Thais nieuws 31 december

Omdat het me niet is gelukt de pagina Thais nieuws december te openen, heb ik de berichten van 31 december op een aparte pagina geplaatst.

FIDF-schuld: Regering krabbelt terug
31 december – Dinsdag besloot de regering een schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, door te schuiven naar de Bank of Thailand; gisteren krabbelde ze al terug. Het probleem van de rentebetalingen wordt nu opgelost door geld uit te halen uit de bijdragen die binnenlandse banken aan het Deposit Protection Agency betalen. De regering schept zo ruimte om noodzakelijke investeringen op het gebied van watermanagement te doen.

De schuld bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), in 1997 aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. Jaarlijks kosten die de overheid 45 tot 65 miljard baht afhankelijk van de rentestand.
Gisteren bereikten vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong en functionarissen van het ministerie van Financiën en de centrale bank overeenstemming: 30 miljard baht wordt gehaald uit de 0,4 procent van de tegoeden die banken betalen voor een beperkte verzekering en 20 miljard baht uit een tijdelijk tarief van 0,39 procent. Er blijft dan nog 5 miljard over om de hoofdsom af te lossen.
Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de BoT is tevreden met de gevonden oplossing omdat dit plan geen gevolgen heeft voor de monetaire discipline en de buitenlandse reserves. Het overhevelen van de schuld zou de geloofwaardigheid van de bank in gevaar hebben gebracht en had het vermoeden gevoed dat de bank geld zou gaan bijdrukken.
Analisten wijzen erop dat de nu gevonden oplossing uiteindelijk betaald zal worden door de consument. ‘This cost would be passed on somewhere. Either depositors will receive lower interest rates or borrowers will have to pay higher interest’, zegt een econoom die bij de Siam Commercial Bank werkt.

Democraten: Regering, stop met het helpen van Thaksin
31 december – Hou op met pogingen oud-premier Thaksin te helpen en werk voor het land – als nieuwjaarsgeschenk, roept oppositiepartij Democraten de regering op. De Democraten sommen zeven gebeurtenissen van het afgelopen jaar op, die de indruk wekken dat de regering Thaksin helpt.

– 7 augustus: De belastingdienst schrapt een aanslag van 5,6 miljard baht die aan twee kinderen van Thaksin was opgelegd wegens de verkoop van aandelen in Thaksin’s bedrijf aan een bedrijf in Singapore.
– 11 augustus: Minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) vraagt de Japanse ambassadeur Thaksin een visum voor Japan te verlenen.
– 30 augustus: Roodhemdleiders worden op politieke posten benoemd.
– 7 september: Minister Pracha Promnok (Justitie) vormt een panel dat zich buigt over een petitie waarin om amnestie voor Thaksin wordt gevraagd.
– 26 september: Het OM gaat niet in beroep tegen vrijspraak voor de ex-echtgenote van Thaksin wegens belastingontduiking.
– 19 oktober: Thaksin’s zwager wordt benoemd tot hoofd van de landelijke politie.
– 26 oktober: Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Thaksin zijn paspoort terug, dat door de vorige regering was ingetrokken.

Toch 7 gevaarlijke dagen
30 december – Op 26 december meldde de krant: Van 30 december tot en met 4 januari (dat zijn 6 dagen) kunnen weer de nodige verkeersongelukken worden verwacht met dodelijke slachtoffers en gewonden. Het Disaster Prevention and Mitigation Department hoopt dat het aantal ongelukken 5 procent lager ligt dan vorig jaar.

Vandaag zijn er toch weer zeven gevaarlijke dagen, want het Road Safety Centre maakte bekend dat vanaf 29 december 427 ongelukken hebben plaatsgevonden met 34 dodelijke slachtoffers en 501 gewonden. Een jaar geleden vonden gedurende de zeven dagen 3.490 ongelukken plaats met 358 doden en 3.750 gewonden.

Kort nieuws 31 december
– Thailand en Cambodja hebben overeenstemming bereikt over de bouw van de Stung Num dam in Koh Kong in Cambodja, grenzend aan de provincie Trat. Thailand neemt de stroom af. De plannen dateren al van 2008, maar gingen de koelkast in vanwege politieke conflicten tussen beide landen.

– Op 29 februari en 1 maart vergadert de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission in Chiang Mai. Hoog op de agenda staan de geplande bouw van de Stung Num dam en een onderzoek naar aardgas in een zone in de Golf van Thailand die door beide landen wordt geclaimd. Verder wordt gepraat over veiligheid, energie, onderwijs, cultuur, handel, economie en ontwikkelingen aan de grens.
– Thailand en Cambodja gaan een nieuwe grensovergang openen in Ban Nong Eian (Sa Kaeo) tegenover Stung Bot (Banteay Meancheay) in Cambodja. De nieuwe grenspost zal de handel tussen beide landen stimuleren die nu US$2 miljard per jaar bedraagt.
– De Crime Suppression Division heeft een blik agenten opengetrokken om de getuigen te beschermen in de moordzaak tegen parlementslid Khanchit Thapsuwan. Hij wordt ervan verdacht zondag Udon Kraiwatnussorn, president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation, in een benzinestation te hebben vermoord. De broer van het slachtoffer heeft om politiebescherming gevraagd omdat getuigen worden bedreigd. Er zijn circa 10 ooggetuigen. De politie heeft de verdachte gevraagd zijn pistool en auto voor onderzoek in te leveren. Een bevel tot huiszoeking is door de rechtbank geweigerd met als motivatie dat de verdachte zich vrijwillig bij de politie heeft gemeld. Khanchit geniet momenteel parlementaire immuniteit en kan niet in voorarrest worden genomen.
– De Democratische partij heeft een motie ingediend om twee ministers uit hun functie te ontzetten. Zij zouden de voorzitter van de raad van bestuur van Mcot Plc onder druk hebben gezet om af te treden. [Het bericht vermeldt niet wat voor bedrijf dat is en waarom dat zo vreselijk is.] De Kamervoorzitter heeft beloofd de motie op 28 januari door te sturen naar de National Anti-Corruption Commission. Als die de zaak in behandeling neemt, moeten de ministers stoppen met werken. Wanneer vervolgens de NACC bevestigt dat ze de fout zijn ingegaan en de Senaat of de Hoge Raad beslist hen af te zetten, dan worden ze 5 jaar uitgesloten van een politieke functie.
– De Democratische partij overweegt ook een soortgelijke motie tegen de minister van Buitenlandse Zaken in te dienen, omdat hij Thaksin zijn paspoort heeft teruggegeven. De partij heeft premier Yingluck gevraagd dat besluit ongedaan te maken. Doet ze dat niet binnen een week, dan kan niet alleen de minister maar ook Yingluck volgend jaar zo’n motie tegemoet zien.
– Het budget van de luchtmacht voor herstelwerkzaamheden aan de militaire basis op luchthaven Don Mueang is door premier Yingluck gekort met 2,7 miljard baht: van 10 miljard naar 7,3 miljard. Eerder had de luchtmachtchef het aangevraagde bedrag al verminderd met 1,3 miljard. De luchtmacht verwacht dat de herstelwerkzaamheden 18 maanden in beslag nemen.
– Het geruzie tussen Aiports of Thailand en de exploitant van de parkeergarage van luchthaven Suvarnabhumi gaat maar door. Voortdurend stapt de ene danwel de andere partij naar de rechter. Nu dreigt de garagebaas weer naar de rechter te stappen omdat AoT zich niet houdt aan het bevel van de Civil Court om weer parkeergeld te gaan heffen. Eerder dit jaar verbrak AoT het contract met de exploitant omdat die zich niet zou houden aan contractuele verplichtingen. De rechtbank heeft AoT opgedragen een computersysteem voor het incasseren van de parkeergelden te installeren en de exploitant te helpen bij het recruteren van personeel.
– Bewoners in het district Khlong Luang (Pathum Thani) klagen over de penetrante geur die enkele honderden tonnen rottend diervoeder voor een fabriek al meer dan een maand verspreiden. De eigenaar van de fabriek voert de maden die zich aan het voer tegoed doen, aan zijn vissen. Bij de gouverneur is geklaagd, maar die heeft nog niets gedaan. Als dat zo blijft, dreigen de bewoners de Phahon Yothinweg te blokkeren.
– Ik was dronken en bied mijn verontschuldigingen aan. Dit zei de voormalig politieofficier die op de Ratchadaphisek Road vanuit zijn pick-up truck op passerende auto’s had geschoten. Daarbij raakten twee personen gewond en zes auto’s werden beschadigd.
– De president van tambon Takhop municipality (Nakhon Ratchasima) is aangehouden omdat hij 50.000 baht van een sollicitant incasseerde in ruil voor een baan. Alleen de sollicitant was geen echte sollicitant maar door de autoriteiten ingezet om de man in de val te laten lopen. Hetgeen dus lukte, maar de president zegt niets verkeerds te hebben gedaan. Dat gaat hij de rechter vertellen.
– Een overlevende van de tsunami heeft de kustplaatsen die in 2004 werden getroffen, opgeroepen om zelf noodplannen te maken en niet uitsluitend te vertrouwen op de overheid. Gemeentes zouden ook schuilplaatsen moeten inrichten die door bewoners en lokale autoriteiten worden beheerd. Maitree Jongkraijug uit een vissersdorpje in de provincie Phangnga zei dit maandag op een forum in Phuket. Volgens hem is een waarschuwingssysteem niet voldoende. Mensen moeten ook evacuatieoefeningen doen en er moeten informatiecentra zijn. ‘The community has to be at the heart of the whole system, supported by the government.’
– Het Truth for Reconciliation Committee, ingesteld door de vorige regering, stelt voor de maximumstrafmaat voor majesteitsschennis, nu 15 jaar, te verlagen naar 7 jaar, de minimum strafmaat te schrappen en een boete van niet meer dan 14.000 baht toe te voegen. Verder pleit de commissie ervoor de Lord Chamberlain te autoriseren om tot vervolging over te gaan. (Zie pagina Majesteitsschennis)

Reacties niet mogelijk