Chulalongkorn: Zijn hervormingen waren vele

Rama VIn elk Thais huis hangt wel een portret van koning Chulalongkorn, Rama V. Meestal gekleed in een keurig westers kostuum kijkt hij trots de wereld in. En met reden.

Hij wordt koning Chulalongkorn de Grote genoemd vanwege zijn vele bijdragen aan de hervorming en de modernisering van Thailand en vanwege zijn diplomatieke gaven die Thailand kolonisatie door de westerse mogendheden bespaarde.

Chulalongkorn was de zoon van koning Mongkut en werd geboren op 20 september 1853. Zijn vader, zelf ook besmet met het westerse wetenschappelijke virus, gaf hem een gedegen opvoeding, vaak door Europese leermeesters, zoals Anna Leonowens.

In 1867 reisden vader en zoon af naar het Zuiden om een zonne-eclips waar te nemen. Beiden werden getroffen door malaria, Mongkut overleefde dat niet en zo werd Chulalongkorn op zijn vijftiende koning (1868). Na een regentschap van vijf jaar en enige tijd als monnik werd hij in 1873 definitief gekroond.

Hij was er toen al, na een aantal reizen in Azië, van overtuigd dat Thailand zich moest hervormen. Weerstand van machtige hovelingen maakte dat dit proces eerst in een slakkengang verliep. Maar vanaf 1880 trok Chulalongkorn alle macht aan zich en het absolute koningschap was geboren.

Zijn hervormingen waren vele. Hij zetten een bureaucratie op naar westers, of beter gezegd, naar koloniaal model, die voor het eerst zijn macht uitbreidde over heel Thailand. Hij schafte de slavernij en horigheid af. Hij richtte een efficiënte militaire- en politiemacht op die hem bij de interne kolonisatie naar het Noorden en Noordoosten hielp. Hij  bevorderde het onderwijs en voerde geleidelijk de praktijk van het Bangkokse boeddhisme in voor het hele land.

Het lukte hem, met enige territoriale concessies de koloniale mogendheden Frankrijk en Engeland, de voet dwars te zetten. Bangkok was één van de eerste wereldsteden met elektriciteit, en er werd begonnen met infrastructuur als telegraaflijnen, wegen en spoorwegen. Inspiratie voor al deze veranderingen deed hij op tijdens zijn vele reizen.

Op zijn studeerkamer in het ‘Grand Palace’ brandde tot laat in de nacht altijd nog licht, hij was een ijverig en intelligent man. Chulalongkorn overleed op 23 oktober 1910, pas 57 jaar oud, aan zijn nierziekte, 71 kinderen en een onherkenbaar land achterlatend.

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (2)
 1. Interessant artikel. Volgens mijn info zou Chulalongkorn 100 vrouwen hebben gehad.

  • Tino Kuis
  • 16 augustus 2015 7:32am

  Over het aantal vrouwen en kinderen van koning Chulalongkorn bestaat geen overeenstemming in de literatuur. Er waren een aantal officiele vrouwen, koninginnen, en daarnaast een wisselend aantal concubines. Je leest van 85 tot 120 vrouwen.
  Over zijn kinderen bestaat meer overeenstemming. Dat zouden er rond de 75 zijn geweest. Ik lees soms 71 en soms 77. Tsja……