Thais nieuws 20 oktober – 18 november

De berichten op deze pagina zijn ontleend aan Bangkok Post en The Nation. Ze staan in chronologische volgorde. De berichten d.d. 18 augustus tot en met 19 oktober vind je hier. Oudere berichten staan in het nieuwsarchief. Voor nieuws over Preah Vihear klik hier.

Chavarat: Bhumjaithai bereid te vertrekken
20 oktober – Chavarat Charnvirakul, minister van Binnenlandse Zaken en leider van coalitiepartij Bhumjaithai, zegt dat zijn partij bereid is de coalitie te verlaten indien premier Abhiit niet tevreden is over de samenwerking met Bhumjaithai. ‘If the prime minister does not want Bhumjaithai, I am ready to go and do other work.’ Hij maakt zich geen zorgen over berichten dat Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, zijn plaats zou innemen als minister van Binnenlandse Zaken.
Gevraagd naar de opmerking van Abhisit dat de regering zonder de steun van Bhumjaithai aan kan blijven, zegt Chavarat dat hij er liever het zwijgen toe doet. Chavarat houdt vol dat er gisteren tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering niet gesproken is over wijziging van de samenstelling van het kabinet.
Anuthin, de zoon van Chavarat en prominent lid van Bhumjaithai, houdt eveneens zijn kaken stevig op elkaar over Abhisits opmerking. Hij zegt dat hij op zijn kop heeft gehad van zijn vader omdat hij heeft gezegd dat Bhumjaithai niet gelukkig is met de samenwerking met de Democraten. (Zie 16 oktober: Mongkol ziet af van promotie; 18 oktober: Bhumjaithai-leider wil met de premier praten; 19 oktober: Sophon: Bhumjaithai blijft in de regering; 19 oktober: Abhisit: Bhumjaithai partijleider is niet ongelukkig met coalitie)

Prawit bezoekt slachtoffers overstroming
20 oktober – Prawit Wongsuwon, minister van Defensie, heeft vanochtend in het gezelschap van legerleider Prayuth Chan-ocha de slachtoffers van de overstroming in Nakhon Ratchasima bezocht. Ze deelden overlevingspakketten uit aan de mensen wier huizen en akkers onder water staan. De minister weigerde commentaar over de mogelijkheid dat het parlement wordt ontbonden. ‘It is a political matter and the decision rests with the prime minister’, zei hij.

Wateroverlast in Nakhon Ratchasima tot midden november
20 oktober – Het water in Nakhon Ratchasima zal tegen midden november weglopen wanneer het stopt met regenen, zegt Theera Wongsamut, minister van Landbouw en Coöperaties. De afvoer gebeurt geleidelijk omdat het water in de Mun rivier hoger staat dan in de Lam Ta Khong rivier. Het water in de Lam Phra Phloeng Dam loopt langzaam weg; het reservoir is binnen een week weer op zijn oude niveau. In het district Pak Thongsai in het zuiden van Nakhon Ratchasima zakt het water met 10 centimeter per dag. Over een paar weken is de situatie in het district weer normaal. Van de 19 provincies die kampen met wateroverlast, is alleen de situatie in Phetchaburi weer normaal.

‘Bhumjaithai en Democraten nog steeds vrienden’
20 oktober – Geen enkel lid van coalitiepartij Bhumjaithai voelt zich ongemakkelijk bij de samenwerking met de Democraten, zegt parlementsvoorzitter Chai Chidchob. ‘Personally, I see the Bhumjaithai and Democrat parties as working together without any problems. Issues between coalition parties are like the flooding. The water will recede and the situation will return to normal.’
De beslissing om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven ligt bij premier Abhisit. Alle parlementsleden dienen te allen tijde daarop voorbereid te zijn, aldus Chai. Hij gelooft niet dat er tot dat tijdstip politieke incidenten te verwachten zijn.
Volgens regeringswhip Witthaya Kaewparadai zijn de berichten over de ruzie tussen Bhumjaithai en Democraten niet meer dan geruchten. Witthaya zegt dat de politieke stemming positief is. De vertegenwoordigers van Bhumjaithai bezoeken altijd de vergaderingen van de regeringswhips.

Politici terug in de schoolbanken
20 oktober – Parlementsleden en senatoren gaan terug in de schoolbanken. Ze krijgen les in social networking, zodat ze beter met de bevolking kunnen communiceren. ‘MPs and senators are communicating with the public regularly and using social network sites such as facebook can help people communicate with them easier. Many lawmakers have passed the age of learning to use new technology but I believe they have assistants to help them out’, aldus Santi Laohaburanakit, directeur van Software Industry Promotion Agency (Sipa), die samen met het ministerie van Information and Communication Technology het project verzorgt. Premier Abhisit gaf vanochtend het startschot.

Bangkok zet zich schrap voor overstromingen
20 oktober – De Bangkok Metropolitan Administration (BMA) heeft alle districten geïnstrueerd om zich schrap te zetten voor het overstromen van de Chao Praya rivier. Naar verwacht treedt de rivier later vandaag in de hoofdstad buiten haar oevers. De BMA denkt dat 1300 huishoudens in 27 districten getroffen zullen worden – van zaterdag tot volgende week dinsdag. De wateroverlast zal groter zijn dan in voorgaande jaren.

Aanklacht wegens smaad tegen Democraten
20 oktober – Prompong Nopparit, woordvoerder van oppositiepartij Puea Thai, heeft een aanklacht wegens smaad ingediend tegen parlementslid Wirat Romyen (Democraten) en de Democraten. Wirat beschuldigde Prompong en Puea Thai eerder van het videotapen van een ontmoeting van hem met Pasit Sakdanarong, toenmalig secretaris van het Constitutionele Hof. Volgens Puea Thai was de ontmoeting een poging om de ontbindingszaak tegen de Democraten te beïnvloeden. De Democraten staan terecht wegens het misbruik van 29 miljoen baht, ter beschikking gesteld door de Kiesraad. De video is te zien op YouTube en werd op 17 oktober aan de pers vertoond.
Volgens Prompong heeft geen enkele Puea Thai-lid iets te maken met de video. De beschuldiging van Wirat beschadigt volgens hem de reputatie van Puea Thai en zou de tussentijdse verkiezingen in Surat Thani, kiesdistrict 1 kunnen beïnvloeden. Premier Abhisit heeft een onderzoek gelast naar de video.

MKB krijgt eigen Raad
20 oktober – De 2.815.000 kleine en 12.000 middenbedrijven krijgen een Thailand Business Council  naar analogie van de Thaise Kamer van Koophandel en de Federatie van Thaise Industrieën. Het ministerie van Handel wil de raad zo snel mogelijk opzetten omdat het MKB grote behoefte aan steun heeft vanwege de dure baht. Het ministerie gaat de collega’s van Financiën vragen het plafond voor de zachte leningen met een looptijd van drie maanden, waarvan het MKB gebruik kan maken, op te trekken van 300.000 naar 500.000 baht teneinde de liquiditeit van de bedrijven te verbeteren.

Zwemmen verboden, water koken
20 oktober – Het ministerie van Volksgezondheid heeft het publiek gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s die de overstromingen met zich brengen. Dr Passakorn Akrasewi, directeur van het Bureau of Epidemiology, vreest voor conjuncvitis (ontstoken ogen), wanneer iemand in zijn ogen wrijft, en andere ziektes. Hij adviseert ouders om hun kinderen niet in het water te laten zwemmen en geen water te drinken tenzij het eerst lang is gekookt.

Gratis medische zorg voor slachtoffers overstromingen
20 oktober – Mensen die als gevolg van de overstromingen ziek worden, worden in alle ziekenhuizen in hun regio gratis behandeld, aldus  Jurin Lucksanavisit, minister van Volksgezondheid. Hij zei dit terwijl hij op het punt stond naar Nakhon Ratchasima te vertrekken om de slachtoffers te bezoeken en de situatie in ogenschouw te nemen. ‘Flood victims can just show their identity cards to the hospital staff. This is a special health service and starts today and will continue until the flood situation has returned to normal.’

Export schiet omhoog in september
20 oktober – De export is in september met 21,2 procent gestegen naar US$ 18,06 miljard op jaarbasis; de import ging met 16 procent omhoog tot een totaal van US$ 14,99 miljard. De eerste negen maanden van dit jaar lag de export 31,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar met een surplus op de handelsbalans van US$ 9,15 miljard.
‘The record high export value last month was partly boosted by free trade area agreements between the country’s trade partners, particularly the member countries of  Asean, and the success in introducing a border trade strategy by the Ministry of Commerce’, aldus minister Porntiva Nakasai (Handel).

Ex-gouverneur van Bangkok aangeklaagd
20 oktober – Voormalig gouverneur van Bangkok Bhichit Rattakul is aangeklaagd wegens kwaadwilligheid bij de aankoop tussen 1995 en 1997 van land ten behoeve van een parkeerterrein voor de vuilniswagens en watertrucks van de Bangkok Metropolitan Administration. Volgens de aanklacht maakten Bhichit en enkele medeplichtigen misbruik van hun positie door land te kopen voor 36 miljoen baht, ver boven de werkelijke waarde, en streken zelf 18 miljoen op van de makelaar. Bichit is vrijgelaten op een borgsom van 500.000 baht, nadat een familielid eigendomspapieren van een stuk land en een bankboekje als waarborgsom had gegeven.

‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’
20 oktober – De controverse over de video van een ontmoeting tussen een parlementslid van de Democraten en een voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof heeft geen effect op de beraadslagingen van het Hof in de ontbindingszaak tegen de Democraten, zegt Chaovana Traimas, secretaris-generaal van het Hof. ‘People can rest assured of the court’s neutrality and independence.’
De Democraten staan terecht wegens het misbruik in 2005 van 29 miljoen baht, ter beschikking gesteld door de Kiesraad. De Democraten en Kiesraad houden op 29 november hun eindpleidooi. Daarna beslist het Constitutionele Hof of de partij wordt verboden en de partijfunctionarissen, waaronder premier Abhisit, vijf jaar worden uitgesloten van politieke functies. Het Hof maakt later bekend wanneer het vonnis wijst.
Het leger mengt zich niet in de politiek; de premier is de enige die politieke besluiten neemt, zegt Prawit Wongsuwon, minister van Defensie. Prawit reageert met zijn verklaring op vragen over een eventuele ontbinding van het parlement in het geval de regeringspartij wordt verboden. (Zie 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal; 18 oktober: Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten)

Mobieltjes verboden bij vergaderingen van rechters
21 oktober – Mobiele telefoons zijn voortaan verboden tijdens vergaderingen van de rechters van het Constitutionele Hof. Het verbod is uitgevaardigd omdat een gevoelige discussie van vier rechters in het geheim gefilmd is en openbaar gemaakt via het internet.
Het Hof heeft een commissie ingesteld die onderzoekt wie de videoclip filmde en op YouTube plaatste. De gefilmde discussie had betrekking op de ontbindingszaak tegen de Democraten.
Een tweede en nog controversiëler videoclip, eveneens openbaar gemaakt, toont een gesprek tussen Pasit Sakdanarong, secretaris van de president van het Hof, en een parlementslid van de Democraten. Daarin vraagt de Democraat, Wirat Romyen, aan Pasit of hij getuigen wil aanmoedigen in het voordeel van zijn partij te getuigen. Pasit is inmiddels ontslagen en mag het gerechtsgebouw niet meer binnen. Zodra hij opduikt, wordt hij aangehouden.
Volgens Wirat was de ontmoeting, die op initiatief van Pasit plaatsvond, een poging hem en de partij in diskrediet te brengen. Pasit zou hem suggestieve vragen hebben gesteld. De Democraten stellen een onderzoek in naar de omstreden ontmoeting.
Een rechter die anoniem wil blijven, zegt dat de ontmoeting de rechterlijke macht ernstig heeft beschadigd. ‘Every [Constitution Court] judge is upset with what has happened. This happened only because we’ve trusted Mr Pasit too much and what he has done hurts us very dearly.’ (Zie 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal; 18 oktober: Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten; 20 oktober; ‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’)

Overstromingen eisen elf levens
21 oktober – Het dodental als gevolg van de zware overstromingen is inmiddels opgelopen tot elf. Honderden dorpelingen in Nakhon Ratchasima wachten nog op hulp alhoewel de autoriteiten de hulpoperaties in het Noordoosten en het midden van Thailand hebben geïntensiveerd.
In Nakhon Ratchasima begint het water hier en daar te zakken, maar in veel dorpen bemoeilijkt het hoge water de hulpverlening.
In de stad Pak Chong Chai stroomt het water zo snel dat hulpverleners onmogelijk huis aan huis bezoeken kunnen afleggen. De meeste bewoners hebben dringend behoefte aan levensmiddelen en water. Buiten de stad wachten de bewoners op de eerste verdieping van hun huis nog steeds op hulp.
De provincie Chaiyaphum is eveneens zwaar getroffen; het water heeft er een hoogte bereikt van 90 centimeter tot 2,5 meter. In het Chaiyaphum ziekenhuis staat het water 1,5 meter hoog.
In Centraal Thailand stroomt water door Ayutthaya; het nadert de buitenwijken van Bangkok.
Minister Theera Wongsamut (Landbouw en Coöperaties) zegt dat het water in 24 provincies meer dan 1,6 miljoen rai (2.560 vierkante kilometer) landbouwgrond heeft beschadigd waardoor 150.000 boeren zijn gedupeerd.
In augustus en september vonden in 53 provincies overstromingen plaats, resulterend in schade aan 2,7 miljoen rai aan landbouwgrond; 290.000 boeren werden gedupeerd.
(Zie 19 oktober: Stuwmeren zijn meer dan vol, Stortvloed teistert Nakhon Ratchasima, Waterpeil stijgt in Chao Praya; 20 oktober: Prawit bezoekt slachtoffers overstroming, Wateroverlast in Nakhon Ratchasima tot midden november, Bangkok zet zich schrap voor overstromingen, Zwemmen verboden, water koken, Gratis medische zorg voor slachtoffers overstromingen)

BoT: Flexibele koers blijft
21 oktober – De Bank of Thailand (BoT) blijft bij zijn beleid om de valutakoers vrij te laten. Een vaste koers om de sterker wordende baht een halt toe te roepen is niet verstandig, aldus bankgouverneur Prasarn Trairatvorakul. ‘If the central bank introduced a fixed exchange rate policy, there would be no flexibility in  monetary and interest policies. The BoT has a policy to allow interest rates to move freely in line with the market mechanism.’ Niettemin bestudeert de bank momenteel aanvullende maatregelen, die eventueel genomen worden om de stijging in te perken. ‘But the central bank has to carefully consider the situation before introducing these measures. We also have to study the advantages and disadvantages of similar measures being applied in other countries.’ (Zie 14 oktober: Virabongsa: Verlaag terugkoopinterest; 15 oktober: BoT: Vaste valutakoers gevaarlijk; 16 oktober: ‘Terugkoopinterest wordt waarschijnlijk niet gewijzigd’)

Premier bezoekt slachtoffers wateroverlast in Lop Buri
21 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is inmiddels gestegen tot 15. Volgens het Department of Disaster Prevention and Mitigation zijn 6.814 dorpen in 21 provincies en 814.406 personen in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand getroffen door het water. Premier Abhisit bracht vanochtend een bezoek aan Lop Buri.
(In hetzelfde bericht is sprake van acht dodelijke slachtoffers. Vergelijk ook: 21 oktober: Overstromingen eisen elf levens)

Bankier: Sterkere baht tegen het eind van het jaar
21 oktober – De baht doet waarschijnlijk 29,20 per US dollar tegen het eind van het jaar, verwacht Thiti Tantikulanan. hoofd van Kasikornthai Bank’s capital markets business division. ‘The interest rate is not worrying because inflation is not high, but the baht could strengthen further due to the continuous foreign capital inflow into Asia.’
De beslissing van het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand om de terugkoopinterest op 1,75 procent te houden, zou de druk op de baht door de instroom van buitenlands kapitaal kunnen verminderen, volgens Thiti. De baht stond vanochtend op 29,86 tegen de dollar, iets zwakker dan gisteren toen die op 29,85 stond.
(Zie 14 oktober: Virabongsa: Verlaag terugkoopinterest; 15 oktober: BoT: Vaste valutakoers gevaarlijk; 16 oktober: ‘Terugkoopinterest wordt waarschijnlijk niet gewijzigd’; 21 oktober: BoT: Flexibele koers blijft)

Roodhemd aangeklaagd wegens lèse majesté
21 oktober – De leider van de Red Siam group, Surachai sae Dan (68), is aangeklaagd wegens lèse majesté (majesteitsschennis). Surachai beledigde op 15 december 2008 het koningshuis in zijn speech op het podium van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) op Sanam Luang.
De verdachte is een voormalige opstandeling. Na de bloedige rellen op 6 oktober 1976 werd hij lid van de Communistische Partij en verbleef in de jungle van Zuid-Thailand. Gearresteerd en wegens moord en roof veroordeeld tot de doodstraf, werd hij gevangen gezet, maar hij kwam enkele jaren later vrij dankzij koninklijk gratie. Nadat de regering Thaksin in september 2006 ten val was gebracht, sloot hij zich aan bij de UDD.

Export auto’s: plus 64,73 procent in september
21 oktober – In september zijn 81.296 voertuigen geëxporteerd, 64,73 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De teller staat dit jaar nu op 664.829 (plus 82,75 procent). Surapong Paisitpattanapong, voorzitter van de Automobile Industry Group, onderdeel van de Federation of Thai Industries (FTI), denkt dat de verkoop van motorfietsen en pick-up trucks zou kunnen inzakken indien de wateroverlast niet binnen twee maanden verleden tijd is. De target voor de productie loopt daarentegen volgens hem geen gevaar; die bedraagt 1,56 miljoen. Als dat aantal wordt gerealiseerd, is het het hoogste in de geschiedenis. De binnenlandse verkoop van auto’s zal vermoedelijk uitkomen op 750.000 en de export is goed voor 890.000 tot 900.000 voertuigen.

Onderzoek naar antecedenten parlementsmedewerkers
21 oktober – Zo’n zeshonderd personen die bij parlementscommissies werken, kunnen een antecedentenonderzoek verwachten. Deze mensen zijn door parlementsleden in secretariële en academische functies benoemd, waarvoor ze betaald worden. Degenen die door de mand vallen, wordt verzocht ontslag te nemen. Als ze dat weigeren en later problemen veroorzaken, wordt de desbetreffende parlementariër daarop aangesproken, aldus parlementsvoorzitter Chai Chidchob.
Chai’s actie is een reactie op de benoeming van een roodhemd bewaker, die beschuldigd wordt van terrorisme en benoemd is in een commissie. Een vrouw, die werkt als secretaris van een andere commissie, was betrokken bij het overmaken van geld aan een man die verdacht wordt eerder deze maand de explosie in een appartementengebouw in Nonthaburi te hebben veroorzaakt. En een co-leider van het UDD, die beschuldigd wordt van terrorisme en gevangen zit in de Bangkok Remand gevangenis, is adviseur van de tweede vice-parlementsvoorzitter.
(Zie 13 oktober: Roodhemd bewaker in parlementscommissie; 14 oktober: Roodhemd gevangene is adviseur; 15 oktober: 50.000 baht overgemaakt aan verdachte bomexplosie Nonthaburi)

Sanan bezoekt Matubhum Party
21 oktober – In het kader van zijn verzoeningsmissie heeft vice-minister-president Sanan Kachornprasart vandaag coalitiepartij Matubhum bezocht. Hij werd ontvangen door vice-minister Man Pattanothai en parlementsleden van die partij. Na afloop van zijn bezoek dat 30 minuten duurde, zei Sanan dat Matubhum dezelfde visie over de noodzaak van verzoening heeft als de andere partijen. ‘They do not want to see Thai people use force to solve problems.’ Volgende week brengt Sanan een bezoek aan regeringspartij Democraten. Vervolgens staan bezoeken aan militairen en andere groepen op het programma. Concrete resultaten van zijn missie verwacht Sanan in januari te kunnen rapporteren.
(Zie 11 september: Amnestie-voorstel krijgt steun; 13 oktober: Sanan vervolgt verzoeningsmissie; 16 oktober: Bhumjaithai wordt overgeslagen, maar vindt het niet erg; 19 oktober: Sanan op bezoek bij New Politics Party)

Schade door overstromingen 10-20 miljard baht
21 oktober – De schade veroorzaakt door de overstromingen bedraagt zeker 10 miljard baht, oftewel 0,2 van het bruto binnenlands product, heeft een econoom van de University of the Thai Chamber of Commerce berekend. De totale schade, inclusief de gelden die de regering ter beschikking stelt voor reparaties aan huizen en overheidsgebouwen, komt uit op een bedrag tussen de 10 en 20 miljard baht. Op de economische groei hebben de overstromingen nauwelijks invloed, zegt hij.

Sanan: Langetermijnplan tegen overstromingen nodig
21 oktober – De regering zal een langetermijnplan opstellen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Op dit moment zijn alleen kortetermijn maatregelen beschikbaar. Het ministerie van Landbouw en Coöperaties zal de Royal Irrigation Department opdracht geven om toezicht op de waterroutes te houden en om oplossingen te bedenken voor het afvoeren van water. Sanan Kachornprasart, vice-minister-president en voorzitter van het National Water Resources Committee, denkt dat kleine reservoirs (‘monkey cheeks’) de beste bescherming bij overstromingen bieden. Volgens Sanan is het nog te vroeg om de totale schade van de overstromingen vast te stellen.
Na zijn bezoek aan Lop Buri zei premier Abhisit dat stedebouw zorgvuldigheid vereist om de problemen met overstromingen op de lange termijn te lijf te gaan. ‘A project must be developed to handle all water issues such as water drainage, construction that obstructs the flow of water and city planning. Local administrative organisations and the Interior Ministry are responsible for these tasks.’

TISI zakt naar 100,8
21 oktober – De Thai Industries Sentiment Index (TISI) is gezakt van 102,4 in augustus naar 100,8 in september. ‘The industry sector’s confidence index went down for two straight months due to the declining in purchasing orders and sales volume of manufacturers’, aldus Payungsak Chartsuthipol, voorzitter van de Federation of Thai Industries. De achteruitgang werd veroorzaakt door de sterke baht, zorgen van fabrikanten over de politieke situatie, de overstromingen en de fragiele wereldeconomie.
Fabrikanten willen dat de regering de valutakoers en de rente van de centrale bank goed in de gaten houdt zodat ze op stabiele en passende niveaus blijven. ‘The government should bring about political stability to the boost confidence of investors. It should also help find financial sources for manufacturers affected by the baht’s appreciation.’

Chi rivier dreigt te overstromen
21 oktober – De Royal Irrigation Department heeft de mensen, die aan van de oevers van de Chi rivier en omgeving wonen, gewaarschuwd dat ze rekening moeten houden met overstromingen. Het water in Chaiyabhum loopt nu naar de Chi rivier die via Maha Sarakham en Roi Et in Ubon Ratchatani samenkomt met de Mun rivier.

Minister vraagt banken slachtoffers van de overstromingen te helpen
21 oktober – De overheidsbank Krung Thai Bank heeft de opdracht gekregen met andere banken te overleggen over het schrappen van de bankkosten bij het overmaken van geld aan mensen in door de overstromingen getroffen gebieden. Commerciële banken doen dat met ingang van volgend jaar.
‘Now that many people in many provinces are suffering from floods, the transfer fees should be cut  immediately to alleviate their hardship’, zegt Korn Chatikavanij, minister van Financiën. ‘Technically, transfer fees can be cut immediately.  Krung Thai Bank will be first to do this, regardless of whether other banks will follow or not.’
De minister heeft een bijeenkomst van alle door de overheid gerunde banken belegd om maatregelen te bespreken die de slachtoffers kunnen helpen, zoals een schuldmoratorium en het verlengen van lagerenteleningen.

Overstromingen eisen 17 levens
22 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot 17. In totaal zijn 1.280.344 personen getroffen. Van 10 tot 22 oktober hadden 186 districten in 29 provincies in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand te maken met wateroverlast.

BoI helpt getroffen fabrikanten
22 oktober – De Board of Investment (BoI) staat in de startblokken om de fabrikanten te helpen, die in acht provincies in het Noordoosten getroffen zijn door het water. Het regionaal kantoor in Nakhon Ratchasima zal de schade in kaart brengen en aan de Raad van bestuur rapporteren. Fabrikanten van elektronische componenten in Korat zitten sinds twee dagen met de handen in het haar. De machines, grondstoffen en producten zijn beschadigd, elektriciteit en water zijn afgesneden en de werknemers kunnen niet naar de fabriek komen.

Scholen en tempels beschadigd door het water
22 oktober – 476 scholen en 589 tempels hebben schade opgelopen bij de overstromingen. Het Offfice of Basic Education Commission heeft de opdracht gekregen de scholen hulp te bieden. Alhoewel de meeste scholen op 1 november hun deuren openen voor het nieuwe semester, mogen ze eventueel later opengaan indien nodig. De door het water getroffen tempels staan in 14 districten van 10 provincies, onder andere in Nakhon Ratchasima, Lop Buri, Chaiyaphum, Saraburi, Prachin Buri en Nakhon Sawan.

Chao Phraya bereikt zondag en maandag hoogste peil
22 oktober – Het water in de Chao Phraya rivier bereikt op 24 en 25 oktober zijn hoogste peil door de toestroom vanuit het noorden en hoogtij dat het water vanuit zee opstuwt. Aan beide zijden van de rivier, vanaf Ayutthaya tot Pathum Thani en Nonthaburi, zouden vloedwanden van meer dan twee meter moeten worden opgetrokken.
Water vanuit delen van de provincie Ratchasima begint nu weg te stromen naar de Moon rivier. Binnen twee tot vijf dagen bereikt het de provincie Surin. Mensen die aan beide zijden van de rivier wonen, dienen zich voor te bereiden op overstromingen en hun huisraad, vee en voertuigen naar hoger gelegen gronden te brengen.

Extra hulpgelden voor Lop Buri en Korat
22 oktober – Voor de provincies Nakhon Ratchasima (Korat) en Lop Buri is op verzoek van beider gouverneurs een additioneel budget van 200 miljoen baht voor hulp bij de overstromingen uitgetrokken. Gouverneurs beschikken al over een extra budget van 50 miljoen baht. Wanneer dat niet genoeg is, kunnen ze bij het Comptroller General’s Department een verzoek om extra gelden indienen. Het gevraagde bedrag kan in één dag worden goedgekeurd. Voor hogere bedragen dan 200 miljoen baht dient de permanente secretaris van Financiën toestemming te verlenen. Die mag tot 500 miljoen baht gaan. Bedragen daarboven hebben de goedkeuring van de minister nodig.

Oppositiepartij stelt drie maatregelen voor
22 oktober – Oppositiepartij Puea Thai heeft drie maatregelen voorgesteld om de nood van de slachtoffers van de overstromingen te lenigen. Ze behelzen het uitgeven van kascheques ter waarde van 5000 baht aan elke getroffen familie (kosten 2 miljard baht), het opzetten van een commandocentrum waarin de verschillende diensten samenwerken en maatregelen om prijsopdrijving van de eerste levensbehoeften te voorkomen als de situatie weer normaal is. Bovendien dient de regering ervoor te zorgen dat de noodzakelijke goederen en medicijnen beschikbaar zijn, mocht een epidemie uitbreken wanneer de overstromingen voorbij zijn.

Dodental overstromingen naar 32
23 oktober – Het aantal slachtoffers van de overstromingen is gestegen naar 32. Ze werden meegesleurd door het water of kwamen om in een ongeluk omdat voertuigen werden meegesleept door het kolkende water. De overstromingen, die op 10 oktober begonnen, hebben 1,4 miljoen mensen gedupeerd; hun huizen en akkers stroomden onder water. In de twee zwaartst getroffen provincies in het Oosten, Nakhon Ratchasima en Buriram, vielen zes doden; in Lop Buri vijf en in Khon Kaen drie. De overige twaalf kwamen om in Centraal Thailand, het Noordoosten en Oosten.

Dodental overstromingen naar 25 of 28
23 oktober – Het aantal dodelijke slachtoffers van de overstromingen is gestegen tot 25. Zo’n 2,1 miljoen mensen in 9000 dorpen in 30 provincies hebben last van het overtollige water, aldus de laatste cijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. De doden zijn meest ouderen en kinderen, die verdronken of geëlectrocuteerd werden. Het Emergency Medical Institute of Thailand schat het aantal doden op 28.
De provincies Ratchasima en Buriram zijn het zwaarst getroffen met elk zes doden, gevolgd door Lop Buri (5), Khon Kaen (3) en vijf andere provincies.
Inmiddels zijn de inwoners van zes noordelijke provincies gewaarschuwd voor overstromingen en modderstromen wanneer het weer gaat regenen.
De Royal Irrigation Department heeft de autoriteiten in Bangkok gevraagd om de waterkant langs de Chayo Phraya rivier te versterken daar water vanuit het noorden stroomafwaarts komt. In combinatie met extreem hoogwater wordt de hoogste waterstand op maandag en woensdag verwacht. Het stadsbestuur heeft 75 kilometer van de 77 kilometer lange vloedmuur langs de rivier versterkt. Gisteren passeerde 4.134 kubieke meter water per seconde de hoofdstad; in 1995 was dat 5.400 en zelfs toen bleef de hoofdstad buiten schot.
(NB Diverse berichten noemen verschillende aantallen slachtoffers. Ook verschillen ze over de oorzaak. Vergelijk het bericht hiervoor.)

Politie doet onderzoek naar omstreden video’s
23 oktober – De politie gaat onderzoek doen naar de controversiële video’s, die tot doel lijken te hebben de Democraten en het Constitutionele Hof in diskrediet te brengen. De video’s staan in verband met de rechtzaak tegen de Democraten, die indien veroordeeld verboden zal worden.
Eén video toont een gesprek tussen een parlementslid van de Democraten en de secretaris van de president van het Constitutionele Hof. Ze praten over de mogelijkheid om de zaak in het voordeel van de Democraten om te buigen. De secretaris is inmiddels ontslagen. Hij vertrok naar Hongkong voordat de clip via YouTube openbaar werd gemaakt. De andere clip toont beraadslagingen van vier rechters over de zaak.
Het desbetreffende parlementslid heeft een klacht wegens smaad ingediend tegen de secretaris en woordvoerder Prompong van oppositiepartij Puea Thai. Volgens hem vond de ontmoeting op initiatief van de secretaris plaats en stelde hij hem suggestieve vragen. Prompong is de gebeten hond omdat die gezegd heeft dat de ontmoeting een poging was om de ontbindingszaak in het voordeel van de Democraten te beslechten. Het parlementslid daarentegen beschuldigt Prompong en Puea Thai van het videotapen van de ontmoeting. Prompong heeft op zijn beurt een klacht wegens smaad tegen het parlementslid ingediend.
Intussen krijgen de rechters van het Constitutionele Hof persoonsbescherming van de Special Branch Police, omdat ze bedreigd zijn met de dood.
Jatuporn Prompan, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai, heeft gesuggereerd dat er een verband bestaat tussen de betrokken personen in het videoschandaal. De beveiligingscamera’s in het gerechtsgebouw zijn geïnstalleerd door een bedrijf dat als directeur een zekere mevrouw N heeft. Deze vrouw heeft volgens Jatuporn nauwe banden met de de secretaris en het parlementslid en ze sympathiseert met de Democraten. De vrouw zegt evenwel dat ze niets te maken heeft met het videoschandaal noch met de gekritiseerde ontmoeting, alhoewel ze beide betrokkenen kent.
Chuan Leekpai, adviseur van de Democraten, vindt de beschuldigingen van Jatuporn ongegrond. Hij kent, evenals veel andere Democraten, mevrouw N omdat ze de partij financieel steunt.
Jatuporn beweert nu video’s in zijn bezit te hebben die aantonen dat er gefraudeerd is bij het recruteren van functionarissen voor het Constitutionele Hof. Hij zal het materiaal volgende week aan het Hof overhandigen met het verzoek het openbaar te maken.
(Zie: 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal, Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten, ‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’, Mobieltjes verboden bij vergaderingen van rechters)

Spoedvergadering kabinet over overstromingen
23 oktober – Het kabinet komt vanmiddag in spoedvergadering bijeen om met de betrokken overheidsorganen te overleggen over de hulpmaatregelen. De premier maakt zich zorgen omdat veel provincies nu getroffen zijn door de wateroverlast.

Water stijgt in Chao Phraya
24 oktober – Het waterpeil in de Chao Phraya rivier in Bangkok is vanochtend 20 centimeter gestegen tot 1,98 meter. De situatie is nog steeds onder controle, aldus de lokale autoriteiten. Hier en daar sijpelt het water door de vloedbarrières. Als het water blijft stijgen, wordt de bewoners die langs de rivier wonen geadviseerd om te evacueren. De aanvoer vanuit het Noorden is iets vertraagd maar de situatie kan verslechteren als gevolg van hoogwater en regenval.

Premier: Situatie nog steeds zorgelijk
24 oktober – De situatie in veel noordoostelijke provincies begint iets te verbeteren maar in Centraal Thailand is de situatie bijzonder zorgelijk. Dit zei premier Abhisit vanochtend tijdens zijn wekelijks televisiepraatje. ‘Het waterpeil is gezakt in het Noordoosten maar ik maak me grote zorgen over de centrale regio omdat het nog steeds regent en de komende dagen wordt ook hoger hoogwater verwacht’, aldus Abhisit. Vanmiddag bezoekt de premier de provincies Pathum Thani en Ayutthaya.
De premier heeft een plan goedgekeurd om een coördinerend centrum op te zetten. Het centrum gaat zich bezighouden met de overstromingen en hulp aan de slachtoffers. Voorzitter wordt Satit Wongnongtaey, minister van het kantoor van de premier; directeur Apirak Kosayodhin, adviseur van de premier en voormalig gouverneur van Bangkok.

Dodental overstromingen naar 34
24 oktober – Sinds 10 oktober zijn tenminste 34 personen overleden als gevolg van de overstromingen, meldt het National Institute of Emergency Management (NIEM) vandaag. Zeven slachtoffers vielen in Rayong. Nakhon Ratchasima, Buri Ram en Lop Buri telden elk zes slachtoffers. Khon Kaen en Phetchabun hadden elk drie doden, Chaiyaphum twee. De overige slachtoffers vielen in Trat, Sa Kaeo, Saraburi, Ayutthaya, Nonthaburi en Uthai Thani.

Ministerie houdt prijzen in de gaten
24 oktober – Het ministerie van Handel heeft ondernemers gewaarschuwd om geen voorraden achter te houden en de prijs van artikelen onnodig te verhogen. Op overtredingen staat een maximum gevangenisstraf van zeven jaar en boete van 100.000 baht. De prijs van landbouwproducten in gebieden die getroffen zijn door het water, zullen misschien wel moeten worden verhoogd.
‘ I have asked manufacturers to help out by freezing their product prices until the end of this year and they’re willing to cooperate’, aldus Porntiva Nakasai, minister van Handel. Ze heeft vandaag Ayutthaya en Chai Nat bezocht om de situatie in ogenschouw te nemen.
Nadat het water is teruggeweken, zal het ministerie in verschillende provincies zogeheten Blue Flag markten houden, waarop consumentenproducten tegen een gereduceerde prijs worden verkocht.

Leger waarschuwt: geen rally op dinsdag
25 oktober – De roodhemd beweging mag dinsdag geen rally houden, wanneer VN secretaris-generaal Ban Ki-moon Bangkok bezoekt. Overtredingen worden streng bestraft, aldus legerleider Prayuth Chan-ocha. Indien de roodhemden een brief willen overhandigen, waarin gevraagd wordt de dood van 91 mensen gedurende de protesten tegen de regering in april en mei te onderzoeken, mogen ze een vertegenwoordiger sturen.

Dodental naar 41
25 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 41, aldus de laatste cijfers van het National Institute of Emergency Management (NIEM).
Acht van de 41 slachtoffers in 16 provincies vielen in Lop Buri. Nakhon Ratchasima en Buri Ram noteerden elk zes dodelijke skachtoffers. Kamphaengphet, Khon Kaen en Phetchabun elk drie, Chaiyaphum and Rayong elk twee. De overige slachtoffers vielen in Trat, Sa Kaeo, Saraburi, Ayutthaya, Nonthaburi, Uthai Thani, Chai Nat en Nakhon Sawan.

Hulp voor slachtoffers met stress
25 oktober – Het ministerie van Volksgezondheid gaat mobiele medische units verspreiden om mensen te helpen die door de overstromingen aan stress leiden. Controles van het waterpeil in de Chao Phraya rivier in Ayutthaya en Pathum Thani wijzen erop dat alle provincies de situatie nog meester zijn. Overheidsdiensten gaan niettemin door met het verspreiden van overlevingspakketten.
‘I’m still worried about the flood barriers in Bangkok and Nonthaburi even though the situation is under control. I’ve told officials to stay alert and work cautiously’, aldus premier Abhisit. Abhisit en Ong-art Klampaiboon, minister van het kantoor van de premier, namen vanochtend de situatie in Nonthaburi in ogenschouw. Vanmiddag zit de premier een bijeenkomst in Government House voor om verdere maatregelen te bespreken.
Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft vanochtend de slachtoffers in Nakhon Ratchasima’s Chaloem Phra Kiat district bezocht. De prinses doneerde driehonderd overlevingspakketten.

Families geëvacueerd in Ubon
25 oktober – De Mun rivier begint te overstromen, waardoor Ubon Ratchathani stad en Warin Chamrap onder water lopen; 142 huishoudens moesten evacueren. Het waterpeil in Ubon Ratchathani’s Muang district stijgt met 3 tot 5 centimeter per dag. Water uit Nakhon Ratchasima en Chaiyaphum zal naar verwachting de provincie in de komende drie tot vier dagen bereiken. Het water in de Chi rivier in Ubon Ratchathani’s Khueang Nai district staat 80 centimeter hoger dan normaal. Sommige landbouwgronden zijn al ondergelopen.

Water in Chao Praya blijft stijgen
25 oktober – Het waterpeil in de Chao Phraya rivier blijft stijgen; de waterstroom vanuit het noorden bereikt Bangkok binnen twee dagen, verwacht adjunct-directeur-generaal Weera Wongsaengnak van het Royal Irrigation Department. De vloedbarrières zijn versterkt met 200.000 zandzakken en meer dan 1000 waterpompen zijn in gereedheid gebracht. Indien nodig worden scholen, kloosters en moskeeën geëvacueerd.
‘Water is flowing into the Chao Phraya at Ayutthaya’s Bang Sai district at about 3,275 cubic metres per second but it could get  higher due to the northern runoff and high tides during this period. Authorities will try to prevent the rate from exceeding 3,500 metres per second.’
Geprobeerd zal worden het peil op maximaal 2,5 meter te houden door de toestroom te vertragen, zodat Bangkok ongeschonden door het hoogwater van woensdag komt. Eveneens wordt geprobeerd het waterpeil in het Chao Phraya stuwmeer op maximaal 17,1 meter boven het normale niveau te houden.
‘The department can deal with this crisis, but people need to closely monitor both the flood barriers and the water level closely’, aldus Weera.

Arbeiders ziek door ammoniaklek
25 oktober – Meer dan honderd arbeiders zijn ter observatie in het ziekenhuis opgenomen, na een ammoniaklek in een fabriek in Chon Buri. De meeste arbeiders hadden last van hoofdpijn en misselijkheid; ze hadden ademhalingsmoeilijkheden en moesten overgeven. Volgens hoofdverpleger  Chulee Anutrakulchai van het Nong Yai ziekenhuis waren de meeste gevallen niet ernstig en mochten veel werkers al weer huiswaarts keren.
Het lek ontstond rond 7 uur vanochtend. De arbeiders roken een onaangename geur maar mochten van hun manager niet de fabriek verlaten. Toen de damp sterker werd, vielen enkelen flauw en anderen vluchtten onmiddellijk.
In de fabriek worden gestoomde, gebakken en gegrilde producten vervaardigd, onder andere kip. Ze worden hoofdzakelijk naar Japan geëxporteerd.

Ban Ki-moon vandaag in Thailand
26 oktober – Zeshonderd politieagenten zijn ingezet bij het regionale kantoor van de VN aan Ratchadamnoen Avenue in verband met het bezoek vandaag van Ban Ki-moon. De VN secretaris-generaal wordt op Suvarnabhumi opgewacht door minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken), hij heeft een ontmoeting met premier Abhisit, krijgt een lunch aangeboden en houdt een persconferentie. Een delegatie roodhemden onder leiding van parlementslid Jatuporn Prompan zal Ban een petitie overhandigen waarin gevraagd wordt onderzoek te doen naar de doden die bij de ongeregeldheden in april en mei zijn gevallen. Behalve Thailand bezoekt de VN-chef ook Cambodja, Vietnam en China.

VN-chef wordt opgewacht door roodhemden en Birmezen
26 oktober – Ondanks de stromende regen en ondanks een oproep van minister Prawit Wongsuwon (Defensie) dat niet te doen, zijn roodhemden toch van plan tijdens het bezoek van VN-secretaris Ban Ki-moon te protesteren voor diens hotel in Ratchaprasong en het VN kantoor aan Ratchadamnoen Avenue. Ook anti-junta activisten uit Birma willen vanmiddag bij het VN kantoor demonstreren. Ze eisen vrijlating van alle politieke gevangenen, een eind aan aanvallen van het leger op etnische minderheden en democratische krachten en een dialoog met belanghebbenden onder andere over de grondwet van 2008. Op 7 november worden in Birma verkiezingen gehouden.

Dodental naar 56
26 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 56 en 107.000 mensen zijn ziek. Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt door Jurin Lucksanawisit, minister van Volksgezondheid. Volgens Jurin zijn 49 van hen verdronken in de sterke stromingen terwijl ze rond hun huis bezig waren of terwijl ze zwommen. Jurin waarschuwt om ter wille van de eigen veiligheid niet te gaan zwemmen. Het National Institute of Emergency Management noemde gisteren een aantal van 41 doden.

Groen licht voor speciaal hulpfonds
26 oktober – Het kabinet heeft een speciaal budget van drie miljard baht goedgekeurd voor het verlenen van financiële bijstand aan de slachtoffers van de overstromingen. Elk huishouden heeft recht op een bedrag van 5000 baht op voorwaarde dat ze gedupeerd zijn door de overstromingen en hun huis meer dan zeven dagen onder water heeft gestaan. Naar schatting komen circa 600.000 huishoudens in aanmerking voor deze steun. Het bedrag wordt uitbetaald via de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Om misbruik te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van satellietbeelden van de overstroomde gebieden.
 ‘The special fund’s disbursement procedure will be proposed to the meeting of the Council of Economic Ministers for approval early next week. The money is expected to reach the flood victims within 3-5 days of approval’, aldus Sathit Wongnongtoey, minister van het kantoor van de premier.

Bangkok krijgt vierdubbele bescherming
26 oktober – De Royal Irrigation Department neemt een viertal maatregelen om te voorkomen dat Bangkok onder water stroomt. De waterstromen vanuit de stuwmeren Chao Phraya en Pasak worden beperkt, de waterstroom aan de oostkant van de Chao Phraya rivier uit het Rama VI stuwmeer wordt vergroot evenals aan de westkant door het Makhamtao-Uthong kanaal naar de Noi en Suphan rivier. Na woensdag bekijkt het departement of de waterafgifte verhoogd kan worden om ze zo snel mogelijk naar de normale hoeveelheid terug te brengen. Op 8 november is het weer hoogwater, maar het departement verwacht geen problemen omdat er minder water naar zee toe stroomt.

2,7 miljoen mensen getroffen door overstromingen
26 oktober – Meer dan 970.000 huishoudens met meer dan 2,7 miljoen mensen zijn sinds 10 oktober getroffen door overstromingen. Ze wonen in 259 districten in 34 provincies, aldus het  Disaster Prevention and Mitigation Department vandaag. Volgens het departement hebben veertig mensen hun leven verloren. Minister Jurin Lucksanawisit (Volksgezondheid) noemt een aantal van 49.

Geelhemden geven niet toe bij grondwetwijziging
26 oktober – De Peoples Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) houdt vast aan haar standpunt dat grondwettelijke wijzigingen niet mogen inhouden dat politici die 5 jaar uitgesloten zijn van politieke functies, worden gerehabiliteerd. Ook dienen de wijzigingen de macht van de koning niet te beperken. Indien de voorgestelde wijzigingen in strijd zijn met dit standpunt, zal de PAD actie ondernemen, zegt PAD-woordvoerder Panthep Puapongpan. Panthep reageert op een voorstel van het constitutioneel hervormingscomité. Het comité stelt wijzigingen voor bij de benoeming van parlementsleden en senatoren, goedkeuring van verdragen met andere landen, het ontbinden van partijen en ingrepen van politici in het werk van overheidsfunctionarissen en –organen.

Abhisit overlegt met Hun Sen over uitlevering roodhemdleider
26 oktober – Premier Abhisit Vejjajiva zal met zijn Cambodjaanse collega Hun Sen overleggen over de uitlevering van roodhemd leider Arisman Pongruengrong. ‘We have enough information and evidence that Mr Arisman is in Cambodia.’ Abhisit heeft de kwestie al eerder aangesneden toen Arisman een visum voor Cambodja probeerde te bemachtigen. Abhisit en Hun Sen ontmoeten elkaar tijdens de Asean topconferentie van 28 tot 30 oktober in Hanoi. ‘Cambodia’s Prime Minister Hun Sen has already told me that he will cooperate with the Thai government if new evidence is found. The issue of Mr Arisman’s extradition will not create conflict between Thailand and Cambodia. The issue of Mr Arisman’s will also extend to other red-shirt fugitives.’

VN-topman: Politiek problemen Thailand interne aangelegenheid
26 oktober – Thailands politieke conflict is een binnenlandse aangelegenheid, dus Thailand moet het probleem zelf oplossen, heeft VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon vanmiddag op een persconferentie gezegd. Hij hoopt dat alle partijen in Thailand de handen ineen slaan om een eind te maken aan het politieke dispuut. ‘The national reconciliation committee has been set up and it  has started working. From now on, Thai people must learn from past lessons about how the political unrest happened.’ De VN-chef hoopt dat de regering erin slaagt nationale verzoening tot stand te brengen.
Premier Mr Abhisit zei dat dat hij Ban op de hoogte heeft gebracht van de verbeterde verstandhouding tussen Thailand en Cambodja. ‘I told Mr Ban that the Thai government will use only peaceful means in settling border disputes with our immediate neighbour and that there will be more communication between the two countries’, aldus Abhisit.
(Zie de pagina
Preah Vihear over de problemen tussen beide landen.)

Waterschade voor industrie: 106 miljoen baht
26 oktober – De industriële sector lijdt een schade van 106 miljoen baht als gevolg van de overstromingen, aldus Witoon Simachokdee, permanent secretaris voor industrie. 326 fabrieken in 32 provincies zijn getroffen door het water. Het hardst getroffen is de provincie Nakhon Ratchasima. Het ministerie van Handel beraadt zich op maatregelen om de gedupeerde bedrijven te helpen. Een eerste maatregel is al bekend: de bedrijven worden voor een jaar vrijgesteld van het betalen van hun jaarlijkse heffing.

Roodhemden bieden VN petitie aan
26 oktober – Hef de noodtoestand op, verleen asiel aan de voortvluchtige roodhemdleiders en laat de politieke gevangenen vrij. Een brief met die oproep heeft een groep roodhemden onder leiding van Somyos Phrueksakasemsuk, leider van de 24 juni-groep, overhandigd aan het regionale kantoor van de VN. De brief werd in ontvangst genomen door Laura Certuche, adjunct-hoofd beveiliging. Somyos is teleurgesteld dat de VN-chef vandaag een ontmoeting heeft met premier Abhisit, omdat de regering de mensenrechten schendt. In de brief wordt nog eens uitgelegd dat de regering een bloedig einde heeft gemaakt aan de protesten van de roodhemden met 91 doden en een kleine 2000 gewonden als gevolg. Ook wordt de regering beschuldigd van het blokkeren van 10.000 websites en verbieden van drie kranten.

Thailand scoort hoog op corruptie-index
26 oktober – Thailand staat 9e in Azië en wereldwijd 78e op de corruptie-index 2010. Vorig jaar stond Thailand op de 10e plaats in Azië en 87e van 178 landen, dus er is sprake van een minieme verbetering. Bij de scores voor oprechtheid haalt het land een magere 3,5 op een schaal van 10. Denemarken, Nieuw Zeeland en Singapore zijn de minst corrupte landen, Nederland staat op de zevende plaats (vorig jaar zesde, in 2008 vijfde); Somalië het meest corrupt met Birma, Afghanistan en Irak er net boven. Dit jaar is Thailand gastheer van de veertiende internationale conventie tegen corruptie van 10 tot 13 november. Het thema is ‘Restoring Trust: Global Action for Transparency’.

Dodental overstromingen naar 59
27 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 59, aldus het Emergency Medical Institute of Thailand, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid. Het Disaster Prevention and Mitigation Department van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt een aantal van 47. De provincie Lop Buri telt het hoogste aantal slachtoffers: 10, gevolgd door Nakhon Ratchasima.
Tenminste 1.091.515 huishoudens met 3,2 miljoen mensen in 36 provincies zijn nu getroffen door het water. In 11 provincies begint het water te zakken; 25 steden kunnen er nu de schade opmaken. Naar schatting is 3,47 miljoen rai aan landbouwgrond en rijstvelden beschadigd.
Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft gewaarschuwd voor zware regens en mogelijk overstromingen in 15 provincies, voornamelijk in het zuiden van Thailand. De waarschuwing is gebaseerd op een bericht van het Meteorological Department dat de noordoostelijke moesson van 27 tot 31 oktober in de Golf van Thailand en het Zuiden actief is. Voor overstromingen en landverschuivingen moet worden gevreesd. Mensen die bij waterwegen en –reservoirs wonen, is geadviseerd de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden.
De ministers met economische beleidsterreinen in hun portefeuille komen maandag bijeen om de schade van de overstromingen voor de economie te bepalen en een herstelplan te bespreken. De regering heeft overheidsdiensten geïnstrueerd om de prijs van goederen, met name bouwmaterialen, in de gaten te houden en te voorkomen dat ze onnodig duurder worden. De economische doelstelling voor dit jaar wordt niet bijgesteld, omdat de economie nog steeds boven de prognose presteert. Premier Abhisit verwacht een groei van 7 procent.

Premier naar Hanoi voor top Asean
27 oktober – Premier Abhisit en zijn delegatie vertrekken donderdag naar Vietnam om de zeventiende topconferentie van Asean bij te wonen, die van 28 tot 30 oktober in Hanoi wordt gehouden. Abhisit woont ook de vergadering bij van Asean met vier dialoogpartners (China, Japan, Zuid-Korea en India) en Asean met Rusland, Australië, Nieuw Zeeeland en de Verenigde Naties. Verder staan vergaderingen op het programma van Indonesië, Maleisië en  Thailand Growth Triangle (IMT-GT) alsmede de Mekong River Basin landen en Japan.

Udon Thani hoofdstad van de roodhemden
27 oktober – Sinds het opheffen van de noodtoestand in Udon Thani is de provincie een centrum van politieke activiteiten geworden, zowel van rood- als van geelhemden.
Sombat Boonngamanong, leider van de Red Sunday Group en organisator van diverse activiteiten in provincies waar de noodtoestand is opgeheven, heeft de roodhemden in Udon Thani, bijgenaamd ‘hoofdstad van de roodhemden’, opgeroepen om elke zondag rood te dragen.
Vorige week organiseerde de Udon Red Shirts Group, voorheen Khon Rak Udon Group, voor het gemeentehuis een concert om fondsen te verzamelen voor hulp aan families met familieleden die gevangen zijn gezet na de protesten van april en mei in Bangkok en Udon Thani.
Zaterdag 30 oktober houden de People’s Confederation of Thailand en de Udon Thani People’s Assembly, die aangesloten zijn bij de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), een seminar in het Ton Khoon hotel over de problemen met Preah Vihear en de Thais-Cambodjaanse grens. Het seminar wordt live uitgezonden op de lokale televisie en radiostations.
Op 6 november komen roodhemden bij elkaar op het Thung Sri Muang terrein voor het ‘Puea Thai Party meets the People’ programma. Diverse sprekers voeren het woord. ’s Avonds vindt een concert plaats en houden voormalig premier Somchai Wongsawat en roodhemdleider, tevens Puea Thai parlementslid Jatuporn Prompan een toespraak.
Soortgelijke bijeenkomsten zijn gepland in Loei (5 november), Maha Sarakham (7 november) en Khon Kaen (8 november) om de kandidaten voor de volgende verkiezingen voor te stellen.

Volgend jaar verkiezingen
27 oktober – Volgend jaar breekt het uur van de waarheid aan: blijft de huidige regering in het zadel of wordt ze vervangen door de oppositie? Premier Abhisit heeft bevestigd dat in 2011 verkiezingen worden gehouden nog voordat de huidige regering haar termijn heeft volgemaakt. ‘I have made it clear that I would want to lose an election if it brings peace to the country. It is better than winning an election that would lead to violence’, aldus Abhisit vandaag tijdens een seminar.

Suvarnabhumi neemt voorzorgsmaatregelen
27 oktober – Om vliegveld Suvarnabhumi tegen overstroming te beschermen is een 3,5 meter hoge vloedmuur om het vliegveld gebouwd en zijn opslagreservoirs aangelegd die 4,6 miljoen kubieke meter water kunnen bevatten. Waterpompen aan de west- en oostkant zijn in gereedheid gebracht; ze kunnen 1 miljoen kubieke meter water per dag verwerken. Zolang het waterpeil in het gebied niet hoger dan 140 centimeter boven het gemiddelde zeeniveau uitkomt, kan het vliegverkeer ongehinderd doorgang vinden.

Thaksin lanceert ideeën tegen overstromingen
27 oktober – Voormalig premier Thaksin heeft oppositiepartij Puea Thai een aantal ideeën aan de hand gedaan om overstromingen te voorkomen. In een handgeschreven brief, gericht aan alle parlementsleden en kandidaten van de partij, stelt hij voor dammen en waterschuiven te bouwen, ‘monkey cheeks’ (afwateringsreservoirs) aan te leggen, kanalen te graven, een ‘one village, one community forest’-programma te introduceren om meer wetlands te creëren, bossen aan te leggen en vertiver gras te planten ter voorkoming van bodemerosie.
‘In two weeks I will give you more important policies for study.  With these policies, I am confident the people will elect you as MPs so that we can set up a government to solve the people’s problems, the same way as done by Thai Rak Thai’, aldus Thaksin.
Puea Thai zal binnenkort een workshop voor haar parlementsleden organiseren om de ideeën van Thaksin te bestuderen en een actieplan op te stellen.

Bangkok ontspringt (misschien) de dans
27 oktober – Bangkok blijft waarschijnlijk gespaard van overstromingen, maar de autoriteiten moeten wel de Chao Phraya rivier de komende dagen nauwkeurig in de gaten houden. ‘If the water level does not rise in the next couple of days, the capital should see no flood problems. When this flooding period is over we’ll still have to keep a close eye on the situation next month’, zei Abhisit vandaag nadat hij een wateromleidingstunnel had geïnspecteerd.
De premier heeft gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok geïnstrueerd om de meer dan duizend huishoudens die langs de rivier wonen, te helpen. Ook de situatie in het oosten van Bangkok verdient diens aandacht. Dit gebied is de afgelopen drie tot vier jaar ondergelopen. De economische groei van het land wordt afgeremd indien Bangkok en omliggende streken getroffen worden door zware overstromingen, aldus Abhisit.

‘Hef belasting om kapitaalinstroom in te perken’
27 oktober – De Bank of Thailand (BoT) zou belasting moeten heffen op grote investeringen op de effectenmarkt om de instroom van buitenlands kapitaal te vertragen en zo de waarde van de baht in toom te houden. Dit zegt Pridiyathorn Devakula, voormalig hoofd van de bank. Op het seminar ‘Risk of the Thai Economy and 2011 GDP growth’ betoogde hij dat de baht de komende anderhalf tot twee jaar duurder zal worden als gevolg van de zwakker wordende Amerikaanse dollar door de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen. Een belasting op investeringen kan de Thaise baht stabiliseren zodat de exportsector haar concurrentiekracht behoudt. Wanneer exporteurs niet kunnen concurreren, zakt de export in elkaar en wordt de economische ontwikkeling van het land geschaad.
(Zie 14 oktober: Virabongsa: Verlaag terugkoopinterest; 15 oktober: BoT: Vaste valutakoers gevaarlijk; 16 oktober: ‘Terugkoopinterest wordt waarschijnlijk niet gewijzigd’; 21 oktober: BoT: Flexibele koers blijft, Bankier: Sterkere baht tegen het eind van het jaar)

Komiek kandidaat voor Democraten
27 oktober – De populaire komiek en acteur Kluay Chernyim komt bij de volgende verkiezingen in de provincie Uttaradit uit voor de Democraten. Kluay, wiens echte naam Thanupong Sakthanawat luidt, is tot zijn beslissing gekomen nadat hij met een team onder leiding van vice-minister-president Trairong Suwannakhiri op huisbezoeken was geweest. Kluay heeft verklaard dat de ontbindingszaak tegen de Democraten die momenteel voor het Constitutionele Hof dient, hem niet van gedachten zal doen veranderen. Kluay is een voormalige adviseur van de president van de Uttaradit Provincial Administration Organisation.

Reparatie aan wegen kost 7,9 miljard baht
27 oktober – De reparatiekosten van de hoofd- en plattelandswegen die in het Noorden, Noordoosten en Centraal Thailand zijn beschadigd door de overstromingen, bedragen een geschatte 7,9 miljard baht. Supoj Saplom, permanent secretaris voor transport, heeft het Department of Rural Roads (DRR) en het Highway Department opdracht gegeven materieel en werkploegen in gereedheid te brengen, zodat ze direct kunnen beginnen wanneer het water zich heeft teruggetrokken. Van de 7,9 miljard baht is 6 miljard bestemd voor de hoofdwegen en 1,9 voor de plattelandswegen. De Thaise spoorwegen hebben hun eigen budget gebruikt voor tijdelijke reparaties aan beschadigde rails, waardoor alle treinen inmiddels weer rijden.
Bij de plattelandswegen heeft het Noorden het hoogste aantal beschadigde wegen: 125 (kosten 735 miljoen baht), gevolgd door het Noordoosten (116 wegen, 700 miljoen baht) en Centraal Thailand (194 wegen, 531 miljoen baht). In het Zuiden zijn slechts twee wegen beschadigd. ‘The DRR will urgently request a special budget from the Ministry of Interior to repair the damaged provincial highways and roads immediately after the floodwaters recede’, aldus directeur-generaal Vichan Kunagulsawat van het Department of Rural Roads.

Tweetal veroordeeld tot 1.562 jaar in cel
27 oktober – Een man en een vrouw, die gefraudeerd hebben met creditcards, zijn elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1.562 jaar. Maar ze hebben geluk: omdat de wet voor dit vergrijp een maximumstraf van 20 jaar kent, hoeven ze slechts tot 2030 te brommen.
De man, een pompbediende van een Shell benzinepompstation, en zijn vriendin, een werkneemster van Retaillink, fraudeerden met Shell Fleet Cards, die Retaillink ter beschikking van zijn werknemers stelt. Ze vervalsten de handtekeningen van 29 werknemers en tankten in vijftien maanden tijd 1533 keer voor 2,1 miljoen baht bij Shell stations. Het tweetal moet ook de 2,1 miljoen baht plus rente terugbetalen aan Retaillink.

Dodental overstromingen naar 68
28 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 68, aldus de laatste cijfers van het Emergency Medical Institute of Thailand, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid. De provincies Nakhon Sawan en Lop Buri hebben het hoogste aantal slachtoffers met 11 elk, gevolgd door Nakhon Ratchasima (9), Buri Ram (6), Sara Buri (4), drie elk in Kampaengpetch, Khon Kaen, Petchabun, Chaiyabhum en Nonthaburi, twee elk in Chai Nat, Sing Buri en Rayong, een elk in Phichit, Uthai Thani, Suphan Buri, Ayutthaya, Sa Kaeo and Trat.

Bbp groeit 7,4 procent in vierde kwartaal
28 oktober – Het bruto binnenlands product (bbp) zal in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen op 7,4 procent door de toename van de export, binnenlandse consumptie en particuliere investeringen, verwacht Boonchai Charassangsomboon, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office. Over het hele jaar wordt een groei verwacht van 7,3 procent, wat overeenkomt met de vorige voorspelling van het kantoor. Met de invloed van de dure baht en de overstromingen is bij de berekening rekening gehouden. De baht beïnvloedt de economische groei met 0,1 procent, de schade van 22 miljard baht als gevolg van de overstromingen met 0,2 procent.

Hongkong gevraagd Prasit uit te leveren
28 oktober – De autoriteiten in Hongkong wordt gevraagd Pasit Sakdanarong, voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof, uit te leveren in verband met de verspreiding van video’s, die de Democraten en het Hof in diskrediet brengen. Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat veel personen betrokken waren bij de verspreiding, maar of er ook politici bij waren, is nog niet bekend, aldus Panya Mamen, adjunct-chef van het Central Investigation Bureau en hoofd van het politieteam dat de zaak onderzoekt.
Prasit vertrok op 13 oktober naar Hongkong. De controversiële video’s werden op 15 oktober in Hongkong op YouTube gedownload en door iemand in Thailand via emails verspreid. Het Constitutionele Hof zal het ministerie van Buitenlandse Zaken vragen Pasit’s blauwe paspoort, dat uitgegeven wordt aan ambtenaren, in te trekken omdat hij ontslagen is. Pasit riskeert vervolging omdat hij de Computer Crimes Act heeft overtreden.
De video’s staan in verband met de rechtzaak tegen de Democraten, die indien veroordeeld verboden zal worden. De partij staat terecht wegens het misbruik van 29 miljoen baht, ter beschikking gesteld door de Kiesraad. Eén video toont een gesprek tussen een parlementslid van de Democraten en de secretaris. Ze praten over de mogelijkheid om de zaak in het voordeel van de Democraten om te buigen. De andere clip toont beraadslagingen van vier rechters over de zaak.
Specialisten buigen zich over de videoclips, vijf in totaal, om te zien of ermee geknoeid is. Het geluid bij de clip van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, is duidelijk vervalst. Prem wordt beschouwd als de stille kracht achter de coup die de regering Thaksin in 2006 ten val bracht. Degenen die de clips hebben verspreid worden beschuldigd van overtreding van de Computer Crimes Act en Information Act. De Technology Crimes Division moet uitzoeken wie de clips verspreidde.
 (Zie: 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal, Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten, ‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’, Mobieltjes verboden bij vergaderingen van rechters; 23 oktober: Politie doet onderzoek naar omstreden video’s)

350 miljoen baht nodig voor overstroomde scholen
28 oktober – Het ministerie van Onderwijs gaat het kabinet vragen een speciaal budget van 350 miljoen baht uit te trekken voor de reparatie van scholen die getroffen zijn door de overstromingen. In totaal zijn 676 scholen in 25 provincies beschadigd. Scholen in Nakhon Ratchasima hebben het meest te lijden gehad van het water. Voordat het nieuwe semester op 1 november begint, zal ministeriestaf de getroffen gebieden bezoeken om de schade te inventariseren. Scholen mogen later beginnen wanneer de toegangswegen onbegaanbaar zijn. Het ministerie zal ook platbodems en duizend mobiele toiletten verspreiden onder dorpen bij zwaar getroffen scholen. Elke onderwijskundige dienst krijgt 200.000 baht voor financiële hulpverlening en elke beroepsopleidingsschool 500.000 baht.

Drugsbaron blijft 20 jaar in cel
28 oktober – De gevangenisstraf voor drugsbaron Sayam Sapworasit, alias Parp 70 rai, blijft 20 jaar, maar die van zijn vrouw is door het Hof van Beroep teruggebracht van 20 naar 10 jaar en die van zijn schoonzuster van 12 naar 4 jaar. Het drietal heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen van geld verkregen uit drugshandel. Tegen de in eerste instantie in 2004 door de rechtbank opgelegde straffen gingen ze in beroep, maar alleen de dames hebben daarvan geprofiteerd. Alhoewel het Hof Sayam’s straf aanvankelijk wilde terugbrengen naar 10 jaar, bleef hij toch op 20 jaar staan vanwege tal van andere misdrijven die hij heeft gepleegd.

Waterpeil Chao Phraya zakt
28 oktober – Het waterpeil van de Chao Phraya River zakt de komende twee dagen waarschijnlijk, maar op 8 en 9 november gaat het weer omhoog als gevolg van hoogwater, zegt adjunct-chef Veera Wongsaengnak van het Royal Irrigation Department. Op zijn hoogst stond de rivier vandaag 2,31 meter boven het gemiddeld zeeniveau.

Bank of Thailand verwacht hogere economische groei
28 oktober – De Bank of Thailand (BoT) heeft haar prognose van de economische groei in 2010 bijgesteld van 6,5-7,5 naar 7,3-8 procent. De verhoging is gebaseerd op een verwachte groei van de wereldeconomie, met name die van Thailands handelspartners. Daardoor krijgt de export een stimulans. De bank handhaaft haar prognose van het bbp voor 2011 op een percentage tussen de 3 en 5 procent. De export zal ondanks de dure baht blijven groeien, omdat de economieën van Thailands handelspartners ook groeien.

Ontbindingszaak Democraten nadert finale
28 oktober – De Democraten hebben vandaag hun schriftelijk verweer tegen de beschuldiging dat zij misbruik heeft gemaakt van 29 miljoen baht van de Kiesraad, bij het Constitutionele Hof ingeleverd. Het verweer beslaat 172 pagina’s. Op 29 november volgt nog een mondeling verweer, waarna het Hof dezelfde dag of later uitspraak doet. Indien de uitspraak ongunstig uitpakt voor de partij wordt zij verboden en worden de desbetreffende politici, waaronder premier Abhisit, vijf jaar uitgesloten van politieke functies.
Het verweer concentreert zich op drie punten:
– of de petitie van de Kiesraad waarin gevraagd wordt om opheffing van de partij, in overeenstemming is met de Political Party Act van 1998 en Political Party Act van 2007;
– of de partij de gelden besteed heeft volgens de begroting die vergezeld ging van haar aanvraag bij de Kiesraad;
– of de partij ontbonden dient te worden en haar kader uitgesloten van politieke functies.
Het verschil tussen beide wetten is van belang omdat de wet van 1998 alleen een verbod als sanctie kent en die van 2007 ook uitsluiting van politieke functies. Het veronderstelde misbruik heeft plaatsgevonden in 2005.
(Klik
hier voor achtergrondinformatie)

Witthaya vice-leider Puea Thai af
28 oktober – Witthaya Buranasiri heeft zijn functie van vice-leider van oppositiepartij Puea Thai ter beschikking gesteld. Hij wil zich concentreren op zijn werkzaamheden als chief whip van de oppositie whips.

Dodental overstromingen naar 94
29 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 94, aldus het Emergency Medical Institute of Thailand van het ministerie van Volksgezondheid. Nakhon Ratchasima heeft het hoogste aantal slachtoffers: 18, gevolgd door Nakhon Sawan (12), Lop Buri (11), Ayutthaya (7), Buri Ram (6). Vijf elk in in Nonthaburi en Suphan Buri, vier elk in Kampaeng Petch en Khon Kaen, drie elk in Petchabun, Saraburi, Chaiyabhum en Pathum Thani, twee elk in Rayong, Sing Buri en Chainat, een elk in Sa Kaew, Trat, Uthai Thani en Phichit.

Twee doden en zes gewonden na instorten stelling
29 oktober – Twee bouwvakkers zijn vandaag om het leven gekomen en zes gewond toen een stelling op de bouwplaats van het afgebrande Zen warenhuis, onderdeel van CentralWorld, instortte. De gewonden zijn overgebracht naar het Politieziekenhuis. Het warenhuis werd op 19 mei in brand gestoken, nadat het leger een eind had gemaakt aan de bezetting van Ratchaprasong door de roodhemden, en wordt thans gerenoveerd. CentralWorld functioneert normaal.
De nabestaanden van de verongelukte bouwvakkers krijgen 20.600 baht (100 maal het minimumloon van 206 baht/dag) van het Social Security Office (SSO) voor de crematiekosten. Tevens ontvangen ze gedurende acht jaar 60 procent van het maandloon. De gewonde arbeiders krijgen 40.000 baht per ziekenhuisopname. Wanneer ze arbeidsongeschikt zijn, wordt de vergoeding vastgesteld door de behandelend geneesheer.

Politie paraat voor PAD rally
29 oktober – Vier compagnieën politie worden dinsdag ingezet wanneer de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) voor het parlementsgebouw demonstreert tegen parlementaire goedkeuring van drie verslagen van de  Thai-Cambodian Joint Border Commission vergaderingen. De politie verwacht duizend demonstranten. De PAD vindt dat de positie van Thailand in het conflict rond de Hindutempel
Preah Vihear wordt verzwakt wanneer het parlement het groene licht geeft.

Geelhemden stappen naar de rechter
29 oktober – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) heeft het Central Administrative Court gevraagd een bindende aanwijzing uit te vaardigen tegen goedkeuring van het MoU van juni 2000, getekend met Cambodja. Volgens de  PAD dienen bovendien de drie verslagen van de tweede vergadering van de Thai-Cambodian Joint Border Commission (JBC) in juni 2000 ingetrokken te worden, het masterplan voor een verkenning en afbakening van de grens tussen Thailand en Cambodja (augustus 2003), de parlementaire goedkeuring hiervan (oktober 2008) en het kabinetsbesluit om de drie verslagen van de JBC ter goedkeuring aan het parlement voor te leggen.
PAD-advocaat Suwat Apaipak heeft de parlementariërs gewaarschuwd de verslagen niet te ratificeren. Als ze wel doen, handelen ze in strijd met de wet. De omstreden verslagen zijn gebaseerd op het MoU van 2000. Dit memorandum erkent een Franse kaart (schaal 1:200.000) die Thailand benadeelt.
Het dreigement van Suwat heeft een felle reactie ontlokt aan Senaatvoorzitter Prasopsuk Boondej. Leden van de beide kamers hebben het recht voor of tegen de verslagen te stemmen, zegt hij. Dat is niet onwettig. Het PAD ontzegt hij niet het recht om op 2 november te demonstreren, maar het heeft geen recht om juridische actie tegen politici te ondernemen. Volgens Singchai Thungthong, senator voor Uthai Thani, overdrijft het PAD. Geen enkel land in de wereld heeft volgens hem een scherp gedefinieerde grens, waaraan hij toevoegde dat de regering niet naar de pijpen van het PAD moet dansen.

UDD richt zijn pijlen op vier rechters
29 oktober – Het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) heeft een verzoekschrift ingediend bij de National Anti-Corruption Commission (NACC) met de vraag om onderzoek te doen en juridische stappen te ondernemen tegen vier rechters van het Constitutionele Hof, die bloedverwanten als hun secretaris hebben aangesteld.
Twee rechters hebben hun zoon als secretaris benoemd, één rechter een kleinkind als assistent van zijn secretaris en één rechter kleinkinderen als secretaris en assistent. De ene zoon studeert in het buitenland, terwijl hij wel betaald wordt voor zijn baan als secretaris. De andere zoon verkoopt koffie in het administratiecentrum van de regering.
Volgens de advocaat van het UDD, Picha Wichitsilp, verbieden de rechtbankregels niet het aanstellen van bloedverwanten, maar de rechters dienen zich volgens hem af te vragen of die benoemingen wel in de haak zijn. Mogelijk hebben de rechters ook de wet overtreden wegens tegenstrijdige belangen en een wetsartikel dat handelt over de morele norm van rechters.

Regering gaat niet lenen voor herstel waterschade
29 oktober – De regering is niet van plan additionele leningen af te sluiten ter financiering van de schade van de overstromingen. Dit heeft premier Abhisit vandaag gezegd vanuit Hanoi, waar hij de topconferentie van Aziatische landen bijwoont. ‘I have ordered all ministries to consider revising their budgets to ensure they have adequate funds for rehabilitating the nation without putting too much burden on the central budget of the government.’ De premier zei dat hij de kwestie maandag aan de orde zal stellen in de vergadering van ministers met economische beleidsterreinen in hun portefeuille.

Roodhemden Udon Thani 20 maanden in cel
29 oktober – Vierendertig roodhemden in Udon Thani zijn elk veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf wegens verwondingen die ze hebben toegebracht aan supporters van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden). Het incident vond plaats tijdens een bijeenkomst in juli 2008 in het Nong Prachak park. De roodhemden hebben gevraagd op borgtocht vrijgelaten te worden in afwachting van het hoger beroep.

Dodental overstromingen gestegen naar 100
30 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 100 (84 mannen en 16 vrouwen), meldt het Emergency Medical Institute of Thailand van het ministerie van Volksgezondheid vandaag. Nakhon Ratchasima heeft het hoogste aantal slachtoffer: 18, gevolg door Lop Buri (13), Nakhon Sawan (12), Ayutthaya (8), Buri Ram (6), vijf elk in Nonthaburi en Suphan Buri, vier elk in Kampaeng Petch, Sara Buri, Petchabun en Khon Kaen, drie elk in Chainat, Chaiyabhum en Pathum Thani, twee elk in Sing Buri en Rayong, een elk in Sa Kaew, Trat, Phichit en Uthai Thani.
In het zuidelijk deel van de provincie Surin is de situatie kritiek. Water uit Ratchasima heeft via de Moon rivier een groot aantal huizen en rijstvelden overstroomd. Minister Issara Somchai (Social Development and Human Security) brengt vanmiddag een bezoek aan het gebied en deelt hulppakketten uit.
Zo’n 170 dorpen in de buurt van Roi Et zijn onder water gelopen door water uit de provincie Khon Kaen via de Shi rivier. Circa 4.000 rai rijstvelden zijn totaal verwoest; 7000 boeren zijn gedupeerd. De provincie Ubon Ratchatani komt maandag aan de beurt.

Tussentijdse verkiezingen in Surat Thani
30 oktober – Ondanks de regen zijn vanochtend de kiezers in de provincie Surat Thani naar de stembus gegaan om bij tussentijdse verkiezingen hun parlementaire vertegenwoordiger voor kiesdistrict 1 te kiezen. Surat Thani is een bolwerk van regeringspartij Democraten dus Voravut Vichaidut van oppositiepartij Puea Thai maakt weinig kans tegen Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten. Beiden zijn geboren in Surat Thani.
Jatuporn Prompan, parlementslid voor Puea Thai en leider van het UDD (roodhemden), verwacht ook niet dat de kandidaat van zijn partij wint. Niettemin vindt hij het belangrijk dat de kiezers in Surat Thani van Voravut de feiten horen van het bloedbad en de brandstichtingen op 19 mei in Bangkok toen door het leger een eind werd gemaakt aan de bezetting van Ratchaprasong.
Update: Volgens de onofficiële uitslag heeft Suthep met 148.608 stemmen overtuigend gewonnen van Voravut, die 21.837 kiezers achter zich kreeg. De opkomst bedroeg 52,9 procent.

Thailand en Cambodja sluiten overeenkomst
30 oktober – Thailand en Cambodja hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst met vijftien punten gesloten tijdens de zevende General Border Meeting (GBC) in Pattaya. Overeenstemming werd bereikt over arbeid, drugshandel, grensoverschrijdende misdaadpreventie, anti-terrorisme maatregelen en grenshandel. De vergadering werd voorgezeten door minister Prawit Wongsuwon (Defensie) en zijn Cambodjaanse counterpart generaal Tea Banh.

Meer dan 5 miljoen mensen gedupeerd door wateroverlast
30 oktober – In totaal zijn 5.011.046 mensen in 331 districten van 38 provincies in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand gedupeerd door de overstromingen. Naar schatting is vier miljoen rai aan akkers en rijstvelden beschadigd (5.600.000 vierkante kilometer). In 16 provincies is de situatie verbeterd; 22 provincies staan nog onder water aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department.

Premier bezoekt slachtoffers in Centraal Thailand
31 oktober – Premier Abhisit Vejjajiva bezoekt vandaag de overstromings slachtoffers in Ang Thong en Sing Buri in Centraal Thailand. In ‘Confidence in Thailand with PM Abhisit’, zijn wekelijks programma op kanaal 11 op zondagochtend, complimenteerde de premier de media omdat ze zo snel hulp hadden verleend aan de mensen die getroffen zijn door de wateroverlast. Gevraagd naar de kritiek dat de regering te langzaam de slachtoffers helpt, gaf hij toe dat de autoriteiten moeite hadden om sommige overstroomde gebieden te bereiken. De 5000 baht die ieder huishouden als compensatie voor de waterschade ontvangt, zal binnen een week worden uitbetaald.
Parlementsverkiezingen worden pas gehouden als het land weer in rust is. Abhisit zei niet of dat aan het begin van het nieuwe jaar is of later in het jaar. ‘It depends of the political situation. If the country does have peace and order, all political parties reach agreements on election rules and anti-government groups stop movement, the election will definitely take place.’

Roodhemden fietsen naar Klong Prem gevangenis
31 oktober – Zo’n tweehonderd roodhemden onder leiding van Sombat Boonngam-anong van de Red Sunday group fietsen vandaag van Ratchaprasong intersection naar de Klong Prem gevangenis (‘Bangkok Hilton’). Ze leggen er rode rozen neer en eisen de vrijlating van de leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship die er gevangen worden gehouden. De politie staat paraat om de orde te bewaken.

Premier: PAD rally moet vreedzaam verlopen
21 oktober – De People’s Alliance for Democracy (geelhemden) heeft het recht om volgende week een massabijeenkomst te houden, zolang ze zich aan de wet houdt, aldus premier Abhisit. De PAD demonstreert dinsdag voor het parlementsgebouw en probeert te voorkomen dat het parlement het groene licht geeft aan drie verslagen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission. Volgens het PAD zou Thailand zijn positie verzwakken in de onderhandelingen met Cambodja over
Preah Vihear als de verslagen worden goedgekeurd.
Abhisit begrijpt de zorgen van de PAD over Thailands souvereiniteit, maar hij houdt vol dat voortzetting van de gesprekken in die commissie goed is voor het land. Tijdens de top in Hanoi heeft hij de andere Aziatische landen duidelijk gemaakt dat het grensconflict tussen beide landen bilateraal wordt opgelost; andere landen hoeven zich niet daarmee te bemoeien. ‘Wat ik gedaan heb is, komt ten goede aan de natie en het Thaise volk, en niet aan mezelf.’

Zware regens verwacht in het Zuiden
31 oktober – Negen zuidelijke provincies kunnen van morgen tot woensdag zware regens verwachten en mogelijk overstromingen. Het Meteorological Department heeft de bewoners geadviseerd de weerberichten goed in de gaten te houden. Vissers hebben het advies gekregen niet uit te varen vanwege extreem hoogwater in de Golf van Thailand.

Weer controversiële video opgedoken
31 oktober – Opnieuw is op YouTube een controversiële video opgedoken, die het Constitutionele Hof in verlegenheid brengt. In de video bespreken voormalig secretaris Pasit Sakdanarong en twee rechters de mogelijkheden om te voorkomen dat oppositiepartij Puea Thai video’s openbaar maakt met beelden van rechters die frauderen bij het recruteren van personeel. Het gesprek zou zijn opgenomen door Pasit en door dezelfde persoon op YouTube gezet, die ook de eerder bekend geworden video’s heeft geupload.
De video is ondertiteld en de personen op de video zijn goed verstaanbaar. Enkele gespreksfragmenten:
– Een van de drie vertelt dat examenopgaven zijn gelekt naar sollicitanten die nauwe banden met rechters hebben. Onder hen een zoon van een rechter.
– Ze vragen zich af hoe video’s van de examenfraude in handen van Puea Thai is gevallen.
– Indien de video’s openbaar worden gemaakt, zullen ze voorwenden dat ermee geknoeid is en een voormalige rechtbankmedewerker de schuld geven.
– Gezegd wordt dat de videoclips zijn overgezet op een notebook van een rechter van het Constitutionele Hof.
Volgens Thepthai Senpong, woordvoerder van premier Abhisit en parlementslid voor de Democraten, is Pasit, die de benen heeft genomen naar Hongkong, de sleutel tot de zaak. ‘It’s all a plot to discredit the Constitution Court and lead to the dissolution of the Democrat Party’, zei hij.
Ontbinding van de Democraten dreigt, wanneer het Constitutionele Hof besluit dat de partij in 2005 29 miljoen van de Kiesraad in strijd met de regels heeft besteed.
(Klik
hier voor achtergrondinformatie)

Dodental overstromingen naar 101; regering roept op tot voorzichtigheid
31 oktober – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 101. De regering roept de bevolking op voorzichter in het water te zijn. Sommige doden hadden voorkomen kunnen worden, hebben functionarissen vastgesteld tijdens een onderzoek. Volgens minister Jurin Laksanavisit van Volksgezondheid zijn 90 personen verdronken; de andere 11 stierven op een ander manier.
Chatree Charoencheewakul, secretaris-generaal van het Emergency Medical Institute of Thailand, noemt ook elektrocutie, spelen in het water en dronken rotzooien als doodsoorzaken. ‘People should be aware of the dangers of flooding. Many people are careless in the water, despite the fact that they can’t swim. Some are careless when using electrical equipment or while fishing in the floods.’ De meeste slachtoffers zijn gevallen in gebieden waar overstromingen zeldzaam zijn, zoals Nakhon Ratchasima en Lop Buri.

Voortvluchtige roodhemdleider niet in Cambodja
31 oktober – De voortvluchtige roodhemdleider Arisman Pongruangrong verschuilt zich volgens de Cambodjaanse minister Tea Banh waarschijnlijk niet in Cambodja, alhoewel hij daar niet zeker van is. Volgens Thaise autoriteiten zou Arisman met een valse stempel van de Thaise douane de wijk hebben genomen naar Thailands buurland. Arisman wordt beschuldigd van terrorisme vanwege zijn rol bij het geweld tijdens de roodhemd demonstraties in april en mei in Bangkok.

Troepen blijven bij Preah Vihear
31 oktober – Thailand en Cambodja hebben geen overeenstemming bereikt over het terugtrekken of verminderen van hun troepen uit het gebied om de Preah Vihear tempel. De kwestie is aan de orde gekomen tijdens de zevende vergadering van het Thai-Cambodian General Border Committee (GBC) in Pattaya. De afgelopen maanden is het er rustig gebleven, maar dat wil volgens minister Prawit Wongsuwon (Defensie) niet zeggen dat troepen verplaatst worden. Prioriteit blijft de veiligheid van de bevolking langs de grens. Thailand en Cambodja hebben elk circa 3000 soldaten gelegerd in het gebied. Een bron bij de GBC speelt Cambodja de zwarte piet toe. Het buurland zou geweigerd hebben troepen terug te trekken.

Koning doneert 10 mln voor hulp aan slachtoffers
1 november – Koning Bhumibol heeft via de Rajaprachanugroh Foundation nog eens 10 miljoen baht gedoneerd voor hulp aan slachtofffers van de overstromingen. Op 19 oktober gaf de vorst ook al 10 miljoen baht. Met het geld worden de eerste levensbehoeften gekocht. Ze zullen zo snel mogelijk verspreid worden, zegt Disthorn Vajarodaya, voorzitter van de stichting. Sinds eind augustus heeft de stichting goederen ter waarde van 19 miljoen verspreid onder 47.850 gezinnen in 27 provincies.

Constitutionele Hof bijt van zich af
1 november – Het Constitutionele Hof heeft de politie gevraagd onderzoek te doen naar de herkomst van de controversiële video met beelden van twee rechters en de voormalige secretaris van de president van het Hof, Pasit Sakdanarong. Vandaag beslisten de rechters van het Hof niet een verklaring uit te geven met een weerlegging van de beweringen die in de video worden gedaan, maar zich te beperken tot aangifte en een persconferentie.
De rechters zijn van mening dat de openbaarmaking van deze en vorige videoclips het werk is van een beweging die tot doel heeft het Hof in diskrediet te brengen, zei rechter Jarun Pukditanakul op de persconferentie. In de video valt zijn naam evenals die van Paiboon Varahapaitoon, een voormalig secretaris-generaal van het Hof, alhoewel ze niet op de video voorkomen. De drie personen in de video bespreken hoe ze zich kunnen verweren tegen beschuldigingen dat er gefraudeerd zou zijn bij het recruteren van personeel. Het gesprek is opgenomen door Pasit, die de benen heeft genomen naar Hongkong, en door dezelfde persoon op YouTube gezet als de vorige video’s.
In zijn verklaring ontkende Jarun vandaag dat hij was betrokken bij het frauduleus recruteren van personeel. Zijn vier kinderen hebben allen een baan; drie werken als arts en een werkt bij een advocatenkantoor.
Senator Prasarn Marukapithak heeft vandaag tijdens de vergadering van de Senaat gezegd dat het openbaar maken van de clips ‘ongewoon en doelbewust’ was omdat een man die betrokken was bij de opnamen (lees: Pasit), gevlucht is en de clips in handen zijn gekomen van oppositiepartij Puea Thai.
‘I would say that the two sets of clips were cold-bloodedly intended to subvert the courts of justice and to get the Democrat Party dissolved.  They are the work of a movement to destroy the court and political opponents’, zei hij. Senaatvoorzitter Prasopsuk Boondej denkt niet dat de nieuwe video invloed heeft op het gezag van het Hof.
De eerder openbaar gemaakte video’s tonen Pasit in gesprek met een parlementariër van de Democraten. Ze bespreken hoe voorkomen kan worden dat de Democraten door het Constitutionele Hof wordt ontbonden. De partij staat terecht wegens de besteding van 29 miljoen baht van de Kiesraad in strijd met de regels. Een andere video toont vier rechters die de zaak bespreken.
Update: De nu opgedoken video heeft tot doel de betrouwbaarheid van het Hof in diskrediet te brengen, aldus premier Abhisit. Hij adviseert de rechters om duidelijk positie te kiezen en de zaak uit te leggen.
(Zie 31 oktober: Weer controversiële video opgedoken)

Songkhla getroffen door overstromingen
1 november – Vier districten van de zuidelijke provincie Songkhla zijn na dagen van zware regens getroffen door overstromingen. Het hoofd van de afdeling Disaster Prevention and Mitigation van het provinciekantoor maakt zich zorgen over de situatie in de districten Na Thawi en Saba Yoi omdat ze dicht bij bergketens liggen en daardoor moeilijk bereikbaar zijn. Scholen in Hat Yai zijn tijdelijk gesloten, omdat de wegen al overstroomd zijn.
Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor een tropische depressie in de Golf van Thailand, 350 kilometer ten zuiden van Songkhla. De depressie beweegt zich in noordoostelijke richting en zal vandaag en morgen het uiterste Zuiden bereiken. Stortregens worden verwacht in het zuiden van Surat Thani en ten zuiden van de provincie. De bewoners zijn gewaarschuwd voor zwaar weer en mogelijk overstromingen.

Getroffen huishoudens krijgen 5000 baht
1 november – Zo’n 620.000 families komen in aanmerking voor de 5000 baht per huishouden, die de regering ter beschikking stelt aan de slachtoffers van de overstromingen. Het geld wordt uitbetaald via de Government Savings Bank. Dit hebben de ministers van de economische driehoek vandaag beslist. Tevens wordt belastingvrijstelling verleend aan personen en organisaties die geld doneren voor hulp aan slachtoffers.
Mensen wier huis door het water is beschadigd, hebben daarboven recht op 20.000-30.000 baht voor een gedeeltelijke beschadigd huis en 100.000 baht wanneer het volledig is verwoest. De compensatie voor schade aan machinerie of gereedschappen in gebruik voor levensonderhoud, bedraagt 10.000 baht. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives overlegt met technische scholen over gratis reparatie van landbouwmachines.

Busje stort van expressway: Negen doden
1 november – Negen personen zijn om het leven gekomen toen het personenbusje waarin ze zaten, zondag van de expressway vlakbij bij de Rama VI uitrit naar beneden stortte en in brand vloog. Acht waren op slag dood en negen raakten gewond. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het busje een betonnen blok raakte en daarna van de weg af raakte.

Roodhemd gearresteerd wegens majesteitsschennis
1 november – Twee jaar nadat tegen hem een arrestatiebevel wegens majesteitsschennis was uitgevaardigd, is Suchart Nakbangsai, ook bekend als Worawut Thanangkorn, gearresteerd. Hij werd vanochtend in het restaurant van  het Platinum Fashion Mall warenhuis aan Phetchaburi road.in de boeien geslagen. Suchart (52) hield op 14 oktober 2008 tijdens een bijeenkomst van het UDD (roodhemden) op Sanam Luang een speech die als beledigend voor de monarchie wordt aangemerkt.

Geelhemden demonstreren voor het parlementsgebouw
2 november – Meer dan duizend aanhangers van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben zich vanochtend verzameld voor het parlementsgebouw om te protesteren tegen parlementaire ratificatie van de drie verslagen van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission.
PAD-leider Chamlong Srimuang riep de demonstranten op voorbereid te zijn op een demonstratie die vannacht doorgaat. Een andere leider, Sondhi Limthongkul, zei dat de geelhemden weer de straat op moeten, omdat de regering bezig is het land uit te verkopen. Wanneer de drie verslagen worden goedgekeurd, dreigt Thailand volgens het PAD land kwijt te raken aan Cambodja, waaronder de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel Preah Vihear.
Het Thai People Who love the Country Network, geleid door Veera Somkwamkid, gaat nog een stapje verder. Dat wil dat het parlement ook de Memorandums of Understanding (MoU), gesloten tussen beide landen, intrekt. Tevens dienen de Cambodjanen die zich in het omstreden gebied hebben gevestigd, verjaagd te worden. Zolang dit niet gebeurt, gaat het Netwerk door met demonstreren.
‘If the parliament endorses the three memorandums of understanding today, we would sue all MPs and senators who vote in support of them. Moreover, this group will call for mass street protests to topple the government’, aldus Veera.
Sondhi Limthongkul heeft gedreigd dat het PAD massaprotesten zal houden indien het parlement de drie MoU’s met Cambodja niet intrekt. Een eerste rally is gepland op 11 december op Ratchadamnoen Avenue bij de Makkawan brug. Sondhi zei dat minister Chavanont Intharakomalsuth (Buitenlandse Zaken) hem verteld heeft dat de regering een commissie zal instellen om met vertegenwoordigers van de bevolking een compromis te zoeken. ‘Mr Chavanot said the panel would be set up within 30 days, but I turned down the offer because I do not want the government to buy time anymore’, aldus Sondhi.
Volgens Wichai Sangprapai, commandant van de Metropolitan Police Division 1, eindigt de rally zodra de stemming in het parlement heeft plaatsgevonden. Leiders van het PAD hebben hem dat laten weten. ‘PAD leaders insisted that the yellow-shirt demonstrators will definitely disperse after learning about the outcome, even if it goes against their demands. They said the PAD will later come up with appropriate strategies to pressure for compliance with their demands’, aldus Wichai. De PAD-leiders hebben ook benadrukt dat de rally vreedzaam zal verlopen en de wet niet zal worden overtreden.
(Zie 29 oktober: Politie praat voor PAD-rally, Geelhemden stappen naar de rechter; 31 oktober: Premier: PAD rally moet vreedzaam verlopen)

Bewoners en toeristen in Hat Yai overvallen door het water
2 november – Tienduizend bewoners en toeristen in Hat Yai zijn dinsdagochtend overvallen door overstromingen. Het water in het zakencentrum van de stad staat twee tot drie meter hoog. Volgens burgemeester Prai Pattano is de situatie ernstiger dan in 2000. ‘No one had expected that the situation would be so critical, and therefore there was no evacuation of residents or tourists.’ De burgemeester heeft gevraagd om voedsel en drinkwater voor de slachtoffers. Een C130 vliegtuig is onderweg naar Hat Yai met aan boord aan aantal platbodems en hulpgoederen; het vliegdekschip Chakri Naruebet en een ander schip van de marine zijn onderweg naar de provincie Songkhla om hulp te bieden. Het treinverkeer in het Zuiden ligt stil.
Premier Abhisit vliegt vanmiddag na de kabinetsvergadering naar Hat Yai om de situatie in ogenschouw te nemen. Voor de vergadering sprak Abhisit met Theera Mintrasak, gouverneur van Nakhon Si Thammarat. Daar zijn voorbereidingen getroffen voor het opvangen van geëvacueerde bewoners uit de kustdistricten. Uit Laem Talumphuk zijn vierhonderd bewoners ondergebracht in het districtkantoor. Zes districten zijn tot rampgebied verklaard. Sinds gisteravond regent het in vele delen van de provincie, waardoor bewoners gedwongen zijn hun huizen te verlaten.
Abhisit sprak ook met Surapol Chaiphan, gouverneur van Ubon Ratchathani. De bewoners van zes districten hebben er een evacuatie-oefening gehouden en vloedbarrières zijn verhoogd. Verwacht wordt dat de Moon en Chi rivier op 15 november grote hoeveelheden water aanvoeren.
In de provincie Trang zijn duizend huishoudens in twintig dorpen getroffen door het water na dagen van zware regens. Vee en landbouwgrond hebben aanzienlijke schade opgelopen. Veel delen van de snelweg Trang-Phatthalung staan onder water.
Alle elf districten in de zuidelijke provincie Phatthalung zijn tot rampgebied verklaard.
De Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor een tropische depressie die over de provincie Krabi raast. Vanaf Surat Thani zuidwaarts worden zware regens verwacht en in de Golf van Thailand golven van 3 tot 5 meter. Booteigenaren hebben het advies gekregen niet uit te varen. De provincie Surat Thani heeft een verbod op uitvaren uitgevaardigd met uitzondering van de grote veerboten tussen Don Sak en de eilanden Samui en Pha-ngan. Bewoners moeten oppassen voor aardverschuivingen en overstromingen. In Koh Tao en het Ang Thong Marine National Park zitten honderd toeristen vast. In het Phra Saeng district staat meer dan 2.000 rai landbouwgrond onder water, afkomstig van de Tapi rivier.
Zestien districten in de provincie Surat Thani zijn tot rampgebied uitgeroepen. Volgens onbevestigde berichten is de stroom op het eiland Samui uitgevallen.

Commissie oordeelt: Wirat handelde ongepast
2 november – Ongepast. Zo oordeelt een commissie van de Democraten over het gedrag van parlementslid Wirat Romyen, die voorkomt in een controversiële video, verband houdend met de ontbindingszaak tegen de Democraten. Wirat heeft de suggestie gewekt dat de partij geprobeerd heeft het Constitutionele Hof te beïnvloeden. De commissie heeft haar eindrapport bij premier Abhisit ingeleverd, die nu moet beslissen of Wirat zijn plaats in het uitvoerend comité van de partij moet afstaan, danwel een waarschuwing of een proeftijd krijgt.
Wirat, lid van het juridisch team dat de partij in deontbindingszaak verdedigt, komt voor in een video waarin hij met Pasit Sakdanarong, voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof, praat over de mogelijkheden om de zaak in het voordeel van de Democraten om te buigen. De partij staat terecht wegens misbruik in 2005 van 29 miljoen baht van de Kiesraad. Indien het Hof de klacht gegrond verklaard, wordt de partij ontbonden en mogen de betrokken partijfunctionarissen, waaronder de huidige premier Abhisit, vijf jaar geen politieke functie uitoefenen.
De commissie is tot de conclusie gekomen dat de ontmoeting niets van doen had met de partij. Wirat kent Pasit persoonlijk en hij heeft niemand in de partij over de ontmoeting verteld. Volgens de commissie had Wirat Pasit niet mogen ontmoeten en mogen antwoorden op ‘leading questions’ van Pasit, want Wirat wist dat de man secretaris was van de Hof-president.
(Zie: 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal, Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten, ‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’, Mobieltjes verboden bij vergaderingen van rechters; 23 oktober: Politie doet onderzoek naar omstreden video’s; 28 oktober: Hongkong gevraagd Prasit uit te leveren)

Geelhemden druipen af; commissie gaat aan het werk
2 november – De meeste supporters van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), die vandaag voor het parlementsgebouw demonstreerden, zijn vertrokken nadat parlement en Senaat in een gemeenschappelijke zitting besloten de drie verslagen van de Thai-Cambodian Joint Border Commission (JBC) in een commissie te bestuderen.
Een paar honderd demonstranten zijn gebleven. Veera Somkwamkid, leider van de Thai Patriots Network,  zegt dat ze pas weggaan totdat hun twee eisen zijn ingewilligd: geen goedkeuring van de verslagen en het wegjagen van de Cambodjanen die zich hebben gevestigd in het door beide landen geclaimde gebied van 4,5 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel Preah Vihear.
De commissie, die een maand de tijd krijgt, bestaat uit 23 parlementsleden en zeven senatoren. De samenstelling heeft al de toorn gewekt van het PAD. Woordvoerder Panthep Puapongpan beschouwt de commissie als een poging van de regering om tijd te rekken. Bovendien zijn 15 van de 23 parlementsleden lid van regeringspartij Democraten.
Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) zei tijdens de gemeenschappelijke vergadering van beide Kamers dat de regering de belangen van Thailand voorop stelt bij het demarceren van de grens. De drie verslagen, indien goedgekeurd, kunnen helpen om spanningen en confrontaties tussen beide landen te voorkomen.
‘The past dispute showed that a clearly-defined border line would prevent and ease tensions between the two countries.  It would also stabilise mutual security along the border.’ Thailand heeft ervoor gekozen om geen soldaten in het betwiste gebied te houden. Ze wil het conflict met vreedzame middelen oplossen; deze strategie leidt volgens hem niet tot het verlies van grondgebied.
Premier Abhisit Vejjajiva, die driemaal met zijn collega Hun Sen over het grensconflict heeft gesproken, zei dat de Cambodjaanse premier er begrip voor heeft dat de drie verslagen, die gebaseerd zijn op het Memorandum of Understanding van 2000, eerst door het parlement moeten worden goedgekeurd. Volgens de grondwet is dit verplicht.
(Voor achtergrondinformatie: klik
hier)

Banken sluiten filialen in Zuiden
2 november – Kasikornbank (KBank), Thanachart Bank en Krung Thai Bank (KTB) hebben vanwege de overstromingen tijdelijk hun filialen in het Zuiden gesloten; in Hat Yai omdat de elektriciteit is afgesloten. Zodra het water zich terugtrekt, gaan de banken weer open.
De president van KTB zegt dat zijn bank bereid is zachte leningen te verstrekken aan zakelijke klanten zodat ze hun beschadigde gebouwen of fabrieken kunnen repareren en om hun liquiditeit op peil te brengen. Particuliere klanten kunnen een aanvullende lening afsluiten. Het bedrag is afhankelijk van voorgaande aflossingen en rentebetalingen.

Dodental overstromingen naar 104
2 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 104, nu ook het Zuiden van Thailand is getroffen. Volgens het Flood Disaster Prevention and Mitigation Department zijn 120 districten in 21 provincies getroffen door het water; 4.128.373 rai landbouwgrond staat onder water en 984.670 huishoudens zijn gedupeerd. In de provincies Phichit, Chiang Mai, Sa Kaeo, Samut Prakan en Nakhon Pathom is de situatie zo goed als normaal.

Economische schade 50 miljard baht
2 november – De economische schade als gevolg van de overstromingen bedraagt 50 miljard baht volgens de Federation of Thai Industries (FTI). De schade aan de rubber- en voedingsindustrie in het Zuiden is nog niet in dit bedrag verwerkt. Wanneer het water er zakt, kan de schade pas worden vastgesteld. Deze week bespreekt de FTI hoe zij gedupeerde bewoners en bedrijven kan helpen.

Thaise troepen op vredesmissie in Soedan
2 november – Een eerste groep van 409 soldaten vertrekt op 20 november naar Dafur om deel te nemen aan de vredesoperatie van de VN. De zware uitrusting is per schip al onderweg naar Soedan. Vanuit Dafur zullen de troepen een kamp opzetten in Mukja. De tweede groep van 403 soldaten volgt in december. Task Forse 980 blijft twee tot drie jaar in Soedan. Elke zes maanden worden de soldaten afgelost. Thailand is een van de 37 landen die troepen naar Soedan sturen.

Dodental overstromingen nu op 107
3 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 107. In totaal zijn 38 provincies in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand getroffen door het water, aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department. In 19 provincies is de situatie inmiddels weer normaal. Stortregens sinds maandag, veroorzaakt door een depressie in de Golf van Thailand, hebben overstromingen veroorzaakt in de tien zuidelijke provincies. Het dodental in het Zuiden is nog niet in de cijfers verwerkt. Minister Jurin Laksanavisit (Volksgezondheid) noemde vanochtend een aantal van 105 doden.

Koning doneert nog eens 3 miljoen baht voor slachtoffers
3 november – Koning Bhumibol heeft nog eens drie miljoen baht gedoneerd voor de slachtoffers van de overstromingen. Het geld is bestemd voor de slachtoffers in het Zuiden. Eerder doneerde hij twintig miljoen baht. Volgens admiraal Thakerngsak Wangkaew, chef-staf van de marine, hebben reddingswerkers grote moeite om slachtoffers te bereiken vanwege de diepte van het water en de snelle stroom.
Water in het district Hat Yai begint te zakken; over een paar dagen is de situatie er weer normaal. Hat Yai is een dichtbevolkt gebied dat laag ligt, hetgeen een bron van zorg is, aldus Anuwat Hiranpradit, chef van het 16th Irrigation Office. Werkploegen zijn begonnen het water uit Hat Yai stad te laten weglopen en water, elektriciteit en andere voorzieningen te herstellen. Platbodems worden ingezet om hulpgoederen te distribueren. Voor het eind van de dag kunnen de bewoners hulppakketten tegemoet zien. De sterke stroom vereist het inzetten van boten met krachtige motoren. Het aantal doden in Hat Yai is nog niet bekend.
De situatie in het district Muang (Surat Thani) is verbeterd. Alle wegen zijn nu begaanbaar voor het verkeer. In de meeste gebieden in Surat Thani is de regen gestopt met uitzondering van het eiland Samui. In Chaweng Beach stad op Koh Samui staat 70 centimeter water. De wegen zijn afgesloten en communicatie is moeilijk.
Het politiebureau en overheidsgebouwen in het district Tha Chana zijn beschadigd. Het water staat er 1 meter hoog. Veel wegen zijn afgesloten en alle treindiensten zijn opgeschort.
In diverse provincies, waaronder Phatthalung and Nakhon Si Thammarat, zijn hulpcentra ingericht.
In Chumphon heeft een marineteam negen mensen gered, waaronder vier kinderen. Ze zaten vast in een huis bij een bouwplaats van een dam. Veel delen van de snelweg 206, die Chumphon and Ranong verbindt, zijn onbegaanbaar. Zes districten zijn in de provincie getroffen door zware overstromingen. In het district Lamae staan 47 dorpen onder water, 4 bruggen zijn beschadigd en veel wegen zijn weggespoeld. In het district Phato staan drie dorpen onder water. De bewoners zijn geëvacueerd. Een 4-jarige jongen kwam om het leven toen hij in Phato werd meegesleurd door het water.

Reparatie wegen: Twee jaar, 9 miljard baht
3 november – Het duurt zeker twee jaar en het kost 9 miljard baht om de wegen te repareren die beschadigd zijn door de overstromingen. De kosten van de schade aan de wegen in het Zuiden, dat recent is getroffen door overstromingen, zijn nog niet in dit bedrag opgenomen. Dit zegt permanent secretaris van Transport Supoj Saplom.
De overstromingen in Ayutthaya hebben zeker 5,24 miljard baht aan schade veroorzaakt, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Volgens gouverneur Wittaya Phewpong zijn 131.908 huishoudens getroffen (406.412 personen) in 16 districten. 341.812 rai landbouwgrond staat onder water, 100 wegen zijn beschadigd. Verder hebben 428 tempels, 31 moskeeën, 2 kerken, 100 scholen en 98 overheidsgebouwen schade opgelopen.
De overstromingen kunnen zich nog verder uitbreiden in Ayutthaya. Ook in de provincies Pathum Thani en Nakhon Pathom bestaat gevaar voor overstromingen.

Leger helpt in Hat Yai
3 november – Het ministerie van Defensie en het leger hebben gezamenlijk een hulpcentrum opgezet in Wing in de provincie Hat Yai. De marine heeft haar vliegdekschip Chakkri Naruebet naar Songkhla gestuurd, het leger helpt met zes helicopters en de luchtmacht met een C130 vliegtuig. Het leger heeft ook drie veldkeukens ingericht met een capaciteit van 18.000 maaltijden per dag. Verder zijn acht jet-skis onderweg om mensen te helpen die vanwege de sterke stroming niet met platbodems bereikt kunnen worden.

Politieonderzoek naar bezetting vliegvelden afgerond
3 november – Het politieonderzoek naar de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang in eind 2008 is afgerond. Volgens het onderzoeksrapport zouden 114 personen aangeklaagd moeten worden wegens verschillende vergrijpen, waaronder terrorisme. Het rapport wordt nu bestudeerd door de staf van politiechef Wichean Potephosree, die vermoedelijk de aanbevelingen van het rapport zal overnemen. De geelhemden hielden de vliegvelden tien dagen bezet en eisten het aftreden van de toenmalige premier Somchai Wongsawat. Elf dagen later werd Abhisit Vejjajiva gekozen tot de 27e premier van Thailand.

Mogelijk gesprek tussen Sanan en Thaksin
3 november – Er bestaat een kans dat vice-minister-president Sanan Kachornprasart in Noorwegen een ontmoeting heeft met voormalig premier Thaksin Shinawatra, heeft Thaksin’s juridisch adviseur Noppadon Pattama vandaag gezegd. ‘It is possible that the meeting of the two politicians could take place at a Buddhist temple in that country, but I cannot confirm it.’ De afspraak voor gesprekken tussen beiden zijn lang geleden gemaakt, maar Noppadon had geen idee over plaats en datum. Hij heeft de afgelopen vijf dagen geen contact gehad met Thaksin.
Chartthai Pattana partijleider Chumpol Silpa-archa weet te vertellen dat Sanan naar Noorwegen gaat om een oud Boeddhistisch geschrift terug te brengen, dat tijdelijk te zien was in Buddhamonthon  in Nakhon Pathom. ‘I have no knowledge whether Sanan will take the opportunity to meet Thaksin.’

Politici vormen vriendschapsgroep
3 november – Zeventien parlementsleden van zowel de regeringspartij als de oppositie hebben een ‘Maitreejit’ (vriendschap) groep gevormd om de politieke en sociale crisis in Thailand te lijf te gaan. De groep hoopt dat collega’s er zich bij aansluiten. Banpot Tanthirawong zegt dat de groep vreedzaam te werk gaat. ‘We hope frequent exchanges of views in an amicable way will eventually bring us together.’ Democraat Charoen Khanthawong merkt op dat de Democraten meestal met elkaar praten. ‘From now we will invite others to join us.’

Ministeries slaan de handen ineen
3 november – De ministeries van Binnenlandse Zaken en Wetenschap en Technologie hebben een memorandum ondertekend, waarin een gezamenlijke aanpak wordt afgesproken bij de bestrijding van rampen en andere problemen. Het memo dat de fraaie titel ‘Drought and flood problem prevention and solving by science and technology’ draagt, werd vandaag voorzien van de handtekening van beide ministers. De twee ministeries zullen een gezamenlijk comité vormen dat tot taak krijgt de in het memo omschreven doelen te realiseren.

Dodental overstromingen naar 122
4 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen in het Noorden, Noordoosten, Oosten, Centraal Thailand en Zuiden is gestegen tot 122. In het Zuiden zijn 196.304 huishoudens (682.970 personen) in 11 provincies getroffen door overstromingen als gevolg van zware regens sinds maandag. Er zijn 12 personen overleden.

Puea Thai: Boonjong, treed af als minister
4 november – Boonjong Wongtrairat van de Bhumjaithai partij dient af te treden als vice-minister van Binnenlandse Zaken als hij van plan is zich kandidaat te stellen bij de tussentijdse verkiezingen in  Nakhon Ratchasima, vindt Jatuporn Prompan (Puea Thai). Volgens Jatuporn zijn de andere kandidaten in het nadeel als Boonjong aanblijft als minister.
Boonjong verloor zijn parlementszetel nadat het Constitutionele Hof oordeelde dat hij in strijd met de Grondwet aandelen bezit in bedrijven. (NB In tegenstelling tot Nederland zijn ministers in Thailand ook lid van het parlement.)
Volgens Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, hoeft Boonjong niet af te treden. Zelf heeft hij dat wel gedaan, maar die twee zaken zijn volgens hem niet geheel vergelijkbaar. Suthep trad eerst af als vice-minister-president en vervolgens gaf hij zijn parlementszetel op. Tijdens tussentijdse verkiezingen op 30 oktober werd hij in zijn kiesdistrict herkozen.
Evenals Boonjong hebben ook vijf andere parlementsleden hun zetel om dezelfde reden verloren. Met uitzondering van één die gekozen is via het zogeheten party-list system, kunnen ze allemaal na tussentijdse verkiezingen terugkeren, aangenomen dat ze gekozen worden. Boonjong heeft nog niet besloten of hij aftreedt als minister. Hij laat dat afhangen van een beslissing van de partij, die volgende week wordt genomen.
Chart Thai Pattana Party woordvoerder Watchara Kannikar zegt dat zijn partijbonzen willen dat vice-minister van Transport Kuerkul Danchaivichit, die ook zijn parlementszetel heeft verloren, deelneemt aan tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict. Op 9 november beslissen de partij en Kuerkul of hij dat doet. Kuerkul is vele malen in zijn kiesdistrict in Ayutthaya gekozen; hij is er immens populair. De partij heeft nog niet besloten of hij als minister dient af te treden.
De tussentijdse verkiezingen worden op 12 december gehouden, heeft de Kiesraad besloten. Politieke commentatoren verwachten dat alle vijf gediskwalificeerde parlementariërs zich kandidaat zullen stellen. Het parlementslid dat via de party list in het parlement was gekomen, wordt opgevolgd door de volgende kandidaat die op de lijst staat. De Kiesraad buigt zich nog over de vraag of betrokkenen hulppakketten mogen uitdelen. Mogelijk wordt dit beschouwd als het kopen van stemmen.

Rally roodhemden op 19 november
4 november – Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) houdt op 19 november een rally ter herdenking van de ontruiming van Ratchaprasong door het leger, precies zes maanden geleden. De rally duurt van 18 tot 19 uur; een platform wordt niet opgebouwd.
Jatuporn Prompan, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai en roodhemdleider, heeft het Constitutionele Hof opgeroepen snel onderzoek te doen naar berichten dat er gefraudeerd zou zijn bij het aannemen van personeel. Dit is via een videoclip op YouTube bekend geworden.

Economische schade: 32-54 miljard baht
4 november – De economische schade als gevolg van de overstromingen wordt door het Kasikorn Research Centre geschat op een bedrag tussen de 32 en 54 miljard baht. Dit is inclusief de schade in het Zuiden dat deze week geteisterd wordt door zware regens en overstromingen. Maar het centrum heeft ook goed nieuws: de overstromingen stimuleren de economie door de hulpgelden van de overheid en herstelwerkzaamheden.
Het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van dit jaar stijgt met 0,6-1,2 procent en niet, zoals eerder voorspeld, met 0,8-1,4 procent op jaarbasis. De inflatie in het vierde kwartaal bedraagt 2,9-3,1 procent (eerder: 2,6 procent); ze zal dit jaar uitkomen op 3,3-3,4 procent.

100 miljoen baht extra voor reparatie wegen Zuiden
4 november – Het ministerie van Transport vraagt het kabinet volgende week een extra 100 miljoen baht uit te trekken om de beschadigde wegen in het Zuiden te repareren. Tot nu toe heeft het Rural Roads Department 200 miljoen baht uitgegeven aan onmiddellijke reparaties van wegen in het Noorden, Noordoosten en Centraal Thailand. In het Zuiden moeten 38 wegen provisorisch gerepareerd worden, maar het budget daarvoor ontbreekt. Structurele reparaties komen ten laste van het budget van 2011. Projecten die niet urgent zijn, moeten wachten.

Regering scoort 5,4 voor hulp aan slachtoffers
5 november – De regering krijgt een magere 5,4 (op een schaal van 1 tot 10) voor haar hulp aan de bewoners die door door de overstromingen zijn getroffen. Dit blijkt uit een onderzoek van Bangkok Poll. 32,6 procent van de respondenten maakt zich zorgen dat er gefraudeerd wordt met de donaties; 26,7 procent is bang voor epidemieën en 24,2 procent denkt dat het lang zal duren voordat de bewoners de toegezegde financiële steun ontvangen.

Ontmoeting Sanan en Thaksin bevestigd
6 november – Voormalig premier Thaksin is vandaag gearriveerd in Noorwegen. Hij is door monniken van een Boeddhistische tempel in Oslo uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen ter gelegenheid van de overhandiging van een oud Tripitaka geschrift aan vice-minister-president Sanan Kachornprasart. Sanan en Thaksin ontmoeten elkaar in de tempel en zullen naar verwachting discussiëren over de mogelijkheden om nationale verzoening tot stand te brengen. Sanan maakte eerder een ronde langs politieke partijen en diverse personen om hun standpunten daarover in kaart te brengen. Premier Abhisit heeft geen bezwaar tegen de ontmoeting.
(Vergelijk het bericht van 3 november ‘ Mogelijk gesprek tussen Sanan en Thaksin’. Daarin is sprake van het terugbrengen van het geschrift.)

Dodental overstromingen naar 140; 1 Nederlander omgekomen
5 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 140, aldus de laatste cijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. In het Noorden, Noordoosten, Centraal Thailand en Oosten zijn 110 slachtoffers gevallen (107 Thai; de andere drie komen uit Cambodja, Birma en Nederland). Volgens het department zijn 1,69 miljoen personen in 19 provincies getroffen door het water en is 6,31 miljoen rai landbouwgrond beschadigd. In het Zuiden zijn tussen 1 en 4 november 30 personen om het leven gekomen.

Bom was rotje
5 november – Even werd gedacht aan een bomexplosie in een brievenbus tegenover het ministerie van Werkgelegenheid aan de Mitr-Maitree road. Maar het bleek slechts een onschuldig rotje, waarvoor vermoedelijk teenagers verantwoordelijk waren. Met Loy Kratong in aantocht steken teenagers rotjes af op plaatsen waar ze opschudding veroorzaken. Met politiek had de ‘explosie’ niets te maken, aldus Wichai Sangprapai, chef Metropolitan Police Division 1. In de beschadigde brievenbus zijn twee brieven gevonden: een geadresseerd aan de minister-president en een aan de Democraten.

Advocaten: Politie maakt weinig vorderingen met onderzoek
5 november – Hoe vordert het onderzoek naar de dood van 91 personen en circa 2000 gewonden, gevallen tijdens de ongeregeldheden in april en mei? Een brief met die vraag is door een groep van twintig advocaten, verbonden aan het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) gestuurd naar het Royal Thai Police Office. Onder de doden was majoor-generaal Khattiya Sawasdipol, die de leiding had over de beveiliging van de roodhemden. Hij werd kort voor de ontruiming van Ratchaprasong op 19 mei door een scherpschutter doodgeschoten, terwijl hij met een journalist stond te praten.
De advocaten beweren in de brief dat de politie weinig vorderingen maakt, omdat politici zich met haar werk bemoeien. De advocaten houden op 19 november een oogje in het zeil, wanneer de roodhemden in Ratschaprasong de ontruiming van 19 mei herdenken.

Premier benadrukt duurzame ontwikkeling
5 november – Duurzame ontwikkeling kan bereikt worden door de democratie, politiek en de bevolking gelijktijdig te ontwikkelen. Dit zei premier Abhisit tijdens een seminar vandaag over de kwaliteit van democratie en samenleving.
‘Veel terreinen zijn in Thailand ontwikkeld, maar de politieke infrastructuur is nog steeds een probleem. Ik ben in 1992 in de politiek begonnen, een jaar na de coup van 1991, en ik dacht dat die de laatste zou zijn in dit land. Ervaring is essentieel voor het ontwikkelen van politiek en bevolking. We moeten naar het grote geheel kijken om ze gelijktijdig te ontwikkelen opdat we een burgerlijke cultuur onder een democratisch systeem kunnen creëren.’ Volgens de premier is het geweld dat dit jaar in het land is uitgebarsten, te wijten aan economische ongelijkheid. Een strategie om economische groei tot stand te brengen, dient, aldus Abhisit, afgestemd te worden met sociale ontwikkeling en politiek voor een gebalanceerde en duurzame groei.

Waarschuwing voor geweld
5 november – Vanaf nu tot het nieuwe jaar worden gewelddadige acties, inclusief aanslagen op belangrijke personen, verwacht, waarschuwt het Centre for the Resolution of the Emergency Situation. Het centrum heeft alle veiligheidsdiensten opgeroepen extra alert te zijn. Twee data worden als kritiek beschouwd: 13 en 19 november. Op 13 november is het zes maanden geleden dat Khattiya Sawasdipol, hoofd beveiliging van de roodhemden, door een scherpschutter werd doodgeschoten en op 19 mei maakte het leger een eind aan de bezetting van Ratchaprasong door de roodhemden.
Veiligheidsdiensten dienen ook alert te zijn tijdens het Loy Krathong festival op 21 november en gedurende oud en nieuw. Het National Intelligence Agency heeft rapporten ontvangen over verdachte bewegingen van chemicaliën en explosieven die gebruikt kunnen worden voor het maken van bommen.

Marine redt Thaise visserslui na kaping
5 november – Een patrouilleschip van de Thaise marine heeft 23 bemanningsleden van een Thaise vistrawler gered, die door Somalische piraten was gekaapt en door geweervuur tot zinken was gebracht. Het patrouilleschip neemt deel aan een internationale missie van 28 landen ter bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië.
De trawler, die in Yemen is geregistreerd, werd op 2 november ongeveer 15 nautische mijl voor de kust van Yemen door tien gewapende piraten gekaapt. Twee piraten vertrokken met hun speedboot en acht bleven aan boord en gaven het bevel naar de Somalische kust te varen. Vervolgens werd de trawler door schoten vanaf een ander, onbekend schip tot zinken gebracht.
Op 3 november kwam HTMS Pattani, die 360 mijl verwijderd was, in het gebied, maar de trawler werd niet gevonden. Ook een zoektocht per helicopter leverde niets op. Pas de volgende dag stuitte de bemanning op de Thaise overlevenden. Zeven Thai, 15 Cambodjanen en een Yemenitische politieagent werden gered. Eén Thais bemanningslid en vier Yemenitische politieagenten worden vermist. Wat er gebeurd is met de acht piraten, wist de bemanning niet.

Democraten bespreken Suthep’s toekomst
5 november – De Democraten buigen zich dinsdag over de herbenoeming van secretaris-generaal Suthep Thaugsuban tot vice-minister-president. Suthep trad af om deel te nemen aan tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 1 in Surat Thani. Hij werd op 30 oktober herkozen als parlementslid, een zetel die hij moest opgeven omdat hij in strijd met de grondwet aandelen in een bedrijf bezat.
De partij bespreekt ook de mogelijke vervanging van het parlementslid voor Bangkok, Somkiat Chanthawanich, die om dezelfde reden zijn zetel verloor, samen met vijf andere parlementsleden. Volgens Thepthai Senpong, woordvoerder voor partijleider Abhisit, heeft de partij voldoende gekwalificeerde kandidaten. Mogelijk wordt Abhisit kandidaat gesteld, maar Somkiat kan ook zelf deelnemen. De tussentijdse verkiezingen worden op 12 december gehouden.

Oppositie: Premier traag met hulpverlening
5 november – Oppositiepartij Puea Thai vindt dat premier Abhisit te langzaam heeft gehandeld om de effecten van de overstromingen af te wenden. Dit heeft geleid tot aanzienlijke schade en talrijke doden. De partij heeft daarom de  National Anti-Corruption Commission gevraagd juridische actie ondernemen. Abhisit zou zich, in juridische termen, schuldig hebben gemaakt aan kwaadwilligheid. De premier benoemde zijn adviseur Apirak Kosayodhin als coördinator van de hulpverlening en niet Chavarat Charnvirakul, minister van Binnenlandse Zaken, waardoor volgens PT de hulpverlening traag op gang kwam.

Puea Thai heeft ambitieuze plannen
6 november – Verhoging van het minimumloon van 206 naar 300 baht per dag, het beginsalaris van iemand met een bachelorsgraad optrekken naar 15.000 baht per maand en de prijs van hom mali paddy vaststellen op 20.000 baht per 1000 kg. Dat zijn de plannen van oppositiepartij Puea Thai als ze bij de volgende verkiezingen aan de macht komt. Partijleider Chalerm Yubamrung maakte de maatregelen, bedacht door oud-premier Thaksin, zaterdag bekend tijdens de opening van een verkiezingscoördinatiecentrum in het district Phang Khon in de provincie Sakon Nakhon.
De opening, bijgewoond door zo’n driehonderd partijleden en supporters, vormde het begin van een campagne die dit weekend wordt gevoerd in Udon Thani, Sakon Nakhon en Kalasin in het Noordoosten. Partijvoorzitter Chavalit Yongchaiyudh benadrukte in zijn openingstoespraak Thaksins zorgen over de economische, sociale en politieke problemen die het land teisteren. Waneer PT aan de macht komt, zal ze een amnestiewet uitvaardigen, zodat de thans voortvluchtige oud-premier naar Thailand kan terugkeren.

Regering maakt de balans op
6 november – Volgende maand, wanneer de huidige door de Democraten geleide regering twee jaar aan de macht is, zal ze de balans van de afgelopen periode opmaken. De bereikte resultaten worden uiteengezet in een video die op 22 december op alle tv-kanalen is te zien. Bij die gelegenheid zal de regering ook haar nieuwe beleid bekendmaken met betrekking tot schulden, drugs en sociale ongelijkheid. Het bevorderen van het welzijn van de bevolking is prioriteit voor de regering.

Zeventien lichamen aangespoeld
7 november – Aan de kust van de provincie Pattani zijn zeventien lichamen aangespoeld; de meeste zijn geïdentificeerd als Thai. De doden waren bemanningsleden van trawlers, die maandag kapseisden tijdens een zware storm. Nog enkele bemanningsleden worden vermist. Volgens directeur Porntip Rojanasunan, directeur van het Central Institute of Forensic Science, dient er snel naar gezocht te worden, want binnen twee dagen zinken de lichamen naar de zeebodem.
Vrijdag zwommen elf bemanningsleden van een trawler naar de kust bij Yaring. Ze komen allen uit het Noordoosten.
In Surat Thai werden zaterdag elf bemanningsleden van een vrachtschip gered. Ze hadden schipbreuk geleden bij de Ang Thong archipel in het district Koh Samui. Het schip, geladen met rijst, stalen balken en keramiek, kapseisde in vier meter hoge golven. Het vaartuig kon niet meer gered worden. De schade bedraagt 50 miljoen baht.
In Narithiwat zijn boeren met vismanden in de Bang Nara rivier ernstig gedupeerd. Tienduizenden vissen in vijfhonderd manden stierven doordat het zoutgehalte van het water plotseling veranderde, nadat een dam in de bovenstroom was overgestroomd. De boeren zijn elk voor een bedrag van tussen 30.000 en 100.000 baht gedupeerd.
Boeren in Ayutthaya hebben aangedrongen op een hogere vergoeding dan 2098 baht per rai ondergelopen rijstveld. Een groot deel van de rijstvelden is er gebruikt als overloopgebied om zuidelijker gelegen provincies te sparen.

Booteigenaren vragen om financiële steun
7 november – De eigenaren van de vistrawlers die maandag zijn verloren gegaan, hebben de regering om financiële steun gevraagd, analoog aan de steun die na de tsunami in 2004 is verleend. Meer dan tien trawlers zijn gezonken, sommige geladen met vangsten, toen een tropische depressie in het Zuiden stortregens en een zware storm veroorzaakte. Reparaties aan schepen die geborgen zijn, kosten 500.000 tot 1.000.000 baht, nog afgezien van de gederfde inkomsten. In de haven van Songkhla zonken dertien afgemeerde trawlers.

Regering gaat monkey cheeks inrichten
7 november – Koning Bhumibol heeft het voorstel gelanceerd om een haalbaarheidsstudie te verrichten naar systemen voor waterafvoer ter voorkoming van het overstromen van de Chao Phraya rivier. Hij benadrukt ook de noodzaak om het effect te bestuderen van maatregelen ter voorkoming van overstromingen zodat de bevolking er zo min mogelijk last van heeft.
Vrijdag heeft premier Abhisit de koning ingelicht over de huidige situatie en het verloop van de hulpoperaties. De regering heeft haar hoop gevestigd op het inrichten van kaem lim (monkey cheek). In deze kleine overloopgebieden, vernoemd naar de methode van apen om voedsel op te slaan, kan tijdelijk water worden opgevangen. Het inrichten kan onmiddellijk beginnen in gebieden waar de grond in eigendom van de overheid is.
Vandaag brengt de premier een bezoek aan Nakhon Si Thammarat, dat getroffen is door zware overstromingen en grondverschuivingen.
In Bangkok worden geen grote problemen verwacht. Maandag en dinsdag bereikt het water bij de Memorial brug een hoogte van 1.97-2 meter, niet hoger dan het gemiddelde. Niettemin wordt bewoners langs de rivier geadviseerd op te letten wanneer het hoogwater is.
Op dit moment staan 200 districten in 30 provincies onder water. Het dodental is gestegen tot 150. Het grootste aantal slachtoffers is gevallen in het Zuiden: 34.

Experts: Een dijk tegen overstromingen is onzin
7 november – Een dijk aanleggen in de Golf van Thailand is niet de oplossing tegen overstromingen, zeggen experts. Dit in tegenstelling tot sommige wetenschappers, die deze mogelijkheid hebben geopperd. Nederland met zijn dijken dient dan als voorbeeld.
Bangkok dreigt onder invloed van de klimaatverandering het komende decennium een ‘onderwater stad’ te worden. Andere factoren die een rol spelen zijn een berghelling aan de oostkant, waardoor water van de berg de Chao Phraya rivier in stroomt; overtollig water vanuit het noorden, extreme hoogtes van het zeewaterniveau in combinatie met zware regenval, grondverzakkingen in Bangkok en het ontbreken van een natuurlijke waterafvoer.
Geoloog Thanawat Jarungsakul vindt de vergelijking met de Nederlandse situatie niet opgaan. Rivierwater met sediment stroomt de Golf in en zet zich af tegen de kust. Dat dient als broedplaats en voedselbron voor de zeefauna. Als de Golf wordt afgesloten en het water niet meer circuleert, sterft de fauna. ‘There is a Thai proverb wich says riding an elephant to catch a grasshopper makes no sense. Investing on such a large scale for such small gains is silly.’
Betere oplossingen moeten gezocht worden bij de bron: behoud van afwateringsgebieden, betere voorspellingen van regenval en waterstromen, betere cityplanning en verbeterd management van de infrastructuur, aldus een andere spreker tijdens het seminar ‘Bangkok: The Underwater City’.

Wie zijn de helden?
Wie zijn de helden van de overstromingen van 2010, vraagt Bangkok Post zich af, om maar gelijk het antwoord te geven: particuliere bedrijven, groot en klein, gaven geld en goederen ter waarde van miljoenen baht; vrijwilligers redden personen en goederen; artiesten riepen op om hulp te verlenen; ‘and you, Mister, Missus, Ms Thai Citizen and foreign resident – you never failed to step up and help when needed or asked’. Opvallende afwezige in dit rijtje is de overheid, die van de bevolking een 5,4 kreeg voor haar inspanningen. Maar de ironie is wel, stelt de krant vast, dat deze regering het beter deed dan haar voorgangers. Beter gezegd: minder slecht. Wat deed ze? ‘Big government floundered, hesitated, hemmed, hawed and often was seen to be delaying relief operations, if not outright stealing from aid packages.’ Verder merkt de krant fijntjes op dat de 5000 baht per getroffen huishouden wordt uitbetaald via de Government Savings Bank. Blijkbaar durfde de minister het niet aan om het geld via overheidsinstanties uit te keren. Waarom, laat zich raden.

Dodental naar 161
7 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 161, aldus de laatste cijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Dertig provincies staan onder water. In zeven provincies in het Zuiden is de situatie iets verbeterd, maar er bestaat nog gevaar voor grondverschuivingen als gevolg van de zware regen.

Peiling: Meerderheid bevolking steunt wijzigingen grondwet
7 november – Een meerderheid van de bevolking steunt het plan van de regering om twee artikelen van de grondwet te veranderen mits eerst een referendum wordt gehouden. Dit blijkt uit een onderzoek van Suan Dusit Poll.
Het onderzoek werd gehouden onder 2.331 personen. 61,19 procent is een voorstander van het veranderen van artikel 190. Dit artikel schrijft voor dat parlementaire goedkeuring is vereist voor het ondertekenen van internationale overeenkomsten, zodat de belangen van het land worden gewaarborgd.
57,71 procent gaat akkoord met het veranderen van de artikelen 93 tot 98, waardoor het parlement zal bestaan uit 500 leden: 375 gekozen via het districtenstelsel en de rest via de landelijke kandidatenlijsten. Het aantal kiesdistricten die goed zijn voor één parlementszetel, wordt uitgebreid. Volgens de tegenstanders worden de grote partijen hierdoor bevoordeeld. De voorstanders menen dat kiezers gemakkelijker een keuze kunnen maken en het spaart de Kiesraad geld.
Het houden van een referendum kreeg de steun van 77,14 procent van de respondenten. De meningen over de vraag of de veranderingen in de grondwet de politieke situatie verbeteren, waren verdeeld: 37,89 procent vond van niet omdat ze uitsluitend in het belang zijn van politici; 21,1 procent denkt van wel omdat ze de stemmen van de meerderheid van de bevolking vereisen.

Premier bezoekt China en Japan
7 november – Premier Abhisit Vejjajiva gaat volgende week naar China om de openingsceremonie bij te wonen van de  Guangzhou 2010 Asian Games. Daarna gaat hij naar Yokohama in Japan voor de vergadering van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). De Thaise regering heeft vrijdag vijf ton fruit aan China gegeven. De vruchten zullen worden verdeeld onder ‘important people’ die betrokken zijn bij de Spelen, aldus de premier. ‘We hope this gift will help promote Thai fruits in foreign markets.’

Landbouwgrond in Ayutthaya opgeofferd voor hoofdstad
8 november – Boeren in Ayutthaya zijn woedend op de autoriteiten omdat ze niet gewaarschuwd zijn dat water van de Lop Buri en Pasak rivier naar hun akkers zou worden omgeleid. Als gevolg daarvan zijn 370.00 rai landbouwgrond vernield en 250.000 dieren omgekomen. Het water van beide rivieren werd omgeleid om Bangkok te behoeden voor overstromingen. De twee rivieren komen bij Ayutthaya uit in de Chao Phraya rivier.
Somjit Wongkamhan, een rijst- en champignonboer, is zwaar gedupeerd. Hij heeft geen idee hoe hij zijn schuld van 310.000 baht bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, het Village Fund en particuliere geldschieters moet terugbetalen. ‘The capital is important, but countrymen like me have no value.’

Juridische strijd van 15 jaar nadert einde
8 november – Een juridische strijd van 15 jaar komt vandaag voor 38 voormalige werknemers van een textielfabriek aan zijn einde. De Supreme Court beslist of de werknemers gecompenseerd worden voor hun gezondheidsproblemen. Omdat ze zijn blootgesteld aan katoenstof, lijden ze aan byssinosis, een chronische, aan astma verwante aandoening. In 2003 beval de Labour Court het bedrijf elke werknemer een bedrag van 160.000-200.000 baht plus rente te betalen, maar het bedrijf ging daartegen in beroep. De werknemers stapten in 1995 naar de rechter.

Premier belooft: Ook stormslachtoffers worden geholpen
8 november – Rubber- en oliepalmboeren in het Zuiden, die zwaar gedupeerd zijn door de tropische depressie van vorige week, zullen ook gebruik kunnen maken van het hulpfonds voor overstromingen. Dit heeft premier Abhisit beloofd na zijn bezoek gisteren aan enkele van de getroffen gebieden.
In elf districten van de provincie Phatthalung leden de rubberboeren een schade van 2 miljard baht. Het verlies is nog veel groter omdat een rubberboom 35 tot 40 jaar productief is. Ongeveer een miljoen gezinnen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de rubber, zijn nu brodeloos.
Nakhon Si Thammarat werd geteisterd door lawines van rotsen en modder. Huizen en rubberplantages werden er door bedolven. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk.

2 doden, 1 gewonde bij schietpartij
8 november – Bij een schietpartij in Ayutthaya zijn afgelopen nacht twee mannen om het leven gekomen en is een man ernstig gewond. De auto waarin de slachtoffers zaten, was doorzeefd met kogels. Op de chauffeur was meer dan twintig keer geschoten. In zijn rechterhand hield hij een 11mm pistool. De andere dode had een grote envelop van de Bangkok Bank bij zich met 1 miljoen baht. De bijrijder was al naar het ziekenhuis gebracht, toen de politie arriveerde.

Bangkok houdt het droog
8 november – Het waterpeil in de Chao Phraya rivier zal tijdens hoogwater vandaag hetzelfde niveau bereiken als gisteren. Voor overstromingen hoeft niet te worden gevreesd. Gouverneur Sukhumbhand Paripatra inspecteerde vandaag de barrières die het water tot 2,5 meter kunnen tegenhouden. De hoogste waterstand zal vandaag 1,32 meter bedragen, is de verwachting. De  Bangkok Metropolitan Administration (BMA) houdt de situatie tot Loy Krathong (21 november) scherp in de gaten. Na die datum worden geen extreme hoogwaterstanden verwacht.

Dodental naar 165
8 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 165. Achttien provincies in het noordelijk deel van het land staan onder water. Het aantal doden bedraagt 122. In het Zuiden zijn 43 personen om het leven gekomen; 12 provincies staan er onder water, aldus de laatste cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department.

Onacceptabel, een bespotting van het rechtssysteem en een trotsering van grondwet en rechtbank. In haar hoofdredactioneel commentaar van 8 november oordeelt Bangkok Post ongemeen hard over het gedrag van twee ministers, respectievelijk lid van coalitiepartij Bhumjaithai en Chart Thai Pattana. Omdat ze aandelen bleken te hebben in bedrijven, die zaken doen met de overheid, ontsloeg het Constitutionele Hof hen als parlementslid. Maar beiden weigeren hun ministerzetels op te geven uit angst dat die worden ingenomen door de Democraten. Bovendien hebben ze aangekondigd hun parlementszetel terug te willen winnen bij de tussentijdse verkiezingen op 12 december. De krant betreurt het dat de grondwet alleen als maatregel het verlies van de parlementszetel bevat, maar niets zegt over een eventuele ministerspost. Premier Abhisit zou eens een hartig woordje met beide heren moeten spreken, vindt BP.
(Zie 4 november: Puea Thai: ‘Boonjong, treed af als minister’)

Paspoort Pasit ingetrokken
8 november – Het paspoort van de man, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de controversiële video’s die onlangs zijn opgedoken, is door het ministerie van Buitenlandse Zaken ingetrokken. In één video bespreken rechters van het Constitutionele Hof de ontbindingszaak tegen de Democraten, in andere gaat het om fraude bij het aannemen van personeel en beïnvloeding van het proces. Een intern onderzoek heeft uitgewezen dat de opnamen werden gemaakt door Pasit, die secretaris was van de president van het Constitutionele Hof. Pasit vertrok naar Hongkong, twee dagen voordat de video’s op YouTube werden gezet.
(Klik
hier voor achtergrondinformatie)

Engelsman vrijgesproken van mensenhandel
8 november – Een voormalige Britse politieagent is vrijgesproken van mensenhandel omdat geloofwaardig bewijsmateriaal ontbreekt waaruit zou blijken dat hij in 2007 een Thaise vrouw tot prostitutie heeft gedwongen. De man, Ian Shuttleworth (50), zou tesamen met anderen de vrouw naar Engeland hebben gehaald onder het voorwendsel dat ze er een goede baan kreeg.
De vrouw, Kalong Saikhamdee (31), zegt 530.000 baht uitgegeven te hebben aan reiskosten en andere uitgaven. De beloofde baan kreeg ze niet en ze werkte op verschillende plaatsen in Engeland als prostituee. Volgens haar verklaring was ze door twee vrouwen overgehaald om op Cyprus naar een baan te zoeken. Daarna gingen ze naar Frankrijk en Engeland. De twee vrouwen zouden haar geld hebben afgenomen en Shuttleworth nam hun paspoorten in om een visum te regelen.
De rechtbank vond haar verhaal, dat niet overeen kwam met haar verklaring bij de politie, ongeloofwaardig omdat ze al eerder meerdere malen naar het buitenland was gereisd en dus niet gemakkelijk bedrogen zou kunnen worden. De rechtbank gaf Shuttleworth, die in mei 2008 in Sathorn werd gearresteerd, daarom het voordeel van de twijfel en sprak hem vrij.

Meer dan zesduizend Birmezen vluchten naar Mae Sot
8 november – Meer dan zesduizend Birmezen zijn naar de Thaise grensplaats Ma Sot gevlucht. Ze verlieten hun land wegens gevechten vandaag tussen de Birmese junta en rebellen. Als de situatie niet verbetert, vreest districtshoofd Kittisak Tomornsak dat dit aantal wel eens zou kunnen oplopen tot tienduizenden. ‘I hope the negotiations [between the Burmese junta and rebel troops] will work out so the refugees can return to their country.’ De vluchtelingen verblijven nu op het terrein van de Border Patrol Police 346.

Peiling: Boonjong en Kuerkul moeten aftreden
8 november – Vice-minister Boonjong Wongtrairat (Binnenlandse Zaken) en vice-minister Kuerkul Danchaivichit (Transport) dienen af te treden als ze mee willen doen aan de tussentijdse verkiezingen in hun kiesdistrict. Een ruime meerderheid van 74,94 procent is daar duidelijk over, blijkt uit een peiling van Suan Dusit Poll. 70,05 procent vindt het niet in de haak als Boonjong in zijn plaats zijn echtgenote laat meedoen, hetgeen hij gesuggereerd heeft.
Beide ministers, evenals vier andere parlementariërs, verloren hun parlementszetel nadat het Constitutionele Hof had gevonnist dat ze wegens aandelenbezit de grondwet hadden overtreden. Ze treden alleen af wanneer hun partij dat zou beslissen. Boonjong is lid van Bhumjaithai en Kuerkul van Chart Thai Pattana.

BoT maakt zich geen zorgen over onroerend goed investeringen
8 november – De Bank of Thailand (BoT) maakt zich zorgen over de instroom van buitenlands kapitaal in de onroerendgoedsector. ‘Many foreign investors still choose to invest in the stock market while some choose to invest in bonds. The amount of foreign investment in the country’s real estate remains small. The BoT will continue monitoring the movement of investment capital in the country closely’, aldus Methee Supapong, directeur binnenlandse economie.

Grensgevechten leiden tot exodus
9 november – Zeker 20.000 Birmezen, voornamelijk Karen, hebben de wijk genomen naar Thailand nadat hevige gevechten waren uitgebroken tussen Karen rebellen en Birmese regeringstroepen. Daarbij kwamen drie personen om het leven en werden twintig mensen gewond. Vijf Thai en vijf Birmezen werden gewond toen een afgedwaalde granaat in de Thaise grensplaats Mae Sot belandde.
Premier Abhisit heeft laten weten dat Thailand humanitaire hulp aan de vluchtelingen zal verlenen. Hij voorspelde dat de onrust in het grensgebied zeker drie maanden kan duren.
De gevechten begonnen toen circa duizend soldaten van het Democratic Karen Buddhist Army een militair kamp in Myawaddi bestormden. De DKBA opende de grensbrug zodat de bewoners van de stad de benen konden nemen. De vluchtelingen die over de Moei rivier Mae Sot bereikten, werden ondergebracht op het terrein van de 346th Border Patrol Police. Zo’n driehonderd man grenspolitie, militaire rangers en vrijwilligers beschermen hen.
Gouverneur Samat Loyfa van de privincie Tak heeft alle wegen naar de grens laten sluiten. Thai die aan de grens wonen, en handelaren van de Rim Moei grensmarkt zijn geëvacueerd.
In de Three Pagodas Pass (Kanchanaburi) kwamen twee M79 granaten terecht als gevolg van  gevechten tussen Karen rebellen en Birmese troepen. Niemand raakte gewond.
De gevechten gisteren braken uit nadat een dag eerder de Birmezen voor het eerst in twintig jaar naar de stembus waren gegaan.
Update: Er wordt geen permanent opvangkamp voor de Birmese vluchtelingen ingericht, zegt opperbevelhebber generaal Songkitti Jakkabatra. Thailand zal alleen voor tijdelijk onderdak zorgen en humanitaire bijstand verlenen. Als de situatie is genormaliseerd in Birma, worden de vluchtelingen teruggestuurd.

Victorie voor textielwerksters
9 november – De 38 voormalige werkneemsters van Bangkok Weaving Factory worden gecompenseerd voor hun gezondheidsproblemen, heeft de Supreme Court gisteren beslist. Alhoewel de schadevergoeding neerkomt op 1500 baht per maand, zijn de werkneemsters toch tevreden met de uitspraak. ‘Compared with our health loss, physical and mental, the amount is such a really modest sum. We have become fragile, easily exhausted and vulnerable’, aldus Somboon Sikhamdokkae, die de campagne tegen het bedrijf leidde.
Jurische en medische experts vinden de uitspraak niet goed genoeg. De uitspraak ‘justice delayed is justice denied’ is hierop van toepassing, zegt Somchai Silprapeechakul, lector rechten aan de Chiang Mai universiteit. Het wordt volgens hem hoogtijd om de procedures in de Labour Court te herzien. Orapan Methadilokkul, een expert in arbeidsziektes, vindt de uitspraak een mijlpaal voor andere werknemers die aan arbeidsgerelateerde ziektes leiden.
De textielwerksters liepen byssinosis op, een chronische, aan astma verwante ziekte die het gevolg is van het inademen van textielstof. In 1995 stapten ze naar de rechter. Het bedrijf keert in totaal 8 miljoen baht uit.
(Zie 8 november: Juridische strijd van 15 jaar nadert einde)

CTP beslist maandag over lot Kuerkul
9 november – Coalitiepartij Chart Thai Pattana vergadert maandag over de vraag of vice-minister Kuerkul Danchaivichit (Transport) kandidaat wordt gesteld bij de tussentijdse verkiezingen op 12 december in zijn kiesdistrict Ayutthaya.
In een soortgelijke zaak trad Suthep Thaugsuban van de Democraten af als minister omdat zijn partij dat wilde. Het was niet zijn eigen beslissing, zegt CTP-partijleider Chumpol Silpa-archa. Volgens hem is het niet noodzakelijk dat CTP dezelfde route kiest. De partij beslist of Kuerkul aan de verkiezingen deelneemt. De andere partijen dienen die beslissing te respecteren.
Kuerkul is een van de zes parlementsleden die hun zetel verloren omdat ze in strijd met de grondwet aandelen bezaten in bedrijven die zaken doen met de regering.
Update: Coalitiepartij Bhumjaithai beslist op donderdag of  Boonjong Wongtrairat moet aftreden als vice-minister van Binnenlandse Zaken alvorens mee te doen aan de tussentijdse verkizingen in zijn kiesdistrict in Nakhon Ratchasima. Naar verluidt is Newin Chidchob, de facto leider van Bhumjaithai, van mening dat Boonjong dient af te treden. Boonjong is een van de zes parlementsleden die hun zetel verloren wegens verboden aandelenbezit.
(Zie 4 november: Puea Thai: ‘Boonjong, treed af als minister’, 8 november: Peiling: Boonjong en Kuerkul moeten aftreden)

Gewurgde Thaise vrouw na maand gevonden
9 november – Een Nieuw-Zeelandse man wurgde na een ruzie in april vorig jaar zijn Thaise vriendin en leefde bijna een maand met haar rottende lichaam in zijn appartement. De man, Gordon Hieatt (47), pleitte niet schuldig voor het Auckland High Court. De zaak kwam aan het licht toen de huisbaas achterstallige huur kwam incasseren en hij een vreemde geur rook. Onderzoek van Hieatt’s computer wees uit dat hij na de daad chatte met een sex-werker in Thailand. In die chats gaf hij toe dat hij zijn vriendin had vermoord en schreef hij dat hij de hele dag moppen vertelde om zichzelf op te vrolijken.

Bangkok houdt het droog
9 november – Een zucht van verlichting kon gisteren geslaakt worden toen de Chao Phraya rivier in Bangkok bij hoogwater 1,98 meter boven zeeniveau uitkwam, hetgeen lager was dan de voorspelde 2,08. ‘There is no worry today’, zei Bangkoks gouverneur Sukhumbhand Paribatra die de vloedbarrières inspecteerde. ‘The city can still cope with the situation.’ Langs de rivier zijn over een lengte van 77 kilometer 2,5 meter hoge barrières aangelegd. De laatste 1,25 kilometer moet nog beschermd worden, maar de omwonenden liggen er dwars.

‘Roodhemden gevangen houden is riskant’
9 november – Meer dan vijf maanden zitten ze nu gevangen, de 175 roodhemden; vrijlating op borgtocht is geweigerd of de geëiste borgsommen zijn onbetaalbaar, en niet een is nog voor de rechter verschenen. Mensenrechten advocaten en academici waarschuwen dat deze situatie kan leiden tot onrust, analoog aan die in het Zuiden. Tijdens een forum gisteren deden ze een oproep de voorwaarden voor voorlopige invrijheidsstelling te verzachten. Volgens Narumon Thapchumphol, verbonden aan de Chulalongkorn universiteit, zijn veel gevangenen vastgezet op flinterdun bewijsmateriaal of zelfs omdat ze toeschouwer waren. Daaronder zijn ook kinderen.

Onwetendheid geen obstakel voor opinies
9 november – Alhoewel een meerderheid van de bevolking geen idee heeft wat er in de grondwet staat, zijn velen toch een voorstander van het wijzigen van een aantal artikelen. Dit blijkt uit een onderzoek van het National Statistical office onder zesduizend personen ouder dan achttien jaar. Het onderzoek werd gedaan op bevel van een panel dat tot taak heeft zes wijzigingen te bekijken die voorgesteld zijn door een parlementaire verzoeningscommissie.
De wijzigingen betreffen onder meer parlementaire goedkeuring van internationale overeenkomsten; het districtenstelsel, het aantal senatoren, dubbelfuncties en het ontbinden van partijen bij verkiezingsfraude.

Luchthaven verantwoordelijk voor parkeergarage fiasco
9 november – Airports of Thailand Plc heeft ten onrechte een concessie verleend aan Parking Management Co voor het exploiteren van de parkeergarages op het vliegveld Suvarnabhumi. De Raad van Bestuur kan gestraft worden indien hij schuldig wordt bevonden. Tot deze conclusies is een commissie gekomen, ingesteld door het ministerie van Transport.
Toekenning van de concessie kwam in discussie nadat een intern conflict bij het bedrijf leidde tot een gewapenderhand bezetting van de garages op 1 oktober.
Eerdere berichtgeving suggereerde dat het bedrijf niet gekwalificeerd was, omdat het geen zes jaar ervaring had, zoals voorgeschreven, maar drie jaar. Het bedrijf zegt dat het ervaring had met het exploiteren van parkeerterreinen bij Chao Phraya Park Hotel en het filiaal van Big C in Saphan Khwai.
(Zie 4 oktober: Parkeerbedrijf Suvarnabhumi aan de kant gezet; 12 oktober: Luchthaven in gebreke gebleven)

Nieuw medicijn tegen malaria effectiever
9 november – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou haar richtlijnen voor de behandeling van malaria bij kinderen moeten herzien. Thans wordt quinine voorgeschreven, maar artesunate is veel effectiever. Uit een onderzoek in negen Afrikaanse landen is gebleken dat over een periode van 5 jaar de sterfte bij behandeling met quinine 22,4 procent bedroeg en bij artesunate 14,7 procent.
Het onderzoek onder 5.425 kinderen jonger dan 15 jaar werd uitgevoerd door een team van researchers van Mahidol-Oxford Medical Research Unit. Artesunate zou ook voorgeschreven moeten worden bij volwassenen. Alhoewel het duurder is, is het op de lange termijn kosteneffectiever. Quinine moet drie keer per dag toegediend worden, bij artesunate volstaat één injectie per dag. Bovendien kent het geen bijwerkingen aan het hart zoals quinine.

Dodental naar 181
9 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen in gestegen naar 181. Nakhon Ratchasima telt het hoogst aantal doden: 31, gevolgd door Songkhla (26) en Lop Buri (17). 141 districten in 10 provincies zijn vanwege de koude uitgeroepen tot rampgebied. Er zijn 16.400 dekens uitgedeeld.

Sanan: Thaksin steunt mijn vredesmissie
9 november – Voormalig premier Thaksin steunt de campagne van vice-minister-president Sanan Kachornprasart om nationale verzoening tot stand te brengen. Sanan sprak Thaksin in Oslo tijdens de overhandiging van een oud Boeddhistisch geschrift. ‘Thaksin said he wants to see Thai people turn to talking to each other,” aldus Sanan, adviseur van coalitiepartij Chart Thai Pattana.
Sanan heeft Thaksin gevraagd het verleden te vergeten en vroeg hem te helpen bij het oplossen van de problemen in het land. Volgens Sanan verbindt Thaksin geen condities aan zijn steun. ‘Thaksin’s response to the reconciliation plan has nothing to do with the charges against him.’
Sanan heeft de afgelopen tijd met politieke partijen en talrijke personen gesproken en hun meningen gepeild hoe verzoening tot stand te brengen. Hij zal later zijn conclusies bekendmaken.

Weer een controversiële videoclip
9 november – Opnieuw is op YouTube een videoclip opgedoken die tot doel lijkt te hebben het Constitutionele Hof in diskrediet te brengen. De clip, die via dezelfde login code als de vorige clips werd geupload, is op bevel van de rechtbank na 12 uur geblokkeerd, maar later door een ander opnieuw geupload.
In de video, getiteld ‘Confession of the cheats’ zegt  een oudere man tegen twee jongemannen (in het bijschrift aangeduid als familieleden van rechters) dat ze hun mond moeten houden over het feit dat ze examenopgaven hebben toegespeeld gekregen die gebruikt worden bij het selecteren van personeel voor het Constitutionele Hof.  De oudere man stelde ‘leading questions’ en de jongeman knikten met hun hoofd bij de opmerking dat ze de examenopgaven in het bijzijn van hun ouders van sommige rechters hadden gekregen. Vermoedelijk was de oudere man de ontslagen en naar Hongkong gevluchte Pasit Sakdanarond, voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof. In de vorige videoclips dook hij ook al op.
(Zie: 18 oktober: Secretaris Hof ontslagen na videoschandaal, Chai: Video’s beïnvloeden Hof niet; 20 oktober: Aanklacht wegens smaad tegen Democraten, ‘Schandaal heeft geen effect op zaak Democraten’, Mobieltjes verboden bij vergaderingen van rechters; 23 oktober: Politie doet onderzoek naar omstreden video’s; 28 oktober: Hongkong gevraagd Prasit uit te leveren; 2 november: Commissie oordeelt: Wirat handelde ongepast; 8 november: Paspoort Pasit ingetrokken)

Meeste Birmese vluchtelingen keren terug
10 november – De meeste Birmezen die naar Mae Sot waren gevlucht, zijn naar hun land teruggekeerd ondanks waarschuwingen dat de situatie kritiek blijft. Deskundigen vrezen dat regeringstroepen vergeldingsmaatregelen zouden kunnen nemen tegen etnische groepen. Inmiddels hebben Birmese troepen in de stad Myawaddy de macht heroverd op de rebellen. De grensovergangen bij Mae Sot en Rim Moei zijn weer open gegaan.
Tenminste 20.000 Birmezen vluchtten maandag naar Thailand nadat hevige gevechten waren uitgebroken tussen het regeringsleger en Karen rebellen – een dag nadat Birma voor het eerst in 20 jaar verkiezingen hield. Ze werden ondergebracht op het kamp van de 346th Border Patrol police in Mae Sot. Ook één kilometer van de Three Pagodas Pass raakten leger en rebellen slaags. Dinsdag werd er nog sporadische gevochten. Zo’n 1900 Birmezen vluchtten er over de grens, waardoor het totaal hier op 3500 uitkwam.

Opsteker voor premier Abhisit
10 november – Premier Abhisit wordt door de helft van de inwoners van Bangkok als de meest eerlijke politicus beschouwd. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1136 personen door het Bangkok University’s verkiezingscentrum. Het onderzoek preludeert op de veertiende internationale anti-corruptie conferentie die van vandaag tot zaterdag in Bangkok wordt gehouden. Vice-minister-president Suthep Thaugsuban is de minst eerlijke politicus, gevolgd door Newin Chidchob, de facto leider van coalitiepartij Bhumjaithai, en minister Sophon Sarun (Transport).

Surat Thani opnieuw getroffen door overstromingen
10 november – Zware regenbuien, waardoor de  Tapee en Phumduang rivieren overstroomden, hebben opnieuw de provincie Surat Thani onder water gezet. De vissers in de kustplaatsen is geadviseerd niet uit te varen omdat de golven een hoogte van 2 meter hebben.
Gisteren instrueerde het kabinet het ministerie van Landbouw om de compensatie van 17.000 baht per rai voor gedupeerde rubberplantagehouders te herzien, omdat het bedrag de kosten niet dekt. Rubber is het belangrijkste product in het Zuiden van Thailand. Zo’n 540.000 rai is verloren gegaan.

Pak Thong Chai denkt na over maatregelen
10 november – De autoriteiten van het zwaarst getroffen district Pak Thong Chai (provincie Nakhon Ratchasima) zijn begonnen na te denken over langetermijn maatregelen ter voorkoming van overstromingen. Bovenaan de lijst staat het vergroten van de capaciteit van het stuwmeer Lam Phra Ploeng Dam van 110 miljoen naar 150 miljoen kubieke meter water. Andere maatregelen zijn het dreggen en schoonmaken van kanalen en het installeren van schuiven in dammen. Die dammen vertragen de waterafvoer, waardoor aangrenzend land onder water is gelopen. Verder wordt de aanleg van een pijpleiding overwogen om water van het Lam Sor kanaal af te voeren. Ten slotte kan het waarschuwingssysteem beter. Als er eerder was gewaarschuwd, was de schade nu minder geweest.

Twee bestuursleden Puea Thai treden af
10 november – Twee bestuursleden van oppositiepartij Puea Thai hebben hun lier aan de wilgen gehangen. Beiden vinden dat ze als plaatsvervangend partijleider te weinig verantwoordelijkheden hebben gekregen. Surapong Towichakchai zei dat hij zijn functie heeft opgegeven omdat hij vreest dat de partij vanwege het videoclipschandaal wordt ontbonden. ‘We zijn twee keer eerder ontbonden [in voorgaande incarnaties as Thai Rak Thai en People Power Party]. Mogelijk worden we weer ontbonden’, zegt hij. Hij wil zich concentreren op zijn werk als volksvertegenwoordiger.

Corruptie: een moeilijk uitroeibaar kwaad
10 november – De National Anti-Corruption Commission heeft een expositie ingericht met het prijzenswaardige doel om Thailand corruptievrij te maken. Sommige mensen zeggen dat dit doel zo hooggegrepen is dat het lachwekkend is gezien de huidige praktijk. De expositie vindt plaats in het kader van de veertiende Internationale Anti-Corruptie Conferentie, die van vandaag tot zaterdag in Bangkok wordt gehouden.
Volgens de meest recente corruptie-index scoort Thailand 3,5 op een schaal van 10, eentiende punt beter dan in 2009. NACC-lid Pakdi Pothisiri hoopt dat het land binnen jaar op een score van 5 zit, maar hij realiseert zich dat dit een enorme taak is. Sinds 1995, toen de index werd geïntroduceerd, schommelt Thailand tussen 2,79 en 3,60.
Parlementariër Wilas Chanpitak, voorzitter van het anti-corruptie comité, schat dat corruptie voorkomt bij 70 procent van alle overheidsopdrachten en publieke werken. ‘Corruption is rampant’, zegt hij. ‘It has become part of the culture. It’s difficult to fight greed.’
In een onderzoek naar corruptie en de publieke sector in 2000 bleek dat de politie en parlementsleden als minst eerlijk werden beschouwd.
In 2003 is door het Thailand Development and Research Institute berekend dat het bedrag aan steekpenningen bij constructiewerkzaamheden was opgelopen tot 20 procent (25 miljard baht per jaar). Het Engineering Institute of Thailand kwam in 2004 op 1,2 triljoen baht uit.
De Clean, Open and Transparent Thailand Group vond in een onderzoek onder 38 scholen dat 34 procent zei dat corruptie een deel van de Thaise cultuur is en niet kan worden uitgebannen.
Thaise volwassenen denken er net zo over. In een Abac peiling (2007) zei 50,5 procent een corrupte overheid te accepteren zolang hun leven er beter door wordt.

Dodental overstromingen naar 185
10 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 185, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation. In het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand zijn 127 personen om het leven gekomen; in het Zuiden 58. Gisteren stond de teller nog op 181.

Premier Abhisit bezoekt Dato
10 november – Onder strenge veiligheidsmaatregelen zal premier Abhisit vandaag een bezoek brengen aan het dorp Dato in het zuiden van Thailand. De inwoners van dat dorp zijn het hardst getroffen door de depressie die vorige week vanuit de Golf van Thailand over het land trok. Circa duizend politieagenten en soldaten moeten de veiligheid van de premier en andere leden van het kabinet waarborgen.

Politici praten over portefeuillewisseling
10 november – Een portefeuillewisseling is vanmiddag waarschijnlijk het belangrijkste gespreksonderwerp wanneer Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, luncht met Banharn Silpa-archa, hoofd-adviseur van coalitiepartij Chart Thai Pattana en Newin Chidchob, de facto leider van coalitiepartij Bhumjaithai. Ze zullen ook de toekomst bespreken van Kuerkul Danchaivichit (Chart Thai Pattana), vice-minister Transport, en Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai), vice-minister Binnenlandse Zaken, die beiden hun parlementszetel hebben verloren. Het Constitutionele Hof vonniste dat beiden in strijd met de grondwet aandelen bezaten in bedrijven die zaken doen met de overheid.
Beide coalitiepartijen moeten nog beslissen of de twee bewindslieden dienen af te treden voordat ze zich kandideren voor tussentijdse verkiezingen in hun kiesdistrict op 12 december. Suthep, die ook zijn parlementszetel verloor, gaf het goede voorbeeld door af te treden als vice-minister-president. Hij werd in zijn kiesdistrict in Surat Thai op 30 oktober herkozen.

Industrie leidt 40-50 miljard baht schade
10 november – De schade die de industrie als gevolg van de overstromingen heeft geleden, bedraagt tussen 40 en 50 miljard baht, heeft de Federation of Thai Industries (FTI) berekend. Voorzitter Payungsak Chartsuthipol vindt dat de regering rentevrije leningen met een looptijd van 1 jaar moet verschaffen aan gedupeerde fabrikanten. Andere voorstellen zijn: reparatiekosten van gebouwen als dubbele aftrekpost, vrijstelling van de lokale onderhoudsbelasting, vrijstelling van bijdragen voor sociale zekerheid en gratis elektriciteit en water. Dat alles gedurende één jaar.
Watbetreft de dure baht vindt de FTI-voorman dat de regering stringentere maatregelen moet nemen. De FTI heeft daarvoor eerder een aantal voorstellen gedaan. Als de baht te veel fluctueert, verliest de particuliere sector haar concurrentiekracht, aldus Payungsak.

Rechters doen aangifte vanwege controversiële videoclip
10 november – De advocaat van drie rechters van het Constitutionele Hof heeft bij de politie aangifte gedaan wegens smaad en overtreding van de Computerwet. De aangifte heeft betrekking op de verspreiding van een nieuwe videoclip waarin rechters worden beschuldigd van het frauderen bij het recruteren van personeel. Twee eerder verspreide videoclips worden al onderzocht door de politie.
(Zie 9 november: Weer een controversiële videoclip)

Een miljoen speed pillen inbeslaggenomen
10 november – Na een achtervolging heeft de politie een miljoen methamphetamine pillen in beslag kunnen nemen. Ze lagen in de achterbak van een auto, waarvan de chauffeur bij een controlepost was doorgereden. De auto botste tegen een kilometerpaal, waarna de chauffeur er vandoor ging. Een passagier zat nog in de wagen en werd gearresteerd. De pillen staan beter bekend als speed of Yaba.

Geen druk op coalitiepartijen
10 november – De coalitiepartijen Bhumjaithai en Chartthhai Pattana worden niet onder druk gezet om hun ministers te laten aftreden wanneer ze willen deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen in beider kiesdistricten. Dat zei Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, nadat hij had geluncht met vertegenwoordigers van beide partijen. Tijdens de lunch is niet gesproken over een eventuele portefeuillewisseling in het kabinet.
Premier Abhisit had Suthep opdracht gegeven de kwestie met beide partijen te bespreken, alvorens die een besluit nemen over de vraag of de ministers dienen af te treden en of ze zich kandidaat stellen. ‘It is a matter to be decided by the two parties.  We don’t know yet who will be their candidates.  I will wait to hear their decision’, aldus Suthep.
Suthep heeft zijn gesprekspartners uitgelegd waarom hij in zijn geval ervoor had gekozen af te treden als vice-minister-president, maar beide partijen kunnen daar in hun geval anders over denken, zegt hij.
De ministers van de twee coalitiepartijen verloren, evenals Suthep eerder, hun parlementszetel omdat ze in strijd met de grondwet aandelen bezaten in bedrijven die zaken doen met de overheid. Op 12 december kunnen de twee ministers hun parlementszetel terugwinnen. Suthep werd al op 30 oktober herkozen in zijn kiesdistrict.
(Zie 10 november: Politici praten over portefeuillewisseling)

‘Ik ben te oud voor herverkiezing’
10 november – Somkiat Chanthawanich, parlementslid voor de Democraten die zijn zetel heeft verloren wegens onwettig aandelenbezit, laat de tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict aan zich voorbijgaan. Als reden noemt hij zijn leeftijd. Somkiat vertegenwoordigde kiesdistrict 2 in Bangkok. Een selectiecommissie vergadert op 15 november over zijn opvolger. Tal van partijleden hebben al interesse getoond voor de post.

Corruptie kost Thailand 100 miljard baht per jaar
11 november – Steekpenningen door de particuliere sector betaald aan ambtenaren, politici en autoriteiten bedragen 20 procent van de projectkosten en kosten het land 100 miljard baht per jaar. Dit zei Pakdee Pothisiri, lid van de National Anti-Corruption Commission, gisteren tijdens de eerste dag van de veertiende International Anti-Corruption Conference in Bangkok. Het bedrag is ontleend aan een onderzoek bij meer dan duizend bedrijven die zaken doen met de overheid.
Pakdee zei dat iedereen zich hiervan bewust is, maar dat het lastig zal zijn er een eind aan te maken. Alle ontwikkelingslanden inclusief Thailand, kampen met dit probleem.
Minister Korn Chatikavanij (Financiën) zei dat omkoping de kosten opdrijft en de concurrentiekracht van Thailand bemoeilijkt. Volgens de minister kan corruptie worden opgelost maar dit vereist de steun van degenen die omkopen en degenen die omgekocht worden. Een lichtpuntje zag hij in een overeenkomst van 27 bedrijfsorganisaties waarin ze beloven geen steekpenningen meer aan overheidspersoneel te betalen. Verder wees Korn erop dat corruptie ook al in een eerdere fase voorkomt, doordat het programma van eisen naar een bepaald bedrijf wordt toegeschreven.

Thailand stuurt vluchtelingen terug
11 november – De Thaise autoriteiten hebben gisteravond onverwacht besloten dat de Birmezen, die gevlucht zijn voor de recente gevechten tussen het Birmese leger en Karen rebellen, naar hun land moeten terugkeren. Velen zeggen dat dit te vroeg is omdat het geweld voortduurt. Volgens districtschef Chamras Kongnoi van Sangkhla Buri is de beslissing gebaseerd op bevestiging van het Birmese leger dat de situatie weer normaal is. Er zou een staakt het vuren zijn afgesproken tussen beide partijen.
De vluchtelingen hebben het niet gemakkelijk. Met name jonge kinderen en vrouwen zijn ziek geworden door de koude. Ze hebben last van diarree en hoofdpijn. De nacht hebben ze in de open lucht moeten doorbrengen zonder sanitaire voorzieningen. Pas tegen middernacht werd voedsel uitgedeeld, maar dit was niet genoeg om alle monden te voeden.

Overstromingen kosten Thailand 100 miljard baht
11 november – De schade als gevolg van de overstromingen en stormen bedraagt 100 miljard baht, heeft de National Economic and Development Board berekend. In diverse provincies bestaat nog het gevaar van grondverschuivingen en lawines. Ongeveer 3,16 miljoen personen in 30 provincies zijn het slachtoffer van de overstromingen, aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department. Het aantal doden is opgelopen naar 185.

Publiek geeft mening over wijziging grondwet
11 november – De telefoonlijnen staan drie dagen open om meningen van het publiek te verzamelen hoe de democratie kan worden versterkt. Op de eerste dag gisteren belden zo’n duizend mensen; 70 procent was een voorstander van de wijzigingen in de grondwet die thans in discussie zijn. Het kabinet is al akkoord gegaan met twee van de zes voorgestelde wijzigingen; het parlement beslist er later deze maand over. Een wijziging die betrekking heeft op het aantal parlementszetels dat beschikbaar is via landelijke lijsten, heeft tot doel het kopen van stemmen te bemoeilijken. De twee kleine coalitiepartijen zijn een voorstander; bij de grootste regeringspartij Democraten bestaan bezwaren. Sombat Thamrongthanyawong, voorzitter van het panel dat de wijzigingen heeft voorgesteld: ‘Vote-buying is rampant, especially among constituency candidates [die via het districtenstelsel worden gekozen]. But it will be harder in the election of list MP’s. This is good for Thai politics in the long run.’

Dodental overstromingen stijgt naar 203
11 november – Het aantal doden als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 203, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation vandaag. In het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand zijn 144 personen om het leven gekomen, in het Zuiden 59.

Suthep: Nog geen gesprek met Abhisit
11 november – Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, heeft nog niet met premier Abhisit gesproken over zijn terugkeer in het kabinet. Suthep trad eerder af als vice-minister-president belast met veiligheidsvraagstukken om deel te nemen aan tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict. Hij had zijn parlementszetel verloren vanwege onwettig aandelenbezit. Op 30 oktober werd hij herkozen.
Ook heeft Suthep nog geen gelegenheid gehad Abhisit bij te praten over de lunchontmoeting die hij gisteren had met vertegenwoordigers van de twee kleine coalitiepartijen. Abhisit heeft het momenteel druk met het bezoeken van slachtoffers van de overstromingen in het Zuiden. Tijdens de lunch is gepraat over de twee ministers van beide partijen, die evenals Suthep hun parlementszetel hebben verloren en mogelijk op 12 december deelnemen aan tussentijdse verkiezingen in hun kiesdistrict. Of ze deelnemen en of ze aftreden, wordt later door hun partij beslist. ’The two political parties will next week decide whether the two deputy ministers stripped of their seats by the court for unconstitutional shareholdings should resign from the cabinet if they intend to run in the by-election for their vacant seats’, aldus Suthep.

Zwijgen is goud, maar het Hof wordt aangevallen
De manier waarop het Constitutionele Hof omgaat met de controversiële videoclips is in niemands voordeel, in het bijzonder van de rechters die niet bij de zaak zijn betrokken. Het Hof heeft voor stilte gekozen en gaat een commissie instellen die de zaak bekijkt. Nattaya Chetchotiros, assistant news editor en voormalig president van de Thai Journalists Association, vindt dit geen goede zaak.
Waar gaat het om? Drie videoclips zijn op YouTube opgedoken die tot doel lijken te hebben het Hof in diskrediet te brengen. De laatste bevat beelden van een gesprek over fraude bij de selectieprocedure van personeel. In 2009 deden 10.000 sollicitanten mee aan het toelatingsexamen voor een baan bij het Hof. Naar verluidt zouden vier van hen tevoren de opgaven toegespeeld hebben gekregen. In de video zijn twee van hen te zien. Ze werken momenteel bij het Hof.
De examenopgaven zouden door drie rechters gelekt zijn, maar ook de president van het Hof heeft wat uit te leggen, want zijn persoonlijk secretaris was te zien in een andere clip. Daarin besprak hij met een parlementslid van de Democraten de mogelijkheid om de ontbindingszaak tegen de Democraten in het voordeel van de partij te beïnvloeden. Zoals bekend heeft de secretaris de benen genomen naar Hongkong.
De geloofwaardigheid van het Hof is cruciaal, schrijft Nattaya , omdat het spoedig moet oordelen over het lot van de Democraten partij en enkele politici, waaronder premier Abhisit. Voortgaande stilte is niet goed. Tot nu toe heeft het Hof geen serieuze poging ondernomen de bevolking te informeren over de waarheid. Het is zelfs mogelijk dat er nog meer clips opduiken die het Hof beschadigen, vreest Nattaya.
(Bron: Bangkok Post, 11 november 2010)

Groei bbp 2-2,5 pct door overstromingen
11 november – De zware overstromingen sinds 10 oktober zorgen ervoor dat het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal niet met 3-4 procent toeneemt, zoals eerder voorspeld, maar met 2-2,5 procent. Thanawat Phonwichai, directeur van het Economic and Business Forecasting Centre verbonden aan de University of the Thai Chamber of Commerce, zegt dat alle consumentenindexcijfers gezakt zijn, niet alleen als gevolg van de overstromingen maar ook door de dure baht.
De overstromingen veroorzaken zorgen over inkomen en werkgelegenheid en door de dure baht maken mensen zich zorgen over hun toekomstige inkomen. Het verminderde consumentenvertrouwen heeft geleid tot een kleinere vraag naar auto’s en huizen en minder bestedingen door toeristen. Zorgen over de gestegen kosten van levensonderhoud zijn ook toe te schrijven aan de gestegen benzineprijzen.
Als de regering nalaat de problemen van door de overstromingen getroffen mensen op te lossen, zullen consumenten minder besteden en dat schaadt weer de economische groei in het vierde kwartaal, waarschuwt Thanawat. Des te eerder de toegezegde compensatie wordt uitbetaald, des te kleiner is de negatieve invloed op de groei van het bbp.

BJT strijdt in vier kiesdistricten
11 november – Coalitiepartij Bhumjaithai doet bij de tussentijdse verkiezingen op 12 december mee in vier van de vijf kiesdistricten. Op 15 november maakt de partij bekend welke kandidaten ze in de strijd gooit. Tevens wordt die dag besloten of vice-minister Boonjong Wongtrairat aftreedt en kandidaat is in zijn kiesdistrict. De strijd zal daar fel zijn, maar BJT heeft goede hoop dat Boonjong er de eindstreep haalt. De tussentijdse verkiezingen worden gehouden omdat de desbetreffende volksvertegenwoordigers, waaronder Boonjong, hun zetel hebben verloren wegens onwettig aandelenbezit.

Bedrijven vormen coalitie tegen corruptie
11 november – Zevenentwintig grote bedrijven hebben een collectieve alliantie gevormd tegen corruptie. Gisteren zetten ze hun handtekening onder een overeenkomst, waarin ze beloven geen steekpenningen meer te betalen. De initiatiefnemers hopen dat het collectief volgend jaar uit 200 bedrijven bestaat.
Aanleiding voor het initiatief, dat in juli werd genomen, was de indruk dat corruptie in veel bedrijfstakken was toegenomen. In september bleek uit een onderzoek onder duizend bedrijven dat 54 procent tussen 10 en 30 procent aan steekpenningen kwijt is. Wereldwijd heeft de Wereldbank berekend dat de kosten van corruptie meer dan 1 triljoen US$ bedragen.
Siam Cement Group is het eerste Thaise bedrijf dat corruptie te lijf gaat, zegt president Kan Trakulhoon. ‘Even low-ranking staff can send complaints about their bosses to the board.’ Charnchai Charuvastr, president van het Thai Institute of Directors Association: ‘We want to encourage whistleblowers by collaborating with leading business sectors to create a code of conduct as a guideline to say no to corruption.’

Rijstoogst min 20 procent
11 november – Als gevolg van de overstromingen zal de rijstproductie dit jaar met 20 procent afnemen, maar tekorten voor zowel binnenlands gebruik als de export worden niet verwacht omdat er voldoende rijst in voorraad is. Dit zegt Prasit Boonchoey, president van de Thai Farmers Association president. De rijstprijs is gestegen van 8.500 naar 9.000 baht per ton vanwege zorgen over de binnenlandse productie en die in andere rijstproducerende landen, die eveneens door natuurrampen zijn getroffen. Mogelijk stijgt de prijs verder naar 10.000 baht, maar niet naar 15.000, zoals sommige mensen hopen. Prasit roemt het plan van de regering om gedupeerde rijstboeren te compenseren met 2.098 baht per rai, maar hij waarschuwt ervoor dat sommige boeren er misbruik van maken. Hierdoor vertraagt de hulpverlening.

Honderd roodhemden binnenkort vrij
11 november – Circa honderd roodhemd gevangenen worden binnenkort vrijgelaten omdat ze er zes maanden op hebben zitten. Vanochtend verzamelde een groep roodhemden zich voor de Klong Prem gevangenis om een 19-jarige roodhemd die zou vrijkomen, te verwelkomen. Maar ze wachtten tevergeefs, want de jongeman had een uur voordat ze arriveerden de gevangenis al verlaten.

Roodhemden houden massarally in Lop Buri
11 november – Op 27 november worden circa 20.000 roodhemden verwacht voor een massarally en nachtconcert in Lop Buri. Het is de eerste keer in deze provincie dat de roodhemden bij elkaar komen. Jatuporn Prompan, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai en roodhemdleider, heeft al weten van de partij te zijn.

Bangkok legt vier drainagetunnels aan
11 november – Vier drainagetunnels moeten Bangkok in de toekomst behoeden voor overstromingen. De aanleg zal vijf jaar in beslag nemen en kost 16 miljard baht. Constructie van de eerste tunnel is al tien jaar geleden begonnen. In januari is hij klaar. Werk aan de tweede tunnel begint naar verwachting volgend jaar. Hij heeft een diameter van 5 meter en een lengte van 6 kilometer. De derde tunnel is het grootst met een diameter van 6 meter en een lengte van 13,5 kilometer. Nummer 4 is 3 kilometer lang.
Het systeem brengt de huidige drainagecapaciteit van 95 naar 240 kubieke meter per seconde. Via de tunnels wordt overtollig water afgevoerd naar de Chao Phraya rivier en Golf van Thailand.
Tot nu toe waren maatregelen om overstromingen te voorkomen niet erg effectief en ze kostten veel geld. ‘In just the last three years, we’ve spent 11 billion baht on flood-prevention measures, which have still not brought an enduring solution to the city’s flooding problems’, aldus Bangkoks gouverneur. De drainagetunnels vormen volgens hem een definitieve oplossing.

Dorpelingen verzetten zich tegen goudmijn
11 november – Bewoners van een dorp in de provincie Phichit hebben een petitie ingediend bij de Phitsanulok Administrative Court met het verzoek de goud- en zilvermijnconcessie van Akara Mining, een dochteronderneming van Kingsgate Consolidated Ltd uit Australië, in te trekken. Het opblazen van rotsen heeft volgens hen bij meer dan honderd dorpelingen tot ernstige ademhalingsziekten geleid en het heeft drinkwater verontreinigd.

Noodverordening wellicht eerder opgeheven
11 november – De noodverordening die nog steeds in Bangkok en drie aangrenzende provincies van kracht is, wordt wellicht nog voor januari opgeheven, omdat de situatie er verbeterd is. Dit heeft premier Abhisit vandaag gezegd, maar hij voegde eraan toe dat alle veiligheidsdiensten een risicoanalyse moeten maken alvorens een definitief besluit wordt genomen. Over mogelijk geweld rond Nieuwjaar zei Abhisit dat de regering de nodige maatregelen zal nemen.
Abhisit nodigde vandaag twee roodhemdverdachten, die op borgtocht zijn vrijgelaten, bij hem uit in het parlement. De borgsom werd betaald door het ministerie van Justitie, omdat ze het geld zelf niet konden opbrengen. Op dit moment zitten nog 48 personen gevangen wegens het overtreden van de noodverordening. Abhisit heeft Justitie gevraagd ook voor deze verdachten een borgsom te storten.

Telefoonnummers worden overdraagbaar
11 november – Gebruikers van mobiele telefoons kunnen vanaf 15 december hun nummer behouden wanneer ze van provider wisselen. Beltegoed kan niet worden meegenomen. De service is alleen beschikbaar voor mobieltjes en niet voor vaste lijnen. Na de wissel moet tenminste drie maanden bij de nieuwe provider worden gebleven.
De grootste provider AIS denkt niet dat MNP (mobile number portability) een grote invloed heeft op de markt omdat de tarieven van de verschillende providers elkaar niet zo veel ontlopen. ‘Klanten blijven bij een netwerk vanwege de kwaliteit van het netwerk, service en andere voordelen’, zegt Somchai Lertsutiwong, marketing-directeur van AIS.

Suthep terug in kabinet
12 november – Suthep Thaugsuban, secetaris-generaal Democraten, keert terug in het kabinet als vice-minister-president, belast met veiligheidszaken. Suthep bekleedde die post al eerder, maar hij trad af om deel te kunnen nemen aan tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict. Hij had die zetel verloren wegens onwettig aandelenbezit. Op 30 oktober werd hij herkozen. (In tegenstelling tot Nederland zijn ministers in Thailand lid van het parlement.)

‘Vals spel met compensatie voor waterschade’
12 november – Een Puea Pandin parlementslid beschuldigt de regering ervan de 5000 baht per gedupeerd gezin voornamelijk uit te betalen in de kiesdistricten, waar volgende maand tussentijdse verkiezingen worden gehouden. Als voorbeeld noemt hij kiesdistrict 6 in Nakhon Ratchasima, waar vice-minister Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai) een poging doet zijn parlementszetel te heroveren. Het parlementslid zegt verder dat Bhumjaithai ministers die het gebied bezochten, campagne voor de partij hebben gevoerd.
In Phattalung stuitten slachtoffers tot hun verrassing op kaartjes met de namen van politici in zakken rijst, die ter beschikking waren gesteld door het ministerie van Handel. Het ministerie heeft er 30.000 zakken rijst uitgedeeld.

Tweede rijstoogst valt in het water
12 november – Ze hadden gehoopt op een tweede rijstoogst dit jaar, de boeren in Ngew (Nakhon Ratchasima), maar het water kwam twee weken te vroeg en de rijstvelden stonden enkele weken onder water. Zeventig procent van de 2000 rai kan als verloren worden beschouwd. De boeren kunnen niets anders doen dan de planten te laten verdorren en te gebruiken als natuurlijke meststof. Duizend gezinnen zijn brodeloos met als enige schrale troost dat ze twee keer per jaar rijst oogsten.
De regering betaalt 2.908 baht per rai uit. Een boer met 10 rai had 63.000 baht kunnen maken, waarvan na aftrek van zaad en kunstmest 36.000 baht zou resteren. Schadepost: zo’n 7000 baht. Elders in het gebied worden mais en cassave verbouwd. Omdat de regering alleen compenseert voor rijst, mais, suikerriet en cassave valt een boer die lotusbloemen kweekt, buiten de boot.

Dodental overstromingen stijgt naar 206
12 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is stegen tot 206. In het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand zijn 146 personen om het leven gekomen; in het Zuiden 60. De provincie Songkhla telt er het hoogst aantal slachtoffers (27).

Chavalit: Wijziging grondwet is dé oplossing
12 november – Het amenderen van de grondwet van 2007 is de beste manier om echte democratie tot stand te brengen, zegt Chavalit Yongchaiyudh, voorzitter van oppositiepartij Puea Thai.
‘The country has failed to bring about absolute democracy over the past 78 years. I personally see changing the charter as being the best way to a truely democratic system’, zei hij tijdens een seminar dat was georganiseerd door zijn partij, onder de titel ‘The Military’s Role and Democracy’.

Leger intensiveert telefoontaps
12 november – Het leger gaat intensiever telefoongesprekken en internetgebruik van soldaten in de gaten houden, op zoek naar gevallen van majesteitsschennis en het lekken van informatie. Een speciale taakeenheid is daarvoor al na de coup van 2006 opgezet. Zo kwam die erachter dat een kolonel vanuit het legerhoofdkwartier belde met Khattiya Sawasdipol (hoofd beveiliging roodhemden, die tijdens de bezetting van Ratchaprasong werd doodgeschoten). De kolonel werd overgeplaatst. De legerleiding heeft de stellige indruk dat de roodhemden vanuit het leger werden getipt, omdat ze direct na een vergadering al op de hoogte waren van de besproken strategie. De leiding heeft soldaten verboden om mobieltjes mee te nemen naar een vergadering. Het gebruik van PowerPoint presentaties moet tot een minimum beperkt worden omdat ze gemakkelijk gekopieerd kunnen worden.

Abhisit gaat partij masseren
12 november – Premier Abhisit gaat een vergadering van zijn partij uitschrijven om te praten over de voorgestelde wijzigingen van de grondwet. Het ongenoegen in de partij is toegenomen, sinds het kabinet dinsdag akkoord ging met twee wijzigingen (van de zes, die door een commissie zijn voorgesteld). Deze betreffen goedkeuring van internationale verdragen door het parlement en wijzigingen van het kiesstelsel. Abhisit zal zijn partij ervan proberen te overtuigen dat ze het groene licht dient te geven. Bij de coalitiepartijen Bhumjaithai en Chart Thai Pattana bestaan geen bezwaren tegen de wijzigingen.

Hotels op Koh Samui zwaar gedupeerd
12 november – De hotelbezetting op het populaire toeristeneiland Koh Samui is als gevolg van de overstromingen van 40-50 naar minder dan 20 procent gezakt. De watervloed beschadigde zwembaden, foyers, keukens en de begane grond van hotels. De schade wordt geschat op 300 miljoen baht.
Bannasart Ruangjan, president van de Tourism Association of Koh Samui, zegt dat het drainagesysteem van het eiland hoognodig verbetering behoeft. Sommige kanalen die water afvoeren naar een moeras, zijn voor wegaanleg gedempt en sommige zijn versmald door bewoning. Hij pleit voor het herstellen van deze kanalen, de kanalen van moeras naar zee en het uitdiepen van het 500 rai tellende moeras, dat nu 80 cm diep is.

‘Ministers dienen af te treden’
12 november – Ministers dienen af te treden als ze zich willen kandideren bij tussentijdse verkiezingen. Dit heeft Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal Democraten, vanochtend Chumpol Silpa-archa, partijleider van Chartthai Pattana, namens premier Abhisit laten weten. Suthep zal dezelfde boodschap vanmiddag overbrengen aan Bhumjaithai.
Abhisit wil dat de ministers van beide partijen het voorbeeld van Suthep volgen, die aftrad toen hij wilde meedoen aan tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict. Beide ministers verloren evenals Suthep hun parlementszetel vanwege onwettig aandelenbezit. Suthep werd op 30 oktober herkozen en is inmiddels weer terug als vice-minister-president; van de twee andere is nog niet bekend of ze op 12 december willen proberen hun parlementszetel te heroveren. Beide partijen moeten daarover nog een beslissing nemen.

Roodhemden houden rally’s in Bangkok
12 november – Roodhemden houden op 13, 14 en 19 november een rally in Bangkok. Op 13 mei werd Khattiya Sawasdipol, hoofd beveiliging van de roodhemden op het actietterrein in Ratchaprasong, doodgeschoten door een scherpschutter en op 19 mei maakte het leger een einde aan de bezetting. Circa 500 politieagenten worden die dagen paraat gehouden om de orde te handhaven.
Het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, dat verantwoordelijk is voor handhaving van de noodtoestand, heeft contact gehad met de organisatoren en hen geadviseerd de wet te respecteren en de rally’s tijdig te beëindigen. Veiligheids- en inlichtingendiensten zijn geïnstrueerd om de activiteiten nauwkeurig in de gaten te houden.

Grens met Birma rustig
12 november – De situatie aan de grens met Birma is zo goed normaal; alleen bij de Three Pagodas Pass in Kanchanaburi wordt nog zo nu en dan gevochten. Het Birmese leger heeft toegezegd voorzichtiger te zijn bij het gebruik van wapens om te voorkomen dat projectielen op Thais grondgebied belanden.
Gouverneur Samart Loyfa van de provincie Tak zegt dat het rustig is tegenover de grensplaats Mae Sot in afwachting van onderhandelingen tussen Birmese regeringstroepen en Karen rebellen. De regering probeert de rebellen over te halen om zich aan te sluiten bij de Border Guard Force.

Abhisit pleit voor yuan als handelsmunt
13 november – Premier Abhisit, bevreesd voor de almaar duurder wordende baht als gevolg van de instroom van buitenlands kapitaal, heeft voorgesteld de Chinese yuan te gebruiken als regionale handelsmunt. Ook de Asian Development Bank is daar een voorstander van. Thans wordt in Azië 90 procent van de handel in Amerikaanse dollars gevoerd.
Omdat de G20 in Zuid-Korea er niet in is geslaagd een tastbaar resultaat te bereiken, zullen Azië-Pacific leiders moeten praten over maatregelen hoe met de instroom om te gaan, aldus de premier. Dat gebeurt tijdens een vergadering van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) volgende week in Yokohama. ‘What Apec must push for are ways to promote regional cooperation so that the region can cushion the impacts of the fluctuations of currencies.’
Om de Chinese yuan een grotere rol te laten spelen in het handelsverkeer is het volgens Abhisit wel noodzakelijk dat China zijn strenge beheersing van de munt en zijn kapitaalrekening versoepelt.

Ook weekdieren slachtoffer van overstromingen
13 november – De beroemde oesters uit de Ban Don en Chaiya baai (Surat Thani) zullen waarschijnlijk in grote getale het loodje leggen als gevolg van de overstromingen. Maar ook garnalen en kokkels lopen gevaar, omdat zo’n 130 kwekerijen zijn overstroomd met zoet water, hetgeen een schadepost oplevert van 200 miljoen baht.

Aftredende ministers krijgen baan wel/niet terug
13 november – De twee ministers die hun parlementszetel verloren wegens onwettig aandelenbezit, zullen niet vervangen worden als ze aftreden. Maar of ze hun baan terugkrijgen als ze bij tussentijdse verkiezingen als parlementslid worden herkozen, wil premier Abhisit niet zeggen. Abhisit zei eerder dat het hen zou sieren wanneer ze aftreden, zoals ook zijn partijgenoot Suthep heeft gedaan, maar hij oefent geen druk uit op de twee. Suthep had om dezelfde reden zijn parlementszetel verloren.
De tussentijdse verkiezingen worden op 12 december gehouden. Vice-minister Boonjong, lid van coalitiepartij Bhumjaithai, is van plan in Nakhon Ratchasima mee te doen en vice-minister Kuerkul, lid van coalitiepartij Chart Thai Pattana, in Ayutthaya. Beider partijen moeten daarover nog een beslissing nemen. Volgens Abhisit zijn ze bij de verkiezingen in het voordeel, wanneer ze aanblijven als minister.
Suthep Thaugsuban (Democraten) trad af als vice-minister-president, hij won op 30 oktober de tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict, en is onlangs herbenoemd als vice-minister-president, belast met veiligheidszaken.

Nog geen beslissing over verhoging minimumloon
13 november – Gaat het minimumloon omhoog van 206 naar 213, naar 228 baht of naar een nog hoger bedrag? Het Central Wage Committee heeft zijn beslissing daarover tot begin volgende maand uitgesteld. Het wacht een nadere studie af. Een subcommissie stelt 213 baht voor, maar het economisch kantoor van het ministerie van Werkgelegenheid hanteert als minimum 228, wat een ‘quality of life wage’ wordt genoemd. Een industrieel pleit vanwege de arbeidskosten voor een geleidelijke verhoging; een econoom vindt het bedrag van 213 baht te laag omdat het gebaseerd is op de kosten van levensonderhoud van vorig jaar. Volgens hem dient de commissie uit te gaan van de situatie volgend jaar. ‘The hike is so minimal that it would have no effect on workers’ lives as it does not reflect real costs.’

‘Thai lezen 94 minuten per dag’
13 november – Thai besteden gemiddeld 94 minuten per dag aan het lezen van een boek en ander gedrukt materiaal. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Chulalongkorn universiteit. Het resultaat staat in schril contrast met een eerder onderzoek dat op acht regels per dag uitkwam.
Thai met een master’s degree lezen 116 minuten per dag; studenten 113 minuten; boeren en hulpkrachten 66 minuten. Stedelijke bewoners lezen meer dan plattelanders en het minst wordt gelezen door monniken, huisvrouwen en dienstplichtigen.

Heropvoedingskamp heeft (nog) weinig effect
13 november – Stuur leerlingen van scholen voor beroepsopleiding die op de vuist gaan met leerlingen van andere scholen, naar een kamp en geef hen onder andere een militaire training. Het leek een goed idee van het stadsbestuur van Bangkok, waar eenmaal een dodelijk slachtoffer viel bij zo’n vete. Maar het effect wordt betwijfeld.
Niet de herrieschoppers worden door de deelnemende scholen geselecteerd, maar leerlingen met leiderschapskwaliteiten. Een van hen leerde weinig van het driedaagse kamp. Terug op school moest hij nog steeds dansen naar de pijpen van oudere leerlingen.
Aan het kamp werd deelgenomen door 95 leerlingen van zeven scholen die berucht zijn vanwege de gevechten. Ze kregen lezingen, onder andere van een monnik, en ondergingen een militaire training, gegeven door officieren van de Chulachomklao Royal Military Academy.
Volgens Sakwichit Mankong, leraar aan het Minburi Technical College, zou het beter zijn de hua jok studenten (ringleiders) een week op kamp te sturen. Een werkgroep van de gemeente gaat de resultaten evalueren.

Dodental overstromingen naar 215
13 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is gestegen naar 215, aldus de laatste cijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. In het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand kwamen 152 personen om het leven; in het Zuiden 63.

THAI op koers naar recordwinst
13 november – Thai Airways International stevent dit jaar af op een recordwinst van 10 miljard baht. ‘With the seasonal robust travel demand in the fourth quarter, I’m confident that we will be able to have a record profit in our 50-year history this year’, zegt voorzitter Ampon Kittiampon.
De luchtvaartmaatschappij had vorige maand een cabinebezetting van 74,5 procent; deze maand zijn al meer dan 70 procent van de stoelen bezet.
THAI heeft samen met de in Singapore gevestigde budget luchtvaartmaatschappij Tiger Airways een joint venture onder de naam Thai Tiger gevormd. De planning is dat die in maart met vijf toestellen van het type Airbus 320, geleasd van Tiger Airways, op acht routes gaat vliegen. THAI is er veel aan gelegen om verkeer terug te winnen dat verloren is aan onder andere AirAsia, de grootste budget luchtvaartmaatschappij in Zuid-Oost Azië. Er moeten nog wel enkele juridische hobbels worden genomen, die door het ministerie van Transport zijn opgeworpen.

Voor de tweede keer aan de grond
13 november – Bloemen- en plantenkweekster Preechawan Kongsong in Ayutthaya zit voor de tweede keer financieel aan de grond. In 2006 leed ze door overstromingen een verlies van vier miljoen baht. Ze bouwde een schuld op van 1 miljoen baht, allemaal bij loan sharks. Om haar schuld te verminderen, verkocht ze haar 12 rai grote boerderij en concentreerde zich op een kleine tuin. Met de verkoop van bloemen en potplanten verdiende ze 5000 baht per week. Dit jaar opnieuw gooien overstromingen roet in het eten. Ze verkoopt haar waar langs de kant van de weg, maar die staat onder water. Bovendien heeft ze last van de dure baht. Eerder verdiende ze 20 baht per naar de VS en Nederland geëxporteerde plant; nu slechts 12. Teneinde raad heeft ze samen met tien andere dorpelingen een petitie aan de Koning opgesteld met de vraag of hij hen suggesties aan de hand kan doen hoe een eind te maken aan de voortdurende overstromingen. Desnoods willen ze ander werk doen. ‘However, the problem is we don’t know what to do, we don’t know where to get money from and we need to find someone who can lead us to create new jobs.’

Roodhemden bijeen bij Lumpini park
13 november – Roodhemd aanhangers hebben zich vanmiddag bij het King Mongkut monument voor Lumpini park verzameld om de dood van Khattiya Sawasdipol te herdenken. Zes maanden geleden werd hij daar door een scherpschutter doodgeschoten. Katthiya, een voormalig legerspecialist, was een fervent aanhanger van de roodhemden en fungeerde als hoofd van de beveiliging. De roodhemden verhuizen wellicht later vanmiddag naar Ratchaprasong intersection, het gebied dat ze in april en mei bezet hielden.

Triomf voor Sang Yod
14 november – De zware overstromingen hebben 7,8 miljoen rai rijstvelden vernield, maar één variëteit weerstond de watervloed: Sang Yod. ‘Floods cannot kill Yod saplings once they have sprouted’, zegt Jakkrit Samakkhi, verbonden aan het Bang Kaeo Natural Farming Learning Centre in de provincie Phatthalung. Sang Yod wordt in Phatthalung op 20.000 rai verbouwd; dit jaar komt er 400 rai bij.
Sang Yod doet een goede prijs, in het bijzonder wanneer het voorzien is van een geografische aanduiding (GI), die aangeeft waar de rijst verbouwd is. Het GI-label kan de prijs verhogen naar 20.000 baht per ton, meer dan de gebruikelijke 15.000 baht.
Sawai Suwannapayak, voorzitter van de Phatthalung Rice Millers Association, vindt dat de politiek de productie van Sang Yod met GI-label zou moeten stimuleren. De rijstsoort verdient grotere erkenning, maar die krijgt het niet zonder de steun van de provinciale gouverneur.
Behalve dat de rijstoogst dit jaar 20 procent lager zal zijn dan vorig jaar, hebben de overstromingen ook tot gevolg dat er een tekort is aan rijstzaad voor het volgende plantseizoen in januari en februari. Veel rijstplantcentra in Centraal Thailand, die de zaden produceren, zijn door de overstromingen vernield. Vertegenwoordigers van boeren hebben de regering gevraagd inheemse rijstsoorten te distribueren met lange stengels (3 tot 5 meter), zodat ze beter bestand zijn tegen overstromingen.

Onderverhuur van busdiensten moet stoppen
14 november – Tachtig procent van de vergunninghouders van busdiensten voeren die niet zelf uit maar hebben die uitbesteed aan derden. Deze bedrijven geven niet veel om het verbeteren van de service en ze verwaarlozen het onderhoud aan het materiaal. Dit leidt tot minder efficiency en vormt een risico voor de verkeersveiligheid.
Op een seminar over veiligheid en openbaar vervoer gisteren zei Sumet Ongkittkul, researcher bij de Thailand Development Research Institute Foundation, dat het onderverhuren van busdiensten elk jaar goed is voor 2,8 miljard baht. De onderhuurders moeten op hun kosten besparen om de huur te kunnen betalen.
De Bangkok Mass Transit Authority en de Transport Company Limited zijn de belangrijkste vergunninghouders. BMTA verzorgt in de stad en omliggende gebieden meer dan 200 busroutes, Transport Co Ltd is goed voor 300 landelijke routes.
Volgens Sumet moet het Department of Land Transport een einde maken aan het onderverhuren van busdiensten. Dit kan door de vergunning, die na 7 jaar afloopt, niet te verlengen. Maar gemakkelijk zal dat volgens hem niet zijn omdat sommige busmaatschappijen invloed uitoefenen op degenen die dit moeten beslissen.

Neem een voorbeeld aan Indonesië bij corruptiebestrijding
14 november – Thailand zou een voorbeeld aan Indonesië moeten nemen bij de bestrijding van corruptie. De Thaise National Anti-Corruption Commission kan alleen onderzoeken en niet vervolgen, de Indonesia’s Corruption Eradication Commission (KPK) kan dat wel met als resultaat dat tal van ministers, politici en lokale gezagsdragers zijn veroordeeld. Dit schrijft Voranai Vabujaka in zijn wekelijkse rubriek in Bangkok Post. Aanleiding is de veertiende International Anti-Corruption Conference die de afgelopen week in Bangkok is gehouden (‘Something that prompted a few wry smiles when it was first announced’, schrijft columnist Roger Crutchley)
Erg optimistisch is Voranai niet over veranderingen in de Thaise fraudecultuur. Uit een peiling bleek onlangs dat 76,1 procent van de Thaise bevolking corruptie oké vindt zolang het goed met het land en dus met hen gaat. Oproepen zoals ‘creating a new consciousness’ zetten dan ook weinig zoden aan de dijk. Zou het niet praktischer zijn, zegt Voranai, wanneer de premier een of twee van zijn corrupte ministers ontslaat? Of om zich eens duidelijk uit te spreken over de controversiële videoclips die het Constitutionele Hof in diskrediet brengen? Of om de National Anti-Corruption Commission echte bevoegdheden te geven? Geen wonder dat 76,1 procent meent dat corruptie oké is.

Liefde en verzoening
14 november – Liefde en verzoening: dat zijn de wensen van 74,4 procent van de bevolking tijdens Loy Krathong op 21 november. Dit blijkt uit een peiling van Abac Poll onder 1738 inwoners van Bangkok en aangrenzende provincies. Andere wensen zijn een betere economie, hoger inkomen, minder misdaad en narcotica en minder corruptie (38,6 procent). Tijdens het jaarlijkse Loy Krathong festival doen mensen wensen en danken ze de watergodin.

Thaksin legt verband tussen Suu Kyi en Thaise gevangenen
14 november – Nationale verzoening en sociale gerechtigheid beginnen als politieke gevangenen worden vrijgelaten. In een persverklaring legt voormalig premier Thaksin een verband tussen Suu Kyi en de politieke gevangenen (lees: roodhemden) in Thailand. Thaksin feliciteert de Birmese regering met haar beslissing om het huisarrest van Suu Kyi op te heffen. Hij hoopt dat meer politieke gevangenen binnenkort worden vrijgelaten. De Thaise bevolking verlangt naar democratie en sociale gerechtigheid, aldus Thaksin. De situatie in Birma laat zien dat het vrijlaten van politieke gevangenen het verzoeningsproces kan versnellen.

Golf van Thailand wordt leeggevist
14 november – In 1965 zwommen tien keer zo veel vissen in de Golf van Thailand als in 1995. Bij Maleisië was de teruggang 80-90 procent, bij de Filippijnen 46-78 procent. Voor andere landen zijn geen cijfers beschikbaar, maar deze spreken al boekdelen. De Zuid-Aziatische zee kampt met een dramatische overbevissing. Vooral de grote en waardevolle vissen zijn ongelimiteerd gevangen, waardoor hun aantal drastisch is gedaald. Voor grote vissen is het vinden van een soortgenoot om te paren een zware taak. Ze moeten lange afstanden afleggen om er een te vinden.
Een van de boosdoeners is het vissen met sleepnetten. Ze vernielen de bodemvegetatie, de trawlers vissen ook dicht bij de kust en roeien het kuit uit en de netten nemen alles mee wat ze onderweg tegenkomen. De habitat voor jonge vis en kuit wordt eveneens bedreigd door toeristische ontwikkelingen langs de kust. Ten slotte is een belangrijke factor de vraag naar topkwaliteit vis uit de Zuid-Oost Aziatische landen, Hongkong en China.

Kabinet buigt zich over hervormingen
14 november – Het kabinet buigt zich dinsdag over een hervormingsplan dat doel heeft gelijkheid tot stand te brengen in de economische, sociale, educatieve en juridische sectoren. De economische hervormingen betreffen de prijs van energie en producten, milieubelasting en manieren om de toegang tot kapitaal te vergroten. ‘Product prices are increasing faster than people’s earnings. Prices of cooking gas and NGV (Natural Gas Vehicles) will need to be revised. The price structures of consumer products such as rice, poultry, pork and eggs will have to be analysed to ensure fair prices’, aldus premier Abhisit.
De regering heeft de particuliere sector gevraagd de prijs van kippeneieren niet te verhogen, daar dit de zorgen van de slachtoffers van de overstromingen zou vergroten.
Over de sociale en educatieve sectoren heeft de premier gezegd dat een welzijnsprogramma tot 2016-2017 zal worden ontwikkeld, er komt gratis onderwijs gedurende 15 jaar en de steun voor gehandicapten wordt uitgebreid. Het hervormingsplan is voor het eind van het jaar klaar.

Democraten: Thaksins commentaar ongepast
14 november – De Democraten hebben voormalig premier Thaksin gekapitteld over de link die hij heeft gelegd tussen de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de politieke situatie in Thailand. Ze vinden zijn opmerkingen ongepast. Als Thaksin oprecht was, had hij –  toen hij nog premier was –  de Birmese regering moeten vragen haar vrij te laten.
‘While Mrs Suu Kyi had to be detained to fight for democracy in Burma, Thaksin worked with the Burmese government to seek benefits for his son and network. The two (Suu Kyi and Thaksin) cannot be compared and it is audacious of him to make such statement. Thakisn might not be able to force himself to believe his statement. If Thaksin carries half the ideology of Mrs Suu Kyi, he might not be deposed but it is unfortunate that they are like heaven and hell,” aldus Democratische parlementslid Attaporn Ponlaboot.

Regels voor minibusvervoerders worden versoepeld
15 november – De minibus die op het platteland dienst doet in het openbaar vervoer, hoeft niet natural gas als brandstof te gebruiken en een hoog dak te hebben. Deze eis heeft het ministerie van Transport laten vallen, omdat alleen Toyota zo’n busje kan leveren. Het ministerie reageert daarmee op beschuldigingen dat het één producent bevoordeelt. Zonder deze eis kunnen vervoerders kiezen uit Nissan, Isuzu en busjes van Chinese makelij. De versoepeling geldt niet voor de busjes die in Bangkok en aangrenzende provincies rijden. In totaal gaat het om 3700 busjes; 2000 vervoerders staan geregistreerd bij het ministerie. Het Department of Land Transportation moet de wijziging nog wel accorderen.

Mekong: rivier van de zonde
15 november – Gestolen auto’s en motorfietsen, drugs, wildstand producten, zandsteen, wilde orchideeën, palissander, schubdieren, tijgers, ivoor; de lijst met gesmokkelde goederen over de grensrivier Mekong (bijgenaamd ‘River of sin’) tussen Thailand en Laos v.v. is eindeloos. Door de grote lengte van de rivier is het moeilijk de smokkelroute adequaat te beheersen. ‘I admit it’s very difficult to cope with these illegal activities along many sections of the long river’, zegt Suwat Tumrongsiskul, hoofd van het Centre for Suppression of Marine Illegal Merchandises. Hij heeft dorpelingen die aan de rivier wonen, gevraagd illegale activiteiten te melden. Een probleem is echter dat lokale politieagenten corrupt zijn.

Grensgevechten leggen grenshandel stil
14 november – De grenshandel in grensplaats Mae Sot tussen Thailand en Birma is zo goed als tot stilstand gekomen. In juli sloot de Birmese junta de grens, wat drie maanden duurde. De gevechten van de afgelopen week tussen het regeringsleger en etnische rebellen zorgden voor een nieuwe klap. Normaal bezoeken 10.000 mensen per dag de grensplaats; ze zijn maandelijks goed voor een omzet van 2,5-3 miljard baht. Voordat de gevechten uitbraken was die al gezakt tot 800 miljoen en nu is de handel ‘down to zero’, aldus een van de handelaren.

Kuerkul mag aanblijven als vice-minister
15 november – Vice-minister Kuerkul Danchaiwichit (Transport) hoeft niet af te treden en mag op 12 december deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen in Ayutthaya om zijn parlementszetel te heroveren. Dit heeft coalitiepartij Chart Thai Pattana maandagochtend besloten. Met deze beslissing riskeert de partij een conflict met premier Abhisit, die vindt dat de minister moet aftreden omdat hij nu bij de verkiezingen in het voordeel is. Mogelijk staat ook het voortbestaan van de coalitie op het spel, maar adviserend voorzitter Banharn Silpa-archa denkt niet dat dit het geval is.
Kuerkul verloor, evenals vijf andere parlementariërs inclusief een vice-minister van coalitiepartij Bhumjaithai, zijn parlementszetel vanwege onwettig aandelenbezit. Bhumjaithai beslist later over het lot van zijn minister.
Politieke analisten verklaren de houding van CTP uit de angst dat de partij in Ayuttahya klop krijgt, omdat oppositiepartij Puea Thai er veel aanhang heeft. Volgens voorzitter Banharn is Kuerkul slechts vice-minister, hetgeen geen gewicht in de schaal zou leggen bij de kiezers. De wet schrijft ook niet voor dat hij moet aftreden. Abhisit moet zich volgens hem niet bemoeien met interne partijzaken.
Volgens Abhisit dient Kuerkul het voorbeeld te volgen van Democraat Suthep. Die trad af als vice-minister-president om zijn parlementszetel te heroveren. Hij werd op 30 oktober herkozen en is inmiddels terug in zijn oude functie. Of de premier het aandurft de vice-minister  te ontslaan, zal de toekomst leren.
Update: Suthep Thaugsuban, secretaris-generaal van de Democraten, is niet verbaasd over de beslissing van Chart Thai Pattana. ‘It is up to the party to decide who to run in the Dec 12 by-election in Ayutthaya. People should just wait and see if Mr Kuerkul resigns or not when he registers as a candidate in the poll. The party resolved only to field Mr Kuerkul in the election, and nothing more than that.’
Update: Vice-minister Boonjong Wongtrairat (Binnenlandse Zaken) mag van zijn partij Bhumjaithai deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen in Nakhon Ratchasima. Over een eventueel aftreden, zoals gewenst door Abhisit, heeft de partij vanmiddag niet gesproken. Die beslissing laat ze aan de minister zelf.

Songkhla meer barst van de vis
15 november – Het is niet allemaal kommer en kwel als gevolg van de overstromingen. Het Songkhla meer, de grootste bron van natuurlijk water in het land, barst van de vis. De storm en tropische depressie die in de provincie huishield, heeft de watercirculatie verbeterd. Dit heeft geleid tot schoner water en een toename van de visstand, mogelijk ook afkomstig van overstroomde vis- en garnalenkwekerijen in de buurt. De vangst van garnalen en baars bedraagt nu twee ton per dag.
De overstromingen vormen ook een blessing in disguise omdat meer dan 30.000 stuks illegale visuitrusting zijn vernield. Die werden gebruikt om onvolwassenen vissen te vangen.
Op dit moment zijn nog 456.000 boeren in 18 provincies gedupeerd door het water. Het dodental bedraagt 223. In enkele districten bestaat nog het gevaar van grondverschuivingen.

Rem op leningen voor vastgoed
15 november – Om te voorkomen dat de vastgoedmarkt oververhit raakt, heeft de Bank of Thailand bij leningen voor vastgoed nieuwe beperkingen opgeworpen. Het ministerie van Financiën steunt de maatregel, want ze wenst geen herhaling van de economische crisis van 1997.
Die crisis werd deels veroorzaakt door een oververhitte vastgoedmarkt. Tal van onafgebouwde gebouwen in Bangkok herinneren daaraan. De investeerders konden aflossing en rente niet meer opbrengen, nadat de baht was gedevalueerd.
De LTV ratio (verhouding tussen lening en waarde) voor condominiums gaat met ingang van 1 januari 2011 naar 90 procent; voor vrijstaande huizen, twee onder één dak en stadswoningen naar 95 procent (ingangsdatum 1 januari 2012). Overheidspersoneel is vrijgesteld van de maatregel.

Getalenteerde leerlingen beter spreiden
15 november – De toegangscriteria voor de eerste en vierde klas van de middelbare school worden gewijzigd zodanig dat prestigieuze openbare scholen niet alle getalenteerde leerlingen toelaten en de andere scholen het met de mindere goden moeten doen. Doel van de maatregel is de kwaliteit van die laatste categorie te verhogen. Het gaat daarbij om 500 openbare scholen, 2500 scholen op dorpsniveau en 7000 scholen op districtsniveau. Het ministerie van Onderwijs zal niet toestaan dat de topscholen hun instroom vergroten of nieuwe klaslokalen openen om het stijgend aantal leerlingen onder te brengen. In het verleden kregen scholen soms dispensatie.
Premier Abhisit waarschuwde onlangs op een seminar dat een uiterst competitief onderwijssysteem schadelijke gevolgen zou kunnen hebben voor de ontwikkeling van basisschoolleerlingen. De moordende concurrentie heeft als resultaat dat kinderen gedwongen worden thuis hard te studeren zodat ze voor het toelatingsexamen van topscholen slagen. Ouders en schoolleiding hechten volgens hem te veel waarde aan examens en competitie.

Over watermeloenen en tomaten
14 november – Watermeloenen heten de soldaten die stiekem roodhemd zijn; tomaten heten de politieagenten met dezelfde sympathieën. In april en mei, toen de roodhemden Ratchaprasong bezet hielden, lekten operaties tevoren altijd uit omdat ze door die ‘spionnen’ werden getipt. Het leger wil er wat aan doen. Het heeft een afdeling opgetuigd die het telefoonverkeer en internetgebruik van soldaten in de gaten gaat houden. De afdeling werd al na de militaire coup in 2006 in het leven geroepen en is onlangs uitgebreid.
Veera Prateepchaikul vindt dat een weinig effectieve en ook verkeerde beslissing. Welke soldaat zou zo dom zijn om vanuit het legerkamp naar zijn rode maatjes te telefoneren en internetten?
De afdeling kan overigens op weinig successen bogen. Tot nu toe is één kolonel tegen de lamp gelopen. Hij belde met het zelf benoemd hoofd beveiliging van de roodhemden, Khattiya Sawasdipol. De kolonel werd overgeplaatst.
Veera vindt de maatregel ook verkeerd. Beter zou zijn om eens een stevig gesprek te hebben met de desbetreffend personen: supporters van de roodhemden, personen die nauwe banden met oud-premier Thaksin hebben en soldaten wier loopbaan is geblokkeerd omdat ze als Thaksin-vriendjes werden beschouwd.
‘If both sides are willing to sit down and talk and listen to each other, then probably they may be able to solve the problem of information leaks without the need for wiretapping. After all, this is a reconciliation process.’

Zware regens en overstromingen in het Zuiden
15 november – Het Meteorological Department heeft mensen die in acht zuidelijke provincies tegen heuvels aanwonen en bij waterwegen gewaarschuwd voor zware regens, mogelijk overstromingen en modderstromen. Ze worden vanaf nu tot woensdag verwacht.
Zeven provincies in het Noordoosten en zes in Centraal Thailand staan nog onder water, waardoor 820.941 personen gedupeerd zijn. In vier provincies in het Zuiden kampen 672.098 personen met wateroverlast.
Het dodental bedraagt thans 224.

Tweemaal zilver op Aziatische Spelen
15 november – Thailands badmintonteam heeft tijdens de zestiende Aziatische Spelen in het Chinese Guangzhou een zilveren medaille gewonnen. In de finale werd het met 0-3 verslagen door China. Bij het 50 meter vooroverliggend schieten sleepte het Thaise team eveneens zilver in de wacht. Zuid-Korea scoorde goud.

Vluchtelingen worden teruggestuurd
15 november – De 150 Birmezen die zondagavond naar Thailand vluchtten na gevechten tussen Birmese troepen en Karen rebellen, worden later vandaag teruggestuurd. Ze kwamen in Phob Phra (provincie Tak) de grens over en werden ondergebracht in het medisch centrum van Baan Valley Nua.

Kabinet bekijkt morgen wijzigingen grondwet
15 november – Het kabinet buigt zich morgen over zes door een commissie voorgestelde wijzigingen van de grondwet. De wijzigingen betreffen het ontbinden van politieke partijen en het ontnemen van politieke functies aan leidingevenden, de procedure bij de benoeming van parlementsleden en senatoren, internationale overeenkomsten die parlementaire goedkeuring behoeven, bijbanen van parlementsleden en bevoegdheden van parlementsleden en senatoren bij het helpen oplossen van problemen van mensen.
Of de wijzigingen doorgevoerd worden, is aan het parlement, zegt premier Abhisit. Hij reageert met die opmerking op kritiek van voormalige Thak Rak Thai leider Jaturon Chaisaeng. Volgens Jaturon zal de poging om de grondwet van 2007 te herschrijven, falen.

Zware commissie gaat videoclips onderzoeken
15 november – Een commissie onder leiding van secretaris-generaal Borwornsak Uwan van het King Prajadhipok’s Institute gaat een onderzoek doen naar de controversiële video’s, die het Constitutionele Hof in diskrediet brengen. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van twee faculteiten recht, het kantoor van de procureur-generaal en de Raad van Advocaten.
De videoclips die op YouTube zijn verschenen, tonen onder andere de voormalige secretaris van de president van het Constitutionele Hof in gesprek met een parlementslid van de Democraten. Zij bespreken de mogelijkheid om de ontbindingszaak tegen de Democraten bij het Hof te beïnvloeden. Een andere clip toont rechters van het Hof die de ontbindingszaak bespreken. De meest recente clip maakt gewag van fraude bij het aannemen van personeel. Hierbij zouden vier rechters betrokken zijn.
Update: Het Constitutionele Hof heeft de politie gevraagd arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Pasit Sakdanarong, voormalig secretaris van de president van het Hof, en Chutima Saensinrangsi. Pasit, die in een van de videoclips is te zien, heeft de benen genomen naar Hongkong. Chutima is een werknemer bij het Hof die ervan verdacht wordt de clips te hebben verspreid.

Coalitie staat onder druk
16 november – De verhouding tussen premier Abhisit en zijn twee coalitiepartijen is gespannen nu die partijen hebben geweigerd hun ministers te bewegen om af te treden. Abhisit had gevraagd het voorbeeld van vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) te volgen die aftrad om te kunnen deelnemen aan tussentijdse verkiezingen. Vice-minister Kuerkul Danchaivichit (Transport) en vice-minister Boonjong Wongtrairat (Binnenlandse Zaken) zitten in hetzelfde schuitje, omdat ze hun parlementszetel wegens onwettig aandelenbezit verloren. Ze willen die zetel op 12 december heroveren.
Abhisit liet gisteren weten ‘tough’ te worden tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering vandaag. Hij wil de twee ministers dwingen om af te treden. ‘I understand the decisions of other parties. But what I am trying to do is to set the same standard’, aldus Abhisit. Zijn partijgenoot Suthep is inmiddels, nadat hij op 30 oktober in zijn kiesdistrict is herkozen, herbenoemd als vice-minister-president.
Chart Thai Pattana besloot gisteren dat haar minister Kuerkul 20 dagen vrij kan nemen gedurende de verkiezingscampagne in zijn kiesdistrict Ayutthaya. Daarmee zou hij het verwijt ontkrachten dat hij misbruik maakt van zijn positie als minister.
Boonjong (Bhumjaithai) neemt deel aan de tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 6 van Nakhon Ratchasima. De partij vindt het niet nodig dat hij als minister aftreedt, maar laat de beslissing aan hem. ‘De beslissing van Suthep om af te treden, betekent niet dat hij hogere ethische normen heeft’, aldus een woordvoerder van Bhumjaithai.
Behalve in Ayutthaya en Nakhon Ratchasima worden tussentijdse verkiezingen gehouden in Bangkok, Surin en Khon Kaen, omdat de vertegenwoordigers van die kiesdistricten om dezelfde reden als Boonjong en Kuerkul hun parlementszetel verloren. De kosten bedragen 77 miljoen baht.

Ook katoey welkom op Yi Peng
16 november – Transseksuelen (katoey) mogen dit jaar in Chiang Mai meedoen aan het Yi Peng festival, de lokale variant van Loy Krathong. Het gemeentebestuur had dat drie jaar geleden verboden, omdat transseksuelen tijdens de parade schaars gekleed waren en zich onwelvoeglijk gedroegen. De bestuursrechter heeft nu een streep door die beslissing gehaald. Transseksuelen kunnen daardoor tijdens de parade plaatsnemen op een wagen waarop een gigantische krathong ligt, die eerder gereserveerd was voor hetero’s.
Zakenlui hebben gedreigd het festival te boycotten omdat de roodhemden het festival  willen gebruiken ‘to float away dictatorship’. ‘We have talked about this and many of us agree that this holy tradition must not be tainted by political issues’, aldus een van hen.

‘Bewaking huis premier jaagt mijn gasten weg’
16 november – De maandomzet is gezakt van 2 miljoen baht naar 500.000-700.000 baht, slechts 20 van de 80 kamers zijn bezet, meer dan de helft van het 20-man sterke personeel is ontslagen en de chauffeur van de hotellimousine zag zijn verdiensten zakken naar 700 baht per week. Volgens Ana Hayeemasalae, eigenaar van het Euro Grande Hotel in Soi Sukhumvit 31, is dat allemaal de schuld van zijn overbuurman, beter bekend als premier Abhisit. Het woonhuis van de premier wordt bewaakt door zwaar bewapendee soldaten en die zouden de grotendeels Japanse gasten afschrikken.
De hotelier heeft een petitie aan de regering overhandigd met het verzoek hem financieel te steunen, want normaal gesproken zou het hotel nu volledig volgeboekt zijn. Het verlagen van het tarief van 2000 baht naar 900 heeft geen zoden aan de dijk gezet. Volgens Itsara Siriworapha, directeur property office van het Government House, heeft het hotel al meer hulp en subsidies gekregen dan de meeste andere hotels.

Kippenboerderij daagt klagers voor rechter
16 november – Een kippenbedrijf in Chanam Chai Khet district heeft 23 dorpelingen voor het gerecht gedaagd en eist 2,3 miljoen baht schadevergoeding vanwege hun klachten over de vieze geur die de boerderij verspreidt. Het bedrijf claimt dat de klachten van de dorpelingen de reputatie van het bedrijf beschadigen. Het probleem zou zijn opgelost, aldus Boon Paed Co.
Volgens een van de dorpelingen is bij een inspectie vast komen te staan dat de boerderij de bron is van stof en luchtverontreiniging die schadelijk zijn voor nabijgelegen bewoning. Bovendien heeft het bedrijf het aantal kippen opgevoerd naar 450.000, alhoewel het er slechts 100.000 mag houden. De dorpelingen verzetten zich al sinds 2006 tegen het bedrijf. In december 2008 is de vergunning van het bedrijf ingetrokken, maar het ging gewoon door.

Vrees voor toename aantal jonge alcoholgebruikers
16 november – Wanneer de Asean Free Trade Agreement in 2015 van kracht wordt, dient alcohol daarvan te worden uitgesloten. Gebeurt dit niet, dan moet gevreesd worden voor een toename van het aantal jonge drinkers. Drankmisbruik speelde vorig jaar een rol bij 28.000 doden, aldus het Centre for Alcohol Studies. Vijf miljoen Thai in de leeftijd van 15-59 jaar hebben een drankprobleem, 3 miljoen daarvan zijn verslaafd. Slechts 2 procent wordt behandeld. Wanneer de prijs van geïmporteerde alcohol zou zakken, neemt het probleem alleen maar toe, met name in de leeftijdscategorie 15-19 jaar.

Opnieuw Birmese vluchtelingen
16 november – Opnieuw zijn Birmezen de grens bij Phop Phra (provincie Tak) overgestoken, op de vlucht voor gevechten tussen Birmese troepen en Karen rebellen. Zondag vluchtten al 150 Birmezen, gisteren kwamen er 600 bij. Ze werden ondergebracht in het medisch centrum van Ban Valley Nua. Teams van dorpsvrijwilligers werden gevormd en NGO’s zonden medische teams.
Humanitaire en community development advocaten hebben bij de Thaise regering en het leger gepleit om de Birmezen toe te staan aan de Thaise kant van de grens te blijven en hen meer humanitaire hulp te verlenen. Cynthia Maung, oprichter en directeur van Mae Tao Clinic, en andere humanitaire werkers betreuren het dat de repatriëring van de vluchtelingen vorige week niet op vrijwillige basis gebeurde.

Kabinet akkoord met uitwijzing Viktor Bout
16 november – Het kabinet gaat akkoord met de uitwijzing van de van wapenhandel verdachte Rus Viktor Bout naar de Verenigde Staten. De uitwijzing vindt plaats zodra de Verenigde Staten er klaar voor zijn, aldus premier Abhisit. Intussen heeft het kantoor van de procureur-generaal de politie opdracht gegeven Bout dinsdagmiddag van de Bang Kwang gevangenis naar vliegveld Don Mueang te brengen. In de VS wacht Bout, indien veroordeeld, een levenslange gevangenisstraf.
(Voor achtergrondinformatie klik
hier)
Update: Vandaag om 13.27 uur heeft Viktor Bout aan boord van een regeringsvliegtuig van de VS Thailand verlaten. Op het vliegveld Don Mueang stonden vijftig politieagenten, waaronder scherpschutters, klaar om incidenten te voorkomen. In het vliegtuig vlogen zes functionarissen van de US Drug Enforcement Administration mee.
Volgens Thawil Pliensri, chef van de National Securtiry Council, heeft Bout’s uitwijzing geen negatieve gevolgen voor Thailands relatie met Rusland. Zoals bekend verzette Rusland zich tegen de uitwijzing. Hij zegt dat Thailand en Rusland contact hebben gehad over de zaak alvorens het kabinet vandaag besloot Bout uit te wijzen.

Bom doodt passagier
16 november – Een passagier is gedood en acht anderen zijn gewond toen gistermiddag door een voorbij rijdende motorrijder een bom in een minibus werd gegooid, die onderweg was van Min Buri naar Victory Monument. De aanslag vond plaats bij het industrietterein Bang Chan en was vermoedelijk gericht op studenten van een beroepsopleiding die in het busje zaten.

Dodental overstromingen naar 227
16 november – Het dodental als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot 227, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation vanochtend. In het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand kwamen 155 mensen om het leven; in het Zuiden 72.

Herstel schade aan wegen kost 4,4 miljard baht
16 november – De overstromingen hebben tussen 1 augustus en 16 november 645 wegen in 66 provincies beschadigd. De reparatiekosten worden geschat op 4,496 miljard baht. 613 wegen zijn al gedeeltelijk gerepareerd, aan 32 wordt gewerkt, aldus het Department of Rural Roads.

Groen licht voor twee wijzigingen van de grondwet
16 november – Het kabinet gaat akkoord met twee van de zes door een commissie voorgestelde wijzigingen van de grondwet van 2007. Deze betreffen parlementaire goedkeuring van internationale verdragen en de samenstelling van het parlement: 375 zetels via het districtenstelsel en 125 via een landelijke kandidatenlijst. Op 23 november buigt het parlement zich over de wijzigingen. Over de overige vier voorgestelde wijzigingen heeft het kabinet zich niet uitgesproken.
Eerder vandaag verklaarde Jatuporn Prompan, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai en co-leider van het UDD (roodhemden), dat de roodhemden niet in actie zullen komen tegen of voor de wijzigingen. ‘UDD will leave the matter to the government, its coalition partners and the People’s Alliance for Democracy (geelhemden). The red-shirts don’t want to be a prey and we are ready for all form of elections.’ Hij gelooft dat de wijzigingen schipbreuk zullen leiden omdat de Democraten ze niet zullen steunen.

Kuerkul treedt af
16 november – Vice-minister Kuerkul Danchaivichit (Transport) van coalitiepartij Chart Thai Pattana treedt af als minister om deel te nemen aan de tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict op 12 december. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van premier Abhisit, die vice-minister-president Suthep Thaugsuban als voorbeeld had gesteld. Die was ook afgetreden toen hij zijn parlementszetel wilde heroveren.
Suthep is inmiddels herkozen en is terug in zijn oude functie. Abhisit had enige druk op Kuerkul uitgeoefend omdat hij niet wil dat hij tijdens of na de verkiezingen betrokken raakt bij juridische procedures. De premier wil dat vice-minister Boonjong (Binnenlandse Zaken) van Bhumjaitahi ook aftreedt. Behalve Boonjong en Kuerkul hebben vier andere parlementariërs hun zetel verloren wegens onwettig aandelenbezit.

Politie klaar voor roodhemd rally
16 november – De politie is volledig voorbereid op de rally vrijdag van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) op de Ratchaprasong intersection. Vrijdag is het zes maanden geleden dat het leger een eind maakte aan de bezetting van het actieterrein. De strategie van de politie bestaat uit praten met de roodhemdleiders en hun medewerking zoeken, zodat het verkeer niet wordt gehinderd of geblokkeerd. Inlichtingen eenheden zorgen ervoor dat er geen sabotagedaden plaatsvinden of geweld wordt gebruikt.

Bank of Thailand grijpt niet in
16 november – De Bank of Thailand grijpt voor het eind van het jaar niet in de instroom van buitenlands kapitaal in. Op dit moment zijn maatregelen niet nodig, aldus Don Nakornt, hoofd balance of payments division. Investeerders twijfelen over risicovolle investeringen als gevolg van zorgen over de buitenlandse schuld van Ierland. Als Thailand volgend jaar een grotere instroom kent, zal de bank aanvullende maatregelen nemen. Op dit moment is de baht – alhoewel die de afgelopen drie maanden te snel is gestegen – volgens Don op een acceptabel niveau. De dure baht heeft al bij sommige kleine en middelgrote bedrijven voor problemen gezorgd. De bank zal een plan bekendmaken dat voorziet in de vrije kapitaalstroom uit Thailand om zo de kapitaal in- en uitstroom te beheersen.

Babylijkjes gevonden
16 november – De politie heeft meer dan vijftig baylijkjes in plastic zakken gevonden bij het mortuarium van Wat Phai Ngern in het Bang Kor Laem district in Bangkok. De forensische politie is ingeroepen om een onderzoek te doen.

Staatssecretaris beschuldigd van wangedrag
16 november – Staatssecretaris Paijit Warachit is door de Federation of Health Workforce of Thailand (FHWT) beschuldigd van kwaadwilligheid en wangedrag. Volgens de federatie heeft hij valse notulen gemaakt van een vergadering van een verzoeningscommissie waarin twee wetsontwerpen over medische missers werden besproken. Volgens de notulen stelde de commissie 12 punten voor, maar het quorum ontbrak tijdens die vergadering .
Bovendien is een video op YouTube opgedoken waarop een man die sterke gelijkenis met hem vertoont, zijn arm om de middel van een meisje slaat. Alhoewel deze clip is verwijderd, zijn soortgelijke clips nog te zien op YouTube.
Als derde heeft Paijit nagelaten actie te ondernemen tegen de voorzitter van het bestuur van de Government Pharmaceutical Organisation, die betrokken was bij corruptie met brandstof.
De Federatie roept de minister van Volksgezondheid op om Paijit te ontslaan. Paijit ontkent dat hij de man in de video is. Hij heeft vorige maand een klacht bij de politie ingediend tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de clip. Nu overweegt hij een aanklacht wegens smaad in te dienen tegen de vertegenwoordigers van de Federatie die de beschuldiging uitten.

Onderzoek naar 18 doden afgerond
16 november – De politie heeft haar onderzoek afgerond naar de dood van 18 van de 89 personen die tijdens de geweldadigheden van april en mei in Bangkok zijn omgekomen. Volgens Tharit Pengsit, chef Department of Special Investigation, zijn 12 toe te schrijven aan het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) en hun gewapende eenheden. Van de overige zes kon niet worden vastgesteld wie voor hun dood verantwoordelijk is: het UDD of het leger. Het onderzoek naar de dood van de overige 71 slachtoffers wordt voortgezet.

Moskou woedend over Bout’s uitwijzing naar VS
17 november – Moskou noemt de uitwijzing van de van wapenhandel verdachte Rus Viktor Bout gisteren naar de VS het resultaat van ‘nooit vertoonde politieke druk’. Achter de onafhankelijkheid van het Thaise rechtssysteem moeten, gezien de inmenging van de VS, toch wel vraagtekens gezet worden. Dit zei Sergey Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, nadat Bout aan het begin van de middag op vliegveld Don Mueang was overgedragen aan agenten van het US Drug Enforcement Agency. Hij noemt de uitwijzing onwettig.
Premier Abhisit verdedigt het kabinetsbesluit met de opmerking dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. ‘Thailand has to do what it has to.’ Volgens hem moest de regering Bout uitwijzen omdat het Hof van Beroep dit had bevolen. Zaterdag zou de termijn verlopen waarbinnen dit diende te gebeuren.
De echtgenote van Bout arriveerde gisteren tien minuten nadat hij was weggevoerd bij de Bang Kwang Central Prison. ‘Everything was carried out hurriedly and secretively, like thieves do. In this situation, the Thai government acted like an American puppet.’
Bout’s advocaat zegt juridische stappen te nemen tegen degenen die de uitwijzing hebben bevolen. Zoals bekend liep er nog een tweede juridische procedure, waarin door Bout beroep was aangetekend. Het beroep had een opschortende werking op het uitwijzingsbevel van het Hof van Beroep, maar de regering heeft zich daar niets van aangetrokken.
(Zie 16 november: Kabinet akkoord met uitwijzing Viktor Bout; klik
hier voor achtergrondinformatie)

Foetussen gevonden in tempel mortuarium
17 november – Meer dan 300 lijkjes van baby’s en foetussen in plastic zakken zijn gevonden in het mortuarium van Wat Phai Ngern in Bang Khlo in Bangkok. Begrafenisondernemer Suthep Chabangbon vond de plastic zakken nadat een onaangename geur uit het mortuarium hem was opgevallen. Hij waarschuwde de abt van de tempel, die vervolgens de politie inschakelde. Voor het mortuarium zijn twee begrafenisondernemers verantwoordelijk. Ze worden ervan verdacht door abortusklinieken te zijn ingehuurd om de foetussen daar op te slaan.
(Vergelijk 16 november: Babylijkjes gevonden)

Ook Boonjong treedt af
17 november – Evenals Kuerkul Danchaivichit van coalitiepartij Chart Thai Pattana treedt Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai) af als vice-minister om deel te nemen aan de tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict.
Op een persconferentie zei Boonjong dat hij de beslissing had genomen om beschuldigingen te voorkomen dat hij bij de campagne misbruik maakt van zijn positie. ‘I have not followed anyone’s political standard’, zei hij met een verwijzing naar Abhisit’s uitspraak dat beide ministers het voorbeeld van Suthep Thaugsuban dienden te volgen. Die trad af als vice-minister-president om deel te nemen aan tussentijdse verkiezingen in zijn kiesdistrict. Evenals Suthep verloren beide vice-ministers hun parlementszetel wegens onwettig aandelenbezit.

Regering maakt zich geen zorgen over reactie Moskou
17 november – Ruslands woedende reactie op de uitwijzing van Viktor Bout is niet verontrustend, omdat het kabinet zich strikt heeft gehouden aan juridische procedures. Dit zegt vice-minister-president Suthep Thaugsuban naar aanleiding van de reactie van Moskou, die de uitwijzing afdeed als ‘nooit vertoonde politieke druk’ [van de VS].
Suthep zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak aan zowel Washington als Moskou heeft uitgelegd en hij gelooft dat beide landen begrijpen dat de uitwijzing volgens juridische regels is verlopen. Niettemin heeft hij begrip voor Ruslands reactie.

Parlement en Senaat buigen zich samen over wijzigingen grondwet
17 november – In een gemeenschappelijke zitting van parlement en Senaat wordt volgende week over vier wijzigingen van de grondwet gedebatteerd. Twee zijn ingebracht door het kabinet (parlementaire goedkeuring internationale verdragen en samenstelling parlement), een derde door het UDD (roodhemden), gesteund door 71.543 handtekeningen, en een vierde door 102 parlementariërs van diverse partijen.
De Democraten zullen de twee door het kabinet ingebrachte wijzigingen steunen. ‘They realise that as a core political party in the coalition, the Democrat must follow the resolution of the cabinet’, zegt vice-minister-president Suthep Thaugsuban. ‘Leader of the Democrat is the prime minister and therefore the party must comply with all resolutions of the cabinet.’
Gevraagd naar de bezwaren van de met name oudere Democraten, zegt Suthep dat de verschillen door gesprekken kunnen worden weggenomen.

Dodental overstromingen naar 229
17 november – Het aantal doden als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 229. In 12 provincies in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Centraal Thailand heeft het water zich nog niet teruggetrokken. Hierdoor zijn 718.031 personen getroffen. In vier zuidelijke provincies kampen 672.098 bewoners met wateroverlast.

Big C neemt Carrefour over en wordt de grootste
17 november – Big C heeft de 42 Carrefour-vestigingen overgenomen, waardoor een eind komt aan de jarenlange dominantie van marktleider Tesco Lotus. Big C telt na de overname 111 vestigingen, Tesco Lotus heeft er 87. Dat wil zeggen hypermarkten, want wanneer alle verkooppunten worden meegerekend bedraagt het aantal 704. Kleine en middelgrote leveranciers zijn bang dat de overname van Carrefour door Big C het moeilijker zal maken om hun producten via hypermarkten te verkopen. Ze vrezen dat de kosten zullen stijgen.
Voor Tops supermarkten, 7-Eleven en kleine supermarktketens heeft de overname nauwelijks gevolgen omdat die een ander deel van de markt bedienen. Een marketing expert vreest dat de drang om te concurreren met twee dominante hypermarktketens zal afnemen.

Commissie vreest dat Moskou banden met Thailand verbreekt
17 november – De parlementscommissie voor buitenlandse zaken vreest dat Rusland zijn banden met Thailand zal verbreken als gevolg van de uitwijzing van Viktor Bout naar de VS. ‘I personally believe the government had already assessed the advantages and disadvantages of the extradition of Mr Bout before making the decision. But my committee is still concerned that there could be negative consequence from the extradition of the Russian’, zegt commissievoorzitter Torpong Chaisarn.
Als Rusland werkelijk de banden verbreekt, zou dit ernstige gevolgen hebben voor het land, met name voor de pogingen om nieuwe exportmarkten in Rusland te openen, aldus Torpong, lid van oppositiepartij Puea Thai. Thai Airways International zou gedupeerd worden als het niet meer over Rusland mag vliegen. Zestig procent van de inkomsten komt uit vluchten op de route Azië-Europa. THAI zou dan over de Noordpool moeten vliegen, waardoor de vluchttijd langer wordt en passagiers naar andere luchtvaartmaatschappijen uitwijken. Het ware volgens Torpong beter geweest als de regering had geprobeerd de uitwijzing van Bout te vertragen.

Luchtmachtofficier beschuldigd van majesteitsschennis
17 november – Een luchtmachtofficier, beschuldigd van majesteitsschennis, heeft zich gemeld bij de politie. Hij was aangegeven door twee marineofficieren die zeiden dat de man de bekritiseerde tekst op 4 november op Facebook zette. De man ontkent de beschuldiging.
De politie heeft ook arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee vrouwen die op 10 oktober tijdens het protest van de roodhemden bij het Democracy Monument een bord met een omstreden tekst droegen.

Politie doorzoekt Pasit’s huis
17 november – Tien agenten hebben het huis van Pasit Sakdanarong doorzocht. Pasit is voormalig secretaris van de president van het Constitutionele Hof en verdachte in de productie en verspreiding van de controversiële videoclips. De agenten gingen op zoek naar officiële en financiële documenten en namen een kijkje in zijn computer om te zien of die materiaal bevat dat verband houdt met de zaak. Tegen de man is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Vorige maand nam hij de benen naar Hongkong. De omstreden videoclips brengen het Constitutionele Hof in diskrediet.

Politie op zoek naar abortusklinieken
18 november – De politie heeft gisteren een inval gedaan in drie panden, waar abortussen zouden zijn uitgevoerd. Een vrouw die er werd ondervraagd, vertelde dat ze 500 baht per afgevoerde foetus kreeg. De begrafenisondernemer bij wie ze de foetussen afleverde, betaalde ze 100 baht.
Autoriteiten schatten dat er 3900 klinieken in Thailand zijn, waar vrouwen terecht kunnen voor een illegale abortus. Abortus is alleen toegestaan bij verkrachting, incest of wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.
De politie kwam in actie nadat eergisteren in het mortuarium van Wat Phai Ngern Chotanaram 348 in plastic zakken verpakte foetussen waren gevonden. Normaal gesproken zouden ze al verbrand zijn, maar de oven was twee maanden buiten gebruik. Om de geur van de rottende foetussen te maskeren, was benzine om het mortuarium gegoten. Het was de bedoeling dat ze begraven zouden worden. Omdat de stank ondraaglijk was, klaagden buren bij de abt van de tempel, die vervolgens de politie alarmeerde.
De begrafenisondernemer van de tempel is aangehouden. Hij heeft bekend dat hij sinds begin dit jaar de foetussen ontvangt en verbrandt. De man is bereid enkele klinieken te identificeren, maar de andere kent hij niet omdat de staf van die klinieken de foetussen bij hem afleverde. Aanvankelijk wilde de man de politie doen geloven dat hij niet wist wat er in de plastic zakken zat, maar dat verhaal hield niet lang stand.
De inval in de drie panden heeft weinig opgeleverd. Alleen in één stuitte de politie op compartimenten die stonken naar ontsmettingsmiddel. Er hadden bedden gestaan en er werden restanten van benen gevonden.

Ministerie: Uitwijzing was rechtmatig
18 november – Bout’s uitwijzing was in overeenstemming met de rechtsregels. Moskou’s felle kritiek is dan ook teleurstellend. Dit schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persverklaring. Volgens het ministerie is er geen sprake geweest van politieke druk of inmenging. De procedure was transparant en voldeed aan de internationale rechtsregels met betrekking tot uitwijzingen.
Inmiddels is de van wapenhandel verdachte Rus Viktor Bout gearriveerd in de VS. Indien veroordeeld kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoet zien.

Jullie moesten je schamen!
De Thaise volksvertegenwoordigers krijgen er flink van langs in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van 18 november. ‘Dereliction of duty by our legislators who address themselves in Parliament as ‘Honourable Members’, has now become intolerable, to the extent that it is questionable whether they are fit to represent their constituents and are worth the taxpayer’s money any longer.’
Talloze vergaderingen van het parlement moesten al verdaagd worden omdat het quorum ontbrak. Omdat het parlement aan het eind van de maand twee maanden op reces gaat, betekent dit dat sommige besluiten pas in februari kunnen worden genomen.
Maar het ontbreken van het quorum verbleekt nog bij het gedrag van enkele volksvertegenwoordigers die de afgelopen periode geen enkele keer hebben gestemd over een van de honderd voorstellen. ‘These MP’s probably have never shown up in Parliament at all!’
Maar wat de MP’s zich niet ontzeggen, zijn de vier gratis buitenlandse tripjes waarop ze recht hebben, en wanneer ze lid zijn van twee commissies zelfs acht. Officieel zijn het studiereizen; in de praktijk zijn het winkel- en sightseeing uitstapjes.
De meeste MP’s zien gretig uit naar die tripjes en het komende reces. Ze zouden beter hun kiezers kunnen bezoeken, die nu lijden onder de wateroverlast.

No-show? Dan de bak in of dokken
18 november – Personen die niet komen opdagen, nadat ze opgeroepen zijn door een parlementaire commissie, kunnen een gevangenisstraf tegemoet zien van maximaal zes maanden en/of een boete van 10.000 baht. Een wetsontwerp ter versteviging van de bevoegdheden van parlementaire commissies heeft deze week het groene licht gekregen van het parlement. Het no-show artikel leverde weinig debat op; wel debatteerde het parlement uitgebreid over een ander artikel dat een sanctie zet op het lekken van informatie uit de commissievergaderingen. Het artikel werd geschrapt onder het argument dat het het werk van de commissies zou bemoeilijken. De Senaat moet zich nog over het wetsontwerp uitspreken.

Advocaat Bout moet op zijn tellen passen
18 november – Het is maar een kort zinnetje in een interview met King-Oua Laohong, hoofd internationale zaken van het kantoor van de procureur-generaal, over de uitwijzing van Viktor Bout. Maar het laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Op de opmerking van de interviewer dat Bout’s advocaat aangekondigd heeft juridische stappen te ondernemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de uitwijzing, reageert King-Oua: ‘He has the right to do so but must be very careful not to get tangled up in libel suits himself.’

‘Roodhemd rally verloopt vreedzaam’
18 november – De rally van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) op Ratchaprasong intersection zal morgen vreedzaam verlopen en kort duren. Deze garantie heeft co-leider Jatuporn Prompan aan de politie gegeven. De roodhemden komen circa 1 uur bijeen om de 91 personen te herdenken die tijdens de ongeregeldheden in april en mei omkwamen. Tevens willen ze hun zorg uiten over de UDD-leiders die nog steeds gevangen zitten.
Jatuporn heeft de politie gevraagd alert te zijn op ‘third-hand’ groepen die erop uit zijn geweld te gebruiken. Als een incident plaatsvindt waarbij een groot aantal mensen is betrokken, zal het moeilijk zijn er een eind aan te maken.
Legerleider Prayuth Chan-ocha heeft de roodhemden opgeroepen geen problemen te veroorzaken. Hij benadrukte dat niemand bij de overheid trots is op het bloedvergieten van 19 mei. ‘Soldiers will never harm people.’ Op 19 mei maakte het leger een eind aan de bezetting van Ratchaprasong.

Geelhemd rally dient vreedzaam te zijn
18 november – De geplande rally van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) tegen de geplande wijzigingen van de grondwet mag doorgaan, mits ze vreedzaam verloopt. Dit zegt vice-minister-president Suthep Thaugsuban.‘In a democratic system it is not unusual for people to have different opinions on the proposed constitutional amendments.’ Omdat in Bangkok nog steeds de noodtoestand van kracht is, mogen de demonstranten geen luidsprekers gebruiken. Volgende week dinsdag en woensdag buigt het parlement zich over de wijzigingen. De PAD heeft nog geen datum vastgesteld voor haar protest.

15,5 miljoen toeristen verwacht
18 november – Ongeveer 15,5 miljoen buitenlandse toeristen worden dit jaar in Thailand verwacht, zegt het Kasikorn Research Centre. Vergeleken met vorig jaar betekent dit een toename met 10 procent. De toeristen zijn goed voor 536 miljard baht. Voor 2011 wordt een verdere groei met 5 procent verwacht, als er geen geweld uitbreekt.

Uitruil Bout-Thaksin?
18 november – De uitwijzing van Viktor Bout is wellicht goedgekeurd in de hoop dat de VS de voortvluchtige premier Thaksin arresteert en aan Thailand uitlevert. Deze merkwaardige veronderstelling is geuit door Surapong Towichakchaikul, parlementslid voor oppositiepartij Puea Thai. Hij denkt dat de regering een geheime deal heeft gesloten met Washington.
‘ I don’t want to see Prime Minister Abhisit Vejjajiva burn up his own country. Russia has expressed great dissatisfaction over the decision. Moreover, China is a friend of Russia. This action could affect Thailand’s trade and dealings in the future. Upsetting Russia would not do the country any good. Thailand should make friends with all, not just one particular country, because it is badly in need of money.’
Sirinthorn Ramsutr, eveneens Puea Thai, merkt op dat de regering beweert dat ze voorafgaand aan de uitwijzing contact heeft gehad met de Russische ambassade, maar Rusland zegt dat dit niet zo is. ‘So as an ordinary citizen, I want to know the truth behind the matter.’

  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.