Tien jaar Thaise politiek

2001
6 januari Thai Rak Thai (Thai houden van Thai), opgericht op 14 juli 1998, wint bij de verkiezingen 248 parlementzetels (50 procent). De Democraten evenals de andere partijen scoren elk 25 procent.

3 augustus Premier Thaksin Shinawatra wordt vrijgesproken van het verbergen van vermogen.

2003
1 februari Thaksins regering geeft de aftrap voor de oorlog tegen drugs. Tussen februari en april worden 2819 personen gedood: 1370 waren vermoedelijk actief in de drugshandel; 878 niet en 571 personen werden zonder duidelijke reden gedood.

2004
4 februari Wapens gestolen uit een militair depot in Cho Airong district, Narathiwat. Onrust in het zuiden van Thailand.

12 maart Mensenrechtenadvocaat Somchai Neelaphaijit spoorloos.

28 april Krue Se incident: leger en politie vechten met dorpelingen in Pattani: 106 doden, 31 in de Krue Se moskee.

21 juni Milieuactivist Charoen Wat-aksorn vermoord.

25 oktober Tak Bai incident: 85 moslim demonstranten sterven, van wie 75 stikken terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen worden vervoerd.

26 december Tsunami teistert zes provincies. Circa 5400 Thai en buitenlanders komen om, 8450 personen raken gewond.

2005
6 februari Thai Rak Thai verwerft bij verkiezingen een absolute meerderheid in het parlement met 377 zetels. De Democraten zakken weg naar 19 procent en de overige partijen naar 6 procent. Thaksin begint aan zijn tweede termijn als premier.

2006
23 januari De families Shinawatra en Damapong maken bekend dat ze hun aandeel van 49,6 procent in Shin Corp voor 73,3 miljard baht belastingvrij aan Temasek te Singapore hebben verkocht.

4 februari Eerste anti-Thaksin rally op Royal Plaza, geleid door Sondhi Limthongkul.

9 februari Oprichting People’s Alliance for Democracy (PAD), beter bekend als de geelhemden.

24 februari Thaksin ontbindt het parlement en schrijft nieuwe verkiezingen uit op 2 april.

24 maart Democraten-leider Abhisit Vejjajiva steunt de oproep van de PAD voor het benoemen van een regering door de koning volgens artikel 7 van de grondwet.

25 maart Anti-Thaksin rally met meer dan 100.000 PAD-demonstranten.

2 april TRT wint de verkiezingen, die worden geboycot door de oppositiepartijen.

19 september Het leger grijpt de macht, Thaksin wordt afgezet. De vreedzame coup heeft de stilzwijgende steun van de koning, hetgeen blijkt uit de ontvangst ten paleize van de legerleiding. De coupleiders stellen de Council for Democratic Reform under Constitutional Monarchy in, die tot 30 september de leiding van het land heeft. De naam wordt kort daarna veranderd in Council of National Security, omdat de eerste naam de indruk wekte dat de koning een hand in de coup zou hebben gehad.

1 oktober Surayudh benoemd tot 24e premier van Thailand.

23 oktober Thaksin treedt af als partijleider.

10 december Anti-coup rally met 1000 deelnemers.

31 december Bomaanslagen.

2007
23 maart Dstation, geleid door Veera Musikhapong, houdt een massarally op Sanam Luang.

30 mei Thai Rak Thai wordt ontbonden en 111 politici worden voor 5 jaar uitgesloten van een politieke functie vanwege samenzwering met andere kleine partijen bij de verkiezingen een jaar eerder.

9 juni De Democratic Alliance Against Dictatorship wordt gevormd, later herdoopt in United Front  for Democracy against Dictatorship (UDD).

19 augustus Grondwet krijgt 58 procent steun in een referendum.

23 december People Power Party, erfgenaam van TRT, verwerft bij verkiezingen 49 procent van de stemmen, de Democraten 34 procent en de overige partijen  17 procent.

2008
28 januari Samak Sundaravej wordt gekozen tot Thailands 25e premier.

28 februari Thaksin keert terug van een zelfgekozen verbanning.

25 mei De PAD (geelhemden) begint een rally van 193 dagen bij Makkhawan Rangsan brug.

20 juni Bezetting Government House compound door PAD.

30 juni Het Assets Examination Committee, na de coup ingesteld door de militaire junta, beëindigt zijn werk. De commissie had tot taak beschuldigingen van corruptie te onderzoeken, rechtzaken voor te bereiden en die aan het OM over te dragen. Zie pagina De zaak Thaksin.

9 september Samak gediskwalificeerd als minister-president vanwege zijn deelname aan twee afleveringen van het kookprogramma Chim Pai Bon Pai (Tasting and Complaining) op televisie. Hij overtreedt daarmee de grondwet, want een minister(-president) mag geen (betaalde) bijbanen hebben.

17 september Somchai Wongsawat 26e premier van Thailand.

7 oktober Duizenden PAD-supporters belegeren het parlementsgebouw en blokkeren de toegang. Als gevolg daarvan kunnen de parlementariërs het debat over de regeringsverklaring van de regering Somchai niet bijwonen. Schermutselingen tussen politie en PAD: 2 doden, 500 gewonden.

11 oktober Circa 10.000 UDD-supporters komen bijeen in Muang Thong Thani. Voor het eerst hullen ze zich in rode shirts.

21 oktober Thaksin veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens gesjoemel met de aankoop van land. Het land was in 2003 door zijn toenmalige echtgenote tegen eenderde van de marktprijs gekocht van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de Bank of Thailand. In september 2010 moest ze op last van de rechtbank de grond teruggegeven. Het aankoopbedrag plus rente kreeg ze terug.

25 november-4 december Bezetting van de vliegvelden Don Mueang en Suvarnabhumi door PAD.

2 december Ontbinding van drie politieke partijen, waaronder de PPP, vanwege verkiezingsfraude in 2007; 39 politici van PPP mogen vijf jaar geen politieke functie bekleden. De PAD kraait de victorie en beëindigt haar acties. Premier Somchai moet aftreden.

6 december De democraten kondigen de vorming van een door haar geleide coalitie aan.

15 december Abhisit Vejjajiva gekozen tot 27e premier van Thailand.

2009
26 maart Government House wordt een week bezet door UDD.

11-14 april De Asean Summit in Pattaya wordt afgeblazen na bestorming door demonstranten. Op 13 april verspreidt het leger demonstranten in Ding Daeng: 130 gewonden. De geplande rally op 14 april wordt geannuleerd.

17 april Sondhi Limthongkul overleeft een moordaanslag.

25 mei De PAD richt een nieuwe partij op: New Politics Party.

19 september ZKH koning Bhumibol opgenomen in het Siriraj ziekenhuis.

24 november Samak Sundaravej overlijdt op 74-jarige leeftijd.

2010

29 februari De Supreme Court’s Criminal Division for Holders of Political Positions vonnist dat Thaksin en zijn toenmalige echtgenote Potjaman na Pombejra hun aandelen in telecombedrijf Shin Corp verborgen hebben gehouden. De rechtbank beveelt de inbeslagname van 46,37 miljard baht, deel van de 76,6 miljard baht die de familie Shinawatra heeft verdiend met de verkoop van hun aandeel in Shin Corp aan Temasek Holdings en met hun dividenden. Volgens de rechtbank is de 76,6 miljard baht onwettig verkregen toen Thaksin aan de macht was en heeft hij zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik.

12 maart De UDD geeft het startschot voor een mars van één miljoen personen. De roodhemden verzamelen zich bij Phan Fa Bridge en verhuizen later naar Ratchaprasong intersection, een van de belangrijkste kruispunten in het zakencentrum van Bangkok. Ze verschansen zich achter barricades van autobanden en bamboestaken. Hotels en winkels in het actiegebied zijn genoodzaakt de deuren te sluiten.

28-29 maart Gesprekken tussen regering en UDD lopen vast.

7 april Roodhemden bestormen het parlementsgebouw. De vergadering wordt geschorst; premier Abhisit, ministers en parlementsleden vluchten voor hun leven.

10 april Schermutselingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten bij Khok Wua intersection en Democracy Monument: 26 doden, meer dan 800 gewonden.

22 april Vijf bommen op Silom: 1 dode, 80 gewonden.

28 april Schermutselingen op Vibhavadi Rangsit Road.

13-19 mei Het leger omsingelt het gebied waar de demonstranten zich hebben verschanst en slechten op 19 mei de barricades. De UDD-leiders geven zich over en blazen de rally na 68 dagen af. Brandstichting in 36 gebouwen en talloze plunderingen. Op 13 mei wordt ‘rogue’ generaal Khattiya Sawasdipol, die de leiding had over de bewaking van het actieterrein, doodgeschoten terwijl hij met een journalist praat. Hij overlijdt vier dagen later.

25 mei Thaksin wordt beschuldigd van terrorisme, een vergrijp waarop als maximale straf de doodstraf staat.

30 mei, 1 juni Debat in het parlement over het gewelddadige optreden van het leger op 10 april en 19 mei, waarbij 90 personen werden doodgeschoten en 1884 personen gewond raakten. De regering overleeft een motie van wantrouwen van oppositiepartij Puea Thai (opgericht na de ontbinding van de PPP). Zes ministers worden vervangen (7 juni).

10 juni Premier Abhisit roept de Thaise bevolking op om deel te nemen aan het verzoeningsproces.

11 juni De politie publiceert een lijst met de namen van 417 personen die zijn gearresteerd wegens het overtreden van de noodverordening, brandstichting, het gebruik van geweld, enzovoort. Volgens de Mirror Foundation worden 20 personen vermist.

2011

3 juli Vervroegde verkiezingen. De Democraten en coalitiegenoten worden verpletterend verslagen. Oppositiepartij Pheu Thai met lijsttrekker Yingluck Shinawatra, de jongste zus van Thaksin, behaalt een absolute meerderheid. De partij domineert de politiek tot mei 2014.

5 augustus Yingluck Shinawatra wordt gekozen tot 28e premier van Thailand.

2014

22 mei Het leger grijpt de macht, nadat op 20 mei de staat van beleg was uitgeroepen.

Overzicht van de noodtoestand
7 april  2010 Als reactie op de rally van de roodhemden wordt de noodtoestand ingesteld in alle of delen van de 5 centrale provincies, waaronder Bangkok.

13 mei Noodtoestand uitgebreid met 12 provincies. In de 5 van 7 april geldt ze voor de gehele provincies.
16 mei Nog eens 5 erbij.
19 mei Nog eens 2 erbij wat het totaal op 24 brengt.
7 juli Verlenging van de noodtoestand met drie maanden. In 5 provincies wordt ze opgeheven.
20 juli In 3 provincies wordt ze opgeheven.
29 juli In 6 provincies wordt ze opgeheven.
16 augustus Nog eens 3 provincies worden vrijgegeven; in 7 blijft ze van kracht tot 6 oktober.
30 september Noodtoestand opgeheven in 3 provincies. Er resteren nu nog vier waaronder Bangkok.
5 oktober Het kabinet besluit de noodtoestand in de vier resterende provincies met nog eens drie maanden te verlengen.
22 december Met ingang van vandaag geldt de noodtoestand ook niet meer in Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani en Samut Prakan. Thailand is nu geheel noodtoestandvrij.

(Bron: Bangkok Post, 19 juni 2010, aangevuld met informatie uit artikelen van oudere en recentere datum)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties