Wie zijn de geelhemden?

Wie zijn de geelhemden en wat drijft ze? Deze vraag is moeilijker te beantwoorden dan dezelfde vraag over de roodhemden. In een verhelderende analyse doet historicus Nidhi Eowseewong in de Thaise krant Matichon een poging de drijfveren van de geelhemden te ontrafelen.
1 Wie zijn de geelhemden?
Voornamelijk, maar niet uitsluitend, middenklassers: werknemers en MKB’ers.
2 Wat drijft ze?
Nidhi noemt zowel economische als culturele motieven.
2a Economische motieven.
De afgelopen tien jaar is de inkomens ongelijkheid in Thailand enorm toegenomen. De bedrijfswinsten stegen, de lonen bleven achter. Opbrengsten uit verhuur, een belangrijke inkomstenbron van de middenklasse, zijn gedaald. Ook de inkomsten van de Thai met kleine bedrijfjes bleven achter bij die van de grote jongens.
Maar Nidhi gelooft niet dat economische factoren alleen voldoende zijn ter verklaring van het menselijk gedrag. Ook het menselijk aspect speelt een rol.
2b Culturele motieven.
De middenklasse hecht aan onafhankelijke media. De pogingen van de Thaksin-regering om de media te muilkorven vielen niet goed. De excessieve inhaligheid van politici en corruptie wekten eveneens irritatie. Voorts voelde de middenklasse zich bedreigd door de douceurtjes die Thaksin op het platteland uitdeelde en die hen niet ten goede kwamen. Ten slotte was er ongenoegen over de afnemende kwaliteit van het onderwijs.
Vaak hadden de gele demonstranten het over de goede oude tijd, schrijft Nidhi. Over sociaal verval, buitensporige inhaligheid en het kopen van stemmen. De middenklasse beschouwde Thaksin als de belichaming van al het kwaad in de Thaise samenleving.
(Bron: InPrint, Kamol Hengkietisak, Bangkok Post, 17 juli 2010)

Geelhemdbeweging op sterven na dood
28 maart 2011 – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) wordt waarschijnlijk opgeheven. De demonstratie bij het Government House, die twee maanden geleden begon, trekt weinig supporters meer en belangrijke politici blijven ook weg. Volgens een anonieme bron maken de twee PAD-leiders van het eerste uur, Sondhi Limthongkul en Chamlong Srimuang, de opheffing op 6 april bekend. PAD-woordvoerder Parnthep Pourpongpan weet evenwel niets van een eventuele opheffing. ‘We will continue our political movement until the government bows to our demands.’
Indien het bericht klopt, zou er een einde komen aan een beweging die aan de basis stond van de militaire coup in 2006 waarbij de regering Thaksin ten val werd gebracht, alsmede de val van de twee opvolgende marionettenregeringen van Samak Sundaravej en Somchai Wongsawat. Aanvankelijk steunde de PAD de huidige regering van premier Abhisit, maar die houding veranderde door de grensproblemen met buurland Cambodja. Volgens de PAD dreigt Thailand grondgebied aan Cambodja te verliezen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties