Een school zoals je hem niet kent

Bamboo school
21 maart – Het Life-katern van Bangok Post besteedde gisteren uitgebreid aandacht aan de bamboeschool van Mechai Viravaidya, een man die in de jaren zeventig bekendheid verwierf als Mr Condom, omdat hij het gebruik van condooms propageerde. Hij is ook bekend als acteur in het melodrama Sunset in Chaophraya, maar dat zegt me niets en zal mijn lezers ook weinig zeggen.

Mechai richtte in 2008 de school op, die me doet denken aan Decroly’s onderwijsconcept Pour la vie, par la vie, waarover ik in mijn kweekschooltijd leerde. Decroly (1871-1932) was een Belgische arts, pedagoog en psycholoog.

Mechai treedt in zijn voetsporen met een school die niet de nadruk legt op de traditionele schoolvakken, maar op levens- en beroepsvaardigheden. Daarom zitten de 150 middelbare-schoolleerlingen van 8 tot 2 uur in de schoolbanken en gaan ze daarna aan het werk met hydroponic tuinieren (watercultuur), ze verzorgen geiten en kippen, maken biodiesel brandstof om enkele activiteiten te noemen.

Ik zou me verder kunnen beperken tot het artikel dat ik in 2014 schreef over de bamboeschool en om u de moeite van het doorklikken te besparen neem ik het hieronder over in een kader. Uit het artikel in Life licht ik nog enkele interessante weetjes:

– De ouders betalen geen schoolgeld. Zij en hun kids betalen in tijd, ze moeten elk jaar 800 bomen planten en 800 uur aan gemeenschapsdienst verrichten.

– De school wordt beheerd door de leerlingen zelf. Alle beslissingen worden genomen door een schoolkabinet van leerlingen. Dat beslist over het aannemen van nieuwe leerlingen en zelfs over het aannemen van nieuwe leraren.

– De producten die de leerlingen verbouwen, worden gebruikt voor de schoolmaaltijden en ze worden verkocht.

– Leerlingen nemen regelmatig deel aan projecten buiten de school. Ze helpen ouderen en leren kinderen zwemmen.

– Onlangs begonnen ze met de aanleg van moestuintjes bij Shell benzinestations.

– Om de school in leven te houden, vraagt Mechai bedrijven en vrienden om sponsorbijdragen en hij staat zijn eigen inkomen af. (Bron: Bangkok Post, 20 maart 2017)

Bamboo school 2

Thaise leerlingen zitten lange uren in de klas, luisteren braaf naar de meester of juf en durven amper hun mond open te doen. Maar het kan ook anders. Op de Mechai Pattana school in Buri Ram ligt de nadruk op vaardigheden in plaats van uit het hoofd leren.

Keer op keer scoren Thaise leerlingen uiterst pover in internationale onderwijsvergelijkingen. Toch zitten ze lange uren in de klas en ontvangt het onderwijs een bedrag uit de begrotingsruif waar andere landen niet aan kunnen tippen.

Terwijl onderwijsexperts studeren op de oorzaken en mogelijke oplossingen, gaan sommige scholen op eigen houtje op zoek naar andere onderwijsvormen. Minder contacturen, stoppen met rote learning (uit het hoofd leren) en meer nadruk op vaardigheden dan op feitjes stampen.

Een zo’n school is de Mechai Pattana school of ‘Bamboo school’, in 2008 gesticht door Mechai Viravaidiya, bekend van zijn campagne voor gezinsplanning en zijn restaurantketen Cabbages and Condoms. De school staat in de provincie Buri Ram en laat dat nou net op onderwijsgebied een van de slechtst presterende provincies zijn, want ze staat op plaats 74 (van de 77 provincies).

Begonnen als kostschool met één klas in 2009 is de school uitgegroeid tot een volwaardige middelbare school met 150 leerlingen in zes leerjaren. De schooldag en de schoolweek zijn onorthodox. De leerlingen gaan van donderdag tot en met maandag naar school; dinsdag en woensdag zijn vrije dagen. Dit is gedaan om in het weekend sprekers van buiten voor een gastles naar de school te kunnen halen.

De schooldag begint niet om 8 uur met de gebruikelijke vlagceremonie; die wordt om vier uur gehouden. De kinderen gaan gelijk naar de klas, want zegt Mechai: Kinderhersenen kunnen ’s ochtends veel beter dingen absorberen.

De nadruk ligt op life skills
De school volgt het leerplan van het Office of the Basis Education Commission, maar dat vormt maar een deel van het onderwijsleerproces. De nadruk ligt op life skills: de leerlingen leren verschillende soorten rijst te verbouwen, groente en fruit te telen, gaan met de producten naar de markt, beheren de opbrengst en gebruiken het voor een volgend project. Ze leren vee te verzorgen en leiderschapsrollen te vervullen. Ze worden gestimuleerd om hun mond open te doen in de klas, vragen te stellen in plaats van passief te luisteren en de lesstof mechanisch uit het hoofd te leren.

Het mobieltje mag maximaal 1 uur per week worden gebruikt. Als leerlingen meer te vertellen hebben, schrijven ze maar een brief, zegt Mechai. Solliciterende onderwijzers worden geïnterviewd door een team van leerlingen, dat ook nieuwe leerlingen en hun ouders bevraagt. Het team beoordeelt ook aan het eind van elk semester de leraren.

De school hecht grote waarde aan community development. ‘Waarom trekt iedereen naar de grote stad om naar een topschool te gaan en een stukje papier te krijgen zodat ze als robot in een topbedrijf kunnen werken?’, verzucht Mechai. ‘Waarom kunnen ze niet blijven waar ze zijn en zowel zichzelf als hun gemeenschap ontwikkelen en er leider worden.’

Ouders en leerlingen doen vrijwilligerswerk
De leerlingen komen uit het hele land. Het enige criterium voor toelating is of ze in hun vorige school vrijwilligerswerk hebben gedaan. Omdat er geen schoolgeld wordt geheven (de school wordt gefinancierd door de Mechai Viravaidya stichting en Mechai’s bedrijven), moeten de ouders acht uur per week vrijwilligerswerk doen en vierhonderd bomen per jaar planten. Leerlingen doen twaalf uur per week vrijwilligerswerk en planten eveneens vierhonderd bomen.

Gezien Mechai’s expertise op het gebied van gezinsplanning, zal het geen verwondering wekken dat de leerlingen seksuele voorlichting krijgen en aangemoedigd worden vrijelijk over seks te discussiëren. ‘Ik vertel ze dat er niets verkeerds is aan seks, want we zouden er niet zijn als onze ouders geen seks hadden gehad’, zegt Mechai. ‘Wat belangrijker is, is de timing. Met de juiste persoon op het juiste tijdstip, creëert seks leven. Dus zeg ik ze het tot het juiste tijdstip in hun onderbroek te laten.’ (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 14 september 2014)

Reacties niet mogelijk