Reacties op A is een aapje dat eet uit zijn poot

Een leuk en informatief artikel!
Het verdient echter hier en daar wat aanvullingen.
Op de eerste plaats is er een levensgroot verschil tussen apen houden voor een show voor toeristen (wat ook niet toegestaan is volgens de Thaise wet) en het houden van apen voor de kokosnootpluk.
Het laatste is de enige reden dat het toegestaan is om in Thailand dieren uit het wild te halen. MITS je de aap gebruikt voor de kokosnoot pluk. Iedere andere reden, (shows, plukken van andere vruchten, is NIET toegestaan) Ik ben me ervan bewust dat zoals met alles in Thailand er veel gesjoemeld zal worden met eigendomspapieren en dergelijke. Echter er zijn toch ook wel goede ontwikkelingen. Nog niet zo lang geleden is de apenshow in Phuket gesloten daar de apen niet gebruikt werden voor de kokosnoot pluk (maar voor shows voor toeristen)
De prijs van 70.000 Baht voor een getrainde aap durf ik te betwijfelen. Een ongetrainde aap kan je inderdaad kopen voor rond de 6.000 Baht, de training kost doorgaans 8.000 (maar de meeste eigenaren trainen zelf) Er wordt wel zeer grof geld geboden voor extreem goede apen, maar die moeten dan gedurende langere tijd laten zien tot wat ze in staat zijn. Voor de meest beroemde aap van Thailand, Kai Nui zijn wel bedragen tot 500.000 Baht geboden. Maar deze aap kent dan ook iedere Thai van 25 jaar of ouder (probeer maar eens, een beetje spelen met de uitspraak)
De “vaste klanten” van Noi zullen de klanten zijn waarvoor hij als loonwerker de kokosnoten plukt. Dat zullen niet de mensen waar hij de apen voor traint. Een aap in gevangenschap wordt ongeveer 25 jaar oud. In het wild 16 tot 17. Het werkzame leven van een aap is ongeveer tot zijn 20 ste. Daarna blijft de aap bij zijn eigenaar en geniet van een pensioen
Het grootste gebruik van kokosnoten is voor de cosmetische industrie. Ieder merk shampoo, zeep en tandpasta bevat kokosnoot olie. Je kan er eigenlijk niet omheen. 99% van de Thaise kokosnoten wordt door apen geplukt. Thailand is nr. 3 exporteur van kokosnoten in de wereld. Wereldwijd komen er 600 mensen per jaar om door kokosnoten. Vooral bij het plukken vallen veel doden. Als je geen aap gebruikt zijn er twee andere opties:
• Zelf klimmen (mensen vallen uit de boom)
• Met een lange stok de kokosnoten lossnijden (je staat dan recht onder de vallende kokosnoten)
De Thaise kokosnootbomen zijn de hoogste in de wereld.
Vraag je je eens af wat een apenschool in Chiang Mai doet? Daar groeien nauwelijks kokosnoten. Het antwoord, shows voor toeristen.
Apen gebruiken voor shows voor toeristen is denk ik niet juist. Gebruik van apen om te werken, kan je over discussiëren. Ik zie niet veel verschil met het gebruik van andere dieren, als koeien, paarden, honden, roofvogels. Mits je het dier met respect en goed behandeld.
Een van de grootste fouten in het artikel, het zijn geen lang staart makaken, maar kort staart makaken. Het is (nog) geen bedreigde diersoort, en je mag ze (zoals eerder uitgelegd) uit het wild halen, MITS je de aap voor de kokosnootpluk gebruikt.
Een andere grote fout, juist vrouwtjes zijn veel meer gebruikt dan mannetjes. Vrouwtjes apen zijn liever, makkelijker te trainen en meer geschikt als “huisdier” Een vrouwtje kan tot 600 kokosnoten per dag plukken. Een mannetje 1.500. Een mens blijft haken bij 80 kokosnoten per dag. Voor 600 kokosnoten per dag heb je al ongeveer 2.000 bomen nodig. De meeste mensen hebben meer dan genoeg aan 1 vrouwtjes aap.
Ik heb nog nooit een aap gezien die gemuilkorfd moest worden gedurende de training. Juist jonge apen hebben geen grote (slag)tanden en zijn niet agressief. De apen worden aan een ketting gehouden, niet omdat ze agressief zijn, (een aap is nooit agressief tegen zijn eigenaar, wel tegen vreemden) maar omdat ze niet komen als je ze roept. Er zijn twee geaccepteerde manieren om een aap te houden, in een kooi, of aan een ketting. (Een touw bijten ze door) Voordeel van aan een ketting houden is dat ze spelenderwijs leren hoe de ketting zo lang mogelijk gehouden kan worden. Dit is nuttige ervaring als ze in de boom werken.
Vriendelijke groet, Arjen.


Er is inderdaad wel een heel groot verschil tussen pluk en show apen.
Ik heb zelf een grote hekel aan show dieren, of dit nu in een circus is of zoals jij beschrijft wat betreft de apen op bijv fietsjes, ik vind dit gewoon niet kunnen en ik begrijp ook niet dat hier mensen naar komen kijken.
Wat ik wel begrijp is dat er apen gebruikt worden om kokosnoten te plukken, dit is voor de mensen in vooral de regio zuidThailand de normaalste zaak van de wereld, net als dat er in Nederland en heel veel andere landen nog steeds paarden voor een koets of wagen worden gespannen. Of die aap dit leuk vind dat zal niemand zeker weten maar ik weet ook niet of dat onze vis het leuk vind in zijn kom of dat onze kat het fijn vind bij ons in huis en of onze hond het wel zo leuk vind aan zijn riem als ik hem uitlaat. Dit zal altijd een punt van discussie blijven ben ik bang, ik vind het ook zielig als ik in de winter die vogeltjes buiten in de sneeuw zie zitten en nog zieliger vind ik het als ik zo’n vrachtwagen met varkens naar hun enige en laatste uitje zie rijden, ik kan niet verwachten dat iedereen net als ik nu vegetariër gaat worden.
Dus ik kan heel goed begrijpen dat andere landen er andere gewoonte op na houden. Wij zijn zelf al een aantal keer bij the first monkeyschool in Suratthani geweest en ik kan je zeggen dat ik de indruk heb dat deze apen het best wel naar hun zin hebben, zeker weten doe ik dit natuurlijk niet, er wordt goed voor gezorgd, ze worden niet gedwongen, ze krijgen goed te eten, zien er keurig uit, zijn niet agressief en krijgen behoorlijk wat beweging per dag. Ik zou je het advies willen geven om hier eens een kijkje te gaan nemen zodat je kan zien dat het ook wel degelijk anders kan, ik weet zeker dat het een leuke ervaring zal zijn.
Danielle

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties