters richten zich op studenten
4 april – Studenten, met name eerstejaars: opgelet! Oplichters hebben het op jullie gemunt. Ze bieden via internet een thuisbaan aan waarmee je 10.000 baht per maand zou kunnen verdienen voor een paar uurtjes werk per dag. Je moet dan wel eerst 500 baht lidmaatschapsgeld betalen. Dat geld zou je terug krijgen als je twee nieuwe thuiswerkers weet te recruteren. Verder zou je extra geld kunnen verdienen door het verkopen van hun producten. Begin je het al te snappen? Dit is een ordinair piramidespel en denk maar niet dat je ooit ene cent verdient. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Namaak Hom Mali duikt op in buitenland
4 april – De beroemde Thaise Hom Mali oftewel jasmijnrijst heeft in China en Argentinië concurrentie gekregen van rijst waarop die merknaam is geplakt, maar die van mindere kwaliteit is. In Hongkong is de rijst, die uit China en Vietnam komt, 20 procent goedkoper. Als gevolg daarvan is de export naar China ingezakt van 300.000 ton per jaar naar 130.000 ton, zegt het Foreign Trade Department van het ministerie van Handel. De namaak Hom Mali wordt verkocht in een  verpakking met Thaise teksten.
Het handelsmerk Hom Mali is in april 2006 al gedeponeerd in China. Vertegenwoordigers van China’s State Administration of Industry and Commerce en het Inspection and Quarantine Office zijn uitgenodigd om naar Bangkok te komen om geïnformeerd te worden over rijstkwaliteit en het Thaise handelsmerk.
In Argentinië wordt Thasmin verkocht. Volgens de verpakking zou het een variëteit zijn van Hom Mali, aangepast aan de Argentijnse grond en het weer. Uit proeven is gebleken dat de rijst naar gewone rijst smaakt en niet het typische Hom Mali-smaakje heeft. Indien Thasmin inderdaad ontwikkeld is uit Hom Mali, dan eist Thailand een deel van de opbrengst.

Kort nieuws 3 april
YouTube
Na meer dan vijf maanden voortvluchtig te zijn geweest, is Pasit Sakdanarong teruggekeerd in Thailand. Pasit wordt verantwoordelijk gehouden voor de controversiële videoclips die in oktober op YouTube opdoken. Ze toonden onder andere rechters van het Constitutionele Hof in gesprek over de ontbindingszaak tegen de Democraten, een gesprek van een parlementslid van de Democraten met Pasit over deze zaak en een gesprek van Pasit en twee rechters over fraude bij het recruteren van personeel. Pasit, voormalig secretaris van de president van het Hof, wordt beschuldigd van smaad, het lekken van officiële informatie en overtreding van de computerwet.
Voor achtergrondinformatie: klik
hier.
Excuus De bestuurder van de Porsche die een Laotiaans meisje aanreed, heeft de crematie van het meisje bijgewoond en zich geknield voor haar voeten verontschuldigd bij de moeder. Die bleek niet haatdragend. ‘I forgive you. Don’t worry’, zei ze tegen hem. Bij de aanrijding werd het lichaam van het meisje in tweeën gereten. Een deel belandde op de passagiersstoel, het andere deel kwam in de berm terecht.
Bom Tien personen zijn gewond geraakt toen gisterochtend een bom verstopt in een motorfiets in Thepha (Songkhla) ontplofte. De motorfiets stond geparkeerd voor een kruidenierswinkel tegenover een post van de Songkhla Task Force. Zes van de tien gewonden waren army rangers.
Beroofd Vijf Indiërs zijn gisterochtend vroeg in een hotelkamer in Pattaya door een prostituee beroofd van 6000 baht en US$ 1000. De vrouw gebruikte een bekende truc. Nadat de mannen een nummertje hadden gemaakt, dronken ze nog wat en verloren hun bewustzijn, omdat de vrouw verdovingsmiddel in hun drankjes had gedaan.
Japan De regering heeft Japan gevraagd vis, fruit en groente die naar Thailand wordt geëxporteerd, te testen op radio-activiteit en te voorzien van een certificaat met het resultaat. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt vliegtuigreizigers alle voedingsproducten die ze uit Japan meenemen, aan te geven zodat die getest kunnen worden.
Rubber Als gevolg van de overstromingen in het Zuiden zijn veel jonge rubberboompjes verloren gegaan, waardoor de prijs is opgelopen tot meer dan 50 baht per stuk. Wisut Chai-aroon, lid van de Kamercommissie voor rubberbeleid, roept de regering op meer geld ter beschikking te stellen in het kader van het regeringsproject om het rubberareaal uit te breiden met 800.000 rai. Hij vindt dat de boompjes gratis uitgedeeld zouden moeten worden.
Nepcheckpoint Drie van de tien mannen die verkleed als militairen bij een nepcheckpoint in Rueso (Narathiwat) een echtpaar beroofden, zijn aangehouden. De gestolen pick-up truck is inmiddels gevonden. Zie Kort nieuws 2 april.
Hadj Sinds 24 maart hebben 11.452 Thaise moslims zich bij het Religious Affairs Department opgegeven voor de hadj van dit jaar. De regering van Saudi-Arabië zal er alles aan doen om hen veilig naar Mekka te brengen. Thailand heeft een quotum van 13.000 pelgrimgangers.
Autoindustrie Alhoewel de aanvoer van onderdelen uit Japan stokt, zullen er geen ontslagen vallen onder de 500.000 werknemers in de Thaise autoindustrie. Dit hebben de werkgevers laten weten. Overwerk zit er evenwel niet in en sommige fabrieken hebben de werknemers tijdelijk op non-actief gesteld tegen 75 procent van hun loon. In Japan is het elektriciteitsgebruik beperkt als gevolg van de aardbeving, tsunami en nucleaire crisis.

Prawit heeft zich niet bedacht
3 april – Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) gaat niet naar Bogor voor een vergadering van het General Border Committee. Dit heeft hij vrijdag verklaard. Volgens een eerder bericht (zie 29 maart) zou hij zich bedacht hebben. Maar Prawit blijft van mening dat de vergadering in Thailand of Cambodja moet worden gehouden. Hij vreest dat de resultaten van de vergadering parlementaire goedkeuring behoeven wanneer er in een derde land wordt vergaderd, omdat er dan sprake zou zijn van een internationale overeenkomst. ‘Therefore, the meeting must be bilateral, between soldiers of the two countries’, aldus Prawit.
De Cambodjaanse minister van Defensie zei woensdag in een interview met Bangkok Post dat Prawit akkoord was met de vergadering in Bogor, maar volgens een woordvoerder van Defensie is er sprake van een misverstand aan de kant van Prawits Cambodjaanse counterpart.
Wanneer Thailand en Cambodja het niet eens kunnen worden, zal de vergadering die gepland staat voor 7 en 8 april opnieuw worden uitgesteld. In het GBC overleggen Thailand en Cambodja over militaire grenskwesties onder voorzitterschap van de beide ministers van Defensie.
Tot de vergaderlokatie op neutraal terrein is op 22 februari besloten tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Aseanlanden in Jakarta naar aanleiding van de grensgevechten tussen beide landen begin februari. Belangrijkste discussiepunt zou de stationering zijn van Indonesische waarnemers aan beide zijden van de grens.

Tea Banh gaat wel naar Bogor
3 april – De Cambodjaanse minister van Defensie Tea Banh, tevens vice-minister-president, zal de vergadering van het General Border Committee op 7 en 8 april in Bogor bijwonen zelfs als Thailand verstek laat gaan. Banh wijst erop dat de Veiligheidsraad van de VN en Asean akkoord zijn met een bemiddelende rol voor Indonesië. ‘Therefore there will be no GBC meeting either in Cambodia or Thailand. It must be held in Indonesia only.’
(Zie 3 april: Prawit heeft zich niet bedacht)

Stuwdammen van Egat bestand tegen aardbeving
3 april – De stuwdammen van de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) zijn bestand tegen aardbevingen met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Dit zegt Veerachai Chaisakaew, adjunct-directeur onderhoud van Egat.
Egat heeft zich op drie manieren voorbereid op een aardbeving: Dammen die gebouwd zijn bij breuklijnen, zijn uitgerust met seismografen; de dammen worden regelmatig gecontroleerd aan de hand van internationale criteria en er zijn kaarten beschikbaar die aangeven welke gebieden overstromen als water uit de stuwmeren ontsnapt.
Volgens Veerachai zullen bij een aardbeving van 7 op de schaal van Richter overstromingen plaatsvinden binnen een straal van twee tot drie kilometer bij de dam, maar de dam zelf zal niet breken.

Purachai geeft een stemadvies
3 april – Stem niet Nee, maar stem Purachai. Deze oproep doet Purachai Piumsombun, voormalig minister van Binnenlandse Zaken in de regering Thaksin, aan kiezers in reactie op de oproep van de People’s Alliance for Democracy een no vote stem uit te brengen. Purachai sprak gisteren over zijn plannen bij de Tio Chew Chinese vereniging. De aanwezigen kregen een lineaal als verwijzing naar de bijnaam Mr Ruler die Purachai destijds verwierf omdat hij als minister recht door zee was.
Purachai die zich nog moet aansluiten bij een partij, zal naar verwachting onder de vlag van de nieuwe partij Rak Santi (Love Peace) aan de verkiezingen deelnemen. De partij wordt volgende week geregistreerd bij de Kiesraad. Over de vraag of hij te zijner tijd beschikbaar is als kandidaat-premier, laat hij zich niet uit. Daarvoor is het nog te vroeg, zegt hij. Eerder werd Purachai getipt als lijsttrekker van Pracha Santi, de nieuwe naam van Thammatipat.
(Noot van de redactie: Vergelijk het bericht van 2 april Purachai richt nieuwe partij op. In het huidige bericht wordt Purachai niet als oprichter van Rak Santi genoemd. Zie ook 27 maart: Nieuwe partij houdt zich op de vlakte. Daarin heet Purachai mede-oprichter van Pracha Santi. Lekker tegenstrijdig allemaal.)

Valse ID’s voor buitenlanders
3 april – Functionarissen in twee districten in de provincie Kanchanaburi worden ervan verdacht valse ID-kaarten te hebben uitgegeven aan buitenlanders, voornamelijk Nepalezen. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC).
De commissie stuitte op het misbruik toen een Nepalese man met een Thaise ID-kaart niet bleek te weten hoe zijn naam in het Thais luidt. Het adres op de kaart bleek niet te bestaan. De man was geboren in Kathmandu en kwam vier jaar geleden als toerist naar Thailand. Hij werkte als kleermaker in Silom (Bangkok) en was naar Thong Pha Phum, een van de districten, gekomen om een identiteitskaart te regelen.
Volgens de PACC moesten de buitenlanders 120.000 tot 150.000 baht betalen om als toerist naar Thailand te reizen en 20.000 baht of meer voor de valse kaart. Naar schatting zou de bevolking van beide districten voor 15 procent uit Thais bestaan; de overigen zijn buitenlanders met een valse kaart.

Kort nieuws 2 april
Doodgeschoten
De 32-jarige zoon van een bekende nang talung (schaduwpoppenspeler) uit het Zuiden is door een onbekende doodgeschoten. De schutter legde de motorfiets van het slachtoffer over hem heen om de indruk te wekken dat hij bij een verkeersongeluk om het leven was gekomen. Voor de schietpartij was de zoon met vrienden uitgegaan om wat te drinken, daarna had hij bij zijn vader gegeten en was naar huis gegaan. Later vertrok hij weer, waarbij hij door een aantal personen werd gevolgd.
Hulp Oliepalm- en rubberkwekers in het Zuiden die zijn gedupeerd door de wateroverlast, vragen de regering om financiële steun. De overstromingen hebben veel met name jonge rubberbomen ontworteld. In de provincie Krabi is 327.000 rai aan oliepalmplantages en 20.500 aan rubberplantages aangetast.
Nepcheckpoint Op weg naar de markt om eten te kopen is een echtpaar bij een nep checkpoint in de provincie Narathiwat door tien mannen in militair uniform overvallen. De overvallers reden met het echtpaar richting Yala, dumpten onderweg de vrouw en later ook de man, die bewusteloos was toen hij werd gevonden. Met 100.000 baht contant geld en de pick-up truck van het echtpaar gingen ze er vandoor.
Taptim vis Niet alleen Thais (en honden), maar ook de taptimvis heeft last van de kou van de afgelopen week. De vis, die in Bang Ban (Ayutthaya) in manden in de Chao Praya rivier wordt gekweekt, is gestopt met eten en komt naar de oppervlakte waar ze naar lucht hapt. Veel visjes hebben al het loodje gelegd.
WAN-IFRA Van 27 tot 29 april wordt in Bangkok de Publish Asia 2011 gehouden, een internationale conferentie van uitgevers en mediapersoneel, georganiseerd door de World Association of Newspapers and Newspublishers (WAN-IFRA). De conferentie had al in 2009 in Thailand moeten plaatsvinden, maar de ongeregeldheden verhinderden dat. Premier Abhisit gaat tijdens de conferentie in gesprek met Aziatische journalisten.
Drugs Een gedetineerde in de Bang Kwan Central gevangenis in Bangkok heeft waarschijnlijk drugstransacties verricht via zijn mobieltje. Dit is aan het licht gekomen na de arrestatie van een Birmees gisteren, die in het bezit was van drugs ter waarde van 16 miljoen baht. Hij heeft verklaard dat hij contact had gehad met een gevangene om de drugs van een inwoner van Singapore te kopen. Mobiel telefoonverkeer wordt alleen in de Khaobin Central gevangenis in Ratchaburi gestoord; andere gevangenissen zijn nog niet uitgerust met die apparatuur.
Doodstraf Vijf jaar na de aanslag is een man veroordeeld tot de doodstraf wegens de moord op een parlementslid. De man opende op 27 mei 2006 het vuur op de auto van Korbkul Nop-amornbodi, toenmalig parlementslid voor Thai Rak Thai in de provincie Ratchaburi, toen die voor een verkeerslicht wachtte. Korbkul overleefde de aanslag niet; de chauffeur en Korbkuls escort werden gewond. Twee medeplichtigen kregen levenslang.

Purachai richt nieuwe partij op
2 april – Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Purachai Piumsombun, die eerder was genoemd als mede-oprichter van de Pracha Santi partij (People for Peace), heeft een nieuwe politieke partij met de naam Rak Santi (Love Peace) opgericht. Volgens Noppadol Inna, een naaste medewerker van Purachai, is Purachai nooit lid geweest van Pracha Santi.
Noppadol is vol vertrouwen dat de nieuwe partij minstens 5000 leden kan werven en tenminste één afdeling kan oprichten in elke regio, hetgeen volgens de wet een voorwaarde is om als politieke partij erkend te worden.
Purachai verwierf de bijnaam ‘Mr Clean’ in de eerste regering Thaksin. Hij werd bekend door zijn heksenjacht op drugsgebruikers in nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden. Begin 2002 verordonneerde hij dat nachtclubs, die voorheen de hele nacht open bleven, om 1 uur moesten sluiten en hij stelde een verbod in op de verkoop van alcohol tussen 14 en 17 uur, een verbod dat nog steeds van kracht is. Vrouwen die een destijds populair topje met spaghetti-bandjes droegen betitelde hij als hoeren. In 2005 verdween Purachai van het politieke toneel en sindsdien was het stil rond hem – tot onlangs.
(Noot van de redactie: Volgens eerdere berichten was Purachai vice-minister-president en minister van Justitie. Update 4 april: Purachai verwierf niet de bijnaam ‘Mr Clean’, maar ‘Mr Ruler’. ‘Mr Clean’ was de bijnaam van Chuan Leekpai die van 1992 tot 1995 en van 1997 tot 2001 minister-president was.)

Sanoh weet het zeker: Puea Thai gaat winnen
2 april – Oppositiepartij Pracharaj, nu met acht zetels vertegenwoordigd in het parlement, is bereid na de komende verkiezingen aan te schuiven bij een regering gevormd door de huidige grootste oppositiepartij Puea Thai. Dit heeft Pracharaj-leider Sanoh Thienthong gisteren gezegd op een feestje ter ere van zijn 78e verjaardag. Sanoh verwacht dat Puea Thai een klinkende overwinning zal boeken en de plaats van de huidige door de Democraten geleide regering kan innemen.
Tijdens het verjaardagsfeest zei voormalig premier Thaksin in een phone-in dat hij graag met Sanoh samenwerkt aan het opbouwen van de natie. Sanoh was ook vergevingsgezind. ‘Today, my beloved brother [Thaksin] and I have decided to let bygones be bygones and we look again forward to success, as we once achieved on April 1, 2000.’
Sanoh liep op die datum met 79 parlementsleden over van de New Aspiration Partij naar Thai Rak Thai, de partij van Thaksin. In 2001 en 2005 boekte TRT een monsterzege bij verkiezingen. Later verliet hij de partij omdat hij vond dat hij op een zijspoor was geplaatst, en in 2006 richtte bij Pracharaj op.

Parlement komt in tijdnood
2 april – De tijd begint te dringen voor het parlement. Honderdtien wetsontwerpen moeten nog worden behandeld alvorens het parlement begin mei wordt ontbonden. De belangrijkste zijn de ontwerpen voor drie organieke wetten, die nodig zijn voor de verkiezingen. Deze week ontbrak drie achtereenvolgende dagen het quorum in het parlement, waardoor vergaderingen vroegtijdig moesten worden afgebroken. Premier Abhisit had weinig goede woorden over voor de afwezige parlementsleden. ‘Any MP’s who are not keen on carrying out their duties should resign from their posts.’
Sommige parlementsleden zeiden dat ze de vergaderingen niet konden bijwonen omdat ze hun kiesdistrict moesten bezoeken, hetzij in het Noorden dat getroffen is door aardbevingen, hetzij in het Zuiden dat kampt met wateroverlast en aardverschuivingen. Volgens insiders blijven sommige parlementsleden weg omdat ze tegen bepaalde wetsontwerpen zijn en op deze manier goedkeuring kunnen blokkeren. Anderen hebben hun belangstelling voor de vergadering verloren, sinds de premier heeft aangekondigd het parlement begin mei te zullen ontbinden. Oppositieleden zouden wegblijven uit protest tegen de Kamervoorzitter, die volgens hen meer spreektijd toekent aan regeringspartijen dan aan de oppositie.

Zuid-Thailand: gevaar is nog niet geweken
2 april – Het aantal doden als gevolg van de overstromingen en aardverschuivingen in acht zuidelijke provincies is opgelopen tot 35. De bewoners zijn gewaarschuwd alert te blijven zelfs nu de regen is afgenomen. De berggrond is verzadigd van water hetgeen kan leiden tot modder- en waterstromen. Het National Flood Relief Coordination Centre vraagt het kabinet om 1,5 miljard baht uit te trekken voor hulp aan de getroffen bewoners. Als voorlopige bijdrage ontvangen 290.000 gezinnen elk 5000 baht. Het geld wordt na Songkran uitgekeerd. Uitbetaling van compensatie aan 160.00 gezinnen voor de geleden schade tijdens de overstromingen van vorig jaar zal worden versneld. In totaal zijn 998.867 personen getroffen door het water, 6.757 personen zijn geëvacueerd en 732.655 rai landbouwgrond staat onder water.
De modderstromen en rotsblokkken die het dorp Moo 7 in de provincie Krabi woensdag hebben bedolven, waarbij 6 personen om het leven kwamen, worden door de bewoners toegeschreven aan ontbossing. Sinds vijf jaar nemen dorpsgenoten illegaal bezit van delen van het bos, kappen de bomen en vervangen die door rubber- en palmnotenbomen die minder diep wortelen. Vooral de stijgende rubberprijzen hebben rubberboeren de laatste twee jaar gestimuleerd hun arsenaal uit te breiden. De autoriteiten blijven passief omdat de boosdoeners mensen met geld zijn. Volgens een 68-jarige bewoonster was het dorp omringd door dichte bebossing toen ze jong was.

Wip als hoofdprijs in loterij
2 april – Een wip met een vrouw in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Dat is de hoofdprijs in een huai sieow (erotic lottery). De loten kosten 30 baht en de trekking loopt parallel met de staatsloterij die elke veertien dagen een trekking kent. Wie in de prijzen valt, en dat zijn er elke keer twee tot vier, mag uit een fotocatalogus een aantrekkelijke dame zoeken waarmee in een door de loterijorganisatie aangewezen hotel het bed mag worden gedeeld. De enige voorwaarde is dat dit binnen drie dagen moet gebeuren, anders vervalt de prijs. De politie in Ayutthaya stelt een onderzoek in. Volgens een politiewoordvoerder is de erotische loterij de eerste in zijn soort in Thailand.

NPP doet mee aan verkiezingen
2 april – Ondanks bezwaren van moederorganisatie People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) doet de New Politics Party mee aan de verkiezingen die naar verwachting eind juni/begin juli worden gehouden, nadat premier Abhisit begin mei het parlement heeft ontbonden. De partij doet alleen mee in kiesdistricten, waar ze verwacht een kans te maken, zoals in Bangkok, Chonburi en Petchaburi. De PAD verzet zich tegen deelname en heeft haar supporters opgeroepen een no-vote stem uit te brengen.

Selectie voor dienstplicht begonnen
2 april – Sinds gisteren tot 12 april moeten alle Thaise jongemannen van 21 jaar zich melden voor de dienstplicht: 97.280 worden via een lotingsysteem dit jaar geselecteerd, 9.828 meer dan vorig jaar. Wie een rode kaart trekt, moet voor 2 jaar het leger in; een zwarte kaart betekent vrijstelling en wie beroeps wil worden, loot niet. Het soldatenbestaan is voor velen aantrekkelijk, want de maandwedde bedraagt 8000 baht en bij een uitzending naar het buitenland kan dat bedrag oplopen tot 20.000 baht.
Transseksuelen dienen zich ook te melden, maar hoeven niet te dienen omdat ze lijden aan een ‘permanent psychological abnormality’, zoals dat op hun Sor Dor 43 certificaat wordt vermeld. Sommige transseksuelen tillen niet zo zwaar aan die nogal pejoratieve vermelding, zolang ze maar afgekeurd worden en niet hoeven te dienen. Critici hebben voorgesteld de afkeuringsgrond te vervangen door ‘gender identity disorder’. Het ministerie van Defensie bereidt een wijziging voor van de Conscription Act van 1954, maar heeft nog geen besluit genomen over de nieuwe vermelding.
Volgens de Thaise wet zijn alle mannen van 21 jaar dienstplichtig, tenzij ze gedurende hun middelbareschooltijd een militaire training hebben gehad.

Duizend dorpelingen afgesneden van hulp
1 april – Het aantal doden als gevolg van de overstromingen en aardverschuivingen in het Zuiden van Thailand is opgelopen tot 21; het aantal gewonden bedraagt 121. De provincie Nakhon Si Thammarat is het zwaarst getroffen met 9 doden. Duizend bewoners van vier dorpen in deze provincie zijn afgesneden van de buitenwereld. Helicopters kunnen het gebied niet bereiken vanwege de sterke wind. Soldaten en een medisch team proberen de dorpen te voet te bereiken. In de provincie Krabi werden bewoners van het dorp Moo 7 bedolven door modderstromen en rotsblokken, waarbij 5 personen om het leven kwamen.

‘PAD wordt niet opgeheven’
1 april – Drie van de vijf leiders van de People’s Alliance of Democracy (PAD, geelhemden) ontkennen dat de beweging deze maand wordt opgeheven. Van een breuk in de leiding is evenmin sprake, zeiden ze woensdag naar aanleiding van berichten dat de PAD op 6 april het protest bij het Government House zou beëindigen.
Voor de komende verkiezingen voert de PAD een no vote-campagne. De beweging verzet zich er ook tegen dat de New Politics Party, de politieke tak van de PAD, deelneemt aan de verkiezingen. ‘The NPP must be a tool for the PAD, not our boss’, zegt Sondhi Limthongkul. ‘The NPP should listen to our rules as the PAD is the owner of the party. If the NPP rejects our rules, we will have to separate.’

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties