Zoals het klokje thuis tikt…

 

5 april 2015 – Wanneer het project doorgaat, betekent dat onheil voor sommigen, maar anderen zijn er niet rouwig om. Bewoners van Ratchapha Taptim Ruamjai, een zootje bouwsels langs de oever van de Chao Phra rivier, vrezen dat een eind komt aan hun belangrijkste bestaansmiddel: het zoeken naar schatten in de rivier. Bewoners van Wat Chat Kaew Jongkonnee verheugen zich daarentegen bij voorbaat op hun verhuizing, want thans hebben ze geen elektriciteit.

Illegale bouwsels met 268 huishoudens in de districten Dusit, Bang Phlat en Bang Sue moeten wijken voor de aanleg van een promenade langs de rivier: 20 meter breed en 7 kilometer lang met veel groen. Of eigenlijk twee promenades want beide zijden van de rivier krijgen de New Landmark of Thailand, zoals de promenades heten, tussen de Rama VII en Pin Klao brug. Het project is een geesteskind van premier Prayut, bedoeld om het toerisme en de lokale nijverheid te stimuleren.

Voor Lo Pabai (30) van Ratchapha Taptim Ruamjai is de toekomst ongewis. Hij verdient zijn brood als schatjager net als circa vijftig andere buurtgenoten. De rivier is namelijk een schatkamer omdat die honderden jaren gediend heeft voor de buitenlandse handel en als woongebied voor aristocraten. Wat de schatjagers zoal uit het water halen, vermeldt het artikel helaas niet.

Een andere bewoonster geeft toe dat de huizen illegaal zijn opgetrokken. Maar een kamer in een appartementengebouw als compensatie is te krap voor haar extended family en het kopen van een nieuw huis is geen optie met de compensatie die ze verwacht. Onbetaalbaar in Bangkok.

De Landmark of Thailand is een gezamenlijk project van de gemeente Bangkok en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kosten die volledig voor rekening van de landelijke overheid komen, bedragen 20 miljard baht. Begin januari is een commissie met 34 leden benoemd die het project moet ontwikkelen. Het krantenartikel somt alle diensten op die erin vertegenwoordigd zijn, maar dat wil u vast niet weten. Er komt ook een werkgroep die toezicht houdt op de bouw en financiën. (Bron: Bangkok Post, 4 april 2015)

N.B. Behalve de New Landmark of Thailand bestaat er nog een tweede plan voor een promenade en dat is een initiatief van het Urban Design and Development Centre. Die promenade, Yannawa Riverfront geheten, met een lengte van 1,2 kilometer en een breedte van 5 meter, is gepland tussen de Taksinbrug en Khlong Kluay bij het Chatrium Riverside hotel. (Onderste foto)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties